#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/11/2012 18:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιός θέλει μια τέτοια Ευρώπη;Του Κώστα Ροδινού

Χθές, με  μια  από τις συνηθισμένες  διαρροές «ανώνυμου ευρωπαίου αξιωματούχου», το Reuters  μας ενημέρωνε οτι μάλλον δεν θα εγκριθεί από το Eurogroup  της 12ης Νοεμβρίου, η εκταμίευσης της περίφημης μεγάλης δόσης! Η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έπρεπε να είχε ήδη εκταμιευθεί από το περασμένο Καλοκαίρι!

Και η διαρροή αυτή έγινε, ...τυχαία υποθέτω, ενώ η ελληνική Βουλή καλείται, υπό το κράτος ασφυκτικών πιέσεων, να ψηφίσει «δρακόντειες» περικοπές. Ας μη γελιόμαστε, σε κανέναν δεν αρέσει να υπερασπίζεται τέτοια μέτρα, πολλώ δε μάλλον όταν ουδείς μπορεί να μας διαβεβαιώσει οτι τα μέτρα αυτά οδηγούν με κάποια σχετική βεβαιότητα στη έξοδο από την κρίση.

Επομένως, ποιά η σκοπιμότητα της διαρροής σ’  αυτή τη συγκυρία; Να αυξήσει την πίεση για την ψήφιση των μέτρων; Αστειότητες!

Το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές και σε επανάληψη. Προβλέψιμοι, ακόμα και στους εκβιασμούς...

Την τελευταία τριετία, δυστυχώς, με αφορμή την ελληνική κρίση, η Ευρωπαϊκή Ενωση, σχεδόν καθημερινά, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και του ρόλου της. Πυροβολεί τα πόδια της. Σέρνεται από τις εξελίξεις. Ακολουθεί, αντί να ηγείται. Ετσι, βλέπουμε να υποχωρούν οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε, παραχωρώντας τη θέση τους σ’ έναν απίστευτο κυνισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει αμήχανη και κουρασμένη. Αναλώνεται σε ανούσιες και ατέρμονες συζητήσεις για τεχνικά ζητήματα. Δεν τολμάει να αναλάβει ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες. Εχει απωλέσει τον προσανατολισμό και την ορμή της. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι εκείνοι που προφητεύουν και το τέλος της...

Ηγέτες μετρίων δυνατοτήτων αγκομαχούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που τους ξεπερνούν. Αγονται και φέρονται από τις ...αγορές. Αποφασίζουν με βάση τις εισηγήσεις κάποιων τεχνοκρατών της συμφοράς οι οποίοι έχουν διαψευσθεί παταγωδώς στις προτάσεις τους. Μιλάνε πολύ, χωρίς να είναι σε θέση να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις των λόγων τους. Τους έπνιξε η καθημερινότητα, ενώ απουσιάζει το όραμα.

Η Ευρώπη κάποτε ήταν παράδειγμα προς μίμηση, σε Ανατολή και Δύση, για το κοινωνικό της κράτος. Για την προστασία που προσέφερε στους πολίτες της. Για το επίπεδο ζωής και τις ευκαρείες που τους εξασφάλιζε.

Σήμερα σχεδόν ολόκληρος ο ευρωπαϊκός Νότος έχει μπεί στην πρέσσα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των αγορών για περισσότερο αίμα. Κατακτήσεις δεκαετιών ξεθεμελιώνονται.  Δικαιώματα καταπατούνται βάναυσα.  Και όλα αυτά στο όνομα μια ευημερίας που είναι άγνωστο  εάν και πότε θα έρθει!

Η Ευρώπη κάποτε ήταν μια εθελοντική Ενωση ανεξαρτήτων κρατών, στηριγμένη στα δημοκρατικά ιδεώδη.

Τώρα, καθημερινά ακούμε για περιορισμό της εθνικής ανεξαρτησίας, για μειωμένα κυριαρχικά δικαιώματα για επικυριαρχία των οικονομικά ισχυρών επί των αδυνάμων. Παράλληλα, η υποτιθέμενη αλληλεγγύη έχει μετατραπεί σ’ ένα απαράδεκτο αλισβερίσι με απαιτήσεις για την τήρηση ιταμών όρων εκ μέρους του επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη. Κανένας δεν είπε να μας χαρίσουν χρήματα, αλλά δεν ταπεινώνεις αυτόν που, υποτίθεται, οτι βοηθάς!

Η Ευρώπη, μετά την οδυνηρή εμπειρία δυο παγκοσμίων πολέμων, προσπάθησε να μετεξελιχθεί σε μια ήπειρο ειρήνης, όπου τα προβλήματα θα λύνονταν μέσα από το διάλογο.

Σήμερα, «το αυγό του φιδιού» άρχισε, εκ νέου,  να επωάζεται σε αρκετές χώρες. Ακόμα και σοβαρά έντυπα διολισθαίνουν προς τον άκρατο λαϊκισμό και σε πρωτοφανούς οξύτητας εκφράσεις, ενώ χώρες και λαοί κατασυκοφαντούνται με ανυπόστατα και χυδαία δημοσιεύματα.  Ανθρωποι ποτίζονται με το δηλητήριο του μίσους, το οποίο θα πάρει χρόνια για να ξεθυμάνει και να ξεχαστεί.

