#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/03/2010 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρέπει να αλλάξει όνομα η Νέα Δημοκρατία;

 Όταν ανέλαβε τη ΝΔ, πριν από 13  χρόνια ακριβώς (φτού φτού), ο Κώστας Καραμανλής, το πρώτο έγγραφο που έβαλε στο πάνω δεξί συρτάρι του γραφείου του στην Ρηγίλλης ήταν μια εισήγηση για να κάνει έκτακτο συνέδριο το οποίο θα αποφάσιζε την αλλαγή της ονομασίας του κόμματος. Η επανίδρυση της ΝΔ θα συνδυαζόταν με την οργανωτική ανασυγκρότηση και ένα νέο καταστατικό.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά έπρεπε πρώτον να πειστεί ο θείος Καραμανλής που τότε ζούσε ακόμα - και άντε να βρεθεί άνθρωπος και να του το πει και να τον πείσει. Δεύτερον  έπρεπε να πειστούν οι βαρόνοι που επέβαλαν την εκλογή του ανιψιού Καραμανλή. Και τρίτον και κυριότερο έπρεπε να υπάρχουν κότσια.

Έτσι το εγχείρημα ματαιώθηκε, όπως ματαιώθηκαν και άλλα πολλά στη συνέχεια. Ανακαλύφθηκε βέβαια ο Ριρής, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.

Σήμερα το εγχείρημα επανίδρυσης της ΝΔ, με αλλαγή ακόμα και της ονομασίας της, είναι πάλι στην επικαιρότητα.

Το θέμα της ονομασίας δεν έχει βέβαια τεθεί επισήμως, αλλά είναι γνωστό στην Ρηγίλλης ότι απασχολεί τον κύκλο των συνεργατών και στελεχών που κινούνται περί τον Σαμαρά. Το βασικό επιχείρημα όσων υποστηρίζουν την αλλαγή του ονόματος και των συμβόλων είναι ότι όσες αλλαγές κι αν κάνει ο Σαμαράς στην ιδεολογία και την οργανωτική δομή του κόμματος, οι αντίπαλοί του θα συνεχίζουν να ταυτίζουν και τον ίδιο και τη νέα Νέα Δημοκρατία με την παλιά. Και θα πληρώνουν για αμαρτίες άλλων. Οι αντίθετοι προβάλλουν το επιχείρημα της «συνέχειας» της «αναγνωρισιμότητας του brand name» και άλλα τέτοια επικοινωνιακά.

Εμείς θα υπενθυμίσουμε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Α΄ ίδρυσε την  ΕΡΕ και αποτελείωσε τον Εθνικό Συναγερμό. Μετά, το 1974 αποτέλειωσε τη  ΕΡΕ και ίδρυσε  τη Ν.Δ. Την  ίδια χρονιά  ο Α. Παπανδρέου απαρνήθηκε την Ε.Κ και ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ.

Έτσι η Μεταπολίτευση του 1974 εγκαινιάσθηκε με την επανίδρυση των δυο βασικών πολιτικών σχηματισμών, της ΕΡΕ και της Ενώσεως Κέντρου.

Κατά συνέπεια, η Νέα Μεταπολίτευση που οραματίζεται ο Αντώνης Σαμαράς και επιβάλλεται από την κατάρρευση του μοντέλου διακυβέρνησης που επέφερε η προηγούμενη μεταπολίτευση μπορεί να  γίνει από τα κόμματα που ευθύνονται γι αυτήν την κατάρρευση;

Όλοι αντιλαμβανόμεθα, άλλωστε, ότι το μοντέλο των πολυσυλλεκτικών κομμάτων – δεινοσαύρων σαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησε και από την κρίση θα γεννηθεί ένα άλλο πολιτικό σκηνικό – χωρίς να αποκλείονται βίαια κοινωνικά ξεσπάσματα.

Αν λοιπόν ο Σαμαράς τολμήσει πρώτος την εκ βάθρων επανίδρυση της ΝΔ είναι σαφές ότι θα έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Και ίσως δεν έχουν και πολύ άδικο όσοι φίλοι υποστηρίζουν ότι «ο Σαμαράς δεν θα γίνει πρωθυπουργός από τη σημερινή ΝΔ των αποτυχημένων, των σκανδαλιάρηδων και των φθαρμένων υλικών». Αλλά «μέσα από την συνέχιση της πολιτικής διαδρομής του, μιας διαδρομής πολιτικών ρήξεων».

Ποια είναι όμως η γνώμη σας;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 21/03/2010 15:40:12

  OXI !

