#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/01/2013 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ρωσοαμερικανικός πόλεμος για τα ασημικά της Ελλάδας αγριεύειΟ Μπρεζίνσκι έγραφε προ πολλών ετών για τη μεγάλη σκακιέρα. Το βιβλίο του θεωρείται από πολλούς ξεπερασμένο, αλλά εάν το παρατηρήσει κανείς με προσοχή θα διαπιστώσει ότι μπορεί να διδαχθεί πολλά εάν κάνει προσομοίωση με το τι γίνεται αυτή την περίοδο στη χώρα μας.

Πολύ περισσότερο θα γίνει σοφότερος, όποιος διαβάσει το βιβλίο του Λένιν «Ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού». Σε αυτό θα διαπιστώσει ότι δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, ύστερα από περίπου ένα αιώνα, καθώς μεγαλώνει και γιγαντώνεται η μάχη για την κυριαρχία καπιταλιστικών χωρών σε κράτη κομβικής σημασίας και γεωπολιτικής αξίας, όπως η Ελλάδα.

Η χώρα μας, σε αυτή την κρίσιμη φάση που διέρχεται, που όμοιά της, έχει πολλές δεκαετίες να ζήσουν οι Έλληνες, βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης ξένων συμφερόντων για τα ιμάτιά της.

Η γεωπολιτική σύγκρουση έχει ξεπεράσει τα συνήθη όρια στο παρασκήνιο και είναι πολλά τα επεισόδια, πίσω από τις κουρτίνες της εξουσίας.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα ξαναθυμάται την τρομοκρατία και μετά από πολλά χρόνια, βλέπουμε - εν μέσω αυτών των συγκρούσεων - να αναβιώνει το αντάρτικο πόλεων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η χώρα στο εξωτερικό, ως ασταθής και προβληματική.

Κανείς δεν μπορεί να χρεώσει σε ξένη δύναμη τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, με αποκορύφωμα τη χθεσινή, αλλά δεν μπορεί να μην επισημανθεί, ότι η χώρα διέρχεται σε μια κρίσιμη καμπή, ενώ πρέπει να διαμοιραστούν τα ιμάτια της μνημονιακής Ελλάδας.

Το σίγουρο είναι ότι η διεθνής πλευρά των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων στην εποχή της σημερινής κρίσης εμφανίζεται σήμερα πιο περίπλοκη από κάθε άλλη εποχή.

Tα όρια μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων γίνονται ασαφή, η σχέση εθνικού και διεθνικού αλλάζει, οι σφαίρες επιρροής ξαναμοιράζονται, οι συσχετισμοί δύναμης τροποποιούνται, ασύλληπτα ποσά διακινούνται (και χάνονται) ταχύτατα στις διεθνείς χρηματαγορές.

Καθώς η κρίση εντείνει την ανισόμετρη ανάπτυξη μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, προκαλείται γεωστρατηγικός πόλεμος με στόχο τα λάφυρα.

Η χώρα μας δεν στερείται πλουτοπαραγωγικών πόρων και ως εκ τούτου, αποτελεί πολύφερνη νύφη που την πολιορκούν πολλοί, αλλά όλοι θέλουν να πάρουν την προίκα της, χωρίς όμως να κάνουν γάμο που θα ωφελήσει και την άλλη πλευρά.

Η μάχη είναι αδυσώπητη και δημιουργείται μέγα ρήγμα ακόμα και σε παραδοσιακές συμμαχίες, ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, δημιουργούν το κυρίαρχο ερώτημα, για το ποιοι εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη αναταραχή.

Εν μέσω αυτού του σκηνικού τρόμου, ξαφνικά, η κυβέρνηση δέχεται μια έκθεση – κόλαφο από το ΔΝΤ, που αν και αναγνωρίζει θετικά σημάδια, έχει πάρα πολλές γκρίζες ζώνες και δίνει αφορμή να δει κανείς καθαρά, τι παιχνίδια παίζονται.

Για παράδειγμα, ο Αντώνης Σαμαράς, είδε το ΔΝΤ να του επισημαίνει την άμεση ανάγκη πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, όπως είπε σε συνέντευξή του ο γνωστός μας Τόμσεν.

Η κίνηση είναι σαφής: μήνυμα να ξεκινήσει η μοιρασιά, γιατί οι συνέπειες θα είναι μπροστά, αν και ο Πρωθυπουργός προσπάθησε και εξασφάλισε ένα μορατόριουμ με την τρόικα για να μην υπάρξουν νέα μέτρα, τουλάχιστον για το προσεχές εξάμηνο.

Και ενώ το ΔΝΤ αποφάσισε να στείλει μήνυμα στην Αθήνα για το ποιος πραγματικά διοικεί τη χώρα, το αμερικανικό πολιτικό ιερατείο, έστρωσε χαλί στον Αλέξη Τσίπρα, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ και προσπαθεί να συναντηθεί και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζον Μπάιντεν.

Και να μην τον συναντήσει, ένα τμήμα και της ντόπιας ολιγαρχίας, φαίνεται ότι γοητεύεται από τον συστημικό εσχάτως Αλέξη και προσπαθεί να του ανοίξει διαύλους με το υπερατλαντικό σύστημα, κινούμενο με τη λογική «προσέχουμε για να έχουμε».

Την ώρα που ο Τσίπρας πηγαίνει στις ΗΠΑ, ενώ ο Σαμαράς αν και τρία χρόνια πρόεδρος της ΝΔ ακόμα να πάει, κυκλοφορούν πολλά σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα σχετικά με την κυβέρνηση και εάν θα αντέξει.

Σε διάφορα εγχώρια, εκδοτικά, πολιτικά και επιχειρηματικά κέντρα, εξυφαίνονται σενάρια αποσταθεροποίησης που έχουν το Σαμαρά αποδυναμωμένο με στόχο να γίνει πιο εύκολη η μοιρασιά του πλούτου και των υποδομών της χώρας.

Το παιχνίδι χοντραίνει μέρα με τη μέρα, και δεν είναι τυχαίο, ότι η γερμανική κυβέρνηση, στην οποία η ελληνική πολιτική ηγεσία έχει υποβάλλει τα διαπιστευτήριά της, έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα, πριν τρία εικοσιτετράωρα.