Η Ευρώπη την τελευταία τριετία έχει θεοποιήσει τη λιτότητα. Κάποιοι τα έχουν μπερδέψει στο μυαλό τους και επιμένουν να μην καταλαβαίνουν, πώς είναι άλλο πράγμα το νοικοκύρεμα των οικονομικών και άλλο ο περιορισμός των ελλειμμάτων και η μείωση του χρέους. Και ο,τι  αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε δια της τιμωρίας, πολύ δεν περισσότερο δια της φτωχοποίησης.

Πολύ φοβούμαι οτι σε ορισμένες περιπτώσεις η Ευρώπη αρχίζει να θυμάται το αποικιοκρατικό της παρελθόν. Δεν χρειαζόμαστε μια .... γερμανικής εκδοχής  «mission civilsatrice» του Νότου!

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα δεν είναι τυχαίο οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση έπαψε πλέον να αποτελεί ...ελκυστικό εταίρο! Οσο δε θα συνεχίσει  να δείχνει αυτό το αποκρουστικό πρόσωπο, τόσο θα υπονομεύεται και η προοπτική και το μέλλον της.

Δικαίως, επομένως, μπρούμε να αναρωτηθούμε «ποιός θέλει μια τέτοια Ευρώπη;»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. gio avatar
  gio 06/11/2012 18:17:24

  Τα μεγαλα ευρωπαικα μυαλα εχουν φυγει στην Ανατολη γιατι απλα εκει γεννειεται πλεον ο πλουτος.
  Η Ευρωπη ζει την παρακμη της,γηραια Ηπειρος ονομα και πραγμα....

 2. ΓΚΙΟΙ avatar
  ΓΚΙΟΙ 06/11/2012 18:28:35

  ολο κατά Βουλγαράκη τείνει το Μειμαράκη!!
  Καρούζος ,Κλαίρη Σιαφάκα...
  αν αυτό δεν είναι υποψία της διαπλοκής ,τότε τι είναι;
  Όλα τυχαία;;;

 3. mx avatar
  mx 06/11/2012 18:33:16

  Σόιμπλε: Δεν υπάρχει ακόμη βιώσιμη λύση για την Ελλάδα

  Εξηγήσεις στους G20 προσπάθησαν να δώσουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να εμφανίζεται καθησυχαστικός.

  Η βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα απασχόλησε τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των ισχυρότερων χωρών αλλά το θέμα δεν συζητήθηκε διεξοδικά.

  Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε πως δεν υπάρχει ακόμη κάποια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, ωστόσο, τόνισε ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

  Προτεραιότητα για τον Σόιμπλε παραμένει η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας σε μακροπρόθεσμη βάση.

 4. ρωμανος αργυρος avatar
  ρωμανος αργυρος 06/11/2012 19:07:07

  Tα πρώτα χρόνια,της αθρόας έλευσης ποκίλων εθνικοτήτων ανθρώπων[δήθεν ελληνοποντίων,αρκετοί ησαν όχι οι πάντες]από την πρώην ΕΣΣΔ,όλοι τους,μα όλοι τους εδήλωναν υπερηφάνως ότι κατάγονται από την'' σοβιετική ένωση''...Αν λοιπόν διαλύθηκε αυτή η ένωση[δε μιλάω τώρα πολιτικά] που είχε καταφέρει να κάνει το απίθανο ,να μνημονεύεται νεκρή ούσα,πιστεύει κανείς ότι θα παραμένει για πολύ ακόμα η Ευρωπαική;ξέρετε κανένα να δηλώνει πολίτης της ευρώπης και αυτό με υπερηφάνεια;Ο Γερμανος; ο Γάλλος;ο Έλληνας;Αυτή η ένωση για αλλού ξεκίνησε και αλλού η ζωή την πήγε...

 5. GeorgeK avatar
  GeorgeK 06/11/2012 19:08:37

  Θα ήταν εξαιρετικά ελπιδοφόρο να εκφωνούσε κάτι ανάλογο ο πρωθυπουργός...

 6. Βασίλης Γκιώνης avatar
  Βασίλης Γκιώνης 06/11/2012 19:25:58

  Αγαπητέ κύριε Ροδινέ,

  επειδή εκτιμώ ιδιαίτερα τα γραφόμενά σας και πάντοτε τα διαβάζω με προσοχή, έχω την εξής απορία:

  Γιατί όλες τις ευημερούσες βορειοευρωπαϊκές χώρες, εμείς οι Έλληνες τις αποκαλούμε "αστυνομικά κράτη";;;
  Γιατί τους βορειοευρωπαίους πολίτες των ευημερούντων χωρών, τους αποκαλούμε "ρομποτ" και "κρυόκωλλους";;;
  Γιατί κοροϊδεύουμε και καταριόμαστε τις "φάμπρικες της Γερμανίας" και "του Βελγίου τις στοές" χάρη στις οποίες ευημέρησαν αυτά τα κράτη;;; Εμείς τί έχουμε να επιδείξουμε στον αντίποδα; Τα ναυπηγεία που τα έχει κλέισει το ΠΑΜΕ;;;
  Τί θα πει η έκφραση "Λαζογερμανός";;;
  Γιατί τα μέτρα που ισχύουνε στις ευημερούσες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και 35 χρόνια, στην Ελλάδα "καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό";;;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Βασίλης Γκιώνης 07/11/2012 00:17:30

   Kατ΄ αρχή δεν συμμερίζομαι αυτή την κριτική για τους ...Βορειοευρωπαίους.
   Δεύτερον, διαφωνείτε οτι με το μνημόνιο καταστρέφεται ο κοινωνικός ιστός. Και για αυτό η ευθύνη είναι και δική μας γιατί από την αρχή η κυβέρνηση δεν τόλμησε να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι αδύναμοι...

