#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/12/2012 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιός είπε ότι δεν μπορούμε να ορίσουμε την μοίρα μας;

(Η δική μου αφήγηση, τα Χριστούγεννα και το ....Antinews)της effie B.

Αυτά τα Χριστούγεννα μας βρίσκουν όλους θλιμμένους. Απογοητευμένους, θυμωμένους, οργισμένους… οχι άδικα. Δυόμιση χρόνια τώρα, έχουμε μπει σε τραινάκι τρόμου που δεν λέει να σταματήσει. Κάθε λίγο μια στάση σωτηρίας και αμέσως μετά ακόμη πιο δύσκολες διαδρομές που οχι μόνο σου κόβουν την ανάσα αλλά μπορεί να σε πετάξουν έξω απο το βαγονάκι και να χαθείς για πάντα, στο άπειρο... Πόσοι δε χάθηκαν άλλωστε!

Τρέχει το τραινάκι μέσα στο χρόνο και μαζί με αυτό και μεις. Και ο χρόνος μαζεύεται και κουλουριάζεται μέχρι να γίνει ενα μικρό μπαλάκι και μετά ...πουφ ... τέλος…

Η έλευση της «αλλαγής» με βρήκε στα πρώτα χρόνια του πανεπιστημίου. Έφυγα για το εξωτερικό αμέσως μετά, και επέστρεψα περίπου μια δεκαπενταετία αργότερα, λίγο πριν το εκθαμβωτικό 2000. Όλα τελείως αλλιώς... γνωρίστηκα επιτέλους με το ξεχωριστό είδος Homous Pasokikus. Ούτε καν Homo. Διασκέδαζε ξέφρενα, κάπνιζε μακρυά κουβανέζικα πούρα, οδηγούσε ακριβά αυτοκίνητα, ντυνόταν με σινιέ ρούχα, πήγαινε τα Χριστούγεννα για σκι στην Κουρσεβέλ, -οι μπασ-κλασάτοι στη Βασιλίτσα-, είχε σίγουρα πισίνα, και μιλούσε ως πραγματικός connoisseur για διακυμάνσεις του NASDAQ, του Nikkei, του DAX. Δεν ξεχώριζες ποιος πραγματικα είχε χρήματα απο σκληρή δουλειά και ποιός από «αέρα». Όλοι ίσα κι’ όμοια!

Πορευτήκαμε έτσι καμμιά δεκαριά χρόνια μέσα στην αφασία μιας επίπλαστης ζωής-πλάνης ωσπου ξαφνικά έσκασε…. η ρόδα και έμεινε στα μέσα του δρόμου το φορτηγό «η Ελλάς».

Ας μην αναλωθούμε στο ποιός έφταιξε. Τους ξέρουμε όλοι! Άρχισε επιτέλους η βασανιστική «τιμωρία» τους. Κάποιοι και κάποιες που ανδρώθηκαν αποκλειστικά σε κομματικούς σωλήνες είναι τώρα εκτός. Δεν ήταν άλλωστε ικανοί για τίποτε άλλο! Από τα διαπλεκόμενα αέρια της κομματικής καμαρίλας στο οξυγόνο της εκτός-Βουλής-ζωής. Σκέτη ασφυξία. Κάποιοι που ονειρεύτηκαν να γίνουν “χαλίφες” προσπαθώντας γι’ αυτό με όλες τους τις ‘ανοίκιες’ δυνάμεις, ιδρύουν αποκόμματα κι ομίλους και προβληματίζονται εναγώνια τι έφταιξε και δεν τους βγήκε τ’ όνειρο! Ένα σύνθημα στα χείλη: κάθε έδρανο και αρχηγός!! Και κάποιοι άλλοι που πήραν το δρόμο για το «κελί 33».

Και που ‘στε ακόμα!! Το ξέπλυμα της κρίσης θα πάρει πολλούς απο δαύτους! Φυλλορόημα σωστό. Μέχρι να πεταχτούν καινούρια βλαστάρια και να καρπίσει ξανά το δέντρο. Και θα καρπίσει, νάστε βέβαιοι γι’ αυτό. Γιατί έτσι είναι ο αέναος κύκλος της ζωής. Ότι άχρηστο πετιέται, ότι χρήσιμο πολλαπλασιάζεται. Το σίγουρο πάντως είναι οτι μπορούμε χωρίς αυτούς!

...Και πόσο πιο εύκολα θα ήταν για ...όλους αν το καταλάβαιναν επιτέλους... και αποχωρούσαν απο μόνοι τους ...σαν εθελουσία ένα πράμα ...the easy way!

Τα δυόμιση αυτά σκληρά χρόνια εδώ στο Antinews, συζητήσαμε, αμφισβητήσαμε, γρινιάξαμε, ειρωνευτήκαμε, μαλώσαμε, βριστήκαμε, χωριστήκαμε και πορευτήκαμε δρόμους αχαρτογράφητους. Ο καθένας μας με το φορτίο του, που μόνο αυτός ήξερε. Με τις δικές του αγωνίες και φόβους. Και την ακόμη πιο δική του κατάθλιψη ...καθώς οι αποκαλύψεις διαδεχόταν η μια την άλλη: οff-shore, καταθέσεις, χαρτοφυλάκια, μετοχές, ακίνητα, έργα τέχνης πολλά, μα πάρα πολλά... να χορεύουν σαδιστικά, προκλητικά, αυθάδικα μπροστά μας.

Ε, λοιπόν τέρμα! Δεν θα τους χαριστούμε αλλο! Αυτό δεν μας αξίζει!

Δεν προτίθεμαι να χάσω ακόμη μια γιορτή Χριστουγέννων και ακόμη μια Πρωτοχρονιά μεσ’ τη μιζέρια και την κατήφεια που προκάλεσαν δεκαετίες σπατάλης και διαφθοράς. Ούτε και θα συνεχίσω να χαρίζω Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιές στη μελαγχολία. Ποιός ξέρει άραγε πόσα να περισσεύουν ακόμα...

Μόνη μου, με τον δικό μου σταυρό ...τον σηκώνω και φεύγω μπροστά.

Συνοδοιπόροι οικογένεια και κολλητοί, που η κρίση μας έφερε ακόμη πιο κοντά. Στηρίζοντας ο ένας τον άλλο.

Με τις αδυναμίες μου αλλά και το δυνατό μου ...κροσέ, ανασυντάσσομαι.

Ποιός είπε οτι δεν ορίζω εγώ τη μοίρα μου;

Οι δρόμοι που θανοίξω αυτή τη φορά, σίγουρα δεν θα ‘ναι στο ...πουθενά.

Με χαστουκίζουν τα λόγια της Αλεξάνδρας: «η γιαγιά μου ήρθε απο τον Πόντο με τα πόδια! Σέρνοντας μαζί της τέσσερα ανήλικα! Στο δρόμο έχασε το ένα, αλλά δεν σταμάτησε και έφτασε στην Ελλάδα. Και νάμαστε εμείς εδώ οι απόγονοι της, επιστήμονες, επαγγελματίες, πετυχημένοι. Εγω δεν δειλιάζω!»

