Ο μονόδρομος Σαμαρά και η παρτίδα του Μόρφυ
13/03/2014 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο μονόδρομος Σαμαρά και η παρτίδα του Μόρφυ

Αλιέχιν: «Η αγαπημένη μου στρατηγική είναι να παίζω και στις δύο πτέρυγες τις σκακιέρας»

Ο βασικός τομέας που ο Αντώνης Σαμαράς…«έπαιξε τα ρέστα του» ήταν η οικονομία, με κεντρικό πολιτικό στόχο του την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Εκεί δεν δέχθηκε ούτε βαρονίες ούτε παρεμβάσεις ούτε την παραμικρή μεταβολή σε όσα ο ίδιος κυριαρχικά αποφάσιζε και αταλάντευτα εκτελούσε με συνέπεια να φέρει τα καλύτερα δυνατόν αποτελέσματα στον πιο στρατηγικά κρίσιμο χώρο. Και τα κατάφερε.

Σήμερα, πολλοί κατά βάθος συμφωνούν με την σκληρή δουλειά της κυβέρνησης και μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης αναγνωρίζει στον Πρωθυπουργό μία αδιαμφισβήτητη επιτυχία: ότι κατάφερε να κρατήσει όρθια την χώρα και να την διατηρήσει εντός του ευρώ.

Στο υπόλοιπο κυβερνητικό έργο, όμως, δεν σημειώνεται ιδιαίτερη πρόοδος. Σε πολλούς άλλους τομείς η κυβέρνηση και πολλοί υπουργοί βαθμολογούνται μεταξύ του μετρίου και του απολύτως αρνητικού.

Είναι ως εκ τούτου σαφές ότι η μόνη οδός πολιτικής ανάκαμψης της ΝΔ είναι να επαναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς σε όλους τους τομείς της κυβέρνησης και στο κόμμα ό,τι έπραξε έως τώρα μόνο για την οικονομία και την σταδιακή έξοδο από το μνημόνιο.

Με ένα πλήρες σχέδιο για την επόμενη διετία, οπότε και ολοκληρώνεται συνταγματικά η θητεία της κυβέρνησης, να προχωρήσει με αδιάλλακτη αποφασιστικότητα την τελική κούρσα του προς τους στόχους που έχει θέσει ­ και αποτελούν ακόμη ζητούμενα για τον ελληνικό λαό. Έχοντας πάντα υπόψιν ότι ο λαός δεν ψηφίζει υπουργούς αλλά πρωθυπουργό. Και όπως δεν υπάρχει πρωθυπουργός «α λα καρτ», δεν μπορεί να υπάρξει και ψήφος «α λα καρτ»...

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς πρέπει να προχωρήσει ΤΩΡΑ στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που περιμένει ο κόσμος. Βάζοντας έτσι την δική του ατζέντα στις πολιτικές εξελίξεις. Πολλά μπορούν να γίνουν και μάλιστα χωρίς κανένα (οικονομικό) κόστος. Επισημαίνουμε μερικά:

1. Ανανέωση μέσω ανασχηματισμού: όχι υπουργών, αλλά υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων και επικεφαλής Οργανισμών που έχουν αποτύχει οικτρά στο έργο τους. Αντικειμενικοί, ποσοτικοί δείκτες υπάρχουν για όλους. Ενδεχομένως ήλθε η ώρα κάποιοι να πληρώσουν τα λάθη και τις παραλείψεις τους και κυρίως να δώσει η κυβέρνηση μια εικόνα ευρύτατης ανανέωσης

2. Να «ξαναμοιραστεί» η κυβερνητική τράπουλα. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μεγιστοποίησε το όφελος του σε καρέκλες από το παζάρι της δικομματικής, όμως στην κοινωνία η απήχηση του είναι πλέον μη ανιχνεύσιμη και η διατήρηση του στη «βιτρίνα», μόνο κόστος έχει.

3. Να τελειώσουν οι περίφημες «εσωκομματικές» ισορροπίες. Κάποτε οι Πρωθυπουργοί, έδιναν βάρος σε αυτές, καθώς αντανακλούσαν επιρροή στην κοινωνία, στο σύνολο της ή σε τοπικό επίπεδο. Τώρα όμως δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια - ούτε μπορεί να την επικαλεστεί κανείς από τον κίνδυνο των αποσκιρτήσεων. Ούτως ή άλλως έχουμε μπει σε αυτήν την διαδικασία και η ΝΔ ή θα γίνει ένα καθαρό κόμμα, απαλλαγμένο από οικογενειακές και συντεχνιακές εξαρτήσεις, ή δεν θα υπάρξει στο μέλλον.

Το 2012, η πρωτιά για τη ΝΔ στις εκλογές έφερε τη σφραγίδα του Πρωθυπουργού. Αυτός καλείται να ανατρέψει για ακόμη μία φορά τα δεδομένα. Να επαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο, να αναλάβει τις πρωτοβουλίες και να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις.

