#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/12/2011 15:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πολιτική και όχι μάρκετινγκ!Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Οι εκλογές στην αστική δημοκρατία δυστυχώς δεν είναι ποιοτική αλλά ποσοτική διαδικασία Η αναγνωρισιμότητα είναι σημαντικότερο πράγμα για τον μέσο ψηφοφόρο απ΄ ότι η ικανότητα, που συνήθως είναι προς απόδειξη. Κοσμικοί, φανταχτερές γκόμενες, τηλεπατριώτες, κοσμούν τα ψηφοδέλτια κι ύστερα τη Βουλή των Ελλήνων, επιλεγμένοι με τα ίδια κριτήρια με τα απορρυπαντικά. Το φαίνεσθαι έχει καβαλήσει την ουσία. Στα τηλεοπτικά τραπέζια συζητήσεων καλούνται πολλές φορές όχι αυτοί που έχουν κάτι να πουν αλλά αυτοί που θα κάνουν την περισσότερη φασαρία, θα καυγαδίσουν, ακόμη και θα γελοιοποιηθούν. Έτσι τα «μηχανάκια των νοικοκυραίων» θα τσιμπήσουν τηλεθέαση, την οποία θα πάνε οι διευθυντές στους διαφημιστές για τον άρτο και το παντεσπάνι το επιούσιο των ήδη προβληματικών μαγαζιών τους.

Αυτό είναι άλλη μια κολοσσιαία και παρακμιακή στρέβλωση.

Η άλλη, ακόμη πιο σημαντική, είναι η μετάθεση της πολιτικής δυναμικής σε εξωθεσμικά κέντρα αποφάσεων, τις επιλογές και την απληστία των οποίων πληρώνουμε σήμερα, μεταξύ άλλων.

Η επόμενη Βουλή κι η επόμενη κυβέρνηση θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν τις κρισιμότερες περιστάσεις για το Έθνος από το 1974. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τους όρους του χθες. Δεν μπορεί να γίνει με πολιτικό προσωπικό ανίκανο ν’ ανταποκριθεί στους κινδύνους, τις τεράστιες απαιτήσεις και τις αδήριτες ανάγκες που επιβάλλει η επιβίωση του Λαού και του κράτους μας.

Στον δημόσιο βίο έχει επικρατήσει η σχολή της ήσσονος προσπαθείας. Να φαίνεσαι, να ακούγεσαι, θίγοντας όσο το δυνατόν λιγότερα πρόσωπα και καταστάσεις. Μόνο μόστρα, φρουφρού και αρώματα. Αυτό όμως δεν είναι πολιτική. Είναι δημόσιες σχέσεις. Η χώρα όμως δεν είναι μπαρ ή εστιατόριο.  Το άγριο παρόν και το ακόμη αγριότερο μέλλον μας απαιτεί συγκρούσεις, μετωπικές αντιπαραθέσεις, έναν πολιτικό πόλεμο με την παρακμή, τους φορείς, τις νοοτροπίες και τα πρόσωπα που την υπηρετούν. Οι έξυπνες ατάκες και το μαρκετίστικο τίποτα, δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα. Ούτε μισό. Όταν προσπαθείς να τους ευχαριστήσεις όλους, τους δυσαρεστείς όλους και δεν αλλάζεις τίποτα.

Υποθέτω τα παλ χρώματα στις γραβάτες, οι ωραίες κομμώσεις και η διδαγμένη από ειδικούς κινησιολογία και εκφορά του λόγου, παίζουν κάποιο ρόλο για την αρχική συμπάθεια και προσοχή του τηλεθεατή-ψηφοφόρου. Τι γίνεται όμως με τον ίδιο τον λόγο, την ουσία του, τις ιδέες που περιέχει, την συνέπεια σε αυτές; Οι όμορφοι και φανταχτεροί δεν λύνουν προβλήματα. Η ωχρά σπειροχαίτη του δημοσίου βίου, η πολιτική ορθότητα, παρήγαγε στρατιές και στρατιές ατσαλάκωτων διαφημιστών του εαυτού τους και των στενά προσωπικών φιλοδοξιών τους. Πίσω από όμως από τις στρογγυλές κουβέντες τα σακάκια και τα φορέματα, υπάρχει συνήθως ένα αβυσσαλέο κενό. Ενίοτε κι η διαφοροποίηση δημιουργείται για την διαφοροποίηση. Το παίζουν κάποιοι άλλοι για να ετεροκαθοριστούν σε σχέση με κάποιους άλλους και να δημιουργηθούν βάσεις για δημοσιότητα, υπονόμευση της αληθινής ενότητας και διεκδίκηση περισσότερης εξουσίας. Από πίσω δεν υπάρχει καμμία αληθινή ιδέα, κανένα πάθος για οτιδήποτε. Μόνο πολιτική βουλιμία και ίντριγκα. Συχνά συγκροτούνται ομάδες οι οποίες δεν υπηρετούν παρά τα εξωθεσμικά οργανωμένα συμφέροντα. Ο Λαός καμμιά φορά υποψιάζεται αλλά συχνά δεν παίρνει είδηση ότι η αντιπαράθεση που παρακολουθεί έχει άλλη, κρυφή, ατζέντα, άλλους εντολοδόχους κι όχι τον ίδιο.

