#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/07/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιός φιλελευθερισμός;Υπάρχουν ιδεολογίες περισσότερο και λιγότερο «κατάλληλες» για συγκεκριμένους λαούς (;)
Ποια ιδεολογία ταιριάζει στον Έλληνα;
Είναι αλήθεια ότι η κάθε ιδεολογία μετριάζεται μέσα στον «ελληνικό τρόπο» και την “καθ’ ημάς Ανατολή» (;)

Οι απαντήσεις – αποδείξεις στα παραπάνω ερωτήματα – αξιώματα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Συνήθως, όταν επιχειρούμε να γενικεύσουμε αναφερόμενοι σε έθνη, κοινωνίες ή μεγάλες ομάδες πληθυσμού που τις συνδέουν κοινά γνωρίσματα, τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα και μειωμένης αξιοπιστίας.

Παρόλα αυτά, η ιστορία συχνά μας δείχνει πως μπορεί κανείς να αντλήσει ισχυρές ενδείξεις (καμιά φορά σχεδόν  αποδείξεις), ώστε να θεμελιώσει κάποιες γενικόλογες κρίσεις που να αφορούν ολόκληρους λαούς και εθνικές ομάδες. Γνωρίζουμε θα έλεγα αρκετά,  ώστε να υποστηρίξουμε με ισχυρή πιθανότητα τον ισχυρισμό πως ανέκαθεν οι Έλληνες πρόκοψαν, αναπτύχθηκαν και πλούτισαν σε χώρες και περιοχές εκτός της σημερινής επικράτειας της Ελλάδας. Χώρες, αυτοκρατορίες και περιοχές, με διάφορες κυβερνήσεις και καθεστώτα που ποίκιλαν από την απόλυτη δημοκρατία, την συνταγματική μοναρχία, την ελέω Θεού βασιλεία, την κληρονομική μοναρχία, έως το στυγερό απαρτχάιντ και την αποικιοκρατία. Το  κοινό γνώρισμα όλων αυτών των χωρών στις οποίες οι Έλληνες κατάφεραν να επιτύχουν, να ακμάσουν και να προκόψουν, ήταν πως υποστήριζαν το ελεύθερο εμπόριο, διατηρούσαν (γενικώς) ανοικτά τα σύνορα και τις αγορές  και αποτελούσαν συνήθως πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Έτσι, μεγάλες και ισχυρές ελληνικές κοινότητες δημιουργήθηκαν και μεγαλούργησαν μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στην Αυστροουγγαρία, στις αυτόνομες περιοχές της Τεργέστης και της Βενετίας, στην Ρωσία, στα Βαλκάνια, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Αφρική (κυρίως την Νότιο Αφρική) και πιο πρόσφατα στην Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ίδια η Ιστορία επίσης μας οδηγεί στην εκτίμηση, πως οι Έλληνες που τα κατάφεραν σε περιοχές και χώρες με κλειστά σύνορα, κεντρικά ελεγχόμενες αγορές και εμπόριο και ισχυρά, πολλές φορές κρατικά μονοπώλια, υπήρξαν είτε παράνομοι (λαθρέμποροι, κοντραμπατζήδες, έμποροι όπλων, κλπ) είτε φορείς προνομίων που αποκτήθηκαν μέσω γνωριμιών, εξυπηρετήσεων και εκμετάλλευσης κακώς νοουμένων κοινών συμφερόντων με τις κυβερνήσεις και τις αρχές κάθε τόπου. Ένα είδος που αναπτύχθηκε και μεγαλούργησε και στο σύγχρονο ελληνικό κράτος με την μορφή «διαπλεκόμενων», «μπετατζήδων», «νταβατζήδων», «μεσαζόντων», «πιράνχας» και των πολιτικών τους «πατρώνων».

Ο λαός μας ανέκαθεν, από την βαθιά αρχαιότητα ως τις μέρες μας ποτέ δεν τα πήγε καλά με τα σύνορα και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των ανθρώπων, των αγαθών και των ιδεών. Με αλλεπάλληλους αποικισμούς στα αρχαία χρόνια, οι Έλληνες σχεδόν κατέστησαν την Μεσόγειο ελληνική θάλασσα.  Ακόμη και η Σπάρτη, η πιο «ελίτ» και κλειστή αρχαία ελληνική πόλη – κοινωνία, είχε ιδρύσει κυρίως για εμπορικούς και πολιτικούς σκοπούς την λαμπρή αποικία του Τάραντα στην κάτω Ιταλία.

Οι Έλληνες από τα πανάρχαια χρόνια έως και σήμερα, υπήρξαν επιτυχημένοι επιχειρηματίες και οξυδερκείς έμποροι. Προσαρμοσμένοι θαρρείς εκ φύσεως στην ελεύθερη – ανοικτή αγορά, φανατικοί υπερασπιστές του θεμιτού ανταγωνισμού και ρηξικέλευθοι κυνηγοί του κέρδους, εκμεταλλεύτηκαν πάντοτε κάθε ευκαιρία για εμπορική και επιχειρηματική επέκταση. Μονάχα μέσα στο νεοελληνικό μετα-επαναστατικό κράτος, με τους άπειρους περιορισμούς, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την ευνοιοκρατία, τον κομματισμό, την γραφειοκρατία και την διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, το έμφυτο θαρρείς εμπορικό και επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων, υποτάχθηκε, αναχαιτίστηκε και σχεδόν κατατροπώθηκε από ένα στρεβλό, λανθασμένο και κρατικοδίαιτο πολιτικο-οικονομικό μοντέλο, που οδήγησε την χώρα πολλές φορές στην χρεοκοπία, με τελευταία και πιο οδυνηρή αυτήν που βιώνουμε σήμερα.

Οι Έλληνες τέλος, ακόμη και όταν κατάγονταν από το τελευταίο χωριουδάκι της Ηπείρου, το μικρότερο νησάκι του Αιγαίου ή την φτωχότερη κωμόπολη της Μακεδονίας, προσαρμόστηκαν εύκολα και γρήγορα μέσα στα πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα των χωρών στις οποίες μετανάστευσαν, χωρίς ποτέ να ξεχάσουν την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου τους. Ο λαός μας, δεν ήταν ποτέ ένας ξενόφοβος και κλεισμένος στο καβούκι του λαός. Στην μακραίωνη ιστορία του, χρειάστηκε πολλές φορές να συμβιώσει δίπλα σε άλλους λαούς ή να υποδεχτεί και να αφομοιώσει μέσα του ξένους που μετακινήθηκαν ειρηνικά ή με πόλεμο στα εδάφη του. Ποτέ ο Έλληνας δεν φοβήθηκε τον «άλλο», τον ξένο, τον διαφορετικό. Ποτέ δεν τον κυνήγησε, δεν τον περιχαράκωσε σε γκέτο, δεν τον απέκλεισε από τον ελληνικό τρόπο.

Εάν λοιπόν κάποιος επιλέξει να απαντήσει θετικά στην πρώτη ερώτηση – αξίωμα, τότε και μετά τα ανωτέρω εκτεθέντα, η μόνη λογική και ιστορικά τεκμηριωμένη απάντηση που θα μπορούσε να δώσει στο δεύτερο ερώτημα, είναι «ο φιλελευθερισμός». Ο φιλελευθερισμός είναι η μόνη ιδεολογία που εγγυάται την διατήρηση και ενδυνάμωση όλων αυτών που αποτέλεσαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ελληνικού λαού μέσα στους αιώνες. Ελεύθερα σύνορα, ανοικτές αγορές, επιχειρηματικότητα, ανοχή του ξένου και του διαφορετικού.

Ποιος φιλελευθερισμός; Θα ρωτούσε κάποιος καχύποπτος. Δεν πιστεύω να αναφέρεσαι στον επάρατο νέο(;)φιλελευθερισμό του Φρίντμαν και της σχολής του Σικάγου ή τον κλασσικό φιλελευθερισμό του Χάγιεκ και της σχολής της Βιέννης! Δεν πιστεύω να μιλάς για την «ανοιχτή κοινωνία» του εξωλέστατου Κάρλ Πόππερ που λέγεται πως κάποτε τον κυνήγησε με την μασιά του τζακιού ο στριφνός και αγέλαστος Βιτγκενστάιν (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ήταν δεύτερος ξάδερφος του Χάγιεκ) !

Ηρεμήστε αγαπητοί μου. Η παραδοχή και η θετική απάντηση στο τρίτο ερώτημα στην αρχή του σημειώματός μας, θα έπρεπε να σας καθησυχάζει. Είναι αλήθεια πως οποιαδήποτε κλασσική ή καινοφανή ιδεολογία και αν επιχειρήσει να «μεταγγίσει» ή να «μετακενώσει» κανείς στην ελληνική κοινωνία, ακόμη και την πιο πολιτικά προκλητική, κοινωνικά ρηξικέλευθη και οικονομικά ακραία, ο «ελληνικός τρόπος» μας θα καταφέρει ακόπως να την «μαλακώσει», να την μετριάσει και να την προσαρμόσει στο ιδιόρρυθμο και οξύμωρο καμιά φορά ελληνικό αίσθημα περί ελέους, ανομίας, και οικονομικού συναμφότερου.

Ο φιλελευθερισμός λοιπόν, στην προσπάθεια της κεντροδεξιάς να γίνει αποδεκτός από τον «ελληνικό τρόπο» έλαβε κατά καιρούς διάφορους επιθετικούς προσδιορισμούς. Αρχικά παρουσιάστηκε ως «ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός» από τον ΚΚ τον Μεγάλο. Ήταν ένας φιλελευθερισμός που θεωρητικά θα επιχειρούσε να συγκεράσει τις αρχές της ελεύθερης αγοράς και των ατομικών ελευθεριών, με την κοινωνική δικαιοσύνη και τις συντηρητικές δομές της τότε ελληνικής κοινωνίας. Απέτυχε κατά τη γνώμη μου οικονομικά, εκφυλιζόμενος σε ένα μοντέλο συντηρητικού κρατισμού, που αντί να ανοίξει την αγορά στους ιδιώτες, παρέδωσε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο κράτος-επιχειρηματία.

Επανήλθε αργότερα η κεντροδεξιά με  τον Μητσοτάκη, ο οποίος παρουσίασε ένα sui generis φιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο περιείχε εν σπέρματι τα πάντα – όλα σε ένα απίθανο τουρλουμπλούκι, από το οποίο το μόνο που ξεχώριζε ευκρινώς ήταν οι αποκρατικοποιήσεις – ιδιωτικοποιήσεις, που όμως στην πράξη σημείωσαν παταγώδη αποτυχία λόγω ανεπαρκούς σχεδιασμού και ασθενούς εφαρμοστικής βούλησης. Επανέκαμψε το 2004  με την φιλελεύθερη «επανίδρυση» του κράτους ανοίγοντας μια περιποιημένη τρύπα στο πολιτικό νερό του κρατισμού ο οποίος μας εκμαύλισε και ενδώσαμε ασμένως, διορίζοντας κατά εκατοντάδες χιλιάδες τους «σταζίερς» στο δημόσιο. Ο «ημέτερος τρόπος» και η ελληνική «ιδιοπροσωπεία» είχαν κάνει ακόμη μια φορά το θαύμα τους, μετατρέποντας κάθε απόπειρα εμβολιασμού φιλελεύθερων ιδεών στο ελληνικό κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης, σε αποτυχημένη άσκηση επί χάρτου.

Και φτάσαμε αισίως στον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» που ευαγγελίζεται ο σημερινός μας Πρωθυπουργός. Έχω δηλώσει με χίλιους τρόπους (και μέχρι παρεξηγήσεως καμιά φορά) πως πιστεύω στην ακεραιότητα, την ικανότητα, το ήθος και την πολιτική βούληση του Αντώνη Σαμαρά. Όμως μέχρι σήμερα, φιλελευθερισμό και μάλιστα κοινωνικό δεν κατάφερα να ξεδιακρίνω σε καμιά κυβερνητική έκφανση. Εκείνο που φαίνεται ακόμη και στην δύσκολη αυτή ώρα για την Ελλάδα (με την εξαίρεση της υπόθεσης της ΕΡΤ, της οποίας θα επιχειρήσω συνολική αποτίμηση όταν ολοκληρωθούν οι αλλαγές και λειτουργήσει το νέο σχήμα), είναι μια κυβερνητική περίσκεψη και ένας συνολικός δισταγμός απέναντι στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που όντως έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει εκ βάθρων το στρεβλό, πελατειακό και κρατικοδίαιτο οικονομικό – πολιτικό της μοντέλο. Το κράτος δεν περιορίζεται, τα επαγγέλματα ανοίγουν κλείνοντας, η αγορά απελευθερώνεται πεθαίνοντας, οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται χρεοκοπώντας και το τραπεζικό σύστημα ανακεφαλαιώνεται κλείνοντας την στρόφιγγα των δανείων! Έτσι, μπορεί να διατηρούμε το δημόσιο ακέραιο και τον Έλληνα που σιτίζεται από αυτό χορτάτο, όμως στραγγαλίζουμε την αγορά και πνίγουμε την πραγματική οικονομία, δίνοντας την χαριστική βολή στην χώρα.

