#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/08/2012 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο πυρήνας του Λουθηρανισμού στη γερμανική λιτότηταΑν υπάρχει μια εθνικότητα, την οποία ο υπόλοιπος κόσμος θεωρεί ότι καταλαβαίνει πλήρως, αυτή είναι η Γερμανία. Και αν αυτό συνδυαστεί με το ναζιστικό και αντισημιτικό της παρελθόν, τότε… voilà! Δύο χιλιάδες  χρόνια ενδιαφέρουσας και πολύπλοκης ιστορίας εξαφανίζονται στην στιγμή.

Από την αρχή της κρίσης του ευρώ, αυτή η αφαιρετική ερμηνεία, που συναντάται τόσο εντός όσο και εκτός της Γερμανίας, έχει να κάνει κυρίως με την ανασκόπηση της δημοκρατίας της Βαϊμάρης, που ξεκίνησε με την ταπεινωτική ήττα του Α‘ΠΠ και κατέληξε στην κυριαρχία του ναζισμού το 1933.

Από τη μια μας λένε πως η κληρονομιά της δεκαετίας του 1920, με τον αποσταθεροποιητικό πληθωρισμό της, είναι αυτή που καθορίζει την σημερινή γερμανική πολιτική απέναντι στις νομισματικές και δημοσιονομικές εξελίξεις.

Από την άλλη, ο ναζιστικός «λεκές» αποδεικνύει για κάποιους, ακόμη και σήμερα, ότι δεν μπορούμε ποτέ να εμπιστευόμαστε τις προθέσεις των Γερμανών, όσον αφορά στο καλό της Ευρώπης.

Αντί όμως να ψάχνουμε στην Βαϊμάρη, θα ήταν πιο ενδιαφέρον να ψάξουμε πιο βαθιά στο πλούσιο παρελθόν της Γερμανίας, και πιο συγκεκριμένα στην παρακαταθήκη που άφησε ο Λούθηρος με την δική του εκδοχή του προτεσταντισμού.

Ακόμη και σήμερα, αν και θρησκευτικά πλουραλιστική και πολιτικά κοσμική, η Γερμανία αναγνωρίζει τον εαυτό της μέσα από τις πράξεις και τα γραπτά του μεταρρυθμιστή αυτού από τον 16ο αιώνα.

Ο Λούθηρος μας άφησε έναν σαφή ορισμό της κοινωνίας του, μέσα από δυο προτάσεις: «Ο Χριστιανός είναι ελεύθερος κύριος όλων, υπόδουλος σε κανέναν και ευσυνείδητος  υπηρέτης των πάντων».

Αναφορικά με την φροντίδα των φτωχών και την ελεημοσύνη, ο Λούθηρος πρότεινε ένα κοινό δημόσιο ταμείο σε κάθε κοινότητα, αφού το ζήτημα των φτωχών αποτελούσε για αυτόν μια συλλογική κοινωνική ευθύνη. Αντί λοιπόν να συνεχίσει την παλιά πρακτική της ελεημοσύνης προς τους φτωχούς, ο Λούθηρος πρότεινε την επιδότηση τους με δάνεια κλπ μέσα από το κοινό ταμείο. Ο κάθε αποδέκτης αυτής της βοήθειας θα δεσμεύονταν να επιστρέψει τα δανεικά μετά από την ανάκαμψή του και να επιστρέψει στην αυτάρκεια, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού τους, αλλά και των γειτόνων του. Πρόκειται για μια ιδέα αγάπης προς τον γείτονα, μέσα όμως από το φίλτρο της κοινωνικής συνευθύνης, κάτι που ακόμη και σήμερα οι Λουθηρανοί ονομάζουν «πίστη, που γεννά ελεημοσύνη».

Ελάχιστα απ’ αυτά άλλαξαν μέσα στα τελευταία 500 χρόνια. Η καγκελάριος Μέρκελ, που είναι κόρη Λουθηρανού πάστορα, πιστεύει σε αυτές τις αρχαίες ηθικές αρετές, θεωρώντας τις ως την μόνη συνταγή για τα προβλήματα του ευρώ. Δεν την ενδιαφέρει να προωθήσει μια κοσμική ιδεολογία, ούτε μια θεσμική θρησκευτική πίστη στην χώρα της. Η δική της πολιτική πηγάζει από έναν αυστηρό, γεμάτο θυσίες, πλην όμως ελεήμονα και δίκαιο προτεσταντισμό.

Αν η Μέρκελ αρνείται να υποστηρίξει τα ευρωομόλογα, αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι δεν θέλει να δώσει χρήματα σε κάποιους ανάξιους φτωχούς, αλλά στο ότι δεν θα πειστούν οι φτωχοί αυτοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να ξανασταθούν από μόνοι τους στα πόδια τους, για το καλό των ίδιων και των γειτόνων τους.

