10/11/2009 23:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περιβαλλοντικές καχυποψίεςΓεια σου Γιώργο. Τι κάνεις;
- Καλά Γιάννη μου. Εσύ;
- Καλά και εγώ. Ξέρεις, ήθελα να σε ρωτήσω τη γνώμη σου για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών;


- Α… Γιάννη!!! Είμαι φανατικός υποστηρικτής της «καθαρής» ενέργειας. Το περιβάλλον μάς έχει όλους ανάγκη.


- Πολύ χαίρομαι, ρε Γιώργο! Ξέρεις, σκέφτομαι να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκά στην κεραμοσκεπή.


- (Ωχ!!! Μένει και απέναντι. Κάθε πρωί αυτά θα βλέπω;) … Ναι ε;.. Ξέρεις, Γιάννη, αισθητικά λίγο... το σπίτι...


- Το ξέρω Γιώργο, το έχω σκεφτεί. Ομως έκανα έναν υπολογισμό και είδα ότι υπάρχει η δυνατότητα εξοικονόμησης ενός σεβαστού ποσού. Μεγαλώνουν και τα παιδιά, αυξάνονται τα έξοδά μου. Καταλαβαίνεις!


- Αλήθεια; Οταν λες ποσό, τι ποσό εννοείς; Πέρνα μέσα, ρε Γιάννη, να τα πούμε. Μη στεκόμαστε στην πόρτα.


Ο παραπάνω διάλογος, αν και φανταστικός, δεν φαίνεται να απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οκτώ στους δέκα Ελληνες δηλώνουν πως έχουν σκεφτεί να χρησιμοποιήσουν κάποιες από τις εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενεργείας (ΑΠΕ). Ομως οκτώ στους δέκα τις θεωρούν ακριβές, ενώ εννέα στους δέκα θα προχωρούσαν στην εγκατάστασή τους, εάν τους δινόταν κάποια κρατική επιχορήγηση ή φοροαπαλλαγή. Τέλος, επτά στους δέκα δηλώνουν πως «σκοντάφτουν» στη γραφειοκρατία που απαιτεί το εγχείρημα.


Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα για τις εφαρμογές των ΑΠΕ και άλλων μη επιβαρυντικών για το περιβάλλον ενεργειακών επιλογών, που σχεδίασε και διεξήγαγε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2009, σε δείγμα 2.646 ατόμων από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας) και δόθηκε αυτήν την εβδομάδα στην δημοσιότητα. Σημειώνεται εδώ, πως η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από την ανακοίνωση των μέτρων του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης (για φωτοβολταϊκές στέγες, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κ.λπ.) και τα αποτελέσματά της δεν έχουν επηρεαστεί από τη συνακόλουθη προβολή του θέματος από τα ΜΜΕ.


Αναλυτικότερα ένας στους δύο πολίτες γνωρίζει αρκετά ή ικανοποιητικά τι είναι οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Αντίθετα, εκείνοι που δεν γνωρίζουν καθόλου τα παραπάνω, είναι λιγότεροι από ένας στους δέκα. Ακόμη, πολύ μεγάλο είναι το ποσοστό πληροφόρησής για θέματα που σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών (επτά στους δέκα γνωρίζουν για τη μόνωση, τα διπλά τζάμια και τις πέργκολες). Σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (97,1%), δηλώνει πως θα επιθυμούσε να δει μεγαλύτερη εφαρμογή των ΑΠΕ στην Ελλάδα, ενώ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι με τη χρήση «καθαρής ενέργειας» βοηθούν να σωθεί το περιβάλλον, ενώ παράλληλα είναι εφικτή η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Ωστόσο, το γεγονός πως ένας στους δύο (48,6%) επιθυμεί να έχει τα οφέλη από την εγκατάσταση των μεγάλων εγκαταστάσεων ΑΠΕ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει οπτική επαφή και ότι ένας στους δύο (48,2%) είναι διατεθειμένος να «υποστεί» την οπτική «όχληση» χάριν του οικονομικού οφέλους, υποδηλώνει μια «εγχρήματη» περιβαλλοντική ευαισθησία και «καταδεικνύει την ύπαρξη του συνδρόμου ‘όχι στην αυλή μου’ σε ισχυρό βαθμό, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τον τομέα όπου θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα για τις Αρχές: τη χωροθέτηση των μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεων ΑΠΕ», παρατηρεί ο καθηγητής κ. Κοσμόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας.


Μάλιστα, ως άσκηση προβληματισμού για τις αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν, το εργαστήριο του κ. Κοσμόπουλου προχώρησε στην επεξεργασία και παρουσίαση μίας σειράς φωτογραφιών ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους έπειτα από εγκατάσταση αιολικών ή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.


«Παραδοσιακοί οικισμοί, διατηρητέα κτίρια, γειτνιάσεις με αρχαιολογικούς χώρους, εξ αντικειμένου θα μας προβληματίσουν. Θελήσαμε να δώσουμε προκλητικά ερεθίσματα για προβληματισμό και γι' αυτό επιλέξαμε από τα πλέον αναγνωρίσιμα και σημαντικά μνημεία, όπως την Ακρόπολη, τους Δελφούς, τα Μετέωρα κά.», εξηγεί ο κ. Κοσμόπουλος. Επισημαίνει, εξάλλου, ότι «πέρα από το υπαρκτό ζήτημα της μορφολογικής επέμβασης, η χωροθέτηση των πάρκων μπορεί να 'σκοντάψει' και σε οικονομικά συμφέροντα και μικροπολιτικές τοπικών παραγόντων και πολιτευτών, που επεμβαίνουν και επηρεάζουν στάσεις και αντιλήψεις, διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη».


