16/01/2011 11:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο πειρασμός της εθνικολαϊκής Δεξιάς

Του Πετρου Παπακωνσταντινου*

Το 2011 δεν ξεκίνησε και τόσο καλά για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μετά τη σύντομη ανάπαυλα των χριστουγεννιάτικων διακοπών, οι διεθνείς αγορές ομολόγων επιδόθηκαν σε νέες, κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον των περιφερειακών χωρών, φέρνοντας και την Πορτογαλία στον προθάλαμο του μηχανισμού διάσωσης ΔΝΤ - Ε. Ε. Σειρά έχει, αμέσως μετά, η Ισπανία, πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Ενωσης, ενώ ούτε η Ιταλία και το Βέλγιο αισθάνονται ασφαλείς. Στο μεταξύ, στη Γερμανία αρχίζουν να ακούγονται δυνατά φωνές κορυφαίων οικονομολόγων (όπως του Στέφαν Χόμπουργκ στο περιοδικό Der Spiegel) που ζητούν την άμεση επιστροφή στο μάρκο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε ένας καινούργιος πονοκέφαλος να προστεθεί στα βάσανα των ηγετικών κύκλων της Ενωσης: Το όνομα αυτού, Βίκτορ Ορμπαν.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, της χώρας που ανέλαβε την ευρωπαϊκή προεδρία για το πρώτο εξάμηνο του 2011, έγινε το αλεξικέραυνο μύριων όσων επιθέσεων, μεταξύ άλλων από την Αγκελα Μέρκελ, τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Βρετανίας και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση Ορμπαν «δικαιούται να προεδρεύει της Ενωσης», ενώ γερμανική εφημερίδα χαρακτήρισε την Ουγγαρία ως… Fuhrerstaat - κράτος του Φύρερ! Αλλοι παρομοίασαν τον Ορμπαν με τον Πούτιν ή τον Τσάβες. Ο ίδιος ο Ούγγρος πρωθυπουργός αποπειράθηκε να αντιπαρέλθει με χιούμορ τις αιτιάσεις λέγοντας: «Από το 1998 έως το 2002 (στην πρώτη περίοδο πρωθυπουργίας του), ο δυτικός Τύπος με παρομοίαζε με τον Χίτλερ και τον Ντούτσε. Τώρα με συγκρίνουν με τον Πούτιν και τον πρόεδρο της Λευκορωσίας. Σας αφήνω να κρίνετε αν πρόκειται για μια κάποια πρόοδο ή όχι».

Αφορμή και αιτίες

Πώς να εξηγήσει κανείς τόση οργή του ευρωπαϊκού κατεστημένου για έναν συντηρητικό πολιτικό, που έβαλε τη χώρα του στο ΝΑΤΟ και είναι εδώ και χρόνια αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει επίσης η γερμανική Χριστιανοδημοκρατία της Αγκελα Μέρκελ; Η αφορμή δόθηκε από τον νόμο περί Τύπου που πέρασε στις 22 Δεκεμβρίου από την ουγγρική Βουλή το κόμμα του Ορμπαν (Fidesz). Ο επίμαχος νόμος καθιερώνει ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου διορίζονται από τη Βουλή (δηλαδή από το Fidesz, που διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία). Το συμβούλιο μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για «προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» και «μη ισόρροπη κάλυψη των ειδήσεων», γεγονός που κρίθηκε ότι ανοίγει τον δρόμο για επιβολή λογοκρισίας και εκβιασμού των μέσων ενημέρωσης.

Οι αιτιάσεις ακούγονται εύλογες. Αλλωστε, και ο ίδιος ο Ορμπαν αναγνώρισε εν μέρει το βάσιμο της κριτικής -και την προφανή γκάφα που διέπραξε, ψηφίζοντας έναν τέτοιο νόμο μόλις μία εβδομάδα προτού αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία - αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον τροποποιήσει. Ωστόσο, η επιλεκτική στοχοποίησή του προκαλεί απορίες. Πολύ χειρότερη, για παράδειγμα, εμφανίζεται η κατάσταση στην Ιταλία, όπου ο Μπερλουσκόνι έχει κατοχυρώσει σχεδόν μονοπωλιακό έλεγχο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης χωρίς την παραμικρή ευρωπαϊκή αντίδραση. Αλλά και στη Γερμανία, η Αγκελα Μέρκελ διόρισε έναν έμπιστό της, πρώην εκπρόσωπο Τύπου του κόμματός της, επικεφαλής του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου. Επομένως κάποια άλλη, σοβαρή αιτία πρέπει να κρύβεται πίσω από την όλη υπόθεση.

