#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/12/2013 11:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παιδική χαρά «Το Μαξίμου»Ένας από τους λόγους, αν όχι ο κυριότερος, της πολυετούς επικράτησης του ΠΑΣΟΚ ήταν η άριστη επικοινωνιακή τακτική του, η οποία βασίστηκε σε μια καλά οργανωμένη και πολυπληθή δημοσιογραφική ομάδα, η οποία με τα χρόνια κατέλαβε τα πόστα και ακόμα και σήμερα το στηρίζει.

Αν και δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση Καραμανλή παρουσίασε αξιόλογες επικοινωνιακές επιτυχίες χάρις κυρίως στην ομάδα του Θ. Ρουσσόπουλου και τις καλές του σχέσεις με τα ΜΜΕ, χωρίς να παραγνωρίζουμε τον ρόλο της τότε Ρηγίλλης.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι στη σημερινή εποχή δεν υπάρχει πολιτική αν δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι η οργάνωση ενός ισχυρού επικοινωνιακού "τημ" θα ήταν το πρώτο μέλημα του Αντώνη Σαμαρά, ιδιαίτερα επειδή ήταν επί χρόνια αποκλεισμένος από τη  πολιτική ζωή και δεν είχε πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας.

Ας μην μιλήσουμε για την προεκλογική εκστρατεία κατά της Ντόρας και σας στενοχωρήσω Χριστουγεννιάτικα - τότε που ο ένας έλεγε στον Σαμαρά να μην κάνει .... αρνητική προπαγάνδα κατά της Ντόρας (!), ο άλλος τον συμβούλευε να μην βγαίνει συχνά στην τηλεόραση όπως ο Καραμανλής (!!!) και ένας τρίτος ήθελε να εφαρμόσει την "Μεγάλη Εκστρατεία" του Μάο και να καταλάβει την Αθήνα κυκλωτικά αρχίζοντας από την  επαρχία (αλήθεια, λέω, μα τον Θεό)

Ας μην αναφερθούμε επίσης και σας στεναχψρήσουμε χριστουγεννιάτικα  σε όσα τραγελαφικά συνέβαιναν επί Ρηγίλλης και αργότερα επί Συγγρού  - κύριο χαρακτηριστικό των οποίων ήταν ο εσωτερικός ανταγωνισμός εξουσίας και όχι η προβολή των θέσεων του Σαμαρά.

Κι ας πάμε στο σήμερα για να δούμε πως γίνεται η επικοινωνιακή δουλειά του Μαξίμου, πως η κυβέρνηση περνάει τις θέσεις της και πως διαμορφώνεται η εικόνα (image) του κ. Σαμαρά.  Βέβαια και μόνο η αναφορά του ονόματος "Καψής", ενός ακραιφνούς πασόκου, ως υπεύθυνου για την Δημόσια Τηλεόραση φτάνει για να τα πει όλα. Αλλά ας συνεχίσουμε μπας και ταρακουνηθούν μερικοί και συνέλθουν.

Αντί λοιπόν το Μαξίμου να φροντίσει να αυξήσει τους λίγους δικούς του δημοσιογράφους, να τους αυξήσει και να τους επιβάλλει στα ΜΜΕ (όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ) προτίμησε να πατήσει στο υπάρχον σύστημα της διαπλοκής που τόσο πολέμησε τον Σαμαρά. Σαν τον νεόπλουτο που όταν ήταν άφραγκος και άσημος δεν του μιλούσε κανένας, αλλά όταν κέρδισε το τζόκερ άρχισε να δίνει δεξιώσεις και να κάνει πάρτυ στο νεοκλασικό που αγόρασε για να τον αναγνωρίσει η καλή κοινωνία. Και επειδή ούτε η αναγνώριση δίνεται τζάμπα, εκατομμύρια διαφημίσεων, διευκόλυναν την κατάσταση.

Φυσικά ούτε λόγος για οργανωμένη επικοινωνιακή δουλειά, αποτελεσματική δημοσιογραφική ομάδα κλπ κλπ.