Και μιας και το σκάκι είναι πάντα επίκαιρο, θυμίζουμε: υπάρχει η περίφημη παρτίδα του Μόρφυ, που η «θυσία της βασίλισσας» έφερε τη νίκη αλλά και η διαχρονική ατάκα του Αλιέχιν: «Η αγαπημένη μου στρατηγική είναι να παίζω και στις δύο πτέρυγες τις σκακιέρας».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/03/2014 08:21:03

  Αντιφατικό το άρθρο αυτό με το άλλο που γράφει για αναπόφευκτη σύγκρουση με την τρόικα.Εάν γίνει σύγκρουση τότε τίποτα δεν κατάφερε ο Σαμαράς αφού θα φύγουμε από το ευρώ.

  • Άλυτη εξίσωση avatar
   Άλυτη εξίσωση @ ψυχραιμια 13/03/2014 09:09:41

   Αυτό το περί ''φυγής από το Ευρώ'' αν δεν συρθούμε δουλικά στη λάσπη του συμβιβασμού, είναι πολύ παλιός μπαμπούλας και δεν τρομάζει πια. Ούτε ο Σύριζα πια δεν τα λέει τέτοια χονδροειδή αστεία. 'Ελεος!

  • Factorx avatar
   Factorx @ ψυχραιμια 13/03/2014 10:52:06

   Που την βλέπεις την αντίφαση; Αρνείσαι τα θετικά που πέτυχε μέχρι τώρα η διακυβέρνηση Σαμαρά; Δηλαδή πλεόνασμα, αποκατάσταση κύρους χώρας κλπ κλπ. Η λογική και ψύχραιμη εκτίμηση όσων γίνονται θα ήταν η εξής: η πορεία που χάραξε ο Σαμαρά οδηγεί στην έξοδο από το Μνημόνιο. Πράγμα που δεν θέλουν οι δανειστές και προσπαθούν να επιβάλλουν νέο

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Factorx 13/03/2014 13:30:11

    Εγώ δεν αρνούμαι τίποτα.Είμαι όμως αντίθετος μετά από όλα αυτά να δημιουργείται εικόνα τεχνητής κρίσεως για τα γάλατα ή τα ψωμιά. Εάν θα κατορθώσουμε να βγούμε από το μνημόνιο ή όχι δεν εξαρτάται από τις λεπτομέρειες αυτές.

    • Factorx avatar
     Factorx @ ψυχραιμια 13/03/2014 18:15:50

     Μας εξηγείς παρακαλώ γιατή η κρίση είναι "τεχνητ'η"; Επειδή γνωρίζω καλά ότι ο Στουρνάρας πέρασε πολύ άσχημα στο ecofin. Λες να είναι όλοι συνενοημένοι να μας κοροϊδέψουν; Δεν βρέθηκε ούτε ένας να τα βγάλει στην φόρα;

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ ψυχραιμια 14/03/2014 09:53:56

     Όχι, απλώς τώρα ένιωσε η κυβέρνηση ισχυρή ώστε να λέει μερικά όχι. Το "γάλα και τα ψωμιά" δεν είναι μικρό ζήτημα. Αφορά ολόκληρους κλάδους της οικονομίας, των οποίων η τρόικα ζητά την καταστροφή τους μέσα από την απότομη άρση ενός ιδιότυπου προστατευτισμού, που δημιουργούν οι οικείες διατάξεις, των οποίων η τρόικα ζητά την άρση. Μα... "προστατευτισμός", θα πουν οι ταλιμπάν του φιλελευθερισμού; Ναι, προστατευτισμός, υπάρχει και στας Αθήνας εκτός από τον υπόλοιπο πλανήτη. Ας μην περιγράψουμε με πόση ένταση προστατεύουν π.χ. οι ΗΠΑ έναντι άλλων χωρών την αγροτική τους παραγωγή. Ας ξεχάσουμε πόσο έντονα προστατευτικά στοιχεία έχει έως και σήμερα ακόμα η κοινή αγροτική πολιτική της Ε.Ε. Και ας ξεχάσουμε πώς προστατεύουν όλες οι χώρες της Ε.Ε., στο βαθμό που τους το επιτρέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο, την εγχώρια παραγωγή τους. Αν οι περιορισμοί στο γάλα και στο ψωμί είναι αντίθετοι στο ευρωπαϊκό δίκαιο δεν χρειάζεται πίεση από την τρόικα. Αρκεί να γίνει μια προσφυγή από την Κομισιόν. Αν δεν είναι, τότε η χώρα μας δικαιούται να τους κρατήσει και πρέπει να τους κρατήσει. Γιατί εμείς πρέπει να παίζουμε με χειρότερους κανόνες από ό,τι η υπόλοιπη Ε.Ε. και να επιτρέψουμε αθρόες φθηνές εισαγωγές, καταστρέφοντας τον αγελαδοτρόφο και τον φούρναρη. Καταστρέψαμε τον φορτηγατζή επειδή έτσι ήθελε η τρόικα, καταστρέψαμε ένα υγιέστατο (σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά) τραπεζικό σύστημα, καταστρέψαμε τα ασφαλιστικά μας ταμεία επειδή έτσι ήθελε η τρόικα, καταστρέψαμε την οικοδομική δραστηριότητα επειδή έτσι ήθελε η τρόικα, καταστρέφουμε ένα σωρό κλάδους της οικονομίας επειδή έτσι θέλει η τρόικα, ε, τώρα που αισθάνεται κάπως ισχυρή η κυβέρνηση δεν πρέπει να ειπωθεί το μεγάλο "όχι"; Ας μείνει και κάτι όρθιο.

