#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/10/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο νέος αστικός πόλος δεν θα γίνει με συμφωνίες κορυφής, αλλά από την κοινωνίαΤου Κώστα Ροδινού

Εδώ και μερικές μέρες επανήλθαν  στο προσκήνιο σενάρια διάλυσης της ΝΔ και ίδρυσης νέου κόμματος. Κατ’ αρχήν ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ιδρύσει μια φορά κόμμα και γνωρίζει, καλύτερα παντός άλλου, ό,τι τα πράγματα δεν γίνονται, έτσι απλά! Είναι πιο σύνθετα από ένα..προσκλητήριο προσώπων.

Σενάρια από ναφθαλίνη

Δεύτερον, με  σενάρια ...διάλυσης και επανίδρυσης της ΝΔ  φλερτάρτισαν σχεδόν όλοι οι, μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αρχηγοί της Ν.Δ.

Ο Ράλλης ήθελε να κάνει τη ΝΔ περισσότερο ...μετριοπαθή και στο τέλος ....κατάφερε να φιλοξενήσει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τον αρχηγό της «Εθνικής Παράταξης» Σπύρο Θεοτόκη.

Ο Αβέρωφ  μετακίνησε  τη ΝΔ ....δεξιότερα και  ύστερα άρχισε να αντιγράφει τις οργανωτικές πρακτικές του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μητσοτάκης  μετέτρεψε  τη ΝΔ σε ...νεοφιλελεύθερο κόμμα, αλλά  έβαλε στο  Επικρατείας τον Μίκη, του ...ξέφυγε και εκείνη τη δήλωση για το «unfair”.

Ο Εβερτ οραματιζόταν να επαναφέρει τη ΝΔ στις  ρίζες του καραμανλισμού και έστρεψε σχεδόν το μισό κόμμα εναντίον του.

Ο Κώστας Καραμανλής υιοθέτησε την περίφημη στρατηγική του «μεσαίου χώρου», απένειμε εύσημα στην Αριστερά, ανέχθηκε τον πασοκικό κυβερνητισμό, αλλά παρ’ όλα αυτά  διέγραψε τις νεοφιλελεύθερες φωνές.

Ακόμα και ο κ.Σαμαράς, που έγινε αρχηγός  κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και με το σύνολο των βαρώνων είτε εναντίον του, είτε σε ρόλου «επιτήδειου ουδέτερου», στο τέλος επανέφερε, για τις ανάγκες των εκλογών του Ιουνίου, την κ. Μπακογιάννη.

Ποιό είναι το συμπέρασμα;

Η γοητεία της εξουσίας

Πρώτον, η ΝΔ τις τελευταίες δεκαετίες είχε τα χαρακτηριστικά   (όπως και τα άλλα κόμματα εξουσίας για να είμαστε δίκαιοι) ενός  μηχανισμού  νομής της εξουσίας. Κάθε φορά, οι  κινήσεις της ηγετικής ομάδας, στόχευαν στην  διαμόρφωση αναγκαίων συμμαχιών (ευκαιριακών ως επι το πλείστον) προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός στόχος, δηλαδή η κατάκτηση της εξουσίας.

Δεύτερον,  η ΝΔ  απέτυχε να δημιουργήσει ένα  σαφές πλαίσιο ιδεολογικού  και προγραμματικού λόγου. Ήταν αστικό κόμμα, αλλά ανεχόταν τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων. Δήλωνε φιλελεύθερη, αλλά  διόγκωνε τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα. Πίστευε στην αγορά, αλλά  προστάτευε συντεχνίες και οργανωμένες μειοψηφίες. Ασπαζόταν τον πατριωτισμό, αλλά υιοθέτησε την πολιτική του «δεν διεκδικούμε τίποτα». Δήλωνε φιλοδυτική, αλλά λοξοκοιτούσε και προς τη Ρωσία. Υπερασπιζόταν τους  ...νοικοκυραίους, άλλα έκλεινε τα μάτια σε ολιγοπωλιακές πρακτικές του οικονομικού κατεστημένου. Ο κατάλογος  είναι μακρύς. Αυτή η πρακτική  έδινε την εντύπωση ενός κόμματος με ευκαιριακούς στόχους χωρίς όραμα για τη χώρα.

Ο φόβος  της εσωτερικής δημοκρατίας

Τρίτον, η ΝΔ διαχρονικά φοβήθηκε  τον ανοικτό- δημοκρατικό διάλογο.  Οι διαφορετικές γνώμες ήταν  απαγορευμένος καρπός. Το  imperium  του  Αρχηγού πάνω απ’ όλα.  Λες και άμα κάποιος διαφωνούσε με τον αρχηγό, εκείνος θα κινδύνευε! Επί πλέον, μετά την αποχώρηση του Ιδρυτή της και την ένταξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διαμορφώθηκε  ένα καθεστώς βαρωνιών που επιβίωνε μοιράζοντας κομματικά οφίτσια. Ο εσωκομματικός  διάλογος εθεωρείτο περίπου περιττός, ενώ  τα όργανα του κόμματος υπολειτουργούσαν. Έτσι, η ΝΔ δεν τόλμησε να λειτουργήσει ως κόμμα αρχών, θέσεων και ιδεών, αλλά ως ένας συνεταιρισμός προώθησης προσωπικών φιλοδοξιών. Ο κυβερνητισμός έγινε ιδεολογία.

Τέταρτον, η δεξιά, με όλους τους επιθετικούς χαρακτηρισμούς της, από τον εμφύλιο και μετά, έχασε κατά κράτος την ιδεολογική μάχη.  Ουδέποτε ξεπέρασε  τα συμπλέγματά της. Στηρίχθηκε σε λάθος συμμάχους. Εμεινε προσκολλημμένη σε ξεπερασμένα πρότυπα.  Συμπεριφερόταν διαρκώς ως απολογούμενη. Δεν κατάφερε να υπερασπιστεί ούτε τα επιτεύγματά της! Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, οτι σε δυο Συνέδρια της ΝΔ, έκανα εισηγήσεις για θέματα ιδεολογίας και το ακροατήριο ήταν ...άδειες καρέκλες! Ημουν νεαρός και δεν καταλάβαινα το γιατί, αλλά πάντα με προσγείωνε κάποιος παλιός. «Τα κόμματα ζούν για την εξουσία και κάνουν τα πάντα για να την κατακτήσουν», μου είπε την τελευταία φορά.

Το σύνδρομο της ...«πασοκοποίησης»!

Πέμπτον, η ΝΔ αντιμετώπιζε σχεδόν πάντα αμήχανα την κοινωνία! Ηθελε να είναι δίπλά της, αλλά φοβόταν να την εκπροσωπήσει. Ηθελε τη στήριξή της, αλλά δεν τολμούσε να διανύσει την απόσταση που της αναλογούσε. Και το σημαντικότερο, παρακολουθούσε πάντα με καθυστέρηση τις διεργασίες. Το 1981 όλος ο κόσμος έβλεπε να έρχεται το ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ ήλπιζαν σε ...θαύμα! Και όταν το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία κάποιοι καλλιεργούσαν  την ψευδαίσθηση οτι θα  «πέσει γρήγορα»!

Οταν το ΠΑΣΟΚ εδραιώθηκε, η ΝΔ για να το αντιμετωπίσει επέλεξε να  ...«πασοκοποιηθεί»!

Θέλετε παραδείγματα; Η ΔΑΠ είναι η πρώτη φοιτητική παράταξη, αλλά τα Πανεπιστήμια τα ..ελέγχει η Αριστερά!  Θυμάμαι, άκουγα τον κ. Μανώλη ως συνδικαλιστή της ΝΔ και δεν μπορούσα να τον ξεχωρίσω από τον ...Πολυζωγόπουλο!  Να μην αναφερθώ στα άεργα κομματικά στελέχη που ζούσαν με την προσδοκία ενός κρατικού αξιώματος και έκλειναν ερμητικά την πόρτα σε νέα στελέχη με φρέσκιες ιδέες. Οσον αφορά στις πολιτικές,  αφήστε το καλύτερα!

Έτσι, η ...φιλοδοξία της  Ν.Δ. να αλλάξει τη χώρα, περιοριζόταν, απλώς, στη διαχείριση της εξουσίας στο συνήθως βραχύ χρονικό διάστημα που την ασκούσε. Οι μεγάλες αλλαγές δεν αποτολμήθηκαν ποτέ και οι όποιες συγκρούσεις με τα οργανωμένα συμφέροντα κατέληξαν σε μεγαλοπρεπείς συμβιβασμούς!

Αυτή η τάση δεν άλλαξε ποτέ και η ΝΔ την πλήρωσε με μερικές  εκλογικές συντριβές!

Ο κ. Σαμαράς επειδή ακριβώς έγινε αρχηγός από τη βάση και κληρονόμησε ένα βαριά ηττημένο κόμμα, είχε τη δυνατότητα, αλλά και την ευκαιρία, να το αλλάξει εκ βάθρων. Όμως, αυτές οι αλλαγές θέλουν χρόνο. Και ο ίδιος, από πολύ νωρίς βρέθηκε αντιμέτωπος με την προοπτική της εξουσίας. Ε, όταν συμβαίνει αυτό, τα μεγαλεπήβολα σχέδια,  για την αναδιοργάνωση, έρχονται σε δεύτερη μοίρα! Προέχει η εξουσία!

Κόμμα «ορφανών» και «αστέγων»;

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα σενάρια που ευρέως κυκλοφορούν, ο Πρωθυπουργός ...σκέφτεται να διαλύσει τη ΝΔ, να απευθύνει προσκλητήριο, κυρίως, προς στελέχη του ΠΑΣΟΚ (τα ονόματα δεν έχουν σημασία, είναι γνωστά τα πρόσωπα) και να ηγηθεί ενός μεγάλο κεντροδεξιού σχηματισμού. Αυτό βεβαίως, προβλέπει και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αντιπαρέρχομαι, τις ...τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος, π.χ. τι θα γίνει με τα χρέη που έχει το κόμμα; Θα τα κληρονομήσει ο νέος σχηματισμός;

Έχω, λοιπόν, ορισμένες.....βασικές ενστάσεις:

Πρώτον, τι το νέο θα κομίσουν στην πολιτική ζωή του τόπου τα στελέχη αυτά, που δεν πρόλαβαν να κάνουν στις δεκαετίες που υπήρξαν υπουργοί;

Δεύτερον, ποιά θα είναι η κοινή....συνιστώσα όλων αυτών των στελεχών που έχουν τόσο διαφορετική ιστορία; Η ...εξουσία;

Τρίτον, πόσο εύκολο θα είναι αυτός ο ετερογενής συνασπισμός «άστεγων» και «ορφανών» να λειτουργήσει ως ένα συντεταγμένο κόμμα αρχών και θέσεων;

Τέταρτον, με βάση ποιά κριτήρια θα επιλεγούν και ποιοί; Θα είναι ..ιδεολογικά; Θα είναι πολιτικά; Θα είναι αξιοκρατικά;

Πέμπτον, αυτό το ...νέο κόμμα, θα επιχειρήσει να εκφράσει τις διεργασίες που γίνονται σε κοινωνικό επίπεδο; Αν, ναί, τα άτομα αυτά μπορούν να κατέβουν και να μιλήσουν με τους απλούς πολίτες; Πολύ φοβούμαι, πώς όχι; Επομένως;

Έκτον, η κοινωνία μας δεν έχει ανάγκη από ένα κόμμα ...Πατρικίων το οποίο θα επιχειρήσει να εκφράσει τους Πληβείους! Μάλλον, το ακριβώς αντίθετο χρειάζεται!

Προσωπικά, λοιπόν, θεωρώ ότι μια τέτοια προσπάθεια, όπως  την περιγράφουν τα ΜΜΕ, δεν πρόκειται να αποτελέσει τίποτα παραπάνω από έναν ευκαιριακό συνασπισμό, που δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τη συσσωρευμένη οργή της κοινωνίας. Γιατί δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα δούν το εγχείρημα ως μια ευκαιρία διάσωσης του «παλαιού» μπροστά στο  φόβο του «νέου», που κυοφορείται.

Για να έρθουμε στο «διά ταύτα»

Χρειαζόμαστε μια εθνική ατζέντα

Είχαμε εγκαίρως επισημάνει οτι οι πολιτικές του μνημονίου, επειδή διαπερνούν όλα τα κοινωνικά στρώματα θα ανατρέψουν  τις παλιές διαχωριστικές κομματικές γραμμές. Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια πρωτόγνωρη «κοινωνική κινητικότητα», ενώ εξασθενεί διαρκώς η ταύτιση των ψηφοφόρων ακόμα και με τα κόμματα που ψήφιζαν παραδοσιακά. Αυτό δημιουργεί ένα ρευστό τοπίο, όπου κάθε πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη. Επι πλέον, υπάρχει συσσωρευμένη κοινωνική οργή η οποία ουδείς γνωρίζει πώς θα εκφραστεί.

Επομένως, και αν ακόμα το οικονομικό-δανειακό πρόβλημα της χώρας, εξελιχθεί κατά το αισιόδοξο σενάριο, που έχει στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός, και πάλι την επομένη κιόλας θα τεθούν, μετ’ επιτάσεως μάλιστα, βασικά ερωτήματα

- ποιά Ελλάδα θέλουμε (με την έννοια του παραγωγικού μοντέλου και της πολιτικής οργάνωσης της χώρας),

-σε ποιά κατεύθυνση θέλουμε να την οδηγήσουμε και ..

- ποιοί μπορούν να αναλάβουν  το τιτάνιο έργο.

Αυτά τα ερωτήματα δεν ξεκινούν από το ...τρίτο, αλλά από το πρώτο. Με άλλα λόγια, πρώτα επιλέγουμε το ταξίδι, μετά χαράσσουμε την διαδρομή και στη συνέχεια αναζητούμε όχημα και οδηγό που θα μας πάει στον προορισμό μας!

Όταν, λοιπόν, ομαλοποιηθεί κάπως η παρούσα κατάσταση πρέπει, με ευθύνη του Πρωθυπουργού, να ανοίξει ένας διάλογος για το μέλλον αυτής της χώρας.

Πρώτον, η  Ελλάδα χρειάζεται μια εθνική ατζέντα για την επόμενη δεκαετία με τους στρατηγικούς στόχους της ιεραρχημένους.

