#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/11/2013 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποια Ελλάδα θέλουμε;

Το τέλος του Μνημονίου και η Ελλάδα του μέλλοντοςΈχουμε γράψει επανειλημμένως - και αν δεν κάνω λάθος πρώτοι - για τα σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας που εξυφαίνονται σε πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία των Αθηνών.  Δεν είναι άλλωστε μυστικό , στους πολιτικούς κύκλους, ότι γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας που ανέκαθεν θεωρούσε το κράτος τσιφλίκι του  δηλώνει όπου πάει και όπου σταθεί ότι "ο Τσίπρας είναι καλό παιδί και θα τον κάνω (sic) πρωθυπουργό".  Αν η διαπλοκή δεν στηρίζει ακόμα σύσσωμη τον Τσίπρα είναι κατά την γνώμη μου επειδή δεν ξέρει πως να διαχειριστεί τυχόν επιστροφή σε καθεστώς δραχμής

Το κύριο πρόβλημα αυτήν την στιγμή αποτελεί το ΠΑΣΟΚ με τις στενές σχέσεις του με την κρατικοδίαιτη διαπλοκή. Εξ ού και η πρόσκληση για αποστασία που απηύθυνε ο Τσίπρας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν οι κινήσεις διαφόρων νεοδημοκρατών, όπως η Μπακογιάννη και κάποιοι "καραμανλικοί".

Η κίνηση της Μπακογιάννη να ζητήσει επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση μόνο αθώα δεν ήταν, όπως είχαμε σημειώσει προ ημερών. Ο Κουβέλης από την άλλη ξαφνικά φλερτάρει με τον Τσίπρα, ενώ πολλοί πασόκοι βουλευτές ήδη διαπραγματεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τους δίνει και συχωροχάρτια όπως οι Παπικοί στο Μεσαίωνα! Και από την άλλη ορισμένοι καραμανλικοί επιμένουν να φλερτάρουν και να δίνουν πληροφορίες στο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στο επιτελείο του Τσίπρα, αγνοώντας ότι ο ίδιος ο Καραμανλής δεν θέλει να πλήξει τον Σαμαρά. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη τελειώσει και η διαπλοκή ψάχνει 'εναγωνίως 'ένα νέο κεντροαριστερό σχήμα για το αντικαταστήσει.

Φυσικά υπάρχει το μπάχαλο στην πέραν της ΝΔ δεξιά η οποία βρίσκεται σε αναβρασμό μετά τις προφυλακίσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής αλλά και την αποτυχία του Καμένου να συγκρατήσει ενωμένο το κόμμα του. Παράλληλα αρχίζει και διαφαίνεται ότι ούτε ο Τσίπρας θα μπορέσει να συγκρατήσει μακροπρόθεσμα τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι διαφωνίες της αριστερής πτέρυγας με την επίσημη πολιτική είναι πλέον ολοφάνερες.

Όλα αυτά - και τα άλλα που δεν αναφέρουμε λόγω χώρου - ένα πράγμα αποδεικνύουν: ότι το πολιτικό σύστημα που κυριάρχησε από την Μεταπολίτευση του 74 μέχρι το Μνημόνιο έχει πλέον ξεπεραστεί - αυτό άλλωστε είναι ένα από τα αποτελέσματα της παρουσίας του ΔΝΤ σε μια χώρα: η καταστροφή του πολιτικού συστήματος. Η πολιτική κατάρρευση συνοδεύεται από μια βαθιά κοινωνική και πολιτιστική παρακμή και από μια υποβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας.

Η υπογραφή του Μνημονίου και η εγκαθίδρυση της Τρόικας εγκαινίασαν με την οικονομική βία αυτό που λέμε «Νέα Μεταπολίτευση», η οποία αναγκαστικά θα οδηγήσει σε νέους πολιτικούς σχηματισμούς.

Αυτό που ζούμε τώρα – και θα το ζούμε τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές – είναι το φινάλε του πολιτικού συστήματος που εγκαθίδρυσε η Μεταπολίτευση του 74. Η επόμενη παρτίδα θα είναι ασφαλώς, το στοίχημα της Νέας Μεταπολίτευσης, της Νέας Ελλάδας για την οποία μίλησε πρώτος ο Σαμαράς.

Όπως όμως έλεγε ο Μάρξ, τον οποίο φρονώ ότι πρέπει να μελετήσουν και οι δεξιοί, οι παραγωγικές σχέσεις είναι αυτές που καθορίζουν και τις πολιτικές. Δηλαδή η οικονομία καθορίζει την πολιτική.

Η ελληνική κρίση είναι κυρίως κρίση δομική, κρίση του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου που εγκαθίδρυσε ο παπανδρεϊσμός και επιχείρησε να αντιγράψει αποτυχημένα η ΝΔ των παρελθόντων ετών. Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να μιλά για την κρίση, αν δεν έχει να προτείνει και την διέξοδο. Μια διέξοδος η οποία φυσικά δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με το παρελθόν, ούτε με ημίμετρα. Γι αυτό κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ οι ΑΝΕΛ και η ΧΑ είναι κατά την γνώμη μου καταδικασμένα. Απλούστατα επειδή αντιπροσωπεύουν και εκφράζουν μόνο το παρελθόν, το παλιό, το οποίο αναγκαστικά θα εκλείψει. Και επικρατούν προσωρινά επειδή πάντα το νέο αργεί να γεννηθεί. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την υπάρχουσα ΝΔ. Μαζί με το ΠΑΣΟΚ η πλειοψηφία του κομματικού μηχανισμού είναι κι αυτή εκφραστής του παλιού - με εξαίρεση την ηγεσία της.

Έχουμε ξαναγράψει ότι το πραγματικό δίλημμα δεν είναι «Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο». Όχι μόνο επειδή σε λίγο το Μνημόνιο θα λήξει, αλλά και επειδή δεν αρκεί πλέον να εξηγούμε και να αναλύουμε μόνο τι μας συνέβη. Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική και κοινωνική τραγωδία την οποία βιώνει. Με απλά λόγια, το δίλημμα  «Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο» δεν μπορεί να δώσει ελπίδα για το μέλλον, μόνο να εξηγήσει το παρόν και το παρελθόν μπορεί.

Το πραγματικό δίλημμα, το κεντρικό ερώτημα από εδώ και πέρα, είναι τι είδους χώρα θέλουμε και σε τι κοινωνία θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας. Ποιά Ελλάδα θέλουμε; Όποιος δώσει την απάντηση θα κερδίσει και το μέλλον.

Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον;

Ποιο θα είναι το παραγωγικό μοντέλο;

Ποιες θα είναι οι σχέσεις παραγωγής;

Ποια θα είναι η μορφή και η έκταση του κράτους;

Ποια θα είναι η σχέση του πρωτογενούς τομέα προς τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες;

Ποια θα είναι η οργάνωση των κατεξοχήν τομέων της Πολιτείας (Άμυνα, Ασφάλεια, Υγεία, Παιδεία);

Πως θα λειτουργούν οι θεσμοί;

Θα επεμβαίνει το κράτος στην οικονομία και πότε;

Πως θα γίνει η πνευματική και πολιτιστική αναγέννηση του Έθνους;

Ποια θα είναι η γεωπολιτική στρατηγική μας;

Και το κυριότερο: Πως μια χώρα με χρέος στο 170% του ΑΕΠ μπορεί να ανακάμψει; Πως θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάκαμψη σε μια χώρα με διαρκώς συρρικνούμενη παραγωγική βάση, με τεράστια ανεργία και ένα τραπεζικό σύστημα ανεξέλεγκτο από το κράτος;

Αυτά είναι τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας κι αυτά έρχονται σιγά - σιγά στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει επανειλημμένως διακηρύξει την πίστη του για τη Νέα Μεταπολίτευση. Παρά τις όποιες διαφωνίες μας σε επιμέρους ζητήματα μπορούμε επίσης να συμφωνήσουμε ότι η μέχρι τώρα τακτική του εξυπηρετεί την στρατηγική για μια Νέα Ελλάδα. Από εδώ και πέρα όμως τα περιθώρια στενεύουν.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να βασιστούμε στο ΠΑΣΟΚ παλαιό και νέο. Το έχουμε αντιληφθεί όλοι και το μόνο που κερδίζουμε είναι χρόνο, μέχρι να γίνει η «ηρωική» έξοδος κάποιων ή όλων.

Δεν μπορούμε επίσης να βασιστούμε σε όλους αυτούς από τη ΝΔ, που πάντοτε ασκούσαν προσωπική πολιτική, με μοναδικό στόχο την πολιτική τους επιβίωση.

Ούτε βέβαια μπορούμε να βασιστούμε σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που είτε καταρρέει, είτε έχει βρει συμμάχους στην πλευρά των λαϊκιστών, κάτι που και στο παρελθόν έχουμε αντιληφθεί, με όλες τις συνέπειες που αυτό είχε για τους πολίτες και τη χώρα.

Μπορούμε όμως σίγουρα να βασιστούμε στους πολίτες. Σε αυτούς τους Έλληνες που έδειξαν περίσσευμα κατανόησης για τις θυσίες που έχουν υποστεί. Αρκεί μόνο μετά τις θυσίες να έρθει η «λύτρωση». Αρκεί να τους δώσουμε ελπίδα.

Επειδή το σημαντικό είναι τι θα γίνει αύριο και όλοι αυτό περιμένουν. Τα όρια αντοχής έχουν ξεπεραστεί ήδη, όπως επίσης και τα όρια υπομονής και ανοχής για κάποια λάθη. Αν δεν θέλουμε να εγκλωβιστούμε στη ρητορική της έλλειψης εναλλακτικής ρεαλιστικής πρότασης από τους λαϊκιστές, τότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε εμείς τα λάθη μας και να προτείνουμε εμείς τη δικής μας εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση.

Βασίλης Ζήσης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aris1 avatar
  aris1 25/11/2013 11:23:24

  "Και το κυριότερο: Πως μια χώρα με χρέος στο 170% του ΑΕΠ μπορεί να ανακάμψει; Πως θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάκαμψη σε μια χώρα με διαρκώς συρρικνούμενη παραγωγική βάση, με τεράστια ανεργία και ένα τραπεζικό σύστημα ανεξέλεγκτο από το κράτος;"
  H απάντηση κατα τη γνώμη μου είναι απλή, αλλά απαραίτητη προυπόθεση είναι να το θελήσουν οι ΜΕΓΑΛΟΙ που κυβερνούν τον κόσμο επειδή ελέγχουν τις αγορές και αυτοί οδήγησαν την Ελλαδα και τα υπόλοιπα PIIGS μέσα σε μια εβδομάδα στην κατηγορία "σκουπίδια των αγορών", μόνο και μόνο επειδή είχαν μεγάλη αναγκη απο Πραγματικό ρευστό χρήμα.
  Aρκεί να αποδεχτούν το πλεόνασμα που πέτυχε ο Σαμαράς και να προκαλέσουν το αντίστροφο ρεύμα.(Ξέρουν αυτοί πως). Ητοι να αρχίσουν ο ένας μετα τον άλλο οι οικοι αξιολόγησης να αναβαθμίζουν την Ελλάδα και σε 2-3 βδομάδες να την επαναφέρουν στην Α κατηγορία, δίνοντας το συνθημα στις αγορές "επενδύστε-αγοράστε Ελλάδα".Τώρα είναι η μοναδική ευκαιρία...
  Τα υπόλοιπα που αναφέρονται στο άρθρο θα τα τακτοποιήσουν οι αγορές και όχι το κράτος διότι τότε θα γίνει πιο σοβιετικό απο ότι πριν.

  • ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ avatar
   ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ @ aris1 25/11/2013 12:16:56

   Ωραίο πλεόνασμα. Με εσωτερική στάση πληρωμών. Το μόνο που μένει είναι να πληρώνουν και έναντι τους ΔΥ. Εκεί να δεις πλεόνασμα. Δείξε μου έναν που του επέστρεψαν ΦΠΑ ή Φόρο. Ο αδερφός μου δούλευε στην Ελλάδα μέχρι πέρσι τον Μάιο και έδωσε μέσω ΦΜΥ 456 Ευρώ (960 ευρώ καθαρά και 83 Ευρώ ΦΜΥ επί 5,5 μήνες). Επειδή τελικά το 2012 το εισόδημα του ήταν 5736 άρα έπρεπε να πληρώσει περίπου 73 ευρώ , για τα υπόλοιπα 380 ευρώ του ζητάνε να πάει τις αποδείξεις (1436 ευρώ). Και του είπαν ότι θα αποφασίσουν σε 2-3 μήνες αν θα τις δεχτούν!!!! Έτσι και εγώ βγάζω πλεόνασμα. Και πριν αρχίσετε τα κακόβουλα σχόλια, στην Τσεχία πήγε σε δουλεία με καλά λεφτά.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 25/11/2013 17:21:24

    Μάθε να μελετάς κάποιο θέμα προτού σχολιάσεις. Το πρωτογενές πλεόνασμα δε μετράει τις ληξιπρόθεσμες άλλων ετών. Αφορά τα φετινά έσοδα και έξοδα. Και ειδικά εφέτος έχουν αποπληρωθεί 6-7 δις παλαιών χρεών. Άρα και στο θέμα που αναφέρεσαι τα έχει πάει πολύ καλύτερα από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

   • tassos.κ avatar
    tassos.κ @ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 25/11/2013 18:51:02

    Εμένα μου χρωστάει το ΙΚΑ 100 ευρώ για τα γυαλιά που πλήρωσα εδώ και 10 μήνες. Έτσι βγαίνει το πλεόνασμα....

  • anarcholiberal avatar
   anarcholiberal @ aris1 25/11/2013 12:23:06

   +100000000000000000000000000000000!!!!!!!!!

   ΥΓ: Όλα τα ερωτήματα που θετει το άρθρο, τίθενται πλέον, λόγω της τεράστιας μεταλλαγής στο οικονομικό μοντέλο που εχει επιφέρει de facto η παγκοσμιοποίηση, σε όλες τις χώρες του κόσμου! Προς επίρρωσιν: προσφάτως παρακολουθούσα μια συνέντευξη ενός γερουσιαστή στο CNBC και, τελειώνοντας, αναφώνησε: ΠΟΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΘΕΛΟΥΜΕ;;;.

  • Valter avatar
   Valter @ aris1 25/11/2013 13:16:31

   Φοβερή λύση όμως!
   Τελικά όποιος λέει ότι δεν είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων μετά από τέτοιο σχόλιο πρέπει να καταπιεί την γλώσσα του!
   Μετά από 3.000 χρονια ακόμα πιστεύουμε σε από μηχανής Θεούς!!!
   Κάποιοι μεγάλοι που μας οδήγησαν στα σκουπίδια (ένα έλλειμμα 15% τον χρόνο προφανώς για τον σχολιαστή δεν έπαιξε ρόλο , λεπτομέρειες τώρα ....) να το γυρίσουν με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν!
   Και μετά οι οίκοι θα αρχίσουν να μας αναβαθμίζουν (να μην ρωτήσω καν πως , ξέρουν αυτοί ....)
   Λύση λεπτομερής και εμπεριστατωμένη ρε φίλε!

   • Καβαλιώτης avatar
    Καβαλιώτης @ Valter 26/11/2013 11:38:36

    Άσχετο με το κυρίως θέμα, παρ' όλ' αυτά ...
    το ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν τον "από μηχανής θεό" ως θεατρική τεχνική, κατά καμμία λογική αλληλουχία δεν συνεπάγεται ότι "πίστευαν" σ΄αυτόν.

 2. ΒT avatar
  ΒT 25/11/2013 12:28:32

  "να αλλάξουμε εμείς τα λάθη μας και να προτείνουμε εμείς τη δικής μας εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση"
  Πρέπει και μπορούμε να το καταφέρουμε πριν είναι αργά...

 3. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 25/11/2013 12:49:39

  στο τέλος δε θα βρίσκετε με ποιούς να κάνετε τη Νέα Ελλάδα θα μας έχει καταπιεί η παλιά...

  • Σκορπιός avatar
   Σκορπιός @ Βούλα Ελευθεριάδου 25/11/2013 16:11:30

   Πως ακριβώς το εννοείτε αυτό; Μπερδεύτηκα!

   • γοπ avatar
    γοπ @ Σκορπιός 25/11/2013 21:58:21

    ισως να εννοεί τα παιδιά του κομματικού σωλήνα και τους κολλητούς που αναλαμβάνουν διοικήσεις νοσοκομείων από το πουθενά λόγου χάρη. ..

    • Φωτεινή avatar
     Φωτεινή @ γοπ 25/11/2013 23:11:18

     Ποἰός νά ἦταν ἄραγε ὁ ἐμπνευστής αὐτῆς τῆς πολιτικῆς;;; :lol:

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 25/11/2013 13:02:53

  Αγαπητέ κύριε Ζήση, είμαι της γνώμης ότι, από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό, μόνον ο Σαμαράς μπορεί να μας βγάλει από την πολύπλευρη κρίση. Ήδη μας βγάζει, αν αναλογισθεί κανείς που ήταν η Ελλάδα πέρυσι και πού είναι τώρα. Τότε η διαμάχη ήταν αν θα βγαίναμε ή όχι από το ευρώ, τώρα η διαμάχη είναι για το πόσο μεγάλο είναι το πλεόνασμα και αν θα έχουμε ανάπτυξη την επόμενη χρονιά. Τεράστια διαφορά, που δείχνει και την τεράστια πρόοδο.

  Όμως το πρόβλημα είναι ότι ο Σαμαράς έχει τους λάθος συμμάχους, για να προχωρήσει ΑΥΤΟΣ στην Νέα Μεταπολίτευση και όχι κάποιος τύπου Τσίπρα. Τα στηρίγματα Σαμαρά για να εκλεγεί το 2012 ήταν όχι οι πολίτες, όχι ο λαός, αλλά η διαπλοκή, παλιά και νέα, ο διεφθαρμένος κατεστημένος τύπος, το αχρείο ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικό δεκανίκι. Από το ότι όλοι αυτοί τώρα λοξοκοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει και το ασφαλές συμπέρασμα ότι όλοι αυτοί ποτέ δεν τον γούσταραν ιδιαίτερα, και τώρα που έφερε το καράβι κάπως σε πιο ήρεμα νερά και πιο ασφαλή, θα κάνουν την κίνηση να τον εγκαταλείψουν και να προτιμήσουν το "καλό παιδί" Τσίπρα;

  Αυτήν την στιγμή η υποστήριξη Τσίπρα εκ μέρους όλων αυτών θα ήταν μια κατεξοχήν άφρον κίνηση για τους ίδιους. Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν μια φορά πρόβλημα συνοχής, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια πολιτική εξυπηρέτησης του ελλαδικού κατεστημένου θα έχει χίλιες φορές όμοιο πρόβλημα. Δεν είναι μόνον ο Λαφαζάνης και οι λοιποί. Είναι και η νοοτροπία των αριστερών, που πολύ εύκολα μπορούν να εγκαταλείψουν το καράβι ενός κόμματος χωρίς κατ' ανάγκη να κατηγορηθούν ως "αποστάτες" κλπ. Ή πάντως όχι με τον ίδιο τρόπο όπως στα αστικά κόμματα. Η διάσπαση αποτελεί την μήτρα της όλης Αριστεράς, αφού όλα τα αριστερά κόμματα προήλθαν απώτερα από το ΚΚΕ, το "μόνο" κόμμα κατά τον Μαρξισμό - και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ απώτερα από το ΚΚΕ προήλθε. Πώς λοιπόν θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του εγχώριου κατεστημένου, μέσα από μια επαμφοτερίζουσα και ασταθή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

  Στην πραγματικότητα, λοιπόν, "μαζί δεν θέλουν και χώρια δεν μπορούν" οι διαπλεκόμενοι με τον Σαμαρά. Ο δε Τσίπρας μπορεί να είναι μεν "καλό παιδί" (όσο και εάν έχουμε σοβαρούς λόγους να αμφιβάλλουμε, εμείς οι υπόλοιποι), αλλά είναι και πολύ λίγος για να κρατήσει τέτοιες αντίρροπες δυνάμεις εντός του κόμματός του.

  Το πρόβλημα του Σαμαρά παραμένει να πάρει τους πολίτες με το μέρος του. Δεν είναι μόνον η έμφυτη αχαριστία του Έλληνα (ας θυμηθούμε τον πατέρα του Θεμιστοκλή, όταν ο γιος του του έλεγε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τα κοινά), είναι και οι έμφυτες αντιφάσεις της πολιτικής Σαμαρά. Ενώ στην πραγματικότητα ακολουθεί πολιτική, όχι κατ' ακρίβεια "αντιμνημονιακή", όπως σωστά λέτε, αλλά πάντως "πολιτική εξόδου από την κρίση", οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να του το πιστώσουν αυτό. Τον ταυτίζουν με τον ΓΑΠ, που έφερε το Μνημόνιο, με την Μέρκελ, που έκανε το Μνημόνιο αυτό που είναι, με την καταστροφή της όποιας ευημερίας τους και την καταστροφή του μέλλοντός τους (έστω και εάν αυτό ήταν μια θέση μέσω ΑΣΕΠ).

  Τι μπορεί λοιπόν να προσφέρει σήμερα ο Σαμαράς ως χειροπιαστή ελπίδα; Δεν είναι σε θέση όλοι οι πολίτες να κάνουν την δική τους ανάλυση και να δουν πού οδηγούμαστε με τον Σαμαρά και πού οδηγούμαστε με τον Τσίπρα. Η τσιπρική ασάφεια, ενώ θα έπρεπε να είναι μειονέκτημα που να παραπέμπει σε ΓΑΠ και ΑΓΠ, γίνεται πλεονέκτημα, διότι ο ανόητος Έλληνας σκέφτεται "πού ξέρω εάν με αυτόν δεν είναι καλύτερα". Πρέπει λοιπόν ο Σαμαράς να δώσει κάτι αρκούντως εύπεπτο στον "ανόητο Έλληνα", και αυτό σίγουρα δεν μπορεί να είναι η "διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος", που αναμένει πώς και πώς ο Σαμαράς για κάνει παλαιοκομματικού τύπου παροχές (ως τέτοιες θα ερμηνευθούν, ακόμη και να μην είναι πραγματικά).

  Από την άλλη, θα έλεγα ότι δεν είναι ο Μαρξισμός το κατάλληλο εργαλείο ανάλυσης της κατάστασης. Εδώ δεν έχουμε προβλήματα λόγω καπιταλιστικών στρεβλώσεων. Το βασικό μας πρόβλημα είναι η επίθεση που θεωρεί ο κόσμος ότι δέχθηκε η Ελλάδα από έξω, μέσω του Μνημονίου. Γι' αυτό ο κόσμος ανέπτυξε συντηρητικά αντανακλαστικά εν μέσω της κρίσης και γι' αυτό κατευθύνθηκε μάλλον προς την Χρυσή Αυγή, παρά προς αριστερά κόμματα, ενώ, αν ήταν ορθή εδώ η μαρξιστική προσέγγιση, θα έπρεπε αντιθέτως να πάει προς αριστερά κόμματα. Είδε την Χ.Α. ως υπερασπιστή της Ελλάδας και όχι (τόσο) ως κόμμα που θα τους δώσει ευημερία. Άρα, εδώ προηγείται το εθνικό, προηγείται το πολιτικό, και δεν προηγείται το οικονομικό.

