#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/03/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πέντε ερωτήματα και μια "απάντηση" μετά τη "σωτηρία" της Κύπρου του Κώστα Ροδινού

Την Κύπρο την εκτέλεσαν με κυνικό τρόπο.

Όλα τ’ άλλα, όπως θα έλεγε και η γιαγιά μου, αποτελούν «παρηγοριά στον άρρωστο, μέχρι να βγεί η ψυχή του».

Δεν σας προκαλεί άλλωστε εντύπωση ό,τι όλοι μιλάνε για «οδυνηρή» και «επώδυνη» λύση, αλλά κανένας δεν βρήκε το θάρρος να δεσμευτεί ότι πρόκειται  και για μια αποτελεσματική λύση;

Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι!

Και δεν είναι, γιατί από τη μια μέρα στην άλλη, δεν αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο μιας χώρας.

«Θέλει δουλειά πολλή». Χρειάζεται και χρόνος.

Δεν γίνονται τέτοιες αλλαγές σ’ ένα .....τριήμερο.

Δεν είναι,  γιατί τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά και είναι απλώς ζήτημα χρόνου το πότε θα ανακοινωθούν νέα και επώδυνα μέτρα.

Δεν είναι γιατί το μόνο βέβαιο, που όλοι ομολογούν, είναι ότι η Κύπρος πρόκειται να υποστεί μια δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ, κατακόρυφη πτώση του βιοτικού της επίπεδου, αύξηση της ανεργίας και διάλυση του κοινωνικού ιστού.

Ό,τι λίγο πολύ βιώνουμε και εμείς την τελευταία τετραετία, μόνο που στην περίπτωση της Κύπρου η θεραπεία είναι σοκ και τα αποτελέσματα  βιαιότερα.

Πέντε ερωτήματα, κατά τα γνώμη μου,  έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Το πρώτο: Έχει το δικαίωμα η Ευρωζώνη (η Γερμανία δηλαδή) να αποφασίζει για το παραγωγικό μοντέλο μιας χώρας; Και μάλιστα με τόσο βίαιο και απόλυτο τρόπο;

Η απάντηση ήρθε διά στόματος  του υπουργού  Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν (επειδή προφανώς διαισθάνεται ό,τι θα είναι ο επόμενος ...στόχος) : «Η Γερμανία», δήλωσε  στο Reuters, «δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το επιχειρηματικό μοντέλο για άλλες χώρες στην ΕΕ»!!!  (δική μας σημείωση, όπως ακριβώς έκανε στην περίπτωση της Κύπρου) . «Δεν θα πρέπει, υπό το πρόσχημα τεχνικών οικονομικών θεμάτων, να πνίγονται άλλες χώρες». Και προσθέτει: «δεν θα πρέπει η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία να λένε ‘θέλουμε τα χρηματοοικονομικά κέντρα [να είναι] σε αυτές τις τρεις χώρες και οι άλλες να σταματήσουν. Είναι κατά της ενιαίας αγοράς και της ευρωπαϊκής ενότητας», και συνεχίζει, λέγοντας :«ότι το να επιδιώκεις ηγεμονία είναι λανθασμένο και μη ευρωπαϊκό»!!!

Όμως, και αν ακόμα το μοντέλο θέλει  αλλαγή (και στην περίπτωση της Κύπρου είναι βέβαιο ό,τι ήθελε) γιατί έπρεπε να γίνει με τόσο βίαιο τρόπο; Γιατί δεν δόθηκε  ένα εύλογο χρονικό διάστημα να αναδιαρθρώσει σταδιακά το τραπεζικό της σύστημα; Γιατί όλα «εδώ και τώρα», υπό το κράτος απειλών, εκβιασμών και τηλεγραφημάτων;

Δεύτερον, υπήρχε κάποια, άλλη καλύτερη λύση;

Κατ’ αρχήν η καταστροφή μιας χώρας, έξωθεν επιβληθείσα, δεν νοείται λύση. Δεύτερον, το αν μια λύση είναι καλή ή κακή, εξαρτάται από ποιά οπτική γωνιά το βλέπει κανείς, ποιό είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και ποιές ήταν οι εναλλακτικές μεταξύ των οποίων επελέγη η  «λύση».

Η «λύση»  που δόθηκε, για παράδειγμα, βραχυπρόθεσμα φαίνεται καλή για τη Γερμανία. Βραχυπρόθεσμα, όμως. Γιατί μακροπρόθεσμα και η ίδια η Γερμανία θα «λουστεί» τις επιπτώσεις των εμμονών της. Οι αγορές είναι αμείλικτες.

Έχω, όμως, και μια άλλη ...απορία. Τι  μας κάνει να....ελπίζουμε ό,τι οι γραφειοκράτες της Κυπριακής τρόϊκας (που επέμεναν τόσο πολύ στο κλείσιμο των τραπεζών) εκτιμούν σωστά τα δεδομένα και δεν θα πέσουν έξω, όπως ο Τόμσεν και η παρέα του; Τίποτα απολύτως;

Όλες αυτές τις ημέρες, δεν βρήκα, ούτε μια σοβαρή ανάλυση, που να δίνει, έστω κάποιες ελάχιστες, πιθανότητες επιτυχίας στο υποτιθέμενο σχέδιο διάσωσης. Επομένως, ποιόν προσπαθούν να κοροϊδέψουν; Και για ποιά σωτηρία μιλάνε όταν μια χώρα οδηγείται στην καταστροφή;  Δυστυχώς, η Κύπρος βρέθηκε ενώπιον ενός απαράδεκτου εκβιασμού (που προσβάλει τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης) ή κάνετε ο,τι θέλουμε ή σας πτωχεύουμε! Ποιός θα επέλεγε την πτώχευση; «Μα δεν υπήρχε άλλη λύση», μας λένε. Στα σοβαρά, μπορούσε να βρεθεί μια λύση, σ΄ ένα τόσο περίπλοκο θέμα, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Και λύση που να την αποδεχόταν η τρόϊκα, η οποία εξ υπαρχής δήλωνε οτι δεν θα δεχόταν κάτι άλλο; Στην Κύπρο δεν βρέθηκε άλλη λύση επειδή η Ευρωζώνη ήθελε τη συγκεκριμένη λύση. Τελεία και παύλα!

Τρίτον, η  «λύση» της Κύπρου δεν αφορά μόνο στην Κύπρο.  Δυστυχώς αποτελεί το πείραμα. Όπως μου έλεγε φίλος, έμπειρος περί τα τραπεζικά, με την αψυχολόγητη και εγκληματική απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων, ουσιαστικά άνοιξαν οι …Πύλες της Κολάσεως!

Η τραπεζική πίστη, υπέστη ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα, από το οποίο ουδέποτε θα συνέλθει.

Παράλληλα, η ίδια η Ευρωζώνη, άρχισε να πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται.

Και ήρθε ο ανεκδιήγητος Νταϊσελμπλούμ για να μας αποκαλύψει ότι το  «μοντέλο σωτηρίας» της Κύπρου θα εφαρμοστεί και αλλού!

Το μόνο που δεν  έκανε ήταν να αναφέρει και ποιοι θα είναι οι επόμενοι….στόχοι. Αν και όλοι τους πιθανολογούν…

Και χτές, τη σκυτάλη πήρε  ο Φινλανδός Πρωθυπουργός.

Αναμφίβολα, κάποιο σχέδιο εξυφαίνεται.....

Όμως, κάνουν ένα τραγικό λάθος, αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της αφροσύνης τους, εντός του Νότου. Ενδεικτικό του κλίματος ανασφάλειας που  αρχίζει να πλανάται πάνω από την  Ευρώπη  είναι ο,τι :"Το 54% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται τις υποσχέσεις της καγκελαρίου Μέρκελ περί της ασφάλειας των τραπεζικών καταθέσεων στην Γερμανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Forsa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RTL."

Το φαινόμενο της πεταλούδας!

Τέταρτον, το καίριο ερώτημα είναι τι γίνεται εφεξής. Πρώτα-πρώτα απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, τελείωσε. Θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για να συνέλθει. Δεν είναι μόνον τα κεφάλαια που θα κάνουν φτερά, οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν, η μείωση του ΑΕΠ και η επικείμενη  φτωχοποίηση της χώρας. Η Κύπρος έχασε τον βασικό πυλώνα της οικονομίας της. Καλά τα ευχολόγια, αλλά πως θα αναπληρωθούν οι απώλειες; Η Κύπρος χρειάζεται άμεσα ένα νέο μοντέλο οικονομικής οργάνωσης και ανάπτυξης, Όμως, χωρίς τραπεζικό σύστημα, πως θα χρηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας της; Και μετά το κούρεμα των καταθέσεων, ποιά εταιρεία θα εμπιστευτεί τα κεφάλαιά της στο νησί;  Επειδή τα μεγέθη της οικονομίας της είναι μικρά, η Κύπρος πρέπει να απαιτήσει άμεσα από την ΕΕ τη χρηματοδότηση ενός ευρυτάτου προγράμματος  δημοσίων επενδύσεων για να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση της οικονομίας της. Παράλληλα, μεγάλα έργα μπορούν να τρέξουν μέσω ΣΔΙΤ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη ναυτιλία. Προφανώς, μεγάλο είναι το στοίχημα  των κοιτασμάτων, αλλά δεν πρέπει να εκποιηθούν αντί πινακίου φακής. Παράλληλα, στη Μεγαλόννησο πρέπει να ξαναδούν τις συμμαχίες τους. Γιατί οι φίλοι, στα δύσκολα φαίνονται. Τέλος, θεωρώ ότι είναι εθνική υποχρέωση της Ελλάδος, τόσος σε επίπεδο πολιτικής, πνευματικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ηγεσίας να αναζητήσει τρόπους στήριξης της Μεγαλονήσου με κάθε τρόπο. Με έργα.

Πέμπτον, η κρίση στην Κύπρου έφερε για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο το τεράστιο ζήτημα του ελλείμματος δημοκρατίας που παρατηρείται στην Ευρωζώνη. Δεν είναι δυνατόν ο κ. Σόϊμπλε να υπαγορεύει δίκην τελεσιγράφου τις απόψεις του. Είναι απαράδεκτο να απαξιώνονται λαοί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Οι διαπιστώσεις του κ. Γιούνκερ ήταν συγκλονιστικές. Και σοκαριστικές. Επίσης, η πολιτική δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη λογιστική διαχείριση. Το μέτρον της πολιτικής πρέπει να είναι οι άνθρωποι και η κοινωνία στο σύνολό της. Δυστυχώς, σε περιστάσεις κρίσιμες η τύχη της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια ηγετίσκων Γ’  διαλογής. Μια τέτοια Ευρώπη δεν έχει μέλλον και όποιος δεν το βλέπει, απλώς εθελοτυφλεί. Ακόμα και η Γερμανία, που φαίνεται να κερδίζει και να επιβάλλει την πολιτική της, δεν αποκλείεται  στο τέλος θα βρεθεί μεν νικήτρια στην αρένα, αλλά το πλήθος αντί να την αποθεώσει, να την τιμωρήσει με την οργή του.

Υπάρχει, όμως, ακόμα μια ερώτηση στην οποία μπορώ να εικάσω την απάντηση. Γιατί η Γερμανία προώθησε την ιδέα  του κουρέματος των καταθέσεων και επέμεινε μέχρι τέλους στην άποψη αυτή και γιατί ο "εκλεκτός" του Σόϊμπλε, Πρόεδρος του  Eurogropu, μίλησε για επανάληψη του "μοντέλου σωτηρίας της Κύπρου;" Προφανώς και δεν είναι αφελείς. Γνωρίζουν τις επιπτώσεις. Θεωρώ, όμως, ό,τι η Γερμανία θέλει, με κάθε τρόπο, να αποφύγει μελλοντικά πακέτα ...σωτηρίας. Θέλει να πετάξει στα σκουπίδια και τον ESM. Με την Ισπανία σε κρίση και  την Ιταλία μετέωρη (η σωτηρία τους θα απαιτούσε τρίς ευρώ) το Βερολίνο στέλνει ένα εκκωφαντικό μήνυμα: αν θέλετε να σας.....σώσουμε θα πληρώσουν και οι τράπεζες σας. Ποιός ο απώτερος στόχος του μηνύματος; Οι ενδιαφερόμενοι να βρούν τρόπο να ..σωθούν μόνοι τους! 

Συμπέρασμα:  σε μια κρίσιμη περίοδο που η Ευρωζώνη, υποτίθεται, πώς άφηνε τα χειρότερα πίσω της, βρίσκεται πάλι αντιμέτωπη με ....υπαρξιακά ζητήματα. Το ΔΝΤ ...προειδοποιεί την Ιταλία, η ΕΕ τη Σλοβενία,  η ανεργία αυξάνεται στη Γαλλία, στη Γερμανία ανησυχούν για τις καταθέσεις τους, στην Πολωνία πάνω από το 50% δεν θέλει να υιοθετήσει το ευρώ και πάει λέγοντας. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα. Δεν αντιμετωπίζονται σε επίπεδο τεχνοκρατών. Δυστυχώς η Ευρώπη, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα παραμείνει «όμηρος» των εκλογών της κας Μέρκελ. Όμως, τα ζητήματα της ευρωζώνης είναι πλέον δομικά και η αντιμετώπισή τους απαιτεί  δομικές αλλαγές και στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία πρέπει να απαλλαγεί από τις χρόνιες παθήσεις των εμμονών της.

Θα το αντέξει;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγόνι avatar
  βαγόνι 28/03/2013 07:48:08

  Οι Γερμανοί δεν αλλάζουν...είτε ενεργούν"δι'ίδιον λογαριασμόν",είτε
  "ώς μακρά χείρ" των ισχυρών του δυτικού κόσμου,επειδή κάποιος πρέπει
  να κάνει το dirty job...!
  Σ'ότι μας αφορά,είμαστε πάλι αντιμέτωποι με το φάσμα συρρίκνωσης του
  Ελληνισμού,το οικονομικό,το γεωπολιτικό,το πολιτισμικό,το εθνικό εν τέλει...
  Και το θέμα είναι τί κάνουμε υπο της περιστάσεις...μικροπολιτικά περιθώρια
  δεν υπάρχουν για κανέναν!
  Τό άρθρο σου και σαφές και σωστό!

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/03/2013 07:58:52

  Υπαρχει ομως και ενα αλλο ερωτημα που αποφευγουμε.Γιατι ειναι υποχρεωμενη η Γερμανια να σωζει αλλες χωρες;Δεν προβλεπεται απο καμμια συνθηκη της ΕΕ.
  Το αρθρο στο τελος αφου λεει διαφορα καταληγει οτι οι Γερμανοι στελνουν το μηνυμα σε Ιταλους και Ισπανους να σωθουν μονοι τους.Και το ερωτημα ειναι γιατι δεν πρεπει να σωθουν μονοι τους.Γιατι πρεπει καποιος αλλος να πληρωσει τα χρεη και τα ελλειμματα τους;
  Οσο για τη διαλυση προφανως οι Γερμανοι εκριναν οτι αν ειναι να πληρωνουν τον καθενα που εχει χρεος δεν τη θελουν τετοια ενωση.Καιρος να το καταλαβουν και οι υπολοιποι και να αποφασισουν επι του πρακτεου : ή να μην εχουν ελλειμματα και χρεη ή να φυγουν.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ψυχραιμια 29/03/2013 00:19:43

   Αγαπητέ Ψυχραιμία,
   μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε, αν γνωρίζετε, πόσο ακριβώς έχει πληρώσει η Γερμανία για την ..κρίση;
   Και πόσο έχει ωφεληθεί από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και την αναδιάρθωση του χρέους της, μέσω αναχρηματοδότησης;
   Θα το εκτιμούσα πολύ.'
   Ευχαριστώ

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Κώστας Ροδινός 29/03/2013 07:14:14

    Kαθολου δεν εχει πληρωσει.Αλλα τα μηδενικα επιτοκια οφειλονται στο ρεκορ εξαγωγων που εχει και τους σχετικα μικρους μισθους εν σχεσει με ην παραγωγη της.Με αλλα λογια η κριση απεκαλυψε τις φουσκες και η δικη τους οικονομια δεν ειχε φουσκα.

 3. Κώστας Κοντοθανάσης avatar
  Κώστας Κοντοθανάσης 28/03/2013 08:01:30

  "Είπε, επίσης, ότι στην Ιταλία θα παρουσιασθεί ένας νέος Μουσολίνι, στη Γερμανία ένας νέος Χίτλερ και η ΕΟΚ θα διαλυθεί. Η ΕΟΚ, είπε, δεν έχει καμία σχέση με την Αμερική. Η Αμερική μοιάζει με έναν αργαλειό, που αφομοιώνει όλα τα κουρέλια, ενώ στην ΕΟΚ υπάρχουν αντιτιθέμενα και διαπλεκόμενα συμφέροντα". Αυτά είπε ο πατήρ Παΐσιος το 1992 σε έναν επισκέπτη του, τώρα ταξίαρχο ε.α. Τα βλέπουμε να εκπληρώνονται.

