#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/08/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περαιτέρω «πολιτική ένωση» της ΕΕ: γρίφος για γερούς λύτες

Το δυσκολώτερο πολιτικό Sudoku της ΕυρώπηςΗ κατάσταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαφέστατα ρευστή, και αυτήν την εποχή κατατίθενται από όλες τις πλευρές (και «από τα πάνω» και «από τα κάτω») προτάσεις επί προτάσεων για το πώς θα μπορούσε να ξεφύγει από το τέλμα. Ο κοινός τόπος στην Ευρώπη είναι η «περαιτέρω πολιτική ενοποίηση» ή η φεντεραλιστική εκδοχή, η οποία έχει ως συνώνυμο την μείωση της εθνικής κυριαρχίας. Μαζί με το αίτημα για «αμεσώτερη Ευρώπη», αμεσώτερα εκλεγμένη. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά; Συνδυάζονται; Πρέπει να συνδυαστούν;

 

Η «καυτή πατάτα» είναι, φυσικά, η μεταβίβαση σκέλους της εθνικής κυριαρχίας. Αυτή είναι μια πρόταση που κατετέθη ορθά κοφτά από την Γερμανίδα Καγκελάριο: μια ακύρωση ή «αμοιβαιοποίηση» (eurobonds) του ελληνικού χρέους θα συνεπάγετο εγγύτατο έλεγχο της διαχείρισης των ελλαδικών δημοσίων οικονομικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ίδιοι οι εισηγούντες διαπιστώνουν ότι μια τέτοια λύση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση αν δεν καμφθεί το εξαιρετικά έμμεσο της εκλογής των οργάνων της Ε.Ε. πλην Ευρωκοινοβουλίου.

 

Ανεξάρτητα από την επιδίωξη επιχρύσωσης του χαπιού μιας ελληνικής περαιτέρω απώλειας εθνικής κυριαρχίας, έχουν ενδιαφέρον τα μέτρα που προτείνονται για την ενίσχυση της αμεσότητας των ευρωπαϊκών θεσμών. (σ.σ.: Το ότι τα παρουσιάζουμε αποστασιοποιημένα δεν σημαίνει ότι τα αντιμετωπίζουμε θετικά! Λέγεται «δημοσιογραφία»...) Ο Eric Jozsef της ιταλικής Internazionale προτείνει τα εξής πέντε:

 

1) Άμεση εκλογή του Προέδρου της ΕΕ από τους πολίτες των κρατών-μελών

 

2) Σύμπτυξη των ρόλων του Προέδρου της ΕΕ και της Κομισιόν για να δημιουργηθεί μια ενιαία και ενική ευρωπαϊκή εκπροσώπηση

 

3) Εγκαθίδρυση εκλογικού συστήματος «διπλής πλειοψηφίας» (double majority), στο οποίο οι αποφάσεια λαμβάνονται από την απόλυτη πλειοψηφία (51%) των κρατών-μελών και την απόλυτη πλειοψηφία (51%) του πληθυσμού των κρατών-μελών όπως εκπροσωπείται από τους ευρωβουλευτές

4) Εισαγωγή ευρωπαϊκής εκλογικής λίστας για την Βουλή του Στρασβούργου

 

5) Εισαγωγή δυνατότητας νομοθεσίας από τη βάση δια του δημοψηφίσματος

 

 

Επισημαίνουμε τις προτάσεις που κατατίθενται, διότι σε αυτήν την απολύτως ρευστή περίοδο για την ΕΕ θα ακουστούν πολλά και διάφορα,τα οποία θα έχουν από εξαιρετικό ενδιαφέρον έως ασύλληπτη πλάκα...

 

Α.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/08/2012 10:52:14

  Η καλύτερη σύντομη και απλή μακρο-οικονομική ανάλυση που διάβασα τελευταία. Από blue nile:
  h**p://www.antinews.gr/2012/08/13/174764/#comment-1030542

 2. Θth avatar
  Θth 14/08/2012 15:03:19

  ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ, ΟΥΤΕ (μόνον) ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΗ Ο.Α.Σ.Ε./Δ.Α.Σ.Ε. (O.S.C.E.)
  Θέλω να πώ, πως αν δεν μας κάνει, ή (αν) δεν μας αρκεί πλέον ο “Ευρωπαϊσμός”, μήπως πρέπει να τον αντικαταστήσομε με ένα “όραμα” “ευρύτερο”. “Όραμα” που να παρακάμπτει την “παγκοσμιοποίηση”, αλλά να μην αφήνει περιθώρια, “αντιαμερικανισμού” ή & “αντιαντλαντισμού”, για την “νέα μας ρωσοφιλία”.

  i.
  Το καλύτερο, για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, θα ’ταν να ενωθεί η Ρωσία με την Αμερική, μ’ έδρα την Κωνσταντινούπολη & ενδιάμεσο την “B.P.” (και την Shell)*
  Όλα τα ενδιάμεσα ας γίνουν “σάντουιτς”.
  * στην πορεία της προς τον Καύκασο, η “B.P.” -και η Shell-, μπορεί να παίξουν σπουδαίο ρόλο, σαν της Αργοναυτικής εκστρατείας, ή του αγώνα του Ιουστινιανού για την Λαζική. Η Δημοκρατία της Γεωργίας μην μείνει μόνη.
  ii.
  Τι χρειάζεται ή ανεξαρτησία της Γαλλίας ή της Γερμανίας σήμερα;
  Ότι κι η Αθηναϊκή ανεξαρτησία, τότε που ο Άτταλος Γ΄ χάριζε το κράτος του στους Ρωμαίους, ή η Κλεοπάτρα γίνονταν ερωμένη (& λομπύστρια) Ρωμαίων στρατηγών και πολιτικών.
  iii.
  Αν δεν δέχεται η Γερμανία να χάσει την ανεξαρτησία της, με ποίο τρόπο θα δεχθεί η Αμερική;**
  - θα πρέπει μάλλον να προκαλέσου με την Αμερική να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, τον ενοποιητικό, για να μην χάσει την ηγεμονία της.
  ** σε ρόλο Αννίβα, Αντιόχου Γ΄ και Μιθριδάτη ςτ΄, η Μέρκελ με τον Πούτιν ή τον Σαρκοζί, θα πρέπει μάλλον να προκαλέσουν την Αμερική να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, τον ενοποιητικό, για να μην χάσει την ηγεμονία της.”

