#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/06/2013 17:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πέντε ερωτήματα - φωτιά για το ναυάγιο της ΔΕΠΑΌπως όλοι γνωρίζουμε το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδες και στα καπιταλιστικά παιχνίδια που παίζονται δεν υπάρχουν ούτε άτυπες συμφωνίες, ούτε μπέσα αλλά και ούτε σταθερές συμμαχίες που να στηρίζονται σε πραγματικές φιλίες.

Τα πάντα είναι θέμα συσχετισμών, επιδιώξεων και οικονομικών συμφερόντων. Αυτό ακριβώς έγινε και με την υπόθεση της ΔΕΠΑ και τη ρωσική... υποχώρηση. Τη διπλή, μάλιστα υποχώρηση αφού πρέπει να συνυπολογιστεί και η μη κατάθεση προσφοράς για τη ΔΕΣΦΑ από την Sintez.

Είναι γεγονός ότι επικρατεί παγωμάρα μετά από αυτή την εξέλιξη, ωστόσο, η ζωή συνεχίζεται και η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολλά και κρίσιμα στοιχήματα να κερδίσει. Όμως, δε μπορεί να μη θέσουμε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα μετά από αυτή την ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη. Ερωτήματα και ταυτόχρονα απαντήσεις για το τι σημαίνει η απόφαση της Gasprom να μην συμμετάσχει στο διαγωνισμό ο οποίος εκ των πραγμάτων είναι άγονος.

Ερώτημα πρώτον: Γιατί οι Ρώσοι ήρθαν τρεις φορές στο Μαξίμου, ζήτησαν και πέτυχαν αλλαγή των όρων της σύμβασης, κατέθεσαν μια άτυπη προσφορά που ήταν μεγάλη και γενικώς επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ;

Απάντηση: Διότι πράγματι έβλεπαν και βλέπουν την Ελλάδα ως σημαντικό ενεργειακό κόμβο προς την Ευρώπη. Θα ήθελαν να βάλουν πόδι στην περιοχή, όμως, τις τελευταίες εβδομάδες επικράτησαν άλλες απόψεις που έχουν να κάνουν κυρίως με γεωπολιτικές ισορροπίες.

Ερώτημα δεύτερον: Γιατί δεν κατέθεσαν τελικά προσφορά; Ποιος ο λόγος της παραίτησής τους από τη διαδικασία και γιατί «άδειασαν» την Αθήνα και κυρίως το ΤΑΙΠΕΔ;

Απάντηση: Είναι ξεκάθαρο ότι δέχθηκαν ασφυκτικές πιέσεις από την Ευρώπη και δευτερευόντως από τις ΗΠΑ, να μη δημιουργήσουν μονοπώλιο στην περιοχή. Εκβιάστηκαν αφενός με το γεγονός ότι η Κομισιόν ήδη απειλούσε με έρευνα περί δεσπόζουσας θέσης, κάτι που θα δημιουργούσε σοβαρές εμπλοκές στη λειτουργία της ρωσικής εταιρείας. Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος ήταν ότι ο Β. Πούτιν δεν ήθελε επ' ουδενί να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις του με την Αγκ. Μέρκελ. Δεν θα έθετε σε κίνδυνο συμφωνίες και εμπορικές-επιχειρηματικές σχέσεις δισεκατομμυρίων για τη ΔΕΠΑ και την Ελλάδα. Ήταν πολλά τα λεφτά... για να πάει κόντρα ο Βλαντιμίρ στις απαιτήσεις της Ευρώπης.

Ερώτημα τρίτον: Τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις;

Απάντηση: Αυτό θα πρέπει να το απαντήσει η... Κομισιόν που μπλόκαρε τη βασική αποκρατικοποίηση. Διότι δε μπορεί από τη μια να πιέζουν την κυβέρνηση να κάνει αποκρατικοποιήσεις και από την άλλη να μπλοκάρουν την εξαγορά της ΔΕΠΑ. Ας βρουν αυτοί λοιπόν πώς θα καλυφθεί το κενό του 1 δισ. ευρώ στα έσοδα. Επίσης, αν θέλουν και απαιτούν από την Ελλάδα να προχωρήσει το πρόγραμμά της ας πείσει η τρόικα δυτικές εταιρείες να έρθουν να αγοράσουν τη ΔΕΠΑ. Όποιος δώσει τα περισσότερα ας την πάρει, αρκεί να καλύψει την αξία της εταιρείας. Δεν είδαμε, όμως, καμιά δυτική εταιρεία να έρχεται. Ας μην έχουν λοιπόν απαιτήσεις από την Ελλάδα όταν οι ίδιοι βάζουν μπουρλότο στα θεμέλια του βασικού σημείου του προγράμματος που θεωρητικά βγάζει την Ελλάδα από την κρίση.

Ερώτημα τέταρτον: Τι θα κάνει τώρα η Ελλάδα;

Απάντηση: Το μόνο που έχει να κάνει είναι να προχωρήσει τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις αλλά και να ρίξει το βάρος της στην αζέρικη πλευρά που κατέθεσε προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ και που στο τέλος του μήνα αποφασίζει για τον αγωγό ΤΑΡ. Αν επιλεγεί τελικά ο «ελληνικός» αγωγός για τη μεταφορά αερίου, μπορεί να αλλάξει ξανά το κλίμα καθώς η Ελλάδα θα μπει και πάλι στο επίκεντρο του ενεργειακού χάρτη ενώ θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ερώτημα πέμπτον: Απέτυχε η κυβέρνηση και πρέπει να χρεωθεί την ήττα;

Απάντηση: Η απάντηση έχει δοθεί στον πρόλογο. Κανείς δε μπορεί να υποχρεώσει τους Ρώσους ή όποιους άλλους να γίνουν φίλοι και συνεταίροι μας. Όταν παίζονται τόσο μεγάλα παιχνίδια, όταν συγκρούονται δύο κόσμοι (όπως γράφαμε σε πρόσφατο άρθρο) τα βατράχια πληρώνουν τον πόλεμο. Η Αθήνα έκανε ότι ήταν δυνατόν για να φέρει επενδυτές στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Ουσιαστικά οι «φίλοι» Ευρωπαίοι είναι αυτοί που άδειασαν την ελληνική πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νεράκι avatar
  Νεράκι 10/06/2013 17:41:27

  Παρέλειψες την πιο κρίσιμη ερώτηση:

  Ποιος θα φορέσει το νυφικό, ο Μήτσος ή ο Μπάμπης;

  • Νεράκι avatar
   Νεράκι @ Νεράκι 10/06/2013 18:51:54

   Βρέθηκε κι άλλη καλή ερώτηση, που έχει και άμεση σχέση με το θέμα:

   "Γιατί ο Πούτιν αποφάσισε να χωρίσει τώρα;'

   Χα, χα, χι, χι, χο, χο....