Σύμφωνα με την άποψη της Μέρκελ, αυτός που δέχεται βοήθεια και κερδίζει από την κοινωνία εν ώρα ανάγκης, έχει και την ηθική δέσμευση να ξεπληρώσει την κοινωνία, λειτουργώντας ο ίδιος ως υπεύθυνος και δυνατός πολίτης, που με την σειρά του θα βοηθήσει στην πλήρωση του κοινού ταμείου, θυσιάζοντας και ο ίδιος για χάρη των γειτόνων του που βρίσκονται σε ανάγκη, οι οποίοι τον βοήθησαν όταν ο ίδιος τους χρειάστηκε.

Αυτή είναι η λουθηρανική άποψη της κοινωνίας, εξαιτίας της οποίας η Μέρκελ χαρακτηρίζεται ως «η βασίλισσα της λιτότητας», και ακόμη χειρότερα. Η ίδια παραδέχεται ότι η λιτότητα είναι ο πιο δύσκολος δρόμος, αλλά δεν κάνει πίσω. Πιστεύει ότι αν και σκληρή, είναι η μόνη οδός, και σ’ αυτό θα συμφωνούσε και ο ίδιος ο Λούθηρος.

Εκτός όμως από τον Λούθηρο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με αυτή την άποψη της καγκελαρίου τους, συμφωνούν και οι Γερμανοί ψηφοφόροι. Παραμένουν προσηλωμένοι στην πίστη τους, που έχει τις ρίζες της στις λουθηρανικές διδαχές, που περιφρονούν την σπατάλη και την ασωτία.

Οι Γερμανοί θεωρούν το χρήμα ως ένα σπάνιο αγαθό, που θα πρέπει να το διαχειρίζονται συστηματικά, να το διατηρούν και να το προστατεύουν, πριν το παραδώσουν σε νέους οφειλέτες που το έχουν ανάγκη.

Οι Γερμανοί αισθάνονται μια συλλογική ικανοποίηση, αφού σε αντίθεση με τους σπάταλους Έλληνες και Ιταλούς, οι ίδιοι ζουν σε ιδανικές και ενάρετες συνθήκες, υπακούοντας στους νόμους της λιτότητας και σε άλλους παρόμοιους κανόνες ζωής, σχεδιασμένους για μια δίκαιη και συλλογική οικονομική ανάκαμψη.

Εκτός όμως από την λουθηρανική  κληρονομιά της θυσίας για χάρη των γειτόνων τους, που τους κάνει να επιλέγουν την λιτότητα, οι Γερμανοί πιστεύουν και στην κοινωνική συμμετοχή. Η κλασική λουθηρανική διδαχή περί της σωτηρίας των πιστών δεν τους εμποδίζει να συμμετέχουν διαρκώς σε πράξεις ελεημοσύνης, όπως τους κατηγορούν οι παραπληροφορημένοι  αντίπαλοί τους. Αντιθέτως, θεωρούν πως η πίστη βοηθά τον πιστό να δρα μέσα στον  κόσμο, αφαιρώντας τον φόβο από την θρησκευτικότητά του.

Είναι αλήθεια, ότι τις τελευταίες δεκαετίες ο Λουθηρανισμός υποχωρεί στην Γερμανία, καθώς οι δυνάμεις της πολυπολιτισμικότητας και της κοσμικότητας έχουν πλημμυρίσει την χώρα. Δείτε όμως την ζέση με την οποία οι Γερμανοί αγκάλιασαν τον νέο πρόεδρό τους Joachim Gauck, που ήταν και ο ίδιος Λουθηρανός πάστορας.

Και επίσης είναι αλήθεια ότι ο Λουθηρανισμός δεν αποτελεί την μόνη ζωντανή κοινωνική δύναμη στην σημερινή Γερμανία. Είναι όμως ένα σημαντικό κομμάτι της δισχιλιετούς ιστορίας της, η οποία είναι γεμάτη με αυτοθυσίες και «σφίξιμο των ζωναριών».

Τον 4ο αιώνα μ.Χ. οι Γερμανοί πολεμιστές ήλεγχαν σχεδόν το κάθε ανώτερο στρατιωτικό αξίωμα του ρωμαϊκού στρατού. Αργότερα, οι Γερμανοί μετέτρεψαν τις άγριες ερημιές της βόρειας κεντρικής Ευρώπης σε σιτοβολώνα, ενώ πιο πρόσφατα μπόρεσαν και μετέτρεψαν την χώρα τους σε βιομηχανική ατμομηχανή.

Ο Λουθηρανισμός επέζησε τόσο του ακροδεξιού ναζισμού, όσο και του κομμουνισμού, οι οποίοι προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τις αξίες του με τις δικές τους. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα δόγμα με πολλές αντοχές, που η δύναμή του θεριεύει όταν δέχεται προκλήσεις.