Με τη δύναμη εκείνης της γυναίκας και άλλων ομοίων, δυνατών, ατσάλινων, προχωρώ. Να συναντήσω και πάλι τα δικά μου ...όνειρα. Αυτά που άφησα πίσω... σε ομίχλες σύγχυσης και αβεβαιότητας. Αυτά που κόντευα ...σχεδόν να πιάσω.

Όντας σε μια ηλικία που δεν συγχωρεί λάθη απο απροσεξία, καθώς ο χρόνος για επιδιόρθωση μαζεύει γρήγορα, όχι, δεν θα τους ξαναχαριστώ!

Έχω τεράστια ευθύνη στη νέα γενιά που δημιούργησα

...θα ξαναχαράξω τις ροτες... Τωρα ξέρω! Τώρα ...τους ξέρω!

Όσο για τούτες τις γιορτές ας είναι όπως και τότε... όταν είμαστε μικροί.

Θυμάστε; ...δεν χρειαζόμασταν πολλά φτασίδια, και αντί για φανταιζί σπρέυ χιονιού, στολίζαμε το δέντρο με βαμβάκι! Και με φιόγκους που φτιάχναμε στο σχολείο απο γκοφρέ χαρτί. Και μαζεύαμε και τρόφιμα στις τάξεις για ‘κείνους που τα ‘φερναν δύσκολα. Και κάποιοι ...όταν έκανε πολυ κρύο φέρναμε από ένα κουτσουράκι κάθε πρωί μαζί μας για την ξυλόσομπα της τάξης. Και τα Χριστούγεννα τρώγαμε όλοι μαζί στο τραπέζι, στα σπίτια μας. Ο Άγιο-Βασίλης ερχόταν πάντα Πρωτοχρονιά και έφερνε Matchbox, κούκλες και παραμύθια. Δεν είχαμε πολλά, δεν ζητούσαμε πολλά. Γελούσαμε και τραγουδούσαμε με κόκκινες και πράσινες μελόντικες και παίζαμε ξέφρενα σε αλάνες ξένοιαστοι για το αύριο.

Σας χαιρετώ τώρα φίλοι αγαπημένοι του Antinews. Γράφτε και σεις τα δικά σας απο κάτω γλυκά, πικρά, καλοσυνάτα, δύσκολα, περίεργα, κακόβουλα, δυσνόητα, φιλοσοφημένα, χιουμοριστικά, πειρακτικά... το δικό σας πόνο τέλος πάντων.

Ένα να θυμάστε: δεν μας αξίζει να χαθούμε άλλο στη θλίψη και τη μιζέρια για λάθη του παρελθόντος. Λάθη δικά μας, λάθη που ανεχτήκαμε, λάθη άλλων!

Την προοπτική και την ελπίδα θα την ξαναδημιουργήσει ο καθένας μας.

Μόνοι μας. Στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, βοηθώντας ο ένας τον άλλο.

Το ‘χουμε κάνει άλλωστε τόοοσες φορές που ...γράφτηκε στο DNA μας.

Γι’ αυτό λοιπόν σας λέω:

Δεν τους έχουμε ανάγκη, ρε...

κοιτάμε μπροστά και χαράζουμε μαζί

τους δρόμους του αύριο.

Εμείς!!

Καλα Χριστούγεννα φίλοι μου!

...και χαρούμενη Πρωτοχρονιά

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μίλτος Π. Χρυσομάλλης avatar
  Μίλτος Π. Χρυσομάλλης 24/12/2012 08:48:35

  ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ EFFIE!! ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

  • effie B. avatar
   effie B. @ Μίλτος Π. Χρυσομάλλης 24/12/2012 10:57:20

   Καλα χριστουγεννα και σε σενα Μιλτο!

 2. καπα κλοκ avatar
  καπα κλοκ 24/12/2012 10:07:31

  Τι να πω τα ειπες ολα. Αν ξερεις θα ηθελα να μου πεις γιατι καποιοι συμπολιτες μας κυριως δημοσιοι υπαλληλοι ειναι μονιμως κουρασμενοι. Η μανα μου μου διηγουνταν πως θεριζε με το δρεπανι μεχρι τη δυση του ηλιου και μετα στο σπιτι μεχρι αργα δουλειες. Αυτη τη διηγηση την εχω ολοζωντανη στα αυτια μου και δεν επιτρεπω στον εαυτο μου την εννοια κουραση.

  • effie B. avatar
   effie B. @ καπα κλοκ 24/12/2012 12:28:51

   ο καθενας μας εχει το μικρο πικρο του δικαιο. Δεν οφελει να στεκομαστε πισω!
   Παραδειγμα η γενια των γονιων μας! Αυτοι μπορεσαν και μπορεσαν καλα! Εμεις;
   Καλα Χριστουγεννα καπα κλοκ!

 3. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 24/12/2012 11:00:56

  Νά 'σαι καλά Effie B.
  Ἡ κρίση μᾶς γύρισε βίαια,ἀρκετά χρόνια πίσω.
  Ἐσύ μᾶς γύρισες ἀκόμη περισσότερα,ἐκεῖ πού θά θέλαμε πραγματικά νά εἴμαστε κι ἄς τό 'χαμε ξεχάσει.Στά παιδικά μας χρόνια,πού ὅσο δύσκολα νά ἦταν γιά τόν καθένα μας,ἦταν τά καλύτερα.Ἀλλά καί τῶρα,δέν θά σταματήσουμε νά ζοῦμε χωρίς ἐλπίδες καί ἐπιθυμίες.Αὐτό ἄλλωστε δέν εἶναι καί τό πνεῦμα τῆς αὐριανῆς μεγάλης γιορτῆς;
  Καλά Χριστούγεννα μέ ὑγεία καί ἐλπίδα.

  • effie B. avatar
   effie B. @ Κυθήριος Τ. 24/12/2012 12:29:50

   με υγεια και ελπιδα, Κυθηριε Τ!

 4. menako avatar
  menako 24/12/2012 11:08:04

  Περιγράψατε σκέψεις που υπάρχουν στο μυαλό πολλών με απλά και αληθινά λόγια...λόγια που σε κάνουν να χαμογελάς ένα τέτοιο πρωινό και να σκέφτσαι...Ας γίνω εγώ η αλλαγή που εύχομαι να συμβεί στον κόσμο!Καλά Χριστούγεννα με αγάπη!

  • effie B. avatar
   effie B. @ menako 24/12/2012 12:31:26

   ναι, να χαμογελας menako!
   τρεχει τοσο γρηγορα ο χρονος...
   Καλα σου Χριστουγεννα!!