   • Τρελή Πυξίδα avatar
    Τρελή Πυξίδα @ Νεράκι 10/06/2013 21:29:55

    Η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι οτι το νυφικό, θα το φορέσει ανυπερθέτως η Αλίνα !

    • ελλην-1821 avatar
     ελλην-1821 @ Τρελή Πυξίδα 12/06/2013 20:56:18

     μονο για το gay pride θα μπορουσε να ερθει ο Πουτιν στην Αθηνα. Μεχρι εκει μπορει

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 10/06/2013 17:51:32

  H ΔΕΠΑ θα μείνει Δημόσια επιχείρηση (για πόσο δεν ξέρω).
  Κάποιοι ιδιώτες προμηθευτές της ψήνουν ήδη εορταστήριο γουρουνόπουλο κάτω στο λιμάνι.

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 10/06/2013 17:54:37

  "Ευτυχώς "που ναυάγησε - τι θέλαμε, να μη ναυαγούσε και να έπεφτε η τιμή του καταναλωτή;

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 10/06/2013 18:03:10

  Η ερμηνεία παρακολουθεί τα προαναγγελθέντα από το "Βήμα" Κυριακής.

 5. elli avatar
  elli 10/06/2013 18:07:10

  Το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι: Μήπως η Κομισιόν μπλοκάρει κάθε επένδυση, γιατί θέλει στην ουσία το πρόγραμμα που μας επιβάλει, να αποτύχει και μετά να τα πάρει όλα (και να πάρει και το μερτικό της και η Ρωσία) για ένα κομμάτι ψωμί? (φυσικό αέριο, πετρέλαια).
  Διότι το πρόγραμμα χωρίς αντιρροπιστικά αναπτυξιακά μέτρα δεν βγαίνει.
  Αν συμβαίνει αυτό, τι σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση?

  • karasumi avatar
   karasumi @ elli 11/06/2013 01:23:21

   Η απάντηση πιο κάτω, από Siegfried 10/06/2013 στις 6:24 pm

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 10/06/2013 18:11:03

  Η Gazprom επικαλείται ζητήματα επιχειρηματικού ρίσκου: ΔΕΠΑ = προβληματική επιχείρηση, χειροτέρευση μέχρι να αναλάβουν οι Ρώσοι τον έλεγχο, "απλήρωτοι λογαριασμοί" κτλ.
  h**p://news.in.gr/economy/article/?aid=1231252689
  Άν όντως είναι αυτός ο λόγος, προφανώς ζήτησαν καλύτερη τιμή ή/και αντισταθμιστικά, ίσως και εξορθολογισμό από τώρα, και δεν δόθηκαν.

 7. factorx avatar
  factorx 10/06/2013 18:15:53

  Η ρωσική εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει τελικά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ διότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ελληνικής εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί έως τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς της.

  "Όλες οι τυπικές διαδικασίες και διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της αγοράς της ΔΕΠΑ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μπορούν να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο", δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ, συμπληρώνοντας ότι "ήδη τώρα η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, θα απαιτηθεί αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ, ενώ στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ".

  Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας, εκτιμά ο εκπρόσωπος της Γκαζπρόμ, "ενώ το αντίτιμο της συμφωνίας προτείνεται να οριστικοποιηθεί ήδη από τώρα, χωρίς συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων".

  Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε να μην κατατεθεί πρόταση για τη ΔΕΠΑ, καταλήγει η ανακοίνωση του επισήμου εκπροσώπου της Γκαζπρόμ.

  • Siegfried avatar
   Siegfried @ factorx 10/06/2013 18:24:34

   Δηλαδή οι ΔΕΚΟ ενός κράτος με πτωχευμένους ή στο όριο της πτώχευσης καταναλωτές δεν αξίζουν; Ποιος θα το περίμενε; Μάλλον οι ρώσοι ρώτησαν τη ΔΕΗ πόσο ανεβαίνουν τα φέσια της (με ή χωρίς χαράτσι) και η απάντηση δεν τους άρεσε...

 8. factorx avatar
  factorx 10/06/2013 18:17:13

  Σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα προχωρήσει η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας όπως είπε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε άγνοια για τους λόγους που οδήγησαν τη ρωσική Gazprom σε αλλαγή στάσης και μη υποβολή προσφοράς, δήλωσε ωστόσο ότι από πηγές της Μόσχας προκύπτει ότι πιθανώς η ρωσική εταιρία διέβλεψε πως θα ετίθεντο αυστηροί όροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της ΔΕΠΑ.

  Πάντως η ίδια η Gazprom δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση για τις αιτίες που την οδήγησαν σε μη κατάθεση προσφοράς.

  Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ως ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι υπήρξε προσφορά από την εταιρία φυσικού αερίου του Αζερμπαιτζάν, SOCAR, για τον ΔΕΣΦΑ η οποία θα αξιολογηθεί. "Εφόσον η προσφορά είναι, όπως πιστεύουμε, καλή τότε αυξάνονται οι πιθανότητες υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", πρόσθεσε ο υφυπουργός. Ο αγωγός ΤΑΡ, υπενθυμίζεται, εφόσον επιλεγεί να υλοποιηθεί σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας. "Εκείνο που έχει σημασία είναι οι αποκρατικοποιήσεις και ιδιαίτερα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας να γίνονται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και Οδηγίες και να εξυπηρετούν σε μακροπρόθεσμη βάση τα συμφέροντα της χώρας", τόνισε ο υφυπουργός.

