#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/03/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περί όνου σκιάςΟ ανασχηματισμός της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι ante portas. Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Φώτης αποφάσισαν να «ελεήσουν» την τρικομματική κυβέρνηση με όσες «στελεχάρες» πρώτης γραμμής κρατούσαν μέχρι σήμερα για χρυσή εφεδρεία! Έτσι, μην παραξενευτείτε αν ξημερώσουμε μεθαύριο με Υπουργούς του ύψους της κ. Γεννηματά, του κ. Κουκουλόπουλου, του κ. Μαργαρίτη ή του κ. Ψαριανού.

Δεν ξέρω πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά ελπίζουν πως με τέτοιες και παρόμοιες μεταγραφές θα μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να δώσει κάποια απάντηση στα καυτά και επείγοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Ακόμη και αν προστεθούν σε αυτούς τους πράσινους και μωβ καινούριους υπουργούς και μερικοί δραστήριοι και χρήσιμοι (ελπίζοντας πως θα βρεθούν τέτοιοι) από την πλευρά της ΝΔ, φαντάζομαι ελάχιστοι συμπατριώτες μας θα «τσιμπούσαν» τούτη την ώρα στα αισιόδοξα μηνύματα για καινούρια αρχή και ελπιδοφόρα επανεκκίνηση που αναμένεται να φέρει εντός του εν σπέρματι ένας πιθανός ανασχηματισμός.

Όσο δεν υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές και στρατηγικές για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την διατήρηση των ήδη υπαρχουσών, κανείς άνεργος ή ανησυχών για την επισφαλή εργασία του Έλληνας δεν θα πειστεί πως ξεκινά κάτι καινούριο και ελπιδοφόρο. Η κοινωνία παρακολουθεί άναυδη την κυβέρνηση, οκτώ μήνες μετά τις εκλογές να αδυνατεί να πάρει ακόμη και τις επιβεβλημένες αποφάσεις όπως π.χ. τις άμεσες απολύσεις των επίορκων, κλεπτών και κοπανατζήδων ΔΥ, το άμεσο κλείσιμο άχρηστων και χωρίς έργο δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, το άμεσο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την άμεση επιστροφή ή συμψηφισμό των χρωστούμενων προς τους προμηθευτές του δημοσίου, την άμεση μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έστω και την ύστατη ώρα ή τα επείγοντα μέτρα ανακούφισης και διάσωσης αυτών που εξαιτίας της κρίσης κινδυνεύει ακόμη και η ίδια η ζωή τους.

Αντί αυτών των χειροπιαστών πολιτικών, σχεδίων και κατευθύνσεων, παρακολουθούμε όλοι ξέπνοοι, την απίστευτης ρηχότητας μάχη χαρακωμάτων που σοβεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και την εντελώς ανεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του. Είναι μια μάχη χωρίς ουσία, μια αψιμαχία αμήχανων πολιτικών υποκειμένων που στην πραγματικότητα οι μεν δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα δύσκολα που έχουν να διαχειριστούν, οι δε μπλοφάρουν και σπεκουλάρουν ασύστολα με την ευκολία χαρτοπαίχτη σε παρτίδα πόκερ δίχως αύριο. Τα τρομερά παιδιά του Αλέξη μάλιστα, ποντάρουν τα ρέστα τους σε μια ανεξέλεγκτη, άνευ όρων ψηφοθηρία, στην πλάτη του φτωχοποιημένου τμήματος του λαού χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσον με αποκορύφωμα την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανερυθρίαστα επαγγέλλονται ως άμεσο μέτρο της υποτιθέμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αδυνατώντας παντελώς να εξηγήσουν στο υποψιασμένο πια πόπολο που τους παρακολουθεί εμβρόντητο, πως θα πείσουν μιαν αγορά με 2.000.000 ανέργους να υποστηρίξει τον οποιοδήποτε κατώτατο μισθό που η δική τους πλειοψηφία θα έχει ψηφίσει. Όταν αυτοί οι άνεργοι και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, ζουν κάθε μέρα στον ιδιωτικό τομέα την αποτυχία εφαρμογής ακόμη και αυτού του κουτσουρεμένου κατώτατου μισθού που δήθεν θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Όπως αδυνατούν εντελώς να στηρίξουν σοβαρά, τις υποσχέσεις τους για διατήρηση και επαύξηση του διογκωμένου δημοσίου τομέα, χωρίς μείωση των αμοιβών και των συντάξεων και με μείωση από την άλλη μεριά της φορολογίας, των χαρατσιών και των έκτακτων εισφορών.

Όταν σχεδόν κάθε εχέφρων Έλληνας έχει καταλάβει πως χωρίς ξένες επενδύσεις, χωρίς επανάκαμψη των εγχωρίων κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό, χωρίς επαναφορά ενός κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά και χωρίς πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας είναι εντελώς αδύνατον να δημιουργηθούν από το πουθενά οι απαραίτητες θέσεις εργασίας που αυτή την στιγμή είναι για την κοινωνία μας, ότι ακριβώς είναι το οξυγόνο για κάποιον που πνίγεται, οι ατελέσφορες συζητήσεις και οι βίαιες διαμάχες επεκτείνονται και σε ώριμες επενδύσεις σαν αυτήν του χρυσορυχείου στην Χαλκιδική. Λες και πρέπει ακόμη και τα αυτονόητα να μας χωρίζουν σε αυτή την χώρα για πάντα σε «αριστερούς» και «δεξιούς». Λες και ο αριστερός άνεργος, ανέστιος ή πεινασμένος έχει κάποια διαφορά από τον δεξιό.

