Ποια θα είναι η επόμενη "λαϊκή παράταξη";
11/03/2014 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποια θα είναι η επόμενη "λαϊκή παράταξη";

Θα είναι πραγματικά κρίμα να κερδίσει την λαϊκή ψυχή πάλι κάποιος πολιτικός απατεώνας από την κεντροαριστερά. Ο Ελληνισμός αξίζει ιστορικά κάτι καλύτερο

Τα δύο άκρα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το "Ποτάμι", αν πιάσει (δεν είμαι τόσο σίγουρος, αλλά δεν αποκλείεται κιόλας), απλώς θα ενισχύσει την περιοχή μεταξύ των δύο άκρων υπέρ της "απολιτίκ" κεντροαριστεράς, αν υπάρχει κάτι τέτοιο (υπάρχει). Εύστοχα ο Μητσικώστας στο δεύτερο σατυρικό του βίντεο για τον Θεοδωράκη, κάνει ένα λογοπαίγνιο με τα λόγια της κοπέλας υποψήφιας ψηφοφόρου του "Ποταμιού" και λέει κάπως "ψηφίζεις ΔΗΜΑΡ, δηλαδή λευκό". Ναι, δεν έχει διαφορά. Το να ψηφίζεις ΔΗΜΑΡ - όπως και "Ποτάμι" - είναι σαν να ψηφίζεις λευκό: Είναι όλα μαζί και τίποτε ταυτοχρόνως.

Αυτή η τάση λοιπόν είναι υπαρκτή σε έναν καιρό πολιτικής αμηχανίας της κοινωνίας. Μετά τον θρίαμβο της δεξιάς στον Ψυχρό πόλεμο το 1990 και την αποχώρηση Μητσοτάκη και Παπανδρέου, στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990, τα πράγματα άλλαξαν και οι διαχωριστικές γραμμές ξεθώριασαν. Η "μάχη των ταυτοτήτων" το 2000 και στο Σχέδιο Ανάν το 2004 ανέδειξαν νέες υπερκομματικές διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία. Το Μνημόνιο κι αν δεν ήταν μετά καταλύτης νέων διαχωριστικών γραμμών. Με την (δημοσιονομική) επιτυχία της πολιτικής Σαμαράς οι διαχωριστικές γραμμές σχετικοποιούνται εκ νέου, η δε ύφεση των εθνικών ζητημάτων (διαπιστώνοντας ότι και αυτό ακόμη το Κυπριακό που είναι σε κρίσιμη φάση δεν διεγείρει το ενδιαφέρων των Ελλαδιτών) καταργεί στην πράξη και τις υπερκομματικές διαχωριστικές γραμμές της δεκαετίας του 2000.

Τι αλλάζει σε όλα αυτά το "Ποτάμι"; Κατά τη γνώμη μου, τίποτα. Το πρώτο κόμμα των επόμενων εκλογών, είτε είναι η ΝΔ του Σαμαρά (ή ένα νέο κόμμα Σαμαρά), είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα βρει εύκολα κυβερνητικούς συνεργάτες. Η απολιτίκ έκφραση της κεντροαριστεράς που επιχειρεί το \"Ποτάμι\" πιθανόν να έχει απήχηση διαρκέστερη από αυτή που είχε η αντίστοιχη προσπάθεια στην κεντροδεξιά με το "ΚΕΠ" του Αβραμόπουλου, αλλά δεν θα έχει ποτέ την λαϊκότητα που έχασε το ΠΑΣΟΚ - και την οποία το τελευταία είχε υφαρπάξει από πάλαι ποτέ λαϊκή Δεξιά του 1936-1981.

Ποιο είναι λοιπόν το στοίχημα; Η επόμενη λαϊκή παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ που κυριάρχησε ως λαϊκή παράταξη το 1981-2010 άφησε πίσω του έναν ολόκληρο κόσμο ορφανό που διψάει για ελπίδα και πολιτική έκφραση. Το ίδιο και η κατάρρευση της καραμανλικής ΝΔ το 2009-2012. Οι σημερινοί ψηφοφόροι της ΝΔ, πέρα από μια μικρή μειοψηφία συνειδητών ψηφοφόρων (στην οποία κατατάσσει και ο γράφων τον εαυτό του), αποτελείται είτε από παραδοσιακούς ψηφοφόρους που σταδιακά εκλείπουν βιολογικά (συνταξιούχοι), είτε από "μνημονιακούς φιλελέδες" που θέλουν συνέχιση της σημερινής οικονομικής πολιτικής. Δεν είναι αρκετό αυτό. Όχι μόνον δεν είναι αρκετό, αλλά δεν αποτελεί καν ούτε υποψία, έστω, πρόσκτησης του λαϊκού στοιχείου, που έχει ανάγκη η ΝΔ ή το μελλοντικό κόμμα Σαμαρά για την απόκτηση πολιτικής υπεροχής.