  Σχολιάζοντας πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί μη επαρκών εγγυήσεων για τα χρέη ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε, μιλώντας γενικά, όπως είπε, ότι σε όλους τους υποψηφίους είχαν δοθεί τα στοιχεία για τις οφειλές και τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές ενώ τόνισε πως στην ελεύθερη αγορά υπάρχει και ρίσκο και ότι δεν υπάρχει αγορά με κρατικές εγγυήσεις.

  Ο υφυπουργός δεν διευκρίνισε πότε θα προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, ανέφερε ωστόσο ότι ο προηγούμενος προκηρύχθηκε σε περίοδο που παρέμενε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
  "Το θέμα αυτό έχει κλείσει, συνεπώς ο νέος διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε πολύ καλύτερες συνθήκες", τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου ενώ επεσήμανε ότι ο πήχυς για το τίμημα δεν θα χαμηλώσει.
  Ο υφυπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι:
  -Οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου και την ανανέωση της σύμβασης θα συνεχιστούν.
  -Το χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, που είναι μέτοχος της ΔΕΠΑ, θα επανεξετασθεί προκειμένου αν αποφασιστεί αν θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματισθεί, ή θα αναβληθεί προκειμένου να μεσολαβήσει ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ.
  -Ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα συζητηθεί με την τρόικα.

  Τέλος, για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι ο κ. Σαμαράς είναι ανοιχτός, βλέπει επενδυτές και έκανε σημαντική προσπάθεια προς όλες τις πλευρές.

 9. Δημήτριος avatar
  Δημήτριος 10/06/2013 18:19:49

  Επειδή εύκολα δεχόμαστε το σενάριο περί πιέσεων της Ευρώπης στους Ρώσους μήπως να αρχίσουμε να κοιτάμε και το σενάριο περί της Ρώσικης επιθυμίας για φτηνή αγορά,στην Ελλάδα της κρίσης που θα γινόταν πολύ κάτω από τα 800-900 εκ ευρώ;Και όταν κατάλαβαν ότι η Ελλάδα πουλάει αλλά δεν ξεπουλάει την έκαναν;Έχει κανείς καμία εμπιστοσύνη στο καθεστώς Πούτιν; Ας ρωτήσει στην Κύπρο ή στη Συρία αν έχει....

 10. Siegfried avatar
  Siegfried 10/06/2013 18:20:39

  Ερώτημα πρώτον: Γιατί οι Ρώσοι ήρθαν τρεις φορές στο Μαξίμου...

  Απάντηση: Διότι πράγματι έβλεπαν και βλέπουν την Ελλάδα ως σημαντικό ενεργειακό κόμβο προς την Ευρώπη

  Εκτός θέματος η απάντηση. Η σωστή είναι: γιατί ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με κράτος χωρίς θεσμούς, με προσωποπαγή εξουσία, εν ολίγοις με μπανανία. Διαγωνισμοί πώλησης δημόσιας περιουσίας (ΑΤΕ, ΤΤ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ) με έναν μόνο υποψήφιο, χωρίς καθαρούς για όλους όρους, όχι μέσω χρηματιστηρίου με βιβλίο προσφορών, αλλά μέσα σε μια νύχτα, με εσωτερική πληροφόρηση και συναντήσεις πίσω από κλεισμένες πόρτες στο Μαξίμου, ώστε να αλλάξουν μέχρι τελέυταία στιγμή οι όροι, ταιριάζουν σε μπανανίες κι έτσι μας συμπεριφέρονται. Μάλλον ΔΕΝ πουλάνε έτσι οι σοβαρές χώρες. Στον επόμενο διαγωνισμό, ο υποψήφιος θα απαιτήσει 4 επισκέψεις στο Μαξίμου, αντί για 3.

  ΥΓ1. Το σπάσιμο φημολογούμενων συμφωνιών μεταξύ επιχειρήσεων συνήθως δεν γίνεται ξαφνικά την τελευταία στιγμή, αλλά επικοινωνείται στο άλλο μέρος νωρίτερα για διαχείριση της κοινής γνώμης. Εδώ δεν έγινε. Άρα, ή υπάρχει σαφές άδειασμα της ελληνικής πλευράς, δηλαδή δημόσια διαπόμπευση μετά τις πρόσφατες προβλέψεις περί ανάπτυξης (από έμπειρη χαρτορίχτρα με έμφυτο χάρισμα, γεννημένη στην Αίγυπτο), ή υπάρχει εξόφθαλμη επικοινωνιακή γκάφα ολκής από το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση. Τουλάχιστον ας μας γίνει μάθημα για την επόμενη "αποκρατικοποίηση" (έτσι ονομάζεται πλέον στα ελληνικά της διπλής γλώσσας η πώληση σε κρατικό φορέα άλλης χώρας)

  ΥΓ2. Ποιο το ποσό από την παραπάνω μη πώληση στα προϋπολογιζόμενα έσοδα από "αποκρατικοποιήσεις" και πόσα ισοδύναμα (οριζόντια πάντα) μέτρα θα φέρει;

 11. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 10/06/2013 18:22:36

  Το μόνιμο μέλημα της Δύσης, από πριν τον Κριμαϊκό Πόλεμο, ήταν η μη επέκταση της Ρωσίας προς Δυσμάς. Στα κείμενα των Μαρξ και Ενγκελς για το Ανατολικό Ζήτημα που εξέδωσε με σχολιασμό ο Π. Κονδύλης, η απέχθεια και των δύο για την Ρωσία είναι ανάγλυφη, όπως και η θεώρησή της ως τον κύριο εχθρό της Δύσης, την οποία αυτοί εκπροσωπούν ιδεολογικά. Δίνουν διαρκώς "συμβουλές" στην Αγγλία το πώς θα αντιμετωπίσει τη ρωσική επιβουλή κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
  Τελικά, τα πράγματα δεν είναι και τόσο διαφορετικά από την εποχή του Κριμαϊκού Πολέμου (1853-1856) μέχρι σήμερα.

  • γελωτοποιος avatar
   γελωτοποιος @ ΒΙΣ 10/06/2013 22:45:55

   αυτο θα πει ιστορικη ματια...καλα εσυ μιλαμε χαραμιζεσαι...

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ γελωτοποιος 11/06/2013 01:11:28

    Ασε μας ρε Στρατουλη..