     • John. avatar
      John. @ Διογένης 14/03/2014 12:22:11

      Αγαπητέ Διογένη επιτέλους!!! Αυτή είναι όλη η αλήθεια...Αν και η καταστροφή έγινε όπως την περιγράφεις, παρόλο που εμείς είχαμε προειδοποιήσει οτι δεν υπήρχε αντάλλαγμα στο τέλος όπως πίστευε ο Σαμαράς...Οι Επικυρίαρχοι ποτέ δεν ανταμείβουν τους υποτακτικούς...Αντιθέτως, ενίοτε τους τιμωρούν.

 2. Aegean times avatar
  Aegean times 13/03/2014 12:29:30

  Σαφώς και τα κατάφερε ο Σαμαράς στο θέμα της οικονομίας και της παραμονής της χώρας στο ευρώ διότι ποιά άλλη λύση τάχα είχαμε αφού θέλαμε να παραμείνουμε στην Ευρώπη? Βαρύ το τίμημα βέβαια και οι άνεργοι σίγουρα μετράνε & θα μετράνε για πολύ τις πληγές τους. Ομως για το θέμα της μη αποτελεσματικότητας κάποιων υπουργών κλπ. στελεχών μήπως τελικά όλοι μας είμαστε με ένα μαστίγιο στο χέρι και δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να μαστιγώνουμε ο ένας τον άλλο? Τι έπρεπε να κάνουν δηλαδή, η χώρα έχει έρθει τούμπα μέσα σε τρία χρόνια, αυτές οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις και το κακό συναπάντημα των τροϊκανών δε έχει πιά όρια. Μιλάμε για ανθρώπους, για νοοτροπίες δεκαετιών, για διαφορετικές δομές, θεσμούς, κοινωνικές συμπεριφορές, αγγυλώσεις και πάει λέγοντας.. Εδώ που φτάσαμε το μόνο που δεν μας ζήτησαν ακόμη είναι όλοι οι Ελληνες να καβαλίσουν από ένα ποδήλατο και αυτό γιατί το κάνουν οι Ολλανδοί και οι Δανοί. Ελεος πιά.

 3. EVA avatar
  EVA 13/03/2014 14:05:15

  Όταν παίζεις κι από τις δύο πλευρές της σκακιέρας, τότε δεν είναι που αν χάσεις, χάνεις από τον εαυτό σου; :-) Να προσέχεις διπλά όμως τότε.....

 4. christof avatar
  christof 13/03/2014 16:55:05

  Ο Α.Σ απο το 1990 σαν υπουργος οικονομικων μεχρι τα Ζαππεια 1,2,3,4.5.6.7, μεχρι και προσφατα μιλουσε για συντελεστη φορολογιας 15% αλλα το κομμουνιστογενες κομμα του της δηθεν δεξιας και του δηθεν Πασοκ δεν τον αφεινουν. Δυστυχως μας κυβερνα μια κλικα σοβιετικων κρατικοδιαιτων ΜΜΕ επιχειρηματιων κρατιστων ,φαρμακα, προμηθειες,κλπ . Αντι ο Ελληνικος λαος να πει ως εδω η ξεφτιλα και η ασυδοσια θελει να επαναφερει παλι αυτους που του καταχρεωσαν τα παιδια και τα εγγονια του ,με τη νεα μασκα του Συριζα.Για να ξανακυβερνησει παλι η αριστερα , με το λαο στην εξουσια.

  • Θρίαμβος avatar
   Θρίαμβος @ christof 13/03/2014 19:04:12

   Ε, άμα δεν υπάρχει δεξιά, θα υπάρχει αριστερά... πως αλλιώς θα γίνει? Εκτώς κι αν τακιμιάσανε όλοι οι απατεώνες να το παίζουν δεξιοί οι μισοί και αριστεροί οι άλλοι μισοί ώστε να τα τρώνε μαζί. Καλό ε? Κάνει και ρίμα : "τα βρήκανε δεξοί και αριστεροί, να τα τρων όλοι μαζί, και οι μπαρμπάδες να κοιτάνε σα χαζοί, φωνάζοντας φέρτε πίσω το φαΐ".

  • Παυσανίας avatar
   Παυσανίας @ christof 14/03/2014 14:47:58

   ΣΩΣΤΟΣ!!!