Πως περνάνε η "γραμμή" και οι ειδήσεις;

Οι προνομιούχοι αποδέκτες της γραμμής και των "αποκλειστικών" είναι ελάχιστοι. Οι διαρροές πάντα επιλεκτικές. Προτιμώνται κυρίως πρόσωπα που δεν ανήκουν στο χώρο της κεντροδεξιάς. Και προέρχονται από μεγάλα ΜΜΕ και συγκροτήματα, όπως το συγκρότημα Ψυχάρη (κυρίως), η Καθημερινή, το Mega και το Έθνος.

Οι εκλεκτοί των ΜΜΕ συνομιλούν με τους πιστούς συμβούλους και τους ακριβοθώρητους (για τους άλλους) συνεργάτες για όλα: από το ποδόσφαιρο έως την τρόικα. Με καφεδάκι και τσιγαράκι γίνονται αναλύσεις σε βάθος.

Σχέσεις εμπιστοσύνης δεν υφίστανται φυσικά. Πως μπορεί άλλωστε να έχει κανείς σχέσεις εμπιστοσύνης με πρώην υβριστές του Σαμαρά; Περισσότερο λυκοφιλίες είναι και το συμφέρον, ανάλογα πως το βλέπει ο καθένας, τους ενώνει!

Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν επικριτές του Σαμαρά και κατά καιρούς έχουν πει και έχουν γράψει τα χειρότερα για τον σημερινό Πρωθυπουργό. Τώρα αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές του Μαξίμου και είναι οι «δορυφόροι» του στο δημοσιογραφικό σύστημα. Πολλές φορές μάλιστα αναλαμβάνουν αποστολές δια πάσαν νόσον και…πολιτική ασθένεια!

Καθημερινά λαμβάνουν την αναγκαία πληροφόρηση για να περάσουν την γραμμή του Μαξίμου μέσα από τα «μαγαζιά» τους και υπάρχει μια…αμοιβαία και εν πολλοίς επωφελής για τις δυο πλευρές συνεργασία.

Οι εκλεκτοί του συστήματος είναι λίγοι και καλοί. Οι υπόλοιποι αποτελούν «πλέμπα» για το σύστημα και πολλές φορές επιχειρείται η αποδυνάμωσή τους, αλλά και η εξουδετέρωσή τους με αρκετούς και ποικίλους τρόπους. Και ο νοών νοείτω!

Τα τηλεφωνήματα που γίνονται είναι στοχευμένα για να επέλθει η ηρεμία, ενώ μέσα από διάφορα κοινωνικά δίκτυα απαξιώνονται επαγγελματίες δημοσιογράφοι, διότι δεν είναι αρεστοί!

Μερικές ώρες την εβδομάδα συγκεντρώνονται οι πιο  εκλεκτοί γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι για να χαράξουν την επικοινωνιακή στρατηγική, η οποία ύστερα από τόσα χρόνια ακόμα δεν υπάρχει!

Βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις ανθρώπων που είναι σε γυάλα, μακριά από τα προβλήματα του κόσμου (και όχι του κοσμάκη όπως αρέσκονται ορισμένοι να λένε) και άλλων που απλά κινούνται στους κύκλους της εξουσίας.

Με λίγα λόγια το ..."σύστημα Μαξίμου" μπάζει νερά από παντού και έχει πολλά ελαττώματα που δεν διορθώνονται. Γι’ αυτό και πολλές φορές ανακαλύπτονται οι "χρήσιμοι εχθροί", είτε αυτοί είναι βουλευτές, είτε δημοσιογράφοι, για να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους ορισμένοι σύμβουλοι και συνεργάτες του Σαμαρά.

Όλοι αυτοί αγνοούν την πραγματικότητα και ζουν τον μύθο τους στην γυάλα του Μαξίμου…

Αυτά για την ώρα και θα επανέλθουμε με νεότερο σημείωμα, άκρως αποκαλυπτικό για τις εκλεκτικές συγγένειες και σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με δημοσιογράφους.

