#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/09/2012 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο μύθος της μεγάλης φοροδιαφυγήςΗ μοίρα μου φαίνεται το έχει να γράφω συνεχώς αιρετικά κείμενα! Δεν εξηγείται αλλιώς ο μαζοχισμός που με οδηγεί να αμφισβητώ γενικώς παραδεδεγμένες αλήθειες ή να προσπαθώ να ανατρέψω θεσμικούς μύθους της ελληνικής κοινωνίας με τους οποίους γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές νεοελλήνων. Στο σημερινό σημείωμα, λέω να καταπιαστώ με τον μύθο της μεγάλης και γενικευμένης φοροδιαφυγής και να προσπαθήσω να τον θέσω στις σωστές του διαστάσεις (πάντα κατά την ταπεινή μου γνώμη). Μένει σε σας, τους αναγνώστες, να δικαιώσετε ή να αμφισβητήσετε τους ισχυρισμούς μου.

Όλοι μας ζούμε μέσα στην ίδια κοινωνία, συναλλασσόμαστε λίγο – πολύ με τους ίδιους ανθρώπους, και έχουμε μέσες – άκρες ταυτόσημες εμπειρίες για την λειτουργία αυτού που αποκαλούμε «αγορά». Τα τελευταία χρόνια, η δική μου εμπειρία λέει πως σε επίπεδο αποδείξεων λιανικής πώλησης τα πράγματα έχουν βελτιωθεί τα μάλα. Σε σημείο που να μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι πλέον δεν υπάρχει μαζική και συστηματική αποφυγή έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης από τα καταστήματα. Οι πάντες σχεδόν, από τον περιπτερά της γειτονιάς, μέχρι το μεγάλο ΣΜ της πόλης, κατά κανόνα, κόβουν τις αντίστοιχες με τις αγορές μου αποδείξεις.

Κραυγαλέα εξαίρεση αποτελεί ο φούρνος της γειτονιάς μου! Στις (ολιγοήμερες) καλοκαιρινές διακοπές μου ελάμβανα, προς μεγάλη μου έκπληξη, απόδειξη για όλες τις αγορές μου, είτε σε είδη (περίπτερα, σουβλατζίδικα, μίνι-μάρκετ, κλπ), είτε σε υπηρεσίες (ξαπλώστρες, ενοικιαζόμενο δωμάτιο, κλπ). Μάλιστα, κατά διηγήσεις ντόπιων, το άκρως τουριστικό μέρος όπου κατέλυσα, «μετρούσε» ήδη από την αρχή της σεζόν, τρεις περιπτώσεις κλεισίματος τουριστικών επιχειρήσεων εξαιτίας της μη συμμόρφωσης σε αυτή την υποχρέωσή τους!

Τι δηλούν αυτά τα εμπειρικά δεδομένα, που δεδομένου πως δεν υπάρχει κανείς λόγος «ειδικής μεταχείρισης» του γράφοντος, μάλλον μπορούν να αναχθούν σε πανελλήνια πραγματικότητα; Ότι απέμειναν λίγα μέρη, «στέκια» και «μαγαζιά», κυρίως στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και σε τουριστικές τοποθεσίες ή στην Αθήνα, που ασκούν ακόμη το άλλοτε προσφιλές «σπορ» της μη έκδοσης αποδείξεων λιανικής. Αυτά είναι γνωστά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και με την ανάλογη πολιτική βούληση και διάθεση επιπλέον ελεγκτών (έστω προερχομένων και από τις περιβόητες μετατάξεις), το φαινόμενο θα μπορούσε εύκολα να περιοριστεί στο επίπεδο των άλλων αναπτυγμένων οικονομικά χωρών. Βέβαια, υπάρχει επιπλέον το ζήτημα, αν τα ποσά των αποδείξεων που κόβονται, δηλώνονται τελικά και ως εισόδημα στην εφορία και καταβάλλεται ο ανάλογος ΦΠΑ αλλά αυτό είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο», ονομάζεται κατά περίπτωση φοροκλοπή ή φοροαποφυγή και αφορά εντελώς και ειδικώς την λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του κράτους και ουδόλως την ίδια την λειτουργία της αγοράς.

Απομένουν κατά βάση δύο ακόμη «πηγές» μαζικής φοροδιαφυγής. Η μία έχει σχέση με έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών από  τεχνίτες (ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, μηχανικούς αυτοκινήτων, κλπ) και ελεύθερους επαγγελματίες (ιατρούς, δικηγόρους, φοροτεχνικούς, καθηγητές κλπ). Η άλλη αφορά την κυκλοφορία του «κατάμαυρου» χρήματος που προέρχεται από παράνομες πράξεις είτε Δημοσίων Υπαλλήλων (ιατροί του ΕΣΥ με τα «φακελάκια», φαρμακευτικές εταιρείες με τα «δωράκια» προς ιατρούς του ΕΣΥ, δημόσιοι λειτουργοί με το «λαδάκι» και το «γρηγορόσημο», διορισμένοι καθηγητές με τα «ιδιαίτερα», κλπ) είτε κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου (παραεμπόριο, παράνομο στοίχημα και άλλες σοβαρές ποινικώς κολάσιμες παράνομες δραστηριότητες). Δυστυχώς και στις δύο αυτές πηγές, είμαστε συνήθως συνειδητά «συνένοχοι» και όλοι εμείς οι λήπτες των ανωτέρω υπηρεσιών. Είμαστε συνένοχοι, στο βαθμό που δεν ζητούμε τις ανάλογες αποδείξεις είτε από φόβο και ατολμία (εξαντλώντας όλο  το μένος μας στον μικρομαγαζάτορα της γειτονιάς) είτε από συμφέρον, επωφελούμενοι έτσι ενός ποσοστού του ΦΠΑ που θα πληρώναμε. Είμαστε επίσης συνένοχοι, όταν επιλέγουμε να πληρώσουμε ιδιαίτερα σε διορισμένους καθηγητές του δημοσίου (που εξ ορισμού ξέρουμε ότι θα είναι «μαύρα»), όταν δεν καταγγέλλουμε τον «φακελάκια» ιατρό του ΕΣΥ, όταν «σκάμε» το γρηγορόσημο και όταν «στάζουμε» το λαδάκι στον εφοριακό ή τον μηχανικό της πολεοδομίας για να κάνουν τα στραβά μάτια στην μικρή ή μεγάλη παρανομία μας, όταν γεμίζουμε το ρεζερβουάρ του φορτηγού, του αγροτικού ή του τρακτέρ με πετρέλαιο θέρμανσης. Ανάλογη ευθύνη φυσικά, φέρουν και οι «συνάδελφοι» των ανωτέρω κρατικών λειτουργών, που γνωρίζοντας την «μαύρη» απασχόληση των συναδέλφων τους, κυριολεκτικά ποιούν την «νήσσα» είτε από έλλειψη ευαισθησίας και καλώς νοούμενου πατριωτισμού είτε από μια αίσθηση τρόπον τινά, κακώς νοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης. Είναι κρίμα λοιπόν να φορτώνουμε στην «αγορά» και στον «κακό» ιδιωτικό τομέα, πρακτικές και συγγνωστές παρανομίες δεκαετιών στις οποίες όλοι λίγο – πολύ συμμετέχουμε ασμένως και αδιακρίτως. Πρακτικές και παρανομίες που εν πολλοίς, η αδιαφορία (στην καλύτερη περίπτωση) και η φανερή εχθρότητα (στην χειρότερη) για αυτό που αποκαλούμε «Ελληνικό Κράτος», έχουν παγιώσει στην συνείδηση των περισσοτέρων από εμάς ως θεμιτές και εν τέλει «συμπαθητικές».  Για την φοροδιαφυγή του κοινού ποινικού δικαίου δεν θα γράψω οτιδήποτε, καθώς είναι ίδιας φύσης είτε μιλάμε για την Ελλάδα είτε για την προηγμένη οικονομικά Γερμανία.

Μένει τέλος η «επιστημονική» φοροδιαφυγή που συντελείται στους κόλπους μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, με μεθόδους και τρόπους (τριγωνικές συναλλαγές, υπερτιμολογήσεις, υποτιμολογήσεις, πλαστά και εικονικά στοιχεία, κλπ), γνωστούς στα οικονομικά επιτελεία και στους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Η πάταξη αυτής της «επιστημονικής» φοροδιαφυγής, είναι το σημαντικότερο στοίχημα της κυβέρνησης και απαιτείται γι αυτό, πολιτική βούληση και αυστηρές τιμωρίες.

Από τα ανωτέρω εκτεθέντα, γίνεται φανερό πως η φοροδιαφυγή: δεν έχει την έκταση που πιστεύουμε όλοι, δεν είναι σύμπτωμα της «αγοράς» αλλά νόσος του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού του κράτους, στην μεγαλύτερη έκτασή της δεν αφορά μονάχα την αγορά αλλά όλους τους πολίτες – καταναλωτές και τέλος, μπορεί να συλληφθεί εύκολα αν το κράτος θεσπίσει διαφανείς κανόνες ελέγχου και αυστηρές τιμωρίες, εκμεταλλευτεί την διεθνή εμπειρία και επιδείξει την ανάλογη πολιτική βούληση. Προϋπόθεση βεβαίως γι αυτό, είναι η θέσπιση ενός νέου, δίκαιου και απλού φορολογικού συστήματος και λογικών και αποδεκτών ποσοστών ΦΠΑ.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 17/09/2012 09:44:37

  Οταν λές "δέν είναι σύμπτωμα τής αγοράς" ποιάν (αγορά) ακριβώς εννοείς;
  Αυτήν πού εξυπηρετεί τήν 'οικονομία' (πού επίσης ωφείλεις νά επεξηγήσεις) πού προυποθέτει 'οίκον' συγκεκριμένο ή τήν εγκληματική καί ανώνυμη ελίτ πού ελέγχει τό παγκόσμιο καζίνο;

  • Θthymios avatar
   Θthymios @ ειδωλοκλάστης 17/09/2012 14:28:27

   "ο μύθος της μεγάλης φοροδιαφυγής" τά 'χει πεί και η Ο.Α.Κ.Κ.Ε.

   • ειδωλοκλάστης avatar
    ειδωλοκλάστης @ Θthymios 17/09/2012 14:40:55

    Πρός τόν akenaton τό σχόλιο, σύζυγο τής Νεφερτίτης καί πρώτο διδάξαντα, κατά τάς γραφάς (εδώ γελάνε), τού μονοθεϊσμού, λάτρη τών επιστημών καί, ενδεχομένως, αμφί.
    Οτι καί νά'ναι/ήταν, αφού γράφει ελληνικά πρέπει νά χρησιμοποιεί σωστά τίς λέξεις.

    • akenaton avatar
     akenaton @ ειδωλοκλάστης 17/09/2012 17:57:13

     Προσπαθούμε, αγαπητέ μου, προσπαθούμε να τις χρησιμοποιούμε σωστά. Για όσα ρωτάτε παραπάνω, ανοίξτε κανένα λεξικόν. Ήταν αμφί ο Ακενατόν; Ηβοί, Τι πάθαμε οι λωλοί!

 2. mv avatar
  mv 17/09/2012 09:53:40

  Μάλλον ζω σε διαφορετική χώρα.
  Η φοροδιαφυγή συνεχίζει να οργιάζει.
  Δεν έχω παρατηρήσει καμία απολύτως αλλαγή.

  Το εντυπωσιακό είναι ότι βλέπω πολίτες να μην απαιτούν να πάρουν απόδειξη.
  Την ίδια ώρα που γκρινιάζουν για τις περικοπές στους μισθούς τους, την ίδια ώρα αποδέχονται να μην πάρουν απόδειξη ! Παραλογισμός.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ mv 17/09/2012 13:26:25

   Μοιράζομαι την ίδια διαπίστωση. Τόσο ως προς την (μη) έκδοση αποδείξεων -τις οποίες, σε πλείστες όσες περιπτώσεις ειδικά μικροαγορών, αναγκάζομαι να ζητήσω-, όσο και ως προς το ότι λίγοι παίρνουν τις αποδείξεις, ακόμα και όταν αυτές κόβονται.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Αυριανιστής 17/09/2012 17:48:15

    Η ευθύνη είναι και ημών των καταναλωτών.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ mv 17/09/2012 21:29:02

   +++

 3. papanikolis avatar
  papanikolis 17/09/2012 10:11:08

  Από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι ο μύθος της φοροδιαφυγής σε ποσοστά πολύ υψηλότερα από άλλες χώρες της ΕΕ. Όχι ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή αλλά όχι στην έκταση στην οποία εμφανιζόταν και όχι τόσο υψηλότερη συγκριτικά με άλλες χώρες π.χ. Ιταλία. Δυστυχώς το ‘θέμα’, που έχει αφετηρία πολλά χρόνια πριν, με αποκορύφωμα τα 30 και πλέον δις που ανέμενε ο Παπανδρέου, συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που ζητά ενισχυμένα φορολογικά έσοδα από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με μόνο αποτέλεσμα δυστυχώς την επιβολή νέων φόρων.