 2. Karmacedon avatar
  Karmacedon 21/03/2010 15:47:23

  " Nea Ellada "

 3. donaE avatar
  donaE 21/03/2010 15:56:12

  Γενικα δεν ειναι κακη ιδεα.Μηπως ομως θεωρηθει σαν προσωπικο κομμα του Σαμαρα και ταυτιστει με την αποτυχημενη υποθεση την Πολιτικης Ανοιξης;
  Ξερετε,το δις εξαμαρτειν...

 4. nasos avatar
  nasos 21/03/2010 15:57:18

  Άμα δεν πουλάει το προίόν δεν φταίει η φίρμα,φταίει το περιεχόμενο.
  Ας διώξουν από την ΝΔ την σαβούρα,ας κάνουν και οργανωτική ανασυγκρότηση και ας αφήσουν τα περί αλλάγής ονόματος.
  Χωρίς τα ανωτέρω,μιαν ενδεχόμνη αλλαγή ονομάσίας ο κόσμος θα την εκλάβει ως κοροίδία(που κοροϊδία θα είναι δηλαδή)

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ nasos 21/03/2010 17:05:17

   Ακριβώς. Συμφωνώ απολύτως.

 5. TASSOS avatar
  TASSOS 21/03/2010 15:58:15

  Η επικοινωνία έχει τεράστια δύναμη στην μάζα. Η αλλαγή του ονόματος με μία, εκ βάθρων, αλλαγή προσώπων πρώτης γραμμής είναι επιβεβλημένη.

 6. Orestios avatar
  Orestios 21/03/2010 15:58:26

  Αυτό είναι που απασχολεί τη ΝΔ τέτοια ώρα?

 7. George avatar
  George 21/03/2010 16:04:29

  ΟΎΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΟΠΟΤΕ ΑΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

 8. Άφατος avatar
  Άφατος 21/03/2010 16:29:21

  Φυσικά και πρέπει να αλλάξει το όνομα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αλλάξουν οι σάπιες δομές που σχετίζονται με τα ρουσφέτια, τις πελατειακές σχέσεις, τη βραδύνοια και τη ραθυμία που χαρακτήριζαν τη ΝΔ επί Κωστάκη Καραμανλή. Διαφορετικά, οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος θα ταυτίζεται με την παροιμία "άλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς".

 9. ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 21/03/2010 16:35:44

  Δεν πιστεύω ότι το όνομα είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή, αλλά το ζητούμενο είναι ο εκδημοκρατισμός της ΝΔ.
  Φυσικά το όνομα "Νέα Δημοκρατία" για μένα ήταν ατυχές από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να είναι. Το λέμε από συνήθεια, όμως στην ουσία του, αν το σκεφτούμε, δεν έχει κανένα περιεχόμενο και κανέναν συμβολισμό. Τι θα πει "ΝΕΑ" Δημοκρατία. Μήπως υπάρχει και παλιά δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι μία. Δεν είναι παλιά και νέα. Μόνο που η ΝΔ δεν ήταν δημοκρατία.
  Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατικό, αλλά ολιγαρχικό και μάλιστα βασιζόμενο στην κληρονομική διαδοχή ολίγων πολιτικών τζακιών. Δεν πίστεψε ποτέ στη δημοκρατική κοινωνία, αλλά μόνο στην εξουσία της κομματικής του ελίτ.
  Ακόμα και σήμερα η ολιγαρχική αντίληψη μέσα του αντιστέκεται σθεναρά και δεν βάζει μυαλό παρά την εκλογική συντριβή.
  Φυσικά και θα προτιμούσα να είχε έναν προσδιορισμό από "φιλελευθερισμό", όμως είπαμε: Το "να αλλάζει ο μανολιός" δεν είναι η λύση.

 10. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 21/03/2010 16:38:53

  Ναι. Αλλά η αλλαγή ονόματος πρέπει να συνοδεύεται από αλλαγή σε πολλά επίπεδα, τόσο στη λειτουργία, όσο και στα πρόσωπα.