Ρεπόρτερ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 18/12/2013 12:31:41

  Γιατί θα πρέπει λ.χ. η Δημοσια ΡΑδιοτηλεόραση να μην εκφράζει τις απόψεις της εκάστοτε κυβέρνησης , έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται ο λαϊκισμός άλλων ΜΜΕ;
  Γιατί θα πρέπει λ.χ. να αφήνεται ο κάθε δημοσιογράφος στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση να ασκεί την δική του στρατηγική, από την στιγμή που θα καταλάβει τη θέση, ασκώντας δήθεν ανεξάρτητη δημοσιογραφία, επιτιθέμενος εναντίον της κυβέρνησης που τον τοποθέτησε; Έτσι δεν λειτουργεί η Δημοκρατία...
  Όλοι να επιτίθενται στην κυβέρνηση, κι οι πολίτες να τρελαίνονται και να προσπαθούν να βρουν τις απόψεις της κυβέρνησης ψάχνοντας όλο το διαδίκτυο! Έτσι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός των ιδεών αλλά η προώθηση του λαϊκισμού και ο πολίτης ξοδεύει πολίτιμο χρόνο για να μάθει και την κυβερνητική επιχειρηματολιγία.

  • Νίκος Α avatar
   Νίκος Α @ ΓΓΣ 18/12/2013 13:40:49

   Σαν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία που ασκούσε στην ΕΡΤ ο (στο κόκκινο τώρα), Αρβανίτης.

 2. Panos avatar
  Panos 18/12/2013 12:56:47

  Δυστυχώς φάνηκε το πράγμα από την αρχή.
  Όταν παρουσιάζεσαι διαφορετικός και στην πορεία ταυτίζεσαι πλήρως με όλους αυτούς που σιχαίνεται ο κόσμος, τότε μην απορείς γιατί αυτός ο κόσμος σου γυρίζει την πλάτη.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Panos 18/12/2013 18:55:13

   Ἀκριβῶς,πολύ σωστός Panos!!

 3. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 18/12/2013 13:00:39

  ". . .σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με δημοσιογράφους."

  Πάντα γενικολογίες! ᾿Επειδή δέν εἶμαι δημοσιογράφος, ὀνόματα παρακαλῶ, ποιός εἶναι τό "Μέγαρο Μαξίμου" καί ποιοί οἱ "δημοσιογράφοι". :twisted:

 4. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 18/12/2013 13:35:23

  Εκείνο που ενοχλεί περισσότερο είναι ,το ότι δεν ζητάνε συγνώμη γιατο κακό που κάναν στη χώρα και στους πολίτες όταν ανοίγουν το στόμα τους.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΠΕΛΙΑΣ 18/12/2013 18:53:41

   Δέ τή θεωροῦν ἀνθρώπινη αὐτή τή λέξη,ἤ,ὅτι ταιριάζει νά ἀκούγεται ἀπό στόματα πολιτικῶν...

 5. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 18/12/2013 13:45:02

  Άστοχος ο τίτλος του άρθρου
  γιατί στις παιδικές χαρές τα παιδιά παίζουν,τρώνε κανένα τοστάκι απο την μαμά ή το πολύ πολύ πάνε στο περίπτερο για τσιχλες καραμέλες γαριδάκια κτλ.
  Εσείς βλέπετε να συμβαίνει κάτι τέτοιο?
  Τα επικοινωνιακά παιδάκια του Μαξίμου δεν παίζουν σε παιδική χαρά (μακάρι να ήταν αυτό το λάθος τους) αλλά Μονόπολη.
  Επίσης ασχολούνται με διάφορα άλλα πράγματα που δεν είναι της ώρας.
  Ολόσωστο λοιπόν το άρθρο αλλά περιμένω και μια πιό διαφωτιστική για τους αναγνώστες συνέχεια.

  Πάντως για να μην τους αδικούμε τον τελευταίο καιρό παρήγαγαν κι έργο.
  Σχεδίασαν νέο χαρτί στο οποίο γράφουν τις ειδήσεις, οι οποίες όμως είναι πιο μπαγιάτικες και απο ροκφόρ.

  Άξιος λοιπόν ο μισθός τους.

