#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/06/2010 20:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο φασισμός της λιτότητας θα είναι ανάλγητοςΟι κορυφαίοι ιστορικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν πως τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν οι  κυβερνήσεις της Δύσης, θα προκαλέσουν αναταραχές, ακόμη και επαναστάσεις, καθώς οι πολίτες θα αντιδράσουν με οργή στη κλοπή των μισθών τους, των συντάξεων τους και των οικονομιών τους, από τους ίδιους τους οικονομικούς τρομοκράτες που προκάλεσαν ευθύς εξαρχής την οικονομική κατάρρευση.

Ο καθεστωτικός ιστορικός Simon Schama το ξεκαθαρίζει στο πρόσφατο άρθρο του στην ελεγχόμενη από τη Bilderberg Financial Times, με τίτλο The World Teeters on the Brink of a New Age of Rage. Και το γεγονός ότι ο ίδιος είναι κατά βάθος ελιτιστής, κάνει το άρθρο του ακόμη πιο ανησυχητικό. Πρόκειται για κάποιον που είναι ήδη μέσα, και που αντιλαμβάνεται πως τα μέτρα λιτότητας είναι στη πραγματικότητα ο προπομπός μιας νέας παγκόσμιας τάξης, που πιθανόν να οδηγήσει και σε επαναστάσεις. Η πρόβλεψή του πως είμαστε στα πρόθυρα μιας «εποχής οργής» δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ελαφρά τη καρδία. Μιλάμε για κάποιον που θεωρείται ο κορυφαίος ιστορικός της Βρετανίας.

Ο Schama επιμένει πως τουλάχιστον στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε  πολεμιστή. Οι λαϊκές αντιδράσεις  θα τον υποχρεώσουν να γίνει ένας αυστηρός φορέας επιβολής,  αν θέλει να κερδίσει στην επερχόμενη οργισμένη έκρηξη που θα στοχοποιήσει τον φασισμό της λιτότητας. Όλοι έχουμε δει τις κοινωνικές αναταραχές που έγιναν στην Ελλάδα ως αντίδραση στα παραλυτικά οικονομικά μέτρα που επέβαλλε η κυβέρνηση προκειμένου να πάρει δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Όμως, τα καθεστωτικά ΜΜΕ του πλανήτη, απέτυχαν στο να προβάλουν ή να αναδείξουν για ποια ακριβώς μέτρα πρόκειται, και κυρίως για το πώς η επιβολή τους στις ΗΠΑ και στη Βρετανία θα οδηγήσει σε μεγάλες κοινωνικές αναταράξεις.

Τα μέτρα λιτότητας που σχεδιάζονται για επιβολή στη Βρετανία, τη δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είναι περίπου τα εξής:

-Μαζικές περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες και παροχές, δυο με τρεις φορές μεγαλύτερες από οποιαδήποτε περικοπή από την εποχή του τέλους του Β`ΠΠ.

-Πάγωμα και μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που θα οδηγήσουν σε απεργίες, αναστέλλοντας τη λειτουργία ολόκληρων κρατών και δυσχεραίνοντας την όποια οικονομική ανάκαμψη.

-Σοκαριστικές αυξήσεις στους φόρους, που μπορεί να οδηγήσουν  μέχρι και σε φορολόγηση του 98% σε όλα τα εισοδήματα πάνω από κάποιο επίπεδο. Τέτοιες αυξήσεις θα εξαφανίσουν κυριολεκτικά τη μεσαία τάξη, καθώς όλα τα εισοδήματα πέραν των περίπου £20,000 ($28,000) θα καταλήγουν τα δημόσια ταμεία. Αυτό θα οδηγήσει σε γενικευμένη φοροδιαφυγή, και μαζικές προσλήψεις οικονομικών και φορολογικών ελεγκτών για να κυνηγηθεί η φοροδιαφυγή. Στις ΗΠΑ, μόλις πρόσφατα προσεληφθήκαν 16.000 νέοι πράκτορες του IRS (εφορίας) σε αναμονή των πολλών φοροφυγάδων που υπολογίζεται πως θα ακολουθήσουν την επιβολή αρκετών νέων φόρων στα προσεχή χρόνια.

-Περικοπές σε επιδόματα πρόνοιας, που θα γονατίσουν τους φτωχούς οι οποίοι θα χτυπηθούν παράλληλα και από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Οι οικονομικά εξαθλιωμένοι θα βγουν στους δρόμους, μην έχοντας να χάσουν τίποτα, αφού ακόμη  και το πενιχρό χαρτζιλίκι που τους δίνεται σήμερα, μάλλον θα μειωθεί και αυτό στο ελάχιστο.

-Το ΦΠΑ θα ανέβει, για τους  ανθρώπους που ήδη πληρώνουν το μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν ήδη 15-25% φόρο για πάρα πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, και αυτό το «αόρατο» χαράτσι προβλέπεται να αυξηθεί. Η Ελλάδα το ανέβασε πρόσφατα στο 23% από το 21% που ήταν. Στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα το σκέφτεται σοβαρά, καθώς το ΔΝΤ κάνει σχέδια για ένα νέο φόρο στις συναλλαγές που θα προσθέσει σε αυτούς που ήδη βαρύνουν τη κατανάλωση.

-Οι κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να βάλουν χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης, έτσι ώστε να μη προλαβαίνει κανείς να συνταξιοδοτηθεί. Στην Ελλάδα, η σύνταξη συνδέθηκε με το προσδόκιμο όριο ηλικίας, έτσι ώστε οι περισσότεροι θα πεθάνουν πριν πάρουν στα χέρια τους κάποια σύνταξη.

-Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η νομοθεσία είναι αυτή που καθορίζει το πόσοι εργαζόμενοι θα μπορούν να απολυθούν σε κάποιο χρονικό διάστημα στον ιδιωτικό τομέα. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό διπλασιάστηκε, από το 2% στο 4%. Αν το πάρουμε στην ακραία του μορφή, αυτό το μέτρο μπορεί να διπλασιάσει την ανεργία στον ιδιωτικό τομέα, και να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία με τη σειρά τους θα μειωθούν, οδηγώντας περισσότερο κόσμο στην ανέχεια.

Όλα αυτά τα μέτρα επιβλήθηκαν σε κάποιο βαθμό στη Ελλάδα, και είδαμε τις οδυνηρές τους συνέπειες. Αυτό που κάνει τη κατάσταση πιο τρομακτική, είναι πως τα μέτρα που ετοιμάζονται για την υπόλοιπη Ευρώπη και πιο ειδικά τη Βρετανία, θα είναι πολύ πιο δραστικά από αυτά που έζησε η Ελλάδα. Τη τελευταία φορά που οι Βρετανοί έζησαν κάτι παρόμοιο ήταν το 1977 όταν οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά 4%. Ακολούθησαν απεργίες, διαδηλώσεις, άταφοι νεκροί, με αποτέλεσμα ο τότε Γερμανός καγκελάριος να χαρακτηρίσει την Αγγλία ως «χώρα μη αναπτυγμένη πλέον». Οι  σχεδιαζόμενες σήμερα περικοπές αμοιβών, λέγεται πως θα είναι διπλάσιες από αυτές που έγιναν το 1977, σε ποσοστό δηλαδή 9-11%. Αν υπήρξαν εξεγέρσεις και ταραχές σε μια «μη αναπτυγμένη» χώρα για περικοπές του 4%, φανταστείτε τι μας περιμένει τώρα. Χώρια η πληθώρα των υπόλοιπων μέτρων λιτότητας που θα συνοδεύσουν τις μισθολογικές περικοπές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και συμμετέχων στη  λέσχη Bilderberg, David Cameron, έχει προειδοποιήσει πως τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση του «θα επηρεάσουν κάθε κάτοικο της Βρετανίας. Και οι συνέπειες τους θα μείνουν μαζί μας για πολλά χρόνια, ίσως και δεκαετίες, στο μέλλον».

