#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/10/2012 11:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλησιάζει στο τέλος η κρίση της ευρωζώνης;

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποστηρίζει ότι πλησιάζει το τέλος της οικονομικής κρίσης. Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» ρώτησε πέντε ειδικούς αν συμφωνούν.

Χα-Τζουν Τσανγκ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

Ο Ολάντ λέει ότι τα χειρότερα πέρασαν αλλά διαφωνώ για δύο λόγους. Πρώτον, ενώ η ΕΚΤ έκανε πρόσφατα ενέργειες για να καλμάρει τις αγορές, δεν είναι σαφές αν θα μπορέσει να τις επαναλάβει αν η κρίση επιδεινωθεί.

Δεύτερον, ακόμη και αν δεν ληφθούν και άλλα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα και άλλες «περιφερειακές» χώρες (όπως υπόσχεται ο Ολάντ), οι περικοπές που έχουν ήδη γίνει είναι πολύ δραστικές. Πολλοί άνθρωποι στις χώρες αυτές έχουν φθάσει στο όριό τους. Όταν αποφασίσουν ότι «Αρκετά!» θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή που θα επιβραδύνει την ανάκαμψη διότι οι επενδυτές χρειάζονται σταθερό περιβάλλον.

Αλιστερ Ντάρλινγκ, υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας το 2007-10

Συμφωνώ με τον Ολάντ ότι η ύφεση αποτελεί εξίσου μεγάλη απειλή με το χρέος. Μακάρι να συμφωνούσα ότι το τέλος της οικονομικής κρίσης πλησιάζει. Για την ανάκαμψη, τρία βήματα είναι απαραίτητα.

Πρώτον, οι τράπεζες της ευρωζώνης να κεφαλαιοποιηθούν επαρκώς και να αντιμετωπιστούν τα τοξικά χρέη. Δεύτερον, να υιοθετηθεί μια αξιόπιστη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας. Τρίτον, συμφωνώ ότι η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει αποτέλεσμα. Χρειάζεται ένα σχέδιο για την ανάπτυξη και την μείωση του ελλείμματος.

Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Λονδίνου

Ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ έδωσε την παραπλανητική εντύπωση ότι θα δανείζει ελεύθερα τις προβληματικές χώρες. Όμως για να γίνει κάτι τέτοιο, η χώρα πρέπει προηγουμένως να δεχθεί αυστηρούς όρους λιτότητας. Ποιος πολιτικός θα συμφωνήσει;

Η ΕΚΤ μπορεί να παράσχει ρευστότητα αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτε για την φερεγγυότητα των κρατών. Η περιφέρεια της ευρωζώνης είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη και η πολιτική λιτότητας της ΕΕ κάνει τα πράγματα χειρότερα, ιδίως στην Ελλάδα. Η οικονομία έχει καταρρεύσει, το δημόσιο χρέος θα χρειαστεί σύντομα νέο κούρεμα. Υπάρχει τεράστιο ανθρώπινο κόστος και εκρηκτικές κοινωνικές συνθήκες. Για να πλησιάσει το τέλος της κρίσης, πρέπει να αρθεί η λιτότητα και να κατευθυνθούν επενδύσεις στην περιφέρεια. Καθώς δεν υπάρχει προοπτική για κάτι τέτοιο, το 2013 θα είναι μάλλον χειρότερο.

Φίλιπ Ινμαν, οικονομικός δημοσιογράφος του «Guardian»

Είναι πιθανό ότι η διάσωση της Ισπανίας, μια συμφωνία για τραπεζική ένωση των κρατών της ευρωζώνης και ο διορισμός ενός τσάρου των προϋπολογισμών θα βάλει ένα τέλος στην κρίση. Όμως η αισιοδοξία αυτή βασίζεται στην παραδοχή ότι οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στις χώρες που έχουν πληγεί χειρότερα θα δεχθούν τη δραστική μείωση του επιπέδου διαβίωσής τους.

Η διατήρηση των μισθών σε χαμηλά επίπεδα και η αποπληρωμή όλων των τραπεζικών και δημόσιων χρεών θα λειτουργήσουν σαν εμπόδιο τις καταναλωτικές δαπάνες και την ανάπτυξη επί πολλά χρόνια, παρατείνοντας την παρούσα ύφεση.

Λούις Γκαρικάνο, καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics

Πλησιάζει το τέλος; Όχι! Η ΕΕ έλαβε το καλοκαίρι τρεις αποφάσεις οι οποίες, αν εφαρμοστούν, μπορεί να βάλουν τέλος στο κρίσιμο στάδιο της κρίσης. Πρώτον, η ΕΚΤ αποφάσισε να δρα σαν ενήλικη κεντρική τράπεζα και να χειρίζεται δυναμικά τις κρίσεις στις αγορές ομολόγων. Δεύτερον, η ευρωζώνη συμφώνησε την ανακεφαλοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Τρίτον, συμφωνήθηκε η τραπεζική ένωση.