Θα προτιμούσα προσωπικά περισσότερο φιλελευθερισμό τούτη την ώρα και λιγότερο κράτος. Θα προτιμούσα οι «μετριαστές μεταρρυθμίσεων» του «ημετέρου τρόπου» και της «καθ’ ημάς Ανατολής» να ανέστελλαν για λίγο την λειτουργία τους. Θα προτιμούσα τολμηρότερα βήματα προς τις ανοιχτές αγορές, την μειωμένη φορολογία, το σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, τις αποκρατικοποιήσεις, την κινητικότητα εργασίας, την προσέλκυση επενδύσεων ως εκ τούτου. Επειδή κατά την γνώμη μου, πρώτα θα πρέπει να εφαρμόσουμε τον οικονομικό φιλελευθερισμό και αφού μεγαλώσουμε την πίτα μας, τότε μόνο να επαναλειτουργήσουν οι «μετριαστές» του «ελληνικού μας τρόπου» και να τον μετατρέψουν σε «κοινωνικό φιλελευθερισμό» ώστε την πίτα που φτιάξαμε, να την μοιράσουμε σωστότερα. Το αντίθετο, το έχουμε επιχειρήσει πολλάκις και μας οδήγησε στο λάθος κρατικοδίαιτο μοντέλο δανεικής (μη) ανάπτυξης που ευθύνεται κυρίως για την χρεοκοπία της χώρας.

Akenaton

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Marylou avatar
  Marylou 07/07/2013 08:10:52

  ...."την καθ´ημας Ανατολή"....
  Θα μπορούσε να ειπώθει και ως ...επιλεκτικος φιλελευθερισμός..δηλαδή εκεί που μας βολεύει για εκείνους που μας βολεύει.
  Η κάπως πιο ποιητικά....
  .."φάτε και πιείτε δραγουμανοι τώρα που όλα είναι για σας
  Ετσι ορίζει το φιρμανι κι ο πολύχρονεμενος σας πασας..."

  • GO avatar
   GO @ Marylou 08/07/2013 13:41:06

   Γειααα!

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 07/07/2013 08:31:21

  Δεν υπαρχει διαφορα μεταξυ φιλελευθερισμου και νεοφιλελευθερισμου παρα μονο στο επιπεδο της ελληνικης προπαγανδας.Απλως χρονικα ο πρωτος εμφανισθηκε οταν ακριβως ο ελληνισμος ηταν απλωμενος σε ολη την ευρυτερη περιοχη (19ος αιωνας) οποτε τον συνεφερε ενω οδευτερος οταν ειχε ηδη μαζευθει στην Ελλαδα (τελη 20ου αιωνα) οποτε τον φοβοταν.Ομως βασικα ειναι το ιδιο πραγμα.
  Αυτη τη στιγμη παντως εφαρμοζεται ο γερμανικου τυπου φιλελευθερισμος (Ordoliberalismus) o οποιος απαιτει μηδενικα ελλειμματα και δημοσιονομικη πειθαρχια.Αρα τα αγγλοσαξωνικα κολπα με λιγους φορους τερμα.Φοροι μεχρι να μην υπαρχει δημοσιο ελλειμμα και τελος.

  • periopos avatar
   periopos @ ψυχραιμια 07/07/2013 14:42:29

   Ενώ τόσα χρόνια που είχαμε φόρους, δεν είχαμε έλλειμμα...
   Το πρόβλημα λοιπόν είναι οι φόροι που πρέπει να μεγαλώσουν για να σβήσουν το έλλειμμα και όχι το έλλειμμα που δημιουργεί φόρους.

  • Isidoros avatar
   Isidoros @ ψυχραιμια 07/07/2013 16:18:45

   Δεν υπάρχει κανένας "νεοφιλελευθερισμός", ο ορισμός του είναι τελείως ασαφής & στην ουσία πρόκειται για νεο-συντηρισμό & όχι φιλελευθερισμό. Απλά στην Ελλάδα χρησιμοποιεί τον όρο αυτό η αριστερά, χωρίς να μπορούν ούτε οι ίδιοι μεταξύ τους να συμφωνήσουν για το τι ακριβώς εννοούν. Ο φιλελευθερισμός είναι ΕΝΑΣ οικονομικός-πολιτικός-κοινωνικός & πάει πακέτο, δεν σερβίρεται α λα καρτ

 3. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 07/07/2013 09:02:19

  ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΑΣ. ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ......ΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ(ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ) ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ 2010 ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΠΗΓΑΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΜΕΝΑ.......

 4. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 07/07/2013 10:32:49

  Ακένατον να πάρουμε τα δεδομένα που υπάρχουν
  1) η χώρα μας είναι υπό ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομική και πολιτική εποπτεία και επιτροπεία, δεν έχει νόημα ούτε να το αμφισβητεί κανείς, ούτε να το ωραιοποιεί. Περιθώρια «δεξιάς» ή «αριστερής» πολιτικής σ’ αυτή τη συγκυρία δεν υφίστανται. Οι πολιτικές μπορεί να είναι μόνο ή ‘φιλικές’ ή ‘εχθρικές’ προς τις «αγορές». Με τις ανάλογες κάθε φορά συνέπειες. Τούτο σημαίνει πως η καταστροφή μπορεί να επέλθει ανα πάσα στιγμή απο ένα και μόνο ένα λάθος .Να θυμάσαι την ρήση "κάθε μέρα, κάποιος κάπου στον κρατικό μηχανισμό κάνει κάποιο μεγάλο λάθος, το οποίο εν συνεχεία θα μπορεί να βάλει σε μπελάδες" κα ιειπώθηκε στην Μητρόπολη του Καπιταλισμού απο κορυφαίο Πολιτικό της παράγοντα,Υπο τις συνθήκες αυτές δεν είναι εύκολο να προχωρήσεις με τον τρόπο που επιθυμείς.Ας είμαστε υπομονετικοί για μια φορά

  2)η κρίση χρέους της Ελλάδας έφερε στο φώς τα δομικά διαρθωτικά προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας.Οσες φορές Κυβερνήσεις συγκρούστηκαν με συντεχνιακού τύπου συμπεριφορές ηττήθηκαν κατά κράτος.
  Τούτη η Κυβέρνηση , τρικομματική ή δικομματική δεν έχει καμιά ήττα και επειδή κάποιοι έχουν ακτινογραφήσει πολύ καλά και την Ελληνική Κοινωνία κα ιτον Ελληνα να έχεις υπόψιν ότι κανείς δεν θα θυμάται τίποτα όταν η ΕΡΤ λειτουργήσει ως Δημόσιος Φορέας.Μα κανείς δεν θα έχει να προσάψει το παραμικρό αρνητικό.Απαντες θα αλαλάζουν και θα διεκδικούν τον ρόλο της Πυθίας
  -Αναφερόμενος στην πολιτική την οποία άσκησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως Υπουργός και ως πρωθυπουργός θα πρέπει να γνωρίζεις αυτή ότι προσέκρουσε πρώτιστα σε μιά επιχειρηματική ελίτ χωρίς εθνική συνείδηση, σε ένα δεξιό παρακράτος το οποίο και υπάκουε τυφλά στο Παλάτι και στον Εξωτερικό Παράγοντα ο οποίος και άλλους σχεδιασμούς είχε δρομολογήσει για την Ελλάδα.Υπο τις συνθήκες αυτές να είμαστε ρεαλιστές δεν ήταν δυνατόν να ευδοκιμήσει η μεταρρυθμιστική του προσπάθεια

  Ερχόμαστε στο σήμερα.Σε ξαναπαγώ λίγο πίσω στην ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ. στον ΣΕΒ και στην προσυνεδριακή διάσκεψη στην Θεσσαλονίκη.
  Τι είπε στο ΣΕΒ ως πρωθυπουργός Τρικομματικής Κυβέρνησης:
  -Η διαφορά της σημερινής τρικομματικής Κυβέρνησης από τις περισσότερες προηγούμενες, είναι ότι η σημερινή αλλάζει εκείνα που οι άλλοι ανέχονταν. Ότι αυτή ανατρέπει ό,τι εκείνες ευνοούσαν. Ότι αυτή καταργεί και τελειώνει, όλες εκείνες τις στρεβλώσεις, που οι σύγχρονοι υποψήφιοι «θαυματοποιοί», πασχίζουν να διατηρήσουν! Ότι αυτή σπάει ταμπού, που εκείνοι προσκυνούν ακόμα. Μην το ξεχνάμε αυτό...Κι επίσης: Προωθούμε μαζί με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις κι ένα πλήθος από πολλές αλλά κρίσιμες μικρότερες τομές. Γιατί συχνά, τα μεγάλα πολιτικά εγχειρήματα, μπορεί να διατυπώνονται ως οράματα, αλλά τελικά κρίνονται στις λεπτομέρειές τους. Που συχνότατα αποδεικνύονται καθοριστικές. Απολύτως καθοριστικές.
  -Η χώρα αυτή θα ξανασταθεί στα πόδια της. Θα κερδίσει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο!Ήδη την ακούν. Ήδη την υπολογίζουν. Ήδη τη δικαιώνουν!Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα. Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή.Αλλά δεν είμαστε πια εκεί που ήμασταν πριν ένα χρόνο.Επιφυλάξαμε πολλές εκπλήξεις , ευχάριστες, ως τώρα.Επιφυλάσσουμε κι άλλες!

  Τι είπε στην Θεσσαλονίκη:
  ..Ξέρετε εμείς, αυτή η Παράταξη, η Νέα Δημοκρατία, έχει αρχές και ιδέες που δεν χαρίζονται. Γιατί τα ιδανικά που πιστεύουμε επιβάλλουν να ακούμε πάνω απ’ όλα τη συνείδησή μας.Η συνείδησή μας είναι πολύ πιο ισχυρή από ιδιοτέλειες και από ιδεοληψίες.Για μας, σε αυτή την παράταξη, στη Νέα Δημοκρατία, η λέξη Έθνος είναι ιερή! Δεν είναι «ξεπερασμένος αναχρονισμός» όπως ορισμένοι πιστεύουν.Το Έθνος είναι αυτό που χρωστάμε σε αυτούς που δεν υπάρχουν πια. Είναι αυτό που χρωστάμε και σε αυτούς που δεν ήλθαν ακόμα.Το Έθνος είναι η ρίζα μας, η υπερηφάνειά μας, το Χρέος μας – απόλυτα συνυφασμένο με την Ελευθερία μας και με την Αξιοπρέπειά μας.Έθνος είναι και τα όνειρά μας.Η Πατρίδα μας είναι φροντίδα! – για την ενότητα των Ελλήνων. Δεν είναι ο διχαστικός λόγος των «λαθρεμπόρων» του πατριωτισμού που την προσβάλλουν…Το Έθνος γαλβανίζει το πείσμα μας στα δύσκολα.Το Έθνος μας οπλίζει με κουράγιο για τα μεγάλα.Το Έθνος είναι η συγκίνηση που δεν χρειάζεται να την εξηγήσει όποιος τη νιώθει. Και δεν μπορεί να την καταλάβει όποιος δεν τη νιώθει.Η Αναγέννηση της Πατρίδας δεν είναι υπόθεση μιας παράταξης μόνο. Είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων.

  Τα αποτελέσματα μπορεί να φαντάζουν πενιχρά σε ποσότητα.Είναι τεράστιας σημασίας σε ότι αφορά τις δομές.Το πότε θα περάσουν στην καθημερινότητα μας δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ειδικά δε όταν ένα μοντέλος καχεκτικής δημοκρατίας και επίπλαστης ανάπτυξης πήρε περί τα 60 χρόνια να οικοδομηθεί και άπαντες προσέφεραν τα μέγιστα, Δεξιά και Αριστερά.Κιαν τα γράφω αυτά δεν είναι γιατί είμαι βολεμένος ή τυχάρπαστος είναι γιατί ξεχειλίζει η αγωνία και δεν μπορούμε να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων σε κανένα επίπεδο.