Αυτό το λαϊκό στοιχείο είναι σε κάποιο βαθμό προσωρινά σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μονιμότερο ίσως βαθμό στη Χρυσή Αυγή (στα "δύο άκρα"), διότι δεν βρίσκει την παραμικρή λαϊκότητα στα "μη άκρα". Ούτε το "Ποτάμι", ιντελλεκτουέλ από τη φύση του, μπορεί να έχει αξιώσεις λαϊκότητας. Άρα, η πραγματική μετατόπιση από τα άκρα προς τα μη άκρα θα υπάρξει όταν ένα κόμμα του μη άκρου καταφέρει να ενσωματώσει τόση λαϊκότητα, όση χρειάζεται ώστε να μην είναι αναγκαίο για τον πολίτη να ψάχνει λαϊκότητα στα άκρα.

Ο καταλληλότερος (ο μόνος, με τα σημερινά δεδομένα) ηγέτης για να το πράξει αυτό είναι ο Σαμαράς. Πρέπει όμως να το κάνει πριν από τις επόμενες εκλογές, ώστε να είναι αυτοδύναμος μετά από αυτές και να μην είναι πάλι σε μια συγκυβέρνηση με "ζόρικα" χαρακτηριστικά, όπως αυτή με το ΠΑΣΟΚ. Πάλι έχει ελπίδες ακόμη και εάν δεν είναι αυτοδύναμος, αλλά ασφαλώς μετά αλλάζουν οι κανόνες.

Θα είναι κρίμα να μην κερδίσει την λαϊκή ψυχή ο άνθρωπος που βγάζει τη χώρα από την θανατηφόρα μέγκενη του Μνημονίου. Κρίμα όχι για αυτόν και την υστεροφημία του, αλλά για την χώρα. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί "σαμαρισμός", όπως λέμε "καραμανλισμός", "παπανδρεϊσμός", "βενιζελισμός", "γκωλισμός" κλπ. Αυτό δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη. Για να δημιουργηθεί πρέπει να κερδίσει τη λαϊκή ψυχή. Και τότε θα είναι ένα βιώσιμο κίνημα, που θα μπορεί αύριο να αναζητήσει νέους ηγέτες με τα χαρακτηριστικά του Σαμαρά, χαρακτηριστικά που χρειάζεται η χώρα για να κυβερνηθεί σωστά.

Θα είναι πραγματικά κρίμα να κερδίσει την λαϊκή ψυχή πάλι κάποιος πολιτικός απατεώνας από την κεντροαριστερά. Ο Ελληνισμός αξίζει ιστορικά κάτι καλύτερο. Και χωρίς τους κατάλληλους ηγέτες (δεν αρκεί ένας Σαμαράς μόνον) θα παραμένει στο σημερινό πολιτικο-κοινωνικό και ηθικό χάλι. Πρέπει να βάλει σιγά σιγά τις ιδεολογικές προϋποθέσεις, η χώρα να κυβερνιέται και στο μέλλον με το στιβαρό και ικανό χέρι, που κυβερνήθηκε μέχρι σήμερα από αυτόν. Και για να θεμελιωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, πρέπει ο Σαμαράς να προλάβει να κερδίσει τη λαϊκή ψυχή.