Όμως τώρα στην σκληρή πραγματικότητα, μακριά από την ψεύτικη ευμάρεια με τα πήλινα πόδια, τώρα που είμαστε ρέστοι, άφραγκοι κι εν κινδύνω, το στυλ και τα στρογγυλά λόγια δεν παίζουν κανένα μα κανένα ρόλο. Δεν μπορούν να παίξουν.

Το δημοσιονομικό αδιέξοδο, η λαθρομετανάστευση, η εγκληματικότητα, η συυρικωμένη από την δανειακή εξάρτηση εθνική ανεξαρτησία μας, η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας και κυρίως η ανάκτηση του ηθικού των Ελλήνων έχουν άλλες προϋποθέσεις. Αυτή η ανελέητη μάχη θέλει ιδέες, αδιαπραγμάτευτους ιδεολόγους, σημαιοφόρους ελληνοκεντρικών ιδεών. Η Ελλάδα, ο Λαός, χρειάζεται μαχόμενους πατριώτες, βαθιά δημοκράτες, που να προέρχονται από την ίδια την κοινωνία, να ανήκουν στον αληθινό κόσμο της εργασίας, των επιχειρήσεων, την επιστήμη.

Δεν έκρυψα ποτέ την πίστη μου στις Ιδέες και στους Αρχηγούς, στους πρόμαχους που είναι οι σημαιοφόροι των ιδεών, που οργανώνουν και κινητοποιούν τους πολλούς και καθοδηγούν τις πολιτικές μάχες. Αυτούς που εκφράζουν το όραμα για την Πατρίδα και την κοινωνία. Οι συλλογικότητες από μόνες τους είναι άνευρα, ακέφαλα όντα. Στείρα. Μόνο όταν από τα σπλάχνα τους αναδεικνύεται ο ηγέτης παράγουν πολιτική. Έτσι γράφεται η Ιστορία. Γιατί, ξαναλέω, ο Αλέξανδρος δεν θα ήταν τίποτα χωρίς τους Μακεδόνες του αλλά κι οι Μακεδόνες δεν θα ήταν τίποτα χωρίς τον Αλέξανδρο. Όμως κι ο Αρχηγός, κι εγώ το λέω ποιον αναγνωρίζω ως τέτοιον, χρειάζεται έναν στελεχωμένο πολιτικό στρατό. Χρειάζεται αυτούς που θα πάρουν το μήνυμα και θα το μεταφέρουν στο πλήθος, στους πολίτες. Χρειάζεται αυτούς που θα διοικήσουν δια του παραδείγματος, αυτούς που θα υλοποιήσουν το σχέδιο, θα φέρουν πέρας το δύσκολο έργο. Γιατί οι καιροί που η χώρα πήγαινε χαρωπή από χρόνο σε χρόνο βερεσέ, τέλειωσαν. Τώρα η πίστωση χρόνου κι ανοχής από τους πολίτες είναι ελάχιστη. Η κοινωνία δεν περιμένει. Βράζει. Λογής - λογής τυχοδιώκτες, μηδενιστές, εχθροί, παραμονεύουν. Τα προβ΄΄ηματα είναι πια θανάσιμα, δεν μπορούν να πάνε στις καλένδες κι ούτε θα αρκεί η βολική μετάθεση των ευθυνών στους προηγούμενους. Ο λαός λοιπόν θα πρέπει πια να κάνει αλλιώς τις επιλογές του. Να διαλέξει μαχητές κι όχι απορρυπαντικό.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία»)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 14/12/2011 16:11:44

  Σωστό το άρθρο σου Φαήλο. Το φαίνεσθαι που επικρατεί του είναι, πρέπει να τελειώσει γιατί είμαστε μια ανάσα πριν το χειρότερο.... Ο Αρχηγός χρειάζεται στρατό.... Και θα τον βρει ,εκτός των τειχών....