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ γελωτοποιος 11/06/2013 10:14:52

    Πού το ξέρεις ότι χαραμίζομαι; Μπορεί και όχι...

    • γελωτοποιος avatar
     γελωτοποιος @ ΒΙΣ 11/06/2013 11:50:06

     αν γραψεις βιβλιο θα μαι απο τους πρωτους..δεν κανω πλακα..dak?

 12. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 10/06/2013 18:26:55

  Ο Βαρδ/Μιτυλ. γιατί αποσύρθηκε;
  Έβγαλε ανακοίνωση;

 13. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ avatar
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 10/06/2013 18:34:38

  Μόνο οι τουρκόφωνοι Αζέροι της εταιρείας SOCAR έμειναν για την ΔΕΣΦΑ.
  Η Κυβέρνηση στηρίζει τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), που διέρχεται και από την Ελλάδα, για τη μεταφορά αζέρικου αερίου στην Κεντρική Ευρώπη, ίσως αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ο ΣΑΜΑΡΑΣ έβαλε τρικλοποδιές σε όλες τις άλλες κοινοπραξίες πλην της αζέρικης Socar που μένει μοναδική υποψήφια για τη ΔΕΣΦΑ.
  Aποσύρθηκε και η κοινοπραξία των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου ("Μ&Μ Ανώνυμη Εταιρεία Φυσικού Αερίου") από την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ! Η κοινοπραξία δεν κατέθεσε ούτε αυτή δεσμευτική προσφορά, ακολουθώντας τον δρόμο Gazprom, Sintez, και του ελληνο-τσεχικού σχήματος PPF-Τέρνα.

 14. aris. aold avatar
  aris. aold 10/06/2013 18:52:26

  Η ανακοίνωση της Γκαζ Προμ είναι για τα μπάζα.

  Ο Σαμαράς καλά το έπαιξε.

  Τους δέχθηκε τους ξαναδέχθηκε τους ικανοποίησε όλους τους όρους αναγκάζοντας τους να αποχωρήσουν, και να μην έχουν καμία δικαιολογία.

  Οι Ρώσοι απέδειξαν ότι ούτε σοβαροί παίχτες είναι ούτε μπορείς να τους εμπιστευτείς.

  Αποδεικνύεται ότι χρησιμοποιούν τις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στους Δυτικούς και όταν πάρουν αυτό που θέλουν μας πουλάνε.

  Τα ίδια έγιναν και το 74 στην Κύπρο.

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ aris. aold 11/06/2013 01:12:58

   + 1.000....

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ aris. aold 11/06/2013 10:18:11

   Oτι οι Ρώσοι δεν θα θυσιάσουν τις οικονομικές σχέσεις τους με τη Δύση για μία μικρή αγορά όπως η Ελλάδα, είναι προφανές. Η απορία μου είναι άλλη: Πώς οι Μίλερ πήγε 3 φορές στον πρωθυπουργό (αν δεν απατώμαι); Δεν ήξερε ότι από την ΕΕ τα μηνύματα ήταν αποθαρρυντικά; Δεν είχαν βολιδοσκοπήσει; Αυτό μου κάνει μεγάλη εντύπωση.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ ΒΙΣ 11/06/2013 16:58:58

    Παραμύθια τούμπανα μας σερβίρουν BIΣ. Οι "δικοί μας".
    Ο Μίλερ έχει κάθε μέρα σύσκεψη με τον διευθυντή του Northstream (Γκέρχαρντ Σρέντερ).
    Ούτε εκείνος δεν ήξερε...

    Ο Μίλερ έχει πίσω του την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής Φ/Α του κόσμου και τζίρο 153 δις $ (2011) - όσο περίπου το σημερινό ΑΕΠ της Ελλάδας.
    O CEO της Gazprom λοιπόν, πήγε 3 φορές στον πρωθυπουργό. Και ολόκληρος πρωθυπουργός δέχτηκε 3 φορές τον Μίλερ.
    Και μετά πάπαλα.
    Άν οι εγχώριοι νομενκλάτορες και καρεκλοκένταυροι έπειξαν παιχνίδι στον ίδιο τον πρωθυπουργό, πρέπει να πιάσει τη σκούπα. Τώρα. Μυρίζει άσχημα.
    Η αφέλεια πολλών πολιτών είναι ασυγχώρητη, σε συνθήκες όπως οι τωρινές, έχουμε και ΗΘΙΚΗ υποχρέωση να είμαστε ευφυείς...
    Να μην καταπίνουμε αμάσητα.

    • ελλην-1821 avatar
     ελλην-1821 @ Uncle Stgm 12/06/2013 21:02:41

     εννοεις για Ξανθο γενος;
     Εγω θα ελεγα αναξιοπιστοι... ξανθια μαφια

 15. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 10/06/2013 18:57:11

  Τό βασικό αίτιο πού βλέπω δέν είναι τά χρέη Μυτιληναίου πρός ΔΕΠΑ (300+ μύρια) αλλά η αβεβαιότητα γιά τό μέλλον ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.... άρα ΕΖ-ευρώ.

 16. MCA avatar
  MCA 10/06/2013 18:57:24

  Αφιερωμένο στους οπαδούς της ΄΄ελεύθερης οικονομίας και αγοράς΄΄………

  • karasumi avatar
   karasumi @ MCA 11/06/2013 01:26:10

   Ποιο ακριβώς; Ότι αγοράζει κάποιος μόνο αν το θέλει;

   • MCA avatar
    MCA @ karasumi 11/06/2013 18:58:43

    Εάν π.χ. του βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο και τον απειλήσουν σίγουρα δεν θα θέλει.

    • karasumi avatar
     karasumi @ MCA 11/06/2013 23:42:28

     Απείλησαν τον Πούτιν; Χα χα...

     • MCA avatar
      MCA @ karasumi 12/06/2013 18:37:58

      Αυτό καταλάβατε;Μπορεί να έχετε και δίκιο.Δηλαδή πιστεύετε ότι Αμερικάνοι,Γερμανοί,Ρώσσοι,Έλληνες,κυβερνήσεις και ιδιώτες, κινήθηκαν με καθαρά οικονομικά κριτήρια, κίνητρα και στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού,οικονομίας;

     • MAYRO XABIARI avatar
      MAYRO XABIARI @ MCA 12/06/2013 21:06:41

      Για μια άλλη εξήγηση βλ. παρακάτω:
      MAYRO XABIARI 11/06/2013 στις 11:20 am.