Διογένης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 11/03/2014 10:11:10

  O ελληνισμός αξίζει ότι βγάζει.Το "λαοπρόβλητο" ΠΑΣΟΚ των απατεώνων το άξιζε και με το παραπάνω.Αρκεί να ζούσε κάποιος εκείνη την εποχή και να άκουγε τις μπαρούφες που πέρναγαν για σοβαρή πολιτική και θα έχανε πάσαν ιδέα. Αυτό που κάνει ο Σαμαράς ήταν ρουτίνα για τον Καραμανλή Α ΄ : Ισοσκελισμένος προυπολογισμός,πρωτογενές πλεόνασμα κλπ ,σιγά το πράγμα.Όλοι οι προυπολογισμοί του Καραμανλή ήσαν ισοσκελισμένοι και γιαυτό έπρεπε να "έλθει ο Ανδρέας να φάει ο κόσμος κρέας" με δάνεια φυσικά. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Σαμαράς να περάσει για λαικός ηγέτης με το μνημόνιο άσχετα εάν κάνει σωστές κινήσεις.Ωστόσο για τους μελλοντικούς λαικούς ή λαικιστές ορθώνεται το Σύμφωνο Σταθερότητας που απαιτεί ισοσκελισμένους προυπολογισμούς για πάντα στην ευρωζώνη οπότε εφ όσον κανείς δεν τολμήσει να βγει από εκεί δεν θα ξαναυπάρξει λαικός ηγέτης. Όποιος φυσικά βγει θα καεί χειρότερα.

  • Factorx avatar
   Factorx @ ψυχραιμια 11/03/2014 10:57:57

   Από ντορικός τώρα το γύρισες στο καραμανλικός. Και επειδή δεν γουστάρεις τον Σαμαρά μας λές με άλλα λόγια ότι ο ελληνικός λαός θα ψηφίζει μονίμως χρυσάυγουλα, ψεκασμένους και διαπλεκόμενους δημοσιογράφους. Και με συγχωρείς αλλά αποτέλει προσβολή για την κοινή λογική και μεγίστη βλακεία να μας λες ότι "αυτό ποθυ κάνει ο Σαμαράς ήταν ρουτίνα για τον Καραμανλή". Έλεος!!! Είχε μνημόνιο και τρόικα να αντιμετωπίσει ο Καραμανλής;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Factorx 11/03/2014 11:31:13

    Eφάρμοζε μνημόνιο από μόνος του ο Καραμανλής.Ο προυπολογισμός ποτέ δεν είχε ελλείμματα.Τώρα το τι θα ψηφίζει ο λαός δεν το ξέρω.Και Καραμανλή ψήφιζε αλλά ποτέ δεν είχε το προφίλ του λαικού.Η δημαγωγία πάντα ήταν από την άλλη πλευρά,την αντικαραμανλική.Όπως είχε πει ο ίδιος,το Σάββατο με βρίζουν,την Κυριακή με ψηφίζουν και τη Δευτέρα με ξαναβρίζουν. Και τον Σαμαρά τον θεωρώ πετυχημένο.Είναι η πρώτη πετυχημένη κυβέρνηση της ΝΔ μετά το 1981.Δεν είναι "λαική" όμως και καλύτερα.

    • Factorx avatar
     Factorx @ ψυχραιμια 11/03/2014 11:35:50

     Βρε Ψυχραιμία, σύνελθε και μην μας ..επεξεργάζεσαι. Σιγα μην ήταν ...παλλαϊκή η κυβέρνηση τιυ Καραμανλή του Α΄. Ο όρος "λαϊκή δεξιά" αποτελεί ...ευφημισμό μιας τάσης (όπως θέλετε χαρακτηρίστε την) καραμανλικών , όπως οι περιβόητοι "λοχαγοί" που αποδείχτηκαν λαικοί της πλάκας, ουδεμίαν σχέση έχοντες με τον λαό και τα συμφέροντά του. Το ίδιο γίνεται και σήμερα. Η πραγματική λαϊκή δεξιά μένει να ανακαλυφθεί στο μέλλον

 2. epifanios avatar
  epifanios 11/03/2014 10:32:39

  Η σχεση του λαου με τους πολιτικους δεν ειναι συναισθηματικη, ειναι οικονομικη.

 3. Νικόλαος Μπεχράκης avatar
  Νικόλαος Μπεχράκης 11/03/2014 11:27:33

  Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί και είναι "λαϊκή παράταξη" . Ολοι πρέπει να μάθουν να εργάζονται με κόπο και θυσία για τούς στόχους πού βάζει ο Αρχηγός της. Δεν εννοώ οικονομικούς μόνο στόχους. Εννοώ τίς αξίες πού την προσδιορίζουν ως "λαϊκή παράταξη". Από σήμερα και μέχρι τίς σύνθετες εκλογές πρέπει όλοι μα όλοι να βγούν μπροστά στηρίζοντας αυτήν την λαϊκή παράταξη πού πρέπει να είναι ο νικητής των εκλογών. Απλά πράγματα.