 2. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 14/12/2011 16:12:30

  ... όσα είπε ο τέως γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομ. Σπινέλλης, για την εφαρμογή του... συστήματος 4-4-2 στις εφορίες: 40% «έκπτωση» στο αρχικό πρόστιμο, 40% μίζα στον εφοριακό και μόλις 20% τελικό έσοδο για τα δημόσια ταμεία.
  Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 12:23 Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

  Αυτό τό σύστημα κ. κρανιδιώτη, ποιός θά τό βάλει χέρι;
  Τό ίδιο σύστημα παίζει μόνο στήν εφορία ή σέ όλο τό δημόσιο; Μήπως καί στήν δικαιοσύνη; Είναι μόνο σύστημα ΠΑΣΟΚ;
  Ερώτηση ενός χαζού «υπήκοου».
  Καί είναι μόνο η κορυφή τού παγόβουνου.

  • koinos_nous avatar
   koinos_nous @ Ιαπετός 14/12/2011 16:44:24

   "Είναι μόνο σύστημα ΠΑΣΟΚ".
   Οι εφοριακοι επι ΝΔ επαιζαν κατενατσιο, 0-0-0 δηλαδη?
   Πλακα μας κανεις?

 3. mlvzero avatar
  mlvzero 14/12/2011 16:31:48

  εγω θελω να σε ρωτησω αν σου τραβηξαν το αυτι?
  γιατι εκει στην νεα δημοκρατια φαινεται να κανουν κουμαντο κατι τυποι ακριβως οπως τους περιγραφεις
  οσο για τον αρχηγο..ολα τα κανει σωστα?δεν εχεις κανει ποτε κριτικη ουτε καν ηπια
  θα θελα να διαβασω μια απαντηση και οχι αλλων η του σαιτ εδω

 4. apostolis-kastoria avatar
  apostolis-kastoria 14/12/2011 16:33:37

  Σαν συνέχεια του "εξαιρετικού" για ακόμη μια φορά άρθρου σου θα ήθελα να προσθέσω δυο - τρία πραγματάκια . Τα κριτήρια που θέτεις και θα πρέπει να θεωρούνται σαν αυτονόητα ¨προσόντα¨ των υποψηφίων βουλευτών ενός υγειούς κόμματος , θα πρέπει πρώτα από όλους , αφού λογικά τα ασπάζεται , ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος να τα αξιολογήσει και αφού πρώτα τα ξεψαχνίσει λεπτομερώς για τον κάθε υποψήφιο που θέλει να θέσει τον εαυτό του στην κρίση του λαού , να καταρτίσει τις λίστες των υποψηφίων σε ολόκληρη την χώρα . Πρώτος υπεύθυνος κατά την άποψή μου είναι ο αρχηγός του κόμματος και το άμεσο περιβάλλον του , για την ποιότητα των στελεχών που θα απαρτίζουν τα ψηφοδάλτια σε όλη την χώρα . Μετά φυσικά έρχεται και η ευθύνη των απλών ψηφοφόρων οι οποίοι θα πρέπει να διαλέξουν τους καλύτερους μεταξύ των ¨καλών¨ και όχι φυσικά "των απορρυπαντικών" . Ελπίζουμε στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη των πραγμάτων , γιατί εδώ που τα λέμε και στην ΝΔ ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν πολλά "απορρυπαντικά". Πρώτα η ευθύνη λοιπόν στον αρχηγό για να τοποθετήσει τα "απορρυπαντικά" στα ράφια του χρονοντούλαπου της Ιστορίας και να προχωρήσει μπροστά με ανθρώπους με αυστηρές προδιαγραφές , όπως στο άρθρο σου περιγράφεις και μετά στον απλό ψηφοφόρο - αγωνιστή του κόμματος .

  • Αθαν. Παπαδόπουλος, Καναδάς avatar
   Αθαν. Παπαδόπουλος, Καναδάς @ apostolis-kastoria 14/12/2011 20:31:20

