#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/01/2011 21:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο «μεσαίος χώρος» απονεύρωσε την Ν.Δ. ιδεολογικά και την «ευνούχισε» κυβερνητικά

του Κώστα Ροδινού

Το  κατασκεύασμα του «μεσαίου χώρου» ήταν  ένα «πουκάμισο αδειανό».   Ο όρος αποδίδεται  στον Γιάννη Λούλη, που εδώ και χρόνια ισχυρίζεται ότι η Ν.Δ. είναι «φθαρμένο προϊόν» και με τον «μεσαίο χώρο», δήθεν άλλαξε το προφίλ της και έδωσε την δυνατότητα στον Καραμανλή να κερδίσει δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Εναι το καταλυτικό επιχείρημα των οπαδών του «μεσαίου χώρου». Ας μου επιτρέψουν να διαφωνήσω.

Γιατί κέρδισε ο Καραμανλής

Ο  Καραμανλής κέρδισε τις εκλογές του 2004 επειδή:

-Το ΠΑΣΟΚ ήταν ήδη 11 χρόνια στην εξουσία. Είχε κουράσει και είχε κουραστεί.

-Το καθεστώς Σημίτη ήταν βουτηγμένο στα σκάνδαλα και είχε απαξιωθεί.

-Ο  Καραμανλής ήταν ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο και η ομάδα του επίσης  φρέσκια.

-Τέλος ο Καραμανλής  χρησιμοποίησε το καλύτερο, μετά τη «Αλλαγή»,  πολιτικό σύνθημα της μεταπολίτευσης, την «επανίδρυση του κράτους». Ηταν ένα σύνθημα που έλεγε σε όλους κάτι.

Γιατί όλοι μας, σε κάποια στιγμή, τα έχουμε βάλει με το κράτος.

Γιατί όλοι μας,  ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών πεποιθήσεων, θέλουμε ένα καλύτερο κράτος.

Ο Καραμανλής θα κέρδιζε τις εκλογές του 2004 και αν ακόμα έλεγε ότι είναι οπαδός του….Αχμαντινετζάντ!

Επομένως, το εφεύρημα του «μεσαίου χώρου» δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Μπορεί και να λειτούργησε αντίστροφα!

Από τον «μεσαίο χώρο», στην «ήπια προσαρμογή»

Εκεί, όμως, που ο «μεσαίος χώρος» απέτυχε παταγωδώς ήταν όταν επιχειρήθηκε  να  μετουσιωθεί  σε κυβερνητική πολιτική. Αναφέρομαι στην περίφημη «ήπια προσαρμογή» που απετέλεσε την  εφηρμοσμένη θεωρία του  «μεσαίου χώρου».

Να μερικά παραδείγματα:

-Η Κυβέρνηση Καραμανλή,  αντί να κάνει κάθαρση και να τιμωρήσει τους ενόχους των σκανδάλων, έδειξε ανεκτικότητα!

-Μονιμοποίησε χιλιάδες συμβασιούχους που είχε προσλάβει το ΠΑΣΟΚ κατά παράβαση του νόμου Πεπονή, που το ίδιο ψήφισε και για τον οποίον ακόμα καμαρώνει!

-Για να  εξαλείψει δήθεν τα  πολιτικά πάθη, ο Καραμανλής  υπήρξε γενναιόδωρος έναντι των πολιτικών αντιπάλων της παράταξής του. Εφτασε μάλιστα να  υποδείξει  ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν εξ απορρήτων συνεργάτη  του Α. Παπανδρέου! Θα υποδείκνυε ποτέ το ΠΑΣΟΚ για ΠτΔ τον Ε.  Αβέρωφ;

-Για να δείξει  διαλλακτικότητα, αποδέχθηκε την  σύνθετη ονομασία των Σκοπίων.

-Για να τα έχει καλά  με την Αριστερά, η Μ. Γιαννάκου επέτρεψε να μοιραστεί στα σχολεία το βιβλίο της  Ρεπούση.

-Για να μην κατηγορηθεί ως  «ακραίος»,  ο  Παυλόπουλος παρατηρούσε άβουλος την Αθήνα να «καίγεται» τον Δεκέμβριο του 2008.

-Τέλος, στην οικονομία για να μην δυσαρεστηθούν τα γνωστά συμφέροντα, καθυστέρησαν τομές, ρήξεις και αλλαγές τις οποίες είχε ανάγκη η οικονομία και στις οποίες πολλές φορές είχε αναφερθεί ο   Καραμανλής, πριν ανακαλύψει τον «μεσαίο χώρο».

Ετσι, η  αποφασιστικότητα αντικαταστάθηκε από την ανοχή, η τόλμη από την υπερβολική διαλλακτικότητα,  η ρήξη από τον συμβιβασμό και τέλος οι δραστικές αλλαγές από τις κατ’ επίφαση μεταρρυθμίσεις!

Εν κατακλείδι ο «μεσαίος χώρος»  απετέλεσε μια συνταγή καταστροφής για την Κυβέρνηση της Ν.Δ.  Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η θετική κληρονομιά του Καραμανλή (αντίθεση στο σχέδιο Ανάν, ενεργειακά, άνοιγμα προς Ρωσία και Κίνα,  βέτο στο Βουκουρέστι,  κάποιες  μεταρρυθμίσεις  στην οικονομία) είχε απέναντι   τους  θεωρητικούς του «μεσαίου χώρου»!Αν δεν είσαι «μεσαίος», είσαι….ακραίος!

Επειδή ακριβώς η πομφόλυγα του «μεσαίου χώρου» ήταν μεν αγαπημένο θέμα συζήτησης της δημοσιογραφικής ελίτ, αλλά  άφηνε τη Ν.Δ. χωρίς ιδεολογικά και πολιτικά όπλα να απολογείται για το παρελθόν,  ο  Σαμαράς έπραξε το αυτονόητο.  Επαναπροσδιόρισε τη Ν.Δ. με  όρους ιδεολογικούς και όχι «χωροταξικούς»! Με όρους του αύριο και όχι του χτές!  Και έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό». Γιατί με την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους από την παρέα του  Παπανδρέου, αυτό είναι το ζητούμενο της κοινωνίας σήμερα.

Τι λένε τώρα οι επικριτές;

Ό,τι η Ν.Δ. διολισθαίνει σε ακραίες θέσεις!

Ό,τι «παραχωρεί τον μεσαίο χώρο» στην Κυβέρνηση και τη ΔΗΣΥ.

Ό,τι εξ αιτίας αυτής της τακτικής η Ν.Δ. «οδηγείται  σε συρρίκνωση» και δεν θα ανακάμψει δημοσκοπικά!

Υστερα πετάνε και μια ατάκα ότι ο  Σαμαράς είναι «λαϊκιστής».

Και αυτό ήταν!  Ετοιμη η συνταγή αποδόμησης!

Σ’ αυτή τη χώρα άμα είσαι  «ακραίος» και  «λαϊκιστής» και ηγείσαι της Ν.Δ. , δεν έχεις μέλλον!

Αν ηγείσαι του ΠΑΣΟΚ,  γίνεσαι Πρωθυπουργός!

Στη Ν.Δ. για να έχεις …..μέλλον,  πρέπει να είσαι «υπεύθυνος», «διαλλακτικός», «μετριοπαθής»,   να  ασκείς «εποικοδομητική αντιπολίτευση» και να αποδοκιμάζεις  τις έξαλλες φωνές των  «πατριδοκάπηλων»! Προφανώς και η χρησιμοποίηση του «μιαρού» όρου δεξιός είναι έγκλημα καθοσιώσεως!Ο αντίλογος είναι εύκολος!

Και αυτά τα λένε με αφορμή τι; Την εναντίωση του Σαμαρά στο μνημόνιο, την διατύπωση πατριωτικών θέσεων στα εθνικά θέματα, την άρνηση του να μετατραπεί η Ελλάδα σε «γη επαγγελίας των λαθρομεταναστών»  και την επιμονή του στην τήρηση του νόμου.

Κατ’ αρχάς η Ν.Δ. συρρικνώθηκε και μάλιστα  στα ιστορικά της χαμηλά,  ως κόμμα του «μεσαίου χώρου»!  Και αν πληρώνουν  κάτι τώρα ο Σαμαράς και η Ν.Δ.  είναι  η αναποτελεσματικότητα της θεωρίας του «μεσαίου χώρου» στην διακυβέρνηση της χώρας!

Ο «μεσαίος χώρος» απονεύρωσε την Ν.Δ. ιδεολογικά και  την «ευνούχισε» κυβερνητικά. Αυτό τείνουν να το ξεχάσουν οι όψιμοι υποστηρικτές του.

Δεύτερον, στα εθνικά θέματα δεν υπάρχουν μόνο  «κόκκινες γραμμές», υπάρχουν και «γαλάζιες». Δεν έχω ακούσει κανέναν πρωθυπουργό, καμιάς χώρας να λέει ότι η «χώρα του  δεν διεκδικεί τίποτα»!

Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό!  Κάθε χώρα διεκδικεί  ότι της ανήκει!

Τρίτον, στο όνομα της δήθεν ανοχής και της πολύ-πολυτισμικότητας δεν μπορούμε ούτε την ιστορία μας να διαγράψουμε,  ούτε την πληθυσμιακή μας αλλοίωση να επιτρέψουμε, ούτε αναφαίρετων δικαιωμάτων μας να παραιτηθούμε.  Είναι όλα αυτά  «ακραία»;

Από τη στατική στη δυναμική θεώρηση

Τέλος η θεώρηση του «μεσαίου χώρου»  έχει και μια εγγενή αδυναμία. Θεωρεί ότι η κοινωνία είναι στατική και  παραμένει αδρανής. Η κοινωνία, όμως, μετακινείται. Υπάρχουν τάσεις και ρεύματα και οι πολίτες διαμορφώνουν και αλλάζουν αντιλήψεις! Για αυτό και αλλάζουν οι κοινωνικές πλειοψηφίες. Για αυτό και μετατοπίζονται  οι πολιτικές ισορροπίες.  Τα κόμματα, επομένως, είναι υποχρεωμένα, για να έχουν μέλλον, να εκφράσουν και να ενσωματώσουν τις κοινωνικές αλλαγές. Ενδεχομένως και για να τις εκτονώσουν  πριν  οδηγηθούν στα άκρα. Αυτό είναι το πολιτικό παίγνιο.

Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον αφελές να  επικρίνουν τον Σαμαρά γιατί δεν παραμείνει εγκλωβισμένος στις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος.

Η Ν.Δ. έχει μέλλον, αν προσανατολιστεί στο μέλλον. Διαφορετικά θα παραμείνει στο περιθώριο ν’ απολογείται για το χτές. Και ο «μεσαίος χώρος» είναι το χτές.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. φωτεινη avatar
  φωτεινη 31/01/2011 22:03:41

  συνγχαριτηρια για το αρθρο κ.Ροδινε.οπως και ολα τα αρθρα σας ξεκαθαρο,απλο,και μεστο απο μηνυματα.

  • Christos Nik avatar
   Christos Nik @ φωτεινη 01/02/2011 14:59:41

   Είδαμε το "Μεσαίο Χώρο" ως εφαρμοσμένη πολιτική στο υπ. Παιδείας επί Άρη Σπηλιωτόπουλου. "Τάμπουλα Ράσα" αναφώνησε μόλις ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο! Δλδ, η ΝΔ δεν είχε θέσεις για την Παιδεία, ούτε κυβερνητικό πρόγραμμα, ούτε ιδεολογικές γραμμές! Όλα υπό συζήτηση... Η οπτική αυτή ήταν που απονεύρωσε την κυβέρνηση Καραμανλή. Και δυστυχώς, την είδαμε παντού, όπως εύστοχα γράφεις...

 2. Ιωάννης Γεωργαντάς avatar
  Ιωάννης Γεωργαντάς 31/01/2011 22:07:39

  Συγχαρητήρια κ.Ροδινέ. Εξαιρετικό άρθρο. Με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνο...

 3. Λ. Χ. avatar
  Λ. Χ. 31/01/2011 22:15:26

  Συγχαρητήρια κε Ροδινέ. Να το στείλετε και στη ΔΑΠ για επιμόρφωση.

  • Ιωάννης Γεωργαντάς avatar
   Ιωάννης Γεωργαντάς @ Λ. Χ. 01/02/2011 19:54:28

   Αγαπητέ/ή Λ.Χ.
   Η ΔΑΠ, ή σωστότερα κάποια μέλη της, διαβάζουν antinews.
   Ένας από αυτούς έχω την τιμή να είμαι κ εγώ.
   Φιλικά.

 4. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 31/01/2011 22:15:58

  Απολίτικη έκφραση ο "μεσαίος χώρος", πιασάρικη, επικοινωνιακή αλλά παραφορέθηκε. Κατά τα λοιπά:
  "Είμαι το σήμερα είσαι το χθες, είσαι μια ανάμνηση ότι κι αν λες" ελαφρολαϊκό άσμα κατάλληλο για την περίσταση

 5. Χαρίλαος avatar
  Χαρίλαος 31/01/2011 22:16:53

  Έχεις δίκιο Κώστα!
  Να συμπληρώσω, ότι παρ' όλες τις καλές προθέσεις του Κ.Κ., η χρήση του όρου της "επάρατης δεξιάς" που αυτή φταίει για όλα, δεν έπαψε ουτε στιγμή να χρησιμοποιείται απο το σύστημα πασοκ... άσχετα αν και τα χειρότερα πεπραγμένα της "επάρατης" ωχριούν μπροστά στην λαίλαπα του συστήματος πασοκ από το 81 και μετά. Καί οι φωνές που ακούγονται για να βάλουν τα πράγματα στην θέση τους είναι και λίγες και όχι τόσο βροντερές όσο χρειάζεται για να ακουστούν. Και στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που ακούγεται είναι... τι πασοκ τι δεξιά...
  Εγώ το παραδέχομαι ότι στον τομέα της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας εδώ και πολλά χρόνια παίρνουν άριστα, γιατί εμείς θέλουμε να είμαστε κύριοι και δημοκράτες και ήπιοι...
  Θεμιτό μεν, άχρηστο δε όταν ο αντίπαλος ειναι το σύστημα πασοκ...

  Χαρίλαος

  • loretta avatar
   loretta @ Χαρίλαος 31/01/2011 22:20:23

   Χαριλαε

   αυτη η "ανωτεροτητα" μας εφαγε....!!!

  • tiramola avatar
   tiramola @ Χαρίλαος 31/01/2011 23:16:50

   Πάλι το σύστημα ΠΑΣΟΚ φταίει Χαρίλαε?
   Εσύ, ο Ροδινός και όσοι "μάχονται το σύστημα", παίζει να είστε κοινωνική μειοψηφία ή το αποκλείεις?

 6. loretta avatar
  loretta 31/01/2011 22:19:24

  επιτελους να πεφτουν οι μασκες και να ακουγονται ΜΟΝΟΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.

 7. Aris. A avatar
  Aris. A 31/01/2011 22:19:52

  Η πλέον πυκνή περιγραφική και εύστοχη ανάλυση του γιατί απότυχε η κυβέρνηση Καραμανλή.

  Οσο την διάβαζα σκεφτόμουνα ότι στις περίφημες "δυνατές" εφημερίδες δεν διάβασα ποτέ μια ολοκληρωμένη άποψη για το τι πήγε στραβά και βούλιαξε ο Καραμανλής με τα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων που τον ψήφισαν.

  Από εκεί και πέρα συμφωνώ απόλυτα ο Καραμανλής το 2004 κέρδισε και θα κέρδιζε και όποιος αν ήταν αρχηγός της ΝΔ γιατί ο κόσμος είχε αηδιάσει με το Πασόκ.

  Πέρα από τις ιδεολογίες την διαφορά την κάνουν πάντα οι άνθρωποι, η ομάδα, η συνεκτικότητα της, οι στόχοι της, η δυναμική της, το οραμά της.

  Και η κυβερνητική ομάδα Καραμανλή δεν είχε τίποτα από τα παραπάνω.

  Δεν είχε στοιχειώδη ιδεολογία, ομαδικότητα, πολιτικό και κυβερνητικό προσανατολισμό.

  Οι υπουργοί του Καραμανλή μου θύμιζαν συμμαθητές μου που όταν δίναμε εξετάσεις πίστευαν ότι θα πέρναγαν απλά επειδή πήγαιναν φροντιστήριο.

  Ετσι και υπουργοί πίστευαν ότι θα πετύχαιναν απλά επειδή πήγαιναν στα υπουργεία.

  Στην απουσία πυξίδας προσθέτω τα αλληλοκαρφώματα τις προσωπικές στρατηγικές που εκμεταλλεύθηκαν μαεστρικά αντιπολίτευση και τύπος και τους κάνανε με τα κρεμμυδάκια.

  Αν δεν κάνω λάθος ο Σαμαράς στις εσωκομματικές εκλογές έθεσε το ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο πιστεύει και σάρωσε.

  Αρα το θέμα του ιδεολογικού προσανατολισμού της παράταξης λύθηκε με το πλέον δημοκρατικό τρόπο.

  Διαβάζω και εγώ τις αναλύσεις του Λούλη ο οποίος δεν εκφράζει επιστημονική άποψη αλλά έχει αναλάβει εργολαβικά την λάσπη εναντίον του Σαμαρά.

  Ο Λούλης ήταν της θεωρίας των δημοσκοπήσεων και των focus group αφουγραζόμαστε την κοινωνία της πουλάμε εικονικά τις επιθυμίες της και τελειώσαμε.

  Αμα ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα τότε και εμείς θα πέρναμε σε προσωπικό επίπεδο το εγχειρίδιο του καλού επιχειρηματία θα το διαβάζαμε θα το εφαρμόζαμε και θα γινόμαστε εκατομμυριούχοι.

  Στην πράξη και στην εφαρμογή την πάτησε ο Καραμανλής.

  Αυτά είναι πάντα τα δύσκολα στην ζωή.

  Και στην πράξη με τα σκατά που είναι βουτηγμένη η Ελλάδα θέλει δυνατή ομάδα με μεράκι αγάπη για την πατρίδα κάποιος για να τα βγάλει πέρα.

  Αυτά πρέπει να χτίσει ο Σαμαράς.

 8. Τζώννη Μπη Γκουντ avatar
  Τζώννη Μπη Γκουντ 31/01/2011 22:21:42

  Ξεχάστηκε ότι το 2004 θριάμβευσε ο Καραμανλής και λόγω της κόντρας Σημίτη-Χριστόδουλου ένα μήνα μετά τις εκλογές του 2000. Μην το ξεχνάτε.

 9. ierofantis avatar
  ierofantis 31/01/2011 22:24:07

  Καλησπέρα κ. Ροδινέ.

  Πάντοτε, όταν ανατρέχω με την μνήμη στα 5 χρόνια διακυβέρνησης Κ.Κ., μου έρχεται στο μυαλό μια φράση...

  Η Ν.Δ στην Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία...

  • loretta avatar
   loretta @ ierofantis 31/01/2011 22:26:13

   αυτο ξεναπες το....!! αφου ολη η ραχοκοκαλια και οι σπονδυλοι και τα...οστα του δημοσιου ηταν πρασινοι...!!

   ειπαμε...μας εφαγε η .."ανωτεροτητα"

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ loretta 31/01/2011 22:34:50

    Και εδώ έρχεται ο προβληματισμός...

    Τί κάνεις τώρα με το μνημόνιο που απειλεί να ισοπεδώσει το Δημόσιο;

    Αφήνεις το τσιφλίκι του ΠΑΣΟΚ να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, από τους ίδιους τους δημιουργούς του, για παραδειγματισμό και σπάσιμο του τσαμπουκά, ή προσπαθείς να βγεις μπροστά και να περισώσεις ότι μπορείς, γνωρίζοντας ότι αν χάσεις οικονομικά τόσους πολλούς ανθρώπους, ενδέχεται να χάσεις οικονομικά και τη χώρα;

    Επίσης εκεί έρχεται και ένας άλλος προβληματισμός...

    Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι πρώτα Έλληνες και μετά πασόκοι ή πρώτα πασόκοι και μετά Έλληνες;

    Βλέπουν το συμφέρον της χώρας μόνο μέσα από τα πράσινα γυαλιά τους ή μπορούν να κάνουν την υπέρβαση και να ενωθούν με όλους τους άλλους και ιδίως αυτούς που ονομάζουν ακόμη και σήμερα, επάρατο δεξιά;

    • loretta avatar
     loretta @ ierofantis 31/01/2011 22:41:59

     ...με μερικες απλες λεξεις που πολυ δυσκολα ομως εφαρμοζονται λυνεται το προβλημα και τοτε κανεις δεν θα φοραει χρωματιστα γυαλια πρασινα γαλαζια κοκκινα ροζ...ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ...ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ που συνεχως θα αξιολογειτε και θα καταργηθει η μονιμοτητα.!!

     διαφωνεις?

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ loretta 31/01/2011 22:44:33

      I rest my case, αγαπητή...!

     • loretta avatar
      loretta @ ierofantis 31/01/2011 22:51:13

      ομως δυστηχως...με αυτους που μας κυβερνανε ειναι wishfull thinking !!

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ loretta 31/01/2011 22:53:11

      Η καλή ευχή, γυρίζει πίσω σε αυτούς που την κανουν...

      Δε χάνεται...!

     • Α.Κ. avatar
      Α.Κ. @ loretta 01/02/2011 15:26:36

      Αγαπητή Loretta

      Διαφωνώ με το τελευταίο. Η κατάργηση της μονιμότητας θα σημάνει και το τέλος της χώρας.

     • loretta avatar
      loretta @ Α.Κ. 01/02/2011 16:36:26

      οχι αγαπητε θα σημαινε το τελος των εργαζομενων δυο ταχυτητων!! κατα την γνωμη μου παντα...