 11. sauraki avatar
  sauraki 21/03/2010 16:41:02

  Η αλλαγή του ονόματος ενός ιστορικού κόμματος είναι μια σοβαρή υπόθεση και πρέπει πριν οποιαδήποτε κίνηση να ληφθούν υπόψην πολλοί παράμετροι μερικοί εκ των οποίων κρύβουν σοβαρές παγίδες. Για να αφήσω τα πολλά λόγια αν η Ρηγίλλης ανανεώσει εντυπωσιακά το κόμμα με νέα στελέχη και ταυτόχρονα μπορέσει να υποβαθμίσει το ρόλο των ιστορικών οικογενειών (5-6 είναι) τότε ο κόσμος θα ξαναεμπιστευθεί σύντομα τη ΝΔ χωρίς να αλλάξει όνομα. Και κάτι άλλο, ήρθε η ώρα η ΝΔ μέσω του κοινωνικού Φιλελευθερισμού να βγει αριστερότερα του νεοφιλελευθερου ΠΑΣΟΚ που βουλιάζει τη μεσαία τάξη όπως τότε με το ΧΑΑ. Τότε ήταν η ισχυρη Ελλάδα του λογιστή, τώρα η κρίση του διεθνιστή.

 12. Baroso avatar
  Baroso 21/03/2010 16:44:04

  Η αλλαγή του ονόματος με βρίσκει αντίθετο....μια αλλαγή στο χρώμα του λογότυπου της είναι αρκετό για να σβήσει το παρελθόν και να προκαλέσει την απαραίτητη σύγχηση αλλά και ανακόυφιση στον μέσο "ψηφοφόρο" που είναι και το ζητούμενο κάθε πολιτικού σχημαστισμού μετά από δύσκολες περιόδους.

 13. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 21/03/2010 17:11:59

  Ο γέρος Καραμανλής όταν διέλυσε το Συναγερμό είχε πλάτες το παλάτι. Έπρεπε να εξαφανίσει πολιτικούς όπως τον (τότε) Στεφανόπουλο, που ήταν πολύ ισχυρότεροί του. Το 1974 ήταν τελείως διαφορετικές οι συνθήκες. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν άκριβώς μετεξέλιξη της Ένωσης Κέντρου, αλλά εντελώς καινούργιο κόμμα με διαφορετικές (σοσιαλιστικές) αρχές. Επίσης, ο Ανδρέας είχε και το μέγα πλεονέκτημα να είναι γιος του Γεωργίου Παπανδρέου.

  Ο Σαμαράς μόνος του δεν τα κατάφερε να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό. Ήταν φανερό ότι χρειαζόταν το μηχανισμό ενός κόμματος εξουσίας. Γνώμη μου είναι ότι αν αλλάξει το λογότυπο της ΝΔ, που τη δίνει στην ουσία για "πελατεία" τη μισή Ελλάδα (ασχέτως δημοσκοπικών ποσοστών), τότε θα χάσει το μηχανισμό που του "χαρίσαμε" στις 29 Νοεμβρίου.

  Να μην αλλάξει τίποτα. Άλλες αλλαγές χρειάζονται. Άσε που αν κάνει νέο κόμμα υπάρχει κίνδυνος να μείνουν οι Μητσοτακικοί στη ΝΔ και να πουν "εμείς είμαστε η Νέα Δημοκρατία, ο άλλος πάντοτε προσωπικά παιχνίδια έκαμνε" και να τους πιστέψουν.

  Η παρουσία του Σαμαρά πρέπει να εμπεδωθεί περισσότερο στη συνείδηση του Νεοδημοκράτη. Καλώς ή κακώς, μπορεί να έχει κάνει βήματα ελέγχου του κόμματος, αλλά εμείς οι πιστοί του που τον βγάλαμε αρχηγό βλέπουμε πολλά πράγματα που δεν μας αρέσουν και η ορμή μας και ο ενθουσιασμός μας είναι σαφώς μειωμένα σε σχέση με τις 29 Νοεμβρίου. Ας το συνυπολογίσει κι αυτό. Έχει πάρα πολλά να αποδείξει ακόμη ο Αντώνης. Αν έχουν μαζευτοί κάφροι γύρω του δεν φταίει το λογότυπο της ΝΔ, φταίει ο ίδιος που κάνει συμβιβασμούς.

 14. perifanos deksios avatar
  perifanos deksios 21/03/2010 17:31:13

  Και εγώ είμαι αντίθετος.Όχι γιατί μου λέει κάτι το Νέα Δημοκρατία (άλλωστε όπως υπόθηκε πλέον δεν έχει ουσιασστικό περιεχόμενο)αλλά γιατί μια πιθανή αλλαγή ονόματος θα κάνει πολύ πιο δύσκολη την κατάληψη της εξουσίας από τον Αντώνη.Τούτη την ώρα χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές και νέο πολιτικό προσωπικό.Όταν γίνει ο Αντώνης πρωθυπουργός θα μπορούσε να γίνει.Άλλωστε νομίζω ότι ο γέρος Καραμανλής ήταν ήδη πρωθυπουργός όταν άλλαξε ονομασία..