Δεύτερον, είναι προφανές οτι το υπάρχον πολιτικό σύστημα (και δεν αναφέρομαι μόνον στα κόμματα) έχει απαξιωθεί. Αρα πρέπει να το οργανώσουμε πάνω σε νέες βάσεις. Αυτό σημαίνει είτε Συντακτική Συνέλευση, είτε εκ βάθρων αναθεώρηση του υπάρχοντος συστήματος.

Το τρίτο ερώτημα είναι καθοριστικό. Ποιός θα τα αναλάβει όλα αυτά; Η εκτίμησή μου (και όχι μόνο δική μου) είναι οτι κανένας από τους υπάρχοντες σχηματισμούς δεν έχει την πολιτική, κοινωνική και ηθική νομιμοποίηση για να το επιχειρήσει.

Ο τελευταίος λόγος στην κοινωνία

Η μια άποψη λέει, οτι αυτό ενδεχομένως μπορεί να το αναλάβει το σχήμα που προωθούν τα σενάρια. Δηλαδή, μια «μεγάλη συμμαχία» στελεχών της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Σαμαρά. Θεωρώ, οτι το  σχήμα δεν θα μπορέσει να δώσει μια μακροπρόθεσμη προοπτική στη χώρα. Γιατί, μεταξύ άλλων, θα πρόκειται για μια προσπάθεια που επιβλήθηκε εκ των ...άνω και δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών.

Ο πρωθυπουργός έχει δυο επιλογές:

Πρώτον, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να προβεί σ’ ένα γενικό προσκλητήριο της κεντροδεξιάς παράταξης. Ενα μεγάλο ιδρυτικό Συνέδριο, όπου όλα τα τεθούν εξ υπαρχής και απο μηδενική βάση. Το Συνέδριο αυτό μπορεί να καθορίσει την ατζέντα της επόμενη δεκαετίας.

Δεύτερον, να καθιερώσει το σύστημα της απλής αναλογικής για τις επόμενες εκλογές με όριο εισόδου 5%.

Προσωπικά ήμουν εναντίον αυτού του συστήματος επειδή οδηγούσε στον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων.

Όμως,  τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής, καλλιέργησαν την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό μεγάλων, μικρών και μικρότερων κομμάτων και ο λαϊκισμός αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τα σημερινά μας δεινά.

Επειδή οι αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα μας είναι κοσμογονικές  ο λαϊκισμός θα αποτελεί μια διαρκή τροχοπέδη. Καιρός, λοιπόν, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στην πατρίδα.

Και πρωτίστως ο ελληνικός λαός.

Αφού δεν μπορεί να σηκώσει  μόνος ένας την ευθύνη, (αυτό αποφάσισε ο λαός στις τελευταίες εκλογές)  τότε να έρθει η ώρα της κρίσεως, για όλους.

Γιατί πολλοί και για πάρα πολύ καιρό, αντί να βάζουν πλάτη, έκοβαν βόλτες  στα λιβάδια της αμεριμνησίας, κριτικάροντας όλους τους άλλους...

Μόνον έτσι θα έχουμε την πλήρη ανανέωση του πολιτικού συστήματος της χώρας και θα μπορέσουν να ξεπηδήσουν νέες και υγιείς δυνάμεις με ειλικρινή διάθεσή προσφοράς προς την πατρίδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 22/10/2012 07:45:38

  Τί έγινε ρε παιδιά;
  Ο Υπουργός Εξωτερικών έσωσε τους "ακτιβιστές" του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν βάλει πλώρη για την Γάζα;
  Και τι καμάρι οι αγωνιστές για το "βραχιόλι" που τους είχαν περάσει στο χέρι οι Ισραηλινοί. Λέτε οι συνθήκες να το φέρουν να εξαργυρωθεί αυτό το βραχιόλι με καλές δημόσιες θέσεις και λαμπρές καριέρες; Αλα γενια του Πολυτεχνείου;
  Κώστα Ροδινέ, ζητώ συγγνώμη για το άσχετο σχόλιό μου. Η μήπως δεν είναι και τόσο άσχετο;

 2. TasosC avatar
  TasosC 22/10/2012 08:50:33

  ''Ο Κώστας Καραμανλής υιοθέτησε την περίφημη στρατηγική του «μεσαίου χώρου», απένειμε εύσημα στην Αριστερά, ανέχθηκε τον πασοκικό κυβερνητισμό, αλλά παρ’ όλα αυτά διέγραψε τις νεοφιλελεύθερες φωνές.

  Ακόμα και ο κ.Σαμαράς, που έγινε αρχηγός κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και με το σύνολο των βαρώνων είτε εναντίον του, είτε σε ρόλου «επιτήδειου ουδέτερου», στο τέλος επανέφερε, για τις ανάγκες των εκλογών του Ιουνίου, την κ. Μπακογιάννη.''

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ.

 3. Γιώργος Π. avatar
  Γιώργος Π. 22/10/2012 09:06:11

  Απορώ τι άλλο θα χρειαστεί για να καταλάβουν Πασόκοι ΚΑΙ Νεοδημοκράτες, πως οι πολιτικές αυτών των δύο κομμάτων (ιδίως μετά το 89) ελάχιστα διαφοροποιούνταν. Κύρια συνιστώσα αυτών των πολιτικών ήταν η εξυπηρέτηση των συμφερόντων μια ολιγαρχίας εκδοτών-τραπεζίτων-εφοπλιστών.
  Αυτή η ολιγαρχία δεν έχει χτίσει ακόμα τη δικτύωση που θέλει μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ (αν κ φαίνεται να προχωράει προς τα κει, ιδίως μετά τις τελευταίες εκλογές). Μέχρι (και αν) χτιστεί αυτή τη δικτύωση μοναδική τους ελπίδα είναι η συγκυβέρνηση από στελέχη της παλιάς τους δικτύωσης (ΝΔ+Πασοκ). Αυτούς φαίνεται να πιέζουν τώρα για τη δημιουργία μια καινούριας "βιτρίνας" καθώς στα παλιά μαγαζιά δεν πατάει πλέον κόσμος.
  Ο Σαμαράς δυστυχώς απέδειξε περίτρανα για 2η φορά (μετά τον Παπαδήμο) ότι δεν ήθελε κάτι διαφορετικό. Συνεχίζει τις ίδιες πολιτικές, αθετώντας για πολλοστή φορά τα προηγούμενα λεγόμενά του.

  Απογοήτευση... Η μόνη λύση φαίνεται να'ναι πλέον σοβαρές, θεσμικές, ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ αλλαγές, που θα υποκινηθούν από τους ίδιους τους πολίτες.

  Αλλαγές προς την ανεξαρτητοποίηση των εξουσιών, την δυνατότητα ανάκλησης των αιρετών όταν αποκλίνουν από τις υποσχέσεις τους, δημοψηφίσματα για τις σοβαρές στρατηγικές επιλογές, έλεγχος της διαπλοκής στα ΜΜΕ (βασικός μέτοχος) κτλ.

  Ελπίζω να δημοσιεύσετε το σχόλιο.

 4. Δρυς avatar
  Δρυς 22/10/2012 09:16:59

  Καταπληκτικό άρθρο κ.Ροδινέ, ιδιαίτερα για την αλήθεια του πολιτικού συστήματος, η οποία αποκρύβοταν με δικαιολογίες του τύπου "αυτά ψήφισε ο ελληνικός λαός". Επιτέλους ας το δούμε κατάματα, ο λαός ψήφιζε από αυτά που του έδιναν, και εκεί υπήρχε όντως όπως λέτε πολύ δάκτυλος από "άνω".

 5. Βασίλης Γκιώνης avatar
  Βασίλης Γκιώνης 22/10/2012 09:36:45

  "Σύμφωνα, λοιπόν, με τα σενάρια που ευρέως κυκλοφορούν, ο Πρωθυπουργός …σκέφτεται να διαλύσει τη ΝΔ, να απευθύνει προσκλητήριο, κυρίως, προς στελέχη του ΠΑΣΟΚ (τα ονόματα δεν έχουν σημασία, είναι γνωστά τα πρόσωπα) και να ηγηθεί ενός μεγάλο κεντροδεξιού σχηματισμού. Αυτό βεβαίως, προβλέπει και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες..."

  Αυτό κύριε Ροδινέ πόσο έγκυρο είναι;;;
  Εάν ευσταθεί τότε καλό θα είναι να γίνουνε εκλογές καλοκαίρι, να έχει καλό καιρό να πάμε για μπάνιο...
  Εάν νομίζει ο πρόεδρος οτι θα κάνει έκκληση στη Διαμαντοπούλου, στο Λοβέρδο και στις άλλες "υγιείς" δυνάμεις του Κέντρου και εγώ θα τρέξω να ψηφίσω τον νέο "ελπιδοφόρο" σχηματισμό, τότε είναι βαθειά νυχτωμένος...

  Η όποια ανανέωση πρέπει να γίνει από το λαό όχι από τους γνωστούς πολιτικούς.
  Για να κάνει την ανανέωση ο λαός, πρέπει να "ανανεωθεί" ο ίδιος και να αλλάξει και τη νοοτροπία των τελευταίων 38 ετών...
  Προσπάθησε ο Σαμαράς να βάλει κάποια νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια. Προσπάθησε και ο ΓΑΠ και ο Βενιζέλος στα δικά τους ψηφοδέλτια.
  Καμία ανανέωση δυστυχώς δεν έγινε από το λαό.
  Πρώτοι σε σταυρούς η Ντόρα, ο Κυριάκος, ο Λοβέρδος, ο Παυλόπουλος, ο Γιακουμάτος, η Φώφη Γεννηματά και κατ' επέκταση Τραγάκηδες, Διαμαντοπούλες κ.λ.
  Αυτοί θα απαρτίζουν τον νέο σχηματισμό της Κεντροδεξιάς που θα επιζητεί την ψήφο μας;;;


  Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, σε άλλο σημείο στο άρθρο σας γράφετε οτι:
  "...να προβεί σ’ ένα γενικό προσκλητήριο της κεντροδεξιάς παράταξης. Ενα μεγάλο ιδρυτικό Συνέδριο, όπου όλα τα τεθούν εξ υπαρχής και απο μηδενική βάση...."

  Τί εννοείται "ιδρυτικό συνέδριο";;;
  Θα είναι το πρώτο συνέδριο του καινούριου σχηματισμού όπως περιέγραψα πιο πάνω;;; Δηλαδή δεν μας έφτανε να βλέπουμε τον Παυλόπουλο και τον κόκκινο Πάνο πρώτη γραμμή, τώρα θα τους βλέπουμε μαζί με τη Διαμαντοπούλου και το Λοβέρδο παρέα...
  Ή μήπως εννοείται επανιδρυτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας;;;
  Πόσες φορές θα την επανιδρύσει την έρμη;;;
  Περιμέναμε να την επανιδρύσει όταν έγινε αρχηγός και είδαμε τους τομεάρχες και φρίξαμε... Δεν είπαμε τίποτε γιατί προείχε η "σωτηρία"...
  Περιμέναμε να την επανιδρύσει στις πρώτες εκλογές και είδαμε τους υποψήφιους και τραβάγαμε τα μαλλιά μας... Δεν είπαμε τίποτε γιατί προείχε η σωτηρία της Πατρίδας...
  Περιμέναμε την επανίδρυση στις εκλογές με λίστα και όχι μόνο δεν είδαμε επανίδρυση αλλά είδαμε τη Ντόρα να επανέρχεται πανηγυρικά μαζί με τους Αυγενάκηδες... Δεν είπαμε τίποτε γιατί προείχε η σωτηρία της Πατρίδας...

  Τώρα τί θα δούμε "καινούριο" δηλαδή σε αυτό το "ιδρυτικό συνέδριο";;;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Βασίλης Γκιώνης 22/10/2012 12:38:25

   για το ποιοί βγαίνουν βουλευτές ευθύνονται και αυτοί που τους ψηφίζουν...

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ Κώστας Ροδινός 22/10/2012 15:01:11

    Ευθύνονται και οι θεσμοί που μετέτρεψαν τη βουλευτική θητεία σε επάγγελμα. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει συνταγματικά (;) ένα όριο μιας ή δυο το πολύ θητείων σε ΚΑΘΕ εκλόγιμη θέση (βουλευτές, δήμαρχοι, κτλ).
    Πολύ καλό άρθρο κ. Ροδινέ. Και είναι και
    ανακουφιστικές οι απόψεις που διατυπώνετε στο άρθρο, γιατί κοντεύουμε να σκάσουμε πια, με όλα αυτά τα σενάρια που ακούμε περί "ορφανών.

 6. GO avatar
  GO 22/10/2012 09:53:07

  Κύριε Ροδινέ, καλημέρα σας.
  Το σημερινό σας άρθρο με έκανε να αισθανθώ άσχημα τόσο για το κόμμα μου, όσο και για τους διατελέσαντες Αρχηγούς του, αφού είμαι πεπεισμένος ότι η παράταξή μας και τα κόμματα που κατά εποχές την εξέφρασαν, προσέφερε πάρα πολλά στον τόπο.
  Προς στιγμήν ένιωσα τύψεις συνειδήσεως. Το αντιπαρήλθα σύντομα και για το κόμμα και για τους αρχηγούς (πλην -κατά την άποψή μου- δύο, που αν δεν δεν μας είχαν προκύψει, άλλη θα ήταν η πορεία της χώρας μας).
  Προς τι τέτοιο αυτομαστίγωμα στο σκεπτικό σας, για να διατυπώσετε το αυτονόητο "δια ταύτα" που κατά τη γνώμη μου είναι:
  "όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να προβεί σ’ ένα γενικό προσκλητήριο της κεντροδεξιάς παράταξης. Ενα μεγάλο ΕΠΑΝ-ιδρυτικό Συνέδριο ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, όπου όλα τα τεθούν εξ υπαρχής και απο μηδενική βάση. Το Συνέδριο αυτό μπορεί να καθορίσει την ατζέντα της επόμενη δεκαετίας".
  Σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα, υποστηρίζω την ενισχυμάνη αναλογική. Άλλωστε απλή αναλογική και κατώφλιο εισόδου στη Βουλή, το 5%, δεν συνάδουν.