  Τώρα ακριβώς αυτοί που μιλούσαν για τεράστια φοροδιαφυγή είναι αναγκασμένοι να τα μαζέψουν διότι δεν προσφέρουν υπηρεσία στην χώρα και το γνωρίζουν.

  Και πάλι τονίζω, για να μην παρεξηγηθούμε, ότι και φοροδιαφυγή υπάρχει και είναι αναγκαίο να στελεχωθούν οι φοροελεγκτικοί και φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί. Αλλά δεν πρόκειται να λυθούν έτσι όλα τα προβλήματα. Διότι έτσι παρουσιαζόταν η κατάσταση πριν λίγα χρόνια και το ξέρουμε όλοι οι παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ.

 4. αλέξανδρος παύλιος avatar
  αλέξανδρος παύλιος 17/09/2012 10:13:35

  Πολύ καλό άρθρο. Επειδή πολλοί δεν γνωρίζουν καταστάσεις σε άλλες χώρες και πιπιλίζουν ότι πλασάρεται παραθέτω τα εξής. 'Εχοντας ζήσει 20 χρόνια στις ΗΠΑ σας βεβαιώνω ότι επαγγέλματα όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες για πλακάκια, πατώματα και ότι σχετίζεται με επισκευές στο σπίτι σχεδόν ποτέ δεν δίνουν αποδείξεις. Και σε μια χώρα που η εφορία (IRS) είναι ισχυρότερη του FBI. Δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να φοροδιαφεύγουν εδώ, αλλά μή παρουσιάζομε ότι αυτό είναι φαινόμενο της διαφθαρμένης Ελλάδας και μόνο. Αυτό επίσης δείχνει και το βαθμό δυσκολίας να ελέγξει κανείς αυτά τα επαγγέλματα.

  • ΚΔΣ avatar
   ΚΔΣ @ αλέξανδρος παύλιος 17/09/2012 16:01:36

   Μα τους πληρώνεις με μετρητά; Αν τους πληρώνεις με τσεκ η απόδειξη δεν έχει νόημα. Η απόδειξη άλλωστε στην Αμερική δεν είναι φορολογικό στοιχείο. Απλώς αποδεικνύει ότι εξόφλησες για να μην σου ζητήσουν το ίδιο ποσό δεύτερη φορά. Συνήθως σου βάζουν μια σφραγίδα στο τιμολόγιο (invoice). Επίσης στην Αμερική δεν υπάρχει ΦΠΑ. Υπάρχει sales' tax αλλά δεν ξέρω αν επιβάλλεται και στις υπηρεσίες. Για εξήγησέ μας καλύτερα.

   • αλέξανδρος παύλιος avatar
    αλέξανδρος παύλιος @ ΚΔΣ 17/09/2012 23:30:45

    Ναι τους πληρώνεις μετρητά. Μιλάμε βέβαια για πληρωμή σε ένα τεχνίτη και όχι σε μια επιχείρηση που έχει τεχνίτες και στους στέλνει. Και αυτά περί ελέγχου στοιχείων διαβίωσης και τεκμήρια κλπ. είναι ελληνικές πατέντες. Το Αμερικάνικο κράτος δεν σου ζητάει να κρατάς αποδείξεις διαβίωσης, ούτε πόσα κυβικά είναι το αυτοκίνητό σου και τέτοια παλαβά για να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Και για να ξέρουμε και για κάθε μέλος της οικογένειας αφαιρούνται $3650 από τη φορολογική σου δήλωση (4 επί 3650 για τετραμελή οικογένεια), και επιδομα οικονομικής ανάπτυξης υπάρχει που επίσης αφαιρείται από το εισόδημά, και τα έξοδα πανεπιστημίου των παιδιών σου αφαιρούνται κλπ. Και πιο σημαντικό διαβάζεις το φορολογικό κώδικα και λες έχει νόημα, καταλαβαίνεις γιατί έχει μπεί κάθε γραμμή.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ αλέξανδρος παύλιος 17/09/2012 17:28:38

   Δεν έχουν ΦΠΑ οι υπηρεσίες στις ΗΠΑ. Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται μέσω διασταύρωσης στοιχείων και εξόδων διαβίωσης. Αν είχε γίνει και εδώ δε θα υπήρχε το αίσχος της ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ φοροδιαφυγής που απορώ για τη λογική της ύπαρξης ενός άρθρου που μιλάει ενάντια στο μόνο σίγουρο πράγμα στην Ελλάδα. Την ασυδοσία όσων μπορούν να φοροδιαφύγουν...

   • akenaton avatar
    akenaton @ Γεώργιος Τ. 17/09/2012 22:00:01

    Η άποψή μου είναι πως η φοροδιαφυγή μειώνεται σταθερά, όσο εξαφανίζεται το εύκολο "μαύρο" χρήμα που την υπέθαλπε τόσα χρόνια. Σε λίγο που θα αρχίσουμε να ζητάμε αποδείξεις και από τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως οφείλουμε άλλωστε, θα μειωθεί πιστεύω στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Όλες αυτές οι πηγές της φοροδιαφυγής που αναφέρονται παραπάνω, πλήττονται πια από την οικονομική δυσπραγία των πολιτών και τα "μαύρα" εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών συρρικνώνονται ραγδαία.

 5. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 17/09/2012 10:14:02

  - Η νόμιμη φοροαποφυγή μπορεί να αποφέρει πολύ μεγαλύτερα έσοδα από το κηνύγι της μπυραρίας που δεν κόβει απόδειξη.
  - Το λαθρεμπόριο καυσίμων είναι τεράστιο σε ποσοστό του ΑΕΠ και εκεί κάνουνε την πάπια γιατί τα ψάρια είναι πολύ μεγάλα
  - Το παραεμπόριο είναι άλλη μεγάλη πηγή εσόδων εν πολλοίς ανέγγιχτη

  Πέραν αυτών υπάρχει και η σχετικά ακαμψία του φορολογικού πλαισίου. Π.χ. Υπάρχει ανάγκη στην αγορά για ιδιαίτερα μαθήματα. Αυτή η ανάγκη πρέπει να καλυφθεί. Αντί να βάζεις τον άνεργο εκπαιδευτικό να ανοίγει βιβλία στην εφορία και να πληρώνει ΤΕΒΕ, περαιώσεις, λογιστές και άλλες αηδίες, για 15 ευρώ την ώρα απλοποίησε τις διαδικασίες ώστε και απόδειξη να κόβει, και ΦΠΑ να εισπράττεις και φόρο εισοδήματος που θα δηλώνεται. Ακόμα και τον εν ενεργεία εκπαιδευτικό, για τον οποίο είναι παράνομο να διδάσκει εξωσχολικά, άλλαξε το πλαίσιο και ρποσάρμοσέτο στην πραγματικότητα.

  Υποχρέωσε τους πάσης φύσεως επεγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες κατ' οίκον να έχουν "μηχανάκι" που να δέχεται χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, όπως γίνεται αλλαχού.

  Υπάρχουν πολλές απλές λύσεις. Αλλά αν δε ζητάει ο κόσμος απόδειξη ή υποκύπτει στον πειρασμό έκπτωση χωρίς απόδειξη, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Την "έκπτωση" την πληρώνει στο τέλος με χαράτσια και έκτακτες εισφορες. Και μετά διαμαρτύρεται...

  • ΣΤΑΦ avatar
   ΣΤΑΦ @ Γιάννης Φαίλτωρ 17/09/2012 13:52:29

   Συμφωνώ απόλυτα! Σε ό,τι αφορά τους "ιδιαιτεράδες" εκπαιδευτικούς του δημοσίου, θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει με τους διορισμένους στην εκπαίδευση γυμναστές: σε αυτούς επιτρέπεται να έχουν και άλλες δραστηριότητες (προπονητές, δάσκαλοι χορού, φυσιοθεραπευτές κ. α.) για τις οποίες φορολογούνται.

  • winemaker avatar
   winemaker @ Γιάννης Φαίλτωρ 17/09/2012 16:42:23

   Το πιο σωστό μέτρο είναι να λείψει το μετρητό από την αγορά. Να υπάρχουν μόνο κάρτες και επιταγές. Ποιος όμως θέλει να το εφαρμόσει? Εγώ εδώ και 14 μήνες ζήτησα μηχανάκι από την τράπεζα ( τους είπα αν γίνετε να το αγοράσω κιόλας) και ακόμα να μου απαντήσουν.

 6. GO avatar
  GO 17/09/2012 10:16:38

  Η φοροδιαφυγή είναι τεράστια. Δεν υπάρχει επιχείρηση χωρίς μαύρο ταμείο και μαύρες συναλλαγές.

  • akenaton avatar
   akenaton @ GO 17/09/2012 17:47:08

   Υπάρχει! Η δική μου. Και χιλιάδων άλλων. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 17/09/2012 10:29:46

  Διαβάζοντας προσεκτικά το άρθρο, βλέπει κανείς ότι το περιεχόμενο αναιρεί τον τίτλο. Διότι τα ποσά που διακινούνται χωρίς απόδειξη είναι πραγματικά τεράστια, αν μπουν μέσα μαστόροι, ηλεκτρολόγοι, γιατροί, κάθε είδους παρεχόμενες υπηρεσίες. Αλλά και στη λαϊκή, πολλοί έμποροι δεν δίνουν αποδείξεις, ας μην μιλήσουμε για ταξιτζήδες.
  Άρα, δεν είναι μύθος η μεγάλη φοροδιαφυγή, η πραγματικότητα είναι.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΒΙΣ 17/09/2012 17:46:15

   Δεν είναι πια τόσο τεράστια! Το πάρτι άρχισε να "σώνεται" πιστέψτε με.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΒΙΣ 18/09/2012 09:17:36

   Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αν κοπεί απόδειξη τότε ο ελ. επαγγελματίας πρέπει να εισπράξει ακριβώς το διπλό. Εγώ που τα λογάριασα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι για να βγάλει ένας ελ. επαγγελματίας 100 Ευρώ καθαρά μεροκάματο πρέπει να εισπράξει με απόδειξη τουλάχιστον 218. Αν δε έχει και τέλη όπως οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι τότε το ποσόν εκτινάσσεται στα ύψη. Δεν υπάρχει όριο διότι δεν ξέρεις πόσα είναι τα χαρτόσημα, παράβολα, τέλη κλπ.

   Αν λοιπόν θέλετε αποδείξεις θα πρέπει να το λέτε ρητά όταν ρωτάτε. Πείτε μου σας παρακαλώ πόσο θα κοστίσει αυτό με απόδειξη και πόσο χωρίς απόδειξη. Στη συνέχεια κάντε αυτό που σας συμφέρει καλύτερα. Το να πετροβολάτε όμως τον άλλο και να ζητάτε να σας κόψει απόδειξη και να πληρώσει ΦΠΑ και λοιπά έξοδα από την τσέπη του για να καταλήξει το μεροκάματο που θα του μείνει για να ζήσει στα 30 Ευρώ δεν είναι σωστό.

 8. Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) avatar
  Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) 17/09/2012 10:57:45

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Η φοροδιαφυγή είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ! Ακόμη και σήμερα υπάρχουν " επιχειρήσεις " που κινούνται στο σκοτάδι, χωρίς βιβλία, χωρίς κανενός είδους νομιμοποίηση και όμως υφίστανται και επιβιώνουν και δεν είναι μόνο παροχής υπηρεσιών που είναι εύκολο να γίνει, είναι και κατασκευαστικές, μεταποιητικές, εμπορικές ....
  Προφανώς αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δεν υπάρχει γενικευμένη αντίδραση στα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα, υπάρχουν κάποια " αφεντικά " και " εργαζόμενοι " που δεν τους αγγίζουν, και είναι πολλοί!!!

 9. kotstak avatar
  kotstak 17/09/2012 11:22:58

  Πριν δυο χρόνια, σε μια πρόταση που είχα κάνει για την μετοχοποίηση του χρέους, είχα γράψει για τη φοροδιαφυγή:

  “Η φοροδιαφυγή είναι εφεύρημα των πολιτικών που την επικαλούνται.
  Την χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους.
  Με απίστευτο θράσος δε, δηλώνοντας πως αυτήν τη φορά θα την πατάξουν, διεκδικούν την επανεκλογή τους.
  Είναι η καλύτερη απόδειξη της αδυναμίας τους να κατανοήσουν όλες τις διαστάσεις του προβλήματος.
  Την αίσθηση εκτεταμένης φοροδιαφυγής την έχουν αποκτήσει από τον περίγυρό τους.
  Όμως δεν είναι αυτή η πραγματικότητα.
  Το σημαντικότερο όμως είναι άλλο.
  Μέσω των πολιτικών αποκτούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αυτήν την λανθασμένη εντύπωση και αυτό, δυστυχώς, θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για την πατρίδα μας.”

  Η ώρα των επιπτώσεων ήρθε.