Ο φασισμός της λιτότητας είναι η πραγματοποίηση της παγκόσμιας ελίτ για μια «μεταβιομηχανική επανάσταση», εξαιτίας της οποίας θα πέσει κατακόρυφα το επίπεδο διαβίωσης στη Δύση. Θα τελματώσει η οικονομική ανάπτυξη, και οι λαοί θα ανησυχούν περισσότερο για το πώς θα ταΐσουν τις οικογένειες τους παρά για το πώς θα αντισταθούν στους ίδιους τους οικονομικούς τρομοκράτες που οργάνωσαν την οικονομική κατάρρευση από την αρχή της.

Ένας πεινασμένος όχλος είναι ένας θυμωμένος όχλος. Αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, και αν η «μεταβιομηχανική επανάσταση» ξεδιπλωθεί γρηγορότερα από ότι αναμένεται, η παγκόσμια ελίτ μπορεί να βρεθεί ενώπιον μιας πολύ διαφορετικής επανάστασης. Μιας επανάστασης των λαών εναντίον των διεφθαρμένων πλουτοκρατών που εκμεταλλεύονται τα βάσανα που όμως οι ίδιοι προκάλεσαν, αποσκοπώντας στην επιβολή μιας αυταρχικής παγκόσμιας κυβέρνησης.

http://www.prisonplanet.com

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. πολίτης avatar
  πολίτης 09/06/2010 20:47:45

  Ααααα, οι υψηλοί φόροι αυξάνουν τη φοροδιαφυγή!!! Τι μου λές, νόμιζα ότι ήταν θέμα DNA!!!

  • Orestios avatar
   Orestios @ πολίτης 10/06/2010 08:16:08

   χο! χο!
   Μα είναι δυνατόν? Το GAP διακυρρήτει παντού ότι μόνο οι Έλληνες είναι απατεώνες.

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 09/06/2010 21:01:23

  Aυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του ΔαΝεισΤή και των εδώ τσιρακίων του: ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ

  • Πλούταρχος Λευκαδίτης avatar
   Πλούταρχος Λευκαδίτης @ αλλενάκι 10/06/2010 13:57:25

   Μα και μόνο το γεγονός ότι οι εδώ εκφραστές του διεθνούς φασισμού ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, εξηγεί τα πάντα: Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα κίνημα και όχι κόμμα, ήτοι ακολουθούσε πιστά και άβουλα τον αρχηγό. Μάλιστα ο ανεκδιήγητος κωπηλάτης το 2004 έκανε εκλογές για να εκλεγεί, με αντίπαλο... τον εαυτό του... Ο πατέρας Ανδρέας εκλεγόταν δια βοής...

 3. man8os avatar
  man8os 09/06/2010 21:02:26

  Ειναι η ευκαιρια μας να αντιμετωπισουμε ολοι μαζι την κριση. Μονοι μας θα πεσουμε ενας ενας, τελευταια θα πεσει η Γερμανια.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 09/06/2010 21:04:20

  "Στην Αργεντινή με το που έλαβε δράση το Δ.Ν.Τ., ο κόσμος βγήκε με τσεκούρια, χαντζάρες και πριόνια στους δρόμους και εισέβαλαν σε τράπεζες, στα Μ.Μ.Ε. και σε κυβερνητικά κτίρια, σφάζοντας και αποκεφαλίζοντας στην κυριολεξία τραπεζικούς υπαλλήλους, διευθυντές, δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι στην κορυφή της διαφθοράς και της απάτης, καθώς και στελέχη και μέλη βιομηχανιών, της Κυβέρνησης, Κυβερνητικούς Εκπροσώπους και συγκεκριμένα μέλη της Κυβέρνησης του αντίστοιχου Υπουργείου Οικονομικών.
  Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων επισήμως κατά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής ήταν περί των 25.000, αλλά φυσικά ο αριθμός που ανακοίνωναν τα Μ.Μ.Ε. της χώρας και με την διαταγή του Δ.Ν.Τ. ήταν κατά πολύ λιγότερος και συγκεκριμένα είχανε αναφέρει μόνον 27 θανάτους"
  από kostasxan blogspot com

  • l
   l' ami du peuple @ αλλενάκι 09/06/2010 21:23:07

   εδω χρειαζονται 108 επισημοι λογαριαζω, αλλα δεν θα με πεις ουτε γραικυλο ουτρε πολποτ, συμφωνοι;

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ l' ami du peuple 09/06/2010 21:29:09

    Ακτιβιστής, σου φαίνεται καλύτερο;;

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ l' ami du peuple 09/06/2010 21:29:37

    Προς το παρόν εδώ έχουμε 3 θανάτους από την αποδω μεριά και "κάθισαν" όλα.
    Το τσάκισαν στη ρίζα για να μην έχουμε αμφιβολία με ποιους έχουμε να κάνουμε.

    Ή καθυστέρηση οφείλεται στις μεγάλες πόλεις που λειτουργούν σαν δεινόσαυροι.
    Αργούν να πάρουν μπροστά και 150.000 διαδηλωτές σε μια Αθήνα 5, 6 εκ. είναι σταγόνα στον ωκεανό.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ l' ami du peuple 09/06/2010 21:31:13

    γραικύλο όχι, καμία σχέση στο παρόν ποστ, είναι άσχετο, ακτιβιστής ναι που λέει και ο ΒΡΑΧΟΣ

    αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι μεγαλύτερο που ξεπερνάει τον ακτιβισμό

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ l' ami du peuple 09/06/2010 21:36:02

    Αστειεύομαι, προφανώς.
    Μπαχαλάκης ,ίσως;

   • fitsulas avatar
    fitsulas @ l' ami du peuple 09/06/2010 21:39:04

    Οι Έλληνες ξέρουμε από τα γεννοφάσκια μας ότι οι ελλαδικές (κι όχι ελληνικές) ηγεσίες είναι εχθροί μας και μισθοφόροι άλλων και έχουμε μάθει να προσαρμοζόμαστε. Γι' αυτό δεν προβλέπω μεγάλες αναταράξεις στην Ελλάδα. Ο μεγάλος χαμός θα γίνει στην Ευρώπη που θεωρούν δεδομένη την ανεξαρτησία τους και τη προστασία τους από το ντόπιο καθεστώς. Όταν καταλάβουν ότι έγιναν κι αυτοί δούλοι, θα γίνει της "επί χρήμασι εκδιδομένης".

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ l' ami du peuple 09/06/2010 21:41:48

    Εγώ τα τελευταία σαράντα χρόνια είμαι τελείως απροσάρμοστος.

   • fitsulas avatar
    fitsulas @ l' ami du peuple 09/06/2010 21:48:57

    Το λέει κι ο εθνικός μας ύμνος
    "Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ
    γιατί μ' έμαθες και ξέρω
    ν' ανασαίνω όπου βρεθώ
    να πεθαίνω όπου πατώ
    και να μη σε υπομένω."

   • l
    l' ami du peuple @ l' ami du peuple 09/06/2010 21:51:52

    αφου γλυτωσα το πολποτ, παλι καλα!!! ομως με 108 επισημους, ολα τακτοποιουνται....

    μπα βραχε "sic transit gloria mundis", παει πια ο ακτιβισμος μου!!!
    καμμια διαδηλωσουλα μονο ποτε ποτε για δυναμωτικα δακρυγονα του πολυδωρα, του μαρκοπουλου, του χρυσοχοϊδη...

    θα σιγοσφυριζω ομως με ενθουσιασμο τη "καρμανιολα" νασαι βεβαιος!!!

    τωρα για τις μεγαλες πολεις αλλενακι εχεις δικηο. οχι γιατι αργουν να παρουν φωτια, αλλα επειδη υπονομευουν τη συλλογικοτητα και τη πολιτικη δραστηριοτητα λογω της ταξης των μεγεθων τους.

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ l' ami du peuple 09/06/2010 21:55:52

    Μερικά πράγματα, φίλε, είναι θέματα απλής επιβίωσης.
    Πολύ πρωτόγονο ένστικτο...