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 14/03/2014 06:57:51

  "Οι πιό δυσαρεστημένοι πελάτες σου, είναι η μεγαλύτερη πηγή μάθησής σου." ~Bill Gates (1955 - ), Ιδρυτής του Γίγαντα Πληροφορικής Microsoft - No. 1 (Tech) "The Forbes List of Billionaires 2014". "Your most unhappy customers are your greatest source of learning."

 6. Διογένης avatar
  Διογένης 14/03/2014 10:26:29

  Ο Σαμαράς τα βρήκε και πάλι μπαστούνια με την τρόικα και τους δανειστές, τώρα που πλησιάζει η ώρα της αποδέσμευσης. Κάθε φορά γίνονται μερικά βήματα μπροστά και μερικά βήματα πίσω. Τα βήματα μπροστά ήταν περισσότερα από τα βήματα πίσω. Τώρα φαίνεται πως πλησιάζουμε σε μια πιο αποφασιστική καμπή της μάχης. Οι δανειστές δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Ο Σόιμπλε από εκεί που ήταν για λίγο καιρό γλυκούλης και "πόσα έχετε πετύχει" τώρα ξαφνικά θεωρεί ότι δεν πετύχουμε τίποτα και ξαναέγινε ο γνωστός εκβιαστής. Φυσικά. Πώς αλλιώς θα αξιώνει να μας διοικεί εις τον αιώνα τον άπαντα, αν μπορούμε και χωρίς αυτόν; Το πρόβλημα του Σαμαρά είναι ότι έχει κυριαρχήσει η ιδεολογία των Μνημονίων. Η ιδεολογία των Μνημονίων είναι ότι "η χώρα δεν μπορεί μόνη της". Αν δει κανείς τη ρητορική και του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη, και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τους ξένους. Ζητάει κούρεμα του χρέους και "όχι με μονομερείς ενέργειες". Δηλαδή ζητάει χατήρια. Ζητάει να μας ζουν άλλοι. Το ίδιο το Μνημόνιο ήταν η κατεξοχήν έκφραση του "χρειαζόμαστε βοήθεια". Και η νοοτροπία "να με ζουν οι άλλοι" ήταν η κατεξοχήν νοοτροπία που έφτιαξε τα υλικά της κρίσης, τα οποία πήρε μετά ο ΓΑΠ και μας δημιούργησε αυτό που ζούμε σήμερα. Αυτή η νοοτροπία λοιπόν του "δεν μπορείτε μόνοι σας" είναι πανταχού παρούσα στους δανειστές της Ελλάδας. Και ενώ τα πράγματα έχουν εμφανώς αλλάξει από τότε που ανέλαβε ο Σαμαράς, δηλαδή από τότε που ανέλαβε ξανά η ΝΔ (για να τα λέμε όλα), ο Σόιμπλε και ο κάθε Σόιμπλε, που πολύ κολακεύτηκε το γερμανικό εγώ του ότι "θα στρώσω τους τεμπέληδες και διεφθαρμένους Έλληνες" δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι ποτέ δεν θα στρώσει κανέναν και ότι ο κάθε λαός μπορεί μόνον να στρώσει μόνος του. Απόδειξη, αυτό που συνέβη από τον Ιούνιο του 2012 και μετά. Και άλλη απόδειξη, αυτό που συνέβαινε από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2012. Μας διοικούσε αυτός από τον Μάιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012 και τα πράγματα πήγαιναν χάλια. Μας διοικεί πάλι αυτός από τον Ιούνιο του 2012 έως σήμερα, Μάρτιο του 2014, και τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Γιατί; Μα διότι απλούστατα, κύριε Σόιμπλε, είναι η εδώ κυβέρνηση που τα πήγαινε χάλια και που τα πηγαίνει καλά τώρα. Αν και νομίζετε ότι κατά βάθος εσείς κάνετε κουμάντο, η πραγματικότητα είναι ότι το αν θα τα πάει καλά αυτή η χώρα ή όχι εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την ίδια. Δεν είστε εσείς που τα καταφέρνετε, όσο και εάν αυτό ικανοποιεί το γερμανικό υπερτροφικό εγώ σας. Και κάτι ακόμη κύριε Σόιμπλε. Η κρίση δεν προκλήθηκε από μόνη της επειδή εμείς ήμασταν "τεμπέληδες και διεφθαρμένοι", όπως πολύ καλά βολεύεται το γερμανικό σου εγώ με αυτή την εξήγηση. Προκλήθηκε επειδή ένας πολύ συγκεκριμένος ηγέτης της χώρας μας, ο κος. ΓΑΠ πήρε εντολή από αυτούς που έπαιρνε εντολές να χτυπήσει το ευρώ μέσω της Ελλάδας για να σώσει το νόμισμα της πραγματικής του πατρίδας, το δολάριο. Αυτό γνωρίζω ότι δεν το είχατε καταλάβει στην αρχή (τόσο στουρνάρια είστε εσείς οι τάχατες ανώτεροι Γερμανοί), αλλά το καταλάβατε πολύ καλά στη συνέχεια, το 2012, αν και ήταν κάπως αργά πια για να προστατευτείτε. Τώρα, έναν αντίστοιχο ρόλο αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι να επιμείνει σε "κούρεμα" πάση θυσία, προκειμένου να χτυπήσει και πάλι το ευρώ πλήττοντας την πιστοληπτική ικανότητα της δικής σας χώρας και πάλι, της Γερμανίας. Εσείς όμως νομίζετε, αρέσκεστε να νομίζετε, ότι όλα θα πάνε καλά αν εσείς έχετε το κουμάντο. Εμ, δεν πάνε καλά επειδή εσείς έχετε το κουμάντο. Πάνε καλά επειδή ο Σαμαράς έχει το κουμάντο. Εδώ εσείς καλά-καλά δεν καταλάβατε πώς σας την έφερε ο ΓΑΠ και οι Αμερικανοί, θα κάνετε κουμάντο μια περίπλοκη χώρα όπως η Ελλάδα; Γελιέστε και η ιστορία των τελευταίων τεσσάρων ετών αυτό απέδειξε, ότι γελιέστε και μάλιστα πολύ. Αν λοιπόν, κύριε Σόιμπλε, μας λέτε με εκβιαστικό αντίλαλο ότι "δεν βοηθάμε κανέναν με το ζόρι" και όντως δεν θα δώσετε την βοήθεια με το ζόρι, από την άλλη δεν έχετε κανέναν δικαίωμα να παραεμποδίζετε την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, για να βρει από εκεί τα χρήματα που δεν θέλετε να δώσετε με το ζόρι. Διότι μπορεί να προσποιείστε τώρα, αγαπητέ Σόιμπλε, ότι δεν θέλετε να μας βάλετε κάτι να κάνουμε "με το ζόρι", αλλά αυτό που θέλετε να μας βάλετε να κάνουμε "με το ζόρι", αληθινά με το ζόρι, είναι δεχτούμε να καταστρέψουμε την κτηνοτροφία μας, τους φούρνους μας και τους φαρμακοποιούς μας, χωρίς κανέναν προφανές όφελος για τη χώρα μας, παρά μόνον για τη δική σας κτηνοτροφία, τους δικούς σας (οργανωμένους και βιομηχανιοποιημένους) φούρνους και τους δικούς σας φαρμακάδες. Αυτό, αγαπητέ κύριε, δεν μας βάζετε να το κάνουμε "με το ζόρι"; Με το ζόρι το βάζετε. Το εκβιάζετε, για την ακρίβεια. Μην το παίζετε λοιπόν χαλαρός, διότι δεν είστε. Αγαπητέ Σόιμπλε, η Ελλάδα θα τα καταφέρει, ακόμη και εάν δυσκολευτεί στην αρχή της σύγκρουσης. Πολύ απλά, έχετε φέρει τα πράγματα με την άφρονα πολιτική σας εκεί, που δεν μπορεί να σας ανεχθεί πλέον κανένας εχέφρων άνθρωπος. Στην έσχατη περίπτωση, δεν θα πληρωθουν καμιά εννέα δις ομόλογα της ΕΚΤ. Δεν χάλασε ο κόσμος. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο μεγάλο νταλκά με την ΕΚΤ και στη σταθερότητα του ευρώ όπως έχετε εσείς. Εμείς θα ξαναθεωρηθούμε "χρεωκοπημένοι" και η ζωή θα τραβήξει τον άθλιο δρόμο της. Πρόεδρε μην κάνεις πίσω. Είναι δύσκολη αυτή η παρτίδα σκάκι, αλλά δεν έχεις άλλη επιλογή από το να την κερδίσεις. Καλύτερα να πέσεις μαχόμενος σε αυτήν εδώ τη μάχη, παρά να υποχωρήσεις. Και δεν θα πέσεις. Θα δεις ότι στο τέλος θα κερδίσεις.

