#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/08/2011 18:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Που είναι η πνευματική ηγεσία του τόπου;
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Οι καιροί είναι δύσκολοι κι απ’ ότι φαίνεται θα γίνουν πιο δύσκολοι. Κι εμένα πρωτίστως μ’ ενδιαφέρουν οι πολλοί, αυτοί στους οποίους ανήκω. Το τι θα κάνουν τα καθεστωτικά κοχίμπα, δεν με πολυκαίει. Σβέρκο έχουν, τον έχουν θρέψει δεκαετίες ολόκληρες παρασιτικώς, ας πάνε τώρα να τον κόψουν, αν αποτύχουν να δαγκώσουν πάλι κανένα εθνικό παΐδι με τις αποκρατικοποιήσεις κλπ. Δεν τους λυπάμαι.

Αν όμως κάποιοι λάμπουν με την απουσία τους ή κιόλας μερικοί απ’ αυτούς συμπεριφέρονται ως δοσίλογοι, είναι οι λεγόμενοι «πνευματικοί άνθρωποι».

Κάποτε, στους δύσκολους καιρούς, στους πολέμους, τις κρίσεις και τις κακουχίες, ο Λαός μας είχε μια πνευματική πρωτοπορία. Υπήρχε μια τάξη αληθινών διανοουμένων, ορισμένοι ήταν και δημοσιογράφοι. Ναι, μην χάσκετε κατάπληκτοι. Κάποτε υπήρχαν δημοσιογράφοι που ήταν αληθινοί διανοούμενοι. Έγραφαν υπέροχα ελληνικά, είχαν πνευματική ακεραιότητα και θάρρος κι έναν πατριωτισμό, όχι ντε και καλά φωνασκούντα αλλά εκ του αποτελέσματος.  Κάποιοι τουλάχιστον. Σήμερα είναι σαν παραδείσια πουλιά. Προστατευόμενο είδος. Η Κύρα, ο Σταύρος Λυγερός, ο Δέλαστικ, ο Χαρβαλιάς και άλλοι, ξεχωρίζουν από τα αυθάδη montblanc που υπερτίμησε το χαζοκούτι, από τα θρασίμια που φέρνουν πάντα πίσω το ξυλάκι των αφεντικών τους αλλά είναι μειοψηφία.

Κάποτε υπήρχαν ποιητές και πεζογράφοι, που φρόντιζαν μ’ επιμέλεια την αποστολή τους: έκαναν τους ανθρώπους καλύτερους, άνοιγαν δρόμους στα μυαλά και τις καρδιές, τους έδειχναν μακρινούς ορίζοντες κι απάτητες κορφές. Κυρίως όμως, στους δύσκολους καιρούς, έδιναν θάρρος στο Λαό. Γινόντουσαν σημαιοφόροι, πόλοι αντίστασης. Έπαιρναν τις σάλπιγγες και τα τύμπανα του λόγου, τους νοερούς αυλούς της αρχαίας γλώσσας μας κι έπαιζαν τον Παιάνα. Συσπείρωναν, εξύψωναν, ενεθάρρυναν. Ο θάνατος τους ο ίδιος, γινόταν πηγή αστείρευτου κουράγιου για τους ανθρώπους. Θυμίζω την κηδεία του Παλαμά στην Κατοχή και τους συγκλονιστικούς στίχους του Σικελιανού προς το απέραντο πλήθος. Θυμίζω την κηδεία του Σεφέρη μέσα στην Δικτατορία.

Σήμερα ποιοί απ’ όλους αυτούς τους πολυβραβευμένους, τους καλοταϊσμένους, τους θαμώνες των Μεγάρων, των ημερίδων και των Υπουργείων, των ΜΚΟ και των επιχορηγούμενων «δρώμενων», ποιος από αυτούς κι αυτές, αδέρφια, βγήκε ν’ αρθρώσει έναν ψίθυρο έστω, ένα ψέλλισμα ενθαρρυντικό για τον Μικρό Άνθρωπο, τον απλό Έλληνα; Ελάχιστοι. Ποιοί από αυτούς εξέφρασαν την οργή τους κι έστω μια υποψία αντίστασης στην κοινωνική ανθρωποφαγία του Μνημονιακού δαρβινισμού;

Αν δεν ήταν κι ο Μίκης, όποιες ενστάσεις κι αν έχουν μερικοί για το πρόσωπο του, και λίγοι άλλοι, θα είχαμε μόνο νέκρα και τους αυτόμολους ιντελιγκέντσηδες. Διότι, αδέρφια, μερικοί εκ της κρατικοδίαιτης «διανόησης» μας, που κατά Μίκη, απέχουν από τον αληθινό λαϊκό πολιτισμό, όσο μια γάτα από ένα λιοντάρι, πέρασαν κι απέναντι. Ενάντια στο λαό. Αυτές οι ευνουχισμένες γάτες, πάντα κοσμούν τα αφιερώματα των συγκροτημάτων στα ένθετα κι όλο σχολιάζουν και σχολιάζονται στις «πολιτιστικές εκπομπές» και νέμονται τις έδρες αφελληνισμού στα Πανεπιστήμια. Αν τα τινάξει κανείς από δαύτους δεν «θ’ ακουμπήσει στο φέρετρο του ολάκερη η Ελλάδα», από τον καναπέ θα σηκωθεί μόνο ο νεκροθάφτης, κι αυτός χαρούμενος. Πέρασαν και δεν άγγιξαν. Καρδιές. Γιατί από ταμεία…

Την ύπαρξη τους την ακούμε συχνότερα και την διαβάζουμε στα διάφορα κείμενα, όπου ανακυκλώνουν τις υπογραφές τους για να υποστηρίξουν οτιδήποτε αντίκειται στο εθνικό και λαϊκό συμφέρον. Από βομβαρδισμούς γυναικοπαίδων στην Σερβία, και τους κατσαπλιάδες ναρκέμπορους του Θάτσι, μέχρι το Σχέδιο Ανάν, το Μνημόνιο και την εκβιαστική «συναίνεση» στην κατεδάφιση της χώρας και της οικονομίας. Όταν η μεταπολιτευτική παράγκα ζορίζεται, πατάει ένα κουμπί και βγαίνουν οι ιντελιγκέντσηδες παγανιά, σαλιώνοντας το πρόθυμο μολυβάκι τους.

Οι άγριοι καιροί απαιτούν ριζοσπαστική τόλμη. Επιβάλλουν να είμαστε ανελέητοι με όλες τις εκφάνσεις τις παρακμής, να καυτηριάσουμε όλες τις κακοφορμισμένες πληγές στο εθνικό και κοινωνικό σώμα και να τιμωρήσουμε τους αυτόμολους, όπως προβλέπουν οι πατρώοι Νόμοι. Τουλάχιστον ηθικά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 16/08/2011 18:36:59

  Που είναι η πνευματική ηγεσία του τόπου;
  Μα ή σε ΔΣ ή σε επιτροπές μαζί με τέως δικαστικούς, εκεί που ήταν με την ανεξάρτητη και αδέσμευτη δημοσιογραφία των προμηθευτών του Δημοσίου...
  Διαφορετικά σε διάφορα ΑΕΙ κοιτά τους ειδικούς και τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ή φτιάχνει ΜΚΟ... τι να κάνει και η "πνευματική ηγεσία"; ότι προλάβει να φάει και αυτή...

  • madprof avatar
   madprof @ Ο Ιθαγενής 17/08/2011 10:28:24

   Θεσ/νίκη 6-7-11
   Πολίτης εκ ΧουντοΦασιστοΦρουδοΧριστιανοΔημοκρατοΤατιανοΤσιτσιολινοΔικαιο2ΚώσταινοΚαρατζαφυρεροΝτοροΓιωργαινο Προτεκτοράτου !
   Απάντηση στα κείμενα «Τολμήστε» των «32» στις 2-6-11 και των «12» στις 16-6-11 !
   « … Η θωράκιση και η ιδεολογική , πολιτική και ηθική επαναθεμελίωση της δημοκρατίας απαιτεί μια σειρά από μέτρα που αφορούν κυρίως τη σχέση και τα όρια μεταξύ της πολιτικής , της οικονομικής , της επικοινωνιακής και της δικαστικής εξουσίας »
   Ευ! Βενιζέλος ( εφ. Τα νέα 24-01-01 )

   Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις σας αλλά φοβάμαι ότι δεν έχετε συνειδητοποιήσει την υπαρξιακή οργή των πολιτών για την νομοθέτηση της ατιμωρησίας και του "πολιτικού" ακαταλόγιστού τους με συνέπεια να λεηλατηθεί οικονομικά η χώρα, από μία μειοψηφία πολιτικών(Χ. Παπαγεωργίου, Barclay Un. , flash gr, 25-5-11 ), τους οποίους γνωρίζουν όλοι τους πολύ καλά.
   Οι πολίτες αφέθηκαν έρμαια, από το πολιτικό προσωπικό της χώρας, των Σειρήνων του χρηματιστηρίου (ανεξέλεγκτη αδιαφανής λειτουργία του με στόχο την υφαρπαγή των οικονομιών μιας ζωής με όραμα απατηλό τον λαϊκό καπιταλισμό (διακηρυγμένο από τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την λειτουργία του(sic!)) και των τραπεζών (δάνεια-κάρτες χωρίς περίσκεψιν, χωρίς αιδώ και τον ελάχιστο έλεγχο αξιοπιστίας του δανειζομένου), με αποτέλεσμα να βρεθεί η πλειοψηφία τους σε κατάσταση προσωπικής- οικογενειακής χρεοκοπίας. Αδυνατούν λοιπόν ή δεν συμμερίζονται την επικίνδυνη ροπή προς χρεοκοπία της χώρας εξ αιτίας των πολιτικών που οδήγησαν και τους ίδιους σε υπαρξιακό αδιέξοδο.
   Το σύστημα της όποιας παραγωγής, υγείας-πρόνοιας, πάταξης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής κ.λ.π. αφέθηκαν στην καλή θέληση των πολιτών και των επιτήδειων με τις γνωστές συνέπειες !.
   Η πολιτική είναι πρωτίστως ηθική!. Άρα εκ των ων ουκ άνευ :
   1. Άμεση νομοθέτηση για διαφανή έλεγχο «πόθεν έσχες» από το ’74 και κατάσχεση κινητής-ακίνητης περιουσίας, για τις περιπτώσεις όσων αδυνατούν να δικαιολογήσουν επαρκώς τα περιουσιακά τους «επιτεύγματα», αρχής γενομένης από τα «οικογενειακά δένδρα» όλων όσων έχουν διατελέσει Πρόεδροι Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, δικαστικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, συνδικαλιστές, ανώτατα-ανώτερα στελέχη του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, μεγαλο γιατρούς-δικηγόρους-μηχανικούς-επιχειρηματίες και έπονται οι υπόλοιποι κατά φθίνουσα (λογικά !) υπόνοια-υποψία για διαφθορά-χρηματισμό.
   2. Αλλαγή του Συντάγματος για :
   α) Ο θεσμός του προέδρου της χώρας Εκλογή του από τους πολίτες ανά 5ετία ώστε από διακοσμητικός να είναι ο θεματοφύλακας του Συντάγματος και Συνυπεύθυνος (δικαίωμα Βέτο) για τα Μείζονα θέματα της χώρας : δημόσιο χρέος – έλλειμμα, εξωτερική πολιτική και όποια κρίνονται ουσιώδη, για να μην οδηγηθεί ποτέ ξανά η χώρα στο σημερινό τέλμα !.
   β) Πλήρη - κάθετο διαχωρισμό των 4ων εξουσιών (Προεδρία Δημοκρατίας, εκτελεστική, νομοθετική, δικαιοσύνης) και τους λειτουργούς της 5ης μη θεσμικής, κέρβερους έτοιμους να κατασπαράξουν τον όποιο λειτουργό των 4ων διανοηθεί να διαβεί τον Ρουβίκωνα της νομιμότητας και της ισονομίας ώστε με τον αλληλοέλεγχο να προσεγγίσουμε το πολυπόθητο Δημοκρατικό Πολίτευμα τον 21ο αιώνα. Ασυμβίβαστο θεσμικής εξουσίας – ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Όχι σε θεσμικές πολυθεσίες.
   Υ.Γ. Προσωπικά πιστεύω πως η ηθική διάβρωση που έχουν υποστεί οι πολίτες, από τους υποτιθέμενους «ταγούς» τους, είναι το χείριστο (sic!).

   Εικοστός πρώτος αιώνας
   Η Θέωση του Γηρυόνη
   Ελλάδα αποΘέωση
   Της Ανθρώπινης απαξίας.
   madprof 17-5-01

   1. Τρικέφαλο και τρισώματο τέρας που κατοικούσε στην Ερίθεια
   και σκότωσε ο Ηρακλής.
   Σύμβολο του δόλου , της τοκογλυφίας και της βίας ενάντια στην φύση και την τέχνη.

 2. NIK THE GR avatar
  NIK THE GR 16/08/2011 18:46:58

  Δυστυχως Φαηλο ¨εμωρανθη το αλας¨μικρα ανθρωπαρια,οσφυοκαμπτες και ηδονιστες,αχρηστοι να φερουν τον τιτλο του δασκαλου,του ορθωτη του πνευματος,ειναι οι χειροτεροι εχθροι της προοδου.

  • ΜΙΧΑΗΛ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ avatar
   ΜΙΧΑΗΛ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ @ NIK THE GR 16/08/2011 22:16:39

   ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΑ Δ Ι Κ Α Ι Ο κ. NIK THE GR !!!!!!!!

 3. Σταύρος avatar
  Σταύρος 16/08/2011 18:53:38

  Μην είσαι άδικος ή ξεχασιάρης.
  Υπάρχει ο Δημήτρης Ιατρόπουλος!
  Σχολιαστής ενίοτε!

  • Ariadne avatar
   Ariadne @ Σταύρος 16/08/2011 20:52:38

   Σωστά!!!! Και όχι απλός σχολιαστής. Οι κουβέντες του συνδυάζουν την ποίηση με την στηλιτευση τω κακώς κειμένων και άν θυμάμαι καλά, έχει και αυτός καταφερθεί κατά των "διανοούμενων".΄Εχει καιρό να γράψει. Και μας λείπει.

 4. man8os avatar
  man8os 16/08/2011 18:54:18

  Η πνευματικη ηγεσια αναζητηται

 5. Orestios avatar
  Orestios 16/08/2011 18:54:40

  Η πνευματική ηγεσία της γενιας του Πολυτεχνείου εξαφανίζεται μέσα στον βούρκο του αμοραλισμού από τον οποίο αναδύθηκε.
  Καιρός είναι να ανακαλύψουμε τους σπόρους του ελληνικού πνεύματος, που σιγά σιγά βλασταινουν αγωνιζόμενοι να δουν το φως

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Orestios 16/08/2011 23:35:41

   Για να με καταλάβει κι ο ΓΑΠ κι ο Νικολάκης, ο "μεταμφιεσμένος Έλληνας με την αμερικάνικη καρδιά": back to basics!

  • Μεσσήνιος avatar
   Μεσσήνιος @ Orestios 17/08/2011 01:49:59

   Η πνευματική ηγεσία της γενιάς του Πολυτεχνείου εξαφανίστηκε γιατί τα έφαγε χοντρά.
   Βλέπε για παράδειγμα Λαλιώτης (ο αποτυχημένος οδοντίατρος του ΥΠΕΧΩΔΕ), Μαρίκα Δαμανάκη (μου έγινε επίτροπας στην ΕΟΚ)...

   Υ.Γ.
   Λεφτά υπάρχουν!

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Μεσσήνιος 17/08/2011 02:14:18

    Δεν έχω ιδέα αν "έφαγε" ο Λαλιώτης. Όλο κουτσομπολιά ακούω και να σου πω την αλήθεια, δεν το πιστεύω. Είμαστε "μικρό χωριό" κι αυτό, ο τυχόν πλούτος, δεν κρύβεται. Αυτή που ξέρω και είναι αναμφισβήτητη, είναι η εκκωφαντική σιωπή του στην ανθρωποφαγία που επιβάλλει το κόμμα του στην κοινωνία. Αν βγει να πει τίποτα για σοσιαλισμούς, πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και τρία αυγά Τουρκίας, έχω μια κουδούνα από την Γορτυνία να του την κρεμάσω...

    • Μεσαιος χωρος avatar
     Μεσαιος χωρος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2011 06:09:51

     ουτε ο τσοχατζοπουλος θα εφαγε τιποτε

    • ΑΡΚΑΣ avatar
     ΑΡΚΑΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2011 15:18:30

     Γορτυνία, άγια χώματα αυτά! Ούτε η κουδούνα του αξίζει!

 6. Phedra avatar
  Phedra 16/08/2011 18:57:02

  Καλά τα λες Φαήλο, θα πρόσθετα και τον Χ. Γιανναρά παρόλο που όπως και για τον Μίκη κάποιοι θα διαφωνήσουν.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Phedra 16/08/2011 23:44:53

   Είπα, λίγοι υπάρχουν. Τον Γιανναρά τον διαβάζω, τον σέβομαι. Απλά θα παρατηρήσω ότι πολλές φορές είναι πεισιθανάτιος. Αγαπητέ Χρήστο, αν τελειώνει ο βιολογικός μας κύκλος, δεν τελειώνει η Ελλάδα.
   Και μερικές φορές αδίκησε τον Αντώνη. Όμως είναι σπουδαία φωνή και μυαλό. Καμμία σχέση με τον συρφετό, από τον οποίο πολεμήθηκε βρώμικα και συκοφαντικά.

   • Lisa avatar
    Lisa @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2011 01:55:48

    Αδίκησε τον Αντώνη; Έτσι απλά;
    Τον βρίζει και τον απαξιώνει... με τον τρόπο του!
    Και φυσικά προτείνει Μάνο, Αλέκο Παπαδόπενόπουουλο, πιο παλία τον Βγενόπουλο. Περίπτωση διανοούμενου!
    Ωραιοπάθεια στο άπειρο, ο Γιανναράς.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Lisa 17/08/2011 02:14:48

     Ε, το είπα ευγενικά...

    • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
     Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Lisa 17/08/2011 13:35:50

     Ὥρα εἶναι νὰ βγάλουμε καί... ἀκραῖο νεοφιλελεύθερο τὸν Γιανναρᾶ, ἐπειδὴ δὲν στηρίζει-ψηφίζει τὸ Κόμμα...

     Προσοχὴ στὴν κομματικοποίηση τῶν (γενικώτερων) κριτηρίων μας. Εἶναι ὅ,τι πιὸ ἐπικίνδυνο, φτηναίνει τὴ ζωή.

     (Καὶ δὲν μιλάω φυσικὰ γιὰ τὸν Φαῆλο, διότι ξέρω καλὰ πὼς σεμνύεται, ἔχων κριτήρια καὶ μὴ παζαρεύοντάς τα, τὸν Γιανναρᾶ.)

     Πάντως ἔχουν ἀναπτύξει ἐκπληκτικὰ ἀντανακλαστικὰ τινὲς ἐκ τῶν διαδικτυακῶν ὑποστηρικτῶν τοῦ Σαμαρᾶ στὸ νὰ ἀντιπαρέρχεται τὶς προτάσεις Γιανναρᾶ. (Πού, μεταξύ μας τώρα, ἡ συνεχὴς παροχὴ προτάσεων εἶναι ἡ πιὸ οὐσιαστικὴ μορφὴ στήριξης, πέρα ἀπὸ τὶς κομματικὲς σημαιοῦλες καὶ τοὺς θούριους, κι ἂς συνοδεύονται ἀπὸ ἐπώδυνες μπηχτὲς ποὺ ὑπενθυμίζουν μονάχα τὸ ὕψος τοῦ πήχυ. Δὲν εἶναι τυχαῖο ὅτι μὲ τὸν Σαμαρᾶ ἀσχολεῖται, οὔτε μὲ τὴν Ντόρα οὔτε μὲ τὸν Μπέννυ. Τώρα, ὅσοι σπεύσουν νὰ ποῦν "νὰ μᾶς λείπει τέτοια στήριξη/ἐνασχόληση", ἂς ἀρκεστοῦν στοὺς χοροπηδηχτούληδες καταχαρούμενους κομματανθρώπους (καὶ πρώην ντορικοὺς) ποὺ θυμήθηκαν τὸν ΑΣ μετὰ τὶς 29/11/09, ἢ ἀκόμα καὶ πολὺ μετά, μπὰς καὶ ἀνεβοῦν στὴν κομματικὴ Κλίμακα τὴν εἰς οὐρανοὺς μετάγουσα. Αὐτοὶ τοὺς πρέπουν.) Εἶναι δὲ καὶ ἐπιλήσμονες: ξεχνοῦν ἢ κάνουν πὼς ξεχνοῦν τὴν στάση Γιανναρᾶ στὴν προεκλογικὴ τῆς ΝΔ περίοδο, τότε ποὺ μέσα στὸ ἄντρο τοῦ Ντορισμοῦ, τὴν Καθημερινή, τὴν πολεμοῦσε μανιασμένα καὶ στήριζε τὸν ΑΣ. Ξεχνοῦν καὶ τὸ τελειωτικὸ χτύπημα στὴν Ντόρα: "ἡ ρεαλίστρια καὶ ὁ ἐθνικιστής". Ξεχνοῦν τὰ ὀφειλόμενα. Μέτρο ἤθους, αὐτό.

     Ὅσον ἀφορᾶ τὴν λογιωσύνη καὶ τὴν πνευματικὴ προσφορά, τὸ ἔργο σου συνηγορεῖ, κανεὶς ἄλλος- τὰ βιβλία σου, οἱ μελέτες σου, τὸ ἀποτύπωμά σου. Καὶ μόνο ἡ δεκαπενταυγουστιάτικη ἐπιφυλλίδα τοῦ ΧΓ (ὅπως καὶ κάθε γιορτῆς) ὁρίζει πὼς κάποιοι εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι καὶ κάποιοι εἶναι ὀδοντόκρεμες. Τώρα, ἂν κάποιοι θὰ προτιμοῦσαν ἕναν κομματικὸ (δηλαδὴ αὐτοακυρωμένο) δημοσιογραφοῦντα, τὸ πρόβλημα δὲν εἶναι δικό μου.

     Αὐτὰ τὰ ὀλίγα. Ὄχι τίποτ' ἄλλο, κάποιοι λίγοι θὰ ἀναρωτιόσαντε "καλά, ποὺ πῆγε ὁ Ἀστ.Καυσ., μὲ τέτοιο θέμα;;;"!

 7. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 16/08/2011 19:02:51

  Κι όμως! υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα Ελλήνων ''δασκάλων''...Ξεχάσατε βρε τον Βερέμη;;;;;
  ΥΓ: Υπέροχο κείμενο

 8. alakran avatar
  alakran 16/08/2011 19:06:43

  Στη χώρα μας την "επίσημη" ιστορία την έγραψαν οι ηττημένοι και όχι οι νικητές.Όσα έχασε η αριστερά στον εμφύλιο, τα κέρδισε (και πολλαπλά μάλιστα) εφαρμόζοντας την "ιδεολογική ηγεμονία" του Antonio Gramsci.Το αποτέλεσμα ήταν να θεωρείται πνευματικός άνθρωπος μόνο ο αριστερός.Φτάσαμε στο σημείο να μονοπωλούν την ιστορία τής χώρας μας οι οπαδοί του Στάλιν, του Χόντζα, του Γιαρουζέλσκι, αυτοί που αποκαλούν την τρομοκρατία "ένοπλο αγώνα", όσοι τέλος πάντων φορτώνουν τα κόμπλεξ τους στην κοινωνία και αρνούνται να αποδεχτούν την αποτυχία τους.
  Το σωστό ερώτημα,λοιπόν, δεν είναι ΠΟΥ είναι η πνευματική ηγεσία, αλλά ΠΟΙΑ είναι σήμερα η πνευματική ηγεσία,αυτή που θα αφυπνίσει,θα συγκινήσει και θα καθοδηγήσει το λαό (όντας με το μέρος του λαού,όπως λέει και ο Φαήλος).
  Ελπίζω να γεννηθεί σύντομα μια τέτοια πνευματική ηγεσία, γιατί αυτή που έχουμε σήμερα μαζεύει υπογραφές για να μας πείσει "πόσο αναγκαίο είναι το μνημόνιο"

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ alakran 16/08/2011 19:19:16

   Mεσα ειναι και ο Δελαστικ σε αυτους.

   • anetos avatar
    anetos @ ψυχραιμια 17/08/2011 08:52:52

    πραγματι ο Δελαστικ που κολαει ?

  • Χρήστος Δημάρης avatar
   Χρήστος Δημάρης @ alakran 16/08/2011 19:30:36

   Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ: alakran με αυτά που γράφεις δεν κατηγορείς τους ηττημένους αριστερούς αλλά τους νικητές. Γιατί λοιπόν εμείς οι οπαδοί του Στάλιν του Χόντζα και του Γιαρουζέλσκι καταφέραμε, όπως εσύ γράφεις, να εφαρμόσουμε την "ιδεολογική ηγεμονία"; Οι νικητές που είχαν και την εξουσία δεν είχαν πνευματικούς ανθρώπους να αντισταθούν στους κομπλεξικούς αριστερούς; Και σωστά ρωτά ο Κρανιδιώτης: Αν υπάρχει πνευματική ηγεσία τότε που είναι; Μήπως τελικά δεν υπάρχει και το πήραμε αργά χαμπάρι; Μήπως τελικά ο βασιλιάς είναι γυμνός και φοβόμαστε και να το πούμε; Ο κόσμος για πρώτη φορά μετά από χρόνια είναι έτοιμος να αγωνιστεί και λέει πολύ καθαρά τι θέλει. Ηγέτη ψάχνει να βρεί και το βροντοφωνάζει. Γιατί όλοι οι δήθεν ηγέτες μας περιφρονούν την θέληση του λαού μας; Μήπως επειδή όλοι τους νοιάζονται για τα κόμματα-μαγαζάκια τους;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Χρήστος Δημάρης 16/08/2011 23:26:52

    Hταν αποφαση του Καραμανλη Α΄να πεσουν οι τονοι της αντιπαραθεσης με την αριστερα για λογους "εθνικης συμφιλιωσης".
    Ο Καραμανλης Β' το πηγε πιο περα : τους εγλυφε και και τους κανακευε ενω του εκαιγαν την πρωτευουσα.
    Ο Σαμαρας δεν ξερω τι θα κανει.Για μενα η εθνικη συμφιλιωση ειναι ουρανομηκης βλακεια.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ ψυχραιμια 17/08/2011 09:17:43

     Φυσικά, αφού αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η διαίρεση του κόσμου για να μπορείτε εσείς να κάνετε κουμάντο στο διηνεκές.