Αυτοί που ακόμη έχουν τις δουλειές τους στον ιδιωτικό τομέα, γνωρίζουν πως αν παίρνουν αυτή την στιγμή κάποιον ικανοποιητικό μισθό είναι γιατί τον αξίζουν, με άλλα λόγια γιατί τον «βγάζουν» με την δουλειά τους και τα προσόντα τους. Δεν περιμένουν από καμιά κυβέρνηση να ψηφίσει κατώτατο μισθό με νόμο σε μιαν ετοιμοθάνατη αγορά με εκατομμύρια ανέργους που είναι έτοιμοι να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί, και εκατοντάδες χιλιάδες απλήρωτους για μήνες ολόκληρους εργαζομένους και δεκάδες χιλιάδες εργοδότες που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας λόγω της υψηλής φορολογίας, της έλλειψης χρηματοδότησης, της κατάρρευσης της συναλλακτικής πίστης και της μειωμένης κατανάλωσης. Ούτε φυσικά και οι άνεργοι και οι απλήρωτοι, ελπίζουν σε ανάκαμψη της οικονομίας ή του προσωπικού τους εισοδήματος μέσω τέτοιων ανηλεών υποσχέσεων που στοχεύουν στο ξεγέλασμα και στην διαβουκόληση απελπισμένων ανθρώπων. Υποσχέσεων άλλωστε που θα επιστρέψουν μπούμερανγκ εναντίον των εισηγητών τους στην περίπτωση που κληθούν να τις εφαρμόσουν κιόλας από κυβερνητικό πόστο.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση μέσω ανασχηματιστικών τεχνασμάτων και η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω ανεφάρμοστων και εντελώς ακοστολόγητων και αψυχολόγητων υποσχέσεων, μοιάζουν με ένα ζευγάρι άπειρων δικηγόρων που σκιαμαχούν στην αίθουσα επαρχιακού ειρηνοδικείου περί όνου σκιάς. Την ίδια ώρα, ο λαός δεμένος πισθάγκωνα δικάζεται στο μικτό κακουργιοδικείο της τρόικας, που αλωνίζει ανεξέλεγκτη τα υπουργεία και τις υπηρεσίες. Τίποτε καλό δεν προμηνύεται από τέτοιου είδους σκιαμαχίες της συμφοράς για την πολυπόθητη ανάκαμψη της χώρας.

Akenaton 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/03/2013 09:25:31

  Oι σκιαμαχιες ειναι απαραιτητες για να περασει το 2013 που θα ειναι και αυτο ετος υφεσης.Μετα βλεπουμε.

 2. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 10/03/2013 10:04:06

  Επίκαιρο και διαχρονικό :
  ‘’ … Δυο είναι τα θεμελιακά ένστικτα του ανθρώπου:
  α) να επεκτείνει όσο μπορεί περισσότερο γύρα του τη δύναμή του,
  ν’ αρπάξει, να κατακτήσει, να κάμει δικό του, να φάει·
  β) να διατηρήσει όσο το δυνατό περισσότερο κι’ ανετότερα ό,τι κατέκτησε.
  Το πρώτο ένστικτο είναι η αρχέγονη ανάγκη του ζωντανού αναπτυσσόμενου οργανισμού, η πείνα·
  το δεύτερο ένστικτο έχει ως άμεση συνέπεια τον αρχέγονο φόβο.
  Ένας νεαρός οργανισμός, γερός, ζωντανός, που βρίσκεται ακόμα στην έφοδό του
  προς τ’ απάνω, πεινάει. Η ανάγκη τον σπρώχνει να εντείνει τη δύναμή
  του, ν’ αψηφήσει τον κίνδυνο, να χυμήξει γύρα του και να βρει τροφή για να
  μην πεθάνει.Ένας ωριμασμένος οργανισμός που έφαγε και χόρτασε, ένα μονάχα πια
  σκοπό έχει: να μην του πάρουν ό,τι κατέχει, να μην μεταβληθεί η καθιερωμένη τάξη,
  να διατηρηθούν τα πάντα, όπως έχουν, ειρηνικά.
  Ο πρώτος κηρύσσει τον πόλεμο, γιατί αυτός μονάχα μπορεί να τον σώσει
  από τον κίνδυνο να πεθάνει της πείνας και φυσικά, διαλαλεί πως ο πόλεμος
  είναι ιερός, πως δύναμη και δίκιο ταυτίζονται και πως ο σκοπός αγιάζει τα μέ-
  σα. Ο δεύτερος κηρύσσει την ειρήνη και διατυπώνει διάφορες φιλάνθρωπες,
  φιλοδίκαιες, υψηλές κοσμοθεωρίες, για να καμουφλάρει το φόβο του. Ξέρει
  πως η ειρήνη και μόνη εξυπηρετεί τα συμφέροντά του και του εξασφαλίζει τις
  πληθωρικές του καταχτήσεις.
  Είναι οι απάνθρωποι παραχορτασμένοι κεφαλαιούχοι
  των εθνών και δεν αφήνουν τους άλλους λαούς, τους προλετάριους, να σηκώ-
  σουν κεφάλι. Κι’ αν και τα δυο ένστικτα η Πείνα κι’ ο Φόβος είναι αρχέγονα,
  βαθύτατα ανθρώπινα, όμως από τα δυο προτιμώ την Πείνα, γιατί μονάχα αυτή
  θέτει σε κίνηση τα στεκούμενα νερά και σπρώχνει τον κόσμο προς τ’ απάνω.
  Εγώ χρόνια τώρα έχω συνδέσει τη μοίρα μου με την αριστερή παράταξη.
  Μα μάχομαι να διατηρήσω ακέραιη την κρίση μου και να κοιτάξω τους αντιπάλους
  με σεβασμό. Κι’ όχι μονάχα με σεβασμό· παρά και με μια παράνομη
  αλλόκοτη αγάπη. Στην αρχή δεν ένιωθα γιατί· τώρα νιώθω. Γιατί μαντεύω
  τώρα … πως είμαστε κρυφοί συνεργάτες και μαχόμενοι για τον ίδιο σκοπό.
  Ποιο σκοπό;
  Να κουνηθεί λίγο η ψυχή του ανθρώπου, να μείνει όσο μπορεί πιο άγρυ-
  πνη, να τρέμει λίγο από το φόβο ή να χυμάει, άπληστη γύρα της, σπρωγμένη
  από την πείνα. … ‘’

  Απόσπασμα από το άρθρο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο φόβος και η πείνα» (1936)

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ Queen For The Black Side 11/03/2013 20:39:37

   Αδιαμφισβήτητα μεγάλος διανοητής ο Καζαντζάκης και διδάσκει, βεβαίως, με τους προβληματισμούς του !
   Περισσότερο όμως, διδάσκει με την .....απόγνωση, που αποπνέει το τέλος του !
   (Όχι ελευθερία!!!!! Το : "είμαι ελεύθερος" είναι εξορκισμός της ανελευθερίας του, για κάποιον που διατηρεί την δυνατότητα της κρίσης) !!!!!