  Το πιθανότερο είναι, ο Σαμαράς να συνεχίσει την στρατηγική του "βλέποντας και κάνοντας" για τις συμμαχίες του και τις εγγενείς αντιφάσεις τους. Η στρατηγική αυτή έχει πετύχει εν μέρει μέχρι στιγμής, ωστόσο κάποια στιγμή θα φθάσει στα όριά της, εάν δεν έχει ήδη φθάσει. Είναι πιθανόν τότε (όταν δηλαδή θα φανούν τα όρια της στρατηγικής αυτής) να μην έχει να προσφέρει ακόμη ορατή διέξοδο από την κρίση. Τι θα δώσει τότε στον λαό ως ελπίδα;

  Από την στιγμή που ο Σαμαράς εγκλωβίστηκε σε διάφορες ελληνικές και διεθνείς συμμαχίες περί την εκτέλεση του Μνημονίου, κατέστη αντικειμενικά αδύνατον για αυτόν να υλοποιήσει την υπόσχεση για την "μία και μόνη εξεταστική για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο". Όσο δεν υλοποιείται αυτή η εξεταστική, ας μην περιμένει να πάρει μαζί του τον λαό, υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες. Οι πολλοί τον θεωρούν και θα τον θεωρούν συνένοχο του ΓΑΠ. Λάθος, κατά τη γνώμη μου, αλλά γεγονός. Το Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο δεν έχει την ίδια πολιτική σημασία σήμερα, αλλά έχει δημιουργήσει συνειδήσεις και στρατόπεδα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να παραγνωρισθεί. Αλλά που ίσως ο Σαμαράς είναι αναγκασμένος να την παραγνωρίζει, αναλαμβάνοντας τις συνέπειες μιας, για το ορατό μέλλον, ελλιπούς λαϊκής υποστήριξης.

  Στην πραγματικότητα, η δομική μειονεξία του Τσίπρα και το γεγονός ότι δεν βγήκαμε ακόμη από την κρίση, είναι σήμερα οι κυριότεροι πολιτικοί σύμμαχοι του Σαμαρά, διότι αναγκάζουν το ελλαδικό κατεστημένο να εξακολουθεί να τον στηρίζει, έστω και πολύ πιο απρόθυμα από όσο πέρυσι τέτοιον καιρό. Στο "βλέποντας και κάνοντας" του σήμερα, ας ελπίσουμε να υπάρξουν συγκυρίες που θα δώσουν εναλλακτική αξιόπιστη στήριξη, ίσως και λαϊκή. Μέχρι τότε, η σφραγίδα "ΝΔ" μάλλον θα εξακολουθήσει να του είναι απαραίτητη.

  • Anonymous avatar
   Anonymous @ Διογένης 26/11/2013 08:59:54

   Άριστη πολιτική ανάλυση. Αποτυπώνει το σκηνικό και τα ερωτήματά του

 5. NONOS avatar
  NONOS 25/11/2013 13:27:56

  Κι υστερα ξυπνησαμε......στην Ελλάδα της πείνας της ανεχειας των δηθεν εικονικων πλεονασματων των αυτοκτονιών της απαξιωσης του ανθρώπου και της υποτελειας εσεις βαυκαλίζεστε οτι θα υπάρξει νεα Ελλάδα.....με ποιούς μ αυτούς που ακομη και σημερα κλεβουν μ αυτούς που νοιάζονται μονο για την καρεκλα μ αυτούς που πληγωσαν και κοροιδεψαν τη δεξια παραταξη μ αυτους που μας κοιτούν αφ υψηλού ...δε το νομίζω .....κατι αλλο θα συμβει και θα τριβετε τα ματια σας......δεν εννοω τη ΧΑ ουτε τους Ανεξαρτητους.....θα πεσει τοσο μαυρο που δε το διανοηστε...εμεις οι Δεξιοι ειμαστε εκδικητικοι....δεν ειμαστε ΠΑΣΟΚΟΙ που και με το διαβολο τα βρίσκουν...ο προδομενος εκδικειται...

  • Στρυμών avatar
   Στρυμών @ NONOS 25/11/2013 17:31:31

   Η ζωή , όχι μόνο η προσωπική αλλά ακόμη περισσότερο και της χώρας , δεν είναι : ότι φάμε , ότι πιούμε και ότι...

  • Mariana avatar
   Mariana @ NONOS 25/11/2013 17:32:12

   Γι' αυτό λένε εκλογές το '16. Μπορεί μέχρι τότε να αλλάξουν τα πράματα (δύσκολο), ή να έχουν φύγει οι περισσότεροι, ή... ποιός ξέρει

 6. Valter avatar
  Valter 25/11/2013 13:30:38

  Λέει ο αρθρογράφος ότι πρέπει να δώσουμε απάντηση στο ποια Ελλάδα θέλουμε. Μα αυτό δεν το έχουμε απαντήσει?
  Η Ελλάδα είχε 40 χρόνια υποδειγματική δημοκρατία και απόλυτη ελευθερία του λόγου , η Ελλάδα που θέλουμε άρα είναι προφανώς η Ελλάδα που έχουμε.
  Θέλουμε μια κρατικιστική Ελλάδα , με τεράστιο δημόσιο και ένα κράτος πατερούλη που επεμβαίνει στα πάντα πουλώντας προστασία σε όποια πιθανή πηγή ψήφων υπάρχει.
  Θέλουμε μια Ελλάδα με πανεπιστήμια πιο βρώμικα από χωματερές που τα κλείνει όποιος θέλει για όσο θέλει.
  Θέλουμε σχολεία που η κατάληψη είναι το μάθημα για μελλοντικές κινητοποιήσεις και το πραγματικό μάθημα γίνετε στην πανάκριβη παραπαιδεία.

  Αυτά δεν μας τα επέβαλαν κακοί προδότες , αλλα οι λαοπρόβλητοι και ψηφισμένοι ξανά και ξανά ηγέτες μας.

  Άρα το ερώτημα δεν είναι ποια Ελλάδα θέλουμε , αλλα τι κάνουμε όταν υλοποιώντας τα θέλω του λαού (γιατί αυτό μόνο και τίποτα άλλο δεν κάναν οι πολιτικοί 40 χρόνια τώρα) χρεοκοπείς.
  Όταν τα θέλω είναι ανορθολογικά τι επαναφέρει τον ορθολογισμό?

  • aris1 avatar
   aris1 @ Valter 25/11/2013 14:28:03

   Αγαπητέ Valter έχεις δίκιο να θυμώνεις.
   Αυτά περίπου μας "έψαλλε" κι ο Σαββόπουλος με το "Κωλοέλληνες" και τον στείλαμε στη Νέα Υόρκη να παίζει κιθάρα στο μετρό για μεροκάματο...
   Κι αυτός ειχε δίκιο τότε αλλα ποιος τον κατάλαβε?
   Ολοι πίστεψαν οτι πήγε με το Μητσοτάκη για να κονομήσει...

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Valter 25/11/2013 18:24:10

   Ποια Ελλάδα θέλουμε;

   Τελείως ορθολογικά φίλτατε Valter για αρχή θέλουμε την Ελλάδα:

   - Τής ρευστότητας. Τού ευρωομόλογου, όπως ουσιαστικά ευρωομόλογα είχαμε από το 2002 που μπήκαμε στην Ευρωζώνη έως το 2009 που μας τα κόψανε. Γιατί όλο αυτό το διάστημα όλες οι χώρες της Ευρωζώνης δανειζόμασταν σχεδόν με επιτόκια Γερμανίας και τα αξιοποιούσαμε δημιουργικά!!! Να συνεχισθεί ο δανεισμός σε ευρωομόλγα με άμεσο μηδενισμό του χρέους και δημιουργίας καινούργιου.
   - Του αναφαίρετου δικαιώματός μας για μια θέση μισθοδοσίας στο Δημόσιο. Θέση μισθοδοσίας και όχι εργασίας. Να ασκούμε λειτούργημα.
   - Τής κονόμας. Απεργούμε γενικώς καί σταματούμε μέχρι να ξαναρχίσουμε. Τού αναφαίρετου δικαιώματός μας «Eν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν.»
   - Τής αειφόρου ανάπτυξης τών μισθών τού Δημοσίου και γενικώς της κατανάλωσης. Εμείς ξέρουμε να τα τρώμε. Δεν είμαστε οι μαλάκες της Ιστορίας, όπως οι βορειοευρωπαίοι που ξέρουνε μόνον να δουλεύουν.
   - Του δικαιώματός μας να μας σώζουν άλλοι απο τους κακούς τοκογλύφους και οι διεθνείς τοκογλύφοι να μας δανείζουν εσαεί γιατί δεν πρόκειται έτσι και αλλιώς να τους τα δώσουμε πίσω. Θέλουν να τους καταστρέψουμε αν σταματήσουν να μας δανείζουν;
   - Να βρεθούν τώρα, να δημευθούν και να μοιρασθούν τάχιστα τα τρισεκατομμύρια των τρισεκατομμυρίων ευρώ που μας έκλεψαν ντόπιοι και ξένοι.

   Και αν οι ξένοι δεν συμφωνήσουν, άμεσα επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Όσο θέλουμε θα κόβουμε και θα αγοράζουμε ότι τραβά η ψυχή μας. Η πλήρης ευτυχία επί γής. Θα το θεσμοθετήσουμε μάλιστα, Θα κάνουμε και εμείς υπερυπουργείο της Υπέρτατης Ευτυχίας με υπουργό τον Λαφαζάνη και υφυπουργό τον Σκουρλέτη.

   Δηλαδή, πώς να το κάνουμε, πρέπει να εκβιάσουμε να ικανοποιηθούν τα δίκαιά μας;

   • Valter avatar
    Valter @ Ιαπετός 25/11/2013 19:13:41

    Ωραία τα λέμε και χαίρομαι που συμφωνούμε αλλα το ερώτημα παραμένει , όταν ένας λαός έμμεσα θέλει αυτά που λέω εγώ (γιατί κανείς προφανώς δεν λέει "θέλω βρώμικο πανεπιστήμιο" , με τις πράξεις του , την νοοτροπία του και την ανοχή του το δημιουργεί)
    και βροντοφωνάζει με κάθε τρόπο αυτά που λες εσύ , πως μπορεί να αλλάξει?

    Αυτό που είπες με το λειτούργημα είναι το αγαπημένο μου.
    Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ασκούν επάγγελμα αλλα λειτούργημα!
    Από που ως που το να κουβαλάς κόσμο με το λεωφορείο είναι λειτούργημα και το να πουλάς τυρόπιτες δεν είναι? Και στις δυο περιπτώσεις δεν το έκανες αμισθί , πληρώθηκες για τον κόπο σου.
    Στην ουσία ο όρος πουλήθηκε από την αριστερά στην προσπάθεια να μεγαλοποιήσει την σημασία απλών υπαλλήλων.
    Τυπικά ο όρος είναι "κρατικός λειτουργός" και σημαίνει κάτι άλλο. Η αριστερά τον χρησιμοποίησε για να περιγράψει σχεδόν όλους τους δημοσίους δανειζόμενη όχι την κανονική έννοια του όρου λειτουργός στο Ελληνικό δημόσιο αλλα την εκκλησιαστική έννοια του λειτουργήματος!
    Άλλη μια απόδειξη ότι η αριστερά είναι μια θρησκεία.

    Περιμένω μια φορά ,ΜΙΑ, την ώρα που κάποιος συνδικαλιστής με ύφος χιλίων καρδιναλίων βγαίνει σε κάποιο κανάλι και λέει "ασκούμε λειτούργημα" , να βρεθεί ένας δημοσιογράφος να του πει "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΣΚΕΙΤΕ"
    Μια φορά να το ακούσω και τι στον κόσμο!

    • Χρήστος avatar
     Χρήστος @ Valter 25/11/2013 20:21:10

     Αγαπητέ Valter ασυναίσθητα μάλλον θεωρείς ακόμα το ΠΑΣΟΚ Αριστερά, επειδή αυτή την ταμπέλα χρησιμοποίησε ο Αντρέας μετά τη χούντα για να εξαπατήσει τον Ελληνικό λαό και τα κατάφερε.
     Η Αριστερά, ο Μάρξ και ο Λένιν, συμφωνούν απόλυτα μαζί σου οτι η διάκριση των επαγγελμάτων σε λειτουργήματα και σε "λάντζες" (απλώς επαγγέλματα) κατ΄αυτούς ήταν αντιδραστικές ιδεολογίες της καθεστηκυίας τάξεως που εκπροσωπείται απο την Δεξιά. Στον κομμουνισμό όλα τα επαγγέλματα είναι ίσα. Δυστυχώς αυτό τα ισοπέδωσε...
     Κι εγώ θα περίμενα εναν σοβαρό δημοσιογράφο όταν μιλάει στο κανάλι με εναν οδοκαθαρισή ο οποίος του λέει οτι εμείς κάνουμε μια βρώμικη δουλειά, να του πεί "ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΑΣΚΕΙΤΕ" και μάλιστα θεμελιώδες...