      δεν θεωρω δικαιο μια μεριδα ανθρωπων να θεωρει δεδομενο οτι δια παντός βρεξει χιονισει θα εχει μια δουλεια ενω μια αλλη μεριδα θα αγωνιζεται συνεχως να αποδεικνυει την ικανοτητα του την δημιουργηκοτητα του ...θα εργαζεται μονιμως σε ανταγωνιστικο πλαισιο...και στο τελος θα εχει και μισθο βασικο μικροτερο του δημοσιου μονιμου υπαλληλου.


      αυτο δεν ειναι δικαιο !!

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ loretta 01/02/2011 16:39:18

      Συμφωνώ με τη Loretta.

     • Α.Κ. avatar
      Α.Κ. @ loretta 01/02/2011 22:24:07

      Αγαπητή λορέτα και κε Ροδινέ

      Φανταστείτε παρακαλώ δύο παιδιά. Μαλώνουν για ένα πορτοκάλι. Χαμός στο σπίτι. Και τα δύο ανυποχώρητα. Φαινομενικά δεν υπάρχει λύση.
      Ο πατέρας όμως ρωτάει το πρώτο παιδί:
      -τι το θες το πορτοκάλι;
      -να το φάω, απαντάει.
      Ρωτάει το δεύτερο παιδί
      -τι το θες το πορτοκάλι;
      -μας είπε η δασκάλα στο νηπιαγωγείο να φτιάξουμε κάτι με τη φλούδα.
      Ο μπαμπάς καθαρίζει το πορτοκάλι, δίνει την ψύχα στο πρώτο παιδί και τη φλουδα στο δεύτερο. Ετσι και τα δύο είναι ευχαριστημένα.

      Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη μονιμότητα. Θέλετε, όπως και πάρα πολλοί άλλοι, ένα Δημόσιο να εξυπηρετεί τον πολίτη αλλά στρέφετε σε λάθος στόχο τα βέλη σας.

      Η μονιμότητα (παρεμπιπτώντος, δεν υπάρχει μονιμότητα ! Ω, ναι !) δεν διατηρείται για να έχουν οι Δ.Υ. δουλειά, αλλά για να εξυπηρετείται το Δημόσιο Συμφέρον.

      Αυτά τα τηλεγραφικά και όποτε θες καταθέτω διευκρινίσεις.

     • loretta avatar
      loretta @ loretta 01/02/2011 22:34:54

      Α.Κ

      θα ηθελα να μου εξηγησεις γιατι δεν θα εξυπηρετείτε αλλιως το δημοσιο συμφερον???(και φυσικα οχι μεσα απο κομματικα πλαισια κανενος κομματος...κοινως τελος στο κομματικο συνδικαλισμο ...εφοσον ολοι εχουν τις ιδιες απαιτησεις εχουν φτασει λογο του κομματισμου να μην συμφωνουν σε τιποτα με αποτελεσμα εσεις ως εργαζομενοι να μεταφραζεστε σε ψηφαλακια στα κομματα πραμγα με το οποιο διαφωνω καθετα.)επιτελους πρεπει και οι δημοσιοι υπαλληλοι να ψηφιζουν με γνωμωνα το κοινο συμφερον και οχι την καρεκλα τους...και μην αρνηθεις οτι δεν γινεται αυτο απο το μεγαλυτερο ποσοστο.

  • chrisss avatar
   chrisss @ ierofantis 01/02/2011 01:56:58

   +1

 10. victoria avatar
  victoria 31/01/2011 22:26:33

  Κ. Ροδινέ σωστός, για άλλη μια φορά.

  Όμως ας σταματήσουμε πια την αυτοκριτική...
  Εδώ είναι ένοχοι προδοσίας και μας κυβερνάνε ακόμα.

 11. Orestios avatar
  Orestios 31/01/2011 22:32:17

  Εύγε Κώστα Ροδινέ.
  Εξαιρετική ανάλυση και πραγματιστική προσέγγιση ενός προϊόντος επικοινωνιακού, που αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος μια πατάτα ανίκανο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Υπήρξε ο θρίαμβος της φοβικότητας και ενοχικότητας της ΝΔ. Προσωποποιήθηκε από τον Καραμανλή, ένα εξαιρετικά φοβικό και ενοχικό πρόσωπο, που ακόμη κρύβεται. Ολοκλήρωσε τον καστρατισμό που ξεκίνησε με την μεταπολίτευση για να ταυτίσει την ΝΔ με τον νεοφιλελευθερισμό.

 12. φωτεινη avatar
  φωτεινη 31/01/2011 22:50:22

  ιεροφαντη,τι ερωτηση.την κανω κι εγω και πολλοι αλλοι πιστευω..εγω ομως εδωσα την απαντηση και πιστευω και μεγαλο κομματι των ψηφοφορων ειδικα αυτων που απειχαν στις τελευταιες εκλογες.ισοπεδωση λεω εγω για τους λογους που αναφερεις, αλλα και για εναν αλλο ακομα.γιατι αν γινει ενδεχεται να χασεις οικονομικα τη χωρα, αν δεν γινει την χανεις σιγουρα.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ φωτεινη 31/01/2011 22:57:45

   Προσωπικά δεν αντέχω να βλέπω συμπατριώτες μου να παιρνούν άσχημα μόνο και μόνο επειδή είναι ή ήταν πασόκοι.

   Δεν ξέρω αν οι ρόλοι ήταν αντεστραμμένοι, αν και αυτοί θα είχαν την ίδια άποψη ή απλά θα με άφηναν να βράζω στο ζουμί μου...

   Μάλλον δεν είμαι υπέρ της ισοπέδωσης... Αγωνίζομαι να ανοίξω μάτια και αυτιά στον κύκλο μου... Και έναν να κερδίσω, είναι επίτευγμα...

 13. φωτεινη avatar
  φωτεινη 31/01/2011 22:52:50

  συμφωνω απολυτα με τη loretta.

 14. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 31/01/2011 22:55:59

  ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ. ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ...ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΩΣΤΕ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΠΤΚΙΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΔΟΜΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ....ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙ Η ΝΔ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ...ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ. ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΗΓΕΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Η ΣΕ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΛΕΙΠΟΥΝ.

 15. φωτεινη avatar
  φωτεινη 31/01/2011 23:04:40

  μα τωρα θα βλεπεις ολο και πιο πολλους συμπατριωτεσ σου να περνουν πολυ ασχημα εξ αιτιας αυτων που ειναι πασοκοι.ο πασοκος ομως ειναι πρασινο-φρουρος ,και πανω απ ολα φρουρος των συμφεροντων του.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ φωτεινη 31/01/2011 23:19:39

   Δεν ξέρω ρε Φωτεινή.

   Αντί για τη χολή μου, που μάλλον φανατίζει περισσότερο έναν τυφλωμένο από φανατισμό, πασόκο, εκτιμώ ότι μπορώ καλύτερα να τον βοηθήσω να ανανήψει με άλλα μέσα από το προφανές, δηλαδή από το να του υπενθύμίζω κάθε τρεις και λίγο πόσες κουταμάρες για να μην πω τίποτα άλλο, έχουν γίνει στο όνομα του σοσιαλισμού του ΠΑΣΟΚ και της προοδευτικής χαζομάρας του...

 16. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 31/01/2011 23:04:56

  Το εχω δηλωσει και περσυ τετοια εποχη..
  Ο μεσαιος χωρος ειναι σαν τον μεσαιο αντρα. Δωθε-Κειθε. Εμπριμε.
  Χωρος Ντιντης, για να ειμαι και επικαιρος.. μεγαλε Φαηλε.

  Τερμα τα ψεμματα.

  ΠΠ

 17. Χαρίλαος avatar
  Χαρίλαος 31/01/2011 23:07:46

  Όχι τέτοιο θάψιμο ρε παιδιά για τον Κ.Κ....
  Ούτε εχθροί του δεν του προσάπτουν τόσα κουσούρια, ούτε σ' αυτόν ούτε στην ΝΔ. Και αυτό που ελέχθη και μας το θύμισε ο ιεροφάντης έπαιξε ίσως τον μεγαλύτερο ρόλο. Έμείς οι ίδιοι λέμε, ΤΩΡΑ, ότι αν ήταν η ΝΔ κυβέρνηση και έπαιρνε τα μισά απο αυτά τα μέτρα, θα καιγόνταν η Ελλάδα.
  Έξω απ' τον χορό πολλά τραγούδια λένε... (λέμε)!

  Χαρίλαος

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Χαρίλαος 31/01/2011 23:10:19

   Λαθος και "βαλτο" positioning. μεσαιος Χωρος και τσιμπησε ο ΚΚ..
   Οσον αφορα στα μετρα εχεις απολυτο δικο.. αλλωστε το βιβλιο του Παπαθανασιου λεει την αληθεια και κανενας ΠΑΣΟΚΟΣ δεν τολμησε να το σχολιασει!!!!!!

   ΠΠ

  • loretta avatar
   loretta @ Χαρίλαος 31/01/2011 23:16:53

   ....εγω προτιμουσα να καει η χωρα επι Κ.Κ. προκειμενου να τελειωνουμε με ολη αυτη την αναρχια που επικρατουσε στην χωρα...να εκανε τις τομες θα ηταν προς οφελος ολων!! αλλα τελικα λιγοι εχουν το μυαλο να το καταλαβουν...

   και τωρα εχουμε παλι μια ατολμη κυβερνηση ...ενα βημα μπρος 3 πισω...(σοσιαλιστικη κυβερνηση που εφαρμοζει δεξιες πολιτικες ΠΟΣΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ οι πασοκοι???? και καλα οι κυβερνωντες ...οι πρασινοι ψηφοφοροι δηλ τωρα νιωθουν...σοσιλιστες...οι ΔΕΞΙΟΙ????)

   ....ας μου απαντησει λοιπον ενας πασοκος που ψηφισε τον σοσιαλιστη ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και του εχει βγει πιο δεξιος και απο τον Καραμανλη.

  • Νίκος Α avatar
   Νίκος Α @ Χαρίλαος 31/01/2011 23:17:39

   +1000

  • Νίκος Α avatar
   Νίκος Α @ Χαρίλαος 31/01/2011 23:20:13

   Σε συγχαίρω. Όταν έγραφα το σχόλιό μου, δεν είχες αναρτήσει αυτό σου το σχόλιο.

   • loretta avatar
    loretta @ Νίκος Α 31/01/2011 23:28:41

    Αγαπητε Νικο...που και που εχω τις αναλαμπες μου....ευχομαι να τις εχει και κανενας Σοσιαλιστης μπας και συνειδητοποιησουν οτι πλεον εχουν πεσει οι μασκες....!!! Εριξαν την ΝΔ απο την κυβερνηση και τι καταφεραν? εφεραν ΠΑΛΙ ΔΕΞΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που την ηγητε ενας Μασκοφορος σοσιαλιστης..που απλα τον χειριζονται ευκολα οι εχθροι της ελλαδος..με τις ολεθριες συνεπειες που ζουμε ολοι.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ loretta 31/01/2011 23:35:40

     Loretta
     αυτή δεν είναι "δεξιά" κυβέρνηση!
     Είναι αδέξια και επικίνδυνη

     • loretta avatar
      loretta @ Κώστας Ροδινός 31/01/2011 23:43:05

      σαφεστατα εινα αδεξια και επικίνδυνη εξου και μασκοφορος σοσιαληστης ο ΓΑΠ....που ευκολα τον χειριζονται οι ξενες δυναμεις οπως τους εξυπηρετεί...κατι που κανενας δεν μπορει να ισχυριστει για τον Κ.Κ...η για τον επομενο πρωθυπουργο μας τον Α.Σαμαρα.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Χαρίλαος 31/01/2011 23:23:28

   Αγαπητέ Χαρίλαε,

   εγώ προσωπικά είμαι αυστηρός με τον Καραμανλή γιατί είχα απαιτήσεις.
   Ομως, και μόνο για το γεγονός οτι:
   - δεν ενέδωσε στο σχέδιο Ανάν,
   -έβαλε το βέτο στο Βουκουρέστι,
   -άρχισε την πολιτική των αγωγών,
   -άνοιξε δρόμο με την Κίνα,
   -αρνήθηκε παρά τις πιέσεις να περάσει το γνωστό νόμο για τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών
   - και κατάφερε να τελειώσει τα Ολυμπιακά έργα, που ήταν όλα στο κόκκινο, δεν το έχω μετανιώσει.

   Ομως, πρέπει να καταλάβουμε τι έγινε για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

   Αλλωστε, ο Καραμανλής όταν συνειδητοίησε οτι έχανε το παιχνίδι, έβαλε τον Σαμαρά στην Κυβέρνηση και του ανέθεσε ένα αβανταδόρικο υπουργείο που θα συγκέντρωνε τα βλέμματα όλου του κόσμου με τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως.

   Και να επαναλάβω μια ρήση του Σόλωνος την οποία ενστερνίζομαι απόλυτα: "Θαρσείν, τ' αληθές λέγειν, ου σφάλλειν ποτέ".

   • victoria avatar
    victoria @ Κώστας Ροδινός 31/01/2011 23:29:42

    Το θέμα δεν είναι μόνο τα λάθη, είναι και πόσα σου συγχωρούνται και η αναλογία είναι συγκλονιστικά άνιση. Σε σημείο που τα μεν λάθη εξωραϊζονται ή εξαφανίζονται, τα δε προβάλλονται και διαβάλλονται.

    Πρέπει να το δούμε κι αυτό. Αλλιώς και το Ευαγγέλιο να πρεσβεύει η ΝΔ, μια ζωή άθεη θα τη βγάζουν.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ victoria 31/01/2011 23:34:22

     Victoria,
     Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου οτι ο Καραμανλής αδικήθηκε κατάφωρα.
     Και υπάρχει και κάτι άλλο που δεν μάθαμε ποτέ: τι έγινε με εκείνη την ιστορία των υποκλοπών;
     Ομως, όταν μάθουμε και τη δική του εκδοχή των γεγονότων, θα μάθουμε την αλήθεια.
     Γιατί υπάρχουν και πράγματα που δεν γράφονται.
     Και σταματάω εδώ...

     • victoria avatar
      victoria @ Κώστας Ροδινός 31/01/2011 23:42:49

      Σύμφωνοι, αλλά δεν μιλώ μόνο για τον Καραμανλή. Η παράταξη αυτή τρώει χρόνια ξύλο και όποτε κερδίζει είναι επειδή κουράζονται οι λαοπλάνοι, συγγνώμη, το πασοκ.

      Δείτε κάθε μέρα τι λέει το γραφείο τύπου της νδ για τη ΝΕΤ και δεν το αναφέρει ψυχή. Ξέρω με βεβαιότητα μέχρι υπουργό της νδ να ζητά να παρέμβει τηλεφωνικά σε εκπομπή και να τον αφήνουν στην αναμονή. Επί νδ στην κυβέρνηση, τι να λέμε τώρα.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ victoria 31/01/2011 23:46:47

      Αγαπητή μου Victoria,
      Ο Καραμανλής, μεταξύ άλλων, είχε την ατυχία οι βασικοί του υπουργοί να αποδειχθούν κατώτεροι των περιστάσεων.

     • victoria avatar
      victoria @ Κώστας Ροδινός 31/01/2011 23:54:32

      Μαζί σας, αλλά εντέλει αυτό δεν είχε να κάνει τότε. Μιλάμε για την αντιμετώπιση.
      Κ. Ροδινέ, κι εσείς να πάτε απέναντι στη Μακρή πχ, που σας εκτιμώ απολύτως και θεωρώ ότι είστε 100 κλάσεις ανώτερος, δεν θα την παλεύατε εύκολα, γιατί αυτοί παίζουν αλλιώς, δεν επιχειρηματολογούν, λαϊκίζουν, λοιδωρούν και πετάνει πιασάρικες αρλούμπες.

      Και σιγά τους νυν υπουργάρες τους ανώτερους των περιστάσεων (δεν μπορώ να μην το πω!)

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 00:07:11

      Victoria,
      Μου είναι αδύνατον να καταλάβω, ειλικρινά αδύνατον, οτι Ν.Δ. που ήξερε από το 2000 οτι θα κερδίσει τις εκλογές του 2004 δεν βρήκε το χρόνο ή δεν σκέφθηκε να "εκπαιδεύσει" πέντε, δέκα, δεκαπέντε στελέχη και μερικούς δημοσιογράφους για να υπερασπίζονται τις θέσεις της στα ΜΜΕ.
      Αντι αυτών τι είδαμε;
      Να έχει εκπομπή στην κρατική τηλέοραση ο άνθρωπος του ΔΟΛ, ο κ, Πολίτης και ο κ. Παπαπααγιώτου.
      Να προσλαμβάνεται ο κ. Φυντανίδης και η κα. Κοραή, η κα Παναγιωταρέα και οι κυριοι Λυριτζής και Οικονόμου.
      Ξέρετε πόση διαφήμιση πήρε ο κ. Τράγκας με έντυπα ανύπαρκτης κυκλοφοριας;
      Ποιός αποδόμησε προεκλογικά περισσότερο τον κ. Καραμανλή; ο κ. Τράγκας;
      Σε ποιόν μίλησε πρώτα ο κ. Καραμανλής;
      Στον κ. Τράγκα;
      Να μην αναφερθώ σε σύζυγο υπουργού που έλεγε ειδήσεις στο MEGA και τον ALPHA;
      Δεν φταίνε, λοιπόν, πάντα οι άλλοι.
      Ας ψάξουμε πρώτα που φταίμε εμείς.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 00:21:05

      Αγαπητή μουVictoria,
      τίποτα δεν είναι δύσκολο, αν το θέλεις πραγματικά.
      Γνωρίζεις, είμαι βέβαιος, τη γνωστή ρήση του Κοέλιο.

     • victoria avatar
      victoria @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 00:23:52

      Προσωπικά αγαπώ Κοέλιο, αν και πολλοί λένε πως έχει πάρει πολύ κόσμο στο λαιμό του :-)

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 00:42:24

      Εχω όλα τα βιβλία του Κοέλιο, αλλά προτιμώ τον Mπουσκάλια! "Living, loving and Learning!

     • Ermippos avatar
      Ermippos @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 23:51:46

      "Ο Καραμανλής, μεταξύ άλλων, είχε την ατυχία οι βασικοί του υπουργοί να αποδειχθούν κατώτεροι των περιστάσεων."

      Αυτός τους έβαλε κ. Ροδινέ τους κατώτερους των περιστάσεων. Και αυτός τους κρατούσε με θηριώδη επιμονή. Ο ίδιος ήταν κατώτερος, πολύ κατώτερος μάλιστα, των περιστάσεων. Μην προσπαθούμε να παρουσιάσουμε το αποτέλεσμα της κραυγαλέας ανικανότητας και της εγκληματικής ανευθυνότητας σαν φυσική καταστροφή. Ο άνθρωπος είναι εγκληματίας. Ακόμη και αν δεχθούμε την θεωρία σας ότι το γιγαντιαίο χρέος δημιουργήθηκε από πληρωμές υποχρεώσεων που είχε δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ τα στοιχεία για την εξέλιξη του ήταν γνωστά ήδη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Ήξερε, ή έπρεπε να ήξερε τι πρόκειται να πληρωθεί τα επόμενα όχι μόνον 5 αλλά 35 χρόνια. Και ενώ ήξερε καθόταν παθητικά και κοιτούσε την χώρα μα βαδίζει προς την καταστροφή διορίζοντας νέους δημοσίους υπαλλήλους.

      Και ακόμη και εάν δεν ήξερε είναι διπλά εγκληματίας. Γιατί αδιαφορούσε και δεν ενδιαφερόταν να μάθει. Γιατί θεωρούσε τον ρόλο του ως υπόθεση προσωπικού χαβαλέ. Φορτώθηκε έναν λαό ολόκληρο στην πλάτη και αφού παρέδωσε τα κλειδιά στους Αγγέλου και Ρουσόπουλο έκανε εσωτερικό τουρισμό από ταβέρνα σε ταβέρνα. Όλα τα υπόλοιπα είναι φθηνές δικαιολογίες για μικρά παιδιά.

      Λέτε ότι θα μάθουμε όταν μιλήσει. Αν μιλήσει ποτέ να μου τρυπήσετε την μύτη. Τι να πει ο άνθρωπος; Άσε που είναι φανερό ότι το μόνο που θέλει είναι η ησυχία του. Όσο για την συμμετοχή του στην Βουλή; Αυτή μάλλον οφείλεται σε νομικούς λόγους.

     • anonymous avatar
      anonymous @ Κώστας Ροδινός 02/02/2011 18:00:56

      Δηλ. με τη λογική σου Ερμιπε έπρεπε η ΝΔ να ξεκινήσει από το 2004 να κλείνει τρύπες του ΠΑΣΟΚ και να πέσει στα 2 χρόνια. Εδώ τίποτε δεν τους πείραξε και τον έβγαλαν εγκληματία.
      Συγγνώμη αλλά καλύτερα να χώσεις το κεφάλι σου σε ένα κουβά παγωμένο νερό με παγάκια να συνέλθεις.

     • Ermippos avatar
      Ermippos @ Κώστας Ροδινός 02/02/2011 19:23:21

      Δεν ήταν τρύπες του ΠΑΣΟΚ αγαπητέ ανώνυμε. Τρύπες δικές μου και δικές σου ήταν. Εμείς θα πληρώσουμε. Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε τι σημαίνει η έννοια δημόσιο. Γιατί εκτός από δημόσιο αγαθό, δημόσια υπηρεσία, δημόσια επιχείρηση, υπάρχει και κάτι που λέγεται δημόσιο χρέος. Δυσάρεστο πράγμα το χρέος αλλά μας ανήκει μαζί με όλα τα άλλα τα ευχάριστα. Μας ανήκει εξίσου και βαραίνει τις πλάτες μας. Αν δεν το έχεις καταλάβει ακόμη λυπάμαι πολύ.