  • mx avatar
   mx @ Βασίλης Γκιώνης 07/11/2012 01:49:08

   Άρχισαν τα όργανα του ΔΝΤ και για τη Γαλλία…


   Κατά διαβόλου πηγαίνει η κατάσταση στην Ευρωζώνη αφού μετά την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τη Γαλλία, της οποίας το πρόβλημα μπορεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τον «άξονα» με τη Γερμανία, αλλά την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ολόκληρη…

   Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο και η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί σε χειρότερη μοίρα από αυτή της Ιταλίας και της Ισπανίας εάν δεν λάβει τα μέτρα της το συντομότερο… Η δυνατότητα ανάκαμψης της γαλλικής οικονομίας υπονομεύεται από το υψηλό εργατικό κόστος και τους βαρύτατους φόρους στα υψηλά εισοδήματα, από εκεί δηλαδή που περιμένει θεωρητικά μια χώρα να προέλθουν οι επενδύσεις.
   Οι ανταγωνιστικές σχέσεις ανάμεσα στα συνδικάτα και τις εργοδοτικές ενώσεις είναι πού μεγάλο πρόβλημα, καθώς επίσης και οι πολύ υψηλές εισφορές. Η πρόσληψη και η απόλυση εργαζομένων κατά συνέπεια έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη με αποτέλεσμα η γαλλική οικονομία να παρουσιάζει ακαμψία και μόνο με την κρατική παρέμβαση έχουν παραμείνει ζωντανές επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας για τη Γαλλία, όπως για παράδειγμα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

   Ωστόσο, το ΔΝΤ συμβουλεύει όχι μόνο τη Γαλλία αλλά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι οι περικοπές πρέπει να εφαρμοστούν προσεκτικά και σταδιακά και ότι όλη η Ένωση πρέπει να εξετάσει την ταχύτητα με την οποία εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση, σε μια αναφορά όπου φαίνεται πως το Ταμείο έχει λάβει το μάθημά του από την Ελλάδα, κάτι που αρνείται όμως να αντιληφθεί η Γερμανία…

   Αναμένεται σήμερα η αντίδραση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σε μια έκθεση η οποία είναι βέβαιο ότι θα ταρακουνήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα…

   • αβαρία avatar
    αβαρία @ mx 07/11/2012 09:18:16

    Για να δούμε τώρα την απάντηση της Γαλλίας στον εισβολέα...Θα γίνει ο Ολλάντ Ολλαντρέου, ή Μιττεράν νο2?
    Στην πρώτη περίπτωση ετοιμαστείτε για δραχμή...

 7. theo1611 avatar
  theo1611 06/11/2012 19:37:43

  Προτιμώ την Ευρώπη με τα κουσούρια της παρά την απομόνωση της Ελλάδας στις "ιδιαιτερότητές της".

  Σαν μέτρο σύγκρισης βάζω βέβαια τις ΗΠΑ.

  Με τις "ιδιαιτερότητές μας" που είναι και "ιδιαιτερότητες" των ΗΠΑ δεν έχω κανένα πρόβλημα και να πάει να γ...... η Ευρώπη.

  Με τις άλλες έχω πρόβλημα, που είναι και οι περισσότερες και που μόνο γι' αυτές θα έπρεπε πάση θυσία να παραμείνουμε στην Ευρώπη, κατά τη γνώμη μου.

 8. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 06/11/2012 19:48:29

  Η Ευρώπη να παει στον διάολο. Είναι για σφαλιάρες.

 9. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 06/11/2012 19:53:27

  Πολύ φοβούμαι ότι η σημερινή Ευρώπη πηγαίνει προς τα εκεί που είχε προβλέψει προφητικά ο αρχιεπίσκοπος Αχρίδος άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, όντας έγκλειστος στο στρατόπεδο του Άουσβιτς....
  http://www.imdleo.gr/diaf/files/gen/europe-Velimirovits.pdf
  Για εμένα ήταν μοιραίο αυτό, από τη στιγμή που αρνήθηκε να μνημονεύσει στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα τις χριστιανικές της ρίζες. Η σημερινή κρίση, όποιες και να είναι οι ευθύνες των Ελλήνων και της Ελλάδας, ανέδειξε όχι μόνο την ανομοιογένεια της Ευρώπης, αλλά και την πνευματική της γύμνια. Η Ευρώπη του Τόμσεν δεν απέχει και πολύ από την Ευρώπη του Λίμαν φον Σάντερς, του γερμανού ανώτερου αξιωματικού που οργάνωσε τον εκτοπισμό των Ελλήνων της Αιολίδας και της Βιθυνίας το 1914-1916.