 5. Κώστας Τουρίστας avatar
  Κώστας Τουρίστας 24/12/2012 12:13:21

  Θα τυπώσω το κείμενό σας και θα το μοιράσω σε καμιά εικοσαριά φίλους, που μαζί με εμένα προσπαθούμε να ξεπεράσουμε την κατάσταση στην οποία μας έχουν φέρει όλοι αυτοί τους οποίους αναφέρετε πιό πάνω. Απο νοικοκυραίους, μας έκαναν "διακονιαρέους". Επειδή όμως έχουμε μάθει στα δύσκολα, μπαίνω και εγώ "στη σειρά" πίσω απο εσάς και πίσω απο όλους που θα σας ακολουθήσουν στον δρόμο που χαράζετε με το μήνυμά σας και ας πορευτούμε "εν ειρήνη" στον δρόμο που μας δείχνουν τα Χριστούγεννα όπως τα ξέραμε απο παιδιά, τον δρόμο της Αγάπης, της αλληλεγγύης και της προσφοράς.
  Και θα τιμωρήσουμε , όταν έλθει η ώρα, όλους αυτούς που μας πίκραναν.
  Καλά Χριστούγεννα σε όλους και η νέα Χρονιά , ας είναι πιό καλή απο αυτή που φεύγει.
  Με εκτίμηση προς όλους και όλες.

  • effie B. avatar
   effie B. @ Κώστας Τουρίστας 24/12/2012 12:32:49

   Χαρουμενα Χριστουγεννα, Κωστα Τουριστα!

 6. cielo avatar
  cielo 24/12/2012 12:19:33

  Πολυ, πολυ σωστη, effie B, να'σαι καλα!

  Καλα Χριστουγεννα σε ολους με υγεια, αγαπη και αισιοδοξια.

  • effie B. avatar
   effie B. @ cielo 24/12/2012 17:50:00

   Καλα Χριστουγεννα, φιλε cielo

 7. Θέμις avatar
  Θέμις 24/12/2012 13:01:15

  Αν και δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία σου, είναι αλήθεια πως ένα από τα λίγα παράπλευρα θετικά στοιχεία της κρίσης είναι το να θυμηθούμε ποιοι είμαστε και πώς μεγαλώσαμε.
  Καλά Χριστούγεννα, με αγάπη σε όλους.

  • effie B. avatar
   effie B. @ Θέμις 24/12/2012 17:50:55

   ...με αγαπη σε ολους και για ολους, Θεμιδα

 8. δημης avatar
  δημης 24/12/2012 13:16:04

  ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ EFFIE!! ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
  ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ..

  • effie B. avatar
   effie B. @ δημης 24/12/2012 17:51:24

   κυριως υγεια...

 9. ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ avatar
  ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 24/12/2012 13:55:32

  Tα ειπες ολα effie B..... επιδοθηκμε σε εναν ακρατο καταναλωτισμό και χασαμε χρονο και πολυτιμες στιγμες με τους αγαπημενους μας....
  Τελικα χρειαζομασταν πολυ λιγοτερα για να ειμαστε ευτυχισμενοι...καπου στον δρομο χαθηκαμε ... αλλοιωθήκαμε.
  Υιοθετησαμε εναν δυτικο τροπο ζωης που δεν ηταν δικος μας...
  Για αυτο η κριση ειναι πρωτίστως πνευματική...Καιρος να να αναθεωρησουμε ,να αποκηρυξουμε τα λαθη του παρελθοντος και να ξαναγυρισουμε πισω στις ριζες μας στις αξιες μας.... Να ξαναβρουμε την ταυτοτητα μας που απολέσαμε....
  Ο ελληνας και με σαλλιγαρι και τσιπουρο μπορει να στησει πανηγυρι....
  Ευτυχισμενα Χριστουγεννα και ο νεος χρονος να μας βρει ολους ενωμενους.

  • effie B. avatar
   effie B. @ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 24/12/2012 17:52:50

   ...κοιτάμε μπροστά και χαράζουμε ΜΑΖΙ τους δρόμους του αύριο.
   Αντευχομαι!

 10. Alexandra P avatar
  Alexandra P 24/12/2012 14:15:59

  Αγαπημένη Effie B, ήταν πραγματικά πολύ συγκινητικό να διαβάσω την ιστορία της γιαγιάς μου. Το πιο συγκλονιστικό όμως είναι πως ερχόταν χήρα στην Ελλάδα καθώς ο σύζυγός της, χωρίς να έχει καμία τυπική υποχρέωση, απαρνήθηκε πλούτο, περιουσία και οικογένεια και κατετάγη στον Ελληνικό Στρατό γιατί "έπρεπε να βοηθήσει την πατρίδα" κατά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο. Δεν γύρισε ποτέ πίσω στον Πόντο και στο σπίτι του γιατί σκοτώθηκε στην μάχη του Σκρά. Είμαι σίγουρη πως ανάλογες ιστορίες υπάρχουν σε πολλές οικογένειες που ήρθαν μετά τον μεγάλο ξεριζωμό. Δυστυχώς γι'αυτούς δεν "συνωστίστηκαν" απλά σε λιμάνια και στρατόπεδα συγκέντρωσης με δική τους επιθυμία να "ταξιδέψουν" στην Ελλάδα....όπως κάποιοι "σοφοί" του κοινοβουλίου έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει παραποιώντας τα πραγματικά γεγονότα της ιστορίας. Με τέτοια γονίδια και εμπειρίες που είναι καταγεγραμένες στο DNA μας δεν έχουμε δικαίωμα να λιγοψυχήσουμε και να το βάλουμε κάτω. Δεν θα δειλιάσουμε. Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε όλους αυτούς που τα κατάφεραν σε ακόμη πιο δύσκολους καιρούς καθώς και στους ίδιους μας τους εαυτούς για να μην πάνε κόποι δεκαετιών χαμένοι. Εύχομαι καλές γιορτές, δύναμη και αγάπη στην ζωή όλων των συνανθρώπων.

  • effie B. avatar
   effie B. @ Alexandra P 24/12/2012 17:53:57

   Αγαπημενη Αλεξανδρα,
   ζησαμε πολλα μαζι και ξερουμε...
   Ειπαμε: Δυναμη!!!!

 11. Σταύρος avatar
  Σταύρος 24/12/2012 14:16:26

  Να γράφεις συχνότερα και να 'χεις χαρτομάντηλα μαζί σου!
  ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

  • effie B. avatar
   effie B. @ Σταύρος 24/12/2012 17:54:32

   Καλα Χριστουγεννα, Σταυρο και σε σενα

 12. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 24/12/2012 14:16:38

  Χρόνια Πολλά Εφη!

  • effie B. avatar
   effie B. @ Κώστας Ροδινός 24/12/2012 17:55:06

   Χρονια πολλα και καλα αγαπημενε φιλε Κώστα!

 13. Δαναός avatar
  Δαναός 24/12/2012 14:26:56

  Καλά Χριστούγεννα Έφη και σ'όποιον αρέσουμε!

  • Κώστας Τουρίστας avatar
   Κώστας Τουρίστας @ Δαναός 24/12/2012 15:38:59

   .Αρέσετε... Αρέσετε! σε πολλούς...