      Και κάτι ακόμη. Η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός για να την κρατάμε όσο καιρό περισσότερο μπορούμε, άσχετα αν δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε. Σύμφωνα με την λογική σου δεν πειράζει που χρεοκόπησε η χώρα αφού σε αντάλλαγμα η ΝΔ μπόρεσε να κυβερνήσει τρία χρόνια παραπάνω. Μόνον ένας πελάτης κομματικού συστήματος, ο οποίος μάλιστα ευνοείται προσωπικά, θα μπορούσε να σκεφθεί έτσι. Αν η νέα ΝΔ συνεχίζει να σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο ας λείπει καλύτερα. Την καλησπέρα μου.

 18. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 31/01/2011 23:11:35

  Τυραννιόμουν τόσο καιρό και να που μου λύθηκαν οι απορίες. Αναρωτιόμουν γιατί να συνασπίσθηκαν εναντίον του Κ.Κ. η πρεσβεία και οι νταβατζήδες; Γιατί έστηναν κάθε βράδυ την κόλαση στα δελτία των 8, γιατί η Ζαχοπουλιάδα, γιατί το 'σκάνδαλο' του Βατοπεδίου, γιατί οι τηλεφωνικές υποκλοπές, γιατί έκαψαν την Ελλάδα δυο φορές; Ήταν γιατί δεν είχε διαλέξει καλό ιδεολογικό στίγμα ο Καραμανλής (αυτό το φοβικό και ενοχικό άτομο), ήταν γιατί είχε επιλέξει μεσαίο χώρο. Και εγώ παρά λίγο να τα αποδώσω σε κάτι λεπτομέρειες που παρεμπιπτόντως έκανε αυτός ο ανίκανος (που όποιος να ήταν στη θέση του θα κέρδιζε τις εκλογές του 2004), όπως «η αντίθεση στο σχέδιο Ανάν, ενεργειακά, άνοιγμα προς Ρωσία και Κίνα, βέτο στο Βουκουρέστι, κάποιες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία».
  Όπως καταλαβαίνεις δεν θα σε συγχαρώ Κώστα Ροδινέ. Έσπευσαν, εξ άλλου, να το κάνουν πολλοί.
  Προσθέτω την φωνή μου σε όσα εκφράστηκαν από τον Χαρίλαο, τον ierofanti και κυρίως την Victoria.

 19. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 31/01/2011 23:18:14

  Εύστοχο άρθρο!

 20. Αντάμ Παπαντάμ avatar
  Αντάμ Παπαντάμ 31/01/2011 23:24:25

  κ.ΡΟΔΙΝΕ ,αν δεν ήταν άτολμος και φοβικός ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ και είχε κάνει νόμο του κράτους τον Βασικό Μέτοχο ,σήμερα δεν θα χρειαζόταν να γράψεις το συγκεκριμένο άρθρο

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Αντάμ Παπαντάμ 31/01/2011 23:30:30

   Αντάμ,
   Για το Βασικό Μέτοχο μεγάλο ρόλο έπαιξε η πίεση της Ε.Ε. που απείλησε με άμεση διακοπή επιδοτήσεων και ασύλληπτα πρόστιμα.

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ Κώστας Ροδινός 31/01/2011 23:44:20

    Ας έκανε ένα διάγγελμα ή καλύτερα ένα δημοψήφισμα και ας έθετε το ερώτημα:

    Τους επίορκους στη φυλακή ή τις επιδοτήσεις;

    Και ας πήγαινε μετά στις Βρυξέλλες να τον κάνουν ντα!

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ ierofantis 01/02/2011 00:25:26

     Ierofantis,
     Θα επαναλάβω τη γνωστή ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή οτι στην πολιτική πολλά λέγονται και δεν γίνονται και πολλά γίνονται και δεν λέγονται.

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 00:29:43

      Επί του συγκεκριμένου αγαπητέ κ. Ροδινέ, πολλά ελέχθησαν, αλλά τίποτε δεν έγινε...

      Και μάλλον δεν φταίνε οι Βρυξέλλες εξ ολοκλήρου...

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ ierofantis 01/02/2011 00:33:19

      οι Βρυξέλλες, σε αγαστή συνεργασία με τους εδώ νταβατζήδες και τους εν εσπερία ευρισκομένους συνεταίρους τους.

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 00:44:36

      Χμμ, με προβληματίζει αυτό...

      Και η λαϊκή κυριαρχία; Η ψήφος, ε; Το 47%; Οι υπογραφές για τις ταυτότητες, που υπέγραψε και ο ίδιος; Απάτη; Ελιγμός; Τι;

      Στάχτη στα μάτια, κυβερνήσεις μαπετ σόου, που άγονται και φέρονται στις ορέξεις εθνικών και διεθνών νταβατζήδων ανερυθρίαστα;

      Ο Κυβερνήτης κυβερνά, κατά τη γνώμη μου κ. Ροδινέ. Συγκρούεται, παλεύει, ματώνει και επιμένει. Κυβερνά λαό με πυγμή και σθένος και συνδιαλέγεται μαζί του. Δεν είναι ελέω θεού μονάρχης, που οι αποφάσεις που παίρνει, τις παίρνει σε ένα κλειστό κλαμπ ολίγων εμπίστων οι οποίοι και τις περισσότερες φορές τον υποσκάπτουν εσκεμμένα σε αγαστή συνεργασία με εξωχώρια κέντρα.

      Αλλιώς, κάθεται σπίτι και τρώει κανά στιφάδο. Απλά δεν κάνει για τη δουλειά.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 00:49:01

      και να έχει τη δύναμη να αποτρέπει τη μεγαλύτερη ζημιά για την πατρίδα του.

     • victoria avatar
      victoria @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 00:53:43

      Αγαπητέ ιεροφάντη, ο κυβερνήτης έκανε λάθη, μόνο εδώ μέσα έχουμε γεμίσει σελίδες με αυτά.
      Όμως ίσως πρέπει να παραδεχτούμε ότι και ο λαός δεν ήταν έτοιμος να τον ακολουθήσει (με τη βοήθεια των νοοτροπιών που τον βοήθησαν να εμπεδώσει). Επανίδρυση δεν γινόταν με τους μισούς να μάχονται λυσσαλέα να μείνουν στο χτες...
      Και τώρα τους επανιδρύουν όλους στο χειρότερο και τους λένε και κοπρίτες. Adding insult to injury που λένε.

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 00:55:13

      Μήπως θέλετε να μου πείτε κομψά ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, κατά το μάλλον ή ήττον, κυβερνούν προτεκτοράτο, όπου, ανεξάρτητα από τη λαϊκή βούληση και την έκφρασή της, ισχύει η αρχή "το μη χείρον, βέλτιστον" και μάλιστα αυτό, εκπορευόμενο από μη εθνικές βουλές;

      Αν είναι αυτό, μάλλον δικαιολογείται η αποχή στις εκλογικές διαδικασίες, διότι πολύ απλά, ότι και να εκλεγουμε, υπόκειται στον νόμο της υποταγής και της συνδιαλαγής...

      Ελπίζω αυτό να μην ισχύει και για την τρέχουσα κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν φαντάζεστε την απογοήτευση που θα πάρω (άφήστε δε τις ανάποδες που επίσης θα πάρω, αλλά αυτό θα είναι άλλη ιστορία)

     • JOHN.D avatar
      JOHN.D @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 05:18:30

      ΞΥΠΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ....ΞΥΠΝΗΤΟΙ ΛΙΓΟΙ!

 21. Kriton avatar
  Kriton 31/01/2011 23:32:19

  Το άρθρο είναι καλό.΄Εχει πολλές αλήθειες.
  Αναδέρεται όμως μόνο για την ορατή πλευρά του λόφου.
  Πίσω από τον λόφο υπάρχει ένας άλλος κόσμος που δεν φαίνεται!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Kriton 31/01/2011 23:36:46

   Kriton
   Την άλλη πλευρά του λόφου περιμένουμε να τη φωτίσει ο ίδιος ο Καραμανλής.

   • Kriton avatar
    Kriton @ Κώστας Ροδινός 02/02/2011 12:32:21

    Ενοώ και κάτι άλλο.
    Την υπόγεια γκρίνια και εκβιασμό των πάντων προς πάντες.
    για διορισμούς,για ρουσφέτια για εξυπηρετήσεις παντός είδους με την επίκληση του αυτοί (πασόκοι) διόριζαν, έτρωγαν, έπιναν εμείς τι κάνουμε;
    Μήπως ήταν τυχαία η φυγή του Τατούλη για να μείνει με 151 βουλευτές;Μήπως ήταν τυχαία τα πολύ τραβηγμένα "τυχαία'' γεγονότα,φωτιές ,κουκουλοφόροι,κλπ..Από την άλλη πλευρά του λόφου ως συνήθως κρύβεται η ολοκληρωμένη αλήθεια.Ο Καραμανλής ήταν μόνος. Μόνος. Τον άφησαν μόνο γιατί οι άλλοι δεν πίστευαν στο σεμνά και ταπεινά.Τους ενοχλούσε αυτό.΄Ηθελαν πλιάτσιακο.Συνέχιση του ΄΄Τσοβόλα δώστα όλα΄΄΄Αστα να πανε.

 22. φωτεινη avatar
  φωτεινη 31/01/2011 23:36:20

  ιεροφαντη ,εγω πιστευω σε αυτο που ο καραμανλης επαγγειλε και δηστυχως δεν εφαρμοσε, ισως για τους ιδιους λογους με σενα.εγω εχω καλη γνωμη για τον καραμανλη,αλλα δες πως του συμπεριφερθηκαν σαυτον στο κομμα,και σε ολο τον ελληνικο λαο εντελει.ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,και ξεριζωμα στο συστημα που μονο σαν αρρωστια μπορει να χαρακτηρισθει.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ φωτεινη 31/01/2011 23:45:55

   Η επανίδρυση Φωτεινή πέθανε το 2004...

   Το Κράτος των Ελλήνων χρειάζεται να ΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΤΕΙ, όχι απλώς να ΕΠΑΝΙΔΡΥΘΕΙ

   • Orestios avatar
    Orestios @ ierofantis 01/02/2011 03:13:44

    +10000

 23. ierofantis avatar
  ierofantis 31/01/2011 23:38:14

  Ο Καραμανλής κ. Ροδινέ είχε χρυσή ευκαιρία με το σχεδόν 47% του 2004 να τελειώσει οριστικά με τις παθογένειες της χώρας σε δύο χρόνια.

  Κάποτε ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναφέρει τί τον ώθησε σε αυτή την στρατηγική.

  Δυστυχώς τα όποια επιτεύγματα στο εξωτερικό μέτωπο, ενταφιάστηκαν με την συναλλαγή και την ανοχή που επέδειξαν οι άνθρωποί του, στους νταβατζήδες και τους μπετατζήδες.

  Η ήπια προσαρμογή (άλλο Λούλιο Ιδεολόγημα και αυτό) καθώς και η θεωρία των μεσαίων χώρων, της επανίδρυσης του κράτους κλπ απλώς δεν έτυχαν της πρέπουσας προσοχής από αυτούς που όρισε διαχειριστές της πολιτικής του.

  Και κυρίως δεν ξεδόντιασε όταν μπορούσε τη διαπλοκή. Την χάϊδεψε και προσπάθησε να την προσεταιριστεί, ίσως. Εκτιμώ ότι ήταν λάθος. Λάθος που το πλήρωσε με το πιο σκληρό νόμισμα, της απόλυτης ανυποληψίας και της διαβολής ακόμη και μετά την ήττα του.

  Ίσως θα πείτε ότι η ήττα ήταν στρατηγικός ελιγμός. Εναπόθεσε την καυτή πατάτα στα χέρια του πολέμιού του και των οπαδών του. Εμένα μου φάνηκε σαν παραίτηση, σαν φυγή. Τον απειλούσαν, τον εκβίαζαν, τον είχαν στο χέρι; Ποιός ξέρει. Πάλι ο ιστορικός του μέλλοντος θα μας διαφωτίσει και σε αυτό.

  Πιστεύω ότι στη μάχη της πολιτικής ακόμη και της ίδιας της ζωής, δεν έχεις την πολυτέλεια της αναζήτησης του ευτετότερου χρόνου για να πράξεις, όταν σου παρουσιάζεται η ευκαιρία και εσύ αδρανείς. Οι εχθροί του ήταν και είναι πολλοί. Αλλά αυτός ήταν δυνατός τότε και μάλλον κιότεψε.

  Καλή η αρετή να λες την αλήθεια, αλλά στον πόλεμο με τους αντιπάλους σου και τα κατεστημένα τους συμπεριφέρεσαι κατά το Λακεδαιμονικό τρόπο, κατά τον τρόπο που προσωπικά αρέσκομαι να τηρώ.

  "Ούκ έφη δε τους Λακεδαιμονίους ερωτάν πόσοι εισίν οι πολέμιοι αλλά που εισίν".

  Πλουτάρχου Αποφθέγματα Λακωνικά (Άγιδος του Αρχιδάμου, 3).

  "Έλεγε, ότι οι Λακεδαιμόνιοι δεν ερωτούν πόσοι είναι οι εχθροί αλλά πού είναι".

 24. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 31/01/2011 23:50:39

  Tiramola,
  και είναι κακό να είσαι κοινωνική μειοψηφία;

  • loretta avatar
   loretta @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 00:24:54

   ....για τον τιραμολα κυριε ροδινε...μειοψηφια ειναι οτι αντιστεκεται στην αναρχια στην ανομια..στο ξεπουλημα της χωρας...στην γενικευμενη αλητεια που επικρατει σαυτη την χωρα ....κοινως εμεις ολοι που πιστευαμε στον κανονα εχουμε γινει η εξαιρεση..!!

   αν ειναι να ανηκω σε αυτη την εξαιρεση και την μειοψηφια μεγαλη μου ΤΙΜΗ.!!!

  • tiramola avatar
   tiramola @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 09:11:29

   Όχι βέβαια, μόνο που δεν κερδίζεις εκλογές αλλά επιπλέον με την "ιδεολογική" απόρριψη του μεσαίου χώρου συρρικνώνεσαι ακόμη περισσότερο.
   Εκτός και αν δεν ενδιαφέρεσαι πλέον για την εξουσία αλλά βολεύεσαι με μιά ΝΔ μικρή μεν αλλά καθαρή δεξιά.

 25. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/02/2011 00:16:36

  Ροδινέ, άργησες αλλά έγραψες!
  Μπράβο.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Strange Attractor 01/02/2011 00:23:07

   Its better late than never!

 26. victoria avatar
  victoria 01/02/2011 00:17:03

  Δεν θα διαφωνήσουμε.
  Όμως από τη μικρή εμπειρία μου, είναι πολύ δύσκολο να βρεις ανθρώπους που έχουν ταυτόχρονα το πραγματικό πολιτικό υπόβαθρο αλλά και το επικοινωνιακό χάρισμα (που περνάει). Συνήθως ή είναι φρου φρου χωρίς υπόβαθρο, ή υπόβαθρο που ακούγεται λίγο γκούχου-γκούχου (γιατί είμαστε και στην εποχή της υπεραπλούστευσης και της ελλιπούς παιδείας).
  Δεν υπάρχει δυσκολότερο πράγμα να υπερασπίσεις σωστά τεχνικά μια πολιτική θέση και μαζί να την επικοινωνήσεις πιασάρικα (και διαμέσου της παρεμβολής των 'αντικειμενικών' σχολιαστών, μην ξεχνιόμαστε). Γιαυτό το εντοπίζω και στις προθέσεις το θέμα...

 27. ΥΠΕΡ avatar
  ΥΠΕΡ 01/02/2011 00:28:32

  Καλό άρθρο.
  Κατά την γνώμη μου, κομβικό σημείο υπήρξε ο βασικός μέτοχος. Οταν είδαν ότι δεν γινόταν τέτοιος νόμος, ή και πριν αν θέλετε, έπρεπε να βρούν άλλο τρόπο, να διαλύσουν την μαφία των Μέσων Ενημέρωσης. Ένας τρόπος είναι ο έλεγχος φοροδιαφυγής και φοροκλοπής των ιδιοκτητών αυτών των ΜΕ.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ ΥΠΕΡ 01/02/2011 00:35:52

   Το πρώτο εξάμηνο έπρεπε να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς για να μη ξεφτιλιστούμε.

   Αλλά το μήνυμα του το σφυρίξανε νωρίς οι φίλοι... Σκάνδαλο ντόπινγκ (λες και οι άλλοι ήταν όλοι παρθένες) και γλυκόπικρη γεύση στους Ολυμπιακούς, μετά την ανάταση του Ευρωπαϊκού.

   Και τον Σεπτέμβρη του 2004 αρχίζει το σήριαλ του βασικού μετόχου που έληξε άδοξα το 2006. Πολύτιμος χρόνος για μια μπαρούφα.

   Έλεγχος πλαστών και εικονικών τιμολογίων, ανοιχτοί διαγωνισμοί με διαφανείς διαδικασίες, κατεύθυνση της κρατικής διαφήμισης και στήριξη σε φιλικά έντυπα και μέσα, δημιουργία δικής του ομάδας δημοσιογράφων και σκληρό παιχνίδι και κόντρα στη διαπλοκή, επιθετική προβολή των ιδεών και της πολιτικής του κλπ, κλπ.

   Κλαυσίγελως...

 28. Δωριεύς avatar
  Δωριεύς 01/02/2011 00:33:02

  Δεν νομίζω ότι δεν ξέρουμε τι έγινε τα τελευταία χρόνια από ιδεολογικής σκοπιάς στην χώρα μας. Η χούντα των συνταγματαρχών και η «δεξιά» απόκλισή της έφερε μετά την πτώση της την αναμενόμενη αλλά παρατεταγμένη ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς. Το ενοχικό σύνδρομο που διακατείχε κυρίως την νέα γενιά δεξιών τους έκανε να αποποιούνται την «δύσκολη» ταυτότητα του δεξιού και να προσεταιρίζονται αυτήν του κεντροδεξιού (λες και ήταν διαφορετικές!!). Έτσι για πάρα πολλά χρόνια ενώ η Αριστερά παρήγαγε όλο και πιο ριζοσπαστικα νεαρά στελέχη που θρέφονταν από τους αστικούς μύθους των επαναστατικών επιτυχιών της (όλοι μα όλοι οι προβεβλημένοι υπουργοσυνεταιριστικοαγροτοπατέρες είχαν κάποιο αόριστο αριστερό αγωνιστικό παρελθόν κατά της χούντας), που πολλές φορές έκανε σαγηνευτική ακόμη και την έννοια του ένοπλου αγώνα. Οι υπόλοιποι ντρέπονταν να αναφέρουν ακόμη και την λέξη. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ούτε το γεγονός της πτώσης του τείχους και της αποκάλυψης των εγκλημάτων εντός της Σοβιετικής Ένωσης δεν στάθηκε ικανό να ανατρέψει αυτήν την ισορροπία ιδεολογικών δυνάμεων, περισσότερο γιατί ήταν τέτοιες οι ενοχές της κεντροδεξιάς για την χούντα και λιγότερο γιατί οι αριστεροί δεν νιώσαν το σοκ στο πετσί τους. Για πολύ καιρό στην κεντροδεξιά έλειπε ένας ιδεολογικός φάρος. Και πώς να γεννηθεί αφού οι περισσότεροι που μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος είχαν αηδιάσει και έμειναν να εκπροσωπούν την δεξιά μόνον κάτι περιορισμένης νοητικής ικανότητας νεοφασιστοειδή με συγκεχυμένη κοσμοθεωρία ενώ τα περισσότερα κεντροδεξιά εκκολαπτόμενα στελέχη στις φοιτητικές τους πορείες αναλώνονταν στην εντατική μελέτη του μπουζουξίδικου και των parties, πολλοί δε εξ’αυτών άρχισαν έκτοτε να ερωτοτροπούν με το νέο φρούτο της παγκοσμιοποίησης. Εκεί βρήκαν συμπαραστάτες κεντροαριστερούς «προοδευτικούς» και φτάσαμε στο σημείο (ονομάζεται και σημείο του Γέλιου της Άρκτου) το νέο Κέντρο να κατηγορεί πότε την Δεξιά και πότε την Κομμουνιστική Αριστερά για περιχαράκωση, εθνικισμό να στοχοποιούνται έννοιες αυτονόητες όπως ο πατριωτισμός η ιστορική εθνική συνείδηση, να εμφανίζονται νεοφώτιστοι σωτήρες ένθεν κακείθεν που ξαφνικά ήρθαν να διδάξουν τον ντόπιο homo sapiens την πραγματική ιστορία, να τον εξευρωπαϊσουν, να τον βγάλουν από την πλάνη των εθνικών μύθων και της ψωροπερηφάνιας. Να τον κάνουν σαν τα μούτρα τους με λίγα λόγια, ανέραστο απολίτικο, χωρίς καμμιά αίσθηση πυξίδας για το ποιος είναι και που πάει, να τον διδάξουν οι αποτυχημένοι καπιταλιστές οικονομία και φευ εντέλει να τον κάνουν εύκολα χειραγωγούμενο καθώς από πολίτης θα γίνει στην χαρούμενη νέα κοινωνία καταναλωτής, οικολόγος, πολυπολιτισμικός , κάποιος που αντί για πολιτεία θα έχει Ανεξάρτητες αρχές, αντί για δικαιοσύνη, αστυνομία. σύστημα υγείας θα έχει ΜΚΟ, αντί για ένοπλες δυνάμεις βγαλμένες από τα σπλάχνα του λαού του μισθοφόρους και FRΟΝΤΕΧ. Η πολιτεία έπρεπε να γίνει κάτι απόμακρο και άθλιο ακόμη και σαν όνομα γι’αυτό πλέον οι πολιτικώς ορθοί ομιλούν για κοινωνία των πολιτών (tres sic) και άλλες τέτοιες μπαρούφες για να καλύπτουν την ανικανότητα και ενίοτε την ηλιθιότητά τους… Όπως έγραψε και άλλος αναγνώστης του ANTINEWS παλαιότερα εάν δεν υπάρξει ιδεολογική ανάταση στον κεντροδεξιό χώρο και επικράτηση ιδεολογική που θα στηρίζεται σε καθαρές θέσεις οι οποίες θα πείθουν για την λογική και την αποτελεσματικότητά τους , που θα μπορέσουν να συμπαρασύρουν τον λαό μας μην περιμένετε αποτελέσματα παρά μόνον διαλείμματα τύπου ΚΚ, διαλείμματα τα οποία θα τελειώνουν με συντριπτικές ήττες για την πατρίδα, καθώς θα ακολουθούνται πάντοτε από επικίνδυνες μετριότητες τύπου ΓΑΠ στην εξουσία. Οι πόλεμοι πάντα κερδίζονται πρώτα και κύρια σε ιδεολογικό επίπεδο

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Δωριεύς 01/02/2011 01:09:14

   Εύγε Δωριεύ.