 4. ΜΒ avatar
  ΜΒ 11/03/2014 12:04:55

  Η λαϊκή ψυχή συνθλίβεται καθημερινά από την ανεργία, τη φορολογία, την αδικία, τη φτωχοποίηση, την απουσία περίθαλψης και όλα τα δεινά - ων ουκ έστιν αριθμός - που έχει προκαλέσει ο "σαμαρισμός" ως ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα του "παπανδρεϊσμού", του "μητσοτακισμού", του "σημιτισμού" κ.ο.κ. (εκτός και αν οι αξιότιμοι κ.κ. Βενιζέλος, Στουρνάρας, Θεοχάρης, Γεωργιάδης, Μητσοτάκης και τόσοι άλλοι δεν είναι δομικά στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά). Βεβαίως, υπάρχουν οι εργολάβοι, οι τραπεζίτες, οι υψηλόβαθμοι σύμβουλοι, οι κρατικοδίαιτοι "επικοινωνιολόγοι"-αρουραίοι, οι συγγενείς, οι κουμπάροι και τα κάθε είδους πολιτικά κοννέ (βλ. λίστες, off shore, ΜΚΟ, Μέγαρο Μουσικής) που καλοπερνούσαν και καλοπερνάνε και - δικαιολογημένα, δεν λέω - θέλουν να συνεχιστεί το ισχύον "καθεστώς" επ' αόριστον. Δεν επιδιώκω, φυσικά, να προσάψω μομφή στο συγγραφέα του συγκεκριμένου άρθρου. Προβληματίζομαι, όμως, παρατηρώντας το επικοινωνιακό μπαράζ "αγιογραφιών" που συστηματικά εκπορεύονται τη στιγμή που όλα τα ΜΜΕ καθημερινά προβάλλουν την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις (ή αλλιώς το "κούρεμα") των τραπεζικών καταθέσεων με ταυτόχρονη κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των φορολογουμένων για παροχή έννομης προστασίας μέσω της προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη, την ανταπεργία (lock out), τις "εταιρείες προσωρινής απασχόλησης", την κατάργηση της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και τόσα άλλα..... Ιδού ο ευκταίος "σαμαρισμός", που δια των οπαδών του εξυμνεί το "μονοπώλιο της κρατικής βίας" απέναντι στους πολίτες και ανάγει τους πολιτειακούς θεσμούς σε μέσα κατάργησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και επιβολής ενός σκληροπυρηνικού imperium, που έχει σαν μοναδικό σκοπό τη νομή και διαχείριση της εξουσίας. Θα κριθεί όμως, ελπίζω σύντομα, από τον Ελληνικό Λαό, αλλά και την Ιστορία.....

 5. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 11/03/2014 12:21:00

  Ψυχραιμία, Έχεις δίκιο σε κάποια πράγματα αλλά είναι άδικο να κάνεις σύγκριση Σαμαρά Καραμανλή Α'. Κι εγώ θα έβγαζα ισοσκελισμένους ισολογισμούς αν είχα την Ελλάδα του 1950' με 0% χρέος, άφθονη αμερικάνικη βοήθεια και έναν λαό μαθημένο αλλιώς. Θέλω να πω ότι δεν παρέλαβε ο Καραμανλής από τον παπάγο μία χώρα με χρέος 150% του ΑΕΠ όπως παρέλαβε ο Σαμαράς, ούτε παρέλαβε ο Καραμανλής μία χώρα με καταρρακωμένη την αξιοπιστία της ελέω ΓΑΠ, ούτε παρέλαβε ο Καραμανλής μία χώρα κινούμενη σε ένα πολυσύνθετο οικονομικό και πολιτικό διεθνές περιβάλλον, δίχως δικό της νόμισμα και εξαρτώμενη από αποφάσεις κέντρων του εξωτερικού. Ούτε παρέλαβε μία χώρα με διογκωμένο ασφαλιστικό τομέα και γηρασμένο πληθυσμό. Παρέλαβε βέβαια μια χώρα με πληγές από τον εμφύλιο και μία χώρα που είχε φτάσει πολύ χαμηλά, αλλά που ωστόσο, δίχως βαρη πλέον είχε μόνο μπροστά να πάει, όπως άλλωστε και ολόκληρη η ευρωπαική ήπειρος. Δεν θέλω να μειώσω τον μεγάλο καραμανλή, αλλά οι ικανότητες που έχει κάθε ηγέτης ταιριάζουν περισσότερο με μία εποχή και λιγότερο με μία άλλη. Ο καραμανλής, στην πρώτη 8ετία ήταν ένας άνθρωπος που δεν θα μπορούσε να κινηθεί σε περίπλοκο διεθνές περιβάλλον. Εστερείτο ακόμη και κοινωνικών δεξιοτήτων.