  • effie B. avatar
   effie B. @ Δαναός 24/12/2012 17:55:54

   και για τους άλλους τελικά ...θα μπορεσουμε καλε μου Δαναε...

 14. 0030salvador avatar
  0030salvador 24/12/2012 14:34:57

  ο πατέρας μου πριν 70 χρόνια έκανε παραμονή Χριστουγέννων υπο γερμανική κατοχή και ορφανός απο τον εκτελεσθέντα παππού μου,σήμερα εγώ δεν δικαιούμαι και αρνούμαι να είμαι κατηφής.
  Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και αγάπη

  • effie B. avatar
   effie B. @ 0030salvador 24/12/2012 17:57:28

   νασαι παντα καλα με την οικογενεια σου!

 15. Ρηνα avatar
  Ρηνα 24/12/2012 14:39:35

  Tα καταφερες Effie και μας ανεβασες...Χρονια Πολλα σε ολους κι οπως λεμε εδω στο...Ελλαντα κι αν ειπαμε και καμια κουβεντα παραπανω, νερο κι αλατι.
  Ευχομαι λοιπον και γω με τη σειρα μου το Θειο Βρεφος εφετος να μπει μεγαλοπρεπα σε ολα τα σπιτια, αλλους να τους απαλυνει, αλλους να τους γιατρεψει, αλλους να τους φωτισει και αλλους να τους βοηθησει να τα βγαλουν περα.Να μην ξεχναμε το βασικοτερο, οτι στα δυσκολα γινομαστε μια αγκαλια , Ελληνικη αγκαλια που τους χωραει ολους, εξω οι μιζεριες και οι σκοπιμοτητες, οι χαρακτηρισμοι και οι αφορισμοι. Ακομα και ο αθεος της γειτονιας μου δηλωσε-μπορει να ειμαι αθεος αλλα το Χριστο τον σεβομαι....
  Ακομα μια ευχη: να εχουμε ενα ειρηνικο 2013, γιατι οσα ελπιζουμε μεσα σ ενα ειρηνικο περιβαλλον μπορουμε να τα πραγματοποιησουμε και γυρω μας βραζει ο τοπος.... και μην ξεχασετε φετος, η εκκλησια δεν ειναι μονο για γαμους και βαφτισια [για γαμους χλωμο το βλεπω], ειναι για να ενωθουμε με σωμα και ψυχη, δηλ με θεια κοινωνια και προσευχη, με το Χριστο.
  Χρονια Πολλα κι ευλογημενα σε ολους.

  • effie B. avatar
   effie B. @ Ρηνα 24/12/2012 17:58:00

   προπαντως ευλογημενα... καλη μου Ρηνα!

 16. ΝΠ avatar
  ΝΠ 24/12/2012 14:50:51

  τΟ ΌΝΕΙΡΟ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΉΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΟΤΈ ΔΕ ΒΓΑΊΝΕΙ ΑΛΗΘΙΝΉ.
  Χρειαζεται όμως.

  • effie B. avatar
   effie B. @ ΝΠ 24/12/2012 17:59:50

   τΟ ΌΝΕΙΡΟ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΉΘΕΙΑ ...μπορει και να μη βγει ΑΛΗΘΙΝΉ.
   Δεν ακουγεται καλυτερα;

 17. makis Stefanatos avatar
  makis Stefanatos 24/12/2012 15:27:17

  Μπορεί να εύχεσαι για κάτι καλύτερο μόνο όταν έχεις κάτι, έστω και λίγο. Δυστυχώς αυτοί που μένουν οριστικά στο περιθώριο είναι τόσοι πολλοί πλέον, που οι ευχές μοιάζουν γι' αυτούς με κακόγουστο αστείο...

  • effie B. avatar
   effie B. @ makis Stefanatos 24/12/2012 18:01:21

   Ολοι εχουμε κατι, εστω κατι λιγο...
   γι' αυτο το ελαχιστο αξιζει να χαμογελουμε!
   Καλα Χριστουγεννα...

   • makis Stefanatos avatar
    makis Stefanatos @ effie B. 24/12/2012 23:06:19

    Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό... Τις ευχές μου και σ' εσάς.

 18. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 24/12/2012 15:54:22

  Ιώ. Μέγιστε Κούρε,
  χαίρε μοι Κρόνειε,
  παγκρατές γάνους, βέβακες
  δαιμόνων αγώμενος
  Δίκταν ες ενιαυτόν.
  έρπε και γέγαθι μολπά.
  Αμών θόρε κ΄ ες δέμνια
  και θορ΄ εύποκ΄ ες ποίμνια
  κ΄ ες λήϊα καρπών θόρε
  κ΄ ες τελεσφόρους αύρας.


  Ιώ. Μέγιστε Κούρε,
  χαίρε μοι Κρόνειε,
  παγκρατές γάνους, βέβακες
  δαιμόνων αγώμενος
  Δίκταν ες ενιαυτόν.
  έρπε και γέγαθι μολπά.
  Θόρε κ΄ ες πόληας αμών
  θόρε κ΄ ες ποντοπόρας νάας
  Θόρε κ΄ ες νέους πολείτας
  Θόρε κ΄ ες Θέμιν κλειτάν.

  • effie B. avatar
   effie B. @ Ιαπετός 24/12/2012 18:03:06

   ....Θόρε κ΄ ες νέους πολείτας....
   Η δυναμη μας, το αυριο...
   Καλα Χριστουγεννα, Ιαπετε!

 19. ΝΠ avatar
  ΝΠ 24/12/2012 16:27:11

  @Ιαπετός:Μια μετάφραση καλέ κύριε;

 20. Αποδημος Εθνικηστης avatar
  Αποδημος Εθνικηστης 24/12/2012 17:48:34

  Αν και ....οι "πεινασμενοι" και "ξυλιασμενοι" απο το κρυο, γονεις μου,που ξαφνικα ξαναγυρισαν στα χρονια της κατοχης,δεν θα καταλαβουν και πολλα απο αισιοδοξια,παραταυτα,θα ηθελα να ευχηθω σε ολους μας καλα Χριστουγεννα,και τα επομενα να ειναι πολυ ποιο "ελευθερα" και με λιγοτερα δακρια.......

  • effie B. avatar
   effie B. @ Αποδημος Εθνικηστης 24/12/2012 18:05:55

   οι “πεινασμενοι” και “ξυλιασμενοι” απο το κρυο, γονεις σου ... εχουν εσενα...
   Καλα Χριστουγεννα!

   • Αποδημος Εθνικηστης avatar
    Αποδημος Εθνικηστης @ effie B. 24/12/2012 18:33:35

    Δεν με "εχουν" ακριβως...αλλωστε το νικ δεν ειναι τυχαιο.....θα κατεβω να τους δω για λιγο,βλεπεις καποιοι φροντισαν να με στειλουν καπου εξω για να δουλεψω......και παλι ναμαστε ολοι καλα!!