  • victoria avatar
   victoria @ Δωριεύς 01/02/2011 01:14:00

   +++

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Δωριεύς 01/02/2011 01:21:08

   Δωριεύ,
   Η δεξιά έχασε την μάχη αμέσως μετά τον εμφύλιο, όταν επέτρεψε να γράψουν την ιστορία οι ηττημένοι.
   Οταν άρχισε να ...απολογείται επειδή κέρδισε που την μονοπώλησε και ακόμα την μονοπωλεί η αριστερά.
   Οταν εγκατέλειψε την παιδεία και τον πολιτισμό.
   Οταν στηρίχθηκε στο κράτος, αντί να στηριχθεί στους πολίτες
   Οταν φοβόταν και απεύφευγε τον διάλογο, αντί να τον επιδιώκει.
   Και πολλά άλλα επειδή και όταν...

   • spiros avatar
    spiros @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 07:54:42

    Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Το ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ και όχι ο ανταγωνισμός .

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Δωριεύς 01/02/2011 01:31:25

   H ανατροπη του ανατολικου μπλοκ δεν λειτουργησε υπερ της δεξιας στην Ελλαδα ενω λειτουργησε σε ολες τις αλλες χωρες της Ευρωπης για ενα απλο λογο : γιατι αμεσως μετα η δεξια κατεφυγε στον αντιαμερικανισμο και ως ενα σημειο τον αντιευρωπαισμο.Δεν μπορεις να ισχυρισθεις οτι οι ιδεες σου δικαιωθηκαν και εισαι ο νικητης οταν μονος σου αυτομολεις απο το νικητηριο στρατοπεδο.
   Δεν ηταν καθολου αναγκαιο αυτο για να γινει ενα ανοιγμα εξωτερικης πολιτικης στη Ρωσια και την Κινα.Οι χωρες αυτες εχουν οι ιδιες αποκηρυξει το παρελθον τους και επομενως ο λογος ηταν εσωτερικος : πολλοι ειχαν την αναγκη να πλειοδοτησουν στο σπορ αυτο απεναντι σε αριστερους και πασοκους.
   Οσοι δεν παρασυρθηκαν απο αυτο δεν εχουν κανενα πολιτικοψυχολογικο προβλημα ουτε ενοχες.Εγω λεω σε οποιον θελει να το ακουσει οτι η δεξια ειχε δικιο στον ψυχρο πολεμο και δεν εχω κανενα προβλημα.
   Και ας ελθουμε στα πρωτα δειγματα μεσαιοχωριτισμου που παρεδωσε ο Καραμανλης και ολη η ΝΔ : εγιναν πριν ακομη αναλαβει την κυβερνηση οταν συνεληφθη η 17Ν.Εντονη ηταν τοτε η προσπαθεια της ηγεσιας να χαρακτηρισει την τρομοκρατικη οργανωση ως απολιτικη και κοινου ποινικου δικαιου ενω επροκειτο για τρομοκρατικη οργανωση της αριστερας.Φθασαμε στο σημειο στη δικη οι μαρτυρες υπερασπισης των δολοφονων -μερικοι απο τους οποιους ειναι οι αλληλεγγυοι των σημερινων καταληψιων - να δηλωνουν οτι ειναι αριστεροι και οτι καλα εκαναν και οι της ΝΔ να μενουν αφωνοι.
   Υπο το φως των καταστασεων αυτων λυπουμαι αλλα η ιδρυση του ΛΑΟΣ ηταν αναποφευκτη και ισως και θετικη γιατι αρχισαν να λεγονται και να ακουγονται πραγματα που δεν τολμουσε να πει η ΝΔ.

  • S.R. avatar
   S.R. @ Δωριεύς 01/02/2011 07:58:53

   Αψογη αναλυση ,Δωριευ, συγχαρητηρια....

 29. victoria avatar
  victoria 01/02/2011 01:05:21

  Δεν θέλω ούτε εγώ να πιστέψω ότι πάει τόσο μακριά. Απλώς εννοώ ότι αρκετός κόσμος παρασύρεται από το κλίμα που επικρατεί και αυτό διαμορφώνεται με συγκεκριμένους δυστυχώς τρόπους. Σε συνδυασμό με την έλλειψη παιδείας και το γενικό αποπροσανατολισμό...

  Σίγουρα η αντιμετώπιση που δέχεται η τωρινή αξιωματική αντιπολίτευση εμπίπτει σε αυτήν την κατάσταση. Ο Σαμαράς, ακόμα και αν κάποιος διαφωνεί μαζί του, παράγει πολιτική και είναι 100 επίπεδα παραπάνω από οποιονδήποτε άλλον στην πολιτική σκηνή, μα στα δελτία ειδήσεων τον βγάζουν για τρία νανοδευτερόλεπτα. Πού να τη δει κι ο κόσμος την ποιότητα μέσα στα προβλήματά του. Αφήστε που φρόντισαν να σιχαθεί πια οτιδήποτε «λέει πολιτικός». Τώρα που κάποιος έχει κάτι να πει! Τυχαίο;
  Ελπίζω κι εγώ να ξέρει πώς να μην τη πατήσει πια τη μπανανόφλουδα, εκεί ελπίζουμε όλοι.

 30. ierofantis avatar
  ierofantis 01/02/2011 01:11:39

  Αγαπητοί φίλοι/ες, ευχαριστώ όσους/ες είχατε την καλοσύνη να ανταλλάξετε σκέψεις μαζί μου.

  Καλή συνέχεια από τον ierofantis...

 31. Μάρκος avatar
  Μάρκος 01/02/2011 01:16:04

  Η μαλθακότητα με την οποία θα αντιμετώπιζε τους πολιτικούς του αντιπάλους ο Καραμανλής μόλις γινόταν κυβέρνηση, είχε ήδη φανεί στη νοθεία των εκλογών του 2000. Τότε που απαξίωσε να ασχοληθεί με τους αερομεταφερόμενους ρωσοπόντιους εκ Κύπρου που έφερνε η Χρύσα της Θεσσαλονίκης. Φυσικά, ακολούθησαν κι άλλες ενέργειες..."προοδευτικότητας" , όπως είναι η επισκέψεις στην Μακρόνησο, το...3ήμερο πένθος και οι μεσίστιες σημαίες για τον Φλωράκη και η συνταξιοδοτική εξομοίωση των ανταρτών του "Δημοκρατικού Στρατού" με τους πραγματικούς στρατιώτες του Ελληνικού Στρατού. Και φυσικά, η τιμωρία κάθε συμμετέχοντα παράγοντα της ΝΔ σε "γιορτές μίσους", της από εδώ πλευράς φυσικά. Δεν είμαι κατά της Εθνικής Συμφιλίωσης, αρκεί να μην είναι αυτή μονομερής.

 32. Apollonios avatar
  Apollonios 01/02/2011 01:29:50

  Τον αδικείς σε κάποια σημεία τον ΚΚ στο άρθρο σου αγαπητέ Κώστα Ροδινέ.
  Ας μην υιοθετούμε κι εμείς οι ίδιοι την προπαγάνδα των αντιπάλων.
  Το ίδιο λάθος κάναμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ του Μητσοτάκη που δεν υπερασπιστήκαμε κι αφήσαμε την προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ να μαυρίσει μέχρι και το ιστορικό 1989 της συγκυβέρνησης με την Αριστερά. (Θα μείνει γνωστή ως "βρώμικο '89", τέτοιοι άχρηστοι είμαστε επικοινωνιακά).
  Όσον αφορά τώρα την ουσία του άρθρου σου:
  Φοβάμαι ότι ξεχνάμε πολοί εδω μέσα κάτι πολύ βασικό.
  Η δεξιά παράταξη στην Ελλάδα είναι ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ.
  Στις 2 περιπτώσεις που κυβέρνησε μετά το '81, αυτό έγινε αφ'ενός λόγω αγανάκτησης των πολιτών με το ΠΑΣΟΚ κι αφετέρου λόγω του ότι αποφάσισαν να δώσουν μία ευκαιρία στη ΝΔ που και στις 2 περιπτώσεις ευαγγελίζονταν κάτι νέο. Κυβερνησαμε όσο κυβερνήσαμε κι όπως κυβερνήσαμε, με την ΑΝΟΧΗ των αριστερών-κεντροαριστερών ψηφοφόρων που μας έδωσαν μία ευκαιρία.
  ΔΕΝ θα μας την έδωναν αν δεν είχαμε ακολουθήσει την πολιτική του μεσαίου χώρου, ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΞΑΝΑΔΩΣΟΥΝ αν εγκαταλείψουμε την πολιτική αυτή. Θα αργήσουν να μας την ξαναδώσουν έτσι κι αλλιώς βέβαια, γιατί τα σκατώσαμε.
  Ο Παυλόπουλος άφησε την Αθήνα να καίγεται όχι γιατί είναι ο νέος Νέρωνας, αλλά γιατί ήξερε ότι υπήρχε σχέδιο για γενικευμένη μπαχαλοποίηση από ξένες δυνάμεις, δεν έπαιξε το παιχνίδι τους κι εγώ δεν μπορώ να τον κατηγορήσω γιαυτό.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Apollonios 01/02/2011 01:36:30

   Η πλειοψηφια αλλαζει γιατι η κοινωνια αλλαζει λογω των εξελιξεων.Οταν οι παγκοσμιες εξελιξεις δικαιωνουν μια μειοψηφια η λυση δεν ειναι να αρχισει να κρυβει τις ιδεες της για να μη πληγωσει τους αντιπαλους.Η καταληξη θα ειναι αυτο που γινεται τωρα δηλαδη τελικα να αναλαβει το ΠΑΣΟΚ να εφαρμοσει τις αναποφευκτες καταστασεις που προκυπτουν απο το οτι τελικα ειχε δικιο.
   Δεν με ενδιαφερει καμμια ανοχη των κεντροαριστερων.Αν δεν τους αρεσουμε ας συνεχισουν να ψηφιζουν ΠΑΣΟΚ καθως ετσι κι αλλιως αυτα που πιστευουν ειναι ανεφικτα.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Apollonios 01/02/2011 01:48:26

   Απολλώνιε,
   Τον Καραμανλή τον κρίνουμε αυστηρά (ενδεχομένως και να τον αδικούμε, η γρήγορη κρίση πάντα αδικεί τους κρινομένους) επειδή όπως προείπα, είχαμε απαιτήσεις.
   Και για έναν ακόμα λόγο. Αυτή η παράταξη δεν θα πάει μπροστά, αν δεν ψάξει ειλικρινά να βρεί τι έφταιξε και σε λιγότερο απο έξη χρόνια σπατάλησε το πολιτικό της κεφάλαιο και υπέστη μια συντριπτική ήττα.
   Γιατί αν δεν λύσει τα προβλήματα και τα κουκουλώσει για μια ακόμα φορά, θα τα επαναλάβει.

 33. Χαρίλαος avatar
  Χαρίλαος 01/02/2011 01:30:14

  @ K.P.
  @ ιεροφάντης
  Ότι γράφω, είναι η γνώμη μου από την λίγη πληροφόρηση που έχω επειδή είμαι στούς απ' έξω. Και γιατί και εγώ όπως και όλοι που δεν έχουμε το αλάνθαστο του πάπα, μπορεί να κάνω λάθος. Δεν ήμουνα πολύ happy με τον Κ.Κ., όπως δεν είμαι και πολύ happy τώρα. Αλλά επαναλαμβάνω με άλλα λόγια, "όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος". Αλλά το να κάνουμε το άσπρο μαύρο με στενοχωρεί...

  @ tiramola. Κάνε την δουλειά σου λεβέντη μου και άσε τις κοινωνικές μειοψηφίες... Που ξέρεις, μπορεί να χρειάζονται κι αυτές... κάτι ξέρετε εσείς...

  @ιεροφάντης. Το θέμα του δημοψηφίσματος ήθελα να το αναφέρω κι' εγώ αλλά βασική προυπόθεση γιά ένα οποιοδήποτε δημοψήφισμα, είναι η πλήρης ενημέρωση και διαφώτιση του λαού, που ως γνωστόν μέχρι σήμερα, είναι είδος εν ανεπαρκεία...

  Χαρίλαος

 34. man8os avatar
  man8os 01/02/2011 01:47:39

  Μπραβο σας κυριε Ροδενε για το αρθρο, θα παραθεσω και εγω ενα δικο μου σαν μια πολυ γενικη αξιολογηση της κυβερνησης Καραμανλη.
  Σε αυτο το κειμενακι ελπιζω να ειμαι κατατοπιστικος.
  Δεν εχω και την καλυτερη αποψη για την κυβερνηση Καραμανλη. Για πολλους λογους.
  1) Ο Καραμανλης απο την αρχη δεν συγκρουστηκε με τα συμφεροντα οπως ελεγε. Αυτο για μενα ηταν απογοητευση ομολογω.
  2)Εν συνεχεια αυτα περασαν στην αντεπιθεση. Ολα τα καναλια, με εντεινομενο ρυθμο απο το 2007 αρχισαν να του επιτηθενται.
  3)Ταυτοχρονα η κυβερνηση δεν παρηγαγε παρα ελαχιστο εργο. Η κυρια Γιαννακου εξηγγηλε αλλαγες στη λειτουργεια του πανεπιστημιου που ηταν στην θετικη κατευθηνση και πολεμηθηκε σκληρα,υπουλα και αδικα. Φυσικα δεν θα ξεχασω οτι εκανε το λαθος να προωθησει εκεινο το αθλιο βιβλιο ιστοριας.
  Στο υποργειο Υγειας, θεμαμαι τον Αβραμοπουλο οτι κατι προσπαθησε να κανει, αλλα με μικρα αποτελεσματα. Παντως εχει ελαφρυντικο, γιατι ακομη και ο Loverδος, ενας κατα τα αλλα αριστος υπουργος και ικανοτατος ανθρωπος δεν μπορει να το βαλλει ευκολα σε ταξη. Ο κυριος Σαμαρας εκανε και 5 πραγματα στο υπουργειο του, οπως ανακαινισεις χωρων και φυσικα εγκαινιασε το Νεο μοσειο της Ακροπολης.
  Ο Πολυδορας και ο Μαρκογιαννακης αποδειχτηκαν ικανοι υπουργοι Δημοσιας Ταξης,αν και στην θητεια τους αντιμετωπσαν δραματικες προκλησεις. Ο Ρουσοπουλος προσπαθουσε να ελεγχει τα μιντια, αλλα τελικα αυτο κατεστη ακατορθωτο και επεσε μαχομενος via character assasination.
  ο Πακης Παυλοπουλος, αποδειχτηκε ο χειροτερος υπουργος της κυβερνησης, ανικανος σε ολα, ειτε Εσωτεερικων, Ασφαλειας, ΜΜΕ.
  Ο Αλογοσκουφης, προσπαθησε την ηπια προσαρμογη, αλλα του εσκασε η κριση και βγηκε off ενω ο Παπαθανασιου που τον διαδεχτηκε δε μπορεσε να βαλλει σε ταξη το ελλειμα, προσωπικα θεωρουσα και θεωρω πολυ καλο οικονομολογο τον Αλογοσκουφη.
  Στην Εξωτερικη πολιτικη δεν θα ξεχασω την σχιζοφρενη εξωτερικη πολιτικη, η οποια ηταν αποτελεσμα μιας διαφωνιας κορυφης. Η Μπακογιαννη προτιμουσε συνεργασια με τους Αμεριανους και ο Καραμανλης ηθελε τους Ρωσσους. Αυτο ειχε σαν συνεπεια δυο γραμμες που δημιουργουσαν εκνευρισμο τοσο στους Αμερικανους οσο και στους Ρωσσους. Κατα τη γνωμη μου ο Καραμανλης επρεπε να την αξιοποιησει σε αλλο υποργειο.
  Αλλα και στα αλλα υποργεια δεν διακριθηκε κανεις, με την εννοια οτι δεν παρεδωσε καλυτερα αποτελεσματα απο αυτα που παρελαβε. Παρολα αυτα , οι προηγουμενες προσπαθειες σωζουν την γενικη εικονα, και ετσι στην ιστορια μαλλον θα περασει ως μια μετρια, ατυχης κυβερνηση.
  4) Η ελλειψη δυναμισμου ειχε τραγικες συνεπειες για την κυβερνηση Καραμανλη. Απωλεσε ταχυτατα, ηδη απο το 2006 την πρωτοβουλια των κινησεων. Το ΠΑΣΟΚ εστω και αναπηρο αρχισε να καθοριζει ατζεντα, ενω εμπειροι πλαστογραφοι αρχισαν να σερβιρουν τα "σκανδαλα" απο τα καναλια. Η απραξια της κυβερνησης βοηθησε εξ αιτειας της ελλειψης "ειδησεων" για τις επιτυχιες της κυβερνησης.
  5) Ο κακος συντονισμος ηταν γεγονος απο την πρωτη στιγμη, ομως δεν φανηκε αμεσα. Η κυβερνηση οταν μπηκε στην γωνια δεν προστατευσε αποτελεσματικα τον εαυτο της, δεν απειλησε με διωξεις τους εκβιαστες, οι οποιοι εγιναν ολο και ποιο τολμηροι. Απο το σκανδαλο Ζαχοπουλου φτασαμε στο σκανδαλο του Βατοπαιδιου, στη Ζημενς και στα δομημενα ομολογα.
  Η κυβερνση καλιστα θα μπορουσε να εβρισκε απο που εκπορευονται τα σεναρια και να τους βαλει φυλακη για συκοφαντια. Θα μπορουσε να δεσμευε συχνοτητες και να εβαζε προστιμα σε καναλια. Αλλα δεν τολμησε...
  6)Η αποπειρα πραξικοπηματος.
  Απο το 2008 το ΠΑΣΟΚ ειχε αρχισει να ζηταει να πεσει η κυβερνηση. Η ΠΑΣΠ ειχε ενεργοποιειθει και αρχιζε να καταιβενει σε πορειες. Μια ατυχη στιγμη ενα χειμωνιατικο βραδυ και ολα πηραν φωτια. Για ποτε καταιβηκαν τα πιτσιρικια στο δρομο να πετανε πετρες σε μια αυτοχσεδια εξεγερση, η οποια κατευθηνοταν απο υπουλα σαιτ δεν το καταλαβα. Η ταχητηα ηταν τεραστια. Και ο Πακης δεν μπορουσε να καταλαβει τι συμβαινει. Για 5 μερες καιγοταν η Αθηνα. Αλλα η αστυνομια κρατησε αμυντικη σταση...
  Το πληθος ηταν μεγαλο, ενω κατευθηνοταν απο εμπειρους(εχω πηγες). Αφηστε με εμενα να τους λεω πρακτορες... Ο στοχος ηταν καθαρος. Να πεσει η κυβερνηση. Και ο Καραμανλης τι εκανε? Εγω ελεγα οτι επρεπε να πανε 500 ατομα στο νοσκομειο. Γιατι δεν ηταν εξεγερση για ολα. Ηταν εξεγερση με πρωταιτιους και με προβατα. Μερικοι να χτυπουσαν ασχημα οι υπολοιποι θα πηγαιναν σπιτι. Αλλα τον Καραμνλη τον εφαγε η καλοσυνη του. Η ευπρεπεια στους πολιτικους αντιπαλους, η καλη συμπεριφορα απεναντι σε ολους, η αβουλια να παρει αποφασεις για να επιβαλλει την κοινωνικη ειρηνη.
  7)Και φτανουμε στο τελος. Ο Καρμανλης χανει εναν εναν τους συνεργατες του, κατω απο εξτρατειες λασπης πρωτοφανης. Η διαφορα με το ΠΑΣΟΚ μοιαζει αγεφυρωτη. Αρχιζουν δειλα δειλα να ακουγονται σεναρια διαδοχης. Γινονται οι Ευρωεκλογες, τις οποιες χανει με 4. Και εκει αντι να ει, εγω εχω εκλεγει ως το 2011 αρχιζει να σκεφτεται εκλογες. Γιατι ρε αγορι μου θες εκλογες? Παρε τα μετρα που πρεπει να αντιμετωπισεις τα οικονομικα προβληματα. Κατεστειλε με σκληρροτητα τις ταραχες. Δειξε θαρος. Αλλα αυτος τιποτα. Δεν μαφηνει το ΠΑΣΟΚ να κυβερνησω! Εμ τι να του πεις τοτε... Ισως εχει καποια ελαφρυντικα, για αυτην τουτην αποφαση, για τα οποια θα μιλησουμε αλλη φορα. Αλλα η ιδια η αποφαση που πηρε αν δεν δειχνει τασης φυγης, ελλειψη θαρρους και σχεδιου τοτε τι δειχνει?
  (Λογω της εκτασης δεν προλαβα να κανω διορθωση)

  • Striker avatar
   Striker @ man8os 01/02/2011 02:31:39

   Ο Αλογοσκούφης δεν πήγε για ήπια προσαρμογή, ήθελε μέτρα και το Μαξίμου είπε όχι. Το παιχνίδι στην οικονομία χάθηκε οριστικά την περίοδο 2007-2008. Όσο για το λόγο που ο Καραμανλής δεν έμεινε στην εξουσία, έχεις δώσει μόνος σου την απάντηση που ζητάς. Αφού είχε χάσει κάθε έλεγχο των επικοινωνιακών μηχανισμών από το 2007, ήταν αδύνατο να πάρει μέτρα χωρίς να βγει όλη η Ελλάδα στους δρόμους φωνάζοντας "κάτω η δεξιά". Η μοναδική λύση που είχε το 2009 ήταν να εγκαθιδρύσει μια μπερλουσκονικού τύπου δημοκρατία για να μείνει στην εξουσία. Αλλά εδώ δεν άντεχε άλλα και άλλα...