Με την σταθερή επέλαση του Ισλάμ στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, και εν μέσω ισχυρών οικονομικών πιέσεων από πλευράς των γειτόνων τους, δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Γερμανοί, κάθε προέλευσης, έχουν επιστρέψει για μια ακόμη φορά στο «ισχυρό φρούριο», της δικής τους λιτής θρησκευτικής κληρονομιάς.

http://www.nytimes.com/2012/08/12/opinion/sunday/in-euro-crisis-germany-looks-to-martin-luther.html?_r=1

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. unfair avatar
  unfair 14/08/2012 08:50:42

  Το σύνθημα "arbeit macht frei" είναι μέσα στην γερμανική ψυχή.

 2. avanti avatar
  avanti 14/08/2012 08:52:19

  Αχ αυτοί οι πιστοί Λουθηρανοί Γερμανοί με τι άνεση και πάντα με σφιγμένο το ζωνάρι προώθησαν τα υποβρύχια που γέρνουν, το σι-φορ-αι που δεν δούλεψε ποτέ, κλείσαν όπως όπως την υπόθεση της siemens, αγόρασαν κοψοχρονιά ναυπηγεία που δεν απέδωσαν τίποτα στους ντόπιους εργαζόμενους και στην πολιτεία, όλα για την πίστη αδέλφια..

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ avanti 14/08/2012 11:19:03

   Πάλι καλά που δεν ήταν ήταν λιτός Λουθηρανός, αλλά large Καθολικός Βαυαρός (και γαλαζοαίματος !), ο νεαρός υπουργός άμυνας και δελφίνος της κ. Μέρκελ που έκανε την "λογοκλοπή του αιώνα". Για το διδακτορικό του ρε γμτ!
   Γιατί αλλοιώς, θα έχανα κάθε ιδέα για τους Λουθηρανούς Προτεστάντες !!!

 3. Parsifal avatar
  Parsifal 14/08/2012 09:00:53

  Καλό το αρθρο, αν και λείπει μια ουσιαστική αναφορά στην "προτεσταντική Ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού", που τεκμηριώνει εναργέστατα τα παραπάνω.
  Επίσης, η επισήμανση οτι η σκληρή, ανάλγητη συμπεριφορά πρός την Ελλάδα δεν είναι αλλο απο την προτεσταντική αντίληψη περί τιμωρίας, ιδια με αυτή που οδήγησε στην αγγλοσαξωνική της εκδοχή σε "ηλεκτρικές καρέκλες", αλυσίδες στα πόδια των φυλακισμένων κλπ.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Parsifal 14/08/2012 09:49:54

   Δεν νομίζω ότι ο πραγματικός Μάξ Βέμπερ τεκμηριώνει αυτά τα πράγματα. Ο προτεσταντισμός που συνεισέφερε στην γένεση του καπιταλισμού ήταν ο προτεσταντισμός του 1600 (της εποχής Λουθήρου και Καλβίνου). Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και έγιναν πολλές διαφοροποιήσεις.
   Π.χ. τα σημερινά σκληρά προτεσταντικά ρεύματα στις ΗΠΑ ελάχιστη "πολιτική" και κοινωνική σχέση έχουν με τον σημερινό Λουθηρανισμό της Κεντρικής Ευρώπης ή της σχεδόν αμιγώς Λουθηρανικής Σκανδιναβίας. Πολιτικά και κοινωνικά, είναι στους αντίποδες: Οι μέν "ψηφίζουν μονοκούκι Ρεπουμπλικάνους", οι δε Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους.
   Αυτά ήδη από το 1900 ο Βέμπερ τα επισημαίνει. Άλλωστε, το περιβόητο "σιδερένιο κλουβί" που αναφέρει στο τέλος εκείνου του βιβλίου, το χρεώνει στον εξελιγμένο καπιταλισμό.
   "Αφότου ο (προτεσταντικός) ασκητισμός ανέλαβε ν’ αναμορφώσει τον κόσμο και ν’ ασκήσει την επιρροή του στα εγκόσμια, τα υλικά αγαθά τούτου εδώ του κόσμου απέκτησαν μια όλο και μεγαλύτερη και τελικά ανελέητη εξουσία πάνω στη ζωή των ανθρώπων, όπως ποτέ πρίν στην ιστορία. Σήμερα το πνεύμα του (θρησκευτικού) ασκητισμού έχει ξεφύγει - ποιός ξέρει άν ξέφυγε οριστικά - από αυτό το κλουβί. Σε κάθε περίπτωση, ο νικηφόρος καπιταλισμός, αφότου στηρίζεται σε μηχανικά θεμέλια, δεν χρειάζεται πιά την υποστήριξή του".
   (“Προτεσταντική Ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού”).