 4. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 28/03/2013 08:45:04

  Καλή σας ημέρα κ. Ροδινέ.
  Πάντα ο λόγος σας είναι σαφής, κρυστάλλινος, διαφωτιστικός και κυρίως ανθρωποκεντρικός. Βάλατε τα πράγματα στη θέση τους.
  Πιό πολύ, δε θα μπορούσα να συμφωνήσω!
  Θα σταθώ στο σημείο που αναφέρετε : ''θεωρώ ότι είναι εθνική υποχρέωση της Ελλάδος, τόσο σε επίπεδο πολιτικής, πνευματικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ηγεσίας να αναζητήσει τρόπους στήριξης της Μεγαλονήσου με κάθε τρόπο. Με έργα.''
  Ο Ελληνισμός δέχεται απροκάλυπτη επίθεση. '' Την Κύπρο την εκτέλεσαν με κυνικό τρόπο'' λέτε κι έχετε απόλυτο δίκιο. Όμως, δεν είδατε πόσο διστακτικοί, ανίσχυροι, άλαλοι σταθήκαμε ήδη, μπροστά στο πρώτο εις βάρος μας άγριο έγκλημα; Ήτανε σα να ορμήσανε μέσα στο σπίτι μεθυσμένοι οι τοκογλύφοι που μας «ελέγχουν» με συμβόλαια χρέους, κι ενώ βιάζανε ομαδικά την αδελφή μας, εμείς μέναμε ακίνητοι και απαθείς, ευελπιστώντας να εξευμενιστούν μ΄αυτή την κτηνωδία και να μας κάνουν έκπτωση στους …τόκους. Εγώ τουλάχιστον, έτσι το εισέπραξα.
  Κι όχι μονάχα εγώ….
  Δεν ξέρω τι προστάζει η....λογική, ούτε τι υποδεικνύει η ...σωφροσύνη, εγώ πάντως ντρέπομαι κι αισθάνομαι βαθύτατα ηττημένη. Η ματαιοπονία-ελπίδα-ευχολόγιο περί τάχα μελλοντικών ρεβάνς της αξιοπρέπειάς μας, δεν με παρηγορεί.
  Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, αποφασιστικά, προστατευτικά και γενναία, γιατί τα χειρότερα έρχονται.
  Οι επιμελείς μαθητές... Δε γίνεται να ασχολούμαστε με τα ...μαθήματά μας, ενώ μας παίζουνε στα ζάρια κι όλο χάνουμε......

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Queen For The Black Side 28/03/2013 10:12:03

   Παραστατικοτατη βασιλισσα...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Queen For The Black Side 29/03/2013 00:21:42

   Μεγαλειοτάτη, όπως λέει και ο Τηλέμαχος,
   υπό τις παρούσες συνθήκες το αρραγές του εθνικού μετώπου αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/03/2013 08:50:46

  Τα ιδια και τα ιδια,γκρινιες και γκρινιες χωρις νοημα.Παραδεχθειτε επι τελους οτι η πολιτικη ηγεσια (Σημιτης,Καραμανλης,αλλά και Κωνσταντοπουλος και Τασσος Παπαδοπουλος) που μιλουσαν για το εθνικο στοχο της ΟΝΕ λεγανε μπαρουφες και επεσαν εξω.
  Αφου το παραδεχθειτε θυμηθειτε οτι ο Σοιμπλε προτεινε συμφωνημενη εξοδο απο την ευρωζωνη με βοηθεια μαλιστα στο Βενιζελο και αρχιστε συνομιλιες εδω και τωρα για επανοδο στη δραχμη με ομαλοτητα.Αλλιως συμμορφωθειτε και κοψτε τις διαμαρτυριες.Τα υπολοιπα ειναι τριχες.

 6. unfair avatar
  unfair 28/03/2013 08:52:12

  καλημέρα κ. Ροδινέ,
  ακριβώς όπως τα λέτε! Η λύση πρέπει να είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ κ όχι απλά βασισμένη σε αριθμούς! Καθώς από την αρχή της ένωσης των χωρών της ΕΕ ήταν γνωστό πως υπάρχουν ανισότητες, γι' αυτό κ τα δεκάδες προγράμματα δημοσίων επενδύσεων ειδικότερα προς τις αδύναμες χώρες, αν κ πολλά από αυτά τα αναλάμβαναν [άμεσα ή έμμεσα] οι "δυνατές" χώρες κ γι' αυτόν το λόγο γινόταν ένας κύκλος κ μια ροή των χρημάτων. Σίγουρα υπήρχε [κ υπάρχει] διαπλοκή κ ζητήματα που λύθηκαν με τα χέρια να σφίγγουν κάτω από το τραπέζι, όμως γι' αυτά δεν ευθύνεται ο "λαός" [ο περισσότερος κόσμος που πίστεψε στην ένωση της Ευρώπης σαν ένα μεγαλύτερο χωριό που θα πρόσφερε σ' όλους περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης μέσα σ' ένα ειρηνικό περιβάλλον].
  Οπότε το ερώτημα είναι γιατί να σταματήσει αυτός ο κύκλος; οι σκέψεις μου, με οδηγούν στο συμπέρασμα, πως θέλουν οι "δυνατοί" παίκτες, κυριαρχικά δικαιώματα, που καμιά χώρα κανονικά δεν πρέπει να χάσει, κ αυτά είναι οι μεγάλες κοινωφελείς επιχειρήσεις [Ενέργεια, Νερό, Ορυκτός πλούτος, Επικοινωνίες] κ μονοπωλιακά συστήματα [Τράπεζες, Υγεία, Παιδεία, Στρατός], παρότι εν μέρει τα ελέγχουν με ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, επιθυμούν πλήρη δικαιώματα κ έλεγχο! ώστε να μην υπάρξει καμία μελλοντική δυνατότητα για αντίδραση από τους "αδύναμους". Με πιο απλά λόγια, οι χαλκάδες θα 'ναι από ατσάλι!
  Αυτό κάνουν κ στο χθεσινό έντιμο κ λογικοφανές άρθρο του Τηλέμαχου, παρουσιάζεται το δέντρο, αλλά όχι το δάσος.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ unfair 29/03/2013 00:23:50

   προφανώς και η λύση πρέπει να είναι πολιτική.
   Χθές βγήκαν τα στοιχεία και για την Πορτογαλία. Η τρόϊκα τους για το 2012 είχε εκτιμήσει ύφεση 4.4% και έφτασε στο 6.6%!

 7. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 28/03/2013 08:52:36

  Η κραυγή αγωνίας του Χ. Πισσαρίδη
  http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/766696/ArticleFTgr.aspx

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Κώστας Ροδινός 28/03/2013 13:56:40

   Δεν είμαι πεπεισμένος κατά πόσο ο Πισσαρίδη αξίζει σεβασμού.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Κώστας Ροδινός 28/03/2013 15:36:13

   ''Η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση προφανώς.''
   Φυσικά. Κάθε ''σφάγιο'' που φτάνει στο λεπίδι χαρακτηρίζεται ''ειδική περίπτωση'', ώστε να εφησυχάζει το κοπάδι και να μη...στρεσάρεται. Γιατί τότε, το κρέας του γεμίζει τοξίνες και δεν είναι υγιεινό προς βρώσιν.... :-)
   «Τα αρνιά προς σφαγή στοιβάζονται σε φορτηγά για να ταξιδέψουν από τον έναν τόπο στον άλλο μέσα σε συνθήκες συνωστισμού, χωρίς νερό και φαγητό επί ώρες. Αυτό τους προκαλεί εξαιρετικό στρες και πανικό, ενώ πολλά από αυτά πεθαίνουν πριν φτάσουν στον προορισμό τους.
   »Οταν δε φτάσουν στο σφαγείο, σφάζονται χωρίς κανένα αναισθητικό, μπροστά στα υπόλοιπα, που αναγκάζονται να παρακολουθήσουν το θέαμα έντρομα και πανικοβλημένα βελάζοντας σπαρακτικά, εφόσον αντιλαμβάνονται ότι το ίδιο θα συμβεί και σε αυτά».
   Τ΄ αρνιά το αντιλαμβάνονται.
   Τα ....ζωντανά της Ε.Ε ακόμη..........

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Queen For The Black Side 29/03/2013 00:25:15

    Δεν υπάρχουν μοναδικές περιπτώσεις σε μια ένωση.
    contagion effect λέγεται αγγλιστί η ....μετάδοση της κρίσης!

 8. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 28/03/2013 08:58:54

  Η Ευρώπη είναι μόνο μια γεωγραφική έννοια.
  Κάτι που βλέπουμε να επαληθεύεται στις μέρες μας.
  Ας προετοιμαστούμε λοιπόν από τώρα για την επόμενη μέρα.
  Αν μπορούμε...

 9. Ραβινος avatar
  Ραβινος 28/03/2013 09:02:56

  Ολοι τωρα ασχολουνται με την νεκροψια κανεις δεν ασχολειται με την υπαρξη προτερης διαγνωσης και αγωγης θεραπειας της ανιατης ασθενειας που ειναι η σπαταλη οικονομικων πορων που δεν εχεις και τους βρισκεις με δανεικα !Ολοι συζητουν για μια Γερμανοκρατουμενη Ευρωπη και οχι για το γιατι εγινε αυτο .Οταν η Γερμανια πριν απο 10 χρονια περιεκοπτε δραματικα το κοινωνικο της προγραμμα ,οταν οι Γερμανικες επιχειρησεις μεταφερονταν στην Πολωνια {λογω μικροτερου εργασιακου κοστους} και οι Γερμανοι εργαζομενοι πηγαιναν μεταναστες στην Πολωνια ,Τσεχια κλπ,οταν η VW περιεκοπτε μισθους και μειωνε την εβδομαδιαια απασχοληση στις 4 ημερες ,οταν το μεσο εισοδημα των Γερμανων ειναι στο 80 % των Γαλλων και Ιταλων ,οταν μειωνε συνταξεις και εβαζε περιορισμους στις μετακινησεις των τουριστων κλπ κλπ βαζοντας την πειθαρχια και ελεγχο πανω απο ολα για την εξυγιανση της οικονομιας της ενω εμεις και οι αλλοι εξυπνοι της μεσογειακης λεκανης Ισπανοι ,Ιταλοι γλεντοκοπουσαμε τα δανεικα και αγυριστα τωρα κλαιμε και οδυρωμαστε γονυπετωντας για το πως και το γιατι εγινε αυτο !Οσον αφορα την περιφημη αλληλεγγυη της Ευρωπης αυτο που εχω να πω ειναι οτι ναι μας πρεπει αλλυλεγγυη αλλα για να φτιαξουμε τους δρομους ,τα αεροδρομια ,τα λιμανια ,να αλλαξουμε τα λεωφορεια , τα τραινα , τον εξοπλισμο των επιχειρησεων κλπ κλπ οχι να δανειζομαστε για καταναλωση αχρηστων υλικων και διασκεδασεων σε διακοποδανεια ,εορτοδανεια ,γαμοδανεια κλπ κλπ .Οποτε η θεση μου ειναι λιγωτερες κουβεντες και πιο πολυ δουλεια οπως λεγαμε στην εποχη μου στους συνδικαλιστες καταστροφεις του εργατικου κινηματος !

  • Ο Πειρατής avatar
   Ο Πειρατής @ Ραβινος 28/03/2013 09:23:53

   ΄Ετσι πάνσοφε Ραβίνε. Ακούς εκεί τα κοπρόσκυλα που ''γλεντοκοπούσανε τα δανεικά και αγύριστα'' τώρα να θέλουν να ζήσουν σαν άνθρωποι!
   Arbeit macht frei (Η εργασία απελευθερώνει) - ΕυρωΝταχάου 2013.
   Υπάρχει διέξοδος-πρόταση. Ας επιλέξουν :
   Πράσινο σαπούνι ή σκόνη πλυντηρίου;

   • Heaven avatar
    Heaven @ Ο Πειρατής 28/03/2013 11:36:14

    σκόνη πλυντηρίου!!
    εχει και μπλε και πράσινους κόκκους...

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Ραβινος 28/03/2013 12:38:45

   Μιά ἐρώτηση μόνο:Τί μισθούς ἔπαιρναν καί συνεχίζουν νά παίρνουν οἱ Γερμανοί καί τί κοινωνικές ὑπηρεσίες ἀπολαμβάνουν;
   Γιά νά τά βάζουμε ὅλα στή θέση τους...

   • anideos avatar
    anideos @ Κυθήριος Τ. 28/03/2013 13:01:14

    Aπo το 2000 μεχρι και το 2008 οι μισθοι στη Γερμανια ειχαν αρνιτικη αυξηση 0,5% Απο τ0 2008 μεχρι το 2011 παραμειναν σταθεροι και αυξηθηκαν το 2012 δεν ξερω κατα ποσο.
    Ομως μην βλεπεις απλα το νουμερο πριν τα ευρα του μισθου, αλλα την παραγωγικοτητα την οποια αυτος πληρωνει. Οτι πληρωνεις παιρνεις δηλαδη.
    Και μην ψαχνεις να βρεις γωνια στο ταλιρο κι εδω υπαρχουν εκατομμυρια ανθρωπων που μετα απο 40 χρονια εργασημα παιρνουν μια συνταξη των 800 ευρω και δεν εχουν δικαιομα περαιτερω κοινωνικων παροχων.
    Το γερμανικο κρατος βλεπεις λεει πως με δικο σου σπιτι και 650 ευρα το μηνα ζεις σαν βασιλιας...

    • Κυθήριος Τ. avatar
     Κυθήριος Τ. @ anideos 28/03/2013 13:10:24

     Ναί Δημήτρη,ἀλλά μέ 650 εὐρώ,πῶς μπορεῖς νά μεγαλώσεις παιδιά καί νά τά σπουδάσεις;
     Πῶς θά πληρώνεις τό στεγαστικό γιά νά παραμείνει δικό σου τό σπίτι; Τά γνωστά δηλαδή.
     Μπορεῖ νά ἦταν ἀρνητικοί ἤ σταθεροί οἱ μισθοί ὅπως μοῦ λές,ἀλλά πόσο κυμαίνονταν;

     • Ο Πειρατής avatar
      Ο Πειρατής @ Κυθήριος Τ. 28/03/2013 15:40:36

      Και γιατί πρέπει να μπορείς να μεγαλώνεις παιδιά; Και γιατί να τα σπουδάζεις; Και γιατί θές ιδιόκτητο σπίτι;
      ...Μην ψάχνεις να βρεις κι εσύ τη ....γωνία στο τάλιρο των νεοφιλελεύθερων!

     • Ο Πειρατής avatar
      Ο Πειρατής @ Κυθήριος Τ. 28/03/2013 15:56:52

      Άμα σου πει δε, ακριβώς πού κυμαίνονταν οι Γερμανικοί μισθοί με την .....αρνητική αύξηση, πως θα μπορεί να κηρύττει μετά παραχαράσσοντας την αλήθεια, το δίκαιο των ινδαλμάτων του; Ρώτησε κάποιον άλλον καλύτερα. Τον Θείο ας πούμε....

     • Κυθήριος Τ. avatar
      Κυθήριος Τ. @ Ο Πειρατής 28/03/2013 16:14:44

      Ἔ,δέν εἴπαμε κι ἀκριβῶς,στό περίπου...

     • anideos avatar
      anideos @ Ο Πειρατής 28/03/2013 23:09:04

      Εχετε πλακα ρε μερικοι εδω μεσα.
      Δεν ειναι ουτε ινδαλματα ουτε προτυπα, ειναι ανθρωπακια του θεου οπως κι εμεις.
      Πειρατη
      και τον Μπαρμπα να ρωτησεις το ιδιο θασου πει. Μ' αλλα λογια ''οπου θελεις πανε ρωτα το κεφαλι μπαινει πρωτα.''

     • Ο Πειρατής avatar
      Ο Πειρατής @ anideos 28/03/2013 23:31:24

      Έχεις πολύ πλάκα πραγματικά ...anideos. Θα μας κάνεις να κλάψουμε για το φτωχό ρακένδυτο Γερμανό, για τον μισθουλάκο του που δεν αυξήθηκε πολύ, πες μας και για τα Ευρώ του τα δανεικά που τα σπαταλάμε τριπλοπληρώνοντάς τα οι άχρηστοι! Η οικονομία της Γερμανίας είναι σε αξιοζήλευτη κατάσταση, αν έχει τα @@ ο Γερμανός, ας απαιτήσει αύξηση. Αν τον ξεσκίζει η Μέρκελ υπέρ των Βιομηχάνων, πρόβλημά του που την ψηφίζει. Α, και όταν μπαίνει, να προσέχεις μη σου σκιστεί το ...καλσόν.