    • madprof avatar
     madprof @ ψυχραιμια 18/08/2011 12:01:30

     Λόγια! χωρίς περίσκεψι, χωρίς αιδώ. Δεν αισχύνεσαι; Δενέχεις καταλάβει ότι οι ιδεολογίες πεθάναν με το γκρέμισμα του τοίχους του βερολίνου; Έμεινες στην εποχή του σιδηρού παραπετάσματος.
     Τόσο πολύ σε βολεύει;

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Χρήστος Δημάρης 16/08/2011 23:34:50

    Σου απαντάω εγώ: καταφέρατε να εφαρμόσετε την «ιδεολογική ηγεμονία» γιατί σας το επιτρέψαμε εμείς οι δεξιοί, με τα «ενοχικά σύνδρομα» και το αυτομαστίγωμα. Δεν θα ξανασυμβεί!

    • Χρήστος Δημάρης avatar
     Χρήστος Δημάρης @ ΚΜ 17/08/2011 00:16:05

     ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΗΓΕΜΟΝΙΕΣ: Άρα έχω δίκιο όταν λέω πως ο alarkan ουσιαστικά κατηγορεί τους νικητές και όχι τους ηττημένους. Και αφού όπως εσύ γράφεις ότι "Δεν θα ξανασυμβεί!" περιμένω να δω την δική σας "ιδεολογική ηγεμονία".

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Χρήστος Δημάρης 17/08/2011 03:29:19

      Ελπίζω να μην χρειαστεί περιμένεις πολύ. Εγώ από την πλευρά μου, δεν (κάθομαι να) περιμένω αλλά αγωνίζομαι προς αυτή την κατεύθυνση, με την ... σφεντόνα μου, κόντρα στις ερπύστριες της «Προόδου».

      Σχετικά με τον Αλαρκάν τώρα, δεν έχεις δίκιο όταν λες ότι κατηγορεί (αποκλειστικά) τους νικητές του εμφυλίου, και θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα: Άν εγώ σε δω να διαπράττεις κάποιο έγκλημα και δεν σε σταματήσω (ενώ έχω την δυνατότητα), τότε φέρω μεν βαρύτατη ευθύνη αλλά αυτό δεν σε αθωώνει εσένα. (Ενδεικτικά μεν τα «εγώ»/«εσύ» αλλά πάντως θεωρώ όντως έγκλημα κατά του τόπου την παραποίηση της Ιστορίας από την Αριστερά, ως εργαλείο «ιδεολογικής ηγεμονίας»).

      Μια πιο σύνθετη ανάλυση έχει ως εξής:

      Η παραποίηση της Ιστορίας ήταν απαραίτητη για την ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς. (Χωρίς αυτήν, η Αριστερά θα έμενε για πάντα καταδικασμένη στην συνείδηση του λαού.) Για να επιτευχθεί όμως η παραποίηση της Ιστορίας χρειάζονταν δύο συνθήκες από κοινού (η μία μόνο από τις δύο δεν αρκούσε):

      α) Η ενεργοποίηση της ολομέτωπης αριστερής προπαγάνδας.
      β) Η ολιγωρία/μυωπία της δεξιάς παρατάξεως.

      Όπως οι δεξιοί δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ότι «οι αριστεροί βάλαν μπρος την προπαγάνδα και μας λιώσαν», έτσι και οι αριστεροί δεν μπορούν να λένε «εσείς φταίτε που μας αφήσατε να αλωνίζουμε». Όμως η ουσιώδης διαφορά είναι ότι το αριστερό έγκλημα κατά της Ιστορίας ήταν προμελετημένο ενώ το αντίστοιχο δεξιό εξ αμελείας.

     • Χρήστος Δημάρης avatar
      Χρήστος Δημάρης @ ΚΜ 17/08/2011 13:33:56

      Πολύ σωστά γράφεις ότι οι δεξιοί δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ότι «οι αριστεροί βάλαν μπρος την προπαγάνδα και μας λιώσαν» ενώ είσαι λάθος όταν γράφεις ότι οι αριστεροί δεν μπορούν να λένε ότι «εσείς φταίτε που μας αφήσατε να αλωνίζουμε» γιατί ποτέ οι αριστεροί δεν είπαν κάτι τέτοιο. Κλείνοντας θέλω να σου πω δεν βλέπω τους δεξιούς (για τον απλό κόσμο μιλώ που είναι σαν και σένα και σαν και μένα) σαν εχθρούς μου. Συμπατριώτες και συμπολίτες με διαφορετικές απόψεις είμαστε. Την καλημέρα μου ΚΜ.

 9. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/08/2011 19:09:57

  Φαήλε, διαδικτυακέ συναγωνιστή, τα σημερινά φληναφήματα των πνευματικών μας "ταγών", δεν είναι παρά οι σφραγισμένες επιταγές της διανοητικής μας χρεοκοπίας.

  • factorx avatar
   factorx @ Strange Attractor 16/08/2011 19:35:37

   Strange δεν παίζεσαι τελευταία !!!

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ factorx 16/08/2011 19:40:45

    Το φαντάστηκα ότι θα σου αρέσει.
    Δημοσιογράφος δεν είσαι; Τρελαίνεστε για ατάκες!!!!!!

 10. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/08/2011 19:14:39

  Συστήνω το βιβλίο "La Trahison des Clercs", του Γάλλου φιλοσόφου Julien Benda, που καταγγέλλει τους διανοούμενους για προδοσία των οικουμενικών αξιών και την υποταγή του πνεύματος στα εκάστοτε κοσμικά συμφέροντα.

 11. katalytikos avatar
  katalytikos 16/08/2011 19:17:37

  "...τους πολυβραβευμένους, τους καλοταϊσμένους, τους θαμώνες των Μεγάρων, των ημερίδων και των Υπουργείων, των ΜΚΟ και των επιχορηγούμενων «δρώμενων»..."
  Έτσι στήνεται η ¨εξουσία¨ και όχι όπως νόμιζαν κάποιοι στη Ρηγίλης!!!

 12. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 16/08/2011 19:21:20

  Δυστυχώς,δεν είναι,μόνον,η πνευματική ''ηγεσία'' του τόπου που εξαφανίστηκε και αναζητείται.Σε κάθε τομέα της κοινωνικής μας ζωής,λίγα είναι τ'άτομα που θα εμπνεύσουν τη κοινωνία με τη παρουσία,το λόγο,τη γραφίδα και τη δράση τους.Πολλές εξηγήσεις μπορούν να δοθούν.Προσωπικώς,θεωρώ πως είναι θέμα κυριαρχίας της εκάστοτε πολιτικής φιλοσοφίας στη κάθε εποχή.Η χώρα,σήμερα-ειδικότερα από το 1981 και μετά-κυβερνάται από τη παντιέρα-σημαία της ''γενιάς του Πολυτεχνείου'' και όλα κινούνται γύρω από πολιτικούς φορείς που έχουν ''σοσιαλιστική'',''ροζ'' ή ''κόκκινη''απόχρωση.Τα παραδείγματα του αρχικού κειμένου(πχ Παλαμάς-Σεφέρης-Σικελιανός) αφορούν εποχές που επικρατούσε η αγάπη για τη πατρίδα και ο φλογερός πατριωτισμός.Θα μπορούσα ν'αναφέρω και άλλα παραδείγματα πχ λογοτεχνών,που έδωσαν τη ζωή τους στο Μακεδονικό Αγώνα,στους Βαλκανικούς Πολέμους και αλλού.Σήμερα,ΔΥΣΤΥΧΩΣ,όποιος εκφέρει δημοκρατικό-πατριωτικό πολιτικό λόγο,δέχεται πληθώρα ύβρεων και ατελείωτης λάσπης.Γι'αυτό,ΧΡΕΟΣ και ΚΑΘΗΚΟΝ πολιτικών ανθρώπων του τόπου μας,με δημοκρατικές και πατριωτικές ευαισθησίες,είναι να βγουν ΜΠΡΟΣΤΑ και να δώσουν τέλος στο πνευματικό ευνουχισμό που υφίσταται η πατρίδα από δήθεν ''δημοκράτες'',''προοδευτικούς'' και ''θολοκουλτουριάρηδες'' που κομπάζουν αλαζονικά,διαστρεβλώνουν προκλητικά και φέρονται αντιδημοκρατικά....

  • θανος avatar
   θανος @ Komis Montechristo 16/08/2011 19:38:06

   απορω γιατι σταματας στους βαλκανικους αγωνες ,δεν εγιναν αλλοι αγωνες μετα;η μηπως ολοι αυτοι που εσυ αποκαλεις ψευδεπιγραφα πατριωτες στους κατοπινους αγωνες ηταν απων;αν δεν ταχθηκαν με τους αντιπαλους.υπηρχε μια μικρασιατικη καταστροφη που ειναι γνωστο ποιοι πρωταγωνιστησαν και γιατι,υπηρχε μια κατοχη της πατριδας μας απο τους γερμανους που η παραταξη σου με μερικες εξαιρεσεις εγιναν ταγματασφαλιτες κατω απο τις διαταγες των γερμανων,υπηρχαν πρωθυπουργοι που οταν ερχονταν αμερικανος η εγγλεζος σκυβοντας οπισθοκαπουλα αναφωνουσαν ιδου ο στρατος σας,

   • Komis Montechristo avatar
    Komis Montechristo @ θανος 16/08/2011 22:02:24

    ΕΑΝ αναφέρεσαι σε μένα,μια παρατήρηση.Σχόλιο κάνω,δεν γράφω άρθρο.Αν έγραφα άρθρο,θα χρειαζόμουν πολύ-πολύ περισσότερες γραμμές.Άρα,ο γραπτός μου λόγος πρέπει να είναι συμπυκνωμένος και σύντομος.Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.Όσο για τα υπόλοιπα,ο καθένας είναι ελεύθερος να διατυπώνει τις δικές του σκέψεις.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ θανος 16/08/2011 23:19:39

    Ποιος ηταν απων;
    Εργο της παραταξης μας ηταν η πρωτη νικη κατα του Αξονα στην Αλβανια το 1940 -41.
    Εργο της επισης ηταν η αποφυγη της σοσιαλιστικης καταστροφης που περιμενε τα υπολοιπα Βαλκανια.
    Χαρη στη δικη μας παραταξη υπαρχουν σημερα Αλβανοι και Βουλγαροι υπηρετες στην Ελλαδα και οχι το αντιθετο.
    Βεβαια με λιγα χρονια ΠΑΣΟΚ ακομη και αυτο μπορει να αλλαξει.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ ψυχραιμια 16/08/2011 23:37:26

     Ξέχασες την υπονόμευση της Μικρασιατικής Εκστρατείας από το ΚΚΕ (με ολέθρια αποτελέσματα).

 13. θανος avatar
  θανος 16/08/2011 19:29:00

  το θεμα ειναι τι αναζητησεις να εχει καποιος δεξιος;το πως θα κερδιζουν περισσοτερα οι λιγοι;εναντι των πολλων.παντα οι αγωνες των εργαζομενων για κοινωνικη δικαιοσυνη αναγκαζαν τους πνευματικους ανθρωπους να παρουν θεση.σημερα που η σαπιλα και η καταχνια των πασοκων εχει σκεπασει τα παντα,αυτη η σαπιλα που εκφραζεται απο ενα πολυ μεγαλο κομματι του ελληνικου λαου ,που το ατομικο συμφερον ,η λαμοργια,η ασχετοσυνη ,και τολμω να πω ο φασισμος τους ειναι κυριαρχος στον λαο,εχει θαψει τα παντα στο διαβα του,οταν πρωην αγωνιστες τυπου δαμανακη,η ανδρουλακης (υποκοριστικο του ανδρος)καποτε προσπαθουσαν να μπουν επικεφαλης σε καθε αγωνα και τωρα σηκωνουν και τα δυο χερια υπερ σε καθε χτυπημα στον εργαζομενο λαο.θελει πολλη προσπαθεια να μην εξαγοραστεις σημερα,και να εισαι πνευματικος ανθρωπος,οι δυο παραπανω και πολλοι αλλοι δινουν δικιο ,σε αυτους που ελεγαν απο παλια ολοι πουλιουνται και αγοραζονται,στην τιμη κανουν διαπραγματευσεις.και φυσικα υπαρχουν αρκετα εξαισεια παραδειγματα πνευματικων ανθρωπων που δεν βαζουν τον εαυτο τους στην αγοραπωλησια,γι αυτο το συστημα τους εχει εκτος

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ θανος 16/08/2011 23:23:36

   H αναζητηση ειναι μια ισχυρη και ανταγωνιστικη Ελλαδα..

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ θανος 16/08/2011 23:46:03

   Η κοινωνική δικαιοσύνη, Θάνο, είναι πατριωτικό καθήκον.

 14. Krax avatar
  Krax 16/08/2011 19:39:29

  Φίλε Φαήλο και τώρα έχει διανοούμενους και πολύ καλούς μάλιστα,με διαφορά ότι τη διανόηση τους τη χρησιμοποιούν για να γίνουν golden boys.

  Τώρα που κατεβαίνεις για βουλευτής βρήκες να κοντραριστείς μαζί τους???

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Krax 16/08/2011 23:48:15

   Στα κάκαλα μ' ! Ας μην βγω.

   • δημητρης μαυρομματαιος avatar
    δημητρης μαυρομματαιος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2011 16:40:52

    Φαι'λο οι στοχοι πρεπει να πετυχαινονται.Γκεγκε η νουκου γκεγκε.

  • Agrofylakas avatar
   Agrofylakas @ Krax 17/08/2011 01:31:09

   @Krax,
   Γιατί ρε 'σύντροφε' να μην πάει για βουλευτής (η και για Υπουργός) ο Φαήλος? Έχεις δει κανέναν καλλίτερο στην παρέα? Η είναι αυτό που έλεγε ο Χριστόδουλος: ‘Τι να το κάνω εγώ ο σακάτης το άλογο που θέλεις να μου δωρίσεις Θεέ μου, αν γίνεται κάνε το άλογο του γείτονα μου να ψοφήσει να μην το βλέπω και ζηλεύω’!.....

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Krax 17/08/2011 02:17:01

   Kι εγώ, Krax, αυτά τα γράφω καμμιά δωδεκαριά χρόνια, δεν είναι τώρα που "κοντράρομαι". Γκέγκε;

 15. player avatar
  player 16/08/2011 19:39:57

  ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΕΡΕΤΖΕΔΕΣ
  ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΤΥΛΙΣΤΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΧΘΗ
  ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΥΜΝΙΑΣ
  ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ
  ΤΟ ΚΙΤΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΔΑ ΤΟΥ ΝΤΕΜΕΚ ΧΛΙΔΑΤΟΥ
  ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΟΥ ΛΑΜΟΓΙΟΥ.

 16. Απορία avatar
  Απορία 16/08/2011 19:52:40

  Πνευματική ηγεσία υπάρχει σε μια χώρα εαν παράγεται σε αυτή πνεύμα.

  Σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι διότι δεν παράγεται τίποτα. Απλά πράγματα.

  Όσοι πνευματικοί άνθρωποι παράγουν είναι αυτοί που έχουν σχέση με το εξωτερικό αλλά και αυτοί δεν ασχολούνται αφού βλέπουν ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει μέσα στο μέγεθος της αρρωστημένης διαπλοκής που υπάρχει.

  Τον τελευταίο καιρό ένας διανοούμενος από το εξωτερικό, που θα μπορούσε να προσφέρει, έκανε προσπάθεια να ασχοληθεί με τα κοινά αλλά λοιδωρήθηκε σκαιά από διάφορα νεοελληνικά πολιτικά μαγαζάκια.

  Αυτός ήταν ο Μαρκεζίνης.
  Ας ελπίσουμε ότι δεν εγκατέλειψε εντελώς τις προσπάθειες...

 17. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 16/08/2011 20:07:22

  Πολυδαίδαλη η ανθρώπινη πορεία.
  Οι πνευματικοί εκπρόσωποι του έθνους ξεκίνησαν κάποτε με τα πόδια να ανέβουν στην κορυφή του πνευματικού τους όρους.
  Είναι απαράβατος αξιωματικός κανόνας η ανάβαση με τα πόδια.
  Κάποιοι στην πορεία προσφέρθηκαν να τους βοηθήσουν.
  Τούς δείξανε το τελεφερίκ.
  Το πνεύμα μεν ισχυρό, η σάρξ δε ασθενής.
  Οι πολλοί το σκέφθηκαν και ένας-ένας, άλλοι κλεφτά, άλλοι αργότερα φανερά, αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν για την κορυφή.
  Ηταν και οι εποχές τέτοιες.
  Οι ποταμοί δεν κατεβάζανε πιά νερό. Ερρεαν μέλι και γάλα.
  Λίγοι αποφάσισαν να συνεχίσουν με τα πόδια, όπως και ο κανόνας του αθλήματος ορίζει.
  Αλλοι απο τούς λίγους χαθήκανε, άλλοι συνεχίζουν (πολλοί λίγοι) ακόμα και άλλους τούς έβγαλαν απο τον αγώνα δωροδοκημένοι ελλανοδίκες.
  Οι λοιποί πνευματικοί εκπρόσωποι του έθνους παίρνουν το τελεφερίκ για να ανέβουν στο βουνό.
  Τα βράδια, γύρω απο την φωτιά (του τζακιού), θυμούνται και το άθλημα και τούς ξεφεύγει και καμμιά γραμμή.
  Πώς να ξαναρχίσεις απο την αρχή την πορεία με τα πόδια για την κορυφή;
  Είναι τα γεράματα, το πάχος, η χοληστερίνη, ο φόβος να μείνουν απο κανένα εγκεφαλικό ή ανακοπή στο δρόμο. Και μετά; Δεν είναι η δόξα μόνο πού θα χαθεί. Θα φύγει και η μικρή ουκρανή, το σκάφος, το "σπιτάκι" στο νησί, το πεπαλαιωμένο Ουϊσκι και μια σειρά ευκολύνσεις της πρόσκαιρης ματαιότητας.
  Και ο μεγάλος φόβος. Αν σταματήσει το τελεφερίκ;
  Αν σταματήσει το τελεφερίκ;
  Και άν κάποιοι νέοι κατορθώσουν να φθάσουν με τα πόδια στην κορυφή;;
  Τι κάνουμε τότε;

 18. Mak avatar
  Mak 16/08/2011 20:37:07

  "Που είναι η πνευματική ηγεσία του τόπου;"

  Την έφαγαν τα τζακούζι και οι φεράρι...

 19. Basilio E avatar
  Basilio E 16/08/2011 20:49:25

  Η απαγόρευση μετάδωσης τραγουδιών τους στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ (αν υπάρξουν) από τον ΜΙΚΗ, το Η.ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟ και την κόρη του Μ.ΛΟΙΖΟΥ αποτελούν πράξη αντ'ιστασης και πρόταξης της πνευματικότητας...
  Ποιο κανάλι όμως το μετέδωσε αυτό σαν πρώτο θέμα...;

  Φίλε Φαήλο είσαι ένας σύγχρονος Ρ. Φερραίος και δεν είναι υπερβολικό αυτό!!!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Basilio E 16/08/2011 23:50:01

   Βασίλειε, σ' ευχαριστώ για την υπερβολή αλλά όπως αντιλαμβάνεσαι κι εγώ θα μου έκανα καζούρα μ' αυτό.
   Απλώς γράφω αυτά που πιστεύω και προσπαθώ να ζω σύμφωνα με αυτά.

 20. m.s avatar
  m.s 16/08/2011 21:07:22

  απουσία της πνευματικής ηγεσίας. Συμφωνώ.
  Αλλά ας δεχτούμε ότι υπήρχε, σε ποιους θα ήταν ηγήτορες;
  έχουμε και εμείς ευθύνη γιατί γίναμε χοντρόπετσοι και αδιάφοροι.

 21. ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 16/08/2011 21:32:36

  Ορθές οι διαπιστώσεις.Προτάσεις πέραν της τιμωρίας;Αντε και τους "τιμωρήσαμε", τι θα καταφέρουμε;Θυμίζω αδελφέ ότι ο τόπος παρήξε πνεύμα στα "δύσκολα" και όχι σε περιόδους ευμάρειας ή καλοπέρασης.Νέα γεννιά είναι στα σκαριά, αυτό που απομένει είναι το "ξεγύμνωμα" των κεκρακτών.Αρχής γενομένης από την δημοσίευση της λίστας των "πηγών" και των κονδυλίων που έλαβαν δίκην επιδοτήσεων και πριμοδοτήσεων οι πάσης φύσεως "πνευματικοί" (για ανύπαρκτη παραγωγή έργου).

  • Agrofylakas avatar
   Agrofylakas @ ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 17/08/2011 01:36:20

   Επίσης, δημοσίευση των πρακτικών των εκλεκτορικών σωμάτων για να βλέπουμε ποιους εκλέγουν καθηγητές και πως αιτιολογούν την ψήφο τους οι πεφωτισμένοι πανεπιστημιακοί διδάσκαλοί μας.

 22. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 16/08/2011 21:43:40

  Και όμως , η Ελλάδα συνεχίζει .......Γιατί όλοι εμείς υπάρχουμε και προχωράμε ...Ησυχα και αθόρυβα, αλλά σταθερά και ακούραστα....Και όταν πέφτουμε, σηκωνόμαστε ξανά...Και ότι κάνουμε , το κάνουμε γιατί έτσι μας βγαίνει, χωρίς ανταλλάγματα , μακριά από τα φώτα.Εσείς οι άλλοι ,που μας ξέρετε γιατί και σεις προχωράτε, ψάξτε να μας βρείτε να αποκεφαλίσουμε τη Λερναία Υδρα.....Εμείς εδώ είμαστε.Και οι 'άλλοι ' επίσης ." Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας ,το θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,τέτοια στο δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις.αν μέν΄ η σκέψις σου υψηλή,αν εκλεκτή συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.........Κύριε Κρανιδιώτη,γλαφυρός και αιχμηρός όπως πάντα.Μη το χάσετε..........

 23. Alexandros avatar
  Alexandros 16/08/2011 21:50:12

  "Που είναι η πνευματική ηγεσία του τόπου;"

  Ακριβώς εκεί που είναι η πολιτική ηγεσία, η συνδικαλιστική ηγεσία και η νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία. Α μην ξεχάσουμε και την Τέταρτη Εξουσία.

 24. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 16/08/2011 21:54:52

  Πολύ σωστά Φάηλε. Η κρίση ηγεσίας που βιωνουμε ως λαός είναι και κρίση πνευματικής εκπροσώπησης. Μαζί με την ανάδειξη της πολιτικής ηγεσίας Σαμαρά η οποία θα μας οδηγήσει στη Νέα Μεταπολίτευση θα αναδειχθεί και ανταξια ηγεσία σε όλα τα επίπεδα. Και στην πνευματική σφαίρα

 25. Giorgos_T avatar
  Giorgos_T 16/08/2011 22:30:08

  @ Φαήλος Κρανιδιώτης

  Εάν αναζητάτε πνευματική ηγεσία, νέα και ικανή να μιλήσει τη γλώσσα των καιρών, με διορατικότητα και κυρίως ικανή να μιλήσει τη γλώσσα της οργάνωσης και της αξιολόγησης, υπάρχει. Το τι ήταν η παλιά πνευματική ψευδοηγεσία, σας το λέω σε μια παραπομπή στο τέλος. Ακολουθούν δυο λίστες, με 86 ονόματα ανθρώπων που συνιστούν πνευματική ηγεσία, με τη σύγχρονη έννοια του όρου. .

  Πριν σας τις διατυπώσω, μια παρατήρηση:

  Το ζήτημα κ. Κρανιδιώτη, είναι ότι όλοι αυτοί οι πνευματικοί άνθρωποι, δεν νομίζω ότι θα ψηφίσουν ποτέ -ούτε θα στηρίξουν- τα κόμματα που αρνήθηκαν το Λογιστικό Έλέγχο του ελληνικού χρέους, με πρώτη και καλύτερη ανάμεσά τους και τη Νέα Δημοκρατία, η οποία πρακτικά έτσι στήριξε την ουσία του Μνημονίου, που είναι η παράτυπη φύση του χρέους. .

  Δεν μας λείπουν λοιπόν οι πνευματικοί άνθρωποι, αλλά η ειλικρίνεια πολλών να τους στηρίξουν....

  Αλήθεια, ποιά η γνώμη σας για την απόφαση του κ. Σαμαρά να μην στηρίξει την πρόταση για Λογιστικό Έλεγχο του ελληνικού χρέους;

  Ενδεικτικά λοιπόν, τα ονόματα:

  Ξεκινώ με τους 1ο Έλληνες καθηγητές (όλοι του εξωτερικού) που καταδίκασαν την αστυνομική βία στην πλατεία Συντάγματος, στις 29.06.2011. Επώνυμα και χωρίς κορώνες.