   Σαν συνεχεία αυτών που έγραψε ο apostolis-kastoria, και όχι εις απάντησιν, επαναλαμβάνω αυτά που έχω ήδη πεί πολλάκις πριν, και τα οποία δεν θα κουραστώ να τα επαναλαμβάνω. 'Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα'!
   Πως μπορούμε να στείλουμε στο κοινοβούλιο τους κατάλληλους ανθρώπους όταν στο πολιτικό μας σύστημα δεν αποφασίζει η βάση ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές? Το παιχνίδι είναι τελειωμένο πριν ακόμη ο ψηφοφόρος φτάσει στη κάλπη να ψηφίσει. Στις καλλίτερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, τα μέλη του κόμματος σε μια συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια εκλέγουν τους υποψηφίους που θα κατεβάσει το κόμμα στις εκλογές. Η ιδέα βέβαια δεν είναι ούτε καινούργια ούτε εξωπραγματική. Πολλοί αντιδρούν φοβικά στην ιδέα της εκλογής των υποψήφιων βουλευτών από την βάση (κάτι που βέβαια απαιτεί τροποποίηση του καταστατικού της ΝΔ σε έκτακτο συνέδριο) με το σκεπτικό ότι μειώνει την ευελιξία του Προέδρου και πιθανώς στερήσει τη αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Υπάρχει όμως και η θετική όψη του νομίσματος . Η εκλογή των υποψηφίων βουλευτών από την βάση θα επιτρέψει στον Πρόεδρο να ξεφορτωθεί από τα διάφορα ‘βαρίδια’ χωρίς ‘εσωκομματικό κόστος’ (εφόσον θα είναι ο λαός που θα πάρει στις σκληρές αποφάσεις). Ακόμη πιο σημαντικό, μια τέτοια κίνηση ίσως γίνει ο καταλύτης που θα πείσει τον Έλληνα ψηφοφόρο ότι η ΝΔ τολμά, ότι τα πράγματα στην ΝΔ δεν είναι μια από τα ίδια, και ότι η ΝΔ αξίζει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Τέλος, ας μην ξεχνάμε και τη λεπτομέρεια ότι είναι και κάτι ποιο δημοκρατικό, και ότι αυτοσκοπός δεν είναι σώνει και καλά να κερδίσει η ΝΔ τις επόμενες εκλογές, αλλά να φτιάξουμε τώρα μια καλλίτερη ΝΔ ώστε να κυβερνηθεί και η Ελλάδα καλλίτερα μετά τις επόμενες εκλογές. Η συνέχεια εδώ: http://www.antinews.gr/2011/12/11/138004/

   Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος ΝΟΔΕ (ΝΔ) Οντάριο, Καναδά
   (εκλεγής από την βάση! Όπως και ο Πρόεδρος της ΝΔ.)

 5. Ermippos avatar
  Ermippos 14/12/2011 16:46:07

  Σωστές μέχρι κεραίας οι επισημάνσεις σας κ. Κρανιδιώτη. Μόνο που μοιάζουν ονειροπολήσεις για μια άλλη χώρα. Ο κόσμος θα πάει για ακόμη φορά να ψηφίσει κάθε λογής απορρυπαντικά. Απορρυπαντικά θα βρει στις βιτρίνες, απορρυπαντικά θα διαλέξει. Μέχρι να εξοντωθούν αυτοί που αποφασίζουν ότι τα ράφια θα πρέπει να στολίζονται πάντοτε με απορρυπαντικά, απορρυπαντικά θα βρίσκει. Προς το παρόν, όμως, φρόντισαν οι τελευταίοι να αποκλείσουν την συμμετοχή όλων των άλλων στην σκηνή. Και συνεχίζουν αμέριμνοι να διακινούν τα απορρυπαντικά τους. Στην αρχή μόνο σκιάχτηκαν λίγο αλλά μετά κατάλαβαν ότι ακόμη και από έναν εξαθλιωμένο λαό όλο και κάτι βρίσκει κανείς να αρπάξει. Έτσι συνήλθαν και συνεχίζουν. Όσο για τον λαό; Πάντα θα υπάρχει κάτι χειρότερο από το σήμερα, για να τον τρομάζει, ότι θα μείνει ακυβέρνητος και θα πέσει σε μεγαλύτερες συμφορές αν χάσει τα πολύτιμα απορρυπαντικά του. Αφήστε δε που ότι του παίρνουν σε ψωμί θα του το δίνουν πίσω στο πολλαπλάσιο σε εθνική υπερηφάνεια. Τα γενναιόδωρα απορρυπαντικά βεβαίως, που θα καταγγέλλουν από τα τηλεπαράθυρα τους ξένους εχθρούς του γένους, αυτούς που μας οδήγησαν ως εδώ με τις σκοτεινές συνωμοσίες τους.