  • gikon avatar
   gikon @ Άπαντα Επιστάμενος 11/03/2014 12:36:48

   Μα τι ανιστόρητες θέσεις είναι αυτές; Δεν έχεις ακούσει τίποτα για τις σχέσεις του Καραμανλή με Κένεντι, ΝτεΓκολ, Τίτο, Ζιβκοφ και... και...

 6. Γιάννης Αυλακιώτης avatar
  Γιάννης Αυλακιώτης 11/03/2014 12:31:00

  Διογένη, σωστός ο προβληματισμός σου. όντως πρέπει να δημιουργηθεί σαμαρισμός, στο λέω με το χέρι στην καρδιά και ας μην τον υποστήριξα στην πρώτη φάση, αυτή των Ζαππείων (παραμένοντας συνεπής κομματικά). ΟΜΩΣ ο Σαμαρισμός πρέπει να έχει ένα θετικό όραμα. Οράματα όπως η μη-λύση του Κυπριακού κούρασαν (ούτε στην Κύπρο έχει πέραση η φουστανέλα τώρα). Ο Σαμαράς πρέπει να πιάσει τα "νάματα" της παράταξης εκεί που τα άφησε ο Εθνάρχης: στην καρδιά της Ευρώπης, ένα κόμμα φεντεραλιστικό, ένα κόμμα με σαφές και θετικό για το μέλλον όραμα. Το γεγονός ότι ο Γιουνκέρ υποστηρίχτηκε από εμάς και το cdu έδειξε ξεκάθαρα ότι σε επίπεδο σημειολογίας τουλάχιστον, έχουμε ακόμα θέση

 7. Aegean times avatar
  Aegean times 11/03/2014 12:46:53

  Ολες οι πολιτικές πρωτοβουλίες στην χώρα μας συνθλίβονται κάτω από τις μυλόπετρες των πολιτικών λιτότητας των Βρυξελών και του Βερολίνου, αλλά κυρίως της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη. Αυτή την στιγμή για το μόνο που μπορεί να υπερηφανεύεται η Ευρώπη είναι το γιγάντιο χρέος αρκετών κρατών της και έτσι κανένας δεν έχει διάθεση να εναποθέσει τις ελπίδες του και τις δυνάμεις του σε ένα πολιτικό χώρο όταν βλέπει ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ήταν τόσο σαθρό άρα δεν ξέρει τι να πιστέψει πλέον. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η Ευρώπη τι θέλει να είναι, Ευρώπη των χωρών και των λαών ή μία οικονομική ένωση με επαρχίες όπου η Γερμανία θα έχει τον ρόλο του δεσμοφύλακα. Η Ευρώπη κρίνεται 5 χρόνια τώρα μικρότερη των περιστάσεων, άγεται και φέρεται και το βλέπουμε και στα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία.

 8. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 11/03/2014 16:17:46

  Δεν υπηρξε σχεδον ποτε συνομιλητης μου που στο ακουσμα του ''στιγματος'' μου...Δεξιος,να μην σηκωσε για λιγα δευτερολεπτα τα φρυδια. Ενα τικ,μια παυση προκαλει στην κοινωνια αυτο.Στο αντιθετο στιγμα,η κοινωνια εμαθε να ανοιγει τα ποδια της.Αποτελεσμα μακροχρονιας πλυσης εγκεφαλου και συστηματικου ενοχικου συνδρομου Μακαρι να το αλλαξει αυτο ο Σαμαρας,μαζι του.!