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/08/2012 09:25:33

  Τρίχες κατσαρές, ιδεολογήματα.
  Οι Βαυαροί επαρχιώτες δεξιοί Ελληνοφάγοι κάφροι του CSU είναι (τύποις !) φανατικοί Καθολικοί και αντι-Λουθηρανοί.
  Αλλά και αυτο δεν λέει τίποτε, αφού "κολλητός" φίλος του Βαυαρικής καταγωγής Πάπα Βενέδικτου δεν είναι ο Ζέεχοφερ, ο Ζέντερ ή κάποιος άλλος Ελληνοφάγος του CSU, αλλά ο Πράσινος πρωθυπουργός της γειτονικής Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο ίδιος αυτοπροσώπως
  Και ο Πρόεδρος Gauck, Λουθηρανός πάστορας και Ανατλικογερμανός όπως η Μέρκελ, είναι "κεντροαριστερών" φρονημάτων, κάπου μεταξύ Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών.
  ¨Ολη η ιστορία δεν έχει να κάνει με θρησκευτικά δόγματα, αλλά με δόγματα για την Ευρωπαική πολιτική: Μεγάλο μέρος της σημερινής Γερμανικής δεξιάς, σε αντίθεση με την "χρυσή" της εποχή Αντενάουερ - Έρχαρτ (μέχρι και Κόλ), είναι σήμερα επαρχιώτικη, μικροαστική, απομονωτική και μυωπική.
  Αυτό την φέρνει σε σύγκρουση με την ίδια την επιχειρηματική, βιομηχανική και εξαγωγική αστική τάξη της Γερμανίας, η οποία ξέρει ότι χωρίς την Ευρώπη και το Ευρώ, μπροστά στις αναδυόμενες Ανατολικές δυνάμεις και τις ΗΠΑ, η Γερμανία δεν θα είναι μόνον πολιτικός νάνος, αλλά και οικονομικός "Χόμπιτ".

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 14/08/2012 09:36:23

   Άλλωστε, τα πραγματολογικά (και όχι ιδεολογικά) πολιτικά δεδομένα είναι σαφή:
   Εξ άλλου, όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι το Λουθηρανικό τμημα του πληθυσμού στη Βόρεια Γερμανία αλλά και νοτιότερα (π.χ. Βάδη Βυρτεμβέργη), δεν ψηφίζει τόσο τα κόμματα της "λιτότητας", δηλ. του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά κυρίως Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους, που έχουν εντελώς διαφορετικές αξίες.
   Και η Λουθηρανική εκκλησία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι σταθερά "προοδευτική", Ευρωπαιστική, με τα Ελληνικά δεδομένα θα έλεγα "αριστερή".
   Εξαίρεση αποτελούν πολλά κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας - όχι το Βερολίνο, η Λειψία και άλλες μεγάλες πόλεις. Οι περιοχές αυτές, σύν την παντελώς Καθολική Βαυαρία, εξασφαλίζουν τον μεγάλο όγκο ψηφοφόρων του "Χριστιανο"δημοκρατικού συνασπισμού CDU/CSU.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Ο Θείος 14/08/2012 14:38:20

    Καθόλου τρίχες, άν και το άρθρο ώφειλε να διαχωρίσει καλύτερα την θρησκευτική πίστη καθαυτή από την κληρονομιά της. Οι Γερμανοί μπορεί να είναι στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, καθολικοί ή προτεστάντες ή άθεοι ή άθρησκοι. Στις κοινωνικές τους αντιλήψεις όμως και στην κοσμαντίληψή τους, είναι λουθηρανοί προτεστάντες. Κι εσύ μαζί!

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ ΚΜ 14/08/2012 15:05:30

     Στήν ουσία ο Λούθηρος κωδικοποίησε τήν φυλετική ψυχολογία τών γερμανόφωνων καί μή βορειοευρωπαίων στήν εισαχθείσα από τόν ευρωπαϊκό νότο χριστιανική θρησκεία.

     Η χριστιανική θρησκευτική κοσμοθεώρηση τής ύπαρξης είναι ελληνογενής καί ανταποκρίνεται στήν φυλετική ψυχολογία τού μεσογειακού. Στόν βορρά έγινε αποδεκτός ο χριστιανισμός μέ τήν βία.
     Ο Λούθηρος δέν έκανε τίποτε περισσότερο από τήν θεολογική αποκατάσταση τών δογμάτων τής νέας θρησκείας. Η αναθωρητική του πρόταση ήταν η αξιακή αποκατάσταση τών υπαρξιακών αναγκών τών βορειοευρωπαίων στά πλαίσια τού χριστιανισμού.

     Στήν πραγματικότητα αντικατέστησε τόν χριστιανισμό τού ελληνιστικού χώρου μέ μία τελείως νέα θρησκεία, διατηρώντας χάριν οικονομίας καί αναγκαιότητας τό περιφραστικό χριστιανικό κέλυφος.