  Για την ιστορία:

  Αιμίλιος Αυγουλέας, Καθηγητής Διεθνών Χρηματοοικονομικών Αγορών και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ
  Δημήτρης Δημούλης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Θεωρίας του Δικαίου, Νομική Σχολή São Paulo, Fundação Getulio Vargas
  Κώστας Δουζίνας, Καθηγητής Δικαίου και Διευθυντής Ινστιτούτου Ανρωπιστικών Σπουδών, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Μπίρκμπεκ
  Μαρία Δρακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δικαίου, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Κεντ
  Τασία Μαντανίκα, Ερευνήτρια και Υποψήφια Διδάκτωρ, Ινστιτούτο Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο της Βιέννης
  Αντώνιος Τζανακόπουλος, Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης
  Ιωάννα Τουρκοχωρίτη, Λέκτορας Δικαίου και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
  Φιλομήλα Τσουκαλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δικαίου, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν
  Αιμίλιος Χριστοδουλίδης, Καθηγητής Θεωρίας του Δικαίου, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης

  Επίσης σε ελληνικό επίπεδο (και ορισμένοι ακόμα του εξωτερικού), ενδεικτικά, οι ερευνητές που υπογράφουν την επιστολή κατά του Μνημονίου:

  1. Αθανασάκης Απόστολος, PhD, Professor of Classics, Argyropoulos Chair in Hellenic Studies, University of California, Santa Barbara, USA.
  2. Αναγνωστόπουλος Σταύρος Α., PhD, Καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών, Διευθυντής Τομέα Κατασκευών, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
  3. Αναστασοπούλου Ιωάννα, PhD, Καθηγήτρια, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ΕΛΛΑΣ.
  4. Ανδρεάτος Αντώνιος, PhD, Καθηγητής, Τομέας Πληροφορικής και Υπολογιστών, Σχολή Ικάρων, ΕΛΛΑΣ.
  5. Antikas Theodore, G., PhD, Visiting Prof., Department of History, State University of Washington, Skagit Valley College, Science Dept., ΕΛΛΑΣ.
  6. Αποστολόπουλος Χάρης, PhD, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
  7. Αρβανίτης Κώστας, Dr., PhD, Επ. Καθηγητής, Dep of Natural Resources Management and Agricultural Engineering, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.
  8. Αρβανιτογιάννης Ιωάννης Σ., Dr, PhD, Associate Professor, School of Agricultural Sciences, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΛΑΣ.
  9. Αρωνιάδου-Anderjaska Βασιλική, PhD, Διδάκτωρ Νευροεπιστημών, Dept. of Anatomy, Physiology, and Genetics, and Dept. of Psychiatry, USUHS, Bethesda, MD 20814, USA.
  10. Ασημακόπουλος Βύρων, PhD, Επ. Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
  11. Βαρδουλάκης Αντώνης Ι.Γ., PhD, Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ.
  12. Βελγάκης Μιχαήλ, PhD, Καθηγητής, Engineering Science Department, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
  13. Βερναδάκης Νικόλαος, PhD, Λέκτορας, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
  14. Burriel Angeliki R., PhD, Assistant Prof of Vet Microbiology, Department of Microbiology and Parasitology, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΛΑΣ.
  15. Γερογιαννάκη–Χριστοπούλου Mαρία, PhD, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.
  16. Δημητρακόπουλος Γεώργιος, PhD, Λέκτορας, Department of Informatics and Telematics, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.
  17. Δασκαλοπούλου Στέλλα, MD, MSc, DIC, PhD, Assistant Professor in Medicine, Department of Medicine, McGill University, Montreal General Hospital, CANADA.
  18. Eleftheriades George Savva, PhD, OAM, GCSCG, CETr, JP. – ExarchOSETrAu, New South Wales, AUSTRALIA.
  19. Ευαγγελίου Χρήστος K., PhD, Καθηγητής Ελληνικής Φιλοσοφίας, Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΕΕΦ, ΕΛΛΑΣ.
  20. Ζαφειροπούλου Μαρία, BSc, PhD, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΛΑΣ.
  21. Hatgil Paul Peter, PhD, Professor Emeritus, University of Texas, 2203 Onion Creek Pkwy#7, Austin, TX78747, USA.
  22. Θραμπουλίδης Κλεάνθης, PhD, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
  23. Ioannidis Paul, PhD, Director, Analytical Services / International Programs, RJ Lee Group, Inc., USA.
  24. Καζαντζή Βάνια, PhD, Οικονομολόγος, Λόφου 16, 14671 Πολιτεία, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.
  25. Κακούλη-Duarte Θωμαΐς, MSc, PhD, Καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής, Department of Science and Health, Carlow Institute of Technology, και π. Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Ιρλανδίας, IRELAND.
  26. Καλαματιανός Δημήτριος, PhD, Καθηγητής, Dept of Electronic Engineering, National University of Ireland Maynooth, IRELAND.
  27. Καλογερόπουλος Νικόλαος, Δρ., International Official (retired), BSc (Εcon) ASOEE (Athens), London School of Economics, BSc (Philosophy), PhD, Geneva Univ., President The European League of Geneva (Think Tank), Geneva, SWITZERLAND.
  28. Καραγιάννη Δέσποινα, Δρ., PhD, Επ. Καθηγήτρια Marketing, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
  29. Καραγιάννης Αναστάσιος, PhD, Καθηγητής, Department of Applied Human Sciences, Concordia University, Montreal, CANADA.
  30. Καραφωτιάς Παναγιώτης, PhD, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Ινδιανάπολης στην Αθήνα, π. Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου του ΟΗΕ για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, ΕΛΛΑΣ.
  31. Κατσέτος Χρήστος Δ., MD, PhD, FRCPath, Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής, Drexel University College of Medicine and St. Christopher's Hospital for Children, Philadelphia, Pennsylvania, USA.
  32. Κατσιαδάκη Ιωάννα, PhD, MRCVS, MRSM, OVS, Science Leader Aquatic Health and Hygiene, Cefas Weymouth Laboratory, UK.
  33. Κατσιφαράκης Κωνσταντίνος, PhD, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ.
  34. Κατσίφης Σπύρος, PhD, FACFE, Καθηγητής και Διευθυντής Τμήματος, Department of Biology, University of Bridgeport, CT, USA.
  35. Κελεσίδης Βασίλειος Χ., PhD, Αν. Καθ. Τμ. Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ.
  36. Κοκολάκης Γ., MSc, DIC, PhD, Καθηγητής Σχολής ΕΜΦΕ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ΕΛΛΑΣ.
  37. Κοσματόπουλος Η., Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα ΗΜΜΥ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
  38. Kostas Demosthenes, Dr, PhD, MSc MBA, Greenwich CT, USA.
  39. Κουρούμαλης Ηλίας, PhD, Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Ιατρικού Τμήματος, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, ΕΛΛΑΣ.
  40. Κουρτίδης Κωνσταντίνος, PhD, Αναπλ. Καθ. Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
  41. Κουτίτας Χριστόφορος, PhD, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ.
  42. Κυριακού Γεώργιος A., PhD, Καθηγητής, Department of Electrical and Computer Engineering, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
  43. Lazaridis Anastas, Sc.D. Professor Emeritus, Widener University, Chester, PA, USA.
  44. Liritzis Ioannis PhD (Edin.), Professor of Archaeometry, Dept. of Mediterranean Studies, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ.
  45. Μανώλης Σωτήρης Κ., Δρ., PhD, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.
  46. Μέρμηγκας Λευτέρης, PhD, Καθηγητής, The State University of New York at Buffalo, USA.
  47. Metallinos-Katsaras Elizabeth, PhD RD, Associate Professor, Department of Nutrition, Simmons College, Boston, USA.
  48. Μητρονίκας Επαμεινώνδας, PhD, Λέκτορας, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
  49. Μοσχοβάκης Αντώνης, MD, PhD, Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ.
  50. Μπατρακούλης Θεόδωρος, PhD, Δικηγόρος, Αγαθίου 10-12, 11472, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.
  51. Belbas Stavros A., PhD, Professor, Mathematics Dept., Tiscaloosa, AL. 35487-0350. USA.
  52. Μπέσκος Δημήτριος, PhD, Καθηγητης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
  53. Blytas George C., PhD, Physical Chemistry/ Chemical Engineering, Corporate R and D, Royal Dutch Shell (retired) and President, GCB Separations Consulting, (retired), Houston, TX, 77079-6622, USA.
  54. Μπότσας Ελευθέριος, PhD, Professor Emeritus, Economics Department, Oakland University, Rochester, Michigan, USA.
  55. Μπουγάς Ιωάννης , PhD, Statistics Lecturer, Dept. of Math & Statistics, Concordia Univ. Montreal, QC, Dir. of Statistical Consulting, Bell Canada (Ret.), CANADA.
  56. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Μαρία, PhD, πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΕΛΛΑΣ.
  57. Ντόκος Σωκράτης, PhD, Graduate School of Biomedical Engineering University of New South Wales, AUSTRALIA.
  58. Πανοσκάλτσης Βασίλειος, MS, MA, PhD, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
  59. Πανταζοπούλου Σ. Ι., PhD, Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
  60. Παπακωνσταντίνου Βασίλειος, PhD, Ἐπ. Καθηγητής Μαθηματικῶν, Πανεπιστημίου Πατρῶν, ΕΛΛΑΣ.
  61. Παπαμαρινόπουλος Σταύρος, Π., PhD, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
  62. Παρίσης Ιωάννης, PhD, Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, Υποστράτηγος ε.α., Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.
  63. Πολυχρονιάδης Ε. Κ., PhD, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ.
  64. Ρήγα Αικατερίνη, PhD, Director, Nematology Laboratory, Senior Research Scientist, 821 S. Chestnut, PO Box 3453, Pasco, WA 99301, USA.
  65. Ρήγας Αλέξανδρος, PhD, Αν.Καθηγητής, Διευθυντής Τομέα Τηλεπικοινωνιών και Διαστημικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
  66. Ρούσσος Πέτρος, PhD, Επ. Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.
  67. Σαμοθράκης Περίανδρος, PhD, PE, Senior Hydraulic Engineer, Frederick, Maryland, USA.
  68. Σανδαλτζόπουλος Ραφαήλ, PhD, MBA, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
  69. Στυλιανός Σκιάς, PhD, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
  70. Σταμπολιάδης Ηλίας, PhD, Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ.
  71. Τζωρτζακάκης E., Δρ., PhD, Ερευνητής Β', Εργαστήριο Νηματωδολογίας, Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών, ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ηράκλειο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ.
  72. Τσαουσίδης Βασίλης, PhD, Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
  73. Τσουτσουλοπούλου Αναστασία Μαρία, Δρ., PhD, English Language and Literature, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΛΑΣ.
  74. Χαμζάς Χριστόδουλος, PhD, Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.
  75. Χατζόπουλος Ιωάννης N., PhD, Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ.
  76. Ψαράς, Γεώργιος Κ., PhD, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
  77. Ψυχουντάκη Μαρία, PhD, Επικ. Καθηγήτρια Ψυχολογίας – Αθλητικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ


  Παραπομπή:

  Αυτό που προβλήθηκε ως "πνευματική ηγεσία" του τόπου, δεν αποτέλεσε ποτέ, ποιοτικά και ηθικά, ηγεσία. Με λίγες εξαιρέσεις, που υπάρχουν, οι μέτριοι λογοτέχνες, οι μέτριοι ποιητές, οι μέτριοι ζωγράφοι και οι τοπικής κατανάλωσης στοχαστές, δεν υπήρξαν τίποτε άλλο από πασαλείμματα δόξας στις σελίδες της Καθημερινής ή του Βήματος. Υπάρχουν όμως και θαυμάσιοι στοχαστές, μεγάλης εμβέλειας, οι οποίοι δεν ακούγονται διότι δεν προβάλλονται.

  Οι αληθινοί στοχαστές κ. Κρανιδιώτη, θα έπρεπε να έχουν παραχθεί στα χνάρια του Παναγιώτη Κονδύλη, του Κώστα Αξελού, του Κορνήλιου Καστοριάδη, της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, του Γιώργου Χειμωνά, του Παύλου Καλλιγα και πολλών άλλων. Όμως, η ελληνική πολιτεία δεν έφερε στην Ελλάδα κανέναν από αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να δοθεί στα ελληνικά νιάτα η δυνατότητα να βρούν ένα ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο δράσης. Επίσης,η ελληνική κοινωνία μετά τον εμφύλιο, σκότωσε τον οικουμενικό ελληνισμό,από τα σπλάγχνα του οποίου είχαν γεννηθεί οι άνθρωποι που αναφέρω παραπάνω ήν οι συνθήκες που τους ευνόησαν να οραματιστούν. Οι εκτελεστές του ελληνισμού ήταν δυο: Το μιλιταριστικό, ψευδοηρωϊκό, ακροδεξιό μετεμφυλικό κράτος, αλλά και το συμπλεγματικό κομμάτι της ντόπιας ελληνικής αριστεράς το οποίο καβάλησε το καλάμι του συμβιβασμού, αλλά κράτησε τη μιζέρια του ηττημένου.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Giorgos_T 16/08/2011 23:01:26

   Giorgos_T είπε:
   Οι εκτελεστές του ελληνισμού ήταν δυο: Το μιλιταριστικό, ψευδοηρωϊκό, ακροδεξιό μετεμφυλικό κράτος, αλλά και το συμπλεγματικό κομμάτι της ντόπιας ελληνικής αριστεράς το οποίο καβάλησε το καλάμι του συμβιβασμού, αλλά κράτησε τη μιζέρια του ηττημένου.

   Οι πρόσφατοι δολοφόνοι του ελληνισμού θα διόρθωνα καλόπιστα.
   Η δολοφονία του οικουμενικού ελληνισμού είναι δυστυχώς έγκλημα διαρκές. Αρχισε ήδη με την δημιουργία του ελλαδικού κρατιδίου και με τον διαχωρισμό των ελλήνων σε αυτόχθονες και ετερόχθονες με μοναδικό στόχο τον υποτυπώδη κρατικό κορβανά. Συνεχίστηκε δέ με την απαίτηση των διοικούντων του κρατιδίου να μοιράζουν μόνο αυτοί πιστοποιητικά ελληνικότητας. Κατάφερε δε το κρατίδιο αυτό με το χρόνο να φέρει και την όποια διανόηση στα μέτρα του.
   Δεν πρέπει να εκπλησσόμεθα για το αποτέλεσμα.
   Πολύ καλή η διαπίστωση της τελευταίας παραγράφου.
   Εξοχο το κομμάτι για τους εκτελεστές.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Ιαπετός 16/08/2011 23:37:54

    H Ελλαδα κατα την 30ετια 1950-80 ειχε τη δευτερη μεγαλυτερη αναπτυξη στον κοσμο μετα την Ιαπωνια.
    Το 1981 ηταν η 27η πλουσιοτερη χωρα στον κοσμο αλλα με χρεος 24% του ΑΕΠ, δυομισυ φορες κατω απο το οριο 60% που θα εβαζαν δεκα χρονια αργοτερα οι Γερμανοι.
    Τα υπολοιπα ειναι παραμυθια των ψευδοδημοκρατικων δυναμεων.

   • Giorgos_T avatar
    Giorgos_T @ Ιαπετός 18/08/2011 04:11:01

    @ Ιαπετός

    Ευχαριστώ Πολύ

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Giorgos_T 16/08/2011 23:33:26

   Mπορω να σου πως εγω για τα περι δηθεν παρατυπου χρεους.
   Το χρεος ειναι νομιμοτατο.Το συσσωρευσαν δημοκρατικες εκλεγμενες κυβερνησεις αναγνωρισμενες απο ολο τον κοσμο.
   Οι δανειστες δεν εχουν καμμια ευθυνη για τη χρηση των δανειων.Τα ομολογα του ελληνικου Δημοσιου δεν γραφουν επανω σε τι θα χρησιμοποιηθουν.
   Τα χρησιμοποιει ο δανειζομενος κατα την κριση του.Το χρεος λοιπον ειναι νομιμοτατο και πρεπει να πληρωθει.Ολοκληρο.
   Αλλο αν δε γινει γιατι δεν εχουμε.Αλλο το δεν μπορω να σε πληρωσω γιατι δεν εχω και κανε μου εκπτωση (κουρεμα) και αλλο φταις και απο πανω που με εμπιστευθηκες και με δανεισες.
   Η επιτροπη ελεγχου χρεους ειναι υποκρισια και ανηθικοτητα.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Giorgos_T 17/08/2011 00:07:29

   Αγαπητέ Γιώργο, Αυτοί που αναφέρεις, καθ' όλα άξιοι, πλην όμως είναι μειοψηφία. Τον Εμφύλιο, την ΄καταστολή της κομμουνιστικής ανταρσίας, πες το όπως θες, τον έφεραν σε πέρας κυβερνήσεις του Κέντρου κι ευτυχώς νικηφόρα. Ένα αστικό καθεστώς που αμύνεται όχι μόνο για την πολιτική του φύση αλλά και για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, δεν μοιράζει λουλούδια. Άλλωστε περισσότερους κομμουνιστές σκότωσε το ίδιο το ΚΚΕ΄, η ΟΠΛΑ και λοιποί, παρά το εμφυλιακό και μετεμφυλιακό κράτος. Λυπάμαι που σου χαλάω τον μύθο αλλά εκτός από μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, που θα ήταν πολλαπλάσιοι αν δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον τυχοδιωκτισμό της Αριστεράς, υπήρχε πνευματική ελίτ. Αληθινή. Ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Τερζάκης, δεν φυτρώσανε στα λάχανα. Και το ηρωϊκό πρότυπο, που χλευάζεις, έβγαζε αναντίρρητα καλύτερους ανθρώπους. Με αυτό ήταν γαλουχημένοι κι οι πιο θαραλλέοι της Αριστεράς. Ο Άρης για την κλεφτουριά τους μίλαγε, δεν ξεφούρνιζε μηδενιστικά κολωνακιώτικα πασαλείμματα. Τον Ελληνισμό τον τραυμάτισε η προδοσία της παπαδοπουλικής Χούντας (απόσυρση της Μεραρχίας) και της ιωαννιδικής που έκανε το πραξικόπημα, ΔΕΝ πολέμησε κι άφησε τους Τούρκους να ματοκυλίσουν την Κύπρο. Αφού έκαναν το απίστευτο τυχοδιωκτικό έγκλημα, όφειλαν να πολεμήσει το Έθνος σύσσωμο, όπως πολέμησε η ΕΛΔΥΚ, ο γενναίος Παπαμελετίου με την Α' Μοίρα Καταδρομών, οι κυπριακές Μοίρες και το Τάγμα του Αλευρομάγειρου και ξεφτίλισαν τους Τούρκους. Η δε Αριστερά, ιδίως η ανανεωτική κι αριστερίστικη, ήταν απασχολημένη με την αποδόμηση του Έθνους, της Ιστορίας και την συμμετοχή στον λουφέ. Το σφάλμα του μετεμφυλιακού κράτους, μετά την συντριβή της ανταρσίας με τον ηρωϊκό αγώνα χιλιάδων εφέδρων εργατών κι αγροτών του Εθνικού Στρατού, ήταν ότι δεν προχώρησε γρήγορα σε εθνική συμφιλίωση δείχνοντας μεγαλοψυχία. Βοήθησαν βέβαια κι οι μαλακίες του τύπου "με το όπλο παραπόδα" κλπ.

   • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
    τηλέμαχος αναγνώστου @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2011 01:12:23

    Γιατί ο Βάρναλης, ο Ρίτσος, ο Αναγνωστάκης, ο Καρούζος δεν ήταν πνευματική ελίτ; Δεν χωράνε όμως στο παραπάνω σχήμα, χώρια που ο Βάρναλης σύχναζε και στη Δεξαμενή.
    Για να συνεννοούμαστε όμως, η σημερινή "πνευματική ελίτ" είναι ο Πάσχος, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο Στάθης Καλύβας, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Αλιβιζάτος, ο Μουζέλης, ο Μαραντζίδης, ο Τατσόπουλος, η Αθηνά Κακούρη και άλλοι παρόμοιοι. Αν και όλοι σχεδόν έχουν περάσει για ένα φεγγάρι από την αριστερά (όχι την πολύ κόκκινη πάντως) σήμερα είναι οι πρώτοι που την καταγγέλουν για τυχοδιωκτισμό και λαϊκισμό, αυτή δε ούτε να τους βλέπει δεν θέλει. Το θέμα είναι η δεξιά τι σχέση έχει με αυτούς, τους καταγγέλει ή τους αποδέχεται σιωπηρά; Και μιλώ για τη δεξιά, όχι για συνοδοιπόρους του Δελαστίκ και του Λυγερού (!!!).

   • Giorgos_T avatar
    Giorgos_T @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2011 10:16:10

    @ Φαήλος Κρανιδιώτης @ Ψυχραιμία

    Καταρχήν, εισαγωγικά, όσοι αναφέρω δεν μπορείς να πεις ότι είναι η μειοψηφία. Είναι μια ενδεικτική αλυσίδα ατόμων, διότι η διακίνηση ενός εγγράφου και η υπογραφή τους, δεν είναι απλά ένα like στο Facebook αλλά προϋποθέτει ένα βαθμό γνωριμίας.

    1. "Ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Τερζάκης", τους οποίους αναφέρει ο Φαήλος., "δεν φυτρώσανε στα λάχανα": Πόλύ σωστά, ΑΛΛΑ με μια ματιά στο βιογραφικό τους, θα δει κάποιος ότι όλοι γεννήθηκαν πριν το 1920 και διαμορφώθηκαν σε αυτό το περιβάλλον του Οικουμενικού Ελληνισμού. Άρα, έχω δίκιο. Δεν τους; δημιούργησε το μετεμφυλιακό κράτος, ούτε επίσης στάθηκαν υπέρ του.

    Αυτό υπέρ του οποίου στάθηκαν Φαήλο. ήταν η δημοκρατία, όχι το κράτος που αθώωσε (και επιβράβευσε) τα Τάγματα Ασφαλείας και τους δοσιλόγους. Το μετεμφυλιακό κράτος όμως, χρησιμοποίησε τη δημοκρατία όπως ο Παπανδρέου σήμερα την αξιοκρατία: Ως ένα πρόσχημα, αναγκαίο διότι οι μεγάλες μάζες των Ελλήνων ήθελαν μια μορφή αντιπροσώπευσης και ήταν ανάγκη να κρατηθούν ήρεμες και αντικομμουνιστικές. Η περιορισμένη αυτή "δημοκρατία" ήταν και όρος για την στήριξη προς το μετεμφυλιακό κράτος του ισχυρά εδραιωμένου (μέσω ρουσφετιών) πολιτικού συστήματος.

    Φυσικά, αυτή η ελλιπέστατη δημοκρατία ήταν προτιμότερη εάν μπείς στο ψεύτικο δίλημμα: "Σταλινικός /μετασταλινικός κομμουνισμός ή ημιδημοκρατία". Όμως, δεν ήταν αυτό το δίλημμα: Υπήρχε η δυνατότητα, να καθαρθούν οι δοσίλογοι και οι πράκτορες, που από τους Άγγλους πήγαν στους ναζί, από τους ναζί στους Άγγλους και από τους Άγγλους στους Αμερικάνους και λιγότερο στους Γερμανούς. Αλλά, δεν υπήρχε η θέληση, στην αστική πλευρά εννοώ, διότι οι δοσίλογοι βόλευαν πολλούς επίσημα μη δοσίλογους.

    Δεν υπήρξε λοιπόν ο ηγέτης που να ξηλώσει τους δοσίλογους πριν ξηλώσει το Παλάτι ή πριν μιλήσουμε σοβαρά (όχι παπανδρεϊκά) για κοινωνική δικαιοσύνη (της οποία το πρότυπο ήταν και τότε η Σκανδιναυία).

    2. Οι ρυθμοί ανάπτυξης: Κανείς δεν αμφισβητεί την εργατικότητα -και την εφευρετικότητα- των Ελλήνων εκείνης της εποχής, τόσο των απλών πολιτών όσο και μιας υγιούς -στο μέτρο του δυνατού- μειοψηφία του ελληνικού λαού. Αυτά τα στοιχεία του πληθυσμού όμως, όπως επίσης θα δείς, εκείνη την εποχή (ως το 65 δηλαδή), ήταν συνήθως οι άνθρωποι που είχαν ενηλικιωθεί πολύ πριν το 1950, μεταξύ 1925-35, δηλαδή πάλι πριν το μετεμφυλιακό κράτος και το είδος της "¨ηθικής"¨και της άποψης για τη ζωή, που πέρασε στις επόμενες γενιές.

    Επίσης, οι οικονομικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ευνοούν την πνευματική παραγωγή, στους τομείς που αφήνονται ελεύθεροι και προβάλλονται ως αξίες: Στη μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα, οι αξίες και η αμφισβήτηση των ιδεών δεν προβλήθηκαν (ή προβλήθηκαν ως "αριστερές") , ενώ αντίθετα προβλήθηκε η (αμερικανική) τεχνική πρόοδος.

    3. Το ηρωϊκό πρότυπο (το οποίο υποτίθεται χλευάζω).

    Αγαπητέ Φαήλο,

    αν και πραγματικά δεν θέλω καθόλου να μιλώ για μένα, γιατί θεωρώ λάθος το ελληνικό "ξέρεις ποιός είμαι εγώ", το θάρρος (και ιδίως το έμπρακτο θάρρος) δεν είναι προνόμιο μόνο δικό σου και ιδίως δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής επιχειρηματολογίας, ακριβώς διότι, όπως εσύ είπες, και οι αριστεροί (με τους οποίους δεν ταυτίζομαι) είχαν επίσης ηρωικό πρότυπο.

    θα κάνω λοιπόν μια εξαίρεση για σένα, επειδή επαναφέρεις το θέμα με αφοσίωση: Εκτός από τη θητεία μου ως δόκιμος σε μονάδα του στρατού με αλεξίπτωτα και ελικόπτερα (όπου πήγα εθελοντικά, διότι λόγω του μήκους των σπουδών μου περνούσα το ηλικιακό όριο για τα ΛΟΚ ή τη ΜΑΛ, και της οποίας την εκπαίδευση ατυχώς δεν ολοκλήρωσα εξαιτίας ενός σοβαρού ατυχήματος το οποίο απαιτούσε μακρά αποχή από τις πτώσεις )

    είμαι επιπλέον και γιατρός με σοβαρά -και σπανίως βίαιους- ασθενείς (με επιπλέον αληθινή συμμετοχή σε ατυχήματα,με πτήσεις και ταξίδια με ασθενείς, ακόμα και αληθινά μωρά, κλπ κλπ) και έχω λάβει μέρος και σε αληθινή αποστολή διάσωσης, με πολύ κρύο, πολλά χιόνια και πολλούς νεκρούς.

    Δεν θέλω να σου τη βγω από πάνω, ούτε να μετρήσουμε τα μήκη μνας, σε καμμία περίπτωση.

    Όμως σε παρακαλώ, να διαβάσεις ξανά όσα λέω. Μιλώ για ένα χυδαίο, μιλιταριστικό, μετεμφυλιακό κράτος, που είχε το θράσος να μιλάει για πατρίδα, όταν οι διαμορφωτές της προπαγάνδας του, ήταν πρώην συνεργάτες των ναζί ή δέχονταν να τους μιλάει ο αμερικανός πρέσβης με τα πόδια στο τραπέζι. (Υπόψιν, δεν είμαι επαγγελματίας αντι-αμερικανός, κάνω στις ΗΠΑ την κριτική που κάνουν και πολίτες που σέβονται και τιμούν τα καλά της Αμερικής).

    Μιλώ επίσης Φαήλο, για τις δομές που παρήγαν τον Ιωαννίδη, αλλά και τη μαζική ανοχή προς τη δικτατορία. Πριν τη Χούντα λοιπόν, η οποία ξεφτίλισε όντως οτιδήποτε εθνικά ελληνικό, το ευτέλισαν και οι πρόδρομοί της, που συχνά ήταν όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτή.