 9. cp avatar
  cp 11/03/2014 16:46:39

  Ελεος πιά!!!! Φυσικά όλοι οι προυπολογισμοί της χώρας τότε ,όχι μόνο επι ΚΚ ,ήταν ισοσκελισμένοι. Υπήρχε όμως και δευτερος προυπολογισμός ,ο αναπτυξιακός με κυκλοφορία χρήματος.Σε αντιστάθμισμα δημιουργήτο κάποιος πληθωρισμός και μια διολίσθηση του ΕΘΝΙΚΟΥ μας νομίσματος. Μην τα ξεχνάμε αυτά .................. Για αυτό ακόμη και στην χούντα η αναπτυξη συνδιαζόταν με πολύ χαμηλό πληθωρισμό. Δεν μπήκαμε μόνο ΄στον σοσιαλισμό το 80/81' μπήκαμε και στην ΕΟΚ.Με τις ενισχύσεις της ,αλλά και τις προβληματικές βιομηχανίες και τις χωματερές . Από τότε αναγκαστήκαμε να ισσοροπήσουμε την μείωση της παραγωγικότητας με νέα δάνεια ... Το έχει γράψει και ο Ψυχάρης στο Βημα:Ταμείο δεν κάναμε με τους συνέταιρους απο το 81 έως τώρα .

 10. ΝΚ avatar
  ΝΚ 11/03/2014 18:13:46

  Ο "λαός" θέλει τους θαυμαστές της Αργεντινής, άρα θα έχει Αργεντινή. Ο/η "μεγάλες στιγμές" σωστός.

 11. Διογένης avatar
  Διογένης 11/03/2014 19:25:18

  Παρατηρώ μια (εσκεμμένη;) σύγχυση του όρου λαϊκότητα με τον όρο λαϊκισμός. Το μόνο κοινό σε αυτές τις δύο λέξεις είναι ετυμολογικό. Λαϊκισμός είναι η έκπτωση της λαϊκότητας. Είναι η απατεωνίστικη εκδοχή της λαϊκότητας. Είναι το "λεφτά υπάρχουν" ή η αναδιανομή με δανεικά του Ανδρέα. Άλλο όμως ο Περικλής, άλλο ο Κλέων. Άλλο ο "Επιτάφιος", άλλο η δημαγωγία. Διαβάζει κανείς τον "Επιτάφιο" και έχει την τέλεια επιτομή του λαϊκού πολιτεύματος. Μια Πόλις για την οποία είναι υπερήφανος ο κάτοικος-Πολίτης να είναι μέρος της. Στη Γερμανία σήμερα και συνεχώς από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, η λαϊκή παράταξη είναι το το CDU/CSU. Εξ ου και η πολιτική της κυριαρχία μεταπολεμικώς. Μπορεί να υπάρχουν και μεμονωμένες εκπτώσεις λαϊκισμού σε αυτή την παράταξη, ποιος όμως μπορεί να την χαρακτηρίσει "λαϊκιστική", εν γένει; Είναι λαϊκή, δεν είναι λαϊκιστική. Μεγάλη διαφορά. Ας μάθουμε να την ξεχωρίζουμε. Όσο για το πώς θα γίνει λαϊκή η ΝΔ... Εδώ σε θέλουμε Πρόεδρε. Τα δύσκολα είναι για τους μεγάλους.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Διογένης 11/03/2014 22:35:37

   Σωστά το διευκρινίζεις. Όμως, ταυτίζεις στην ανάλυσή σου την έννοια της παράταξης με το Κράτος, την Πολιτεία. Το Κράτος πρέπει να έχει σε μια αναπτυγμένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και φιλελεύθερη Κοινωνία της Αγοράς σχετική αυτονομία, ώστε να μεριμνεί για το σύνολο (Ν. Πουλαντζάς). Το καθεστώς του εθνικοδιχαστικού καθεστώτος των παρατάξεων φαίνεται να πεθαίνει. Και πρέπει να πεθάνει.