  • GO avatar
   GO @ kotstak 17/09/2012 11:54:32

   Ιδού ένα μικρό παράδειγμα τεράστιας διακίνησης μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής:
   Προϊόν είναι τοποθετημένο, επί σειρά ετών, σε αλυσίδα Super Market, σε ράφι στο ύψος του ματιού. Ξαφνικά, τοποθετείται σε ράφι στο ύψος της σόλας του παπουτσιού και κάποιο άλλο, ανταγωνιστικό, καταλαμβάνει την περίοπτη θέση.
   Αέρας, αέρας πολλών beauforts μαύρων χρημάτων, αφορολόγητος.

   • kotstak avatar
    kotstak @ GO 17/09/2012 12:52:10

    Το χρήμα, στον κύκλο που κάνει, βρίσκεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στο δημόσιο από την αναλογία που πρέπει. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ευημερούν, όχι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
    Στο παράδειγμα που ανέφερες, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η εταιρεία Α ανταγωνίζεται αθέμιτα την εταιρεία Β. Αυτός ο οποίος έδωσε μαύρα (εάν έδωσε), μη εμφανίζοντας ένα “έξοδο” έχει εικονικά κέρδη και φορολογείται αυτός. Το δημόσιο δεν χάνει.
    Το Super Market δεν έχει "μαύρα" έσοδα. Την “μίζα” την παίρνουν οι διευθυντές.
    Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με το “γρηγορόσημο”. Αυτός που το δίνει ανταγωνίζεται αθέμιτα κάποιον άλλον, πληρώνει όμως επιπλέον φόρο μη εμφανίζοντας όλα τα “έξοδα”.

   • kotstak avatar
    kotstak @ GO 17/09/2012 12:55:20

    Το χρήμα, στον κύκλο που κάνει, βρίσκεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στο δημόσιο από την αναλογία που πρέπει. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ευημερούν, όχι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
    Στο παράδειγμα που ανέφερες, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η εταιρεία "Α" ανταγωνίζεται αθέμιτα την εταιρεία "Β". Αυτός ο οποίος έδωσε "μαύρα" (εάν έδωσε), μη εμφανίζοντας ένα “έξοδο” έχει εικονικά κέρδη και φορολογείται αυτός. Το δημόσιο δεν χάνει.
    Το Super Market δεν έχει μαύρα έσοδα. Την “μίζα” την παίρνουν οι διευθυντές.
    Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με το “γρηγορόσημο”. Αυτός που το δίνει ανταγωνίζεται αθέμιτα κάποιον άλλον, πληρώνει όμως επιπλέον φόρο μη εμφανίζοντας όλα τα “έξοδα”.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ GO 17/09/2012 13:18:34

    GO, εξ όσων γνωρίζω για τις Αλυσίδες Τροφίμων: η κάθε περίοπτη εμπορική θέση, η λεγόμενη «Προβολή», πληρώνεται αδρά από την εκάστοτε διαφημιζόμενη εταιρεία έναντι τιμολογίου(ων), καθώς τα ποσά δαπανών διαφήμισης εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος.

   • kouvari avatar
    kouvari @ GO 17/09/2012 16:28:24

    Merchandising.....!

 10. Πηνελόπη avatar
  Πηνελόπη 17/09/2012 11:29:26

  Στην Αθήνα μπορεί να είναι όπως τα λες ,στη επαρχία όμως κανείς μα κανείς δεν κόβει αποδείξεις εκτός από τα SUPER MARKET. Η φοροδιαφυγή ξεπερνάει το 95%.Πήγαινε στις λαικές τις έχουν μέσα στα ευτοκίνητα.Βεβαια θα συμφωνήσω ότι η ευθύνη βαραίνει και μας πού δεν ζητούμε.Ας σκεφτούμε ότι αν βουλιάξουμε θα βουλιάξουμε όλοι μαζύ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Πηνελόπη 17/09/2012 17:45:13

   Στην επαρχία ζω, σε μεγάλη πόλη. Στα χωριά υπάρχει φοροδιαφυγή αλλά είναι τα ποσά μικρά όπως και οι τζίροι.

 11. franc avatar
  franc 17/09/2012 11:45:55

  Πολύ εμπεριστατωμένο το άρθρο σου Akenaton!
  Το σημαντικώτερο τώρα είναι να δούμε ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ του κάθε είδους φοροδιαφυγής που περιέγραψες στο συνολικό χρέος που καλείται να πληρώσει ακόμα και εκείνο το σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που δεν φοροδιαφεύγει!!!.
  Δεν είμαι ειδικός επί του θέματος, οπότε άποψη θα εκφράσω, βασισμένη σε γενικές πληροφορίες σαν αυτές που έχουμε όλοι ως πολίτες. Το ιδανικό θα ήταν να κάνει επ' αυτού μια εμπεριστατωμένη έρευνα κάποιος ειδικός φορέας, πχ. το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
  Απ΄όσα λοιπόν έχω διαβάσει ή ακούσει, η "Επιστημονική φοροδιαφυγή" στην οποία θα πρέπει να προσθέσουμε την φοροδιαφυγή ακόμα και φυσικών προσώπων μέσω των Offshore εταιρειών που είναι και η πιο σημαντική, έχει το ρεκόρ που ξεπερνά αναμφισβήτητα το 80% και αγγίζει το 90% της συνολικής φοροδιαφυγής. Μάλιστα ο ίδιος ο Στέφανος Μάνος όταν ήταν υπουργός οικονομικών είχε πεί οτι η φοροδιαφυγή των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών ισούται περίπου με τα κίνητρα που το κράτος θα τους είχε τους δώσει( ως ΩΦΕΙΛΕ προσθέτω εγώ) ακριβώς για να τονώσει την επιχειρηματικότητα, δημιουργωντας τα κατάλληλα buissines plans όπως έκανε κάποτε η Ιρλανδία. Αν σ' αυτά προσθέσουμε το γεγονός οτι ενα σημαντικό μέρος από τα αποκρυπτόμενα έσοδα αυτής της κατηγορίας πολιτών διατίθεται απο τους ιδιους για να αναπληρώσει κρατικές δαπάνες που θα ήταν υποχρεωμένο να κάνει το κράτος αν τα είχε εισπράξει (Περίθαλψη, φροντιστήρια, ιδιωτικοί παιδ. σταθμοί, ιδιωτική ασφάλιση, αποζημίωση ανεργίας), ίσως τελικά αυτή η κατηγορία φοροδιαφυγής να μην υπερβαίνει το 5%.
  Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να εξαλειφθεί. Πρώτα όμως συλλαμβάνεις έστω και το μισό του 90%, οπότε λύνεις το οικονομικό σου πρόβλημα ως κράτος, και στη συνέχεια το 5% .Το οποίο, αν ως κράτος συλλάβεις έστω και την μισή "επιστημονική φοροδιαφυγή", θα εξαφανιστεί μόνο του, όπως συμβαίνει στις Ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού όπου οι Ελληνες ελεύθεροι επαγγελματίες είναι συνεπέστατοι φορολογούμενοι αφού το κρατος που τους τα παίρνει, τους εξασφαλίζει απόλυτα όλα αυτά που δεν τους εξασφαλίζει το κράτος στην Ελλάδα...

 12. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 17/09/2012 11:59:52

  Κύριε αρθρογράφε την πρόσφατη μελέτη αμερικανικού πανεπιστημίου την είδατε? Συνέκρινε τα ποσά των φορολογικών δηλώσεων με τα ποσό που χορηγούσαν οι τράπεζες. Οι αμερικάνοι τελικά συμπέραναν ότι πράγματι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι μεγάλου βεληνεκούς.

  • kotstak avatar
   kotstak @ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 17/09/2012 17:45:20

   Το συμπέρασμα των αμερικάνων καθηγητών και των φοιτητών τους είναι λανθασμένο.
   Θεώρησαν, εσφαλμένα, ότι οι τράπεζες χορηγούν τα δάνεια ορθολογικά.
   Οι τράπεζες χορηγούσαν τεράστια δάνεια σε παρασιτικές επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και αυτές με τη σειρά τους έδιναν υπερβολικά μεγάλους μισθούς σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
   Οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν αγοραστική δύναμη που τους επέτρεπε να αγοράζουν αφειδώς εισαγόμενα.
   Όταν αγοράζει κάποιος εισαγόμενα, το χρήμα αυτό δεν ξανά-φορολογείται.
   Το ίδιο συμβαίνει και με τα καταναλωτικά δάνεια.
   Αυτοί που τα παίρνουν αγοράζουν εισαγόμενα και το χρήμα φεύγει.
   Εάν οι τράπεζες, χορηγούσαν δάνεια με πατριωτικά και ορθολογικά κριτήρια, το χρήμα αυτό θα έκανε περισσότερους κύκλους και θα φορολογείτο περισσότερες φορές.
   Οποιοσδήποτε αναλυτής ή μελετητής δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, θα βγάζει λανθασμένα συμπεράσματα.
   Αρνητικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών σημαίνει πως το χρήμα έφυγε. Κανονικά και με το νόμο.

   Από το συμπέρασμα που έβγαλαν οι αμερικάνοι, συμπεραίνω πως αυτοί που το έβγαλαν (το συμπέρασμα αυτό), δεν εμβαθύνουν, σκέπτονται επιφανειακά και επιπόλαια.

 13. Παστός Αστός avatar
  Παστός Αστός 17/09/2012 12:08:00

  Εύστοχη η ανάρτηση και μάλιστα σε ένα θέμα δαιμονοποιημένο.

  Οι φόροι που καταβάλει ένας πολίτης, οφείλουν να επιστρέφουν στον ίδιο.
  Καλή η θεωρία, αλλά με το μπλα μπλα, ξεχνάμε την αριθμητική!

  Ο πολίτης πληρώνει κυρίως έμμεσα (δηλαδή άνισα) και συνδυαστικά επί της αξίας:

  Το 1/7, σε ότι τρώει.
  Από 1/5 έως 1/2 σε ότι κερδίζει.
  Τα 2/3 σε καύσιμα και καπνό.
  Από 1/4 έως 1/5, σε ότι κληρονομεί.
  1/4 σε όλα τα άλλα.

  Το κράτος οφείλει να παρέχει ως ελάχιστο δίκαιο αντάλλαγμα, ένα πλαίσιο λειτουργίας: στην αγορά τροφίμων, στην κατανομή φόρων, στις μετακινήσεις, στη στέγη και στο εμπόριο, αντίστοιχα. Είναι σχεδόν 40 χρόνια που διαβουλευόμαστε για αυτά τα στοιχειώδη και ταυτόχρονα η «σχέση ποιότητας - τιμής» χειροτερεύει εις βάρος του πολίτη.

  Με δυό λόγια, δίνουμε τα διπλά για τις ίδιες ή χειρότερες υπηρεσίες.
  Δε γνωρίζω πως θα μπορούσαν να βαφτίσουν το φαινόμενο οι φωστήρες (φορο-διαφυγή, φορο-σπατάλη, φορο-μας πρήξατε), αλλά από εκεί τους λείπουν τα μισά από όσα ψάχνουν.-

 14. Χρ.Δ avatar
  Χρ.Δ 17/09/2012 12:09:44

  By the way οπως θα ελεγε και ο ογκολιθος της πολιτικης Κιμωνας...

  Δημοσιευση στο ΒΗΜΑ στις 16-8-2011:

  "Από εξονυχιστικό έλεγχο θα περάσει το ΣΔΟΕ όλα τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα των Πανεπιστημίων της χώρας, προκειμένου να συνεχίσει τους ελέγχους για φαινόμενα φοροδιαφυγής.

  Αφορμή, η έρευνα που διεξήχθη από το ΣΔΟΕ Ηπείρου σε ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου διαπιστώθηκε ότι 60 καθηγητές και 240 συνεργαζόμενοι ερευνητές απέκρυπταν πρόσθετες αμοιβές ύψους άνω του 1,8 εκατ. ευρώ, τις οποίες είχαν λάβει κατά την περίοδο 2009-2010.

  Σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ στο στόχαστρο εισέρχονται πλέον και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια, προκειμένου να γίνει έλεγχος στα ερευνητικά προγράμματα για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν φαινόμενα φοροδιαφυγής.

  Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα αφορούν πλέον και τις φορολογικές δηλώσεις πριν από το έτος 2009."
  .....για να μην ξεχνιομαστε...