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Striker 01/02/2011 10:53:58

    Από που προκύπτει ότι ο Αλογοσκούφης δεν ήθελε την ήπια προσαρμογή;
    Εγώ γνωρίζω το ακριβώς αντίθετο.
    Επίσης, κατά τη γνώμη μου το παιχνίδι στην οικονομία θα μπορούσε να είχε κερδιθεί από το 2005.
    Μετά τις εκλογές του 2007 (και αφού δεν είχαν την πρόνοια να αλλάξουν νωρίτερα τον εκλογικό νόμο) με 151 που επέτρεπε σε Μανώληδες κα Τατούληδες να το παίζουν αντάρτες, το τέλος ήταν προδιαγεγραμμένο.

 35. NTINOS avatar
  NTINOS 01/02/2011 01:49:17

  ΣΩΣΤΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΡΟΔΙΝΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ.
  Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΧΩΡΟ ΑΠΛΑ ΥΠΗΡΧΕ.
  Ο ΜΕΣΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ...ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ.
  Η ΧΩΡΑ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΓΚΥΛΩΜΕΝΗ ΔΕΞΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, ΑΝ ΑΥΤΟΥ ΕΙΔΑΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑ ΑΡΙΒΙΣΤΩΝ ΖΟΓΚΛΕΡ ΚΑΙ ΑΕΡΗΤΖΗΔΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ.
  Ο ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΥΣ ΠΕΙΝΑΛΕΟΥΣ ΠΑΛΑΜΙΔΟΓΡΑΒΑΤΑΚΗΔΕΣ .
  Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΟΣ , ΚΟΙΝΗ ΓΑΡ Η ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΟΝ ΑΟΡΑΤΟΝ.....

 36. karenin avatar
  karenin 01/02/2011 01:53:41

  Ο κρόνος που τρώει τα παιδιά τουταιριαζει απόλυτα στην ΝΔ, ως προς την στάση της απέναντι στους πρωην αρχηγούς της. Τραγική έλειψη ιστορικής συνέχειας και συνέπεια στην διαδοχή ηγέτη, και πλήρη απαξιωσή τους, με την αφελή σκέψη ότι μετατρέπωντας αυτους σε πολιτικά σκουπίδια η παράταξη θα μείνει αλώβητη στα μάτια του κόσμου. Αφιλόξενο κομμα είχε χαρακτηρίσει πριν κάποια χρονια την ΝΔ ο Γ.Κυρτσος. Ηταν η μισή αλήθεια.
  Η καταστροφή του Καραμανανλη ήταν η επιλογή του μεσαίου χώρου που τον παρέσυρε ο Λούλης, υποστηρίζει εδω ο Κ.Ροδινός, και υπονοει βέβαια το ορθό είναι στροφή του τιμονιου δεξια, και επιστροφή στις ρίζες της παράταξης. Προνομιακό πεδίο άσκηση πολιτικής απο την θέση αυτη βλέπει τα εθνικά θέματα. Και εδώ πέφτει στην μεγάλη αντίφαση, αφου στα θετικά που καταλογίζει στον Καραμανλή έχουν να κάνουν στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Και δίκαια. Αρα λοιπόν η μετακίνηση της παράταξης ιδεολογικά προς το κέντρο καθόλου δεν εμπόδισε τον ηγέτη της να ασκήσει περήφανη εθνική εξωτερική πολιτική, και να αυτονομηθεί απο ξένα συμφέροντα σε κρίσιμα ζητήματα για την χώρα.

  • man8os avatar
   man8os @ karenin 01/02/2011 01:56:20

   Η ανεκτικοτητα και η μεγαλοψυχια προς τους πολιτικους του αντιπαλους τον εφαγαν. Και η πολιτικη των ισσοροπιων του.

  • Νίκος Α avatar
   Νίκος Α @ karenin 01/02/2011 08:57:23

   karenin
   Σε συγχαίρω

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ karenin 01/02/2011 09:34:26

   Karenin
   Αν απο όλο το άρθρο εσείς καταλάβατε οτι προτείνω να στρίψει η Ν.Δ. το τιμόνι δεξιά, λυπούμαι αλλά θα σας πρότεινα να το ξαναδιαβάσετε.
   Οσον αφορά στο πρώτο μέρος του σχολίου σας, συμφωνώ.
   Αυτό, όμως, δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να αναζητούμε την αλήθεια (την υποκειμενική μας αλήθεια πάντα) γιατί λάθη που δεν διορθώνονται, επαναλαμβάνονται.

 37. petros avatar
  petros 01/02/2011 02:14:53

  δυο είναι τα πράγματα που δεν έκανε κ αν δεν κάνει η ν.δ με οποία ηγεσία δεν προκειτε να πετύχει ως κυβέρνηση..
  1.απο -ενοχοποίηση απέναντι στην αριστερά ...!!! για καθετί πρέπει ...αναζητζ την έγκριση απο την αριστερά ...την οποία ποτέ δεν θα έχει!!
  2. επάνδρωση του μηχανισμού με παιδιά απο την βάση απλά παιδιά οχι γιους- κόρες πρώην βουλευτών , υπουργών...
  αν δεν αλλάξουν αυτά τα δυο τοτε δυστυχώς αντίο κύριοι...

  • Νίκος Α avatar
   Νίκος Α @ petros 01/02/2011 09:00:50

   petro
   Εύστοχες οι παρατηρήσεις σου

 38. Apollonios avatar
  Apollonios 01/02/2011 02:16:16

  Όλοι αισθανομαστε προδωμένοι από την κυβέρνηση του ΚΚ. Κυριάρχησαν τα λαμόγια, οι ιδιοτελείς επαγγελματίες της πολιτικής και οι ντιντήδες. ΔΕΝ έγινε τίποτε από όσα ευαγγελιζόμασταν, απλή διαχείρηση και υπερβολικά "ήπια" προσαρμογή μαζί με οπισθοχωρήσεις είχαμε. Δεν φταίει όμως η πολιτική του "μεσαίου χώρου" για όλα αυτά...
  Με τα ίδια άτομα που πάμε και πάλι να πορευθούμε, στα ίδια χάλια φοβάμαι ότι θα καταλήξουμε όταν κάποτε μας ξαναδωθεί η δυνατότητα να κυβερνήσουμε.
  Για μένα η παρούσα συζήτηση δεν αφορά τόσο την ουσία της πολιτικής αυτής αλλά περισσότερο το επικοινωνιακό περυτίλιγμα. Μετά από όσα πράτει το ΠΑΣΟΚ εδώ κι ένα χρόνο, σε όλους τους τομείς, θα είναι δύσκολο για τη ΝΔ να το ...προσπεράσει από τα δεξιά! Πρέπει όμως να προσέξουμε και να μη πάρουμε φόρα, γιατί με την επικοινωνιακή δεινότητα που μας χαρακτηρίζει θα βρεθούμε στο πρώτο χαντάκι... Η ΝΔ πρέπει να είναι ένα σύγχρονο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ και προοδευτικό κεντροδεξιό κόμμα, αν τραβήξει σε μια συντηρητική δεξιά ρητορική, μόνο να χάσει έχει.
  Για παράδειγμα, η πρόσφατη συζήτηση εδώ μέσα περί "ντιντήδων" από τη στιγμή που παρεκτράπει από την (πολύ σωστή) πολιτικη ουσία της σε παιδαριώδη χλευασμό των 'οποιων σεξουαλικών ιδιαιτεροτήτων, έγινε αντικείμενο εκμετάλευσης από αντιπάλους και απέβει τελικά εις βάρος μας.
  (Επανηλειμένα είχα παρέμβει στη συζήτηση προειδοποιώντας για αυτό, ματαίως όμως)
  Κάποιοι παραπάνω έγραψαν ότι θέλουν ένα κόμμα με ιδεολογική καθαρότητα που να μη φοβάται να πει ελεύθερα τις απόψεις του.
  Συμφωνώ.
  Αν όμως οι απόψεις φθάσουν να ταυτίζονται με αυτές του ΛΑΟΣ η της Χρυσής Αυγής, τότε θα μείνουμε με την καθαρότητα των απόψεών μας στο χέρι και θα την παίζουμε (την καθαρότητα).
  Φοβάμαι ότι ακόμη ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ για απομάκρυνση από το "μεσαίο χώρο", μπορεί να βλάψει τη Νέα Δημοκρατία...

  • Striker avatar
   Striker @ Apollonios 01/02/2011 02:40:03

   Ο κόσμος και η χώρα περνάει ιστορικές στιγμές αλλαγής. Να είσαι σίγουρος ότι σύντομα το εκλογικό σώμα δεν θα αποζητά αυτόν που θα μοιάζει πιο μετριοπαθής (όπως έκανε μέχρι τώρα), αλλά αυτόν με τη μεγαλύτερη ιδεολογική καθαρότητα, τον πιο αποφασισμένο, ακόμα και αυτόν που θα φτάσει στα άκρα. Κι ας μη φάνηκε αυτό στις περιφερειακές εκλογές που πολλοί τσίμπησαν το δόλωμα του ΓΑΠ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Apollonios 01/02/2011 09:30:23

   Απολλώνιε,
   Κατ' αρχάς οι πολιτικοι έχουν ανάγκη από ανθρώπους που τους κρίνουν αυστηρά παρά από κόλακες.
   Οσον αφορά στο μεσαίο χώρο.
   Πως τον οριοθετείς ιδεολογικά το χώρο αυτό:
   Να γίνω σαφής:
   Ας υποθέσουμε οτι εσύ τοποθετείσαι στο μεσαίο χώρο:
   -Εϊσαι υπέρ ή εναντίον του Μνημονίου;
   -Είσαι υπέρ ή εναντίον του νόμου Ραγκούση για τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών;
   -Είσαι υπέρ ή εναντίον της κατάρησης στου λεγόμενου ασύλου στα Πανεπιστήμια;
   -Είσαι υπέρ της σθεναρής στάσης στα εθνικά θέματα (όχι στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τους παραχαράκτες της ιστορίας, ναι στην επέκταση της ΑΟΖ, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική) ή υπέρ της ύπερβολικής διαλακτικότητας που οδηγεί στον ενδοτισμό;
   Θα μπορούσα να συνεχίσω.
   Για μένα λοιπόν δεν υπάρχει μεσαίος χώρος.
   Και όσο ταχύτερα το συνειδητοποιήσει η Ν.Δ. και οργανωθεί κατά πρότυπα ενός σύγχρονου λαϊκού κόμματος και εξοπλιστεί με ισχυρά ιδεολογικά επιχειρήματα τόσο γρηγορότερα θα πείσει το εκλογικό σώμα οτι διαθέτει εναλλακτική πρόταση εξουσίας.
   Αλλιώς θα ψάχνουμε να ανακαλύψουμε τι είναι μεσαίος χώρος και γιατί χάσαμε τις εκλογές του 2009..

   • Apollonios avatar
    Apollonios @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 18:37:29

    Κώστα Ροδινέ,
    σε όλα όσα αναφέρεις πιό πάνω (μνημόνιο, άσυλο, εθνικά θέματα, μεταναστευτικό κλπ) και ρωτάς την άποψή μου, σου απαντώ ότι πάνω-κάτω συμφωνώ με τις απόψεις που εκφράζονται εδώ μέσα.
    (Άλλωστε με ένα "κλικ" στο ψευδώνυμό μου θα ανοίξει το μπλογκ που διαχειρίζομαι και θα διαπιστώσεις του λόγου μου το αληθές).
    Όπως έγραψα και πριν, για μένα το ζήτημα "μεσαίος χώρος" ή κάτι άλλο είναι κυρίως ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ, είναι θέμα επικοινωνιακών χειρισμών πολύ περισσότερο, παρά ουσίας.
    Θα μας βλάψει αν αφαιρέσουμε την ταμπέλα "μεσαίος χωρος" από το κόμμα μας.
    Μη ξεχνάμε σε ποιά χώρα ζούμε, απατάσθε αν νομίζεται ότι τα πολιτικά κόμπλεξ και οι αγκυλώσεις δεκαετιών των ελλήνων ψηφοφόρων έχουν ανατραπεί...
    Η δεξιά είναι (κατασυκοφαντημένη) μειοψηφία στη χώρα μας, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να ανατραπεί αυτό.
    Καλό θα είναι λοιπόν, να έχουμε τις απόψεις που έχουμε πάνω στα προαναφερθέντα θέματα, αλλά να τις εμβαπτίζουμε στην επικοινωνιακή κολυμπήθρα του μεσαίου χώρου αποφεύγοντας "παρεκλίνουσες" ρητορίες.
    Εδώ πέρα, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και παριστάνει το "σοσιαλιστικό" κόμμα, ο δε πρόεδρός τους είναι και πρόεδρος των ...απανταχού σοσιαλιστών!
    Βαπτίζουν το κρέας ψάρι, μας δουλεύουν αγρίως κι ακόμη είναι πρώτοι, εσείς κολλάτε τώρα στο δικό μας "μεσαίο χώρο" ???
    Μιά χαρά βιτρίνα είναι ο μεσαίος χώρος, και οι απόψεις μας μιά χαρά χωράνε σε αυτήν. Άλλα είναι τα προβλήματα της παράταξής μας.
    Και ξαναλέω: Ακόμη και μόνο η συζήτηση περί αποκύρηξης του "μεσαίου χώρου" μπορεί να βλάψει τη Νέα Δημοκρατία...

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Apollonios 01/02/2011 18:48:05

     Απολλώνιε
     εχω επισκεφθεί πολλέ φορές το μπλόγκ σου.
     Εχω διαβάσει και τις απόψεις στου.
     Για το συγκεκριμένο θέμα, ομως, διαφωνούμε.
     Η θεωρία του μεσαίου χώρου, κατά τη γνώη μου, πάντα τίποτα του ουσιαστικό δεν προσέφερε στη Ν.Δ.
     Και το επαναλαμβάνω, η Ν.Δ. υπέστη την χειρότερή της ήττα ως κόμμα του μεσαίου χώρου.
     Η Ν.Δ. για να επικοινωνήσει αποτελεσματικά τις θέσεις της, χρειάζεται πρωτίστως θέσεις, να παράξει δηλαδή πολιτική.
     Και να βρεί νέα, άξια και ικανά στελέχη για να υπερασπιστούν αυτήν την πολιτική και αργότερα να την εφαρμόσουν ως κυβέρνηση.
     Στο ψευτο επιχείρημα οτι επειδή η Ν.Δ. δεν είναι κόμμα του μεσαίου χώρου, άρα μετατοπίζεται δεξιά, δεν πρέπει να τσιμπήσει.
     Και να απαντήσει πειστικά με θέσεις και απόψεις.

     • Apollonios avatar
      Apollonios @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 18:59:49

      Συμφωνώ απολύτως (κι επαυξάνω) σε όλα όσα έγραψες πιό πάνω, εκτός από ένα...! Όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ας γίνουν κάτω από την ομπρέλλα του "μεσαίου χώρου".
      Ξαναλέω ότι δεν αφορά την ουσία αλλά το περιτύλιγμα.
      Δεν χρειάζεται ('οχι ακόμη τουλάχιστον) να αποκυρήξουμε επισήμως η ημιεπισήμως το μεσαίο χώρο, οι έλληνες ψηφοφόροι δεν είναι ακόμη έτοιμοι (ούτε πολιτικά όριμοι) για κάτι τέτοιο, ακόμη τρώνε το παραμύθι των πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων μας, δυστυχώς... Θέλει πολύ (υπερβολικά πολύ) δουλειά μέχρι να φθάσουμε να έχουμε την "πολυτέλεια" να δηλώσουμε αποενοχοποιημένα "ΔΕΞΙΟΙ" χωρίς αυτό να σημάνει ταυτόχρονα την εκλογική μας αυτοκτονία.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Apollonios 01/02/2011 19:03:52

      Ο μεσαίος χώρας στην κοινωνία δεν εχει απήχηση.
      Τηλεοπτικό θέμα ήταν, όπως τώρα τελευταία το ...αφήγημα!
      Η Ν.Δ. δε χρειάζεται κανένα πρόσθετο προσδιορισμό.
      Τα είπε όλα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο ιστορικό συνέδριο της Χαλκιδικής.

     • Apollonios avatar
      Apollonios @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 19:11:26

      Ο μεσαίος χώρος μας έκανε δύο φορές κυβέρνηση...!!
      Οι ανοησίες και η απληστία και η ανικανότητα κάποιων μας έριξαν, όχι ο μεσαίος χώρος.
      Ο Καραμανλής στο ιστορικό συνέδριο της Χαλκιδικής, ήταν ακριβως αυτος που μας τοποθέτησε στον πολιτικό χάρτη, ακριβώς στον μεσαίο χώρο...!! Παραπέμπω στην ομιλία του εκεί :)
      (Όσο για τον "ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό" κι αυτό αποτελούσε μία αόριστη ιδεολογική "χωροθέτηση" (στο μεσαίο χώρο) κι όχι βέβαια πραγματική ιδεολογία)

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 19:19:00

      Απολλώνιε,
      Δυο φορές μας έκανε κυβέρνηση ο Καραμανλής.

     • Apollonios avatar
      Apollonios @ Apollonios 01/02/2011 19:03:53

      'οσο δε για την μεγάλη εκλογική ήττα μας και το μαύρο μας το χάλι ως κυβέρνηση αλλά και έως τώρα ως αντιπολίτευση, δεν μας φταίει ο μεσαίος χώρος. Άλλα μας φταίνε που κάθε τόσο συζητούμε εδώ μέσα και στα οποια νομίζω ότι συνήθως συμφωνούμε...

  • occultist avatar
   occultist @ Apollonios 01/02/2011 13:22:50

   Apollonios είπε:
   ''Αν όμως οι απόψεις φθάσουν να ταυτίζονται με αυτές του ΛΑΟΣ η της Χρυσής Αυγής, τότε θα μείνουμε με την καθαρότητα των απόψεών μας στο χέρι και θα την παίζουμε (την καθαρότητα).''
   ΕΡΩΤΗΣΗ: Εάν δηλαδή το ΛΑΟΣ ¨η η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ προτείνουν κάτι οφθαλμοφανές σωστό, κάτι που το εστερνίζομαι κι΄εγώ πρέπει να το απορρίψουμαι μόνο και μόνο γιατί το πρότειναν οι ανωτέρω;; Εμένα οι θέσεις μου στο λαθρομεταναστευτικό ταυτίζονται με τις θέσεις τους. ΜΗΠΩΣ ΑΝΗΚΩ ΣΤΟ ΛΑΟΣ Η ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ;;;

 39. ΓΙΑΝΝΗΣ - ΦΑΛΗΡΟ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ - ΦΑΛΗΡΟ 01/02/2011 02:27:23

  Μητσοτάκαινα και Καρατζαφέρης πρέπει να αφοπλιστούν άμεσα γιατί εξακολουθούν να υπονομεύουν τη συσπείρωση της Ελληνικής κεντροδεξιάς. Πρέπει να τους καταστήσει ακίνδυνους ο Αντώνης ανοίγοντας το παιχνίδι στο 'όλον' της παράταξης σε επίπεδο ψηφοφόρων και βάσης.

 40. spiros avatar
  spiros 01/02/2011 08:21:30

  Κώστα συγχαρητήρια. Πολύ καλό.
  Σήμερα η ιδεολογία ενώνει, κατευθύνει ,προβληματίζει. Ο σοσιαλισμός έχει αποκλιστεί από κυρίαρχη ιδεολόγια παντού. Είναι καιρός να αντιληφθουμε ότι Σοσιαλισμός και Απολυταρχία "σχεδόν" ταυτίζονται. Η περίοδος καραμανλή ήταν μια παρένθεση στην απώλεια της ιδεολογικής ταυτότητας της κεντροδεξιάς . Η προσπάθεια κατανόησης του "κοινωνικού φλευθερισμού" από τον ΑΣ αποτελεί βασικό στοιχείο για να ζητήσει την ανάληψη της εξουσίας . Παράδειγμα οι θέσεις του ΑΡΗ και πολλών άλλων που οι δηλώσεις τους δεν διακατέχονται από την κατεύθυνση της ιδεολογία άρα αποπροσανατολίζουν. Νομίζω ότι το μεγάλο σχήμα οργάνωσης αποεδικνύει την επιθυμία του ΑΣ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ spiros 01/02/2011 09:47:24

   Εχει βαρεθεί να φωνάζω, πώς όταν έχεις απέναντί σου μια κυβέρνηση που στο όνομα του εκσυγχρονισμού διαλύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, δεν μπορείς παρά να απαντήσεις με μια πολιτική που θα συνδυάζει τρία πράγματα:
   -προστασία του κοινωνικού κράτους
   -ενίσχυση της ανάπτυξης γιατί μόνο μέσω της ανάπτυξης έχες ελπίδες. Διαφορετικά δεν φτάνουν όλα τα δάνεια του κόσμου. Και ανάπτυξη με ΦΠΑ 23% και φορολογία στ ύψη δεν γίνεται.
   -Πατριωτικές θέσεις στα εθνικά ζητήματα γιατί πολλά διακυβεύονται αυτόν τον καιρό.