 10. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 06/11/2012 20:03:28

  κύριε Ροδινέ, η Ευρώπη θεωρήθηκε από πολλούς σαν ένα club όπου καλοπέρναγες. Ένα club όπου ¨τρως και πίνεις και λογαριασμό δεν δίνεις¨. Τρέχανε όλοι να βρουν θέση στο club. Τι ψεύτικα στοιχεία, τι δημιουργικές λογιστικές πέσανε δεν λέγετε. Φτάνει να κατόρθωνες να μπεις.
  Μας λέγανε ότι άμα μπεις στο club, από φτωχός γίνεσαι πλούσιος, από αδύναμος γίνεσαι ισχυρός, από ανοργάνωτος γίνεσαι οργανωμένος, και από Βαλκάνιος γίνεσαι Ευρωπαίος.
  Και στην αρχή τα πράγματα στο club ήταν έτσι όπως μας τα λέγανε. Μεγάλο φαγοπότι. Τι Μεσογειακά προγράμματα, τι Περιφερειακά προγράμματα, τι Επενδυτικά προγράμματα, τι Ταμεία Συνοχής. Μεγάλη μάσα, σου λέω. Συνθήκες (π.χ. Μάαστριχτ) που προσπάθησαν να βάλουν κάποιο φραγμό και να φρενάρουν λίγο το μεγάλο πάρτυ, μπήκαν στα συρτάρια. Μέχρι που έφτασε μιά μικρή χώρα και ίσως η φτωχότερη στην ΟΝΕ, να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες.
  Τώρα ? τώρα ήρθε ο λογαριασμός, η ¨λυπητερή¨που λέγαμε και πιτσιρικάδες.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 07/11/2012 00:20:57

   όπως ξέρεις, το ...έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται.
   Η Ελλάδα και το 1980 στην ΕΟΚ και αργότερα στην ΟΝΕ μπήκε εντελώς απροετοίμαστη.
   Παράλληλα, σπαταλήθηκα πόροι εκατοντάδων εκατομμυρίων για την εξαγορά ψηφοφόρων...

   • αβαρία avatar
    αβαρία @ Κώστας Ροδινός 07/11/2012 09:25:16

    Ολοι, άλλος λιγώτερο άλλος περισσότερο έτσι ήτανε το 1980 αγαπητέ Κώστα. Μην ξεχνάς οτι η Γερμανία είχε το τεράστιο βαρίδι της Ανατολικής και οι πρώτοι που παραβίασαν το Μααστριχτ ήταν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι. Ολοι δε και κυρίως οι Ιταλοί σπατάλησαν εκατοντάδες εκατομμυρίων για την εξαγορά ψηφοφόρων…Ομως μέχρι πρόσφατα η σπατάλη ήταν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης του Καπιταλισμού . Τό κύριο σύνθημά του ήταν σπαταλάτε ασυστόλως για να κινείται η αγορά. Μόλις κόπηκε η σπατάλη πέθανε η αγορά.
    Το μοντέλο για μια αγορά χωρίς σπατάλη και προστασία της φύσης είναι Σοσιαλιστικο

 11. αβαρία avatar
  αβαρία 06/11/2012 20:12:30

  Eπομένως συμφωνείς με τον Ροδινό και επαυξάνεις. Φάκα ήτανε η ΕΕ. Μας μεταχειρίστηκαν σαν ποντίκια και τώρα μας ζητάνε να πουλήσουμε τη μάνα μας για να πληρώσουμε το δόλωμα που φάγαμε όπως μας υπέδειξαν αυτοί, σαν καλά ποντίκια.
  Αρα δε θα φταίμε εμείς που θα τους στείλουμε τώρα τον Τσίπρα να τους εξηγήσει οτι αυτό που έκαναν ήταν μπαμπεσιά με "έντιμο" περιτύλιγμα
  και θα πάρουν απο εμάς ό,τι πήραν και απ' τους Ισλανδούς στο τέλος...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ αβαρία 06/11/2012 21:26:41

   Η όποια κριτική στην Ευρώπη δεν σημαίνει επιβράβευση της καταπάτησης όποιων θεσμών εκ μέρους μας. Ο Τσίπρας, για να θυμήσω τις καταλήψεις και τις καταστροφές σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, αναδείχθηκε μέσα από την περιφρόνηση και την καταπάτηση των θεσμών.
   Αν τους στείλουμε τον Τσίπρα (με τους Πακιστανούς του;) θα είναι η εσχάτη πλάνη, χείρων της πρώτης...

  • GLAD avatar
   GLAD @ αβαρία 07/11/2012 12:41:06

   Αν και από τα γραφόμενα σας κατανοώ ότι είστε καλλιεργημένος άνθρωπος , θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό που γράφετε εδώ , είναι αφελές.

   • αβαρία avatar
    αβαρία @ GLAD 07/11/2012 15:11:45

    Αν δεν γράψετε όμως εσείς κάτι ευφυέστερο, θα επικρατήσει το δικό μου...