   Συνεπώς:

   "... Είπεν άφρων εν τη καρδία αυτού, ούκ έστι Θεός " !!!!!

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ Παύλος 12/03/2013 10:10:22

    Ένας δρόμος, ένας μονάχα οδηγάει στο Θεό, ο ανήφορος.
    “ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ”
    Δεν τον φοβάμαι το Θεό, αυτός καταλαβαίνει και συχωρνάει. Τους ανθρώπους φοβάμαι. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν και δε συχωρνούν.
    “ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ”
    Θεός είναι η ακατάλυτη δύναμη που μεταμορφώνει την ύλη σε πνέμα. Κάθε άνθρωπος έχει μέσα του ένα κομμάτι από το θεϊκό αυτό στρόβιλο και γι’ αυτό κατορθώνει να μετουσιώνει το ψωμί και το νερό και το κρέας και να το κάνει στοχασμό και πράξη.
    “ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ”
    Δεν είναι νερό δροσερό ο Θεός, όχι, δεν είναι νερό δροσερό, να το πιεις, να δροσερέψεις. Είναι φωτιά, και πρέπει να περπατάς απάνω της. Κι όχι μονάχα να περπατάς, παρά, κι αυτό ’ναι το πιο δύσκολο, παρά και να χορεύεις! Σίγουρα, ευτύς ως μπορέσεις να χορέψεις, η φωτιά γίνεται νερό δροσάτο, μα ώσπου να φτάσεις ως εκεί τι αγώνας, τι αγωνία, Θεέ μου!
    “ΟΙ ΑΔΕΡΦΟΦΑΔΕΣ”
    «Πιστεύω στα αναρίθμητα, εφήμερα προσωπεία που πήρε ο Θεός στους αιώνες και ξεκρίνω, πίσω από την άπαυτη ροή του, την απόλυτη ενότητα...» Ν.Κ

    Υ.Γ. : Ο ίδιος ο Καζαντζάκης, απαντώντας στις απειλές της εκκλησίας για αφορισμό του, έγραψε σε επιστολή του: «Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι πατέρες, σας δίνω κι εγώ μια ευχή: σας εύχομαι να ‘ναι η συνείδηση σας τόσο καθαρή, όσο είναι η δική μου και να ‘στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ».

 3. αλέξανδρος παύλιος avatar
  αλέξανδρος παύλιος 10/03/2013 10:51:10

  Εξαιρετικό πολιτικό άρθρο που βάζει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, στην οικονομία (its the economy, stupid!: κεντρικό σύνθημα σε προηγούμενες Αμερικάνικες εκλογές) και στη ανασυγκρότηση του κράτους. Και σε αυτό την κριτική πρέπει να δέχεται αποκλειστικά η κυβέρνηση και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όταν μια ομάδα παίζει μπάλα, για το αν κερδίσει ή χάσει φταίει ο προπονητής και οι παίχτες και όχι οι αναπληρωματικοί που κάθονται στις εξέδρες, όσο και να κράζουν. Και όταν οι παίκτες που παίζουν καταναλώνονται για να απαντούν στους αναπληρωματικούς και αφήνουν τη μπάλα να περνάει, τότε κάτι στραβό υπάρχει με τους παίκτες και τον προπονητή.

 4. Afroditi P. avatar
  Afroditi P. 10/03/2013 11:22:55

  Πολύ σωστά όλα τα σημεία που επισημαίνετε στο άρθρο σας.

  Το κλειδί της υπόθεσης βρίσκεται στη φράση σας:

  '' Η κοινωνία παρακολουθεί άναυδη την κυβέρνηση, οκτώ μήνες μετά τις εκλογές να αδυνατεί να πάρει ακόμη και τις επιβεβλημένες αποφάσεις , κτλ,κτλ''

  Οσο λοιπόν η κοινωνία παραμένει ΑΝΑΥΔΗ, αλλά κυρίως ΑΠΡΑΚΤΗ, τόσο θα συνεχίζεται και η ίδια, απαράλλαχτη πολιτική του ''σοβιετικού νεοφιλελευθερισμού'', τον οποίο η κυβέρνηση αποκαλεί με το εύηχο όνομα ''κοινωνικός φιλελευθερισμός'' - δηλαδή ένα συνοθύλευμα από τα χειρότερα χαρακτηριστικά και των δύο οικονομικών μοντέλων - με την πραγματική , διαχρονική ανάπτυξη να παραμένει ''όνειρο θερινής νυκτός'' .

  Γιατί ''σοβιετικού νεοφιλελευθερισμού''?

  "Σοβιετικού'' γιατι εξακολουθεί να ευνοεί τα συμφέροντα κολλητών κρατικοδίαιτων πάσης φύσεως - υπαλλήλων και επιχειρηματιών, παράλληλα επιβάλλοντας εξαντλητική υπερφορολόγηση των πάντων, εις βάρος της μικρομεσαίας ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

  ''Νεοφιλελεύθερου'' διότι αποσκοπεί στην απόλυτη ιδιωτικοποίηση των πάντων, με σταδιακά όλο και μεγαλύτερες περικοπές σε δαπάνες υγείας, παιδείας, επιδομάτων ανεργίας κτλ, που οδηγούν στην απόλυτη εξαθλίωση μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

  Να δούμε λοιπόν, γιά πόσο καιρό θα παραμείνει άναυδη και άπρακτη , η ελληνική κοινωνία ?

 5. akenaton avatar
  akenaton 10/03/2013 11:52:26

  Εξαιρετικό το (έμμεσο αλλά εύστοχο) σχόλιό σας! Ευχαριστώ.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ akenaton 10/03/2013 12:12:03

   Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 6. akenaton avatar
  akenaton 10/03/2013 11:52:43

  Σας ευχαριστώ.