Η αιτία αυτή βρίσκεται στην αιρετική, «φιλολαϊκή» οικονομική πολιτική του Ορμπαν, η οποία, κατά το κοινώς λεγόμενον, «χαλάει την πιάτσα» και γίνεται εξοργιστική, στα μάτια του ευρωπαϊκών ελίτ, ακριβώς επειδή προέρχεται όχι από έναν αριστερό «Ευρωπαίο Τσάβες», αλλά από ένα «δικό τους παιδί». Ο Βίκτορ Ορμπαν εξασφάλισε συντριπτική πλειοψηφία δύο τρίτων στις εκλογές του περασμένου Απριλίου, χάρη στην κατηγορηματική του αντίθεση απέναντι στο «μνημόνιο» που είχε υπογράψει (καλή ώρα…) η προηγούμενη, σοσιαλιστική κυβέρνηση με τους δανειστές της, ΔΝΤ και Ε. Ε. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας του έκανε σαφές ότι εννοεί να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του δανείου. Μάλιστα δεν δίστασε να ταπεινώσει τους επιθεωρητές του ΔΝΤ που επισκέφθηκαν τη Βουδαπέστη τον περασμένο Ιούλιο, προτιμώντας να ταξιδέψει στη Νότια Αφρική για τον… τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου!

Συνεπής στις προεκλογικές του υποσχέσεις, ο Ορμπαν αρνήθηκε να περικόψει τις συντάξεις, τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας γιατρών και νοσοκόμων και να κλείσει κρατικές επιχειρήσεις, όπως του ζητούσαν οι πιστωτές του. Αντί γι' αυτό, επέβαλε έκτακτο «φόρο κρίσης» τριετούς διαρκείας, ύψους 0,45% στον ετήσιο κύκλο εργασιών των τραπεζών και φόρο της τάξης του 5 - 6% στα συμβόλαια των ασφαλιστικών και χρηματιστικών εταιρειών. Επιπλέον, περιέκοψε κατά 75% (!) τον μισθό του διοικητή της ουγγρικής Κεντρικής Τράπεζας.

Αντιδράσεις

Οπως ήταν επόμενο, ο ιδιόμορφος «αντικαπιταλισμός» του Ορμπαν ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις. Στις 15 Δεκεμβρίου, 13 μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες (μεταξύ των οποίων οι γερμανικές Deutsche Telekom, RWE, EOκαι Allianz, η ολλανδική ING, η γαλλική Axa κ. ά.) με κοινή επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησαν κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας επικαλούμενες επιλεκτική φορολόγηση σε βάρος των ξένων επιχειρήσεων. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ορμπαν επέβαλε τον ίδιο φόρο σε όλες τις επιχειρήσεις και δεν φταίει αυτή αν το 80% του ουγγρικού τραπεζικού συστήματος ελέγχεται από ξένες τράπεζες, ως αποτέλεσμα της λεηλασίας του εθνικού πλούτου της χώρας αντί πινακίου φακής μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Λεπτομέρεια: Η αρμόδια επίτροπος της Κομισιόν που απειλεί την Ουγγαρία με κυρώσεις για «νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού» είναι η Ολλανδή πολιτικός Νέλι Κρους, η οποία την τελευταία δεκαετία συμμετείχε σε… 28 έμμισθες θέσεις πολυεθνικών επιχειρήσεων, εκ των οποίων οι 20 ήταν αδρά αμειβόμενες θέσεις διοικητικών συμβουλίων. Ο, τι γνώμη και αν έχει κανείς για τη δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, δεν μπορεί να μην εξεγείρεται απέναντι σε έναν τόσο ακραίο εκφυλισμό της πολιτικής που δίνει το δικαίωμα στον όποιο γραφειοκράτη, εκπρόσωπο των επιχειρηματικών λόμπι, να απειλεί με δικαστικές διώξεις τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση μιας κυρίαρχης χώρας.