 6. ΔΗΜΟΣ avatar
  ΔΗΜΟΣ 14/12/2011 16:58:31

  " Όμως κι ο Αρχηγός, κι εγώ το λέω ποιον αναγνωρίζω ως τέτοιον, χρειάζεται έναν στελεχωμένο πολιτικό στρατό "
  Σωστά κύριε Κρανιδιώτη. Στη ΝΔ δημιουργούμε το νέο πολιτικό στρατό που θα μας πάει στο μέλλον και μακριά από την οικογενειοκρατία και τη διαπλοκή. Ξεκινήσαμε με τον υιό Ψυχάρη, και να δουμε με ποιόν άλλο αγωνιστή της παράταξης θα συνεχίσουμε. Ελπίζω να μη καταλήξουμε σε κανένα τέκνο του Τσοχατζόπουλου

 7. ioannis33 avatar
  ioannis33 14/12/2011 17:12:11

  Για να μπορεσει μια κοινωνια να υπαρξει αλλα και να προοδευσει στο περασμα του χρονου,στηριζει τις ελπιδες της σε καποια μελη της.Ποτε τυχαια και ποτε χωρις συνεση.Τα μελη της αυτα ειναι οι ''πολεμιστες'' της!Ειναι οσοι ασπαζονται τους στοχους,συγκινουνται απο τις αξιες και συν-πορευονται με τα οραματα της.Για τους υπολοιπους δεν δειχνει ενδιαφερον και προστασια αφου αλλωστε απειλουν την ιδια την συνοχη και την υπαρξη της.Δυστυχως,σημερα η ελληνικη κοινωνια δυσκολευεται να ανακαλυψει τους εκλεκτους της.Στα μελη της κυριαρχη θεση εχει η οκνηρια,η απουσια ιδανικων και αλλα χειροτερα ''προσοντα''.Η ελληνικη κοινωνια χανει το στιγμα της,το χρωμα της,την ταυτοτητα της,την θρησκεια της,το παρελθον της και αρα το μελλον της.Πρεπει να δρασουμε,να αντιδρασουμε το σωστοτερο!Οποιος δεν νιωθει την αφυπνιση δεν θα τον τιμησει η κοινωνια,θα τον απορριψει απο ''αριστο και πολεμιστη''.Το αρθρο ειναι εξαιρετικο!!!

 8. victoria (true) avatar
  victoria (true) 14/12/2011 17:56:59

  Αδιαπραγμάτευτοι ιδεολόγοι, με λυμένα χέρια.
  Η προσπάθεια πρέπει να γίνει και να γίνει έτσι, από ανθρώπους όπως τους περιγράφεις.

  Αν κάποιοι έχουν 'μηντιακή' εμπειρία, ας την προσφέρουν για να προσέχουν τα νώτα αυτών και του αρχηγού. Εμπροσθοφυλακή και οπισθοφυλακή.

 9. eteros avatar
  eteros 14/12/2011 18:11:35

  Aυτά πού λές αγαπητέ, είναι αυτονόητα. Ομως, ισως θα ήτανε καλό αλλά και πρέπον , να κάνεις και έστω και μιά ήπια κριτική γι αυτόν πού αναγνωρίζεις σαν αρχηγό, δότι όπως πολύ καλά ξέρεις, είναι και αυτός μέρος τού προβλήματος. Και μάλιστα κραυγαλαίο. Η μήπως δεν είναι.??.......

 10. Θέμις avatar
  Θέμις 14/12/2011 18:19:09

  "Η Ελλάδα, ο Λαός, χρειάζεται μαχόμενους πατριώτες, βαθιά δημοκράτες, που να προέρχονται από την ίδια την κοινωνία, να ανήκουν στον αληθινό κόσμο της εργασίας, των επιχειρήσεων, την επιστήμη".
  Σωστά, τέτοιους χρειάζεται, όπως τους περιγράφετε. Αλλά ποιοι είναι αυτοί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ; Πόσοι συγκεντρώνουν αυτά τα χαρακτηριστικά;
  Θεωρώ ότι ως ψηφοφόρος δεν έχω υπάρξει πελάτης της Procter & Gamble ή της Unilever. Αλλά ποιες επιλογές έχει κανείς στο παραβάν των εκλογών τελικά και πόσα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά διαθέτουν; Γεννήθηκα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Β. Ελλάδας και μεγάλωσα σε μία άλλη, διατηρώντας όμως τα εκλογικά μου δικαιώματα στη γενέτειρά μου, όπου ποτέ δεν έζησα. Μιλάω για περιοχές όπου τα ψηφοδέλτια έχουν 4 έως 5 ονόματα υποψηφίων και βάζουμε σταυρό σε 1 ή 2. Στην αυτονόητη ερώτηση που μου ετέθη κατ' επανάλειψη γιατί δεν μετέφερα τα εκλογικά μου δικαιώματα, η απάντηση για την οποία δεν αισθάνομαι υπερήφανη ήταν "τους δικούς μας εδώ τους ξέρω πολύ καλά για να μπορώ να τους ψηφίσω, τουλάχιστον στην άλλη πόλη δεν ξέρω τι λαμογιές έχουν κάνει και έχω πιο ήσυχη τη συνείδησή μου".
  Επομένως, καλό είναι να διαχωρίζουμε το marketing από τις πολιτικές μας επιλογές και σωστά επισημαίνετε στο κείμενο την ατομική ευθύνη την ώρα της κάλπης, αλλά αν δεν υπάρχουν αξιόλογες επιλογές στα ψηφοδέλτια, ανθρώπων που πριν πολιτευτούν προσπάθησαν και πέτυχαν κάτι άλλο στη ζωή τους, θα συνεχίσουμε να ψηφίζουμε επιλέγοντας το λιγότερο κακό, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