 15. TasosC avatar
  TasosC 17/09/2012 12:40:00

  Το να πεις την άποψή σου από τα εμπειρικά σου δεδομένα (ο φούρνος της γειτονιάς μου, ο γνωστός φακελάκιας γιατρός ή έφορος, κ.λ.π ) έχει την αξία της, αλλά καλά θα είναι να μιλάμε με δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία είτε από το Υπουργείο Οικονομικών, είτε από διεθνής οργανισμούς:
  Αυτά απλά λένε το εξής για το έτος 2009:
  1) 500 χιλ. περίπου ελ. επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων (από υδραυλικούς έως γιατρούς) είχαν μ.ο 7500 χιλ. € εισόδημα (δλδ αφορολόγητοι). Ο πίνακας είναι δημοσιευμένος στο Βήμα της Κυριακής (πριν 2 εβδομάδες) και αν τον μελετήσει κάποιος ανακαλύπτει το θαύμα της επιβίωσης του Έλληνα.
  3) Διεθνές ίδρυμα φορολογικών μελετών (μου διαφεύγει το όνομα αυτή τη στιγμή αλλά μπορείς εύκολα να το επιβεβαιώσεις με ένα ΄΄ψαχτήρι΄΄) υπολογίζει πάλι για το 2009 την φοροδιαφυγή για τους ελ. επαγγελματίες σε 2-3 δεκάδες δις ευρώ.
  3) Οι αποδεδειγμένα διεφθαρμένοι Δ.Υ δεν υπερβαίνουν τους 2-3 χιλ. Είναι αυτοί που σκοπεύει να απολύσει (και καλά θα κάνει ) η κυβέρνηση. Όσοι παραπάνω υπάρχουν και δεν πιάνονται είναι γιατί υπάρχουν υπερδεκαπλάσιοι πολίτες - συναλλασσόμενοι (κυρίως στις ΔΟΥ και πολεοδομίες), οι οποίοι είναι εξίσου παράνομοι. Ως γνωστόν η διαφθορά θέλει τουλάχιστον δύο πλευρές. Δεν γίνεται στη sienens να κατηγορούμε και αυτόν που τα έδωσε και αυτόν που τα πήρε (εταιρία -πολιτικούς & Υπαλλήλους) και στην αντίστοιχη δοσοληψία Δ.Υ- πολιτών να φταίει μόνο η μία πλευρά.
  Καταγγείλετε άμεσα όλους τους επίορκους Δ.Υ. Μη συναλλάσσεστε μαζί τους. Γιατί αυτή η κυβέρνηση αφαίρεσε αρμοδιότητες από τον Ρακιντζή; Γιατί δεν λειτουργούν 1 χρόνο μετά το νέο νόμο για το δημόσιο (μισθολόγιο, προαγωγές, εφεδρεία, κ.λ.π) τα υπηρεσιακά συμβούλια επιλογής προϊσταμένων αλλά και τα πειθαρχικά ; Καθαρά πολιτική επιλογή δεν είναι για να διορίζουν προϊσταμένους με απλές αποφάσεις οι Υπουργοί, οι Περιφερειάρχες (ακόμη και οι Δήμαρχοι) και για να γλιτώσουμε και τους ''δικούς μας'' διωκόμενους;

  Αν λοιπόν ισχύουν αυτά που γράφω (δεκτή κάθε κριτική), τότε λοιπόν φίλε akenaton λυπάμαι, αλλά γενικότερα το ΄΄αιρετικό ΄΄ σου άρθρο δεν στέκει. Απλά μάλλον εκφράζει την πολλάκις διατυπωθείσα απέχθειά σου προς τους Δ.Υ.

  • VASILIS avatar
   VASILIS @ TasosC 17/09/2012 13:16:17

   Δεν είναι όλα όπως φαίνονται με την πρώτη ματιά. Ειδικότερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες που εμφανίζονται με χαμηλό εισόδημα αναφέρεται στο φυσικό πρόσωπο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος συμμετέχει σε εταιρικό σχήμα έχει φορολογηθεί στην πηγή.
   Παράδειγμα: Δύο ελεύθεροι επαγγελματίες συμμετέχουν ισομερώς σε ΟΕ. Τα δηλωθέντα κέρδη της ΟΕ είναι 40.000 ευρώ. Το ποσό των 20.000 φορολογείται αυτοτελώς και το υπόλοιπο ποσό των 20.000 μοιράζεται στα φυσικά πρόσωπα εταίρους από 10.000 . Έτσι οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες εμφανίζονται με ατομικό εισόδημα 10.000 ενώ στην ουσία είναι 20.000.

   • TasosC avatar
    TasosC @ VASILIS 17/09/2012 13:32:52

    Φίλε Βασίλη, όπως καταλαβαίνεις δεν είναι δυνατόν να έχω άποψη για πράγματα που δεν είναι της ειδκότητάς μου. Γι αυτό ανέφερα αφενός τον πίνακα του Υπ. Οικονομικών στο Βήμα και την μελέτη. Ενδεικτικά σου δίνω ένα Link, αλλά υπάρχει και σε δεκάδες άλλα : http://www.zougla.gr/greece/article/meleti-tis-forodiafigis-stin-elada-apo-panepistimio-tou-sikago
    Όπως έχω πει μέχρι να αποκτήσουμε αξιόπιστο σύστημα φορολόγησης και ανάλογη φορολογική συνείδηση όλοι, το μόνο (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) που μπορεί να μας σώσει είναι το περιουσιολόγιο. Τότε κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι σε μία δεκαετία που είχε συνολικό οικογενειακό εισόδημα μικρό (πχ. 1000 χιλ €) και απέκτησε 2 διαμερίσματα αντικειμενικής αξίας 200 χιλ.€ και δύο αυτοκίνητα αξίας 40 χιλ. € ότι έγινε με τζακ ποτ στο τζόκερ (δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες για δωρεές , κληρονομιές, κ.λ.π γιατί δεν έχει νόημα)

    • VASILIS avatar
     VASILIS @ TasosC 17/09/2012 14:30:10

     Αναφορικά με το δανεισμό των ελεύθερων επαγγελματιών η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Αυτό γιατί υπάρχουν όντως περιπτώσεις που εκταμιεύθηκαν μεγάλα δάνεια αναντίστοιχα του εισοδήματος, αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου με συνεχή δάνεια προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν προηγούμενα δάνεια. Έτσι φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν πάρα πολλά επιχειρηματικά ή άλλα δάνεια. Αν ήταν όλες οι περιπτώσεις όπως εμφανίζονται στη συγκεκριμένη μελέτη δεν θα υπήρχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θα υπήρχε η δυνατότητα εξυπηρέτησής τους από τα "μαύρα" εισοδήματα που επικαλείται.

    • akenaton avatar
     akenaton @ TasosC 17/09/2012 17:42:19

     Συμφωνώ για το περιουσιολόγιο. Υπάρχει ως έναν βαθμό (ακίνητα) και αν αξιοποιούνταν σωστά θα "έβγαζε" λαγούς με πετραχήλια!

  • akenaton avatar
   akenaton @ TasosC 17/09/2012 17:43:51

   Δέστε παρακάτω όσον αφορά τις "μελέτες" διεθνείς και εγχώριες (αν υπάρχουν). Απλές εκτιμήσεις βάσει εμπειρικών στοιχείων και αριθμών από ξένες χώρες είναι. Πάντως "μελέτες" δεν είναι!

 16. Βασίλης avatar
  Βασίλης 17/09/2012 12:56:22

  Θα συμφωνήσω με τον συγγραφέα.... Η φοροδιαφυγή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο την παρουσιάζουν. Οι περισσότεροι κόβουν αποδείξεις, ας μην γελιόμαστε. Ακόμα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν μάλιστα οι αποδείξεις "περνούσαν" και στην εφορία (ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες) η φοροδιαφυγή θα έφτανε σε μηδενικά επίπεδα. Οι μόνοι ασυμόρφωτοι και φυσικά οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες, δεν είναι άλλοι από τους ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, μπαρ, κλάμπ κλπ κλπ. Ας θυμηθεί κάποιος πότε πήρε απόδειξη τελευταία φορά από τέτοιου είδους κατάστημα, και τι τζίρους κάνουν.... Δεν ξέρω με ποιον τρόπο, αλλά αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Θεωρώ όμως οτι η φοροδιαφυγή είναι προτίστως θέμα κουλτούρας, νοοτροπίας, εκπαίδευσης και δευτερευόντως θέμα ανεπάρκειας των ελεγκτικών μηχανισμών.

 17. Πετρος Καρατζογλου avatar
  Πετρος Καρατζογλου 17/09/2012 13:12:49

  Γνωμη μου ειναι οτι δεν χρειαζεται τιποτα παραπανω απο το να κανουν μερικοι σψστα την δουλεια τους, εστω για μια φορα. Γνωριζω απο πρωτο χερι επιχειρησεις που δεν τους ειναι κανενα προβλημα να μην κοψουν αποδειξεις για τα προιοντα που πουλανε γιατι πολυ απλα εχουν εναν συγκεκριμενο λογιστη, ο οποιος ειναι πρωτοκλασατο στελεχος σε τοπικη οργανωση κομματος, με τις καταλληλες <>, ο οποιος βαζει στην θεση τους ολους οσους <> τους επιχειρηματιες πελατες του. Το συμπερασματο που βγαζω απο αυτο ειναι οτι καποιοι δεν ειναι ετοιμοι να ανταπεξελθουν στις ευθυνες που τους εχουν ανατεθει. Μακαρι να δω εναν δημοσιο λειτουργο ο οποιος δεν θα υποκυψει σ αυτο το αθλιο κατεστημενο του μπαρμπα πολιτικου.
  Απονομη δικαιοσυνης και αισθημα ευθυνης χρειαζεται για ολα.
  Το ΣΔΟΕ δεν χρειαζεται παραπανω στελεχωση. Ας παρουν κανα 2-3 κεφαλια και θα ισορροπησει η κατασταση

 18. kapar13 avatar
  kapar13 17/09/2012 13:38:59

  Καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και τα ενθυλακωμένο μάυρο και αφορολόγητο χρήμα των "χρυσόμαυρων" ετών 1995 - 2008.
  Τότε που οι αποδείξεις ήταν προστατευόμενο είδος και η φοροδιαφυγή ολοφάνερη...

 19. ΑΖ avatar
  ΑΖ 17/09/2012 13:54:45

  Εαν υποθεσουμε οτι ενα αρχικο ποσο Χ ερχεται σε ενα κρατος με μηδενικο ποσο χρηματος απο μια πωληση στο εξωτερικο. Εστω οτι καθε φορα που το Χ αλλαζει χερια το κρατος επιβαλει εναν φορο εστω 23%. Μετα απο μερικες ανταλλαγες προιοντων και υπηρεσιων εντος του ιδιου κρατους ποιο θα ειναι το αποτελεσμα; Το κρατος θα εχει κρατησει σχεδον ολο το Χ. Επομενως το κρατος θα εχει πλεον το Χ αλλα το εμποριο και η παραγωγη εντος του κρατους θα εχει σταματησει. Τι πρεπει να κανει το κρατος για να μη σταματησει το εμποριο εντος του; Θα πρεπει να ξοδευει το Χ με τον ιδιο ρυθμο που το φορολογει ετσι ωστε να υπαρχει ενα σταθερο ποσο χρηματος που κυκλοφορει εσωτερικα. Εαν το ιδιο το κρατος ή ένας πολίτης βρει τρόπο να κρατήσει όλο το Χ το εμποριο (=οι οικονομικες συναλλαγες) εντος του κρατους σταματαει και το κρατος καταρεει.
  ΕΠΟΜΕΝΩΣ αυτο που κανει κακο στην οικονομια δεν ειναι ακριβως η φοροδιαφυγη αλλα η αφαιρεση του συνολικου ποσου χρηματος που κυκλοφορει στην αγορα απο οποιονδηποτε παραγοντα της (κρατος, τράπεζα ή πολίτη).
  ΠΟΙΟ σημαντικο απο την αντιμετωπιση της φοροδιαφυγης ειναι πρωτον να βρεθει τροπος τα χρηματα που ερχονται στη χωρα να ειναι περιπου ισα με αυτα που φευγουν και δευτερον το χρημα ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ στους πολιτες του κρατους αποτρεποντας την συγκεντρωση του στις τραπεζες ή στα σεντούκια. Οι τράπεζες όταν δίνουν χρήματα με τόκο πρέπει επίσης να καταναλώνουν τα κέρδη τους γιατί σε διαφορετική περίπτωση αφαιρούν χρήμα από την οικονομία.
  Οταν το κρατος αρχιζει να αφαιρει χρημα απο την αγορα αυτο γινεται ποιο σπανιο και επομενως ο κατοχος του προτιμαει να κραταει στην τραπεζα παρα να το ξοδευει. ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ειναι οτι δουλεια του κρατους και της κεντρικης τραπεζας ειναι να φροντιζει να υπαρχει σταθερη κυκλοφορια χρηματος. Στη θεση του κρατους μπορεις να βαλεις και νομισματικές ενώσεις. Ισχύουν οι ίδιες αρχές.

 20. ΠΑΚΗΣ avatar
  ΠΑΚΗΣ 17/09/2012 14:04:08

  Ο καπιταλισμός δεν είναι πλέον ως συστημα ικανό να θρέψει τον παγκόσμιο πληθυσμό. Απομένουν λοιπόν δύο λύσεις: η εξόντωση ενός τμήματος του παγκόσμιου πληθυσμού(υποσιτισμός μεχρι εξοντώσεως, πόλεμος, ασθένειες) ή η ορθολογική διάχυση του παγκόσμιου παραγώμενου πλούτου.