 41. Πάνος Καμμένος avatar
  Πάνος Καμμένος 01/02/2011 08:21:31

  Συμπληρώνω μόνο αφού συνυπογράψω όλα όσα λέτε Κ.Ροδινέ ότι πληγή της παράταξης είναι και το 90/100 των διορισμένων από την διαπλοκή πολιτικών- επικρατείας και ευρωβουλευτών που εκπροσωπούν μαζί με τους κληρονομικώ δικαίω γόνους τις οικογένειες επιχειρηματιών που λυμαίνονται τον εθνικό πλούτο. Πρέπει να στηρίξουμε τον Σαμαρά για να απελευθερώσει την Ν.Δ. από τα βαρίδια αυτά που αν παρατηρήσετε είναι και πρωταγωνιστές σε ότι σκάνδαλο έχει προκύψει.
  Πάνος Καμμένος

  • Aris. A avatar
   Aris. A @ Πάνος Καμμένος 01/02/2011 10:04:41

   Πάνο

   Μήπως επώνυμα πρέπει να αρχίσετε να ξεφωνίζεται τους συναδέλφους σας της ΝΔ που τα έχουν βρει με το γνωστό ιερατείο της δημοσιογραφικής αλητείας που κυβερνάει την χώρα και έχουν καταντήσει αβανταδόροι της.

   Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ακόμα περιμένω δηλώσεις συμπαράστασης στον Τζαβάρα όπως και για εσένα παλαιότερα που ποτέ δεν έγιναν.

   Το πρόβλημα όπως σωστά λες είναι στο εσωτερικό του κόμματος και όχι έξω από αυτό.

   Με ευγένειες δεν ξεκαθαρίζει το απόστημα.

   Απομονώστε και ονομάσετε με ονοματεπώνυμο όσοι εντός της ΝΔ δρουν ως ανασταλτικός παράγοντας.

  • Misha avatar
   Misha @ Πάνος Καμμένος 01/02/2011 10:39:11

   Πάνο Καμμένε

   Καταχάρηκα τη θετική ανταπόκριση σου στο κάλεσμα τής «Σπίθας» όπως και την αντιστοιχη της Σοφίας Σακκοράφα.
   Το κυνοβολείο θέλει κατεδάφιση και καυσοξυλοποίηση μετά του εμψύχου περιεχομένου του, πλήν μερικών εξαιρέσεων. Η προσφορά του ως συνέχεια του παρακείμενου Εθνικού Κήπου θα είναι απείρως μεγαλύτερη από όση μέχρι σήμερα.
   Ούτως ή άλλως λειτουργεί ως παράρτημα πολυεθνικών πλεον ή τοπικό γραφείο του ΔΝΤ. Τα χαρτιά που υπογράφονται εντός αυτού μπορούν να υπογράφονται και στον «Πήγασο» ή στα κεντρικά της Siemens.

  • A.M. avatar
   A.M. @ Πάνος Καμμένος 01/02/2011 11:51:26

   Συγχαρητήρια!
   Καλό κουράγιο και πολλές υπομονές.
   Στις μέρες μας η εντιμότητα και ο ξεκάθαρος και ευθύς πολιτικός λόγος χαρακτηρίζει ελάχιστους πολιτικούς.
   Είστε ένας απ τους ελάχιστους πολιτικούς που χαίρομαι να βλέπω, να ακούω και να διαβάζω.
   Και εννοείται πως μας εκφράζεται απόλυτα στα εθνικά θέματα και όχι μόνον.

  • loretta avatar
   loretta @ Πάνος Καμμένος 01/02/2011 12:08:51

   Πανο

   εμεις ο απλος Λαος τους ξεφωνιζουμε καθημερινα...εσεις ομως ειστε αυτοι που εχετε τα στοιχεια-ντοκουμεντα στα χερια σας....η μπαλα λοιπον πεφτει στο δικο σας γηπεδο...διοτι απο οτι φαινεται δια της ψηφου μας μονο δεν μπορουμε να τα κανουμε ολα.

  • loretta avatar
   loretta @ Πάνος Καμμένος 01/02/2011 12:08:52

   Πανο

   εμεις ο απλος Λαος τους ξεφωνιζουμε καθημερινα...εσεις ομως ειστε αυτοι που εχετε τα στοιχεια-ντοκουμεντα στα χερια σας....η μπαλα λοιπον πεφτει στο δικο σας γηπεδο...διοτι απο οτι φαινεται δια της ψηφου μας μονο δεν μπορουμε να τα κανουμε ολα.

 42. δημητρης μαλαμουλης avatar
  δημητρης μαλαμουλης 01/02/2011 08:34:48

  Συνήθως εκνευρίζομαι απο τον κ. Χατζηνικολάου.
  Χθες βράδυ όμως και στην επίθεση που εξαπέλυσε στο ΚΚΕ μου έγινε συμπαθής.
  Ελεγε ακριβώς αυτά που θα έλεγα κι εγω σε μια τέτοια αντιπαράθεση.
  Αντίθετα η κ. Βόζεμπεργκ όπως κι όλοι οι "δεξιοί" πολιτικοί τα τελευταία 35 χρόνια παρακολουθούσε αμήχανα τις αριστερές αρλούμπες.
  Το χάιδεμα στην αριστερά κι ο άνευρος μεσαίος χωρος (Αρούλης-χατζηδάκης-Κυριάκος) φταίνε για το κατάντημα της παράταξης και συνακόλουθα της χώρας.

  • man8os avatar
   man8os @ δημητρης μαλαμουλης 01/02/2011 14:06:54

   Ο Κυριακος μου φαινεται καταλαβε την αλλαγη. Δεν νομιζω οτι ειναι τοσο μεσσαιοχωρητης οσο νομιζουμε.

 43. νεφέλη avatar
  νεφέλη 01/02/2011 08:39:11

  Το ότι ο κεντροδεξιός χώρος έχει κατ' όνομα καταληφθεί κι εκπροσωπείται "τύποις" από τις ακροδεξιές κι ultra συντηρητικές παρέες του δράκουλα , για να έχει κάτι να παίζει η κόρη του και να μην βαρυέται μόνη στο σπίτι..., δεν είδα να σχολιάζεται! Μεγαλύτερη υποκρισία από αυτήν την ταύτιση....υπάρχει;
  Ακόμη ένα κολπάκι για να εξισωθεί ο Αντώνης με ακραία κι απεχθή στην κοινωνία, στοιχεία με στόχο πάντα την προοδευτική περιθωριοποίηση του.
  Αμ δε, όμως!

 44. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 01/02/2011 09:17:23

  Να δείς που θα συρρικνωθεί το ΠΑΣΟΚ με την υιοθέτηση του άκρατου νεοφιλελευθερισμού που ήδη διαλύει την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα.

  • tiramola avatar
   tiramola @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 09:25:03

   Το ξέρω ότι θα συρρικνωθεί.Ο ίδιος ο Παπανδρέου έχει περάσει στην κυβέρνησή του το μήνυμα ότι "ειμαστε περαστικοί" από την εξουσία.
   Εκείνο που πρέπει να σε προβληματίσει είναι γιατί δεν εισπράτει η ΝΔ τη φθορά.
   Ειδικά αν περάσει η γραμμή της "καθαρής δεξιάς" θα πιάσετε πάτο.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ tiramola 01/02/2011 09:40:23

    To γιατί δεν εισπράττει ακόμα τη φθορά το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές.
    Προφανώς κάποιοι έχουν πάλι έτοιμες τις ταμπέλες περί της κακής καθαρής δεξιάς.
    Το ενδεχόμεμο, ο Σαμαράς να θέλει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο λαϊκό κόμμα με πατριωτικές θέσεις, το αποκλείεται προφανώς.
    Είναι γιατί ένα τέτοιο κόμμα θα ενοχλεί πολλούς και δεν αναφέρομαι προσωπικά σε εσένα.

  • tiramola avatar
   tiramola @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 09:40:51

   Και κάτι άλλο...
   Τον Καραμανλή τον έθαψες και καλά έκανες ως προς την "ανεκτρικότητα" που έδειξε στους σκανδαλιάρηδες.
   Για τα υπόλοιπα (Ρεπούση, μεσαίος χώρος κλπ) σκέψου μήπως απλώς ο άνθρωπος ήταν φιλελεύθερος κεντροδεξιός.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ tiramola 01/02/2011 10:24:16

    Ο Καραμανλής ήταν τόσο νεοφιλελεύθερος όσο ..σοσιαλιστής είναι ο Γ. Παπανδρέου.

    Και κάτι τελευταίο, η αλήθεια σε τελική ανάλυση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, αν τα είχε καλά με τη συνείδησή του.
    Στον Καραμανλή μπορεί να καταλογίζω πολλά, αλλά ουδέποτε αμφέβαλα για την εντιμότητά του και όπως επίσης οτι ήταν από τους λίγους πρωθυπουργούς που δεν κορόϊδεψε τον ελληνικό λαό. Σε αντίθεση με κάποιους άλλους που έχουν αναγάγει την κοροϊδία σε επάγγελμα.

 45. ΑΝΤΩΝΗΣ avatar
  ΑΝΤΩΝΗΣ 01/02/2011 09:22:22

  Συγχαρητηρια.Το αρθρο να το διαβασουν ο Λουλης και η παρεα του μηπως και καταλαβουν.

  • loretta avatar
   loretta @ ΑΝΤΩΝΗΣ 01/02/2011 12:10:33

   ...στου κουφου την πορτα....παρε την πορτα και φυγε ...ειναι ο λουλης.

  • man8os avatar
   man8os @ ΑΝΤΩΝΗΣ 01/02/2011 14:08:32

   Εδω και 2 χρονια δεν καταλαβαν, τωρα θα καταλαβουν? Ειναι σαν να λες σε τσοπανι της Νηγιριας, αυτος ειναι κβαντικος επιταχυντης.

 46. βαγόνι avatar
  βαγόνι 01/02/2011 09:25:10

  Κρίση ταυτότητας έχουν όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως άν είναι
  στα πάνω ή στα κάτω τους.
  Το κρίσιμο θέμα παραμένει : η γενικευμένη κρίση των δυτικών
  πολιτικών συστημάτων θα επιλυθεί δημοκρατικά-στο πολιτικό,
  το οικονομικό,το κοινωνικό,το πολιτισμικό,το εθνικό τελικά πεδίο-
  ή με την επιβολή των ισχυρών οικονομικά μειοψηφιών;
  Οι απαντήσεις θα κρίνουν την συγκρότηση και τις προθέσεις κάθε
  χώρου. Τα υπόλοιπα είναι power games οχυρωμένων ομάδων!

 47. A.M. avatar
  A.M. 01/02/2011 09:34:47

  >«ierofantis είπε:
  >01/02/2011 στις 12:55 am

  >Μήπως θέλετε να μου πείτε κομψά ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, κατά το >μάλλον ή ήττον, κυβερνούν προτεκτοράτο, όπου, ανεξάρτητα από τη λαϊκή >βούληση και την έκφρασή της, ισχύει η αρχή “το μη χείρον, βέλτιστον” και >μάλιστα αυτό, εκπορευόμενο από μη εθνικές βουλές;»

  Κατά το μάλλον ή ήττον κυβερνούν προτεκτοράτο.
  Και ισχύει προφανώς «το μή χείρον, βέλτιστον» σε κάποια σοβαρά θέματα.
  Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος σοφός για να το καταλάβει.
  Δεδομένων των οικονομικών, πληθυσμιακών, ενεργειακών και στρατιωτικών αναλογιών είναι προφανές ότι η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο, είτε αυτός μας αρέσει είτε όχι.
  Και αυτό από ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους άχρι της σήμερον.

  Το θέμα όμως δεν είναι αν είναι η Ελλάδα προτεκτοράτο ή όχι, το θέμα είναι αν αυτός που κυβερνά αυτό το προτεκτοράτο που ονομάζεται Ελλάδα κάνει πάντα το καλύτερο δυνατόν για το προτεκτοράτο που κυβερνά, αν ενδιαφέρεται ειλικρινά και ανιδιοτελώς για τους πολίτες αυτού του προτεκτοράτου και αν αγαπάει αυτό το προτεκτοράτο που κυβερνά, εν προκειμένω την Ελλάδα.

  >«ierofantis είπε:
  >01/02/2011 στις 12:55 am
  >Αν είναι αυτό, μάλλον δικαιολογείται η αποχή στις εκλογικές διαδικασίες, >διότι πολύ απλά, ότι και να εκλεγουμε, υπόκειται στον νόμο της υποταγής και >της συνδιαλαγής…»

  Δεν δικαιολογείται η αποχή απ τις εκλογικές διαδικασίες επειδή προφανώς και υπάρχει καλύτερος τρόπος διακυβέρνησης του προτεκτοράτου που ονομάζεται Ελλάδα, και μερικοί που το κυβέρνησαν κατά το παρελθόν σωστά -αν και λίγοι - επιβεβαιώνουν αφενός ότι είναι δυνατόν να κυβερνηθεί καλύτερα αυτό το προτεκτοράτο και εγγυώνται αφετέρου την δυνατότητα ύπαρξης καλύτερου κυβερνήτη και καλύτερης διαχείρισης του προτεκτοράτου.

  >«ierofantis είπε:
  >01/02/2011 στις 12:55 am
  >Ελπίζω αυτό να μην ισχύει και για την τρέχουσα κατάσταση στην αξιωματική >αντιπολίτευση. Δεν φαντάζεστε την απογοήτευση που θα πάρω (άφήστε δε τις >ανάποδες που επίσης θα πάρω, αλλά αυτό θα είναι άλλη ιστορία)»

  Δεν είναι κακό να είναι κάποιος προετοιμασμένος για το χειρότερο.
  Ούτε είναι σοφό να περιμένει κάποιος πολλά από πολιτικούς.
  Είναι μάλλον καλύτερα να είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο και σοφό να μην περιμένει τίποτε άλλο εκτός από μια ακόμη απογοήτευση, έτσι ώστε ό,τιδήποτε θετικό προκύψει όσο λίγο και αν είναι να τον χαροποιήσει.
  Γιατί αν περιμένει πολλά και δεί λιγότερα πάλι απογοητευμένος θα είναι.
  Και γιατί να απογοητεύεται με επουσιώδη ζητήματα;

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ A.M. 01/02/2011 20:43:22

   Καλησπέρα αγαπητέ Α.Μ.

   Διαπίστωσα ότι το σχόλιό μου αποτέλεσε έναυσμα για την τοποθέτησή σου. Οφείλω λοιπόν μια εξήγηση.

   Μια χώρα λοιπόν που συγκαταλέγεται στις 30 ισχυρότερες χώρες του ΟΟΣΑ, μια χώρα που αποτελεί την 10η πληθυσμιακά χώρα της ΕΕ, μια χώρα που συγκαταλέγεται στις 20 ισχυρότερες στρατιωτικά, χώρες του κόσμου, μια χώρα που μετέχει σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, μια χώρα μόνο με συμπάθειες παγκοσμίως, εκτός από μια χούφτα κομπλεξικών γειτόνων, που κατά βάση και αυτοί τη φιλία μας ζητούν, μια χώρα που αποτελεί πολιτιστική υπερδύναμη, συγχώρησε με φίλε μου, αλλά ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ να είναι προτεκτοράτο. Επίσης ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ να νομίζουμε ότι είναι κάτι φυσιολογικό και λυσιτελές το να είναι η χώρα μας προτεκτοράτο. Και ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ να νομίζουμε ότι ο εκάστοτε ηγέτης του προτεκτοράτου, ως κατ’ ανάγκη δοτός ηγέτης, αφού ηγείται ενός προτεκτοράτου, απεκδύεται ξάφνου τον μανδύα του άβουλου διαχειριστή του προτεκτοράτου, και μεταμορφώνεται σε εμπνευσμένο καθοδηγητή, επειδή νομίζουμε ότι κυβερνά με συμπάθεια προς τους ιθαγενείς ή τρέφει συναισθήματα αγάπης προς το προτεκτοράτο ή του παρέχεται από τον επόπτη του, μεγαλύτερο εύρος κινήσεων στο εσωτερικό ή εξωτερικό μέτωπο του προτεκτοράτου.

   Η συμμετοχή στις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων στη Δημοκρατία μας, και ιδιαίτερα Κυβερνητών, έχει νόημα, όσο αυτή η διαδικασία, αποτελεί δυναμική και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, με συνείδηση του λαού ότι αναδεικνύει αιρετούς άρχοντες ικανούς και εξουσιοδοτημένους από τον μόνο κριτή και απολογητή τους, το λαό, για να ασκήσουν πλήρως και σε όλο το εύρος τους, τις εξουσίες του κράτους, στο όνομα του λαού. Η παραδοχή ή η υποψία, ότι οι εξουσίες του κράτους τελικώς είναι περιορισμένου εύρους ή/και ότι η εκλογική διαδικασία αναδεικνύει αχυρανθρώπους – αντιπροσώπους, κατωτέρους των προσδοκιών του λαού και των επιταγών των Ιδρυτικών και Καταστατικών Πράξεων του Κράτους, συνιστά από μόνη της αιτία αποχής και μάλιστα κατά την αντίληψή μου, δικαιολογημένης.

   Γιατί τα λέω τώρα όλα αυτά, καθώς και όσα υποστήριξα σε ρητορική μου ερώτηση, στο μήνυμά μου προς τον κ. Ροδινό, το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για να με σχολιάσεις.

   Γιατί δεν πιστεύω αγαπητέ φίλε Α.Μ. ότι η χώρα είναι προτεκτοράτο. Πιστεύω ότι έχουμε απλώς ακατάλληλες ή άχρηστες ή λαοπλάνες ή, το χείριστο που μπορώ να πω, βλακώδεις ηγεσίες. Προδοτικές δεν θα το έλεγα. Επομένως, συντρέχει κατά την άποψή μου, ακόμη, λόγος συμμετοχής στις διαδικασίες ανάδειξης αιρετών αρχόντων και μάλιστα ευρείας συμμετοχής, καθώς πάντα υπάρχει η ελπίδα της προώθησης και επιλογής, τελικώς, των αρίστων και ικανοτέρων. Όταν θα αισθανθώ προσωπικά ότι πλέον είμαστε σε καθεστώς προτεκτοράτου, δηλαδή χώρα υπό το καθεστώς Εντολών του ΟΗΕ, ή μας έχει κατσικωθεί κανένας Μπεν Αλί για καμιά δεκαετία σε καθεστώς δικτατορίας, θα κάνω αυτό που μου επιτάσσει το δημοκρατικό και εθνικό μου καθήκον, ως πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλαδή θα αντιδράσω, καταρχήν, απέχοντας από εκλογές νομιμοποίησης του καθεστώτος και εν συνεχεία, δυναμικά, ακόμη και με σύγκρουση, απαιτώντας δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία, δικαιοσύνη και ευνομία (και όχι απλώς συννομία – καταλαβαίνεις τη διαφορά).

   Μια απορία μόνο έχω...

   Το μνημόνιο δικαιολογεί την αποχή, ως μορφή εκχώρησης κυριαρχίας και άρα μετατροπής έστω και εν μέρει της χώρας σε προτεκτοράτο ή διατηρούνται ακόμη ψείγματα κυριάρχου κράτους οπότε ακόμη έχει νόημα η συμμετοχή.

   Στην απορία μου απαντώ μόνος μου, ότι ακόμη έχουμε κυρίαρχο κράτος...

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ ierofantis 01/02/2011 20:53:58

    Ιerofantis,
    έξοχο σχόλειο.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 20:54:25

     διορθώνω: σχόλιο

   • A.M. avatar
    A.M. @ ierofantis 01/02/2011 21:04:28

    @ierofantis
    Εύχομαι ολόψυχα να είναι τα πράγματα όπως εσύ τα παρουσιάζεις.
    Και το εννοώ.
    Και οι δικές μου εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί για την χώρα να είναι 100% λάθος.
    Και αν δεν είμαστε τώρα να γίνουμε το γρηγορότερο και πάλι κυρίαρχο κράτος, ανεξάρτηρο και ισχυρό σε όλους τους τομείς.
    Το εύχομαι, που σημαίνει πως για μένα δεν είμαστε.

 48. δημητρης μαλαμουλης avatar
  δημητρης μαλαμουλης 01/02/2011 09:36:52

  Πραγματι κ. Καμμένο,
  Με θαυμασμό παρακολουθώ την κοινοβουλευτική σας δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια.
  Περήφανα ακούω τις θέσεις σας στα εθνικά θέματα.
  Καταλαβαίνω γιατί δεν σας "παίζουν" τα κανάλια της διαπλοκής.
  ΑΛΛΑ,
  δεν έχω καταλάβει ακόμη τη στάση σας στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 κι εξηγούμαι,
  ως υπόθεση εργασίας ας δεχτούμε ότι θεωρούσατε ότι ο ΑΚΣ δεν ήταν ο ενδεδειγμένος αρχηγός (κανένας απολύτως ψόγος γι αυτό),
  επειδή όμως σε εκλογές ψηφίζουμε και παίρνουμε θέση θετικά (τις περισσότερες φορές), καποιές φορές όμως επιβάλλεται να παίρνουμε θέση κι αρνητικά (το λιγότερο κακό δηλαδή).
  Η στάση σας υπέρ της κυρίας αρχικά (που εκπροσωπεί σύμφωνα με αυτά που λέτε παραπάνω οικογενειοκρατία κ.λ.π.) και υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων η μετακινησή σας στην ουδετερότητα ,όσον με αφορά, θα προσθέτει ΠΑΝΤΑ ένα ερωτηματικό στις προθέσεις σας.
  Εκτός κι αν κάποτε λάβω πειστική εξήγηση.

 49. A.M. avatar
  A.M. 01/02/2011 09:54:37

  Θα συμφωνήσω βέβαια με την victoria ότι υπάρχει μια τάση απαξίωσης του Κώστα Καραμανλή και της διακυβέρνησής του από πολλούς που γράφουν εδώ.
  Νομίζω πως αυτό είναι άδικο.
  Τα μόνα που εγώ καταλογίζω στον Καραμανλή είναι ότι επέδειξε ατολμία κατά τα Δεκεμβριανά, - όταν δηλαδή είχε την ευκαιρία να δώσει ένα καλό μάθημα σε καθέναν που νομίζει πως ο νόμος στην Ελλάδα είναι ένα χαρτί που το χρησιμοποιεί ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του και δεν το έκανε, - ότι δεν έχωσε στην φυλακή τους υπεύθυνους για το χρηματιστήριο και ότι άφησε τον Σουφλιά να συναλλάσεται με αυτούς που ο ίδιος χαρακτήριζε ως νταβατζήδες.