  • John avatar
   John @ Διογένης 14/03/2014 12:37:21

   Αγαπητέ Διογένη, τώρα τελευταία τα λες πολύ καλά, αλλά έχεις κολλήσει περιέργως στην υπερεκτίμηση στο Γκιωργκάκις απο τη Μινεσσότα...Βεβαίως και ο Σόιμπλε ξέρει οτι την κρίση δεν την προκάλεσε η Ελλάδα. Αλλωστε στο στόχαστρο ήταν τα PIIGS απο τον Ιούνιο του 2009, πριν γινει ο ΓΑΠ Πρωθυπουργός αφού είχε ξασπάσει η κρίση πρώτα στην Αγγλία,χρεωκόπησε την Ισλανδία μετά πέρασε στις ΗΠΑ και τέλος στην Ευρωπη. Δεν έκανε τη Leehman Brothers να σκάσει το Γκιωργκάκις. Αν είχε τέτοιες ικανότητες και εντολές, η Ελλάδα δεν θα έπεφτε ποτέ στα νύχια του Σόιμπλε. Ούτε κινδύνεψε η Αμερική να πάθει αλλά 1929 μόνο και μόνο για να ρίξει , λίγο όμως, την τιμή του Ευρώ διότι την ΕΕ την έχουν πρωτίστως ανάγκη οι ΗΠΑ που συνέβαλλαν τα μέγιστα στη δημιουργία της.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ John 14/03/2014 18:56:33