 21. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 24/12/2012 18:44:46

  Κι ἤθελε ἀκόμη... / Μανώλης Αναγνωστάκης

  Κι ἤθελε ἀκόμη πολὺ φῶς νὰ ξημερώσει. Ὅμως ἐγὼ
  Δὲν παραδέχτηκα τὴν ἧττα. Ἔβλεπα τώρα
  Πόσα κρυμμένα τιμαλφῆ ἔπρεπε νὰ σώσω
  Πόσες φωλιὲς νεροῦ νὰ συντηρήσω μέσα στὶς φλόγες.
  Μιλᾶτε, δείχνετε πληγὲς ἀλλόφρονες στοὺς δρόμους
  Τὸν πανικὸ ποὺ στραγγαλίζει τὴν καρδιά σας σὰ σημαία
  Καρφώσατε σ᾿ ἐξῶστες, μὲ σπουδὴ φορτώσατε τὸ ἐμπόρευμα
  Ἡ πρόγνωσίς σας ἀσφαλής: Θὰ πέσει ἡ πόλις.
  Ἐκεῖ, προσεχτικά, σὲ μιὰ γωνιά, μαζεύω μὲ τάξη,
  Φράζω μὲ σύνεση τὸ τελευταῖο μου φυλάκιο
  Κρεμῶ κομμένα χέρια στοὺς τοίχους, στολίζω
  Μὲ τὰ κομμένα κρανία τὰ παράθυρα, πλέκω
  Μὲ κομμένα μαλλιὰ τὸ δίχτυ μου καὶ περιμένω.
  Ὄρθιος καὶ μόνος σὰν καὶ πρῶτα περιμένω.
  ----------
  Δεν μου φτάνουν οι ελπίδες, κανέναν τους δεν συγχωρώ, τίποτε δεν ξεχνώ και τα όνειρά μου, ποτέ δεν τους τα παραχώρησα... Δεν τα έχασα ποτέ για να τα διεκδικήσω. Είναι ακονισμένες λόγχες στο μυαλό και στην ψυχή μου.
  Δεν μπορώ να χαρώ σαν παλιά, με στοιχειώνουν οι παγωμένες σιλουέτες των αστέγων, το λυπημένο βλέμμα των πεινασμένων παιδιών και τα φαντάσματα αυτών που εξαναγκάστηκαν να ''αποχωρήσουν'', μην αντέχοντας άλλο ν΄ανέβουν το Γολγοθά τους. Αστραπές ομορφιάς απ΄ τα χρόνια της παιδικής μου αθωότητας, φωτίζουν για λίγο τη νύχτα. Τίποτε πια δεν είναι όπως χθες. Τώρα έχω μάθει να μισώ, να δικάζω και να απαιτώ εκδίκηση. Δεν είμαι αθώα πια, ούτε θα ξαναγίνω.

  ΑΠΑΙΤΩ ΤΗ ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ.
  Ή εστω την ανθρώπινη απόδοση της δικαιοσύνης. Να πληρώσουνε για τα εγκλήματά τους ΟΛΟΙ. Να μην ξεχάσουμε, να μη συγχωρήσουμε, να μην τους αθωώσουμε διά της μεγαλόψυχης ...αμνησίας μας.

  '' Ὄρθιος καὶ μόνος σὰν καὶ πρῶτα περιμένω.''

  Καλά Χριστούγεννα σε όλους, να σκέφτεστε εκείνους που πληρώνουνε βαρύτερα το τίμημα από εμάς, και το 2013, να ανατρέψουμε επαναστατικά τη φρίκη και να μην επιτρέψουμε ποτέ πια σε κανέναν, να διανοηθεί πως η ξεφτίλα ετούτη μας αξίζει.

  • effie B. avatar
   effie B. @ BLACKQUEEN 24/12/2012 19:38:06

   "Τώρα έχω μάθει να μισώ..."
   δεν μας αξιζει!
   απαιτω ομως την κατα-δική μου δίκη...
   Καλα Χριστουγεννα!

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ effie B. 24/12/2012 19:56:51

    '' Το μίσος πηγάζει απ' την καρδιά, η περιφρόνηση, απ' το κεφάλι ''. Άρθουρ Σοπενάουερ

    Εγώ για την ώρα αισθάνομαι. Όταν αποδοθεί δικαιοσύνη ΣΕ ΟΛΟΥΣ, τότε, μετά, θα σκεφτώ τι αληθινά τους αξίζει.....

    Καλά Χριστούγεννα

 22. ΑνναΜαρία avatar
  ΑνναΜαρία 24/12/2012 18:51:21

  Τους εχουμε αναγκη και μεγαλη μαλιστα. Θελουμε να ειναι οι μπροστινες ροδες του καρου και μεις οι πισω. Να τους τρεχουμε εστω και ξυπολητοι , ρακενδυτοι στα περατα της γης.

  Συγχαρητηρια παντως καποιους γεωσκοληκες τους ξετρυπωσες.

  • effie B. avatar
   effie B. @ ΑνναΜαρία 24/12/2012 19:41:59

   Καλα Χριστουγεννα και του χρονου πολυ καλυτερα...

 23. aris. aold avatar
  aris. aold 24/12/2012 19:18:30

  Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά σε όλους.

  Η πραγματική Ελλάδα θα ξαναχτιστεί από τα εκατομμύρια ανώνυμους Ελληνες σε Ελλάδα και εξωτερικό που θα κάνουν το σωστό κάθε μέρα με στόχο να δημιουργήσουμε το νέο που μας αξίζει.

  Αν ο καθένας μας φτιάξει όπως πρέπει την αυλή του τότε θα είναι νοικοκυρεμένη και όλη η χώρα.

  Περιφρόνηση αποδοκιμασία και τιμωρία για τους μικρούς και μεγάλους κομπιναδόρους που μας έφεραν ως εδώ.

  • effie B. avatar
   effie B. @ aris. aold 24/12/2012 19:41:09

   πόσο δίκαιο εχεις...

  • JE NE REGRETTE RIEN avatar
   JE NE REGRETTE RIEN @ aris. aold 27/12/2012 00:42:50

   Aris. Aold ... " αν ο καθενας μας φτιάξει όπως πρέπει την αυλή του..."
   Πόσο αλήθεια είναι αυτό...
   Αλλά και όσα έγραψαν πιό πάνω οι περισσότεροι φίλοι πού άγγιξαν την ψυχή μου...
   ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ Effie πού φέρεις και το όνομα αγαπημένης συγγενούς ,χαμένης στις ομίχλες της Αγγλίας...
   Νά είσαι καλά λοιπόν Effie μου, πού έδωσες το έναυσμα γιά χείμαρρο συναισθημάτων...πού όλοι εμείς οι Ελληνες έχουμε "καταπιεσμένα" μέσα μας διότι προέχουν η οργή , και η απογοήτευση...Ευχαριστούμε, Effie!
   Και τούς φίλους όπως τον "Κυθήριο" και την αγαπημένη "Blackqueen" πού πάντα ξεχωρίζουν...
   Ερρωσθε καλοί μου φίλοι, αγαπητοί συμπατριώτες...
   Να μπορούσαμε να γίνουμε όλοι "μιά αγκαλιά"...η Ελλάδα μας δεν θα είχε να φοβηθεί τίποτα !!!
   Εύχομαι σε ΟΛΟΥΣ αισιοδοξία και Καλή Χρονιά

 24. Χρηστου Νίκος avatar
  Χρηστου Νίκος 24/12/2012 19:51:09

  Πολλά ευχαριστώ για το μεστό σου άρθρο που σε τιμά σαν άνθρωπο.
  Ακόμα πιό πολλά ευχαριστώ για τα συναισθήματα που εκπέμπει.
  Χρόνια Πολλά σε όλους τους Ελληνες και αγωνιστικό το 2013 με ψηλά το κεφάλι.
  Από το 2013 πρέπει να αποδείξουμε σε όλους αλλά κυρίως στους εαυτούς μας, ότι τα παθήματα, μας έγιναν επιτέλους μαθήματα.