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Ιαπετός 14/08/2012 15:12:16

      Η ανάλυσή σου είναι εξαιρετική και πρόκειτα για κάτι που πολλές φορές έχω σκεφτεί κι εγώ.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Ιαπετός 14/08/2012 16:17:57

      Δεν είναι σωστό να λέμε ότι η «χριστιανική θρησκευτική κοσμοθεώρηση τής ύπαρξης είναι ελληνογενής» γιατί προέρχεται από την Αλήθεια του Χριστού, δεν είναι κατασκεύασμα δικό μας - ασχέτως αν, ως λαός, πράγματι, είχαμε πολιτιστικό υπόβαθρο δεκτικότερο προς αυτή.

      Από την άλλη, ο καθολικισμός, ήταν, κι αυτός, γερμανικό κατασκεύασμα. Η αλλοτρίωση ολοκληρώθηκε με τον Λούθηρο.

     • Nietzsche avatar
      Nietzsche @ Ιαπετός 15/08/2012 03:00:58

      @Η χριστιανική θρησκευτική κοσμοθεώρηση τής ύπαρξης είναι ε λ λ η ν ο γ ε ν ή ς καί ανταποκρίνεται στήν φυλετική ψυχολογία τού μεσογειακού.

      ΜΗ λες τέτοια πράγματα!

      ΕΒΡΑΪΚΗ είναι. Ασιατική. Μη λέμε "ύβρεις", ως προς το νικ σου. Αλλιώς, κάνε το ...Νώε

      Εβραίοι και Χριστιανοί, έλεγαν "Έλληνες" τους άπιστους στον Ιαχβέ και, μετά, στον Τριαδικό Θεό, για να σηματοδοτήσουν την ΑΝΤΙ- ΘΕΣΗ τους στο ελληνικό Κοσμοείδωλο, στην ελληνική Κόσμοθεωρία, στην ελληνική Σκέψη.

      @Στόν βορρά έγινε αποδεκτός ο χριστιανισμός μέ τήν βία.

      Πλάκα μας κάνεις; Με τα φράγκα, ναι.

      Με την σπάθα και την δήμευση των περιουσιών έγινε στο Νότο "ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ" ο Χριστιανισμός από τους Έλληνες. Και όταν λέμε Έλληνες, δεν εννοούμε μόνο τους εκ καταγωγής Έλληνες, αλλά και όσους "φρονούσαν" όπως οι Έλληνες = όσους ασπάζονταν/παραδεχόντουσαν την ελληνική κοσμοθεωρία, το ελληνικό way of living, το ΦΡΟΝΗΜΑ των Ελλήνων => όσους είχαν ελληνική Παιδεία, (από τον 40 πΧ αι., όπως διαμαρτυρόταν και ο Ισοκράτης, η παιδεία είχε υποκαταστήσει την φυλετική καταγωγή στην Ελληνικότητα. Γι' αυτό και όποιος δηλώνει Έλληνας, σήμερα, ΔΕΝ γίνεται να είναι και ρατσιστής, φυλετιστής).

      Δεν έχεις διαβάσει τα διατάγματα των Χριστιανών αυτοκρατόρων, τα "Πηδάλια" και τις Συνόδους τι έλεγαν;

      Αυτά είναι Ιστορία, αγαπητέ. Θετική επιστήμη. Δεν υπάρχει ναι, μεν, αλλά. Μόνο πηγές, γραπτά, αποδείξεις.

      ΥΓ. Οι Μανιάτες έγιναν Χριστιανοί, ομαδικά, (κατόπιν, δηλαδή, ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ απόφασης => επειδή τους συνέφερε), μόλις, τον ΔΕΚΑΤΟ (10ο) αιώνα.

  • avanti avatar
   avanti @ Ο Θείος 14/08/2012 10:55:46

   Respect! " Ολη η ιστορία δεν έχει να κάνει με θρησκευτικά δόγματα, αλλά με δόγματα για την Ευρωπαική πολιτική" απλά τα είπες όλα, όσο γι αυτόν που έγραψε το άρθρο, ε κάπως πρέπει να δικαιολογήσει τον μισθό του, ή μήπως όχι? Είναι καιρός για θρησκευτικές αντιπαραθέσεις στην Ευρώπη?

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ avanti 14/08/2012 14:42:56

    Δεν το έπιασες. Το ζουμί είναι η «ζημιά» που έκανε πριν αιώνες ο Λουθηρανισμός στα μυαλά των γερμανών και το πώς εκδηλώνεται σήμερα μέσα από την επικρατούσα κοσμαντίληψή τους, ανεξαρτήτως άν είναι άθεοι ή θρήσκοι, καί τίνος δόγματος.