     • anideos avatar
      anideos @ Ο Πειρατής 29/03/2013 00:27:18

      Συγνωμη αν σου εδωσα την εντυπωση η' αν το εξελαβες προσωπικα δεν το εννοουσα ετσι.
      Ηθελα να πω πως φτωχια υπαρχει κι εδω με το τσουβαλι και δυστυχως κανεις δεν νοιαζεται ουτε γι αυτους.

     • Ο Πειρατής avatar
      Ο Πειρατής @ Ο Πειρατής 29/03/2013 08:59:10

      @ anideos : ok. Αν δεν το είπες loip;on για να προκαλέσεις την ανάλογη απάντησή μου, τότε κι εγώ την αποσύρω.
      Στο οτι οι λαοί δεινοπαθούν από τους ηγέτες-δυνάστες που επιλέγουν, συμφωνούμε. Αν δεινοπαθούν όμως ΚΑΙ οι Γερμανοί, γιατί δεν την στέλνουνε στην κόλαση τη παλιόγρια; Πάλι θα τη λουστούμε εξ αιτίας τους.

     • Ο Πειρατής avatar
      Ο Πειρατής @ anideos 29/03/2013 11:40:21

      @ anideos : ok. Αν δεν το είπες για να προκαλέσεις την ανάλογη απάντηση, την αποσύρω.
      Αν υπάρχει φτώχεια στη Γερμανία της Μέρκελ, θα έπρεπε οι Γερμανοί να την αποκαθηλώσουν. Αντ΄αυτού της επιτρέπουν να παραμένει επί κεφαλής τους και να πληρώνουμε όλοι την ανικανότητά της. Δε γίνεται να μην ευημερούν οι κάτοικοι μιας τόσο πλούσιας χώρας που έχει καταληστέψει την Ευρώπη. Ας την εξαφανίσουν.

     • anideos avatar
      anideos @ Ο Πειρατής 29/03/2013 15:10:56

      Γιατι εμεις ειχαμε τους Παπανδρε'ι'δες και τους Μητσοτακηδες;
      Οταν ξυπνησουν οι Γερμανοι και δουνε τι πραγματικα τους συμφερει και που πραγματικα πανε τα λεφτα τους φιλε μου, θα πεσουν πολλες ψιλες εδω αλλα μεχρι να γινει αυτο θα τρωμε τη Μερκελ στη μαπα γιατι τα μιντια, αλλα και οι βιομηχανοι οπως ειπες πιο πανω την αβανταρουν καργα.

     • anideos avatar
      anideos @ Κυθήριος Τ. 29/03/2013 00:33:01

      Αγαπητε Κυθηριε με τιμα και μονο που θυμασαι το ονομα μου μετα απο μια συνομιλια που ειχαμε πριν σχεδον ενα χρονο.
      Για το που βρησκοταν οι μισθοι δεν το θυμαμαι θα επανελθω.
      Παντος οικογενειες με παιδια εδω που ζουν στο νοικι τα βγαζουν δυσκολα περα.

     • Κυθήριος Τ. avatar
      Κυθήριος Τ. @ anideos 29/03/2013 07:09:43

      Nά εἶσαι καλά Δημήτρη,θεωρῶ ὅτι εἴμαστε μιά παρέα τῶρα πιά...
      Καλή δύναμη ἐκεῖ πού βρίσκεσαι.
      Θανάσης Κ.

 10. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 28/03/2013 09:11:08

  Κύριε Ροδινέ, έχετε οπωσδήποτε δίκιο σε πολλά απ'αυτά, όμως εκτός απο τις Γερμανικές εμμονές (ιστορικές, λένε κάποιοι), εκτός απο τη μυωπία που διακατέχει την οικονομική οπτική των Βρυξελλών, εκτός απο τα ελλείμματα δημοκρατίας υπάρχουν και τα ελλείμματα του προυπολογισμού. Δέν πάει άλλο αυτό το μοντέλλο οικονομικής διαχείρησης, κ. Ροδινέ, και τα ταχυδακτυλουργικά και οι ασκήσεις επι χάρτου με τα εργαλεία της μακροοικονομίας (που τα επικαλούνται οι διάφοροι νομπελίστες εγχώριοι και μή), αρχίζουν να στερεύουν. Δέν θα επιζήσει κανείς άν δέν παράγει και δέν εξάγει, όσο και να παίξει με τράπεζες, "δομημένα", τύπωμα χρήματος, πολιτικές πιέσεις, υποσχέσεις για ¨κοιτάσματα" και "υδρογονάνθρακες" και ότι άλλο κόλπο σοφιστεί για να παρατείνει το τέλος του. Τα καμπανάκια γίνανε καμπάνες κι εμείς φιλοσοφούμε γκρινιάζοντας όπως πάντα για κάποιους άλλους, κάτι άλλο...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ τσώφλι πασατέμπου 29/03/2013 00:28:30

   εκτός των ορθών που επισημαίνετε, πρέπει να διορθωθούν και τα λάθη τους αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του Ευρώ.
   Ενωση χωρίς Κεντρική Τράπεζα με ουσιαστικές αρμοδιότητες δεν νοείται.

 11. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 28/03/2013 09:45:24

  "Έχει το δικαίωμα η Ευρωζώνη (η Γερμανία δηλαδή) να αποφασίζει για το παραγωγικό μοντέλο μιας χώρας;"

  - Δεν υφίσταται τέτοιο δικαίωμα όπως δεν υφίσταται απόφαση για το παραγωγικό μοντέλο κανενός. Το μόνο που ισχύει είναι η ανάληψη κάποιων υποχρεώσεων οι οποίες δεν συμβιβάζονται με το υπάρχον παραγωγικό μοντέλο. Άλλο όμως η συνέπεια κάποιων ελεύθερων επιλογών και άλλο η απόφαση ως άσκηση δικαιώματος . Οι νομικοί θα σας το εξηγούσαν καλύτερα...

 12. Μαρία avatar
  Μαρία 28/03/2013 09:48:12

  Καλημέρα κύριε Ροδινέ,
  "Δυστυχώς, σε περιστάσεις κρίσιμες η τύχη της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια ηγετίσκων Γ’ διαλογής."
  Αυτή η φράση σας τα συνοψίζει όλα! Δείχνει επίσης πόσο δύσκολο είναι να χαραχθεί μια πορεία που θα δώσει ελπίδα και προοπτική. Έχει ανάγκη ο καθένας μας να δει ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.
  Και το μόνο που κατάφεραν είναι να τρέμει από φόβο μια ήπειρος!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Μαρία 29/03/2013 00:29:14

   συμφωνώ με το σχόλιο.

 13. blue nile avatar
  blue nile 28/03/2013 09:57:28

  Καλημέρα κύριε Κώστα.

  Για ακόμα μια φορά εύστοχος.

  Ουδέν κακό αμιγές καλού.
  Μετά από αυτό που έγινε στην Κύπρο δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να μην κατάλαβε ότι οι επιβαλλομένες από τη Γερμανία λύσεις οδηγούν γοργά σε διάλυση της ευρωζώνης.
  Μόνο που δυστυχώς μέχρι να έρθει η διάλυση θα μετρήσουμε πολλά κουφάρια ...

  Η ένωση του ευρώ μεταμορφώνεται γρήγορα σε μια στυγνή δικτατορία.
  Είναι προσβλητικό για τον μέσο Ευρωπαίο το να αποφασίζεται τον περασμένο Ιούνιο ό διαχωρισμός εθνικών με τραπεζικών χρεών και μετά η Γερμανία αντί να εφαρμόζει τα συμφωνημένα αλλάζει το μοντέλο διάσωσης προχωρώντας σε κούρεμα καταθέσεων.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ blue nile 29/03/2013 00:30:32

   Δεν νομίζω οτι αυτή τη στιγμή η Γερμανία θέλει τη διάλυση της ευρωζώνης.
   Προσπαθεί να τη φέρει στα...μέτρα της.
   Για αργότερα, θα δούμε.

   • Afroditi P. avatar
    Afroditi P. @ Κώστας Ροδινός 29/03/2013 02:03:55

    Εξαιρετικό άρθρο, κύριε Ροδινέ.

    Η Γερμανία, λόγω του επικείμενου νομισματικού πολέμου - ( γιά παράδειγμα: οι χώρες των BRICS αποφασίζουν να συναλλάσσονται με τα δικά τους νομίσματα, αντί των κύρίων νομισμάτων του δολλαρίου και του ευρώ , και επίσης η Κίνα προτίθεται να βγάλει στην αγορά το δικό της νόμισμα , το ρενμίμπι ), οπότε προσπαθεί η Γερμανία να οχυρωθεί καλά.

    Με το σκοπό αυτό, στοχεύει στο να τραβήξει τον πλούτο από τον Νότο πρός το Βορρά - και η ''διάσωση'' της Κύπρου, που θα σημάνει μεγάλη εκροή κεφαλαίων πρός Βορρά από Κύπρο αλλά και άλλες χώρες του Νότου, είναι κίνηση πρός αυτή την κατεύθυνση.
    Δημιουργεί παράλληλα τον ''ζωτικό χώρο'' ή χώρο επιρροής, το γνωστό Lebensraum - μόνο που αυτή τη φορά ξεκινάει από την περιφέρεια....

    ''Ο λύκος κι άν εγέρασε...'' το πρόβλημα όμως δεν είναι , κυρίως, ο λύκος.

    Είναι τα πρόβατα.

    Που δεν θα μάθουν ποτέ ότι , όσο πιό ήσυχα κάθονται, τόσο πιό πολλά και πιό εύκολα, θα τρώει ο λύκος.

 14. Δαναός avatar
  Δαναός 28/03/2013 10:03:44

  Κώστα καλημέρα. Η γιαγιά σου έλεγε «παρηγοριά στον άρρωστο, μέχρι να βγει η ψυχή του», αλλά και η δική μου έλεγε ότι "δε γίνεται μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα". Επειδή όμως δεν κατέχω την οικονομική επιστήμη, κάνω τον απλό συλλογισμό: Μήπως η Κύπρος ζούσε με ξένα κόλλυβα και ούτε τον παπά δε φώναξε να τα διαβάσει;
  Και άντε το κοράκια είναι κοράκια και ορμούν. Αν όμως εσύ έχεις προστατέψει το προϊόν σου τι θα βρουν; Αν αντί για το κλασικό μοντέλο "λούσο, π@@σο και χορό" έχτιζαν και κανέναν τοίχο στην οικονομία τους μήπως ήταν καλύτερα τα πράγματα και τώρα παν αδιάβαστοι; Λέω τώρα...

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ Δαναός 28/03/2013 10:30:49

   Καλημέρα Δαναέ!
   Σοφές και άξιες οι γιαγιάδες....

  • Ο Πειρατής avatar
   Ο Πειρατής @ Δαναός 28/03/2013 10:42:30

   To ερώτημα που ακυρώνει τις παρατηρήσεις σας, σας έχει ήδη απαντήσει :

   '' Όμως, και αν ακόμα το μοντέλο θέλει αλλαγή (και στην περίπτωση της Κύπρου είναι βέβαιο ό,τι ήθελε) γιατί έπρεπε να γίνει με τόσο βίαιο τρόπο; Γιατί δεν δόθηκε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να αναδιαρθρώσει σταδιακά το τραπεζικό της σύστημα; Γιατί όλα «εδώ και τώρα», υπό το κράτος απειλών, εκβιασμών και τηλεγραφημάτων;''
   Κ.P

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Δαναός 28/03/2013 11:05:52

   Και σου έλεγα Δαναέ, από μικρός, να μην τρώς πολλά κόλλυβα!

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Δαναός 28/03/2013 20:11:30

   Οι παλιοί στήν περιοχή μου λέγανε:
   Άν σέ τσιμπήσει η Οχιά (Μνημόνιο)
   ετοίμασε τά γιατρικά.
   Καί άν σέ τσιμπήσει ο Αστρίτ'ς (άτακτη Χρεωκοπία)
   Μπέλ', Φτυάρ', κι τ'ν Κανέστρα μέ τού στάρ᾿.

 15. Δαναός avatar
  Δαναός 28/03/2013 10:50:09

  Πειρατή, αν αναφέρεσαι σε μένα είπα, αν και μήπως. Λειτούργησέ το σαν προληπτικό κατηγορούμενο.

  • Ο Πειρατής avatar
   Ο Πειρατής @ Δαναός 28/03/2013 11:27:34

   Aγαπητέ Δαναέ, ούτε ''αν'' ούτε ''μήπως'' χωρούν.
   Όταν σπάνε στο ξύλο 10 αλήτες την κόρη σου και τη ληστεύουν, δεν κάθεσαι να προβληματιστείς μήπως έφταιξε εκείνη που κουβαλούσε επάνω της χρήματα......
   @@άς τους αλήτες. (Κι αν πρόσκαιρα αυτό φαίνεται αδύνατο, δεν σταματάς να το επιθυμείς και ψάχνεις την κατάλληλη ευκαιρία).

   • Δαναός avatar
    Δαναός @ Ο Πειρατής 28/03/2013 11:37:54

    Πειρατή μου, φροντίζουμε εκ των προτέρων να είναι όσο το δυνατότερο ασφαλής.
    Με κάθε τρόπο. Φροντίζουμε πάντως. Πως το λεν; Προσέχω για να έχω. Ε, τώρα αν συμβεί η στραβή λες: Έκανα ό,τι μπορούσα!

    • Ο Πειρατής avatar
     Ο Πειρατής @ Δαναός 28/03/2013 12:42:36

     ...Κι αν δεν φροντίσαμε όσο έπρεπε; Η απρονοησία εντός ενός πρωτόγονου, άνομου και άναρχου, καπιταλιστικού δάσους, ίσως και να πληρώνεται ακριβά. Όμως αυτό δε δικαιώνει ποτέ το λύκο που κατασπάραξε την κοκκινοσκουφίτσα. Ο λύκος εκτελείται και το τομάρι του ξεραίνεται στον ήλιο.

     • Ιαπετός avatar
      Ιαπετός @ Ο Πειρατής 28/03/2013 20:05:11

      Ο Πειρατής είπε:
      «Όμως αυτό δε δικαιώνει ποτέ το λύκο που κατασπάραξε την κοκκινοσκουφίτσα. Ο λύκος εκτελείται και το τομάρι του ξεραίνεται στον ήλιο.»

      Ειλικρινά δέν καταλαβαίνω τί θά ενδιαφέρε τήν «κατασπαραγμένη Κοκκινοσκουφίτσα» τί μέλλεται πυθέσθαι ο κακός λύκος.
      Δημιουργεί τόσο «σοβαρό» προβληματισμό, όσο καί τό κάτωθι:
      http://taxalia.blogspot.com/2013/03/blog-post_2980.html#more

     • Diamond Angel avatar
      Diamond Angel @ Ιαπετός 28/03/2013 21:43:18

      Εγραψες !!

     • Ο Πειρατής avatar
      Ο Πειρατής @ Ιαπετός 28/03/2013 22:22:39

      Ιαπετέ, καταπληκτική η φωτογραφία-παραπομπή σου.
      Τώρα όσον αφορά το γδάρσιμο του λύκου, αυτό δεν φέρνει βέβαια πίσω την κοκκινοσκουφίτσα, απλά ο μπαμπάς της ΔΕΝ ανέχεται να συνεχίσει να υπάρχει ο λύκος και τονε στέλνει στα θυμαράκια.... Απλό.

     • Ο Πειρατής avatar
      Ο Πειρατής @ Ο Πειρατής 28/03/2013 22:26:06

      Απόδοση Δικαιοσύνης. Αν τον βάλουμε ισόβια, θα δραπετεύσει με ...ελικόπτερο ή μέσω επιδρομής καλασνικοφόρων. Άρα, τον φυτεύουμε να τελειώνουμε.

 16. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 28/03/2013 11:15:54

  Η κατάρευση τής εμπιστοσύνης (τών νέων κυρίως) στήν όποια ευρωπαϊκή τραπεζική πίστη καί στό μέλλον τού ευρώ (από τούς πάντες) είναι πλέον πανευρωπαϊκό κεντρικό θέμα, όπερ μεταφερόμενο 'εθνικά' σημαίνει: 'πουλήστε τίς τράπεζες πού κυβερνούν τή χώρα σέ νέους νταβατζήδες΄καί 'ατομικά': 'ο σώζων εαυτόν σωθήτω, τά λεφτά στό στρώμα καί τ'ασημικά στό χώμα'.
  Η Ευρώπη μάς τελείωσε, τής Κύπρου περιλαμβανομένης.