  Σε ότι αφορά το τί έπρεπε να προηγηθεί θα ου πω τούτο, έχεις δίκηο σε όσα λέγεις όμως αυτά θα πραγματωνόνταν αν είχες την πολυτέλεια του χρόνου.Εδω δεν την έχεις και πρέπει η Ελλάδα πολύ γρήγορα να βγεί στις αγορές υπερκεράζοντας την κρίση χρέους της και τα όσα την αναπαράγουν.Και βλέπεις και ζείς πως δεν υπάρχει άλλη πολιτική πρόταση σοβαρή και υλοποιήσιμη κατατιθέμενη απο άλλον πολιτικό χώρο

 5. Geros avatar
  Geros 07/07/2013 10:43:28

  Είμαι πεπεισμένος ότι ο φιλελευθερισμός είναι το καλύτερο οικονομικό μοντέλο για τον Έλληνα.
  Από την άλλη είμαι πεπεισμένος ότι ο φιλελευθερισμός δεν είναι ένα σύστημα που θα διάλεγε ο Έλληνας για τον εαυτό του.
  Το μνημόνιο μας άνοιξε τα μάτια σε πολλά πράγματα και νομίζω και σε αυτό. Μας έδειξε ότι αυτοί που πιστεύουν στον κρατισμό , στον μόνιμος αθώο και στερούμενο ευθυνών λαό , σε οικονομικά μοντέλα που ξέρουν να ξοδεύουν αλλά όχι και να παράγουν πλούτο , στο δίκιο του συνδικαλιστή πάνω από το δίκιο του έθνους , δεν έχουν μια ιδεολογία.
  Είδαμε Σύριζα , Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή να λένε στην ουσία τα ίδια πράγματα. Αρνητές τις πραγματικότητας που από την μια υποστηρίζουν ότι το κράτος φταίει για όλα και από την άλλη ζητούν περισσότερο κράτος.
  Αυτό κατά την γνώμη μου σημαίνει ότι αυτό που μας ωθεί στον κρατισμό και μας απωθεί από τον φιλελευθερισμό είναι πολιτισμικό και δεν έχει σχέση με τις ιδεολογίες.

  Ο φιλελευθερισμός μπορεί να μας επιβληθεί για λόγους ανάγκης αλλά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα , ο λαός μας όταν θα αφεθεί να επιλέξει μόνος του θα διαμορφώσει πάλι ένα σύστημα γραφειοκρατικών δαιδάλων , διαπλεκομένων επιχειρηματιών , βολεμένων συντεχνιών , ρουσφετολογικών προσλήψεων και κλεπτών ελευθέρων επαγγελματιών όπως και τώρα , γιατί πολύ απλά αυτό είναι το πολιτισμικό μας επίπεδο.
  Θέλετε απόδειξη για αυτό?
  Σε ποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα θα έβγαινε δημόσια κάποιος να πει ότι :"και με ρουσφέτι να έχουν μπει πριν χρόνια στο δημόσιο δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τους διώξει γιατί τώρα έχουν φτιάξει τις ζωές τους και έχουν δημιουργήσει οικογένειες"
  και να μην πέσει όλος ο κόσμος να τον φάει?
  Στην Ελλάδα το άκουσα σήμερα στην τηλεόραση και ακούστηκε ως το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο!
  Η έλλειψη αξιοκρατίας και η έλλειψη αισθήματος δικαιοσύνης σε όλο της το μεγαλείο.
  Σε αυτή την χώρα όλοι σκούζουν αξιοκρατία και απαιτούν να γυρίσουν πίσω οι κλέφτες τα κλεμμένα , αλλά αν δηλώσεις κακομοίρης δεν έχει κανείς δικαίωμα να σε αγγίξει, ο νόμος δεν ισχύει για εσένα.
  Και μετά λέμε γιατί γέμισε κακομοίρηδες ο τόπος , αφού είναι η πιο προσοδοφόρα δουλειά σε αυτή την χώρα.

  Το σύστημα λειτούργησε κάπως έτσι:
  Έχουμε μια κρίσιμη μάζα πολιτών που δηλώνουν κακομοίρηδες και μονιμοποιούνται , δηλώνουν κακομοίρηδες και περνούν συντάξεις που δεν τις δούλεψαν ποτέ ,δηλώνουν κακομοίρηδες και το επάγγελμα τους προστατεύεται , δηλώνουν κακομοίρηδες και η εφορία κάνει τα στραβά μάτια.
  Αυτοί εκλέγουν ένα πολιτικό προσωπικό που η δουλειά του είναι η εξασφάλιση προνομίων σε δήθεν κακομοίρηδες , και πίσω από αυτούς υπάρχει μια τάξη επιχειρηματιών που στηρίζει τους πολιτικούς αυτούς για να συνεχίζουν να επεμβαίνουν στον ελεύθερο ανταγωνισμό.
  Στο τέλος όσοι δεν δηλώνουν κακομοίρηδες πληρώνουν την κρίση που οι κατ' επάγγελμα κακομοίρηδες δημιούργησαν!

  Για να αποκτήσουμε φιλελευθερισμό πρέπει οι κατ' επάγγελμα κακομοίρηδες σε αυτή την χώρα να πάψουν να είναι η κρίσιμη εκλογική μάζα , πως γίνεται αυτό?

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Geros 07/07/2013 13:35:58

   Εξαιρετικό το ερώτημα, θα ήθελα να επιχειρήσω μιαν απαρχή απάντησης: με αξιοκρατία και διαφάνεια! Η "επιχειρηματολογία" του κακομοίρη γίνεται πιστευτή ελλείψει συγκριτικών στοιχείων και εσκεμμένης απόκρυψης των πραγματικών συνθηκών της ζωής του, σε σχέση με αυτή των άλλων. Όταν η αγορά διαμορφώσει πραγματικές συνθήκες ισότητας αμοιβών και ευκαιριών, χωρίς προνόμια υπο-ομάδων που προφανώς έχουν κάθε συμφέρον να αποσιωπούνται, τότε θα είναι πιό εύκολο να εκτιμήσει ο καθένας την πραγματικότητα του διπλανού του.

   • Geros avatar
    Geros @ δρόμος 07/07/2013 20:50:36

    Μα για την αξιοκρατία και την διαφάνεια δεν χρειάζεται μια διαφορετική κουλτούρα?
    Ποιος θα την επιβάλει αυτή την αξιοκρατία σε έναν λαό που δεν θα καταλάβαινε τι είναι η αξιοκρατία ακόμα και αν αυτή έπεφτε στο κεφάλι του?

  • ΠΕΤΡΟΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ @ Geros 08/07/2013 01:03:01

   Γέρο άκουσα αρκετά χαζά από σένα σήμερα.
   Η Γερμανοτραφίασή σου δεν κρύβεται με τίποτα.
   Τα χαιρετίσματα στην φράου Αγκέλα και στο τροχήλατο ανθρωποειδές κάθαρμα.
   Αλήθεια μήπως είσαι ο ΜΙΖΟφοράκος και γράφεις με ψευδώνυμο;

   • Geros avatar
    Geros @ ΠΕΤΡΟΣ 09/07/2013 17:21:47

    Σε εμένα δεν κρύβεται η ανατροφή και σε εσάς η έλλειψη αγωγής. Δυστυχώς για εσάς δεν σας έμαθαν στο σπίτι σας οτι ο αγενης δεν είναι μαγκας, ειναι απλά μικρονοικος .

 6. AnnaMaria avatar
  AnnaMaria 07/07/2013 11:51:20

  Θέλουμε λιγότερο ελληνικό κράτος, τη στιγμή που γεννιέται το ευρωπαϊκό τραπεζικό υπερκράτος στο οποίο θέλουμε να συμμετέχουμε "πάση θυσία" για να "προστατευτούμε". Από τι? Μα φυσικά από την ελευθερία να καθορίσουμε μόνοι μας το δικό μας φιλελευθερισμό! Μας ενοχλεί δηλαδή το ελληνικό κράτος και όχι το πανευρωπαϊκό υπερκράτος το οποίο από ότι φαίνεται είναι και πολύ πιο συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, αντιδημοκρατικό, αντιφιλελεύθερο και ανελέητο! Όταν λοιπόν παρακαλάς να απεμπολίσεις την ελευθερία της περιοχής σου, του λαού σου, όπως αυτή εκφράζεται μέσω του οργανωμένου ανεξάρτητου έθνους-κράτους, προκειμένου να ενταχθείς σε μια αυτοκρατορία, τότε σίγουρα δεν είσαι φιλελεύθερος αλλά μεγάλος κρατιστής, λάτρης μεγάλων κρατικών εξουσιαστικών οντοτήτων όπως η ΕΣΣΔ. Αντί τώρα να διατάζει το "κόμμα", θα διατάζει η "τράπεζα", η "κομισιόν", ο "επίτροπος", ο... κομισάριος. Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.
  Η κύρια αποστολή μιας φιλελεύθερης και δημοκρατικής πολιτικής, πρέπει να είναι η ανεξαρτησία του έθνους-κράτους. Και ένα ισχυρό έθνος-κράτος, μέσω της θέλησης και των αναγκών του λαού που εκπροσωπεί, ελέγχει καίρια στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της υγείας. Ακριβώς για να εξασφαλίζει την ελευθερία των πολιτών που το εμπιστεύονται από τους καιροσκόπους. Αλλά δυστυχώς έχουμε μπερδέψει την ελευθερία με την εμπορική ασυδοσία γι' αυτό και θα καταστραφούμε.
  Κατά τη γνώμη μου, μόνον σταλινικής σκέψης πολιτικοί και πολίτες, που φοβούνται την ελευθερία, συνεπώς εχθροί της ελευθερίας και της δημοκρατίας, υποστηρίζουν τις μεγάλες υπερεθνικές εξουσιαστικές οντότητες με πρόσχημα την "προστασία" (νταβατζηληκι) από άλλους "μεγάλους εχθρούς".

  • Zame avatar
   Zame @ AnnaMaria 07/07/2013 15:05:58

   ..δυστυχώς έχουμε μπερδέψει την ελευθερία με την εμπορική ασυδοσία γι’ αυτό και θα καταστραφούμε
   ..τα ειπες ΟΛΑ.
   και αυτό το -απαιτούμενο ξεμπέρδεμα- ακόμα και να θέλεις να το κάνεις.. θα σε αποθαρρύνουν ( με τα γνωστά εργαλεία τους ) ..
   ακόμα και να το επιχειρήσεις
   Θεωρω πως οπως οι Τράπεζες τρέμουν την ανυπαρξία δανείων..
   έτσι και ο κομματισμός την ανυπαρξία πελατών..
   δημιουργώντας αυτόν τον "ιστό της αράχνης" πού να λειτουργεί αποτρεπτικά για την επίτευξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού..
   παίζοντας.& .αναδεικνύοντας τον μπαμπούλα με τα άκρα.
   αφου ο «ημέτερος τρόπος» και η ελληνική «ιδιοπροσωπεία» είναι το καλο άλλοθι για την εναλλαγή των άκρων ..
   ΑΣ μη ΠΕΡΝΑΜΕ στα δυο ΑΚΡΑ.
   υπάρχει και 3ος δρόμος της αυτοδιαχείρισης πού έχει μεγαλύτερη αμεσότητα στο
   (μηδενικά ελλείμματα και δημοσιονομική πειθαρχία)
   δημιουργώντας την εξορθολογισμενη & ήπια προσέγγιση στις επιθυμητές υγιείς ανταποδοτικότητες.
   των πόρων μέσα στις ανεπτυγμένες συλλογικότητες & κοινωνίες..
   πού σαφώς δεν είναι και το ευκολότερο..

   • AnnaMaria avatar
    AnnaMaria @ Zame 07/07/2013 21:51:47

    Κάθε -ισμός είναι εχθρός της ελευθερίας. Όσο πιο διογκωμενος είναι ο -ισμός και γίνεται πίστη ως θρησκεία, τόσο η ελευθερία απομακρύνεται. Αυτό φυσικά ισχύει και με τον κομματισμό. Όλα τα εγκλήματα κατά του Ανθρώπου έγιναν ιστορικά στο όνομα κάποιου -ισμού από τους φανατικούς οπαδούς του.