Ως γενικό συμπέρασμα της έρευνας, ο κ. Κοσμόπουλος σημειώνει ότι «το κοινό είναι αρκετά ενήμερο για τις δυνατότητες και τις εφαρμογές ΑΠΕ», όμως στο ερώτημα αν είναι το κοινό προετοιμασμένο για να εφαρμόσει τις ΑΠΕ, εκτιμά πως «η απάντηση είναι και ναι και όχι -θεωρητικά ναι, αλλά πρακτικά όχι- λόγω έλλειψης επαρκούς ενημέρωσης και κατευθυντήριων οδηγιών και μέτρων».

Α.Χ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Swell avatar
  Swell 11/11/2009 06:28:41

  Ετσι είναι. Τα μικροσυμφέροντα τοπικών παραγόντων μπορούν να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια για εγκατάσταση ΑΠΕ. Οπως έγινε και στη Σέριφο. Αρχηγός και πρωτεργάτης κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών ήταν ο κ. Λαϊκιζόπουλος...

 2. Aδέσποτη avatar
  Aδέσποτη 11/11/2009 12:24:57

  Oι φωτογραφίες του κ. Κοσμόπουλου με τις ανεμογεννήτριες σε μνημεία ήταν ωραιοποιημένες. Πρώτον οι ανεμογεννήτριες είχαν μικρό μέγεθος (κοινώς φουρφούρια) και ήταν σε κλίμακα με το μνημείο, καμία σχέση με τις εγκαταστάσεις των 120μ. που προγραμματίζονται. Μετά φαίνονταν φυτευτές εξ ουρανού, ούτε δρόμοι, ούτε εκσκαφές, ούτε καλώδια που είναι η πραγματικότητα. Και τέλος ήταν καμιά δεκαριά και όχι εκατοντάδες που είναι τα επενδυτικά σχέδια. Μπράβο στον κ. καθηγηρή για την αντικειμενικότητα της έρευνας.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/11/2009 12:59:01

  Το μόνο οικονομικό όφελος είναι από τις επιδοτήσεις, που εφ όσον έρχονται από λεφτά ευρωπαίων φορολογουμένων, φαινομενικά "συμφέρει". Βέβαια η κάθε οικονομική ανάλυση υποκοστολογεί το κόστος γης. Μια δημόσια έκταση, στο βουνό απέναντι είναι τσάμπα. Είναι? Όχι αν ενοχλεί εμένα, η το ξενοδοχείο, που είμαστε απέναντι από την έκταση. Και μετά 15 ή 20 χρόνια που θα έχουν σαπίσει τα παλιοσίδερα? Θα τα βγάλουν? Θα βγάλουν και τα μπετά? Θα αποκαταστήσουν την βλάστηση?

  Και το ακριβότερο ρεύμα που θα προκύψει από τις ΑΠΕ?

  Αν το 97% θέλει ΑΠΕ, πρόκειται για το 97% που έχει εξαπατηθεί από κατι Καθημερινές και άλλα λαμόγια που προωθούν ΑΠΕ με μόνο σκοπό την συνέχιση της παραγωγής ηλεκτρικής ενεργειας από πετρέλαιο και αέριο. Αν η Ελλάδα είχε +2000 MWe από κάρβουνο (ή το άλλο μου αρχίζει από Π), δεν θα χρειαζόνταν αντίστοιχο πετρέλαιο ή αέριο. Μην ξεχνάτε: Ούτε το ρεύμα ο αέρας που φυσάει αποθηκεύονται. Και όταν δεν φυσάει (ναι συμβαίνει αυτό...) χρειάζεται backup, και αυτό είναι αναγκαστικά αέριο ή πετρέλαιο. Backup λιγνίτη ή κάρβουνου δεν νοείται και τα Υ/Η δεν τα ανέφερα καν. Χρειάζονται για το peaking του καλοκαιριού.

  Δύσκολο το πρόβλημα, αλλά όσες περισσότερες ΑΠΕ μπαίνουν γίνεται δυσκολότερο.

  Θα με ρωτήσετε "καλά μα κάφροι είναι όσοι άλλοι βάζουν?" Η απάντηση είναι ότι 1) ναι υπάρχουν κάφροι, 2) μια οικονομία που βασίζεται σε πετρέλαιο για ρεύμα, δεν έχει πρόβλημα να υποκαταστησει πετρέλαιο με ακριβότερη αιολική, για λόγους διαφήμισης, 3) οι παραγωγοί Α/Γ και Φ/Β επιδοτούν την βιομηχανία τους, όπως εμείς τις βιοτεχνιες σφολιάτας ή τα ενοικιαζόμενα Γ' κατηγορίας 4) η γη στην Δυτική Νεβάδα είναι άπλετη και φτηνή.

  Οι Γάλλοι έγιναν μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη του 21ου αιώνα γιατί εξάγουν πυρηνική στους υπόλοιπους περιβαλλοντολόγους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.