Η Καγκελαρία, φρόντισε μέσω των εφημερίδων του ομίλου WAZ, να διαμηνύσει ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν και γίνονται πολύ αργά βήματα. Η Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ο Σαμαράς έχει συναντήσει πολλές φορές, θέλησε να διαμηνύσει στο νέο φίλο της, ότι το γερμανικό συμφέρον είναι ένα: να προωθηθούν οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η Γερμανία θέλει να πατήσει γερό πόδι και δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη, ενώ η Μέρκελ επενδύει στην καλή χημεία με το Σαμαρά που δεν θέλει να χαλάσει τα χατίρια στους Γερμανούς που είναι δυσαρεστημένοι.

Η αμερικανική πλευρά δεν δείχνει ιδιαίτερα ενθουσιασμένη και στην Ουάσινγκτον, την οποία ακόμα δεν έχει επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός, θέλει συγκεκριμένα φιλέτα από τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και διασφάλιση των συμφερόντων της, στην ευρύτερη περιοχή.

Το μήνυμα ήταν σαφές προ ημερών προς το Μαξίμου: μακριά η Ρωσία από τη ΔΕΠΑ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δείχνει έτοιμος να υποχωρήσει και προ ημερών ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ο Ρώσος πολυεκατομυριούχος, με ελληνική καταγωγή, ο Ιβάν Σαββίδης πήγε στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Σαββίδης, επισήμως πήγε για τα χρέη του ΠΑΟΚ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησε - ως απεσταλμένος του Πούτιν με τον οποίο συνδέεται με πολυετή φιλία - για το θέμα της ΔΕΠΑ και το ενδιαφέρον που έχει η Ρωσία που επιθυμεί διακαώς να την αποκτήσει.

Η σύγκρουση είναι έντονη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με τη δεύτερη να έχει και τη χαλαρή στήριξη της Γερμανίας, αν και πριν μέρες κατεγράφη χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις τους. Τα επεισόδια θα είναι πολλά, ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει για διαφορετικούς λόγους και με άλλες επιδιώξεις και άλλοι παίκτες, όπως το Ισραήλ, ενώ η Τουρκία παρατηρεί προσεκτικά και βάζει τρικλοποδιές.

Το Μαξίμου παρατηρεί αμήχανο και ανήμπορο να αντιδράσει, ενώ απουσιάζει μια εθνική στρατηγική για τη χώρα που δεν μπορεί να είναι αυτή που μεταδίδεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο - και λέγεται ότι εκφράζει το Σαμαρά - πως «συμφέρον της χώρας είναι όποιος δώσει τα περισσότερα και αυτός θα πάρει τις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες».

Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοικτή την υπόθεση της ανακήρυξης της ΑΟΖ που κανείς δεν ξέρει εάν θα προχωρήσει μετά την οριοθέτηση, που αποτελεί και το πιο κρίσιμο και σοβαρό βήμα.

Αυτή η σημαντική εθνική κίνηση, συνδέεται άμεσα με το ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή και τη σύγκρουση των αντικρουόμενων συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων.

Η Αθήνα παρατηρεί και εύχεται να μην επιβεβαιωθεί η ρήση, όταν πλακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Ο πόλεμος αγριεύει και πολλά παίζονται. Τα λεφτά είναι πολλά και καμία δύναμη δεν θα θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα τη διατήρηση της παρούσας κυβέρνησης στην εξουσία.

Ίσως να εξυπηρετεί μια πολιτική και κοινωνική, εκτός από την οικονομική που ήδη έχει συντελεσθεί, αποσταθεροποίηση για να μοιραστεί πιο εύκολα το παιχνίδι. Τότε οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες και κανείς δεν θα ξέρει ποιος θα είναι ο ένοικος του Μαξίμου. Το σίγουρο είναι ότι οι σφαίρες και οι βόμβες βοηθάνε…

Μάρκος Αυρήλιος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 21/01/2013 11:05:36

  O Νίκος Μελέτης (παρακολουθώντας τον επι σειρά ετών τον θεωρώ ώς πολύ έγκυρο δημοσιογράφο) δημοσίευσε ενα κατά την γνωμη μου σημαντικό άρθρο στο ΕΘΝΟΣ το οποίο σαν να πέρασε απαρατήρητο (ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ψάχνει τρόπο να σπάσει τον "ρωσικό χειμώνα" ) όπου αναφέρει χαρακτηριστικά
  "Τεστ αξιοπιστίας
  Για τη Ρωσία η αποκρατικοποίηση των δύο ελληνικών εταιρειών φυσικού αερίου αποτελεί ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο στο πλαίσιο της επέκτασης της Gazprom στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και της έγκαιρης τοποθέτησής της σε ένα ενεργειακό παιχνίδι που τώρα μόλις ξεκινά. Συγχρόνως, όμως, αναδεικνύεται και σε κρίσιμο τεστ της αξιοπιστίας της Αθήνας, η οποία είχε κλονιστεί τα τελευταία χρόνια που οι ελληνορωσικές σχέσεις πέρναγαν τον δικό τους «χειμώνα».
  Για τον Α. Σαμαρά οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν κρίσιμη σημασία πολιτική, αλλά κυρίως οικονομική, καθώς εκτιμάται ότι η προσέλκυση μερικών μεγάλων ρωσικών επενδύσεων θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία και θα αναγκάσει και τους άλλους επενδυτές από Ευρώπη και Αμερική να στρέψουν το βλέμμα προς την Ελλάδα.

  Η Μόσχα με τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας απέναντι σε πιέσεις της Ουάσιγκτον αλλά και των Βρυξελλών, που δεν ευνοούν τη ρωσική οικονομική διείσδυση σε χώρες της Ευρωζώνης. Και με το επιχείρημα της εξασφάλισης πολλαπλών πηγών ενέργειας, πρακτικά επιχειρούν να αποτρέψουν την ενίσχυση της οικονομικής και της πολιτικής επιρροής της Ρωσίας σε χώρες της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς πέραν των επενδύσεων υπάρχει το κρίσιμο κεφάλαιο του τουρισμού και των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων σε μια αγορά που γίνεται ολοένα μεγαλύτερη αλλά και πιο απαιτητική"

 2. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 21/01/2013 11:11:09

  Μην περιπλέκετε απλά πράγματα:

  - Οτιδήποτε βλάπτει την Ευρωπαική ενοποίηση υποστηρίζεται απο τις ΗΠΑ!