 7. panas avatar
  panas 10/03/2013 12:05:16

  Από την πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού μου έκανε εντύπωση το πρόσταγμα του για ανανέωση με άξιους και νέους ανθρώπους. Πράγματι, μόνο νέοι άνθρωποι βγαλμένοι από την καθημερινότητα και με περίσσεια μόρφωσης μπορούν να ταράξουν τα νερά, να εξυγιάνουν επιτέλους το κράτος και να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες ανάτασης και αισιοδοξίας που χρειάζεται ο τόπος.
  Μετά είδα τους γκριζομάλληδες γραβατομένους της πρώτης σειράς και τα παιδιά του κομματικού σωλήνα πιο πίσω… Κατάλαβαν πως έπαιρναν υπόσχεση αποκατάστασης…
  Είδα τις προάλλες και την αντίστοιχη εικόνα με τους ηλικίας 50+ κατά πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ να ακούν τον πολύ πιο νέο Τσίπρα, χωρίς να υπακούουν στους τύπους, με βαθύ σοφιστικέ – βαριεστημένο ύφος…
  Και η χώρα καταρρέει. Για μεταρρυθμίσεις μιλούν οι κεντροευρωπαίοι και το μόνο που βιώνουμε εμείς είναι η κατάρρευση. Μεταρρύθμιση λέγεται εκείνο το έργο- πράξη που σου βελτιώνει την ζωή.
  Οι μεταρρυθμίσεις είναι και εκείνες οι πρωτοβουλίες – αποφάσεις που κρατούν τα ευρώ στην χώρα. Οι πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην αυτάρκεια της χώρας. Οι καμπάνιες υπέρ των Ελληνικών προϊόντων. Η ανάδειξη όλων αυτών που με ιδιωτική πρωτοβουλία πέτυχαν. Δεν βγήκαμε από την εντατική. Μα έβγαλαν για λίγο και μας άφησαν στο κρύο για να ξαναμπούμε.
  Για να σταθούμε στα πόδια μας σαν λαός πρέπει να απαγκιστρωθούμε από όλους αυτούς του χτες. Και όλοι έχουν ονοματεπώνυμο…
  Η πιο μεγάλη υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει ο Αντώνης Σαμαράς στον τόπο είναι να κάνει πράξη την ανανέωση που ευαγγελίστηκε. Όχι την «ανανέωση» που κατάλαβαν όσοι τον άκουγαν από κάτω…

 8. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 10/03/2013 12:16:35

  Ωραία όλα αυτά, αλλά λίγοι τα καταλαβαίνουν μέσα στη ΝΔ... Αν δεν ξυπνήσουν από τον λήθαργο οι της ΝΔ αλλά και ο μέσος "δεξιός" ψηφοφόρος, δεν υπάρχει μέλλον... Αν μπείτε στο inerpost.gr και στις δραστηριότητες, θα καταλάβετε.. Αν δεν υποστηριχθεί ο Σαμαράς σθεναρά σήμερα, θα μας ΞΑΝΑκυβερνήσει το σύστημα ΓΑΠ που έχει μεταφερθεί αυτούσιο στον ΣΥΡΙΖΑ και αναμιγνύεται ανοιχτά πλέον με τον παλαιό εθνομηδενισμό που τον διακατείχε διαχρονικά.

  • Κώστας π1. avatar
   Κώστας π1. @ Βατάτζης 10/03/2013 19:14:10

   "Εθνομηδενισμος". είναι σύμφωνα με τα κανάλια(σχεδόν όλα συμφωνούν σ' αυτό) η "ιδεολογία" του ΣΥΡΙΖΑ. Μηδενισμός του Εθνους δηλαδή.
   Τα μνημόνια μηδενίζουν το Εθνος όπως ειχε πει και ουδέποτε διέψευσε και ο Σαμαράς. Αρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιωθεί ακόμα κι αν δεν κάνει τίποτα...

   • Βατάτζης avatar
    Βατάτζης @ Κώστας π1. 11/03/2013 23:21:59

    Τα μνημόνια δεν τα έφερε ο Σαμαράς. Αλλά μια και ζητάτε κάποια καλά σημάδια, αναφέρω την αναπάντεχη μικρή μείωση της ανεργίας το Δεκέμβριο, την μικρότερη του αναμενόμενου ύφεση (μειούμενη μάλιστα) το γ τρίμηνο και την θεαματική άυξηση πληρωμών οφειλών τον Φεβρουάριο. Εχει μπει το νερί στο αυλάκι. Λίγη υπομονή.

    • Κώσταςς Π. avatar
     Κώσταςς Π. @ Βατάτζης 12/03/2013 10:30:47

     Αφού έχουμε μείωση της ανεργίας, δικαίως η Τρόικα ζητά την απόλυση των 25000 Δ.Υ. Εχουμε πλέον το περιθώριο...

 9. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 10/03/2013 12:37:40

  Κάνεις λάθος! Ο σύριζα θα ήταν εκτός κριτικής αν δε στήριζε εμμέσως πλην σαφώς δράσεις όπως: ληστείες, τρομοκρατία, εμπρησμούς, τραμπουκισμούς, συκοφαντική δυσφήμιση της χώρας.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γεώργιος Τ. 10/03/2013 13:34:38

   Κανείς δεν βρίσκεται εκτός κριτικής! Η κριτική όμως οφείλει να είναι πολλών κατευθύνσεων και όχι μονόπαντη, ανάλογα με τις κομματικές μας παρωπίδες.

  • Κώστας π1. avatar
   Κώστας π1. @ Γεώργιος Τ. 10/03/2013 17:25:44

   Ενώ οι αλλοι είναι παρθένες και δεν βγάζουν μίζες απ' όλα αυτά...

 10. Tsaros avatar
  Tsaros 10/03/2013 12:46:14

  Ναι, μετά το 2050 βλέπουμε.