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ l' ami du peuple 09/06/2010 21:57:35

    εγώ δεν είπα αργούν να πάρουν φωτιά, είπα αργούν να πάρουν μπροστά... έχει τεράστια διαφορά
    για τους λόγους που αναφέρεις συμφωνώ, ο κάτοικος της μεγάλης πόλης σήμερα είναι αντιδραστικός παράγοντας

  • Suunto avatar
   Suunto @ αλλενάκι 10/06/2010 10:23:02

   Κύριοι,
   έχετε υπ' όψη πόσα χρόνια τώρα η βρετανική κυβέρνηση αφοπλίζει τον πληθυσμό, με αφορμή την δράση 2-3 βολικών "τρελλών" που εγκλημάτισαν με πυροβόλα όπλα; Ακόμα και τα αεροβόλα, εκτός από τα παιδικά, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ

 5. fitsulas avatar
  fitsulas 09/06/2010 21:05:22

  Ο στόχος της εξουσίας είναι πάντα ο ίδιος: Ο αφανισμός της μεσαίας τάξης. Κομμουνισμός και καπιταλισμός είναι τα μέσα για τον απότατο σκοπό. Απλά ο κομμουνισμός ήταν πιο μπρουτάλ.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ fitsulas 09/06/2010 21:06:57

   Εδώ έχουμε συνδυασμό κραταιού ελληνικού δοσιλογισμού φασισμού καταστολής και κομμουνισμού μπολσεβικισμού ρουφιανιάς.

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ αλλενάκι 09/06/2010 21:27:32

    Κοινώς...Πανελλήνιο(?) Σοσιαλιστικό(?) Κίνημα...
    Απίθανο!

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 09/06/2010 21:34:15

    Αυτό ειναι το ΠΑΣΟΚ και το έχει δείξει καθαρά σε όλες τις εκφάνσεις του:

    Δοσίλογοι του ΔΝΤ
    Προετοιμάζουν άγρια καταστολή για τα μέτρα
    Ρουφιάνοι της εφορίας για τον υδραυλικό που δεν έκοψε απόδειξη και για το μαιευτήρα που πήρε δώρο κανενα χιλιάρικο από τον ευτυχή πατέρα του νεογέννητου

    Και τα μεγαλοστελέχη της ζίμενς και των εξοπλισμών λευκασμένα με μπλανκο.

   • Lalakis avatar
    Lalakis @ αλλενάκι 10/06/2010 08:56:46

    στηριζεις τους φοροφιγαδες αλενακι;

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 10/06/2010 14:48:28

    Lalakis: η αύξηση του ΦΠΑ και της φορολογίας σε επίπεδα σοβιετίας οδηγεί νομοτελειακά σε φοροδιαφυγή, αναστέλλει κάθε πρωτοβουλία και τιμωρεί την επιχειρηματικότητα.
    Αν ήθελαν ανάπτυξη έπρεπε να μειώσουν τη φορολογία όχι να την αυξάνουν.
    Ο υδραυλικός π.χ. που δεν χρεώνει ΦΠΑ στα χειμαζόμενα νοικοκυριά δεν μπορεί να εξισωθεί με συστηματικούς πολιτικούς μιζαδόρους και τις αυλές τους.

 6. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 09/06/2010 21:23:30

  Η Αγγλία όπως και οι USA δαπανούν ετησίως αρκετά δισ για τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τεράστιο ήταν επίσης το ποσό που δόθηκε για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος.

  Όμως στις usa ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke προειδοποίησε το κογκρέσο ότι, « δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες ή να αυξήσουν τους φόρους»

 7. donaE avatar
  donaE 09/06/2010 21:49:46

  Γυρισαμε στην προ Κευνς εποχη.Πιστευουν οτι με την εσωτερικη υποτιμηση θα βελτιωσουν την ανταγωνιστικοτητα και θα διατηρησουν και το κλεψιμο.
  Ομως χανουν λεφτα απο την καταναλωση και αν τους ποναει ενα πραγμα ειναι τελικα αυτο.Μεχρι να το νοιωσουν εχουμε καιρο.

 8. loretta avatar
  loretta 09/06/2010 22:01:17

  ...παντως ολα αυτα δημιουργουν οσμη πολεμου....τωρα που θα ξεσπασει...θα δουμε.

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ loretta 10/06/2010 03:13:32

   Ακριβώς, μπαρουτιάζουν το παγκοσμιο στερέωμα και οι αφορμές θα δωθούν, όπως πάντα θα είναι απο αστείες μέχρι ηλίθιες...

 9. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 09/06/2010 22:15:45

  loretta, ο πόλεμος έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια, οι Έλληνες στρατιώτες δεν έχουν πάει διακοπές στο Αφγανιστάν…
  όσο για τα προβλήματα του καπιταλισμού, υπάρχουν από τη στιγμή που άρχισαν να δημιουργούνται μονοπώλια σε όλους τους τομείς της οικονομίας με αποτέλεσμα να μειωθεί η ελεύθερη ανάπτυξη της επιχειρηματικής λειτουργίας.

  δες στη χώρα μας, όλα τα δημόσια έργα 1-2 εργολάβοι, στις τηλεπικοινωνίες το ίδιο κτλ

  • loretta avatar
   loretta @ o βουνίσιος 09/06/2010 22:37:44

   .....βουνισιε

   αυτα ειναι μαχες ακομα ...να ευχεσαι λοιπον να μην ξεσπασει ο πολεμος ...που ολοι οσμιζομαστε απλα δεν θελουμε να το παραδεχτουμε.

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ o βουνίσιος 10/06/2010 03:15:39

   δεν υπάρχει πόλεμος εναντίων κάποιου στο αφγανιστάν αλλά δυνάμεις εγγύσεως της απρόσκοπτης παραγωγής παπαρούνας για τις ανάγκες της συμμαχίας.

   πόσα εργοστάσια επεξεργασίας είπαμε οτι υπάρχουν στο κόσοβο;
   εκεί ντε που υπάρχει και η μεγαλύτερη αμερικάνικη βάση στην ευρώπη.

  • Βασίλης avatar
   Βασίλης @ o βουνίσιος 10/06/2010 18:41:05

   Για την ιστορία. Στο Αφγανιστάν δεν έχουν πάει Έλληνες στρατιώτες.

   Στη πατρίδα μας στρατιώτες αποκαλούσαμε πάντοτε τους στρατευμένους πολίτες, δηλαδή τους κληρωτούς. Τα επαγγελματικά στελέχη που κατά βάση προερχοντουσαν από τις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (αξιωματικοί και μόνιμοι υπαξιωματικοί), ήταν πολίτες που εθελοντικά είχαν αποφασίσει να δώσουν εξετάσεις σε αυτές τις σχολές και να υπηρετήσουν την άμυνα την ανεξαρτησία και την εδαφική κυριαρχία της πατρίδας. Τα νόνιμα στελέχη όπως και όλοι οι στρατίώτες, δίνουν όρκο κάτω από τη σημαία να υπηρετούν "ως πιστός και φιλότιμος στρατιώτης". Άρα η λέξη στρατιώτης έχει μια ευρύτερη σημασία. Είναι οι πολίτες που συνειδητά έχουν επιλάξει να υπηρετήσουν τη πατρίδα, ή εκτελούν το χρέος τους προς τη πατρίδα όταν φθάσουν σε ηλικία στράτευσης και για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Δηλαδή στρατιώτες είναι οι έλευθεροι πολίτες που συνειδητά υπηρετούν τη πατρίδα και μόνο αυτή.

   Στο Αφγανιστάν το όποιο Αφγανιστάν δεν πάνε στρατιώτες. Πάνε μισθοφόροι. Οπωσδήποτε δεν πάνε στρατευμένοι πολίτες, δηλαδή κληρωτοί. Κανένας γονιός δεν θα άφηνε το παιδί του να πάει στο Αφγανιστάν. Πηγαίνουν αυτοί που υπό διάφορες ονομασίες (ΟΠΥ, ΕΠΥ, ΕΠΟΠ) έχουν καταταγεί στις Ε.Δ. για βιοποριστικούς λόγους. Για βιοποριστικούς λόγους πάνε και οι επικεφαλής αξιωματικοί και μόνιμοι υπαξιωματικοί και επειδή γνωρίζω, ανάβουν κεριά για να γυρίσουν ασφαλείς πίσω.

   Όχι λοιπόν στρατιώτες, αλλά μισθοφόροι. Για να καταλαβαινόμαστε.

   Όπως αντιλαμβάνεσαι είμαι αντίθετος προς το (θεσμό;) των μισθοφόρων. Όχι ότι μεταξύ αυτών των νέων δεν υπάρχουν διαμάντια και αρκετά μάλιστα. Σαν ιδέα η λέξη μισθοφόρος και ότι αυτή καλύπτει μου δημιουργεί απέχθεια.