  - Μιά κυβέρνηση Τσίπρα θα έκανε την Ελλάδα να καταρεύσει και θα έβλαπτε την Ευρώπη.

  Αρα ο Τσίπρας υποστηρίζεται απο τις ΗΠΑ

  • gram avatar
   gram @ ΣΤΕΛΙΟΣ 21/01/2013 16:44:29

   Σαν το μπουζούκι και τον αστυφύλακα μου κάνει αυτό...

 3. NIKOS X. avatar
  NIKOS X. 21/01/2013 11:41:18

  Και στην Κύπρο υπήρξε "σύγκρουση" ΗΠΑ-Ρωσίας και παρά τα πολύ μεγαλύτερα απ' ότι στην Ελλάδα συμφέροντά της, η Ρωσία την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια αφήνοντας τον Χριστόφια πνιγμένον στα δάκρυα και παραδίνοντας τα πάντα στους ΑμερικανοΓερμανούς και οσονούπω την ίδια την Προεδρία της στον Αμερικανογερμανό πράκτορα και σπόνσορα του σχεδίου Ανάν.
  Η Ρωσία γενικώς παίζει πάντα μέσα στα πλαίσια που της επιτρέπουν κάθε φορά οι ΗΠΑ και έτσι έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στον καπιταλιστικό κόσμο της Δύσης που ήταν και το μεγάλο της όραμα μετά την πρτώση του "υπαρκτού"

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ NIKOS X. 23/01/2013 20:54:01

   Έτσι λες; Θα το δούμε για τη Συρία αυτό που δε βλέπω να κάνουν εύκολα εισβολή. Τους πάτριοτ τι τους θέλουν αν δε φοβούνται;

 4. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 21/01/2013 11:43:46

  Το σωστο αυτο αρθρο καλο ειναι να συσχετιστει με αλλο ενα εξισου κατατοπιστικο αρθρο, που φιλοξενει επισης το ANTINEWS σε αλλο σημειο, το "Τρομοκρατια, συμφεροντα και αποσταθεροποιηση". Ειναι επειγουσα αναγκη να ξυπνησουμε ως χωρα πριν βρεθουμε προ απροοπτων. Ας ξεφυγουμε απο τον επαρχιωτικο αυτοεγκλεισμο μας σε παλαιοκομματικα στερεοτυπα και σε εμφυλιοπολεμικους ανταγωνισμους κι ας προσπαθησουμε να διασφαλισουμε πριν απο ολα αυτη καθεαυτη την εθνικη μας υποσταση. Μετα θα υπαρχει χρονος για αριστεροδεξηες κλωτσοπατιναδες. Πρεπει ομως προηγουμενως να διασφαλιστει οτι θα εξακολουθει να υπαρχει η Ελλαδα οπως την ξερουμε. Γιατι εαν η χωρα μας μετατραπει σε αποικια δανειστων και σε Κοσοβο, τοτε παυουν να εχουν σημασια και τα εργατικα δικαιωματα και οι συνταξεις και τα παντα.

 5. Μπούμστος avatar
  Μπούμστος 21/01/2013 12:10:34

  Αν είναι να είμαστε ανάμεσα στην Σκύλλα και την Χάρυβδη ,τότε να μην τα δώσουμε και κερδοφόρα είναι και σαν κράτος τα έχουμε ανάγκη αν θέλουμε ανεξαρτησία ,αν όχι δεν θέλουμε, τότε ας τους τα χαρίσουμε .

 6. Ρηνα avatar
  Ρηνα 21/01/2013 12:26:07

  Εξαιρετικο αρθρο φραση φραση τα ειπε ολα. Μου θυμισε το Γραφικο "διεμερισαντο τα ιματια Αυτου και επι τον ιματισμον Του εβαλον κληρον"...
  Το επιμυθιον ειναι οτι οι "δεξιοι" οταν κυβερνουν κανουν ζαβολιες και αρχιζουν να γινονται "πατριωτες" περισσοτερο απ οσο ειχε συμφωνηθει....
  Γι αυτο φαινεται οτι αποφασιζουν οι ελεγχοντες, να δοκιμασουν και την αλλη οψη με οτι αυτο συνεπαγεται για τη πατριδα μας, (δεν τους καθησε και ασχημα με το παιντι). Τα υπολοιπα, εκρηξεις, ταξιδιωτικες οδηγιες κλπ, απλα συνεπικουρουν προς τον τελικο στοχο.Αλλωστε στη χωρα εδω και καιρο αλωνιζουν οι πρακτορες.
  Οσο για τα βουβαλια... ειναι βεβαιο οτι τελικα θα τσακωθουν και μαλιστα αγρια.

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/01/2013 12:28:36

  Δεν βλεπω καμμια αμηχανια στη δηλωση "οποιος δωσει τα περισσοτερα θα τα παρει".Ειναι αυτο ακριβως που πρεπει να γινει.
  Ας εγκρινει την πωληση της ΔΕΠΑ στους Ρωσους εφ οσον πλειοδοτουν και μετα ας την ακυρωσει η ΕΕ που ταυτοχρονως φωναζει οτι δεν γινονται ιδιωτικοποιησεις για να γελασουμε.
  Τι θα πει "εθνικη στρατηγικη" και κουραφεξαλα.Σιγα τα πολεμικα μυστικα και τους παραγωγικους πορους.Εταιρια ΔΙΑΝΟΜΗΣ ειναι η ΔΕΠΑ και οχι παραγωγης.Μοιραζει το αεριο που ερχεται απεξω.Οποιος δωσει τα περισσοτερα φυσικα να την παρει.
  Και δεν καταλαβα δηλαδη : οταν θα ειναι να βγουν τα κοιτασματα εσεις θα ειστε υπερ του να μην τα παρει οποιος δωσει τα περισσοτερα;Να τα παρει καποιος άλλος και γιατι;

  • tarzan avatar
   tarzan @ ψυχραιμια 21/01/2013 15:32:38

   αντε μπραβο χρυσοστομε !!!!

 8. DebbyTant avatar
  DebbyTant 21/01/2013 12:50:35

  Ολοι σας πεσατε πολυ κοντα στην αληθεια.
  Ολοι ξερουμε την αληθεια.