     • Valter avatar
      Valter @ Χρήστος 25/11/2013 21:28:00

      Εγώ λέω αριστερούς όσους λένε τον εαυτό του αριστερό.
      Να μπω στο τριπάκι του ποιος σε αυτή την θρησκεία θεωρεί τον εαυτό του γνήσιο εκφραστή του Μαρξιστικού ευαγγελίου και ποιον θεωρεί αιρετικό δεν θα το κάνω. Δεν θα το κάνω γιατί όλοι θεωρούν όλους τους άλλους αιρετικούς.
      Η αριστερά είναι χώρος που αυτοπροσδιορίζεται είτε σας αρέσει είτε όχι.
      Ο Μαρξισμός δεν είναι το μοναδικό θρησκευτικό κίνημα που ξεκίνησε για να υπερασπιστεί τους αδυνάτους και κατάληξε να στηρίζει τους βολεμένους.
      Πολλά εκκλησιαστικά τάγματα είχαν ακριβώς την ίδια πορεία.
      Υπάρχουν καλοί θεωρητικοί λόγοι για αυτό.
      Κάθε κίνημα για να επικρατήσει πρέπει να βρει τις κοινωνικές πλειοψηφίες που θα το στηρίξουν , επειδή αυτές βρίσκονται στην μεσαία τάξη τελικά καταλήγει να εκπροσωπεί την μεσαία τάξη.
      Το ΚΚΕ (το κόμμα που θέλει να λέγεται το πιο κοντινό στον Μαρξισμό από τα αριστερά κόμματα) έχει στηρίξει με δηλώσεις του ιδιοκτήτες φορτηγών , ιδιοκτήτες ταξί , ιδιοκτήτες φαρμακείων και πάει λέγοντας . Τι θα έλεγε ο Μαρξ για αυτό μην το ψάχνεις γιατί δεν παίζει και κανέναν ρόλο , η αριστερά είναι τα αριστερά κόμματα (στα οποία όσο και να σε πονάει συμπεριλαμβάνεται ΚΑΙ το ΠΑΣΟΚ) όχι τι είπε πριν δυο αιώνες ο Μαρξ.
      Τέλος κανείς οδοκαθαριστής δεν λέει ότι κάνει μια βρώμικη δουλειά , λειτούργημα ισχυρίζονται ότι κάνουν και ΟΧΙ δεν κάνουν λειτούργημα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ κάνουν.
      Οι μόνοι που λένε ότι κάνουν βρώμικη δουλειά είναι οι γύφτοι που ψάχνουν τα σκουπίδια αλλα κανείς (ούτε εσείς) δεν λέει για αυτούς ότι κάνουν λειτούργημα!
      Γιατί? Μήπως γιατί δεν είναι μεσαία τάξη?
      Μήπως τελικά ο Μαρξ ονειρευόταν μια επανάσταση των γύφτων που ψάχνουν στα σκουπίδια κόντρα στους βολεμένους δημοσίους υπαλλήλους σκουπιδιάρηδες που με τους αισχρότατους συνδικαλιστές τους εκβιάζουν την κοινωνία για να παίρνουν προνόμια?
      Τρομακτικό έτσι? Τελικά μήπως ο Μαρξ δεν ήταν αυτός που νομίζουν όλοι οι βολεμένοι που δήθεν τον πιστεύουν?

     • Χρήστος avatar
      Χρήστος @ Valter 26/11/2013 09:27:53

      Αγαπητέ Valter καλημέρα.
      Αρα με δικαιώνεις οταν λέω οτι συγκαταλέγεις το ΠΑΣΟΚ στην Αριστερά. Σε διαβεβαιώνω όμως ειλικρινά (αν με πιστεύεις) οτι καρφάκι δεν μου καίγεται αν το Πασόκ είναι Δεξιά ή Αριστερά, εκεί που συμφωνούμε είναι οτι μας κατέστρεψε, καθότι μεταξύ άλλων κακών δημιούργησε και αυτή τη νοοτροπία των συνδικαλιστοπατέρων οτι δήθεν ασκούν λειτούργημα και οχι επάγγελμα. Αλλωστε ο Καραμανλής ο Νεώτερος περιέλαβε και αυτούς μαζί με τους Νταβατζήδες στην άρχουσα τάξη που κυβερνά αυτό τον τόπο, και είχε απόλυτο δίκαιο.
      * Δεν είναι κακό και οι βολεμένοι να παραδέχονται τον Μάρξ αφού επιστημονικά ήταν οσωστός.
      Το σημαντικό είναι με ποιό τρόπο(έντιμο ή δόλιο) χρησιμοποιείς τον Μάρξ ή τον Χριστό και κάθε θρησκευτικό ή πολιτικό κίνημα, όπως αναφέρεις και σύ.

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ Valter 25/11/2013 21:17:29

     Πώς μπορεί νά αλλάξει;

     Όταν οργισθεί μέ τόν εαυτό του καί τήν αναξιοπρέπεια πού καταδικάζει ο ίδιος στούς άλλους, αλλά συγχρόνως ο ίδιος αποδέχεται τήν αναξιοπρέπεια ώς αναγκαία πράξη επιβίωσης ή αυτοεπιβεβαίωσης γιά τόν εαυτό του.

     Τότε θά συνειδητοποιήσει ότι ο κοινός τόπος είναι δικός του καί είναι όμορφος όταν τόν κατέχει εξ'αδιαιρέτου μέ τούς συμπολίτες του.

     Νά αντιληφθεί πόσο έχει υποτιμήσει ο ίδιος τον εαυτό του ανεχόμενος σπιθαμιαίους ανοιχτομάτηδες νά κλέβουν τήν αρχοντιά του, νά τήν διαστρέφουν καί διαστραμμένη πιά νά τόν υποχρεώνουν νά τήν βιώνει τόπω, χρόνω καί τρόπω ξένο στήν ευφυΐα του καί στήν καταγωγή του.

     Τότε μόνο θά καταλάβει ότι ο πλούτος καί η φτώχεια είναι μεγέθη σχετικά, πολύ μετρήσιμα καί χωρίς καμμιά σχετική αξία, άν δέν συνάδουν μέ τήν αναγκαία προσωπική αξιοπρέπεια τού ίδιου καί ενός εκάστου εξ' ημών.

 7. Στέργιος avatar
  Στέργιος 25/11/2013 13:43:46

  Πάντως σίγουρα δεν θέλουμε την Ελλάδα υπό την κηδεμονία τής Γερμανίας, όπως δυσοίωνα υπονοεί η φωτό του άρθρου με τον θόλο τού Ράιχσταγκ να καπελώνει τη σημαία μας.

 8. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 25/11/2013 14:00:46

  «Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την υπάρχουσα ΝΔ. Μαζί με το ΠΑΣΟΚ η πλειοψηφία του κομματικού μηχανισμού είναι κι αυτή εκφραστής του παλιού – με εξαίρεση την ηγεσία της.»

  Ὅμως δὲν εἴμαστε πιὰ στὸ 2010, ἢ '11, ἢ ἔστω '12. Δὲν ἀναμένουμε τὰ δείγματα γραφῆς τοῦ ΑΣ, τὰ γνωρίζουμε. Καὶ πέρα ἀπὸ ὅσα «ἦταν ἀναγκασμένος νὰ κάνει», ἔχουμε καὶ κάποιες πολὺ συνειδητὲς ἐπιλογές του ποὺ ἂν μὴ τί ἄλλο προβληματίζουν γιὰ τὰ περὶ Νέας Μεταπολίτευσης. Ἀναφέρω μόνο τὰ ἐσωκομματικά, διότι αὐτὰ φανερώνουν τὶς πραγματικὲς προθέσεις κάποιου (ἐκεῖ ἡ ἐξουσία τοῦ προέδρου εἶναι σχεδὸν ἀπόλυτη, ἐνῷ στὰ τῆς χώρας ἂς ποῦμε γιὰ τὴν οἰκονομία τῆς συζήτησης ὅτι ἕνα σωρὸ συμβιβασμοὶ εἶναι ἀναπόφευκτοι).
  (α) Ἡ ἀπολύτως καὶ πλήρως συνειδητὴ ἐπιλογὴ τῆς μὴ-ἀνανέωσης: συνειδητή, διότι ὅπως εἴδαμε ὅταν θέλει νὰ ἐπιβάλει συγκεκριμένα νέα πρόσωπα, τὰ ἐπιβάλλει μιὰ χαρά - ἄρα μπορεῖ ἀλλὰ δὲν θέλει. Αὐτὸ δὲν εἶναι κἂν ἀμιγῶς ἐσωκομματικὸ θέμα, διότι τὰ στελέχη τοῦ ἑκάστοτε κυβερνῶντος κόμματος... «τρέχουν» τὴ χώρα! Τὸ ἱεραρχῶ ὡς πρῶτο, διότι ἂν νομίζεις ὅτι μπορεῖς νὰ ἀλλάξεις πρὸς τὸ καλύτερο τὴν χώρα μὲ ΑΥΤΟ τὸ πολιτικὸ προσωπικό, κάτι δὲν πάει καλά.
  (β) Ἡ συνειδητὴ ἐπιλογὴ/ἐπιβολὴ τοῦ προσώπου τοῦ γραμματέα τοῦ κόμματος (μὲ διασφαλισμένη τὴν πολιτικὴ καριέρα ἐφ' ὅρου ζωῆς, κοινῶς μᾶς τὸν φορτώνει στὴ χώρα γιὰ μιὰμισυ-δυὸ γενιὲς στάνταρ) δείχνει στοὺς νέους τῆς χώρας τὸ πρότυπο ποὺ προβάλλει ὁ πρωθυπουργὸς τῆς χώρας γιὰ τὰ «νέα τὰ παιδιά», τὸ πρότυπο σταδιοδρομίας, ἤθους, τρόπων,καριέρας, τὸ πρότυπο γιὰ τὸ ποιοί πρέπει νὰ ἐπιβραβεύονται σὲ αὐτὴν τὴ ζωή. Τὰ θέματα αὐτὰ εἶναι πασίγνωστα, μὴν ἐπεκταθοῦμε διότι ἐλλοχεύουν καὶ καντήλια. Εὔχομαι μὲ ὅλην μου τὴν καρδιὰ οἱ νέοι νὰ συνεχίσουν νὰ ἀγνοοῦν τέτοια πρότυπα, ὅπως ἀποτυπώνεται στὰ ἐκλογικὰ ποσοστὰ τῆς ΝΔ σ' αὐτὲς τὶς ἡλικίες. Τὸ συμβολικὸ φορτίο εἶναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ, καὶ πολιτικὴ εἶναι ἡ «διαχείριση τῶν συμβόλων».
  (γ) Ἡ ἐπιλογὴ ἢ ἀνοχὴ τοῦ ἐμβληματικοῦ Βαγγέλα τῆς παλαιᾶς Μεταπολίτευσης ὡς Προέδρου τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων. Τὸ συμβολικὸ φορτίο εἶναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ καὶ λοιπὰ καὶ λοιπά.
  (δ) Ἡ συνειδητὴ ἐπιλογὴ νὰ παραμείνει ὁ μοναδικὸς φορέας σχεδιασμοῦ, σπουδῆς, μελέτης καὶ κατ' ἐξοχὴν ἰδεολογικῆς ζύμωσης τοῦ κόμματος αὐτοῦ, τὸ ἰνστιτοῦτο του, ἕνα καταγέλαστο μαγαζάκι. (Παρεμπιπτόντως, εἶναι πραγματικὰ ἐντυπωσιακὸ τὸ πῶς ἀντιγράφουν αὐτὸ τὸ 'πρότυπο' καὶ τὰ ὑπόλοιπα κόμματα τοῦ δεξιοῦ χώρου μόλις τοὺς δίδεται δυνατότητα δόμησης ἰνστιτούτου).
  (ε) Ἡ προσχηματικὴ διεξαγωγὴ κομματικῶν συνεδρίων ἐπὶ σειρᾷ ἐτῶν, μὲ μηδενικὴ συλλογικὴ προγραμματικὴ καὶ ἰδεολογικὴ δουλειὰ πέραν τῆς «ἄνωθεν καταβαίνουσας» ἀπὸ τὸ προεδρεῖο, στὰ ὁποῖα συνέδρια συμμετεῖχαν φυσικὰ ἀποκλειστικῶς τὰ κομματικὰ ἀπολιθώματα καὶ οἰ νεαροί τους κλῶνοι.
  (ς)
  (ζ)
  (η)
  καὶ λοιπὰ
  καὶ λοιπὰ
  καὶ λοιπὰ...