   Δυστυχώς όμως, η νέα παγκόσμια τάξη δεν χρειάζεται στρατιώτες αλλά μισθοφόρους για να αντιμετωπίσει αυτά που έρχονται.

 10. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 09/06/2010 22:18:36

  Ο Πανούσης το τραγούδησε προ πολλού: "Έχουμε πόλεμο, μη το γελάς μωρό μου..."

 11. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 09/06/2010 22:23:27

  Κάποτε είχε γίνει θέμα με έναν των ΜΑΤ που είχε το στέμμα στο κράνος του από πίσω. Ο ίδιος είχε δικαιολογηθεί πως είναι (και καλά) λάτρης του βυζαντίου και ερασιτέχνης βυζαντινολόγος... Κάτι σαν την Αρβελέρ δηλαδή.
  Τώρα όμως βλέπω πως προχώρησαν τα ΜΑΤ. Αν κρίνω απ το κράνος του ροπαλοφόρου στη φωτό, τώρα δηλώνουν και τις κομματικές τους προτιμήσεις πέρα από τις βυζαντινολογικές τους ανησυχίες.
  Εκτός κι αν είναι θαυμαστής του Δομάζου!

  • Lalakis avatar
   Lalakis @ Strange Attractor 10/06/2010 08:59:01

   Πρασινος εναλακτικος οικολογος μαλλον. δεν χρησιμοποιει τοξικα αερια ή δακριγονα, μονο ροπαλάκι.

 12. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/06/2010 22:37:27

  O Schama δεν είνι κουτός. Την είδε την δουλειά στην Ευρώπη (και τί... στην Αγγλία ήταν) και πήγε Δυτικά.

 13. nov11 avatar
  nov11 09/06/2010 22:39:23

  Δεν ζούμε απλά την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας αλλά την κατάρρευση της πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατ'επέκταση σε παγκόσμιο επίπεδο.Η αντικατάσταση του πολιτικού προσωπικού που η ποιοτική του καμπύλη είναι συνεχώς φθίνουσα ,το βιώνουμε άλλωστε, θα ολοκληρωθεί με πλήρη άλωση από μαριονέτες της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
  Η απάντηση στα πιο πάνω δίνεται με μια απλή ερώτηση.
  ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ????(Ο Τιτανικός μπορούσε να σωθεί;;)
  Η μόνη απλούστατη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΚΕΡΔΩΝ ΤΟΥΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΟ ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΓΕΜΙΖΕΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ.
  ΜΙΛΑΜΕ,ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΑ!!!!!!!

 14. ποσα απιδια βανει ο σακος avatar
  ποσα απιδια βανει ο σακος 09/06/2010 22:51:00

  Πάγωμα και μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που θα οδηγήσουν σε απεργίες, αναστέλλοντας τη λειτουργία ολόκληρων κρατών και δυσχεραίνοντας την όποια οικονομική ανάκαμψη.


  Αυτο μου άρεσε πολύ!
  Βρε ξεκολλήστε!
  Ελλάδα 20 εκατομμύρια πληθυσμό, ο αριθμός εργαζομένων που χρειάζεται στο Δημόσιο θα πρέπει να είναι ο μισός απο το σημερινό που εξυπηρετεί (ο θεός να το κάνει εξυπηρέτηση) 10 εκατομμύρια.
  ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΣΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
  ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ!
  Αντε.

  • anonymos avatar
   anonymos @ ποσα απιδια βανει ο σακος 09/06/2010 22:59:05

   Κολημένος δεν βλέπει μπροστά σου

 15. blue nile avatar
  blue nile 10/06/2010 00:18:00

  Οι μάσκες πέφτουνε.

  Το δίπολο που αναπτύχθηκε με τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου εγγυήθηκε μια σχετική ισσοροπία στις Δυτικές κοινωνίες.
  Δείμος μόνος πιστός εις ξυμμαχίαν κάτι που το ένιωσαν στο πετσί τους οι παραζαλισμένες από τον πόλεμο και τη ξαφνική απόκτηση της μισής και
  πλέον παγκόσμιας κυριαρχίας ΗΠΑ και κατ'επέκταση οι συμμαχικές τους χώρες της δυτικής Ευρώπης. Όχι σεν συμμάχησαν με την ΕΣΣΔ προσπάθησαν όμως υπό το φόβο της και υπό το φόβο των ανερχόμενων αριστερών ρευμάτων σε όλο
  τον κόσμο να εξασφαλίσουν κοινωνική ειρήνη ευημερία και ασφάλεια στους πολίτες τους. Το κοινωνικό κράτος αναπτύχθηκε θεαματικά μαζί αυξήθηκαν και οι εργαζόμενοι σε αυτό, μορφωμένοι άνθρωποι ως επί το πλείστον
  που συγκρότησαν το ένα μέρος της περιβόητης μεσαίας τάξης απαλλαγμένοι από τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου. Το άλλο μέρος ήταν έμποροι , εργαζόμενοι στο τομέα των υπηρεσιών επιστήμονες.
  Το στάτους των ημερών έδειξε να βολεύει, η μεσαία τάξη είχε αγοραστική δύναμη γινόταν όλο και πιο πολύ καταναλωτική με συνέπεια να απορροφά σημαντικό μέρος της παραγωγής αγαθών κάνοντας ευτυχισμένους τους κεφαλαιοκράτες.
  Ακόμα και η εργατική τάξη απολαμβάνοντας τα αγαθά του κράτους πρόνοιας
  ζούσε με σχετική αξιοπρέπεια και τα πολλά από τα μέλη της ήλπιζαν να ανέλθουν κοινωνικά και εισαχθούν στη μεσαία τάξη είτε οι ίδιοι είτε οι απόγονοι τους.
  Η πτώση της ΕΣΣΔ και ο υποβιβασμός της Ρωσίας σε μια περιφερειακή δύναμη αντί της υπερδύναμης που ήταν, άνοιξε την όρεξη στη χώρα του γιάνκη τόσο στη γεωπολιτική σκακιέρα αλλά και στο εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο με σκοπό τη διαμόρφωση ευνοικότερων συνθηκών για την άρχουσα τάξη και την αντίστοιχη πτώση του βιοτικού επιπέδου των υπολοίπων. Ενώ δε οι βομβαρδισμοί στη Σερβία και η πρώτη επίθεση στο Ιράκ δεν άφησαν αμφιβολίες από την αρχή για τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της υπερδύναμης για την υφήλιο χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός για να αρχίσουν να γίνονται αντιληπτά τα σχέδια για την ανατροπή των οικονομικών δεδομένων στο εσωτερικό των κρατών.
  Βέβαια η παγκόσμια οικονομική κρίση που κατά ένα μέρος προκλήθηκε από την ιλιγγιώδη αύξηση των χώρων παραγωγής των εργαζομένων σε αυτούς και των παραγομένων προιόντων σε όλη τη γη λειτούργησε καταλυτικά στο όποιο σχέδιο.
  Το θέμα είναι ότι το σύστημα κατάφερε να αποκοιμίσει τους πολίτες να τους κάνει να πιστεύουν το ότι ότι απολάμβαναν ήταν μόνιμο και αμετάβλητο, ότι το ίδιο το σύστημα λειτουργεί ως εγυητής του τρόπου ζωής τους και δεν χρειάζεται αυτοί να αγωνιστούν άλλο.
  Η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι ανώμαλη, ο κίνδυνος απώλειας δικαιωμάτων κατακτημένων με αίμα με συνέπεια την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων ανθρώπων είναι παραπάνω από ορατός το τέλος εποχής είναι εδώ, είναι τώρα.
  Ευχής έργο, ο πολίτης να εγκαταλείψει τη βολή του καναπέ του και να αντιδράσει , να αντισταθεί, εκεί κάτω στο δρόμο
  που έχει τη δική του ιστορία κοινωνικών αγώνων εκεί στο δρόμο στο μόνο μέρος που μπορεί να ξανακερδίσει τη ζωή του.

 16. Orestios avatar
  Orestios 10/06/2010 08:19:23

  Φασισμός? Μα τί λέτε?
  Είναι οι σοσιαλιστές φασίστες? Προς Θεού!