  Και θα ξανακάνω για τελευταία φορά την ίδια ερώτηση, Τι ακριβώς απ αυτά που τους είπε ο Πρωθυπουργός να κάνουν έκαναν;

 6. benny avatar
  benny 18/12/2013 13:46:49

  panos
  ***

 7. martios avatar
  martios 18/12/2013 13:47:05

  Στην εποχή του διαδικτύου η επίδραση της ''επίσημης''(κανάλια- εφημερίδες) πλη-
  ροφόρησης είναι-ιδιαίτερα στους νέους-μηδαμινή,όπως αποδεικνύεται στην περί-
  πτωση της ΧΑ ,τα ποσοστά της οποίας αυξάνονται κάθε φορά που εντείνεται η
  εναντίον της πολεμική.

 8. kritwn avatar
  kritwn 18/12/2013 14:22:07

  Μη συγκρίνουμε πορτοκάλια με μήλα. Το ΠΑΣΟΚ δεν κυβέρνησε μόνο λόγω επικοινωνιακών τεχνασμάτων αλλά επειδή υπήρχαν λεφτά και η κοινωνία καλοπερνούσε. Αντιστοίχως τώρα λεφτά δεν υπάρχουν άρα δεν μπορεί κανένα επιτελείο να βγάλει λαγούς από το καπέλο. Υποτιμούμε τη νοημοσύνη μας αν λέμε πως όλα θα αλλάξουν με δύο-τρεις φανφάρες. Χρειάζεται αλλαγή στην οικονομική πολιτική. Τέρμα οι φόροι και τα χαράτσια, αναμόρφωση του επενδυτικού κλίματος και πάμε παρακάτω.

 9. Ραβινος avatar
  Ραβινος 18/12/2013 14:43:49

  Παρα πολυ αντιληπτη η τακτικη σας τελευταια !Το κερασακι της τουρτας ειναι το τωρινο σας αρθρο ''Παιδική χαρά «Το Μαξίμου»''.Θα κανω ο,τι μπορω να ενταχθει και το antinews στην Παιδική χαρά «Το Μαξίμου» μπας και αρχισει να κρινει με λιγοτερη υποκειμενικοτητα τα γεγονοτα .Ιδωμεν !

  • factorx avatar
   factorx @ Ραβινος 18/12/2013 18:30:08

   Έχεις να απαντήσεις κάτι στα γραφόμενα και που κάνουν λάθος; Ή πετάς νομιμόφρονες ανοησίες για να περνά η ώρα. Δεν πάει να πουλάς εξυπνάδα σε εμάς, δεν νομίζεις;

   • Arion avatar
    Arion @ factorx 19/12/2013 06:07:44

    Γιατι ρε φίλε εσείς κατέχετε την απολυτη αλήθεια ,την εξυπνάδα... πολύ θα ήθελα και εγώ και πολλοί αναγνώστες να μάθουμε το πραγματικό σας επάγγελμα.Εγω να σας το δηλώσω φοιτητής 4ο Μ/Η Μετσόβειο.

 10. AkriAkri avatar
  AkriAkri 18/12/2013 15:11:36

  '' πως γίνεται η επικοινωνιακή δουλειά του Μαξίμου, πως η κυβέρνηση περνάει τις θέσεις της και πως διαμορφώνεται η εικόνα (image) του κ. Σαμαρά. ''
  Η ...εικόνα του κ.Αντώνη Σαμαρά γενικώς, είναι πολύ ευχάριστη, θερμή, γελαστή και άκρως συμπαθητική. Η απαράδεκτη πολιτική όμως που ασκεί και οι τραγικές επιπτώσεις που έχει αυτή στις ζωές μας, ούτε με ταχυδακτυλουργικά, ούτε με ξόρκια ούτε και με ψευτιές-φτιασίδια διορθώνεται. Γραμμές και προπαγάνδες και λοιπά παλιοημερολογήτικα τερτίπια, δεν παίζουν πλέον. Μόνο η αλήθεια και η τόλμη (εάν υπάρχουν) σώζουν.
  Δεν είν ο γιαλός στραβός, είν ο Αντώνης που στραβά αρμενίζει. Όσο και να θολώσεις τον ...ορίζοντα, αυτό με τίποτε ΔΕΝ κρύβεται.
  Τι να σου κάνουνε κι οι ατάλαντοι, ημιμαθείς, κοντόφθαλμοι και άκρως ιδιοτελείς μυστικοσύμβουλοι; Μόνο κακό μπορούν, κι αυτό σου κάνουν.....