 11. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 10/03/2013 13:15:49

  Δε βλέπω λόγο ανασχηματισμού και ανακατωσούρας πάλι, λίγους μήνες μετά που ανέλαβαν οι παρόντες υπουργοί

  • Κώστας π1. avatar
   Κώστας π1. @ Ρύκιος 10/03/2013 19:20:08

   Εκτός αν μερικοί έπαψαν πια να μπορούν να αποσπούν παρατάσεις που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε πριν αρχίσουν οι κατασχέσεις...Αυτοί πρέπει σίγουρα να αντικατασταθούν με άλλους οι οποίοι να είναι εντελώς νέοι ώστε να χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να ενημερωθούν.
   Κανείς δεν βιάζεται να φτάσει νωρίτερα στο εκτελεστικό απόσπασμα.
   Εκτός αν κάποιος ξέρει τι θα αποφασίσει η Μέρκελ για χάρη μας μετά τις Γερμανικές εκλογές και μας το φυλάει για ευχάριστη έκπληξη!

 12. akenaton avatar
  akenaton 10/03/2013 13:31:03

  Είμαι ο πρώτος που υποστηρίζει τον κ. Πρωθυπουργό. Όμως, καθώς ο καιρός περνά, καθώς αντί για τα ουσιώδη ασχολούμαστε με τα επουσιώδη και λιγότερο σημαντικά, οι ελπίδες να ανακάμψουμε και να σωθούμε ως χώρα λιγοστεύουν. Το βλέπει ο Πρωθυπουργός είμαι βέβαιος. Τι κάνει όμως γι αυτό; Ελπίζω να μην αρκεστεί σε ανασχηματισμούς και λεκτικές αψιμαχίες του Κεδίκογλου με τον Σκουρλέτη!

 13. akenaton avatar
  akenaton 10/03/2013 13:31:52

  Αμήν και πότε αγαπητέ Πάνα!!!!!!!!!

 14. akenaton avatar
  akenaton 10/03/2013 13:33:18

  Ο όρος "Σοβιετικός Νεοφιλελευθερισμός εντελώς αδόκιμος αλλά η δικαιολόγησή του σπάει κόκκαλα! Εύγε!

  • Afroditi P. avatar
   Afroditi P. @ akenaton 10/03/2013 15:07:18

   Akenaton,
   ευχαριστώ!

   Οσον αφορά το αδόκιμον του όρου ''Σοβιετικός Νεοφιλελευθερισμός'', είναι πράγματι αδόκιμος προς το παρόν.

   Aλλά, αν συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική, πολύ σύντομα, όταν :
   1) θα έχει φύγει και η πλειονότης της ακίνητης περιουσίας από την ιδιοκτησία των μεσαίων κυρίως ιδιοκτητών πρός Τράπεζες, Δημόσιο, ξένους και Funds ( εδώ αφορά το ''σοβιετικό''), και ,
   2) όταν οι συντάξεις θα φτάσουν στο επίπεδο φιλοδωρήματος, ο κατώτατος μισθός θα αντιστοιχεί με πινάκιον φακής ή αρεβύνθων, ακόμα περισσότερες ελλημικές επιχειρήσει κλέισουν και όλη η οικονομική δραστηριότητα θα εκτελείται από πολυεθνικές και τους γνωστούς Ελληνες επιχειρηματίες/καναλάρχες, και μόνο όποιος πληρώνει αδρά θα έχει αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη,παιδεία κλπ ( το νεοφιλελευθερο μέρος),

   Τότε, ο όρος ''Σοβιετικός Νεοφιλελευθερισμός'' θα είναι , σίγουρα, δόκιμος!

   Ο καιρός, γάρ εγγύς...

   • Κώστας π1. avatar
    Κώστας π1. @ Afroditi P. 10/03/2013 19:06:14

    Αγαπητή Αφροδίτη εσύ βλέπεις ΟΛΟΚΛΗΡΗ την εικόνα και όχι μόνο το κομμάτι που σου αρέσει...

 15. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 10/03/2013 14:13:04

  "..Όταν σχεδόν κάθε εχέφρων Έλληνας έχει καταλάβει πως χωρίς ξένες επενδύσεις, χωρίς επανάκαμψη των εγχωρίων κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό, χωρίς επαναφορά ενός κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά και χωρίς πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας είναι εντελώς αδύνατον να δημιουργηθούν από το πουθενά οι απαραίτητες θέσεις εργασίας που αυτή την στιγμή είναι για την κοινωνία μας, ότι ακριβώς είναι το οξυγόνο για κάποιον που πνίγεται, οι ατελέσφορες συζητήσεις και οι βίαιες διαμάχες επεκτείνονται και σε ώριμες επενδύσεις σαν αυτήν του χρυσορυχείου στην Χαλκιδική..."

  Ακενατόν υπάρχουν εχέφρονες και λογικοί μέσα στο ανοιχτό τρελλοκομείο μας?