 17. rage avatar
  rage 10/06/2010 08:20:20

  Ας μήν κρυβόμαστε. Το σχέδιο είναι απλό, με χρονικό ορίζονται 100ετίας (το πολύ):

  Να ελαττωθεί ο παγκόσμιος πλυθησμός πάρα πολύ ώστε να μπορούν λίγοι να καταναλώνουν και να διαβιούν όσο καλύτερα μπορούν κάθε εποχή ανάλογα με την τεχνολογική/ιατρική κλπ εξέλιξη, και από την αλλη να υπάρχουν ελεγχόμενοι μαντρωμένοι πληθυσμοί οι οποίοι κάτω από την βαριά μπότα της καταστολής μέχρι να ψοφήσουν θα εργάζονται αποκλειστικά και μόνο για την ικανοποίηση της ελίτ.

  Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι δε φτάνουν ούτε τρεί πλανήτες σαν κι αυτόν για να ζήσει όλος ο πληθυσμός στο επίπεδο των δυτικών.

  Αρα, απλά, η λύση είναι είτε οι ανεπτυγμένοι να ρίξουν το επίπεδό τους είτε οι υπανάπτυκτοι να μη μπορούν να αναπτυχθούν. Προφανώς εχει επιλεγεί η δεύτερη λύση, που σημαίνει ότι οι υπανάπτυκτοι θα πρέπει να υπάρχουν απλά και μόνο όσο χρειάζεται και για να ικανοποιούν τις ανάγκες των ανεπτυγμένων.

  Πιστεύω ότι η λύση είναι ο να γίνει κάποιου είδους επανάσταση στην οποία οι υπανάπτυκτοι δεν θα έχουν σαν σκοπό το να φτάσουν στο επίπεδο των ανεπτυγμένων, αλλά να επαναπροσανατολιστούν σε μια πιο απλοϊκη διαβίωση προσπαθώντας να αναπτύξουν περισσότερο την πνευματικότητα, την απλότητα, τη συναισθηματική ισορροπία, παρά την κατανάλωση προϊόντων.

  Ο αγγλοσαξωνικός πολιτισμός έχει σαν πρότυπο την ανάπτυξη μέσω της κατανάλωσης, της υλικής καλοπέρασης και της κατασκευής ενώ οι νότιοι λαοί, ανάπτυξη θεωρούν την πνευματική ολοκλήρωση. Προς τα κεί θα πρέπει να προσανατολιστούμε αλλιώς δεν θα καταφέρουμε τίποτα.

 18. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 10/06/2010 10:15:13

  Μᾶλλον θά δοῦμε ξανά ἕνα πιό ἄγριο 1848 στήν Εὐρώπη.
  Οἱ Ἕλληνες μοιάζουν ἀπονευρωμένοι,ὅταν ὅμως ξυπνήσουν τότε φοβοῦμαι πώς θά γίνουν αἴσχη.
  Εὐτυχῶς ἡ χώρα μας πού ἔχει ἥλιο καί κυρίως βουνά,ἄν καταλαβαίνετε τί ἐννοῶ.
  Ὁλο αὐτό τό Ἰσλάμ πού ἔχει κατακλύσει τήν Εὐρώπη,τί θά κάνη; Θά χρησιμοποιηθῆ ἀπό τήν Νέα Τάξι καταλλήλως ἤ θά πᾶνε στίς χῶρες τους(ἀμήν καί πότε);

  • Lalakis avatar
   Lalakis @ Kὀριννα 10/06/2010 10:21:17

   μαλλον βλεπω να γιρνάνε πίσω σε εμας οι δικοι μας οι λαζοντόϊτς.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Kὀριννα 10/06/2010 13:37:12

   Οἱ Ἕλληνες μοιάζουν ἀπονευρωμένοι,ὅταν ὅμως ξυπνήσουν τότε φοβοῦμαι πώς θά γίνουν αἴσχη.
   Οι Έλληνες είναι ένας λαός που ανέχονται πολλά πράγματα και κάνουν πολλή υπομονή. Όταν όμως ξεσηκωθούν τότε ποιος είδε το θεό και δεν τον φοβήθηκε.
   Αυτός είναι ο χαρακτήρας του Έλληνα.

 19. tiramola avatar
  tiramola 10/06/2010 10:50:13

  @Κόρρινα
  Σύμφωνα με τον Hobsbawm, το σημαντικότερο κληροδότημα της Γαλλικής Επανάστασης στις μάζες ήταν η απόκτηση πολιτικής συνείδησης, η ενθάρρυνση της μόνιμης πολιτικής δραστηριότητας και η πεποίθηση για τον βασικό ρόλο που θα έπαιζαν, αργά ή γρήγορα, στις πολιτικές διεργασίες.
  Η παρισινή επανάσταση που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 1848 έγινε το σύμβολο των επαναστάσεων που εκδηλώθηκαν την ίδια χρονιά σε όλη την Ευρώπη.
  Ενδέχεται να συμβεί κάτι παρόμοιο ειδικά τώρα που η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι μέρα με τη νύχτα σε σχέση με το 1848 αλλά και το 1968.

  Στην Ελλάδα του 1848...
  Στις 25 Mαρτίου 1848, σημειώθηκαν συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία στο κέντρο της Aθήνας, με πολιτικά κυρίως κίνητρα και αιτήματα.

  Στις 28 Mαρτίου του ίδιου χρόνου, η νεολαία της Kεφαλονιάς, με πρωτεργάτες τους Hλία Zερβό-Iακωβάτο, Γεράσιμο Λιβαδά, Nικόλαο Φωκά-Pεπούμπλικα, Γιώργο Mεταξά-Λυσαίο ή Λούτσο και τον παπά Παναγή Πρετεντέρη, συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία Aργοστολίου και άρχισε να καίει αντίτυπα της αναγγελίας έκδοσης μιας εφημερίδας, την οποία θα εξέδιδε ο μεταρρυθμιστής N. Zαμπέλης, υποστηρίζοντας τα αγγλικά συμφέροντα.

  Λίγες μέρες αργότερα, στις 22 Απριλίου 1848, κατά την περιφορά του Eπιταφίου, όταν η πομπή έφθασε μπροστά στο σπίτι του Άγγλου διοικητή του νησιού, ομάδες νέων επιτέθηκαν στην τιμητική φρουρά και απήγαγαν τον Eπιτάφιο! Αυτοί που συμμετείχαν στην ενέργεια αυτή ήταν διάφοροι νέοι, σπουδαγμένοι στην Eυρώπη, οι οποίοι προσπαθούσαν να εισάγουν τα επαναστατικά μηνύματα στον τόπο τους και να δημιουργήσουν ανάλογες καταστάσεις. Παρόμοιες ενέργειες σημειώθηκαν και σε άλλα μέρη των Eπτανήσων. Οι Άγγλοι, ως συνήθως, απάντησαν με τρομοκρατία, συλλήψεις, ανακρίσεις, έρευνες και φυλακίσεις. Για τα γεγονότα του Eπιταφίου συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στις φυλακές 33 άτομα.

  Η εξέγερση στη Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο

  Ακολουθεί μεγάλη εξέγερση στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Πελοπόννησο. Στις αρχές Aπριλίου 1848, εξεγέρθηκαν διάφοροι ένοπλοι εναντίον του θεσμού της βασιλείας και της κυβέρνησης στη Στερεά Eλλάδα. Ο λησταντάρτης Bελέντζας, ξεσήκωσε όλα σχεδόν τα χωριά της Φθιώτιδας. O Tαρκαντζίκας με 50 ενόπλους κατέλαβε τη Δωρίδα. Στην Eυρυτανία, ο Xορμόβας με 220 ενόπλους λησταντάρτες ξεσήκωσε αρκετά χωριά. Παντού καταλύονταν οι αρχές, καίγονταν τα κρατικά έγγραφα και ανοίγονταν οι φυλακές, ενώ σε μερικές περιπτώσεις ορίζονταν ανακλητές επιτροπές πολιτών.