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ ειδωλοκλάστης 28/03/2013 13:01:31

   Νά δευτερολογήσω εν τραγευθυμία αναπολώντας τίς "καλές μέρες": Τόν απερίγραπτο ΓΑΠ νά ζητά, μέ θράσος όπως προκύπτει σήμερα, εγγύηση στίς καταθέσεις καί ευρωομόλογα καί, όταν είδε επιτέλους τά ζόρια, δημοψήφισμα καί, κατά τήν επιστροφή του στήν Ελλάδα, νά καθυβρίζεται από τό σύστημα ώστε νά αντικατασταθεί από άλλους ικανώτερους καί, προφανώς.............ικανώτερους νά οδηγήσουν τή χώρα "μπροστά", στό κουρείο τού πανικόβλητου προφανώς αρχιμπαρμπέρη.

 17. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 28/03/2013 11:59:00

  Θα μοιραστώ μαζί σας κάτι που ένας ηλικιωμένος απλός άνθρωπος, παλιός οικοδόμος του χωριού μου, μου είπε. "Με το σχέδιο που εφαρμόζεται στην Κύπρο, η Γερμανία θα μαζέψει όλα τα λεφτά στις τράπεζές της. Μετά θα μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει όταν θα διαλυθεί η Ευρωζώνη. Θα μπορεί να τα ανταλλάξει με δολάρια, με χρυσό ή ό,τι άλλο θέλει". Αυτά ήταν τα λόγια του.
  Πόσο παράλογο ή μη εφικτό είναι αυτό; Δεν θεωρούνται πια ως τα ασφαλέστερα καταφύγια τα γερμανικά ομόλογα και οι καταθέσεις στις γερμανικές τράπεζες; Από κοντά δεν είναι και οι άλλες χώρες με 3Α; Δεν θα μαζέψουν λοιπόν ένα τεράστιο κομμάτι της ρευστότητας; Ποιος θα δίνει τότε δάνεια για επιχειρήσεις, για στέγη, για σπουδές; Οι ελληνικές, οι ιταλικές, οι ισπανικές, οι πορτογαλικές τράπεζες; Ποιος θα ελέγχει το ρευστό της Ευρωζώνης; Η Γερμανία. Και τότε τι θα κάνουμε οι υπόλοιποι; Θα υποταχθούμε πλήρως στον ηγεμόνα ο οποίος θα είναι όχι μόνο το κέντρο της τεχνολογίας, της βιομηχανίας αλλά και της ρευστότητας για να κινηθούν οι υπόλοιποι; Θα φύγουμε και θα διαλύσουμε το κλαμπ της ΕΕ; Μα, τα λεφτά θα βρίσκονται στις γερμανικές τράπεζες και στα γερμανικά ομόλογα. Πού θα πάμε χωρίς χρήματα; Θα κόψουμε δικά μας; Θα αφήσει η Γερμανία να χτυπήσουμε τα ευρώ που αυτή θα έχει μαζέψει με τα νέα εθνικά μας νομίσματα;
  Ερωτήματα, προφανώς θα υπάρχουν και άλλα. Αυτά, νομίζω ότι αρκούν για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο βαθιά, και να προσπαθήσουμε να δούμε το βάθος της αβύσσου.
  Λύση;; Μου έρχεται μόνο μία. Να αποδυναμωθεί, να καταρρεύσει ο επίδοξος τύραννος και κυρίως όσοι (χώρες) του παραστέκονται και τον στηρίζουν.

 18. Ρηνα avatar
  Ρηνα 28/03/2013 12:13:34

  Μολις ανοιξαν οι Τραπεζες στη Κυπρο. Το BBC απ εξω να ρωταει τον λιγο κοσμο που περιμενε [λιγες δεκαδες] στα Αγγλικα και κανεις να μην του απανταει, ενας του ειπε στα Αγγλικα οτι περιμενει για καταθεση!! και τον προσπερασε γρηγορα....Προχωρουσε με την καμερα λεγοντας οτι-χιλιαδες Κυπριοι περιμενουν εξω απο τις Τραπεζες-, ωσπου ενας ηλικιωμενος του εφραξε με μια μουντζα την καμερα και του ειπε: να πας σε αλλη Τραπεζα να σου δειξω που εχει μονο 5 ανθρωπους απ εξω....Τελικα τον κοψανε απο το BBC.
  Συγχαρητηρια στους αξιοπρεπεις Κυπριους.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Ρηνα 28/03/2013 12:48:24

   + 100000000000
   Γι αυτό οι Έλληνες Κύπριοι, θα δημιουργήσουν σύντομα ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ από το λαβύρινθο. Γιατί η ψυχή τους δε θα γονατίσει ούτε και θ΄αλωθεί απ΄το φόβο.

   • JE NE REGRETTE RIEN avatar
    JE NE REGRETTE RIEN @ Queen For The Black Side 28/03/2013 17:49:33

    Σεβαστή και αγαπητή Βασίλισσα, οι Κύπριοι αντιδρούν πολύ πιό αξιοπρεπώς από εμάς, γιατί ; Επίσης δείχνουν πιό πατριώτες. Με πονά και με θλίβει.
    Τώρα κάτι άσχετο : δεν βρίσκω μία ανάρτηση του Antinews
    με φωτο τον χάρτη της Κύπρου και τίτλο (νομίζω) "ονειδος η συμφωνία γιά την Κύπρο." Στην "αναζήτηση" δεν το βρήκα.Επειδή είχαμε "συνομιλήσει" σε αυτήν την ανάρτηση ,ζητώ την βοήθειά σου, εάν θυμάσαι καλύτερα από εμένα.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων και παραμένω θερμή ...Βασιλόφρων !

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ JE NE REGRETTE RIEN 28/03/2013 20:40:51

     Καλησπέρα σας αγαπητή JE NE REGRETTE RIEN Εδώ είσαστε : h**p://www.antinews.gr/2013/03/25/209700/

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Queen For The Black Side 28/03/2013 20:41:09

      Οι Έλληνες Κύπριοι πραγματικά, μας κάνουν να αισθανόμαστε ακόμη μιά φορά υπερήφανοι με την αξιοπρέπεια και την ψυχική δύναμη που επιδεικνύουν. Άρχοντες και στην πτώση τους!
      Στην πλειοψηφία τους, είναι σίγουρα πιό συγγενείς στην έννοια και την αξία ΕΛΛΗΝΑΣ, απ΄όσο εμείς. Ας παραδειγματιστούμε λοιπόν.

     • JE NE REGRETTE RIEN avatar
      JE NE REGRETTE RIEN @ Queen For The Black Side 28/03/2013 23:51:04

      Eυχαριστώ @Βασίλισσα ! Συνεπής και αποτελεσματική όπως αρμόζει σε μιά πραγματική Βασίλισσα !
      Καληνύχτα ,καλό ξημέρωμα...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ρηνα 29/03/2013 00:36:29

   Οι Κύπριοι παρέδωσαν μαθήματα αξιοπρέπειας....

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Κώστας Ροδινός 29/03/2013 10:39:43

    Κώστα, καλημέρα, εκτός από την ηγεσία τους, θα πρόσθετα.

 19. Νιόβη avatar
  Νιόβη 28/03/2013 12:20:11

  Αγαπητέ Κ. Ροδινέ, πάντα μ᾽ αρέσει να σας διαβάζω. Μόνο που φοβάμαι ότι τίποτα από όλα όσα ελπίζετε δεν θα μπορέσει να κάνει η Κύπρος, όπως ακριβώς δεν μπόρεσε ούτε η Ελλάδα να ξαναβάλει μπρος ένα σχέδιο ανοικοδόμησης τρία χρόνια εντός των Μνημονίων. Τι νόημα θα είχε άλλωστε η κυνική εκτέλεση αν της επέτρεπαν να ορθοποδήσει μετά... Όπως ακριβώς κάθε λύση που προτάθηκε από την Κυπριακή πλευρά απορρίφθηκε από το Eurogroup διότι το τελευταίο ήθελε και απαιτούσε μόνο τη λύση της εκτέλεσης, έτσι θα καταπνιγεί και κάθε προσπάθεια ανάκαμψης που θα επιτρέπει στην Κύπρο την ανάσταση. Εξ άλλου, όπως λέτε κι εσείς, χωρίς ίδια κεφάλαια, χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις και μ᾽ ένα αναξιόπιστο Τραπεζικό σύστημα, πόσες ελπίδες έχει να πράξει αυτόνομα; Η χρηματοδότηση από την ΕΕ είναι μια επισφαλής λύση, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι προσδεμένος στα άρματα των εθνικών οικονομιών. Όσο οι οικονομίες των κρατών-μελών βρίσκονται στη βαθειά ύφεση που βρίσκονται τώρα, η συγκέντρωση των πόρων της ΕΕ θα καθίσταται εξόχως προβληματική. Για παράδειγμα, ο «ίδιος πόρος» της ΕΕ που προέρχεται από την εφαρμογή ενός ποσοστού επί των εσόδων των κρατών-μελών από τον ΦΠΑ αυτή την στιγμή ισοδυναμεί με το 11% των εσόδων της ΕΕ. Τα έσοδα των κρατών-μελών από τον ΦΠΑ, όμως, είναι σε ευθεία συνάρτηση με την καταναλωτική δύναμη των πολιτών. Χωρίς αγορές, συναλλαγές, δραστηριότητα (αγορά σε καθίζηση), τα έσοδα από τον ΦΠΑ βουλιάζουν κι αντίκτυπος φτάνει ως τα έσοδα και τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Και, φυσικά, και στη χρηματοδότηση των κρατών-μελών, τα οποία σήμερα είναι 27. Λίγα τα λεφτά, πολλά τα στόματα. :)

  Όσο για το Λουξεμβούργο, δεν θα είναι, νομίζω, ο άμεσα επόμενος στόχος. Φαίνεται σαν να έχει καταλάβει ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου (μόνο αυτός, προς το παρόν) πού το πάει η Γερμανία και να προσπαθεί με τις δηλώσεις του να δημιουργήσει κλίμα εναντίον της, αλλά τολμώ να εικάσω ότι η Γερμανία δεν θα δείξει τα δόντια της στο Λουξεμβούργο αν δεν ξεμπερδέψει πρώτα με τους υπόλοιπους, Νότο και Γαλλία. Η δύναμη των δηλώσεων του ΥΠΕΞ, όμως, δεν είναι αμελητέα. Πιστεύω ότι θα έπρεπε σύσσωμος ο Νότος να εκμεταλλευτεί τις δηλώσεις αυτές όσο ο απόηχός τους είναι ζωντανός και να συμπαραταχθεί μαζί του. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον λόγο, αλλά ο άνθρωπος κάνει την αρχή και φανερά ανοίγει ένα μέτωπο εναντίον της επεκτατικής βουλιμίας της Γερμανίας. Θα είναι μεγάλο σφάλμα αν αυτή η ευκαιρία πάει χαμένη.

  Έχοντας καταθέσει τον πνευματικό μου οβολό, χαιρετώ. :)

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Νιόβη 28/03/2013 12:48:22

   «αυτή την στιγμή ισοδυναμεί με το 11% των εσόδων της ΕΕ». Το «αυτή την στιγμή» δεν έχει θέση εδώ και μπορείτε να το διαγράψετε αν θέλετε διότι το δεδομένο του 11% προκύπτει από στοιχεία του 2010. Δεν έχω πιο πρόσφατα, αλλά σίγουρα το 2010 δεν είναι «αυτή η στιγμή».

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Νιόβη 28/03/2013 12:59:57

   '' Η δύναμη των δηλώσεων του ΥΠΕΞ, όμως, δεν είναι αμελητέα. Πιστεύω ότι θα έπρεπε σύσσωμος ο Νότος να εκμεταλλευτεί τις δηλώσεις αυτές όσο ο απόηχός τους είναι ζωντανός και να συμπαραταχθεί μαζί του.''
   Θα έπρεπε αγαπητή Νιόβη. Μα δυστυχώς οι αφελείς, κοντόφθαλμοι ηγετίσκοι του Νότου, αυταπατώνται βουλιάζοντας στην ψευδαίσθηση, οτι έχουν τάχα περιθώριο ποιούντες την ...νήσσαν και παριστάνοντας τους υπάκουους δούλους της αυστηρής Ναζίστριας, να εξασφαλίσουν την εύνοιά της και να ''εξαιρεθούν'' απ΄τα εγκληματικά της σχέδια. Έτσι ...διαχωρίζουν τη θέση τους απ΄ το εκάστοτε θύμα της θηριωδίας και ''βελάζουνε'' μόνο, όταν το λεπίδι του αιμοσταγούς χασάπη, εφάπτεται πια, στο δικό τους λαιμό...
   Διαίρει και βασίλευε !!! Παλιό, δοκιμασμένο και αλάνθαστο.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Queen For The Black Side 28/03/2013 15:01:18

    Συμφωνώ μαζί σας. Συμπεριφέρονται λες και νομίζει ο καθένας ότι ειδικά αυτός για κάποιο λόγο θα τη γλιτώσει. Ο Λουξεμβουργέζος ΥΠΕΞ (δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ το μετράω ότι είναι υπουργός εξωτερικών και δεν είναι, ας πούμε, οικονομικών) σαν να βλέπει πιο μακριά. Αν μείνει μόνος του και χωρίς συμπαράσταση, δεν θα μιλάει για πολύ.

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ Νιόβη 28/03/2013 16:30:47

     Από εδώ και πέρα, αν οι Γερμανοί το τραβήξουνε κι άλλο, σε λίγο δε θα γίνεται να σταματήσουν πια οι κραυγές διαμαρτυρίας και καταδίκης τους(μακάρι).

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νιόβη 29/03/2013 00:37:33

   Πνευματικό....τάλαντο ήταν αυτό, αγαπητή μου Νιόβη!

 20. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 28/03/2013 12:30:05

  Υπάρχει μια σημαντική παράμετρος η οποία και διαφεύγει της αντίληψης μας. Η κρίση στην Κύπρο δεν είναι μόνο Οικονομική Κρίση, είναι κρίση σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.Είναι απόλυτα βέβαιο οτι θα προκαλέσει μια σειρα απο διορθωτικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα απο την διπλωματία μέχρι και το αμυντικό της δόγμα.

  Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο απο ότι ισχύει σήμερα.Πίσω απο δημοσιεύματα και δηλώσεις υποκρύπτεται μεγάλη οργή προς όλες τις κατευθύνσεις.Η οργή στην Κύπρο διαχρονικά παρήγαγε έξαρση του εθνικισμού και προκαλούσε και εσωστρέφεια.Αλλωστε μην ξεχνάμε την παρακαταθήκη του συστήματος Χριστόφια , η οποία διόλου απίθανο να αναγορευτεί -στις βασικές αρχές της - ως το Νέο Δόγμα της Κύπρου .

 21. Kokkini Pefki avatar
  Kokkini Pefki 28/03/2013 13:25:22

  Χαίρομαι που ο αρθρογράφος βλέπει τουλάχιστον κάποιες από τις πτυχές της πραγματικότητας.
  Ασφαλώς και δεν είναι αποτελεσματική λύση και όσοι δεν θέλουν ανατροπές (οδυνηρές που θα οδηγήσουν όμως σε νέο ξεκίνημα ) αλλά επιμένουν σε συνταγές του ΓΑΠ -Σαμαρά -Αναστασιάδη απλά πουλούν όνειρα θερινής νυχτός.

 22. akenaton avatar
  akenaton 28/03/2013 13:37:44

  Αγαπητέ κ. Ροδινέ, μετά το φιάσκο της Κύπρου, είναι φανερό πως σοβαρή συζήτηση μπορεί να γίνει μονάχα σε δύο κατευθύνσεις:
  1. Μένεις στην Ευρωζώνη και δέχεσαι την χρηματοδότησή της ΜΑΖΙ με τους ΟΡΟΥΣ της όπως είθισται με κάθε ζεύγος δανειολήπτη - δανειοδότη.
  2. Αποχωρείς από την ζώνη του Ευρώ, σχίζεις το μνημόνιο, κόβεις νόμισμα και χορεύεις μόνος σου χωρίς Ναζί, Μέρκελ, Σόιμπλε και γενικώς όλους αυτούς τους "βρυκόλακες" που σου πίνουνε το αίμα.