 11. Ολική αφασία avatar
  Ολική αφασία 18/12/2013 16:20:29

  ...Ναι βρε Θείο, κρίνε εξ ιδίων τα αλλότρια. Στάσου στο ύψος σου και βάλε και ''μέσον''. Ραβίνικη τακτική και Ραβίνικη αντίληψη.
  ''Ένας παπάς κι ένας ραβίνος, καλά φιλαράκια, πάντα διαφωνούσαν ποιανού θρησκεία έχει δίκιο.
  Μια μέρα καθώς οδηγούσανε, τους βγαίνει μπροστά ένας μεθυσμένος, στην ταραχή τους ντεραπάρουνε και το αμάξι βρίσκεται με τις ρόδες στον αέρα.
  Βγαίνουνε και οι δύο, κατατρομαγμένοι, σερνάμενοι, χωρίς τραύματα.
  Ο παπάς κάνει το σταυρό του και παρατηρεί ότι και ο ραβίνος κάνει το ίδιο.
  - Δόξα τω Θεώ, είδες το φως σου! Λέει ο παπάς.
  - Τι;;;
  - Έκανες τον σταυρό σου!! Μπράβο!
  - Έκανα τον σταυρό μου; Όχι βέβαια, απλώς τσέκαρα αν όλα είναι στην θέση τους... Τα γυαλιά, τα αρχίδια, το πορτοφόλι και το ρολόι...''

 12. Ολική αφασία avatar
  Ολική αφασία 18/12/2013 16:21:11

  Ένας παπάς κι ένας ραβίνος, καλά φιλαράκια, πάντα διαφωνούσαν ποιανού θρησκεία έχει δίκιο.
  Μια μέρα καθώς οδηγούσανε, τους βγαίνει μπροστά ένας μεθυσμένος, στην ταραχή τους ντεραπάρουνε και το αμάξι βρίσκεται με τις ρόδες στον αέρα.
  Βγαίνουνε και οι δύο, κατατρομαγμένοι, σερνάμενοι, χωρίς τραύματα.
  Ο παπάς κάνει το σταυρό του και παρατηρεί ότι και ο ραβίνος κάνει το ίδιο.
  - Δόξα τω Θεώ, είδες το φως σου! Λέει ο παπάς.
  - Τι;;;
  - Έκανες τον σταυρό σου!! Μπράβο!
  - Έκανα τον σταυρό μου; Όχι βέβαια, απλώς τσέκαρα αν όλα είναι στην θέση τους... Τα γυαλιά, τα @@ια, το πορτοφόλι και το ρολόι...

 13. Ολική αφασία avatar
  Ολική αφασία 18/12/2013 16:21:58

  …Ναι βρε Θείο, κρίνε εξ ιδίων τα αλλότρια. Στάσου στο ύψος σου και βάλε και ”μέσον”. Ραβίνικη τακτική και Ραβίνικη αντίληψη.

 14. θηραία avatar
  θηραία 18/12/2013 17:15:53

  Το μόνο σίγουρο είναι ότι,
  αν διαβαζόντουσαν από τους αρμοδίους συχνότερα και προσεκτικότερα
  οι αναρτήσεις και τα σχόλια του antinews,
  σίγουρα θα αναθεωρούσαν τη σκέψη και τη στάση τους...
  Σίγουρα, θα έβλεπαν όσα δεν θέλουν, να δουν και να παραδεχτούν κλεισμένοι μέσα στα τείχη της εξουσίας...!
  Ποτέ δεν είναι αργά, ώστε να μην χρειαστεί να επικαλεστούν Καβάφη....
  "... πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
  A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.
  Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
  Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω"

  • factorx avatar
   factorx @ θηραία 18/12/2013 18:31:31

   !!!