 9. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 21/01/2013 12:50:58

  Πολύ υπερβολικό το άρθρο ως προς την υποτιθέμενη αμερικανική στήριξη στον Τσίπρα. Μια ομιλία σ΄ένα think tank θα κάνει ( θα τους τυφλώσει με τις γνώσεις του), απο τα δεκάδες που υπάρχουν στις ΗΠΑ, θα κάνει. Καμιά σημαντική συνάντηση δεν έχει προγραμματίσει μέχρι τώρα. Ο Σαμαράς θα πάει ( και μαντεύω σύντομα )στον Λευκό Οίκο. Ο Αλέξης θα πάει έξω από τον Λευκό Οίκο και θα πιάσει κουβέντα με κανενα Ελληνοαμερικανό πλανόδιο πωλητή χοτ ντογκ. Έτσι είναι αυτά. Εξάλλου τι χοτ ντοκ τι χοτ ντογκ...

  • Γιώργος1 avatar
   Γιώργος1 @ μεταρρυθμιστής 22/01/2013 01:13:24

   Θα πάρει το χρίσμα ο Τσίπρας, σαν τον Ανδρέα και τον Γιωργάκη...

 10. DebbyTant avatar
  DebbyTant 21/01/2013 13:09:16

  Ξερεις τι σουπιτσα βγαζουν απο Σκυλλες κ χαρυδες?

 11. Διογένης avatar
  Διογένης 21/01/2013 13:09:37

  Νομίζω ότι η φράση "όλοι θέλουν την προίκα, χωρίς να κάνουν γάμο που θα ωφελήσει και την άλλη πλευρά" τα λέει όλα. Αυτό γινόταν πάντοτε στην νεώτερη ελληνική ιστορία. Σε απλή γλώσσα αυτό λέγεται πλιάτσικο και το κράτος λέγεται αποικία. Έτσι είναι από ιδρύσεως αυτού του άθλιου κράτους. Ας σκεφτούμε την στάση των Άγγλων την επαύριο της ιταλικής εισβολής και την επαύριο των ελληνικών νικών.

  Αυτό που μπορεί και πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά για να βγει από τη μάχη των "βουβαλιών" είναι να σταματήσει τελείως τις αποκρατικοποιήσεις. Μια που έχει καλή χημεία ο Σαμαράς με την Μέρκελ, ας της εξηγήσει ότι, καλή μου κυρία, εκτιμώ τα όσα έδωσε ο Γερμανός φορολογούμενος σε δανεικά, όμως επειδή μου έχεις μια μικρή υποχρέωση που σου έσωσα τα λεφτά του Γερμανού φορολογούμενου, θέλω κι εγώ μια μικρή χάρη: να μην γίνουν αποκρατικοποιήσεις, όχι τουλάχιστον στον χώρο της ενέργειας.

  Στους Αμερικανούς, από την άλλη, πρέπει να πει το εξής: Άνθρωποί μου, έχω πρόβλημα. Δεν μπορώ να πω "όχι" σε μια προσφορά πολλαπλάσια από αυτή που θέλετε να προτιμήσω. Είμαι υποχρεωμένος να αναστείλω την διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και θέλω να ασκήσετε όλη την επιρροή σας στην Γερμανία και, κυρίως, στο ΔΝΤ, ώστε να μην μου ζητούν λεφτά από αποκρατικοποιήσεις. Πρέπει να το δεχτείτε, τώρα που η οικονομία πηγαίνει καλά. Η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί μόνη της το πετρέλαιό της και το φυσικό αέριό της και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πάρουν ένα σοβαρό κομμάτι της πίτας και οι δικές σας εταιρίες.

  Στους Ρώσους να πει: Πολύ θα ήθελα να κάνουμε δουλειές και θα κάνουμε και κάποιες δουλειές μαζί, όμως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό, διότι δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι όλες έρμαια των αμερικανικών βουλήσεων, όπως παλιότερα των αγγλικών. Όποιος το παρέβλεψε αυτό, έχασε. Το μόνο που θα καταφέρω, αν προσπαθήσω σας πουλήσω την ΔΕΠΑ, είναι να χάσω την πρωθυπουργία και ο επόμενος θα τα ακυρώσει όλα, όπως έκανε ο Παπανδρέου. Εσείς ούτε ΔΕΠΑ θα πάρετε, ούτε κάποιον που θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία θα έχετε. Θα πάρετε αντ' αυτού ένα υποχείριο του αμερικανικού παράγοντα (Τσίπρα). Γι' αυτό, αφήστε μου προς το παρόν σε εμένα την ΔΕΠΑ και θα κάνουμε κάποιες δουλίτσες μόλις σταθούμε εμείς οι Έλληνες λιγάκι στα πόδια μας.

  Αυτή η λύση τους αφήνει όλους δυσαρεστημένους. Αλλά είναι η μόνη λύση που, αν πετύχει, διασφαλίζει απόλυτα τα συμφέροντα της χώρας. Οποιαδήποτε άλλη λύση είναι επικίνδυνη από τη μία η από την άλλη κατεύθυνση. Καλύτερα όλοι δυσαρεστημένοι, παρά ένας από τους τρεις παίκτες εξοργισμένος, με απρόβλεπτες αντιδράσεις.

  Στο "δεν θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις" βασικό εμπόδιο θα είναι η Γερμανία και ίσως και άλλοι, λιγότεροι αφανείς, όμως θα πρέπει επειγόντως να βρει συμμάχους η κυβέρνηση για να υποστηρίξει αυτή τη θέση, που είναι η μόνη που μπορεί να την βγάλει από τη μάχη των βουβαλιών. Μέχρι τουλάχιστον να "μεγαλώσει" η χώρα και να μπορεί να είναι κι αυτή "βουβάλι" και όχι "βατράχι". Δεν είναι αδύνατον, ας σκεφτούμε μόνον πόσο μπροστά πήγε η χώρα στο εξάμηνο της διακυβέρνησης Σαμαρά.