  • Βασίλης Γκιώνης avatar
   Βασίλης Γκιώνης @ GO 22/10/2012 10:33:02

   Πόσες φορές θα ΕΠΑΝιδρυθούμε βρε παιδιά...;;;
   Ποιοί θα είναι σύνεδροι;;;
   Πώς θα εκλεγούνε οι σύνεδροι;;;
   Πόσους σύνεδρους θα "ελέγχει" ο κάθε βουλευτής και τομεάρχης;;;
   Εάν ανοίξουν την τηλεόραση οι Νεοδημοκράτες και δούνε στην πρώτη γραμμή μπροστά Ντόρα, Κυριάκο, Γιακουμάτο, Παναγιωτόπουλο, Παυλόπουλο, Αβραμόπουλο, Σπηλιωτόπουλο, Παπακώστα, Νάκο, Δένδια (γιατί αυτοί θα είναι φάτσα που άλλωστε είναι και τα πρώτα βιολιά τώρα στο Κόμμα και στην Κυβέρνηση), τί θα πρέπει να πούνε;;;
   Ζήτω η επανίδρυση να πει ο κόσμος;;;

   • GO avatar
    GO @ Βασίλης Γκιώνης 22/10/2012 12:44:49

    Οι Νεοδημοκράτες θα δουν μπροστά τους βουλευτές που εξέλεξαν.
    Σεβαστείτε, επιτέλους, την πλειοψηφία. Είναι ο βασικότερος κανόνας της Δημοκρατίας.

  • Νίκος Α avatar
   Νίκος Α @ GO 22/10/2012 10:48:59

   Φίλε GO
   Συμφωνώ μαζί σου και κυρίως στην νοοτροπία αυτομαστιγώματος. Ούτε λίγο ούτε πολύ ίσα και όμοια ΠΑΣOΚ και ΝΔ. Ίδιοι οι λιτοί Καραμανλήδες με τους Παπανδρέου, ο Αβέρωφ με τον Σημίτη, ο Παπαληγούρας με τον Γιάννο Παπαντωνίου!!!!!
   Αυτοκριτική και σκληρή για να γίνουμε καλύτερoι, αλλά όχι κατάποση της νταβατζίδικης προπαγάνδας. Αν ίδιος ο Κ.Κ. με τον ΓΑΠ , γιατί μισθώθηκαν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να απαλλαγούν από την παρουσία του; Όταν είναι τόσο πρόσφατα τα γεγονότα, πως ξεχνούμε τον ρόλο του ΓΑΠ που έβαλε την Πατρίδα ανάμεσα στον πόλεμο Ευρώ - Δολαρίου με κατάληξη το ΔΝΤ;
   Και μια και ο λόγος για την ανάγκη (που υποχρεώνει σε ρεαλιστική προσγείωση και αθέτηση προεκλογικών υπoσχέσεων), πως αισθάνονται όσοι μεγαλόστομα υποτιμούσαν τις πατριωτικές αποφάσεις του Κ.Κ. , προσδοκώντας σε πολύ περισσότερα από τον νέο αρχηγό μας;
   Τι λέτε ήταν τελικά τόσο εύκολο το όχι στον Μπούς στη σύνοδο του Βουκουρεστίου;

   • GO avatar
    GO @ Νίκος Α 22/10/2012 13:18:02

    Δικός μου!

    • Φωτεινή avatar
     Φωτεινή @ GO 23/10/2012 01:59:43

     Καί κατα-δική σας!!! Αὐτά διαβαζουν οἱ καμμενοσιπραῖοι καί βλέπουν ἐξουσία--τρομάρα τους!!

     Τά ἐν οἴκω μή ἐν δήμω. . .

   • Μηχανικός avatar
    Μηχανικός @ Νίκος Α 22/10/2012 15:34:08

    Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, φίλε μου. Ακόμα και τώρα, μετά από όλα όσα συνέβησαν στην χώρα μας και σε εμάς έναν προς έναν, αδυνατούμε να δεχτούμε ότι εμείς οι ίδιοι, με τις επιλογές μας ευθυνόμαστε για την κατάσταση. Ακόμα ψάχνουμε χίμμαιρες...

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 22/10/2012 10:01:45

  Ας συμφωνήσουμε πάντως κ. Ροδινέ ότι η ΝΔ είναι πεθαμένη, απλά δεν της το λένε για να μην τη στενοχωρήσουν.
  Οταν άκουσα ανθρώπους κάποιας ηλικίας, που ψήφιζαν ΝΔ και μόνο ΝΔ από το 1974 και μετά, να μου λένε τώρα, πολύ σοβαρά, ότι στις ερχόμενες εκλογές θα ψηφίσουν ΧΑ, κατάλαβα ότι ήρθε το τέλος. Και δεν σας λέω για χουντικούς, λέω για παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους της ΝΔ.
  Προσωπικά, πιστεύω ότι και η ΧΑ θα ξεφουσκώσει, αλλά πρώτα θα έχει επιτελέσει το μοιραίο έργο της που είναι η κατεδάφιση του αστικού δεξιού χώρου. Ο χώρος αυτός είχε σαπίσει και τελικά οι βάρβαροι της ΧΑ ίσως λειτουργήσουν ευεργετικά, χωρίς αυτοί φυσικά να είναι η λύση (πώς θα μπορούσαν άλλωστε;) ή να μπορούν να προτείνουν κάποια λύση (αυτό κι αν είναι αδύνατο....). Λειτουργούν απλά ως Νέμεση. Η ΧΑ θα εξαφανιστεί μόλις εμφανιστεί μία ισχυρή προσωπικότητα που να μπορεί να μπει μπροστά στον πατριωτικό χώρο, παίρνοντας και ανθρώπους από τις παρυφές της Αριστεράς, με τους οποίους, αν είναι πατριώτες, δεν χωρίζει τους δεξιούς τίποτα το ουσιώδες (για να το προσωποποιήσω λίγο, ο διανοητής που με εκφράζει περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι ο Γιώργος Καραμπελιάς). Προς το παρόν, είμαστε εν αναμονή της κατεδάφισης της ΝΔ και της "προσωπικότητας"...

  • Samurai avatar
   Samurai @ ΒΙΣ 22/10/2012 20:17:17

   Ας αρχίσουμε να ψάχνουμε λοιπόν !

 8. τρεις λαλούν avatar
  τρεις λαλούν 22/10/2012 10:02:11

  και ποιός σας ακούει κύριέ μου; έχει ήδη ληφθεί η απόφαση για νέο χώρο μαζί με τα ορφανά του ΠΑΣΟΚ, του Σημίτη, του Καρατζαφέρη.

 9. johnny avatar
  johnny 22/10/2012 10:20:32

  Η ΝΔ εχει ενα κολλημα με τις επανιδρυσεις.Βεβαια την προηγουμενη φορα επανιδρυθηκε η κοινωνια και το κρατος με συνθημα ''αλλο ηθικο κι αλλο νομιμο'' τωρα σειρα περνει το κομμα.Βλεποντας την επιτυχια που ειχε το ανοιγμα προεκλογικα προς την ευρεια κεντροδεξια (Βοριδης,Αδωνις,Ντορα & ΣΙΑ),συνυπολογιζοντας και την ανοδο της Χ.Α. και αφου ο Μιχαλολιακος ξεκαθαρισε πως δεν ειναι ναζι αλλα Μεταξικος και απριλιανος τοτε αποενοχοποιηται και στα ματια των δημοκρατικων ψηφοφορων του κομματος.Το παν ειναι να παραμεινει το κομμα στην εξουσια καθως ο αρχηγος του εχει εγγυηθει προσωπικα πως οι δανειστες θα παρουν πισω τα χρηματα τους εστω και με την πληρη αφαιμαξη του κοσμου.

 10. Κοσμάς Πανέσιος avatar
  Κοσμάς Πανέσιος 22/10/2012 10:20:33

  Μην παραβλέπετε ότι το νέο σχηματισμό προωθεί απροκάλυπτα το συγκρότημα Ψυχάρη. Ουσιώδης λόγος να είναι κανείς πολύ επιφυλακτικός.

 11. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 22/10/2012 10:27:55

  Να ιδρυθεί ένα καινούργιο Λαϊκό Κόμμα.

  Να συμπεριλάβει τη ΝΔ, τους κεντρώους του ΠΑΣΟΚ, ό,τι έμεινε από το ΛΑΟΣ, τους διάσπαρτους φιλελεύθερους, τη λαϊκή δεξιά και όσους ανένταχτους πατριώτες αριστερούς δεν έχουν ταμπού και πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους πάει στον γκρεμό.

  Να γίνει μια μεγάλη εθνική παράταξη που να κυριαρχήσει για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον για να φτιάξει την Ελλάδα.

  Μετά μπορεί να έρθει στην εξουσία η κεντροαριστερά όπως αυτή θα έχει τότε μορφοποιηθεί, αφού όμως θα έχουμε φτιάξει αληθινό, συνεπές και αποτελεσματικό κράτος τουλάχιστον στα ευρωπαϊκά μέτρα, θα έχουμε μπει για τα καλά στην ανάπτυξη, θα έχει μειωθεί αισθητά η γραφειοκρατία, θα έχει απενοχοποιηθεί πλήρως το επιχειρείν και θα έχουν διαλυθεί οι κομματικοί στρατοί πανταχόθεν.

  • noldor avatar
   noldor @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 22/10/2012 13:10:17

   Δηλαδή εννεοείς : Κυριάκο, Βορίδη, Γεωργιάδη, Λοβέρδο, Πάγκαλο, Διαμαντοπούλου, Καρατζαφέρη, Μπακογιάννη, Τζήμερο, Μάνο, Ψαριανό, Καφετζόπουλο

   Μ΄αρέσει.

  • Λιογκος avatar
   Λιογκος @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 22/10/2012 13:32:03

   Ποιοι είναι οι κεντρώοι του ΠΑΣΟΚ?

 12. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 22/10/2012 10:37:35

  Δέν θέτετε τό βασικό ερώτημα, ότι δηλαδή τό μονοπάτι "Ευρώπη" έχει ήδη αποδειχθεί αδιέξοδο, ιδιαίτερα γιά χώρες τού Νότου οι κυβερνήσεις τών οποίων μετέτρεψαν τά ιδιωτικά χρέη τους σέ κρατικά, καί ότι τό ζητούμενο είναι "άλλος δρόμος"!

 13. avax avatar
  avax 22/10/2012 10:49:34

  Αγαπητέ Κώστα Ροδινέ, φαντάζομαι θα εχεις πλήρη συνείδηση του ότι με τα τελευταία άρθρα σου και ιδιαίτερα το παρόν, θέτεις εαυτόν εκτός ΝΔ...
  Το πόρισμά σου είναι καταλυτικό. ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ . Δημοκρατιία επι τέλους και όχι να βγαζεις 50 αντιμνημονιακούς βουλευτές και μετατρέπονται αυτομάτως σε μνημονιακούς...
  Ελπιδοφόρο για εμάς το μήνυμά σου και επικίνδυνο για τους κυβερνώντες. Αλλά για πόσο θα κυβερνούν ακόμα? Θέλουν δε θέλουν θα ψηφίσουν τα μέτρα και την επομένη θα πέσουν, όσα αστικά και παραστικά κόμματα κι αν δημιουργήσουν...Δεν κατάλαβαν φαίνεται οτι ένας ακόμα χαμαιλεοντισμός δεν τους σώζει πλέον. Αλλά θα μου πείς δεν έχουν κι άλλη λύση, θα δοκιμάσουν να εξαφανιστούν μες στο τοπίο...Ομως ξεχνούν οτι αυτή τη φορα υπάρχουν πάνω απο 3000 νεκροί και 1500 άνεργοι και αυτοί δεν αισθάνονται καθόλου σαν στατιστικά στοιχεία...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ avax 22/10/2012 10:52:22

   Μην ανησυχείτε, το μεγαλύτερο διάστημα ....εκτός είμαι!!!

   • avax avatar
    avax @ Κώστας Ροδινός 22/10/2012 11:01:15

    Κι εγώ το ίδιο. Τελικά είμαστε πολλοί όπως φαίνεται...

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ Κώστας Ροδινός 22/10/2012 14:56:34

    :-) Πολύ μου αρέσετε κ. Κώστα Ροδινέ μου .... Τώρα βέβαια δεν ξέρω αν αυτό, υπό προϋποθέσεις, μπορούσε να αποτελέσει ένα λόγο σοβαρής ανησυχίας εκ μέρους σας.....
    Mε αγάπη :
    ''Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι''
    http://www.youtube.com/watch?v=MqPdWsf4Bvk&feature=related

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ BLACKQUEEN 22/10/2012 17:46:53

     Κανένα πρόβλημα!
     Ευχαριστώ για το ..άσμα!
     Εξαιρετικό!

   • ΓΚΙΟΙ avatar
    ΓΚΙΟΙ @ Κώστας Ροδινός 22/10/2012 21:24:11

    ΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ Ν.Δ.
    ΒΑΛΕΤΕ ΤΗ ΛΕΞΗ ΠΑΣΟΚ,
    ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