 21. np_complete_problems avatar
  np_complete_problems 17/09/2012 14:11:04

  Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ μια πραγματική επιστημονική μελέτη για το φαινόμενο της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.
  Κλασσική περίπτωση "απατηλής μελέτης" είναι αυτή που "βγήκε" από κάποιο Αμερικάνικο πανεπιστήμιο πριν λίγες εβδομάδες. Αν διαβάσετε την είδηση προσεχτικά, θα δείτε ότι στηρίζετε σε "στοιχεία εξωλογιστικά" των τραπεζών ...
  Δηλαδή πήγαινε πχ κάποιος ιατρός στην τράπεζα Χ, είχε δηλώσει εισόδημα 15.000 ευρώ και ζητούσε 200.000 ευρώ δάνειο. Στα "ψυθιριστά" έλεγε στον υπάλληλο ότι βγάζει 200.000 ευρώ το χρόνο και έπαιρνε το δάνειο !!!
  Τι πήρε λοιπόν σαν δεδομένο το Αμερικάνικο πανεπιστήμιο στην μελέτη του;
  Τα 200.000 ευρώ ...
  Αλλα αν τα στοιχεία των τραπεζών ήταν αξιόπιστα, δεν θα φθάναμε εδώ που φθάσαμε !!!!
  Αυτό ΔΕΝ σημαίνει φυσικά ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή στην Ελλάδα - αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο.
  Το ζητούμενο από οικονομική σκοπιά είναι εάν ΣΥΝΟΛΙΚΑ οι φόροι που ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ στην Ελλάδα (άσχετο από ποιούς και από ΗΘΙΚΑ ζητήματα) είναι ΠΑΡΟΜΟΙΑ με αυτά των άλλων χωρών της Ευρώπης.
  Να ξέρουμε δηλαδή ΕΑΝ φτιάξουμε ένα ΔΙΚΑΙΟ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ φορολογικό σύστημα, θα αυξηθούν άραγε τα έσοδα του προϋπολογισμού ;
  Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά επίσημα στοιχεία, δυστυχώς όχι ...

  Ρίξτε μια ματιά εδώ για να καταλάβετε τι εννοώ:
  http://data.worldbank.org/indicator/GC.TAX.TOTL.GD.ZS

  Και για να μην παρεξηγηθώ είναι φυσικά ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΗΘΙΚΟ θέμα η κατανομή των φόρων ..

  • akenaton avatar
   akenaton @ np_complete_problems 17/09/2012 17:39:25

   Ακριβώς! Παρουσιάζονται μελέτες αλλά τα στοιχεία τους είναι από "θολά" και "πειραγμένα" μέχρι εμπειρικά και αναξιόπιστα. Και μετά τις αναφέρουν ως θέσφατα αυτοί που θέλουν να σπεκουλάρουν στην μία ή την άλλη κατεύθυνση, προσθέτοντας λίγη "επιστημονική σοβαροφάνεια" στα λεγόμενά τους. Αν είμαστε τίμιοι με τους αναγνώστες, θα πρέπει να παραδεχτούμε όλοι όσοι εκφέρουμε γνώμη για τέτοια θέματα, ειδικά στην Ελλάδα, στηριζόμαστε στην εμπειρία και τις προσλαμβάνουσές μας. Και καμιά φορά αναπαράγουμε με εξαιρετική ευκολία και τον κυρίαρχο μύθο της κοινωνίας για το συγκεκριμένο θέμα!

 22. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 17/09/2012 14:14:08

  Ἀγαπητέ Akenaton,γιατί ἡ ἔκδοση ἀποδείξεων,ἀλλά ἡ μή καταβολή τοῦ ΦΠΑ στήν ἐφορία,εἶναι ''ἄλλου παπά εὐαγγέλιο'' καί διαφέρει ἀπ' αὐτόν πού δέν κόβει καθόλου ἀποδείξεις; Ἀφοῦ ἄν δέν ἐλεγχθεῖ εἶναι σάν νά μήν ἔκοψε καθόλου ἀπόδειξη.
  Ἔπειτα,ἐξ' ἴσου εἴδηση ὅπως εἶναι ἡ λήψη ἀποδείξεων ἀπό παντοῦ κατά τήν καλοκαιρινή σας ἐξόρμηση,εἶναι καί τό ὅτι μπορέσατε καί πήγατε διακοπές,ἔστω καί ὁλιγοήμερες...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κυθήριος 17/09/2012 17:33:17

   Επειδή αγαπητέ Κυθήριε, η μη έκδοση απόδειξης αφορά την λειτουργία της αγοράς, ενώ η φοροαποφυγή και η φοροκλοπή αφορούν πρωτίστως το ίδιο το κράτος και τον φοροεισπρακτικό του μηχανισμό. Εκεί δεν μπορούμε καθόλου να παρέμβουμε εμείς οι καταναλωτές με τις επιλογές μας. Στην αγορά όμως, μπορούμε.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ akenaton 17/09/2012 21:01:44

    Εὐχαριστῶ Akenaton.

 23. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 17/09/2012 14:42:35

  Ας επιτρέψουμε στον αρθρογράφο να αυτοϊκανοποιείται ότι είναι "αιρετικός". Διότι αυτοαναιρείται όταν ο ίδιος περιγράφει όλες αυτές τις κατηγορίες που όντως φοροδιαφεύγουν συστηματικά δεκαετίες τώρα. Είναι το μέρος της λεγόμενης "μεσαίας τάξης" , το καθαρά αντιπαραγωγικό, κατά βάθος συντηρητικό και ευατούληδες (από τους γιατρούς έως και τους καθηγητές/φροντιστές, τον υδραυλικό και τεχνικό οχημάτων) χωρίς να εξαιρούνται οι επίορκοι ΔΥ.
  Οι πολίτες συμπράττουν σ΄αυτή τη γενικευμένη φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή η όπως αλλιώς θέλετε πείτε την. Διότι λίγο πολύ όλοι κατά κάποιον τρόπο προσπαθούν κάτι να κρύψουν από το "κράτος" εχθρό. Κι αυτό επειδή οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι από κάκιστες έως ανύπαρκτες, για να μην πούμε ότι αυτό το κράτος με τους εκπροσώπους του γίνονται συχνά η τροχοπέδη του αυτονόητου.
  Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι και γι΄αυτό τα συγκεντρωτικά ποσά υπολογίζονται σε κάποιες δεκάδες δις. Τρόποι να περιοριστεί το φαινόμενο υπάρχουν. Η τεχνολογία σήμερα στην εποχή του διαδικτύου δίνει απεριόριστες δυνατότητες. Βούληση χρειάζεται να στηθεί ο αντίστοιχος μηχανισμός. Το ζήτημα είναι αν επιθυμούμε εν τέλει να γίνουμε ΚΡΑΤΟΣ, Κράτος ΔΙΚΑΙΟΥ ή να ταλανιζόμαστε μεταξύ κατσαπλιάδων και άτακτων ζεμανφουτιστών! Οι εξωτερικευμένες εκδηλώσεις των διεργασιών στην ελληνική κοινωνία (νεκρανάσταση του "ανδρεοπαπανδρεϊσμού" της παπαριάς κι ο κίβδηλος εθνοπατριωτικός βερμπαλισμός της δεκάρας) δεν επιτρέπουν προς το παρόν, δυστυχώς, ιδιαίτερη αισιοδοξία.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Εύμηλος 17/09/2012 17:31:02

   Αυτοί που φοροδιαφεύγουν πια μαζικά, εκτός των παρανόμων, είναι μάλλον οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η αγορά έχει ως ένα βαθμό "συμμορφωθεί" κατά τη γνώμη μου και αν πέσει λίγο το ποσοστό του ΦΠΑ και μειωθούν οι υπέρογκοι φόροι, οι νομοταγείς έμποροι και μαγαζάτορες θα γίνουν η πλειοψηφία. Το κράτος μπορεί αν το θέλει να "βάλει χέρι" στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά η ευθύνη βαραίνει κι εμάς τους πολίτες.

 24. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 17/09/2012 15:02:10

  Από τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα που έχω διαβάσει, παρόλο που γενικά δε συμφωνώ και θεωρώ τη φοροδιαφυγή μάστιγα για το κράτος

 25. roadrunner avatar
  roadrunner 17/09/2012 15:02:22

  Δεν είναι τόσο αφελής οι καταστηματάρχες και οι έμποροι ούτε και εμείς. Αποδείξεις δείνουν όταν έχουν απέναντι έναν άγνωστο πελάτη (όπως εσύ στις διακοπές σου akenaton), οπότε φοβούνται την καταγγελία ή τον τακτικό τους πελάτη που ξέρουν ότι θέλει απόδειξη. Στους τακτικούς και γνωστούς που τους εμπιστεύονται κάπως, όταν νιώθουν ότι τους παίρνει, δεν κόβουν καμιά απόδειξη. Εσύ όπως μας τα γράφεις, θα αγιοποιήσεις και τον ...γερο-Λαδά του Καζαντζάκη... :)

 26. καπτεν avatar
  καπτεν 17/09/2012 15:05:55

  Η παραοικονομια στην Ελλαδα ειναι περιπου, λενε, 25-28% του ΑΕΠ. Μια νορμαλ χωρα θα ειχε 16% παραοικονομια(το 9-13% των σκανδιναυικων ειναι εξαιρεση). Μιλαμε για εφικτο περιορισμο κατα 10 μοναδες, ητοι 20 δις. Επι των 20 δις, ΦΠΑ και φορος εισοδηματος θα εδινε 7 δις εσοδα. Αρα, η φοροδιαφυγη δεν ειναι τεραστια οσο την παρουσιαζουν. Η ελλαδα μεχρι τωρα πηρε 40 δις μετρα κι εκλεισε το ελλειμμα κατα 23 δις. Θα παρει αλλα 15 δις (μαζι με το νεο φορολογικο, φοροαπαλλαγες κλπ) για να το "κλεισει" άλλα 10 δις (δηλ να βγαζει μονιμο πρωτογενες πλεονασμα 3-4%).

 27. panos avatar
  panos 17/09/2012 16:20:17

  Η φοροδιαφυγη ειναι τεραστια στις ....χονδρες δουλειες(πετρελαια κ.λ.π.), αλλα εκει τα....παιρνουν πολλοι μεχρι και ανθρωποι της εξουσιας. Ξερετε ποσες φωτογραφικες διαταξεις περνανε εν μια νυκτι για τους ....μεγαλους και μου κανει εντυπωση οτι δεν μιλαει ουτε η αριστερα(και ας λεει οτι θελει στη ΔΕΘ ο Τσιπρας). Αν παμε στη παροχη υπηρεσιων εκει γινετε το ελα να δεις, αλλα οταν η βουλη μας παντα ηταν η πλειοψηφια γιατροι και δηκηγοροι εσεις περιμενετε να κτυπηθει η φορ/γη? Τυγχανει να ειμαι ελευθερος επαγγελματιας 35 χρονια και λογω της φυσης των εμπορευματων που πουλαω και της εταιριας που αντιπροσωπευω δεν περναει ουτε καρφιτσα χωρις τιμολογιο και μια ζωη πληρωνω ΦΠΑ κλεισιματα κ.λ.π.και βλεπω και το ξερω οτι αλλοι συναδελφοι μου δεν ξερουν τι εστι ΦΠΑ, αλλα εχω να δω ελεγχο του ΣΔΟΕ στη πολη μου (επαρχια) κατι ετη φωτος. Επι εποχης τσοβολα ερχοταν καποιοι απο αλλη πολη και επειδη στο ερμο αυτο κρατος πληρωνω πολλα, διερωτωμαι μηπως ειμαι μ@@@@@ς. Και το βασικοτερο ειναι οτι αν η κυβερνηση του Αντωνη Σαμαρα δεν τιμωρησει του ....μεγαλους κλεφτες(και τους πολιτικους) αυτους που παρανομα εβγαλαν δις εξω, αν δεν τσακισει το παρεμποριο και τους γνωστους κρατικοδιαιτους νταβαντζηδες(δημ. εργα ΜΜΕ κ.λ.π.) τοτε να ειστε σιγουροι οτι και οι συνεπεις απεναντι στο κρατος καποια στιγμη θα φοροδιαφευγουν γιατι δυστυχως τα ΚΟΡΟΙΔΑ μας τελειωσαν. Πιστευω οτι ο Αντωνης τα ξερει ολα αυτα και αν δεν τα τσακισει στη ριζα του τοτε θα εχει την τυχη του Κωστα Καραμανλη.