 12. αβαρία avatar
  αβαρία 06/11/2012 20:21:28

  Γιατί αυτή είναι η αλήθεια αγαπητέ φίλε Βασίλη Γκιώνη και την ομολογούν οι ίδιοι οι βορειοευρωπαίοι που μας εξομολογούνται οτι η αληθινή Ανθρώπινη ζωή βρίσκεται εδώ στην Ελλάδα και πως τό όνειρο όλων τους είναι να βγούν γρήγορα απο τις στοές και τις φάμπρικες στη σύνταξη και να πάρουν ένα σπιτάκι κοντά στην κρυστάλλινη Ελληνική θάλασσα όπου να ζουν τουλάχιστο 6-8 μήνες σαν άνθρωποι ανάμεσα σε ανθρώπους λουσμένοι στό πάλλευκο φώς και τον ηλιάτωρα ήλιο μας και να πηγαίνουν στην πατρίδα τους μόνο για τις αναπόφευκτες αγγαρείες...
  Οι δικές μας αξίες δεν εκτιμούνται σε χρήμα. Είναι ανεκτίμητες...
  Αυτό είναι και το απώτερο μυστικό της Ελληνικότητας.
  Είμασταν είμαστε και θα είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο στην Ποίηση, τη Μουσική και τη θάλασσα...

  • Aris. A avatar
   Aris. A @ αβαρία 06/11/2012 23:04:55

   Αυτά που αναφέρεις έχουν σχέση με το κλίμα και όχι με τους ανθρώπους.

   Ασφαλώς στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να επιβληθείς στην φύση.

   Αυτοί όμως παράγουν αξονικούς τομογράφους αεροπλάνα κινητήρες και τόσα άλλα που μας χρειάζονται.

   Εχουν πανεπιστήμια και σχολεία που παράγουν γνώση και όχι καταλήψεις.

   Πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι άνθρωποι εργάζονται έχουν αρχές τηρούν τους νόμους και έχουν δημιουργήσει κράτος πραγματικά στην υπηρεσία του πολίτη.

   Πολλές φορές οι εμμονές τους καταντάνε τυρρανικές για τον άνθρωπο.

   Αντίθετα σε εμάς όπως τα καταφέραμε επικρατεί αναρχία διάλυση και η αρχή της ελάχιστης προσπάθειας.

   Θα είμαστε το ιδανικό μέρος στον κόσμο αν συνδυάζαμε τα πλεονεκτήματα της χώρας με κάποια στοιχειώδη πράγματα και όχι με αυτόν τον ατέλειωτο χαβαλέ που ζούμε.

   • αβαρία avatar
    αβαρία @ Aris. A 07/11/2012 09:10:05

    Σε μια ομοσπονδία ο καθείς προσφέρει τα δικά του αγαθά και γίνεται τίμια αδελφική προσπάθεια να καλυφτούν οι ανάγκες όλων. Εμείς έχουμε ως βαρειά βιομηχανία μας τον τουρισμό. Στους εταίρους μας θα προσφέρουμε σε καλή τιμή αυτά τα ανεκτίμητα "προιόντα" που αυτοί δεν έχουν : Ηλιο,θάλασσα,ψάρια,ανθρωπιά, φιλοξενία. Δεν θα κατασκευάσουμε ποτε αυτοκίνητα και αιρκοντίσιον. Θα μας τα προσφέρουν αυτοί σαν ελάχιστο αντάλλαγμα. Ο τουρισμός για την Ελλάδα μπορεί και πρέπει να φτάσει να δίνει το 35% τουλάχιστο του ΑΕΠ. Η ναυτιλία μας επίσης(πρώτη στον κόσμο) οφείλει να δώσει τουλάχιστο 25% του ΑΕΠ. Το 15% θα προέλθει απο ιχθυοκαλλιέργειες (είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη και δεύτεροι στον κόσμο), και εκλεκτα αγροτικά προιόντα Π.Ο.Π . Το 10% από το νερό, την ενέργεια και την υψηλή τεχνολογία.
    Το 5% απο βιοτεχνία-ελαφρά βιομηχανία. Το υπόλοιπο 10% θα προέρχεται απο τις υπηρεσίες. Δεν χρειαζόμαστε βαρειές βιομηχανίες γιατί θα ήταν εις βάρος των φυσιολογικών μας πλουτοπαραγωγικών πόρων.
    Με άλλα λόγια αυτό που μας χρειάζεται είναι μια εντατικοποίηση του τομέα του τουρισμού με έξυπνο και αειφόρο τρόπο ώστε να ανέβει περαιτέρω η ποιότητα και τα έσοδά του. Διότι οι υπόλοιποι τομείς πιάνουν λίγο πολύ τους στόχους τους όπως και πρίν την κρίση.
    Στον τουρισμό μπορούμε και οφείλουμε να είμαστε πρώτοι στον κόσμο. Και είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να ζούμε πολύ καλά ως έθνος.

  • Βασίλης Γκιώνης avatar
   Βασίλης Γκιώνης @ αβαρία 06/11/2012 23:17:41

   Abarñια,

   με την ποίηση, τη μουσική και τη θάλασσα δεν μπορώ να πληρώσω εγώ τα παιδιά που περνάνε τα aircondition κι έχουνε όλοι οικογένειες...

   • Lamproukos avatar
    Lamproukos @ Βασίλης Γκιώνης 07/11/2012 00:03:43

    Χωρίς αιρκοντίσιον ζούμε και ζήσαμε.

