#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/11/2012 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιός θα τολμήσει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει;Ή ταν ή επι τας.

Κάπως έτσι μοιάζει η τελική μάχη της Ελλάδας στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης αλλά και για τις αποφάσεις που θα αφορούν τη βιωσιμότητα του χρέους. Η αρχή θα γίνει από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών το απόγευμα όπου θα επιχειρηθεί να βρεθεί η χρυσή τομή και τη Δευτέρα να είναι πιο εύκολα τα πράγματα.

Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση, κανείς δε μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το τι θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι. Και γι’ αυτό δεν ευθύνεται η Ελλάδα αλλά η ανωριμότητα, η έλλειψη ηγετών και η απουσία στρατηγικού σχεδίου για την Ευρώπη από τους ξένους ηγέτες. Το απέδειξαν στη Σύνοδο Κορυφής, γιατί να μην το κάνουν και με το ελληνικό πρόβλημα; Για το λόγο αυτό κανείς στην κυβέρνηση δε μπορεί με σιγουριά να πει ποια θα είναι η έκβαση των συνομιλιών. Ωστόσο, δεν αποκλείουν να υπάρξει ένα Plan B σε περίπτωση που Σόιμπλε και Λαγκάρντ επιμείνουν στις θέσεις τους, δεν περάσει το σενάριο του 124% του ΑΕΠ το 2020 και δε βρεθούν τα επιπλέον 10 δις ευρώ για το χρηματοδοτικό κενό. Αυτό το δεύτερο σχέδιο λέγεται ότι είναι η αποδέσμευση της δόσης των 44 δις ευρώ από τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Δηλαδή, οι Ευρωπαίοι να δώσουν το πράσινο φως για να έρθουν τα λεφτά στην Ελλάδα μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου και να αφήσουν για αργότερα τις όποιες αποφάσεις πρέπει να λάβουν για το χρέος. Άλλωστε, αυτό που καίει αυτή τη στιγμή την Ελλάδα είναι να πάρει τα λεφτά, να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και να «τρέξει» κάπως χρήμα στην αγορά. Και φυσικά να δουν οι ξένοι επενδυτές ότι η χώρα δεν αφήνεται στην τύχη της.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι αποφάσεις για το χρέος μπορούν να συζητηθούν με περισσότερη ηρεμία σε άλλο Eurogroup μέσα στον Δεκέμβριο και ίσως τότε να υπάρξει μια πιο καλή πρόταση, μια συμβιβαστική λύση αφού πρώτα αρθούν τα εμπόδια και οι καχυποψίες μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

Ίσως, πάλι, εκτός από τη δόση να δοθεί και μια κατεύθυνση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Δηλαδή να αποφασιστεί ένα κοκτέιλ μέτρων που θα βοηθήσει στη μείωση του χρέους στο 130% το 2020 και ν αφήσουν για αργότερα την «καυτή πατάτα» του χρηματοδοτικού κενού για τις 5-6 μονάδες του ΑΕΠ που θα χρειαστεί να μειωθεί.

Όλα αυτά είναι σενάρια και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τελική λύση που θα προταθεί. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση αλλά αυτό που προέχει είναι να δοθεί η δόση, άλλες καθυστερήσεις δεν τις αντέχει ούτε η κοινωνία και η οικονομία αλλά ούτε και η ίδια η συνοχή της κυβέρνησης.

Ωστόσο, ας μη γελιόμαστε. Δεν είναι τα 44 δις που θα σώσουν την Ελλάδα. Αυτά είναι η προσωρινή ανάσα. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι γενναίες αποφάσεις για το χρέος. Είτε μειώσεις επιτοκίων, είτε επαναγορά ομολόγων, είτε επιστροφή κερδών ύψους 9 δις ευρώ από την ΕΚΤ είτε όλα μαζί, είτε στο τέλος τέλος κούρεμα του επίδημου φορέα. Η χώρα χρειάζεται να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό ότι δεν είναι χαμένη υπόθεση, ότι όλα αυτά δεν γίνονται για ένα «άδειο πουκάμισο». Η Ελλάδα χρειάζεται να δείξει ότι μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, ότι δεν είναι μια χώρα υπό χρεοκοπία, ότι αξίζει να την εμπιστευτούν για την ανάπτυξη. Μόνο έτσι έχει ελπίδες η χώρα να αναστηθεί από τις στάχτες της.