  Αυτό που δεν έχω καταλάβει εγώ είναι, τι θέλουν τελικά οι Αμερικανοί. Εντάξει, να μην πάρουν οι Ρώσοι την ΔΕΠΑ. Να την πάρει ποιος; Οι Αζέροι; Οι ίδιοι γιατί δεν εμπλέκουν κάποια δικιά τους εταιρία, τόσες αμερικανικές υπάρχουν. ExxonMobil και Chevron, οι δύο γίγαντες και ένα σωρό μικρότερες. Δύσκολο θα τους ήταν να δώσουν 1,5 ή 2 δις ευρώ; Να είναι άραγε πρόβλημα η διαφθορά στην Ελλάδα και το anticorruption act; Μα ας μπουν πρώτα στο παιχνίδι και μετά ας κινήσουν διαδικασίες για να μην τους βλάψει κανένας με πρακτικές διαφθοράς. Τόση ισχύ έχουν οι ΗΠΑ, ας προστατέψουν τις επενδύσεις τους πάνω και κάτω από το τραπέζει. Τότε να το καταλάβουμε να έχουν απαιτήσεις.

  • nikos X. avatar
   nikos X. @ Διογένης 21/01/2013 15:29:52

   Το συμπέρασμα απο τη συλλογιστική σου αγαπητέ Διογένη είναι οτι προφανώς και δεν υπάρχει κανένας Ρωσοαμερικανικός πόλεμος για τα ασημικά της Ελλάδας. Γερμανική επέμβαση για λογαριασμό των Αμερικανών-αφεντικών τους ναι, υπάρχει και δεν συγκαλύπτεται καν...
   Γιατί να δώσουν περισσότερα και να εμπλέξουν τις εταιρείες τους φανερά οι Αμερικάνοι αφού μέσω των Γερμανών τά παίρνουν μπίτ παρά?
   Οι Ρώσοι απ' την 'αλλη, όπως και στην Κύπρο θα πάνε προφανώς μέχρι εκεί που τους επιτρέπουν οι Αμερικάνοι.
   Επομένως μην μετατρέπουμε τους παλληκαρισμούς του Δένδια (ολόιδιους με του Χρυσοχοίδη) στο αιώνιο game "αναρχομπάχαλοι-αστυνόμοι" , σε δήθεν γεωπολιτική διαμάχη για τη ΔΕΠΑ...

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ nikos X. 21/01/2013 16:45:48

    Καμία σχέση. Το συμπέρασμα είναι ότι ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει ο ρωσοαμερικανικός πόλεμος για τα ασημικά, να μην πουλήσουμε τα ασημικά να τελειώσει και ο πόλεμος.

    Από την άλλη, αν νομίζεις ότι σε αυτή τη φάση της ιστορίας τα γερμανικά και τα αμερικανικά συμφέροντα ταυτίζονται, είσαι βαθιά νυχτωμένος. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι Αμερικανικοί με τον δικό τους λάθος χειρισμό της κρίσης τους (που κλιμακώθηκε εκεί που δεν έπρεπε πιθανότατα από την επιθυμία της Goldman Sachs να σβήσει τον επικίνδυνο ανταγωνιστή Lehman Brothers) μετέτρεψαν τους Γερμανούς σε μάγκες και με τον τρόπο που χειρίστηκαν στη συνέχεια το όλο ζήτημα τους έκαναν ακόμη πιο μάγκες. Τώρα οι Γερμανοί απειλούν να σηκώσουν κεφάλι, μια που η επιτυχία τους να υπερασπίσουν το ευρώ από την ολομέτωπη επίθεση που δέχθηκε τους έχει δώσει αυτοπεποίθηση.

    Πρόσεξε το σημείο του άρθρου που μιλάει για την έστω και χλιαρή υποστήριξη της Γερμανίας στα ρωσικά σχέδια. Δεν το έβγαλε από τη φαντασία του αυτό ο αρθρογράφος, περιγράφει ακριβώς αυτό που συμβαίνει.

    • nikos x avatar
     nikos x @ Διογένης 21/01/2013 20:52:17

     "Τώρα οι Γερμανοί απειλούν να σηκώσουν κεφάλι."
     Nα το δώ και να μην το πιστέψω φίλε Διογένη. Αν πράγματι οι Γερμανοί σηκώσουν κεφάλι και νικήσουν τους Αμερικάνους, πρέπει όλοι οι Ελληνες να πάρουμε τη Γερμανική υπηκοότητα και να παραδώσουμε όλη τη διοίκηση στους Γερμανούς. Μήπως οι Γερμανοί θα διώξουν και τις Αμερικάνικες βάσεις απ' τη Γερμανία και την Ελλάδα? Ή μήπως θα ιδρύσουν και δικές τους Μυστικές Υπηρεσίες που τους έχουν απαγορέψει οι Αμερικάνοι?
     Χλιαρή υποστήριξη των Γερμανών στους Ρώσους εννοείς αυτή που τους πρόσφεραν και στην Κύπρο? Που ούτε λίγο ούτε πολύ σύσσωμος ο Μερκελικός τύπος μαφιόζους τους ανεβάζει και πλύστες μαύρου χρήματος τους κατεβάζει?
     Αν εσύ πιστεύεις αλήθεια οτι οι Αμερικάνοι ΘΕΛΟΥΝ τη ΔΕΠΑ και δεν βρίσκουν τον τρόπο να την πάρουν είτε επειδη δεν διαθέτουν περισσότερα χρήματα απ' τους Ρώσους είτε επειδή πιστεύουν οτι θα την πάρουν τσάμπα με τη βόμβα στο mall, τότε λυπάμαι, αλλα μάλλον κοιμάσαι στο βαρκό...
     Y.Γ. Αλήθεια πιστεύεις οτι η κρίση θα είχε αποφευχθεί αν ο χειρισμός απο τους Αμερικάνους δεν ήταν λάθος? Και η κρίση στην Αγγλία που ξεκίνησε πριν απο την αμερικάνικη το 2007, με το σκάσιμο της Northern Bank, και το "σκάσιμο" της Ισλανδίας θα είχαν αποφευχθεί αν η Αμερική δεν έκανε λάθος?