 15. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/03/2010 17:40:00

  Θεωρώ δευτερεύον το όνομα και πρωτεύουσα την ιδεολογία. Ζούμε σε περίεργο καιρό παγκόσμιας οικονομικής, πολιτικής και ιδεολογικής κρίσης, όπου ξαναπαδαζαρεύοντασι έννοιες όπως η "ανάπτυξη", η "ελευθερία" και η "δημοκρατία".

  Μερικοί από εμάς (και σίγουρα ο Σαμαράς και ο ΓΑΠ) μεγάλωσαν με αυτές τις λέξεις στο προσκήνιο. Τότε, είχε εύκολο νόημα το να είσαι αριστερός ή δεξιός. Από το 1990 και μετά αυτά προφανώς άλλαξαν και το ρήγμα "αριστερά"-"δεξιά" ή Ανατολή-Δύση έχουν πάρει άλλο νόημα.

  Ο ΓΑΠ ήδη δείχνει στα λόγια και τα έργα του την αντίφαση στην οποία έχει μπλέξει μπερδεμένος ανάμεσα σε παλιές και νέες εκδοχές δαιμόνων. Το ίδιο και ο Σαμαράς.

  Αφουγκραστείτε κύριοι την νέα εκδοχή της μάχης "Καλού" και "Κακού", που, ναι, υπάρχει, και υπερβαίνει (υπερβατικά, εννοώ) τις γνώριμες σε εμάς, που μεγαλώσαμε μετά τον Β' Π.Π., λέξεις.

  Όταν και εάν καταλάβει κάποιος τι λέω (και με την παραδοχή ότι αξίζει τον κόπο!) τότε μιλάμε για ονόματα.

 16. Σωτ. Μητραλ. avatar
  Σωτ. Μητραλ. 21/03/2010 17:51:34

  Σὲ ἐνδεχόμενη ἀλλαγὴ τῶν πάντων φυσικὸ ἐπακόλουθο εἶναι νὰ ἀλλάξει καὶ τὸ ὄνομα. Ὅμως, παρὰ τὴν διορία τοῦ Συνεδρίου, δὲν βλέπουμε νὰ ἀλλάζουν τὰ πάντα, ἄρα ἡ ἐπανίδρυση πρέπει νὰ μπεῖ στὸ πρῶτο πλάνο, καθ' ὅτι ὄχι αὐτονόητη ἀπ' ὅ,τι φαίνεται, καὶ ἡ ἀλλαγὴ τοῦ ὀνόματος σὲ δεύτερο. Τὸ ζήτημα εἶναι νὰ στέψει ἡ ἀλλαγὴ τοῦ ὀνόματος τὴν νέα ΝΔ ὅταν αὐτὴ ἐπιτευχθεῖ, ὄχι πρωτύτερα.  Ποιὸ ὄνομα: Γιατί ὄχι "Νέα Μεταπολίτευση"; Τὸ γεγονὸς παραμένει: τὸ καθεστὼς σύστημα τῆς μεταπολίτευσης ὄντως καταρρέει, καὶ τὸ μοναδικὸ χαρτὶ τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ νὰ κάνει μιὰ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ μετάβαση μὲ τὶς ἐλάχιστες οὐσιαστικὲς ἀπώλειες σὲ μιὰ νέα μεταπολίτευση εἶναι ἡ ἐπιτυχία τοῦ Ἀντώνη τοῦ Σαμαρᾶ. Ἄλλη ΗΡΕΜΗ λύση δὲν ἔχουμε, ἀλλιῶς πᾶμε γι' ἄλλα. Γιατί νὰ μὴν ἀποτυπώνεται αὐτὴ ἡ ἀλήθεια στὸ ὄνομα τοῦ κόμματος;


  Πάντως τὸ brand "Νέα Δημοκρατία" δὲν σημαίνει-σηματοδοτεῖ σήμερα τίποτα περισσότερο ἀπὸ δύο ἀποτυχημένες κυβερνητικὲς θητεῖες, ἄντε καὶ τὴ μνήμη τῆς ἀρχῆς τῆς μεταπολίτευσης μὲ τὴν ἐπάνοδο Καραμανλῆ τοῦ πρεσβύτερου στὴν Ἑλλάδα. Ἄλλωστε, δὲν ἐπικαλεῖται τὸ ὄνομα ΝΔ τὴ μνήμη κάποιας ἐπικῆς μάχης στὸ ἀντίθετο μετερίζι ἀπ' αὐτὸ τοῦ ἐθνομηδενισμοῦ. Τὸ ὄνομα "Νέα Δημοκρατία" δὲν ὑπόσχεται σήμερα ἀπολύτως τίποτα.