Τα όποια άλλα σενάρια είναι εκ του πονηρού. Για παράδειγμα, Γερμανός αξιωματούχος της κυβέρνησης της Βαυαρίας βγήκε την Παρασκευή και είπε ότι υπάρχει το plan B της συντεταγμένης χρεοκοπίας. Όμως, δε μπορεί να μετρήσει τις επιπτώσεις σε μια Ευρώπη που σπαράσσεται από τις έριδες και την κρίση. Θα αποτολμήσει κανείς να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Μ. avatar
  Γιάννης Μ. 24/11/2012 07:53:07

  Καλώς οι κακώς τις γενναίες αποφάσεις για το δικό μας χρέος θα πρέπει να τις πάρουν άλλοι. Αυτοί που μέχρι σήμερα μας έστησαν στον τοίχο και αρνούνται να δουν την ουσία του προβλήματος. Το ερώτημα θα το έθετα αλλοιώς, για να παρθούν γενναίες αποφάσεις έξω δεν θα πρέπει να υπάρχει μια γενναία κυβέρνηση μέσα; Μια κυβέρνηση που να μην φοβάται την σύγκρουση με τους έξω όταν το Εθνικό Συμφέρον το απαιτεί. Μια κυβέρνηση με Ελληνική Αντιπρόταση η οποία εκτός από την αποπληρωμή με όρους βιωσιμότητας να προσφέρει όραμα και ελπίδα στους πολίτες αυτής της χώρας που σίγουρα αξίζουν κάτι καλύτερο.

 2. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 24/11/2012 08:02:29

  Μια προσωρινή "ανάσα". Νομίζω πια πως εκεί που φτάσαμε οι προσδοκίες μας πολύ φυσιολογικά πέφτουν. Όπως πέφτει ραγδαία και το ΑΕΠ της χώρας και η οικονομία βουλιάζει για έκτη χρονιά στην ύφεση. Και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μεγαλώνει συνεχώς. Κάτι που είναι φυσιολογικό αφού μειώνονται οι δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες. Η κατάσταση αυτή μπορεί να διατηρηθεί τεχνητά για έναν χρόνο ακόμη, μάξιμουμ. Μετά τα πάντα θα καταρρεύσουν μέσα σε έναν ορυμαγδό χρεών και χρεοκοπίας. Αφού λήγουν οφειλές του δημοσίου ύψους 56 δισ. ευρώ ως το '14.

 3. Aris. A avatar
  Aris. A 24/11/2012 09:35:53

  Οι Γερμανοί παίζουν τους πολιτικούς και την ελληνική κοινωνία όπως η γάτα το ποντίκι.

  Ενώ έχεις πάρει τόσα μέτρα ενώ τα πάντα διαλύονται γνωρίζοντας τα φοβικά μας σύνδρομα καθυστερούν να μας δώουν την δόση για να διαλύσουν τα πάντα στην ψυχολογία μας.

  Ενω τα έχουν πάρει όλα για να σου δώσουν το τίποτα την από την στιγμή που δεν λύνεται το πρόβλημα σου σε εξουθενώνουν πολιτικά και κοινωνικά ακριβώς επειδή σε θέλουν γονατιστό και ξευτιλισμένο.

  Ο στόχος τους εδώ και μήνες είναι να μας διασύρουν και να μας ξευτυλίσουν.

  Είναι αστείο αλλά στο τέλος είμαστε ικανοί και να πανηγυρίζουμε επειδή μετά από τόσες θυσίες θα μας δώσουν αυτό που επιβάλεται πρώτα για την δική τους επιβίωση και μετά για την δική μας σωτηρία.

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 24/11/2012 09:36:04

  Η Ελλάδα σχεδόν έχει ήδη σωθεί. Το ΔΝΤ είναι που επιμένει ότι δήθεν χρειάζονται άλλα μέτρα ειδικής μεταχείρισης, προκειμένου να συντηρήσει την κρίση στην ευρωζώνη. Ας μην είμαστε τόσο βέβαιοι ότι "δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει", διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να συντηρηθεί η κρίση.

  Είμαι απαισιόδοξος για το Plan B, που αναφέρετε, διότι εάν περάσει λίγος καιρός ακόμη, ένα-δυο μήνες, και βγουν τα στοιχεία για το τελικό έλλειμμα του 2012, που θα είναι, κατά πώς το υπολογίζω εγώ ο ίδιος, κάτω από 5% (μιλούμε για έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης, όχι κρατικού προϋπολογισμού), ίσως και 4,5%, με πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης περί το 1% του ΑΕΠ, ίσως και 1,5% και πρωτογενές έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού κοντά στο μηδέν, τότε ασφαλώς και θα αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει κανένα ψευτοζήτημα με την "βιωσιμότητα" του ελληνικού χρέους, το οποίο ψευτοζήτημα έχει εγείρει εκ του μη όντος το ΔΝΤ. Και τότε η στρατηγική του ΔΝΤ θα καταρρεύσει.