 5. daughter of Mercy avatar
  daughter of Mercy 14/08/2012 11:03:32

  "Πρόκειται για μια ιδέα αγάπης προς τον γείτονα, μέσα όμως από το φίλτρο της κοινωνικής συνευθύνης, κάτι που ακόμη και σήμερα οι Λουθηρανοί ονομάζουν «πίστη, που γεννά ελεημοσύνη»."
  Ωραία ας μας δώσουν τις αποζημιώσεις σαν ιδέα αγάπης μέσα από το φίλτρο της συνευθύνης!

 6. λαλακη avatar
  λαλακη 14/08/2012 14:25:01

  Ο προτεσταντισμος εχει εχει διαποτισει τη γερμανικη κοινωνια ακομα
  και τους καθολικους αλλαζωντας και σ αυτους τη νοοτροπια.
  Ολοκληρος ο Ευρωπαικος βορρας - συμπεριλαμβανω κ την Εσθονια-Λεττονια
  ανηκει στη προτεσταντικη σφαιρα και συγκεκριμενα τη Λουθηρανικη.
  Δεν καταλαβαινουν τους Ελληνες συνταξιουχους των 3000 ευρω
  οταν η χωρα τους ειναι κατεστραμμενη.
  Οι προτεσταντες Βορειοι ειναι ορθολογιστες ,παραλληλα πιστευουν στην κοινωνικη προνοια μονο για οσους εχουν αναγκη.
  Οποτε αδυνατουν να κατανοησουν τα προνομια των ΔΥ ,τις διπλες συνταξεις
  την ελειψη κοινωνικης ευθυνης.
  Με το προτεσταντικο δογμα εχω προσωπικη επαφη και βλεπω τη διαφορα
  μεταξυ ενος αδιαφορου για την κοινωνια ορθοδοξου και του σκληρου
  στη συνειδηση προτεσταντη.
  Η στγκρουση λοιπον στην Ευρωπη ειναι πολιτισμικη , αυστηροι Προτεσταντες vs Ορθοδοξοκαθολικων λαμογιων.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ λαλακη 14/08/2012 16:19:51

   Πες μας λίγα περισσότερα στοιχεία για την περίπτωσή σου, για να σου φτιάξουμε το ψυχογράφημα!

  • Kώστας ΜΠ avatar
   Kώστας ΜΠ @ λαλακη 14/08/2012 17:06:39

   Aυτοί οι αυστηροί προτεστάντες, έχουν κάτι μπλεξιματάκια με τη δικαιοσύνη all over the world. Αλλά είναι σκληροί μόνο για τους άλλους, όπως κάθε γνήσιος υποκριτής και κατά τα λοιπά βυθσμένοι στη διαφθορά:

   -US probes Siemens bribery scandal
   "Siemens’ problems escalated on Thursday night as Europe’s biggest engineering group revealed it was under investigation by the US Department of Justice and facing an informal inquiry from the Securities and Exchange Commission over its €420m bribery scandal."
   http://www.ft.com/intl/cms/s/0/139827be-b22f-11db-a79f-0000779e2340.html#axzz23XAq9rsu

   -"German auto giant Daimler AG is accused of paying some 5.02 million euros ($6.7 million) to Russian officials to accelerate the orders of more cars for government purposes, a respected Russian business daily said on Thursday.
   Daimler AG has been accused of bribing officials in 22 countries in 1998-2008 to obtain government contracts for car deliveries. Vedomosti quoted the U.S. Department of Justice investigating the case as saying Russian federal and local officials were among those who had received bribes."
   http://en.rian.ru/russia/20100325/158307959.html

   -Massive Tax Evasion Scandal in Germany
   "It is rapidly becoming one of the largest economic scandals ever in Germany's post-World War II history. As many as 900 wealthy Germans -- many of them well-known -- might be involved. Berlin may have been shorted up to 4 billion euros in taxes. And the accusatory finger is pointing increasingly at what many feel is rampant greed among of many of Germany's top earners -- and at a handful of banks and foundations in the tiny principality of Liechtenstein that help the affluent hide their assets"
   http://www.spiegel.de/international/business/massive-tax-evasion-scandal-in-germany-the-liechtenstein-connection-a-535768.html

   -Οι "bimbes" του Χέλμουτ Κολ. Μιλάμε για κοινούς λαδιάρηδες:
   "Helmut Kohl referred to it as Bimbes - a harmless-sounding slang word meaning 'dosh' that is almost unknown outside his native Palatinate region.
   But as Germany shudders each day at new revelations about the former Chancellor's secret slush funds, the story of Kohl's Bimbes is threatening to unmask the father of German unity as an unscrupulous godfather of political intrigue. "
   http://www.guardian.co.uk/world/1999/dec/05/germany.theobserver