  Τὰ παραπάνω εἶναι ΠΟΛΥ πιὸ σημαντικὰ ἀπὸ π.χ. τὴν ὑπεράσπιση καὶ ἀμνήστευση τοῦ κυβ. ἑταίρου ΠΑΣΟΚ, διότι ἐκεῖ, στὰ παραπάνω, φαίνεται τὸ ἂν ὑπάρχει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ἀπὸ τὸ «σύμπαν πασόκ». Ἡ ἀμνήστευση θὰ μποροῦσε νὰ ἰδωθεῖ ὡς ἕνας ἀκόμα ἀναγκαστικὸς συμβιβασμός, ἀλλὰ στὰ ἐσωκομματικὰ φανερώνεται ἡ πραγματικὴ φύση καὶ ποιότητα ἑνὸς χώρου καὶ τῶν στελεχῶν του - τὸ ἂν ὁ ἑκάστοτε χῶρος εἶναι δυνητικὸς φορέας ἐλπίδων ἢ καταργητέο περίτριμμα.

  Αὐτὰ δὲν εἶναι καινούργια. Τὰ γράφουμε ἐδῶ στὸ Ἄντινιουζ, μὲ τὸν ἕναν ἢ μὲ τὸν ἄλλον τρόπο, ἐδῶ καὶ χρόνια. Καὶ ἡ συνέπεια ἀκριβῶς στὸ γεγονὸς ὅτι τὰ γράφαμε δὲν ἐπιτρέπει τὸ νὰ τὰ ἀγνοήσουμε σήμερα.

  • nikias avatar
   nikias @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 25/11/2013 23:13:13

   Έξοχα Αστυάναξ !
   Συγχαρητήρια για την ανάλυση .
   Η γλώσσα σου κάλαμος γραμμάτέως οξυγράφου !
   Θα αφήσουν οι αυλοκόλακες να την ακούσει ο αποδέκτης ;

  • aris1 avatar
   aris1 @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 26/11/2013 09:40:39

   Αγαπητέ Αστυάνακτα περιττό να πω οτι συνυπογράφω και επαυξάνω αφού λες μόνον ΑΛΗΘΕΙΕΣ!!!

  • tak avatar
   tak @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 26/11/2013 17:43:27

   “Ὁ ἔχων ῶτα ἀκούειν ἀκουέτω”!

   • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
    Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ tak 26/11/2013 18:18:19

    Ρὲ παιδιὰ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ τὰ λέμε αὐτὰ τὰ «θα την ακούσει ο αποδέκτης;», «Ὁ ἔχων ῶτα ἀκούειν ἀκουέτω» καὶ τὰ λοιπά; ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ; Μήπως ὁ ἀποδέκτης τὴν ἔχει ἀκούσει κανονικά; Δὲν ξέρω γιὰ σᾶς, ἀλλὰ ὅταν ἤμουνα μικρὸς καὶ μὲ ρωτοῦσαν τί θέλεις νὰ γίνεις ὅταν μεγαλώσεις, δὲ θυμᾶμαι νὰ ἀπάντησα ποτὲ «ἐναλλακτικὸς πάροχος ἄλλοθι»...

    Βέβαια, ὅσοι λένε σήμερα... ὅσα ἔλεγαν αὐτολεξεῖ ἀνέκαθεν μέχρι σήμερα, καὶ δὴ ἀπὸ τὰ ἴδια μετερίζια, εἴτε εἶναι «συριζοκαμμένοι», εἴτε «ἀνυπόμονοι», εἴτε «μὴ ρεαλιστές», εἴτε «γύρευαν θέση, δὲν τὴν πῆραν καὶ κάνουν μοῦτρα» εἴτε «ἀφερέγγυοι» καὶ σὲ κάθε περίπτωση ὅ,τι κατεβάσει ὀ νοῦς τοῦ ἀνθρώπου γιὰ νὰ μὴν ἐπεξεργαστεῖ κανείς, ποτὲ καὶ μὲ τίποτα τὴν κριτική. Ἂς μὴν φᾶμε, κάτι ἄκουσα γιὰ γλαρόσουπα...

 9. διον avatar
  διον 25/11/2013 14:04:51

  το αρθρο θα ηταν ταμαμ αν ειχε γραφτει πριν κανα δυο χρονια , σε ενα σοβαρο κρατος θα υπηρχε ηδη ενα εν εξελιξη σχεδιο αναπτυξης ......

 10. Magganas avatar
  Magganas 25/11/2013 14:04:53

  "Μπορούμε όμως σίγουρα να βασιστούμε στους πολίτες. Σε αυτούς τους Έλληνες που έδειξαν περίσσευμα κατανόησης για τις θυσίες που έχουν υποστεί. Αρκεί μόνο μετά τις θυσίες να έρθει η «λύτρωση». Αρκεί να τους δώσουμε ελπίδα."

  Ελπίδα θα είχε ο κόσμος εάν έβλεπε να έχει αλλάξει κάτι σε αυτά τα τρία χρόνια που τραβάει τα χίλιαμύρια...

  Όμως είμαστε ακριβώς όπως μπήκαμε στο μνημόνιο.
  Με ένα εκατομμύριο δημόσιους μισθούς, με τη φοροδιαφυγή μεταξύ 60% και 100% (κατά τόπους), με το ΕΣΥ γονατισμενο (και από τους ΛΑΘΡΟμετανάστες), με τις ζημιογόνες κρατικές ΔΕΚΟ να ελέγχονται πλήρως από τα συνδικάτα χωρίς να προσφέρουν τίποτε στον πολίτη, με τα επαγγέλματα κλειστά, με τα Πανεπιστήμια κλειστά κτλ.

  Που είναι μια μεταρρύθμιση, μια αλλαγή που έπιασαν τόπο τα χρήματα, έστω κάτι βρε αδερφε;;;
  Δείξτε μας κάτι κι ας είναι ψέμματα...

  Οι δημόσιοι υπάλληλοι ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ... Ούτε οι επίορκοι δεν έχουν απολυθεί μερικοί εκ των οποίων είναι σε αργία από το 2007 και συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά!!! Είναι γνωστό τοις πάσι ότι πάνω από 350.000 ειναι ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ εργασίας (φάνηκε η γύμνια στην περίπτωση των διοικητικών υπαλλήλων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα) και όμως η κυβέρνηση δεν τολμά καν να πει την λέξη "απόλυση" και προτιμά να χαρατσώνει τα υπόλοιπα 9 εκατομμύρια προκειμένου να "πληρώσει μισθούς"...
  Τα συνδικάτα της συμφοράς εξακολουθούν να είναι ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ και 50 αληταράδες παρεμποδίζουν οποιαδήποτε μεταρρύθμιση ή αποκρατικοποίηση στις ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΔΕΚΟ...
  Οι γιατροί και οι φαρμακευτικές εξακολουθούν να είναι ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ στον τομέα της υγείας και καθημερινά βλέπομε σκάνδαλα με φακελάκια, με κλίνες VIP κτλ. κτλ. Ας πάει κάποιος στο ΚΑΤ ή στον Άγιο Σάββα (αχρείαστα να είναι) και ας μου πει εμένα ότι είδε μια αλλαγή τα τελευταία τρία χρόνια και είδε να πιάσανε τόπο οι φόροι και τα χαράτσια. Ας πάει...
  Οι καναλάρχες και τα ΜΜΕ είναι ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ. Το απορίας άξιον είναι ότι δεν μιλάμε για πανίσχυρους οικονομικούς κολοσσούς αλλά για φαληρημένους τύπους στυλ Αλαφούζου, Κουρή, Κοτρώτσου κ.λ. που χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια στο κράτος!!! Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα που σέβεται τον εαυτό της αυτοί οι τύποι θα ήτανε φυλακή! Έκλεισε ο ALPHA κι έλεγαν ότι έχει 600 εκατοιμμύρια χρέη σε τράπεζες, στο κράτος και σε ιδιώτες!!! Και τί πρέπει να γίνει δηλαδή, να πληρώνει ο λαός αναδιάρθρωση των τραπεζών ώστε να δίνουν θαλασσοδάνεια στα ιδιωτικά κανάλια για να συνεχίζουν να εκπέμπουν;;;;;;; Κάποιον με μικρή επιχείρηση που χρωστάει πέντε χιλιάδες Ευρώ στο κράτος, του παίρνουν την άδεια και τον "κλείνουν". Τα κανάλια που χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια γιατί δεν τους παίρνουν την άδεια;;; Επειδή απασχολούνε 500 εργαζόμενους;;; Αφού τους έχουν απλήρωτους από προπέρυσι...
  Τα Πανεπιστήμια φτάσαμε Χριστούγεννα και είναι κλειστά!
  Πενήντα καθηγητές και 500 υπάλληλοι από 6-7 σόγια (!!!) είναι ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ και κρατάνε "ομήρους" εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους ζητώντας "λύτρα"... Αυτό δεν γίνεται πουθενά ούτε στις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής.

  Αυτή είναι η κατάσταση στη χώρα. Μεταρρύθμιση μηδέν.
  Ο κόσμος έκανε το σκ@ατό παξιμάδι και πλήρωσε μνημόνια και τα χρήματα όπως μαζεύτηκαν πήγαν στους μισθούς των ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΩΝ δημοσίων υπαλλήλων, στα εφάπαξ τους, στις συντάξεις 45άρηδων και "μαϊμούδων", στην αναδιάρθρωση των τραπεζών προκειμένου να μην βουλιάξουν από τα θαλασσοδάνεια.
  Στην παραγωγή και στην ανάπτυξη δεν πήγε ούτε σεντς...

  Η αδερφή μου με το σύζυγο όλα τα χρόνια στη Γερμανία. Η μικρή πήγαινε σε αμιγώς ελληνικό σχολείο της ομογένειας. Τελείωσε φέτος Γ' Λυκείου, πήγε στην Ελλάδα, έδωσε πανελλήνιες με τους ομογενείς, πέρασε Αθήνα σε πολύ καλή σχολή.
  (Για μένα εγκληματικό που στείλανε την κοπέλα να σπουδάσει στην Ελλάδα αλλά τέλος πάντων).
  Κατεβαίνει ο σύζυγος, βρήκαν μια γκαρσονιέρα στα Άνω Ιλίσσια, της έβαλε όλα τα έπιπλα της μικρής κι αυτός επέστρεψε στη Γερμανία.
  Στέλνει 300 Ευρώ κατευθείαν στον ιδιοκτήτη του σπιτιού και στέλνει και 700 Ευρώ της μικρής για λογαριασμούς και για να περάσει το μήνα. Μπαίνει τώρα ο Δεκέμβριος, τέταρτος μήνας το χιλιάρικο και η κοπέλα δεν έχει κάνει ακόμα εγγραφή στο πρώτο εξάμηνο!!!! Όχι να κάνει μάθημα αλλα ούτε εγγραφή στους καταλόγους δεν έχει κάνει!!!!!!!