  Αποκλείεται λοιπόν το ΔΝΤ, κατά την εκτίμησή μου, να συναινέσει σε ένα τέτοιο Plan B. Το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να εκβιάζει την χρεωκοπία (όχι "με" την χρεωκοπία, αλλά "την χρεωκοπία") της Ελλάδας, είτε μέσω της μη εκταμίευσης της δόσης είτε (αν δεν τον πετύχει), μέσω της ανατροπής Σαμαρά και της πρωθυπουργοποίησης Τσίπρα, που θα πάει την άλλη στιγμή σε χρεωκοπία.

  Οι στιγμές είναι πιο κρίσιμες από όσο φαίνονται και μπορεί τα πάντα να αλλάξουν σε μερικές ώρες.

 5. factorx avatar
  factorx 24/11/2012 10:13:13

  Διογένη (και ανάλογες περιπτώσεις φίλων και αναγνωστών): για λόγους που δεν φταίω μόνο εγώ, στο παρελθόν περάσατε σε moderation που το wordpress το κρατάει μονίμως με αποτέλεσμα να υφίσταμαι καθημερινώς μια χρονοβόρα διαδικασία για να εγκρίνω τα σχόλιά σας – και παράλληλα να την φθορά ότι σβήνω τα σχόλια. Παρακαλώ κάντε το εξής: ή αλλάξτε ΙΡ, ή προσθέστε κάτι στο ψευδώνυμο, ή κάντε κάτι τέλος πάντως επειδή σπαιτείται πολύς χρόνος και δεν είμαστε λαμπρακισταν για να έχουμε προσωπικό. Για αλλαγή ΙΡ: Σβήστε spams , computer, modem και ξανανάψτε

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ factorx 24/11/2012 13:57:31

   Τα έκανα, αλλά δεν είδα αποτέλεσμα.

 6. factorx avatar
  factorx 24/11/2012 10:13:27

  Αρις (και ανάλογες περιπτώσεις φίλων και αναγνωστών): για λόγους που δεν φταίω μόνο εγώ, στο παρελθόν περάσατε σε moderation που το wordpress το κρατάει μονίμως με αποτέλεσμα να υφίσταμαι καθημερινώς μια χρονοβόρα διαδικασία για να εγκρίνω τα σχόλιά σας – και παράλληλα να την φθορά ότι σβήνω τα σχόλια. Παρακαλώ κάντε το εξής: ή αλλάξτε ΙΡ, ή προσθέστε κάτι στο ψευδώνυμο, ή κάντε κάτι τέλος πάντως επειδή σπαιτείται πολύς χρόνος και δεν είμαστε λαμπρακισταν για να έχουμε προσωπικό. Για αλλαγή ΙΡ: Σβήστε spams , computer, modem και ξανανάψτε

 7. Dal avatar
  Dal 24/11/2012 10:15:36

  Το χρέος ξεκίνησε από 115% του χρόνου αναμένεται στο 190%,το πιο πιθανό να ανέλθει στο 200%. Τι περιμένουμε για να καταλάβουμε ότι η πολιτική τούτη δεν σώζει την Ελλάδα. παρά μόνον το ουτοπικό όραμα του ευρώ προσπαθεί να διατηρήσει. Το δήλωσαν από το 2010 ξένοι,όχι Έλληνες. Κάποιοι είχαν προτείνει τον Παπανδρέου να κάνει κούρεμα με δική του πρωτοβουλία, μεταξύ των οποίων και ο Στρος Καν. Αυτός όμως είχε άλλα κατά νου. Παγκόσμιες κυβερνήσεις και πράσινα άλογα. Μια τέτοια επιλογή θα χάλαγε τα σχέδια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης . Ως βασιλικότεροι του βασιλέως καταστρεφόμαστε για να σώσουμε την Γερμανική Ευρώπη χωρίς καμιά προοπτική για το μέλλον.

  Ας μας εξηγήσει κάποιος πιο είναι το όφελος των χωρών του Νότου από την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ποιος ο λόγος της ύπαρξης της ΕΖ?. Μόνον ένας υπάρχει . Να γίνει η Γερμανία υπερδύναμη.