  • effie B. avatar
   effie B. @ Χρηστου Νίκος 25/12/2012 11:18:31

   Καλα Χριστουγεννα, Νικο!
   Χρονια Πολλα και καλα!

 25. Bixiou avatar
  Bixiou 24/12/2012 19:57:33

  Καλα Χριστουγεννα και Χρονια Πολλα και απο εμενα! Θυμιζω τη φωτογραφια, που αναρτηθηκε προχθες στο Αντινιουζ, της φωτισμενης, χαρουμενης, χριστουγεννιατικης, γεματης απο κοσμο Πανεπιστημιου του 1960 και αναπολω. Αναπολω και λεω οτι για τα ψευτικα ονειρα της παγκοσμιοποιησης χασαμε την ψυχη μας και την ευτυχια που ειχαμε και δεν το ξεραμε. Γρηγορα η νεα γενια της Αθανατης Ελλαδας να δρασει, και μπορει αυτη δρασει, για να ξαναβρουμε τη χαμενη ψυχη μας και μαζι με την ψυχη μας την χαρα μας και ισως και την ευτυχια μας.

  • effie B. avatar
   effie B. @ Bixiou 25/12/2012 11:17:33

   θα τα ξαναβρουμε... Bixiou!
   Καλα Χριστουγεννα!

 26. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 24/12/2012 20:09:57

  Ελευθερία από την προκατάληψη και την άγνοια
  Καλές γιορτές σε όλους!!

  • effie B. avatar
   effie B. @ Ανώνυμος 25/12/2012 11:05:36

   καλα Χριστουγεννα!

 27. Θόδωρος XVII-VI-MMXII avatar
  Θόδωρος XVII-VI-MMXII 24/12/2012 20:10:52

  Η καρδιά συχνοσπαράζει...
  Πλην τι βλέπω; σοβαρά
  Να σωπάσω με προστάζει
  Με το δάκτυλο η θεά.

  Κοιτάει γύρω εις την Ευρώπη
  Τρεις φορές μ'’ανησυχιά
  Προσηλώνεται κατόπι
  Στην Ελλάδα, και αρχινά:

  «Παλληκάρια μου! Οι πολέμιοι
  Για σας όλοι είναι χαρά,
  και το γόνα σας δεν τρέμει
  Στους κινδύνους εμπροστά..

  «Απ'’ εσάς απομακραίνει
  Κάθε δύναμη εχθρική
  Αλλά ανίκητη μια μένει
  Που τες δάφνες σας μαδεί

  «Μία, που όταν ωσάν λύκοι
  Ξαναρχόστενε ζεστοί,
  Κουραμένοι από τη νίκη,
  Αχ! Τον νουν σας τυραννεί.

  »Η Διχόνοια που βαστάει
  Ενα σκήπτρο η δολερή
  Καθενός χαμογελάει,
  «Πάρ’ το«, λέγοντας, «και συ«.

  »Κειο το σκήπτρο που σας δείχνει
  Έχει αλήθεια ωραία θωριά
  Μην το πιάστε, γιατί ρίχνει
  Εισέ δάκρυα θλιβερά.

  »Από στόμα οπού φθονάει,
  Παλληκάρια, ας μην ‘πωθή,
  Πως το χέρι σας κτυπάει
  Του αδελφού την κεφαλή.

  »Μην ειπούν στο στοχασμό τους
  Τα ξένα έθνη αληθινά:
  Εάν μισούνται ανάμεσό τους
  Δεν τους πρέπει ελευθεριά.

  »Τέτοια αφήστενε φροντίδα
  Όλο το αίμα οπού χυθή
  Για θρησκεία και για πατρίδα
  Όμοιαν έχει την τιμή.

  Στο αίμα αυτό, που δεν πονείτε
  Για πατρίδα, για θρησκειά,
  Σας ορκίζω, αγκαλιασθήτε
  Σαν αδέλφια γκαρδιακά..

  Πόσον λείπει, στοχασθήτε,
  Πόσο ακόμη να παρθή
  Πάντα η νίκη, αν ενωθήτε,
  Πάντα εσάς θ’ ακολουθή.

  Κάποιοι στίχοι από τον Εθνικό μας Ύμνο, στον οποίο έχω βρεί "καταφύγιο" εδώ και ένα χρόνο, για να ανανεώνω την αισιοδοξία μου, φύσει αισιόδοξος..

  Χαρούμενα Χριστούγεννα στο antinews και τους πάντα έγκυρους και ευρυγνώστες σχολιαστές του (οι περισσότεροι..) και μακάρι το 2013 να χαμογελάσει και στην Ελλάδα μας!

  • effie B. avatar
   effie B. @ Θόδωρος XVII-VI-MMXII 25/12/2012 11:05:06

   Χαρουμενα Χριστουγεννα και ευτυχισμενα!

 28. Vee avatar
  Vee 24/12/2012 20:38:33

  Αγαπητή effie B., σε ευχαριστώ για το γεμάτο αισιοδοξία άρθρο σου. Εκφράζει ακριβώς τον τρόπο που πρέπει να σκέφτονται οι Έλληνες αν θέλουν να βγουν από την κρίση. Γιατί το λέω χρόνια, ότι η σημερινή κρίση δεν είναι οικονομική, αλλά κρίση αξιών, πατριωτισμού και συλλογικής ευθύνης μας ως πολίτες. Προσωπικά γνώρισα την επάρατο Πασοκοδεκαετία του '80 ως μαθητής του Γυμνασίου, και περίμενα υπομονετικά να ξεφουσκώσει. Ακούγεται ίσως ως κλισέ, αλλά ίσως αυτή η κρίση μας/σας ξυπνήσει (καθώς εδώ και 15 χρόνια ζω στο εξωτερικό) και μας οδηγήσει σε Εθνικές επιτυχίες και πάλι. Χρόνια Πολλά από το Λονδίνο.