    Χωρίς ποίηση, τη μουσική και θάλασσα, όχι.

    Αλλά βέβαια τότε δεν είμαστε σκουλήκια.

    Αυτά μας καταστρέψανε: πάρτε δάνεια, ξεπουλήστε τη χώρα, για να εισάγουμε αιρκοντίσιον και χομ θήατερ...

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Lamproukos 07/11/2012 00:42:03

     Φίλε μου ἀπ' ὅ,τι καταλαβαίνω,ὁ Βασίλης δέν θεωρεῖ τά αἴρκοντίσιον τέχνη ὑψηλῆς αἰσθητικῆς,ἰκανή νά ἀντικαταστήσει τήν ποίηση καί τή μουσική,γιά τά ἄμεσα βιοποριστικά προβλήματα πού θά κληθοῦν νά ἀντιμετωπίσουν οἱ ὑπάλληλοί του,ἑάν ἀναγκαστεῖ λόγω περικοπῶν,νά τούς διώξει ἀπό τό μαγαζί του θέλει νά πεῖ.
     Τό καθημερινό ψωμί γιά τά παιδιά μου,δέν μπορῶ νά τό ὑποκαταστήσω μέ ποίηση,δέν θά χορτάσουν,ἑάν ὅμως μπορῶ νά τά ταΐσω,καί ἡ τέχνη εἶναι ἀπαραίτητη γιά νά καλλιεργηθοῦν πνευματικά.

   • Lamproukos avatar
    Lamproukos @ Βασίλης Γκιώνης 07/11/2012 00:06:05

    Χωρίς αιρκοντίσιον ζούμε --ζούσαμε για δεκαετίες.

    Χωρίς ποίηση, μουσική και θάλασσα, δεν ζούμε, και πάντως όχι σαν Έλληνες.

    Δανειζόμασταν σαν ζώα για να εισάγουμε αιρκοντίσιον και χομ θήατερ. Αυτό πληρώνουμε τώρα, τους εμπορίσκους...

    • Βασίλης Γκιώνης avatar
     Βασίλης Γκιώνης @ Lamproukos 07/11/2012 00:37:41

     Εσύ δεν πληρώνεις τίποτε...

     Εγώ ο εμπορίσκος δίνω δουλειά σε 40 Έλληνες...
     Εσύ σε πόσους δίνεις...;;;

     Βάρα τα πλήκτρα στο λαπτοπ σου και βγες και φώναζε οτι σου φταίνε οι άλλοι για το χάλι σου...

     • ΑΠΕΝΤΑΡΟΣ ΔΕΞΙΟΣ avatar
      ΑΠΕΝΤΑΡΟΣ ΔΕΞΙΟΣ @ Βασίλης Γκιώνης 07/11/2012 00:59:22

      ΑΜΑ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΕΜΠΟΡΑΣ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΚΙΝΕΖΟΣ

   • noldor avatar
    noldor @ Βασίλης Γκιώνης 07/11/2012 00:45:35

    Για αυτό κυρ Βασίλη δεν αφήνεις τα εισαγόμενα ερκοντίσια που αυξάνουν το έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου και να πιάσεις τίποτα πιο παραγωγικό για να μην μας λες κιόλας ότι η χώρα δεν παράγει τίποτα;

  • Ανδρεας45 avatar
   Ανδρεας45 @ αβαρία 07/11/2012 03:11:47

   Οι αξιες των προγωνων μας,πρεπει να πεις,γιατι αν εννοεις των σημερινων κατοικων αυτου του τοπου,εισαι πολυ γελασμενη.

   • αβαρία avatar
    αβαρία @ Ανδρεας45 07/11/2012 09:15:04

    Ο Θεοδωράκης, Ο Χατζιδάκης, Ο Σκαλκώτας, Ο Μητρόπουλος, η Κάλλας, ο Ελύτης, Ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Καβάφης και η στρατιά που τους ακολουθεί και είναι ακόμα ζωντανή, δεν είναι πρόγονοί μας. Είναι το σήμερα, και αναλογικά με το μέγεθος τησ χώρας μας (για να μην αναφέρω αυτά που έχει τραβήξει) κάνουν σήμερα την Ελλάδα πρώτη στον κόσμο στη Μουσική και την Ποίηση που είναι οι μητέρες των τεχνών.

 13. Aris. A avatar
  Aris. A 06/11/2012 20:31:37

  Εχω γράψει πολλές φορές ότι για τα χάλια μας φταίμε οι ίδιοι, και όχι οι Γερμανοί.

  Από την άλλη μεριά όμως η εικόνα που εμφανίζουν οι Γερμανοί πολιτικοί και τα ΜΜΕ αρχίζουν να με αναγουλιάσουν.

  Ο λαός μας λέει κάτι καταπληκτικό " η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι¨ θέλοντας να δείξει ότι έρχεται κάποια στιγμή στις σχέσεις όπου όταν ο άλλος το παρατραβάει ξαφνικά όλα διαλύονται.

  Νομίζω ότι δεν βρίσκουμε τίποτα ελκυστικό σε αυτήν την Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη που την εκφράζει η φάτσα του Σόιμπλε.