    Φαήλο, συμφωνούμε όλοι αυτή τη στιγμή, ακόμα και εμείς οι δυο που διαφωνούμε σε πάρα πολλά, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από γενναία ηγεσία. Μπορεί, ειλικρινά το λέω, να είναι αυτή η ηγεσία, οι άνθρωποι που αρνούνται ακόμα και να ελέγξουν τα λογιστικά βιβλία της χώρας;

    • Giorgos_T avatar
     Giorgos_T @ Giorgos_T 17/08/2011 10:20:49

     Μία διόρθωση:

     Εκεί που λέει: "....όσο και μιας υγιούς -στο μέτρο του δυνατού- μειοψηφία του ελληνικού λαού"

     είναι


     "....όσο και μιας υγιούς -στο μέτρο του δυνατού- μειοψηφίας ιδίως μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών που κατεξοχήν βοηθούσαν την ευημερία μεγάλων στρωμάτων του ελληνικού λαού"

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Giorgos_T 17/08/2011 14:12:44

     Γιώργο_Τ , μου αποδίδεις και πράγματα που δεν είπα.
     Επί της ουσίας όμως, η απόπειρα επιβολής αριστερής δικτατορίας οδήγησε το αδύναμο μετακατοχικό κράτος να αναζητήσει συμμαχίες ακόμη και στους δοσίλογους στην κρίσιμη μάχη των Δεκεμβριανών.
     Αντίστοιχα στην Κατοχή, στον "πρώτο γύρο", οι εκκαθαρίσεις που έκανε η Αριστερά με στόχο την πολιτική επικράτηση ενάντια όχι μόνο σε δοσίλογους (δίκαιο) αλλά και σε ΑΘΩΟΥΣ, οδήγησε πολλλούς, για λόγους αυτοάμυνας κι αντεκδίκησης στα Τάγματα Ασφαλείας. Ο μεγάλος "στρατολόγος" των Ταγμάτων δεν ήταν ο Ράλλης κι οι απότακτοι βενιζελικοί του '35 που τα ίδρυσαν αλλά η ίδια η πολιτική του ΚΚΕ που έσπρωξε πολύ κόσμο προς τα κει και οι οποίοι συντάχθηκαν μαζί με τυχοδιώκτες, κακοποιούς, λίγους φανατικούς ιδεολόγους εγχώριους "εθνικοσοσιαλιστές", με κοινό αποτέλεσμα την προδοσία. Η συνεργασία με την ΣΝΟΦ, η στάση τους στο Μακεδονικό, η αποσχιστική πολιτική, απομόνωσαν ακόμη περισσότερο την Αριστερά. Η πλειοψηφία ήταν εναντίον της, πότε θα το χωνέψετε αυτό; Αυτοί που πολέμησαν και νίκησαν στο Γράμμο και στο Βίτσι ήταν κληρωτοί, παιδιά του λαού, δεν ήταν μισθοφόροι, ούτε δοσίλογοι, στην κατοχή ήταν παιδιά.
     Η χώρα τότε επέλεξε στρατόπεδο κι ορθά. Αντί λοιπόν να μετέχουμε στη Συμμαχία παίρνοντας ΕΘΝΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ, είχαμε την σχιζοφρενική στάση μέρους το πολιτικού κόσμου, όπου η χώρα ήταν στο ΝΑΤΟ, ήταν η ΠΡΩΤΗ που είχε κινδυνεύσει από το Αν. Μπλοκ κι όμως, κάποιοι παίζανε "αντιϊμπεριαλισμό" κλπ, υπηρετώντας φυσικά τον κόκκινο υμπεριαλισμό. Έτσι χάσαμε την Κύπρο, φίλτατε.
     Κι η εικόνα που δίνεις για το μετεμφυλιακό κράτος είναι ανακριβής. Ο Παπάγος είναι που είπε στον Άγγλο ΥΠΕΞ, όταν του γύρισε την πλάτη, "Είμαι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κι όταν σας μιλώ απαιτώ να μου δείχνετε το πρόσωπο σας κι όχι τον κώλο σας".
     Το "μετεμφυλιακό κράτος" είναι που είχε τ' αρχίδια να στείλει επί Παπάγου κι ύστερα Καραμανλή, όπλα στην Κύπρο και να διεξάγει, κόντρα στα Νατοϊκά συμφέροντα, αγώνα για Ένωση υπό την ηγεσία του Γ. Γρίβα - Διγενή, τον οποίο, η ηλίθια "προοδευτική" προπαγάνδα προσπαθεί να εμφανίσει ως "δοσίλογο", λόγω των φανερών βασιλικών φρονημάτων μου.
     Άλλο βέβαια η εσφαλμένη στην συνέχεια στάση του Κ.Κ. για τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου με συνυπαιτιότητα και του Μακαρίου. Ο Γ. Παπανδρέου, που ναι, ήταν σκληρός αντικομμουνιστής, ο Πρωθυπουργός που αντιστάθηκε στον Δεκέμβρη, ήταν αυτός που είχε επίσης το θάρρος να στείλει ελληνική Μεραρχία στην Κύπρο, είπε ΟΧΙ στον Τζόνσον κι έφερε την Ένωση κοντύτερα από ποτέ.
     Το μετεμφυλιακό κράτος, αγαπητέ, το "μιλιταριστικό", όπως λες, είχε Στρατό, όχι αστεία. Το 1974, λίγοι γενναίοι διοικητές, πολέμησαν και κόντεψαν να πετάξουν τους Τούρκους στηνθάλασσα, όταν άλλοι "πολιτεύοντα¨", αλλά λίγοι, προδομένοι, απλώς γλύτωσαν το Αεροδρόμιο και σταμάτησαν τους Τούρκους στις παρυφές της Λευκωσίας.
     Διάβαεε πιο πριν για την Μεραρχία, το 1964, να δεις ο "μιλιταρισμός" τι βαρβάτο Στρατό έβγαζε. Τώρα....
     Το μετεμφυλιακό κράτος είχε πειθαρχημένη παιδεία, Συναγερμός, ΕΡΕ, Ένωση Κέντρου, έβγαζαν παιδιά που μιλούσαν κι έγραφαν σωστά ελληνικά από τα ερείπια με τις τάξεις των 50 παιδιών. Φάτε σήμερα αναλφάβητους, πρεζόνια, μηδενιστές απάτριδες, μπαχαλάκηδες.
     Το μετεμφυλιακό κράτος της ΔΕξιάς και του Κέντρου ΕΚΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΕ την χώρα, πήγε ηλεκτρικό ρεύμα παντού, έφτιαξε υποδομές. Φάτε σήμερα αεριτζήδες, ασυδοσία, χρηματιστήριοπ, ΜΚΟ κι εισαγόμενα σουβλάκια με πίτα.
     Δεν ξέρω που υπηρέτησες, δεν μ' ενδιαφέρει, αρκεί να υπηρέτησες ότι σου αναλογούσε από το Νόμο. Δεν απαιτώ να είναι όλοι "παλαβοί" σαν εμένα, γι' αυτό άλλωστε λέγονται Ειδικές κι όχι Γενικές Δυνάμεις. Και με συγχωρείς αλλά αποκλείεται να υπηρέτησες σε μονάδα αλεξιπτωτιστών "απουλάδωτος" αλλά τέλος πάντων.
     Κάποτε πρέπει να τελειώνει το παραμύθι με το κακό μετεμφυλιακό κράτος και την αγία αριστερά. Το μόνο λάθος ήταν η συλλογική ευθύνη. Ήταν στο ΔΣΕ ο Μήτσος και μετά δεν έβρισκε δουλειά ο δεύτερος του ξάδερφος. Κατά τα λοιπά, ορθώς η Κεντροδεξιά αγωνίστηκε, έσωσε την Ελλάδα νικώντας, ναι, αναζήτησε συμμαχίες και βοήθεια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Από που θα έπαιρνε βοήθεια για να μην γίνουμε Αλβανία; Από το Λιχτενστάϊν; Γι' αυτό είναι έγκλημα να μην τιμούνται οι νεκροί του Ελληνικού Στρατού στον Εμφύλιο. Στρατευμένα παιδιά του Λαού.
     Κάποιοι ήταν "πατριδοκάπηλοι", όσο κάποιοι άλλοι ήταν "προιοδευτικοί", ενώ θέλανε να διαμελίσουν την Πατρίδα και να της εςπιβάλλουν την βαρβαρότητα.
     Ο Σοφούλης δεν ήταν "μιλιταριστής πατριδοκάπηλος", ούτε ο Πλαστήρας, ούτε ο Παπάγος, ούτε ο Κ. Καραμανλής, ούτε ο Γ. Παπανδρέου.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2011 14:14:32

      "λόγω των φανερών βασιλικών φρονημάτων του".

     • Giorgos_T avatar
      Giorgos_T @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2011 17:59:34

      @ Φαήλος Κρανιδιώτης

      Αγαπητέ Φαήλο,

      διάβασέ με προσεκτικά.

      καταρχήν, με ταυτίζεις με την Αριστερά, επειδή κάνω κριτική στο μετεμφυλιακό κράτος. Αυτό, όμως είναι λάθος. Μία από τις πιο αποτελεσματικές κριτικές στο μετεμφυλιακό κράτος την ξεκίνησε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που σίγουρα δεν ήταν Αριστερός.

      Γράφω λοιπόν κατά λέξη:

      "Αυτό υπέρ του οποίου στάθηκαν (οι πολίτες) Φαήλο. ήταν η δημοκρατία, όχι το κράτος που αθώωσε (και επιβράβευσε) τα Τάγματα Ασφαλείας και τους δοσιλόγους. Το μετεμφυλιακό κράτος όμως, χρησιμοποίησε τη δημοκρατία όπως ο Παπανδρέου σήμερα την αξιοκρατία: Ως ένα πρόσχημα, αναγκαίο διότι οι μεγάλες μάζες των Ελλήνων ήθελαν μια μορφή αντιπροσώπευσης και ήταν ανάγκη να κρατηθούν ήρεμες και αντικομμουνιστικές. Η περιορισμένη αυτή “δημοκρατία” ήταν και όρος για την στήριξη προς το μετεμφυλιακό κράτος του ισχυρά εδραιωμένου (μέσω ρουσφετιών) πολιτικού συστήματος".

      Όπως φαίνεται καθαρά από την παράγραφο, υπάρχει διάκριση ανάμεσα στο μετεμφυλιακό κράτος (δηλαδή τις "αόρατες" δομές που ένεμαν την εξουσία και τον πλούτο) και στην πολιτική τάξη που ασκούσε την πολιτική εξουσία. Εσύ, υπερασπίζεσαι το πρώτο, χρησιμοποιώντας τα επιτεύγματα της δεύτερης.

      Πριν προχωρήσω στην κριτική της δεύτερης, θα μείνω στο πρώτο, δηλαδή σε αυτό που αποκαλώ ευγενικά μετεμφυλιακό κράτος και άλλοι, πιο επιτυχημένα, αποκάλεσαν παρακράτος.

      Ας τα πιάσουμε ένα ένα:

      Τα Τάγματα Ασφαλείας.

      Όπως είναι γνωστό, μια καλή άμυνα απέναντι στην ενοχή για το έγκλημα,είναι ο συλλογικός μύθος. Έτσι, ο έμπορος ναρκωτικών δεν είχε άλλη διέξοδο από την εμπορία, ο μπράβος δεν είχε άλλη διέξοδο από την εκδούλευση κλπ κλπ Δεν λέω ότι αυτή είναι η τακτική σου. Κάθε άλλο. Απλά λέω πως, η ψυχολογική έρευνα έχει δείξει πως αυτά όλα συνηθέστατα είναι οι δικαιολογίες.

      Τα Τάγματα Ασφαλείας, στην ελληνική ύπαιθρο, δεν στελεχώθηκαν από "αθώα θύματα" των "κομμουνιστών". Φυσικά, υπήρξαν και αθώα θύματα των εγκληματικών επιλογών μιας μερίδας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ (αυτής του ΚΚΕ), όπως ήταν το Σύνταγμα Ψαρρού, η ΕΚΚΑ και πολλοί άλλοι. Όμως αυτοί, είτε προσεχώρησαν στον ΕΛ.ΑΣ ως "μεταμεληθέντες", είτε στον ΕΔΕΣ, είτε διέφυγαν από τη χώρα, είτε κρύφτηκαν στις πόλεις, είτε αποσύρθηκαν. Αυτές ήταν οι κυρίαρχες επιλογές τους, όχι η συμμετοχή στα Τάγματα Ασφαλείας.

      Αντίθετα, υπήρξαν πάρα πολλά (δυστυχώς) άτομα τα οποία κυνηγήθηκαν από τον ΕΛΑΣ επειδή υπήρχε σοβαρός λόγος: Ήταν οι καταδότες, οι μαυραγορίτες, οι συνεργάτες, οι "Έλληνες" ναζιστές και φυσικά οι φιλάργυροι και οι καιροσκόποι. Θα ήταν λίγο υπερβολικό να χαρακτηριστούν τα Τάγματα ως ανησυχούντες ή διωκόμενοι πατριώτες ή ως προδότες από κακή συναναστροφή.


      2. Το εθνικά υπερήφανο πολιτικό σύστημα.

      Θα μιλήσω με δικά σου παραδείγματα:

      Φαήλο, γνωρίζεις νομίζω ότι ο Πιουριφοϊ δεχόταν τους Έλληνες αξιωματούχους (και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας) με τα πόδια στο τραπέζι. Γνωρίζεις επίσης ότι το να σου δείχνουν "κώλο" και να διαμαρτύρεσαι (όπως έκανε ο Παπάγος) δεν δείχνει τόσο ποιός είσαι (ο Παπάγος) όσο το πως σε βλέπουν (οι Άγγλοι). Και, πίστεψέ με, δεν σε βλέπουν έτσι επειδή εσύ ο συγκεκριμένος (Παπάγος) έχεις σημασία, αλά επειδή άλλοι έχουν σημασία για την Αγγλία στην Ελλάδα εκείνο τον καιρό.

      Αυτοί οι άλλοι, ήταν που, όπως ξέρεις, έδεσαν τα χέρια του Πλαστήρα με αφορμή τις υποθέσεις Πλουμπίδη - Μπελογιάννη, χωρίς να ειπωθεί ούτε λέξη από τους υπόλοιπους συστημικούς βουλευτές. Ποιός ο λόγος; Follow the money- του Σχεδίου Μάρσαλ (το οποίο βοήθησε μεν, με τίμημα την ψυχή του λαού μας δε, διότι αυτοί που το έλαβαν το διένειμαν ρουσφετολογικά όπως δείχνω παρακάτω).

      3. Τα όπλα στην Κύπρο

      Φαήλο, η επιλογή του κυπριακού λαού αρχικά να εξεγερθεί και κατόπιν να στηρίξει και τον ένοπλο αγώνα κατά των Βρεταννών, παρά την απομόνωση του νησιού από ηπειρωτική βοήθεια, ήταν μια βαθιά και μαζική ανθρώπινη επιλογή, που συγκλόνισε και συγκλονίζει όλους μας για τον ηρωισμό της, όπως τη συγκλονίζουν το Σούλι, το Κούγκι, η Αραπίτσα και το Αρκάδι. Έτσι, συνέγειρε συναισθηματικά μεγάλες μάζες του ελληνικού λαού και επηρέασε τις δημόσιες εκδηλώσεις των Ελλήνων πολιτικών.

      Ατομικά ο Καραμανλής ήταν από την αρχή κατά του ένοπλου κυπριακού αγώνα, και αυτό από πολιτική εκτίμηση που (από κακή τύχη ή ενδοτισμό ή πρόβλεψη) δεν απείχε από όσα συνέβησαν.

      Το αν γινόταν στο κλίμα αυτό, γινόταν αποστολές όπλων -τι μεγέθους, σημασίας και από ποιούς- στην Κύπρο, σίγουρα δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης. Επίσης -μην το λησμονάς- οι ΗΠΑ τότε ήταν σε σύγκρουση με τη Βρεταννία στην περιοχή και δεν γνωρίζουμε πως δρούσαν οι πράκτορές τους εδώ, οι οποίοι και συγκροτούσαν το παρακράτος.

      4. Οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ

      Λες

      "Αντί λοιπόν να μετέχουμε στη Συμμαχία παίρνοντας ΕΘΝΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ",

      Αυτό, από μόνο του, δεν είναι δείγμα υποτέλειας; Και, εάν υποθέσουμε πως οι πολιτικοί μας δεν ήταν εντελώς υποτελείς, ποιός προκάλεσ την ελληνική συναίνεση; Το παρακράτος φυσικά.

      Παρακάτω λες:

      " είχαμε την σχιζοφρενική στάση μέρους το πολιτικού κόσμου, όπου η χώρα ήταν στο ΝΑΤΟ, ήταν η ΠΡΩΤΗ που είχε κινδυνεύσει από το Αν. Μπλοκ κι όμως, κάποιοι παίζανε “αντιϊμπεριαλισμό” κλπ, υπηρετώντας φυσικά τον κόκκινο υμπεριαλισμό. Έτσι χάσαμε την Κύπρο, φίλτατε."

      Πλην της ΕΔΑ, που ήταν πιο κοντά στους "Κόκκινους" (και δεν χάσαμε την Κύπρο εξαιτίας της ΕΔΑ, παρά την τεράστια ισχύ της εκείνη την εποχή), δεν πρέπει να συγχέουμε τα λόγια των συστημικών πολιτικών του μπαλκονιού, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΘΕΙ Η ΕΔΑ, με τις φιλοαμερικανικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν από όλες τις πολιτικές κυβερνήσεις.


      Αλλού λες:

      " Ο Γ. Παπανδρέου,...ήταν αυτός που είχε επίσης το θάρρος να στείλει ελληνική Μεραρχία στην Κύπρο, είπε ΟΧΙ στον Τζόνσον κι έφερε την Ένωση κοντύτερα από ποτέ."

      Σωστά. Το έκανε. Δεν γνωρίζω με πόση ανοχή από ένα μέρος του συστήματος των ΗΠΑ, αλλά το έκανε. Θα το έκανες και θα το έκανα. Και νομίζω είδες το αποτέλεσμα. Του έφυγε το μισό κόμμα, συγκυβέρνησε με μια ηθικά ξεδιάντροπή δεξιά που αποδέχθηκε τη συνεργασία με το αίσχος της Μητσοτακικής Αποστασίας και με επιδέξιες αναταραχές φτάσαμε σε μια Χούντα που -για πρώτη φορά ιστορικά- πάτησε πάνω στην κόπωση του ελληνικού λαού. Αν όλα αυτά δεν είναι παρακράτος τότε τι είναι;

      5. Το αξιόμαχο του Στρατού

      Φαήλο, εάν η Ελλάδα είχε εθνική κυβέρνηση, δεν θα είχε αρκεστεί στους λίγους ήρωες που αντιστάθηκαν στην Κύπρο. Ούτε θα βασιζόταν μόνο στον ενθουσιασμό του απλού λαού, ο οποίος (ενθουσιασμός) κι αυτός παραγόταν από τις παραδοσιακές αξίες που επιζούσαν στην κοινωνία, όχι από το μετεμφυλιακό κράτος.

      Θα είχε αξιόμαχο Στρατό ικανό να χτυπήσει στην Κύπρο τους εισβολείς. Επίσης, Φαήλο, θα είχε αξιωματικούς πατριώτες, σαν τον Παναγούλη, οι οποίοι θα είχαν πιστολίσει μαζικά τους χουντικούς, απλά με την ανακοίνωση του Σχεδίου απόσυρσης της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο.

      6. Η Παιδεία

      Φαήλο, καταρχήν, η (προσαρμοσμένη) παραδοσιακή παιδεία στην Ελλάδα κρίθηκε στις ΗΠΑ, τυχαία, -με τα μέτρα της τότε ψυχολογίας των μαζών- ως το καλύτερο τοπικό αντίδοτο προς τον "άθεο" αριστερισμό, όπως στις ισλαμικές κοινωνίες, λίγο μετά, προήχθη η ισλαμική παιδεία. Το πόσο κατάχρηση έγινε στο θέμα, φαίνεται -μεταξύ άλλων- από τη γελοιότητα της επιβίωσης της καθαρεύουσας μέχρι το 1975 (30 χρόνια παραπάνω από το αναμενόμενο), η οποία ακριβώς επέτεινε
      την (λαθεμένη) αντίδραση απέναντι στα αρχαία ελληνικά.

      Με το μηχανισμό αυτό, προωθήθηκε με το πρόσχημα της αρχαιολατρείας, η άρνηση στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτειακή σκέψη, με πρόσχημα την εθνική συνέχεια η αποδοχή της μοναρχίας (η οποία συνεχίστηκε με την πολιτική προσωπολατρεία), καιμε πρόσχημα το σεβασμό στις παραδόσεις, η μη αφβισβήτηση της παράδοσης (η οποία συνέδραμε την οικογενειακή πολιτική φεουδαρχία)

      Επίσης, το πόσο πιεστικό ήταν το μετεμφυλιακό κράτος, φαίνεται από τον νόμο περί τεντυμποϊσμού κλπ κλπ με τον οποίο επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό μια μονωμένη, ψευδοπουριτανική ηθική, η οποία οδήγησε μεταξύ άλλων, στο ακραίο -και φαιδρό ενίοτε- ξέσπασμα της δεκαετίας του 80 ή στις έντονες αναζητήσεις του 70.

      Επίσης, θα δεις ότι η αρχή του εκφυλισμού της ελληνικής κοινωνίας, γίνεται τη δεκαετία του 60, όταν ο καταναλωτισμός αρχίζει να διεισδύει σε μια κοινωνία που είχε μείνει χωρίς διανόηση, χωρίς αδιαστρέβλωτη ζωντανή παράδοση και χωρίς εθνική συνοχή- δηλαδή χωρίς ηθική πυξίδα. Τα θεμέλια των πασοκικών διώξεων, όπου ο πράσινος αδερφός πουλούσε τον μπλε αδερφό, μπήκαν σε εκείνη τη γενιά, που τώρα ντύνεται το μανδύα της νοσταλγίας.

      Γενικά, Φαήλο, λοιπόν, συγκρίνεις ακραία γεγονότα. Μια υγιής κοινωνία, δεν χρειάζεται ούτε τα πρεζόνια, ούτε όμως και τους ανθρώπους που δείχνουν τον ανάπηρο με το δάχτυλο στο δρόμο. Στο τέλος, σου εξηγώ τι εννοώ.

      7.Η Εκβιομηχάνιση

      Καταρχήν, τα βιομηχανικά επιτεύγματα ενός κράτους, δεν δικαιώνουν την πολιτική του. Η ναζιστική Γερμανία ήταν ίσως το πιο προηγμένο βιομηχανικό κράτος στην Ευρώπη, και η σταλινική Ρωσία εξηλέκτρισε όλο της τον πληθυσμό σε λίγα χρόνια. Και;

      Επίσης θα σου αναφέρω ξανά το εξής: Στην Ελλάδα, τότε όπως και τώρα,υπάρχουν δυο είδη επιχειρηματιών. Οι καλοί , συνήθως μικροί και μεσαίοι,και οι "άλλοι". Όταν λοιπόν μετά το 50 εισέρρευσε το Σχέδιο Μάρσαλ, η κατανομή ήταν ανάλογη με αυτή που τώρα γίνεται με τα νεοκατοχικά δάνεια: Πρώτα τα πολλά για τους λίγους και κατόπιν τα επιβιωτικά για τους πολλούς.

      Τέλος, θα κλείσω με μια γενική παρατήρηση: Όπως και τώρα,έτσι και το 50, η Ελλάδα, ήταν μια χώρα με ανολοκλήρωτη εθνική ανεξαρτησία. Εάν ήταν μια χώρα με το πνεύμα της Νορβηγίας θα είχε αγωνιστεί διαφορετικά και πιθανώς πιο επιτυχημένα. Και το Σχέδιο Μάρσαλ πάλι θα είχε δοθεί, και η Ελλάδα πάλι δεν θα ήταν σταλινικό εξάρτημα και υγιή ντόπια βιομηχανία θα είχαμε και 1,5 εκατομμύρια μετανάστες δεν θα είχαν φύγει από τη χώρα, οι 500.000 με συμβάσεις δουλείας στις φάμπρικες της Γερμανίας.

      Όμως, στην Ελλάδα, έχει γιγαντωθεί μια υποτελής τάξη νταβατζήδων- μπράβων των ξένων, την οποία δεν τόλμησε κανείς να χτυπήσει ως τώρα στην Αχίλλειο πτέρνα της: Στον παράνομο πλουτισμό της. Αυτό Φαήλο θα ήθελε τις ρήξεις που, ενδεχομένως, υπαινίσσονται και κάποιοι ριζοσπάστες στα δυο κόμματα εξουσίας, αλλά εις μάτην προσβλέπουν.

      Τέλος, μιας και είσαι καλός γνώστης και των νομικών και του στρατού μας και της γλώσσας μας, σου είπα γραπτώς ότι πήγα ως δόκιμος σε μονάδα με αλεξίπτωτα, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, διότι αποτελεί, όπως ξέρεις, κρατικό απόρρητο και όχι δημόσιο αντικείμενο.

     • Giorgos_T avatar
      Giorgos_T @ Giorgos_T 17/08/2011 18:12:31

      Θα ήθελα τέλος να τονίζω αυτό που ήδη είπα:

      Το παρακράτος, δεν είχε ανάγκη τις (επιλεκτικές συχνά) ευαισθησίες κάποιων πολιτικών αρχηγών. Αυτοί, ήταν το brand name, πίσω από το οποίο δούλευαν οι μηχανισμοί.

      Όταν το brand name εξαντλούνταν, είχαμε "άλλα".

      Φαήλο,

      από το 1945 ως το 1975 είναι 30 χρόνια.

      Σε αυτά τα χρόνια, είχαμε:

      1945-1950 ελεγχόμενες εξουσίες λόγω εμφυλίου
      1950-1955 πολιτική αστάθεια με "καλούς" ηγέτες αλλά πανίσχυρο μεταπολεμικό μηχανισμό
      1956 εκλογές με νοθευτικό εκλογικό σύστημα (κέρδισε ο δεύτερος -η δεξιά ΕΡΕ)
      1956-1963 Καραμανλής (με δεμένα χέρια από το 1960 για αυτό έφυγε)
      1963-1965 Κυβέρνηση Κέντρου, Αστάθεια κλπ
      1965-1967 Αποστασία
      1967-1975 Δικτατορία

      Όλα αυτά, άφησαν μια ρηχή ανάγκη εκδημοκρατισμού, σε ένα πληθυσμό επηρεασμένο από την κατανάλωση και αποξενωμένο από την αποτελεσματική διεκδίκηση των δικαίων του μέσω των συνεχών ματαιώσεων (διότι η συστηματική ματαίωση οδηγεί σε ρηχότητα συχνά).