 17. Σταύρος Πετρολέκας avatar
  Σταύρος Πετρολέκας 10/06/2013 19:07:54

  Οτι θέλατε να μάθετε γιά την Gazprom......αλλά φοβόσαστε να ρωτήσετε......

  ( σημερινό - και άκρως επίκαιρο - δημοσίευμα στο Bloomberg)

  http://www.bloomberg.com/news/2013-06-09/gazprom-s-demise-could-topple-putin.html

 18. Γιώργος avatar
  Γιώργος 10/06/2013 19:14:16

  Να μην τα βρηκαν στης μιζες σας περασε απο το μυαλο?

 19. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 10/06/2013 19:41:04

  Τι έγινε ρε παιδιά; Έφυγε το χιλιάρμενο; Και ποιος θα μαζέψει τώρα τα μήλα από την κόκκινη μηλιά; Θα σαπίσουνε.
  (Εύγε στον Αντουάν)

  • GO avatar
   GO @ Γιάννης Φαίλτωρ 11/06/2013 07:47:07

   Το χιλιάρμενο έφταιξε ή το πιλοτικό;

  • ελλην-1821 avatar
   ελλην-1821 @ Γιάννης Φαίλτωρ 12/06/2013 21:05:10

   μαλλον το χιλιαρικο

 20. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 10/06/2013 19:48:37

  ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΨΑΞΙΜΟ ΓΙΑΤΙ ΧΑΛΑΣΕ Η ΔΟΥΛΕΙΑ........ΤΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΕΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ???? μαλλον για κοροιδα τους περναμε τους ΡΩΣΟΥΣ. Δυστυχως οι εποχες αλλαξαν........

 21. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/06/2013 19:49:47

  Mονο που δεν λεει αυτα η ανακοινωση της Γκαζπρομ.Λεει άλλα.
  Λεει δηλαδη οτι δεν συμμετεχει γιατι δεν εχει εγγυησεις οτι δεν θα χειροτερευσουν οι οροι κλπ μεχρι να εγκριθει ο διαγωνισμος.
  Μεταφραση : Στη ΔΕΠΑ χρωστανε μεγαλα ποσα διαφοροι Ελληνες ολιγαρχες,Αλουμινιον (Μυτιληναιος),Μοτορ Οιλ (Βαρδινογιαννης) και άλλοι και η κρατικη διοικηση δεν κανει τιποτα για να τα παρει.
  Απο τη Γκαζπρομ ζητηθηκε να προσφερει ενα στανταρ τιμημα που μετα δεν θα μπορει να το μειωσει ενω μεχρι να εγκριθει η πωληση και να παρει τη διοικηση οι μεγαλοσχημοι της Ελλαδος θα συνεχισουν να φεσωνουν τη ΔΕΠΑ χωρις να μπορει να κανει η Γκαζπρομ τιποτα και στο τελος θα κληρονομησει τα χρεη.
  Λοιπον καλα τα γεωπολιτικα,καλα τα περι Αμερικανων κτλ αλλα καλο ειναι να βλεπουμε ΚΑΙ τις επισημες ανακοινωσεις.
  Και ρωταω : Γιατι δεν κοβει το αεριο στην Αλουμινιον και τη Μοτορ Οιλ η ΔΕΠΑ ή γιατι δεν κανει κατασχεση περιουσιακων στοιχειων;Επειδη ειναι ευγενεις;
  Nα πληρωσουν οι φεσαδοροι που παριστανουν τους επιχειρηματιες και αφηστε τα γεωπολιτικα.

  • George avatar
   George @ ψυχραιμια 10/06/2013 20:06:46

   Εντάξει έτσι έγινε αλλά η πραγματικότητα σ'αυτή την ιστορία έχει πολύ ανιαρή πλοκή.

  • karasumi avatar
   karasumi @ ψυχραιμια 11/06/2013 01:29:39

   Να ρωτήσω και γω με τη σειρά μου: Γιατί αποσύρθηκε και η κοινοπραξία των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου (“Μ&Μ Ανώνυμη Εταιρεία Φυσικού Αερίου”; Ενδιαφέρονταν ποτέ; Τι παιχνίδι έπαιζαν;
   Γιατί όλοι μιλούν για την απόσυρση των Ρώσων αλλά η απόσυρση των "δικών μας" περνάει στα ψιλά;

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ karasumi 11/06/2013 11:13:18

    Για να κάνουν πιστευτό οι κυβερνητικοί μας "επικοινωνιακοί" το σενάριο, ότι δήθεν "φταίνε για το ναυάγιο οι Βρυξέλλες και οι κακοί Αμερικάνοι".
    Που δεν θέλουν τους Ρώσους μονοπώλιο. Ενώ τους θέλουν σε ΟΛΗ την Κεντρική Ευρώπη.
    Ξέρουν τις "αντιδυτικές" ιδεοληψίες αυτής της κοινωνίας, πατάνε πάνω τους - και μετά μας πατάνε όλους μαζί στο σβέρκο. Βρίσκουν και τα κάνουν.

 22. theo1611 avatar
  theo1611 10/06/2013 19:53:05

  Όποιος δώσει τα περισσότερα!

  Καταπληκτικό επιχείρημα!

  ΥΓ: Τα περισσότερα ήταν μη συμμετοχή!!!

 23. eumix avatar
  eumix 10/06/2013 19:57:25

  Πηγή:www.capital.gr

  "Περισσότερες από 60 μεγάλες ελληνικές ενεργοβόρες επιχειρήσεις πληρώνουν το ρεύμα σε πολύ αυξημένες τιμές σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους, γεγονός που τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο."

  http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1813358

 24. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 10/06/2013 20:16:12

  Εγώ, συγγνώμη, αλλά το μόνο προβλημα που βλέπω είναι η έλλειψη εθνικής ανεξαρτησίας. Δεν μπορεί την τύχη της χώρας να την ελέγχουν οι Ευρωπέη. Αυτά δεν θα συνέβαιναν αν ήμασταν ανεξάρτητη χώρα.