  Αναρρωτιέμαι γιατί σε όλα τα κρίσιμα πόστα οι Γερμανοί έχουν βάλει τόσο αντιπαθητικές έως αποκρουστικές φάτσες.

  Ακόμα και από εικαστικής άποψης αυτό που πάει να δημιουργηθεί είναι τελείως αντιτουριστικό.

  Από ότι φαίνεται τα μέτρα θα ψηφιστούν.

  Επίσης δεν θα είναι τα τελευταία.

  Παρά το γεγονός ότι και εγώ θα τα ψήφιζα, εύχομαι την επομενη φορά που θα ξαναέρθουν να καταψηφιστούν επιτέλους μπας και απαλλαγούμε για να δούμε πως θα αντιδράσουν και πως θα απαλλαγούμε από την επιρροή των κακομούτσουνων.

  • rasputin avatar
   rasputin @ Aris. A 06/11/2012 22:50:46

   Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου aris. A

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Aris. A 07/11/2012 00:31:51

   Κάθε φορά πού θά ἀπαιτοῦν ἀπό ἐμᾶς μέ τήν πλάτη στόν τοίχο νά ψηφίσουμε ὁποιαδήποτε μέτρα,θά τό φέρνουν ἔτσι ὥστε νά ἀναγκαζόμαστε γιά τή σωτηρία μας νά τά ψηφίζουμε.Δέν ὑπάρχει περίπτωση ποτέ νά μᾶς ἀφήσουν ἔστω κάποιο μικρό περιθώριο νά μήν ἐφαρμόσουμε ὅλα αὐτά πού ζητοῦν.
   Ἀπό τούς κακομούτσουνους λοιπόν φίλε ari ὅπως καταλαβαίνεις,δέν θά γλιτώσουμε εὔκολα.Καί νά ἀλλάξουν κάποια πρόσωπα,πάλι ἄλλοι κακομούτσουνοι θά ἔλθουν...

 14. panas avatar
  panas 07/11/2012 00:48:45

  Μερικές φορές με την διαίσθηση βλέπεις τα πράγματα πιο καθαρά μέσα στο θολό τοπίο. Η λογιστική προσέγγιση σε αποδιοργανώνει. Άσε που οι "κακομούτσουνοι" είναι πολύ πιο καλοί στην λογιστική...
  Πράγματι. Αντιπαθητικές φάτσες. Μέχρι και ο παλιός "χοντροκόλ" ήταν πολύ πιο συμπαθής...
  Τους γερμανούς τους έζησα χρόνια και έβγαλα το συμπέρασμα πως δεν πρέπει να τους δινεις και πολύ θάρρος. Το λάθος το κάναμε...

  • αβαρία avatar
   αβαρία @ panas 07/11/2012 11:04:18

   1000++++ Κι εγώ τους έζησα και στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξα, και ο θεός να βάλει το χέρι του μ' αυτούς που μπλέξαμε...Ποτέ δεν θα απαλλαγούν απο τα κόμπλεξ και τις διαστροφές που τους δημιουργεί η προτεσταντική ανατροφή τους.

 15. firiki2010 avatar
  firiki2010 07/11/2012 00:52:01

  " Κανένας δεν είπε να μας χαρίσουν χρήματα, αλλά δεν ταπεινώνεις αυτόν που, υποτίθεται, οτι βοηθάς!" Σε μια φράση όλη η ουσία της κριτικής σε μια κοντόφθαλμη και ενίοτε αλλοπρόσαλλη ευρωπαϊκή πολιτική.
  Σχετικά με κάποια σχόλια: Φοβάμαι πως πίσω από την υπεράσπιση των ιδιαιτεροτήτων μας ( σεβαστές ιδιαιτερότητες έχουν όλοι οι λαοί κι εμείς επίσης) κρύβεται - όχι με ιδιαίτερη επιμέλεια - η διάθεση κάποιων να μην πειραχθούν ούτε οι παθογένειες μας. Αν είναι έτσι θα συνεχίσουμε να βγάζουμε "πολιτικές ηγεσίες" από χαβαλετζίδικες καταλήψεις, όπως επεσήμανε ο ΒΙΣ.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ firiki2010 07/11/2012 01:42:34

   Προσωπικα πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε στον εύκολο δρόμο της καταπάτησης κάθε θεσμού, ανοίγουμε τη λεωφόρο για τη μετατροπή μας σε αποικία της κάθε Γερμανίας. Οφείλουμε να θωρακίσουμε θεσμικά τη χώρα μας, καλλιεργώντας και κουλτούρα σεβασμού των θεσμών, για το δικό μας καλό, όχι επειδή μας το ζητά ο κάθε Σώυμπλε. Τότε ακριβώς θα μπορούμε να βγάζουμε γλώσσα όσο θέλουμε στον κάθε υπερόπτη Τεύτονα. Ας μην ζητούμε όμως σεβασμό, όταν οι ίδιοι δεν σεβόμαστε ούτε χώρα, ούτε θεσμούς.