  • MCA avatar
   MCA @ Διογένης 21/01/2013 15:45:37

   Η επόμενη εφικτή λύση θα ήταν να αφήσουμε το βάρος των αποφάσεων στους Γερμανούς.Δεν είναι και δύσκολο,πάνω κάτω όλοι στο εξωτερικό μας έχουν αποδεχθεί πλέον ως ημιαυτόνομη επαρχία της Γερμανίας,οπότε θα αποδεχτουν την απόφαση της Μέρκελ συγκαταβατικά.Χώρια που αυτή μπορεί να παίξει μπάλα και με τους δύο ταυτόχρονα και να τους έχει ικανοποιημένους.Όταν μια Χώρα έχει επεκτατικές βλέψεις,"Γερμανία",πρέπει να αναλαμβάνει τις επιπλέον ευθύνες και της υποχρεώσεις που της αναλογούν.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ MCA 21/01/2013 15:55:10

    Μα αυτό ακριβώς που γράφεις, είναι το πρόβλημα: Η ελληνική κυβέρνηση "άφησε την απόφαση στους Γερμανούς" και κάνει ό,τι της λένε οι Γερμανοί. Φέρε χρήμα από αποκρατικοποιήσεις, της είπαν, κοιτάει να φέρει και λέει, ποιος μου δίνει τα πιο πολλά;

    Η άποψή σου έχει ως λανθάνουσα προϋπόθεση την υπόθεση ότι "οι Γερμανοί είναι πανίσχυροι". Δεν είναι όμως. Ποτέ δεν ήταν, ούτε θα είναι. Το πρόβλημα είναι άλλο. Κάποτε ήταν οι ΗΠΑ πανίσχυρες. Η κρίση του 2008 τις έπληξε πολύ βαριά. Σήμερα δεν είναι πια πανίσχυρες. Εξακολουθούν όμως να φέρονται σαν να είναι πανίσχυρες. Ο λαβωμένος γίγαντας, που είναι σήμερα οι ΗΠΑ, είναι επικίνδυνος ως φίλος και πιο επικίνδυνος ως εχθρός. Φέρεται ανορθολογικά και ενώ μπορεί να σου πει τι να μην κάνεις, δεν έχει πια τη δύναμη που είχε για να σου το επιβάλει (όχι ότι δεν έχει καθόλου τώρα, απλώς έχει λιγότερη), αλλά ούτε και έχει πάντοτε άποψη για να σου πει με θετικό τρόπο τι ΝΑ κάνεις.

    Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να φέρεται ως προτεκτοράτο. Από αγγλικό προτεκτοράτο έγινε αμερικανικό, τώρα πλησιάζει να γίνει γερμανικό προτεκτοράτο, ενώ επιθυμία πολλών ντόπιων είναι να γίνουμε ρωσικό ή ακόμη και κινεζικό προτεκτοράτο. Μα δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι απλώς ανεξάρτητη; Ας βάλουμε ως εθνικό στόχο την εθνική ανεξαρτησία, την αληθινή εθνική ανεξαρτησία και, πού ξέρει κανείς; μπορεί και να την κατακτήσουμε.

    Στο πλαίσιο αυτό, μια πρώτη κίνηση θα μπορούσε να είναι η ακύρωση των αποκρατικοποιήσεων.

    • nikos x avatar
     nikos x @ Διογένης 21/01/2013 20:54:53

     "Μα δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι απλώς ανεξάρτητη;"
     Αυτό δε λέει και ο Τσίπρας?

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ nikos x 23/01/2013 20:59:02

      Και ο Καμμένος που θέλει σύνδεση νομίσματος με το δολάριο το λέει. Μόνο που κανείς τους δε το πιστεύει...

    • MCA avatar
     MCA @ Διογένης 21/01/2013 23:27:08

     Οι ΗΠΑ εξακολουθούν και είναι πανίσχυρες λόγω του στρατού τους και τον πυρηνικών.Για την ενέργεια γκρινιάζουν αλλά λεφτά δεν βάζουν.Τους Ρώσους που θέλουν να ρίξουν λέφτα δεν τους αφήνουν.Άρα από την στιγμή που οι Γερμανοί θέλουν χρήμα,ας κανονίσουν αυτοί μας αυτούς τους δύο.Εκτός εάν θέλουν να ανατρέψουν τη κυβέρνηση ή να δημιουργηθούν αναταραχές ή θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.Πρέπει να αντιστρέφουμε το μειονέκτημα του μνημονίου σε πλεονέκτημα σε αυτές τις περιπτώσεις.Σίγουρα η ανύπαρκτη στρατιωτικά Γερμανία δεν είναι υπερδύναμη αλλά έχει αποδείξει ότι τα τελευταία χρόνια ο λόγος της μετράει.Σε σχέση με τους Ρώσους έχει δυόμισι φορές σχεδόν μεγαλύτερο ΑΕΠ.Επίσης σέρνει μαζί της και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.Γενικά φέρεται ορθολογικά.Δείχνει να κάνει σταθερά βήματα προς τα εμπρός.Οι άλλες δυνάμεις την σέβονται,συνδιαλέγονται μαζί της και την υπολογίζουν.Μπορεί να διαπραγματευτεί.Να δώσει και να πάρει.Από την στιγμή που δεν έχουμε δικό μας νόμισμα δεν μπορούμε να είμαστε τελείως ανεξάρτητοι.Ο συνδιασμός χρέους και Ευρώ μας δένει τα χέρια τελείως.Εάν θέλουμε να τσαμπουκαλευτούμε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για επιστροφή στο Εθνικό νόμισμα.Έχουμε και τους καλούς μας γείτονες από δίπλα να καιροφυλακτούν.Επίσης καμιά χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς συμμαχίες και ειδικά εμείς στην κατάσταση που είμαστε.Με όλους πρέπει να επιδιώκουμε να έχουμε καλές σχέσεις,αλλά κυρίως με αυτούς που ελέγχουν το νόμισμα μας και χρωστάμε τα περισσότερα. Νομίζω ότι αυτό είναι κατανοητό και από τους Ρώσους αλλά και από τους Αμερικάνους.Αλλιώς ας αναλάβουν αυτοί να διαχειριστούν την πυρηνική βόμβα που λέγεται Ελλάδα.

 12. mezapos avatar
  mezapos 21/01/2013 18:46:32

  Ε, είναι κομματάκι υπερβολή ότι ο Σαββίδης είναι απεσταλμένος του Πούτιν. Παραείναι θα έλαγα. Δευτεράτζα είναι και σίγουρα το Κρεμλίνο δεν θέλει ενδιάμεσους στην προκειμένη, γι αυτό και η Γκαζπρομ εμφανίζεται μόνη της, χωρίς την Προμηθέας Γαζπρόμ του Κοπελούζου, στη μάχη για τη ΔΕΠΑ.