 17. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 21/03/2010 17:54:02

  Ο Χ Ι ! Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να μην εχουμε καταλάβει τίποτα και θα ασχολούμασταν άλλη μια φορά με το "φαίνεσθαι" και όχι με το "είναι"

 18. trochalos avatar
  trochalos 21/03/2010 17:55:11

  Νομίζω Φάκτορα καιρός είναι γιά κάτι καινούργιο.

 19. Προφήτης avatar
  Προφήτης 21/03/2010 18:04:44

  Ας μιλήσουμε με παραβολές.

  Πραγματικό περιστατικό:

  Μια παρέα φίλων περνά έξω από την ταβέρνα «Ο Μήτσος», γνωστή για τα παϊδάκια της.

  Η ταβέρνα, για άγνωστους λόγους, παραμένει κλειστή τους τελευταίους μήνες και παρουσιάζει σημάδια εγκατάλειψης που κάνουν απωθητική την όψη της, και τη σκέψη να την προτιμήσεις, δεδομένου ότι παρά τα καλά κρέατα χρειαζόταν από καιρό ανακαίνιση.

  Βλέπουν ένα τεράστιο πανώ – ναι πανώ!, στερεωμένο στον μαντρότοιχο : «Ταβέρνα ο Θανάσης – ανοίξαμε υπό νέα διεύθυνση».

  Όλοι αναφώνησαν : «μα τι βλάκας…» (ο Θανάσης).

  Αντί πρώτα να ανακαινίσει εξωτερικά την ταβέρνα ώστε να προσελκύσει ξανά πελατεία, και να φροντίσει να βελτιώσει περισσότερο την ποιότητα του φαγητού, έσπευσε να αλλάξει την επωνυμία, για να βάλει το όνομα του και να δηλώσει «ιδιοκτήτης» στο ερείπιο.

  Έχασε έτσι
  α) αυτούς που θα πήγαιναν νομίζοντας ότι υπάρχει ακόμα ο Μήτσος, που τον εμπιστεύονταν, τους οποίους θα κέρδιζε για λογαριασμό του πλέον με την περιποίηση που θα παρείχε
  β) αυτούς που βλέποντας αλλαγή διευθύνσεως δεν ήταν διατεθειμένοι να δοκιμάσουν την (άγνωστη) ποιότητα του Θανάση,
  γ) αυτούς που γνώριζαν για αλλαγή διευθύνσεως και θα πήγαιναν επειδή από την αλλαγή της εξωτερικής όψης θα συμπέραιναν ότι «κάτι βελτιώθηκε εδώ»
  δ) αυτούς που δεν γνώριζαν την ταβέρνα, αλλά περνώντας και βλέποντας μια ευπρόσωπη κατάσταση θα «έβλεπαν φως και θα έμπαιναν».

  Ηθικό δίδαγμα:
  Βελτιώνεις την όψη.
  Φροντίζεις το μενού.
  Περιποιείσαι τους πελάτες.
  Διαφημίζεσαι.
  Περιμένεις να σε διαφημίσουν και οι ευχαριστημένοι πελάτες.

  Και όταν το μαγαζί αρχίσει να γεμίζει και να κουβεντιάζεται θετικά αλλάζεις και την ταμπέλα, λίγοι θα δώσουν σημασία.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Προφήτης 21/03/2010 20:17:15

   Αντίστοιχα σκέψου το εξής:

   Στη γνωστή ταβέρνα του Μήτσου συμβαίνει ένα περιστατικό δηλητηρίασης, έρχεται το υγιειονομικό και το κλείνει για λίγο το μαγαζί. Όταν πάει να ξανανοίξει, αλλάζει τη διακόσμηση, αλλάζει το μάγειρα, αλλά κρατάει το όνομα. Πόσοι θα το έχουνε συνδέσει με την τροφική δηλητηρίαση?

   Η παραβολή έχει πολλές πιθανές εκφάνσεις...

 20. mara avatar
  mara 21/03/2010 18:18:24

  Νομίζω ότι επιβάλεται να αλλάξει και το όνομα μαζί με όλα τα άλλα, τώρα.
  Νέα Δημοκρατία και Πασόκ στην συνείδηση του κόσμου έχουν "τελειώσει". Η αλλαγή του ονόματος θα έχει σίγουρα μόνο θετική επίδραση στην ψυχολογία όλων. Θέλει τόλμη.
  Ας το κάνει τώρα, γιατί φοβάμαι ότι έχει ήδη ξεκινήσει... η διαδικασία μεγάλων αλλαγών στο πολιτικό μας σύστημα και μπορεί να τον προλάβουν οι εξελίξεις...
  Δεν είναι καλύτερα να προλάβει πρώτος αυτός και να τολμήσει???