   Ο πολύς Σόιμπλε - μιλάμε για πρότυπο ηθικής- έχασε την αρχηγία του CDU λόγω του ίδιου σκανδάλου, του μεγαλύτερου μετά τον ΒΠΠ. Τα υλικά κλασσικά: μαύρο χρήμα σε κόμματα. Τρομερά ηθικοί, ανυπέρβλητα έντιμοι:
   "The accusations against the businessman also have a hefty political dimension. Schreiber was a key figure in the Christian Democratic Union (CDU) donations scandal that rocked Germany's parliament in the 1990s, cost Wolfgang Schäuble, then the chairman of the party, his job and disgraced former Chancellor Helmut Kohl, who lost his position as honorary party chairman. Allegations that Schreiber had donated cash to Walther Leisler Kiep, the former treasurer of the CDU, started a scandal that only got worse when Kohl, who was in power from 1982 to 1998, admitted that he had accepted off-the-books -- and therefore, illegal -- donations from supporters"
   http://www.spiegel.de/international/germany/arms-lobbyist-deported-figure-in-cdu-party-donations-scandal-returns-to-germany-a-640052.html


   -Το CNBC σε άρθρο ανασκόπηση των... έντιμων, σκληρών και ηθικών:
   HOW CORRUPT IS GERMANY?
   http://www.cnbcmagazine.com/story/how-corrupt-is-germany/85/1/

   - Μύθοι και στερεότυπα. Οι ίδιοι τα γκρεμίζουν, ενώ ομολογούν και την ιδιαίτερη ικανότητα τους στην συγκάλυψη της διαφθοράς:
   "The perception that Germany has no corruption problem has absolutely nothing to do with reality, but rather with the fact that a maximum of five percent of all corruption cases come to light," said Uwe Dolata, press spokesman for the trade union representing Germany's criminal police ...

   Ατιμωρησία πολιτικών; Μάλλον μόνο οι κακοί Νότιοι έχουν το κουσούρι. Ή μήπως όχι;
   The German Problem With Corruption
   "For instance, the rules on bribing members of the German or state parliament are so narrowly formulated that not a single case has been punished so far," said Dolata of the BDK"
   http://www.dw.de/dw/article/0,,1489467,00.html

   Ούτε ένας δεν έχει τιμωρηθεί και οι νόμοι "κομμένοι και ραμμένοι", τα γνωστά.... Αλλά είπαμε είναι έντιμοι, ηθικοί και σκληροί...

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Kώστας ΜΠ 14/08/2012 20:40:19

    Κώστα ΜΠ, είσαι ο ήρωάς μου!

 7. Θth avatar
  Θth 14/08/2012 15:07:23

  Τα ’πε ο Μπακούνιν, ο πράκτωρας του Τσάρου.

 8. Nietzsche avatar
  Nietzsche 15/08/2012 02:33:13

  @Η καγκελάριος Μέρκελ, που είναι κόρη Λουθηρανού πάστορα, πιστεύει σε αυτές τις α ρ χ α ί ε ς ηθικές αρετές

  Άκου ...αρχαίες, τον 160 αιώνα!!!
  Έτσι, όμως, είναι για τον Αμερικανό συγγραφέα με Ιστορία 300 χρόνων, λάρτζ, λαρτζ. Βλέπει τους Γερμανούς να χάνονται στα βάθη του χρόνου.

  Ήθελα να'ξερα, τους ινδούς, τους Πέρσες, τους Εβραίους, τους Κινέζους, τους Έλληνες πώς τους βλέπει; Μάλλον, ως ...Μυθολογία.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Nietzsche 15/08/2012 08:42:59

   Ιδεολογήματα Αμερικανών νεο-Προτεσταντών: Έκαναν τον Λούθηρο ...αρχαίο, τους Βορειοευρωπαίους Λουθηρανούς ...συντηρητικούς και την Μέρκελ ...Χριστιανή.
   Κάτι τέτοια έλεγαν οι neocons των Ρέηγκαν - Μπούς (με μέντορα τον Χάντιγκτον κτλ) και γέννησαν με την πολιτική τους στο Αφγανιστάν τους Ταλιμπάν και την Άλ Κάιντα.
   Μετά ήλθε ο Ράμσφελντ και μιλούσε για "παλιά" και "νέα" Ευρώπη, εννοώντας ως νέα το πρώην Σύμφωνο της Βαρσοβίας: Φοβερή ιστορική και πολιτική σοφία: "Νέα Ευρώπη" οι Τσέχοι (πιό παλιό κράτος από την Αγγλία) και οι μισοί επίγονοι του κράτους των Αψβούργων
   Πολιτισμικά απομονωτιστές, αντιευρωπάιοι, ακροδεξιοί Αμερικανικοί εγκέφαλοι εν πλήρει συγχύσει.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 15/08/2012 09:13:11