 7. Αρχιμήδης11 avatar
  Αρχιμήδης11 07/07/2013 12:14:26

  Αγαπητέ Ακενατών παραλείπεις το βασικώτερο δίδαγμα της Παγκόσμιας κρίσης στην οποία βρισκόμαστε.
  Ο Φιλελευθερισμός και μόνο ως έννοια είναι αγθός. Γι αυτό και έπεσε θύμα των κακοποιών, ανήθικων και άπληστων Μπάνκστερς.
  Καλή η ελευθερία, αλλα προυπόθεσή της είναι η ισχυρή και αποτελεσματική αστυνομία.
  Πρίν λοιπόν αποφασίσουμε στην Ελλάδα να εφαρμόσουμε φιλελευθερισμό, πρέπει να εξασφαλίσουμε απόλυτο κρατικό έλεγχο στις τράπεζες, όπως πολύ σωστά έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Παπαληγούρα. Διότι οι Τραπεζίτες, και οι Ελληνες, απεδείχθησαν ο υπ' αριθ. 1 κίνδυνος για τα κράτη, όταν απελευθερώθηκαν ασύδοτα, και οι κύριες δραστηριότητές τους πλέον, κάθε άλλο παρά τραπεζικές είναι. Θα πρέπει λοιπόν να επανέλθουν οι τράπεζες στο προ του 1989 καθεστώς, απαγορεύοντάς τους τις πέραν των τραπεζικών δραστηριοτήτων (subprimes, παράγωγα και χρηματιστηριακός τζόγος πάσης φύσσεως) τους.
  Το δεύτερο σημαντικό στον φιλελευθερισμό είναι να ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
  Ητοι να απαγορεύονται τα καρτέλ και να πολεμούνται απο το κράτος με το ίδιο όπλο. Δηλαδή όταν πχ. οι μεγάλες πετρελαικές συμμαχούν ανεβάζοντας τις τιμές, το κράτος να ανοίγει τα διυλιστήρια σε όλους και με τις δικές του πετρελαικές ακόμα και με κρατική ενίσχυση να ρίχνει τις τιμές. Οταν οι πατατάδες και οι ντοματάδες κάνουν καρτέλ, το κράτος με ενίσχυση εθελοντών όπως στην περίπτωση της πατάτας Νευροκοπίου, να παρεμβαίνει εξαφανίζοντας τους μεσάζοντες. Και εν γένει ο φιλελευθερισμός είναι καλός όταν με την ενίσχυση του κράτους συμμετέχουν σ΄αυτόν απο πλεονεκτική θέση οι αδύναμοι χωρίς να αποκλείονται.
  Καλός ο ελεύθερος ανταγωνισμός αλλά οι ανάπηροι να μετέχουν σ' αυτόν με ειδικούς όρους...Ετσι δεν θα υπάρχει ανεργία πράγμα που οφείλει να είναι ο Πρώτιστος στόχος του νεοφιλελευθερισμού καθότι η ανεργία στερεί τον ελεύθερο ανταγωνισμό απο τον άνεργο...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Αρχιμήδης11 07/07/2013 12:45:46

   Δυστυχώς, μαζι με τον φιλελευθερισμό, θα πρέπει να "μπολιάσουμε" εκ νέου στην Ελλάδα και την έννοια του ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ρόλου του ΚΡΑΤΟΥΣ που είναι απαραίτητος ώστε μια φιλελεύθερη ανοικτή αγορά να μην μετατραπεί σε μεγάλο ανοικτό ΚΑΖΙΝΟ. Τέτοιον ρόλο το ελληνικό κράτος δεν κατάφερε ακόμη να παίξει, άσχετα του ποιος φταίει τελικά γι αυτό.

  • Geros avatar
   Geros @ Αρχιμήδης11 07/07/2013 13:01:41

   Αρχιμήδη εσύ θέλεις έναν φιλελευθερισμό με κρατικές τράπεζες , με κρατικές απαγορεύσεις ολόκληρων ομάδων οικονομικών δραστηριοτήτων , με κρατικά διυλιστήρια και με κρατικό έλεγχο στις τιμές?
   Και ποιος θα διοικεί αυτό το .... φιλελεύθερο κράτος? Ο Stalin?

   Τέλος αν εσύ νομίζεις ότι αυτοί που πέρυσι είχαν γεμίσει την Αθήνα με πατάτες ήταν εθελοντές τότε εκτός από την αδυναμία σου να καταλάβεις την έννοια της λέξης φιλελευθερισμός αδυνατείς και να καταλάβεις την έννοια τις λέξης εθελοντής.
   Αλήθεια που πήγαν όλοι αυτοί που πέρυσι "τσάκιζαν τους μεσάζοντες" και "έδιναν ανάσα σε χιλιάδες φτωχές οικογένειες" δίνοντας τους φτηνές πατάτες? Άνοιξε η γη και τους κατάπιε φέτος?

 8. akenaton avatar
  akenaton 07/07/2013 12:29:02

  Έχετε δίκιο σε ότι αφορά την γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό στην ΕΕ, αλλά σχεδόν όλοι συμφωνούν πως αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Υποθέτω πως θα αλλάξει πριν διαλυθεί η Ένωση. Απο εκεί όμως μέχρι να συγκρίνετε την ενιαία αγορά της ΕΕ με την ΕΣΣΔ υπάρχει απόσταση ετών φωτός. Το Έθνος-Κράτος δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την συμμετοχή του στην ΕΕ, αντίθετα έχει να κερδίσει στρατηγικά. Όσον αφορά την αποστολή μιας φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής ως προς την διατήρηση της ανεξαρτησίας ενός ισχυρού Έθνους - Κράτους, αυτή περιορίζεται στην εξασφάλιση αρκετής οικονομικής ισχύος σε αυτό, ώστε να μπορεί να εφαρμόζει μέσω αυτής (της οικονομικής ισχύος) ανεξάρτητη εξωτερική και αμυντική πολιτική. Τέλος, μην ξεχνάτε πως οι αγορές έχουν κατακλυσθεί από νέους, ισχυρούς και (κυρίως) ΜΕΓΑΛΟΥΣ παίχτες, για την αντιμετώπιση των οποίων δεν αρκεί να είσαι ένα "σφιχτό" και κλειστό Έθνος - Κράτος αν δεν θέλεις να βρεθείς στο τέλος σε μια ανεπιθύμητη και άβολη, "σφιχτή" και κλειστή οικονομική απομόνωση ως η νέα "Αλβανία" του 21ου αιώνα!

  • AnnaMaria avatar
   AnnaMaria @ akenaton 07/07/2013 17:50:09

   Νομίζω πως είσαι λίγο υπερβολικός. Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα ποιός ανεβοκατεβάζει τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ποιός καθορίζει τα ποσοστά για κάθε οικονομική δραστηριότητα, ποιός καθορίζει το αν και πότε θα γίνουν εκλογές, το ποιός διορίζει τους υπουργούς οικονομικών, το αν υπάρχει στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επιβουλής από τρίτο και μετά μπορούμε όμορφα να συζητήσουμε για τα οφέλη από τη συμμετοχή στην ΕΕ ξεχωριστά για κάθε έθνος-κράτος μέλος της. Γιατί κάποιοι βεβαίως και έχουν οφελήματα. Και μάλιστα μεγάλα! Θεωρώντας πως δεν είσαι πολίτης εκείνων των κρατών, ελπίζω και 'γω να αλλάξει αυτή η κατάσταση πριν διαλυθεί η ΕΕ, αλλιώς ας διαλυθεί το συντομότερο. Το μετά θα τα βρούμε.
   Οι μεγάλοι παίχτες γίνονται μεγάλοι επειδή οι μικροί παίζουν το παιχνίδι τους. Αν οι μικροί δεν άνοιγαν τα σύνορά τους στην εισβολή της κινέζικης γαλέρας, ή της Γερμανίας του φτηνού (για τη Γερμανία) ευρώ δεν θα είχαμε σήμερα την εμπορική γιγάντωση της Κίνας και της Γερμανίας. Τώρα θέλετε να αντιμετωπίσουμε την Κίνα επί ίσοις όροις αλλά να μη γίνουν οι εργαζόμενοι Κινέζοι. Αυτό ΔΕΝ γίνεται. Ανέκαθεν στον πόλεμο υψώνεις τείχη για να προτατέψεις το βιος σου και δεν φέρνεις τη μάχη στην αυλή σου. Στην σημερινή συγκυρία τα τείχη έχουν τη μορφή δασμών, εθνικού νομίσματος, ανταγωνιστικών υποτιμήσεων και ως εκ τούτου ένα βαθμό απομόνωσης αλλά μπορούν να γίνονται στρατηγικές διακρατικές συμφωνίες (για ενέργεια κυρίως) προκειμένου να αναταχθούμε παραγωγικά. Έτσι γίνεται σε κάθε πόλεμο. Αλλιώς σε λίγο δεν θα υπάρχει ελληνικό κράτος ώστε να έχει νόημα να συζητάμε για το πως θα το "σώσουμε". Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα, πολλές φορές ανορθόδοξα. Και "Αλβανία του 21ου αι." δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ ενώ να διαλυθούμε και να εξαφανιστούμε ως κρατική οντότητα είναι πλέον πιθανό. Δεν είναι όμως στην ιδιοσυγκρασία αυτού του λαού ο εξ ιδεολογίας απομονωτισμός. Ο Έλληνας είναι έμπορος, τόσο πολύ μάλιστα που μπορεί να πουλήσει τα... πάντα αν δεν προσέξει.

 9. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 07/07/2013 13:06:32

  Θα προτιμούσα προσωπικά περισσότερο φιλελευθερισμό τούτη την ώρα και λιγότερο κράτος.

  Μα δεν υπάρχει κράτος στην Ελλάδα όπως το αναλύεις...
  Εξυπηρετήσεις κολλητών γνωστών και φίλων.
  Ασυλία επωνύμων.
  Δουλειές και συμβόλαια με επώνυμους με δανεικά από Τράπεζες που επιβιώνουν με κρατικές εγγυήσεις.
  Διυλίζουμε τον κώνωπα στην χώρα της ....στρουθοκαμήλου.
  Πόσοι θα ήθελαν Γερμανικό ΣΔΟΕ στη χώρα;
  Βρετανική πολεοδομία;
  Δεν θέλουμε κράτος στο βιλαέτι της παρακράτησης του ΦΠΑ, του 1,000,000 αυθαιρέτων, των εγγυήσεων των δανείων και χρεών κάθε Μεγάρου, των ρουσφετιών και των διορισμών από κλητήρες έως Προέδρους ΔΣ και διαχειριστών.
  Ποιος μιλάει για Κράτος;... μιλάει για αλλαγές στους άλλους καθώς αυτός είναι πάντα σωστός...
  Ποιος φιλελευθερισμός;
  Των ΜΜΕ των κατασκευαστών; Του ...ΟΠΑΠ; των ΕΛΠΕ; Των ιδιωτικών κλινικών; Των κρατικών συμβολαίων;
  Θέλουν όλοι να ξεχνούν ότι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας άμεσος και έμμεσος είναι το Δημόσιο....από ωρομίσθιους έως έργα και με το ΠΔΕ εξαφανισμένο απορούν για την ανάπτυξη...
  Μια στρεβλή ανάπτυξη που στηριζόταν σε κάθε ραχούλα και ΑΕι σε κάθε χωρίο και ΕΣΥ με γεφυράκια και αποσπασματικά οδικά έργα που κοστίζουν περισσότερο από το τούνελ της Μάγχης.
  Που κυκλοφορούν κασέτες και dvd πολιτικών στα περίπτερα. Που όλοι ξέρουν τα πάντα και μιλούν για τα πάντα.
  Για να έχεις κράτος λοιπόν χρειάζεται παιδεία.
  Για να διαμορφώσεις την εκπαίδευση και να διαπλάσεις πολίτες.
  Να οραματιστείς σχεδιάσεις υλοποιήσεις το ταξίδι για τον προορισμό. Να δώσεις ελπίδα.
  Εδώ έχουμε τον Τόμσεν να μιλά με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς και να ψηφίζουμε προαπαιτούμενα ....για τη δόση.
  Αλλά αναλύουμε τον φιλελευθερισμό το Κράτος και την κακή μας μοίρα όταν δεν μπορούμε να καθορίσουμε το ΦΠΑ στο σουβλάκι.
  Ενα σαθρό και διαβρωμένο οικοδόμημα είναι η χώρα διαχρονικό καταφύγιο ανθυπάτων που δεν μπορεί να διαμορφώσει ούτε τα λάθη του.

  YG

  πολυνομοσχέδιο σκούπα να πάρουμε τις δόσεις της δόσης ...αλλά μιλάμε για τι κράτος θέλουμε όταν νομοθετούμε για κάθε δόση ανά τρίμηνο. Ούτε να υλοποιήσουμε ότι συμφωνήσαμε το Μάιο δεν μπορούμε αλλά μιλάμε για κράτος και πολίτες .
  Θυμάμαι τον Σεπτέμβριο του 1990 έφυγαν σε μια νύχτα όλοι οι έκτακτοι του Δημοσίου. Εδώ και τρία χρόνια συζητάμε αν πρέπει να απολυθεί ο δάσκαλος που δεν διδάσκει λόγω ιατρικής γνωμάτευσης ή να κλείσει η ΜΟΔ ενώ έχουμε διαχειριστικές αρχές ή αν οι προσωρινές διαταγές πενταετίας πρέπει να δικάζονται, ή αν έπρεπε να απολυθούν τελικά ...600 άτομα από την ΕΡΤ που έγινε ΝΕΡΙΤ....

  • Zame avatar
   Zame @ Ο Ιθαγενής 07/07/2013 15:19:22

   Σωστοοο!!
   κράτος ..παιδεία.. που να διαπλάσει πολίτες.. να οραματιστουν..
   να διαμορφώσει εκπαίδευση..να υλοποιήσει το ταξίδι για τον προορισμό..

 10. Απορών avatar
  Απορών 07/07/2013 13:45:59

  Εύγε Akenaton! Άψογη ανάλυση, ιδιαίτερα ως προς την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα!
  Μια παρατήρηση: πολλοί κόπτονται (μεταξύ των οποίων και εγώ) για τον ελληνικό κοινοτισμό κτλ. κτλ. και ότι ο φιλελευθερισμός δεν μας ταιριάζει γιατί έχουμε τον δικό μας "τρόπο" κτλ. Δεν έχουν άδικο, ωστόσο θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο φιλελευθερισμός (ή η εξατομίκευση να το θέσω διαφορετικά) είναι ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ενός υγειούς κοινοτισμού. Κάθε "κοινοτισμός" κρατικά επιβαλόμμενος δεν μπορεί παρά να είναι κολλεκτιβισμός χειρίστου είδους. Ως προς την πρόταση κρατικής οργάνωσης λοιπόν, ο Έλληνας μόνο φιλελεύθερος μπορεί να είναι: τις κοινότητες θα τις αναλάβει η κοινωνία σε φιλελεύθερο πλαίσιο.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Απορών 07/07/2013 16:57:20

   Ευχαριστώ! Βλέπω συγκλίσεις πολύ ενδιαφέρουσες...