Δυστυχώς, αν και η υπόσχεση της ΕΚΤ δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη, φαίνεται ότι οι άλλες δύο αποτελούν κενό γράμμα. Η Ισπανία πληροφορήθηκε πρόσφατα ότι το τραπεζικό της πρόβλημα είναι μόνο δικό της και κανενός άλλου. Και η γερμανική κυβέρνηση μπλοκάρισε όλα τα βήματα προς την τραπεζική ένωση.

 http://www.tovima.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. xp avatar
  xp 20/10/2012 11:52:59

  Χαος δηλαδή στην εφαρμογή μιας ρεαλιστικής οικονομικής πολιτικής.
  Σαν κάτι στυγμιοτυπα απο τον παλιο ελληνικο κινηματογράφο ,οπου όλοι δερνουν όλους!!!
  Οψόμεθα!!

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/10/2012 13:42:25

  Πλησιάζει, όντως.
  Όταν κυττάμε με κυάλια, για να μην παρεξηγούμαστε.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/10/2012 13:53:44

  Συμφωνώ πιό πολύ με τον Αλιστερ Ντάρλινγκ. Η αγγλοσαξωνική οικονομική "κουλτούρα" (άν και σε περιόδους ανάπτυξης - φούσκας είναι καταστρεπτικά "αυτιστική"), έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων, είναι πιό πρακτική, ευέλικτη, αποφεύγει ιδεολογήματα ή δόγματα, γι αυτό δινει πιό αξιόπιστες αντιδράσεις.
  Ιδιαίτερα επαυξάνω στην πρώτη του προτεραιότητα, "οι τράπεζες της ευρωζώνης να κεφαλαιοποιηθούν επαρκώς και να αντιμετωπιστούν τα τοξικά χρέη". Ο μεγαλύτερος κίνδυνος "ατυχήματος" από τις τράπεζες προέρχεται.
  Αλλά θα έβαζα δεύτερο, σχεδόν ισότιμα με το πρώτο, αυτό που βάζει τρίτο: "Συμφωνώ ότι η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει αποτέλεσμα. Χρειάζεται ένα σχέδιο για την ανάπτυξη και την μείωση του ελλείμματος".
  Ποσοτικά - αναλογικά μιλώντας και από ηπειρωτική Ευρωπαική σκοπιά, η Ελλάδα είναι μάλλον μικροπρόβλημα.
  Η τραπεζική ένωση παραπέμφθηκε για μετά τον Ιούνιο 2013 - τότε θα είναι έτοιμη (θεσμικά και τεχνικά) η συλλογική Ευρωπαική εποπτεία του Ευρωπαικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ.
  Μέχρι τότε, ακόμη θα είμαστε για τα καλά μέσα στην καρδιά της κρίσης.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/10/2012 16:11:58

  Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και οι τελευταίοι αιθεροβάμονες νεοφιλελευθεροι, κάτω από την ωμή πίεση της πραγματικότητας, αρχίζουν να προσγειώνονται:
  Σήμερα ο "Πάπας" του Γερμανικού ordoliberalismus, προεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Hans-Werner Sinn, παραδέχτηκε (με βαρειά καρδιά) ότι η Γερμανική κυβέρνηση τελικά θα καμφθεί και θα συμφωνήσει στην μετατροπή των εθνικών δημοσιονομικών και τραπεζικών χρεών σε συλλογικά Ευρωπαικά χρέη και στην έκδοση ευρωομολόγων. "Η δύναμη πυρός του Μηχανισμού ESM δεν φτάνει για να διασωθούν χώρες με μέγεθος όπως η Ισπανία και η υπερκινητικότητα των επιμέρους διασώσεων είναι ανώφελη. Η έκδοση ευρωομολόγων θα είναι τελικά πιό φτηνή λύση και για την Γερμανία, παρά οι αέναες διασώσεις με εθνικό δανεισμό. Άλλωστε το Συνταγματικό Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για την παροχή εξουσιοδότησης στον Μηχανισμό ESM να λειτουργεί ως Τράπεζα, δηλαδή να δανείζεται εκδίδοντας συλλογικά ομόλογα και να επενδύει".
  Παραμένει όμως επιφυλακτικός "για χώρες που έγιναν πολύ ακριβές μέσα στο Ευρώ", όπως η Ελλάδα, προτείνοντας προσωρινή έξοδο μέχρι να ολοκληρωθεί η ριζική εσωτερική τους υποτίμηση, και στη συνέχεια επανένταξη.

  • ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
   ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ @ Ο Θείος 21/10/2012 11:23:54

   Αγαπητέ ΘΕΙΕ σ' ευχαριστούμε για τις ακριβείς πληροφορίες σου στα οικονομικά θέματα (το έχω ήδη ξαναγράψει) .
   Είναι δυνατόν όμως να πραγματοποιηθεί "προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το €" , χωρίς να υπάρξει κάποια "αντίδραση" είτε στις Αγορές , είτε στην οικονομική σταθερότητα των λοιπών αδύναμων κρίκων της Ευρω-ζώνης ; Μήπως τα γραφόμενα από το εν λόγω Ινστιτούτο είναι απλώς "ενα καλό Πανεπιστημιακό σενάριο" ;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 21/10/2012 11:34:25

    Στο πρώτο ερώτημα η γνώμη μου είναι "κατηγορηματικά όχι".
    Στο δεύτερο για τα γραφόμενα: Το σενάριο δεν είναι τόσο Πανεπιστημιακό, αλλά κυρίως πολιτικό. Έχει να κάνει κυρίως με τις αρκετά διαφορετικές γνώμες περί Ευρώπης και τον φραξιονισμό μέσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της κ. Μέρκελ.

    • ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
     ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ @ Ο Θείος 22/10/2012 21:06:27

     Αγαπητέ Θείε ευχαριστώ .
     Για το πρώτο συμφωνούμε απόλυτα .
     Για το δεύτερο ήσουν κατατοπιστικός .

 5. δημης avatar
  δημης 20/10/2012 19:14:06

  "Πλησιάζει στο τέλος η κρίση της ευρωζώνης;"
  Να...ρωτήσουμε τις Κυρίες με...κληρονομικό χάρισμα πριν αποφασίσουμε;;;;;;

 6. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 20/10/2012 22:45:11

  Εαν επιθυμουμε μοντελο ΗΠΑ στην Ευρωζωνη, χρειαζεται να τυπωθει χρημα για αναπτυξη. Διαφορετικα οδευουμε προς μια Γερμανικη διακυβερνηση με χωρες δορυφορους στις αποφασεις της Γερμανιας και προτεκτορατα της.

 7. μαρικα avatar
  μαρικα 21/10/2012 11:54:23

  Ηκριση δεν προκει τε να περαση τοσο ευκολα και γρηγορα .Ο Ολαντ αυτο ισως θελει να πιστευει.Ο Σαμαρας ελεγε απο ανεκαθεν οτι μετρα χωρις αναπτυξη δεν γεινεται και ειχε δικιο.Αλλα η αναπτυξη ειναι σαν το ταγκο το χορευουν δυο.
  Θελω να πω οταν ο ενας προσφερει το κεφαλαιο του να κανει μια επιχηρισει και ο αλλος στεκεται απο εξω με κατι κοκκινες σημαιουλες που γραφουν επανω Τι θα κανει ο δευτερος του τανγκο τα μαζευει και φευγει σ,αλλη γη σ,αλλα μερη.Με αυτους τους λαικισμους αναπτυξη δεν γινεται οσο και να χτυπιομαστε.

 8. avax avatar
  avax 22/10/2012 20:11:11

  Αν οι Υπερτραπεζίτες έχουν καταλάβει οτι η γερή "μπάζα" που έκαναν επιβάλλοντας με τους "οίκους" τους την εσωτερική υποτίμηση στην Ευρωζώνη απέδωσε τα μέγιστα και η περαιτέρω συνέχισή της αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη για τους ίδιους, τότε ναι, μπορούμε να μιλάμε για την αρχή του τέλους της κρίσης.
  Θα μπορέσουμε όμως να μιλάμε με βεβαιότητα, όταν δούμε τους "οίκους" να αναβαθμίζουν μία μία τις χώρες που ως τώρα βομβάρδιζαν με υποβαθμίσεις. Να υποθέσουμε οτι η αρχή έγινε με την αναβάθμιση της Ισλανδίας απο την Fitch? και επίσης με την μη υποβάθμιση της Ισπανίας απο την Moody's? Ισως...Ομως τα δείγματα είναι πενιχρά ακόμη.

 9. Maximos avatar
  Maximos 10/11/2012 17:40:57

  Το τέλος της κρίσης ; Λοιπόν κατα την απλή και ταπεινή μου γνώμη θα έρθει όταν ο καθένας μας ξεπεράσει την δικιά του "ατομική " κρίση.
  Όταν ξεχρεωσει τις κάρτες ,τα δάνεια ,την εφορία...
  Και με τους νέους μισθούς αυτο θα αργήσει πολυ να γίνει..Και έτσι εγώ θα τρέφω την κρίση και αυτή θα δυναμώνει..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.