  Tην 1η Mαίου 1848, οι ληστές Παπακώστας, Mπαλατσός και Kαταραχιάς με τους ενόπλους τους, κατέλαβαν την Άμφισσα. Την ίδια στιγμή, οι Bελέντζας και Kοντογιάννης πολιόρκησαν τη Λαμία, το Mώλο και την Yπάτη. Στάλθηκαν κυβερνητικά στρατεύματα με επικεφαλείς τους Γαρδικιώτη και Mαμούρη για να τους αναχαιτίσουν.

  Σε μερικές μάχες οι εξεγερμένοι ηττήθηκαν. Στο Παλαιοχώρι, όμως, οι κυβερνητικοί υπέστησαν πανωλεθρία. Aλλά στις 8 και 9 Mαίου οι κυβερνητικοί πολιόρκησαν την κατειλημμένη Yπάτη και την ανακατέλαβαν. Ο στρατός άρχισε τότε να τρομοκρατεί τα χωριά, λεηλατώντας, καίγοντας και κλέβοντας. Aρκετοί κλείστηκαν στις φυλακές Λαμίας και Xαλκίδας, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που δολοφονήθηκαν.

  Στη Mεσσηνία πρωτεργάτης ήταν ο Γεώργιος Περρωτής, μέλος οικογένειας προυχόντων, ο οποίος είχε πάρει μέρος στην επανάσταση του 1821 και είχε επαναστατικές και αντιοθωνικές ιδέες. Στις 24 Aπριλίου 1848, κατέλαβε την Kαλαμάτα με 700 ενόπλους και κάλεσε το λαό να εξεγερθεί εναντίον της εκμετάλλευσης και της τυραννίας. Σε αντίθεση με άλλες εξεγέρσεις, εδώ καταλύθηκαν εντελώς οι αρχές, δημιουργήθηκαν ανακλητές επιτροπές πολιτών και ανοίχθηκαν οι φυλακές και απελευθερώθηκαν περίπου 120 κρατούμενοι. Kυκλοφόρησε, επίσης, μια επαναστατική προκήρυξη, ενώ έγινε λόγος και για τα επαναστατικά κινήματα της Eυρώπης. Σε συνεργασία με το ένοπλο σώμα του Nικήτα Φλέσσα, πήγαν στο Mελιγαλά, όπου πολλοί κάτοικοι προσχώρησαν στην εξέγερση.

  Άρχισαν μια περιοδεία και από όπου περνούσαν κατέλυαν τις κρατικές αρχές. Στο χωριό Kόκλα έδωσαν σκληρή μάχη με το στρατό και νίκησαν. Σχεδίασαν τότε να επιτεθούν στην Tρίπολη, πράγμα που δεν έκαναν, γιατί κατέφθασαν κυβερνητικές στρατιωτικές ενισχύσεις και οι εξεγερμένοι απώλεσαν αρκετές θέσεις.

  Kάποια υπολείμματα των εξεγερμένων περιορίσθηκαν στη Mονή Bουλκάνου, στην Iθώμη. Aπό εκεί ο Γ. Περρωτής, με μόνο 9 ενόπλους, έφθασε στα Kύθηρα και από εκεί στη Zάκυνθο, από όπου πέρασαν στην Kεφαλονιά, ζώντας υπό αγγλική προστασία.

  Στην Kόρινθο πρωτεργάτες της εξέγερσης ήταν οι πρώην αξιωματικοί του στρατού, Aριστείδης Pέντης και Γεώργιος Λύκος ή Xελιώτης και ο Aθανάσιος Pάτης, πρώην δήμαρχος Kλεωνών. O Pέντης ξεσήκωσε τις Kλεωνές και οι άλλοι δύο την Περαχώρα. Kυκλοφόρησαν μια προκήρυξη με την οποία εναντιώνονταν σε όλα τα πολιτικά κόμματα, στον βασιλιά και στην κυβέρνηση και τάσσονταν υπέρ των δικαιωμάτων του λαού. Ηττήθηκαν, όμως, από το στρατό και οι πρωτεργάτες της εξέγερσης συνελήφθησαν.

  Στα μέσα Μαίου 1848, στον Πύργο Hλείας επαναστάτησε ο Λύσανδρος Bιλαέτης, παλαιός προύχοντας, ο οποίος με 80 ενόπλους κατέλαβε την πόλη του Πύργου από τις 13 έως τις 15 Mαίου. Έπειτα, οι ένοπλοι διαλύθηκαν χωρίς να δώσουν μάχη με τον κυβερνητικό στρατό.

  Ξανά στη Σάμο και την Κεφαλονιά (Σκάλα)

  Σειρά έχουν και νέες εξεγέρσεις στη Σάμο, τον Aύγουστο του 1849, και ξανά στην Κεφαλονιά. Η Σάμος τότε απολάμβανε ένα είδος αυτονομίας, αλλά συνέχισε να βρίσκεται κάτω από τουρκική διοίκηση. Με πρωτεργάτη τον αγρότη, Aλέξανδρο Aλέξη, η εξέγερση ξεκίνησε από το Mαραθόκαμπο και γρήγορα επεκτάθηκε στα χωριά Bουρλιώτες, Λέκαρα και Mυτιληνιοί. Σημειώθηκαν αρκετές συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό και το καλοκαίρι του 1850 καταστάληκε η εξέγερση, με κύμα τρομοκρατίας σε βάρος του λαού του νησιού.

  Στις 16 Aυγούστου 1849, εξεγέρθηκαν οι χωρικοί στα χωριά Σκάλα, Eλιού και Pατζακλί της Kεφαλονιάς εναντίον των Άγγλων. Την επόμενη ημέρα, ξεσηκώθηκαν τα χωριά Bάλτες, Mορωνή, Πυργί και Πρόνησος. Οι οπλισμένοι χωρικοί, με πρωτεργάτες το Θοδωρή Bλάχο και τον παπα-Γρηγόρη Zαπάντη-Nοδαράτο, εισέβαλαν στη Σκάλα, εξουδετέρωσαν τη μικρή αστυνομική δύναμη και κατέλαβαν το χωριό.

  Από τα γύρω χωριά και την ύπαιθρο που επί χρόνια ολόκληρα καταδυναστευόταν και υπέφερε από την απληστία των αρχόντων, πλήθος αγρότες εγκατέλειψαν τα σπίτια και τις εργασίες τους, οπλίστηκαν και ενώθηκαν με τους εξεγερμένους. Aμέσως σχημάτισαν δικές τους επιτροπές αυτοδιοίκησης και απείλησαν να επιτεθούν στο Aργοστόλι.

  Hττήθηκαν, όμως, από τον αγγλικό στρατό. Ως αντίποινα για δώδεκα φόνους που διέπραξαν και εννέα σπίτια αρχόντων που έκαψαν οι εξεγερμένοι, η αγγλική εξουσία εκτέλεσε 21 άτομα στην αγχόνη, έκαψε και κατεδάφισε 30 σπίτια, ενώ 87 ακόμα άτομα καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές.

  Η Σκάλα, ως κέντρο της εξέγερσης, είχε και τα περισσότερα θύματα της αγριότητας των αγγλικών στρατοδικείων. Tέσσερα μέλη της οικογένειας Zαπάντη φυλακίσθηκαν. Ο Σπυρίδων Γρουζής, οι Γεράσιμος και Eυστάθιος Zαπάντης, οι αδελφοί Mατθαίος και Nικολέτος-Στέλιος Tζαγκάρης, ο Aνδρέας Φόρτος, ο Zαφείρης Tραυλός και ο παπα-Γρηγόρης Zαπάντης-Nοδαράτος, από τους πρωτεργάτες της εξέγερσης, απαγχονίστηκαν.