 12. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 11/03/2014 21:43:24

  gikon, Αυτά που είπα για την κατάστηση της ελλάδος του Αλέξανδρου παπάγου ήταν όπως τα είπα. Τίποτα ανιστόρητο δεν υπάρχει. Πρόσεχε τι λες. Η εκτίμηση που έκανα ότι πιθανόν ο χαρακτήρας του καραμανλή δεν θα του επέτρεπε να κινηθεί με άνεση στο τωρινό περιβάλλον έχει επίσης σοβαρή βάση. Δεν μπορούσε να ανεχτεί να είναι αντιπολίτευση, ήταν πολύ περήφανος για κα΄τι τέτοιο. Δύσκολα τον φαντάζομαι να γοητεύει μία κυρία σαν την Μέρκελ, όταν στην αντίληψη πολλών συνεργατών της, η Ελλάς είναι επαίτης. Οι επαφές που αναφέρεις του καραμανλή ήταν δείπνα μετά αβροτήτων, δεν είχε την bild να βρίζει. Αντιμετώπισε μία κατάσταση το 74, πείθοντας τους γάλλους να υποσχεθούν βοήθεια αλλά αυτό δεν τον κάνει επικοινωνιακού τύπου ηγέτη. Η Ελλάδα δεν ήταν μαύρο πρόβατο τότε αλλά μία χώρα στην οποία η αποκατάσταση της νομιμότητας αντιμετωπιζόταν με μεγάλη συμπάθεια στην ευρώπη. Ήταν επίσης πολύ περίεργος και μονήρης χαρακτήρας, κάτι ομολογημένο ακόμη και από οικείους του. Είχε ακόμη άρθρωση λόγου ακόμη και στα ελληνικά. Έκανα επίσης την διάκριση του καραμανλή της πρώτης 8ετίας από την δεύτερη στο πρώτο σχόλιό μου. Έχω ακούσει ιστορίες για τον "αγροίκο" καραμανλή της πρώτης 8ετίας, προτού ζήσει μερικά χρόνια στην γαλλία και μάθει πως να κρατάει τα πηρούνια και να πίνει το κρασί.
  Δεν τον ακυρώνω σαν ηγέτη. Η αυστηρότητά του ήταν κάτι καλό για την χώρα τότε. Αλλά για να είσαι αυστηρός πρέπει να μπορείς να είσαι. Μερικές φορές η τύχη ή ίσως ο Θεός, θέλουν να μας δουν πως λειτουργούμε όταν εμείς είμαστε το αντικείμενο αυστηρής κριτικής. Δεν το πιστεύω ότι με ανάγκασες να γράψω τόσο μεγάλο σχόλιο για σχετικά ασήμανο θέμα αλλά δεν γουστάρω να με αποκαλούν ανιστόρητο.

  • gikon avatar
   gikon @ Άπαντα Επιστάμενος 11/03/2014 22:04:18

   Ορισμένες από τις θέσεις σου είναι ανιστόρητες, μην το παίρνεις προσωπικά. Αλλά πάσχει και η εκτίμησή σου περί ακαταλληλότητάς του στους χειρισμούς θεμάτων ζωτικών μας συμφερόντων, όταν έχεις ιστορικά δεδομένα για το πως επέβαλε στον Χέλμουτ Σμιτ, την είσοδό μας στην Ε.Ο.Κ. Ξέρεις, είναι λίγο άκομψο να περιορίζεις τις ικανότητες ενός πολιτικού άνδρα που εξελέγη πέντε φορές Πρωθυπουργός.

 13. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 11/03/2014 22:21:18

  Αγαπητέ Διογένη, Όχι! Η Ελλάδα δεν έχει πλέον ανάγκη από προσωπολατρικούς ισμούς. Η χώρα μας πρέπει να ωριμάσει, να εξελιχθεί. Η κοινωνία μας πρέπει να λειτουργεί θεσμικά και παραγωγικά, όπως οι σύγχρονες κοινωνίες, χωρίς τον πατερναλισμό των πολιτικών ελίτ. Ο όρος "λαϊκή παράταξη" είναι συνώνυμο του τριτοκοσμικού λαϊκισμού. Περονισμός, πασοκισμός, φασισμός, ναζισμός όλα υπό την έμπνευση της "λαϊκής παράταξης". Τα κόμματα πρέπει να διαμορφωθούν ως εκπρόσωποι του μέρους του κοινωνικού συνόλου που θέλουν να εκφράσουν, να υπερασπιστούν και να προάγουν υπό τον όρο της παραγωγικής λειτουργίας του συνόλου. Ο λόγος ύπαρξης των κομμάτων στη διαδικασία εξέλιξης των κοινωνιών της Ευρώπης είναι η εκπροσώπη των μερικών συμφερόντων, τάξεων κτλ. Ο ρόλος του Κράτους ως θεσμού είναι συντονίσει την λειτουργία των κομμάτων και των κοινωνικών και οικονομικών ομάδων/τάξεων, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού για το σύνολο αποτελέσματος. Ο όρος "λαϊκή παράταξη" είναι θολός, ομιχλώδης κι ως εκ τούτου τα κόμματα που τό έπαιξα "φιλολαϊκά" στο τέλος διέλυσαν ότι βρήκαν. Οπορτουνιστικές, ευκαιριακές πολιτικές και επιλογές για την διατήρηση της γοητείας του Ηγέτη. Τέλος, πολιτικοί ηγέτες σαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή γεννιούνται σε περίοδο αιώνα κι οχι δεκαετίας. "Λαϊκή παράταξη", με την έννοια της φραντίδας για τον λαο, του Πολίτες, οφείλει να είναι το Κράτος, η Πολιτεία. Και μπορεί να είναι, αν είναι παραγωγικό κι αποδοτικό κι όχι γοητευτικό κι αρεστό.