  • effie B. avatar
   effie B. @ Vee 25/12/2012 11:04:33

   Δεν μπορω να σκεφτομαι αλλιως...
   δεν μου/μας πρεπει, φιλε Vee!
   Καλα Χριστουγεννα!

 29. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 24/12/2012 21:15:22

  Να είσαι πάντα καλά effie B. 'Αγιες Ημέρες έρχονται και συ μας έκανες να δακρύσουμε. Σ'ευχαριστούμε.... Εύχομαι ολόψυχα σε σένα και σε όλη την όμορφη παρέα του antinews Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένα!!!!!

  • effie B. avatar
   effie B. @ Γεώργιος 25/12/2012 10:57:28

   Ευτυχισμενα Γεωργιε, κυριως ευτυχισμενα.
   Νασαι καλα!

 30. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 24/12/2012 22:49:23

  Καλά Χριστούγεννα είναι αυτά που ο καθένας μας αποφασίζει να διορθώσει τα λάθη του και να πάει μπροστά. Με θυσίες, πόνο και κόπο αλλά με ευτυχία που μόνο η εκπλήρωση μεγάλων στόχων φέρνει. Εύχομαι αγάπη ειλικρινή και ενεργητική για όσους χρειάζονται τη βοήθεια και στήριξη των υπολοίπων. Και καλή υπομονή και δύναμη από τον Ενανθρωπήσαντα σε όλους μας. Θα τη χρειαστούμε.

 31. Φελίζα avatar
  Φελίζα 24/12/2012 23:06:30

  ..... δεν αξίζει να χαθούμε στην θλίψη και την μιζέρια.
  Καλά Χριστούγεννα Έφη! Καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά σ' όλους!

 32. ser.kon. avatar
  ser.kon. 24/12/2012 23:25:32

  Και όπως λέμε εμείς οι σιδηροδρομικοί όταν πάρεις λάθος τρενάκι σε οποίο σταθμό και αν κατεβείς πάλι λάθος θα είσαι, και όλα αυτά τα χρόνια που ψάχναμε τον σταθμό ήταν το λάθος τρενάκι και όχι ο σταθμός.
  Καλές Γιορτές, θα τα καταφέρουμε
  Μπράβο, νάσαι καλά

 33. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 24/12/2012 23:37:19

  Καλά Χριστούγεννα αγαπητή, με αγάπη, υγεία και ευτυχία σε όλους και ελπίδα προοπτικής για τον τόπο! Το ταξίδι στο χρόνο, που μας χάρισες, συναρπαστικό!

 34. akisenv avatar
  akisenv 25/12/2012 00:51:03

  Ευχαριστώ την τρικομματική κυβέρνηση, για τα πιο φτωχικά, απελπισμένα, θλιμμένα και απαισιόδοξα Χριστούγεννα της ζωής μου (38)...
  Άνεργος πλέον, κλείνοντας το γραφείο μου και πετώντας τις σπουδές μου από το παράθυρο, με υποχρεώσεις δεν μπορούν να καλυφθούν, χωρίς εργασία πλέον και όλα αυτά χωρίς να έχω δανειστεί ποτέ από τράπεζες η να έχω εργαστεί στο δημόσιο η να έχω λάβει από αυτό έστω 1 €.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ akisenv 25/12/2012 11:10:28

   Αγαπητε akisenv μολις διαβασα το πικρο μηνυμα σου....ακουσε με σε παρακαλω οχι για κανενα αλλο λογο μονο γιατι εχεις κοντα την ηλικια του παιδιου μου. Οταν εγω ημουν στην ιδια ηλικια πιστευα οτι μπορουσα και τη γη να κινησω με τη δυναμη της νιοτης, την αισιοδοξια της υγειας και τη βαρυτητα της σπουδαγμενης γνωσης.Ολα τα εβλεπα ροδινα.Ομως καμια φορα η ζωη εχει πολυ αποτομες στροφες.Ο Οδηγος που τις ρυθμιζει ξερει σε ποια στροφη ν αδειασει τον καθενα μας ωστε εκει που θα τον ριξει να φυτρωσει κατι στη ψυχη του.Οταν εφτασε η δικη μου στιγμη να με αδειασει στην αρχη χαθηκα στην απαισιοδοξια.Μετα ομως σκεφτηκα με ποιον παω να τα βαλω; μηπως και εγω λιγο να παραμερισω το εγω μου;[απο αυτο πασχουμε ολοι] και μολις χαμηλωσα λιγο το κεφαλι ηρθαν ολες οι βοηθειες.Πασης φυσεως κυριως ομως πνευματικες.Μολις ειπα αυτο που ακουγα μια ζωη απο τα στοματα των παλιων : εχει ο Θεος [δεν τολεγα μεχρι τοτε θεωρουσα πολυ ικανο τον εαυτο μου να τα βγαλει περα στο οτιδηποτε], καταλαβα οτι πραγματικα ειχε και για μενα.Ακολουθησα λοιπον αυτο το δρομο ευχαριστωντας για το αγκιστρι που μου εστειλε και για το δολωμα που εβαλε εστω κι αν στην αρχη ηταν πικρο. πολυ πικρο....
   Μετα αρχισα να παρατηρω γυρω μου.Ολοι κατι περνουσαν αλλα ο τροπος αντιμετωπισης διεφερε πολυ.Οσοι "σκληρα προς κεντρα λακτιζαν" ματωναν και ξαναματωναν, οσοι ομως βαδιζαν το δρομο Αυτου που σημερα γεννηθηκε ξεριζωναν αγκαθια. Τοτε καταλαβα οτι αυτος ο δρομος καταληγει σε μια πορτα που ολοι ελπιζουμε να τη διαβουμε.Αλλα για να τη φτασουμε πρεπει να μιμηθουμε Αυτον που μας εδειξε τον τροπο, που βαδισε με αγκαθια και μαστιγια και εφερε εις περας με πονους το εργο Του και στο τελος ειδε Ανασταση.Τη πορτα αυτη λοιπον δεν τη φτανουμε οδηγωντας.......Mercedes.
   Σου ειπα την εμπειρια μου, αν δεν......αγνοησε τη. Και παλι εχει ο Θεος...
   Καλα Χριστουγεννα με την αγαπη μου.

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ Ρηνα 25/12/2012 12:42:39

    Χριστός ἐτέχθη καί ἀπό μένα Ρήνα!
    Τά πολύ ὄμορφα λόγια πού ἀπευθύνεις στόν φίλο akisenv,ἐπίτρεψέ μου νά τά ''δανειστῶ'' κι ἐγῶ,ἀφοῦ σ' εὐχαριστήσω,καί γιά δική μου ὠφέλεια.

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Κυθήριος Τ. 25/12/2012 13:44:34

     Καλε μου Κυθηριε καλα κι ευλογημενα Χριστουγεννα σε σενα και την οικογενεια σου, παρε και μια ανασα του πελαγου και για μενα γιατι εδω που ειμαι μυριζει .....ψητο.