  Οτιδήποτε ανάμεσα σε αυτές τις δύο προτάσεις μοιάζει τούτη την ώρα, άσκηση επί χάρτου, ευκαιρία να εισπράξουμε "τσάι και συμπάθεια", καλή πρόταση για κουβεντούλα περί ανέμων και υδάτων, κλπ, κλπ.
  Με κανέναν τρόπο όμως, δεν αποτελεί πρόταση για λύση του προβλήματος της χώρας. Τέτοια πρόταση σοβαρή και μετρήσιμη ακόμη δεν ακούστηκε, ούτε κι εσείς την υπαινίσσεσθε. Οι Κύπριοι φαίνεται να διάλεξαν την πρώτη λύση προς το παρόν. Κανείς δεν τους βάζει το μαχαίρι στον λαιμό, μπορούν και σήμερα κιόλας να πάρουν την δεύτερη. Μπορούν σε 6 μήνες. Σε έναν χρόνο. Όποτε θέλουν.
  Το ίδιο κι εμείς. Όποτε θέλουμε πάμε σε δραχμή και τέρμα οι κατακτητές, τα 4α Ράιχ και τα οικονομικά ες-ες. Όλα τα άλλα τα νιαουρίσματα, τις αρές και τις κατάρες σε λίγο ο λαός θα τις ακούει εντελώς βερεσέ....

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ akenaton 28/03/2013 14:00:31

   Αγαπητέ Ακένατον,

   Το εθνικό νόμισμα μπορεί νάναι η σωστή λύση με τη στενή οικονομική έννοια.
   Όμως, είτε εθνικό νόμισμα έχουμε είτε ευρώ η εξάρτηση της χώρας μας και της Κύπρου από τα Ράιχ μόνον επιφανειακά θα μειωθεί. Θα έλεγα ότι επί της ουσίας θα επιδεινωθεί.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Μανιάτης 28/03/2013 14:54:31

    Αγαπητέ Μανιάτη, εγώ προσωπικά δεν πιστεύω στην θεωρία του 4ου Ράιχ όπως ίσως γνωρίζετε. Το αναφέρω για να συνεννοούμαστε όλοι, μέσω κάποιων βασικών "σταθερών" για κάποιους υπαρκτών, για άλλους (όπως εγώ) απλώς απαραίτητων για χάρη του διαλόγου.
    Είμαι σίγουρος πως στο σημερινό παγκόσμιο "χωριό" δεν είναι δυνατόν να πιστέψει κάποιος σαν εσάς πως θα είναι ποτέ δυνατόν να μην έχει μια χώρα με την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, εξαρτήσεις οικονομικής φύσης. Ίσως αν ήμασταν Ισλανδία να ήταν ευκολότερο. Όσοι πιστεύουν πως με εθνικό νόμισμα θα μειωθούν οι εξαρτήσεις, κατά τη γνώμη μου, πλανώνται πλάνην οικτράν. Αλλά σέβομαι την διαφορετική τους άποψη και την αντικρούω. Κάτι "ενδιάμεσα" νεφελώδη ιδεολογήματα και προτάσεις που συντηρούν όσοι φοβούνται να πάρουν καθαρά θέση δεν τα αντέχω καθόλου. Τα πεωρώ γλυκανάλατα και εν τέλει αποπροσανατολιστικά των πραγματικών προβλημάτων της χώρας μας.

    • akenaton avatar
     akenaton @ akenaton 28/03/2013 15:58:33

     "πεωρώ" = "θεωρώ".

     • Κυθήριος Τ. avatar
      Κυθήριος Τ. @ akenaton 28/03/2013 16:16:41

      Καί δέν τ' ἄφηνες...

     • akenaton avatar
      akenaton @ Κυθήριος Τ. 28/03/2013 17:12:13

      :)

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ akenaton 28/03/2013 16:52:50

     Άλλο είναι η κάποιου είδους οικονομική ''εξάρτηση'', άλλο η δουλεία και η τυφλή υποταγή σε δυνάστες, που στόχο έχουν την εξαθλίωση ανθρώπινων πληθυσμών και τον προσεταιρισμό των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δημόσιων περιουσιών τους. Αν η Γερμανία επιθυμούσε να οργανώσει, να ''νοικοκυρέψει'' και να ηγεμονεύσει μέσω της ηθικής και διανοητικής της υπεροχής, ίσως και να κατάφερνε να την αποδεχτούν οι Ευρωπαϊκοί λαοί ως καθοδηγητή τους. Αλλά δεν στοχεύει σ΄αυτό, της είναι αδύνατο να τιθασεύσει τη ζωώδη της φύση και ορμά με το μαστίγιο, το περίστροφο, με τις βρισιές και τους εκβιασμούς. Σαν άξεστος κτηνώδης νταβατζής επιμένει να επιβάλλει τη θέλησή της, κι έτσι όλοι θέλουν να την ''καθαρίσουν''. Όμως η αποτυχία της είναι εκ των προτέρων εξασφαλισμένη. Απλά εκμεταλλεύεται τη ΜΗ ύπαρξη σοβαρών ΗΓΕΤΩΝ στην υπόλοιπη Ευρώπη και για την ώρα επιβάλλει φασιστικά την κτηνωδία της. Τη χυδαία της βαρβαρότητα επιβάλλει.
     Ο Νίτσε εξ άλλου, μας είχε προειδοποιήσει : «Η Γερμανία θα διαφθείρει τον πολιτισμό και θα επιχειρήσει να τον καταστρέψει».

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ akenaton 28/03/2013 17:07:42

     Για τα περί 4ου Ράιχ, είμαι της ίδιας άποψης.
     Με το σχόλιό μου θέλω να επισημάνω ότι το εθνικό νόμισμα δεν είναι καθ΄ εαυτό στις συνθήκες του μεγάλου χωριού εργαλείο άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής. Απεναντίας, η ύπαρξή του μπορεί να κάνει ευκολότερη την εξάρτηση.
     Όντως οι άξονες των στρατηγικών επιλογών πρέπει να είναι κρυστάλλινοι.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Μανιάτης 28/03/2013 17:11:43

      Τα ίδια λέμε!

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ akenaton 28/03/2013 17:31:29

      Ναι, βέβαια.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ akenaton 28/03/2013 14:01:08

   Τώρα θα συμφωνήσω μαζί σας. Δυστυχώς, μέση οδός δεν υπάρχει. Ή μένεις ή φεύγεις.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ akenaton 28/03/2013 14:36:24

   Και, για να μείνω πιστή στην παράδοση των συζητήσεων μαζί σας, θα διαφωνήσω εδώ:

   «1. Μένεις στην Ευρωζώνη και δέχεσαι την χρηματοδότησή της ΜΑΖΙ με τους ΟΡΟΥΣ της όπως είθισται με κάθε ζεύγος δανειολήπτη – δανειοδότη».

   Όπως έχω ξαναγράψει αλλού, σε έναν ΕΝΤΙΜΟ δανεισμό, ο δανειστής δεν θέτει άλλους όρους πέραν αυτών που αφορούν τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου και τις αποζημιώσεις επί των καθυστερήσεων. Σε κανέναν ΕΝΤΙΜΟ δανεισμό ο δανειστής δεν επιβάλλει όρους για το ΠΩΣ θα βρει ο δανειζόμενος τα χρήματα να ξεχρεώσει. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή οι βρυκόλακες θέτουν όρους για το ΠΩΣ, έχουμε αντιληφθεί ότι ο δανεισμός δεν είναι ΕΝΤΙΜΟΣ κι ότι αποσκοπεί αλλού. Κι επειδή δεν είναι ΕΝΤΙΜΟΣ, δεν έπρεπε να έχει λάβει χώρα και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Κι επειδή οι δανειστές δεν είναι ΕΝΤΙΜΟΙ κι αποσκοπούν αλλού, δεν θα μας αφήσουν να πάρουμε ανάσα όσο δίνουν δανεικά.

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ Νιόβη 28/03/2013 14:46:58

    'Εγῶ πάντως συμφωνῶ μαζί σου Νιόβη,ἀλλά,γιά νά κάνω καί τό συνήγορο τοῦ 'ξαποδῶ,οἱ δανειστές βάζουνε ὄρους στό πῶς θά βροῦμε τά χρήματα γιά νά ξεχρεώσουμε,διότι ἐπί ἀνεκδιήγητου ΓΑΠ,βλέπανε ὅτι ΔΕΝ τά βρίσκουμε τά χρήματα.
    Τῶρα βέβαια ἔχουμε μπεῖ σέ μιά κάποια σειρά,ἀλλά τό κακό τό χούι τούς ἔμεινε...

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ Κυθήριος Τ. 28/03/2013 15:49:44

     Λέτε πολλά, αγαπητέ Κυθήριε, σε πολύ λίγες γραμμές. :) Ειδικά αν θυμηθούμε και το «Λεφτά υπάρχουν» του ανεκδιήγητου.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Νιόβη 28/03/2013 14:48:01

    Μήπως είναι ζήτημα ικανότητας ή μη αποπληρωμής;

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ Μανιάτης 28/03/2013 14:50:55

     Μήπως είναι ζήτημα πρόθεσης από την άλλη πλευρά; Θυμίσου, Μανιάτη, μιλάμε για ΑΝΕΝΤΙΜΟΥΣ δανειστές.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Νιόβη 28/03/2013 16:31:47

      Δεν κατανοώ τον όρο ανεντιμος δανειστής.
      Μας δάνειχαν για να κερδίζουν, όπως ο κάθε δανειστής.
      Μπορεί να αποβλέπει και αλλο΄σ, βέβαια, όταν κααλάβει ότι ο δανειζόμενος είναι βλάκας.
      Σε καμιά περίπτωση δε φταίει ο δανειστής.
      Εμείς, τι τα κάναμε τα δάνεια;
      Είναι γνωστό τι τα κάναμε.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Μανιάτης 28/03/2013 16:50:40

      Διαφορετικές οπτικές γωνίες, Μανιάτη.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Νιόβη 28/03/2013 17:38:53

      Σίγουρα διαφορετικές. Και διαφορετικά τα συμπεράσματα.
      Αυτό δεν πρέπει, όμως, να εμποδίζει τον νηφάλιο διάλογο.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Μανιάτης 28/03/2013 17:00:14

      @ Μανιάτης : Αυτά που λέτε, ισχύουν όταν απευθυνόμαστε στον τοκογλύφο. Όχι όταν υποκρινόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση της ....αλληλεγγύης, της ενότητας και των θερμών ...εταίρων! Στη δεύτερη περίπτωση λοιπόν, ποτέ δεν προκρίνεται η αισχροκέρδεια, αλλά η κοινή πορεία, η αλληλοβοήθεια και η ευημερία όλων.....

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Queen For The Black Side 28/03/2013 17:29:45

      Ευγενικές έννοιες, όντως. Όμως, κι αυτός ο συνεταιρισμός, όπως όλοι οι συνεταιρισμοί, προϋποθέτει αυστηρή τήρηση αυστηρών όρων.
      Πρέπει να είμαστε και οι ίδιοι αυστηροί με τη χρήση των εννοιών.
      Τι εννοούμε με την έννοια "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη";
      Φοβάμαι ότι της δίνουμε ιδεαλιστικό περιεχόμενο.
      Για μένα σημαίνει αλληλοσύνδεση και συνέργια των κοινωνιών σε όλα τα δυνατά επίπεδα, παραγωγή κύρια, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος προς όφελος που θα διανέμεται με βάση τη συμμετοχή των συνεταίρων.
      Όταν κάποιος δε μπορεί να ανταποκριθεί θα βρεθεί εκτός συνεταιρισμού.
      Δηλαδή, η αλληλεγγύη είναι το όφελος που έκαστο μέλος έχει από τη συνεργασία αυτή και το οποίο όφελος επιστρέφει στα άλλα μέλη, όπως στην οποιονδήποτε συνεργασία.
      Δεν πρόκειται για ευγενή έννοια, αλλά καθαρά για ωφελιστική.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Μανιάτης 28/03/2013 21:01:00

      '' Τι εννοούμε με την έννοια “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”;
      Φοβάμαι ότι της δίνουμε ιδεαλιστικό περιεχόμενο.'' Μα οφείλει να έχει ΚΑΙ ιδεαλιστικό περιεχόμενο. Η Ενωμένη Ευρώπη εκτός από οικονομική ένωση (και σε γενικές γραμμές συμφωνώ με όλα όσα αναφέρετε επ΄αυτής), πρέπει να αποτελέσει και λίκνο γέννησης ενός νέου σύγχρονου πολιτισμού, που θα καταφέρει να συνθέσει τις πολύχρωμες ψηφίδες των λαών και να παράξει τη νέα πρόταση. Η στερημένη από ''ιδεολογία'' και μόνο οικονομικά συμφέρουσα ένωση, που ωθεί τα μέλη της σε ανταγωνιστικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις χωρίς ήθος και αρχές (καλή ώρα), δεν αξίζει τον κόπο να υφίσταται και απέχει έτη φωτός από το όραμα των δημιουργών της. Αυτό είναι και το πρόβλημα. Οτι η Ε.Ε κατάντησε ένα αισχρό Ευρωλάγνο παζάρι, μιά ματωμένη αρένα όπου ο ''ισχυρός'' επιβάλλει τη θέλησή του. Απουσιάζει η συνεννόηση, ο σεβασμός και ο κοινός στόχος. Απουσιάζει ο άνθρωπος-Ευρωπαίος πολίτης και η ζωή του.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Νιόβη 28/03/2013 14:56:33

    Κανείς δανεισμός δεν επιβάλλεται. Οι όροι ετέθησαν εξ αρχής και ήταν γνωστοί. Αν δεν έχουμε την γενναιότητα να αρνηθούμε τα δανεικά, είναι σόλοικο να κατηγορούμε τους δανειστές μας για ατιμία εκ των υστέρων.

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ akenaton 28/03/2013 15:29:54

     Αγαπητέ φίλε, τι σημασία έχει αν τους κατηγορούμε εκ των υστέρων αφού εκ των υστέρων έγινε αντιληπτό σε τι παγίδα πέσαμε; Εξ άλλου, πότε ετέθησαν τα μνημόνια και οι όροι τους στην κρίση των Ελλήνων για να έχουν άποψη εκ των προτέρων; Πότε κανείς τους ρώτησε καν αν τα θέλουν; Μόνο τρομοκρατία και ψέματα άκουσαν οι Έλληνες και πολύ λίγοι είχαν από την αρχή τη διορατικότητα να δουν τι πήγαινε να συμβεί. Νόμιζαν ότι θα πάρουν τα δανεικά της Γερμανίας κι ότι όλα θα συνέχιζαν μια χαρά. Αλλά η βλακεία μας δεν απαλλάσσει τη Γερμανία. Ούτε μας απαγορεύει να τονίσουμε την ατιμία της από την στιγμή που την καταλάβαμε. Κι οι βλάκες κάποτε ξυπνάνε.

     Έχετε δίκιο όταν λέτε ότι το να αρνηθείς τα δανεικά θέλει γενναιότητα. Αλλά πρέπει να τη βρούμε. Αν δεν τη βρούμε, θα πρέπει να βρούμε την ειλικρίνεια στο μέλλον, την πολύ δυσάρεστη ειλικρίνεια, να παραδεχτούμε ανοιχτά ότι από ένα σημείο και μετά ξέραμε πια τι κάναμε.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Νιόβη 28/03/2013 15:38:56

      ΝομίζαΜΕ ότι θα πάρουΜΕ τα δανεικά της Γερμανίας κι ότι όλα θα συνέχιζαν μια χαρά.

      Διορθώνω την πρώτη διατύπωση. Μιλάω για όλους μας.

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ Νιόβη 28/03/2013 16:54:54

    @ Νιόβη + 100000000000000000

 23. Nik avatar
  Nik 28/03/2013 14:15:07

  "μπορούν και σήμερα κιόλας να πάρουν την δεύτερη. Μπορούν σε 6 μήνες. Σε έναν χρόνο. Όποτε θέλουν."

  Ακριβώς! Ας περάσουμε τον κάβο τώρα και όταν βολεύει εμάς τους την κάνουμε. Διότι πολύ το τραβήξαν το σχοινί κάτι αγγεία που λόγω συγκυρίας έχουν το πάνω χέρι. Και μαζί με το Ευρώ ας τους πετάξουμε κατάμουτρα τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις που μας κατσίκωσαν για να μην έχουμε φτηνή ενέργεια και περιθώριο ανάκαμψης. Το συνολικό πλέγμα των "οδηγιών" και "κανονισμών" της ΕΕ είναι φτιαγμένο σε γερμανικά μέτρα και παραείναι ακριβό για να το αντέξουν χώρες που δεν έχουν τα δικά τους πλεονάσματα. Η οικολογική ευαισθησία που έντεχνα περνά από την προσχολική ηλικία είναι μια γερμανομπαρούφα.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Nik 28/03/2013 14:18:51

   Η οικολογική ευαισθησία γερμανομπαρούφα;
   Γιατί;
   Είναι αιτία της Γερμανίας ο λαϊκισμός και σε ζητήμα οικολογίας που ακμάζει και κραυγάζει στη χώρα μας;

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Nik 28/03/2013 14:27:07

   Δεν φαίνεται να μπορούμε να περάσουμε εύκολα κανένα κάβο. Δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχει αισιοδοξία, η αγορά είναι στεγνή, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες του τουρισμού σε μέρη που άλλοτε - χωρίς να είναι τα σούπερ διάσημα και δημοφιλή - ζούσαν κυριολεκτικά από τον τουρισμό είναι σε κατάσταση απελπισίας, οι φόροι κι οι εισφορές έχουν γονατίσει το σύμπαν. Πάμπολλοι τους πληρώνουν από απόθεμα που δημιουργήθηκε τις καλές εποχές. Τα αποθέματα όμως θα στερέψουν. Είναι ζήτημα χρόνου. Εκεί θα ανοίξουν πια ορθάνοιχτα οι πύλες της κολάσεως κι εκεί δεν θα σωζόμαστε με τίποτα.