  • Κώστας π1. avatar
   Κώστας π1. @ ορεσείβιος 10/03/2013 19:43:48

   Αγαπητέ ορεσείβιε αυτή η ξενομανία σου πραγματικά είναι ακατανόητη.
   Γιατί ντε και καλά ξένες επενδύσεις? Θα φαληρίσουμε το ΠΛΑΙΣΙΟ για να έχει το μονοπώλιο η Hewllet Paccard? Mισείς τις Ελληνικές επενδύσεις επειδή κάνουν λαμογιές που οι ξένοι αγαθοί και παρθένοι δεν γνωρίζουν καν?
   Η χώρα έχει ανάγκη κατ' εξοχήν απο ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ και μάλιστα εξαγωγικές με ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
   Μέχρι να βγούμε απο την κρίση πρέπει ακόμα και με "πλάγιο" τρόπο να παρακάμπτουμε την κοινοτική νομοθεσία ώστε να ευνοούνται οι ΕΛΛΗΝΕΣ όπως παλιά.(πχ. να τους ζητάμε πιστοποιητικό γλωσσομάθειας απο το Υπ. Παιδείας) Μόνο αν δεν υπάρχει Ελληνας επενδυτής και εργαζόμενος να μπαίνει πολίτης ΕΕ κατ' αρχήν, και αν δεν υπάρχει και τέτοιος, τότε και μόνο τότε αλλοδαπός.
   Οι Ελληνικές επενδυτικές εταιρείες ειναι εξ ισου ηθικές με τις ξένες, εξ ίσου επιτυχημένες και με απόλυτη επάρκεια κεφαλαίων (στο εξωτερικό προς το παρόν). Αναλογικά με το μέγεθος της χώρας μας, είμαστε μεταξύ των πρώτων στη λίστα των χωρών με τους πλουσιώτερους επενδυτές στη γή. (Forbes). Aν το ΤΑΙΠΕΔ τους δώσει τα φιλέτα, μπορούν κάλλιστα να εκτοπίσουν Ρώσους, Γερμανούς και Αμερικανούς αντί να αναγκάζονται να γίνουν υπεργολάβοι τους.(Χωρίς Ελληνα υπεργολάβο κανείς ξένος δεν μπορεί στη χώρα μας και μόνο απ' το εμπόδιο της Δύσκολης γλώσσας μας. Αν β'αλεις διερμηνέα στα μυστικά της επιχείρησής σου μ'αλλον θα χάσεις περισσότερα απ' το να βάλεις υπεργολάβο)
   Ανάγκη για επενδύσεις ναι. Ναι και στους ξένους, αλλά μόνο όταν πάρουν όλοι οι έχοντες τα προσόντα Ελληνες...Μην πέφτουμε από τον έναν λάκκο των φιδιών στον άλλο λάκκο των λεόντων φίλτατε...

  • akenaton avatar
   akenaton @ ορεσείβιος 10/03/2013 19:45:39

   Αυτή είναι πραγματικά μια ερώτηση από εκείνες που λέγαμε στο σχολείο "ερώτηση κρίσεως". Αληθινά δεν ξέρω πόσοι, φοβάμαι πολύ λιγότεροι από όσους θα επιθυμούσαμε αλλά πολύ περισσότεροι από όσους θα χρειαζόταν για μαγιά μιας καινούριας πορείας. Το θέμα είναι που είναι ο φούρναρης και γιατί αργεί να ζυμώσει.

 16. Kostas G avatar
  Kostas G 10/03/2013 15:32:38

  Διαβάζοντας το άρθρο και μετά τη δεύτερη, τρίτη παράγραφο ήμουν σίγουρος οτι το είχε γράψει ο Akenaton. Καθαρή κριτική, ξάστερες επισημάνσεις, προβολή των αυτονοήτων, όχι στρογγύλεμα. Και σκέφθηκα γιατί τόσο απλές σκέψεις δεν κάνουν εκεί στου Μαξίμου. Ναι στηρίζουμε το Σαμαρά, άλλωστε δεν υπάρχει τώρα και κάποιος άλλος, αλλά πρέπει και αυτός να αποδείξει οτι είναι ηγέτης, οτι είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού. Και δεν πιστεύω στα ψευτοδιλήμματα περί συνοχής της κυβέρνησης, οι άλλοι δυο τί θα κάνουν χωρίς τον Σαμαρά? Πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, να φέρει τα πάνω κάτω, να αλλάξει πρόσωπα και πράγματα, να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του δήθεν πολιτικού κόστους. Αντι αυτών μέχρι σήμερα βλέπουμε ατολμία , αναποφάσιστα βήματα, στατικότητα, ακόμα και στα δεδομένα , στα αυτονόητα.
  Γιατί άν συνεχίσει την ίδια τακτική θα αποτελέσει μία παρένθεση και αυτό είναι το λιγότερο, θα φέρει και άλλη δυστυχία στον κόσμο και θα απομακρυνθεί το μέλλον της πατρίδας.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Kostas G 10/03/2013 19:47:53

   Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια.

 17. theo1611 avatar
  theo1611 10/03/2013 17:47:11

  Με περίσσιο θράσος αλλά και διάχυτο φόβο, το έγκριτο Βήμα κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο "Ακίνητη χώρα".

  Εγώ καταλαβαίνω ότι δίνεται ο νυν υπερ πάντων αγών, να διατηρηθούν τα κεκτημένα (από τους πλέον ευνοημένους) και να μην αλλάξει τίποτα, δηλαδή να εξασφαλίσουν ακόμα περισσότερη εξουσία στις νέες συνθήκες, ώστε την επόμενη φορά να έχουν τη δύναμη να ακινητοποιήσουν τη χώρα άμεσα και να μην χρειαζονται τρία χρόνια για να το καταφέρουν (αφού μπορον ανά πάσα στιγμή να ακινητοποιούν τη χώρα, γιατί να κουράζονται).

  Δεν είναι λοιπόν "περί όνου σκιάς", αλλά για να μην γίνει τίποτα από αυτά τα προφανή που επισημαίνεις αγαπητέ Akenaton!

 18. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 10/03/2013 18:04:31

  Αγαπητέ Ακένατο,

  Η αγωνία σου είναι έντιμη. Συνέχισε.
  Μια μικρή παρατήρηση. Η Τρόικα είναι η μόνη δύναμη να επιβάλει εξορθολογισμό.
  Έστω και στην λογική του νεοφιλελευθερισμού.
  Ας σοβαρευτούν οι ντόπιες πολιτικές δυνάμεις και αμέσως η Τρόικα θα χάσει λόγο ύπαρξης.
  Όσο, όμως, θα κενολογούν και θα παίζουν κρυφτούλι, η Τρόικα θα αλωνίζει και θα μας μαστιγώνει σαν τ΄άλογα στ΄αλώνι.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μανιάτης 10/03/2013 19:46:31

   Έτσι είναι αγαπητέ Μανιάτη, ευχαριστώ.

 19. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 10/03/2013 18:13:18

  akenaton Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΜΕ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ? ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΥΝΝΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ? ΜΗΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ?