  Πώς να αποτρέψω λοιπόν το γαμπρό και την αδερφή να ψηφίσουν π.χ. Χρυσή Αυγή;;;
  Θα έχουν άδικο αν το κάνουν, τη στιγμή που αντί ο πρωθυπουργός να δώσει ΕΝΤΟΛΗ να απολυθούνε οι συγκεκριμένοι διοπικητικοί υπάλληλοι, ο υπουργός (παρα)καλεί τους πρυτάνεις να προσέλθουνε στο υπουργείο για καφέ και συζήτηση να βρεθεί μια λύση προκειμένου να μην στεναχωρηθούνε τα σόγια στις γραμματείες των σχολών;;;;;;;;
  Εμένα πάντως ο γαμπρός, μου ξεκαθάρισε σε συζήτησή μας ότι εάν η κοπέλα δεν κάνει μάθημα μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου που της έχουνε το εισιτήριο για Γερμανία να πάει για Χριστούγεννα, θα ψηφίσει Χρυσή Αυγή (και η αδερφή μου μαζί). Και θα προτρέψει μου είπε και όσους μπορεί από τον περίγυρό του. Είναι κρίμα, άνθρωπος μορφωμένος και οικογένεια που ψηφίζει Ν.Δ από το 1974...
  "Ψηφίζω Ν.Δ για να αλλάξει τα πράγματα όχι για να τα συντηρήσει όπως είναι".
  Έτσι μου είπε και δεν μπορούσα να του απαντήσω τίποτε.
  Τι να του απαντήσω που πλέον πληρώνει χαράτσι για το πατρικό που δεν κατοικεί κανείς (πλην όταν πάνε αυτοί ένα μήνα το καλοκαίρι) και οσονούπω και για κάποια αγροτεμάχια παρατημένα που δεν καλλιεργεί κανείς και δεν αποφέρουν εισόδημα;;; Στέλνει και 300 Ευρώ το μήνα σε μια ελληνική οικογένεια που είχε δύο χρόνια ξενοίκιαστη τη γκαρσονιέρα. Στέλνει και 700 Ευρώ της κοπέλας να τα ξοδεύει εκεί στα παντοπωλεία, στα μανάβικα και στα σουβλατζήδικα της γειτονιάς στα Ιλίσσια και στου Ζωγράφου...

  • Σαρακατσανος avatar
   Σαρακατσανος @ Magganas 25/11/2013 16:15:05

   Μπραβο φιλε maggana ετσι ειναι τα πραγματα.......Στου κουφου τη πορτα οσο θελεις βροντα. Δυστυχως οι πολιτικοι μας ειναι ΚΕΝΑ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ οπως ειχε γραψει παλαιοτερα εδω μεσα ενας αλλος φιλος......

 11. Δημοκράτης avatar
  Δημοκράτης 25/11/2013 14:19:07

  Χ. Θεοχάρης: Τακτοποίηση οφειλών εντός 15 ημερών, αλλιώς κατασχέσεις .

  το κράτος μας έφαγε τα λεφτά με τα ομόλογα,
  το κράτος μας τρώει τα σπίτια με τα χαράτσια και τους φόρους,
  και ο ανόητος ο καρεκλοκένταυρος εκβιάζει και απειλεί.

  Τσακίστε τους, τους αλήτες, πριν μας φάνε τη ζωή !

 12. aris1 avatar
  aris1 25/11/2013 14:22:10

  Eχω αναφέρει και παραδείγματα για το πως φίλε Valter.
  Θα ξέρεις υποθέτω οι οι "οίκοι" εν γνώσει τους επι ενα έτος σχεδόν οτι η leehman κατέρρεε, την κράτησαν στο ΑΑΑ μέχρι την παραμονή του σκασίματός της. Θα μου πείς δεν την υποβάθμισαν, για να μην καταρρεύσουν οι αγορές απο την πτώση μια μεγάλης τράπεζας.
  Ομως τέτοιο ρίσκο υπάρχει και στη περίπτωση μιας ολόκληρης χώρας όπως η Ελλάδα. Αρα αν θέλουν, ή αν λάβουν εντολή άνωθεν, μπορούν να "πριμοδοτήσουν" παραπανω το θετικώτατο νέο της ύπαρξης πλεονάσματος. Ποιός θα τους ελέγξει? Και ποιος τους ήλεγξε στην περίπτωση της Leehman Brothers?

  • Valter avatar
   Valter @ aris1 25/11/2013 15:22:34

   Οι άνωθεν είναι οι ΕΛ τύπε?

   • Χρήστος avatar
    Χρήστος @ Valter 25/11/2013 20:07:12

    Εσύ δεν είσαι ΕΛ?

    • Λευκό Κοτσίφι avatar
     Λευκό Κοτσίφι @ Χρήστος 26/11/2013 13:44:55

     Όχι. Ο Βάλτερ είναι Νεφελίμ καθαρόαιμος. Δε φαίνεται;

     • Valter avatar
      Valter @ Λευκό Κοτσίφι 26/11/2013 15:28:25

      Οι Nefilim είναι γατάκια ρε τύπε , εγώ είμαι Giborim.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ aris1 25/11/2013 17:22:23

   Καλά τα λες. Άσε τους περίεργους που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν το πόσο σκόπιμα έγιναν όλα για να εγκλωβιστούμε να λένε.

 13. George avatar
  George 25/11/2013 16:06:37

  Ένα καλό σημείο για να βρει κανείς τι πραγματικά θέλει κανείς είναι οι σωστές ερωτήσεις:
  πχ
  Μεγαλύτερο εφάπαξ και σύνταξη για όσους βγαίνουν τώρα, αλλά μικρότερο για σένα όταν βγεις μια και έτσι θα πάρουν πιο πολλά από τις εισφορές τους?
  Αν η ερώτηση γίνει μέχρι το “τώρα” η απάντηση θα είναι 99% ναι ενώ αν γίνει μέχρι το ερωτηματικό 99% όχι.
  Δημοτική περισυλλογή σκουπιδιών με τα ανάλογα δημοτικά τέλη, ή ιδιωτική με τα μισά?
  Με καμιά 10ρια ερωτήσεις τουλάχιστον θα ξέρουμε τι θέλουμε.

 14. tzortz avatar
  tzortz 25/11/2013 16:23:57

  ...και ο συριζα δίνει συγχωροχάρτι στους πασόκους της διαφθοράς χρόνων όπως οι παπικοί τον μεσαίωνα....

  τέλειο.

  Και δηλαδή η δεξιά λαική παράταξη που συγκυβερνά μαζί τους τί ακριβώς κάνει?

  • Άκρη Άκρη avatar
   Άκρη Άκρη @ tzortz 25/11/2013 19:37:21

   Σώζει την πατρίδα φίλε μου! Τι ρωτάς; :mrgreen:

 15. Zame avatar
  Zame 25/11/2013 16:31:45

  (Όταν τα θέλω είναι ανορθολογικά τι επαναφέρει τον ορθολογισμό?)
  εξαιρετικα ευστοχο ..
  αλλα θα μπορουσε ισως και στοχευμενα-επιθυμιτο.. ?
  γιατι φοβαμαι πω η δυσαρέσκεια παίρνει μη ελεγχόμενες διαστάσεις ..
  οσο ο Ελληνας με το΄σπαθι του δεν 'σκοτωνει τον 'δρακο ..

 16. guest avatar
  guest 25/11/2013 16:42:58

  Έχετε δίκιο οτι το δίλλημα δεν είναι μνημόνιο ή αντιμνημονιο . Το δίλλημα είναι ευρώ ή δραχμή και την απάντηση θα τη δώσουν οι γερμανοί μετά τις ευρωεκλογές

  • Mariana avatar
   Mariana @ guest 25/11/2013 17:34:36

   Μπα... αυτοί στο μάρκο θα μείνουν, όπως και εμείς.

 17. Koton club avatar
  Koton club 25/11/2013 16:47:45

  Θέλουμε μιά Ελλάδα που να μας χωράει ΟΛΟΥΣ. Μιά Ελλάδα που να μας αξίζει και να της αξίζουμε. Όχι όμως σε 20 χρόνια.....

  • Mariana avatar
   Mariana @ Koton club 25/11/2013 17:39:52

   Η καλή δουλειά αργεί να γίνει...

   • Koton club avatar
    Koton club @ Mariana 25/11/2013 18:39:49

    Εγώ που είμαι του '' Το γοργόν και χάριν έχει'' ;;; :-(

    • Mariana avatar
     Mariana @ Koton club 26/11/2013 09:00:10

     Εσύ (και ο καθένας) τους χωράς όλους? Θα εξέλιπαν τα κόμματα, οι ιδεολογίες, οι "αριστεροί", οι "δεξιοί" κλπ! Τραγικό...

 18. Στρυμών avatar
  Στρυμών 25/11/2013 17:22:02

  Λένε πως το παρελθόν επαναλαμβάνεται ως φάρσα.Στην προκειμένη περίπτωση όποιος τολμήσει να το επαναλάβει (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ ως νέο ΠΑΣΟΚ ) θα το επαναλάβει μόνο ως τραγωδία πάνω στην πορεία της χώρας. Απαντήσεις υπάρχουν σχεδόν έτοιμες , αρκεί να κοιτάξουμε στον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο , όχι , μόνο στην Βορειοδυτική Ευρώπη , αλλά και στις ΗΠΑ , Καναδά , Αυστραλία , Ν Ζηλανδία κα. Αυτό όμως που πρέπει δραματικά να αλλάξει είναι εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες. Αν αυτό δεν γίνει , κανένα μοντέλο από μόνο του δεν θα βάλει σε πορεία ύπαρξης - ανάπτυξης τη χώρα.Αυτό όμως είναι και το δυσκολότερο που έχουν να κάνουν όλοι οι θεσμικοί φορείς που απευθύνονται με μαζικό πτόπο προς τους πολίτες...

  • Κωστας avatar
   Κωστας @ Στρυμών 25/11/2013 18:07:39

   Aυτα τα παραδειγματα ειδικα με χωρες απο αλλες ηπειρους με τρελλαινουν.Αν ηταν τοσο ευκολο ας αντιγραφαμε πληρως την γερμανια σε ολα.Τι σχεση εχουν αυτες οι χωρες που αναφερεις με την Ελλαδα ?

   • Στρυμών avatar
    Στρυμών @ Κωστας 25/11/2013 18:16:19

    ...απολύτως καμία. Η προσπάθεια θα γίνει να τους μοιάσουμε. Όχι να γίνουμε Γερμανοί , αλλά να εφαρμόσουμε το οικονομικό ή το διοικητικό τους μοντέλο. Οι λύσεις είναι δεδομένες , δεν θα ανακαλύψουμε εμείς ξανά την Αμερική αλλά για να τις εφαρμόσουμε πρέπει να αλλάξουμε και νοοτροπίες , όπως φυσικά το τονίζω και παραπάνω.

    • Φωτεινή avatar
     Φωτεινή @ Στρυμών 25/11/2013 18:51:19

     ". . .πρέπει να αλλάξουμε και νοοτροπίες. . ."

     Καί ὅμως οἱ νοοτροπίες μας ἀλλάζουν καί προσαρμόζοντε ὅταν βρισκόμαστε στήν ἀλλοδαπή!

     • Κωστας avatar
      Κωστας @ Φωτεινή 25/11/2013 21:30:13

      Φωτεινη προσαρμοζεσαι οταν το κρατος σε σεβεται.Τελειο συστημα δεν υπαρχει πουθενα αλλα στην γερμανια που ζω 11 χρονια δεν ξερω που ειναι η εφορια , δεν πληρωνω διοδια σε ιδιωτες , δεν εχω αγχος με την υγεια μου γιατι δωρεαν και αυθημερον η' αντε την αλλη μερα κανω αξονικη και μαγνητικη και οτιδηποτε ακτινογραφια η' μπαινω στο νοσοκομειο αλλα με ανθρωπινες συνθηκες, δεν εχω αγχος με την δουλεια μου γιατι εχω εργασιακα δικαιωματα και γενικα δεν υπαρχει αγχος στην καθημερινοτητα σου.Και μια και ειναι θεμα των ημερων τα φαρμακα που παιρνουμε φυσικα πολλα ειναι και γεννοσημα αλλα κατασκευασμενα ολα στην γερμανια.Τουλαχιστον οσα τυχαινει να εχουμε παρει ολοι σαν οικογενεια.