Θεαματική άνοδος της ευρωπαϊκής Aκροδεξιάς

Τη στιγμή που η ευρωπαϊκή Αριστερά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν φαίνεται ικανή να εκμεταλλευθεί προς όφελός της τη χειρότερη κρίση του καπιταλισμού μετά το 1929, η αναζήτηση «ριζοσπαστικών» λύσεων φαίνεται να στρέφεται συχνά προς το δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος. Την τελευταία διετία, ακροδεξιοί και ξενοφοβικοί σχηματισμοί ξεπέρασαν το 10% ή και το 15% σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο (17,1%), η Βουλγαρία (12%), η Γαλλία (10%), η Νορβηγία (22,9%) η Ολλανδία (17%) και η Ουγγαρία (14,8%).

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή Ακροδεξιά του Μεσοπολέμου, οι επίγονοί της αποφεύγουν τη δαιμονοποίηση των Εβραίων -μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις υποστηρίζουν το κράτος του Ισραήλ- τον ρόλο των οποίων, ως αποδιοπομπαίων τράγων, έρχονται τώρα να παίξουν οι μουσουλμάνοι μετανάστες.

Ιδιαίτερα γόνιμο έδαφος βρήκε η λαϊκίστικη Ακροδεξιά στην ανατολική Ευρώπη, για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί εκεί έχει τη δυνατότητα να προβάλει τρόπον τινά ως «Τρίτος Δρόμος» απέναντι στον απολυταρχικό κομμουνισμό του χθες και στη νεοφιλελεύθερη «παγκοσμιοποίηση» του σήμερα. Και δεύτερον, γιατί σ' αυτό το κομμάτι της ηπείρου, η διάλυση των παλαιών αυτοκρατοριών (οθωμανικής, ρωσικής και αυστροουγγρικής στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και της σοβιετικής μετά τον Ψυχρό Πόλεμο) άφησε ανοιχτά εθνοτικά προβλήματα και εδαφικές διεκδικήσεις, που προσέφεραν στην Ακροδεξιά άφθονο υλικό προς εκμετάλλευση.

*http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100085_16/01/2011_428981

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 16/01/2011 15:03:24

  Ωραία, μάλλον τα ρετάλια του ΑΝΤΑΡΣΥΑ φοβήθηκαν τους νοικυραίους που χλεύαζαν.
  Ακόμα δεν είδαν τίποτα.
  Για όσους δεν γνωρίζουν, υπενθυμίζω ότι ο κ. Πέτρος Παπακωνσταντίνου υπήρξε υποψήφιος με το έκνομο νεοταξικό γκρουπούσκουλο ΑΝΤΑΡΣΥΑ που το διευθύνει ένας άεργος Κύπριος, ο γνωστός Πέτρος Κωνσταντίνου.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/01/2011 21:14:59

  Σε κάθε περίπτωση, για καλό της λαικής δεξιάς γράφει ό,τι γράφει ο κ. Παπακωνσαντίνου. Προσέχω:
  "Κορυφαίος οικονομολόγος" ο Χόμπουργκ, αυτός της "επιστροφής στο μάρκο". Έλεος, αλλά θα επανέλθω προσεχώς.
  Αιρετική, φιλολαϊκή (έστω και σε εισαγωγικά) η οικονομική πολιτική του Ορμπαν. Δεν πρόσεξε ο "αφελής" κ. πρώην κνίτης, πώς "παίζει" τις δηλωσεις ο Ούγγρος ανάλογα με τα κλεισίματα του Dow Jones και τα νέα ratings των "οίκων"; Δεν πρόσεξε ότι διαμαρτύρονται μόνον οι Ευρωπαικές εταιρείες με δραστηριότητα στην Ουγγαρία και καμία αμερικάνικη (τυχαίο, δεν νομίζω);
  Και γιατί είναι πολύ το τωρινό 10 % της Γαλλικής ακροδεξιάς, σε σύγκριση με 10 χρόνια πρίν; Δεν ξέρει αριθμητική ο κ. κνίτης;
  Και καλά, άς το δεχτώ καλή τη πίστει, εντάξει, δεν στοχοποιούν πιά τους Εβραίους ! Ωραία, τα Εβραικά κοιμητήρια στη Γαλλία υα καταστρέφουν οι τυφλοπόντικες, και από μια καταραμένη ελαττωματική σόμπα πήρε 2 φορές φωτιά η Συναγωγή στα Χανιά!
  Και αφού το υλικό το προσφέρουν τα "ανοιχτά εθνοτικά προβλήματα", φαντάζομαι ότι η ισχυρότερη Ευρωπαική ακροδεξιά θα είναι στην Εσθονία και Λετονία (που έψουν 40 % Ρώσους), στην Ισπανία (με τον "εμφύλιο" Ρεάλ - Μπάρτσα κτλ) και φυσικά στην ...Ελβετία.
  Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει, λέει ο "λαικός" κ. Παπακωνσταντίνου.
  Αλλά και εκ δεξιών "λαικών", οι τόσο καχύποπτοι απέναντι στο ρεύμα που αυτός εκπροσωπεί , μάλλον χάνουν άδικα πολύτιμους συμμάχους.
  Κακό πράγμα ο σεχταρισμός, το έλεγε και ο Βλαδίμηρος.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Ο Θείος 16/01/2011 23:25:15