 8. Δανάη avatar
  Δανάη 24/11/2012 12:39:33

  To ερώτημα, παίρνει πολλές απαντήσεις. Πάντως μ' αρέσει που σβύνεται στη φωτογραφία "με αίμα" η λέξη bank και όχι η λέξη Ελλάδα.
  Αν θέλετε να απντήσετε κοιτάξτε γύρω σας. Και δε φταίνε οι "κακοί" ξένοι. Γιατί οι "κακοί" ξένοι για τα δικά τους συμφέροντα πολεμούν.
  Κοιτάξτε λίγο και τους συνεργαζόμενους. Τους εδώ.
  Δε βρέθηκε ένας να πει "δε μπορώ να προδώσω την πατρίδα μου" Ένας.
  Κι ας τον έτρωγε μετά το μαύρο φίδι. Όχι μόνο θα ενέπνεε ένα ολόκληρο λαό, αλλά θα τον έγραφε κι Ιστορία. Αλλά όταν έχεις πολιτικούς, που άλλα λένε πριν και άλλα μετά...., τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας που είναι τόσα χρόνια στην εξουσία.
  Όλοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων. ΟΛΟΙ
  Και δεν εννοώ τους ξένους. Αυτοί μια χαρά το παίζουν το παιχνιδάκι τους.
  Οι εδώ είναι κατώτεροι της στιγμής, της πατρίδας, του λαού και της ιστορίας....

  • alpha1 avatar
   alpha1 @ Δανάη 24/11/2012 13:44:57

   Κάνεις λάθος. Το είπε ο Τσίπρας αλλά τα κατάφεραν να μην το ακούσεις ούτε εσύ...

 9. factorx avatar
  factorx 24/11/2012 14:06:40

  Στείλε τωρα παλι το νεο

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/11/2012 14:16:55

  Κανείς δεν θα τολμήσει, ωστόσο υπάρχει πιά σημαντικό ρίσκο "ατυχήματος".
  Μιας "σύμπτωσης ανθρώπινου σφάλματος και μηχανικού προβλήματος", όπως λένε οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
  Συνήθως, τέτοια "ατυχήματα" χρειάζονται περισσότερες από μία αιτίες για να συμβούν.

 11. Zame avatar
  Zame 24/11/2012 16:13:28

  Δανάη +++ και η φωτογραφία της ανάρτησης δίνει την απάντηση και στο αντίστροφο ερώτημα.
  ..Το ποιός θα αφήσει την Ελλάδα να αναπτυχτεί.

 12. Tasos avatar
  Tasos 24/11/2012 17:58:22

  κι όμως ! η ΕΛΛΑΔΑ θα καταρρεύσει ! ! !
  ιδού απίστευτη δήλωση απο το στόμα της κ. Γλύκατζη οριοθετεί την ύπαρξη της χώρας μέχρι Σεπτέμβριο του 2013 !
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7KhgBiFiJkA

 13. νικος1610 avatar
  νικος1610 24/11/2012 18:13:42

  Ποιος θ αφησει την ελλαδα να αναπτυχθει? Ο πρωτος εχθρος της αναπτυξης ειμαστε εμεις ....με τις λαμογιες μας την ατελειωτη γραφειοκρατεια τα μικρο-ή και μεγαλο- συμφεροντα μας , μην υπονοειται τον ξενο αυτος αυτη η συνομοσιολογια μας τρελανε !! και βεβαια ξεχασα το πιο βασικο τις πολιτκες ανοησεις που ακουγονται σ αυτον το τοπο χρονια τωρα , σκεφθειτε τι ακουσατε απο διαφορους και ποσα απ οσα ελεγαν πραγματοποιηθηκαν?

 14. Zame avatar
  Zame 24/11/2012 21:04:48

  *ειδα & εγω το βιντεακι ..& κατι δεν μαρεσε.
  *Ναι συμφωνώ και επαυξάνω πως είμαστε εμείς & κατά πλειοψηφία μάλιστα
  -ο εχθρός ανάπτυξης-
  αλλά θεωρώ σημαντικότερο την 'διαπαιδαγώγηση" σε-αγαστη συμφωνια με στοχο την ΕΠΙΔΕΞΙΑ ΜΟΧΛΕΥΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ- προς οφελος συγκεκριμενων συμφεροντων ..
  Δεν είναι τυχαίο πχ. το ότι η διαφθορά ζει και ενίοτε βασιλεύει με διάφορες «λίστες», αφού όσοι ανδρώθηκαν πολιτικά με την διαφθορά δεν μπορούν αλλά ούτε και θέλουν να κάνουν αλλιώς (οπως πολυ ευστοχα εργαψε εδω http://www.antinews.gr/2012/11/24/191461/ ο αρθρογράφος του κειμενου)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.