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ Κωστας 25/11/2013 22:41:21

      ᾿Εγώ ἀγαπητέ Κώτα ζῶ στίς ΗΠΑ ἐδῶ καί 40 χρόνια. Τό IRS κάνει συναλλαγές μέσω διαδικτύου ἐδῶ καί πολλά χρόνια. Δημόσια ὑγεία δέν ὑπάρχει, 8-10 πολιτεῖες ἔχουν toll roads, καί οἱ περισσότεροι γιατροί συντογραφοῦν γεννόσημα. ᾿Εάν θέλεις τό brand name, πληρώνεις τήν διαφορά. ᾿Επανάσταση καί ἄρνηση πληρωμῆς φόρων καί ὑποχρεώσεων πρός τό κράτος δέν ἔχουν ἐκδηλωθεῖ ἀπό ῞Ελληνες ὁμογενεῖς! Εἴμαστε νομοταγεῖς καί λέμε "have a nice day" χωρίς πολλές φορές νά τό ἐννοοῦμε, ἁπλῶς ἀκολουθοῦμε τήν ᾿Αμερικάνικη νοοτροπία. :D

     • Κωστας avatar
      Κωστας @ Φωτεινή 25/11/2013 23:31:21

      Μα εδω τα πληρωνεις καθε μηνα.Σε ενα μικτο μισθο 3500 ευρω σου κραταει σχεδον τα 1000 για να εχεις δωρεαν υγεια , για την συνταξη σου, για το ταμειο ανεργιας ακομη και για την εκκλησια αν εισαι καθολικος ομως και για την εφορια.Και συνηθως οταν εχεις οικογενεια παιρνεις επιστροφη απο την εφορια ενα ποσον το οποιο πληρωνεται ακριβως 40 μερες απο την ημερομηνια καταθεσης της δηλωσης σου.Φυσικα τελειως διαφορετικο το κοινωνικο κρατος στην αμερικη απο εδω.

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ Φωτεινή 25/11/2013 23:44:53

      "Κὼστα" sorry!

 19. tnt avatar
  tnt 25/11/2013 17:29:37

  Σίγουρα δεν θελουμε την Ελλάδα της κομματοκρατιας ,των γενικών γραμματέων των υπουργείων που ειναι πρώην πολιτευτές αποτυχημένοι και αμόρφωτοι κομματικοί, δεν θελουμε την Ελλάδα των τηλεοπτικών παραθύρων που προβάλλει αυτή την αμορφωσιά αλλά θελουμε την ταπεινή Ελλάδα με όρεξη για δουλειά με αξιοπρέπεια με σοβαρότητα και πάνω από όλα με λογική και σεβασμό στους θεσμούς.θελουμε νέα πρότυπα στην κοινωνία (και όχι ανθρώπους του κομματικού σωλήνα ) αυτοδημιούργητους και πετυχημένους στους τομείς τους.ο σαμαρας ας επιλέξει τελικά ποιους θέλει και τι Ελλάδα θέλει...μέχρι στιγμής επιλέγει να συντηρεί τον παλαιοκομματικό σύστημα χωρίς να δείχνει αν πραγματικά θέλει και αυτός να αλλάξουν τα πράγματα.

 20. mezapos avatar
  mezapos 25/11/2013 17:31:40

  Οταν η ιστορία κλείνει το κύκλο της (είτε είναι το τέλος της Μεταπολίτευσης, είτε το τέλος του κύκλου της "σύγχρονης Ελλάδας"), ένας είναι ο τρόπος για να ανοίξει μια χώρα τη νέα ιστορική πορεία της: Η Επανάσταση. Ετσι έγινε και γίνεται παντού στον κόσμο, έτσι πρέπει να γίνει κι εδώ. Αλλωστε, οι στόχοι τους οποίους αναφέρει το δημοσίευμα, δεν έχουν να κάνουν τόσο με "πολιτικούς χρόνους", όσο με "ιστορικούς χρόνους". Το ερώτημα είναι αν ένας αστός πολιτικός, όπως πχ ο Σαμαράς ή άλλος, μπορεί να γίνει επαναστάτης. Συνήθως, οι Δεξιοί φημίζονται για την διαχείριση και όχι για την επανάσταση. Οπως επίσης, εάν ένας αριστερός πολιτικός, όπως ο Τσίπρας, μπορεί επίσης να κάνει επανάσταση. Η Αριστερα, όπως τώρα και ο Συριζα, ενώ διαφημίζουν την επανάσταση, στην πραγματικότητα μετατρέπονται σε "σοσιαλδημοκράτες" διαχειριστές.

 21. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 25/11/2013 20:29:47

  1) Οι επιδοτήσεις σε αγρότες χωρίς να ¨δικαιολογούνται ¨συνεχίζεται
  Έτσι είναι όσο υπάρχουν τζαμτζηδες που παράγει ο Έλληνας της υπαίθρου

  2) Μόλις γίνει προσπάθεια λίγο να μειωθεί η ρεμούλα των εξασφαλισμένων κερδών , αρχίζουν οι αθλητικές εφημερίδες να κάνουν πολιτική, ο παναθηναϊκός βρίσκει άμεσα αγοραστή και βάζει για πλάκα 250 εκ , γιατί έτσι λειτουργεί ο λεφτάς της αστικής τάξης , γίνεται και κομμουνιστής, σοσιαλιστής , ότι γουστάρετε.

  3) όταν νομοθετούν σε αυτή τη χώρα οι μεγαλύτερες φάρες φοροδιαφευγόντων (δικηγόροι-γιατροί –μηχανικοί), που εξασφαλίζουν αφενός τα παράβολα, τα ένσημα τους, αρχιμαστορια διαπλοκης , ενω αυξάνουν και το κόστος παροχής τους , σε ποια ΕΛΛΑΔΑ ελπίζετε ?
  Στην Ελλάδα της ευθύνης η της διαχείρισης η στην Ελλάδα των λίγων σε βάρος των πολλών?

 22. victoria (true) avatar
  victoria (true) 25/11/2013 20:30:33

  Συμφωνούμε μέχρι κεραίας. Αμήν και ίδωμεν.

 23. victoria (true) avatar
  victoria (true) 25/11/2013 20:32:28

  Ε, θα συμφωνήσω και με τον αγαπητό Αστυάνακτα όμως..

 24. Δεν ξερω πια τι να πω avatar
  Δεν ξερω πια τι να πω 26/11/2013 22:07:51

  Ωραιο κειμενο που εκφραζει τις ανησυχιες μας, προς τα που ωδευουμε...
  Εγω προσωπικα αυτο λαχταρω που διαβαζουμε και στην Αγ.Γραφη...
  Ολα καινουργια θα τα φτιαξω, καινουργιος ουρανος και καινουργια γη!

 25. Zame avatar
  Zame 27/11/2013 19:01:42

  θέλουμε την Ελλάδα το πεδίο μιας παγκοσμιοποιημένης Δημοκρατίας..
  & πού εκδημοκρατίζει την παγκοσμιοποίηση..
  όπου η δημοκρατία ως -πολίτικη καινοτομία-
  να προστατεύει την ελευθερία από τη φυσική ροπή του κάθε τυράννου
  να συγκεντρώνει και να μεγιστοποιεί την εξουσία ή τον πλούτο του..

  Γιατι οχι να σχεδιάσουμε μια Ευρωπαϊκή “Αγορά”
  όχι μόνο για αγαθά και υπηρεσίες..
  αλλά και για τους πολίτες.
  Η πολιτική εκπαίδευση των πολιτών μας..
  να είναι η συμμετοχή τους στα κοινά.

  Η Ευρώπη να γίνει έργο των πολιτών της όχι μιας αποκομμένης ελίτ.

  Αν πολιτική είναι η δυνατότητα να οραματιζόμαστε..
  η νεανική ανεργία στο 60% είναι η απτή απόδειξη πως μας λείπει το όραμα..
  αν όχι η συμπόνια.
  Σήμερα έχει παγκοσμιοποιηθεί η Οικονομία αλλά όχι και η Δημοκρατία και οι θεσμοί της.

 26. makis avatar
  makis 28/11/2013 15:02:10

  Mα την Ελλάδα του Ηλία Παναγιώταρο με την ''Η ρήση του για τον Κωνσταντίνο Κολοκοτρώνη'' http://shar.es/DtaJ2

 27. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 28/11/2013 21:36:49

  Μιά καί άκουσα τόν Καρατζαφέρη σήμερα νά αναφέρει ότι η λύση είναι δύο παράλληλες οικονομίες, η μία μέ ευρώ καί η άλλη μέ παράβολα τού ελληνικού δημοσίου, ξαναπροσθέτω ένα παλαιό σχόλιό μου στό Antinews γιά τό συγκεκριμένο θέμα (πότε ακριβώς έγινε, δέν θυμάμαι. Φυσικά είναι απόλυτα συμβατό μέ τήν ανάρτηση
  Παραθέτω:

  Παραθέτω αποσπάσματα από άρθρο τού Γιώργου Κοντογιώργη
  «Η πρωτοφανής κρίση που διέρχεται η χώρα είναι πρωτογενώς πολιτική. Την προκάλεσε εξ ολοκλήρου το πολιτικό σύστημα και, στο πλαίσιο αυτό, το πολιτικό προσωπικό που αυτό “παράγει”. Ένα προσωπικό που λειτουργεί, έναντι του κράτους, με τους όρους του υποκόσμου: ιδιοποιείται απροκάλυπτα το δημόσιο αγαθό που προόρισται να υπηρετήσει. Ασκεί πολιτικές που εξυπηρετούν εντέλει…
  τους ιδίους και τους συγκατανευσιφάγους που διαπλέκονται μαζί τους, με διακύβευμα τη νομή της κοινωνίας. Έχει αποσυνθέσει και (ανα-)δομήσει το κράτος, από την τελευταία του βαθμίδα, με μέτρο την αρχή των ολιγαρχικών συμμοριών, τις οποίες ενορχηστρώνει η κομματική νομενκλατούρα. Τέλος, χρησιμοποιεί τη Βουλή ως νομοθετικό όχημα και ως καθαρτήριο της ανομίας.»

  «Το κομματικό σύστημα, από διαμεσολαβητής της κοινωνίας και λειτουργός της πολιτείας, μεταλλάχθηκε σε κατοχικό ιδιοκτήτη του πολιτικού συστήματος, μεταβάλλοντας ουσιαστικά τον δημόσιο σε ιδιωτικό χώρο. Κομματοκρατία, δυναστικό έναντι του πολίτη, κράτος, λεηλατική διαχείριση του δημόσιου αγαθού, συγκροτούν το “σώμα” της μεταπολίτευσης, η οποία μπορεί αβιάστως να ορισθεί ως η ολοκληρωτική επιστροφή στο καθεστώς της πλέον απεχθούς φαυλοκρατίας του 19ου αιώνα στην Ελλάδα.
  Η καταχρέωση της χώρας, ιδίως από τη δεκαετία του 1980, δεν έγινε με γνώμονα την ανάπτυξη της οικονομίας και τις ανάγκες της κοινωνίας. Οφείλεται στην ακατάσχετη “λαιμαργία”, που ανέπτυξε συντοχρόνως η πολιτική τάξη, στη συνάρμοση των πολιτικών της με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, που ανεδείχθη σε θεμέλιο του συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι η άνοδος και η διασφάλιση της πολιτικής σταδιοδρομίας των μελών της, συνεπήγετο την διέλευσή τους από τους “μηχανισμούς” των συγκατανευσιφάγων, δηλαδή από τη διαβεβαίωσή τους ότι θα εργασθούν συνεπώς ως εντολοδόχοι τους.»