   • Σπορέας avatar
    Σπορέας @ Νιόβη 28/03/2013 15:44:45

    @Νιόβη
    Μπορώ να φοβάμαι, όπως και συ, ή να εύχομαι, όπως και συ το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρό.
    Δεν σου κάνει εντύπωση όμως το ότι το σενάριο αυτό δεν έχει παίξει ούτε καν σαν θέμα μεταπτυχιακού φοιτητή οικονομικών ?
    Δεν θάπρεπε ένα τέτοιο σενάριο, διαρκώς επικαιροποιούμενο, να είναι μόνιμα φυλαγμένο σε κάποιο συρτάρι στο Μαξίμου ?

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ Σπορέας 28/03/2013 15:57:32

     Πριν από λίγο καιρό, διάβαζα τη γνώμη ενός νομικού για το πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να επαναδιαπραγματευτεί/παγώσει ή και αναστείλει για αρχή τους όρους του Μνημονίου με βάση τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών. Εγώ σ᾽ αυτή την πρόταση είδα φως, έστω και προσωρινό. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη σε κανένα συρτάρι στο Μαξίμου, όλο και κάπου θα βρίσκεται ένα αντίγραφο της Σύμβασης της Βιέννης. Ας της ρίξουν καμιά ματιά, δεν χάνουν τίποτα.

  • Jiannis avatar
   Jiannis @ Nik 29/03/2013 14:31:12

   Πολύ σωστά. Ζω στην Γερμανία, τα έχουν κάνει μάπα εδώ με την δήθεν οικολογία .Οργανωμένο έγκλημα για να εισπράττουν φόρους.
   Η ΕΕ είναι 100% Γερμανία

   • Jiannis avatar
    Jiannis @ Jiannis 29/03/2013 14:33:09

    @Nik
    28/03/2013 στις 2:15 pm

 24. πολιτης avatar
  πολιτης 28/03/2013 14:31:41

  ευστοχες παρατηρησεις.
  οι γερμανοι απεδειξαν πλεον πασης αμφιβολιας οτι για την υλοποιηση του ηγεμονικου πλανου τους δεν λογαριαζουν τιποτε και κανεναν. επισης η "σθεναρη" σταση τους και επιμονη στο σχεδιο καταστροφης της κυπρου παρουσιαζουν το πραγματικο προσωπο της σημερινης γερμανιας που δεν ειναι αλλο παρα το ιδιο των 2 παγκοσμιων πολεμων. ειναι αδιστακτοι και εγκληματιες. χωρις καμμια αιδω τα "εβαλαν" με ενα "οικονομικο κουνουπι" της ευρωπης και τον εξαφανισαν. ουτε για μια στιγμη δεν σκεφτηκαν την ασημαντοτητα του κυπριακου ελλειματος μεσα στο ευρωπαικο γιγνεσθαι και να δωσουν εστω μια περιοδο προσαρμογης με ενα βιωσιμο σχεδιο εξοδου απο την κριση. οτι και να εκαναν λαθος οι κυπριοι δεν δικαιολογουσε σε καμμια περιπτωση τετοια επιδρομη απο τους ευρωπαιους "εταιρους" μας. ουετ το ford knox να ειχαν ληστεψει δεν θα εκαναν ετσι.
  αλλα μια σοφη λαικη παροιμια λεει οτι "οποιος κατουραει στη θαλασσα το βρισκει στο αλατι.."
  οφειλουν τα κρατη που συμμετεχουν στην ΕΕ να εξηγησουν στην γερμανια οτι ή θα συμμορφωθει στο πνευμα και γραμμα της ενωσης που της οποιας ειναι ισοτιμα μελη ή οφειλει να αποχωρησει ταχιστα.
  ποσο μαλλον αφου τους "ζηλευουν" κιολας, ωστε να γλυτωσουν και απο το κακο το ματι........

 25. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 28/03/2013 15:42:45

  Ο "ψυχραιμία" παραπάνω τα είπε λακωνικά και μεστά. Γιατί η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να σώζει άλλες χώρες με λεφτά των φορολογουμένων της; Κι αν πληρώνει, μπορεί να ζητά όρους για να σιγουρευτεί ότι θα μπορέσουν (κατά τη γνώμη της και σύμφωνα με τις αντιλήψεις της) οι δανειζόμενοι να της τα ξεπληρώσουν. Αν οι δανειζόμενοι θεωρούν κάτι τέτοιο επαχθές, ας μη πάρουν βοήθεια, ας αφήσουν τις τράπεζες τους ή τις χώρες τους (που οι ίδιοι τις κατέστρεψαν) να χρεοκοπήσουν, κι ας φύγουν από το ευρώ να κόψουν δικό τους νόμισμα. Δεν έχω κανένα σεβασμό για όποιον σκούζει για ευρωναζί και γερμανικές μπότες, την ίδια στιγμή που δέχεται τα χρήματα της τρόικας και με αυτά ζει αυτός και τα παιδιά του. Οι παππούδες μας το ναζισμό τον πολέμησαν παίζοντας τη ζωή τους κορώνα γράμματα, τώρα προφανώς είτε θεωρούν κάποιοι ότι τα μισθά από το δημόσιο και οι καταθέσεις είναι πολύ πιο σημαντικές για να παιχτούν κορώνα γράμματα, είτε είναι απλά νεοέλληνες τζαμπαμάγκες υποκριτές.

  • Σπορέας avatar
   Σπορέας @ MAYRO XABIARI 28/03/2013 15:50:38

   Μήπως λοιπόν φίλε μου πρέπει να απαντήσουμε συλλογικά σαν εκλογικό σώμα σε αυτό το ερώτημα ?
   Ή για πολλοστή φορά το πολιτικό προσωπικό θεωρεί ότι ο Λαός είναι ανώριμος ?

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ Σπορέας 28/03/2013 16:26:21

    Μπορεί και να μην απέχουμε πολύ από πανευρωπαϊκά Δημοψηφίσματα σχετικά με την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή οικονομική ζώνη.
    Πάντως, για μένα καλύτερα να πεινάς κτίζοντας με κόπο το αύριο κι ορίζοντας το παρόν σου, παρά να ...μισοπεινάς δέσμιος, κατεδαφίζοντας, ξεπουλώντας, διαλύοντας το παρόν και το μέλλον της πατρίδας και των απογόνων σου.
    Τα Δημοψηφίσματα βέβαια, πρέπει να διεξαχθούν αφού προηγουμένως οι πολίτες ενημερωθούν ψύχραιμα, σε βάθος, με ειλικρίνεια, σοβαρότητα, προτάσσοντας το Εθνικό συμφέρον, χωρίς φανατισμούς και αντιπαλότητες. Ζυγίζουμε τα συν και τα πλην και προχωράμε. Ενωμένοι και αποφασισμένοι για όλα.

    • JE NE REGRETTE RIEN avatar
     JE NE REGRETTE RIEN @ Queen For The Black Side 28/03/2013 20:55:45

     ΠΟΣΟ μα πόσο συμφωνούμε αγαπητή @Βασίλισσα
     (γιά πολλοστή φορά )...

    • Σπορέας avatar
     Σπορέας @ Queen For The Black Side 28/03/2013 20:57:07

     Απόλυτα σύμφωνος.

 26. *Mara* avatar
  *Mara* 28/03/2013 15:59:10

  Τί να αντέξει αγαπητέ Κώστα???
  Η διάλυση της ευρωζώνης πλησιάζει...
  Το πώς θα γίνει δεν ξέρουμε ακόμη...
  Ηγεσίες και λαοί οφείλουμε να προετοιμαστούμε για το αναπόφευκτο.
  Οι Γερμανοί για τρίτη φορά μέσα σε 100 χρόνια προσπαθούν άθλια να κατακτήσουν την Ευρώπη. Από ότι φαίνεται όμως οι άνθρωποι δεν το΄χουν... Φθάνουν στην βρύση αλλά νερό δεν πίνουν. Ούτε τώρα θα πιούν...
  Πάλι ηττημένοι θα βγούν.
  Είναι ποτέ δυνατόν να κυριαρχήσουν κάνοντας τους λαούς να τους μισούν???
  Όταν οδηγούν με τις ψυχρές και αυταρχικές ενέργειες τους, κοινωνίες σε εξαθλίωση και χώρες σε απροκάλυπτη υποτέλεια???
  Ξεκίνησαν για άλλη μιά φορά έναν πόλεμο, χωρίς να έχουν διδαχθεί τίποτα από το παρελθόν τους. Τίποτα από την ιστορία. Και πάλι αδιάβαστοι...
  Πήραμε όμως και εμείς ένα καλό μάθημα με το θέμα της Κύπρου.
  Είδαμε και τους υπόλοιπους εταίρους (...να μην πω ...εταίρες...) κυρίως του νότου, ούτε κιχ..., λέξη...
  Είναι Ευρωπαϊκή ένωση αυτό το πράγμα?
  Πού είναι η αλληλεγγύη? Πού είναι η συμπαράσταση? Πού είναι αυτή η ρημάδα συμμαχία του νότου?
  Και εδώ...??? Εδώ είμαστε για τα πανηγύρια...
  Πού είναι η ενότητα του πολιτικού κόσμου σε τόσο δύσκολες ώρες?
  Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και εμείς βλέπουμε έναν Σαμαρά να πιέζεται αφόρητα για όλα....,να προσπαθεί να ισσοροπήσει σε τεντωμένο σχοινί "αγοράζοντας" χρόνο, με μοναδικό στόχο μην τυχόν γίνει η στραβή... , μας φορτώσουνε εμάς το ντόμινο που θα ακολουθήσει και απομονωθούμε (...με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά μας θέματα).
  Και από την άλλη μία αντιπολίτευση χωρίς κανένα σχέδιο, που ξέρει πολύ καλά τί παίζεται και δουλεύει τον κόσμο, λέγοντας ανοησίες και πράγματα ανέφικτα.
  Έρχεται τώρα και το τρίο της καταστροφής (τρόϊκα) με άγριες διαθέσεις να πιέσει.
  Ωραία... πιέστε και εσείς να πέσει η κυβέρνηση να έρθει ο Τσίπρας με τον Καμμένο να σωθούμε......
  Βέβαια ένα είναι σίγουρο άν τυχόν συμβεί τέτοιο πράγμα.
  Ότι πρέπει να έχουμε κανα ντενεκέ λάδι και κανα σακκί όσπρια καβάτζα.....

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ *Mara* 28/03/2013 16:15:21

   :-) Θα φτάσει ο ένας ντενεκές λάδι και το ένα σακί με τα όσπρια; Αυτό είν το θέμα......

   • *Mara* avatar
    *Mara* @ Queen For The Black Side 28/03/2013 19:24:32

    Καλά αγαπητή βασίλισσα, τρόπος του λέγειν....
    Κάνε τους ...πέντε εσύ και δέκα τα σακκιά.
    Και φυσικά δεν είναι εκεί το θέμα, αλλά είναι και εκεί...

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ *Mara* 28/03/2013 21:17:04

     Αστειεύομαι αγαπητή Μάρα, σχετικά με τη χρονική διάρκεια της ...εκτάκτου ανάγκης. Εγώ πάντως θα πάρω και μεταλλικό νερό. Γιατί χωρίς φαγητό, αντέχεις. Χωρίς νερό, όχι :-)

     • *Mara* avatar
      *Mara* @ Queen For The Black Side 28/03/2013 21:36:12

      Ώχ... αυτό το ξέχασα....!!!
      Και το νερό λοιπόν στο πρόγραμμα....
      (εκτός βέβαια αν με βρεί το κακό... στο αγαπημένο μου χωριό οπότε δεν χρειάζεται...)

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Queen For The Black Side 28/03/2013 22:50:01

      @Queen
      Σχετικά με το διάλογο μας περί της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
      Συμφωνώ μαζί σας ως προς την σημασία του ιδεολογικού περιεχομένου της έννοιας.
      Όμως, οφείλουν τα μέλη - εννοώ ως Πολιτεία - να κατακτούν το σεβασμό και το αίσθημα αλληλεγγύης των εταίρων.
      Δεν είναι δεδομένη και αυτονόητη.
      Παρά την προπαγάνδα, οι λαοί των χωρών μελών ξέρουν τι φταίει στην Ελλάδα.
      Ξέρουν ότι οι πολίτες της υποφέρουν.

     • Karenin avatar
      Karenin @ Μανιάτης 28/03/2013 23:14:57

      Και δεν μου λες Μανιάτη οι Ελληνες πότε δείξανε κατανόηση και αλληλεγγύη στους πιο αδύνατους ευρωπαικούς λαούς. Είναι αισχρό και ταπεινό,από λαους που τους είχαμε για μπάτσες ,πρώην ανατολικους, τώρα να εκλιπαρούμε δανεικά. Είναι δυνατό να μας δανείζουν Εσθονία και Σλοβακία, και όμως εκεί φθάσαμε.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Karenin 28/03/2013 23:30:32

      Αυτό είναι όντως δύσκολο ερώτημα.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Μανιάτης 28/03/2013 23:48:03

      @ Μανιάτης : Δε διαφωνούμε επί της ουσίας. Ο σεβασμός πρέπει να είναι δεδομένος μεταξύ ''εταίρων'' και ο πιό ισχυρός, οφείλει αν θέλει να ηγηθεί, να επιδεικνύει ανωτερότητα και να διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα που θα οδηγήσει τους άλλους να τον αποδεχτούν οικειοθελώς ως ηγέτη τους. Με τη βία, η εξουσία είναι πρόσκαιρη.
      Οι λαοί συνήθως παραπλανώνται και καθοδηγούνται παραπληροφορούμενοι. Οι ηγεσίες των Ευρωπαϊκών κρατών είναι το πρόβλημα, γιατί πρόκειται περί ατάλαντων, άξεστων, ανέμπνευστων και ανίκανων διαχειριστάκων.
      Καλή σας νύχτα.

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ *Mara* 28/03/2013 16:19:53

   Καί τό χειρότερο mara εἶναι ὅτι δέν θά φταῖνε ἐκεῖνοι,ἀλλά ὅλοι οἱ ὑπόλοιποι πού θά τήν πατήσουμε γιά τρίτη φορά...

   • *Mara* avatar
    *Mara* @ Κυθήριος Τ. 28/03/2013 19:34:19

    Καλέ μου Κυθήριε, μην ανησυχείς Θα την βρούμε την άκρη...
    Τώρα να μου πείς με τόσα παιδιά, πώς να μην ανησυχείς.
    Αλλά... εγώ είμαι εδώ!!! Έναν ντενεκέ για κάθε παιδί στο έχω βάλει στην άκρη...
    Μωρέ θα τα καταφέρουμε που να σκάσει όλος ο πλανήτης χα χα!!!

    • Κυθήριος Τ. avatar
     Κυθήριος Τ. @ *Mara* 28/03/2013 21:00:08

     Χα χα χα,εἶσαι πρώτη!!
     Ἄν σοῦ πῶ ὅμως πόσους ντενεκέδες πρέπει νά βάλεις στήν ἄκρη,θά μοῦ κατσουφιάσεις!

     • *Mara* avatar
      *Mara* @ Κυθήριος Τ. 28/03/2013 21:50:16

      Ξέρω... ξέρω... μην ανησυχείς....
      Τα΄χω υπολογισμένα σου λέω.
      Εκτός και άν... μέχρι να΄ρθει το κακό αποκτήσεις και κανένα ακόμα... χα χα!
      Αλλά αυτό δεν θα΄χει ανάγκη το λάδι, θα το΄χει ανάγκη η μαμά.
      Όποτε για παν ενδεχόμενο...υπολογίζω έναν ντενεκέ και για εκείνη.
      Εσένα σε αφήνω απ΄εξω..... Μόνο για παιδιά φροντίζω.
      Εσύ θα κλέβεις από των παιδιών... Ένα κουταλάκι να παίρνεις από το καθένα, την έβγαλες την εβδομάδα... χα χα!