  Απ την άλλη, όταν όλο το κατεστημένο των μέσων ακόμα και το παγκόσμιο σε έχει βάλει στην μπούκα και σε χτυπάει ανηλεώς επειδή υπέγραψες τον αγωγό με τους Ρώσους δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο εύκολο είναι να τα βάλεις μαζί τους και να βγείς και από πάνω.
  Ο Καραμανλής χτυπήθηκε πολύ άσχημα απ την στιγμή της υπογραφής του αγωγού και μετά.
  Και στην δική μου αντίληψη είναι κα η υπογραφή που τον έριξε απ την πρωθυπουργία.

  Γι αυτό, όσοι ψηφίζουν ΝΔ τουλάχιστον, ας αφήσουν την κατά Κώστα Καραμανλή πολεμική και ας επικεντρωθούν στην πολεμική κατά όσων έριξαν τον Καραμανλή επειδή όπως δείχνουν τα πράγματα, μόλις ο Σαμαράς γίνει πρωθυπουργός θα έχει να αντιτωπίσει ΑΚΡΙΒΏΣ ΤΟΥΣ ΊΔΙΟΥΣ!

 50. Tassos avatar
  Tassos 01/02/2011 09:57:28

  Για ένα από τα πράγματα που σιχαίνομαι τους Μητσοτάκηδες είναι ο αμοραλισμός τους. Τους σκυλόβριζε ο Κακαουνάκης και η Ντόρα με τον Κυριάκο έτρεχαν να βγουν στον τύπο αυτόν στο ραδιόφωνο. Οταν λοιπόν άκουσα μια μέρα σε εκομπή του να μιλάει με τον Λιάπη, να λέει στον Λιάπη "γιατί δεν του τα λες του Καραμανλή/" και κείνος να του απαντάει "γιατί δεν του τα λες εσύ? αφού πίνετε ουζάκια μαζί" , αηδίασα και κατάλαβα ότι ο Κουρασμένος ήταν πουκάμισο αδειανό.

 51. NoBo avatar
  NoBo 01/02/2011 10:21:08

  -Το ΠΑΣΟΚ ήταν ήδη 11 χρόνια στην εξουσία. Είχε κουράσει και είχε κουραστεί.
  -Το καθεστώς Σημίτη ήταν βουτηγμένο στα σκάνδαλα και είχε απαξιωθεί.
  ==
  Δεν εγινε το ιδιο και το 1989.
  Δεν εγινε επισης το 1996.
  Πλησιασε το 2000 ,οπου εχασε για 70.000 ψηφους.

  -Ο Καραμανλής ήταν ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο και η ομάδα του επίσης φρέσκια.
  ==
  Ο Κ.Κ κληθηκε να κανει τον καπετανιο σε ενα σαπιοκαραβο που ανηκε σε μια ναυτιλιακη εταιρεια ετοιμη να χρεωκοπησει και με τα μεγαλοστελεχη της :
  Να προσπαθουν να κλεψουν/κονομησουν και να την "κανουν":
  1. Ειτε κανοντας δικη τους εταιρεια ,ειτε
  2 . Αγοραζοντας μετοχες σε αλλη εταιρεια
  Και εν πασει περιπτωσει κανεις δεν υπολογιζε κανεις.
  Συλλογικοτητα και ενοτητα ηταν ειδος εν ανεπαρκεια.

  -Τέλος ο Καραμανλής χρησιμοποίησε το καλύτερο, μετά τη «Αλλαγή», πολιτικό σύνθημα της μεταπολίτευσης, την «επανίδρυση του κράτους». Ηταν ένα σύνθημα που έλεγε σε όλους κάτι.
  ==
  Οπως το λετε ειναι: Συνθημα.
  Κανεις δεν το πιστευε αυτο. Και ουτε ηταν ποτε δυνατον να γινει "επανιδρυση" κανενος κρατους. Τι παει να πει "επανιδρυση"??
  Τι δηλαδη πιστευε κανεις οτι θα διωξει ολους τους πασοκικους υπαλληλους του δημοσιου και θα βαλει νεους αδιαφθορους?Δηλαδη θα διωξει το 80%??
  Πιστευε κανεις οτι θα καταργησει την εφορια,την αστυνομια,την..τη... και θα κανει καινουργιες??
  Ηταν απλα ενα συνθημα . Οπως και το .."αλλαγη"..

  Ο Καραμανλής θα κέρδιζε τις εκλογές του 2004 και αν ακόμα έλεγε ότι είναι οπαδός του….Αχμαντινετζάντ!
  ==
  Δεν ειμαι σιγουρος οτι θα κερδιζε αν δεν ηταν ο Καραμανλης.
  Αν κυτταξει κανεις τον αριθμο ψηφων στις τελευταιες εκλογες (2000-2004-2007-2009) ,καταληγει στο συμπερασμα οτι τη διαφορα (θετικη η αρνητικη ) την εκανε ο Κ.Κ.

  Επομένως, το εφεύρημα του «μεσαίου χώρου» δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Μπορεί και να λειτούργησε αντίστροφα!
  ==
  Καιρος ειναι η Ν.Δ να παψει να ασχολειται με τετοιες βλακειες.
  Ψηφιζω Ν.Δ απο το 1974 και με πιανει ταση για εμετο αμα ακουω τετοιες αηδιες.
  Μεσαιο και κεντρο μεσαιο και αριστερο μεσαιο και σκετο μεσαιο το μακρυτερο...
  Εδω φτασαμε στο σημειο να ντρεπομαστε να λεμε Ν.Δ μην μας πουνε .."δεξιους" οι πρωωδεφτικοι αλητες!!!!!@
  Αει σιχτιρ πια..

  Απεμπολησε το τιτλο "δημοκρατικη παραταξη" και τον εδωσε πεσκεσι στη αλητοσυμμορια πασοκ η οποια τον πηρε και τον οικειοποιηθηκε" :
  " Η μεγαλη δημοκρατικη παραταξη"!!!$$#@@@
  Ειδα ανθρωπους να ντρεπονται να πουν οτι θα ψηφισουν Ν.Δ απο τον φοβο μην τους πουνε δεξιους!@!@@!@@
  Και τον ρωτας:
  Ρε ανθρωπε επι Ν.Δ του Κ.Κ περναγες καλυτερα ΝΑΙ Η ΟΧΙ ???
  Σου λεει ΝΑΙ.
  Ε! λοιπον γιατι δεν την ψηφισες??

  Να μην με πουνε δεξιο! Τι δεξιος θα γινω ???

  Λοιπον .
  Ο Κ.Κ εχασε και η Ν.Δ δεν προκειται να ξαναδει κυβερνηση αν δεν βελτιωσει την προπαγανδα της..
  Υστερει .. Και υστερει δραματικα!!!!

  • Bodinus1576 avatar
   Bodinus1576 @ NoBo 01/02/2011 10:43:28

   Σωστά. Αν ληστέψεις τράπεζα και πεις "είμαι αριστερός" η πράξη σου θεωρείται πολιτική και θα σπεύσουν να σε υποστηρίξουν οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων (εδώ να τονιστεί το υψηλότατο επίπεδο τόσο των φοιτητών μας όσο και των πανεπιστημίων μας, το οποίο φάνηκε άλλη μια φορά προ ημερών. Προσωπικά πιστεύω ότι και τα 700 Ευρώ που παίρνουνε όταν ξεκινάν πολλά τους είναι), οι γελωτοποιοί, οι δημοσιογράφοι και μάλλον και κάποιος βουλευτής από τη ΝΔ, που θα θέλει να το παίξει προοδευτικός (π.χ. Μίλτος ο lifestyler με τη σημαία, Γεωργιάδης και πρόσφατα ο gay pride in Athens 4ever Καραγκούνης). Θυμάμαι την Ελευθεροτυπία να αναφέρεται σε ομιλία του ΚΚ, ως πρωθυπουργός, σε συνέδριο της ΝΔ και να εξαίρει το γεγονός ότι ο ΚΚ δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη Δεξιά. Ας είμαστε ειλικρινείς: Ο ΚΚ μπορεί να είχε καλές προθέσεις, ήταν και είναι απλός και ειλικρινής, αλλά για πολιτικός ηγέτης δεν έκανε. Δεν είχε ιδεολογία (τον μεσαίο χώρο ως ιδεολόγημα τον ειρωνευόντουσαν όλοι, από τον Λαζόπουλο ως τον Κ. Πλεύρη) δεν είχε πυγμή και όταν στις καταστροφές του 07&08 μπορούσε να στραφεί προς τον κόσμο και να γίνει εθνικός ηγέτης, προτίμησε να κλειστεί στο Μαξίμου. Παρόλα αυτά κρατάμε τα θετικά του. Η ιδεολογικοποίηση που επιφέρει ο Σαμαράς (βλ. άσυλο, εθνικά θέματα) είναι όμως ο σημαντικότερος παράγοντας για να πέσει το ΠΑΣΟΚ.

   • NoBo avatar
    NoBo @ Bodinus1576 01/02/2011 11:08:30

    Επιμενω.
    Η Ν.Δ πρεπει να βελτιωσει την προπαγανδα της .
    Φιλε Bodinus1576, εγω ζω σε χωριο και ζω την κατασταση ..

    Τους εδωσε αυξηση στην αγροτικη συνταξη 100% την εκανε 330 ευρω το μηνα,που σημαινει ενα ζευγαρι γεροντων παιρνει 660 το μηνα και την ψευτοβγαζει.

    Και ομως !!
    Δεν το αναγνωριζει αυτο στη Ν.Δ .
    Μαλιστα την βριζει την .."δεξια" που δεν εδωσε παραπανω!!!

    Του λες:
    Ρε ανθρωπε αυτός ο Γαπ(α) σου ειπε οτι θα τα κανει 950 ευρω το μηνα,ΝΑΙ η ΟΧΙ?????

    Ναι.
    Σου τακανε?
    Οχι.

    Και συ ακομα τον υποστηριζεις??
    Δεν ειναι δεξια αυτος. Ειναι δημοκρατικη παραταξη.
    Τι? δεξια θα παω.....

    Και μιλαμε τετοιοι ειναι περιπου 2.000.000 ψηφοφοροι .
    Συνταξιουχοι του ΟΓΑ.
    Που πανε στο καφενειο και υφιστανται μια ανευ προηγουμενου ανηλεητη πλυση εγκεφαλου απο την προπαγανδα του τσουρμου "πασοκ αε" σε ΟΛΑ τα καναλια ....
    Και ειναι τοσοι πολλοι που ανεβοκατεβαζουν κυβερνησεις.

    Η ιδεολογικοποίηση που επιφέρει ο Σαμαράς (βλ. άσυλο, εθνικά θέματα) είναι όμως ο σημαντικότερος παράγοντας για να πέσει το ΠΑΣΟΚ.
    ==
    Ναι. Μαυτο το πλευρο να κοιμαστε.
    Το ασυλο . Τι δουλεια εχει η Ν.Δ να ανακατευτει,καταθετοντας προταση??
    Ηταν κυβερνηση δεν το εκανε,γιατι υπηρχαν αντιδρασεις απο τους .."προοδευτικους" πασοκ και σια..
    Τωρα απλα πρεπει να κατηγορει το πασοκ σαν ανικανους να διαχειριστουν την κριση με τους μεταναστες και τετοια..
    Γιατι τελικα τη ζημια θα τη κανει το πασοκ και το κοστος θα το χρεωθει η Ν.Δ!!! Οπως γινεται παντα!!

    Εθνικα θεματα.
    Ασφαλως και πρεπει να τα εχει ΠΡΩΤΑ στη ατζεντα της.
    Αλλα με πραξεις.
    Οριστε ειχαμε την .."μαυρη επετειο" της παραδοσης των Ιμιων.
    Τι εγινε?
    Αν το ειχε κανει αυτο η Ν.Δ τωρα θα ειχε καει το συμπαν.
    Τι πορειες,.τι συγκρουσεις,τι καψιματα,τι αναθεματα στους προδοτες της δεξιας ,τους δοσιλογους,τους συνεργατες των κατακτητων ...;ασε συμπληρωνε οτι θες εσυ .....

    Ασε πρωι πρωι τσατιστηκα....

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ NoBo 01/02/2011 11:38:10

   Προφανώς και τις εκλογές τις κέρδισε ο Καραμανλής επειδή ήταν ο Καραμανλής.
   Για αυτό δεν νομίζω να αμφιβάλλει κανένας.
   Ομως, δεν τις κέρδισε επειδή μιλούσε για το μεσαίο χώρο.
   Αυτή είναι η άποψή μου.

   • NoBo avatar
    NoBo @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 11:52:20

    κ.Ροδινε.
    Εντυπωσιαστηκα απο το γραψιμο σου ,εισαι πραγματι καλη πεννα.
    Δεν ξερω τι επαγγελεσαι,εγω ειμαι συνταξιουχος πλοιαρχος Ε.Ν, και επιμενω:
    Ειναι βλακειες και αηδιες αυτα τα περι κεντρωου κεντρομεσαιου αριστεροκεντρωου και μεσαιου του μακρυτερου...
    Για να μην χρησιμοποιησω καμμια βαρυτερη εκφραση.

    Η Ν.Δ ειναι η "μεγαλη δημοκρατικη παραταξη" .
    Και εν πασει περιπτωσει ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΚΗ απο το "μπαθικο" πασοκ...

    Λοιπον απεμπολησε το τιτλο της δημοκρατικης παραταξης και καθεται και ασχολειται με ψιλολοιδια και σαπιες ρωγες!!!@@
    Τι θα πει μεσαιος χωρος???"?

    Και τι με νοιαζει εμενα τι παει να πει???

    Εγω θελω να ψηφιζω Ν.Δ και να μην ντρεπομαι να το πω.
    (Τροπος του λεγειν ,δεν το λεω για μενα προσωπικα.Αλλα και η δικη μου ψηφος και ασφαλως και η δικη σου ,ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΞΙΑ ΕΧΕΙ με αυτη του συνταξιουχου του ΟΓΑ!!).

    Καλημερα.

 52. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 01/02/2011 10:35:07

  " .... Οσο για τον μεσαίο χώρο που είναι το αγαπημένο θέμα του κ Λούλη ας ξεκαθαρίσουμε δυο πράγματα. Ο μεσαίος χώρος είναι υπαρκτός μεν, αλλά δεν είναι φορέας πολιτικής άποψης. Είναι αυτός ο χώρος στον οποίο κινείται το 10-15% των συμπολιτών μας και η κατεύθυνση που παίρνει ανα τετραετία εν πολλοίς κρίνει τις εκλογές. Οι πολίτες που τον απαρτίζουν έχουν λιγότερο ισχυρές απόψεις , πολλές φορές ασυναίσθητα ακολουθούν το ρεύμα, επηρεάζονται περισσότερο από τα ΜΜΕ και μπορεί να κάνουν μια πολιτική επιλογή για 1002 μη πολιτικούς λόγους. Ο “μεσαίος χώρος” εκ των πραγμάτων είναι “μετριοπαθής” αλλά δεν είναι η μετριοπάθεια ούτε αποκλειστικά δικό του χαρακτηριστικό ( η μετριοπάθεια καθόλου δεν αποκλείεται να συμβαδίζει με ισχυρή πολιτική άποψη) ούτε καν το κυριότερο .

  Το να προσπαθείς να κερδίσεις τον “μεσαίο χώρο” μιλώντας πολιτικά και προβαλλοντας τις θέσεις σου και όχι- με τη συνταγή Λούλη- υιοθετώντας “στρογγύλεμα” του πολιτικού λόγου και επικοινωνιακά “τερτίπια” καθόλου δεν σημαίνει ότι κλείνεσαι στο “δεξιό καβούκι” σου. Σημαίνει ότι διεκδικείς κάτι παραπάνω απο την ψήφο του πολίτη. Διεκδικείς όχι να κερδίσεις απο την αγανάκτηση ή την απογοήτευση που δημιουργεί ο αντίπαλος αλλά προσπαθείς να ΠΕΙΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, ώστε ο ψηφοφόρος να είναι μαζί σου και την επομένη των εκλογών και τη μεθεπομένη και όσο τέλος πάντων θα υπηρετείς αυτά για τα οποία ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ (και όχι επειδή ” έπιασαν τα κόλπα”) σε ψήφισε...."
  Aπόσπασμα από το "Ο κ Λούλης η "δεξιά στροφή" και ο "μεσαίος χώρος" που ανέβηκε 18/1 στο http://firiki2010.wordpress.com/

 53. ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΠΟΛΙΤΗΣ 01/02/2011 10:40:37

  Αν ειναι αληθεια οτι ο καραμανλης εδωσε συνεντευξη στον τραγκα τοτε ειναι πολυ μαζοχας. ο τραγκας απο το πρωι εως το βραδυ τον εβριζε. ομεγαλος καραμανλης ειπε. στεγνωσα την καρδια μου για να κυβερνησω σωστα.ο ανιψιος δεν το εκανε.συναισθημα και εξουσια δεν πανε μαζι.

 54. STATHIS avatar
  STATHIS 01/02/2011 10:40:38

  "Μεσαίος χώρος" ????
  Μαθηματικά = 0(μηδέν)(?)
  Φιλοσοφικά = ο χώρος μεταξύ κενού & χάους (?)
  Πολιτικά = Το πρόϊν κέντρο με κάποια διεύρυνση ως προς τα "άκρα" (?)

  Δε ξέρω άν κάτι από τα παραπάνω (που η φτωχή μου λογική δίνει ως ορισμό) ισχύει ως ο αρχικός προσδιορισμός της απόδοσης του "ΜΕΣΑΙΟΧΩΡΙΤΙΣΜΟΥ" , όπως τον αποκαλείται ΑΛΛΑ ως ιδέα επικοινωνίας ΔΕ ΦΑΝΗΚΕ ΚΑΚΗ (τουλάχιστο σε αρχικό χρόνο ) . Εκεί που στράβωσε ,κατά τη δική μου αντίληψη , ΗΤΑΝ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ & ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ.
  Ίσως πάλι και να θορηβήθηκαν ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΕΟΝΤΟΣ οι Ταγοί άλλων πολιτικών "δογμάτων" του ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ μη εξαιρουμένου ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ,εκ κάθε θέσεως, υπέρΑΝΤΙΔΡΑΣΗ (ΜΜΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ αντίδραση με προσκόματα στην εφαρμογή των νέων πολιτικών -Σκληρή Αντιπολιτευτική Στάση Φορέων - οργανώσεων ,κ.α.) κυρίως λόγω των ήδη δρομολογημένων "εκσυγχρονιστηκών" σχεδίων τα οποία ήταν σε εξέλιξη και διακόπηκαν ή αναβλήθηκαν, αλλά και των ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΙΜΗΤΗ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ (πρίν αναστραφούν οι ,ήδη δημιουργημένες, προϋποθέσεις κοινωνικής αποδοχής διά των ΜΜΕ και άλλων "υγειών" δυνάμεων ) .
  *Για να μη πλατιάσω ολοκληρώνω ότι Ο ΜΕΣΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ως έμπνευση δεν ήταν απαραίτητα κακός και αν είχε το κατάλληλο συντονισμό στην οργάνωση της ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΟΥ ως ΣΥΝΘΕΣΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ , δε θα μας απασχολούσε , πιθανώς αρνητικά, ΣΗΜΕΡΑ .  *Μιά άποψη.-(ελπίζω οχι βαρετή)

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ STATHIS 01/02/2011 10:48:52

   Στάθη,
   Οι απόψεις και ενδιαφέρουσες είναι και χιούμορ διαθέτουν!
   Μα όλες οι θεωρίες στην πράξη κρίνονται!
   Και ο σοσιαλισμός στη θεωρία, μια χαρά είναι

   • STATHIS avatar
    STATHIS @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 11:06:52

    Ο σοσιαλισμός είναι συγκεκριμένος και ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟΣ σήμερα .!

    Ο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ" όμως ????
    (εγώ τουλάχιστον ,θεωρώ πως και εφαρμόσιμος είναι και "αναλογικότητα" ενπεριέχει στη σχέση Κράτους -Πολίτη).!    *Μιά άποψη.-

    • Orestios avatar
     Orestios @ STATHIS 01/02/2011 14:24:00

     Ο Σοσιαλισμός εφαρμόζεται ήδη Στάθη.
     Από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τον ποιό οσιαλιστή GAP.
     Τελικά σας έχουν πείσει πως ο Σοσιαλισμός είναι κάτι σχεδόν θεϊκό που προσπαθούν να τον εφαρμώσουν, αλλά πάντα κάτι γίνεται και αποτυγχάνει.
     Ένας αιώνας Σοσιαλιστικών πρακτικών δεν είναι αρκετός για να μεταπεισθείτε?
     Μια ολόκληρη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν φτάνει?
     Τώρα βλέπουμε την πτώση όλων των Σοσιαλιστικών δομών, καθεστώτων και οικονομικών μοντέλων για άλλη μια φορά σε 20 χρόνια και ακόμη αναρωτιεστε αν πού είναι ο Σοσιαλισμός?
     ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ είναι η απάντηση.

 55. STATHIS avatar
  STATHIS 01/02/2011 10:53:38

  Ο σοσιαλισμός ειναι συγκεκριμένος και σήμερα ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟΣ εκ των συνθηκών . !!
  Ο "Κοινωνικός Φιλελευθερισμός" όμως ?????  *Μιά άποψη.-

 56. Stalinikos Raveniotis avatar
  Stalinikos Raveniotis 01/02/2011 10:55:02

  Η Γερουλάνειος διοίκηση της ΝΕΤ απαντά με τον καλύτερο τρόπο στο
  καθολικό αίτημα των καιρών για πραγματική ανανέωση των δομών της
  χώρας. Χάρη στα νέα άφθαρτα πρόσωπα που προωθεί, ένα δελτίο ειδήσεων
  που διαχρονικά, και ανεξαρτήτως διοικήσεων, ακούγονταν σαν τα δελτία
  ειδήσεων της ΥΕΝΕΔ έγινε από χτες δυνατό να φαίνεται κιόλας όπως
  ακριβώς εκείνα.