 21. ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
  ΟΔΥΣΣΕΑΣ 21/03/2010 19:05:40

  Στις 29/11 παλέψαμε για να γίνει ο Σαμαράς αρχηγός στη ΝΔ. Η τυχόν αλλαγή ονόματος θα ευνοήσει τις φυγόκεντρες τάσεις. Είναι μεγάλο ρίσκο να αφήσεις τη σφραγίδα πίσω.
  Βέβαια μπορεί και να βγει μια τέτοια κίνηση. Αλλά πως θα υποστηριχθεί επικοινωνιακά?
  Ειλικρινά δεν έχω απάντηση.
  Η λογική λέει να μην αλλάξει όνομα.
  Αλλά πόσα λάθη έχει κάνει ο καθένας από εμάς στο όνομα της λογικής?

 22. Striftompolas avatar
  Striftompolas 21/03/2010 19:06:23

  Αν το θέμα είναι το ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό ενός κόμματος τότε μάλλον θάπρεπε να πετάξουν ότι δεν αξίζει αντί να τους παρακαλάνε να μην εμφανίζονται.

  Κι αν είναι να ξεκαθαρίσουμε το θέμα και ως κοινωνία μάλλον θα πρέπει να αξιολογηθεί και το ποινικό μέρος της διαδρομής τους.

  Καθώς αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, η αλλαγή ονόματος (και από τα δύο κόμματα) θα είναι το τελευταίο δείγμα πολιτικού κυνισμού. Μαζί με δεκάρικους για την νέα εποχή που έρχεται και τα φθαρμένα υλικά που φεύγουν, επανίδρυση, ανασυγκρότηση, αναδόμηση, στροφή στην κοινωνία, μπάνιο στα Ίμια, περιπολία στα Ζωνιανά.

 23. Ο ιθαγενής avatar
  Ο ιθαγενής 21/03/2010 19:26:16

  Να αλλάξει όνομα; Να αλλάξει μυαλά πρέπει. Οταν κόμματα στο εξωτερικό έχουν ιστορία 200+ χρόνων εδώ θεωρούνται γερασμένα στα 36.
  Δηλαδή αν ονομαστεί Αστραχάν θα είναι ελκυστικότερο με Βουλγαράκη, Ρουσόπουλο, Αλογοσκούφη, Γιακουμάτο, Παυλίδη κλπ
  Αντί να αλλάξει δομές και λειτουργίες αντί να ανοίξει τις πόρτες πάμε σε συνέδριο των καρεκλών αλλά ενοχλεί το όνομα.
  Αντί να ανοίξουν οι πόρτες για 800.000 ανθρώπους και να πεταχτούν κάποιοι από το παράθυρο το πρόβλημα είναι η ταμπέλα και όχι το περιεχόμενο;
  Αντί να ασχοληθούν με την επικοινωνία και το διαδίκτυο αντί να κλείσουν τα στόματα και ανοίξουν τα αυτιά τους τα στελέχη μας έχουν γραπωθεί στη μιζέρια των καρεκλών.

  ΥΓ

  Τελικά αν και κατέκρινα τη στρατηγική του ώριμου φρούτου είναι η μόνη που μπορεί να έχει αποτέλεσμα με τις κληρονομικές καρέκλες που επανδρώνουν το κόμμα.

 24. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/03/2010 19:33:07

  Οχι και με τιποτα.Η αλλαγη απο ΕΡΕ σε ΝΔ δεν εγινε απλως μετα απο δικτατορια αλλα ηταν αλλο κομμα αλλης εποχης πληρους δημοκρατιας και χωρις βασιλεια.
  Οι αρχες της ΝΔ δεν εχουν τιποτα για να αλλαξουν.Ισχυουν και σημερα και ειναι οι αρχες του ΜΟΝΟΥ ελληνικου κομματος απο οσα μπηκαν σε κυκλοφορια το 1974 που ισχυουν και σημερα.
  Το οτι απετυχαν οι πολιτικοι της ΝΔ να εκφρασουν αυτες τις αρχες ειναι αλλο ζητημα.Αλλαγη ονοματος απαιτειται οταν αλλαζουν οι αρχες,οχι οταν αποδειχθηκαν αχρηστοι διαφοροι πολιτικοι.Τι δεν ισχυει απο το 1974;Η ελευθερη οικoνομια ή ο ευρωπαικος προσανατολισμος;
  H αληθεια ειναι οτι η ιδεολογια του κομματος δικαιωθηκε αλλα το κομμα απετυχε.Αυτο ομως συνεπαγεται αλλαγη ανθρωπων και οχι ονοματος.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ψυχραιμια 21/03/2010 20:29:27

   Κάτι κάνεις λάθος.
   Όταν οι πολιτικοί αποτυγχάνουν να "εφαρμόσουν" αρχές σημαίνει είτε ότι είναι οι ίδιοι ανίκανοι είτε, πιθανόν, ότι οι αρχές δεν τους παρέχουν εργαλεία.