 14. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 22/10/2012 11:22:48

  Καλημέρα σε όλους.
  Έξοχη η ανάλυσή σας κύριε Ροδινέ.Εάν είναι αληθινές οι συζητήσεις στους παρασκηνιακούς διαδρόμους περί της δημιουργίας ενός ''νέου'' σχήματος'',και με συμμετοχή μεγαλοστελεχών του καταρρέοντος πασοκισμού που συσσώρευσε ΤΟΣΑ ΔΕΙΝΑ στη πατρίδα,τότε πολύ φοβούμαι πως κανείς στα υψηλά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στη κοινωνία.
  Θα είμαι εξαιρετικά σαφής και απολύτως συνεπής στο πιστεύω μου:
  ΔΕΝ είναι δυνατή ΚΑΜΙΑ νέα αρχή εφόσον δεν συντελεστεί το ΠΡΩΤΟ.Ποιο είναι αυτό;ΚΑΘΑΡΣΗ και ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ των όσων μας έφεραν έως εδώ.Πως θα γίνει ''πολιτική ένωση'' με ανθρώπους,που με την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ πολιτική τους οδήγησαν τη χώρα στο ΓΚΡΕΜΟ και τους πολίτες της σε ΑΠΟΓΝΩΣΗ και ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ;Ποια θα είναι η πολιτική ''κόλλα'' αυτής της ένωσης;Η άνοδος της αριστεράς ή η άνοδος των άκρων;Αυτά είναι για μικρά παιδιά.
  Υπάρχει και κάτι ακόμη,εξίσου σοβαρό.ΕΑΝ συμβεί και ευοδωθεί το παραπάνω σχήμα,ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ η κεντροδεξιά παράταξη ως πολιτικός χώρος και ως ανεξάρτητη παρουσία.Και φυσικά,ΕΞΟΒΕΛΙΖΕΤΑΙ το μεγάλο δεξιό τμήμα της παράταξης,τ'όποίο αποτελεί ένα σημαντικότατο κομμάτι του κεντροδεξιού κόσμου.Δεν είδαν στα υψηλά κλιμάκια της ΝΔ πως στις εκλογές του Μαΐου δεξιά της ΝΔ βρέθηκε ένα 21% περίπου του εκλογικού σώματος και η ΝΔ καταβαραθρώθηκε στο 18,9%;Παρ'όλο που αυτό το τμήμα στις εκλογές του Ιουνίου συμπιέστηκε στο 16%,δεν αντιλαμβάνονται εκεί ψηλά πως αυξάνεται η δυναμική και η πολιτική επιρροή του;
  Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως ''το 1974 είναι δυνατόν να επαναληφθεί,όπως τότε η ΝΔ έτσι και τώρα''.Θα'απαντούσα ως εξής:Άλλο ο Κωννος Καραμανλής και άλλο σήμερα.Καμία σχέση.Επίσης,το 1974 ήταν έτος-τομή.Τέλος,τότε υπήρχαν και στον αντίπαλο πολιτικά χώρο δυναμικές πολιτικές προσωπικότητες.Απ'όλα τα παραπάνω,τίποτα δεν είναι ίδιο με σήμερα.Άρα,να μην συγχέονται οι εποχές.
  Τέλος,θ'αναφέρω ένα παράδειγμα από τη πολιτική μας ιστορία και καλό θα ήταν ν'αναφερθεί.Το 1956,όταν ιδρύθηκε η ΕΡΕ,προσχώρησαν σ'αυτήν άνθρωποι από το συντηρητικο-φιλελεύθερο παλαιο-βενιζελικό κέντρο,μ'ελάχιστη κυβερνητική παρουσία,ήταν πολύ λίγα χρόνια βουλευτές,άφθαρτοι,αδοκίμαστοι,με μεγάλο προσωπικό αλλά και τοπικό κύρος (πχ Αβέρωφ,Τσάτσος και πολλοί άλλοι).Εκείνη τη περίοδο,ούτε πολυετή βουλευτική παρουσία είχαν ούτε θήτευσαν πολλά χρόνια σε υπουργικούς θώκους ούτε βαρύνονταν για οικονομικά ''εγκλήματα'' εις βάρος της κοινωνίας (όπως σήμερα) και κατόπιν επέβαλαν απεχθή-λαομίσητα μέτρα.
  Εν κατακλείδι:Εισερχόμαστε σε ''περίεργα'' πολιτικά μονοπάτια όπου κανείς δεν γνωρίζει που οδηγούν.Καλό θα ήταν όσοι επεξεργάζονται τέτοια σχέδια να κοιτάξουν στα μάτια το κόσμο της παράταξης ο οποίος διαβάζει τα όσα πιθανόν συζητούνται και τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι μεγάλη θλίψη και απέραντη απογοήτευση......

  • GO avatar
   GO @ Komis Montechristo 22/10/2012 12:34:05

   Μην ανησυχείτε αγαπητέ, οι διακατεχόμενοι από τις αρχές και τις αξίες της παράταξης είμαστε οι περισσότεροι. Θα εμπεδωθεί η παραταξιακή συνείδηση και στους υπολοίπους.

  • avax avatar
   avax @ Komis Montechristo 22/10/2012 14:54:20

   Διερωτάσαι δικαίως αγαπητέ Κόμη :
   "Πως θα γίνει ”πολιτική ένωση” με ανθρώπους,που με την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ πολιτική τους οδήγησαν τη χώρα στο ΓΚΡΕΜΟ και τους πολίτες της σε ΑΠΟΓΝΩΣΗ και ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ;Ποια θα είναι η πολιτική ”κόλλα” αυτής της ένωσης;"
   Μάλλον ξέρεις την απάντηση: Η πολιτική ”κόλλα” αυτής της ένωσης, είναι ο κοινός φόβος αυτών που τα έφαγαν μαζί ανεξαρτήτως αν ήταν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Ο ίδιος φόβος που τους οδήγησε να υπογράψουν τα μνημόνια και τώρα να ψηφίσουν και τα τελικά μέτρα που θα αποτελειώσουν την Ελληνική μεσαία τάξη.
   Αυτοί λοιπόν ελπίζουν οτι συνασπιζόμενοι θα γλυτώσουν αφού ανήκουν στην ανώτερη τάξη με τις Offshore και τις Ελβετίες...

 15. Θεόδωρος avatar
  Θεόδωρος 22/10/2012 11:32:31

  Υ.Γ Οι Ελληνες, εξάλλου, ιδίως οι Αθηναίοι, υπήρξαν πάντα νεωτεριστές.

  • avax avatar
   avax @ Θεόδωρος 22/10/2012 12:22:13

   Aγαπητέ Θεόδωρε, πρώτη φορά σε διαβάζω, αλλα είσαι συγκλονιστικός!!!
   Λιτός, μεστός και απέριττος ως Ελλην!.
   Αυτή είναι ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ και επέρχεται καλπάζοντας. Η δοκιμή τουλάχιστον του νέου είναι πλέον αναπόφευκτη. Η ανικανότητα και η ανεπάρκεια των πρώην, του έστρωσε το χαλί. Τώρα ψάχνει για σανίδες σωτηρίας μέχρι και στον Πάγκαλο!!! Αν είναι δυνατόν...

 16. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/10/2012 11:37:58

  Αγαπητέ Κώστα, συμφωνώ απολύτως εδώ (και πολλά χρόνια), με τον πρακτικό πυρήνα της παρέμβασής σου:
  "Σύστημα απλής αναλογικής για τις επόμενες εκλογές με όριο εισόδου 5%".
  Και με το επιχείρημα που τον στηρίζει:
  Τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής, καλλιέργησαν την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό μεγάλων, μικρών και μικρότερων κομμάτων και ο λαϊκισμός αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τα σημερινά μας δεινά".
  Θα πρόσθετα όμως την κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Και την διπλή ψήφο: Εκλογές με κομματική λίστα ευρείας περιφέρειας (σε επίπεδο διοικητικών περιφερειών) και απλή αναλογική, για να προκύπτουν οι συσχετισμοί στην Βουλή. Και ταυτόχρονα, ανεξάρτητη δεύτερη ψήφος στον πολίτη όπου θα επιλέγει ως εκπρόσωπό του πρόσωπο (από άλλο κόμμα άν επιθυμεί), σε στενότερη περιφέρεια.
  Έτσι θα εκδηλώνεται απευθείας από τον πολίτη και η κομματική-προγραμματική προτίμηση, και η επιλογή των αρίστων.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 22/10/2012 11:47:40

   Θείο, κόψε κάτι από τα όρια στις προτάσεις σου. Μην είσαι σίγουρος ότι οι σαλονάτοι ψευτοαριστεροί του Κουβέλη, που υποστηρίζεις, θα καταφέρουν να πιάσουν 5% στην επόμενη Βουλή...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αυριανιστής 22/10/2012 13:41:00

    Ακόμη κι έτσι, ουδέν πρόβλημα...
    Υπάρχει πανίισχυρη φράξια "Ευρώ και ξερό ψωμί" στον ΣΥΡΙΖΑ, και ήδη το ξέρεις, ότι και να γίνει, πάλι οι Καμμένες φλάντζες θα ξανακαούν στο ζέσταμα..

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 22/10/2012 11:49:42

   δηλαδή κάτι σαν το Γερμανικό σύστημα....

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Κώστας Ροδινός 22/10/2012 12:03:40

    Αλλά εκεί είναι Ομοσπονδιακό κράτος και στις εκλογές τους για Ομοσπονδιακή Βουλή, η κομματική λίστα αντιστοιχεί με το επιμέρους Ομόσπονδο κρατίδιο.
    Κάθε Ομόσπονδο κρατίδιο έχει δική του Βουλή, κυβέρνηση, πρωθυπουργό και διοργανώνει άλλες, ανεξάρτητες σχετικές εκλογές (που δεν είναι αυτοδιοικητικές, αλλά κανονικού Νομοθετικού σώματος). Πάλι με σύστημα απλής αναλογικής και λίστα.
    Είναι πολύ πιό περίπλοκο το σύστημα.
    ¨Εχουν επίσης γύρω στους 650 Ομοσπονδιακούς βουλευτές (ποικίλλει ανάλογα με την κατανομή των "αρίστων" της δεύτερης ψήφου).
    Για την Ελλάδα, 150 -200 είναι υπεραρκετοί.

 17. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 22/10/2012 11:45:31

  Το αρθρο ειναι πολυ ενδιαφερον και περιγραφει με σαφηνεια τα διαχρονικα προβληματα της δεξηας και κεντροδεξηας παραταξης που ειναι ακριβως τα ιδια με τα προβληματα της λεγομενης κεντροαριστερας, γιατι ο βασικος στοχος και των δυο υπηρξε ανεκαθεν η κατακτηση της εξουσιας και η εξυπηρετηση των ιδιων παντοτε συμφεροντων μιας διαπλεκομενης ολιγαρχιας κι οχι η ανασυγκροτηση της χωρας. Θελω ομως να προσθεσω κατι : Γραφει ο κ. Ροδινος οτι " οταν ομαλοποιηθει η κατασταση, ο πρωθυπουργος εχει δυο επιλογες....". Μαλλον παραβλεπει δυο πολυ απλα πραγματα που οσο περναει ο καιρος γινονται ολο και περισσοτερο φανερα: πρωτον, η κατασταση δεν προκειται να "ομαλοποιηθει", αντιθετως, θα οδηγησει σε πολυ μεγαλυτερες και απροβλεπτες κοινωνικες εντασεις -και μαλιστα σε πανευρωπαϊκο επιπεδο- και, δευτερον, σ΄αυτη την νεα κοινωνικη πραγματικοτητα δεν ξερουμε ισως ποιος θα ειναι αυτος που θα εχει -ή θα παιζει- τον ρολο του "πρωθυπουργου", παντως το απολυτως σιγουρο ειναι πως δεν θα προκειται για τον κ. Σαμαρα που εχει ηδη απαξιωθει πληρως στις συνειδησεις της συντριπτικης πλειονοτητας (ακομα κι εκεινων που τον ψηφισαν). Σε ο,τι αφορα το μελλον ισχυει βεβαιως το "πας μετα Χριστον προφητης...", κλπ., ωστοσο, δεν χρειαζονται μεγαλες μαντικες ικανοτητες για να προβλεψει κανεις οτι μεχρι το τελος του χρονου αυτη η θλιβερη τριανδρια που παριστανει την εκλεγμενη κυβερνηση (απο ενα τρομοκρατημενο και παραπλανημενο λαο) θα εχει καταρρευσει. Δεν ξερω εαν αυτο θα συμβει με "ελαφρα πηδηματακια" ή με την μεθοδο των ελικοπτερων (για λογους στοιχειωδους κοινωνικης αυτοσυντηρησης θα προτιμουσα την πρωτη εκδοχη, οσο κι αν, για καθαρα ψυχολογικους λογους, θα χαιρομουνα με την δευτερη) παντως, τα περιθωρια ελιγμων και κερδισματος χρονου εχουν τελειωσει.

 18. avax avatar
  avax 22/10/2012 12:28:12

  Είμαστε έτοιμοι για ειλικρινή και έντιμη συνεργασία με τον Τσίπρα που προφανώς θα είναι και ο επόμενος Προθυπουργός, αν εφαρμοστεί η πρόταση Ροδινού για απλή αναλογική?
  Είμαστε έτοιμοι να τον στηρίξουμε ακόμα κι αν οι "εταίροι " μας απειλήσουν με πόλεμο και βομβαρδισμό όπως απροκάλυπτα απείλησαν οι Αγγλοι με τους Ολλανδούς την Ισλανδία, όταν κήρυξε στάση πληρωμών?

  • Βασίλης Γκιώνης avatar
   Βασίλης Γκιώνης @ avax 22/10/2012 15:23:56

   Και πρέπει δηλαδή να υποστούμε "βομβαρδισμούς" και "εμπάργκο" από τους εταίρους, για να υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδος τα συνδικάτα, το ένα εκατομμύριο μανδαρήνων στο Δημόσιο, τις "μαϊμούδες" των ασφαλιστικών ταμείων, τα 2,5 εκατομμύρια ΛΑΘΡΟμεταναστών (προκειμένου να "εξυπηρετείται" το αδερφάτο του καλλιτεχνικού στερεώματος), τους 45άρηδες συνταξιούχους, το 80%-100% φοροδιαφυγής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ανά την επικράτεια, τις φορολογικές δηλώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών στο όριο τη στιγμή που τα έξοδα που κάνουνε είναι επί τρία, τις ΜΚΟ των πακτωλών για τη διάσωση της βελανιδιάς;;;

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ Βασίλης Γκιώνης 22/10/2012 15:51:54

    + 1.000.000.000.000..... Δεν θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο....! Μακαρι να τα διαβαζουν αυτα στη ΝΔ...

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ avax 22/10/2012 16:02:23

   Bιάζεστε αγαπητέ βιάζεστε!
   Και τι πάει να πει να "συνεργασία με τον Τσίπρα" (ή οποιονδήποτε Τσίπρα); Για να εφαρμοσθεί ποια πολιτική; Ή μήπως αυτό αποτελεί λεπτομέρεια;

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ firiki2010 22/10/2012 16:03:11

    Το σχόλιο για avax 12.28

    • avax avatar
     avax @ firiki2010 22/10/2012 18:41:39

     Αγαπητέ firiki2010,
     Εσύ, αν εφαρμοστεί η πρόταση Ροδινού για απλή αναλογική, βλέπεις τρόπο να αποφευχθεί η συνεργασία με τον Τσίπρα αν η όποια πολιτική του δεν μας αρέσει? Και πώς?

     • firiki2010 avatar
      firiki2010 @ avax 22/10/2012 19:52:50

      Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να συνεργασθώ με οποιονδήποτε για μια πολιτική που δεν μου αρέσει. Πολύ περισσότερο με τον κ Τσίπρα με τον οποίο είμαι σε απόλυτη αντίθεση. Εάν τυχόν ο κΤσίπρας θέλει συνεργασία (θέλει;) θα πρέπει να κάνει πολλά-πολλά βήματα προς το μέρος μου.
      Αλλά όπως είπα και προηγουμένως βιάζεσαι. Οι εκλογές είναι πολύ μακριά, θα γίνουν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, δεν έχουμε (ευτυχώς) απλή αναλογική, και με 5% όριο εισόδου στη Βουλή δεν έχουμε ούτως ή άλλως απλή αναλογική. Και να σου πω την αλήθεια δεν είμαι πολύ βέβαιος για την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

     • avax avatar
      avax @ firiki2010 22/10/2012 20:12:30

      Εντάξει, αν η απάντησή σου στο άρθρο του Κ. Ροδινού είναι οτι " δεν θα έχουμε (ευτυχώς) απλή αναλογική, και με 5% όριο εισόδου στη Βουλή δεν έχουμε ούτως ή άλλως απλή αναλογική", τότε όντως εσύ δεν θα συνεργαστείς με τον Τσίπρα...Εγώ απλώς είπα τι θα συμβεί αν η πρόταση Ροδινού γίνει πράξη...