 28. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 17/09/2012 16:29:09

  ῾Απομένουν κατά βάση δύο ακόμη «πηγές» μαζικής φοροδιαφυγής. Η μία έχει σχέση με έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών από τεχνίτες (ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, μηχανικούς αυτοκινήτων, κλπ) και ελεύθερους επαγγελματίες (ιατρούς, δικηγόρους, φοροτεχνικούς, καθηγητές κλπ). Η άλλη αφορά την κυκλοφορία του «κατάμαυρου» χρήματος που προέρχεται από παράνομες πράξεις είτε Δημοσίων Υπαλλήλων (ιατροί του ΕΣΥ με τα «φακελάκια», φαρμακευτικές εταιρείες με τα «δωράκια» προς ιατρούς του ΕΣΥ, δημόσιοι λειτουργοί με το «λαδάκι» και το «γρηγορόσημο», διορισμένοι καθηγητές με τα «ιδιαίτερα», κλπ) είτε κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου (παραεμπόριο, παράνομο στοίχημα και άλλες σοβαρές ποινικώς κολάσιμες παράνομες δραστηριότητες).


  Μά... μὲ τὶς παραπάνω προτάσεις μόλις περιέγραψες τὴν πραγματικότητα τῆς τεράστιας φοροδιαφυγῆς, ὑπὸ τὸν τίτλο ῾ὁ μύθος τῆς μεγάλης φοροδιαφυγῆς῾!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 17/09/2012 17:26:04

   Αναφέρομαι στην φοροδιαφυγή σαν στοιχείο της νόμιμης αγοράς αγαπητέ Αστυάνακτα! Το μαύρο χρήμα δεν μετράει για μένα, όπως και το παράνομο. Κατά τη γνώμη μου, η μόνη μαζική φοροδιαφυγή που έχει σχέση με την νόμιμη αγορά, είναι αυτή των ελεύθερων επαγγελματιών και εκεί είμαστε συνένοχοι όλοι εμείς που "παζαρεύουμε" την απόδειξη μαζί τους.

 29. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 17/09/2012 17:21:50

  Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται παντού, αλλαχού. Μετρητά υπάρχουν αλλά λίγα και για μια ώρα ανάγκης. Οι πρισσότερες συναλλαγές γίνονται με χρεωστικές κάρτες και με αγορές online. Βέβαια, οι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ, και έξω δεν κόβουν όλοι απόδειξη και υπάρχει πρόβλημα και το ξέρουν. Εδώ όμως έχουμε και άλλο πρόβλημα. Ο αναφαλβητισμός στην πληροφορική είναι πολύ μεγάλος. Και όχι μόνο στους ηλικιωμένους. Και υπάρχει και ένα ζήτημα νοοτροπίας. Ο άλλος στο φούρνο ή στον κουρέα ή στη λαϊκή δεν του πάει να πληρώσει με χρεωστική κάρτα. (Άσε που πολλοί τώρα δεν έχουν λεφτά)

 30. Θεοδωρος avatar
  Θεοδωρος 17/09/2012 17:45:02

  Αποδειξεις κυριως ζητανε μονο οι Δημοσιοι Υπαλληλοι γιατι μεσα στη μιζερια τους κ επειδη ολοι τους δειχνουνε με το δαχτυλο νομιζουνε οτι ετσι θα καταστρεψουνε κ τον μικροεμπορο η τον οποιον εχει μαγαζι κ επιχειρηση.
  Το να μην κοβεις αποδειξη κ να κλεβεις το κρατος δεν ειναι σωστο αλλα ουτε ειναι κ σωστο το κρατος να σου ζηταει το 23% απο καθε συναλλαγη.Ουσιαστικα το κρατος γινεται μετοχος σε ποσοστο 23% σε καθε επιχειρηση με το καλημερα σας χωρις να εχει βαλει ουτε ενα ευρω σε επενδυση.
  Το ΦΠΑ θα επρεπε να βρισκεται σε πολυ χαμηλα επιπεδα στο 10-12% με εξοντωτικες ποινες για οποιον δεν το αποδιδει σωστα κ στην ωρα του.
  Αν ολοι οι Ελληνες ζητουσανε αποδειξη να ειστε σιγουροι οτι οι τιμες θα περνανε σε συντομο χρονικο διαστημα την ανηφορα στα παντα γιατι το μεγαλυτερο ποσοστο της αυξησης του ΦΠΑ κ τον καθε ειδους χαρατσιων το εχει απορροφησει η καθε επιχειρηση χωρις να το μετακυλησει στις τιμες των προιοντων.
  Ακομα εαν μια εταιρια θελει να αποφυγει την πληρωμη του ΦΠΑ μπορει να περασει καθε ειδους τιμολογιο(ακομα κ τα ψωνια του super-market) για να μειωσει το ποσο.Στο τελος του χρονου κανει κ μια περαιωση κ κλεινει το θεμα.
  Αρα η φοροδιαφυγη δεν ειναι το προβλημα,αν ητανε θα το ειχανε λυσει κ να ειστε σιγουροι οτι ξερουνε πως να το κανουνε αλλα επισης ξερουνε οτι δεν ειναι το βασικο προβλημα.Αλλα επειδη θα πρεπει καθε φορα καποιον να δειχνουνε για το προβλημα συνεχιζουνε να μιλανε για την φοροδιαφυγη.Αν η φοροδιαφυγη ειναι το προβλημα του χρεους της Ελλαδος κ δεν μπορουνε να την αντιμετωπισουνε η Ελληνικη κυβερνηση,η Τροικα,το ΔΝΤ κ οσοι μας δανειζουνε τοτε να δωσουμε στον Ελληνα φοροφυγα το μεγαλυτερο βραβειο που κοροιδευει ολους αυτους μαζι.Η φοροδαφυγη λυνεται αυριο το πρωι με συνδεση ολων των ταμειακων μηχανων με το Υπ.Οικονομικων σε πραγματικο χρονο κ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ χρηση χρεωστικης-πιστωτικης καρτας σε καθε συναλλαγη.Αλλα δεν ειναι αυτο το προβλημα.Αφου σε ολα τα μεγαλα μαγαζια που κανουνε τεραστιους τιζιρους(πολυκαταστηματα-super market-κτλ)οι αποδειξεις κοβονται πως εχουμε φοροδιαφυγη?Εκτος κ αν το προβλημα της Ελλαδος ειναι ο μπακαλης κ ο φουρναρης με τα 1,5ευρω το γαλα κ 0,70 την φραντζολα.

 31. franc avatar
  franc 17/09/2012 18:01:40

  "Mαζική φοροδιαφυγή" των ελεύθερων επαγγελματιών εννοείς υποθέτω απο άποψη αριθμού συμμετεχόντων και όχι απο άποψη συνολικού ποσού χρήματος που φοροδιαφεύγει. Αν υπολογίσουμε χονδρικά τη φοροδιαφυγή των κοινωνικών στρωμάτων που ενέφερεςς, οι ελευθεροεπαγγελματίες (που δεν διαθέτουν offshore) κλέβουν περί τα 2,5 -5 δίς και τα "ρίχνουν" στην Ελληνική αγορά και τράπεζες.
  Εγώ επιμένω οι η τεράστια φοροδιαφυγή είναι, σε απόλυτους αριθμούς η "επιστημονική φοροδιαφυγή" όπως την περιγράφεις και όπως την συμπληρώνω κι εγώ με την προσθήκη ακόμα και φυσικών προσώπων μέσω των Offshore εταιρειών που διαθέτουν. Αυτοι κατα την άποψή μου κλέβουν 40-50 δίς το χρόνο και βγαζουν τα 30 δίς εκτός Ελλάδος τον κανονικό καιρό, και ΟΛΑ τον καιρό της κρίσης.
  Το δυστύχημα είναι οτι η "επιστημονική φοροδιαφυγή " είναι νόμιμη, συμβαίνει και στα πλέον προηγμένα κράτη, και αρα είναι και ηθική.
  Κανένας πολιτικός όσο μεγάλος κι αν θεωρείται, δεν τολμά να την αγγίξει. Μόνο ο Ομπάμα και ο Σαρκοζί όταν τρομοκρατήθηκαν απο το σκάσιμο της Leehman Bros ψέλλισαν κάτι περί κυνήγημα της Μεγάλης Φοροδιαφυγής με κατάργηση των φορολογικών παραδείσων και των Offshore εταιρειών, αλλά έκτοτε κατάπιαν τη γλώσσα τους.

  • akenaton avatar
   akenaton @ franc 17/09/2012 18:07:42

   Αν μιλάμε για ποσά, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας! Ναι, το μαζική αναφερόταν σε αριθμό ατόμων που την εξασκούν. Ή αν θέλετε σε ποσοστό από κάθε αντίστοιχο επαγγελματικό κλάδο.

   • akenaton avatar
    akenaton @ akenaton 17/09/2012 18:11:35

    Ακριβώς επειδή είναι έτσι, δικαιολογείται ο τίτλος του άρθρου. Η φοροδιαφυγή της αγοράς είναι μικρότερη τελικά από όσο πιστεύεται στην Ελλάδα της κρίσης. Η "επιστημονική" είναι αλήθεια πως υφίσταται και σε άλλες πιο προηγμένες οικονομίες και θέλει πολλή "κουζουλάδα" για να τα βάλει η πολιτική μαζί της, λόγω του "δύσκολου" διακυβεύματος. Αν θέλει φυσικά, ΜΠΟΡΕΙ.

    • franc avatar
     franc @ akenaton 17/09/2012 19:00:14

     Tώρα συμφωνούμε απόλυτα αγαπητέ Akenaton. Αν θέλει φυσικά, ΜΠΟΡΕΙ. Δεν θέλει όμως, είτε γιατί παίρνει μερίδιο, είτε γιατί "την κρατάνε απο αμαρτήματα", είτε γιατί την απειλούν ευθέως με "ατυχήματα" ή "ασθένειες"...

 32. Astrahan avatar
  Astrahan 17/09/2012 18:08:40

  Σωστά, αλλά όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση δεν γίνεται τίποτα.

 33. theo1611 avatar
  theo1611 17/09/2012 18:14:50

  Θεωρώ το άρθρο εξαιρετικά εύστοχο καθότι επιχειρεί να μας προβληματίσει για τους μύθους και τις χίμαιρες γύρω από τις οποίες αναζητούμε τη σωτηρία μας.

  Μία άλλη πραγματικότητα που μας δυναστεύει είναι αυτή των κεκτημένων μας και των μύθων και χιμαιρών στους οποίους εδράζεται.

  Για να αρχίσει να επέρχεται μία ορθολογική ισορροπία, πρέπει κατά τη γνώμη μου να συγκρίνουμε τα επίπεδα των διαφόρων κεκτημένων με την αντίστοιχη διάρθρωση σε κάποιες άλλες χώρες, για να αξιολογήσουμε τη διάρθρωση των δίκιων μας.

  Π.χ. Μία απλή μετακίνηση sto site του US Labor Statistics θα σας δώσει όλα τα δεδομένα για τα διαστήματα και τους μέσους όρους αμοιβής όλων των επαγγελμάτων σε όλους τους τομείς. Οι απόλυτες τιμές δεν έχουν νόημα στην ελληνική πραγματικότητα, έχει όμως νόημα η σχετική διάρθρωση των αμοιβών.
  Μία γρήγορη ματιά θα σας αποκαλύψει ότι η μέση ετήσια αμοιβή γιατρού είναι παραπλήσια της μέσης αμοιβής διευθύνοντος συμβούλου (chief executive officer) εταιρείας (οποιασδήποτε εταιρείας) και είναι περίπου πενταπλάσια της μέσης αμοιβής μίας κατηρτισμένης γραμματέως.

  Η σύγκριση μας επιτρέπει να δούμε που βρισκόμαστε, να αιτιολογήσουμε τους λόγους που βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμαστε και να βάλουμε και ρεαλιστικούς στόχους που θέλουμε να πάμε με βάση τις ιδιαιτερότητές μας.

  ΥΓ: 1. Χρήσιμη άσκηση και για το κυνήγι των μαγισσών φοροδιαφυγής του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος και του μέλλοντος
  2. Δεν είμαι γιατρός, απλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος των αυτοματισμών που μας επιβάλλονται χωρίς τεκμηρίωση από το μειωμένης ικανότητας πολιτικό προσωπικό μας να διαπιστώσει το παρελθόν, να αξιολογήσει το παρόν και να δρομολογήσει το μέλλον.

 34. Lampros avatar
  Lampros 17/09/2012 18:28:59

  Ποιός τις μαμάει τις μικροαγορές;

  Δηλαδή δεν πήραμε απόδειξη στην τυρόπιτα και έπεσε το κράτος έξω;

  Εκεί που πάει το 99% της κατανάλωσης είδατε να μην κόβουν απόδειξη; Ας πούμε: στην κινητή τηλεφωνία, στα σούπερ μάρκετ, στο κρεοπωλείο, στα μαγαζιά ηλεκτρικών ειδών, στα αναλώσιμα, κλπ κλπ;

  Εγώ μόνο από κάνα περιθωριακό μπαράκι βλέπω να μην μου δίνουν απόδειξη ή κάνα υδραυλικό και τέτοια. Κάθε μέρα μαζεύω δεκάδες απόδειξεις σε όλες τις αγορές.