  Δεν μπορεί να θέλουμε να αναπνέυσουμε ως χώρα και ως κράτος και ζητάμε την άδεια των ευρωπέων. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥς ΕΥΡΩΠΕΟΥΣ.
  Αν δεν το κατανοήσουμε το μέλλον θα γινει ακόμα χειρότερο.

 25. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 10/06/2013 20:30:05

  Η κινηση των Ρώσων ήταν τακτικής φύσεως: Δλδ, ξεκίνησαν με τις υψηλότερες προσφορές και ανάγκασαν σχεδόν ολους τους άλλους να αποσυρθούν. Γιατί; Η απάντηση βρίσκεται στις τιμές του αερίου που πουλάν σε Ευρώπη και Ελλάδα. Αυτ'ος πρέπει να είναι ο κυριος λόγος.Τα περί εγγυησεων δεν ακούγονται πιστευτά.

  • kostis avatar
   kostis @ Νίκος Αργεάδης 10/06/2013 21:46:27

   Συγχαρητηρια. Αυτος ειναι ο λογος που οι Ρωσοι ναυαγισαν το ντιλ.. Χωρις να δωσουν μια θα εξακολουθησουν να εχουν δεσποζουσα θεση στην αγορα και να μας πουλανε ακριβα το αεριο τους. Με την εξωπραγματικη τους μη δεσμευτικη προσφορα αποθαρυναν καθε αλλο ενδιαφερομενο να μπει στην διαδικασια του διαγωνισμου. Απο την εξελιξη αυτη βολευοντουσαν και οι υπολοιποι μεγαλοι εγχωριοι παικτες (βλ. Βαρδινογιαννης) που διατηρουν προνομιακη σχεση με την ΔΕΠΑ, οπως και μεγαλοκαταναλωτες που εχουν ανοιχτους και απληρωτους λογαριασμους. Τι πρεπει να γινει? Αμεση επαναπροκηρυξη του διαγωνισμου, ακομη και με μικρο τιμημα ιδιωτικοποιηση, με το βαρος να πεφτει στην τιμη πωλησης του αεριου, υπερ της βιομηχανιας και του καταναλωτη.

 26. Αν... avatar
  Αν... 10/06/2013 20:32:49

  Και διερωτάται κανείς...(και μην το σβήσετε ). Τί παραπάνω κάνει αλήθεια ο άθλιος νταβατζής;
  Όταν ο ''σύμμαχος'', ο ''φίλος'' σου κι ..... ''εταίρος'', σε υποχρεώνει, σε πιέζει, σ΄εκβιάζει να ξεπουλήσεις οπωσδήποτε γιατί έτσι επιθυμεί, να ξεπουλήσεις μόνο σε όποιον ο ίδιος επιλέγει ας είναι και με το ευτελέστερο τίμημα που αυτόν βολεύει, πως ονομάζεται η...διαδικασία;
  Αποκρατικοποίηση; Επένδυση; Αισχρός εκβιασμός; Αξιοποίηση με...όρους ρεαλιστικούς, ή άθλια και προσβλητική εκμετάλλευση;
  Πως γίνεται και μοιάζει τελικά τόσο πολύ, με ωμή κι απροκάλυπτη ''εκπόρνευση'';

 27. Apostolos Vlahos avatar
  Apostolos Vlahos 10/06/2013 20:38:38

  Η προσφορά των Ρώσων ήταν καθαρά πολιτικού χαρακτήρα και δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να ολοκληρωθεί. Οι πραγματικά ενδιαφερόμενοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να στείλουν προσφορά που θα ήταν πολύ μικρότερη της ρωσικής. Στην επανάληψη του διαγωνισμού θα δούμε για ποιον ήταν η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ. Και μην περιμένετε τα λεφτά που συζητούσαν τώρα. Και για να παραφράσουμε και έναν μεγάλο σύγχρονο στοχαστή: "Λεφτά δεν υπάρχουν".

  • Αν... avatar
   Αν... @ Apostolos Vlahos 10/06/2013 20:43:00

   Αν όμως ''λεφτά δεν υπάρχουν'' από πλευράς αγοραστών, εμείς που
   ''λεφτά'' μόνο χρειαζόμαστε για να τα ρίξουμε στη μαύρη τρύπα των τοκογλύφων, τι λόγο έχουμε να πουλήσουμε μπιρ παρά για να ικανοποιηθούν μονάχα οι λύκοι;

 28. τασούλης avatar
  τασούλης 10/06/2013 20:52:06

  Περιμένοντας τους ρώσους

  -Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
  Είναι οι ρώσοι να φθάσουν σήμερα.
  -Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μιά τέτοια απραξία;
  Τι κάθοντ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
  -Γιατί οι ρώσοι θα φθάσουν σήμερα.
  Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;
  Οι ρώσοι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.
  -Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,
  και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη
  στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;
  -Γιατί οι ρώσοι θα φθάσουν σήμερα.
  Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί
  τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε
  για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί
  τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.
  -Γιατί οι δυό μας ύπατοι κ’ οι πραίτορες εβγήκαν
  σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες·
  γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
  και δαχτυλίδια με λαμπρά γυαλιστερά σμαράγδια·
  γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
  μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλισμένα;
  Γιατί οι ρώσοι θα φθάσουν σήμερα·
  και τέτοια πράγματα θαμπώνουν τους ρώσους.
  -Γιατί κ’ οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα
  να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;
  Γιατί οι ρώσοι θα φθάσουν σήμερα·
  κι αυτοί βαριούντ’ ευφράδειες και δημηγορίες.
  -Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
  κ’ η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που έγιναν).
  Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ’ οι πλατέες,
  κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;
  Γιατί ενύχτωσε κ’ οι ρώσοι δεν ήλθαν.
  Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,
  και είπανε πως ρώσοι πια δεν υπάρχουν.
  Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς τους ρώσους.
  Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.

  • τασούλης avatar
   τασούλης @ τασούλης 10/06/2013 21:55:49

   o παππούς μου και η γιαγιά μου ήταν φανατικοί βασιλικοί και ο αδερφός του παππού μου ήταν φανατικός κουμουνιστής, οπότε για να πειράξει τη γιαγιά μου έδειχνε τα βουνά που χωρίζουνν τη δράμα από τη βουλγαρία και της έλεγε: "έρταν και στέκνε" (έρχονται και θα μείνουν). δε θα έρθουν όμως ποτέ και υπό κανένα σχήμα.