 11. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 14/12/2011 19:25:37

  Θα διαφωνήσω. Οι εκλογές ΕΥΤΥΧΩΣ είναι μια ποσοτική και όχι ποιοτική διαδικασία.
  Για αυτό (με όλες τις στρεβλώσεις) έχουμε μια αστική δημοκρατία και όχι μια διακυβέρνηση πεφωτισμένων. Γιατί δεν υπάρχει έκφραση ...της φωνής λαού.
  Για αυτό και μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπηςε που είχε καθολική (ανδρική) ψηφοφορία από το 1850 ήταν η χώρα μας.
  Γιατί η στράτευση των πολιτών και η συμμετοχή στα κοινά είναι το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωση ενός έθνους και την θεσμοθέτησή του ως κράτος.
  Η οιδοποιός διαφορά είναι ότι οι εγχώριοι πρώην νυν και μελλοντικοί πατέρες του έθνους συγχέουν το Κράτος, τις δομές και τις λειτουργίες του με το κοινοβουλευτικό τους έργο και το πολιτικό τους γράφειο (το πολιτικό τους κεφάλαιο και μέλλον).
  Για αυτό όποιος, έστω και σύμβουλος ορισμένος από ένα κόμμα, φέρνει στη διοίκηση τους κομματάνθρωπους.
  Η διάκριση των εξουσιών και κυρίως οι δύο (δικαστική & εκτελεστική) στην Ελλάδα υποκλίνονται στο "ξέρεις ποιος είμαι εγώ; & εντολή Υπουργού" (....για ρώτα στη Συγγρού κάτι θα θυμούνται.)

  Δεν έχει λοιπόν για παράδειγμα καμία αξία αν ο χ ή ψ αστέρας κάτσει στο βουλευτικό έδρανο αν δομή της χώρας μπορεί να τον καθίσει και στο έδρανο του κατηγορούμενου.
  Αν εγώ ο κρατικός πλέον υπάλληλος (πάει το δημόσιο) δεν είχα το εντέλλεσθαι αλλά το γράμμα του νόμου...

  Οταν λοιπόν οι πατέρες του έθνους επιθυμούν το ρόλο του τροχονόμου για να μπορούν να ελέγχουν τη ροή δεν φταίει ούτε η αστική δημοκρατία ούτε το διαδίκτυο ούτε η τηλεόραση.

  Οταν τα Μέγαρα έχουν στοιχίσει 1,000,000,000 και η Proton άλλο τόσο για παράδειγμα δεν φταίει η ψήφος. Οταν παραλαμβάνονται τρένα φαρδύτερα δεν έχει σχέση η ποσότητα ή η η ποιότητα αλλά η σκοπιμότητα.

  Ο Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες δεν είχαν λοιπόν σκοπιμότητα αλλά σκοπό, δομές κανόνες και λειτουργίες. Ο αρχηγός οι ιδέες και ο στρατός είναι καλό να υπάρχουν όταν δεν είναι μισθοφορικοί ...για βούτες στον ταβά με τα κουλούρια.

  Το αν έχει μπριγιαντίνη λακ ή καράφλα ο τηλεοπτικός μας κοινοβουλευτισμός θα ήταν αδιάφορο αν υπήρχε δικαιοσύνη τυφλή κουφή και με τα χέρια στις τσέπες.

  Λοιπόν : στόχος πρόγραμμα κανόνες τα υπόλοιπα δεν είναι παρά λευκές επιταγές και ευκαιριακοί σωτήρες που μας έφθασαν έως εδώ....με μόνη δυνατότητα άμυνας της κοινωνίας την ποσοστική έστω και λανθασμένη επιλογή και έκφρασή της στην κάλπη.