 20. Κώστας π1. avatar
  Κώστας π1. 10/03/2013 18:18:56

  Αγαπητέ Ακενατών,
  Η κυβέρνηση αυτή ήταν εξόχως προσωρινή και στην ουσία επέκταση της του Παπαδήμου. Επομένως η πλήσρης αποτυχία της να εφαρμόσει το μνημόνιο μας δίνει ελπ'ιδες να περισώσουμε ό,τι μπορέσουμε, διότι ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ της αφροδίτης εδώ παραπάνω είναι απόλυτα σωστές. Ιδίως αυτή:
  "αν συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική, πολύ σύντομα, όταν :
  1) θα έχει φύγει και η πλειονότης της ακίνητης περιουσίας από την ιδιοκτησία των μεσαίων κυρίως ιδιοκτητών πρός Τράπεζες, Δημόσιο, ξένους και Funds ( εδώ αφορά το ”σοβιετικό”), και ,
  2) όταν οι συντάξεις θα φτάσουν στο επίπεδο φιλοδωρήματος, ο κατώτατος μισθός θα αντιστοιχεί με πινάκιον φακής ή αρεβύνθων, ακόμα περισσότερες ελλημικές επιχειρήσει κλέισουν και όλη η οικονομική δραστηριότητα θα εκτελείται από πολυεθνικές και τους γνωστούς Ελληνες επιχειρηματίες/καναλάρχες, και μόνο όποιος πληρώνει αδρά θα έχει αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη,παιδεία κλπ ( το νεοφιλελευθερο μέρος),
  Τότε, ο όρος ”Σοβιετικός Νεοφιλελευθερισμός” θα είναι , σίγουρα, δόκιμος!
  Ο καιρός, γάρ εγγύς…

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Κώστας π1. 10/03/2013 21:56:21

   Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ δεν αποκλείει την μεταφορά του εκτός Ελλάδας, λόγω -λέει- του υψηλού κόστος δανεισμού. Χωρίς περαιτέρω σχόλιο. Κύριοι κυβερνώντες, προσθέστε φόρους και χαράτσια, μην κάνετε μείωση στο μέγεθος του κράτους και ετοιμάστε ακόμη ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο να προστεθεί στην υπάρχουσα κουρελού και μετά θα μας σώσει ο ακριβής καθορισμός του Φ.Π.Α. της μπουγάτσας και η δήλωση αθλουμένων σε γυμναστήρια των δύο παρελθόντων ετών που ψηφίζετε...

 21. chris avatar
  chris 10/03/2013 19:33:43

  Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οι μεγάλοι φόροι που -όντως- αφαιμάσσουν την οικονομία, αλλά η κάθετη πτώση των τζίρων. Σε ένα-δύο χρόνια τα μεγάλα χαράτσια θα σταματήσουν, ας ήταν μόνο αυτό το πρόβλημά μας. Η κρίση δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ,και είναι σε μεγάλο βαθμό εγγενής, λόγω του οτι κόπηκαν οι μισθοί των ΔΥ και οι συντάξεις. Κόπηκε η ρευστότητα της οικονομίας η οποία εξασφαλιζόταν μέσω δανεικών του κράτους, γι' αυτό υπάρχει και ο πολύ μικρός ιδιωτικός δανεισμός των Ελλήνων σε σχέση με άλλες χώρες, σε συνδυασμό με τον μηδενισμό των δημοσίων επενδύσεων. Αν σκεφτείς όσα προανέφερα, εξαιρώντας την μείωση των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα, ήταν σχεδόν μονόδρομος για το κράτος να γίνουν εφ' όσον ήθελε να ελέγξει τις δαπάνες του και να ισοσκελίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τον προυπολογισμό του. Σε αυτήν την κρίση αποδείχτηκε πως το πρόβλημα, πέρα από το δημόσιο το οποίο έτσι και αλλιώς δεν έχει έννοια να σχολιάσει κανείς, είναι ο παρασιτικός, μη παραγωγικός ιδιωτικός τομέας της χώρας που είναι από σουβλατζίδικα μέχρι μπαρ. Καμία αξιοποίηση της εκπαίδευσης, καμία επένδυση στην καινοτομία, τίποτα.. Απλά ένας αισχροκερδής και φοροκλέφτης τριτογενής τομέας, που μόλις κόπηκε το αίμα του( οι μισθοί των ΔΥ και γενικότερα οι δαπάνες του κράτους), κατέρρευσε.

  • Σαρακατσανος avatar
   Σαρακατσανος @ chris 10/03/2013 20:09:44

   ΕΣΥ ΦΙΛΕ CHRIS ΜΑΛΛΟΝ ΖΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ..............

 22. firiki2010 avatar
  firiki2010 11/03/2013 10:49:17

  Μια χαρά τα λές chris ! Eνα επίπεδο παραγωγής που δεν ανταποκρινόταν στο επίπεδο κατανάλωσης. Την κατανάλωση την συντηρούσαν τα δανεικά. Από τη στιγμή που αυτά απότομα και χάρις σε βλακώδεις χειρισμούς κόπηκαν (πριν μπουμε σε μια διαδικασία νοικοκυρέματος) τα υπόλοιπα ήταν περίπου αυτονόητα.
  Οσο για τα περί ανασχηματισμού που γράφει ο akenaton ... αλλαγές προσώπων χωρίς αλλαγή πολιτικής (και αλλαγή πολιτική στην παρούσα φάση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ) ελάχιστα μπορούν να προσφέρουν και δεν ενδιαφέρουν παρά ελάχιστους {"Περί ανασχηματισμών γενικώς (και λίγο ειδικότερα)" 6/3/2013 στο firiki2010 }

  • akenaton avatar
   akenaton @ firiki2010 11/03/2013 14:52:29

   Μα, για τον ανασχηματισμό τα ίδια δεν λέω κι εγώ αγαπητέ μου Φιρίκη;

 23. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 11/03/2013 11:54:11

  Αγαπητέ αρθρογράφε σας καταθέτω τα κάτωθι συμπεράσματα απο δυο σημαντικές παρεμβάσεις Αναφέρομαι στην παρέμβαση Λαφαζάνη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στην Παρέμβαση Πέτρου Παπακωνσταντίνου στο ikra.gr.