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ avax 22/10/2012 20:15:57

      Αν οι εκλογές γίνουν με απλή αναλογική δεν είμαι βέβαιος οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει με τη σημερινή του μορφή...

     • avax avatar
      avax @ Κώστας Ροδινός 22/10/2012 22:00:49

      Ναι αλλά ασχέτως μορφής που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με απλή αναλογική κυβέρνηση χωρίς την κύρια μορφή του δεν θα σχηματίζεται με τίποτα...

     • firiki2010 avatar
      firiki2010 @ avax 22/10/2012 22:11:42

      Avax η κύρια απάντηση μου είναι ότι δεν συμπράττω σε υλοποίηση πολιτικής με την οποία είμαι κάθετα αντίθετος

     • avax avatar
      avax @ firiki2010 22/10/2012 22:22:49

      Τώρα είσαι σαφής όσον αφορά εσένα. Ομως ο Κ. Ροδινός εκανε μια υπόθεση και εγώ προέβλεψα το πιθανότερο αποτέλεσμα αν η υπόθεσή του επαληθευτεί, που δεν το βλέπω γιατί οι εκλογές θα έρθουν πολύ πιο απότομα απο εναν νέο εκλογικό νόμο...

 19. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 22/10/2012 12:28:41

  δεν νουθετώ κανέναν.....
  τη γνώμη μου εκφέρω και πέραν τούτου, ουδέν!

 20. Θεόδωρος avatar
  Θεόδωρος 22/10/2012 12:36:21

  Αγαγαπητέ avax, δεν χρειάζεται να μας απειλήσουν γιατί πάντα σκεπτόμαστε πριν απ' αυτους γι' αυτούς.

 21. zame avatar
  zame 22/10/2012 12:37:37

  *) Καταπληκτικό άρθρο και ιδιαίτερα αληθινό.
  σχετικά με την -διπλή ψήφο- πολυ καλή & χρήσιμη ιδεα.

  *) Μου θυμίζει τα νιάτα μου το παρακάτω.
  ..πρώτα επιλέγουμε το ταξίδι,
  μετά χαράσσουμε την διαδρομή
  και στη συνέχεια αναζητούμε όχημα και οδηγό που θα μας πάει στον προορισμό μας!  ...δυστυχώς να ο προορισμός.
  ..αλλά ως ένας συνεταιρισμός προώθησης προσωπικών φιλοδοξιών.
  Ο κυβερνητισμός έγινε ιδεολογία.
  ...ευκαιρία διάσωσης του «παλαιού» μπροστά στο φόβο του «νέου», που κυοφορείται..

  αν και σηκώνει πολύ σοβαρή διερεύνηση
  το "μοτο" που θέλει το επίπεδο σκέψης που δημιούργησε τα προβλήματα..ειναι αδύνατον το ίδιο να τα λύσει.
  *) επισης να μην λησμονούμε πώς στο παλιό συμπεριλαμβάνεται η εμπειρία που ειναι το βασικό δομικό συστατικό της όποιας Νέας..Διορατικότητας.
  λένε επίσης πως μόνον ο ίδιος ο δημιουργός είναι ικανός να αποσυνθέσει & να ανασυνθέσει ένα δημιούργημα.

  *) Πολύ ωραίο & εύστοχο το Γράφημα στον τοίχο της λεζάντας.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ zame 22/10/2012 12:44:28

   και εγώ από τις ...φοιτητικές απενταρίες το έφερα στο νού μου!

 22. Ανεργος avatar
  Ανεργος 22/10/2012 12:55:36

  Νέα βόμβα Γιακουμάτου, στα χνάρια του Βορίδη: Να κλείσουν και επιχειρήσεις

  Κι άλλος Μάκης...

  Δεν πρόλαβαν καλά - καλά να περάσουν 24 ώρες από την "βόμβα" Βορίδη να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών στις πρώτες κατοικίες για χρέη προς τις τράπεζες, κι ήρθε ακόμη ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας να πετάξει νέα βόμβα.

  Αυτή τη φορά, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος (ή Μάκης, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι), μιλώντας στην εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή, στον Real fm, υποστήριξε ότι όπου υπάρχει πληθώρα καταστημάτων, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, θα πρέπει να κλείσουν. Και τα μαγαζιά που θα απομείνουν θα πρέπει να δουλεύουν με συνεχές ωράριο.

  Σχολιάζοντας, ωστόσο, τη χθεσινή τοποθέτηση Βορίδη, στην ίδια εκπομπή, ούτε λίγο ούτε πολύ τον χαρακτήρισε άπειρο αφήνοντας αιχμές για το αν και κατά πόσο εκφράζει τις γνήσιες απόψεις του κόμματος: «Είναι πολύ σύντομος βουλευτής. Εγώ είμαι 23 χρόνια βουλευτής και εκφράζω τις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας".

 23. Λιογκος avatar
  Λιογκος 22/10/2012 13:12:38

  Η πολιτική της συγκυβέρνησης με μοναδική παραφωνία την μη απόλυση μερικών εκατοντάδων χιλιάδων Δ.Υ θα πρέπει πραγματικά να χαροποιεί ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του Μανου και του Τζημερου.

 24. Panagiotis avatar
  Panagiotis 22/10/2012 13:35:11

  Ποια κοινωνια ? Αυτη που πανε να καταστρεψουν στην κυριολεξια βαφτιζοντας "μεγαλοοφειλετες του δημοσιου" οσους χρωστουν πανω απο 3000 ευρω και απειλουν μεκατασχεσεις οσους χρωστουν πανω απο 300 (τριακοσια ) ευρω !!
  (νεα σημερινη ειδηση )

  δεν θα υπαρχει κοινωνια , παρα εξαθλιωμενοι και αστεγοι.

 25. Panagiotis avatar
  Panagiotis 22/10/2012 13:36:13

  Θεε μου , ποιοι ψηφιζουν ατομα σαν τον Γιακουματο ??

 26. andreas avatar
  andreas 22/10/2012 14:07:16

  ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ Ο ΚΟΣ Γ.Α.Π. ΠΛΗΡΩΝΕΤΕΑΚΟΜΗ ΑΦΟΥ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ¨? ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΡΙΝ ΜΟΥ ΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΑΛΙ

 27. andreas avatar
  andreas 22/10/2012 14:10:31

  ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ Η ΛΙΣΤΑ Η ΛΙΣΤΕΣ ΠΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΕ?

 28. zame avatar
  zame 22/10/2012 14:13:21

  Πολυ σωστα
  Komis Montechristo είπε:
  22/10/2012 στις 11:22 am
  ΔΕΝ είναι δυνατή ΚΑΜΙΑ νέα αρχή εφόσον δεν συντελεστεί το ΠΡΩΤΟ.
  Ποιο είναι αυτό;
  ΚΑΘΑΡΣΗ και ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ των όσων μας έφεραν έως εδώ.

  & εν κατακλείδι:
  ειναι ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΟ πως
  Εισερχόμαστε σε ”περίεργα” πολιτικά μονοπάτια όπου κανείς δεν γνωρίζει που οδηγούν
  ..και μάλιστα με ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ

  Δυστυχώς
  GO είπε:
  22/10/2012 στις 12:44 pm
  η πλειοψηφία δεν έχει πάντα την ΓΝΩΣΗ..που ΚΑΤΕΧΕΤΑΙ & ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ από ολίγους.

  ειδωλοκλάστης είπε:
  22/10/2012 στις 10:37 am
  ιδιωτικά χρέη που -ΜΑΓΙΚΑ- γινανε ΚΕΡΔΗ που ιδιωτικοποιηθήκαν
  ...έτσι ώστε να περάσει η χασούρα στην κοινωνία
  ..αλλά ΟΧΙ για τα δικά της "χρέη".
  ..ελέω & στα πλαίσια της επικρατούσας γενικεύουσας-γενικουρας
  ..ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον όπου η διαφορά του Τζάμπα από το Κορόιδο είναι κυριολεκτικά πολύ ΔΙΣΔΙΟΡΑΤΗ.

  βρηκα ενδιαφερον το αρθρο του Τακη Χατζη απο http://www.moneypost.gr

  Τα κόμματα πλέον δεν είναι μηχανισμοί παραγωγής πολιτικής σκέψης αλλά προσφέρουν την ευκαιριακή συσπείρωση ατομικών συμφερόντων και εν πολλοίς έχουν μετατραπεί σε …
  «Κέντρα Επίπλου» συνεργαζόμενα με ατάλαντους μικροκατασκευαστές προσφέροντας όνειρα μισοτιμής!

  Η μεσαία τάξη φαίνεται ότι διαγράφει την τελευταία της ένδοξη πορεία στο οικονομικό πεδίο.
  Και το χειρότερο είναι ότι όλοι αυτοί που κάποτε αρέσκοντο στο να τους αποκαλούν «νοικοκυραίους» τώρα σηκώνουν το ίδιο λάβαρο με τους αντεξουσιαστές και του εργάτες των Ναυπηγείων στην πλατεία Συντάγματος

  .Η οικονομία ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ γιατί κανείς δεν έχει τίποτα να προτείνει παρά μόνο λογιστικές «μαγικές» συνταγές.

  και θα ξαναεπαναλαβω πως
  Η ΗΘΙΚΗ ως ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ,και το ΔΙΚΑΙΟ ως ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ είναι ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ και ΘΕΜΕΛΙΟ του ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΒΙΟΥ.
  Χωρίς ντροπή και χωρίς δίκαιο οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής συμβίωσης είναι απλώς Α δ ύ ν α τ η!

 29. tnt avatar
  tnt 22/10/2012 14:13:54

  πολυ σωστο αρθρο,συμφωνω απολυτα.περιγραφεις το λογικο.δυστηχως σ αυτη τη χωρα επικρατουσε το παραλογο ολα τα χρονια!καιρος να επιστρεψουμε στη λογικη!

 30. tweep avatar
  tweep 22/10/2012 14:21:16

  Δεν υπάρχει έστω και ένα σημείο που να διαφωνήσω με το κείμενου του Κ. Ροδινού. Εξαιρετικό από κάθε άποψη (δομή, επιχειρήματα, αναφορές).
  Προσδοκώ στην υλοποίηση των τριών τελευταίων παραγράφων!

 31. Geros avatar
  Geros 22/10/2012 15:00:31

  Νομίζω ότι η δημιουργία ενός νέου κόμματος είναι επιβεβλημένη , φυσικά όχι τώρα , τώρα προέχουν άλλα , αλλά μόλις το θέμα της δόσης τελειώσει πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε κάτι εντελώς διαφορετικό για να τραβήξει την χώρα μπροστά.
  Αν καταφέρει να βάλει το καράβι σε μια ρότα ο Σαμαράς θα ακούσει ευχαριστώ από κανέναν ? Όχι , η κοινωνία θα συνεχίσει να βράζει , να διαμαρτύρεται και να θεωρεί το σήμερα χειρότερο από το χτες.

  Τώρα το 2008 και το 2007 το βλέπουμε σαν παλιές καλές μέρες για θυμηθείτε λίγο πως το βλέπαμε τότε: Τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα που χειρότερα δεν γινόταν , το εμπόριο κατέρρεε , τα μαγαζιά έκλειναν , τα εργασιακά δικαιώματα καταπατούνταν από νεοφιλελεύθερες λαίλαπες , οι ελλείψεις σε προσωπικό στις δημόσιες υπηρεσίες είχε φτάσει στο απροχώρητο , ο λαός πεινούσε , οι συνταξιούχοι με την σύνταξη δεν μπορούσαν να πάρουν ούτε τα στοιχειώδη, η ακρίβεια είχε κάνει την ζωή ανυπόφορη , οι λαϊκές ήταν απλησίαστες, ο κόσμος δεν είχε να πληρώσει το πετρέλαιο , οι έμποροι λέγαν κάθε πέρσι και καλύτερα , ήμασταν πρωταθλητές στην φτώχεια, τα παιδιά μας φεύγαν στο εξωτερικό σε αναζήτηση καλύτερης μοίρας , οι νέοι ήταν καταδικασμένοι σε ένα αύριο χωρίς δυνατότητα για να ονειρευτούν λόγω των πολύ χαμηλών μισθών οπότε είχαν κάθε δικαίωμα να κάψουν την Αθήνα. Αυτή ήταν η Ελλάδα του 2007 (και πολλών ετών πίσω από το 2007) με τα μάτια των Ελλήνων τότε.
  Από αυτό μπορούμε να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι να επιστρέψει η αισιοδοξία σε έναν λαό που έχει αναδειχθεί σε απόλυτος πρωταθλητής της μιζέριας , της μεμψιμοιρίας και της κακομοιριάς στην προσπάθεια του να διώξει από πάνω του τις ευθύνες του για την κατάσταση της χώρας , στην προσπάθεια του να παραμείνει ένα ανώριμο παιδί χωρίς υποχρεώσεις , μόνιμα με το χέρι απλωμένο σε κάποιο γκουβέρνο να ζητάει άλλοι να του λύσουν τα προβλήματα.
  Αυτή την Ελλάδα κανείς Σαμαράς μόνος του δεν μπορεί να την πείσει να ανασηκώσει τα μανίκια και να δουλέψει για το καλό του Έθνους , πολύ σωστά λοιπόν σκέφτεται ότι ένα καινούργιο εθνικό όραμα που θα εμπνεύσει και θα βγάλει την Ελλάδα από τον βάλτο της μεμψιμοιρίας δεν μπορεί να επιβληθεί από τον ίδιο και από την Ν.Δ. έστω και με λίγη τσόντα από ΠΑΣΟΚ.
  Κατά την γνώμη μου χρειάζεται ένα τεράστιο άνοιγμα σε μη πολιτικούς , επιστήμονες , επιχειρηματίες , ανθρώπους των τεχνών , διακεκριμένους Έλληνες του εξωτερικού που θα σηκώσουν το βάρος της εξόδου από την ανυποληψία και την μεμψιμοιρία ενός λαού που μηδενίζει τους πάντες εν ριπή οφθαλμού στην προσπάθεια του να εμφανιστεί αυτός ως αθώος του αίματος στα ίδια του τα μάτια. Αν από δίπλα υπάρχουν και οι πολιτικοί δεν πειράζει , καλό θα κάνει μια και θα εκμεταλλευτούν τις ήδη υπάρχουσες δομές προπαγάνδας των κομμάτων , αλλά προς Θεού όχι ΜΟΝΟ πολιτικοί.
  Φυσικά το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι ο μηχανισμός επιβολής του οράματος αλλά το ποιο θα είναι το όραμα το ίδιο, να πούμε "να κάνουμε έναν προσυνεδριακό διάλογο που θα διαμορφώσει τις συγκλίσεις που θα οδηγήσουν σε ένα συνέδριο που θα αποφασίσει" δεν οδηγεί πουθενά. Το όραμα πρέπει να επιβληθεί από τον ίδιο τον Σαμαρά και να είναι δικό του προσωπικό όραμα και όχι συνισταμένη χιλιάδων οραμάτων.
  Για εμένα ένα εθνικό όραμα οφείλει να είναι ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΟ , όραμα χωρίς επέκταση δεν υπάρχει. Φυσικά στον εικοστό πρώτο αιώνα επέκταση δεν σημαίνει υποχρεωτικά και αλλαγή συνόρων , αλλά το μόνο όραμα που μπορεί να ενώσει τούς Έλληνες είναι ένα όραμα που οδηγεί σε μια μεγαλύτερη Ελλάδα από την σημερινή. Αλλά φυσικά δεν είμαι ο Σαμαράς....