 35. of8almos avatar
  of8almos 17/09/2012 18:32:32

  Δεν θα μπώ στην ουσία του θέματος γιατί είναι μεγάλη και όχι τόσο απλή.
  Θα πώ όμως για το θράσος ορισμένων και την αλλοζονεία στην συμπεριφορά τους.
  Χθές βαφτησα ένα μωρό. Δεν με πειράζει ότι αυτός που πήρα 5 μέτρα τούλι δεν μου έκοψε απόδειξη γιατί καθόταν στο μαγαζάκι του και έβγαλε απο εμένα 1 ευρώ κέρδος, αλλά με πείραξε που ο ταβερνιάρης που είχε την ίδια ημέρα άλλα τρία μυστήρια, μονο την Κυριακή μιλάμε έτσι όχι το Σάββατο και το προηγούμενο σκ και πάει λέγοντας, έφερε ένα ποπόχαρτο με τον λογαριασμό όταν το μαγαζί μέσα είναι πανω απο 100 άτομα κόσμο. Τώρα μην ρωτήσετε γιατί δεν ζήτησες απόδειξη γιατί στο τέλος μετά απο 1002 λόγους να τσακωθείς συχτιρίζεις και λές αει.....
  Για να μην πώ για τον φωτογράφο που ποτέ δεν θα κόψει απόδειξη όπως ανέφερε πρίν το κλείσιμο της δουλειάς. Και είναι τόσο εύκολο να τον πιασεις κύριε κράτος. Πας σε ένα μαγαζί ανοίγεις το ημερολόγιο και βλέπεις όλες τις δουλειές που έχει κλείσει. Πάς και στον τιμοκατάλογο που έχει προτυπώσει κατεβάζεις με βία 50 ευρώ κάτω και ζητάς τις αποδείξεις για όλα τα όλα που έχουν κοπεί. Αν δεν τις βρείς ρίχνεις το πρόστιμο σου, ζητάς το φπα σου, κάνεις κατάσχεση τα μηχανήματα, τις μηχανές το αυτοκίνητο και όλα τα άλλα μέσα που διέπραξες την φοροκλοπή και έλα να μου πείς μετά κ. φωτογράφε για το παράδειγμα που μου έθεσες για έναν άλλο που έκανε καταγγελία και δεν πήρε ποτέ ούτε φωτό ούτε video απο την μία και μοναδική στιγμή της ζωής του.
  Και σου τα λέει έτσι απλά χωρίς να έχει κάν το άγχος του ότι εσύ για τον Α ή τον Β λόγο μπορείς να τον στείλεις στο ταμείο ανεργείας το επόμενο λεπτό.
  Θράσος και αλλαζονεία λέμε, αυτό είναι το πρόβλημα και όχι απλά ή μη έκδοση 1 ή 2 ή 3 αποδείξεων απο κάποιον που παλέβει να ζήσει μακριά απο την ανεργία

  • TasosC avatar
   TasosC @ of8almos 18/09/2012 11:25:03

   Ναι αλλά για να τα λες όλα αυτά εσύ σύμφωνα με τον ''θεόδωρος'' (κοίτα παραπάνω) πρέπει να είσαι ένας μίζερος Δ.Υ (άντε και Ιδιωτικός Υπάλληλος να είσαι πάλι μίζερο θα σε πει).
   Θες το κακό όλων των επιχειρηματιών και το κλείσιμό τους.
   Επιπλέον το γεγονός ότι ο ΦΠΑ είναι 23 % τους δίνει το δικαίωμα να τον καταργήσουν.
   Δεν θυμάσαι μέχρι πέρσι που ήταν 18 & 19% πως τον πλήρωναν όλοι; Τα ταμεία των Δ.Ο.Υ είχαν σκάσει στο χρήμα και άδειασαν τώρα που έγινε 23%.
   Οπότε δε δικαιούσαι δια να ομιλείς (θυμάσαι τον μακαρίτη τον Κουτσόγιωργα;)

 36. Lampros avatar
  Lampros 17/09/2012 18:46:19

  Δεν υπάρχουν «γνωστοί πελάτες» στις μεγάλες πόλεις, που ζεί το 80% του πληθυσμού.

  Γνωστός πελάτης σε τι; Στο σουπερ μαρκετ, στο Έβερεστ ή στον Κωτσόβολο;

  Δεν μιλάμε για το μπακάλικο του χωριού...

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Lampros 17/09/2012 19:02:22

   Τα μισά μου διάβασες, στα μισά σχολίασες. Δεν είναι αναγκαίο να είναι γνωστοί και φιλαράκια οι πελάτες για να μην κόψει ο επιχειρηματίας/καταστηματάρχης απόδειξη. Μια έμπειρη ματιά εκ μέρους του τελευταίου, αρκεί για να ψυχολογήσει τον πελάτη και να μαντέψει σε ποια κατηγορία ανήκει: του χαλαρού ή το συλλέκτη αποδείξεων. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

 37. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 17/09/2012 19:08:34

  -Η Βικιπαίδεια σού φτάνει γιά τόν 'ενδεχομένως αμφί' Ακενατόν σου;
  -Δέν απαντάς ώς πρός τό τί εννοείς μέ τίς λέξεις 'αγορά' καί, κατ'επέκτασην, 'οικονομία' πού τυγχάνουν όχι απλώς διπλής αλλά οτιθελικής ερμηνείας πλέον, άρα αμφί καί παραμφί!.

 38. TasosC avatar
  TasosC 17/09/2012 19:27:55

  Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η άποψή σου ότι αποδείξεις ζητούν μόνο οι Δ.Υ.
  Ουσιαστικά επιβεβαιώνεις ότι αυτοί είναι μόνο νομοταγείς.
  Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα βέβαια, είναι η αιτιολόγηση του γεγονότος (μιζέρια, μοχθηρότητα, χαιρεκακία και άλλα ευγενή αισθήματα και καταστάσεις). Ουσιαστικά λες ότι είναι μίζεροι (αφού όντως παίρνουν εξαιρετικά λίγα, μετρημένα και προπαντός πάντα δηλωμένα ), επειδή είναι μικροαστοί και όλα τα άλλα γιατί ζηλεύουν τους υπόλοιπους πλούσιους , επιτυχημένους και αφορολόγητους συνέλληνες.
  Αφού συμβαίνουν αυτά που λες, γιατί βαλθήκατε όλοι οι επιτυχημένοι του ιδιωτικού να τους ξεζουμίσετε, απολύσετε, δυσφημίσετε και όλα τα λοιπά ευγενικά και χριστιανικά; Τόση ανωτερότητα;
  Στο τελευταίο μέρος (χρεωστική - πιστωτική , κ.λ.π), συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Μάλιστα σε κράτη της Β. Ευρώπης (π.χ Σουηδία ) υπάρχουν ποσοστά χρήσης έως και 90 %.
  Κάτι τέτοιο αυτόματη εκτίμησης οικονομικής κατάστασης προτείνω και εγώ παραπάνω (φυσικά δεν είναι δικής μου έμπνευσης όπως και η κάρτα που εσύ προτείνεις αλλά χιλιοειπωμένο) και είναι το περιουσιολόγιο. Το προτείνω όμως χρησιμοποιώντας τον όρο ΔΥΣΤΥΧΩΣ.
  Αυτό το κάνω για δύο λόγους:
  Πρώτον γιατί το να χρησιμοποιείς αντικειμενικά κριτήρια, αποδεικνύει την έλλειψη πολιτικής ικανότητας και βούλησης για να πιάσεις την πραγματική φορολογητέα ύλη .
  Δεύτερον γιατί τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια με όλα αυτά τα συστήματα αυτόματης παρακολούθησης, καταγραφής, αντικειμενικού προσδιορισμού, κ.λ.π μπορεί να εξελιχθούν σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο Οργουελιανής εμπνεύσεως σκηνικό. Το ζήτημα δεν είναι μόνο φιλοσοφικό, θρησκευτικό (σκηνικό αποκάλυψης -χαράγματος θηρίου) ή δημοκρατικής λειτουργίας, αλλά και εξαιρετικά πρακτικό. Καταλαβαίνεις τι πρόβλημα προσωπικών δεδομένων και ελευθερίας υπάρχει;
  Ακόμη και όσοι λέμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα (τη στιγμή αυτή), ποτέ δεν ξέρεις τι θα προκύψει στο μέλλον με την ασφυκτική παρακολούθηση και έλεγχο της ιδιωτικής μας ζωής.

 39. Δημητρης avatar
  Δημητρης 18/09/2012 08:09:50

  μου ελεγαν οτι ο υδραυλικος στην Αγγλια θελει ενα πενηνταρικο για να ερθει να δει την βλαβη(μεσω πιστωτικης) επισης μεχρι 100.000 λιρες δεν πληρωνουν φορους οι επιχειρησεις ,καποιος να το βεβαιωσει?

 40. πολιτης avatar
  πολιτης 18/09/2012 09:47:17

  θεωρω οτι φοροδιαφυγη υπαρχει και ειναι τεραστια. εαν σε αυτη τη χωρα πληρωνονταν οι φοροι ολων των εισοδηματων με πολυ χαμηλοτερους φορολογικους συντελεστες δεν θα ειχαμε θεμα ουτε τωρα ουτε ποτε. αλλα επειδη ειμαστε ξεφραγο αμπελι ο καθενας λεει και κανει οτι θελει.
  απο μισθωτη εργασια κανεις μα κανεις δεν "καζαντησε". τα λεφτα τα εχουν οι φοροκλεφτες, εισφοροκλεφτες, επιδοτησιες κλπ ΕΛΕΠ. αυτοι που δεν εχουν πληρωσει ουτε κατα διανοια φορο ή φπα που τους αναλογει. υποθαλπτουν την μαυρη κι αδηλωτη εργασια πινοντας το αιμα του κοσμακη, θησαυριζοντας απο αυτο.
  ολο το χρημα που κινηθηκε τις τελευταιες δεκαετιες στην "ατμομηχανη" της οικονομιας την οικοδομη στη πλειονοτητα του ηταν μαυρο...και μιλαμε για πολλα δις ευρω. ο αλουμινας , σιδερας, μπετατζης, υδραυλικος, ηλεκτρολογος, σοφατζης, μπογιατζης, ξυλουργος , ασανρσεριτζης, διακοσμητης,κλπ κλπ τα επαιρναν και τα παιρνουν μαυρα. κι εχουν αποταμιευσει κι εχουν αμαξαρες και βιλαρες και οικοπεδαρες και κανουν χαζι....
  ολοι μα ολοι αποδιδουν στο κρατος απο αυτα που εισπρατουν για το κρατος ελαχιστα. το φπα ο καταναλωτης το πληρωνει κι αυτοι το βαζουν στην τσεπη. φορους εισοδηματος ...ουτε λογος...ειναι ολοι φτωχαδακια με εισοδηματα στο οριο του αφορολογητου.....εξεγειρονται οταν ακουγεται πως το αφορολογητο για αυτους θα μηδενιστει...(θυμαστε οταν ο αλογοσκουφης το ειχε προτεινει παλι το 2008 τι ειχε γινει) ε οχι και να πληρωσουν 500-1000 ευρω το χρονο φορο !!!!ειναι αδικο !!!!
  ας γινει επιτελους το περιουσιολογιο και επ αυτου να υπολογιστουν εξαρχης τα δηλωθεντα με τα αποκτηθεντα !!!να τελειωνουμε .....
  και ας μην περιμενουν την νεα περαιωση να βγουν λαδι και να πιανουν την κοιλια τους απο τα γελια καμαρωνοντας δικαιωμενοι για μια ακομη φορα!!!!
  δεν επιτρεπεται να αυξανονται τα ορια ηλικιας συνταξιοδοτησης, να μειωνονται οι συνταξεις,να μειωνονται οι μισθοι των υπαλληλων για να κονομανε οι επιτηδειοι....ελεος πια !!!!
  βεβαια να οδηγηθουν στην πυρα και τα λαμογια δυ που μιζαρουν. οι γιατροι,δικηγοροι,κλπ κλπ επιστημονες ορκισμενοι στυλοβατες της χωρας που εχουν καλομαθει στα μαυρα και διαμενουν σε βιλαρες δηλωνοντας ψιχουλα......
  ολοι σε αυτοι τη χωρα γνωριζομαστε....πολλες φορες και με ονοματεπωνυμο...

  ας τελειωνουν πια οι πολιτικοι και τα εξαπτερυγα τους που λυμαινονται το δημοσιο βιο και πλουτο αυτης της χωρας αδιαφορωντας για τα παντα...κι ας αναλαβουν δραση τα υγιη στοιχεια σταματωντας τους συμψηφισμους και τις συμφωνιες κατω απο το τραπεζι.
  να δοθει ενα ομαλο τελος στο παρτι γιατι αλλοιως ερχονται ασχημα μαντατα... διαβλεπω..........προσοχη μην γινουμε συρια ...........