 11. Αρχιμήδης1 avatar
  Αρχιμήδης1 07/07/2013 14:07:27

  Aγαπητέ Γέρο, κάνε μια προσπάθεια να δείς και την άλλη άποψη. Ο Ακενατών το κάνει με απόλυτη επιτυχία και σου απαντά για λογαριασμό μου ακριβώς πάνω απ' το σχόλιό σου.
  Τις δικές μου προτάσεις έχουν υιοθετήσει με επιτυχία όταν αγαναχτούσαν απ τη συμπεριφορά των "υπερφιλελεύθερων" καρτέλ ακόμα και οι Μάνος και Ανδριανόπουλος. Το μόνιμο λάθος σου είναι να αρπάζεσαι απο μια λέξη ή πρόταση και να γενικεύεις . Τό να έχει και το κράτος μια -δύο κρατικές τράπεζες, και μια-δυό πετρελαικές εταιρείες και εν γένει κάποιες στοιχειώδεις εταιρείες κοινής ωφέλειας (Δεν λέω να φτάσουμε τον αριθμό των επιτυχέστατων κρατικών εταιρειών της Γαλλίας) σαν ύστατο οχυρό του φιλελευθερισμού ώστε να αμύνεται όταν οι οικονομικά ισχυροί τον καταπατούν, είναι κατά την άποψή μου εξ ίσου σημαντικό με το να υπάρχει διαιτητής στο ποδόσφαιρο. Αν τον καταργήσουμε στο όνομα της ελευθερίας του παίκτη, πάντα θα καταλήγουμε σε σφαγή, όπως τώρα με την κρίση που οφείλεται στην ασύδοτη απελευθέρωση της απληστίας των τραπεζών. Οταν το πλέον φιλελεύθερο κράτος στον κόσμο, οι ΗΠΑ κρατικοποιούν τις It'ς too big to fail τράπεζές τους και διασώζουν τη χώρα απο την κρίση, εμείς θα το παίζουμε "φιλελεύθεροι" κι όποιος επιβιώσει?
  Για σένα δηλαδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή ανάμεσα στις Τράπεζες και την ΕΣΣΔ?
  Δεν είπα εγώ ποτέ ΟΛΕΣ οι τράπεζες,τα διυλιστήρια και ολόκληρες ομάδες οικονομικών δραστηριοτήτων να είναι κρατικές. Είπα απλά όταν το κράτος δίνει όπλα στους επιχειρηματίες, κάποιοι απ' αυτούς θα τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του. Οπότε πρέπει κι αυτό να διαθέτει παρόμοια όπλα. ΟΧΙ ΟΛΑ.
  Υ.Γ. Δεν καταλαβαίνω επίσης το κόλλημά σου με τους "εθελοντές" της πατάτας . Εγώ αν πρόσεξες δεν προτείνω "εθελοντές" για το σπάσιμο των καρτέλ. Μιλάω για κατά προτίμηση νέους αμοιβόμενους απο το κράτος, όχι μόνιμους, που θα κάνουν αυτή τη δουλειά.
  Μην νομίζεις οτι "πιάνοντας" κάποιο λάθος στις εκφράσεις αυτών που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις με επιχειρήματα, τους αποδομείς και τον λόγο. Σ' αυτό το σάιτ δεν τρώνε πολλοί κουτόχορτο...

  • Geros avatar
   Geros @ Αρχιμήδης1 07/07/2013 15:53:38

   Βρε παλικάρι μου συγγνώμη αν σε πλήγωσα αλλά για κάποια θέματα όταν μιλάμε χρειάζεται και ένα μίνιμουμ θεωρητικό υπόβαθρο , αν δεν το έχουμε η κουβέντα χάνει το νόημα.
   Η πρόταση που εξέθεσες είναι σεβαστή και άξια συζήτησης , αλλά μην την βαφτίζεις φιλελευθερισμό γιατί δεν είναι.
   Εσύ στην ουσία είπες ότι θες έναν φιλελευθερισμό που όταν τον ανάλυσες ήταν ο ορισμός του κρατικού παρεμβατισμού!
   Το ότι ο Akenaton είναι πιο ευγενής από εμένα είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο μιας και είναι της γνώμης ότι περισσότερο ψωμί τρως με το μέλι παρά με το ξύδι , αλλά και το δικό μου το ξύδι μερικές φορές είναι χρήσιμο.

   Όχι παλικάρι μου , ποτέ δεν υιοθέτησαν τέτοιες προτάσεις ο Μανος και ο Ανδριανόπουλος.

   Τέλος αυτό που είπες για μεγάλο αριθμό επιτυχέστατων κρατικών εταιριών στην Γαλλία νομίζω το είπες για να ευθυμήσουμε .....

   • Αρχιμήδης avatar
    Αρχιμήδης @ Geros 07/07/2013 20:03:36

    Τώρα θα συμφωνήσουμε αγαπητέ Γέρο, οτι για κάποια θέματα όταν μιλάμε χρειάζεται και ένα μίνιμουμ θεωρητικό υπόβαθρο , αν δεν το έχουμε η κουβέντα χάνει το νόημα.
    Ως εκ τούτου δεν θα σε στεναχωρήσω περαιτέρω με την κουβέντα διότι κι εγώ πιστεύω ότι περισσότερο ψωμί τρως με το μέλι παρά με το ξύδι...
    Υ.Γ. Ο Γαλλικός ΟΣΕ (ελέγχεται απο το κράτος) έχει ρεκόρ ταχύτητας στα τραίνα του τα 580 χλμ/ωρα και ακρίβεια 3 λεπτών στις αναχωρήσεις-αφίξεις των τραίνων του.
    Υστερεί έναντι του Γερμανικού που έχει ακρίβεια 1 λεπτού...

    • Geros avatar
     Geros @ Αρχιμήδης 07/07/2013 20:44:34

     Τα συγχαρητήρια μου στους αγαπητούς Γάλλους που πέτυχαν να έχουν σιδηρόδρομους που είναι σχεδόν τόσο συνεπείς όσο και οι Γερμανικοί . Δυστυχώς για αυτούς όμως οι κρατικοί τους σιδηρόδρομοι με συσσωρευμένα χρέη στα 9 δις ευρώ σύντομα θα τους στείλουν έναν πολύ δυσάρεστο λογαριασμό.

     Όπως έγραψα στον αγαπητό Φαΐλο σε ένα άλλο άρθρο, συμφωνώ στο να έχουμε κρατικές εταιρείες που παράγουν αεροπλάνα , αεροπλανοφόρα και διαστημόπλοια , πόσο θα μας κοστίζουν όμως είναι το θέμα .....

     • Αρχιμηδησ avatar
      Αρχιμηδησ @ Geros 07/07/2013 21:39:46

      Προφανώς προτιμάς να μας χρεωκοπούν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές, παρά οι κρατικές εταιρείες.
      Μάλλον επειδή τα χρέη του κράτους εξ αιτίας των τραπεζών είναι μη βιώσιμα...

 12. Σ.Κ.Μ. avatar
  Σ.Κ.Μ. 07/07/2013 14:27:58

  Προς το παρόν γευόμαστε τα "καλά" του "the greek way" στο ... πετσί μας.
  Οι Γάλλοι είχαν την Μαριάννα [βλ. λεζάντα άρθρου].
  Εμείς που πάμε με την Άννα Μισέλ και την Θεοδώρα (Τζάκρη) ;;;

 13. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 07/07/2013 16:48:00

  Ακένατων, χαίρομαι ιδιαίτερα που με το παρόν άρθρο προβάλεις αυτό που καιρό τώρα είτε ως MantisKalhas είτε παλαιότερα ως Δεξιόχειρας ή Dexi Extrem έχω επισημάνει:
  Ο Έλληνας είναι ο ιδανικός πολίτης για να εφαρμοστεί ο οικονομικός φιλελευθερισμός. Μπορεί να διαχειριστεί τα θετικά και τα αρνητικά του με τον καλύτερο τρόπο. Είναι σε θέση να κερδίσει τις αγορές και ταυτόχρονα να μην χάσει την ανθρωπιά του. Όσοι εμποδίζουν το πάντρεμα της ελληνικής κοινωνίας με το φιλελευθερισμό έμμεσα ή άμεσα εμποδίζουν τη φύση του Έλληνα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Έλληνας έγραψε ύμνο εις την ελευθερία και όχι εις την ισότητα. Δυστυχώς το σύνδρομο του γκιαούρη ακόμη και σήμερα παίρνει υψηλά ποσοστά.

 14. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 07/07/2013 17:03:28

  Η ελληνική εκδοχή ενός φιλελευθερισμού που θα μας οδηγήσει στο λεγόμενο success story δεν μπορεί να προέλθει από τους κατά τα άλλα άριστους μαθητές της γνώσης αλλά από τους φορείς της έμφυτης γνώσης. Εάν πράγματι οι ηγήτορες ψάχνουν για ανθρώπους με πηγαίο ταλέντο στην εφαρμογή ενός πρωτότυπου και ελληνικής προελεύσεως φιλελευθερισμό ας επικοινωνήσουν...με το μαντείο. Παραμύθια τύπου Μητσοτάκη, Χατζηδάκη ή Ανδριανόπουλου και Μάνου ούτε τον 8χρονο γιό μου δεν πείθουν.

 15. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 07/07/2013 17:15:51

  Για να εφαρμόσουμε ένα επιτυχημένο και ελληνικής προελεύσεως φιλελεύθερο μοντέλο πρέπει να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του περιουσιακού στοιχείου. Για να μεταρρυθμίσουμε π.χ την κρατικοδίαιτη δημόσια εκπαίδευση πρέπει να αποδώσουμε στον εκπαιδευτικό ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο θα αποτελέσει δομική μονάδα του νέου φιλελεύθερου συστήματος. Για να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα υγείας πρέπει να εφεύρουμε κάτι αντίστοιχο. Για

 16. Γιάννης Ιωάννου avatar
  Γιάννης Ιωάννου 07/07/2013 17:40:33

  Γιατί όχι τον Φιλελεύθερο Εθνικισμό, αυτόν του Ελευθέριου Βενιζέλου και σήμερα του David Miller;
  Οι ιδέες του φιλελεύθερου εθνικισμού σαφέστατα διαμορφώθηκαν από την εκ μέρους του Jacque Rousseau υπεράσπιση της λαϊκής κυριαρχίας, που εκφράσθηκε ιδιαίτερα με την αντίληψη της «γενικής βουλησης».
  Ο φιλελευθερισμός θεμελιώθηκε πάνω στην υπεράσπιση της ατομικής ελευθερίας, που παραδοσιακά εδράστηκε μέσα από τη γλώσσα των δικαιωμάτων.

  Ο εθνικιστές θεωρούσαν τα έθνη ως κυρίαρχες οντότητες, που έχουν το δικαίωμα της ελευθερίας καθώς και άλλα δικαιώματα, με σημαντικότερο το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Ο φιλελεύθερος εθνικισμός αποτελεί επομένως απελευθερωτική δύναμη με δύο έννοιες.

  =Πρώτον, αντιτίθεται σε όλες τις μορφές ξένης κυριαρχίας και καταπίεσης, είτε πρόκειται για πολυεθνικές αυτοκρατορίες, είτε για αποικιοκρατικές δυνάμεις.
  =Δεύτερον, εκπροσωπεί το ιδανικό της αυτοκυβέρνησης, που αντανακλάται στην πράξη μέσα από την πίστη στον συνταγματισμό και την αντιπροσώπευση.

  Όπως λέει ο Miller, κατά βάθος, ο φιλελευθερισμός κοιτάζει πέρα από το έθνος, στις ιδέες του οικουμενισμού και της διεθνικότητας. Όπως έκανε και πρέπει να κάνει ο Έλληνας.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Γιάννης Ιωάννου 07/07/2013 18:57:12

   Ακριβώς αυτή η έννοια της "γενικής βούλησης" είναι που αντιστρατεύται ευθέως το φιλελευθερισμό: δεν υπάρχει "γενική βούληση" παρεκτός στα μυαλά των εχθρών της ελευθερίας, πρόκειται απλά για μια μεταφυσική αφαίρεση.
   Δεν είναι τυχαίο από από το Rousseau έλκει την καταγωγή του ο φασισμός στον οποίον ο ηγέτης προσωποιεί τη "γενική βούληση" και αποκτά έτσι απόλυτη εξουσία απέναντι στο λαό αφού υποτίθεται πως τον εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο. Περιττό να πω ότι και στον υπαρκτό σοσιαλισμό εφαμόστηκε η ίδια αρχή, το Führerprinzip: παρόλο που ο μαρξισμός δεν προέρχεται από την ίδια μήτρα, στην εφαρμογή του ως λενινισμός την ασπάστηκε πλήρως.
   Στην καθ' ημάς Ανατολή, ποτέ κανείς εξέφραζε τη "γενική βούληση": ποτέ δεν είχαμε αλάθητο Πάπα, ποτέ ένας επίσκοπος δεν ήταν ανώτερος του άλλου, η Εκκλησία μας διοικούνταν συνοδικά με το σύστημα της Πενταρχίας.... πρόσωπο με πρόσωπο... Χρειάζεται να προσθέσω και άλλα επιχειρήματα;

   • Γιάννης Ιωάννου avatar
    Γιάννης Ιωάννου @ Απορών 07/07/2013 22:59:02

    Προφανώς δεν έχετε μελετήσει Jacque Rousseau , την στιγμή μάλιστα που τολμάτε και το λέτε ως...βάση του φασισμού. Σας προτρέπω να τον ξαναδιαβάσετε το , όπου υποστηρίζει ότι με το κοινωνικό συμβόλαιο....