    Όχι, αυτό που έγινε ήταν ότι η κρίση της Lehman Brothers προκάλεσε κύμα φυγής από το δολάριο και λοξοκοίταγμα των εμίρηδων προς το ευρώ. Αν το πετρέλαιο άρχιζε να τιμολογείται σε ευρώ, τότε το δολάριο θα έχανε το παγκόσμιο στάτους του. Ήταν λοιπόν αναγκαία μια κρίση του ευρώ, προκειμένου να είναι το δολάριο πιο αξιόπιστο από το ευρώ. Είπαν αυτοί που που έπρεπε και με τον τρόπο που έπρεπε στον Καραμανλή "φύγε τώρα από πρωθυπουργός, γιατί έχουμε και δουλειές", δουλειές βέβαια που δεν θα έκανε ο ίδιος, αλλά που τον έβαλαν να "στηρίξει" μέσω της τουλάχιστον περίεργης "συναίνεσης" που έδειχνε όσο ακόμη ήταν αρχηγός της ΝΔ (έως τις 29-11-2009 δηλαδή) στις ύβρεις και στις συκοφαντίες κατά της κυβέρνησής του, που καθόλου δεν κατέστρεψε τη χώρα, σε αντίθεση με τα όσα προσπαθεί έως σήμερα να περάσει ο ΓΑΠ στον κόσμο ως δήθεν θέσφατα. Εκτός της "συναίνεσης" ακολούθησε και η περίεργη σιωπή στα χρόνια του ΓΑΠ, όπου όλοι έλεγαν και ξανάλεγαν "γιατί δεν μιλάει ο Καραμανλής". Γιατί άραγε; Τέλος πάντων, το θέμα μας δεν είναι ο Καραμανλής, αλλά ότι υπήρχε ένας ευρύτερος συνδυασμός ενεργειών στα πλαίσια ενός πολέμου κατά του ευρώ, κεντρικός παίκτης του οποίου ήταν ο ΓΑΠ. Και είναι ακόμη παίκτης αυτού του πολέμου, αλλά όχι κεντρικός, διότι δεν έχει πια στα χέρια του το ΠΑΣΟΚ ως καθεστωτικό κόμμα. Δεν είναι λοιπόν υπερεκτίμηση, είναι απλώς να θυμόμαστε ποιος ήταν ο ρόλος του, ο οποίος δεν άλλαξε καθόλου, παρόλο που τώρα πια έχει πολύ μικρότερα περιθώρια να "περάσει" αποσταθεροποιητικές θέσεις και πολιτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το προσπαθεί όσο τον παίρνει (κι ακόμη παραπάνω).

    • ΑΛΕΚΟΣ avatar
     ΑΛΕΚΟΣ @ Διογένης 20/03/2014 16:35:59

     Αγαπητέ Διογένη τώρα πρόσεξα την επιστροφή και επιμονή σου στο θέμα οτι η Ελλάδα και ο ΓΑΠ δημιούργησαν την Ευρωπαική κρίση. Δηλαδή πιστεύεις 1. Οτι αν δεν υπήρχε η Ελλάδα και ο ΓΑΠ δεν θα υπήρχε η κρίση στην Ευρώπη? και 2. Αφού λοιπόν με τους χειρισμούς της Ευρώπης το Αμερικάνικο σχέδιο να χτυπηθεί το Ευρώ ώστε το δολλάριο να παραμείνει πιό αξιόπιστο, προφανώς απέτυχε? Διότι πρό της Ευρωπαικής κρίσεως το Ευρώ ήταν ασθενέστερο του δολλαρίου. Το 2009 ήταν 1ευρώ=1,32 δολλ. και έκτοτε ανεβαίνει σταθερά και σήμερα είναι 1 ευρώ=1,38 δολλ. Τσάμπα πήγε δηλαδή η θυσία της Ελλάδος μέσω ΓΑΠ αλλά και των υπολοίπων PIIGS και της Κύπρου?

  • Παυσανίας avatar
   Παυσανίας @ Διογένης 14/03/2014 14:53:35

   Αγαπητέ Διογένη, φυσικά και ,μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τον εκβιαστή Σόιμπλε. Αυτό δε γίνεται όμως με 1.000.000 κόσμο στο Δημόσιο, με συνταξιοδοτικό σύστημα "πολυτελείας", με φοροδιαφυγή 60%-100%, με τα επαγγέλματα "κλειστά", με όλες τις ΔΕΚΟ κρατικές τη στιγμή που μπαίνουνε πολλά εκατομμύρια μέσα ημερησίως καθώς και με 2,5 εκατομμύρια ΛΑΘΡΟμετανάστες να σιτίζονται και να περιθάλπτονται τζάμπα...