  «Η διαχείριση της κρίσης, στο πλαίσιο του Μνημονίου, αναδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την πολιτική διάσταση της κρίσης. Δεν προσχώρησαν απλώς στην πολιτική επιλογή των αγορών -και στο εσωτερικό της Ε.Ε., της Γερμανίας-, δηλαδή στην “κινεζοποίηση” της ελληνικής κοινωνίας, στην αποδόμηση του οικονομικού ιστού και του κοινωνικού χάρτη της χώρας, καθώς και στην απαξίωση του ιδιωτικού και του δημόσιου πλούτου. Προχώρησαν ακόμη περισσότερο, εφαρμόζοντας επιλεκτικά τις πρόνοιες του Μνημονίου εις βάρος της κοινωνίας της εργασίας και του παραγωγικού ιστού της χώρας. Απέφυγαν όμως πεισματικά να αγγίξουν τους πυλώνες της καταστροφής: το πολιτικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και τη νομοθεσία που οικοδομεί τη διαπλοκή και τη διαφθορά.
  Εξού και τα αλλεπάλληλα μνημόνια, αφού η τακτική της διαχείρισης προσομοιάζει με εκείνη του ναρκομανούς: αποβλέπει στη δόση, όχι στην ανάταξη του ασθενούς, προετοιμάζοντας έτσι τον αργό του θάνατο. Με απόλυτο τρόπο, εννοούν να αμνηστεύσουν το δύσοσμο πολιτικό τους παρελθόν (όλα ανεξαιρέτως τα σκάνδαλα κλπ) και τη φοροδιαφυγή, καθώς και να διατηρήσουν αλώβητα τα σκανδαλώδη τους προνόμια, τη δημόσια διοίκηση και τη νομοθεσία της διαπλοκής. Με αναπόφευκτη συνέπεια, τα βάρη να μετακυλύονται στους καθέξιν φορολογουμένους, καθ’υπέρβαση ακόμη και των προβλέψεων της τρόικας.»

  Άλλοι θά συμφωνήσουν καί άλλοι θά διαφωνήσουν μέ τίς διαπιστώσεις τού κ. Κοντογιώργη. Εγώ συμφωνώ.
  Τό πρόβλημα βέβαια δέν εξαντλείται στήν διαπιστωτική του διάσταση, αλλά αναμένει καί κάποιες προτάσεις πιθανών λύσεων.
  Γνωρίζω τίς διάφορες απόψεις γιά τούς διεθνείς τοκογλύφους, δίκαιο τού ισχυρού, συνωμοσίες (η ανθρώπινη Ιστορία είναι μιά ατέλειωτη συνεχής συνωμοσία -δέν είναι κάτι καινούργιο-), ευρώ ή δραχμή, λάθος νομισματικής πολιτικής, κ.λ.π.
  Άν οι άνωθεν διαπιστώσεις (τού κ. Κοντογιώργη) είναι σωστές, τότε νομίζω ότι πρακτικές προτάσεις μπορούν νά βοηθήσουν μόνο καί όχι θεωρητικές προσεγγίσεις καί κλαψουρίσματα ανάγκης μερικής διάσωσης τής σαπίλας πού προκαλείται από τήν κρατικοδίαιτη συμμορία προστασίας τού παρασιτισμού.

  Σχεδόν όλοι συμφωνούν σέ ένα δρόμο μερικής εξόδου από τήν σημερινή οικονομικοπολιτική κρίση: Ανάπτυξη.
  Η διαφορά είναι ότι ο καθένας τήν αντιλαμβάνεται διαφορετικά, αναλόγως τού ατομικού του παρασιτικού βδελλορουφήγματος ή όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ π.χ. υπόσχεται τήν διαιώνιση αυτής τής κατάστασης μέ καλύτερους μάλιστα όρους βδελλορουφήγματος (τό επιπλέον αίμα πού θά τό βρεί είναι μυστήριο) καί συγχρόνως απευθύνεται στήν αγέλη τών ψηφοφόρων προσπαθώντας νά τούς πείσει ότι όλοι θά είναι υποψήφιοι βδέλλες, αρκεί νά τόν φέρουν στήν εξουσία.

  Σάν οπαδός τής ανθρώπινης ιστορικής παρακαταθήκης, εντοπίζω ότι τό βδελλορούφηγμα ήταν πάντα μιά αμετάβλητη σταθερά, η οποία άλλαζε στόν χρόνο μόνο τήν μορφή της (πολεμική ομάδα, σκλάβοι, κολόνοι, ραγιάδες, σοβιετικοί δουλοπάροικοι, χρηματιστικοί σκλάβοι, κ.λ.π.). Η άποψή μου είναι ότι δέν πρέπει νά εγκλωβιστούμε στήν συζήτηση πώς οι βδέλλες θά επιβιώσουν, αλλά πώς θά τίς περιορίσουμε τόσο ώστε νά μείνει αρκετό αίμα στούς υπόλοιπους πού τούς τρέφουν νά πάρουν τά πάνω τους. Η άποψη ότι μιά βίαιη απομάκρυνση θά προκαλέσει μεγάλη μόλυνση καί θάνατο τού σημερινού ανθρωποσυστήματος είναι μόνο μιά άποψη καί αυτή βδελλικής καταγωγής.

  Γιά νά μπορέσει νά ασκηθεί μιά επιθετική αναπτυξιακή πολιτική πρέπει νά λειτουργήσει η έννοια τού κέρδους, τό οποίο θά τό διασφαλίζει η πολιτεία μόνο όταν είναι προϊόν παραγωγικής κύρια διαδικασίας.
  Ποιάς παραγωγικής διαδικασίας όμως σέ ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα μέ χώρες παραγωγής προϊόντων μέ βαθμό εκμετάλευσης τού ανθρώπινου δυναμικού, πού θά τήν ζήλευαν περασμένες εποχές δουλοκτησίας;
  Οι συνεχείς εκλήσεις τών ελλήνων ιθυνόντων γιά επενδύσεις στήν χώρα δέν συγκινούν τίς αγορές κεφαλαίου καί αυτό γιά ένα λόγο. Τό πρόβλημα μέ τούς διεθνείς επενδυτές είναι ότι στήν ουσία αυτοί πού είναι διαθέσιμοι είναι σάν τίς ακρίδες. Πέφτουν μόνο γιά νά φάνε ότι πράσινο απέμεινε καί μετά σέ χρόνο dt τήν πέφτουν στό επόμενο λιβάδι αφήνοντας πίσω τους τήν καταστροφή.
  Οι παραγωγικές επενδύσεις τούς συγκινούν στό βαθμό πού η χώρα μπορεί νά τούς εξασφαλίσει μέ μισθούς δούλων πάμφθηνη παραγωγή γιά νά μπορούν οι πολυεθνικές νά τά μεταπωλούν μέ κέρδη 100%.

  Στήν κατάσταση πού βρισκόμαστε πρέπει η χώρα νά εγγυηθεί σέ όποιον κατέχει πλούτο καί θέλει νά πληρώνει λιγώτερους φόρους, σέ όποιον θέλει νά επενδύσει καί νά πληρώσει λιγώτερους φόρους καί σέ όποιον κερδίζει από τήν εργασία του καί δέν θέλει νά τά ακουμπάει χοντρά, σέ όποιον έχει ακίνητη περιουσία καί δέν θέλει νά ζεί σέ μιά κατάσταση έρπουσας απώλειάς της, σέ όποιον...
  Νά τό εγγυηθεί μέ τήν σταθερότητα πού πρέπει νά επιδιώξει πρώτον μέ δημοψήφισμα καί στήν συνέχεια μέ κύρωση νόμου από 200 βουλευτές.
  Τήν σταθερότητα τού αριθμού 15.

  Φορολογικό σύστημα δεσμευτικό γιά μιά δεκαπενταετία.
  Μέ
  Flatrate παντού.
  - ΦΠΑ 15%
  - Φόρος επιχειρήσεων (γιά όλους τούς τύπους) 15%
  - Κατάργηση τεκμηρίων
  - Κατάργηση πόθεν έσχες γιά δημιουργία επιχειρήσεων καί αύξηση κεφαλαίου
  - Κατάργηση πόθεν έσχες γιά αγορά ακινήτων μέχρι τού συνολικού ύψους
  500.000€. (μόνο γιά πολίτες τής ΕΕ)
  - Δύο φορολογικοί συντελεστές στόν φόρο εισοδήματος 15% καί 30%.
  - επιδοτήσεις μόνο γιά παραγωγικές καί μεταποιητικές επενδύσεις καί μόνο σέ
  επενδυτικές αξίες πού δέν μπορούν νά μεταφερθούν αλλού (π.χ. κτίρια, γή)
  - αποκρατικοποιήσεις μόνο σέ μή μονοπωλιακούς τομείς, τών οποίων η
  κερδοφορία γιά τόν ιδιώτη θά απαιτεί επιπλέον επένδυση.

  Άς τό τολμήσει η πολιτική τάξη. Τί μπορεί νά συμβεί;
  Νά λείψουν τά χρήματα τά πρώτα χρόνια καί τό κράτος νά αναγκαστεί νά κηρύξει στάση πληρωμών στό εσωτερικό του. Τό εξωτερικό χρέος τό έχουν αναλάβει τά συνεταιράκια μας καί θά μάς απασχολήσει εκ νέου σοβαρά σέ μιά δεκαετία. Μέχρι τότε πρέπει νά πατήσουμε γερά στά πόδια μας καί άς σκούξουν όλοι γιά αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό από τήν χώρα μας.

  Άς αρχίσει η κυβέρνηση νά πληρώνει τίς υποχρεώσεις της έναντι τών υπαλλήλων της μέ παράβολα τού ελληνικού δημοσίου.
  Εφάπαξ (στό σύνολο), συντάξεις, μισθοί (καί τών βουλευτών, υπουργών, προέδρων, πρωθυπουργών, κ.λ.π.) πού είναι πάνω από 1.000 € νά πληρώνονται μέ νέα παράβολα τού ελληνικού δημοσίου, τά οποία (μέ τήν κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση) νά είναι υποχρεωτικά αποδεκτά από τό δημόσιο γιά όλες τίς συναλλαγές του μέ τούς πολίτες. Καί γιά τήν πληρωμή φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, όπως καί γιά παροχή υπηρεσιών από κρατικές επιχειρήσεις (ΔΕΗ, κ.λ.π.).
  Τά δανεικά πού παίρνουμε σέ ευρώ καί περισσεύουν νά διοχετευθούν άμεσα σέ στήριξη παραγωγικών επιχειρήσεων (άς εκπονήσει η κυβέρνηση τό αντίστοιχο αναπτυξιακό πρόγραμμα).
  Στήν ουσία τό κράτος θά εισάγει ένα νέο ανεπίσημο νόμισμα ονομαστικής αξίας σέ ευρώ, τό οποίο, υποθέτω, θά εμπορεύεται χαμηλότερα τής ονομαστικής του αξίας. Γιατί κάποιος πού παίρνει 50.000 € σέ παράβολα τού ελληνικού δημοσίου από τό εφάπαξ του πρέπει νά τά δώσει σέ όποια τιμή θεωρήσει αποδεκτή από κάποιον πού μπορεί νά τά χρησιμοποιήσει πληρώνοντας τούς φόρους του ή τίς εισφορές του στό δημόσιο.
  Μακάρι τό κράτος στήν πορεία του νά μπορέσει σιγά-σιγά νά τά αποσύρει από τήν αγορά στήν ονομαστική τους αξία αντικαθιστώντας τα μέ ευρώ.
  Άν δέν μπορέσει τότε θά έχουμε τήν ανεπίσημη εισαγωγή τοπικού νομίσματος, τό οποίο θά υποτιμάται μέχρι νά πιάσει τό πραγματικό επίπεδο τής αξίας του.
  Στήν χειρότερη περίπτωση θά δημιουργήσουμε δύο παράλληλες οικονομίες.
  Μία πού θά τρέχει ουσιαστικά μέ συνάλλαγμα (τό επίσημο εθνικό μας νόμισμα πού θά είναι τό ευρώ) καί μία μέ παράβολα τού ελληνικού Δημοσίου.
  Έτσι θά ικανοποιήσουμε καί τούς δραχμολάγνους καί τούς ευρωλάγνους.
  Όταν τό κράτος αποφασίσει νά σταματήσει τήν έκδοσή τους καί τό μάζεμά τους, τότε θά τά μαζέψει «κουρεμένα» στήν τότε τρέχουσα τιμή τους.
  Αυτοί πού θά χάσουν αρκετά θά είναι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι.
  Αυτοί πού θά ωφεληθούν θά είναι ο παραγωγικός τομέας τής ιδιωτικής οικονομίας.
  Καί τήν πίττα ολόκληρη καί τόν σκύλο χορτάτο δέν γίνεται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.