    = οι άνθρωποι γίνονται ίσοι( κεφ 9, βιβλίο 1)
    ή/και
    = καθιερώνει μεταξύ των πολιτών μια τέτοια ισότητα, ώστε
    όλοι να δεσμεύονται με τους ίδιους όρους και όλοι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα( κεφ 4, βιβλίο 2)

    Ίσως επειδή είναι υπέρ της Δημοκρατίας και εναντίον της Ολογαρχίας...«Η κυβέρνηση εκφυλίζεται όταν ξεπέφτει από τη δημοκρατία στην αριστοκρατία και από την αριστοκρατία στη βασιλεία. »( κεφ 10, βιβλίο 2).

    Όπως είναι γνωστό οι νεοφιλελεύθεροι έχουν πρόβλημα με την Δημοκρατία.

    • Απορών avatar
     Απορών @ Γιάννης Ιωάννου 07/07/2013 23:54:52

     Είναι αλήθεια ότι δεν τον έχω μελετήσει με όλη τη βαρύτητα της λέξης και προφανώς δεν εννούσα ότι ο ίδιος ήταν φασίστας αφού ο φασισμός είναι ιδεολογία του 20ού αιώνα.
     Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν ισχύει αυτό που "τολμώ"(?) να λέω: η έννοια της "γενικής βούλησης" είναι άκρως προβληματική και πάνω σε αυτή δομήθηκε ο φασισμός (το μηχανισμό τον εξήγησα και σε αυτό δεν απαντήσατε). Νιώθω ότι ακόμα και ο τρόπος με τον οποίον μου απαντάτε δείχνει την τάση αυτή: σαν να "τολμώ" να εκφράσω άποψη εναντίον της "γενικής βούλησης".
     Το ότι οι νεοφιλελεύθεροι είναι κατά της δημοκρατίας δεν είναι καθόλου "γνωστό" (sic), εκτός αν είναι γνωστό στη "γενική βούληση", όπως δεν είναι γνωστό ότι ήταν αρκετά πιο κρατιστές από τους κλασσικούς φιλελεύθερους.
     Τέλος, μια σημείωση περί δημοκρατίας: και στη Ρωσσία είχανε λαϊκή δημοκρατία και οι φασίστες μιλάνε για άμεση δημοκρατία. Αυτό που δεν δέχεται ο φιλελευθερισμός, είναι ότι το άτομο έχει αυτόνομη υπόσταση την οποία δεν μπορεί η πλειοψηφία να καταπατά και σε αυτό το σημείο είναι ορθώς κατά τη γνώμη μου κατά της δημοκρατίας αν με τη λέξη εννοούμε την αρχή της πλειοψηφίας σε οποιοδήποτε πλαίσιο αναφοράς. Σας θυμίζω ότι σε αυτή τη "δημοκρατική" αρχή βασίζονται τα λαϊκά δικαστήρια... πόσο δε μάλλον όταν δεν χρειάζεται καν η αρχή της πλειοψηφίας, αρκεί να βρεθεί ο αυθεντικός εκφραστής της "γενικής βούλησης".
     Αν θέλουμε να έχει νόημα ένας διάλογος και να είναι γόνιμος θα πρότεινα να λείπουν τα ad hominem επιχειρήματα και να παραμείνουμε στα λογικά επιχειρήματα: σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για την έννοια της "γενικής βούλησης" και σε αυτό δεν απαντήσατε. Απαντήσατε στο ότι ο Ρουσώ δεν είναι φασίστας, κάτι που είναι προφανές, αλλά καλώς με διορθώσατε γιατί μπορεί να έβγαινε το συμπέρασμα αυτό από τα λεγόμενα μου. Αλλά το επιχείρημά μου είναι κοινός τόπος νομίζω, μια έρευνα στο διαδίκτυο θα σας πείσει (χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι είναι και έγκυρο ή ότι ισχύει). Τέλος, ο φασισμός ούτε στην αριστοκρατία ούτε στη βασιλεία πιστεύει. Αντιθέτως, πιστεύει στην ισότητα και την άμεση δημοκρατία ως "γενική-λαϊκή βούληση" εκπεφρασμένη στο πρόσωπο του ηγέτη, ο οποίος την ενσαρκώνει (άλλο αν αυτό το σχήμα λειτουργεί, που φυσικά δεν λειτουργεί απλούστατα επειδή όπως είπα η "γενική βούληση" είναι μια αφαίρεση).

 17. cp avatar
  cp 07/07/2013 18:26:01

  Ο φιλελευθερισμός είναι μια ιδέα σαν τον κομμουνισμό. Για να εφαρμοστεί πρέπει να το εφαρμόσει όλη η ανθρωπότητα ταυτοχρόνως και να εφαρμόζονται ισομερώς οι αρχές του .
  Και ο παγκόσμιος αφοπλισμός είναι επίσης ωραία ιδέα !
  Μηδενικές δαπάνες για όπλα ,με κατάργηση των πολέμων.
  Το 5.000 μχ μπορούν να τα συζητήσουν οι επίγονοι μας , οι οποίοι μπορεί να έχουν ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ πνευματικώς , και γιατί όχι να τα εφαρμόσουν και όλας. Θα δουν τότε και ποιό σύστημα είναι καλύτερο .
  Το 2013 οι τραπεζίτες ζουν από τους φορολογούμενους και όλες σχεδόν οι χώρες έχουν αρχές αθέμιτου ανταγωνισμού .....για τους εισβολείς. Ο δε κόκκινος καπιταλισμός των Κινέζων που βασίζεται στο κράτος , καλπάζει .
  Ο "Φιλελευθερισμός", βοήθα με πτωχέ να μην σου μοιάσω , είναι παρόμοια απάτη με τον κομμουνισμό . Η Βρετανική Αυτοκρατορία εφάρμοσε τις αρχές του στον πόλεμο του Οπίου για να κερδίσει κινεζικά εδάφη ,με το ιδεολόγημα ότι όλοι έχουν δικαίωμα στο Οπιο !

  • Απορών avatar
   Απορών @ cp 07/07/2013 20:20:23

   Μάλλον μπερδεύετε το φιλελευθερισμό με τον αναρχισμό...

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Απορών 07/07/2013 21:50:01

    Μα αγαπητε Απορωντα και ο νεοφιλελευθερισμος στην αναρχια οδηγει και ας λεει οτι θελει ο αγιατολας γερος. Καταλυση του κρατους σημαινει αναρχια. Οπως συμβαινει σημερα στην Ελλαδα των νεοφιλελευθερων μνημονιων, που το κρατος διαλυθηκε και οπου κανει οτι θελει ο Μαριον Κολα. Εξ αλλου ο πιο χαρισματικος libéral libertaire δεν ειναι σημερα ο "αναρχικος" Daniel Cohn-Bendit του Μαη του 1968; Του Μαη του 1968 που σημανε την αρχη της καταλυσης του λειτουργικου κρατους που ειχε στησει με αγωνα ο Ντε Γκωλ.
    Ριξτε μια ματια γυρω σας. Οι οπαδοι του Φριντμαν και του Ποπερ βρισκονται παντου. Και οι ΜΚΟ της "ανοικτης κοινωνιας" βαδιζουν πιασμενοι απο το χερακι με τις ΜΚΟ του ΑΝΤΑΡCIA .
    Και ας λεει οτι θελει ο γερος.

    • Απορών avatar
     Απορών @ Zugzwang 08/07/2013 00:08:18

     Το σχόλιο μου αναφερόταν σε κάτι διαφορετικό: στο ότι προφανώς ο φιλελευθερισμός λειτούργησε ικανοποιητικά καθώς μπόλιασε τα νεωτερικά κράτη (ανεξαρτήτως σε ποιο βαθμό το κάθε ένα) και πως προφανώς δεν χρειάζεται να ισχύει σε όλον τον κόσμο προκειμένου να εφαρμοστεί: το μυαλό μου πήγε στην αρχαία Αθήνα η οποία παρότι δημοκρατική η ίδια ήταν ιμπεριαλιστική, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίον σήμερα συμβαίνει με τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ.
     Όσο για την παρατήρησή σας:
     1. Το μνημόνιο δεν θα έλεγα ότι χαρακτηρίζεται από το φιλελευθερισμό του και ο Μάριο Κόλα δεν είναι και πολύ χειρότερος από τον Πάσαρη ή τον Ματέι (προ μνημονίου).
     2. Ο Daniel Cohn-Bendit δεν ήταν ποτέ αναρχικός αλλά μαοϊκός (θα έλεγα εξ αντιδιαμέτρου αντίθετης ιδεολογικής τοποθέτησης δηλαδή).
     3. Ο Φριντμαν και ο Ποπερ δεν είναι "νεοφιλελεύθεροι": ο νεοφιλελευθερισμός ήταν παλαιότερο ρεύμα και αρκετά πιο κρατικιστικό από το Φριντμαν (και αφήστε τη Ναόμι να λέει).
     4. Ο Πόπερ είναι εξαιρετικός και του οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό την πτώση του ανατολικού μπλοκ. Ο δε τίτλος του βιβλίου του μικρή σχέση έχει με τα εγχειρήματα του Σώρρος. Αντιθέτως ο Σώρρος μόνο ως υπέρμαχος του οικονομικού φιλελευθερισμού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί: αντιθέτως συνεχώς λέει ότι ο καπιταλισμός θα καταρρεύσει αν δεν αρχίσει να επεμβαίνει όλο και πιο ενεργά το κράτος και το ζητάει αυτό μετ' επιτάσεως.
     5. Έχετε δίκιο ότι ο φιλελευθερισμός οδηγεί με μια έννοια στον αναρχισμό (για την ακρίβεια σε μια συγκεκριμένη τάση του και μόνο σε ιδεολογικό πλαίσιο μιλώντας) αλλά αφενός είμαστε πολύ μακριά από αυτό και αφετέρου... δεν έχω πειστεί και τόσο ότι αυτό είναι και τόσο κακό. Και, τέλοσπάντων είναι αστείο να μας φοβίζει αυτό στην Ελλάδα με το κράτος τερατούργημα! Ας κινηθούμε προς τα εκεί και όταν φτάσουμε να είμαστε το ίδιο φιλελεύθεροι όσο η Σουηδία για παράδειγμα ας μείνουμε εκεί, εγώ ικανοποιημένος θα είμαι!

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Απορών 08/07/2013 11:46:16

      @Απορων
      Νομιζω οτι οπως σε πολλα αλλα, εtσι και εδω θα ειχαμε κερδισει χρονο και φαια ουσια αν ειχαμε συμφωνησει απο την αρχη σε ενα ορισμο του "φιλελευθερισμου" και του "νεοφιλελευθερισμου.".
      Συμφωνω οτι το μνημονιο δεν ειναι φιλελευθερο. Ειναι νεοφιλελευθερο. Η διαφορα ειναι αναλογη με αυτη που υπαρχει μεταξυ του Γκυ Βεροφστατ και του Γερου.
      Ο Κον Μπεντιτ ηταν παντα libéral libertaire και συμπαθουσε παντα τον αναρχισμο. Οι διαφορες κατα καιρους ετικετες του (πρασινος κλπ) ηταν για τα ματια. Οσο για τον Σορος, αυτο που μπορουμε να πουμε ειναι οτι τα λογια του δεν συμφωνουν με τις πραξεις του.
      Η διαφορα μας, αγαπητε Απορωντα, ειναι οτι εγω θεωρω τον Ποπερ ως τον Μαρξ του 20ου αιωνα. Ενα Μαρξ πολυ πιο διακριτικο αλλα και πολυ πιο αποτελεσματικο. Ενα Μαρξ που καταφερε να διαλυσει την κοινωνια χωρις να φανει. Αποδειξη ειναι οτι οι περισσοτεροι απο τους ανθρωπους που υποστηριζουν δικες του ιδεες,αγνοουν ακομα και το ονομα του.
      Ο Μαριαν Κολα ειναι πρωτογνωρο φαινομενο. Προκειται για εκπαιδευμενο παραστρατιωτικο και οχι απλο ληστη. Στηριζεται δε σε μια υποδομη που εχουν φτιαξει στην Ελλαδα οι συμπατριωτες του. Η υποδομη αυτη λειτουργει ενω το κρατος του Τομσεν, του Ραïχενμπαχ και του Φουχτελ οχι!