 13. panos avatar
  panos 21/01/2013 19:49:40

  Δεν γνωριζετε οτι τα ΑΣΗΜΙΚΑ εχουν δεσμευτει με το αγγλικο δικαιο στο Δ.Ν.Τ.(οπου ειναι και οι ρωσοι) και στην Ευρωπη?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ panos 23/01/2013 21:00:29

   Τότε πως θα κάνεις αποκρατικοποιήσεις που ζητάει έσοδα η τρόικα;

 14. χαρης στ. avatar
  χαρης στ. 21/01/2013 21:54:23

  δεν υπαρχει ρωσια ρε παιδια τι να λεμε τωρα πειτε μου μια φορα που οι ρωσοι πηγαν κοντρα στον αμερικανο κατι κοκκαλακια τους πετανε για το γοητρο και μονο (βλ.συρια)

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ χαρης στ. 23/01/2013 21:01:04

   Θα το δούμε αυτό...

 15. τάσος avatar
  τάσος 21/01/2013 21:57:00

  γουστάρω.

 16. aris. aold avatar
  aris. aold 21/01/2013 23:23:20

  Η Ρωσία δεν είναι η πανίσχυρη χώρα όπως την εμφανίζουν κάποιοι όπου οι στενές σχέσεις μαζί της θα μας λύσουν όλα τα προβλήματα ασφάλειας και οικονομίας.

  Ομως στο κομμάτι του αερίου είναι γίγαντας.

  Επειδή η επόμενοι χειμώνες θα είναι πάρα πολύ δύσκολοι για τους Ελληνες για να μην πεθάνουμε είτε από το κρύο είτε από την αιθαλομίχλη καλό είναι η κυβέρνηση στην συμφωνία με την Ρωσία να ζητήσει προνομιακές τιμές.

  Για το μέγεθος των Ρώσων οι ελληνικές καταναλώσεις είναι αστείες και μπορούν να μας προσφέρουν φθηνό καύσιμο.

  Το κάνουν με την Λευκορωσία και την Ουκρανία γιατί όχι και με εμάς.

  Ετσι και ο κόσμος δεν θα κρυώνει και η κυβέρνηση θα έχει μια επιπλέον καλή δικαιολογία.

  • Nikos X. avatar
   Nikos X. @ aris. aold 22/01/2013 19:43:23

   Και ποιός μας βεβαιώνει, οταν πάρουμε αέριο, οτι η τρόικα δεν θα επιβάλλει φόρο μέχρι να εξισωθεί η τιμή του με το πετρέλαιο?

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Nikos X. 23/01/2013 21:07:56

    Μα αυτό είναι το θέμα! Να έχουμε έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, να φέρουμε ίσα βάρκα-ίσα νερά για να μη μας λέει η τρόικα για νέα μέτρα και φόρους κάθε τρεις και λίγο. Άρα πρέπει να επιλέξουμε αυτόν που δίνει τα περισσότερα χωρίς όρους που δημιουργούν πρόβλημα όπως οι καταριανοί στο ελληνικό που τα συμφώνησαν με ΓΑΠ (μόνο σε Έλληνες έχει πει όχι αυτός) και αναγκάστηκε ο Σαμαράς να τους πει όχι.

 17. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 21/01/2013 23:25:14

  Δε ξέρω με το “εθνική στρατηγική” ποια έννοια υπονοείται ως προς εύρος πληρότητα και διάρκεια (..αμφιβάλω αν κάτω από τη γενικότερη ρευστότητα και την πολιτική ασυμφωνία, είμαστε σε θέση να σντάξουμε μία), παρ’όλα αυτά και κάτω από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που τρέχει το κράτος και οι πολίτες του, δε βλέπω γιατί να μην είναι συμφέρον της χώρας να πάρει τις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες αυτός που θα δώσει τα περισσότερα

 18. kosvag avatar
  kosvag 22/01/2013 01:40:15

  Άρα έχουμε κόζια στα χέρια μας. Όταν ενδιαφέρονται πολλοί μπορούμε να κάνουμε παιχνίδι. Όσο πιο σύνθετο φαίνεται τόσο πιο εύκολο είναι. Υψηλού ρίσκου βέβαια η κατάσταση αλλά γιατί όχι! Στην τελική θα γίνουμε ένας παγκοσποιημένος κόμβος σε έναν παγκοσποιημένο πλανήτη που χρειάζεται την παγκοσμοιοποίηση για να λύσει τα παγκόσμια προβλήματα.

 19. Διογένης avatar
  Διογένης 22/01/2013 04:46:04

  Εσύ πάρε τη γερμανική υπηκοότητα και μην ασχολείσαι με την Ελλάδα.

  • Nikos X. avatar
   Nikos X. @ Διογένης 22/01/2013 13:40:34

   Αφού ασχολείσαι εσύ, με αναγκάζεις
   να την προστατεύσω...

 20. Διογένης avatar
  Διογένης 22/01/2013 04:50:12

  Ερμηνεύεις την πραγματικότητα με μανιχαϊστικά κριτήρια, ενώ αυτή είναι απείρως πολυπλοκότερη. Η κατάρρευση κάποιων τραπεζών πριν τη Lehman ήταν αποτέλεσμα της κρίσης των subprimes. Αν είχε διασωθεί και η Lehman η κρίση δεν θα είχε γίνει παγκόσμια.

  • Nikos.x avatar
   Nikos.x @ Διογένης 22/01/2013 09:02:50

   Αν είχε ομως διασωθεί η Leehman θα έπρεπε να διασωθούν και οι AIG General Motors, και ΟΛΗ Η ΜΑΚΡΙΑ ΛΙΣΤΑ, των Αμερικανικών τραπεζών και Ασφαλιστικών κολοσσών των ΗΠΑ, και της Ευρωπης για να μην γίνει η κρίση παγκόσμια. Οπως ακριβώς τα λές, η πραγματικότητα είναι απείρως πολυπλοκότερη και η Αμερική δεν ήταν τόσο ηλίθια ωστε να κάνει το "λάθος" που λες, "εκδικούμενη" τάχα την Leehman για χάρη και της Goldman...