  • avax avatar
   avax @ Geros 22/10/2012 18:23:18

   Τον εαυτό σου αγαπητέ Gero δεν κατάλαβα σε ποιούς τον εντάσσεις...
   Στούς Ελληνες του εσωτερικού οι οποίοι κατα την άποψή σου είνα ΟΛΟΙ "ενας λαός που έχει αναδειχθεί σε απόλυτος πρωταθλητής της μιζέριας , της μεμψιμοιρίας και της κακομοιριάς στην προσπάθεια του να διώξει από πάνω του τις ευθύνες του για την κατάσταση της χώρας , στην προσπάθεια του να παραμείνει ένα ανώριμο παιδί χωρίς υποχρεώσεις , μόνιμα με το χέρι απλωμένο σε κάποιο γκουβέρνο να ζητάει άλλοι να του λύσουν τα προβλήματα", ή στους Ελληνες του εξωτερικού, "μη πολιτικούς , επιστήμονες , επιχειρηματίες , ανθρώπους των τεχνών , διακεκριμένους Έλληνες του εξωτερικού που θα σηκώσουν το βάρος της εξόδου από την ανυποληψία και την μεμψιμοιρία ενός λαού που μηδενίζει τους πάντες εν ριπή οφθαλμού στην προσπάθεια του να εμφανιστεί αυτός ως αθώος του αίματος στα ίδια του τα μάτια."? Και που ήταν αυτοί που ευαγγελίζεσαι οτι θα μας σώσουν όλα αυτά τα χρόνια? Τί περίμεναν? Και τώρα τι ανταλλάγματα θα μας ζητήσουν για να μας σώσουν?
   Προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν. θα μας αποκαλυφθούν ξαφνικά και θα μας πουν Surprise!!!? Μακάρι...Ιδού η Ρόδος λοιπόν σπουδαίοι συμπατριώτες, οι ιθαγενείς σας χαιρετούν...

   • Geros avatar
    Geros @ avax 22/10/2012 21:36:57

    Εγώ δεν την ψώνισα ακόμα για να θεωρώ τον εαυτό μου σωτήρα , εσύ γιατί ενοχλήθηκες? Γιατί θεώρησες ότι πρέπει να υπερασπιστεις την Ελλάδα της μιζέριας? Γιατί ένιωσες την ανάγκη να γίνεις εκπρόσωπος τύπου της κακομοιριάς και του μηδενισμού ?
    Καρφώνεσαι .

    • avax avatar
     avax @ Geros 22/10/2012 22:18:15

     Ενώ εσύ νομίζεις οτι δεν καρφώνεσαι μ' αυτά που γράφεις...Και δεν θεωρείς οτι έχεις καμμιά υποχρέωση να υπερασπιστείς την Ελλάδα της μιζέριας... Μόνο την Ελλάδα της χλιδής θεωρείς ότι πρέπει να υπερασπιστεις. Οι αναγνώστες μας κρίνουν αμφοτέρους και όχι μόνο τον έναν ευτυχώς...

 32. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 22/10/2012 15:05:50

  Αυτά τα περί "νέου" κόμματος έχουν δόση αλήθειας;
  Ή απλώς έρριξε άδεια και πιάνει γεμάτα ο ΔΟΛ - (το οποίο και θα ήταν το πιο ανώδυνο λάθος μας...) ;

  Εάν όμως όντως υπάρχει θέμα, τότε...ωιμέ....αλί και τρισαλί...!
  Επειδή σχετικά με το "νέον" του πράγματος, μόνο θλίψη προκαλεί η σκέψη της δήθεν ανανέωσης.

  Όποιος έχει ζήσει την Ελλάδα της τελευταίας τριακονταετίας, γνωρίζει ποιοι θα είναι οι πρωταγωνιστές του "νέου" έργου, πώς ανήλθαν στην πολιτική και πώς βρέθηκαν από τα υπόγεια στα ρετιρέ (ή μάλλον στα roof garden) της διαπλεκόμενης αστακομακαρονάδας.

  Και όποιος γνωρίζει το πρόσφατο παρελθόν εύκολα μπορεί να προβλέψει το -λίαν προσεχές- μέλλον.

  Επειδή λοιπόν τίποτε δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει μέσα τους, επειδή κανείς από τους προδότες της πατρίδας μας δεν τιμωρήθηκε μέχρι σήμερα, επειδή οι "δουλειές" συνεχίζονται ακόμη κανονικά, επειδή από "ηγέτες" έχουμε να φάνε κι οι κότες, αλλά μας λείπουν εργάτες της πολιτικής :
  ξανά και ξανά... ωιμέ...!

  Εκτός αν είναι κανείς τόσο χαρούμενα αφελής και αισιόδοξος, επειδή σ΄αυτή την περίπτωση η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

 33. Στρυμών avatar
  Στρυμών 22/10/2012 15:13:11

  Από τα κάτω που λέει κι η αριστερά.
  Εγώ ως αστός πώς θα συμμετέχω σ' αυτή την κοινωνική συμφωνία;

 34. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 22/10/2012 15:29:50

  Δεν συμφωνώ: Όσο, άσχετοι ψηφοθήρες θα απευθύνονται, με τον προεκλογικό "δεκάρικό" τους, σε ετερόκλητους ψηφοφόρους, που για κοινή γνωστική συνιστώσα έχουν μόνο τα κομματικά συνθήματα και την προσωπική γνωριμία/συμφέρον, οι πόλοι, προπάντων οι αστικοί, θα γίνονται με άνωθεν συμφωνίες.
  Είναι Το Μεγάλο Κουσούρι, του κοινοβουλευτισμού.

 35. johnny avatar
  johnny 22/10/2012 15:32:56

  Οταν εντασονται σε κομματα με σταλινικους μηχανισμους,καθως τωρα τιμωρειται και η προθεση, ειναι αξιοι της μοιρας τους.Τωρα αν θα αρχισουν παλι να δηλωνουν πως για τελευταια φορα και με βαρια καρδια θα ψηφισουν μετρα εξοντωσης ενος ολοκληρου λαου να ξερουν οτι δε θα αποφυγουν αυτο που τους περιμενει.

 36. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 22/10/2012 16:24:15

  Συγχαρητήρια για το άρθρο ΚΡ.

  Απ΄ ό,τι αντιλαμβάνομαι ο υπό συζήτηση νέος πολιτικό φορέας στοχεύει πρωτίστως στην καθ΄ εαυτή διάσωση των επιμέρους υποσυστημάτων που συγκρότησαν τη μεταπολίτευση, όχι στη διάσωση της πατρίδας (μέσα από τη συντριβή της κομματοκρατίας και τη δημιουργία λειτουργικού κράτους με συνείδηση ταυτότητας και ιστορικού ρόλου). Αν τώρα τύχει και σωθεί όπως όπως και η χώρα (ως διοικητικό μόρφωμα), τόσο το καλύτερο – θα μπορούν να καμώνονται και τους ηγέτες. Είναι όμως κρίσιμη, κεφαλαιώδης θα έλεγα, η αποτύπωση της αφετηρίας του εγχειρήματος, των κινήτρων που ωθούν στη δημιουργία νέου κόμματος. Και επειδή καμιά φορά χανόμαστε στη μετάφραση και στις ερμηνείες, εν προκειμένω φροντίζουν να μας βγάλουν από τον κόπο τα ίδια τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών του ναυαγίου. Πρόσωπα που παραπέμπουν ευθέως και απροκάλυπτα σε λογική κιβωτού της μεταπολίτευσης παρά σε οτιδήποτε άλλο ελπιδοφόρο.

  Ο Σαμαράς είχε τις ευκαιρίες του για πολλά, από αναδόμηση της ΝΔ έως δημιουργία πατριωτικού μετώπου. Ήταν τότε όμως ο Σαμαράς το καθαρό πατριωτικό όραμα του οποίου ενέπνευσε πολύ κόσμο, που έστειλε σπίτι του το μητσοτακέικο, που μιλούσε εντός και εκτός Ελλάδας τη γλώσσα της αλήθειας και της λογικής, που κοιτούσε τον κόσμο στα μάτια. Όχι ο φθαρμένος Σαμαράς, ο μνημονιακός, ο θλιβερά συμβιβασμένος και ο, μετεκλογικά, τραγικά αναξιόπιστος. Αυτός δεν έχει καμία τύχη, μπορεί να ελπίζει, όπως ήδη φαίνεται άλλωστε, μονάχα στη στήριξη της διαπλοκής.

  Όσο για πολλούς εξ ημών, του πολίτες δηλαδή που υφιστάμεθα τις ληστρικές επιδρομές του ακοινώνητου σιναφιού των ξιπασμένων σωτήρων, παραμένουμε αμήχανοι, ξεκρέμαστοι, τελείως απομονωμένοι από το αύριο – «ἰλιγγιῶ ὑπὸ τῆς τοῦ λόγου ἀπορίας», που θα ΄λεγε και ο Σωκράτης. Κάνουμε κριτική στον Σαμαρά (που κατ΄ ουσίαν αποτελεί κριτική εξ ιδίων, έκφραση πόνου για τη χαμένη ευκαιρία), μας λένε ότι μας περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΧΑ στη γωνία. Αποδοκιμάζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανεύθυνη, τυχοδιωκτική μικροπολιτική που ασκεί , μας λένε (και δικαίως) ότι η Αριστερά άσκησε ιδεολογική τρομοκρατία στη δημόσια σφαίρα, μονίμως θωπεύοντας, αν όχι εκτρέφοντας μπάχαλο και ανεξέλεγκτη βία. Σημειώνουμε τον κίνδυνο της ακροδεξιάς, και μας κατηγορούν ότι είμαστε νοσταλγοί των λογής Άκηδων και του εν γένει εκτρωματικού πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης. Δυστυχώς το απόλυτο αδιέξοδο, η απόλυτη πολιτική ομηρεία. Προς ώρας κινούμαστε στη λογική της επιβίωσης, λογική που από ένα σημείο και μετά, φοβάμαι ότι δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για πολυτελείς αναλύσεις.

  Πάντως, έστω κι έτσι, υπάρχουμε. Μέσα στον αχό της μετωπικής σύγκρουσης των παντός είδους και καιρού ορφανών, του Χίτλερ, του Στάλιν, του ΠΑΣΟΚ, του Τζάμπα, κάπου εκεί ακούγεται ενίοτε και η δυναμική σιωπή των ορφανών του Κανένα.

 37. firiki2010 avatar
  firiki2010 22/10/2012 16:41:58

  Ενα ενδιαφέρον άρθρο το οποίο όμως προτρέχει όπως και το ίδιο υπαινίσσεται με το "όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση" Οταν θα έχει κάπως ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα έχουν εκ των πραγμάτων δημιουργηθεί νέες συμμαχίες, θα υπάρχουν πιθανώς νέα διακυβεύματα και η διεθνής κατάσταση θα είναι πιθανώτα ουσιωδώς διαφορετική. Δύσκολο να πεις τώρα , τι θα πρέπει να γίνει τότε !
  Πέραν αυτού κάοιες επισημάνσεις
  1 Ας υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή κάνεις το προσκλητήριο σου θέτοντας προφανώς ένα πλαίσιο αρχών και σπεύδει να ανταποκριθεί και ο πρώην (επιφανής ενδεχομένως) ΠΑΣΟΚος. Τι κάνεις;;;
  2. Περιλαμβάνοντας και μέρος του ΠΑΣΟΚ στις τάξεις σου ποιον θα έχεις απέναντι σου; Το πιο αναχρονιστικό και βρώμικο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ κάτω από την σημαία των Λαφαζάνηδων, των Στρατούληδων και των Μηλιών;;; Συμφέρει τον τόπο;;;
  3 Για την εντόνως επικριτική στάση απέναντι στα πρόσωπα της ΝΔ τα έχω πει πολλές φορές. Αυτούς ψηφίζουμε , δεν μας κάθησαν με το ζόρι στο σβέρκο. Και τι να γίνει; Η Μπακογιάννη πήρε σχεδόν 40% ως υποψήφια αρχηγός της ΝΔ, είναι μια πραγματικότητα. Ανανέωση... μάλιστα να γίνει ανανέωση, αλλά οι καινούργιοι δεν μπορεί να ξεπηδήσουν από το πουθενά. Οποιαδήποτε ανανέωση δεν μπορεί παρά να είναι σταδιακή.
  4 Απλή αναλογική με όριο 5% απλά δεν είναι απλή αναλογική, η οποια βεβαίως καθόλου δεν μας χρειάζεται. Θα μας είχε διαλύσει εντελώς. Το υπάρχον σύστημα με μια ελαφρά παραμετροποίηση βάσει του ύψους του ποσοστού των κομμάτων και της μεταξύ τους διαφοράς θα ήταν μια χαρά. Δεν φταίει το εκλογικό σύστημα για τον λαϊκισμό.
  5. Η ευτυχέστερη εξέλιξη θα ήταν για τον τόπο δυο υγιή ισχυρά κόμματα ένα σοσιαλδημοκρατικό κι ένα φιλελεύθερο/ συντηρητικό που θα κυβερνούσαν το καθένα είτε μόνο του είτε συνεργαζόμενο με μικρότερα συγγενή κόμματα είτε εν ανάγκη στα πλαίσια μια "μεγάλης συμμαχίας" Το άκρως πολωτικό σημερινό σκηνικό δεν συμφέρει, αλλά αν παραμείνει προφανώς πρέπει να διαλέξουμε πόλο και να τον στηρίξουμε με.... πάθος.