   • akisenv avatar
    akisenv @ Ρηνα 25/12/2012 14:40:32

    Ευχαριστώ για τον καλό και υποστηρικτικό σας λόγο. Μακάρι να εξελιχθούν έτσι όπως περιγράφεται τα πράγματα, όμως τίποτε δεν προμηνύει κάτι τέτοιο...Η συνθήκες αυτή την φορά είναι τέτοιες ώστε να μην καταφέρουν να διαβούν όλοι τον Ρουβικώνα της κρίσης...

    • BLACKQUEEN avatar
     BLACKQUEEN @ akisenv 26/12/2012 10:28:02

     O ''στόχος'', είναι σίγουρα να θυσιαστούμε πάρα πολλοί στο βωμό της χυδαιότητας και της απληστίας τους. Ο δικός μας σκοπός, είναι με όσες δυνάμεις διαθέτουμε ν΄αντισταθούμε, να οργανωθούμε και να τους ανατρέψουμε τα σχέδια.
     Μη συμβιβάζεστε με τη φρίκη, μην παραλύετε από την αβάσταχτη αθλιότητα που μας επιβάλλουν. Ξέρω πόσο είναι δύσκολο. Μία επώδυνη, καθημερνή, άνιση πάλη.
     Την ψυχή μας προσπαθούν να διαλύσουν, μέσω των υλικών πιέσεων. Αυτή είναι ο στόχος.
     Μετά, δε θα΄χουμε πια τίποτε.....

     • JE NE REGRETTE RIEN avatar
      JE NE REGRETTE RIEN @ BLACKQUEEN 27/12/2012 09:45:12

      Φίλτατη Blackqueen, μέλι στάζει η πένα σου...
      Ο Θεός να σε έχει καλά, πάντα όταν σε διαβάζω ενεργείς σαν βάλσαμο στην ψυχή μου...

 35. effie B. avatar
  effie B. 25/12/2012 10:51:33

  Καλα Χριστουγεννα Αφροδιτη!

 36. effie B. avatar
  effie B. 25/12/2012 10:54:41

  ναι, θα τα καταφερουμε!
  Καλα Χριστουγεννα!

 37. effie B. avatar
  effie B. 25/12/2012 10:55:33

  ...δεν μας αξιζει...
  Καλα Χριστουγεννα Φελιζα!

 38. effie B. avatar
  effie B. 25/12/2012 10:56:30

  Χρονια πολλα και καλα, Γεωργιε Τ

 39. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 25/12/2012 11:02:08

  Καλά Χριστούγεννα σε όλες και σε όλους.

  • effie B. avatar
   effie B. @ Γιάννης Φαίλτωρ 25/12/2012 13:46:33

   Καλα Χριστουγεννα Γιαννη!
   Πολλους χαιρετισμους!

 40. tak avatar
  tak 25/12/2012 12:37:16

  Χρόνια πολλά effie B. και καλή χρονιά! Και να δώσει ο Θεός να κάνουμε κάποια στιγμή και ... "ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ" της πατρίδας!

  • effie B. avatar
   effie B. @ tak 25/12/2012 13:48:05

   ολα ειναι μπροστα μας, tak!
   Χρονια πολλα και καλα!

 41. kat avatar
  kat 26/12/2012 21:48:55

  Βάλσαμο στην ψυχή το κειμενό σου effie b

 42. ΦΑΝΗ avatar
  ΦΑΝΗ 01/01/2013 23:47:11

  Έφη μου το άρθρο σου μου με ταξίδεψε μέσα στα συναισθήματα. Εξοργίστηκα, απαγοητεύτηκα , μετάνοιωσα, συγκινήθηκα, νοστάλγησα , και τελικά ανδρώθηκα και πείσμωσα . Οι σκέψεις σου είναι και δικές μου σκέψεις και του συγγενή και του φίλου και του συναδέλφου και.....και ... Αλλά τρία χρόνια τώρα έχουμε πέσει σε λήθαργο λόγω της αμηχανίας μας αφ΄ενός - γιατί ξέρουμε ότι ο κάθε ένας από εμάς , είτε με ενέργεια είτε με παράλειψη , συμβάλαμε στην κατάρρευση της Ελλαδίτσας μας αλλά ντρεπόμαστε να το ξεστομίσουμε, γιατί δυστυχώς ΑΥΤΟΙ είναι οι φυσικοί αυτουργοί, αλλά εμείς οι ηθικοί γιατί τους επιλέξαμε , τους στηρίξαμε και τους δικαιολογήσαμε πολλάκις - και της αδυναμίας μας αφ΄ετέρου να αντιδράσουμε λόγω της αδικαιολόγητης άγνοιάς μας για πολύ καιρό. Διότι δεν ξέραμε τι πρέπει να πολεμήσουμε, τι να αποφύγουμε, τι να απομακρύνουμε, τι να διορθώσουμε. Δεν ξέραμε κυριολεκτικά "τι μας γινόταν" γιατί ζούσαμε και κινούμασταν στον δικό μας "μικρόκοσμο¨ κι αυτός μόνο μας ενδιέφερε. Τώρα όμως γνωρίζουμε, τώρα συνήλθαμε, ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ . Αν σηκωθούμε από τον καναπέ της ψυχανάλυσης και αναλάβουμε επιτέλους δράση. Αλλά πρέπει να το κάνουμε με σεβασμό στην ύπαρξή μας, στην πατρίδα μας, στον πολιτισμό μας , στην παιδεία μας, στην ιστορία μας. Χωρίς ακρότητες. Χωρίς φανφάρες. Ήσυχα, καθημερινά όμως και εντατικά. Με νόμο και τάξη. Ο κάθε ένας με τον τρόπο του και με τις δυνάμεις του. Για να βάλουμε μυαλό και στους μη έχοντες. Και τούτος ο τόπος θα αναστηθεί και πάλι! Το χρωστάμε άλλωστε στα παιδιά μας. Γιατί αυτή είναι η πατρίδα τους κι εδώ πρέπει να μείνουν. Εύχομαι σε όλους μια καλή , δημιουργική , αισιόδοξη και αντρεπτική χρονιά , με υγεία, αγάπη και ευτυχία. Ευχαρισττώ και πάλι για το "ταξίδι" που μου προσέφερες και πάω αμέσως να ψάξω την αστραφτερή κόκκινη μελόντικα των παιδικών μου χρόνων .

 43. JE NE REGRETTE RIEN avatar
  JE NE REGRETTE RIEN 02/01/2013 16:14:01

  Τέλεια τα είπες ΦΑΝΗ... Συμφωνώ και επαυξάνω. Είθε να γίνουν όλα όπως λές.
  Καλή Χρονιά σε σένα και σε όλους τους Ελληνες.
  ΕFFIE, θά ήθελα να γράψεις πάλι κάτι,"έριξες την βόμβα" με το υπέροχο κείμενό σου,μας συγκλόνισες και χάθηκες ...! Μήπως και είσαι ...εξωγήινη; Μήπως και είσαι το πνεύμα των προγόνων μας;..Σε αναζητώ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.