    Neoconservatives : Το σκληρό δεξιό Αμερικανικό πολιτικό ρεύμα που άλωσε στην περίοδο Ρέηγκαν το "παλιό - καλό" Ρεπουμπλικανικό κόμμα, εκείνο που έφτιαξε ο Λίνκολν, αλλά μετά τον Αιζενχάουερ και την "Νιξονική παρακμή" είχε χάσει το δρόμο του.
    Οι Neocons είχαν το απόγειο της δύναμής τους επί Γεωργίου Μπούς του Πρεσβύτερου και την φάση παροξυστικής παρακμής επί Γεωργίου Μπούς του Νεότερου.
    Η ουσία της πρότασής τους: Στην οικονομία νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση, με απόλυτη προτεραιότητα του χρηματοπιστωτικού (φονταμενταλιστές των "ελεύθερων" αγορών). Στρατοκρατικός ιμπεριαλισμός στην εξωτερική πολιτική, με σκληρό εθνικισμό και μονόπλευρες αποφάσεις των ΗΠΑ, απόλυτη αδιαφορία για την διεθνή νομιμότητα, υποτίμηση των άλλων Δυτικών συμμάχων.
    Η πολιτική τους κατέρρευσε από το τεράστιο κόστος χρηματοδότησης των πολιτικά αποτυχημένων στρατιωτικών επεμβάσεων (π.χ. Ιράκ) και η οικονομική κρίση του 2008 της έδωσε το τελικό χτύπημα.
    Πρόσωπα - κλειδιά για την ιδεολογία τους ήταν ο πολιτικός σχολιαστής Irving Kristol, αλλά κυρίως η σύμβουλος του Ρέηγκαν Jeane Kirkpatrick, ο στρατηγικός "διανοούμενος" Paul Wolfowitz, ο "εταιρικός άνθρωπος" και μετέπειτα αντιπρόεδρος Dick Cheney...

    • Nietzsche avatar
     Nietzsche @ Ο Θείος 15/08/2012 17:55:48

     @Neoconservatives : Το σκληρό δεξιό Αμερικανικό πολιτικό ρεύμα που άλωσε στην π ε ρ ί ο δ ο Ρ έ η γ κ α ν το “παλιό – καλό” Ρεπουμπλικανικό κόμμα

     Δεν ξέρω, σεβαστέ Θείε, αν το έχεις υπ' όψιν σου αυτό το άρθρο:

     «Robert M u n d e l l: η διαβολική ευφυΐα πίσω από το ευρώ», Greg Palast, “The Guardian”

     [..] Για τον Μάντελ, το ευρώ δεν αποσκοπούσε στο να καταστήσει την Ευρώπη μια ισχυρή, ενοποιημένη οικονομική μονάδα. Κυρίως είχε να κάνει με τον Ρ έ ι γ κ α ν και τη Θάτσερ.

     “Ο Ρ. Ρέ ι γ κ α ν δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρος χωρίς την επιρροή του Μάντελ”, έγραψε κάποτε ο Τζουντ Βανίσκι στη Wall Street Journal. Τα οικονομικά της προσφοράς στα οποία διακρίθηκε ο Μάντελ έγιναν ο θεωρητικός οδηγός για τα ρ ε ϊ γ κ α ν ό μ ι κ ς – ή όπως τα αποκαλούσε ο Τζορτζ Μπους “ΒΟΥΝΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ”: τη μ α γ ι κ ή πίστη στα γιατροσόφια της ελεύθερης αγοράς που ενέπνευσαν και τις πολιτικές της Μάργκαρετ Θ ά τ σ ε ρ.

     Ο Μάντελ μου εξήγησε ότι το ΕΥΡΩ αποτελεί ένα τμήμα των ρ ε ϊ γ κ α ν ό μ ι κ ς:
     “Η ν ο μ ι σ μ α τ ι κ ή πειθαρχία επιβάλλει τη δημοσιονομική πειθαρχία ΚΑΙ στους πολιτικούς”

     Και όταν εμφανίζονται ΚΡΙΣΕΙΣ, οι αφοπλισμένες οικονομικά χώρες δεν μπορούν να κάνουν πολλά εκτός από το να κ α τ α ρ γ ή σ ο υ ν εξ ολοκλήρου τις κρατικές ρυθμίσεις, να ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ τις δημόσιες επιχειρήσεις μαζικά, να μειώσουν τους φόρους (σσ, σε επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο) και να στείλουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος στα αζήτητα.

     &&&&
     'Αλλες ρήσεις του άρθρου:

     «H NOMIΣMATIKH ENΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΆΛΛΑ ΜΕΣΑ (!!!)»

     "Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΝΟΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ"

     “Το ευρώ τοποθετεί τη νομισματική πολιτική ΠΕΡΑΝ της εμβέλειας των πολιτικών”

     Για τον αρχιτέκτονα του ευρώ, η απομάκρυνση των ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ από τα μ α κ ρ ο ο ι κ ο ν ο μ ι κ ά και ο εξαναγκασμός σε απορρύθμιση ήταν μέρος του σχεδίου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.