     • Απορών avatar
      Απορών @ Zugzwang 08/07/2013 16:45:25

      Απλά αν μιλάμε με ακριβολογώντας, με τον όρο "νεοφιλελευθερισμός" θα πρέπει να εννοούμε το Rüstow και τη σχετική σκέψη της δεκαετίας του '30. Αυτοί πίστευαν σε ισχυρό κράτος, καμμία σχέση με την αριστερή καρικατούρα του "νεοφιλελευθερισμού" στον οποίον αναφέρεται λοιπόν η Κλάιν και οι περισσότεροι όταν χρησιμοποιούν τον όρο.
      Για τον Κόλα, δεν γνωρίζω την περίπτωση αλλά από το τρόπο με τον οποίον αντιδράει ο κρατικός μηχανισμός και όσα δεν ομολογούνται φαίνεται πως έχετε δίκιο, δεν φαίνεται να πρόκειται για τυπική περίπτωση βαριάς εγκληματικότητας αλλά για κάτι διαφορετικό.
      Για τον Πόπερ ως νέο Μαρξ: εδώ υπάρχει μια αντίφαση αφού ο Πόπερ θα έλεγα ότι γκρέμισε το Μαρξ και ενδεχομένως κατέδειξε τον ολοκληρωτικό πυρήνα της ιδεολογίας του (κάτι που έως τότε ενδεχομένως μόνο οι αναρχικοί είχαν κάνει αλλά εμπειρικά και σε καμμία περίπτωση ας πούμε... γνωσιολογικά, αν είναι δόκιμος ο όρος).
      Από την άλλη αντιλαμβάνομαι ότι φοβίζει η πρότασή του με την έννοια ότι αν καταλυθεί κάθε όριο περιχαράκωσης των παραδόσεων κτλ. αυτές ενδέχεται να καταρρεύσουν.
      Ε λοιπόν μάλλον εκεί έγκειται η διαφωνία μας: εγώ πιστεύω ότι ο ελληνισμός έχει τόσο βάθος που με μια τέτοια προσέγγισει θα ξεπλυθεί από τα μετεπαναστατικά κρατικιστικά κατάλοιπά τα οποία θεωρώ δυτικόφερτα και επιτέλους θα μιλάμε ξανά για πραγματική ελληνικότητα. Άλλοι ενδεχομένως να νιώθουν ότι αυτά τα κατάλοιπα συγκροτούν την ουσία της ελληνικότητας... Όπως και να έχει το μέλλον θα δείξει και όπως φαίνεται θα είναι πολύ ενδιαφέρον...

 18. George avatar
  George 07/07/2013 18:38:48

  "Έτσι, μπορεί να διατηρούμε το δημόσιο ακέραιο και τον Έλληνα που σιτίζεται από αυτό χορτάτο" Δεν μπορούμε Akenaton ούτε έτσι-μονάχα για μερικούς μήνες. Ισως να τους διατηρήσουμε στο δημόσιο αλλά δε θα είναι χορτάτοι και μετά από λίγο θα πρέπει να περπατάνε και σα χήνες. Το συμφέρον των ΔΥ είναι να απολυθούν όσοι δε χρειάζονται και να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα όσοι χρειάζονται. Συνήθως αυτό γίνεται κατανοητό μετά το στουκάρισμα....πριν νομίζεις ότι με μια περεστρόικα μπορεί και να την βγάλεις καθαρή.

 19. MCA avatar
  MCA 07/07/2013 22:33:04

  Το να υπάρχουν 5 υπάλληλοι σε μια δημόσια υπηρεσία ενώ χρειάζονται τρεις δεν χρειάζεται να είσαι φιλελεύθερος για να καταλάβεις ότι είναι λάθος. Ούτε ότι η φορολογία πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια ειδικά εάν πρόκειται για χρήματα που θα επενδυθούν στην πραγματική οικονομία. Ούτε ότι πρέπει να υπάρχει σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.

  Αυτά που προτείνεται δεν είναι αποκλειστικά προνόμια της φιλελεύθερης ιδεολογίας αλλά θα μπορούσαν εφαρμοσθούν ακόμα και από αριστερές κυβερνήσεις.

  Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να φτάσει κάποιος στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η ευημερία του συνόλου της κοινωνίας, εκτός των τεμπέληδων που και γι αυτούς ακόμα πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδη ιατρική και κοινωνική κάλυψη. Αρκεί να έχει σχέδιο, θέληση και εργατικότητα. Καμιά φορά όμως τα πολύ δραστικά μέτρα μπορεί να φέρουν τον ξαφνικό θάνατο καθώς η δόση του φαρμάκου μπορεί να είναι τόσο ισχυρή ώστε να πεθάνει ο ασθενής. Διαβάζω τα άρθρα σας και παρατηρώ ότι τα βάζετε με όλους και με όλα και μπράβο σας γι αυτό, αλλά πιστεύω πως οι δραστικές λύσεις που προτείνεται ακόμα και αν είναι σωστές μπορεί να είναι ΄΄θανατηφόρες.΄΄ Επίσης είναι δύσκολο να εφαρμοσθούν από μια δημοκρατική κυβέρνηση η οποία μπορεί να συναντήσει μεγάλη αντίδραση από τον κόσμο, ειδικά εάν πρόκειται για θέματα επιβίωσης. Δεν έχουν όλοι λίπος. Το αντεπιχείρημα είναι ότι υπάρχουν καταστραμμένοι άνθρωποι επειδή ακριβώς δεν εφαρμόζονται αυτά που προτείνεται ή και κάποια άλλα μέτρα. Αυτό θα το δείξουν οι εκλογές ,οι δημοσκοπήσεις και τυχόν έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας , τις οποίες απεύχομαι να συμβούν.


  Δεν πιστεύω ότι μια χώρα 10 εκατομμυρίων μπορεί να απορροφήσει 2 με 3 εκατομμύρια ξένους που έχουν εισβάλει μέσα σε είκοσι χρόνια ειδικά εάν μεγάλος αριθμός αυτών έχει τελείως διαφορετικά πολιτιστικά πρότυπα. Τέτοιες καταστάσεις δεν ευνοούν ούτε προωθούν την φιλελεύθερη ιδεολογία. Ίσα ίσα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς οι συγκεκριμένοι θέλουν πολύ μεγαλύτερο χαλινάρι από εμάς. Είναι κατώτεροι πολιτισμικά από τους νεοέλληνες όπως και εμείς είμαστε, σε μικρότερο βαθμό βέβαια, από τους δυτικούς.

  Αυτά για εντός της Ελλάδος, γιατί εκτός δεν βλέπω να επιβιώνει το φιλελεύθερο μοντέλο, με την μορφή τουλάχιστον που έχει σήμερα, για πολύ ακόμα.

 20. akenaton avatar
  akenaton 08/07/2013 00:44:17

  Πέστε ότι θέλετε - να χαρείτε - αλλά μην λέτε τα μνημόνια (νεο)φιλελεύθερα!

  • Απορών avatar
   Απορών @ akenaton 08/07/2013 00:50:05

   Έτσι!!!

  • Αρχιμήδης1 avatar
   Αρχιμήδης1 @ akenaton 08/07/2013 11:30:46

   Σαφώς! Τα μνημόνια είναι στυγνά γκανκστερικά συμβόλαια εκτέλεσης λαών που δεν έχουν καν τη δυνατότητα να τα διαβάσουν και υπογράφονται με το πιστόλι των Μπάνκστερς στον κρόταφο...Ουδεμία σχέση με -ισμούς και ιδεολογίες γενικώτερα. Ποτέ δεν ρωτήθηκαν οι λαοί αν τα θέλουν. Ούτε καν στην Ισλανδία, όπου ο Πρόεδρος όρθωσε ανάστημα και ρώτησε τον λαό του που τα απέρριψε με 95%!!!
   Υ.Γ. Τώρα πλέον ως υπουργός της συγκυβέρνησης των μνημονίων, ίσως και να τα διαβάσει ο Χρυσοχοίδης...

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ akenaton 08/07/2013 11:55:26

   Ως συνηθως, το προβλημα εγκειται στο οτι δεν εχουμε συμφωνησει στην σημασια των ορων. Εγω προσωπικα προτιμω την λεξη "ουλτραφιλελευθερισμος" σε σχεση με την σημερινη πραγματικοτητα.

 21. παπαδοπουλος ηλίας avatar
  παπαδοπουλος ηλίας 08/07/2013 02:25:37

  Για ποιόν φιλελευθερισμό μιλάτε?Για να δούμελίγο ιστορικά τα στοιχεία.
  Οι Έλληνες έγιναν μεγάλοι έμποροι την εποχή που υπήρχαν ισχυρά κράτη-πόλεις τα οποία ίδρυσαν τις πρώτες αποικίες και άρχησαν οι συναλαγές μεταξύ των αποικιών και μητροπόλεων.Για να γίνονται ασφαλή ταξίδια προυπόθεση ήταν να υπάρχει ισχυρός στρατός και ναυτικό.Η Αθήνα έγινε μεγάλο εμπορικό κέντρο όταν οι τριήρεις είχαν τον έλεγχο της Μεσογείου.Η ΄πτώση τη στρατιωτικής και ναυτικής ισχύως έφερε και την πτώση της εμπορικης.Ακολούθησαν οι νέοι κυρίαρχοι της Μεσογείου,οι Ρωμαίοι. Η οικονομική ισχύς τους κράτησε όσα χρόνια μπορούσαν οι ρωμαικές λεγεώνες να επιβάλουν την ισχύ τους.Η οικονομική ανέλιξη κάποιου δεν ήταν η εργατικότητά του και η εξυπνάδα του,αλλά η σχέσεις που είχε με τους άρχοντες.Αυτοί καθώριζαν τα όρια της οικονομικής δραστηριώτητας ενός εκάστου.Φυσικά καθε φορά που η διοικηση του κρατους άλαζε,εμφανίζονταν και νέοι οικονομικά ισχυροί.Η οικονομική άνθυση της ρώμης μαράθηκε μαζί με την ισχύ των λεγεώνων.
  Αυτόσυνεχίζεται μέχρι σήμερα.Το ίδιο συνέβει στο Βυζάντιο,κατερευσε οικονομικά όταν κατέρευσε στρατιωτικά δηλ ουσιαστικά δεν υπήρχε κρατος,για να μοιράζει τίτλους ,δικαιώματα και γη.
  Η Βενετία έγινε μεγάλη εμπορική δύναμη γιατί ο στόλος της κυριαρχουσε στην Μεσόγειο,και φυσικά οι άρχοντές της μοίραζαν τίτλους και δικαιώματα μονοπωλίου με τον γνωστό τρόπο.
  Στόν Ελαδικό χώρο κατα την διάρκεια της τουρκοκρατίας,αναπτύχθηκαν οικονομικά οι περιοχές που έλαβαν απο τον σουλτάνο ιδικές ευκολιες,πχ Ιωάννινα,Χίος,Σπέτσες Ψαρά,Υδρα,Αμπελάκια.
  Όλες οι μεγάλες εταιρείες που υπάρχουν σήμερα ειναι αποτέλεσμα κρατικών ενεργειών και των επαφών που ειχαν οι ιδρυτές τους με τους βασιλείς και άλλους άρχοντες.
  Ο στόλος της Μεγάλης Βρετανίας έκανε την "εταιρεια των ανατολικών ινδιών" και όχι ο ανόθευτος ανταγωνισμός. Η Αμβέρσα έγινε κέντρο των διαμαντιών γιατί έλαβε ιδικό φορολογικό καθεστός. το ίδιο και το cityτου Λονδίνου. Η εμπορική ναυτηλία μεγαλουργεί ακριβώς επειδή τα κράτη της έχουν δόσει ειδικά οφέλη.
  Ολες οι μεγάλες εταιρείες υπέρχουν μόνο και μόνο επειδή έχουν καλές σχέσεις με τα κράτη,δλδ με τους εκάστοτε κυβερνώντες οι οποίοι έχουν γίνει νπλέον και υπάλληλοί τους.Το μόνο που προσπαθούν να αλάξουν είναι τα μέσα επιβολής τους.Οι στρατοί δεν είναι αρκετοί πλέον για να επιβάλουν την θέλησή τους και έτσι βρήκαν τις τράπεζες για να ελέγχουν τις μάζες(τους λαούς τους κατάργησαν).
  Γιαυτό άσε τις θεωρίες για "ελεύθερη αγορά" και "ελεύθερο εμπόριο",ποτε δεν υπήρξαν και μάλον δεν θα τα δούμε ποτέ.