  Η εξέγερση αυτή φαίνεται να είναι τόσο σημαντική που εξακολουθεί να «διχάζει» τους τοπικούς και άλλους ιστορικούς και ερευνητές. Kάποιοι λένε ότι η εξέγερση είχε ως αίτημα την ένωση των Eπτανήσων με την Eλλάδα, αλλά ότι είχε και κάποια κοινωνικά αιτήματα (Σ. Λουκάτος). Kάποιοι άλλοι λένε ότι η εξέγερση δεν είχε καμιά σύνδεση με το τότε κίνημα του ριζοσπαστισμού στα Eπτάνησα (Γ. Aλισανδράτος), παρά το ότι οι Iωσήφ Mομφερράτος και ο Hλίας Zερβός-Iακωβάτος - δύο από τους σημαντικότερους τότε Eπτανήσιους ριζοσπάστες - εξορίστηκαν από την αγγλική διοίκηση αμέσως μετά την καταστολή της εξέγερσης, ο πρώτος στην Ερικούσα και ο δεύτερος στα Αντικύθηρα. Yπάρχει και μια τρίτη άποψη από τον Aγγελοδιονύση Δεμπόνο (τοπικό ιστορικό ερευνητή), ότι ήταν μια καθαρά αγροτική εξέγερση, επειδή οι εξεγερθέντες αγρότες αποτελούσαν τα θύματα των αγγλικών στρατοδικείων και των κατασταλτικών μέτρων που εξαπολύθηκαν εναντίον του λαού.

  Στις 14 Σεπτεμβρίου 1848, μια ακόμα βίαιη εξέγερση ξέσπασε στο Σταυρό Kεφαλονιάς στην οποία έλαβαν μέρος και κληρικοί δίπλα στο λαό.

  Το κίνημα του Παπουλάκου

  Σχεδόν την ίδια περίοδο ξεσπά και το λεγόμενο κίνημα του Παπουλάκου, που αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, κατά την οποία για πρώτη φορά θρησκευτικοί παράγοντες αποπειρώνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες κοινωνικής χειραφέτησης του λαού. Ωστόσο, η εξέγερση αυτή αποτέλεσε ένα από τα πιο έντονα ξεσπάσματα εναντίον κάθε τι που θύμιζε το κράτος και την εξουσία.

  Πρωτεργάτης της εξέγερσης ήταν ο Xριστόφορος Παναγιωτόπουλος, κρεοπώλης το επάγγελμα, από την Άρμπουνα Kαλαβρύτων. Το 1842 είχε προσβληθεί από τυφοειδή πυρετό, μια αρρώστια η οποία εκείνη την εποχή, λόγω έλλειψης φαρμάκων και κατάλληλου εξοπλισμού, είχε ως αποτέλεσμα αρκετούς θανάτους. Όταν τελικά ανάρρωσε, το θεώρησε θαύμα, παρέδωσε την περιουσία του στα αδέλφια του και έγινε καλόγηρος. Από το 1851 άρχισε περιοδεία κηρύσσοντας στα χωριά. Στους λόγους του καταφερόταν εναντίον της κατεστημένης τάξης πραγμάτων, των νόμων, των δικαστηρίων, της παιδείας, της Εκκλησίας και της Aγγλίας. Tίποτα δεν γλίτωνε από την ανελέητη κριτική του. Έγινε γνωστός με το όνομα Παπουλάκος. Διάφορες εφημερίδες της εποχής τον χαρακτήριζαν λαοπλάνο, αγύρτη και επικίνδυνο. Η δε Iερά Σύνοδος δεν του χορήγησε άδεια κηρύγματος και ό,τι έκανε το έκανε με δική του πρωτοβουλία.

  Περιόδευσε στις επαρχίες Oλυμπίας και Tριφυλλίας και στους νομούς Λακωνίας και Aρκαδίας. Aπό όπου περνούσε τον ακολουθούσαν αρκετοί χωρικοί και έτσι απέκτησε μια ακολουθία περίπου 2.000 οπλισμένων χωρικών. Η κυβέρνηση άρχισε να παίρνει μέτρα και η Iερά Σύνοδος τον κάλεσε σε απολογία στην Aθήνα, αλλά αυτός την αγνόησε και συνέχισε την περιοδεία του.

  Όμως η πραγματικά μεγάλη πορεία του άρχισε τον Aπρίλιο του 1852 από την επαρχία Eπιδαύρου της Mονεμβασιάς. Aπό εκεί πέρασε διαδοχικά από τα χωριά Kοτρώνι, Mαλεύρι, Mέση, Oίτυλο και Kάβαλο. Απόπειρες σύλληψής του απέτυχαν, γιατί οι τοπικές αρχές δεν επιθυμούσαν τη σύγκρουση με το λαό που ακολουθούσε τον Παπουλάκο. Στο Mαυροβούνι μάλιστα όπου επιχειρήθηκε σύλληψή του από τον στρατό, οι οπαδοί του αντιστάθηκαν. Η Iερά Σύνοδος αποφάσισε να συλλάβει τον Παπουλάκο, να τον περιορίσει σε ένα μοναστήρι στη Σαντορίνη και να στείλει ιεροκήρυκες να μιλήσουν στα χωριά. Οι αγρότες, όμως, αγνόησαν τους ιεροκήρυκες και έτσι η απόφαση αυτή έπεσε σε αχρηστία.

  Στο μεταξύ, στις 22 Mαίου 1852, περίπου 3.000 αγρότες στις Σπέτσες πετροβόλησαν το σπίτι του τοπικού εκκλησιαστικού επιτρόπου, πολιόρκησαν το Eπαρχείο και αποπειράθηκαν να κάψουν τα κρατικά έγγραφα. Τα ίδια σχεδόν γεγονότα εκτυλίχθησαν και στην Eρμιονίδα και σε διάφορες περιοχές της Λακωνίας. Η Ιερά Σύνοδος θεώρησε ότι τα γεγονότα αυτά είχαν σχέση με τις δραστηριότητες του Παπουλάκου και μέσω του επισκόπου Aσίνης Mακαρίου, αφόρισε όλους όσους ακολουθούσαν τον Παπουλάκο. Aυτός, όμως, συνέχισε ακάθεκτος την πορεία του. Στις 31 Mαίου 1852, βρισκόταν στο Bουχό και την επομένη στο Φλομοχώρι, όπου 4.000 οπλισμένοι οπαδοί του περικύκλωσαν με άγριες διαθέσεις τους στρατιώτες που στάθμευαν εκεί και τους έδιωξαν από την περιοχή. Στο χωριό αυτό έφτασε και ο Γερμανός Mαυρομιχάλης, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τον Παπουλάκο του συνέστησε να σταματήσει τις δραστηριότητές του. Aυτός αρνήθηκε και αργότερα ο Γερμ. Mαυρομιχάλης, επικεφαλής στρατιωτών, επιχείρησε να τον συλλάβει, αλλά τελικά ο στρατός μετά από μάχη ηττήθηκε.

  Ο Παπουλάκος συνέχισε την πορεία του προς την Kαρδαμύλη και τα Πηγάδια. Στις 21 Mαίου 1852, μέρος των επαναστατών εισήλθε στην Aρεόπολη και ζητήθηκε η απομάκρυνση του Γερμ. Mαυρομιχάλη. Όταν το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό, επιτέθηκαν στις κυβερνητικές δυνάμεις και άνοιξαν μάχη, αποχωρώντας από την πόλη την επόμενη ημέρα.

  Στις 27 Mαίου, ο Παπουλάκος, με ένοπλους Λάκωνες, κατευθύνθηκε στη Γιάννιτσα και από εκεί ζήτησε άδεια να μπει στην Kαλαμάτα, για να κηρύξει το λόγο του θεού, όπως είπε. Οι αρχές απάντησαν αρνητικά και καθώς οι κακουχίες, οι στερήσεις και οι ατελείωτες πορείες είχαν αρχίσει να εξαντλούν τους οπαδούς του, αυτοί άρχισαν να τον εγκαταλείπουν σταδιακά.

  Στις 30 του ίδιου μήνα, ο Παπουλάκος και η ακολουθία του πέρασαν από τον Aλμυρό και την Aβία Mάνης και από εκεί πήγαν στη Mαρβινίτσα όπου επιτέθηκαν στους χωροφύλακες. Στη Γαϊτσού συνάντησαν ένοπλη αντίσταση από μερικούς κατοίκους και κατευθύνθηκαν προς το Tσέρνοβα, από εκεί προς το Λεύκτρο και ύστερα προς το Λοζνά. Η αντίστροφη μέτρηση, όμως, είχε αρχίσει και ο στρατός έσφιγγε συνεχώς τον κλοιό γύρω του. Kατέφυγε τότε με λίγους εκλεκτούς ενόπλους σε κάποια κρησφύγετα στον Tαύγετο, όπου ο Παπουλάκος έβγαλε τα ράσα και φόρεσε φουστανέλα. Aλλά κάποιοι χωροφύλακες δωροδόκησαν έναν οπαδό του, τον Παπαβασίλαρο, δίνοντάς του 6.000 δρχ. (ποσό αρκετά μεγάλο την εποχή εκείνη) για να προδώσει το κρησφύγετο.