   Στην περίπτωση, απλά, δεν υπήρξαν αρχές.

   Υπήρξε μια ηγετική προσωπικότητα.
   Υπήρξαν τα πολιτικά εργαλεία μιας προδικτατορικής "διακυβερνησιμότητας", εμπλουτισμένα με τις εμπειρίες του ηγέτη στην ευρωπαϊκή "εξορία" του.
   Και υπήρχαν και οι πολιτικές βαρωνίες, κατάλοιπο του κοτζαμπασισμού.

   Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός υπήρξε ευχή και κατάρα.
   Μπήκαμε σε καλό σόϊ αλλά ήμασταν οι φτωχοί συγγενείς.
   Πρόσφερε όλα τα κεφάλαια στο ΠΑΣΟΚ για να στήσει το μονοκομματικό κράτος.
   Εξαφάνισε την εγχώρια παραγωγή - και την κοινωνία.

   Η «ιδεολογία» ήταν αυτό που είπε ο Μητσοτάκης επιτιμητικά : «Πφφφ, τι ήταν η ΝΔ, μια Λαϊκή Δεξιά, εγώ της έφερα τον Φιλελευθερισμό».
   Αν υπήρχε ιδεολογία στη ΝΔ δεν θα είχε ανάγκη το Μητσοτάκη, ούτε θα έχανε την πολιτική ηγεμονία 20 χρόνια από τον Ανδρέα.

   Κι επειδή θα ακούσω αντιρρήσεις, ποια ιδεολογική μάχη κέρδισε η ΝΔ μετά την μεταπολίτευση; Ο πρώην αρχηγός της δήλωνε θαυμαστής του Ανδρέα. Και δίκασε τη 17Ν ποινικά, όχι πολιτικά.

   Απλά λοιπόν, ένα κοστούμι ραμμένο για τον «Μεγάλο» περιήλθε στους κληρονόμους.
   Και φυσικά δεν τούς έρχεται στα μέτρα.

 25. ΑΡΕΤΗ avatar
  ΑΡΕΤΗ 21/03/2010 19:40:34

  Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΑΒΟΥΡΑ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ . ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΦΥΣΗΞΕΙ ΝΕΟΣ ΑΕΡΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ,ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΤΟΥΝ ΝΕΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ,ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ,ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΙΣ 800000 ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ 29/11/09 ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΑΡΝΗΘΕΙ ΝΑ ΠΑΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ 4/10/09

 26. thespieys avatar
  thespieys 21/03/2010 19:49:16

  Να αλλάξει.

 27. Y. avatar
  Y. 21/03/2010 20:13:29

  Όσοι έχουν κάνει σπουδές, έχουν εργασθεί/λειτουργήσει, ή παρακολουθούν τις σύγχρονες εξελίξεις στα εφαρμοσμένα οικονομικά (αν και στα τρία, ακόμα καλύτερα), έχουν απόλυτη και βαθιά γνώση των περίφημων 5 P (πέντε πι), στον τομέα του πιο πάνω επιστημονικού/επιχειρησιακού κλάδου, που ονομάζεται Μάρκετινγκ. Ποια είναι αυτά τα 5 Ρ? Product, Price, Place, People, και Promotion.
  Και πως συνδέονται αυτά τα 5 Ρ, με τα εφαρμοσμένα οικονομικά και το Μάρκετινγκ? Ένας επιχειρηματικός φορέας, αποκτά τους οικονομικούς του πόρους (πωλήσεις, revenues), μέσα από τη θεώρηση και βέλτιστη αξιοποίηση των πέντε πι. Με άλλα λόγια, πρέπει να πάρει υπ’ όψιν και εκμεταλλευτεί απόλυτα τους παράγοντες που αναφέρονται στο, ποιο είναι το προϊόν, σε ποιά τιμή θα πουληθεί, σε ποιές αγορές θα τοποθετηθεί, σε ποιούς αποτείνεται, και τέλος οι τεχνικές που θα πλασαριστεί.