   • θηραία avatar
    θηραία @ factorx 18/12/2013 19:01:39

    ...νομίζω,ότι η πολυσυλλεκτικότητα αναρτήσεων και σχολίων αντικατοπτρίζει όλο το φάσμα προτάσεων και θέσεων της κοινωνιάς στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία.
    Ενα τόσο άμεσο κι αναλυτικό εργαλείο, που λίγοι χώροι διαθέτουν, δεν είναι κρίμα να μην αξιοποιείται;
    Τέτοιο feedback αν δεν το είχαν, θα έπρεπε να το εφεύρουν !!

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ θηραία 18/12/2013 19:00:51

   Ἀγαπητή θηραία,μόνο μιά περιμπανού θά τά 'γραφε τόσο ὠραῖα...

 15. Κόνδωρας avatar
  Κόνδωρας 18/12/2013 17:34:01

  Ορθές επισημάνσεις.
  Θα σταθώ, όμως, στο: "Βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις ανθρώπων που είναι σε γυάλα". Η κοινωνία είναι στα γόνατα, τα λουκετάδικα κάνουν χρυσές δουλειές. Αν το πρώτο εξάμηνο 2014 δεν μπει επενδυτικό χρήμα στην αγορά, και δεν ελαφρυνθούν οι φόροι/γραφειοκρατία, η εκλογική παρτίδα χάνεται ανεπιστρεπτί (ίσως έχει ήδη χαθεί, αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος).

 16. victoria (true) avatar
  victoria (true) 18/12/2013 19:19:31

  Μια ιδέα θα ηταν τακτική επικοινωνία κέντρου και γραφείων τύπου των υπουργείων, για συνεννόηση, συντονισμό, συναντίληψη.
  Βασικά ιδέα θα ηταν οποιαδήποτε επικοινωνία κέντρου και υπουργείων. Ο καθένας επικοινωνεί ότι καταλαβαίνει, κ μετά λέμε για έλλειψη συντονισμού, οδηγιών, ή προσωπικές στρατηγικές (ελλείψει καμίας).

 17. θηραία avatar
  θηραία 18/12/2013 20:17:44

  ... ξέρετε εσείς, πως μας ταξιδεύει το Αιγαίο....

 18. yiannos avatar
  yiannos 18/12/2013 20:19:17

  Η ανυπαρξία επικοινωνιακού σχεδιασμού προφανώς και συμβάλλει στην προβληματική μετάδοση μηνυμάτων εκ μέρους του Μαξίμου.

  Ωστόσο,

  οι ανεπάρκειες είναι κραυγαλέες και σε επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση, παρά τα δικά της ελλείματα, να παρουσιάζεται ως έχουσα την πρωτοβουλία στον καθορισμό της ατζέντας στη δημόσια σφαίρα. Επαναλαμβάνω σχόλιο της περασμένης βδομάδας, με αυτή την γελοία και κενή περιεχομένου αντιπολίτευση οποιοδήποτε επιτελείο ΠΑΣΟΚ (1980-2004) θα την είχε εξαερώσει.

  Τα πιο πάνω είναι κυρίως αποτελέσματα της σύνθεσης του "στενού κύκλου" του πρωθυπουργού. Σίγουρα δεν πηγάζουν από λανθασμένες διαχειριστικού τύπου επιλογές, οι οποίες υπάρχουν και παρουσιάζονται στο άρθρο.

  Η επισήμανση ότι ο Σαμαράς διετέλεσε κορυφαίο στέλεχος της...πολιτικής ερήμου επί μακρόν αποτελεί ουσιαστικό μέρος της εξήγησης του προβλήματος. Όχι όμως με την ερμηνεία που προτείνει ο αρθρογράφος, δηλαδή την απουσία προσβάσεων. Η θητεία Σαμαρά στην Καλαχάρι αναπόδραστα κατέστησε τους στενότερους των συνεργατών του παντελώς άπειρους στα θέματα πολιτικής διαχείρισης της εξουσίας και διεξαγωγής διαρκούς επικοινωνιακής προσπάθειας. Με κορυφαίο παράδειγμα τον πρώτο των πρώτων κ. Λαζαρίδη.