      Αυτή είναι η ρίζα των δεινών μας, και δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε λογική άλλη από αυτές που επέβαλε η εκάστοτε ρουσφετολογία.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Giorgos_T 18/08/2011 01:30:49

      Αγαπητέ Γιώργο,
      Μην μου αποδίδεις πράγματα που ΔΕΝ λέω. Σου δικαιολόγησα τα ...Τάγματα Ασφαλείας; Σου έγραψα ότι ΟΛΟΙ εν τέλει έκαναν προδοσία. Απλά εξήγησα ότι υπήρχαν τρεις κατηγορίες: κυνηγημένοι από τον ΕΛΑΣ και την ΟΠΛΑ, τυχοδιώκτες εγκληματίες, "ιδεολόγοι" δοσίλογοι (εθνικοσοσιαλιστές). Όταν σου λέω ότι ήταν προδότες, τί άλλο θες;
      Δεν αρνήθηκα την ύπαρξη σκληρού κράτους και παρακράτους, την απαράδεκτη εφαρμογή συλλογικής ευθύνης, όμως τα πράγματα δεν ήταν άσπρο μαύρο. Η χώρα είχε γίνει πεδίο πολέμου απ' άκρου εις άκρον κι αυτό δεν ήταν επιλογή της Κεντροδεξιάς, ενώ για χρόνια η Αριστερά συνέχιζε μια ανόητη ατελέσφορη συνωμοτική πολιτική με ασυρμάτους κλπ.
      Όλες οι συμμαχίες είναι δούναι και λαβείν. Προς τι φρικιάς και γιατί απορείς;
      Δεν ισχυρίστηκα ότι όλα ήταν μια χαρά αλλά δεν ήταν η μαυρίλα που παρουσιάζεις, χωρίς τίποτα θετικό ως ηγεσία και πολιτικές.
      Θα σου πω το τί έπρεπε: έπρεπε η Αριστερά να μην επιδιώξει την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας εκτελώντας ομήρους κι αθώους μαζί με δοσίλογους, απλά γιατί ήταν "αστοί" ή γιατί είχαν αδερφό, πατέρα κλπ αξιωματικό ή χωροφύλακα, ούτε να συμμαχίσουν με τη ΣΝΟΦ κλπ, να
      καταθέσει τα όπλα και να αγωνιστεί μόνο με πολιτικά μέσα. Να ανοικοδομούσαμε την χώρα μας και να διεκδικούσαμε την Κύπρο και την Βόρειο Ήπειρο. Να προχωρούσαμε με την ξένη βοήθεια που πήραμε στην εκβιομηχάνιση της χώρας κι όχι να σφαχτούμε για χρόνια επειδή ο Σιάντος, ο Ζεύγος κι ο Ζαχαριάδης θέλανε να κάνουνε την "οχτωβριανή τους επανάσταση" και τα σύνορα μας να είναι πάλι στη Μελούνα. Έχεις καταλάβει φαντάζομαι από τι κίνδυνο γλύτωσε η Πατρίδα.
      Έτσι ούτε οι δοσίλογοι θα την έβγαζαν καθαροί.
      Τέλος πάντων είναι πολλά θέματα, για μια ξεχωριστή συζήτηση και χρειάζεται μια ξεχωριστή ανάρτηση για το θέμα. Την υπόσχομαι και τότε θα τα πιάσουμε όλα ή όσα προλάβουμε!
      Φιλικά

      Δεν καταλαβαίνω τα περί απορρήτου. Αν υπηρέτησες σε ΜΑΛ έπρεπε να ήσουν Αλεξιπτωτιστής, αν όχι, δεν υπηρέτησες εκεί. Και στην αερομεταφερόμενη Μοίρα Πυροβολικού της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, πάλι έπρεπε να ήσουν Αλεξιπτωτιστής, στο ΕΤΑ το ίδιο, στο 2 ΣΑΛ το ίδιο. Πες τη μονάδα σου να συνεννοηθούμε γιατί η "εξίσωση" που βάζεις δεν βγαίνει.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Giorgos_T 18/08/2011 01:34:02

      "συμμαχήσουν", "καθαρή". Ο δαίμων της ταχύτατης πληκτρολόγησης!

     • madprof avatar
      madprof @ Giorgos_T 19/08/2011 15:27:10

      "1967-1975 Δικτατορία"
      Αναλυτικά :
      4/'67 - 11/'73 Πραξικόπημα (αναγκαίο εκεί που οδήγησαν την χώρα οι Δημαγωγοπολιτικάντηδες σε αγαστή συνεργασία με το παλάτι).
      Αλλαγή πολιτεύματος της χώρας από Βασίλειον της Ελλάδος σε Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η χώρα και οι πολίτες της ευημερούν οικονομικά – κοινωνικά, με μηδενικό εξωτερικό δημόσιο χρέος – έλλειμμα , όντας σε «γύψο» κάθε πολιτική δραστηριότητα με την ευρεία δυστυχώς έννοια του όρου !
      Δεύτερη περίοδος : από ‘11/73 έως τον ‘7/74, πραξικόπημα στην Κύπρο και πτώση του καθεστώτος !.
      Τις ημέρες γύρω από την 17/11/73 (παγκόσμια ημέρα για το δικαίωμα των νέων στην παιδεία) και ενώ είχε προαναγγελθεί η ημερομηνία ελεύθερων πολιτικών εκλογών, ο μικρός ιστορικά δ.ι. ανέτρεψε τον Γ.Π. με αφορμή (υποτίθεται) τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ενώ τα αίτια θα τα βιώσει ο Ελληνισμός τον ‘7/’74 !
      Ο μικρός ιστορικά πλέον δ.ι. ανέτρεψε τον Γ.Π. και εγκατέστησε το καθεστώς που εκτέλεσε τον Ιούλιο του ’74 πραξικόπημα στην Κύπρο, προκάλεσε την εισβολή των Τούρκων στην Μεγαλόνησο και οδήγησε τον Ελληνισμό στην τραγωδία της Κύπρου και την Ελλάδα στην ΠΤΩΣΗ του καθεστώτος της Χούντας.
      Από ‘7/’74 έως σήμερα έχουμε την αποκαλούμενη περίοδο της Μεταπολίτευσης όπως όλοι την Βιώνουμε σήμερα. No comment !
      Παρακαλώ για τις τεκμηριωμένες παρατηρήσεις!

    • madprof avatar
     madprof @ Giorgos_T 19/08/2011 15:01:30

     "Τον Ελληνισμό τον τραυμάτισε η προδοσία της παπαδοπουλικής Χούντας (απόσυρση της Μεραρχίας)"
     "Η δε Αριστερά, ιδίως η ανανεωτική κι αριστερίστικη, ήταν απασχολημένη με την αποδόμηση του Έθνους, της Ιστορίας και την συμμετοχή στον λουφέ."
     Νaϊf συλλογισμοί για λαϊκή κατανάλωση. Και έτσι όμως προδίδουμε τον μέγιστο στόχο του Ελληνισμού, σήμερα, που είναι : Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί Εθνικόν ό,τι είναι Αληθές!

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ madprof 19/08/2011 19:31:16

      Ρε συ MadProf, προσπάθησα να διαβάσω τα παραπάνω τρικυμιώδη σχόλια σου με τα τα στραμπουληγμένα κι ασύντακτα ελληνικά για τους "naif συλλογισμούς" μου αλλά δεν δύναμαι. Δεν ξέρω τι πίνεις αλλά κόψτο και γράφε βάζοντας καμμιά τελεία και πριν κλείσεις την πρόταση, κοίτα απόπου ξεκίνησες την πρόταση και συμμάζεψε και λίγο τις πτώσεις των αντικειμένων.

   • Ναβουχοδονόσορας avatar
    Ναβουχοδονόσορας @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2011 10:30:43

    Κύριε Κρανιδιώτη, αναμένω με ενδιαφέρον την άποψή σας επί της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου και της παράτυπης ή μη φύσης (τμήματος) του χρέους

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ναβουχοδονόσορας 19/08/2011 00:33:18

     ΔΕν το κατέχω λεπτομερώς αλλά θα έλεγα ότι δεν μπορείς να ισχυριστείς στους δανειστές: "Ψηφίσαμε επιτήδειους, που δανείστηκαν από σας στο όνομα μας, τα φάγανε και δεν ξέρουμε τι τα κάνανα, πάντως εμείς δεν τα είδαμε, άρα δεν σας χρωστάμε". Για να τα πεις αυτά, πρέπει να έχεις βρει πετρέλαιο, ουράνιο κλπ, να 'χεις κερδίσει το τζακ ποτ και να φτιάξεις και γερό στρατό, γιατί θα'ρθουν οι δανειστές με αποβατικό στόλο. Σοβαρά τώρα, νομικά, δεν βλέπω πως μπορεί να σταθεί μια τέτοια προσέγγιση και πολιτικά ακόμη περισσότερο, τη στιγμή που είσαι μια μικρή εξαρτώμενη χώρα που ΑΚΟΜΗ χρειάζεσαι χρηματοδότηση με εξωτερικό δανεισμό.

     • φωνη avatar
      φωνη @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 19/08/2011 15:59:44

      Ναι αλλά δε βλέπω να κυνηγάμε ούτε τους επιτήδειους που δανείστηκαν στο όνομά μας και τα φάγανε.

      Εναντίον τους στέκουν πολιτικές και νομικές κατηγορίες;

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ φωνη 19/08/2011 19:33:42

      Αυτό δεν μπορεί να γίνει με συμβατικούς τρόπους....

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/08/2011 01:45:03

      Μα αυτό λέω...

     • anonymous avatar
      anonymous @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 24/08/2011 01:26:21

      Νομικά μπορεί να σταθεί και μάλιστα όχι μόνο με όρους Δημοσίου διεθνούς δικαίου. Αναφέρω το εξής παράδειγμα: Τράπεζα χρηματοδότησε την αγορά άχρηστου ακινήτου ενώ γνώριζε την πραγματική αξία του ακινήτου. Ο δανειολήπτης όταν διαπίστωσε τι αγόρασε αρνήθηκε να αποπληρώσει το δάνειο και δικαιώθηκε δικαστικά. Αυτά στο αστικό κι εκτός Ελλάδος. Τώρα στο διεθνές δίκαιο γίνεται πάνω κάτω δεκτό το ίδιο. Αν ο δανειστής έχει συμβάλει δολίως στην υπερχρέωση του δανειολήπτη τότε χάνει τα λεφτά του. Επίσης χάνει τα λεφτά του αν τα χρήματα δεν επενδύθηκαν υπέρ του λαού.

      1) Τόσοι οι Γερμανοί όσο και οι Γάλλοι γνώριζαν ότι δε θα μπορούσαμε να ξεχρεώσουμε αλλά δάνειζαν για να αγοράζουμε δικά τους προϊόντα. Μάλιστα οι δικές μας αγορές ξελάσπωσαν τις οικονομίες τους και τις έβγαλαν από την ύφεση κατά το διάστημα 2000-2008.
      2) Ειδικά για τους Γερμανούς εγώ δε βλέπω το λόγο για τον οποίο θα πρέπει να τους πληρώσω πίσω εντόκως τα λαδώματα προς τους διαφόρους Έλληνες πολιτικούς.

      Συμπέρασμα: Πρέπει να γίνει η επιτροπή ελέγχου του χρέους να δούμε τι είναι αμφισβητήσιμο και μετά να δούμε πως θα χειριστούμε την κατάσταση.

      Η ενδεδειγμένη οδός κατά τη γνώμη μου είναι να τους καλέσεις ανεπισήμως να τους δείξεις τα στοιχεία και να τους πεις να σε πληρώσουν με κάποιον τρόπο διαφορετικά θα προχωρήσεις επίσημα και τότε θα χάσουν περισσότερα.

      Η θέση της ΝΔ και του Ψυχραιμία εδώ ότι πρέπει να τα πληρώσουμε όλα μέχρι τελευταίας πεντάρας είναι απλά μη ικανοποιητική.

      Εξίσου μη ικανοποιητική είναι και η άρνηση για επιτροπή λογιστικού ελέγχου για τον εξής λόγο. Οι άλλοι σε έλεγαν κλέφτη χωρίς να είσαι ενώ για τα δικά τους λαδώματα έκαναν αβαβά. Πρέπει λοιπόν να τους ανταποδώσεις τα ίσα. Και για να μπορείς να τους ανταποδώσεις τα ίσα χρειάζεσαι στοιχεία. Τα στοιχεία θα σου τα δώσει η επιτροπή λογιστικού ελέγχου. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα διαπραγματευτείς.

  • Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ avatar
   Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ @ Giorgos_T 17/08/2011 08:30:50

   Nαι τα χουμε δει kai τα καμάρια του οικουμενικού Ellinismos πως πέφτουν στη μάσα μόλις εμπλακούν με κάποια ζητήματα της Ελληνικής πολιτείας. Με πολύ τακτ και ευρωπαϊκό στίλ....
   Για αυτούς ισχύει το παλιό: μάθανε ότι γ...... και πλακώσανε κι οι gipsy king.

   • Giorgos_T avatar
    Giorgos_T @ Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 17/08/2011 16:07:49

    @ Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ


    Ο οικουμενικός ελληνισμός στον οποίο αναφέρομαι, είναι οι αρχαίες ή νεότερες ελληνικές παροικίες της Αν.Μεσογείου, του Εύξεινου Πόντου, των Βαλκανίων και της Κ. Ευρώπης. Από αυτές τις κοινότητες προέρχονται οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες και επιστήμονες (Καραθεοδωρή, Παπανικολάου, Λογοθέτης) που σφράγισαν τη νεότερη πνευματική ιστορία του τόπου μας.

    Αυτές οι κοινότητες επίσης, συνέβαλαν δραστικά στο σχηματισμό της μορφωμένης τάξης στην κυρίως Ελλάδα. Ένας επιπλέον λόγος που αυτές οι κοινότητες επέδρασαν στην ελληνική κοινωνία είναι ότι το έργο των Ελλήνων επιστημόνων της Αμερικής ή της Γερμανίας εκείνου του καιρού, ήταν ακατάληπτο στο ευρύ κοινό, σε αντίθεση με την φιλοσοφία και την λογοτεχνία,οι οποίες μπορούσαν να περάσουν πιο εύκολα στο μέσο άνθρωπο, που τότε τελείωνε το πολύ το Λύκειο.

    Ο ελληνισμός της διασποράς στον οποίο εσύ αναφέρεσαι, δηλαδή των ΗΠΑ, Καναδά κλπ, είναι διαφορετικού τύπου, πιο ανοιχτές, κοινότητες από τις ελληνικές παροικίες του 17ου-μέσων του 20ου αι. . Εκείνες οι παροικίες, διατηρήθηκαν επί αιώνες, ως τη σύγχρονη εποχή, ως αυτοτελείς ελληνικές (διπλά ελληνορθόδοξες και ελληνόφωνες) κοινότητες, ακόμα και σε εποχές που δεν υπήρχε καν ελληνικό έθνος στην πάγια μορφή που τώρα το ξέρουμε.

    Σχετικά τώρα με το σχόλιό σου, ότι δηλαδή οι ελληνοαμερικανοί μετείχαν στη λεηλασία της χώρας, ίσως να αναφέρεσαι στα πρόσωπα της ομάδας Παπανδρέου ή κάποια άλλα πρόσωπα, τα οποία δεν δείχνουν καμμία ειδική συμπόνοια για όσα περνάει ο ελληνικός λαός. Οι ελληνοαμερικανοί εν γένει, όμως, έχουν συχνά στηρίξει την Ελλάδα, και επιστημονικά και οικονομικά και ηθικά.

    Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι τακτικές τους δεν είναι π,.χ.να λάβουν θέση υπέρ της ΝΔ, αλλά να δράσουν έμμεσα. Το ζήτημα είναι ότι δεν μπορείς να μέμφεσαι τους ελληνοαμερικανούς για τη στάση τους, τη στιγμή που στην Ελλάδα οι μόνοι σοβαροί συνομιλητές είναι άγνωστοι στην ελληνομερικανική κοινότητα ως σύνολο.

    Κι αυτό διότι στην Ελλάδα, σοβαρές είναι μόνο ομάδες που πρόσφατα αναδύθηκαν μέσα στο λαό όπως το ΕΠΑΜ, η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, οι ομάδες επιστημόνων που συζητούν για το χρέος, και σίγουρα όχι τα καθεστωτικά κόμματα.

    • Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ avatar
     Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ @ Giorgos_T 19/08/2011 01:25:38

     Αναφέρομαι και σε Έλληνες της ομάδος Σημίτη οι οποίοι με το πρόσχημα της δράσης τους στην ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Μ.Βρετανία) το πέσιμο το σέρβιραν με δόσεις οικουμενικής διάθεσης, λέμε τώρα. Τώρα σε ό,τι αφορά τις κοινότητες των Ελλήνων που ζούσαν σε κράτη εκτός Ελλάδος κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι για συγκεκριμένα κοινωνικά αίτια συνδιαμόρφωσαν την Ελληνική εξέλιξη. Αλλά δεν νομίζω ότι εξέφρασαν κάποιο ιδεώδες διαφωρετικού Ελληνισμού από αυτό που υπήρχε στην Ελλάδα. Μη ξεχνάμε ότι το Ελληνικό κράτος από δαύτους στελεχώθηκε σε μεγάλο βαθμό κυρίως κατά τις αρχές της δημιουργίας του. Και λογικό ήταν αυτό. Πρέσβεις, υπουργοί, πνευματικοί ταγοί στα έτη 1840 και μετά από τον "οικουμενικό" ελληνισμό μας ήρθαν. Για ότι γκρινιάζουμε τώρα κατ' αναλογία για τα ίδια γκρινιάζαμε και τότε. Δεν το λέω για να μειώσω την προσφορά τους η οποία ήταν ανεκτίμητη, αλλά γιατί δεν γουστάρω αυτές τις ύπουλες διακρίσεις μεταξύ των Ελλήνων υποτίθεται και των Ελλαδιτών. Τα ίδια σκατά είμαστε όλοι, ΓΚΈΓΚΕ που λένε κι άλλοι οικουμενικοί Έλληνες;

   • Giorgos_T avatar
    Giorgos_T @ Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 18/08/2011 05:40:14

    @ Φαήλος Κρανιδιώτης

    Φαήλο,

    γράφω σε κάθε δημόσια λίστα προς προβληματισμό και όχι προς ξιφασκία, δεν σε παραφράζω, ούτε σε παρεξηγώ, ούτε αμφισβητώ ότι, με τον τρόπο σου, αγαπάς αυτό που εσύ αισθάνεσαι για τη χώρα. Για να σου δώσω την εικόνα της εποχής μας και της εποχής πριν τον Εμφύλιο:

    θα κάνω ένα (συμβολικό) παραλληλισμό της Κατοχής με το σήμερα. Προσωπικά, δεν είμαι ούτε κομμουνιστής, ούτε σταλινικός, ούτε μετασταλινικός και που πιστεύω πως οι έννοιες αριστερός και δεξιός, προέρχονται από τη διάσπαση της απόπειρας να δούμε σφαιρικά τον κόσμο.

    Στη σημερινή, Κατεχόμενη Ελλάδα του Μνημονίου, υπάρχουν οι δυνάμεις Κατοχής (η Τροϊκα) , η κατοχική κυβέρνηση (η κυβέρνηση Παπανδρέου), οι συνεργάτες των κατακτητών (το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει κάθε επιλογή του Παπανδρέου και η Δημοκρατική Συμμαχία) , οι εθνοφασίστες "αντικομμουνιστές- αντισημίτες" (οι βουλευτές του ΛΑΟΣ) και το κομμάτι εκείνο (τη ΝΔ, η οποία αρνείται την φορολογία του πλούτου και το Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους) που προτιμάει τους "Άγγλους" από τους "ναζί", αλλά σίγουρα μισεί πιο πολύ από τους "ναζί" την Αντίσταση .

    υπάρχει η σταδιακά (όπως και τότε) αναδυόμενη Αντίσταση: τα Κινήματα των Πολιτών, οι "αντάρτες" της Κερατέας και της Κέρκυρας,

    και φυσικά, ακόμα πιο οργανωμένα και πανεθνικά, η Πρωτοβουλία για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, το ΕΠΑΜ και η Σεισάχθεια

    και επίσης, στο μέσο,

    οι δυσαρεστημένοι και συμπαραστεκόμενοι στην Αντίσταση πολίτες, οι αντιναζιστές ενεργοί ή μη (τα αριστερά κόμματα) και η Εκκλησία σε ρόλο καταπραϋντή των εθνικών παθών.

    Πριν συνεχίσω, μια διαφορά στην οπτική μας Φαήλο είναι ότι προσωπικά είμαι ένας πολιτικά φιλελεύθερος αλλά κοινωνικά υπέρ της ριζικής κοινωνικής δικαιοσύνης, και επομένως προτιμώ μια νέα Εθνική Αντίσταση, (χωρίς σταλινικούς πλέον) , από τη βεβαιότητα της άτυπης συνεργασίας (της ΝΔ στην εποχή μας) με τον κατακτητή.

    (Η ΝΔ, επικαλείται τους εθνικούς κινδύνους για να συσπειρώσει το λαό μακρυά από όσους ζητούν αναδιανομή του πλούτου, παραβλέποντας ότι, στο σύγχρονο κόσμο όπου οι πολίτες ξέρουν, με λαό κοινωνικά αδικημένο και οικονομία καταχρεωμένη, δεν μπορείς να κάνεις ούτε εξωτερική πολιτική, ούτε κατά διάνοιαν πόλεμο με τον μοναδικό αντίπαλό σου. Εθνικά επικίνδυνη λοιπόν, είναι η πολιτική που στηρίζει τα διαφυγόντα χρήματα και τον παράνομο πλούτο, ο οποίος, από μια διαφορετική κυβέρνηση, θα πήγαινε στην άμυνα της χώρας).

    Ο λόγος που θα επέλεγα οποιοδήποτε τμήμα της Αντίστασης ήταν διαθέσιμο είναι απλός: Ακόμα και το παλιό, μόνο μερικώς ελεγχόμενο στο τέλος από το ΚΚΕ, ΕΑΜ, εξασφάλισε σε πολλούς Έλληνες, παρόλα τα τεράστια λάθη του, (τα οποία εύκολα εσύ συγχωρείς σε ΟΛΟΥΣ τους άλλους, αλλά όχι στο ΚΚΕ, ενώ προσωπικά δεν τα συγχωρώ σε κανέναν), ένα Μέτωπο από το οποίο μπορούσαν,όπως και έγινε, να φύγουν μόλις τέλειωσε η Κατοχή, με τη συνείδησή τους ήρεμη.

    Εάν θες τη γνώμη μου, η ΕΚΚΑ - 5/42 του Ψαρρού ή ο ΑΡΧΙΚΟΣ (αντιβασιλικός) ΕΔΕΣ, μάλλον ήταν πιο ανοιχτό καταφύγιο για την πολιτικά φιλελεύθερη Αντίσταση από το ΕΑΜ, και αυτό πιθανώς να επέλεγα ιδεολογικά εάν γνώριζα και ετίθετο δίλημμα, αλλά τότε ούτε το γνώριζε ο πληθυσμός λόγω ανεπάρκειας επικοινωνιών και όσα έλεγαν οι αντιστασιακές ομάδες έμοιαζαν πάρα πολύ. (Επομένως ούτε προσωπικά θα το γνώριζα και θα υπέφερα άδικα, όπως κακώς και σκόπιμα ενοχοποιήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πρώην ΕΑΜίτες (και κομμουνιστές) για τα εγκλήματα μιας ασήμαντης ομάδας κομματικών φανατικών). Η Εθνική Αντίσταση, επομένως, ήταν όλο σχεδόν το ΕΑΜ, όλη η ΕΚΚΑ, όλη η ΕΟΚ, όλοι όσοι αγωνίστηκαν τελικά χωρίς να δεχτούν ποτέ συμβιβασμό με τους ναζί .

    Όχι όμως οι "συντηρητικοί" καιροσκόποι που περίμεναν να γείρει η πλάστιγγα του πολέμου και κατόπιν τσίριζαν "πατριωτικά" στις πλατείες, ενώ κλείναν το μάτι στους ταγματασφαλίτες.

    Εάν λοιπόν Φαήλο η Αντίσταση είχε πάει καλά και μείνει σταθερή ΑΠΟ ΚΆΘΕ ΠΛΕΥΡΑ, δεν θα είχε ανάγκη την Κυβέρνηση του Καϊρου και θα έστελνε τον Γεώργιο σε εσαεί διακοπές στο εξωτερικό. Επίσης, Φαήλο οι στρατιώτες και οι νέοι που εντάχθηκαν στο ΕΑΜ και στην ΕΠΟΝ, ήταν εκατοντάδες χιλιάδες, όχι οι ελάχιστοι των Δεκεμβριανών και εφόσον είχαν μαζικά στηρίξει το ΚΚΕ στα Δεκεμβριανά, οι μεν δημοκράτες πολιτικοί θα είχαν φύγει στην αυτοεξορία και η βασιλική οικογένεια με τους υποτελείς της θα είχε γυρίσει πάλι στην Αίγυπτο για να συνεχίσει την ηλιοθεραπεία και στο Λονδίνο για να συνεχίσει τον πιστό έγγαμο βίο με τη Βρεταννική Αυτοκρατορία. Οι λιγοστοί ηρωικοί άντρες του Στρατού της Μέσης Ανατολής που ήταν στην Αθήνα θα είχαν άδικα πεθάνει, υπερασπίζοντας ένα χυδαίο έμβλημα, μιας ξένης μοναρχίας και η Ελλάδα ίσως θα είχε γίνει ένα (διαλυμένο πλέον;) κακέκτυπο της ήδη κακής τιτοϊκής Γιουγκοσλαυίας.

    Όμως, οι νέοι του ΕΑΜ ήταν η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού (και του στρατού του Εμφυλίου) και επέλεξαν να μη συγκρουστούν ένοπλα με την κυβέρνηση. .

    Δεν επέλεξαν την ένοπλη πάλη όμως οι νέοι του ΕΑΜ (ακόμα και οι πιο πολλοί αριστεροί,όσο και εάν το ισχυρίζεται το ΚΚΕ) , διότι δεν είχαν πρόθεση να ακολουθήσουν το ΚΚΕ. Μάλιστα, πολέμησαν εναντίον του ΚΚΕ, όχι για να στηρίξουν τους δοσιλόγους και τους μιαρούς προδότες, αλλά για να σώσουν τα υπολείμματα της ελληνικής δημοκρατίας. Παρά το ότι το κόστος για τις ζωές τους ήταν μεγάλο. Εάν όμως το ΕΑΜ τους εγγυόνταν ένα πολυκομματικό σύστημα, τότε θα είχαν νικήσει στα Δεκεβριανά και θα είχαν αποδώσει δικαιοσύνη στους δοσιλόγους και ιδίως στους συνεργάτες και στους μαυραγορίτες, οι οποίοι αποτέλεσαν (και οι απόγονοί τους αποτελούν) τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής ολιγαρχίας μαζί με ορισμένους νεοπασόκους νεοσυνεργάτες.

    Ο Καστοριάδης, ο Κονδύλης, ο Χειμωνάς και πολλοί άλλοι,ήταν "τέτοιοι" αριστεροί, που δεν πήγαν στο βουνό, από επιλογή. Έφυγαν από την Ελλάδα,για να μην υποστούν, άδικα, το σαδισμό των "εθνικοφρόνων" δοσιλόγων, οι οποίοι με τις δικές τους πράξεις δημιούργησαν τον Εμφύλιο του 1946 και τροφότησαν τη μανία καταδιώξεως του Ζαχαριάδη.

    Στη σύγχρονη Ελλάδα πλέον αγαπητέ Φαήλο, δεν υπάρχει "ΚΚΕ"στο Κίνημα για να κάνει τα λάθη του παρελθόντος. Αυτή τη φορά, οι Αντιστεκόμενοι πολίτες θα μείνουν, και θα αλλάξουν την Ελλάδα, που το όνομά της καπηλεύεται τόσο πολύ η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά στην ουσία δεν λέει κουβέντα για τον Έλεγχο του χρέους.

    Η διαφορά μας είναι ότι δεν μπορώ να ανήκω στο κόμμα που συνεχίζει τις πολιτικές του χρέους, ενώ έχω την επιλογή της Αντίστασης, που ξεκίνησε μικρή αλλά "αντριεύει και θεριεύει" με τον καιρό.

    Αυτό, το πόσο ποντάραμε στην αβέβαιη αλήθεια της αντίστασης και το πόσο αντισταθήκαμε στον κατακτητή, αγαπητέ Φαήλο, θα είναι το αυθεντικό κριτήριο γενναιότητας στο μέλλον -και η πόρτα της Αντίστασης είναι πάντα ανοιχτή στους αποφασισμένους Έλληνες. Πίστεψε με, έχω ζήσει και εγώ τον πειρασμό της εξουσίας και της κομματικής επιτυχίας, αλλά το μέλι της πατρίδας είναι γλυκύτερο.