 22. GO avatar
  GO 08/07/2013 09:15:02

  Akenaton, καλημέρα.
  Το "κόλλημά" μου, είμαι βέβαιος ότι το έχεις καταλάβει. Θα αναφερθώ, λοιπόν, στο κομμάτι του άρθρου σου που αφορά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
  Πρώτον, από πουθενά, από κανένα στοιχείο προκύπτει ότι η πολιτική του Κ.Κ απέτυχε οικονομικά. Και οι δύο διακυβερνήσεις του "σούταραν" δυνατά την Ελλάδα προς τα μπρος και πέτυχε αποτελέσματα όσο κανείς άλλος. Όλα τα στοιχεία αυτό λένε, απορώ πως τα παρακάμπτεις.
  Δεύτερον, ο Κ.Κ δεν διατηρούσε καλές σχέσεις με την ελληνική μεγαλοαστική τάξη και δεν δίστασε ποτέ να συγκρουσθεί με τα μεγάλα συμφέροντα. Βλέπε Ωνάσης την πρώτη οκταετία και Ανδρεάδης την δεύτερη.
  Αποσπάσματα από το βιβλίο του Τάκη Λαμπρία "Καραμανλής, Ο Φίλος":
  "Το 1961, ο Ωνάσης ζήτησε να με επισκεφθεί. Όταν τον δέχθηκα, αφού εξήρε το έργο μου, μου δήλωσε ότι αισθάνεται καθήκον να εισφέρει στην εκλογική επικράτηση του κόμματός μου.
  Τον ευχαρίστησα και του συνέστησα να απευθυνθεί στην ειδική επιτροπή. Ενώ ο σκοπός της επισκέψεώς είχε λήξει, διατύπωσε το παράπονο ότι ο Νιάρχος ετύγχανε καλυτέρας μεταχειρίσεως. Του είπα και του απέδειξα ότι είχε άδικο, ενώ αυτός επέμεινε για το αντίθετο. Διατελώντας σε κατάσταση εκνευρισμού και επειδή υποπτεύθηκα ότι η διατύπωση των παραπόνων του συνδεόταν με την προσφορά του να βοηθήσει τον εκλογικό αγώνα, του μίλησα κατά τρόπο έντονο και του δήλωσα ότι τερματίστηκε η επίσκεψη»
  «Μετά την επάνοδό μου το 1974 εκρατικοποίησα την Ολυμπιακή που είχε ο Ωνάσης, τα διυλιστήρια Ασπροπύργου που είχε ο Νιάρχος και το τραπεζικό συγκρότημα του Ανδρεάδη. Και τα εκρατικοποίησα, όχι, όπως ελέχθη από σοσιαλμανία, αλλά γιατί το επέβαλαν το συμφέρον της οικονομίας και λόγοι νομικής και ηθικής τάξεως. Στην περίπτωση της Ολυμπιακής, η εταιρεία αντιμετώπιζε δυσχέρειες οικονομικές και εζήτησε από την κυβέρνηση προνόμια. Λόγω αρνήσεως της κυβερνήσεως ο Ωνάσης κατήγγειλε τη σύμβαση με αποτέλεσμα τις κατόπιν συμφωνίες με το Δημόσιο και την εξαγορά από το τελευταίο των μετοχών από την Ολυμπιακή».

  Άρα, όταν τίθενται θέματα δημοσίου συμφέροντος, φίλη η ιδεολογία φιλτάτη, όμως, η χώρα. Ας χαρακτηριστείς και "σοσιαλμανής" αν πρόκειται να σε "καβαλήσει" η διαπλοκή.
  Είναι αυτονόητο, ότι τα μετέπειτα χάλια όλων αυτών των επιχειρήσεων προέκυψαν όταν μετατράπηκαν σε απέραντο parking πρασινοφρουρών και σε όργιο λαμογιοδιαχείρισης.

  • akenaton avatar
   akenaton @ GO 08/07/2013 14:25:02

   Σημειώνω με προσοχή την ένστασή σου. Αν σου πω ότι την ανέμενα και παραξενεύτηκα που άργησες τόσο να την εκφράσεις θα με πιστέψεις; :)

   • GO avatar
    GO @ akenaton 08/07/2013 14:39:53

    Ε, δεν στην έχω και στημένη.
    Να 'σαι καλά, αλλά δεν παίρνεις θέση στις παρατηρήσεις μου.

    • akenaton avatar
     akenaton @ GO 08/07/2013 19:35:09

     Ξεκάθαρα το λέω: δεν γνωρίζω τα πρόσωπα (των επιχειρηματιών και των πολιτικών) ώστε να είμαι βέβαιος για τα κίνητρα αλλά το αποτέλεσμα των κρατικοποιήσεων 1975-1980 κατά την γνώμη μου ΔΕΝ είχε θετικό οικονομικό πρόσημο για την χώρα. Και όχι μονάχα αυτό, αλλά αποτέλεσε κακό προηγούμενο για τον Ανδρέα, που ερχόμενος μετά τον ΚΚ τον μεγάλο και επιδιώκων να εμφανίσει διακριτό του προκατόχου του, ούλτρα σοσιαλιστικό πρόσωπο προς το "πόπολο", επέδραμε επί των υπολοίπων της ντόπιας επιχειρηματικότητας ως Αττίλας και την κοινωνικοποίησε ολάκερη πλέρια και σοσιαλιστικά!

 23. Γιάννης Ιωάννου avatar
  Γιάννης Ιωάννου 08/07/2013 10:21:20

  Σας απάντησα κύριε για την «γενική βούληση» με το «κοινωνικό συμβόλαιο». Τι πιο ξεκάθαρο. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός:«Όταν διαρρηγνύεται το Κοινωνικό Συμβόλαιο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και το λαό, τότε καταρρέει η εμπιστοσύνη των πολιτών στους νόμους και διαχέεται κάθε είδους αντικοινωνική προδιάθεση»

  Τέλος, μην κατηγοριοποιούμε τα κομμουνιστικά πολιτεύματα ή τις φασιστικές άμεσες δημοκρατίες ως.....δημοκρατίες. Το θεωρώ ύβρις.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Γιάννης Ιωάννου 08/07/2013 16:31:02

   Προφανώς και συμφωνώ: τη δική τους οπτική ανέλυσα δεν θεωρώ ότι πρόκειται για δημοκρατίες όπως εγώ αντιλαμβάνομαι τον όρο.
   Απλά από ότι φαίνεται, αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την έννοια της "γενικής βούλησης" και ενδεχομένως ο Ρουσώ τον οποίον μελετήσατε να την εννοούσε ακριβώς όπως την αντιλαμβάνεστε. Εγώ επισήμανα απλά για ποιό λόγο μπορεί να γίνει επικίνδυνη όπως έδειξε η ιστορική εμπειρία.

 24. Nik avatar
  Nik 08/07/2013 12:33:44

  Ελληνάρας δημόσιος υπάλληλος, πολιτικός, αστυνομικός δεν θα αφήσει καμία από τις εξουσίες του να σβήσουν. Είναι το δαιμόνιο της φυλής να αποκτά μικροεξουσίες και να βασανίζει τους υπόλοιπους. Ακόμη και εκεί που δεν προβλέπεται εφευρίσκει τρόπους, πχ με την επιβολή της προσκόμισης βεβαίωσης ότι δεν χρειάζεται βεβαίωση.

  Εψαξες την πολιτική θεωρία αλλά άφησες έξω τον διάχυτο σαδισμό που συχνά είναι η πυξίδα του Ελληνάρα με εξουσία και το κύριο χαρακτηριστικό της δημόσιας διοίκησης αυτής της χώρας.

 25. Leman avatar
  Leman 08/07/2013 14:36:43

  akenaton γραφεις
  "Το κοινό γνώρισμα όλων αυτών των χωρών στις οποίες οι Έλληνες κατάφεραν να επιτύχουν, να ακμάσουν και να προκόψουν, ήταν πως υποστήριζαν το ελεύθερο εμπόριο, διατηρούσαν (γενικώς) ανοικτά τα σύνορα και τις αγορές και αποτελούσαν συνήθως πολυπολιτισμικές κοινωνίες."

  "Ο λαός μας ανέκαθεν, από την βαθιά αρχαιότητα ως τις μέρες μας ποτέ δεν τα πήγε καλά με τα σύνορα και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των ανθρώπων, των αγαθών και των ιδεών."

  Μπορεις να μου εξηγησεις τη σχεση αυτων μονο δεν θα επεκταθω στο ολον του αρθρου σου με το προεκλογικο "θα επανακαταλαβουμε τις πολεις μας"
  του Αντωνη Σαμαρα;
  Ευχαριστω προκαταβολικα για την δημοσιευση της ευλογης αποριας και για τον χρονο σου.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Leman 08/07/2013 19:40:47

   Η ρήση του Πρωθυπουργού σηματοδοτεί το τέλος της υπερβολής (κατά γνήσιο ελληνικό τρόπο) της λαθρομετανάστευσης για την χώρα μας. Δεν πιστεύω πως υπάρχει Έλληνας που να μην συμφωνεί πως η έκταση και το βάθος της λαθρομετανάστευσης προς την χώρα μας εκφεύγουν από τα πλαίσια μιας ανοικτής κοινωνίας και προσιδιάζουν προς ειρηνική εισβολή και κατάληψη της χώρας από απρόσκλητους και ΚΥΡΙΩΣ ανεξέλεγκτους λαθρομεταναστεύοντες πληθυσμούς ασιατικής και αφρικανικής προέλευσης και μουσουλμανικής στην πλειονότητά τους θρησκείας.

   • Μυρμιδών avatar
    Μυρμιδών @ akenaton 09/07/2013 14:10:22

    "ειρηνική εισβολή και κατάληψη της χώρας από απρόσκλητους".
    Πολύ φοβούμαι οτι η ειρηνική αυτομάτως θα μετατραπεί σε βίαιη και καταστροφική αν προσπαθήσει κάποτε κάποιος να πράξει το αυτονόητο δηλαδή να τους απελάσει.

 26. GO avatar
  GO 08/07/2013 20:00:03

  Αν δεν έχεις ζήσει τις εποχές, τα γεγονότα, πραγματικά δεν μπορείς να εκτιμήσεις τις πολιτικές. Πάντως το πρόσημο είναι καταγεγραμμένο και πιο θετικό δεν γίνεται.
  Για το τι έκανε ο Αντρέας μετά, στο έγραψα κι εγώ, είναι μες την καρδιά μας, στο μυαλό μας, στην ιστορία μας. Τα είπε κι ο Πρόεδρος, ξανά, χθες.

  • GO avatar
   GO @ GO 09/07/2013 07:11:38

   ...και εν πάση περιπτώσει τα αποτελέσματα δεν προσημαίνονται κατά το δοκούν (λες: "κατά τη γνώμη μου"). Τα αποτελέσματα είναι καταγεγραμμένα στην Τ.Ε, στην πολιτική ιστορία της χώρας.

 27. GO avatar
  GO 08/07/2013 20:03:52

  Και κάτι ακόμα για τα πρόσωπα της εποχής. Σε προτρέπω να μελετήσεις τον βίο και την πολιτεία του Παναγή Παπαληγούρα. Θα εκπλαγείς ευχάριστα για το ποιούς πολιτικούς άνδρες έχει αναδείξει η μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη.

 28. Leman avatar
  Leman 08/07/2013 23:01:13

  Με καλυψες akenaton.Ευχαριστω για την απαντηση και το χρονο.

 29. 6pnos avatar
  6pnos 09/07/2013 11:36:12

  Ποιόν φιλελευθερισμό θέλουμε ; αυτόν που δεν θα υπάρχει λίγο και ουσιαστικά καθόλου κράτος και οι "μεγάλοι", (που ξέρουμε πως έγιναν μεγάλοι) θα γίνουν ποιο μεγάλοι κάνοντας ότι "γουστάρουν" χωρίς να τους ελέγχει κανείς ; αυτόν τον φιλελευθερισμό θέλουμε ; όπου όλα θα πληρώνονται παιδεία, υγεία και όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις ... Φυσικά είναι γνωστό ποιοι θα μπορούν να ανταπεξέλθουν ... όχι βέβαια οι μικρομεσαίοι που πάντα ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ η οικονομία αυτής της χώρας με φόρους, εισφορές κλπ .... τώρα αυτοί τελείωσαν και οι ελάχιστοι που έμειναν θα τελειώσουν πολύ σύντομα, το "λίπος" τελείωσε.
  Δεν απαιτείται υψηλή ανάλυση, λίγο ιστορία να διαβάζαμε θα βρίσκαμε ποιο το κοινωνικο - οικονομικό σύστημα μας ταιριάζει ... Ποια "αυτοκρατορία" είχε 11 περίπου αιώνες ζωή (δεν υπάρχει άλλο κράτος ή κρατική δομή με τόση διάρκεια), πως ήταν δομημένο το κράτος ; ποιες δομές κρατούσε για τον εαυτό του ; ποιες παραχωρούσε σε ιδιώτες ;
  Όσο για τον Κων/νο Καραμανλή, μάλλον ούτε σύγχρονη ιστορία δεν γνωρίζεται ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.