  ΥΓ

  για αυτό και ο κόσμος μας είναι μουδιασμένος και η κοινωνία θεατής και αναποφάσιστη: κάποιοι επέλεξαν να στηρίξουν μια κυβέρνηση με πήλινα πόδια, να συνεργαστούν με υβριστές κοινωνικών ομάδων και με φοροεισπράκτορες χαρατσιών.

  Η τελευταία λευκή επιταγή εξοφλήθηκε το 2007 και το 2009 ένθεν και κείθεν των υποστηρικτών της ΕΚΑΣ, από μια κοινωνία που ωσονούπω θα βλέπει και τα παιδά της στα σχολικά συσσίτια. Μια κοινωνία που βράζει και οι επίδοξοι κυβερνήτες της δεν μπορούν να διασχίσουν ούτε ένα δρόμο ούτε να παρακολουθήσουν μια παρέλαση. Γιατί ακόμα και η ποιότητα λαδώνεται και διαβρώνεται, για την ποσότητα δεν επαρκούν οι λουφέδες...

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Ο Ιθαγενής 14/12/2011 19:29:47

   Το υ.γ καταπληκτικό...

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ ΕΥΑ 14/12/2011 23:17:21

    Τίποτα δεν μοιάζει τόσο με ειλικρινή πεποίθηση, όσο το ηλίθιο πείσμα.
    Δεν έχουν μάθει να ακούν και να αποφασίζουν αλλά να αποφασίζουν και να μιλούν για αυτό ούτε το δρόμο δεν μπορούν πλέον να διαβούν...

 12. Idiot avatar
  Idiot 14/12/2011 19:34:03

  Πολυ ωραια τα λετε.Να βαλουμε μια αρχη.Οι υποψηφιοι στις επομενες εκλογες να μην ειναι δεσμευμενοι με υποχρεωσεις σε εξωθεσμικα παρακεντρα,παραμαγαζα και στοες.Επισης να μην ειναι δουλοι παθων δυνητικα ασυμβιβαστων με την αρετη του δημοσιου ανδρος.
  Να το κανω λιανα. Με ευθυνη του αρχηγου οχι μασονοι και κιναιδοι στα ψηφοδελτια τουλαχιστον

  • alexis avatar
   alexis @ Idiot 15/12/2011 08:56:11

   Idiot, σε το είπε η μανούλα σου ότι οι όπως λες μασόνοι και κίναιδοι το έχουν γραμμένο στο μέτωπο ότι όντος είναι??? αν όχι πως θα τους ξεχωρίσει????
   αντί να φτιάξουμε θεσμούς που να μη μπορεί να κουνιέται ο κάθε πολιτικός για να αυτοματοποιηθεί το σύστημα αρχίσαμε πάλι τα κούφια τε μεγάλα λόγια τα ωραία....

 13. Χριστόφορος Μίχου avatar
  Χριστόφορος Μίχου 14/12/2011 19:52:39

  .....δότι όπως πολύ καλά ξέρεις, είναι και αυτός μέρος τού προβλήματος. Και μάλιστα κραυγαλαίο. Η μήπως δεν είναι.??…….
  eteros, μήπως γνωρίζεις (για να μαθαίνω κ εγώ) και μπορείς να βάλεις σε δυο στήλες, από τη μια τις πατριωτικές κινήσεις κ από την άλλη τα λάθη του προέδρου? και μιλώ για λάθη, όχι σκοπιμότητες, για τέτοιες δεν υπάρχουν, δεν τις σηκώνει η Ελληνικότητα η ευγένεια και το ήθος του ανθρώπου.
  Αλλά θα σε παρακαλέσω από πριν, μην αρχίσεις κ εσύ να βάζεις γκολ από την εξέδρα και να γίνεσαι μετά Χρηστό προφήτης.
  Έτσι για να μην αφήνουμε υπονοούμενα, αλλά ούτε να μας κατακλύζει η παραπληροφόρηση ή η όποια σκοπιμότητα.
  ευχαριστώ.

 14. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 14/12/2011 20:01:48

  Ο κόσμος θα εκφραστεί πολιτικά στις επόμενες εκλογές. Οι "αναγνωρίσιμοι" και το λάιφ στάιλ τέλειωσε.
  Προσυπογράφω Φαήλο

 15. Δικερως avatar
  Δικερως 14/12/2011 20:34:59

  Πφ,εχω βαρεθει να συμφωνω,εχω καταντησει συστημικος και καλα.