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ *Mara* 28/03/2013 23:15:33

      Την εβδομάδα θα τη βγάζω,αλλά με βλέπω να παίρνω τα βουνά...

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ *Mara* 28/03/2013 16:41:36

   Αγαπητή Μάρα, η πίεση για λύση δεν οδηγεί απαραίτητα στην πτώση της κυβέρνησης. Αντίθετα, έχετε σκεφτεί πόσο ευάλωτη γίνεται η κυβέρνηση κάθε μέρα που περνάει από τα προβλήματα, την οργή, την εθνική ταπείνωση και τα αδιέξοδα; Η κοινωνία στέλνει μηνύματα ως οφείλει και είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αποφασίσει τι θα κάνει μ᾽ αυτά τα μηνύματα. Αλλιώς, δεν θα φταίει η κοινωνία για την τύχη της κυβέρνησης, ούτε αυτής ούτε άλλης. Η κοινωνία δεν είναι εδώ για να προστατεύει τη θητεία των πολιτικών, αλλά για να τους υπαγορεύει δράση. Τι να πούμε, δηλαδή; Μπράβο, όλα είναι καλώς καμωμένα; Αφού δεν είναι.

   Ένας τενεκές δεν φτάνει. :)

   • *Mara* avatar
    *Mara* @ Νιόβη 28/03/2013 20:06:52

    Αγαπητή Νιόβη,
    φυσικά και δεν οφείλει η κοινωνία να παρέχει καμμία προστασία στη θητεία κανενός πολιτικού.
    Το να υπαγορεύει και αυτό σχετικό είναι όταν η χώρα βρίσκεται υπό τέτοιες ακραίες συνθήκες.
    Όταν βρίσκεσαι μεταξύ σφύρας και άκμονος.... οι αποφάσεις δυσκολεύουν αφάνταστα.
    Ο Σαμαράς έχει μπροστά του δύο εξαιρετικά δύσκολους και επικίνδυνους μήνες.
    Για να δούμε τί θα γίνει...

    Υ.Γ.
    Εννοείται ένας ντενεκές δεν φθάνει...
    Προνόησε εσύ για περισσότερους και άς σου μείνουν....

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ *Mara* 28/03/2013 23:01:49

     Α, έχω ήδη προνοήσει. Κι ο Κυθήριος αν θέλει, ας κοπιάσει. Κάτι θα γίνει και για αυτόν.

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Νιόβη 28/03/2013 23:20:16

      Νιόβη μου σ'ευχαριστώ,μάλλον θα χρειαστώ τη βοήθεια σου,αναμενε!

   • mara avatar
    mara @ Νιόβη 28/03/2013 22:20:15

    @νιόβη
    +1000000000000

 27. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 28/03/2013 16:55:21

  Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή της Τσαπανίδου είπε ότι αν δεν ήμασταν στο Μνημόνιο δεν θα είχαμε 1.500.000 ανέργους αλλά 7.000.000 και ότι ακόμη και αυτοί που τρώνε στα συσσίτια είναι τώρα καλύτερα από ό,τι θα αντιμετώπιζαν (την πείνα δηλαδή) αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο που μας δίνει λεφτά.
  Εγώ λέω ότι απλά με το επιχείρημα αυτό ομολογεί ότι η κυβέρνηση (αυτή ή και οι προηγούμενες) θα ήταν ανίκανη να ελέγξει στοιχειωδώς την κατάσταση, θα σήκωνε τα χέρια ψηλά και θα άφηνε τη χώρα ακυβέρνητη να διαλύεται, τον κόσμο να πεθαίνει, το χάος και την αναρχία να επιβάλλονται. Ομολογεί με άλλα λόγια, την πλήρη ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ των πολιτικών να οργανώσουν στοιχειωδώς έναν λαό 10.000.000 και μία χώρα 130.000 τ.χλμ.. Ομολογεί ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 28/03/2013 17:23:19

   Από μικρό κι από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια, έλεγε η γιαγιά μου (πολύ τις μνημονεύουμε τις γιαγιάδες μας σήμερα). Κι ο Άδωνις είναι ένα μικρό...μπουμπούκι, αν έχετε ακουστά.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 28/03/2013 17:35:21

   Γνωρίζουμε ότι το Μνημόνιο είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας του πολιτικού συστήματος.

   • Ο Πειρατής avatar
    Ο Πειρατής @ Μανιάτης 28/03/2013 17:47:31

    -- Γνωρίζουμε οτι το Μνημόνιο είναι ευλογία, αναπόφευκτο και ευκαιρία. Μεγάλη...όμως.
    -- Ακούς εκεί 7.000 € το μήνα να μας κοστίζει ο κάθε φάλτσος τραγουδιάρης ο Άδωνις....

 28. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 28/03/2013 17:58:38

  Σίγουρα κάποτε θα κριθεί ως απαραίτητο να καταννοήσουν όλοι την κατάσταση και να πάψουν να αμφισβητούν τις προθέσεις των Ευρωπαίων. Προς το παρόν τα πάντα βρίσκονται μέσα σε ομίχλη. Άλλοι βλέπουν σβάστικες άλλοι ευρωπαϊσμό και κάποιοι δεν βλέπουν πέρα από την τσέπη τους. Κάποτε ασφαλώς θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ των νομισμάτων για την επικράτηση του ισχυρότερου δεν μπορεί να ανεχτεί δραχμές, λίρες και λιρέττες. Πότε θα έρθει αυτό το κάποτε;
  Έχω την αίσθηση ότι δεν είναι μακρυά ο χρόνος που όλα τα κλειστά μάτια θα ανοίξουν. Θεωρώ ότι ιδανικότερη περίπτωση από αυτή της Ιταλίας δεν υπάρχει. Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα των μακαρονάδων θα καθορίσουν το χρόνο και τον τρόπο. Το μέγεθος βεβαίως είναι ιδανικό που θα έλεγαν και οι κυρίες...
  Οι επιλογές της Ιταλίας;
  Πτώχευση,έξοδος από το ευρώ, ταρακούνημα της ιταλικής οικονομίας, λιρέττα, πολιτική αστάθεια.
  Η αντίδραση της ευρωζώνης;
  Υποτίμηση, νέο χρήμα, ανάπτυξη και είσοδος της Αγγλίας.
  Μεγάλοι κερδισμένοι;
  Ελλάς - Πορτογαλλία - Ισπανία.
  Λέτε να ονειρεύομαι;

  • Jiannis avatar
   Jiannis @ Δεξιόχειρας 29/03/2013 14:39:45

   " δεν μπορεί να ανεχτεί δραχμές, λίρες και λιρέττες."

   ->Το μονο που δεν μπορεί να ανεχτεί είναι το Euro. Μονο την Γερμανία συμφέρει (είναι μαλακό Νόμισμα), για τους υπολοιπους σκληρό. Δεν θα μπορέσουν να επιζήσουν μεσοπρόθεσμα.

   " ανάπτυξη και είσοδος της Αγγλίας.
   ->Βλέπω έξοδο Αγγλίας σύντομα. Δεν επιτρέπουν την Γερμανία να τους κάνει Κύπρο

   "Μεγάλοι κερδισμένοι;
   Ελλάς – Πορτογαλλία – Ισπανία."
   -->Ναι, όταν πάρουν τα εθνικά τους Νομίσματα. Εννοείτε πως θα πρέπει να μικρύνει το Δημόσιο σημαντικά
   Λέτε να ονειρεύομαι;

   • Jiannis avatar
    Jiannis @ Jiannis 29/03/2013 14:54:44

    "Λέτε να ονειρεύομαι;"
    ->κατά λάθος το έβαλα, αποτέλεσμα του copy paste^^

 29. Ρηνα avatar
  Ρηνα 28/03/2013 18:42:51

  Φιλοι και φιλες που καταθεσατε τους προβληματισμους σας, μη διαφωνειτε γιατι δεν θα χρειαστει καν να παρουμε αποφασεις, ουτε για μεσα ουτε για εξω ουτε τιποτα. Οι εξελιξεις θα τρεξουν και οι αποφασεις θα επιβληθουν σαν μονοδρομος.Ολοι αγωνιουμε γιατι βλεπουμε τα αδιεξοδα και κανεις δεν σκεφτεται οτι ζουμε σε μια χωρα που η υπαρξη της ειναι συνυφασμενη με την Πιστη μας. Ολα τα επιστημονικα τα εξετασαμε, τα αναλυσαμε, βρασαμε στο ζουμι μας για τις αδικιες που μας κανανε και περιμενουμε "μοιραιοι κι αβουλοι" τι τελος μας εχουνε ετοιμασει οι "συμμαχοι και φιλοι μας", γιατι δυστυχως αντιληφθηκαμε οτι τιποτα δεν περναει απ το χερι μας.
  Ξεχασαμε κατι ομως που θαπρεπε ολοι εκει πρωτα να στραφουμε, τον Χριστο που ρυθμιζει τα παντα και την μητερα Του που μας βοηθαει παντοτε χωρις ανταλλαγματα. Και ενω μας εχουν στειλει ολα τα "εργαλεια τους" για να μας ανοιξουν τα ματια και να μας διαφωτισουν-τους Αγιους- που μας τα εχουν πει και ερμηνευσει ολα, εμεις πιστοι στις δυνατοτητες του ανθρωπου βαδιζουμε στους συμπλεγματικους δρομους του εγω μας, ο ενας αρνουμενος, ο αλλος να ντρεπεται να ομολογησει, ο τριτος να προσκυναει τις γνωσεις που προσφερει η ανθρωπινη ατελης σοφια κ.ο.κ.
  Εδω που φτασαμε λοιπον ουτε ενας ουτε δυο ντενεκεδες λαδι θα μας σωσουν οπως προσπαθησαν οι φιλες να πουν με πικρο χιουμορ, εκεινο που ειναι βεβαιο οτι μπορει να μας σωσει ειναι η Ορθοδοξη Πιστη και παραδοση μας που καπου βαθεια αραχνιαζουν μεσα μας και δεν εχουν να κανουν ουτε με κομματα ουτε με οικονομιες αλλα με τροπο ζωης. Αυτον πρεπει να διορθωσουμε με επιγνωση και μετανοια και τ αλλα θα ρθουν μονα τους. Δεν ειναι ολα υπολογισμοι και μαθηματικα, υπαρχει και Θεος που κυβερνα και μας εχει στειλει τις προειδοποιησεις Του και γι αυτα που ζουμε και γι αυτα που θαρθουν.
  Οσοι καταφερουν να μπουν κατω απο την ομπρελα Του εχουν ελπιδα να βρουνε πεζοδρομιο να πατησουν, τους αλλους θα τους παρει το ρεμα...καποια στιγμη ξεχωριζει η ηρα απο το σταρι και τυχερος οποιος το αντιληφθει.
  Καιρο ηθελα να τα πω γιατι πισω απο τα λογια καταλαβαινω την αγωνια που υπαρχει για το μελλον και τα γεγονοτα οδευουν βασανιστικα για λυσεις επωδυνες. Μπορει να μην υπαρχει και διαδικτυο σε λιγο καιρο να τα πουμε πιο καθαρα. Αυτοι που δεν εχουν ιδεα θα χλευασουν η θα πεσουν απ τα συννεφα αλλα εστω και ελαχιστοι να αφυπνιστουν κερδος για τους ιδιους πρωτιστα αλλα και για την πατριδα. Η δικαιη μισθαποδοσια παντα ερχεται.
  Ειδικα για την Κυπρο αυτα που εχουν ειπωθει στο παρελθον ειναι σαν να διαβαζεις εφημεριδα του σημερα. Ο,τι αγνοουμε -η και περιφρονουμε- δεν σημαινει και οτι δεν υφισταται.....

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Ρηνα 28/03/2013 19:10:10

   Σέβομαι απεριόριστα αυτό που λέτε και εννοείτε και υπονοείτε και δεν το χλευάζω καθόλου - αλλιώς δεν θα ήμουν Χριστιανή Ορθόδοξη. Αλλά, από την άλλη, λόγω καταγωγής, θυμάμαι κι εκείνο το «συν Αθηνά και χείρα κίνει» και σκέφτομαι ότι μπορεί να θέλει κι ο Θεός λίγο σπρώξιμο... Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε...

   • Σπορέας avatar
    Σπορέας @ Νιόβη 28/03/2013 21:02:05

    !!!

  • *Mara* avatar
   *Mara* @ Ρηνα 28/03/2013 21:29:20

   Αγαπητή μου Ρήνα, προσωπικά συμφωνώ απολύτως μαζί σου.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Ρηνα 28/03/2013 21:35:58

   Ελήφθη απολύτως το μήνυμά σας αγαπητή Ρήνα. Οι πομποί έτσι κι αλλιώς εκπέμπουν συνεχώς κι ο κάθε δέκτης τελικά λαμβάνει, αυτό που δύναται ν' αποκρυπτογραφήσει.
   Θα συμφωνήσω και με τη Νιόβη, γιατί κι εγώ πιστεύω πως οφείλουμε να συνεργήσουμε και να εξυπηρετήσουμε ενεργά τη Θεϊκή Ουράνια Μηχανική, που επιχειρεί να οικοδομήσει.....
   Να είστε καλά.

   • JE NE REGRETTE RIEN avatar
    JE NE REGRETTE RIEN @ Queen For The Black Side 29/03/2013 18:26:13

    Mιά και μιλάμε γιά Θεούς και την γνωστή παροιμία τί θλίψη πρέπει να έχει η προστάτης της Αθήνας ,κοιτώντας από ψηλά το χάλι της...Σας προτρέπω να δείτε τον σχετικό υπέροχο πίνακα,στο lobby του ξενοδοχείου Athens Plaza, στο Σύνταγμα.

 30. Η φαιδρά πορτοκαλέα avatar
  Η φαιδρά πορτοκαλέα 28/03/2013 18:49:27

  "Γιατί η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να σώζει άλλες χώρες με λεφτά των φορολογουμένων της;" Πρώτα απ' όλα, είναι αμφίβολο εάν και κατά πόσον η Γερμανία έχει διαθέσει έστω και ένα πραγματικό ευρώ από λεφτά των φορολογουμένων της μέχρι τώρα. Ας δεχτούμε όμως, προς χάριν της συζήτησης, ότι πράγματι το έχει κάνει -κι ότι δεν έχει επωφεληθεί η ίδια από τα "πακέτα διάσωσης". Από πού λοιπόν απορρέει η γερμανική "υποχρέωση"; Προφανώς όχι από μια αφηρημένη ιδεαλιστική αντίληψη περί αλληλεγγύης. Απορρέει από τη γερμανική ανάγκη να λειτουργεί η ευρωζώνη ως βέλτιστη νομισματική ζώνη (optimal currency zone).
  Στο βαθμό που κάποιος επιθυμεί όντως να λειτουργεί σε μια βέλτιστη νομισματική ζώνη, οφείλει να είναι έτοιμος για έναν μηχανισμό δημοσιονομικών μεταβιβάσεων (fiscal transfer mechanism) προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές/τομείς μέσα στη νομισματική ζώνη. Στο βαθμό που κάποιος αποκρούει το μηχανισμό δημοσιονομικών μεταβιβάσεων, δίνει αυτόματα το σήμα ότι δεν επιθυμεί τη βέλτιστη νομισματική ζώνη -και αυτό είναι κάτι που οι υπόλοιποι θα πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη...

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Η φαιδρά πορτοκαλέα 29/03/2013 00:01:56

   +10000000000

 31. kosvag avatar
  kosvag 28/03/2013 19:25:08

  Ούτως ή άλλως δύσκολα θα ήταν τα παζάρια και δύσκολα θα αφήναν την μικρή Κύπρο να γίνει το πλουσιότερο κράτος στον πλανήτη, αλλά ίσως σε λίγα χρόνια να γίνει το 2ο ή 3ο πλουσιότερο.

 32. Ρηνα avatar
  Ρηνα 28/03/2013 19:27:44

  Καταλαβαινω απολυτα και συμφωνω, εμεις θα βαλουμε ανθρωπινως τα δυνατα μας και Εκεινος θα συμπληρωσει το οικοδομημα. Αλλωστε αυτο ειναι και δογμα της Εκκλησιας μας. Ο αθλητης πρωτα νομιμως θα αθλησει και μετα θα λαβει τον στεφανον...

