#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/11/2012 06:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο χρόνος για τον ανασχηματισμό μετράει αντίστροφα

"Γενναίες αλλαγές για κυβέρνηση μάχης"Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει ότι το κυβερνητικό σχήμα όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο και οι αλλαγές είναι αναγκαίες στη μάχη που ξεκίνησε για την υλοποίηση των όσων περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.

Το χρονικό σημείο για τον ανασχηματισμό δεν έχει οριστικοποιηθεί και αυτό θα γίνει στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων εντός των επομένων εικοσιτετραώρων, όπου και θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης.

Για να προχωρήσει ο ανασχηματισμός, πρέπει να κλειδώσει οριστικά το θέμα της δόσης, κάτι που αναμένει ο Α. Σαμαράς να γίνει το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και αμέσως μετά θα γίνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Με βάσει την πληροφόρηση του Πρωθυπουργού για εκταμίευση της δόσης μαμούθ στις αρχές του Δεκεμβρίου, ο ανασχηματισμός οριοθετείται αμέσως μετά και εκεί θα λυθούν και οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται και θα δοθεί οριστικό τέλος στα προβλήματα που παρουσιάζονται, όπως αυτό με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη να φαίνεται ότι αποτελεί ήδη παρελθόν, απλά και τυπικά θα γίνει με την ανακοίνωση του νέου σχήματος.

Ο Α. Σαμαράς έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές, όπως λένε οι συνεργάτες του, και αρκετά πιο απελευθερωμένος από τον πρώτη κατάρτιση του υπουργικού συμβουλίου, θα φτιάξει μια κυβέρνηση μάχης.

Στη μαύρη λίστα του Μαξίμου έχουν μπει διάφοροι υπουργοί που δεν είχαν την διάθεση να βοηθήσουν την εθνική προσπάθεια και στο νέο σχήμα θα τοποθετηθούν πρόσωπα που θα προχωρήσουν τάχιστα τις διορθωτικές αλλαγές χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος.

Καθοριστικός παράγοντας παραμονής στη νέα κυβέρνηση θα είναι και ο πολιτικός τσαμπουκάς των υπουργών, όπως λέει συνομιλητής του Α. Σαμαρά, ενώ εκτός θα βρεθούν οι «απρόθυμοι» υπουργοί κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ έχει αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα που υπήρξε στα υπουργεία τα οποία δεν εμπλέκονται με τις μνημονικές υποχρεώσεις της χώρας μας και υπάρχουν αρκετά παράπονα.

Το κρίσιμο στοιχείο για το νέο σχήμα θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης και το ιδανικό για τον Α. Σαμαρά είναι και οι δυο να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδροι, ένα θέμα που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Το σίγουρο πάντως από έγκυρες πηγές στην Ιπποκράτους, είναι ότι ο Βενιζέλος θέλει να έχει στη νέα κυβέρνηση πιο πολιτικά πρόσωπα και πιθανότατα θα είναι από τη νεώτερη γενιά. Το πιο σημαντικό όμως θα είναι η στάση του, στο ενδεχόμενο να θελήσει ο Σαμαράς, όπως του έχουν εισηγηθεί και έχει αποδεχθεί, να αξιοποιήσει, τους Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Ανδρέα Λοβέρδο στο νέο σχήμα.

Για τη στάση του Φ. Κουβέλη δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έχει καταλήξει ακόμα τι θα πράξει και εάν θα συμμετάσχει ο ίδιος στην κυβέρνηση, ενώ θεωρείται σίγουρο πως θα ενταχθούν στο σχήμα πρόσωπα με παρουσία στα ΜΜΕ, όπως π.χ. ο Θ. Μαργαρίτης.

Ποιοι δεν φεύγουν

 Στον επικείμενο ανασχηματισμό υπάρχουν υπουργοί που δεν πρόκειται να μετακινηθούν από τη θέση τους. Αυτοί είναι ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής του Χρήστος Σταϊκούρας και υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης.

Στη θέση του θα παραμείνει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς υπάρχει τακτική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, κανένα πρόβλημα στις σχέσεις τους, ενώ έχουν συμφωνήσει να μην αλλάξει πόστο σε πρόσφατη συνάντησή τους.

Η ανάπτυξη αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά και δεν σκοπεύει να αλλάξει τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Αμετακίνητος φέρεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας που θα συνεχίσει την επιχείρηση αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.

Από εκεί και πέρα, η κατάσταση περιπλέκεται και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει ποιοι θα φύγουν ή ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα μετακινηθούν. Έχουν διαγνωστεί προβλήματα στα υπουργεία Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ κρίσιμο στοιχείο είναι ποια πρόσωπα από τον κεντροαριστερό χώρο θα αξιοποιηθούν.