  iv.
  Σ’ αυτό το πλαίσιο ας επανέλθουν, αλλά μ’ άλλον τρόπο, τα του σχεδίου Αvνάν,
  -ενιαία δικοινοτική δημοκρατία -προεδρική & κυρίαρχη-, μ’ άλλη αυτόνομη δικοινοτική -κοινοβουλευτική- δημοκρατία, στο εσωτερικό της, και μ’ αντίθετη πόλωση-.*** Με συνομοσπονδιακούς θεσμούς -αλλά όχι συνομοσπονδία-**** υπό την αιγίδα: Ο.Α.Σ.Ε. / Δ.Α.Σ.Ε. (O.S.C.E. - Organization for Security and Co-operation in Europe), Βρετανικής Κοινοπολιτείας, Ε. Ε. & Ο.Η. Ε.
  * στην πορεία της προς τον Καύκασο, η “B.P.”, μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο, σαν της Αργοναυτικής εκστρατείας, ή του αγώνα του Ιουστινιανού για την Λαζική. Η Δημοκρατία της Γεωργίας μην μείνει μόνη.

  ***** οι Ελληνοκύπριοι που θα επαναπατριστούν, στα μέρη που θα επαναπατριστούν, θα/να ’χουν τα δικά τους “καντόνια”, -άλλα σε μια κάπως “φαρδιά” “πράσινη γραμμή”- κι άλλα στην Καρπασία & το Τρίκωμο κ.λ.π., τα “καντόνια” αυτά θα πρέπει να ’ναι: τοπικές αυτοδιοικήσεις, και όχι “κρατικές οντότιτες”. Επίσης και οι “παλαιοί θύλακες, των Τουρκοκυπρίων, στον βορά και στον νότο”, θα πρέπει να ’χουν τα δικά τους “καντόνια”, (: τοπικές αυτοδιοικήσεις). Σ’ εκείνα τα μέρη θα πρέπει να υπάρχει η “Μικτή Αστυνομία”, μ’ Άγγλους επικεφαλείς. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει “Μικτό Επιτελείο”, για τις δυό “εθνοφρουρές”, με συμμετοχή και Άγγλων, υπό την αιγίδα της “Συνεργασίας Ρωσίας -Ν.Α.Τ.Ο.”, αλλά και της “Δυτικο-Ευρωπαΐκής Ένωσης”. (Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει, και θύλακας - “καντόνιο” Μαρωνιτών, με τον Κορμακίτη -να ανήκει στην “κεντρική κυρίαρχη, προεδρική” κυβέρνηση- και τα γύρο πέντε χωριά στην “τοπική αυτόνομη, κοινοβουλευτική” κυβέρνηση)

  ***και 33% νά’ναι *****, οι Ελληνοκύπριοι που θα επαναπατριστούν, στην άλλη αυτόνομη δικοινοτική -κοινοβουλευτική- δημοκρατία,σε ποσοστό 22% να / θα εκπροσωπούνται,& μ’ έναν υπουργό “Ελληνικής /Ρωμαίïκης παιδείας και πολιτισμού”, και έναν άλλον, όποιον θέλουν οι “Τούρκοι”.

  ****“συνταγματικό δικαστήριο” με: τρείς (3) Ελληνοκύπριους “συνταγματικούς δικαστές”, τρείς (3) Τουρκοκυπρίους, έναν (1) Μαρωνίτη, και τρείς ξένους δικαστάς. Έναν (1) συνταγματικό δικαστή απ’ την Ο.Α.Σ.Ε./Δ.Α.Σ.Ε., έναν (1) συνταγματικό δικαστή απ’ την Ευρ. Εν., και έναν (1) -ακόμη- συνταγματικό δικαστή απ’ τις χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, στις οποίες, βασιλεύει, όμως, η “Βρετανική Αυτού Μεγαλειότης”.

 3. Θth avatar
  Θth 14/08/2012 15:10:17

  ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ, ΟΥΤΕ (μόνον) ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΗ Ο.Α.Σ.Ε./Δ.Α.Σ.Ε. (O.S.C.E.)
  Θέλω να πώ, πως αν δεν μας κάνει, ή (αν) δεν μας αρκεί πλέον ο “Ευρωπαϊσμός”, μήπως πρέπει να τον αντικαταστήσομε με ένα “όραμα” “ευρύτερο”. “Όραμα” που να παρακάμπτει την “παγκοσμιοποίηση”, αλλά να μην αφήνει περιθώρια, “αντιαμερικανισμού” ή & “αντιαντλαντισμού”, για την “νέα μας ρωσοφιλία”.

  i.
  Το καλύτερο, για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, θα ’ταν να ενωθεί η Ρωσία με την Αμερική, μ’ έδρα την Κωνσταντινούπολη & ενδιάμεσο την “B.P.” (και την Shell)*
  Όλα τα ενδιάμεσα ας γίνουν “σάντουιτς”.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.