 14. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 11/03/2014 22:44:40

  Δεν υπάρχει λαική δεξιά. Είναι fiction, virtual. Ποτέ δεν υπήρξε. Η δε λεγόμενη λαικότητα του ΠΑΣΟΚ (του Ανδρεικού), είναι η ανταγωνιστική (σε κάποια φάση άκρως πετυχημένη) fiction. Εξυπηρέτηση ανερχόμενων, πρώην λαού μικρομεσαίων, στη φάση που γινόταν μεγαλομεσαίοι. Όχι με το μόχθο τους, αλλά πατώντας πάνω στον πραγματικό λαό. Σ' αυτούς που ήταν και έμειναν λαός Τεράστιο, δυσάρεστο ερώτημα, άν ποτέ, μετά το 1980, στην εποχή των παχειών αγελάδων με δανεικξό γάλα, υπήρξε λαική αριστερά - πλήν εξαιρέσεων τύπου Παπαγιαννάκη και άλλων "Λακεδαιμονίων". Η δική μου απάντηση είναι επίσης σαφώς αρνητική. Όπως έλεγε ο Σέρβος συγγραφέας Ντάνιλο Κίς, που πέθανε πολύ νέος: "Σαφώς δεν αξίζει να είναι ο λαός με το μέρος της κυβέρνησης. Αλλά δεν πρέπει και να ταυτίζεται και με την αντιπολίτευση: Ο λαός δεν είναι απέναντι. Είναι απο κάτω".

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Uncle Stgm 11/03/2014 22:48:43

   Οξυδερκής, όπως πάντα!

 15. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 11/03/2014 22:57:53

  Οι πολιτικοί αποκτούν λαικότητα (ή ψήγματα λαικότητας), όταν τους αναγκάζει ο λαός - ο πραγματικά λαός και όχι οι οικονομικές ελίτ και οι υπηρέτες τους, που λαικίζουν σαν καλοί ηθοποιοί. Λαική παράταξη σημαίνει συγκρότηση του λαού σε δύναμη, ως λαού, και για τον εαυτό του. Οχι κομματικοποίηση, που κάνει τον λαό αναλώσιμη πρώτη ύλη και καύσιμο για δεξιές, κεντρώες ή αριστερές πολιτικές ελίτ. Μόνον όταν ο λαός θα μιλά τη δική του, μη κομματική γλώσσα, μόνον τότε οι πολιτικοί θα ακούν τον λαό. Μ' αυτή την έννοια, τον τίτλο "λαική παράταξη" αξίζει μόνον η λειτουργούσα δημοκρατία ως όλον. Με απαράβατο όρο την ισοπολιτεία και με πρώτη αρχή την κοινωνική ισοτιμία και αλληλεγγύη των πολιτών. Σ΄αυτό, είναι σωστός ο Μανιάτης

 16. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 11/03/2014 22:58:37

  Μονο ο Αντωνης Σαμαρας μπορεί να ηγηθεί μιας λαϊκής παράταξης, όλων των Ελληνων. Αριστερών, δεξιών κεντροων, ΟΛΟΥ του ΕΘΝΟΥΣ, με μόνο σκοπό την ανάσταση και την ανάπτυξη. Το έχει κάνει με την Άνοιξη, απο ιδεολογία όχι απο ανάγκη! Το πιστεύει και είναι ο μόνος που μπορεί !!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.