   • ΑΛΕΚΟΣ avatar
    ΑΛΕΚΟΣ @ Παυσανίας 14/03/2014 18:58:54

    Πολύ σωστά φίλε Παυσανία , αλλά αυτο δεν γίνεται σε καμμία περίπτωση με 1.500.000 κόσμο στην ανεργία, ιδίως αν τους προσθέσεις άλλους 500.000 απολυμένους απ' το δημόσιο, εκτός αν κάνεις όπως ο Ρούσβελτ και δώσεις δουλειά σε 2.000.000 άτομα μέσω κρατικών επενδύσεων, όπως τον συμβούλεψε ο Κέυνς και έβγαλε την Αμερική απο την κρίση του 1929. Το κράτος καλό είναι να απολύσει όλους τους Δ.Υ. υπο την προυπόθση οτι ΠΡΩΤΑ θα τους βρεί δουλειά στον ιδιωτικό ή ιδιωτικοοικονομικό τομέα... Αν ήταν τοσο απλό, δεν θα πέρναγε ποτέ τόσο δραματική κρίση η Αμερική. Απλά θα απέλυε όλους τους Δ.Υ. και θα έβγαινε χαρούμενη απο την κρίση που δημιούργησε ο Νεοφιλελευθερισμός με τις φαεινές ιδέες του όπου οι "αγορές" αυτορυθμίζονται. Οπως αν αφήσεις ελεύθερο ένα κοπάδι καρρχαρίες μέσα σ΄ενα διβάρι. Οντως η "αγορά" αυτορυθμίζεται μέσα σε λίγα λεπτά, αφού θα μείνουν μόνο οι καρχαρίες για να ψοφήσουν στο τέλος απ' την πείναι σαν εμάς τώρα, καλή ώρα...

    • Παυσανίας avatar
     Παυσανίας @ ΑΛΕΚΟΣ 14/03/2014 19:32:36

     Αλέκο, ΔΕΝ μπορεί να μπει ένας ολόκληρος λαός στα μνημόνια, στα χαράτσια, στην υπέρμετρη φορολογία κτλ. με μοναδικό γνώμονα να πληρωθούνε οι μισθοί του Δημοσίου κάθε πρώτη του μηνός. Εξασφαλίστηκαν οι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα ότι με τα μνημόνια θα βρούνε δουλειά;;; Εξασφαλίστηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ότι με τα μνημόνια θα έχουνε δουλειά;;; Εξασφαλίστηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ότι θα έχουνε κύκλο εργασιών;;; Οι μόνοι που εξασφαλίστηκαν με τα μνημόνια, ότι βρέξει-χιονίσει κάθε πρώτη του μηνός θα παίρνουν μισθό (κουτσουρεμένο κατά 250 επιδόματα που έπαιρναν), είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι!!! Και φωνάζουν κι από πάνω... Θυμάμαι σε συνέντευξη τελευταία ρωτήθηκε ο υφυπουργός για το πώς διατέθηκαν χρήματα από την προηγούμενη δόση, και ξέρεις τι είπε ως πρώτον;;; "Πληρώσαμε 23.000 εφάπαξ"!!!!!!!!!!!! Έπρεπε να έχουμε 350.000 Δ.Υ το πολύ αλλά πληρώνουμε ένα εκατομμύριο επειδή ο κάθε βουλευτής έβαζε και από καμιά 200αριά άτομα στο Δημόσιο, ειδικά από το 1981 και μετά. Επιπλέον πληρώνουμε και εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις σε ανθρώπους 40-60 ετών οι οποίοι "εργάστηκαν" καμιά 20αριά χρόνια στο Δημόσιο όλο-όλο... Πληρώνουμε τουλάχιστον 500.000 "παραπανίσιους" μισθούς (οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καν αντικείμενο). Παρόλα αυτά εγώ σου λέω ότι άσε τις 500.000 και κατέβα στις 300.000. Κάνε ένα λογαριασμό να δεις τί ποσό βγαίνει 300.000 επί Χ μεικτός μισθός επί 14 μηνιάτικα, για να δεις πόσο κοστίζουν 300.000 παραπανίσιοι μισθοί (μόνο να κάθεσαι όταν κάνεις το λογαριασμό). Όταν βγάλεις τη σούμα, σύγκρινέ την με τη δόση για την οποία "στηθήκαμε" όλος ο λαός στην Τρόικα...