 33. Tasos avatar
  Tasos 28/03/2013 19:28:55

  Ακούω συνέχεια για τη στροφή στη παραγωγή, να παράγουμε (εμείς ή η Ευρώπη γενικά), να γίνουμε ανταγωνιστικοί κλπ. Ας το ξεχάσουμε. Ό,τι και να παράγουμε το παράγουν ήδη στην Ασία φτηνότερα. Σύντομα δε θα μπορούν να το παράγουν και ποιοτικότερα (πεδίο στο οποίο βρίσκει τη δύναμη της η Γερμανία κυρίως). Οπότε ας το πάρουμε απόφαση ότι γενικά η δύση έζησε όσο έζησε πολύ πάνω από το λογικό (κι ας λένε μερικοί ότι η φύση του ανθρώπου είναι η πρόοδος και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου). Σε πλανητική κλίμακα δε μπορεί 500εκ να είναι σε νιρβάνα καπιταλισμού και 6-7 δις στη φτώχεια μέχρι θανάτου.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Tasos 28/03/2013 19:59:19

   Είναι πολύ σωστό αυτό που λες. Στην ουσία η αντίστροφη μέτρηση για την Ευρώπη και ολόκληρη τη Δύση άρχισε από το λεπτό εκείνο που λειτούργησε η πρώτη γραμμή παραγωγής στην Ασία προς όφελος δυτικής εταιρείας.

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Tasos 28/03/2013 22:21:23

   Συμφωνῶ μαζί σου Τάσο,μέ τή διαφορά ὅμως,ὅτι μπορεῖ 500 ἑκατ. νά μήν μποροῦ νά ζοῦν στήν ἀπόλυτη νιρβάνα,ἀλλά 5 ἑκατ. μποροῦν πολύ ἄνετα καί θά συνεχίζουν νά ζοῦν ἔτσι στόν αἰώνα τόν ἄπαντα,ἐνῶ ὁ ὑπόλοιπος κόσμος θά φαγώνεται...

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Κυθήριος Τ. 29/03/2013 00:02:23

    Ποιά;

 34. JE NE REGRETTE RIEN avatar
  JE NE REGRETTE RIEN 28/03/2013 20:26:24

  @Πειρατή μου, μην περιμένεις καλό από ...ραβίνο !

 35. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 28/03/2013 20:53:44

  Επεξήγηση γιά μή «μυημένους» στίς ντοπιολαλιές.

  -Μπέλ' (Μπέλι): Γεωργικό εργαλείο. Είδος φτιαριού πού σκάβουν.
  -Φτυάρ': τό Φτιάρι.
  -Κανέστρα: Τό κάνιστρο, πανέρι,..
  -Στάρ᾿: Τί σιτάρι. Στήν περίπτωσή μας τά κόλλυβα.
  -Αστρίτ'ς: Αστρίτης. Η αρσενική οχιά. Πολυ δηλητηριώδης.

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Ιαπετός 28/03/2013 23:56:25

   Επικο σχολιο, ευκολα στο φετινο top-10. Ευχαριστουμε για τη μεταφραση.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ιαπετός 29/03/2013 00:34:27

   Ο Δαναός να σκάβ' με μπέλι
   και πάει η μέση τ' όλι...
   αν δεί κι έναν αστριτ'
   θ' ανάψει σαν κιμπρίτ...

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Ιαπετός 29/03/2013 10:36:21

   Χα, χα, χα! καλημέρα κοντοχωριανέ. Τι μου θύμισες!
   Πάντα είχαμε πρόβλημα με τα φωνήεντα στην διάλεκτό μας.

 36. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 28/03/2013 20:55:17

  Μπράβο στή Ρήνα,πού μιλαει ἔξω ἀπό τά δόντια καί μᾶς δείχνει ἕνα δρόμο πού πολλοί οὔτε πού φανταζόμαστε ὅτι ὑπάρχει,ἤ γελᾶμε εἰρωνικά καί συγκαταβατικά ὅταν μᾶς μιλοῦν γι' αὐτόν...! Ἐπιτρέψτε μου,μέσα στό χάος τῶν ἤχων πού ἀκοῦνε τά παιδιά μας,νά ἀκούσουν καί νά ἀκούσουμε κι ἐμεῖς κάτι διαφορετικό.Νομίζω ἔχει κάποια σχέση:http://www.youtube.com/watch?v=Wti7Zdk6mqE

 37. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 29/03/2013 00:42:09

  Πρώτη ερώτηση κρίσεως: Τελικά δεν έχουμε δτε φάκτο δυο νομίσματα εντός της ευρωζώνης; Ένα ευρώ που λειτουργεί κανονικά και ένα ευρώ λειτουργεί υπό περιορισμούς;
  Δεύτερη ερώτηση κρίσεως: Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ακόμα ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η γερμανική κυβέρνηση θα αποφασίσει γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους
  Τρίτη εκτίμηση: Όλοι οι ισχυροί κάποτε θα εκστρατεύσουν στη Σικελία.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Γιάννης Φαίλτωρ 29/03/2013 01:44:29

   όχι 2.. αυτη τη στιγμή συγκεκριμένα υπάρχουν 17 διαφορετικά ευρώ εντος ευροζώνης
   για το κουρεμα του Ελληνικού χρεους.. πιθανον να το επιβάλλει το ΔΝΤ (βιωσιμότητα γαρ.. )
   ολοι θα θέλαμε να προλάβουμε να τη δουμε λάιβ αυτη την εκστρατεία..

 38. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 29/03/2013 00:45:05

  Χρειάζονται έναν Αλκιβιάδη!

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 29/03/2013 00:53:56

   Alkibiaden!

 39. roadrunner avatar
  roadrunner 29/03/2013 01:12:00

  Πάρα πολύ συμφωνώ με το συμπέρασμα: "Ποιός ο απώτερος στόχος του μηνύματος; Οι ενδιαφερόμενοι να βρούν τρόπο να ..σωθούν μόνοι τους! ", κ. Ροδινέ.
  Μήπως, οι αποδέκτες του μηνύματος, (πέραν των ασώτων χωρών του νότου ), βρίσκονται και εντός της Γερμανίας (πχ οι επιθυμητοί ψηφοφόροι της Μέρκελ;) Γιατί, όσο κι αν οι γερμανικές δημοσκοπήσεις (αν είναι αληθείς) δείχνουν ανησυχία των γερμανών για τις καταθέσεις τους, δεν γνωρίζουμε, αν οι δημοσκοπήσεις καταμετρούν και την ικανοποίηση και ανακούφιση των γερμανών, για το σαφές και αιματηρό μήνυμα που η ηγεσία τους εξέπεμψε συγκεκριμένα, προς την Κύπρο ή την ανακούφισή τους, ότι δεν θα επιβαρύνεται πλέον η δική τους χώρα , για να εξυπηρετήσει τα πακέτα διάσωσης άλλων κρατών.
  Όσο για το Λουξεμβούργο, θα ήθελα να ήξερα, αν τις απόψεις τους, για τη γερμανική παρεμβατικότητα στα επιχειρηματικά μοντέλα των άλλων χωρών, τις εξέφρασαν και στο πρώτο Γιουρογκρουπ, την ώρα που αποφασιζόταν το σκληρό κούρεμα των καταθέσεων στις Κυπριακές Τράπεζες….

 40. rally monkey avatar
  rally monkey 29/03/2013 02:02:49

  αυτη ειναι η γυμνη πραγματικοτητα χωρίς καμμία υπερβολή και συναισθηματισμό

  1) Η Ευροζώνη ήθελε τη συγκεκριμενη λύση - 'προβα τζενεραλε' και template εξόδου
  ακριβώς οπως κανουν τις πυρηνικές δοκιμές σε 'κατι απομακρυσμενα νησιά'
  η Κυπρος ήταν το τελειο testbed

  2) απο την πλευρά του θυματος,
  θα μπορουσε να υπάρξει διαφορετική λύση, επωδυνη ναι αλλά όχι καταστροφική
  προυποθεση οτι το αλλο στρατοπεδο εντος γιουρογκρουπ (αν υποθεσουμε οτι υπάρχει κατι τετοιο) θα προβαλε αντισταση
  βεβαια καποια στιγμη η αντισταση κάμπτεται (ειτε κρατας δυνάμεις για να τις χρησιμοποιησεις αργότερα για τον εαυτο σου) και καποιος αδύναμος την πληρώνει

  3/ φυικα και δεν αφορά μονο την Κυπρο
  10 πουλιά πανω σε ενα κλαδι - πυροβολεις το ένα - ποσα εμειναν?
  Απαντηση Εννιά. Λαθος. Κανενα. Τα υπολοιπα πεταξαν. Αυτο θα γινει στις καταθέσεις.

  4/ Στηριξη απο την Ελλάδα με κάθε τροπο..και απο το υστέρημα.
  υποθετουμε φυσικα οτι οι ηγεσιες ειναι υπαρκτές
  (αν και αόρατες δια γυμνου οφθαλμου)

  Αυτό που γραφετε για το ΕSM ειναι πολύ σημαντικό .. βρισκεται ντε φάκτο στα σκουπίδια .. και αποτελεί αθέτηση συμφωνηθέντων (δηλωσεις Ιουλιου 2012) /κανονικοτατο πραξικοπημα απο πλευράς Γερμανίας ... αν οι Κυπριοι γνωριζαν οτι λυση ESM τυπου εχει αποκλειστει πιθανον να είχαν οργανωσει τις αμυνές τους διαφορετικά.

  Οσο για τη Γερμανια.. νομιζω το βαγονι τα ειπε όλα στο πρωτο σχολιο..
  είτε ενεργούν”δι’ίδιον λογαριασμόν”,είτε “ώς μακρά χείρ” των ισχυρών του δυτικού κόσμου,επειδή κάποιος πρέπεi να κάνει το dirty job…!
  νομιζω οτι θέλει μία Ευροζώνη αλλά με τους δικους της όρους (πχ διαφορετικη συνθεση χωρις αμφιβολία).
  Η αδυναμία των αλλων μελών ίσως οδηγησει σε μια ευθραυστη ισορροπια κατα την οποια τα κρατη αποδέχονται τους όρους ελλείψει εναλλακτικων.
  Τετοια ισορροπια δεν μπορει να διατηρηθει για χρόνια.
  Τοτε ίσως δουμε Γερμανικη αναδίπλωση αλλα δε θα ειναι ικανή να αποτρεψει την καταρρευση.
  Ισως και να ειμαστε εκτος οταν συμβει και μπορει να μην μας πολυαφορά..

 41. ΓΡΗΓΟΡΗΣ avatar
  ΓΡΗΓΟΡΗΣ 29/03/2013 11:45:20

  το προβλημα ειναι οτι η Γερμανια ειναι & διατητης του οικονομικου "παιχνιδιου" & παικτης.
  αυτο δημιουργει τις στρεβλωσεις

 42. Orgilos avatar
  Orgilos 30/03/2013 08:33:38

  Καθόμαστε και συζητούμε για την Ευρώπη της «αλληλεγγύης» η οποία δήθεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Ξεχνούμε βέβαια ότι ο υπερδανεισμός σε εμάς τους «γλεντζέδες» και σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση και τα θαλασσοδάνεια, γινόταν προκειμένου οι πολύ ανταγωνιστικές και «ηθικές» εταιρείες της Γερμανίας και γενικώτερα των Βορείων χωρών να έχουν μία έτοιμη αγορά και η Γερμανία να αποκτά τα θηριώδη πλεονάσματα. Αν είχαμε σφιχτή οικονομία και στην Ελλάδα και οι άλλες χώρες, πού θα πούλαγε ακριβώς τα προϊόντα της η Γερμανία για να γίνει τόσο «ανταγωνιστική»; Πετρέλαιο δεν έχει, σοβαρούς φυσικούς πόρος δεν έχει, άρα γινόταν ανταγωνιστική με την ποιότητα των προϊόντων της. Άρα η Γερμανία είχε γίνει ΗΔΗ ανταγωνιστική και είχε ήδη επικρατήσει «βελούδινα» των υπολοίπων της Ε.Ε. Φυσικά στην εποχή των παχέων αγελάδων φαινόταν χαζός όποιος μιλούσε εναντίον της πολιτικής της Ε.Ε. ή ήταν κομμουνιστής οπότε σε κάθε περίπτωση ο λόγος του εξ αρχής δεν είχε πέραση.

  Τώρα που η Γερμανία δείχνει τα δόντια της και πλέον λειτουργεί στυγνά τυραννικά, πολλοί ξύπνησαν και θυμήθηκαν τα περί τετάρτου Ράϊχ. Οι άλλοι πάλι οι φιλοευρωπαϊστές θυμήθηκαν να κατηγορήσουν τους κακούς και τεμπέληδες Νοτίους οι οποίοι όμως ποιό ακριβό αμάξι αγόραζαν; Mercedes και Porsche Cayenne αγόραζαν... Συνεπώς λοιπόν και οι δύο απόψεις έχουν δίκιο από το μέρος τους. Και εμείς χτίζαμε παλάτια στην άμμο, αλλά όσο εμείς χτίζαμε τα παλάτια στην άμμο, οι Γερμανοί εδραίωναν την οικονομική τους κυριαρχία. Εμείς πληρώνουμε βέβαια τώρα και από μία πλευρά ίσως και δικαίως, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και οι Γερμανοί δεν έχουν από την πλευρά τους ευθύνη για την κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε. Όταν χτίζεις την κυριαρχία σου πάνω στην εκμετάλλευση αυτών τους οποίους δήθεν ονομάζεις «εταίρους», τότε δε θα αργήσει η στιγμή που όταν αυτοί παύσουν να έχουν την ανάγκη σου, θα σε γκρεμίσουν και μάλιστα θα κάνεις και πολύ θόρυβο...

  Τί πρέπει λοιπόν να κάνει τώρα η Κύπρος και η Ελλάδα; Να σηκωθούν να φύγουν από την Ε.Ε.; Όχι βέβαια. Προς το παρόν αφού τουλάχιστον έχουμε κρατηθεί ζωντανοί και δεν έχουμε υποστεί βαριές ήττες στα μεγάλα εθνικά ζητήματα (εκεί εγώ ανησυχώς περισσότερο), τότε ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα. Το τέρας της Γερμανίας βρυχάται δυνατά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι πάντοτε ισχυρό όσο και ο βρυχηθμός του. Έχει ο καιρός γυρίσματα.

  Εγώ ήμουν εξ αρχής σκεπτικός απέναντι στο «ηρωϊκό» «ΟΧΙ» αν και συναισθηματικά τα ΟΧΙ με ελκύουν περισσότερο από τα ΝΑΙ. Το πρώτο σχέδιο ήταν πολύ μαλακό, ιδίως για τους μικροκαταθέτες (αν το σκεφθείς καλά δηλαδή, 7% στα 1000€ είναι μόλις 70€.) Αν πίστευα ότι η πατρίδα μου θα πάρει ανάσα, εγώ δε θα είχα πρόβλημα να τα θυσιάσω. Αλλά μάλλον τείνω να πιστεύσω ότι προτάθηκε αυτή η λύση προκειμένου να απορριφθεί όπως και έγινε και τελικά να προταθεί η ακόμα χειρότερη, δηλαδή η πιστολιά. Επιμένω όμως, τίποτε δεν έχει χαθεί ακόμη. Η κυριαρχία των Γερμανών είναι μεν ισχυρή, αλλά πολύ επισφαλής.

  Τελειώνοντας, να πω ότι εξ αρχής η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ε.Ε. για μένα είναι απαράδεκτη. Οι ίδιοι οι ιθύνοντες της Ε.Ε. με κομπασμό αναφέρονται στο ευρωπαϊκό όραμά τους ως συνέχεια του οράματος του Καρλομάγνου. Είχε καμμία θέση η Ελλάδα (τότε Βυζάντιο) στο όραμα του Καρλομάγνου; Καμμία απολύτως. Το αντίθετο μάλιστα, εξ αρχής έδειξε ο Καρλομάγνος ότι συγκροτεί αντίπαλο στρατόπεδο. Το ότι ο γραικυλισμός μας και η δυτικολατρεία λόγω κυρίως της επικράτησης του υλιστικού τρόπου ζωής μας έκανε να θεωρούμε ότι θα ήμασταν εμείς ισότιμο μέλος στην Ε.Ε. των Βρυξελλών(!) δε σημαίνει ότι αυτές οι ψευδαισθήσεις κάποια στιγμή δε θα διαλύονταν. Η ευθύνη λοιπόν για τις δημοσιονομικές παρεκτροπές είναι όντως όλη δική μας, όχι όμως επειδή δεν ήμασταν «σωστοί» Ευρωπαίοι, αλλά επειδή δεχθήκαμε να γίνουμε κι εμείς άλλο ένα καρούλι στην τευτονική μηχανή η οποία θέλει να επικρατήσει στην Ευρώπη ολοκληρωτικά μόνο και μόνο επειδή γλυκαθήκαμε με κάποια πρόσκαιρα ωφέλη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.