  • αβαρία avatar
   αβαρία @ firiki2010 07/11/2012 11:11:41

   Δεν νομίζω οτι θα συνεχίσουμε με τους ίδιους πολιτικούς που δημιούργησαν αυτές τις παθογένειες και μετά την κρίση.
   Αρα αφού τώρα λύσουμε το επείγον, την κρίση που μας ήρθε απο τους ξένους Τραπεζίτες με τη συνεργασία των Γερμανών, μετά την κρίση θα έχουμε όλο το χρόνο και τον τρόπο να εξαλείψουμε τις δικές μας παθογένειες, που δεν ευθύνονται για το σκάσιμο της Leehman Bros που προκάλεσε την κρίση, η οποία δεν θα ερχόταν ποτέ μόνο και μόνο εξ αιτίας των δικών μας παθογενειών. Απόδειξη η Ισλανδία και η Ιρλανδία που δεν είχαν καθόλου τέτοιες παθογένειες.
   Αρκετή αυτοκριτική κάναμε. Τώρα έχουμε πόλεμο. Την αυτοκριτική θα την συνεχίσουμε και μετά...

 16. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 07/11/2012 01:05:23

  Ποιος θελει μια τετοια Ευρωπη;
  Αυτοι που διαρκως κινδυνολογουν για την πιθανοτητα να ξαναγυρισουμε στη δραχμη ενω θα επρεπε ηδη να βρισκονται σε διαπραγματευσεις για το πως θα φυγουμε με ομαλο τροπο.

 17. Karenin avatar
  Karenin 07/11/2012 01:14:00

  Το ερώτημα ξαναμπαίνει, ΝΟΚΙΑ η Παρθενώνας;

  • αβαρία avatar
   αβαρία @ Karenin 07/11/2012 17:31:12

   Θες να πείς Καγιέν ή Παρθενώνας...

 18. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 07/11/2012 01:18:03

  Δυστυχῶς,ἐδῶ πού φτάσαμε κ.Ροδινέ,δέν μᾶς ἔμεινε κουράγιο νά ποῦμε ποιός θέλει μιά τέτοια Εὐρώπη,ἀλλά,ποιός ἀπό μᾶς θέλει μιά τέτοια Ἑλλάδα...

 19. EΛΛΗΝΑΣ avatar
  EΛΛΗΝΑΣ 07/11/2012 18:03:39

  Eδώ και χρόνια δεν αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τις παθογένειες του κράτους. Η Είναι έξυπνο επικοινωνιακά να τα ρίχνουμε στους κακούς ευρωπαίους και στο μνημόνιο αλλά αυτή η καραμέλα έχει λιώσει. Μας το διαμηνύουν σε κάθε τόνο όλοι κι εμείς στρουθοκαμηλίζουμε (και πιο πολύ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ που βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου). Το ζητούμενο δεν είναι κάθε τρις και λίγο να παίρνουμε επώδυνα μέτρα για μια δόση αλλά να σκεφτούμε πως θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά από 10, 20, 30 χρόνια και να κάνουμε το αυτονόητο. Αυτό δηλ. που δεν ήθελε να κάνει η μεταπολίτευση.

  • αβαρία avatar
   αβαρία @ EΛΛΗΝΑΣ 07/11/2012 19:43:02

   Και μόλις σκεφτούμε εμείς πως θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά από 10, 20, 30 χρόνια θα απαιτήσουμε απο τους πολιτικούς μας να το εφαρμόσουν. Ετσι θα λυθεί το πρόβλημα και δεν θα ξανα αντιμετωπίσουμε (εμείς τουλάχιστον) κρίση. Τι μας ενδιαφέρει τι θα κανουν οι Ιρλανδοί και οι Ισλανδοί? Ας σκεφτούν και αυτοί για να μην ξαναχρεωκοπήσουν...

 20. ΛΥΚΟΡΝΙΟ avatar
  ΛΥΚΟΡΝΙΟ 08/11/2012 14:50:57

  Oι Ιρλανδοί και οι Ισλανδοί δεν έχουν πασοκίστικη κρατικοδίαιτη νοοτροπία φίλε μου ούτε συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ που δεν ξέρουν τι ζητάνε. Μάλλον ο προηγούμενος ήθελε να πει ότι τα μέτρα δεν τα παίρνουμε μόνο για να πάρουμε τα λεφτά αλλά και για να φτιάξουμε ένα κράτος που να σέβεται τον έλληνα φορολογούμενο. Εγώ δεν πιστεύω πως αυτό μπορεί να γίνει με τα υπάρχοντα πολιτικά πρόσωπα, αποδείχθηκαν πολύ λίγοι και πολύ ανίκανοι όλοι τους.

 21. Ο Καθένας avatar
  Ο Καθένας 16/11/2012 17:17:33

  Πολύ καλό το άρθρο κ. Ροδινέ. Μια Ευρώπη που μας θέλει δούλους, ταπεινωμένους, με εξευτελιστικά ημερομίσθια και καταχρεωμένους, δεν τη θέλουμε εμείς.
  Μία Ευρώπη που χρεώνει το ελληνικό δημόσιο, μεταφέροντάς του τα χρέη των τραπεζών με συνεχή δάνεια, προκειμένου να ενισχύσει τα ταμεία τους, αδιαφορώντας για την ανεργία, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών-συντάξεων, την υποβάθμιση της υγείας, της παιδείας και γενικά της ποιότητας ζωής, εμείς που αποτελούμε το λαό αυτής της χώρας, δεν τη θέλουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.