  Πρόκειται για πολίτες με κάποια φιλοσοφική βάση, με άποψη για τον κόσμο και τα πράγματα, με πείσμα για την πρόοδο της πατρίδας αλλά με περιορισμένες δυνατότητες στα πιο πάνω θέματα. Δυνατότητες που αποτελούν βασικότατα στοιχεία στελεχών που ασκούν εξουσία. Άλλο συζητώ, άλλο σχολιάζω, άλλο αρθρογραφώ, άλλω μελετώ, άλλω προτείνω ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΛΛΟ ΑΣΚΩ ΕΞΟΥΣΙΑ.

  Τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές. Ελπίζουμε σε μια δεύτερη θητεία Σαμαρά έτσι ώστε να βρει τον χρόνο και το κουράγιο να ξαναδεί τα θέματα στελέχωσης.

  Δεν ισχυρίζομαι ότι ο πρωθυπουργός έκανε λάθος που πήρε μαζί του αυτά τα άτομα. Ούτε περιμένω από τους πολιτικούς να παραμερίζουν τους πολιτικούς τους φίλους όταν βρίσκονται στην εξουσία. Απλώς υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα.

 19. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 18/12/2013 20:50:38

  Ὅταν οἱ σύμβουλοι καί οἱ πέριξ τοῦ Πρωθυπουργικοῦ Γραφείου καί τοῦ κ.Σαμαρᾶ,''ἐμπιστεύονται'' πρώην ἐπικριτές τοῦ Σαμαρᾶ,δέ φταῖνε οἱ ἐπικριτές,ἀλλά οἱ σύμβουλοι.Δουλεύουν γιά τό καλό τοῦ Σαμαρᾶ ἤ τοῦ σκάβουν τό λάκκο;Καί ὁ κ.Σαμαρᾶς μέχρι ποίου σημείου ἀνέχεται νά συμβαίνουν αὐτά καί μέχρι ποίου συναινεῖ;
  Ὅταν δέ ὅλοι αὐτοί ἀγνοοῦν τήν πραγματικότητα,τότε τά πράγματα εἶναι πολύ ἄσχημα καί γιά τόν Σαμαρᾶ καί γιά τόν κόσμο...

 20. Free Democrat avatar
  Free Democrat 18/12/2013 21:16:50

  Αγαπητέ Ρεπόρτερ,

  Η παραδοχή ότι οι κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονται είναι κατάφορα άδικες και εξόφθαλμα αντιλαικές καθιστούν την αποτελεσματική επικοινωνία τους στην κοινή γνώμη ιδιαίτερα δυσχερές έργο.

  Όμως με κάτι τυπάκια πρώην Σημιτοφύλακες τύπου Τσιόδρα, Πρετεντέρη και Ευαγγελάτο που έχουν μετεξεχιχθεί εσχάτως σε Σαμαρικότερους του Σαμαρά, με κάτι γαλάζιους 'παπαγάλους' τύπου Χατζή και Κουβαρά - που είναι σαν να απαγγέλουν το ποιηματάκι που τους έχει δωθεί από το Μαξίμου- και με κάτι γραφικά και ακραιφνώς νεοφιλελεύθερους τύπου Παπαδημητρίου και Πορτοσάλτε επαρκής και πειστική φιλοκυβερνητική προπαγάνδα δεν νοείται. Για αντικειμενική ενημέρωση ούτε λόγος...

  Με την ανάδειξη νέων και άπειρων επικοινωνιακά βουλευτών στα τηλεοπτικά πάνελς (Σκρέκας, Καραγκούνης, Αυγενάκης, Βλαχογιάννης, Πατριανάκου και άλλοι)- μερικοί εκ των οποίων έχουν υπάρξει σφόδρα αντι-Σαμαρικοί στο πρόσφατο παρελθόν- η επαρκής υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου απέχει μακράν από την πραγματικότητα.

  Η καθημερινή σχεδόν δε παρουσία γραφικών και φθαρμένων στη συνείδηση του κόσμου βουλευτών - όπως κάτι Γιακουμάτοι, Κεφαλογιάννηδες και Τζαμτζήδες- γελοιοποιούν, εκθέτουν ανεπανόρθωτα και φυσικά βλάπτουν την εικόνα και την προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά.

  Για Παπαμιμίκο και Σίμο είναι περιττό κάθε σχόλιο...