  O Koς Λαφαζάνης για μια ακόμη φορά επισημαίνει πώς ο Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του, θα βρεθεί στον αέρα.Χωρίς να καταγράφει καθαρά τα χαρακτηριστικά αυτά –πάγια τακτική της αριστερής σκέψης στην Ελλάδα – λέγει καθαρά πώς πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να παλέψει για μια κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι της Κεντροαριστεράς ή της Κεντρο-αριστερο-δεξιάς, γιατί πρέπει να υπάρξει μια συνεπής και αξιόπιστη αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία της χώρας,

  Ο Κος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην αντίδραση του Ελληνικού λαού απέναντι στα παραγόμενα αποτελέσματα της «μνημονιακής πολιτικής» αναφέρει
  οι αγώνες αυτοί - που σε ορισμένες στιγμές έφτασαν στα πρόθυρα πραγματικής εξέγερσης- οδήγησαν δύο κυβερνήσεις σε κατάρρευση και το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης σε ανοιχτή κρίση και οδήγησαν κα ιτον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα εκλογικά ποσοστά. Για να αναλάβει την πραγματική Ηγεμονία στον Ελλαδικό χώρο η Αριστερά θα πρέπει να εκφράσει την Λαική Οργή αλλα αυτό είναι δύσκολο καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πετεινός λαλεί την αυγή, αλλά δεν είναι εκείνος που ανυψώνει τον ήλιο. Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε το κίνημα της λαϊκής, δημοκρατικής ανατροπής, αλλά το κίνημα που εκτόξευσε το ΣΥΡΙΖΑ σε ύψη που ουδέποτε θα μπορούσε να φανταστεί. Ωστόσο ό,τι κερδίζεται εύκολα, μπορεί εξίσου εύκολα να χαθεί εξαιτίας των σημαντικών «εργαλείων» που διαθέτει το Σύστημα.Αν λοιπόν η Αριστερά φιλοδοξεί στ' αλήθεια σήμερα να μετατραπεί από την παράταξη της έντιμης ήττας, στο μέτωπο του αγώνα και της νίκης, οφείλει να απαντήσει με μεγάλη σοβαρότητα στο βασικό ερώτημα που της θέτουν τα λαϊκά στρώματα και η ίδια η συγκυρία: τι θα έκανε η ίδια για να αντιμετωπίσει την οικονομική καταστροφή και την κοινωνική διάλυση, όχι στο μακρινό μέλλον των ιδανικών, σοσιαλιστικών συνθηκών, αλλά στο σκληρό παρόν των τρομακτικών δυσκολιών και της ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης; Η απάντηση, το μεταβατικό πρόγραμμα της Αριστεράς, δεν μπορεί να νοείται ως κατεβατό μέτρων και αναπτυξιακών σχεδίων, που ελάχιστοι διαβάζουν και δεν έχουν και ιδιαίτερο νόημα. Αλλά ως Οδικός Χάρτης –με τους βασικούς σταθμούς, την ιεράρχηση των στόχων, την περιγραφή των μορφών, τον καθορισμό των εχθρών και των συμμάχων– που θα συγκροτήσει μια πειστική αριστερή «αφήγηση» για τη μετάβαση από την κοινωνική ζούγκλα του σήμερα στη σοσιαλιστική κοινωνία του αύριο.

  Ερχόμαστε να συνδυάσουμε τα ανωτέρω με την τοποθέτηση Κου Αντώνη Κοστακά στην Αυγή.Οι δύο χώροι «κεντρογενής και αριστερός βρίσκονται σε μια διαπάλη μεταξύ τους.Θεωρώ πως αυτή θα κορυφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.Μέσα από την εξέταση του διπόλου αυτού (θεωρεία παιγνίων) θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα δεδομένα αυτά.

  Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ-ενδογενής ως εκτυλίσσεται –να εκπονήσει έναν Οδικό Χάρτη εξόδου από την κρίση πρέπει να αποτελέσει πεδίο προβληματισμού και δείχνει το ποια θα πρέπει να αποτελέσει την πρωταρχική στόχευση και σκόπευση ώστε να πραγματωθεί μια πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα

  • Karenin avatar
   Karenin @ Δρόλαπας 11/03/2013 15:38:56

   Μερα με την μερα οι οικονομολόγοι του Σύριζα απεργάζονται όλο και περισσότερο συστημική λύση για έξοδο απο την κρίση, ενώ το ίδιο το κόμμα κάτω απο την καθεστωτική πίεση ξεδοντιάζεται απο ριζοσπαστικές θέσεις,
   με αποτέλεσμα η άλλη εναλλακτική λύση μοιάζει όλο και πιο θολή, με μόνο καινούργιο στοιχείο τον έντονο λαικισμό.
   Υπο αυτές τις συνθήκες δυστυχώς όπως και ο Σαμαράς θα αποδειχθεί μια ακόμη εφεδρεία του συστήματος, και θα κληθεί μόνο όταν δεν θα πηγαίνει άλλο.
   Ετσι στην παρούσα φάση αν κάποιος ειλικρινά μπορει να αφηγηθεί συγκεκριμένη πορεία ανάκαμψης, χωρίς το κεφάλαιο αδειες τσέπες απο ευρώ, η γεμάτες με πλατανοδραχμές, θα επιτελέσει άθλο. Το δίλημα θα επανέλθει και μόνος που δείχνει να ετοιμάζεται είναι ο Αλαβάνος.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Karenin 11/03/2013 20:11:35

    Αγαπητέ Καρενιν,
    Από τα μεγάλα υπαρξιακά προβλήματα του ατόμου, αλλά και του κοινωνικού γίγνεσθαι είναι ο μονισμός. ΄Οπως, λέμε μονοτονία, μονογαμία, μονοθεϊσμός κτλ. Υπάρχει βέβαια και δαντέλα για το περιτύλιγμα...

   • Κώσταςς Π. avatar
    Κώσταςς Π. @ Karenin 12/03/2013 10:38:46

    Αγαπητέ Καρένιν, αν φτάσουμε στις πλατανοδραχμές ως μοναδική ελπίδα για πορεία ανάκαμψης, δεν θα χρειαζόμαστε πλέον τον Αλαβάνο...

 24. firiki2010 avatar
  firiki2010 11/03/2013 22:02:53

  Δεν ισχυρίσθηκα ότι διαφωνούμε. Αλλωστε μας συμβαίνει σπανίως :)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.