 21. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 22/01/2013 06:17:41

  ''Το Μαξίμου παρατηρεί αμήχανο και ανήμπορο να αντιδράσει, ενώ απουσιάζει μια εθνική στρατηγική για τη χώρα που δεν μπορεί να είναι αυτή που μεταδίδεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο – και λέγεται ότι εκφράζει το Σαμαρά – πως «συμφέρον της χώρας είναι όποιος δώσει τα περισσότερα και αυτός θα πάρει τις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες».''

  Aισθάνομαι σα να βγαίνει σε πλειστηριασμό το πατρικό μου σπίτι μετά από υποθήκευση, στην οποία υποχρεώθηκα λόγω του ανεξέλεγκτου πάθους της χαρτοπαιξίας που με διακατείχε....
  Ντροπή, ταπείνωση και οργή. Εκβιασμοί, πιέσεις, τοκογλύφοι και συμφέροντα.
  Σενάρια, υποθέσεις, εικασίες.... Δε θα μας πει κανείς ποτέ ξεκάθαρα επί τέλους όλη την αλήθεια; Δεν τη δικαιούμαστε ούτε τώρα που με τη βία μας ''αξιοποιούν'';; Όλο ζαχαρωμένα μισοψέματα και επιπόλαιοι πανηγυρισμοί για υποτιθέμενες ''νίκες'', που εξελίσσονται σε υποτιμητικούς συμβιβασμούς.
  ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΡΕ εξαναγκαστικά και υπό πίεση !!! Αυτό θα ήθελα να πούμε.

 22. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 22/01/2013 10:29:33

  Πώς γίνεται ρέ παιδιά τού αντινιούς, μέσα στή διαρκή νύχτα τής παγκοσμιοποίησης νά χρησιμοποιείτε έννοιες όπως 'Ρωσία', 'Αμερική' καί ΄Γερμανία' όταν ώς καί η κουτσή Μαρία γνωρίζει πώς τό παιχνίδι ελέγχεται από τούς μεγαλοτραπεζίτες (πού συνειδητά αποφεύγετε);
  Εν προκειμένω λοιπόν, άποψή μου είναι ότι ακολουθώντας τό ρεύμα τής οικονομίας (ή τσάιτγκάιστ ίσως) αυτούς συμφέρει η ρώσικη επιλογή καί εξού είναι δεδομένη η 'επιλογή' τής ελληνικής(!) κυβέρνησης (!!).

 23. DANAH avatar
  DANAH 22/01/2013 14:54:29

  ΜΑΥΡΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
  ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕΣ ΣΩΣΤΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ

  ΝΑΙ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ.."ΦΩΣΤΗΡΕΣ"
  ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΟΠΩΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΟΥΣ.
  ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΚΑΤΑΡΤΗΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ...ΕΠΑΪΟΝΤΕΣ
  ΑΛΛΑ Ε Λ Λ Η Ν Ε Σ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΟΥΘΕΝΑ!!!
  ΜΟΝΟ ΚΟΤΤΕΣ!!!...........

  • Nikos X. avatar
   Nikos X. @ DANAH 22/01/2013 16:38:53

   Κι εσύ με το ΕΑΜ του Γλέζου αγαπητή Δανάη?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ DANAH 23/01/2013 21:10:34

   Δηλαδή αν κρατήσω τις εταιρίες και κόψω κι άλλα από μισθούς-συντάξεις και βάλω κι άλλους φόρους για να συντηρηθώ ως κράτος -τώρα που φτάσαμε εκεί- θα είναι ελληνοπρεπέστερο για σένα;

 24. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 22/01/2013 23:16:23

  Αξίζει να επισημανθεί άρθρο του Χάρη Φλουδόπουλου στην Capital.gr ο οποίος θέτει τρείς σημαντικές παραμέτρους α) του ενεργειακού κόστους , τον πλέον καθοριστικό παράγοντα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας β) της πιθανής ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από μία και μοναδική πηγή γ) της επίτευξης του μεγαλύτερου δυνατού εσόδου από την αποκρατικοποίηση και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό.

  Σε ότι αφορά την στάση της Ρωσίας ας θυμηθουμε την στάση της στο σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας (η Κύπρος αποτελούσε και αποτελεί ιδιαίτερα φιλική χώρα προς την Ρωσία και έχαιρε και χαίρει σημαντικής εκτίμησης της για τους γνωστούς λόγους) ως αποκαλύπτεται σε άρθρο του Φιλελεύθερου της Κύπρου"Όντως οι παραδοσιακές σχέσεις μετρούν, ωστόσο, τα πάντα αξιολογούνται με όρους καθαρά οικονομικούς. Μετρούν όλα στη βάση των συμφερόντων της χώρας και μόνο. Κι εάν τα συμφέροντα της Ρωσίας, πολιτικά και οικονομικά, είναι να στηρίξει το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, θα το κάνει στα πλαίσια πάντα του Μνημονίου και με τους όρους της Τρόικας.Πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι και να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά με ρεαλισμό."

  Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ είναι μέγα θέμα Εθνικής αξιοπιστίας, μοναδική ευκαιρία η Ελλάδα- διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της ως απαιτεί η ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη- να δείξει την εικόνα μιας υπεύθυνης χώρας η οποία και διαθέτει μια σοβαρή κυβέρνηση η οποία και ασκεί Εθνική πολιτική .Η αποκατάσταση του κύρους μας αποτελεί το μεγαλύτερο διακύβευμα της όλης ιστορίας

  Σε ότι αφορά τον Κο Ιβάν Σαββίδη αξίζει κάποιος να ανατρέξει στο ταξίδι του στην πόλη Ρίζα της Τουρκίας ως εκπρόσωπος της Agrocom εκεί θα ιδεί ως ποιών συμφερόντων αντιπρόσωπος λειτουργεί αν δεν έχει πειστεί απο το απόσπασμα της επίσημης ανακοίνωσης του , μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ,""Οι δραστηριότητες στα σπορ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος μιας εξωτερικής πολιτικής. Έτσι, η επένδυση σε μια ποδοσφαιρική ομάδα θα ενισχύσει οικονομικά και πολιτικά τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα. Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν ένα εργαλείο επιρροής""

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.