  Και ποιά η σχέση ενός οικονομικού φορέα (μιας επιχείρησης), με ένα κόμμα (στη περίπτωσή μας, η ΝΔ)? Και ποιά η σχέση του οικονομικόυ μάρκετινγκ με αυτό του πολιτικού? Απόλυτη ταυτοσημότητα ως προς το θεωρητικό υπόβαθρο. Οι μόνες κάποιες διαφορές, είναι ποιοτικές και μόνο. Δλδ. το “προϊόν” που πουλάει το κόμμα είναι η “ιδεολογία”, η “τιμή” στην οποία προσφέρεται είναι η “διαφάνεια και τιμιότητα”, η “αγορά” που τοποθετείται είναι η “Ευρωπαϊκή Ελλάδα”, το “κοινό” που αποτείνεται είναι οι τουλάχιστον “800.000” που προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες, το δε “πλασάρισμα” είναι η “ειλικρίνεια”.

  Συνεπαγωγικά με όλα τα παραπάνω, η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει και αποκτήσει σαφή ιδεολογία (ο “Κοινωνικός Φιλελευθερισμός” πρέπει να αναλυθεί και προσδιοριστεί έτι περαιτέρω), η διαφάνεια και τιμιότητα πρέπει να γίνει σημαία επί ποινή καθείρξεως των παραβατών (όχι όπως το ορθό, αλλά παραβιασθέν εν πολλοίς “σεμνά και ταπεινά” του ΚΚ), το Ευρωπαϊκή Ελλάδα να παραμείνει Ευρωπαϊκή Ελλάδα (και όχι υπερατλαντικές αναζητήσεις όπως ο ΓΑΠ και το πασόκ), οι 800.000 (ως πάτωμα) ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΑ, και τέλος η ειλικρίνεια να είναι ουσίας λόγος, και όχι μαρκετίστικη κουτοπονηριά.

  Και για να απαντηθεί και το ερώτημα της ανάρτησης. Η ονομασία (ο λογότυπος που υπάρχει στο περιτύλιγμα, στο “προϊόν” που προσφέρει η παράταξη) είναι επουσιώδης, άνευ σημασίας (στη παρούσα τουλάχιστον μεσοπρόθεσμη φάση), και αποπροσανατολιστικά τιθέμενο ερώτημα.

 28. xbab avatar
  xbab 21/03/2010 20:46:45

  Να αλλάξει ύστερα από νέο πολιτικό μανιφέστο και νέο πρόγραμμα διακυβέρνησης.
  Όλα ν' αλλάξουν.
  Θέλουμε νέα πρόσωπα, νέες προσωπικότητες.
  Και στήριξη των αλλαγών απ' όλα τα στελέχη...
  Αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος(παράταξης).
  Αλλοιώς, δεν βλέπουμε ανάκαμψη, αν λάβουμε υπόψη και το εχθρικό περιβάλλον των ΜΜΕ.

 29. nina avatar
  nina 21/03/2010 20:55:18

  μυαλά να αλλάξει. άς διώξει πρώτα όλα τα λαμογια που ακόμη κάνουν κουμάντο και άν μας πείσει έχει καλώς. άν δεν μας πείσει για το δίκιο και το ηθικό κλαφτα.

 30. Mara avatar
  Mara 21/03/2010 21:53:17

  Kαλές οι τεχνοκρατικές αναλύσεις, αλλά η ψυχολογία του κόσμου είναι άλλο πράγμα. Μπορεί από μία λεπτομέροια για πολλούς άνευ ιδιαίτερης σημασίας, να έρθουν τα πάνω κάτω στην πολιτική.
  Τό θέμα είναι ότι ένας μεγάλος ηγέτης εκτός από τις γνωστές αρετές, πρέπει να "οσμίζεται" και να πιάνει την αντίδραση των πολιτών, πρίν καν αυτή εκδηλωθεί.
  Πρέπει λοιπόν να διαθέτει απαραιτήτως ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ κ ΕΝΟΡΑΣΗ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ.
  Αυτό το χάρισμα δεν έχει να κάνει ούτε με την οξύνοια και την ευφυϊα του ανθρώπου, ούτε με την μόρφωση, ή το έχεις έμφυτο ή όχι.
  Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι μεγάλοι ηγέτες της ιστορίας το είχαν. Να "βλέπουν" τα γεγονότα πρίν αυτά εκδηλωθούν.
  Η μόνη περίπτωση να το χάσει ένας ηγέτης, είναι μία, η περίπτωση που το "παραμερίσει" η έπαρση και η αλαζονεία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.