 41. φοροφυγάς με άποψη avatar
  φοροφυγάς με άποψη 18/09/2012 12:32:12

  Έγραψε κάποιος παραπάνω:

  Το ΣΔΟΕ δεν χρειαζεται παραπανω στελεχωση. Ας παρουν κανα 2-3 κεφαλια και θα ισορροπησει η κατασταση

  Διαφωνώ κάθετα. Στην κατάσταση οικονομικής πολιορκίας (στα όρια κατάρρευσης) που βρίσκεται η Ελλάδα, το ΣΔΟΕ (το επιτελείο του πολέμου δηλαδή) θα έπρεπε να δουλεύει διπλο- και τριπλο-βάρδιες. Όχι μόνο για τον επιτόπιο έλεγχο της αγοράς, αλλά και για την διεκπεραίωση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα ντουλάπια του.

  Τυγχάνει να περνάω συχνά από τα γραφεία του ΣΔΟΕ στην Αθήνα. Από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι Δευτέρα πρωί (και αργίες/τριήμερα κλπ.) είναι σκοτεινά κι ερημωμένα. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και ωράριο 8-4 είναι καταδικασμένος να ηττηθεί.

  Εγώ αν ήμουν υπουργός Οικονομικών θα έδινα φασόν τις εκκρεμείς υποθέσεις σε άνεργους (ή υποαπασχολούμενους) λογιστές με εμπειρία (π.χ. 15 έτη και άνω) και θα τους πλήρωνα με ποσοστό από τα εισπραττόμενα. Να δεις πως θα δούλευαν 365x24. Τώρα με (κατά την άποψή τους) υποαμοιβόμενους εφοριακούς / τελωνειακούς κλπ. υπαλλήλους που κάνουν σήμερα αποκλεισμό του υπουργείου (κι ενδεχομένως λευκή απεργία 8-4 προσεχώς), δεν γίνεται δουλειά...

 42. Louisa avatar
  Louisa 18/09/2012 13:20:28

  Akenaton,

  συγχαρητήρια για την ανάδειξη άλλου ένα αστικού μύθου, περί της φοροδιαφυγής των...υδραυλικών αυτή τη φορά, να φέρεται ως η μάστιγα των δημοσιονομικών μας. Η αλήθεια είναι ότι σε κάθε χώρα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ένας τύπος με έναν κάβουρα στην κωλότσεπη, που μπαίνει σε ένα σπίτι για φτιάξει τη βρύση, δεν μπορεί να ελεγχθεί από καμμία εφορία κανενός κράτους του κόσμου. Τέτοια μαύρα μεροκάμματα έχω δώσει προσωπικά και στη Γερμανία και στην Αγγλία.
  Στην Ελλάδα πάλι, ένα ακόμη τετριμμένο θέμα, προσλαμβάνει θρυλικές διαστάσεις. Τέτοιες υπηρεσίες βρίσκονται παντού εκτός της επίσημης οικονομίας. Αν η Λουΐζα επισκεφτεί το απόγευμα ένα σπίτι, ουδείς μπορεί να ελέγξει αν θα πιει καφέ ή τσάι, αν θα κάνει ιδαίτερα αγγλικά στα παιδιά, ή αν θα "τακτοποιήσει" έναντι μαύρης αμοιβής τον πατέρα. Κι ενώ η επίσημη, νόμιμη, τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων ευρώ (μέσω οφσορ, τριγωνικές συναλλαγές κ.τλ.) μαίνεται, κάποιοι ασχολούνται με την...κρυφή ζωή της Λουΐζας.
  Έστω όμως και γι'αυτή τη φοροδιαφυγή, των πολιτών δηλαδή, λύσεις υπάρχουν. Αν προσκομίζοντας την απόδειξη από την επίσκεψη στο γιατρό, ο ασθενής μπορεί να εισπράξει αυθημερόν όλο το ποσό από το ασφαλιστικό του ταμείο, η απόδειξη θα κόβεται πάντα. Αν όχι, αρχίζουν τα...περίεργα. Αν όχι, επιμένουμε να ασχολούμαστε με τους γραφειοκράτες, τους κηφήνες και τους αργόσχολους των κάθε λογής ΙΚΑ.

  • franc avatar
   franc @ Louisa 18/09/2012 18:15:15

   Αγαπητή Louisa,
   Εβαλες "το καπάκι στην κατσαρόλα". Οταν το ίδιο το κράτος αναγνωρίζει την μισή απόδειξη, γιατί ο πολίτης να την κόψει ολόκληρη? Μήπως επειδή έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη διαχείρηση των εισπραττομένων φόρων απο τους "έντιμους και φερέγυους αρμόδιους" του κράτους?

 43. sotos avatar
  sotos 18/09/2012 19:31:10

  Δηλαδή το Υπ. Οικονομικών ανακοινώνει ψευδή νούμερα...????????

  • franc avatar
   franc @ sotos 18/09/2012 20:44:29

   Οχι φίλε sotos δεν ανακοινώνει ψευδή νούμερα. Απλώς ανακοινώνει "παρεμφερή" νούμερα που δεν λένε την ακριβή αλήθεια.
   Οι πολιτικοί ποτέ δεν λένε ψέμματα ευθέως. "Κάνουν πολιτική".
   Να στο πω πιό απλά. Οταν δεν μπορούν να πουν την αλήθεια πάνω σε ένα ερώτημα που τους βάζεις, απαντάνε σε ένα παρεμφερές αλλά άσχετο ερώτημα και έτσι δεν λένε την αλήθεια χωρίς να πουν ψέμματα...

 44. TARAMAS avatar
  TARAMAS 18/09/2012 21:52:06

  "Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη με τίτλο «Φοροδιαφυγή ανά επαγγελματικό κλάδο: Στοιχεία από τη χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα», που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

  Επικεφαλής της μελέτης είναι η Μαργαρίτα Τσούτουρα, επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ο Νικόλαος Αρταβάνης. μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Virginia Tech.

  Η ομάδα των ερευνητών συγκέντρωσε στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών από μια αντιπροσωπευτική τράπεζα στην Ελλάδα (στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.ά.) και τα ποσά που καταβάλλονται για τις δόσεις εξόφλησής τους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φορολογούμενοι αυτοί καταβάλλουν κάθε χρόνο το 82% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

  Μάλιστα, υπάρχουν κλάδοι όπως γιατροί, μηχανικοί κ.ά., στους οποίους το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο και φθάνει έως και το 155%.

  Η έρευνα, που παρουσίασε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, έδειξε επίσης ότι τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής εντοπίζονται στους γιατρούς με 29.343 ευρώ, στους μηχανικούς με 28.625 ευρώ, στους εκπαιδευτικούς με 24.742 ευρώ, στους λογιστές με 24.573 ευρώ και στους δικηγόρους με 24.032 ευρώ.

  Οι ερευνητές υπολόγισαν με βάση τα δεδομένα αυτά ότι το 2009 το σύνολο των εισοδημάτων που δεν δηλώθηκε από τους ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει τα 28 δισ. ευρώ. "

  Δεν αμφισβητώ την ύπαρξη της φοροδιαφυγής, αλλά τέτοιες "μελέτες" με κάνουν να αναρωτιέμαι πόσο σοβαρές είναι. Ο μέσος εκπαιδευτικός σχεδόν 25.000 ευρώ το χρόνο;; Πόσα ιδιαίτερα μπορεί να κάνει κανείς και να βγει 25000 ευρώ ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ όλων των εκπαιδευτικών δηλ. κι αυτών που δεν κάνουν; Κι ο μηχανικός, πως διάολο φοροδιέφευγε 28000 ευρώ το έτος 2009, όταν δηλ. υπήρχαν υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές που κατατίθεντο στην ΕΤΕ και τα παραστατικά στις πολεοδομίες, και μάλιστα όταν έκαναν και εκπτώσεις κοντά στο 40% που δεν αναγνωρίζονταν από την εφορία και άρα ουσιαστικά έκοβαν αποδείξεις για περισσότερα από όσα εισέπρατταν;

  Θα μας τρελάνουν...

  • akenaton avatar
   akenaton @ TARAMAS 19/09/2012 11:50:49

   Έτσι ακριβώς! Θα μας τρελάνουν ή μάλλον μας έχουν ήδη τρελάνει!

 45. TARAMAS avatar
  TARAMAS 18/09/2012 21:57:10

  Αλλά προφανώς στους δικηγόρους, μηχανικούς κλπ περιλαμβάνονται και όσοι τέλειωσαν τις σχολές τους, έκαναν αμέσως έναρξη επαγγέλματος δηλώνοντας σαν επαγγελματική στέγη το σπίτι του μπαμπά τους μπας και κάτσει καμιά δουλίτσα, πήγαν φαντάροι και μετά έκαναν καμιά δεκαριά χρόνια να τους έλθει η πρώτη τους δουλειά, παντρεύτηκαν οι γυναίκες, έκαναν και κανα δυό παιδιά μέχρι να ξαναδουλέψουν. Είναι κι όλοι αυτοί υπολογισμένοι στο μέσο όρο των εισοδημάτων που δηλώνονται από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

 46. Εφοριακός avatar
  Εφοριακός 18/09/2012 23:35:55

  Όποιος δεν πιστεύει στην ψιλή φοροδιαφυγή ας κάτσει κι ας παρατηρήσει 15 λεπτά έξω απο το φούρνο της γειτονιάς του ή ένα πάγκο λαϊκής.
  Όποιος δεν καταλαβαίνει πως φοροδιαφεύγει ο ΕΛ-ΕΠ π.χ ένας δικηγόρος θα του πω είναι απλό. Αναλαμβάνει μια υπόθεση και κόβει ΑΠΥ για την αμοιβή που προβλέπει ο νόμος για την δίκη, αλλά πληρώνεται με ποσοστό απο το ποσό της κερδισμένης αστικής δίκης ή με πολλά μαύρα για την ποινική.
  Σε όποιον έκοψε ΑΠΥ ο γυναικολόγος της γυναίκας του για τον τοκετό να σηκώσει το χέρι.
  Όποιος επαγγελματίας στην αγορά πάντα εξέδιδε κανονικό τιμολόγιο όχι μισό όχι υπερ-υπο τιμολογημένο όχι πλαστό - εικονικό να γίνει μνημείο.
  Όποιο νυχτερινό κέντρο κόβει όλες τις ΑΛΠ σε πρώτα - δεύτερα ποτά , λουλούδια , φωτογραφίες πάρκινγκ να χαρακτηριστεί εκκλησία.
  Αυτά είναι ρουτίνα της δουλειάς αλλά εμένα άλλο μ' απασχολεί.
  Εκείνο το cd με τις 53.000 ονόματα θα φτάσει ποτέ στις υπηρεσίες ;
  Θα προλάβω να βεβαιώσω κανα φόρο πριν με βγάλουν στην εφεδρεία; ή θα γίνει πάλι αυτό που χρόνια γίνεται δηλαδή το σύστημα να προστατεύει τους δικούς του.
  Όσο για τις λύσεις που προτείνουν κάποιοι εδώ, μερικές είναι ενδιαφέρουσες αλλά δεν μπορείς να αποδείξεις φόνο αν δεν έχεις στα χέρια σου το πτώμα.
  Και το πτώμα είναι οι καταθέσεις , τα χρεόγραφα , τα σπίτια, τα αυτοκίνητα , τα σκάφη, ο τρόπος ζωής κλπ.
  Αν δεν μπορείς να τα αγγίξεις αυτά δεν έχεις φόνο.
  Δηλαδή τι είσαι ; ένας επιθεωρητής Κλουζώ.....

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Εφοριακός 19/09/2012 09:57:36

   Αφού είσαι εφοριακός, λύσε μου την απορία πως φοροδιέφευγε κι ο μηχανικός.

  • franc avatar
   franc @ Εφοριακός 19/09/2012 12:12:21

   Στην ψιλή φοροδιαφυγή πιστεύουμε, αλλά ο Στέφανος Μάνος ως υπουργός Οικονομικών διαπίστωσε αδιαμφισβήτητα οτι ακόμα κι αν δημιουργηθεί ενας τέλειος μηχανισμός σύλληψής της και καταφέρναμε να τους πιάσουμε όλους, (οπότε θα οφείλαμε να τους ανταποδώσουμε και τις ανάλοχες κρατικές παροχές που τώρα δεν τους ανταποδίδει το κράτος, με το πρόσχημα οτι δεν μπορεί να τους συλλάβει ) θα εισπράτταμε το πολύ 3-5 δίς και θα ξοδεύαμε 3-4 για να τους πιάσουμε. Γι αυτό και πρότεινε την κατάργηση του ελεγκτικού μηχανισμού και την αντικατάστασή του με το αντικειμενικό σύστημα που πρότεινε και ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Η ουσία όμως της φοροδιαφυγής είναι πώς θα συλληφθεί η Χοντρή φοροδιαφυγή που γίνεται απο 5-6 χιλιάδες άτομα και ανέρχεται σε30-40 δίς. Οταν αυτή δεν αγγίζεται καν, είναι και κοινωνικά άδικο και αντιαναπτυξιακό να κυνηγιούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αφου η "φοροδιαφυγή " τους είναι η οφειλόμενη απο το κράτος επιδότηση της ανταγωνιστικότητάς τους

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.