     • ΑΛΕΚΟΣ avatar
      ΑΛΕΚΟΣ @ Παυσανίας 14/03/2014 21:26:41

      Aγαπητέ Παυσανία , Συμφωνούμε ΑΠΟΛΥΤΑ οτι τα μνημόνια ευθύνονται για την καταστροφη της Ελλάδος όπως πολύ σωστά την περιγράφεις. Αλλωστε πρώτος ο Σαμαράς είπε, και δεν το πήρε ποτέ πίσω, οτι τα μνημόνια είναι η λάθος συνταγή που σκοτώνουν σιγά σιγά την Ελλάδα. Καθότι όπως το λές, δεν εξασφαλίστηκαν οι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα ότι με τα μνημόνια θα βρούνε δουλειά, ούτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες ότι θα έχουνε δουλειά, ούτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ότι θα έχουνε κύκλο εργασιών. Δηλαδή κανένας απο τους Ελληνες που παράγουν τον πλούτο. Το ίδιο ακριβώς έγινε και στις υπόλοιπες χώρες των PIIGS και στην Κύπρο. Κατεστράφη η πραγματική οικονομία και η μεσαία τάξη. Αλλά όχι επειδή είχαν απλώς παραπανίσιους Δ.Υ. όπως όλα τα κράτη, αλλά επειδή κατέρρευσαν οι τράπεζές τους και τα ταμεία τους για να διασωθούν οι Bundesbank, Deuchebank, Societe Generale και BNP Paribas και όχι οι 300.000 Δ.Υ. της Ελλάδας που κοστίζουν έστω 10 δις το χρόνο. Και στο κάτω κάτω, αν το κράτος μας γινόταν Δανία του Νότου και τους απέλυε, δεν θα έπρεπε να δώσει αυτά τα 10 δίς για βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία,δημόσιες συγκοινωνίες, περίθαλψη και παιδεία που στην Ελλάδα της ΕΕ είναι τριτοκοσμικά? . Ακόμα κι αν τα δίναμε όλα στο χρέος θα θέλαμε τουλάχιστο 50 χρόνια για να το ξοφλήσουμε, παραμένοντας στη άθλια κατάσταση που είμαστε σήμερα. μόνο ο Τσοχατζόπουλος με τους Γερμανούς Τραπεζίτες και εργολάβους συνεργούς του μας χρέωσε 20 δις Ευρώ. Το χρέος των 300 δίς, όπως μας το απέδειξαν οι Γερμανοί, πήγε όλο σχεδόν εκτός Ελλάδος. Γι αυτο το ΑΕΠ μας ήταν απο το 1981 μέχρι σήμερα σταθερά το τελευταίο στην Ευρωζώνη των 17, μαζί με της Πορτογαλίας. Αν τα λεφτά είχαν μείνει εντός Ελλάδος έστω κι αν τα έτργαν όλα οι Δ.Υ. το ΑΕΠ μας θα ήταν ανάμεσα στα 5 πρώτα. Πολύ λίγοι Ελληνες έφαγαν πάρα πολλά λεφτα μαζί με τους Ευρωπαίους συνενόχους τους φίλε Παυσανία. Δεν δέχονται καν να ανοίξουν το φάκελλο για το πως η Goldman Sachs απο κοινού με τους Σημίτη, μπαρόζο, Αλμούνια κλπ. έκανε την κομπίνα με το χρέος για να συνεχίσουν να μας χρεώνουν αβέρτα, αφού δεν φαντάστηκαν ποτέ οτι θα έσκαγε η Leehman Brothers και η Dexia...Φαντάζεσαι οτι θα είχε πρόβλημα η ΕΕ πέντε χρόνια τώρα για χάρη 300.000 Ελλήνων Δ.Υ. τη στιγμή που όλη η Ελληνική οικονομία είναι το 2% της ΕΕ? και αλλο τόσο το ποσοστό του χρέους της μέσα στο χρέος της ΕΕ?

     • Παυσανίας avatar
      Παυσανίας @ ΑΛΕΚΟΣ 14/03/2014 23:52:24

      Αλέκο, ζω στο εξωτερικό. Ξέρω για τι μιλάς και βρίσκω ορθό το σκεπτικό σου. Παρόλα αυτά, τα (άνω των) 10 Δις που παίρνουν οι "παραπανίσιοι" δημόσιοι υπάλληλοι είναι ένα ποσό που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους σε καμία περίπτωση. Προτιμώ να πάει στην Παιδεία και στην Υγεία και οι 300.000 να κάνουν ότι και οι "κοινοί θνητοί": να ψάξουν για δουλειά (αληθινή)...

     • ΑΛΕΚΟΣ. avatar
      ΑΛΕΚΟΣ. @ Παυσανίας 15/03/2014 09:57:50

      Σ΄αυτό συμφωνούμε απόλυτα, αγαπητέ Παυσανία. Για μενα διορισμός στο Ελληνικό δημόσιο=αναπηρική σύνταξη. Αλλα, είπαμε δεν είναι εκεί το πρόβλημα της κρίσης, ούτε τα 10-15 δις που σίγουρα είναι σημαντικά . Το πρόβλημα με τους πελατειακά και όχι αξιοκρατικά διορισμένους στο δημόσιο το έχει η Ελλάδα, όπως και τα περισσότερα κράτη του Νότου, απο συστάσεώς τους. Η ΚΡΙΣΗ του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος ήρθε όμως το 1929 και ξανά το 2009 πάντα απο την καρδιά του, τις ΗΠΑ, με υπαίτιο πάντα την ασυδοσία και την απληστία των Τραπεζιτών και των πολιτικών και δεν λύνεται με απολύσεις, αλλά με μέτρα Κέυνς-Ρούσβελτ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.