    Όσο για τη δική μου θητεία, υπάρχει ακόμα μια μονάδα τουλάχιστον.

    Θα τα ξαναπούμε.

    Γιώργος Θωμαϊδης

    • Giorgos_T avatar
     Giorgos_T @ Giorgos_T 18/08/2011 05:48:30

     Το "(τα οποία εύκολα εσύ συγχωρείς σε ΟΛΟΥΣ τους άλλους, αλλά όχι στο ΚΚΕ, ενώ προσωπικά δεν τα συγχωρώ σε κανέναν)",

     ήταν υπερβολή και εσφαλμένα έμεινε στο κείμενο.

     Να μη ληφθεί υπόψιν.

  • anideos avatar
   anideos @ Giorgos_T 17/08/2011 14:36:34

   Δηλαδη αγαπητε οποιος δεν εχει διδακτορικο στο εξωτερικο (οπως ειχε και ο Ανδρεας ΓΠ αν δεν κανω λαθος) δεν μπορει να ανοικει στην πνευματικη ηγεσια. Κατα τα αλλα απο την πολη ερχομαι.

 26. Enzo avatar
  Enzo 16/08/2011 22:50:48

  Δεν υπάρχει καμία πνευματική ηγεσία,
  Υπάρχει μόνο ο Έλληνας.

  • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
   Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Enzo 17/08/2011 02:12:14

   Πνευματική ηγεσία υπάρχει,ανώνυμη αλλά υπάρχει!
   Προφήτης
   Ιαπετός
   Ιεροφάντης
   Κάποιος
   Δαντόν
   Ελκυστής
   Δαναός
   Επώνυμος
   Πόρτα Πόρτα
   Φάκτωρ
   Μικρός Οδυσσέας
   Ιουλία
   Ντίμι
   Έφη
   Κακοφωνίξ
   Αδέξιος δεξιός
   Αρματιστής
   Πάρσιφαλ
   Ψυχραιμία
   Αυριανιστής
   Θράκας ο αναρμόδιος
   Βις
   Τηλέμαχος
   Κώστας
   Σον Πεν
   Άρις α.
   Αριστερός Ψάλτης
   Φαίλτωρ
   Φίλος του λαού
   Κόμης Μοντεχρήστο
   Αρχαίος
   Σίγουρα έχω ξεχάσει αρκετούς, αλλά κι αυτοί φτάνουν,για να σμιλέψουν την ουτοπία.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 17/08/2011 02:18:54

    Υποκλίνομαι!

 27. perastikos avatar
  perastikos 17/08/2011 02:09:22

  O Iερωνυμος συγκαταλέγεται κι αυτός στην πνευματικη ηγεσία του τόπου?

 28. B.B. avatar
  B.B. 17/08/2011 02:22:59

  Όσοι διανούμενοι και να βγούνε, όσοι καλλιτέχνες, όσοι επιστήμονες με το ζόρι ο κόσμος πατριώτης και πολεμιστής δε γίνεται. Ακόμα και αν θέλει να γίνει, δε ξέρει με ποιον να πολεμήσει. Με τους ίδιους να πολεμήσει του πέφτει βαρύ. Με τους άλλους , που και αυτοί ίδιοι του μοιάζουν, πάλι βαρύ του πέφτει.
  Και βασιλιάδες έχει ζήσει ο κόσμος, και χούντες, και εμφύλιους και δεξιά και αριστερά και κοινοβουλευτισμούς και όλα. Όποιος λέει πως νοιάζεται για το καλό του κόσμου, εγώ πιστεύω πως εκ φύσεως είναι πολλοί αυτοί, ας προτείνει κάτι διαφορετικό. Το επικίνδυνο βέβαια είναι, πως κάθε φορά που μπορούμε να προτείνουμε κάτι, φανταζόμαστε τον ευατό μας στη βασική εντεκάδα, σπάνια στον πάγκο και ποτε στην εξέδρα. Ίσως μια πρωτότυπη πρόταση θα ήταν να παίξει ο κόσμος βασική εντεκάδα.
  Από την άλλη λες ... έχω την καλή ιδέα και να μείνω εξέδρα ; και αυτό βαρύ πέφτει.

  • ZXS avatar
   ZXS @ B.B. 17/08/2011 16:27:43

   ++++

 29. ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 17/08/2011 07:19:36

  "Το σφάλμα του μετεμφυλιακού κράτους, μετά την συντριβή της ανταρσίας με τον ηρωϊκό αγώνα χιλιάδων εφέδρων εργατών κι αγροτών του Εθνικού Στρατού, ήταν ότι δεν προχώρησε γρήγορα σε εθνική συμφιλίωση δείχνοντας μεγαλοψυχία"...Πλάκα κάνεις...
  Ο "Μαύρος Καβαλάρης" συστηματικά και επίμονα την επιχείρησε αλλά τον μποϋκόταραν οι δικοί του με πρώτον και καλύτερο τον...Γεώργιο Παπανδρέου (τον πρεσβύτερο για να μην παρεξηγούμαστε...) .Μέχρι και η Δεξιά του Τσαλδάρη συναινούσε στα "μέτρα επιείκιας.Αλλά θα μου πείς ότι τότε η Ελλάδα κυβερνιόταν από τον Πιουριφόϋ.Αδελφέ, το έχουμε ξαναπεί, το μέγα σφάλμα του "μετεμφυλιακού" κράτους ήταν η μη παραγωγή δικής του ιντελιγκέντσιας και η εν λευκώ εκχώρηση του δικαιώματος "πνευματικότητος" στον κάθε αριστερό ή "αριστερίζοντα" ντιντή.

 30. Θεσσαλονικιός (εκ Πελοποννήσου) avatar
  Θεσσαλονικιός (εκ Πελοποννήσου) 17/08/2011 07:21:34

  Δεν ξέρω αν συγκαταλέγεται ο Ιερώνυμος στους διανοούμενους. Υπάρχει όμως κι ο Βασίλειος Γοντικάκης, ο Νικόλαος Μεσογαίας και πάμπολλοί καλόγεροι και αφενείς ιερωμένοι στο Όρος και αλλού που δε φωνασκούν αλλά αφήνουν έργο και παρακαταθήκες. Υπάρχει ακόμη ο Ζιάκας, ο Καραμπελιάς και τόσοι άλλοι που δε βολεύουν τα σχήματα που έχουμε δημιουργήσει. Αλλά το να παρουσιάζουμε ως σημαντικούς διανοούμενους τον Τατσόπουλο και τον Αλιβιζάτο (δες λίγο πιο πάνω), έ, αυτό καταντά κακόγουστο αστείο!

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Θεσσαλονικιός (εκ Πελοποννήσου) 17/08/2011 09:22:09

   Γιατί, ο Πάσχων ο Μανδραβέλης (τρομάρα του) είναι καλύτερος; Πάλι καλά που ο κύριος Αναγνώστου δεν συμπεριέλαβε και καναν... Παντελή Μπουκάλα να μας αποτελειώσει...

   Πάντως, μια και ανέφερες ιερωμένους, νομίζω ότι δέον να συμπεριληφθεί και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο οποίος πέραν όλων των άλλων, λαμβάνει θέση για όλα τα τεκταινόμενα (πχ Μνημόνιο, Αγανακτισμένους). Με την ευκαιρία, παραθέτω έναν σύνδεσμο προς ένα κεφάλαιο από το βιβλίο του «Γέννημα και θρέμμα Ρωμιοί». Στο κεφάλαιο αυτό, που τιτλοφορείται «Ο Καπιταλισμός ως γέννημα της Δυτικής Μεταφυσικής», ο Σεβασμιώτατος, στηριζόμενος τόσο στο έργο του Γερμανού φιλοσόφου Μαξ Βέμπερ «Η Προτεσταντική Ηθική και το πνεύμα του Καπιταλισμού» όσο και στην Ιερή μας Παράδοση, εξηγεί ότι η άκρατη κεφαλαιοκρατία είναι σύστημα ξένο (και ασύμβατο) προς την δικιά μας κοσμαντίληψη:

   h++p://www.oodegr.com/oode/koinwnia/kapitalismos1.htm

   • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
    τηλέμαχος αναγνώστου @ ΚΜ 17/08/2011 11:53:58

    Έχει κάτι εισαγωγικά να! η πνευματική ελίτ στο σχόλιο μου. Αυτό που εννοώ είναι ότι τα κυρίαρχα συγκροτήματα διαμόρφωσης και ελέγχου της σκέψης αυτούς χρησιμοποιούν σαν μαντρόσκυλα για να επαναφέρουν στην τάξη όποιον ξεφεύγει κάπως. Γι αυτό στις παρεμβάσεις τους καταφέρονται κυρίως εναντίον της αριστεράς και όποιας συλλογικότητας προσπαθεί να διεκδικήσει κάτι που δεν βολεύει αυτό το σύστημα "εκσυγχρονισμού"-ευρωλαγνείας- αγορολατρείας που έχει δημιουργηθεί εδώ και είκοσι χρόνια στη χώρα με τη σύμπραξη της νέας δημοκρατίας και της δεξιάς γενικότερα. Γι αυτό ρώταγα ποιά είναι η θέση της νέας δημοκρατίας απέναντι σε ολον αυτόν τον εσμό. Όταν θα την επιλέξουν οι ισχυροί για πολιτικό εκπρόσωπό τους (σχετικά σύντομα όπως πάμε) να είστε σίγουροι ότι τότε θα την εκθειάζουν.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ τηλέμαχος αναγνώστου 17/08/2011 12:31:36

     Ευχαριστώ για την διευκρίνιση κύριε Αναγνώστου, δεν είχα κατανοήσει καλά το σχόλιό σας. Συμφωνώ κι εγώ ότι είναι «μαντρόσκυλα» όλοι αυτοί.

     Δεν συμμερίζομαι όμως την αντίληψη σας για την αριστερά ως αντισυστημική (στην πράξη...). Ούτε φυσικά την τελευταία σας «πρόβλεψη» ότι όλος αυτός ο συρφετός δύναται να συνταχθεί με την ΝΔ, ούτε ότι η ΝΔ θα εξυπηρετήσει εξωθεσμικά συμφέροντα. Για τον ρόλο αυτό, οι ισχυροί (εγχώριοι και ξένοι) ανέκαθεν χρησιμοποιούν την Αριστερά (με ή χωρίς εισαγωγικά).

     • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
      τηλέμαχος αναγνώστου @ ΚΜ 17/08/2011 12:49:12

      1. Ο συρφετός θα κατακεραυνώνει τους διαμαρτυρόμενους όταν οι Μηταράκης και Σταϊκούρας θα προσπαθούν να "τιμήσουν την υπογραφή της χώρας" και να αποπληρώσουν το χρέος (έστω το επαναδιαπραγματευθέν, αλλά και πάλι δυσθεώρητο και στις πλάτες των αδυνάτων).
      2. Δεν μιλούσα για εξωθεσμικά συμφέροντα, για τα πιο θεσμικά και επίσημα μιλούσα, αυτά του ελληνικού κεφαλαίου, τραπεζικού, εφοπλιστικού και ολίγον βιομηχανικού. Αυτά υπηρετεί, με αυτά ταυτίζεται καλύτερα ο δολ, η καθημερινή και οι άλλοι. Αυτά υπηρετεί και ο γαπ σήμερα, με μεγάλη επιτυχία.
      3. Χρησιμοποιούν ΠΡΩΗΝ αριστερούς

   • Χρήστος Δημάρης avatar
    Χρήστος Δημάρης @ ΚΜ 17/08/2011 15:01:21

    ΚΜ σου απάντησα πιο πάνω πως δεν βλέπω τους δεξιούς σαν εχθρούς μου και από αυτό εδώ το σχόλιο σου συμπεραίνω πως οι απόψεις μας μπορεί τελικά να είναι και συμβατές μεταξύ τους!!!

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Χρήστος Δημάρης 18/08/2011 19:35:03

     Χρήστο Δήμαρη, είμαι πολύ επιφυλακτικός για το πόσο συμβατές μπορεί να είναι οι απόψεις μας. Εντελώς φιλικά όμως επισημαίνω τα εξής:

     Ανήκω στην λεγόμενη λαϊκή δεξιά, η οποία προσδιορίζεται περισσότερο από την προσήλωση στις παραδοσιακές αξίες (όπως η Ορθόδοξη Πίστη, η Πατρίδα, η οικογένεια, οι παραδόσεις) και λιγότερο από αναφορές σε οικονομικά συστήματα. Αυτά τα χαρακτηριστικά, ήταν χαρακτηριστικά όλων των Ελλήνων κάποτε - πρωτού εφευρεθούν οι αριστερές δοξασίες (χάριν αντιδιαστολής με τις οποίες ονομαζόμαστε «δεξιοί», ενώ πριν ήμασταν αυτοί που ήμασταν χωρίς να χρειαζόμαστε όνομα). Οι «λαϊκοδεξιοί» ναι μεν θέλουμε ελεύθερες (με την ευρεία έννοια) οικονομίες (όπως άλλωστε ήταν πάντοτε) και απορρίπτουμε τα σοσιαλιστικά μοντέλα, πλην όμως τα οικονομικά συστήματα τα θεωρούμε εργαλεία και δεν αποδίδουμε σε αυτά μεταφυσικές ιδιότητες (όπως οι Μαρξιστές ή οι «Ανδριανόπουλοι»).

     Ο υλισμός είναι ασύμβατος με την εθνική μας ιδιοπροσωπεία και την Ορθόδοξη θεολογία. Κατά συνέπεια είναι απορριπτέο κάθε αξιακό σύστημα που βάζει πάνω από τον άνθρωπο την οικονομία (και θεωρεί ότι όλα ξεκινάνε από/κινούνται από/καταλήγουν στην οικονομία).

     Άρα:
     α) Απορρίπτω τον μαρξισμό στο σύνολό του.
     β) Θέλω μεν ελευθερία στην οικονομία αλλά χωρίς να την θεμελιώνω σε υλιστικά δόγματα (όπως η προτεσταντική Δύση).

     ΥΓ: Χαίρομαι που δεν βλέπεις τους δεξιούς σαν εχθρούς σου και η στάση σου αυτή σε διαφοροποιεί από το 90% των αριστερών (ασχέτως τί παραδέχονται δημοσίως). Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν και (λίγοι) αριστεροί πατριώτες αυτό όμως συμβαίνει παρά την ιδεολογία τους και όχι ένεκα αυτής. Απλούστατα, τους ανθρώπους αυτούς τους «σώζει» το ένστικτό τους και τα στοιχεία της παράδοσής και της ταυτότητας μας που παρέλαβαν από τους γονείς και τους παππούδες τους ή την κοινωνία μας εν γένει.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΚΜ 21/08/2011 13:50:30

      Φίλε ΚΜ, στο εξαιρετικό σχόλιο σου συνοψίζεις με ευστοχία βασικά στοιχεία του πυρήνα της ιδεολογίας μας. Εύγε!

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 22/08/2011 13:24:07

      Να΄στε καλά κύριε Κρανιδιώτη! Καλή δύναμη να σας δίνει ο Θεός στους δύσκολους πατριωτικούς σας αγώνες.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Θεσσαλονικιός (εκ Πελοποννήσου) 17/08/2011 11:41:10

   Θα δεις όμως ποτέ άρθρο του Ζιάκα ή του Καραμπελιά ή του Καραποστολη στο "Βήμα" ή την "Καθημερινή"; Οχι βέβαια. Και απορώ ακόμα πώς αφήνουν και στέκεται στην "Κ" ο Νίκος Ξυδάκης. Αλλά τα κύρια μέσα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης έχουν επιβάλει ένα είδος πολιτικής ορθότητας.
   Έχω γράψει και άλλοτε εδώ μέσα τις ιδεολογικές καταβολές αυτών που την έχουν επιβάλει αυτή την ορθότητα: Το παλιό ΚΚΕ Εσ, όλοι ανεξαιρέτως. Δηλαδή, ένα κόμμα που υποστήριζε (μετά το 1968, γιατί μέχρι τότε οι μετέπειτα ΚΚΕ εσ ήταν μια χαρά με τη Σοβιετία) τον Τίτο και το μονοκομματικό καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας, ένα κόμμα που δεν ξεπερνούσε το 3% στις εκλογές, έφτασε στο σημείο να ελέγχει το σύνολο της κοινής γνώμης.
   Ακόμα και ο Ηλίας Μόσιαλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τον χώρο αυτό προέρχεται.

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Θεσσαλονικιός (εκ Πελοποννήσου) 17/08/2011 13:41:12

   Ὁ Ζιάκας! Ἀνήκει στοὺς 3-4 τῆς κορυφῆς. Καὶ μὲ ἀξιώσεις διευρυμένης διαχρονίας. Κι ὅμως, κρυμμένος...

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 17/08/2011 16:10:31

    Κι ο Ζιάκας ανήκει στις λίγες φωτεινές εξαιρέσεις.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Θεσσαλονικιός (εκ Πελοποννήσου) 17/08/2011 17:40:13

   Ο Τατσόπουλος είναι καλός για τις αϋπνίες.

 31. Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 17/08/2011 07:58:34

  Ο Φαήλος με αυτό το άρθρο θίγει το ουσιαστικό πρόβλημα της πατρίδας μας.
  Κι όχι μόνο το θίγει αλλά δίνει και την απάντηση. Δεν υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι (στο προσκήνιο, γιατί όσοι λίγοι υπάρχουν τρώνε αποκλεισμό βαρβάτο) γιατί τα πάντα έχουν υποκύψει στην οικονομίστικη λογική. Τον όρο ¨πνευματικοί" άνθρωποι αν δεν υπήρχε σίγουρα θα τον ανακάλυπταν οι προπαγανδιστές της μεταπολιτευτικής μύξας. Πρακτικώς ποιοι είναι οι πνευματικοί άνθρωποι; Όσοι έχουν δηλώσει ότι έκαναν αντιδικτατορικό αγώνα και έχουν σχέση με τα γράμματα, ή τη μουσική ή το θέατρο και κυρίως όσοι μετά το Σημιστάν καθηγητάδες Πανεπιστημιακοί οι οποίοι άρχισαν εκμεταλλευόμενοι την Μεγκακική, κι όχι μόνο, προβολή (απλώς ο μακαρίτης είχε την εσανς της πνευματικότητας και με ένα μαγικό άγγιγμα την μετέδωσε και στο κανάλι) να ασκούν την τηλεοπτική τους πνευματικότητα, πάντα με απώτερο σκοπό όμως την υπεράσπιση των πολιτικών επιδιώξεων της γραμμής που συνέφερε το πολίτευμα. Η κατάρα είναι η μεταπολίτευση και οι άνθρωποι της. ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΛΟΓΟ, ΥΒΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΟΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ. Κι όλα αυτά με μια ρητορική ανωτερότητας και απόλυτης σιγουριάς ότι ο ομιλών κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Το κακό έγινε μην ελπίζετε ΠΟΥΘΕΝΑ! Απλώς μην ασχολείστε με την "πνευματικότητα" γιατί βλάπτει σοβαρά το πνεύμα σας.

 32. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 17/08/2011 08:12:57

  Μπράβο Μακεδόνα, αυτοί είναι η πνευματική ηγεσία της Ελλάδας!

 33. antonismak avatar
  antonismak 17/08/2011 08:39:45

  Καλημέρα σας, κατά τη γνώμη μου ένα κείμενο σαν αυτό του Φαήλου θα πρεπε εκτός απ τις διαπιστώσεις να απαντήση και στο "γιατί"? συμβαίνει αυτό και στο "πως"? μπορεί να αλλάξει... το ότι συμβαίνει το ξέρουμε όλοι.... εδώ σε θέλω κ.Φαήλο μου... ιδιαίτερα στο "πως", το ξέρω ότι σου βάζω δύσκολα αλλά δεν σ έχω για τα εύκολα! Μαλιστάνθρωπους, τακουνοκρούστες και οσφιοκάμπτες μπουχτίσαμε, τυμπανιστές χρειαζόμαστε να δίνουν το ρυθμό γιατί σαν αρχίσει ο χορός δεν πρέπει να σκουντουφλάμε μεταξύ μας!!!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ antonismak 17/08/2011 14:28:08

   Αγαπητέ Αντώνη, ποιά "δύσκολα", τα 'χω γράψει πολλές φορές:
   Επανελλήνιση της Παιδείας και του δημόσιου λόγου.
   Ήτοι ελληνοκεντρική Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, με έμφαση στις ανθρωπιστικές σπουδές, στα καλά ελληνικά, στην Ιστορία.
   Αποκατάσταση του ηρωϊκού προτύπου, του μόνου προτύπου.
   Το Κράτος, ο Λαός, πληρώνει, κι αυτό θ' αποφασίζει τί είδους ανθρώπους θέλουμε να βγαίνουν από τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. ΔΕν θα πληρώνουμε γενίτσαρους για να κοπρίζουν τις μηδενιστικές ανοησίες τους στα μυαλά των παιδιών. Επιλογή λοιπόν της κατάλληλης ύλης κι όποιος δεν θέλει να την διδάξει, την υπονομεύει, δεν την διδάσκει σωστά, να πάει σπίτι του. Περιστολή της ασυδοσίας των Πανεπιστημίων που έχουν έχουν γίνει άντρα πνευματικής αγκύλωσης, ανθελληνισμού κι εκφασισμού, με ισχυρό λόγο του Κράτους στην διοίκηση τους, στα προγράμματα σπουδών και στην επιλογή διδασκόντων.
   Δραστικός κατασταλτικός περιορισμός της ασυδοσίας των ΜΜΕ που κακοποιούν την γλώσσα, ευτελίζουν τον πολιτισμό, προσβάλλουν την εθνική ταυτότητα, ενώ εκπέμπουν από εθνική περιουσία: τις συχνότητες.
   Όσον δε αφορά την "γενιά του Πολυτεχνείου", τις έχω ρίξει τόσες κλωτσιές στον κώλο, που πια άρχισα να βαριέμαι κι εγώ. Την ταφόπλακα τους τη βάζει η κατάντια στην οποία οδήγησαν τη χώρα. Στην δε προσφορά τουτς, η απάντηση είναι: ΔΩΣΑΜΕ - ΔΩΣΑΜΕ!

   • antonismak avatar
    antonismak @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2011 15:22:29

    Όχι φίλε μου, πολλές δεν τα χεις γράψει..τουλάχιστον πολλές και ξεκάθαρες, και μιας και μίλησες για "κάκαλα" σε προσφωνώ τεμέτερον! και συνεχίζω.. συνφωνώ μ αυτά που προτείνεις 100% με δυο επισημάνσεις, 1. Ιστορία, ποια ιστορία? την εξωραισμένη? για να μην ταράξουμε την εξ αριστερών κείμενης δεξαμενής ψήφων? αυτήν που κατ επιταγή της συμφωνίας Παπανδρέου-Τζέμ γράφτηκε? Ποιας? 2.ΜΜΕ, όποιο μεταδίδει ψέματα να έχει και τις ανάλογες συνέπειες περί ψευδούς δηλώσεσως... το Ε στα ΜΜΕ προέρχεται από τη λέξη ενημέρωση και όχι από τον έμμισθο προσησυλιτισμό. Με τιμά το ότι διαβάζεις κι απαντάς σ ευχαριστώ. Να ξέρεις πως είμαστε πολλοί αλλά είμαστε σκόρπιοι.. μακάρι να ενωθούμε, η πατρίδα κινδυνεύει. (Αντώνης Μακρυωνίτης τα σέβη μου)

   • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
    τηλέμαχος αναγνώστου @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2011 15:23:58

    Σας έχω νέα. Στο νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα γίνει νόμος καλοκαιριάτικα μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι σε οποιαδήποτε κρίση διδασκόντων πρέπει να συμμετέχουν "ξένοι" εκλέκτορες (ακόμη και στα φιλολογικά τμήματα), ο δε πρύτανης θα μπορούσε να είναι κάποιος που δεν μιλάει καν ελληνικά. Τι σκοπεύετε (ως νδ) να κάνετε γι αυτό πριν ψηφιστεί (μετά, ως γνωστόν είναι αργά); Να κρατήσετε την αναπνοή σας μέχρι να σκάσετε;

   • ZXS avatar
    ZXS @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2011 17:35:17

    Συμφωνώ απόλυτα. Αλλά ποιος τολμά να διδάξει τη Δημοκρατία της Αθήνας ?
    Για να δημιουργήσει πολίτες που θα γελούν με τον ορισμό της σημερινής δημοκρατίας των κομμάτων?

    Το Βυζάντιο αναφέρεται αμυδρώς .

    H νεότερη ιστορία στα σχολεία παράγει μαθητές που συνδέουν το '40 με την τουρκοκρατία.

    Και τέλος κάτι που με εξοργίζει αφάνταστα ως τεχνολόγο.

    Η παιδεία στην Ελλάδα λόγω έλλειψης βιομηχανίας είχε ώς οδηγούς/"Πνευματική Ελίτ"
    ανθρώπους της "Γ Δέσμης", οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν το μέγεθος
    των επιστημονικών επιτευγμάτων των προγώνων μας.

    Δεν είναι δυνατόν παιδί που τελειώνει το λύκειο να μη γνωρίζει ότι τα στοιχεία του Ευκλείδη " has been referred to as the most successful[5][6] and influential[7] textbook ever written. Being first set in type in Venice in 1482, it is one of the very earliest mathematical works to be printed after the invention of the printing press and was estimated by Carl Benjamin Boyer to be second only to the Bible in the number of editions published,[7] with the number reaching well over one thousand.[8] For centuries, when the quadrivium was included in the curriculum of all university students, knowledge of at least part of Euclid's Elements was required of all students. Not until the 20th century, by which time its content was universally taught through school books, did it cease to be considered something all educated people had read." από wikipedia

    Για το μηχανισμό των αντικυθηρων ??? Και δεν εννοώ να έχει κάποιος
    φιλολογική άποψη για το θέμα (ώστε να κατανοήσει τη σημασία του μηχανισμού). Και έχουμε μηχανικούς της Apple να κατασκευάζουν
    αντίγραφο του μηχανισμού με LEGO. http://www.youtube.com/watch?v=RLPVCJjTNgk (Για να μην είμαι άδικος υπάρχει σοβαρή κινητικότητα και από Ελληνες αλλά η προβολή της προσπάθειας τους εντός Ελλάδας από τα mainstream media ελάχιστη)

    Και τέλος Ποιος είναι ο Αρχύτας και γιατί θεωρείται ο πατέρας της Μαθηματικής Μηχανικής?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Archytas
    http://en.wikipedia.org/wiki/Doubling_the_cube
    http://plato.stanford.edu/entries/archytas/

    Τι να πώ ίσως να μην υπάρχει συστημα παιδείας στον κόσμο όλο που να δείχνει τέτοια ασέβεια στην Ιστορία του.