  • γελωτοποιος avatar
   γελωτοποιος @ τασούλης 10/06/2013 22:52:35

   !!!!!!!!! εγραψες!!!!!!

   • τασούλης avatar
    τασούλης @ γελωτοποιος 10/06/2013 22:54:55

    thanx man.

 29. REYIANTIS avatar
  REYIANTIS 10/06/2013 21:00:21

  Μήπως τελικά , δεν έχει πεισθεί η διεθνής κοινοτητα για την ακεραιότητα του Ελληνικού Δημοσίου? Μήπως εχουν δικιο οι Ρώσοι, που ζητούν εγγυήσεις οτι τα χρέη της ΔΕΠΑ θα πληρωθούν? Πάντως και εγώ αν ηθελα να αγοράσω ενα ακίνητο, θα ήθελα να το πάρω "καθαρό", απαλλαγμένο από βάρη, ή με εγγυήσεις ότι θα πληρωθούν από τόν τωρινό κάτοχο. Αυτό θα κάναμε όλοι μας. Η άλλη λύση θα ήταν να απομειωθεί το τίμημα, γιά το ποσό των επισφαλών απαιτήσεων. Τοτε βέβαια, θα έπεφταν οι καλοθελητές της πολιτικο-οικονομικής νομεκλατούρας και κατηγορούσαν τον Σαμαρά, ότι ξεπουλάει τα ασημικά της χώρας. Αλλά , ......αν είχε λίγο χρόνο μπροστά του ο Σαμαράς, τότε η κατάσταση θα άλλαζε. Ας δειξουμε εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του. Οι πρωτοι μήνες της διακυβερνησης, εχουν αποδείξει οτι αξίζει και με το παραπάνω την εμπιστοσύνη μας.

 30. new.fe avatar
  new.fe 10/06/2013 21:01:25

  Αποφασεις πισω απο κλειστες πορτες και ενας λαος να κοιταει απο την κλειδαροτρυπα μηπως και καταλαβει τιποτα.
  Η πωληση των δικτυων νερου δημιουργει μονοπωλια.Εκει δεν θα επεμβει η ΕΕ;

 31. The Don avatar
  The Don 10/06/2013 22:15:56

  Μήπως ήρθε η ώρα, μιας και με την μη πώληση της ΔΕΠΑ προκύπτει χρηματοδοτικό κενό κανα δυο δισ., ο Σαμαράς να θέσει τους πάντες -και τον εαυτό του- προ των ευθυνών τους; Συγκεκριμένα, μήπως ήρθε η ώρα να πει στους δανειστές, αυτό που όλοι ξέρουμε, ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, και άρα θα πρέπει ή να το αλλάξουν ή να πάμε στη δραχμή; Φυσικά, το σενάριο δραχμή, θα ήταν θετικό για τη χώρα, μόνο αν γίνει με κάποιο minimum συνεννόησης με τους δανειστές.

 32. popaia avatar
  popaia 11/06/2013 00:26:17

  Οι δανειστές ζητάνε αποκρατικοποιήσεις για να πάρουν τα λεφτά τους και ταυτόχρονα παρεμποδίζουν τη διαδικασία.
  Οι Ρώσοι ξαποστέλνουν όλους του άλλους ενδιαφερόμενους για να πάρουν τη δουλειά αλλά μετά δεν κάνουν προσφορά κι αποσύρονται.
  Η ΔΕΠΑ θέλει να πουληθεί αλλά ξεσαλώνει με τα τσιμπούρια αυξάνοντας τα χρέη της ώστε να μην πουληθεί ή να πουληθεί μπιρ παρά.
  Η Κυβέρνηση δεν έδινε στους Ρώσους εγγυήσεις ούτε κατέβαζε το τίμημα αλλά τώρα με τους Αζέρους να τα ξεχάσουμε τα ψηλά τιμήματα.

  Πολλές οι αντιφάσεις.

  Και στο βάθος μάλλον ΗΠΑ γιατί ο ψυχρός πόλεμος δεν τέλειωσε κι ούτε θα τελειώσει στον αιώνα τον άπαντα. Και γιατί τα συμφέροντα δεν είναι καθόλου άσχετα από τη γεωπολιτική.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ popaia 11/06/2013 00:34:25

   Πως γίνεται να έχουν όλοι αυτοί , τόσο καλή ενορχήστρωση και να συγχρονίζουν τις σωστές ενέργειες, την κατάλληλη ώρα, (όπως τώρα με τη ΔΕΠΑ), αν δεν υπάρχει επιδέξιος μαέστρος ;

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ popaia 11/06/2013 13:10:01

   Ετσι ακριβως popaia!!!!!Απωλεσαμε παντελως την εθνικη μας κυριαρχια.....και επεται συνεχεια. Ακομα εχουμε δρομο. Στη κατηφορικη πορεια μας, ηγητορες και λαος, θα ανακαλυπτουμε σιγα σιγα ποια ειναι η απαρασαλευτη Αρχη στην οποια πρεπει να στηριχτουμε και οσο δεν το καταλαβαινουμε απλα επισωρευουμε δεινα. Υποψιαζομαι οτι ολα οσα γυρω μας διαδραματιζονται, θα μας πλησιασουν επικινδυνα και οι παροικουντες φαινεται το γνωριζουν[;;;]. Εμεις οι υπολοιποι θα ανκαλυψουμε, ισως δραματικα, τα τεκταινομενα οταν θα ερθουν ΞΑΦΝΙΚΑ στο φως. Η αντιδραση μας τοτε θα ειναι και το κλειδι των εξελιξεων. Ο Θεος να μας φωτισει και μην το παραβλεπουμε η το περιγελαμε αυτο. Οι παλιοι ελεγαν μεσα στη σοφια τους: ο,τι κοροϊδεψα το λουστηκα και μεις μεχρι τωρα αρκετα κοροϊδεψαμε και περιγελασαμε τα παντα.......

 33. unfair avatar
  unfair 11/06/2013 01:07:29

  Ερώτηση:
  Μήπως είμαστε μπανανία;

  Όταν οι Ρώσοι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση μας, κ οι "εταίροι" μας, κάνουν "κουμάντο" νομίζω πως είναι εύλογη η απάντηση.