 16. Γιώργος Γκ. avatar
  Γιώργος Γκ. 14/12/2011 21:34:01

  Φαήλο βαρέθηκα να σου δίνω συγχαρητήρια γι'αυτά που γράφεις!!!!!!

 17. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 15/12/2011 12:23:12

  Την εξαιρετική προσέγγιση του Φαήλου που έθεσε ξεκάθαρα το πρόταγμα αλλά και το μέσον για την επίτευξή του ακολουθεί πλειάδα σχολίων ως συνήθως. Αρκετά επικεντρώνουν στο μέσον δηλαδή στο πολιτικό προσωπικό. Όχι βέβαια χωρίς λόγο. Η συζήτηση για το συγκεκριμένο, ειδικά εδώ στο ιστολόγιο των αντινέων, έχει επαναληφθεί πολλές φορές. Θα ήθελα να σημειώσω το εξής. Σε όλη την Επικράτεια θα υπάρξουν πάνω από δύο χιλιάδες υποψήφιοι. Ας πούμε ότι λόγω καταστατικού κι άλλων σκοπιμοτήτων υποχρεούνται το κόμμα να συμπεριλάβει τους νυν βουλευτές στις λίστες. Πόσοι είναι αυτοί; ούτε εκατό. Οι υπόλοιποι δυο χιλιάδες ας υποθέσουμε ότι θα είναι οι κατεξοχήν απόστολοι του καθαρού μηνύματος ΣΑΜΑΡΑ. Εάν ο Λαός δεν είναι σε θέση, μετά απ΄όσα συνέβησαν και συμβαίνουν, να διακρίνει έστω και τώρα ποιοί ευαγγελίζονται το διαφορετικό το ΑΥΡΙΟ και ποιοι είναι το ΧΤΕΣ, τότε πολύ φοβούμαι ότι δεν δεν έχει καταλάβει τίποτε. Είναι δυνατόν;
  Θεωρώ λοιπόν ότι τώρα οφείλουμε να επικεντρώσουμε στο ΜΗΝΥΜΑ της ΝΕΑΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. Ο Σαμαράς να κατέβει ο ίδιος, να περπατήσει με το Λαό και να στείλει ταυτόχρονα τους αποστόλους του στον κόσμο. Το ΧΤΕΣ θα προτιμήσει κατεξοχήν το γυαλί της αναγνωρισιμότητας και της διαπλοκής. Το ΑΥΡΙΟ πρέπει να ζυμωθεί πρωτίστως στον κόσμο. Εκεί το ΕΙΝΑΙ ξεχωρίζει από το ΔΗΘΕΝ.
  Γνωρίζω ότι μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας είναι αιχμάλωτο του δήθεν και λάϊφστάϊλ. Δεν έχω αυταπάτες. Όλα αυτά αγαπητοί συμπατριώτες είναι πλέον passe! Ένα παράδειγμα. Ήμουν χτες βράδυ σε δείπνο όπου μεταξύ άλλων κι ένας τουριστικός πράκτορας απ΄τους ικανούς στον κλάδο. Τα προηγούμενα χρόνια τέτοιες μέρες κι ενόψει Δωδεκαημέρου, οι Έλληνες αναζητούσαν τα πακέτα για το εξωτερικό κατά δεκάδες χιλιάδες. Ακόμη κι αν τα δύο τελευταία χρόνια τα διακοποδάνεια είχαν περιοριστεί υπήρχε "λίπος". Το παραμύθι τελείωσε. Φέτος αν παν και ως τα Γρέβενα, θαύμα θά΄ναι. Όχι ότι είναι κατώτερα τα Γρεβενά κι η ευρύτερη περιοχή ως προορισμός. Κάθε άλλο, το αντίθετο μάλιστα. Αλλά ο "ξέρεις ποιος είμαι εγώ" ήθελε το Παρίσι των Φώτων, κι όταν αντίκρυζε το ατέλειωτο γκρίζο, δεν καταλάβαινε το χαρακτηρισμό "πόλη του φωτός".
  Τώρα που ο κόσμος βγαίνει απ΄το απατηλό παραμύθι και τρομάζει, έχει ανάγκη από ΛΟΓΟ. Λόγο στέρεο, απλό, κατανοητό και κυρίως προοπτικής κι ΕΛΠΙΔΑΣ. Λόγο τον οποίο θα διατρέχει και συνέχει ο πατριωτισμός. Όχι ως ηθικιστικό, προτεσταντικό νόημα και μέσο, αλλά ως βιωματική πράξη, προσωπικό παράδειγμα και κοινωνική αναφορά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.