    Αν ψάξει καποιος στο youtube και δεί πόσα tutorial για αρχαία ελληνικά
    υπάρχουν (και κυρίως από κόσμο που θέλει να διαβάσει Αγία Γραφή από το πρωτότυπο) θα πάθει σοκ, και εδώ τα καταργούμε από τα σχολεία. Εχει απίστευτη πλάκα να βλέπει καποιος ένα ξένο να προσπαθεί να μάθει ελληνικά σε έναν άλλο ξένο.

    Τελικά οι μόνοι οι οποιοι γεύονται τα αποτελέσματα του δικού μας πολιτισμού είναι οι ξένοι. Τυχαίο ?? Δεν νομιζω.

 34. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 17/08/2011 09:26:42

  Μάλλον ειρωνικά το γράφει, Φαήλο.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Επώνυμος 17/08/2011 09:51:44

   Δεν νομίζω. Εγώ πάντως δεν το λέω ειρωνικά. Διάβασε π.χ. "Μποτίλια στο πέλαγος" και μετά διάβασε ..."ΒΗΜΑ" ή "Καθημερινή", τους δήθεν διανοούμενους. Μια τρίχα από ...

   • Τιμπέρζ avatar
    Τιμπέρζ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2011 20:28:50

    Με μισοτελειωμένες φράσεις τύπου “Μια τρίχα από….”
    θα βάλεις το λιθαράκι σου Φαήλε Γαρουφαήλ για μια Ελλάδα διαφορετική βασιζόμενη σε αξίες και ήθος;

    Στον προεκλογικό σου αγώνα τι θα λες απ’ τα μπαλκόνια Φαήλε Γαρουφαήλ;
    Οι άλλοι μπροστά μου είναι “Μια τρίχα από…”

    Από τι Φαήλε;

    Απογοήτευση και πρώϊμη μάλιστα…..

    • Agrofylakas avatar
     Agrofylakas @ Τιμπέρζ 18/08/2011 01:26:16

     Έλεος, Τιμπέρζ,
     Τον Φαηλο βρήκες να κατηγορήσεις για την πληρότητα του λόγου του και για την συνέπεια του προς τον συνομιλητή του? Εγώ θα έλεγα να το ξανασκεφθείς, και να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας και να απαιτήσουμε από όλους τους βουλευτές, και υποψηφίους βουλευτές, να έχουν τον ιστοτοπο τους και να γαλουχούν τους πολίτες, να μας λένε την γνώμη τους πάνω στα τρέχοντα πολιτικά θέματα και να απαντούν στην κριτική των πολιτών, και έτσι να μπορούμε και εμείς να ξέρουμε που στέκεται ο καθένας και ποιος αξίζει την ψήφο μας. Ο Φαηλος έχει δώσει το καλό παράδειγμα ήδη και είναι κρίμα να μην του αναγνωρίζεται η ευγενής προσπάθεια. Και για να γίνω και ποιο πειστικός και προς τα συντρόφια του ΠΑΣΟΚ, η ιδία αναγνώριση αξίζει και προς τον πρώην Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας (ας το λένε αυτοί όπως θέλουν) κ. Ι. Πανάρετο που ολως παραδοξως και άδικα καρατόμησε η αυτού εξοχώτης Γεώργιος του Ανδρέα στη τελευταία αναδόμηση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Τιμπέρζ 18/08/2011 01:49:32

     Έχεις άλλες επιλογές. Άμα άρεσα σε όλους θα βαριόμουν.

   • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2011 22:30:20

    Αγαπητέ Φαήλε,
    σε ευχαριστώ θερμά για την εύφημο μνεία, γνωρίζεις ότι η εκτίμηση που εκφράζεις είναι αμοιβαία. Παρακολουθώ τα γραφόμενά σου μονίμως εκ του σύνεγγους, πιστεύοντας, ότι το ανήσυχο Πνεύμα που αναβλύζει από τον λαό θα δώσει λύσεις στα αδιέξοδα.
    Το θέμα, το οποίο θέτεις δεν έχει μόνο τεράστια σημασία, αλλά αποτελεί ζήτημα - κλειδί, όχι μόνο για την πορεία του δοκιμαζόμενου τόπου, αλλά και της οικουμένης.
    Λαός χωρίς πνευματική ηγεσία αποτελεί σώμα χωρίς κεφάλι. Η Ελλάς αποτελεί τον μέγιστο τόπο Ιερής Δυνάμεως και ομφαλό της οικουμένης, διότι μέσω αυτής θρέφεται πνευματικώς. Σε αυτόν τον Πνευματικό Τόπο εγεννήθηκε η Φιλοσοφία, η Δημοκρατία, η Επιστήμη, ο Ανθρωπισμός και ο Ηρωισμός, δια του οποίου για πρώτη φορά κατίσχυσε η ανθρωπότητα των τεράτων. Η Ελληνική Μυθολογία δεν συμπυκνώνει στην σφαίρα των συμβόλων μόνο τους αγώνες των Ελλήνων, αλλά τις προσπάθειες της σύνολης ανθρωπότητος στην σφαίρα των αξιών. Ο Ελληνισμός μεταβολίζει τον Ελληνικό Γονότυπο, τουτέστιν την Ελληνική Γλώσσα, ήτοι τις ανώτατες μαθηματικές αλληλουχίες, τις μη διδασκόμενες σε καμία βαθμίδα της εκπαιδεύσεως, οι οποίες συνιστούν τους συμπαντικούς νόμους της Αρμονίας.
    Αυτή η Αρμονία, ως υπερβαίνουσα την Ευκλείδειο αντίληψη του χώρου και του χρόνου, συνιστά μια εξελικτική πορεία μια γραμμική. Υπό αυτήν την έννοια, η παρακμή αποτελεί στα πλαίσια της ταλαντώσεως την φάση, η οποία προηγείται της ανόδου. Σε μια τέτοια φάση η κινητική ενέργεια μπορεί να εμφανίζεται μηδενική, ενώ ελλοχεύει ταυτοχρόνως το μέγιστον της δυναμικής ενέργειας, που θα επιφέρει την νέα εκτίναξη, όχι ως απλή επανάληψη αρχαίας δόξης, αλλά ως τέλεση της επιταγής ανυψώσεως της ανθρωπότητος στο επόμενο ανώτερο στάδιο.
    Η Ελλάς, ως Τόπος που προηγείται πάντοτε, προηγείται σήμερα στην παρακμή. Διότι είναι αυτός, ο οποίος καλείται πρώτος να δώσει το έμπρακτο όραμα της μελλοντικής διεξόδου.
    Ζώντας σαράντα χρόνια κουρμπέτι, σπουδάζω το βαθύ χαμόγελο και την έκφραση πηγαίας ευγνωμοσύνης στα πρόσωπα ανθρώπων, οι οποίοι ανήκουν σε λαούς που ζυμώθηκαν με τον Ελληνισμό στην πορεία της ιστορίας, ακόμη και όταν μας προσφέρουν ένα καφέ. Μπορεί να τους θεωρούμε αδέλφια μας, τα αισθήματα όμως εκτίμησης και σεβασμού που εκφράζουν δεν έχουν άμεσα προσωπικό χαρακτήρα, αλλά αναγνωρίζουν στο πρόσωπό μας αυτούς που στάθηκαν ιστορικά οι πνευματικοί τους Πατεράδες. Και είναι μέσα τους πεπεισμένοι, ότι εμείς κρατάμε ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ στα χέρια μας την συμβολαιογραφική πράξη με την Ύπαρξη της μελλοντικής ανόδου της ανθρωπότητος.
    Ο Ελληνισμός δημιούργησε αξεπέραστα μαργαριτάρια σε όλους τους τομείς. Ότι κι αν δημιουργήσουμε σήμερα στο επίπεδο της ενάργειας του Ήθους δεν θα μπορέσουμε να φθάσουμε το ύψος του Σωκράτους, ή στο επίπεδο της φιλοσοφίας την προσφορά του Ηράκλειτου, του Πυθαγόρα, του Πλάτωνος, του Αριστοτέλους. Δεν θα μπορέσουμε να φθάσουμε τον Ηρωισμό του Γρηγόρη Αυξεντίου, του Αλέκου Παναγούλη. Ούτε να γράψουμε αντάξια των Ομηρικών Επών, της ποιήσεως του Σικελιανού, του Ελύτη, του Ρίτσου. Αυτά όλα αποτελούν τα εφόδια, την υποθήκη και την ευλογία, που εδράζονται στο πεπρωμένο του σημερινού Ελληνισμού, εν όψει του εν τέλει καθήκοντος στην παρούσα φάση. Να ξαναπάρουμε την ανθρωπότητα από το χέρι στην πορεία προς ένα μέλλον αντάξιο των αξιών, οι οποίες φύσει και θέσει μας ανήκουν, μας διακρίνουν και οφείλουμε να υπηρετούμε. Η ανθρωπότητα μέσα της το γνωρίζει αυτό. Δεν είναι μακρυά η στιγμή που θα το αισθανθούμε και εμείς. Διότι, για το Ελληνικό Πνεύμα τα εμπόδια, η παρακμή, η υπερανάπτυξη των τεράτων δεν αποτελούν όριο, αλλά πρόκληση Πνευματικής Ηγεσίας: Δηλαδή προσφοράς.
    Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανένα τίποτε πλέον, διότι όλοι γνωρίζουν. Αρκεί να αφήσουμε να λειτουργήσει μέσα μας η Ελλάδα.
    Ας γνωρίζουν και οι φίλοι και εχθροί μας, ότι "το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον".

    • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
     Μποτίλια στο Πέλαγος @ Μποτίλια στο Πέλαγος 17/08/2011 22:55:57

     Αντί του "πορεία μια γραμμική", πορεία μη γραμμική.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Επώνυμος 17/08/2011 09:59:30

   Επώνυμε δεν το γράφει ειρωνικά, όσο κι αν πρεσβεύει αντιλήψεις και ιδανικά αντίθετα από αυτά των περισσότερων στη λίστα. Aπλώς φοράει την προβιά του καλόπιστου σχολιαστή (για να κάνει τη δουλειά του αποτελεσματικότερα).

   • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
    Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ ΚΜ 17/08/2011 14:21:22

    Φίλε ΚΜ,εσύ είσαι από αυτούς που ξέχασα να αναφέρω,
    όχι διότι διαπληκτιζόμαστε έντονα,αλλά διότι παραείσαι
    φανατικός,και προσβλητικός.
    Συναγωνιστές είμαστε παρ'ολ'αυτά,κι ας αμφισβητείς πολλές φορές τα αυτονόητα.
    Καλή σου μέρα!

  • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
   Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Επώνυμος 17/08/2011 14:15:47

   Επώνυμε ούτε για σένα το γράφω ειρωνικά,μπορώ να διακρίνω την ποιότητα των γραφομένων σου,και τον πλούτο γνώσεών σου.
   Αν αφαιρέσεις το φανατισμό,και το" αλάθητο",έχεις τη στόφα ενός καλού ιδεολόγου.

 35. Αναρχικός χωρίς κουκούλα avatar
  Αναρχικός χωρίς κουκούλα 17/08/2011 09:29:46

  Πολύ πετυχημένα τα σχόλια του antonismak. Περιμένω και εγώ την απάντηση του Φαήλου. Όπως και για την "ταφόπλακα από τσιμέντο για τη γενιά του πολυτεχνείου" που έγραψε χτες ο ΚΜ και που δεν εμφανίζεται σήμερα μαζί με τα άλλα σχόλια. Και εδώ ζητήθηκε να πάρει θέση ο Φαήλος.

 36. juliet avatar
  juliet 17/08/2011 09:33:15

  +10000000000000000

 37. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 17/08/2011 10:09:05

  Άφαντη είναι και η πατριωτική αστική τάξη. Διάβαζα πως φίατ-φεράρι δήλωσαν πως θα βάλουν πλάτη ώστε η Ιταλία να βγεί από την κρίση. Εδώ ο Κυριακού0 μας δείχνει τούρκικα σίριαλ (και εμείς τα βλέπουμε!) την ίδια στιγμή που η Τουρκία κάνει αποβατικές ασκήσεις.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 17/08/2011 14:39:18

   Και ως αθάνατα μεμέτια, πετυχαίνουν την εξέδρα επιδείξεων.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/08/2011 11:45:14

    εξέδρα επισήμων

 38. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 17/08/2011 10:21:39

  Η πνευματική ηγεσία τα πιάνει κομψά και άκομψα για να κελαϊδάει ό,τι της πει ο γκαουλάϊτερ... Με ελάχιστες εξαιρέσεις που είναι καταπιεσμένοι και σε αφάνεια.

 39. madprof avatar
  madprof 17/08/2011 10:37:18

  Πολιτι(στι)κό αφυπνιστικό κάλεσμα - εγερτήριο πολιτών

  Σε ρεπορτάζ της ερτ3, Κυριακή πρωί 5-6-11 ημέρα πρώτης μεγάλης συγκέντρωσης στις πλατείες των αγανακτισμένων, καλούσα όλους τους πολίτες να κατέβουν στις πλατείες (όχι για hot dog και coca-cola που ούτως ή άλλως το σύστημα τους τα δωρίζει αφειδώς και king size (sic!) αλλά) έχοντας δημιουργήσει ένα έργο τέχνης (κατασκευή, δρώμενο) διαμαρτυρίας ώστε να μετατρέπαμε τις πλατείες της χώρας σε Ανοιχτές εκθέσεις για τα όσα ιστορικά βιώνουμε σαν πολίτες και χώρα. Φυσικά και δεν μεταδόθηκε από τους ιθύνοντες της "δημοκρατικής" ερτ3 ! Μάλλον το θεώρησαν πολύ αντιδραστικό ή ριζοσπαστικό (δεν τους κόβω για εύστροφους) ή Αντιδημοκρατικό το κάλεσμά μου. Σαν πολύ Δημοκρατία δεν απαίτησα από το καθεστώς της ΤατιανοΤσιτσιολινοΠροτεκτορατοΠολιτείας? Υπερέβην τα εσκαμμένα όριά της με ένα ειρηνικό δημιουργικό αφυπνιστικό κάλεσμα !
  Πάντως το κάλεσμα είναι ζωντανό και είναι πιο επιτακτικό Σήμερα που, όσο ποτέ πριν, οφείλουμε να αντιδράσουμε υπό το καθεστώς Περιορισμένης Κυριαρχίας στο οποίο μας οδήγησε η Νομενκλατούρα της Μεταπολίτευσης (πολιτι-στι-κή, επιχειρηματική, οικονομική, 32+11+ Σ.Ράμφος και λοιποί κουλτουραγάδες, ρασοφόροι δεσποτάδες και λοιπά εξαπτέρυγα της υποτέλειας-υποταγής του συστήματος). Σήμερα που καταρρακώθηκε η υπόληψή μας διεθνώς από τα Μιάσματα, Μόνο Μέλημά Μας είναι (για να δικαιωθούμε ιστορικά και να μας σεβαστούν οι επόμενες γενιές) Διαρκής Αντίσταση !

  ΥΓ. Σας προτείνω να επισκεφτείτε δυο ιστοσελίδες για να δείτε τα έργα τέχνης τεχνοτροπίας street art που δημιούργησα και τοποθέτησα στην πλατεία Λευκού Πύργου!

  1. h..p://www.demotix.com/news/713031/greeks-step-pressure-government-protests-continue (fotos 13,14,17)
  2. h..p://www.facebook.com/profile.php?id=100002369787047&sk=photos

  όλα τα έργα με τίτλους έργων και περιγραφές καθώς και το μανιφέστο τους.

  • madprof avatar
   madprof @ madprof 17/08/2011 10:47:49

   Κοινωνικοποίηση αποκρατικοποιημένων ΔΕΚΟ και ΟΧΙ ιδιωτικοποιήσεις
   Η εγγύηση της διατροφής για το κοινωνικό σύνολο είναι πλέον όνειρο θερινής νυκτός αφού εκόντες άκοντες μας σύρουν από το νεοφιλελεύθερο άρμα τους και πρέπει να τρέξουμε αλλιώς θα μας σέρνουν χωρίς να υπολογίζουν παράπλευρες ανθρώπινες απώλειες! Όλοι μιλάνε για αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και πάει λέγοντας αντί για Κοινωνικοποίηση μέσω χρηματιστηρίου των ΔΕΚΟ (κράτος, εργαζόμενοι, θεσμικοί και ανεξάρτητοι επενδυτές), για τιμολόγια κοινωνικά δίκαια και εργασιακές σχέσεις ανθρώπινες.
   Συνιστώ : Ψυχραιμία, πνεύμα Αυτοελέγχου, Αυτοκριτικής, Αλληλοβοήθειας και δημιουργικής συμβίωσης με τον συνάνθρωπό μας.
   Αυτοί που μας οδήγησαν (αφού καταλήστευσαν – λεηλάτησαν τα δημόσια ταμεία με τους κρατικοδίαιτους φίλους τους «επιχειρηματίες») στο τραγικό υπαρξιακό αδιέξοδο σαν πολίτες και χώρα (οι Ανέστιοι και Απάτριδες) είναι το Πρόβλημα ! Στην Αρχαία Τραγωδία, την ύψιστη αυτή πολιτιστική–πνευματική δημιουργία-προσφορά των προγόνων μας στον Παγκόσμιο πολιτισμό, διδάσκεται ότι : Δεν μπορεί να υπάρξει ανθρώπινη τραγωδία ΧΩΡΙΣ Κάθαρση! Άρα: Αφού από τους φαύλους-διεφθαρμένους εκπροσώπους (=Νομενκλατούρα) της μεταπολιτευτικής αλητείας ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το δράμα μας, από Αυτά τα Μιάσματα της πατρίδας μας πρέπει να ξεκινήσει η Κάθαρσις της Τεράστιας κόπρου της ΦασιστοΦρουδοΔημοΤατιανοΚαναλοΔικαιοΤσιτσιολινο2ΚωσταινοΚαρατζαφυροΑντωνοΝτοροΓιώργαινας, που λειτουργούν φεύ! με κώδικα ‘Ndraghetta, Cosa Nostra και Sagrada Famiglia alias πολιτικές μαφιόζικες οργανώσεις (sic !) για να Τελειώσει η Τραγωδία «Μεταπολιτευτική Φενάκη».
   Άλλωστε οι «παραγωγοί-επενδυτές του παγκόσμιου Hollywood" δεν φημίζονται για πέταμα-σκόρπισμα των χρημάτων τους σε interactive «παραγωγές» εμπορικά αποτυχημένες, ανά την υφήλιο, δεν είναι τόσο αφελείς όσο νομίζουμε εμείς οι naϊf κομπαρσοθεατές που αφού τις ακριβοπληρώσουμε, βιώσουμε τις πρώτες πρέζες σαν κομπάρσοι σύντομα απογοητευόμαστε και συνειδητοποιούμε την σε βάρος μας εξέλιξή τους και έντρομοι τους πιέζουμε να μας προβάλουνε την επόμενη «υπερπαραγωγή» που ήδη μας προτείνουν έμμεσα στα "προσεχώς"!

   «Με την εμφάνιση του πολιτεύματος της δημοκρατίας στην Αθήνα, γράφτηκαν οι τραγωδίες που είναι έργα βασισμένα στον διάλογο. Βασικά, αυτοί που παρακολουθούν μια τραγωδία διδάσκονται την λειτουργία της δημοκρατίας»*

   Μόνο με το Τελείωμα της τραγωδίας, που είναι στις πιο κρίσιμες αντιπαραθέσεις της εξέλιξής της (των πρωταγωνιστών = εξουσιαστών με τον χορό=λαό, στην περίπτωσή μας), θα αποδειχθεί η ωριμότητά Μας ως Πολιτών να απαιτούμε σεβασμό της προσωπικότητάς μας, της οικογένειάς μας, της κοινωνίας μας και άρα της πατρίδας μας και αξιοπρέπεια – ηθική από όλους τους πρωταγωνιστές της τραγωδίας ώστε να αποτελούν τους Διαμορφωτές συνειδήσεων προς μίμησην και όχι προς αποφυγήν του χορού άρα της κοινωνίας (όπως συμβαίνει σήμερα) και έτσι η βιωμένη ανθρώπινη τραγωδία, που αείποτε βιώνει ο άνθρωπος, να απαλύνεται.

   Σαν άνθρωπος δεν μπορώ να ανεχθώ - συγχωρήσω την γενοκτονία των λαών του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης και της καταστροφής των χωρών τους. Ο "εισαγγελέας" του "διεθνούς δικαστηρίου" τι κάνει ??. Αναφέρθηκα μόνο στα πρόσφατα για ευνόητους λόγους!
   Πόσο δίκιο είχε ο Καντάφι όταν δήλωνε "οι Νεοσταυροφόροι το μόνο που θέλουν είναι να ιδιοποιηθούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Λιβύης δηλαδή τα κοιτάσματα πετρελαίου - φυσικού αερίου, την έρημο της Σαχάρας με το σχέδιο desertec, τα επενδυμένα στις χώρες τους Δις Ευρώα και δολάρια από Λιβυκά κρατικά Funds=αποθεματικά κεφάλαια, αιματοκυλώντας και διχάζοντας τις φυλές-τριμπού της".
   Όλα αυτά με το περιτύλιγμα της "δημοκρατίας" και των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
   Στην ΧουντοΦασιστοΦρουδοΔημαγωΦεουδοΤατιανοΝεποτισμοΔικαιοΤσιτσιολινοΣοσιαΛηστοΚαπιταλιστρο2Κώσταινο BerluKaraτζαφυρεροΝροροΑντωνοΓιωργαινα γιατί δεν επεμβαίνουν διπλωματικά για να διώξουν τα μιάσματα που πίνουν το αίμα και τον μόχθο του Ελληνικού λαού με το μπουρί ? Ξέχασα !, είναι οι κολλητοί τους, της παρέας του φ. γκαπ και των "ανήκωμεν εις την Δύσιν" που κάνουν την βρώμικη δουλειά για λογαριασμό τους, τα παιδιά. Η επέμβαση στην χώρα μας γίνεται με οικονομικά "πολυβόλα" και "drones"=puppets=ανδρείκελα, μαριονέτες. Τις επιχειρήσεις διευθύνει-κατευθύνει ο κάθε Ακατονόμαστος με το ασκέρι του, συνεπικουρούμενος εμμέσως ή αμέσως οπό όλη την ντόπια δωσίλογη Νομενκλατούρα και από ό, τι φαίνεται τα πράγματα οδεύουν κατ' ευχήν δηλαδή στην πλήρη εξαθλίωση των πολιτών της. Τα επενδυμένα κεφάλαια θα αυγατίσουν έστω και αν χρειαστεί να πεθάνουν από την πείνα οι μισοί, εκτός των θυμάτων των κοινών ποινικών εγκληματιών (τα κοπάδια των κομματοπολτοποιημένων τεχνηέντως έχουν αφεθεί βορά στα τσιράκια τους για μέρος της δουλειάς ) και των συγκρούσεων μεταξύ τους. Οι παράπλευρες απώλειες άλλωστε είναι, grosso modo, πάντα υπολογισμένες και θα υπάρχουν για την ευόδωση των σχεδίων και των στρατηγικών επιλογών τους. Τα κλεμμένα Δις είναι παρκαρισμένα επίσης στις τράπεζές τους άρα πάλι δικά τους ανά πάσα ώρα και στιγμή όποτε και αν το αποφασίσουν να διώξουν το δανεισμένο από αυτούς μαύρο πολιτικό χρήμα που ιδιοποιήθηκαν οι ντόπιοι γκαουλάϊτερ. Ο πλούτος της χώρας, εκποιημένος σε τιμές εξευτελιστικές, επίσης υπό τον έλεγχό τους. Αποστολή εξετελέσθη, φεύγει παρασημοφορημένος ο ανθύπατος και τον διαδέχεται ο ύπατος με τιμές και δάφνες απελευθερωτή και "Σωτήρα". Για άλλη μια φορά η υπερπαραγωγή με τίτλο "Ελλάς το Μεγαλείο Σου" αριθμός Φ. Γκαπ, θα έχει happy end όπως πάντα επιθυμούν οι παραγωγοί του παγκόσμιοHollywood και εκτελούν οι όποιοι ντόπιοι σκηνοθέτες, ηθοποιοί και κομπάρσοι είναι άεργοι ή χωρίς δουλειά και διψούν για λίγη εφήμερη δόξα στην καθ' ημάς ανατολή. Τόσο όμορφα και αγγελικά φτιαγμένα όλα που ήδη τους παρακαλάμε να αρχίσει το επόμενο επεισόδιο με την «νέα» πολλά υποσχόμενη dream team εθελοντών-θεληματικών της χώρας μας και γεμάτοι αγωνία (από το προσεχώς στις τσέπες και στο ακατοίκητό σας) για το τι μας επιφυλάσσει, ήδη το/την αποθεώνουμε και απλόχερα μουντζώνουμε τους της παιζόμενης παράστασης συντελεστές, αδιαφορώντας αν πληρώσαμε εισιτήριο με τιμή που ήταν πέραν των δυνατοτήτων μας και της επόμενης προβλέπεται ήδη από τους book makers(= συγκεντρώνοντες στοιχήματα) να χτυπήσει νέο limit up.

   Πόσο δίκιο είχε ο Ποιητής όταν έγραφε :

   Είν' οι προσπάθειές μας, των Συφοριασμένων
   ειν' οι προσπάθειές μας σαν των Τρώων
   Κομμάτι κατορθώνουμε ..........
   παίρνουμ' επάνω μας κι αρχίζουμε
   νάχουμε θάρρος και καλές ελπίδες
   ............................................................
   Όμως η πτώσις μας είναι βεβαία . Επάνω,
   στα τείχη, άρχισεν ήδη ο θρήνος.
   ..............................................
   Πικρά για μας ο Πρίαμος κ' η Εκάβη κλαίνε

   Κ.Π. Καβάφης (πως λέμε για τους δικούς τους T. Elliot - E. Pound - W. Whitman, Καμία Απολύτως Σύγκριση μεγέθους ποιητικών αποσταγμάτων )

   • madprof avatar
    madprof @ madprof 18/08/2011 11:46:17

    ΒιαιοΤρομοΤατιανοΤσιτσιολινοΠροτεκτορατοΠολιτεία !