 21. NONOS avatar
  NONOS 18/12/2013 23:00:56

  Ορθότατο μεχρι κεραίας το αρθρο....επειδη η κακια μου τυχη με επεφυλαξε την ατυχία να πιω το πικρό ποτηρι του εκπροσωπου τυπου (επι ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ για να μη παρεξηγουμεθα) σε πολυ νευραλγικο τομεα ειναι σα να ξαναζω το ιδιο εργο απο την αρχή....η διαχρονικη "καταρα" που σερνει αυτη η παραταξη στον τομεα "επικοινωνία" ειναι το κατι αλλο....κατ αρχην δεν κανουν ολοι γι αυτη τη δουλεια και κατα δευτερον ποτε δεν υπηρξε στρατηγικη και στοχος του τι θελουμε να περασουμε-επικοινωνησουμε παρα διακατεχόμενοι απο φοβικα και ενοχικα συνδρομα πελαγοδρομούσαμε....ο χ κολητος του χ υπουργού χωρις την παραμικρη σχεση με το αντικειμενο μας πουλουσε αμπελοφιλοσοφιες και εδιδε οδηγιες και καθοριζε γραμμές που σε εβγαζαν απο τα ρουχα σου....οι λιγοι αξιολογοι δημοσιογραφοι του χωρου που αξιζαν"ειδικης"μεταχειρησης" ησαν στο περιθωριο σε αντιθεση με τους αντιπολιτευόμενους που με περισσο θρασος απαιτούσαν και αποκλειστικοτητες.( οτι γινετε και σημερα).....το ΠΑΣΟΚ 20 χρόνια τις πετρες τις παρουσιαζε διαμαντια...η δεξια δεν καταφερε ναχει 'δικο της " ουτε ενα ΜΜΕ....απ την πιτα της κρατικης τοτε διαφήμισης τα μεσα του χωρου ηταν στην απέξω....για τους σημερινούς τωρα ενα εχω να πω..καλυτερα μαστε τα και φυγετε βαλτε ανθρωπους που να μπορούν να "διαφωτιζουν" τον λαό και οχι να "προπαγανδιζουν" γιατι αυτοι μονο προπαγανδιζουν και ως γνωστον η διαφώτιση γινεται στο φιλιο ακροατηριο ενω η προπαγανδα στο εχθρικο και ο ελληνικος λαός δεν εινα εχθρός σας...τα γραφει το ANTINEWS σας χτυπαει καμπανακια αλλα εσεις αγρον αγοραζετε..με τα γκατζετακια και τα τιτιβισματα δεν γινετε ενημερωση...

 22. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 19/12/2013 07:14:07

  Έτσι μπράβο.

 23. Aether avatar
  Aether 19/12/2013 08:16:42

  Η στρατηγική ουσίας
  "το παίζουμε δύσκολοι χωρίς σχέδιο/ναι-σε-όλα/Μάλτα-γιόκ"
  είναι βρεφικής ηλικίας,
  συνεπώς η επικοινωνιακή στρατηγική που "ντύνει" τη στρατηγική ουσίας
  είναι υπεραρκετή, έστω και ως "παιδική χαρά".

  Όποιος έχει μικρά παιδιά που παίζουν σε παιδικές χαρές, ξέρει ότι συμπεριφέρονται με μεγάλη τρυφερότητα στα βρέφη, συνεπώς είστε άδικοι. Δε φταίνε τα παιδιά, ούτε η παιδική χαρά.

 24. Ελσα Ποταγα avatar
  Ελσα Ποταγα 19/12/2013 14:24:50

  θα ήθελε κανείς να βρεθεί στη θέση του Σαμαρά

 25. Ελσα Ποταγα avatar
  Ελσα Ποταγα 19/12/2013 14:31:42

  Μη συγκρίνουμε διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και διακυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Αν είχαν να αντιμετωπίσουν αυτά που αντιμετωπίζει ο Αντώνης Σαμαράς τότε τί θα λέγατε;

 26. galis avatar
  galis 21/12/2013 02:51:48

  Το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε επικοινωνιακά γιατί κάποιοι φρόντισαν να εξαφανιστούν οι δεξιοί εκδότες...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.