 34. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 11/06/2013 09:28:34

  Κατ'αρχήν δεν είχα καμία αμφιβολία για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Μην έχουμε αυταπάτες: το παίγνιο είναι γεωπολτικό καθώς άπτεται την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ...
  Ωστόσο τώρα θα το συνδέσω (γεωπολιτικά) και με ένα άλλο θέμα, και δώστε προσοχή...καθώς κάποιοι και πάλι θα γκρινιάζουν πως είμαστε θύματα κλπ.κλπ.

  ΘΕΜΑ: "Επιλογή στελεχών για την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων"
  Όποιος νομίζει πως και αυτό το θέμα δεν παρακολουθείται στενά από έξω πλανάται πλάνην οικτρά.
  Μία κομματική επιλογή αυτών των στελεχών θα σημάνει αυτόματα την ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ από τους παίκτες του εξωτερικού.
  Η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ είναι μείζον ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ θέμα.
  Ένα θέμα που θα κυριαρχεί τα επόμενα 50 χρόνια....
  Ας το καταλάβουν κάποια κομματικά στελεχάτα.
  Σας «βλέπουν» κύριοι/κυρίες. Σας "βλέπουν"....
  Αν δεν επιλέξουν τους ικανότερους θα τρέχουν πάλι.
  Να το ξέρουν αυτό.
  Η επιλογή των συγκεκριμένων στελεχών δίνει (και ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ) μήνυμα εκεί έξω.
  Το ότι μάζεψαν 100 αιτήσεις από κάποια στελεχάτα τα οποία μυρίστηκαν εγκαίρως φαγοπότι ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ τίποτε απολύτως. Αιτήσεις γίνονται καθημερινά στα ΚΕΠ...
  Ελπίζω να έγινα κατανοητός...
  Γκε-γκε;

 35. AGGELOS avatar
  AGGELOS 11/06/2013 11:10:49

  Ρε μήπως το "ξανθό γένος" της "προφητείας" δεν είναι οι Ρωσσοι τελικώς αλλά οι ΓΕΡΜΑΝΟΙ;;;;;;;

  • γελωτοποιος avatar
   γελωτοποιος @ AGGELOS 11/06/2013 11:55:20

   !!!! εγινε παρεξηγηση...οπως και να 'χει οι ''μεγαλοι'' θα τσακωθουνε για τα δικα τους συμφεροντα, οχι απο ενδιαφερον για μας...τι ρεαλιστικες προφητειες..πρεπει να 'χαν διαβασει και Κονδυλη οι συγγραφεις..

 36. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 11/06/2013 11:20:39

  Το να πέσουν οι ακριβές τιμές του φυσικού αερίου μετά από επαναδιαπραγμάτευση, είναι πιο σημαντικό από την πώληση της ΔΕΠΑ στη Gasprom. Η μία μετά την άλλη οι εταιρίες ενέργειας ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία και έπεται συνέχεια), είτε επαναδιαπραγματεύονται την τιμή του φυσικού αερίου, είτε προσφεύγουν σε διαιτησία και οι τιμές μειώνονται. Το μερίδιο των Ρώσων στην αγορά ενέργειας μειώνεται συνεχώς όσο υπάρχουν φθηνότερες εναλλακτικές από Αμερική, Νορβηγία και Αλγερία. Οι Κινέζοι τους σνόμπαραν αφού είδαν την τιμολογιακή πολιτική τους και στράφηκαν αλλού. Ίσως οι Ρώσοι άκουσαν τα καμπανάκια της μείωσης των τιμών και στην Ελλάδα και είδαν ότι δεν τους βγαίνει η αγορά της ΔΕΠΑ οικονομικά.

 37. popaia avatar
  popaia 11/06/2013 12:58:12

  @ Τί να λέμε.
  Εντάξει, κατακριτέα τα μπανανιακά κόλπα αλλά έτσι όπως το λες βρε παιδί μου είναι σαν να μην υπάρχει ούτε για δείγμα άξιος άνθρωπος στη ΝΔ κι έχουνε μαζευτεί όλοι οι ικανοί προς τα πασοκοαριστερά.

  • AGGELOS avatar
   AGGELOS @ popaia 11/06/2013 13:51:23

   για πες Ε Ν Α Ν στην πασοκοαριστερα

 38. billi smart avatar
  billi smart 11/06/2013 18:13:45

  χαλαρα...μεχρι να γινουν οι αγωγοι....οι ρωσσοι εχουν το πανω χερι στην ενεργεια στην ευρωπη...οποτε εχουν και το πανω χερι σε οποιαδηποτε διαπραγματευση...ετσι ειναι οταν εχεις την πρωτη υλη....

 39. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 12/06/2013 01:27:15

  Δεν λέω ότι ασπάζομαι την άποψη του Γ. Παπαθανασόπουλου, αλλά δείτε το και αυτό ως μία εκδοχή:
  http://aktines.blogspot.gr/2013/06/blog-post_3084.html#more
  Το ότι οι Ρώσοι δεν λειτουργούν με καρτεσιανή δυτική λογική είναι, πάντως, βέβαιο.
  Και γενικά είμαι πεπεισμένος ότι αν αφήνεις το Φανάρι και τον genius Ιερώνυμο να κάνουν εξωτερική πολιτική, το πολύ πολύ να σου προκύψει ένα εξτρά τζαμί στην Αθήνα, με την ελπίδα να ανοίξει η περιβόητος Χάλκη για να βγάζει μερικούς εξτρά παπάδες το χρόνο (μιας και δεν υπάρχουν άλλες ιερατικές ή θεολογικές σχολές στον μάταιο τούτο κόσμο και όσοι θέλουν να ιερωθούν δεν έχουν πού να σπουδάσουν, οι χριστιανοί....).

 40. MCA avatar
  MCA 12/06/2013 23:35:09

  Η ερμηνεία που δίνεται έχει λογική. Μετά όμως τα όσα έχουν προηγηθεί και ειπωθεί όλο αυτό το διάστημα,από ξένους και Έλληνες, είναι δύσκολο και ο πιο καλοπροαίρετος να πεισθεί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.