    Θέσεις πολιτικών δυνάμεων στην Μητέρα των μαχών (sic!, όπως βλέπω ως σκεπτόμενος στρατηγικά-φιλοσοφικά πολίτης, το πεδίο των δυνάμεων) : κατ' αρχήν είναι το ασκέρι των «θεληματικών» Μπατσοκ - Λαος - Δημ Συμμαχία με την Ν.Δ. αρχιστράτηγο των επιχειρήσεων! Απέναντί του το ΚΚΕ (Θανάση Παφίλη, Λιάνας Κανέλλη εξαιρεθέντων) κάθεται παράμερα σε κοντινή απόσταση σαν κοπάδι βουδιστών ή Χάρι Κρίσνα βλέπει και εν χορώ βγάζει ιαχές εκφοβισμού του αντιπάλου και Μόνος ο Συνασπισμός, απέναντι στο ασκέρι και τους Νεοσταυροφόρους συμμάχους του, κάνει κινήσεις αντιπερισπασμού, εφαρμόζοντας τακτική αντάρτικου πόλεων, πολύ σωστά δοθείσης της ανισοκατανομής δυνάμεων, στο αρραγές μέτωπο (ντόπιων φαύλων δωσίλογων και αιφνιδιασμένων συμμάχων τους) με σχεδόν νικηφόρο αποτέλεσμα σήμερα όπως αποδεικνύεται από τις αντιδράσεις των κλεφτοπλαρχηγών του κυρίαρχου των επιτιθέμενων «μπατσόκ». Υπάρχει τεράστια διαφορά δυνάμεων που θα έλεγαν και οι «Νεοσταυροφόροι» σύμμαχοί τους και άρα ο αγώνας είναι άνισος δυστυχώς για όλους εμάς που δεν υπήρξαμε ποτέ κομματοσκυλοπολτός κανενός και βλέπουμε όσο γίνεται με αντικειμενικό μάτι και κριτικά το εμπόλεμο πολιτκό-οικονομικό-επιχειρηματικό-κοινωνικό γίγνεσθαι.
    Οι κομματοστρούγκες είναι γεμάτες γιατί μοιράσανε πολύ σανό! Δεν ξέρουνε ή δεν θέλουνε να το πιστέψουνε τα ζωντανά ότι οσονούπω τελειώνει ο σανός και έπεται ο βραχύς δρόμος του σφαγείου όπου ήδη ακονίζουν τις σατίρες=μεγάλα μαχαίρια οι εκδορείς τους.

    Anyway destructure
    Anywhere deregulation
    Everybody for the DisOrder’s Ordure !
    madprof 17-5-01

    Έχουν μαζευτεί όλων των φυλών σαρκοφάγα «πτηνά», «ερπετά» και «αιλουροειδή» εκτός των ντόπιων που διψούν για το «αίμα», τα «ψαχνά», τα «λίπη» και τα κόκκαλα της τσίτσιδης χώρας, των με το πιστόλι στον κρόταφο Λωτοφάγων, με την πλέον και επίσημο τρόπο ανακοινωθείσα επωνυμία :
    Η υπερπαραγωγή είναι τέλεια σχεδιασμένη για την άνετη επικράτηση των "καλών" νυν και αεί και την ήττα των κακών για τα δικά τους συμφέροντα.
    Μόνο αν γίνει ένα θαύμα και ο κομματοπολτός των μαζών συνειδητοποιήσει έστω και την τελευταία στιγμή την δύναμη που έχει με την ψήφο του και αντιδράσει όπως πρέπει, μόνο τότε θα υπάρξει ελπίδα για ένα καλύτερο δεύτερο μισό του αιώνα μας των γενεών που έρχονται.
    «ὀφθαλμοὶ γὰρ τῶν ὤτων ἀκριβέστεροι μάρτυρες»* (Ηρ)
    Γιατί τα μάτια είναι ακριβέστεροι μάρτυρες από τα αυτιά

 40. εξυπνάκιας avatar
  εξυπνάκιας 17/08/2011 11:23:03

  μικης-χριστόδουλος-σφακιανάκης...

 41. εξυπνάκιας avatar
  εξυπνάκιας 17/08/2011 11:25:09

  ..τέλως πάντων ,πνευματικοι αξιόλογοι άνθρωποι υπάρχουν, διανοήτες και καλλιτέχνες.. γιανναράς,ράμφος,νανόπουλος,καβάκος,τσαμπρόπουλος

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ εξυπνάκιας 17/08/2011 14:38:34

   Ο Ράμφος; Που είχε ανακαλύψει ξαφνικά τον ...Σημίτη; Ναι, τι να σου πω.

 42. Pikis avatar
  Pikis 17/08/2011 12:10:10

  Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πάλι ξυπνάν μνήμες του εμφυλίου και της αέναης διαμάχης αριστεράς-δεξιάς, κομμουνιστές-πατριώτες-ταγματασφαλίτες.
  Το μαύρο μέλλον είναι κοινό για όλους εμάς που δεν έχουμε τον περίφημο μπάρμπα στην Κορώνη. Για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα. Ο εμφύλιος δεν ήταν μάχη ιδεολογίας ή καλών-κακών. Κάθε πλευρά πολέμησε για να καρπωθεί τη μάσα που θα επακολουθούσε. Απλά στους δεξιούς προβάλανε τα περί πατρίδος και στους αριστερούς περί οράματος του κομμουνισμού.
  Σήμερα, μιλάμε για πνευματικούς ανθρώπους. Δηλαδή τι περιμένουμε από αυτούς;
  Μόνοι μας δεν μπορούμε να αντισταθούμε;
  Χρειάζεται πνευματικός άνθρωπος να μας πει ότι η χώρα έχει πιάσει πάτο; Δεν το βλέπουμε μόνοι μας;
  Εγώ δεν χρειάζομαι την καθοδήγηση κανενός για να το αντιληφθώ. Το βλέπω κάθε μέρα. Παρατηρώ πως αναρριχώνται οι άχρηστοι και πατώνουν οι άξιοι.
  Βλέπω την καταστροφική μανία του Έλληνα να καταπατήσει, να κλέψει, να διαλύσει προκειμένου να εξασφαλίσει "το γάλα του παιδιού του".
  Και η πολιτεία να είναι αρωγός της κατεργαριάς και της αρπαχτής.

 43. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 17/08/2011 14:49:11

  Για να είμαστε ακριβείς : Η λεγόμενη πνευματική ηγεσία του τόπου.
  Εάν θέλουμε να είμαστε πιο κοντά στην αλήθεια, πρέπει να σκάψουμε λίγο την επιφάνεια των πραγμάτων.
  Όλοι αυτοί οι γνωστοί "πνευματικοί" άνθρωποι, κατά κανόνα δεν είναι πνευματικοί άνθρωποι.
  Καθόσον για τον Έλληνα, που είναι και Χριστιανός, πνευματικός άνθρωπος είναι ο χαριτωμένος, ο ταπεινός, ο ανιδιοτελής, ο θυσιαζόμενος.
  Τέτοιοι άνθρωποι υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα:
  Άγνωστοι ιερείς, μοναχοί και μοναχές που σώζουν (με την συμβουλή, την εξομολόγηση, την προσευχή) πρόσωπα, οικογένειες, κοινωνίες, χώρες (για όποιον καταλαβαίνει για τι μιλάμε...).
  Αφανείς δάσκαλοι που δεν αρχίζουν τη μέρα τους με τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστών ούτε τις εφημερίδες των προοδευτικών εκσυγχρονιστών, αλλά με την έγνοια για τη μόρφωση, την παιδεία (με παιδεμό) των παιδιών μας.
  Ταπεινοί γονείς που αναθρέφουν σιωπηλά, με πόνο, στερήσεις, αγωνίες, τους αυριανούς πολίτες και ηγέτες, χωρίς αμοιβή, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς λαϊφσταλίστικα κορδακίσματα.
  Οι αφελώς εντασσόμενοι στην σιωπηλή πλειοψηφία, οι λίγοι, των οποίων η σιωπή βοά περισσότερο από τα κύμβαλα αλαλάζοντα των πολλών, όσοι εργάζονται με τιμιότητα, χωρίς δουλοπρεπείς υποχωρήσεις, με όρθιο φρόνημα, αφήνοντας δυνατό το χνάρι τους στα ελληνικά χώματα.
  Αυτούς θεωρώ πνευματική ηγεσία του τόπου.
  Ας μην είναι επώνυμοι (sic), ας μην βγαίνουν ποτέ στην τηλεόραση.
  Έχουν άλλους τρόπους να γεμίζουν τις ψυχές μας.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιάννης Καλαματιανός 17/08/2011 16:06:30

   Εύγε Γιάννη. Να μια σωστή κι εύστοχη συνέχεια του κειμένου μου.

  • ZXS avatar
   ZXS @ Γιάννης Καλαματιανός 17/08/2011 17:40:32

   Ακριβώς.

   • ZXS avatar
    ZXS @ ZXS 17/08/2011 17:41:44

    ξέχασα να συμπληρώσω +++10000000000000

  • danaos avatar
   danaos @ Γιάννης Καλαματιανός 17/08/2011 19:14:48

   ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Γιάννης Καλαματιανός 20/08/2011 19:16:48

   Εξαιρετικό σχόλιο Γιάννη Καλαματιανέ.

 44. Giorgos_T avatar
  Giorgos_T 17/08/2011 16:10:03

  Στη δεύτερη λίστα, τη μεγαλύτερη, οι περισσότεροι είναι καθηγητές ή διδάκτορες στην Ελλάδα

  Έχει ληφθεί υπόψη και αυτή η ουσιατικότατη παράμετρος που αναφέρεις.

 45. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2011 16:13:12

  Αντώνη, αν διαβάζεις τακτικά antinews, "Δημοκρατία" και την ιστοσελίδα του Δικτύου 21, τα λέω πολύ συχνά και στα κείμενα μου και στα σχόλια μου σε αναρτήσεις άλλων φίλων.
  Φιλικά

 46. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2011 16:13:46

  Να ρωτήσεις τον τομεάρχη.

  • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
   τηλέμαχος αναγνώστου @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/08/2011 16:28:59

   Γύρισε από τη Μύκονο; (αν και για να μην τον αδικήσω στο συγκεκριμένο πήρε καλή θέση. Από πράξεις όμως ..). Ρωτάω εσένα γιατί ο Άρης έτσι κι αλλιώς δεν τραβάει μεγάλο ζόρι με τον αφελληνισμό της παιδείας. Αν εσύ όμως όντως τα εννοείς αυτά που γράφεις παραπάνω σε πληροφορώ ότι μετά την αποχώρηση της Άννας από το υπουργείο δια βίου δεν θα σου φτάνουν τρεις βίοι για να επανελληνίσεις την παιδεία. Και δεν είναι ότι δεν μας είχε προειδοποιήσει με την αγγλικήν ...

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ τηλέμαχος αναγνώστου 17/08/2011 17:41:28

    Νομοθετείς κι εφαρμόζεις με τον βούρδουλα.

 47. chris avatar
  chris 17/08/2011 16:37:05

  ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ
  ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙ ΜΙΛΑΜΕ

 48. ο ξένος avatar
  ο ξένος 17/08/2011 17:45:16

  Μάγκα μου! Διάβασα με ενδιαφέρον όλα σχεδόν τα σχόλια. "Ελλαδέμπορες", αλλά για την ταμπακιέρα κουβέντα. Πνευματική ηγεσία; Χα! Από μηχανής ΘΕός; Μπα! Σήμερα, σε αντίθεση με άλλες ιστορικές περιόδους, δεν χρειάζεται πνευματική ηγεσία για να "αφυπνίσει" τα πλήθη, γιατί ό,τι συμβαίνει είναι γνωστό σε όλους, ακόμη και μέσα από τα Κανάλια, από το Βήμα, την Καθημερινή κτλ (και τη Δημοκρατία).
  Το ερώτημα δεν είναι το "γιατί", είναι το "ποιος" θα πολεμήσει. Αυτοί που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα ή αυτοί με τα "κεκτημένα"; Η "μεσαία τάξη", στην οποία εκτός από τους "γραμματιζούμενους", μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, δικαστικούς, στρατηγούς, άντε και φαρμοκοποιούς κα, στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται και λιμενεργάτες, ΔΕΗτζήτες, ΟΤΕτζήδες, Δ.Υ., εφοριακοί, κομμώτριες, τελώνηδες, ταρίφες, ηλεκτρολόγοι-υδραυλικοί (κατά προτίμηση Δ.Υ.) κα ή τα απομεινάρια στον πάτο της τροφικής αλυσίδας, εργαζόμενοι σούπερ μάρκετ 12ωρης ημιαπασχόλησης των 400 ευρώ, κούριερ, τηλεφωνήτριες, διανομείς φυλλαδίων κα;
  Τα εθνικά συμφέροντα είναι τρίχες μπροστά στα συμφέροντα των ανθρώπων και αυτό το αντιλαμβάνονται καλύτερα όσοι τα έχουν κιόλας. Πατριωτικά μέτωπα και άλλα ηχηρά, ποτέ δεν θα συγκροτηθούν αν προηγουμένως δεν υπάρξει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Αν δεν υπάρξει κοινή μοίρα και κοινός σκοπός ενός λαού.

  ΥΓ. Ενδεικτικά αναφέρω το παράδειγμα της Ελβετίας, όπου ο μισθός ενός νοσοκομειακού γιατρού είναι 2500 ευρώ και ο μισθός ενός ταμία σούπερ μάρκετ 1400 ευρώ.

 49. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 17/08/2011 18:38:34

  Κρίμα να μην ψηφίζω Πειραιά..αν η Παιδεία αποκτήσει τη μορφή που περιγράφεις, τότε τα πράγματα για τη χώρα μας θα γίνουν πολύ πιο εύκολα...

 50. Poclen avatar
  Poclen 17/08/2011 20:18:48

  Σύντομα ( και γιατί όχι) θα είσαι κυβερνητικός βουλευτής τουλάχιστον, με υπουργό Παιδεία τον Σπηλιωτόπουλο και Οικονομικών κανένα άκαπνο πρώην φοιτητάκο και μέλλοντα μαθητευόμενο μάγο, στου κασίδι το κεφάλι κλπ τύπο.
  Ελπίζω να αναρωτηθείς και τότε αλλά και τώρα για εξάσκηση, γιατί δεν έχουμε δικαστική εξουσία, λειτουργία των θεσμών, κλασσικές συνταγές άλλων κρατών για δημόσια διοίκηση, αθλητική ηγεσία/δικαιοσύνη, ΕΚΛΟΓΙΚΟ σύστημα, τηλεόραση και πολλά άλλα...πέραν του ότι θα φταίει σίγουρα η μετεμφυλιακή υπεροχή της αριστεράς (τι παπαριά κι αυτό), μήπως θα βρισκόταν και κάτι άλλο να φταίει; λέω μήπως...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Poclen 18/08/2011 00:54:35

   Α, δεν ξέρω. Περίμενε λίγο...

 51. ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 17/08/2011 20:19:21

  Κάποτε ο (παρεξηγημένος) Σωτήρης Κούβελας αποκάλεσε όλο αυτό το "πνευματικό" κοπριταριό μονολεκτικά:ΛΑΠΑΔΕΣ...

 52. FEAX avatar
  FEAX 18/08/2011 09:29:09

  Αν κατάλαβα καλά, ο Πρόεδρος καρατόμησε τον τομεάρχη παιδείας όσον αφορά το καινούργιο νομοσχέδιο. Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης, ως πανεπιστημιακός κατάλαβε ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν. Εύχομαι να είναι αλήθεια ότι ο Πρόεδρος ανέλαβε επίσης το θέμα προσωπικά!!! Αν έτσι, τότε συγχαρητήρια. Οι γελοιότητες περί γνώμης ΠΟΣΔΕΠ και πρυτάνεων είναι για τους αδαείς. Μια απλή δημοσκόπηση στα πανεπιστήμια θα δείξει ότι το 70-75% των μελών ΔΕΠ συμφωνεί με τις αλλαγές. Η παρούσα πανεπιστημιακή μαφία την οποία ζήσαμε στο πετσί μας όσοι τολμήσαμε να επιστρέψουμε από το εξωτερικό θέλει να διατηρήσει την παρούσα απερίγραπτη κατάσταση στα Ελληνικά πανεπιστήμια.
  Ας μπει ο ΣΔΟΕ στα οικονομικά των πανεπιστημίων και στους ειδικούς λογαριασμούς παρέα με τον OLAF (Ευρωπαϊκό ΣΔΟΕ).
  Αν κυριαρχήσει ξανά στα πανεπιστήμια η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ τότε θα δούμε μια άσπρη μέρα ως λαός.

 53. tasos avatar
  tasos 18/08/2011 09:52:01

  Οι πνευματικοί άνθρωποι δε σου χαρίζονται από το σύστημα. Φτάνει πια η ξαναζεσταμένη σούπα των γελοίων "πνευματικών ανθρώπων" του συστήματος. Πρέπει να τους ψάξεις, να τους δημιουργήσεις με βάση τις ανάγκες σου και όχι να σου πασάρει το σύστημα τον κάθε τενεκέ ως μεσσία. Οι "έμμισθοι πνευματικοί άνθρωποι" κάνουν το αντίθετο από το ζητούμενο.
  "Οι λαοί τρομοκρατούνται από ανθρώπους και θεούς. Πάντα θα βλέπεις τον πρωθυπουργό ή το δικτάτορα δίπλα στον αρχιεπίσκοπο, όπως ακριβώς τότε που ο φύλαρχος στεκόταν δίπλα στο μάγο της φυλής. Ασκώντας από κοινού την εξουσία, είναι πιο σίγουρη η υποταγή άρα και η εκμετάλλευση του πλήθους. Με την ίδια λογική που ο καλύτερος τρόπος για να έχεις τους πολίτες υποταγμένους, είναι να τους γεμίσεις με το φόβο για τη ζωή τους ή το φόβο της στέρησης, ότι δηλαδή, για τον α ή β λόγο, υπάρχει κίνδυνος να μην είναι σε θέση να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους, έτσι και το παραμύθι της αιώνιας σωτηρίας (ή και της οικονομικής σωτηρίας) και της πυράς της κόλασης είναι η πιο παλιά και ασφαλής μέθοδος για να υποβιβάζεται ο άνθρωπος και να οδηγούνται οι αφελείς μάζες στην υποταγή, αλλά και στο φανατισμό."

  Απόσπασμα από το εξαιρετικό βιβλίο του Χάρη Λύτα "Λάθε Βιώσας - Η επικούρεια τέχνη του ευ ζην" που προτείνω σε όλους να το διαβάσουν.

  http://www.kedros.gr/product_info.php?manufacturers_id=217&products_id=1344

 54. Αννίτα avatar
  Αννίτα 18/08/2011 12:27:35

  Η πνευματική ηγεσία της χώρα αγνοείται, επειδήοι περισσότεροι από αυτούς είναι πουλημένοι, δοσμένοι σε κοσμικά συμφέροντα όπως είπε και ο strange Attractor.
  Η ιστορία της χώρας μας, ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα, προχωρώντας στους αγωνιστές του 1821, φτάνοντας στον πόλεμο του 1940 κ την μικρασιατκή καταστροφή είναι γεμάτη από παραδείγματα πατριωτών, αγωνιστών.
  Είναι γεμάτη από πνευματικούς ανθρώπους που έδωσαν πνοή και δόξα στην χώρα μας.
  Οσον αφορά τα κακώς κείμενα υτού του ένδοξου παρελθόντος, αντί να τα θυμόμαστε για να τσακωνώμαστε, να βγάζουμε τα μάτια μας καλό θα ήταν να πούμε όλοι όσοι γνωρίζουμε και έχουμεΕθνική Συνείδηση οτι: Ειναι παραδείγματα προς αποφυγήν. Βάζουμε Χ σε αυτά, κρατάμε μόνο όσα μας ενώνουν για το καλό της χώρας μας και μας τονώνουν την Ελληνική Εθνική μας Συνείδηση και προχωράμε.
  Οσο για τους απόντες πνευματικούς της Ελλάδας το βέβαιο είναι οτι θα τους ξεράσει το σύστημα, αυτό που θα δημιουργήσουμε όλοι εμείς που πιστεύουμε στα ΙΔΑΝΙΚΑ μας, που ο καθένας δίνει την δική του μάχη καθημερινά γι αυτά.Αλλά και όταν ο καθένας από μας κληθεί να δώσει στο κοντινό η πιο μετέπειτα μέλλον τους αγώνες για την διάσωση αυτών.
  Δεν μας πρέπει η δουλεία! Σε 'οσους θέλουν τον αφανισμό μας τους λέμε!
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΟΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ, ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ, ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ.
  ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΣΠΟΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ!!!
  Το ε'ιπε ο πιο γνήσιος Ελληνας, ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ!!
  Αυτόν τον σπόρο οφείλουμε να τον φυτέψουμε γερά να αντριωθεί για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται! Να γίνει το ποτάμι που θα πνίξει αυτούς που θέλουν να μην υπάρχουμε ως λαός.!
  Είμαστε όλοι οι Ελληνες αδέλφια, που έχουμε στο αίμα μας το DNA ΌΛΩΝ των πατριωτών αγωνιστών της Ιστορίας της χώρας μας. Δεν μας ταιριάζει η διχόνοια!! Δεν παραδειγματιζόμαστε από τα κακώς κείμενα που έπραξαν οι δοσίλογοι! Εμείς θα φτιάξουμε το σύστημα που θα αποποιηθεί τους σημερινούς δοσίλογους και δοσμένους στην υποταγή των κοσμικών συμφερόντων!!
  Το σύνθημα μας να είναι : ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΣΠΟΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ!!!!!!!!!!

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Αννίτα 18/08/2011 15:53:21

   Αννίτα,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 55. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 18/08/2011 19:49:14

  http://4.bp.blogspot.com/_egYSQAAKuUU/S-0lyogqi_I/AAAAAAAAAT8/escFRtDGLJE/s1600/IMG_0479.JPG

 56. zame avatar
  zame 18/08/2011 20:50:22

  ο Οικουμενικος Ελληνισμος ειναι αυτος που κατεχει το μεγαλυτερο κοματι αυτου του σπορου..

 57. φαυλος σαν κι αυτους avatar
  φαυλος σαν κι αυτους 19/08/2011 16:46:28

  Εαν δεν παρει ποδι η πορδοκουλτουρα-αλλος δικος μου τροπος να ορισω τα καθεστωτικα πνευματικα κοχιμπα-φως δεν υπαρχει.Και ο Αντωνης να αναδειξει νεα στελεχη Ελληνες με Ελληνικη παιδεια με επαρκη γνωση της υπεροχης Ελληνικης γλωσσας και με αριστη γνωση της Ελληνικης Ιστοριας.Αλλοιως θα γεμισει το κοινοβουλιο με βουλευτες σαβουρες λ.χ Αγατσα οση αβαντα κι αν της κανουν τα φαλιρισμενα καθεστωτικα σαβουροκαναλα.

 58. Δημήτριος Γκίκας avatar
  Δημήτριος Γκίκας 19/08/2011 19:49:01

  Το δύσκολο είναι να ορίσεις ποια είναι αυτή η περίφημη "πνευματική ηγεσία". Διότι, σήμερα, ακόμη και μια δημοσίευση ενός άρθρου ή ακόμη και λογοτεχνικού βιβλίου απαιτεί "βύσμα"... Για ποια πνευματική ηγεσία, λοιπόν μιλάμε; Δεν έχω δει ανθρώπους που γνωρίζω, έστω, προσωπικά και με σπουδαίο έργο και θέληση να μιλήσουν να τους φιλοξενεί κανένα "μεγάλο" κανάλι ή εφημερίδα ή περιοδικό. Σε μια χώρα που τα ηνία έχουν όσοι έχουν καλό "μπάρμπα στην Κορώνη", η πνευματική ηγεσία - η πραγματική - κινείται απλώς στο σκοτάδι...

 59. φωνη avatar
  φωνη 19/08/2011 20:57:46

  Δεν πειράζει εδώ που φτάσαμε ας βρούμε και αντισυμβατικούς τρόπους.

 60. tak avatar
  tak 20/08/2011 14:05:03

  Αγαπητέ Φαήλο, η πνευματική ηγεσία του τόπου στο σύνολό της δεν έχει τον τόπο πάνω από το κεφάλι της, αλλά το κεφάλι της πάνω από τον τόπο. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις δεν κάνουν τίποτα λιγότερο ή περισσότερο, από το να πιστοποιούν τον κανόνα. Η ύπαρξη πνευματικής ηγεσίας σε ένα τόπο δεν πιστοποιείται από τις ακαδημαϊκές και λοιπές δημοσιεύσεις, που πρωτίστως εξυπηρετούν την ίδια. Η ύπαρξη πνευματικής ηγεσίας έχει σημασία για ένα τόπο, όταν τα έργα της και η συμπεριφορά της λειτουργούν υπέρ αυτού του τόπου και μάλιστα σε χρόνους δίσεκτους και χρόνους οργισμένους, που η "ανάσα" αυτής της ηγεσίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως "ανάσα" στην απόλυτη ξεραΐλα, αγωνία, απελπισία και έλλειψης οποιασδήποτε προοπτικής, που μαραζώνει τον τόπο και εξοντώνει απελπιστικά τους ανθρώπους, που δεν μπορούν από πού να πιαστούν και από πού να αντλήσουν θάρρος και ελπίδα για ένα αύριο, που δε φαίνεται να χαράζει σε κανένα ορίζοντα... Αυτός ο περήφανος τόπος τα έχει χάσει όλα και το χειρότερο, που τον πληγώνει και τον πεθαίνει, είναι η χλεύη της ιστορίας του από τους Νιμπελούγκεν και τους υπόλοιπους επιδρομείς και άρπαγες της ιστορίας... Έχουμε συναίσθηση των γραφομένων μας και δεν ακυρώνουμε πολιτισμούς, το δικό μας υπερασπιζόμαστε, αυτόν και υπέρ του οποίου η "περίφημη" πνευματική ηγεσία έπρεπε ήδη να είχε γυρίσει τον κόσμο ανάποδα και όχι να σιωπά στην ηρεμία και ησυχία των λαγουμιών της, μακριά από τη μάχη και τη φωτιά που μαίνονται γύρω μας. Να προσθέσω περισσότερα; Ας το κάνει ο "Τρελαντώνης", στον οποίο άφησε παρακαταθήκη ο Ελύτης, στήριξε και στηρίζει ο Θεοδωράκης και πολλοί άλλοι Έλληνες εκτός του πολιτικού του χώρου... Άλλωστε έχει υποχρέωση στενή, οικογενειακή, στην Πηνελόπη Δέλτα, που η ψυχή της δεν άντεξε να βλέπει τους σιδερόφρακτους να ανεβάζουν τον αγκυλωτό στην Ακρόπολη... Εντάξει, ετούτοι δεν έχουν αγκυλωτό, έχουν όμως ένα €, που κάνει την ίδια δουλειά...

 61. Βασιλική avatar
  Βασιλική 31/08/2011 18:42:07

  Ποίηση 1948

  τούτη εποχή
  του εμφυλίου σπαραγμού
  δεν είναι εποχή
  για ποίηση
  κι άλλα παρόμοια
  σαν πάει κάτι
  να γραφεί
  είναι
  ως αν
  να γράγονταν
  από την άλλη μεριά
  αγγελτηρίων θανάτου
  γι αυτό και
  τα ποιήματά μου
  είν’ τόσο πικραμένα
  (και πότε –άλλωστε- δεν ήσαν;)
  κι είναι
  -προ πάντων-
  και
  τόσο
  λίγα

  Ν. Εγγονόπουλος «ΕΛΕΥΣΙΣ», 1948

 62. Orestios avatar
  Orestios 12/09/2011 16:05:10

  Ένα μικρό δείγμα για το που βρίσκεται η πνευματική ηγεσία του τόπου
  http://www.youtube.com/watch?v=maTfvtzOW54

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.