Αλλαγές και στο Κράτος

Εκτός από τις αλλαγές στην κυβέρνηση αναμένεται και ανακατατάξεις στον κρατικό μηχανισμό, ενώ εντός των ημερών θα υπάρξει και η τοποθέτηση του μόνιμου (5ετούς θητείας) γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Η πληροφορία που υπάρχει είναι ότι ο Α. Σαμαράς δεν θέλει ο νέος γραμματέας που θα διοριστεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ., εκτός και αν πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια.

Παράλληλα, εντείνονται οι ζυμώσεις σε επίπεδο κορυφής των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση για αλλαγές στις διοικήσεις των ΔEKO. Π.χ. στη ΔEH θεωρείται σίγουρη η απομάκρυνση του κ. Aρθούρου Zερβού, η θητεία του οποίου λήγει τον Δεκέμβριο.

M.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. axis avatar
  axis 17/11/2012 14:30:13

  Το κράτος ελέγχεται ακόμη και σήμερα, σχεδόν απόλυτα από το ΠΑΣΟΚ.

 2. The Camel avatar
  The Camel 17/11/2012 15:47:11

  Αν ο ανασχηματισμός οδηγήσει σε αύξηση των μελών της σημερινής κυβέρνησης για να έχει περισσότερους υπουργούς το ΠΑΣΟΚ κια η ΔΗΜΑΡ τότε βράστα Χαράλαμπε.

  • Χαράλαμπος avatar
   Χαράλαμπος @ The Camel 17/11/2012 22:09:13

   Δίκιο έχεις

 3. Χαρίκλεια avatar
  Χαρίκλεια 17/11/2012 18:47:40

  Καλό θά ἤτανε νά πάρει ὁ κ. Σαμαρᾶς ἀνθρώπους πού δέν ἔχουν ἀποτύχει σέ προηγούμενες θητείες τους. Καλό θά ἤτανε νά δοῦμε και κανένα νέο πρόσωπο, πού θά ἔχει δουλέψει στήν ζωή του καί μέ ἐγνωσμένη ἰκανότητα στόν χῶρο πού θά προσληφθεῖ.
  Καί βέβαια πρέπει νά ἀλλάξουν διάφοροι.
  Ὁ κ. Χατζηδάκης π.χ. τί προσφέρει καί θέλει νά τόν κρατήσει; Δίνει τήν ἐντύπωση ὅτι δέν μπορεῖ νά φέρει σέ πέρας δύο ὁλόκληρες φράσεις.

 4. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 17/11/2012 19:37:06

  Χρυσοχοϊδης και ο Λοβέρδος υπουργοί, ΠΑΛΙ. Δε λέω ένα τσαμπουκά αμφότεροι τον έχουν. Εδώ ταιριάζει πολύ εκείνο το ωραίο του Ηλιόπουλου : " δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, είμαστε μια πολύ ωραία παρέα, είμαστε......".

 5. GO avatar
  GO 17/11/2012 22:13:54

  Μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα.
  Γιατί πρέπει να υπάρχουν αντιπρόεδροι; Ας πάρει ο Κουβέλης το Υπουργείο Δικαιοσύνης κι ο Βενιζέλος ας αναλάβει Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου για να μην κάνει άλλες ζημιές.

 6. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 17/11/2012 23:08:11

  Το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι σημαντικό να δείχνει ότι η κεντροαριστερά αναλαμβάνει μεγαλύτερες κυβερνητικές ευθύνες υπό την ηγεσία Σαμαρά. Είναι θέμα συμβολισμού

 7. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 18/11/2012 10:31:31

  ΜΑΝΩΛΗ Μ.
  Μήπως θα μπορούσες σε παρακαλώ να μου δώσεις και το λόγο για τον οποίο η κεντροαριστερά πρέπει να έχει τις ευθύνες που λες; Και τι σόϊ συμβολισμούς πρέπει να διατηρήσει ή να επεκτείνει ο Σαμαράς; Δηλαδή μου λες ότι ψηφίστηκε η ΝΔ, για να κυβερνήσει ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης. Καταλαβαίνω ότι με κάποιο τρόπο θα πάψουν να υπάρχουν τα κόμματα. Σωστά; Επίσης όταν μιλούσαμε για υγιείς δυνάμεις ο καθένας μπορούσε να τις ερμηνεύει όπως νόμιζε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και ο Σαμαράς δεν τις ερμήνευε όπως ήθελε. Μόνο που οι δύο ερμηνείες δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Δίδαγμα:ποτέ μην ψηφίσετε αν δεν έχετε γραπτές εγγυήσεις περί του τι εννοούν όσοι ζητήσουν την ψήφο μας στο μέλλον. Γιατί βρε παιδί μου ξαφνικά οι προγραμματικές θέσεις των μέχρι κομμάτων έχουν γίνει ένα ωραιότατο κουβάρι στο μυαλό των Ελλήνων και το αποτέλεσμα είναι η αδιαφορία προς την πολιτική. Εκτός αν αυτό ήταν το ζητούμενο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.