  Έτσι, το βράδυ της 23 προς 24 Iουνίου 1852, ο Παπουλάκος και άλλοι συνελήφθησαν στη μονή Tζέκου, στο Oίτυλο. Oδηγήθηκαν στο ατμόπλοιο «Όθων» στον Πειραιά και από εκεί στις φυλακές Pίου, όπου παρέμειναν κρατούμενοι μέχρι τον Aύγουστο του ίδιου χρόνου, όταν δόθηκε αμνηστία σε όλους εκτός από τον Παπουλάκο, ο οποίος παρέμεινε εκεί μέχρι τον Iούνιο του 1853. Έπειτα, μεταφέρθηκε και κλείστηκε σε ένα μπουντρούμι της μονής Παναχράντου στην Άνδρο. Eκεί πέθανε από τις στερήσεις και τις κακουχίες τον Ιανουάριο του 1861.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ tiramola 10/06/2010 14:02:47

   Τιραμόλα, τα γεγονότα του 1848 στα Επτάνησα μοιάζουν να είναι κάτι σαν remake του περίφημου "Ρεμπελιού των Ποπολάρων" (1628).
   Είναι γνωστό βέβαια, τι έγινε το 1848 σε όλη την Ευρώπη: Οι επαναστάσεις της λεγόμενης "Άνοιξης των Λαών" ή "Έτους των Επαναστάσεων": Παρίσι, Ιταλία, Βιέννη, Βουδαπέστη, Φραγκφούρτη, Πολωνία, μέχρι και τη Βραζιλία.

 20. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 10/06/2010 13:12:40

  tiramola,
  πάρα πολύ ἐνδιαφέροντα ὅλα ὅσα ἔγραψες καί ἰδιαιτέρως τά τοῦ Παπουλάκου τόν ὁποῖον μόνο ἀκουστά τόν εἶχα.
  Εὐχαριστῶ,ὅμως εὐχομαι νά μή ζήσω τέτοιες ἐπαναλήψεις.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Kὀριννα 10/06/2010 13:37:55

   Τα περισσότερα από αυτά που σου έγραψε για τον Παπουλάκο δεν ισχύουν και τα διέδωσαν οι επαναστάτες της εποχής για να δώσουν κύρος στο κίνημά τους. Ο Παπουλάκος ποτέ δεν συμμετείχε, ούτε ενέκρινε βίαιες ενέργειες. Ήταν ένας πραγματικός άγιος (έχει καταταγεί ως άγιος και στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας) και το κήρυγμά του έκανε μόνον καλό. Ποτέ δεν μίλησε εναντίον του κράτους με την έννοια που το αναφέρει ο τιραμόλα (πηγή;) και, αντιθέτως, το κήρυγμά του είχε παντού ως συνέπεια οι ζωοκλέφτες να φέρνουν μόνοι τους πίσω τα κλοπιμαία και τα ήθη του λαού εν γένει να εξαγνίζονται, από την επίδραση της αγιοσύνης του.

   Το βίο του έχει γράψει ο Κωστής Μπαστιάς (Ο όσιος Χριστόφορος ο Παπουλάκος ή κάπως έτσι, είναι ο τίτλος), ο οποίος έχει αναλύσει εκτενώς πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι συκοφαντίες εις βάρος του οσίου.

 21. loretta avatar
  loretta 10/06/2010 13:27:42

  ...τα αποτελεσματα της λιτοτητας του ΓΑΠ?

  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ πτωση κρατησεων 30%
  εκλεισε το ξενοδοχειο Pallini beach...οι υπολοιπες ξενοδοχειακες μοναδες πανε καταδιαολου και τα πωλητηρια εχουν πολλαπλασιαστεί απιστευτα....

  που στη χαλκιδικη που ειναι ο υποτιθεμενα πιο φτηνος τουριστικος προορισμος...φετος δε ουτε τα σαββατοκυριακα δεν μαζευει βορειοελλαδιτες..

  Και που ειστε ακομα....

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ loretta 10/06/2010 13:30:13

   Τα τελευταία χρόνια μόνο Σκοπιανούς και Ρώσους είχε.
   Δεν φταίει η δική μας λιτότητα.

   • loretta avatar
    loretta @ Strange Attractor 10/06/2010 13:33:37

    ....δεν αναφερομαι μονο στον εισαγωμενο τουρισμο αγαπητε....οταν δεν μπορει να παει ουτε ο ελληνας ....τοτε κλαφτα χαραλαμπε...ειδικα στην χαλκιδικη.

    Δεν ξερω αν ζεις βορειο ελλαδα...αλλα οταν φτανουμε στο σημειο οι βορειοελλαδιτες να μην μπορουν να πανε ουτε εκει....τοτε νασαι σιγουρος οτι στους 2 επομενους μηνες θα σκασουν μεγαλα κανονια στην Βορειο ελλαδα.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Strange Attractor 10/06/2010 13:35:27

    Κατάλαβα τι λες, αλλά επαναλαμβάνω πως ελάχιστοι Έλληνες πήγαιναν στο συγκεκριμένο Ξενοδοχείο εδώ και χρόνια.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ loretta 10/06/2010 13:50:19

   Νομίζω ότι βασικότατατο ρόλο παίζει το κόστος της βενζίνης. Δεν το παίρνεις απόφαση να πας για μπάνιο, ούτε ημερήσιο, ούτε Σαββατοκύριακο, με τέτοια βενζίνη.

   Ώστε έκλεισε το Pallini Beach! Τι λες βρε παιδί μου! Τέτοιο κατάντημα...

   Σκέψου πόσοι επιπλέον άνεργοι.

   Αλλά και ο εισαγόμενος τουρισμός έχει θέμα, γιατί όλοι οι ξένοι με τόσα που ακούν για την Ελλάδα λένε "άσε, φέτος θα πάω αλλού".

   Οι συκοφαντίες του ΓΑΠ έπιασαν τόπο, ούτε για τον ήλιο και τη θάλασσά μας δεν μας θέλουν πια.

   Αλλά, τι λέω, ξέχασα. Για όλα φταίει ο Καραμανλής.

   • zonitis avatar
    zonitis @ Επώνυμος 10/06/2010 13:54:48

    20000 ακυρωσεις εχει μεχρι στιγμης μονον απο Ελβετια. Αν και οι Ελβετοι πρακτορες διατυμπανιζουν οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα, τωρα ειναι ευκαιρια που το ευρω ειναι χαμηλοτερα σε σχεση με το φραγκο. Τιποτα. Ο κοσμος φοβαται και δεν κλεινει για Ελλαδα.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Επώνυμος 10/06/2010 14:03:56

    Ο πόλεμος που μας έγινε στα ΜΜΕ όλο τον προηγούμενο χρόνο αποθαρρύνει τον κόσμο να έρθει Ελλάδα.
    Για Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεις πακέτα με 300 Ευρώ την εβδομάδα και πολλά από αυτά είναι φτηνότερα από ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως Τουρκία Βουλγαρία κλπ. Π.χ. για Βουλγαρία είδα πακέτο στα 450 Ευρώ.

 22. panos33 avatar
  panos33 10/06/2010 20:32:10

  http://www.youtube.com/watch?v=WFyTsoAYMIc

 23. nassos avatar
  nassos 12/06/2010 13:04:11

  Ότι και να λέμε και να γράφουμε ο "ανεκδιήγητος" ΓΑΠ ικανότατος και αποδοτικός "μαθητής" αυτών που μας τον φύτεψαν πέρασε το μήνυμα ότι για όλα τα δεινά που περνάμε και τα χειρότερα που όπως φαίνεται θα περάσουμε ακόμη φταίει η ΚΑΚΙΑ ΝΔ και ιδιαίτερα ο Καραμανλής "όχι ότι έκανε και ότι καλύτερο ο Κωστάκης" βέβαια.
  Άριστα 10 με τόνο ο ΓΑΠ κι ας λέμε εμείς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.