   Ανάλυσε το περισσότερο.
   Κατέχεις καλά Mitteleuropa.
   Ήθελα να γράψω για ψήγματα "μερικής επαναφορά" του εθνικού/συντηρητικού κόντρα στην παγκοσμιοποίηση.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Ο Θείος 16/01/2011 23:39:35

   Νομίζεις κανείς δεξιός θα ήθελε συμμάχους σαν τον δημοσιογράφο του ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Μόνο αν ήταν αφελής ή αδαής.
   Οι μόνοι αριστεροί που μπορούν να συμμαχήσουν στα πατριωτικά με τη δεξιά είναι αυτοί του Ρεσάλτο και του Άρδην/Ρήξης. Και μεμονωμένα άτομα από το ΚΚΕ. Οχι το ίδιο το Κόμμα.
   Ο Ορμπάν θα έβγαζε σπυράκια με την λαθρο-ισλαμολαγνεία του Παπακωνσταντίνου.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΒΙΣ 17/01/2011 10:50:33

    Αυτός θέλει, πάντως. Έτσι μου φαίνεται.
    Αλλά τελικά ΒΙΣ, ίσως έχεις δίκιο: Το ταγκό χρειάζεται 2 πρόθυμους χορευτές, με έναν δεν γίνεται.
    Αγαπητέ Προφήτη, περί Μίττελοïρόπα επανέρχομαι τακτικά, το κατά δύναμιν. Και θα επανέλθω, ιδιαίτερα για τους Hinterwälder οικονομολόγους (έχουν όμως και αστέρια συναδέλφους στη Γερμανία - όσο αστέρι μπορεί να είναι ένας θεράπων ψευδοεπιστήμης). Επίσης για το τί γίνεται εκεί με τους μαύρους, Άραβες κτλ.
    Χρειάζεται, η Μίττελοïρόπα είναι terra incognita εδώ κάτω, στη χώρα της περιφερόμενης νταλίκας.
    Αυτό που μας ενώνει πάντως με τις χώρες της Μέρκελ, του Όρμπαν κτλ, είναι ο τρόμος των πολιτικών μπροστά στο "πολιτικό κόστος". Ο Σρέντερ είχε σκληρές "μπίλιες" πάντως, έβαλε τάπα στη φούσκα το 2004 κι έφυγε, το λέω και το ξαναλέω.

   • Maximilien avatar
    Maximilien @ ΒΙΣ 17/01/2011 10:51:07

    Η δεξιά δεν έχει κανένα απολύτως λόγο στα πατριωτικά θέματα εκτός από μεμονωμένους πολίτες.

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 17/01/2011 10:58:26

  Ανομοιες συγκρισεις.Η ουγγρικη δεξια δεν εχει σχεση με μας και εχει πολυ μεγαλες ιστορικες και πολιτικες ριζες στο λαο.
  Διδυμη χωρα της Αυστροουγγαριας ,αδικημενη απο τη συνθηκη του Τριανον,συμμαχος της Γερμανιας και η πρωτη χωρα που ξεσηκωθηκε κατα του κομμουνισμου το 1956,καθολικη και αντιρωσικη δεν εχει σχεση αυτη η χωρα με την Ελλαδα.
  Ο Ορμπαν χρησιμοποιειται απο διαφορους αντι - ΔΝΤ αριστερους στην Ελλαδα αλλα οι καταστασεις ειναι εντελως αλλες και να μη ξεχναμε οτι η Ουγγαρια ακομη δεν ειναι στην ευρωζωνη και εχει το οπλο της υποτιμησης περα απο την πολιτικη κουλτουρα που ειναι αλλου.

 4. thanasis avatar
  thanasis 23/01/2011 10:21:39

  παντοτε οταν υπαρχει οικονομικο προβλημα ανεβαινουν
  τα ακρα διοτι ειναι πιο ριζοσπαστικα αλλα και εκει
  στρεφονται οι παριες του συστηματος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.