  Θα συμφωνήσω με κάποιους προλαλήσαντες ότι είναι αυτοκαταστροφικό να τρωγόμαστε με τα ρούχα μας και να μην επικεντρωνόμαστε στο ότι - πως να το κάνουμε;- παρά τις προσπάθειες κάποιων δεν είμαστε όλοι ίδιοι και σαν παράταξη έχουμε παρα πολλά να περηφανευόμαστε! Γιατί βλακωδώς τα θάβουμε οι ίδιοι;;;;

  • Στρυμών avatar
   Στρυμών @ firiki2010 23/10/2012 15:20:27

   Αγαπητέ firiki , συμφωνώ σχεδόν σ' όλες τις επισημάνσεις σου.Δεν είναι οι πολώσεις και τα άκρα που συμβάλουν στη σωστή διακυβέρνηση των σύγχρονων δυτικών κρατών. Εξάλλου η σύνθεση και όχι η σύγκρουση , πάνω στα αυτονόητα και στην κοινή λογική , είναι αυτό που θα αλλάξει τα πάντα προς το καλύτερο στον τόπο μας. Φτάνουν πια οι διχασμοί , οι κάθε είδους διχασμοί.

 38. Σταράτα avatar
  Σταράτα 22/10/2012 16:42:39

  ο κοινωνικός ιστός διαλύθηκε.ο΄εφιαλτής τής φτώχειας είναι μέσα σε πολλά σπίτια.τό όραμα καί ή ελπίδα τελείωσε .καί εμεις εκτός τόπου καί χρόνου.συνεργασίες νέα κόμματα καί κουραφέξαλα.καί εμείς σχολιαζούμε τό ανεπίτρεπτο.λοιπόν τόν Σαμαρά καί τήν νδ τήν ψηφίσαμε γιά νά κανούν αυτά πού δέν μπορούσε 2χρόνια τό πασοκ νά δώσει ένα τέλος στό μαρτύριο τού κόσμου.αν δέν μπορούν νά τά παρατήσουν καί νά φύγουν η μπορούν νά κάνουν τήν δουλεια ή όχι.δε΄ν ανέχομαι άλλη κοροιδία σέ μετασχηματησμούς πονηρούς καί δόλιους.εκτός από τήν πάρτυ μας υπάρχουν καί συνανθρωποί μας πού δεν αντέχουν άλλο.3500 ζωές είναι πολλές 15000000 άνεργοι εφιάλτης300 ευρω μισθός καταδίκη όποιός νομίζει ότι άλλοι καίγονται κούνια πού τόν κούναγε

 39. panos avatar
  panos 22/10/2012 17:16:57

  Συγχαρητηρια κυριε Ροδινε για το αρθρο σου. Πιστευω οτι οσοι ειναι μπλεγμενοι στις διαφορες ΛΙΣΤΕΣ,και διαπλεκομενοι σε μεγαλα σκανδαλα διαφθορας και σε κατασπαταληση του Δημοσιου χρηματος κυριως απο τα πρωην δυο μεγαλα κοματα,αυτοι πιστευω θα ειναι ενας......νεος πολος στη πολιτικη σκηνη και φυσικα ως προβατα θα τους ακολουθησουμε........

 40. οαποτετοιοσ avatar
  οαποτετοιοσ 22/10/2012 17:29:07

  καλπαζει ο συριζα αρχικα και κατοπιν η ΧΑ προς την εξουσια

  ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

  Η ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ
  ΔΕΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΗΚΕ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

  φοροι φοροι και περικοπες

  ο λαος ειναι ετοιμος να φερει τα ακρα στην εξουσια...

 41. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 22/10/2012 17:30:29

  Τα δέοντα εύσημα για το άρθρο κ. Ροδινέ!
  Επιπλέον δόθηκε η αφορμή να κατατεθούν γόνιμες σκέψεις από αρκετούς σχολιαστές, σαφώς πιο ποιοτικές από όσες κατά καιρούς εμπεριέχονται σε λογύδρια καρεκλοκένταυρων συνέδρων με μόνο προσόν τον κενό κομματισμό...

 42. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 22/10/2012 17:59:36

  Επανίδρυση της δεξιάς εκτός του συστήματος εξουσίας δεν μπορεί να υπάρξει με επιτυχία.
  Ανήκομεν εις την Δύσιν , έφα ο μοναδικός τυπικός εκπρόσωπος-αρχηγός της δεξιάς,αστικής, παράταξης, ο καραμανλής.
  Το εμείς οι λίγοι και καλοί δεν είναι σύνθημα για πολιτική παράταξη και κόμμα.
  Μέσα στο πλαίσιο της Δυτικής επιλογής όπως αυτή εκφράζεται σήμερα στην περιοχή μας,δηλαδή Ευρωπαική Ενωση, θα γίνει όποια τυχόν κίνηση δημιουργίας του νέου πόλου.
  Αν η επιλογή του πρωθυπουργού να παραμείνει στον πυρήνα της ΕΕ με φοβερό κόστος για την κοινωνία βγεί τελικά ,τότε υποχρεωτικά έχουμε αναδιάταξη του σκηνικού και οι όροι δεξιά-αριστερά είναι παρελθόν..ο καμμένος πχ που διαφέρει πολιτικά απο τον αλέξη?
  Αν αποτύχει ο αντώνης, δεν χρειάζεται να χάνουμε τον καιρό μας με σκέψεις επανίδρυσης, νέου πόλου, κόμματος κλπ.Θα τα παρασύρει όλα ο Αρμαγεδών της δραχμής και μας μαζί.

  Κατά τα άλλα ,αν η αστική δεξιά κολήσει στα πρόσωπα σηματοδοτώντας ιδεολογίες έχει καθαρίσει.
  Εντάξει δεν είναι καλός ο λοβέρδος για το άνοιγμα προς τα αριστερά,ούτε ο βορίδης και ο άδωνις στα δεξιά...
  Απο τους δικούς της, το 98% ειναι για τα μπάζα αν πιστέψουμε την γκρίνια των δεξιών.
  αλέκα και αλέξης δεν χωράνε, ποιοί είναι ωρέ λεβέντες οι πολίτες που θα προσεγγίσουν την νέα νέα δεξιά?
  ο καιάδας και ο καραισκάκης?
  Πρέπει να πέσει μέχρι εκεί η νέα δεξιά ? Ενα κομμάτι 10-20% μπορεί να εκπροσωπηθεί απο τους τύπους αυτούς, αλλά πρόταση εξουσίας ΔΕΝ.
  Χειρότεροι απο τις τάσεις του αλέξη είναι.
  Μπαρόβιοι , φονταμελιστές παλαιοημεορλογίτες, ουφολόγοι,δωδεκαθειστές ,ρωσολάγνοι,δραχμοθήρες,χιτλερικοί,αναρχικοί της δεξιάς, παλαιοχουντικοί ,εθνικιστές ...Τελειωμό δεν έχει.
  Συνδετικός ιστός?
  Το τέλος του ρουσφετιού που άφησε ένα σωρό ορφανά απογοητευμένα εν μέσω οικονομικής κρίσης και οι μετανάστες.
  Και τα δυο είναι σημαίες ευκαιρίας που υποχρεωτικά θα λυθούν αν θέλει η ελλάδα να είναι κράτος της δύσης.
  Το ρουσφέτι θα κοπεί,κατά το δυνατόν, οι μετανάστες θα αραιώσουν κατά το δυνατόν.
  Η νέα αστική δεξιά παράταξη εξουσίας,θα σταθεί όταν λύσει τα προβλήματα αυτά και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εντός του δυτικού πλαισίου.
  Τότε η επανίδρυση θα είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό...Μόνο του έρθει.Ετσι τουλάχιστον θα φαίνεται στον κόσμο.
  Το πασόκ έσβυσε...
  ο κόσμος όμως που ψήφιζε, δεν έσβυσε...Κάποιον θα επιλέξει..Οσοι θέλουν πάλι τον τσοβόλα δώστα όλα θα έχουν να διαλέξουν μεταξύ αλέξη,αλέκας,χρυσόμαυρωνν κλπ.
  Οι όποιοι σοβαροί θα πρέπει να ακολουθήσουν τον λοβέρδο αν κάνει κόμμα, τον σαμαρά, τον κουβέλη...
  Ο κόσμος ψηφίζει και όχι μόνο οι 5-10 που φαίνονται μπροστά..Και αυτοί βέβαια σηματοδοτούν μιά αλλαγή κλίματος,το δρομολογούν ή το οσμίζονται πολύ πριν εμφανιστεί.
  Υπάρχει ένας χωρος 25-30% ανθρώπων που κινούνται στις παρυφές της αριστεράς και δεξιάς όπως ήταν μέχρι τώρα και χαρακτηρίζονταν κέντρο.Χωρίς ενιαίο κόμμα.Αυτοί διαμορφώνουν τις κοινωνικές πλειοψηφίες και τα πολιτικά ρεύματα ισχύος και εξουσίας.
  Κανείς δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο με το δικό του 10-20% των ορθόδοξων ή φανατικών.
  Οποιος δεν θέλει να το καταλάβει δεν μπορεί να κυβερνήσει την χώρα.Δεν λέω να κερδίσει τις εκλογές, να κυβερνήσει λέω και κυριολεκτώ.
  Ο καραμανλής ο κανονικός, πήρε αυτόν τον κόσμο (το μεγαλύτερο κομμάτι) με το μέρος του για να σταθεροποιήσει την χώρα μετά τους στρατάρχες της συμφοράς.
  Ο ανδρέας τους πήρε όλους.
  Ο μητσοτάκης τους μισούς απο τον ανδρέα.
  Ο σημίτης όλους.
  ο καραμανλής ο βου τους περισσότερους για να ξαναφτιάξει κράτος.
  ο γιωργάκης σχεδόν όλους που αηδίασαν με τα καμώματα της παλαιοδεξιάς των παπάδων και των αγροφυλάκων.
  Σήμερα είναι στου πουθενά και σκόρπιοι...
  Ακόμη και οι δημοσκόποι πέφτουν πάνω στα θολά αχαρτογράφιτα νερα ενός 20-30% ακαθόριστης ψήφου?
  Αν δεν τους θέλει η αστική δεξιά, τότε θα τους μαζέψει κάποιος άλλος και η δεξιά θα μαζέυει πάλι τα συντρίμια της.
  .
  Το καλύτερα λίγοι και καλοί, φαινομενικά και αυτό το ακλοί, όλοι καλοί είναι στον κόσμο, είναι η χειρότερη επιλογή για κόμμα εξουσίας.
  Ρωτήστε και τον αλέξη που έχει παρόμοιο δίλημμα και προτίμησε το λίγοι και καλοί, έτσι ξέφυγε και απο τα βάσανα διακυβέρνησης και μπορεί με τον καμμένο να σχεδιάζουν επαναστάσεις.
  Αν θέλουμε αυτή την αστική δεξιά,δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να παλεύουμε ιδεολογικά με τον καιάδα και τον καραισκάκη για την εύνοια του πειραιώς και μερικών ξανθιών, απο μαυλό κορμάρα.

 43. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 22/10/2012 18:22:52

  Κώστα καλημέρα και καλή εβδομάδα.
  Σήμερα θέτεις, εύστοχα, ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν, κατά τη γνώμη μου, για πολύ καιρό ακόμα.
  Η δημιουργία νέου πολιτικού φορέα θα είναι θνησιγενής εάν δεν έχει αντιστοίχηση σε κοινωνικές διεργασίες. Ήτοι, το να αλλάξει ο Μανωλιός και να φορέσει καινούργια ρούχα τα οποία θα τα πάρει από ευρύτερη ποικιλία μαγαζιών απ'ότι ψώνιζε μέχρι σήμερα, δεν έχει νόημα.
  Στην άλλη πλευρά της εξίσωσης υπάρχει η κοινωνική ζύμωση. Νομίζω ότι αυτή θα είναι μια αργή διαδικασία. Ακόμα η κοινωνία μας δεν έχει συνέλθει από το σοκ της ήττας. Συνεπώς δεν έχει εμφανιστεί, ακόμα, στον ορίζοντα μια νέα δυναμική κοινωνική τάξη η οποία μοιραία θα ήθελε να εκφραστεί πολιτικά. Να πάρει την εξουσία με λίγα λόγια. Μόνο όταν έρθει στο προσκήνιο αυτή η νέα πλειοψηφία θα έχει νόημα η δημιουργία, ίσως εκ του μηδενός, ενός κόμματος το οποίο θα είναι ο φορέας των συμφερόντων της. Αυτό βέβαια μπορεί και νη μη συμβεί.=και η ήδη υπάρχουσα κατάσταση να συνεχίσει με άλλη μορφή.
  Προς το παρόν θεωρώ ότι είμαστε στην τελική φάση της πτώσης του απερχόμενου κοινωνικού διαφορισμού.
  Βρισκόμαστε, αν θέλουμε να προσεγγίσουμε ένα ιστορικό ανάλογο, στην περίοδο πρωθυπουργίας Θεοτόκη μετά το 1897. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο 1909.
  Αυτοί που θα βιαστούν θα μετανοήσουν πικρά...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 22/10/2012 18:30:15

   Γειά σου αγαπητέ φίλε Γιάννης,
   επειδή οι καιροί είναι κρίσιμοι απαιτείται λογική, ψυχραιμία και μετριοπάθεια.

 44. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/10/2012 18:48:47

  Μια ακόμη παρατήρηση, μαζί με τις συμφωνίες και τα συγχαρητήρια για την "ρεαλιστική - υπεύθυνη τόλμη" του άρθρου:
  Το εκλογικό σύστημα οδηγεί σε εναλλασσόμενες κυβερνητικές συμμαχίες με περισσότερες από 2 μαθηματικές και προγραμματικές εναλλακτικές λύσεις. Και το "βαπόρι Ελλάδα" θα είναι για πολλά χρόνια σε γεωγραφικά πλάτη που απαιτούν αγρύπνια και συμβολή από όλο το "πλήρωμα".
  Μην αποκλειστεί λοιπόν η περιοδική αλλά αναλογική με τι ψήφους και ισότιμη συμμετοχή της δημοκρατικής και Ευρωπαικής αριστεράς (μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ) απο την εξουσία.
  Δεν ξέρω τι θα γίνει με τον Σοσιαλδημοκρατικό χώρο που εκπροσωπούσε στη χώρα μας (μάλλον τυπικά μόνον και κατ' όνομα) το ΠΑΣΟΚ. Είναι σε βαθειά κρίση, θα δείξει.
  Αλλά γνώμη μου είναι ότι η (μεταμορφωμένη) Κεντροδεξιά, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την εγχώρια δημοκρατική και Ευρωπαική αριστερά όπως περίπου αντιμετωπίζουν αλλού τα κόμματα - μέλη του ΕΛΚ τα δημοκρατικά αριστερά κόμματα άλλων χωρών. Ή ακόμη καλύτερα, όπως αντιμετωπίζει το CDU της Μέρκελ του "Πράσινους" - άν και αυτοί είναι πολύ διαφορετικός πολιτικός φορέας από Ελληνικό αριστερό κόμμα: Χωρίς ταμπού, με επιμέρους συνεργασίες όπου χρειάζεται και μη αποκλείοντας ακόμη και πιθανότητα κεντρικής κυβερνητικής συνεργασίας.
  Κανένα κόμμα και κανείς πολιτικός χώρος σήμερα δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του το "Ελληνικό βαπόρι". Για εθνικούς λόγους, χρειάζεται να μάθουν να υπηρετούν όλοι αυτό που αποκαλώ πολιτική παιδεία "ανταγωνιστικής συνεργασίας" - και πάνω απ' όλα καθαρά προγράμματα.

 45. τάσος avatar
  τάσος 22/10/2012 21:16:10

  παλιά θυμάμαι ελλάδα υπήρχαν παραπάνω πασοκσήδες απ'ότι άνθρωποι. τέτοιο καιρό με το πολυτεχνείο έβγαιναν στα σχολεία κοιτώντας άγρια-άγρια να συντρίψουν εμάς που μας έλεγαν φασίστες. τί να έγιναν τώρα όλοι αυτοί;

 46. ΓΚΙΟΙ avatar
  ΓΚΙΟΙ 22/10/2012 21:19:15

  Πολύ εύστοχος κ. Ροδινέ.
  Αν στη λέξη ΝΔ , βαζατε τη λέξη ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο.
  Ενα νόμισμα με δύο όψεις.

 47. Karenin avatar
  Karenin 22/10/2012 21:46:50

  Αυτό που θα διαπιστώσουμε σε ΄λίγο, έίναι η βίαια μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε φιλελευθερο μοντέλο σαν αυτό που επικρατεί στις πρώην ανατολικές χώρες. Ολες παρεμβάσεις, όταν τις αναλύσεις προσεκτικά, τείνουν ακριβώς σε αυτό. Ο πολιτικός φορέας που θα υπηρετήσει αυτό το μοντέλο σε μεταβατικό στάδιο είναι αυτό πυ περιγράφεται.

 48. dim avatar
  dim 22/10/2012 21:53:53

  "Συμμαχία για την Ελλάδα"

  Προεκλογικός Συνασπισμός κομμάτων που αποδέχονται ένα κοινό πλαίσιο δράσης σε βασικούς τομείς για τις επόμενες 2 τετραετίες, και που παράλληλα με το κοινό πλαίσιο, παρουσιάζουν και το κάθε κόμμα ξεχωριστά τις επιμέρους του προτάσεις, ανάλογα με τον ιδεολογικό του προσανατολισμό.

  Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε τα κόμματα, όντας εξαρχής δηλωμένα ως μέρος ενός ευρύτερου συνασπισμού, να κατεβαίνουν παράλληλα και αυτόνομα στις εκλογές, ώστε να μετρηθούν οι πραγματικές δυνάμεις του κάθε κόμματος, διότι δεν θα υπάρχει εξαρχής διορισμένος υποψήφιος πρωθυπουργός, αλλά πρωθυπουργός θα βγεί ο αρχηγός του πρώτου κόμματος της συμμαχίας, και αντιπρόεδροι οι αρχηγοί των δύο επόμενων... Επίσης, το όριο για το μπόνους 40, και όχι 50 εδρών, θα οριστεί στο 40%. Αν κανενα κόμμα, ή συνασπισμός κομμάτων δε πιάσει το 40%, οι έδρες μοιράζονται αναλογικά....

  Πάμε τώρα στα επιμέρους: Ποιό πρέπει να είναι το κοινό πλαίσιο δράσης?

  1) Ευρωπαϊκός προσανατολισμός, δηλαδή πλήρης αποδοχή ότι είμαστε μέλος της Ευρώπης και ναι θα πιέζουμε, ναι θα διεκδικούμε, αλλά η Ευρώπη αποφασίζει δημοκρατικά, και όταν οι συσχετισμοί είναι υπέρ μας θα περνάνε κάποιοα πράγματα, όταν δεν είναι, θα αποδεχόμαστε την αρχή της πλειοψηφίας....

  2) Συνταγματική αναθεώρηση και Μεταρρυθμιστική δράση, ώστε να γίνουμε ένα σύγχρονο κράτος με σωστές δομές, απλούς και λειτουργικούς νόμους, αποτελεσματικό δημόσιο, παραγωγική οικονομία

  3) Στα οικονμικά: Αποδοχή των κανόνων της Ε.Ε περί φιλελεύθερης οικονομίας, με κοινωνικό πρόσωπο, ένα πλαίσιο δηλαδή που θα κινείται ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατία και την νεοφιλελευθερισμό, και που πολύ εύστοχα έχει περιγραφεί από τον Σαμαρά ως κοινωνικός φιλελευθερισμός.... Επομένως, η συμμαχία αυτή θα αποδέχεται στους κόλπους της από μεταρρυθμιστικές κεντροαριστερές φωνές, έως φιλελεύθερες κεντροδεξιές... αποκλείοντας κάθε ακραία κομμουνιστικο-ριζοσπαστικο-αριστερή οικονομική αλλά και κάθε ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική ιδεολογία

  4) Στα κοινωνικό –πολιτισμικά: Μηδενική ανοχή σε κάθε τι ακραίο, είτε προέρχεται από τον ακροαριστερό χώρο με την προάσπιση ακραίων συμπεριφορών εις το όνομα της απόλυτης προτεραιότητας στις ατομικές ελευθερίες, είτε προέρχεται από τον ακροδεξιό χώρο με την εκδήλωση ολοκληρωτικών και εθνικιστικών επιδιώξεων είς το όνομα του έθνους και της υποταγής κάθε ατομικής ελεύθεριας στο κοινωνικό σύνολο... Επομένως, η συμμαχία αυτή, θα μπορεί να αποτελείται από μετριοπαθείς φιλελεύθερους ως προς τα κοινωνικά, έως συντηρητικούς - πατριωτικούς σχηματισμούς.

  5) Έχοντας εξασφαλιστεί η πλήρης συμφωνία στο κοινό πλαίσιο δράσης, το προς τα που θα κινηθούν μετά οι επιμέρους δράσεις του νέου κυβερνητικού σχηματισμού, θα εξαρτηθεί από τον ίδιο τον λαό, ανάλογα με την δύναμη που θα έχει δώσει με τη ψήφο του στο κάθε κόμμα της συμμαχίας αυτής...

  6) Το πως θα κατέβει ο κάθε επιμέρους ιδεολογικός χώρος, αν θα κατέβει ως υπάρχον κομματικό σχήμα ή αν θα αλλάξει επωνυμία, ή αν θα υπάρχουν συγχωνεύσεις κλπ κλπ, αυτό ας το κρίνουν οι υπάρχουσες ηγεσίες και τα ικανά στελέχη του κάθε χώρου, μαζί με την απαραίτητη ζύμωση από τη βάση, που πρέπει στο αμέσως επόμενο διάστημα να πάρει πρωτοβουλίες και να παίξει καθοριστικό ρόλο. Για μένα, στη συμμαχία αυτή πάντως καλό θα ήταν να συμμετέχουν 3 διαφορετικοί σχηματισμοί (αφού εξαλλού έχει γίνει και η αρχή με τη τωρινή συγκυβέρνηση, και σκοπός πάντα στη πολιτική είναι να κρατάμε τα καλά, και να τα πηγαίνουμε και ένα βήμα παραπέρα):

  Α) Ένας κεντροαριστερός ευρωπαϊκός πόλος (το πως θα ονομαστεί δε με ενδιαφέρει, αλλά πάντως θα περιλαμβάνει προφανως στελέχη της ΔΗΜΑΡ και του αριστερόστροφου ΠΑΣΟΚ),

  Β) Ένας κεντρώος μεταρρυθμιστικός πόλος, με συμμετοχή της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, και άλλων τεχνοκρατών

  Γ) Ένας κεντροδεξιός πόλος, που θα ενώσει όλες τις Ευρωπαϊκές Φιλελεύθερες Πατριωτικές δυνάμεις της παράταξης, και που ελπίζω να πάρει έτσι και την πλειοψηφία εντός της συμμαχίας, για να έχει αυτή η πλευρά τον πρωθυπουργό και να έχει, παράλληλα με την εφαρμογή του κοινού πλαισίου δράσης, και τον πρώτο λόγο για όλα τα επιμέρους θέματα που είναι πιο κοντά στη δική της ιδεολογική σκοπιά...

  Μια τέτοια συμμαχία, σωστά οργανωμένη, με συμμετοχή της βάσης, με ξεκάθαρο όραμα 8ετίας, πιστεύω ότι είναι η μόνη απάντηση στην όλο και πιο ανησυχητική άνοδο των άκρων. Ένα τέτοιο σχήμα πιστέυω ότι μπορεί άνετα να περάσει το 50%, (ΚΑ 10%, ΚΜ 15%, ΚΔ 30%) αφήνοντας στην άκρα αριστερά ένα 25% (πχ 20% Σύριζα και 5% ΚΚΕ), και στην άκρα δεξιά ένα 15% (πχ 10% ΧΑ, και 5% ΑΝΕΛ)

 49. ΑΜΟΡΓΟΣ avatar
  ΑΜΟΡΓΟΣ 22/10/2012 23:21:20

  ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ,ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΙΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟ(ΣΤΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ) ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΙΜΟΥ,ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΑΙΜΟΥ,ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΜΑΙΜΟΥ,ΕΧΤΙΖΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΕ,ΕΠΑΙΡΝΕ ΓΡΗΓΟΡΟΣΗΜΟ Η ΦΑΚΕΛΑΚΙ,ΤΥΡΑΝΝΟΥΣΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΙΧΕ,ΔΗΛΩΝΕ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΝΩ ΕΙΧΕ 50(Η ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ),ΔΗΛΩΝΕ 200 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΕΝΩ ΕΙΧΕ 10(Η ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ),ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠ' ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ''ΒΡΑΖΕΙ''.

 50. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 23/10/2012 00:26:37

  avax,
  εδώ συντελείται "κοσμογονία", αργά αλλά σταθερά, και το πρόβλημά σου είναι η πρόταση του Ροδινού για απλή αναλογική;
  Οι μετασχηματισμοί είναι τέτοιοι, που η όποια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού θα απέχει παρασάγγας από όσα οι γραφίδες, σόρυ τα πληκτρολόγια, εκφράζουν.
  Ο "ορεσείβιος" έθεσε το ζήτημα της κυβερνησιμότητας σε μια ρεαλιστική βάση στο πλαίσιο των σημερινών δεδομένων. Ο "Θείος" το προχώρησε κάπως περισσότερο, καθώς βλέπει συγκριτικά έξω απ' τον ελλαδικό μικρόκοσμο, το τι συνέβη, τηρουμένων των αναλογιών αλλού, όταν πέρασαν από αντίστοιχο στάδιο πολλαπλών μετασχηματισμών.
  Η πρόταση του Ροδινού για την απλή αναλογική προδίδει αναγκαίο ΡΕΑΛΙΣΜΟ. Η εφαρμογή της απαιτεί προσγείωση, παιδεία, διάθεση πραγματισμού και τεκμηριωμένο λόγο. Ο "Θείος" τα συνοψίζει όλα αυτά στον όρο "προγραμματικός λόγος". Η πρωτόγνωρη εμπειρία της τρέχουσας τρικομματικής κυβερνητικής συνεργασίας εμπεριέχει τέτοια στοιχεία. Ακόμη κι η υπομονή του λαού μπορεί να αναγνωστεί υπ' αυτό το πρίσμα. Προέκυψε όμως από αδήριτη ανάγκη. Όταν το πλαίσιο θα είναι πια δεδομένο οι πολιτικές προτάσεις που θα προκύψουν θα είναι επεξεργασμένες διαφορετικά. Θα ενέχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένο στόχο με αρχή, μέση και τέλος κι όχι βερμπαλιστικούς αφορισμούς. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία ο χώρος για τους "πελάτες" και τους πολιτικούς αγύρτες θα σμικρύνει και θα αναδειχθούν οι πολίτες. Αυτή είναι κι η πρόκληση για την αστική δημοκρατία στη χώρα μας. Να λειτουργήσει ως τέτοια. Ως κράτος δικαίου.
  Στην Ευρώπη, στην οποία ανήκουμε συστατικά, τα πράγματα αλλάζουν. Με τους δικούς τους αργούς ρυθμούς. Αλλά κάτι κινείται. Κι η αλήθεια είναι, ότι είναι η Ευρώπη αυτή που πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις μας αυτή τη στιγμή. Τα μηνύματα, δειλα δειλά, είναι ολοένα και πιο θετικά και πιο συχνά. Ο πληθωριστικός ανδρεοπαπανδρεϊσμός έληξε. Τίποτε ευτυχώς δε θα είναι όπως πριν. Αλλά κι όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Αξιοσύνη χρειάζεται κι αλήθεια, δικαιοσύνη. Για να εμπεδωθού πρέπει να μείνουμε στο παιχνίδι.
  Θεωρώ ότι ο Σαμαράς αγωνίζεται να κρατήσει τη χώρα πάνω στο τρένο, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με περισσή αυταπάρνηση ως πραγματικός ευπατρίδης αστός πολιτικός. Ασφαλώς αυτή η Ευρώπη δεν είναι το όραμά μας. Αλλά για να την αλλάξουμε, θα πρέπει κι αυτή να υπάρχει κι εμείς να είμαστε μέσα.

 51. zame avatar
  zame 23/10/2012 02:31:46

  ΑΜΟΡΓΟΣ 11:21 pm +++ χαχαχααα..καλοοο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.