  Θέλω να ευχηθώ καλή συνέχεια στην κόρη της κ. Στάη που
  φαίνεται ότι θα παρουσιάζει τις κρατικές ειδήσεις από δω και στο εξής
  και να προσθέσω ότι σε τούτο τον τόπο τη δημιουργική λογιστική
  φαίνεται να τη διαδέχτηκε το δημιουργικό μέικ απ. Χάρη σε αυτό ελπίζω
  να εμφανιστούν και οι κόρες των ΚΕΛΛΥ ΣΑΚΑΚΟΥ, ΝΑΚΗ ΑΓΑΘΟΥ ως και της
  ΕΛΕΝΗΣ ΚΥΠΡΑΙΟΥ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Stalinikos Raveniotis 01/02/2011 11:21:01

   Ο Strange Attractor, είμαι βέβαιος οτι θα αναπωλεί τον καιρό που έλεγε ειδήσεις ο Κώστας Σερέζης!

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 12:02:03

    Μεσαίος χώρος είναι ένα επικοινωνιακό εύρημα για να φτιασιδωθεί η ιδεολογική ανυπαρξία της Καραμανλικής ΝΔ.
    Ολίγον φιλελεύθερη, αλλά δεν το φωνάζουμε δυνατά γιατί θα μας πούνε θατσερικούς και κοινωνικά ανάλγητους.
    Ολίγον δεξιά, αλλά κι αυτό δεν το φωνάζουμε γιατί θα μας πούνε ταγματασφαλίτες και συνεργάτες των Ναζί.
    Έτσι μας προέκυψε ένα γαλάζιο ΠΑΣΟΚ .

    Και που τις κέρδισε τις εκλογές η ΝΔ τι τις έκανε?
    Το καθεστώς ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε επί της ουσίας. Και μόλις ανασυντάχθηκε, επιτέθηκε με όλα τα μέσα που διέθετε και τον έκεναν τον Καραμανλή σκόνη και θρύψαλλα. Αυτή είναι η αλήθεια. Συν το γεγονός ότι αρκετοί γαλάζιοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν κάποια μηδενικά ψηφία στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς καθώς και τα τετραγωνικά των ακινήτων τους
    Ας είναι καλά ο Μολυβιάτης που δεν είχαμε και εθνικές απώλειες.
    Ακούσατε ποτέ το ΠΑΣΟΚ να επικαλείται την έννοια "μεσαίος χώρος". Ποτέ. Όταν ηγεμονεύεις δεν έχεις ανάγκη για φτιασιδώματα.

    Εύστοχος, ως συνήθως, Κώστα.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 12:10:49

    Ακόμα δεν απάντησε ο Strange.
    Μάλλον θα ψάχνει τις παλιές copies ειδήσεων που κράτησε για αναμνήσεις.

 57. Έρεβος avatar
  Έρεβος 01/02/2011 11:06:39

  Η λογική και η σύνεση βρίσκεται πάντα στο κέντρο. Ο Σαμαράς οφείλει να είναι ο πρώτος δεξιός πολιτικός που θα εφαρμόσει κεντρώα πολιτική.

  Πολύς κόσμος φοβάται την λέξη "δεξιά" ενώ η λέξη "μεσαίος" χώρος έχει ευτελιστεί πλέον. Αντί αυτού του όρου λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ξεχασμένη λέξη του "κεντρώου" χώρου. Ούτως ή άλλως η πλεόν συνετή πολιτική σήμερα είναι αυτή του κεντρου, δηλαδή δεξιά πολιτική στα εθνικά ζητήματα, φιλελεύθερη αλλά συνάμα και κοινωνική πολιτική στα οικονομικά χωρίς λαϊκισμούς και διαφθορά.

  Αυτό άλλωστε είναι που θέλει και ο πολύς κόσμος σήμερα βαθιά μέσα στα εσώψυχα του.

 58. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/02/2011 11:10:38

  Κώστα Ροδινέ, εύγε!
  Χτύπησες "Κέντρο"!

 59. nikosw avatar
  nikosw 01/02/2011 11:11:48

  Απόλυτα σωστό άρθρο
  Τεκμηριωμένο
  Και όντως έτσι έδειξαν τα γεγονότα

 60. nikosw avatar
  nikosw 01/02/2011 11:18:40

  Υ.Γ. Μήπως "μεσαίος χώρος" σημαίνει "απραξία"; Μήπως πάω λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, όπου μου βγει και βλέπουμε....Είναι σαφές ότι δεν έχει σχέση ο χώρος αυτός με ιδεολογία αλλά μάλλον με κινήσεις τακτικής που τις χαρακτηρίζει όμως έλλειψη αποφασιστικότητας. Ωστόσο, αυτή η έλλειψη δίνει στον αντίπαλο την ευκαιρία να σε αποδομήσει, να σε κάνει σάκο του μποξ. Και τότε ο "μεσαίος χώρος" σε εγκαταλείπει αρκετά εύκολα!

 61. Enzo avatar
  Enzo 01/02/2011 11:30:22

  ειμαστε η Λαϊκη Δεξια και πρεπει να σταματησουμε πια να ντρεπομαστε να το λεμε. μας πηραν αμπαριζα οι αριστεροπροοδευτικοεκσυγχρονιστες τοσα χρονια. ηρθε η ωρα της αντεπιθεσης.

  • Tassos avatar
   Tassos @ Enzo 01/02/2011 12:36:56

   Εύγε!

 62. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 01/02/2011 11:34:09

  Θα διαβάσατε προφανώς ότι ο Ραγκούσης καταργεί τη διάταξη του "μεσαιοχωρίτη" και "λυπησιάρη" Προκόπη Παυλόπουλου, με την οποία επιλεκτικά νομιμοποιούνταν μετανάστες για "λόγους υγείας" (βλέπε "απεργίες πείνας" - με ή χωρίς χαλάλ...).
  Δηλαδή, ο "κεντροαριστερός" και εισηγητής του λαθρονόμου Ραγκούσης τη βγαίνει από τα δεξιά στη ΝΔ και μάλιστα στη μεσαιοχωρίτικη ΝΔ του Κωστάκη του Εξαφανισμένου.
  Θα περιμένω με περιέργεια να δω στις επόμενες εκλογές αν θα επανεκλεγεί ο Πάκης Παυλόπουλος και πόσες ψήφους λοβοτομημένων θα πάρει.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΒΙΣ 01/02/2011 20:15:39

   Τις απεργιες πεινας αυτες τις στηριζε το ΠΑΣΟΚ ομως.Γιατι η ΝΔ δεν βγαζει τωρα ανακοινωση να τους ονομασει αυτο που ειναι,πολιτικους απατεωνες;

 63. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 01/02/2011 12:08:44

  Πλοίαρχε, ευχαριστώ!
  Με πεζά οικονομικά και marketing ασχολούμαι..... δυστυχώς!
  Και στον ελεύθερο χρόνο ασκούμαι ως ...πολιτικός αναλυτής!
  Για όσους έχουν την υπομονή να με διαβάζουν.

 64. sakis avatar
  sakis 01/02/2011 12:27:51

  Το ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ψηφίζει κεντροαριστερά κόμματα γύρω στο 60% δεν σημαίνει ότι συμφωνούν με τις ακροαριστερές παρλαπίπες του ΣΥΡΙΖΑ ή του πάμπλουτου ''αριστερού'' Λαζόπουλου.Δεν μπορεί το 80% του κόσμου να είναι υπέρ της κατασκευής φράκτη στον Έβρο,το 90% υπέρ της απέλασης όλων των λαθρομεταναστών,το 87% υπέρ της επιχείρησης σκούπα στο κέντρο της Αθήνας και γενικότερα υπέρ μιας σκληρής μετανατευτικής πολιτικής ή να είναι κατά της παραχώρησης ιθαγένειας στους μετανάστες και να χωρίζουμε τον κόσμο σε ιδολογήματα ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΚΕΝΤΡΟ-ΔΕΞΙΑ καθως αυτά στις σημερινές συνθήκες είναι χωρίς αντίκρισμα γιατί π.χ σύμφωνα με την αριστερά η συντρηπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού με βάση τις παραπάνω δημοσκοπήσεις είναι ακροδεξιοί και φασίστες.Και κάτι άλλο τι φταίει η ευρύτερη δεξιά και παρουσιάζει τέτοιο κομπλεξισμό με το ΠΟλυτεχνείο και την Χούντα των συνταγματαρχών και έχει φορτιστεί αρνητικά αυτός ο όρος;Ερώτηση τα κομμουνιστικά καθεστώτα που υπήρξαν σε αυτόν τον πλανήτη φασισμό και χούντα δεν είχαν;Απολυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν είχαν;Ο Στάλιν τι ήταν που έσφαξε 20.000.000 ανθρώπους και τους αντιφρονούντες τους έστελνε στα γκούλαγκ, του μεσαίου χώρου; Ο Τσαουσέσκου, ο Ραμίζ Αλία,ο Χότζα,ο Πολ Ποτ που έσφαξε εκατομμύρια ανθρώπους,ή η κομμουνιστική Βόρεια Κορέα τι ήταν όλοι αυτοί δημοκράτες;Γιατί να μην χρησιμοποιήσουν και οι δεξιοί για τον κίνδυνο ανόδου του κομμουνιστικού κόμματος και αρχίσει να εφαρμόζει πολιτικές τύπου Στάλιν και Βόρειας Κορέας και αρχίζει να εξοντώνει αντιφρονούντες και να επιβάλει κομμουνιστική χούντα.Ξέρετε χούντες και δικτατορίες δεν είχε μόνο η μία πλυρά αλλά και η άλλη εκτός και αν οι χούντες της ΔΕΞΙΑΣ ήταν βάναυσες ενώ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ''δημοκρατικές'' μην τρελαθούμε τώρα.

  • SPYROS T. avatar
   SPYROS T. @ sakis 01/02/2011 13:03:34

   Σακη,

   δεν χρειάζεται να προστρέχεις στις Χούντες άλλων χωρών...

   Ο Βενιζέλος με μπροστάρη τον Πάγκαλο έκαε δύο βαρβάτες Χούντες, με το ξύλο από τους Κρητικούς μελανοχίτωνες να πέφτει αβέρτα, αλλά "τις ήθελε ο λαός"...

   Ο Πάγκαλος έκανε μία μόνος του αλλά "δεν την ήθελε ο λαός"...

   Ο Μεταξάς καθιέρωσε το 8άωρο (μέχρι τότε δούλευαν από ήλιο σε ήλιο), έκανε το ΙΚΑ (μέχρι τότε ήθελες ένα οικόπεδο για να πας σε γιατρό), έκανε τα συνδικάτα κτλ. αλλά τελικά γράφει η Ιστορία οτι δεν τον ήθελε "η Εργατιά"...

   Είμαστε η μοναδική χώρα όπου την Ιστορία την γράφει μονίμως η Αριστερά κατά πως την συμφέρει...

   • NoBo avatar
    NoBo @ SPYROS T. 01/02/2011 13:19:16

    Ο Μεταξάς το ΟΧΙ και η Δημοκρατική Παράταξη
    Γιώργος Κεκαυμένος

    Το περιλάλητο θέμα του ΟΧΙ, αν το είπε ο Μεταξάς ή ο... λαός, αποτελεί ουσιαστικά ένα πολιτικό και όχι ένα ιστορικό ζήτημα. Ιστορικά το θέμα είναι λυμένο. Το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, διότι απλούστατα είναι ένα (ιστορικό) γεγονός. Όμως, έλα που ο Μεταξάς ήταν δικτάτορας, και μάλιστα δικτάτορας από την λάθος μεριά! Είναι λοιπόν να δεχτούμε όλοι εμείς, οι προοδευτικοί κια δημοκράτες άνθρωποι, πως το ΟΧΙ το είπε ένας “δεξιός” δικτάτορας;;; Πότε!!! Κι αν το είπε, δεν το... είπε!!! Το ΟΧΙ το είπε ο Λαός.
    Όμως εδώ τίθεται ένα θεμελιώδες θέμα πολιτικής ηθικής: Έχει η δημοκρατία λόγους να κρύβει την αλήθεια, ακόμη και για “παιδαγωγικούς” σκοπούς; Ασφαλώς όχι. Θεμέλιο της δημοκρατίας μπορεί να είναι η αλήθεια και μόνον. Γιατί αν αυτό που ενδιαφέρει είναι να μην δίνουμε κακά παραδείγματα στους νέους, τότε είναι προφανές πως δεν μας ενδιαφέρει η ιστορική αλήθεια, άρα είμαστε έτοιμοι να την θυσιάσουμε προκειμένου να εξυπηρετήσετε έναν ακραίο καιροσκοπισμό, ο οποίος δέχεται το ψεύδος και την παραποίηση της αλήθειας ως παιδαγωγικές μέθοδες! Δηλαδή δεχόμαστε τελικά πως στην Δημοκρατία ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Όμως, ο μόνος τρόπος να διαπαιδαγωγήσουμε με στέρεο δημοκρατικό ήθος τους νέους μας είναι να τους λέμε πάντα όλη την αλήθεια και μόνον την αλήθεια, έστω κι αν αυτή μας πονάει. Γιατί οτιδήποτε άλλο είναι σκοταδιστικό και αντιδημοκρατικό, καθώς το μόνο που πετυχαίνει να κάνει κανείς μ' αυτόν τον τρόπο είναι να διαπλάθει φοβικές και έωλες προσωπικότητες. Μόνο με την αλήθεια διαμορφώνονται δημοκρατικοί πολίτες. Έτσι, αν το ΟΧΙ το είπε ο δικτάτορας Μεταξάς, έχουμε χρέος να το αναγνωρίσουμε με γενναιότητα πρώτα-πρώτα εμείς οι ίδιοι, και μετά να το μεταδώσουμε ως ιστορική αλήθεια στην νέα γενιά.

    Υποστηρίζουν όλοι οι δημοκράτες της πολιτικής υποκρισίας πως ο Μεταξάς αναγκάστηκε να πει το ΟΧΙ, διότι τον πίεσαν ο Βασιλιάς και οι Άγγλοι. Αλλά και εδώ η ιστορική πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ο Μεταξάς το ΟΧΙ το είπε από μόνος του και εντελώς αυθόρμητα, γιατί αυτό το ΟΧΙ ήταν μια αποκλειστικά δική του απόφαση, που την είχε πάρει μήνες, ή, μάλλον, χρόνια πριν.

    http://palio.antibaro.gr/national/kekaumenos_oxi.php

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ NoBo 01/02/2011 20:10:24

     Δεν υπαρχει και δεν υπηρχε ποτε δημοκρατικη παραταξη.
     Η δικτατορια Μεταξα ηταν η πρωτη βασιλικη δικτατορια υστερα απο τρεις βενιζελικες,πεντε βενιζελικα πραξικοπηματα και μια ξενη επεμβαση.
     Δεν ειναι μονο το ΟΧΙ που προσπαθουν οι πασοκοαριστεροι να πλαστογραφησουν.Ολοκληρη η ελληνικη ιστορια εδω και ενα αιωνα ,απο το 1909 ειναι υπο πλαστογραφηση.
     Τα ψεματα τυπου λεφτα υπαρχουν και μετα μνημονιο ειναι η βαση των ψευδοδημοκρατων απατεωνων.
     Φυσικα ειναι μονοι τους στο γηπεδο καθως η ΝΔ δεν δινει μαχες για το ιστορικο παρελθον.
     Οσοι το ξερουν δεν εχουν προβλημα να δηλωσουν δεξιοι.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ sakis 01/02/2011 20:13:55

   Αυτο να το ρωτησεις στον Καραμανλη που μετα απο απαιτηση της Παπαρρηγα εδωσε εντολη και η ΝΔ εγινε το μονο κομμα μελος του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος που καταψηφισε το μνημονιο του Συμβουλιου της Ευρωπης για τα θυματα του κομμουνισμου.
   Φαινεται οτι ηταν και αυτο τμημα της πολιτικης του μεσαιου χωρου.

 65. SPYROS T. avatar
  SPYROS T. 01/02/2011 12:42:01

  Εύγε κύριε Ροδινέ για το άρθρο.

  Αυτό θα έπρεπε να το δαβάσει όλος ο πολιτικός σχεδιασμός του κόμματος αλλά καί ο Πρόεδρος καθότι στον ανασχηματισμό υπουργοποιήθηκε το μισό συμβούλιο του Καραμανλή προκειμένου να τηρηθούν "ισορροπίες"...

 66. tiramola avatar
  tiramola 01/02/2011 12:43:03

  Επειδή λοιπόν τα πολλά λόγια είναι φτώχια δεν έχετε παρά να βγείτε ευθέως να διακηρύξετε την ιδεολογία σας την "καθαρή" και να ζητήσετε την ψήφο της Ελληνικής κοινωνίας.
  Προφανώς να ξεχάσετε και τα περί "κοινωνικού φιλελευθερισμού" εκτός και αν πλέον έχουν αλλάξει οι ορισμοί.
  Από Wikipedia: Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός (social liberalism) έχει ταυτισθεί στην Ευρώπη με την υπεράσπιση όλων των ατομικών δικαιωμάτων που δεν ανήκουν στην οικονομική σφαίρα (Χωρισμός κράτους – εκκλησίας, αποποινικοποίηση της χρήσης των τοξικοεξαρτητικών ουσιών, αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων στα ζευγάρια του ίδιου φύλου κ.α.).
  Είναι προφανές λοιπόν αν κρίνει κανείς από την συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων ότι κάτι άλλο έχετε στο μυαλό σας.

  • STATHIS avatar
   STATHIS @ tiramola 01/02/2011 12:58:27

   Επειδή απαντάς στοχευμένα , θα σου πώ πως είναι άλλο αυτό που βρήκες στο wikipedia και φυσικά είναι "χαμένο" στη μετάφραση !
   Άλλο λοιπόν η λεγόμενη "φιλελεύθερη ("ανοικτόμυαλη") κοινωνία" ΚΑΙ ΑΛΛΟ ο "Κοινωνικός φιλελευθερισμός" του οποίου η ΕΝΝΟΙΑ είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ και ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ φύσης (δηλαδή η Φιλελεύθερη Οικονομική Ανάπτυξη σε συνδιασμό με το Κοινωνικό Κράτος Παροχών (κοινωνικής)Ασφάλειας ) ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

   ΕΓΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ , ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΩ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΑ !!!!!


   *Μιά άποψη.-(ίσως προσωπική)

   • tiramola avatar
    tiramola @ STATHIS 01/02/2011 13:13:10

    Σοσιαλδημοκρατία δηλαδή...

    • STATHIS avatar
     STATHIS @ tiramola 01/02/2011 13:22:45

     Καλόόο αλλά δε μπορώ να γελάσω ( μιάς και ,όπως βλέπεις ,έχω πολύ "ελεύθερο χρόνο" μιας και η πολύ "σοσιαλδημοκρατία" εξαφάνισε τη "δουλειά" μου και πτώχευσε τους συνεργάτες μου και τους παραγωγικούς φορείς γενικότερα )!!!!


     *Μιά άποψη.- ( και τώρα ΓΡΑΑΑΑΑΑΦΟΥΜΕ)

     • STATHIS avatar
      STATHIS @ STATHIS 01/02/2011 13:31:23

      Υ.Γ.
      Το άλλο με τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΣ (εκεί να δείς γέλιο που πέφτει) που αντί να λέν ότι μειώθηκαν οι εισαγωγές κατακόρυφα λόγω έλειψης ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ μας λένε ότι αυξήθηκαν οι εξαγωγές (μιλάμε για τρελλό γέλιο μέχρις δακρύων ).!


      *Μιά άποψη.-(με πολλά δάκρυα)

 67. tiramola avatar
  tiramola 01/02/2011 12:52:45

  Και μιά που εμφανίστηκε ο κύριος Καμμένος, αν είναι αυτός...
  Μιά ερώτηση εκτός θέματος.
  Την εποχή του μεγάλου σκανδάλου του χρηματιστηρίου πόσα εκατομμύρια τζιράρατε κύριε Καμμένο?

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ tiramola 01/02/2011 13:17:31

   Ξέρεις και απο Χρηματιστήριο Tiramola;

   • tiramola avatar
    tiramola @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 13:24:17

    Όχι και ποτέ δεν έπαιξα μετοχές.
    Έχω διαβάσει όμως ότι ο κύριος Καμμένος ήταν μέγαλος παίκτης την περίοδο της άνθησης του Χρηματιστηρίου.
    Αν δεν είχε αντιληφθεί τότε το μέγεθος του σκανδάλου συγχωρεμένος...

 68. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 01/02/2011 12:57:32

  Tiramola,
  επειδή ανησυχείς για το τι είναι ο κοινωνικός φιλευθερισμός, ως πρώτο ανάγνωσμα παραθέτω ένα άρθρο του προέδρο της Ν.Δ.

  "Οι τέσσερις πυλώνες του Κοινωνικού Φιλελυθερισμού
  Του Αντώνη Σαμαρά
  (Αναδημοσίευση από την "Αξία" του Σαββατοκύριακου)

  Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, δεν είναι δύο βολικές λεξούλες. Δεν είναι "άδειο πουκάμισο", ούτε "σημαία ευκαιρίας" που καλύπτει όλους χωρίς να λέει τίποτε… Για να κατανοήσουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, πρέπει να αντιληφθούμε τη σχέση του με τέσσερις έννοιες: Την ανταγωνιστικότητα, τη διάχυση, τη μεσαία τάξη και την Πατρίδα.

  * Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός συνοψίζεται σε δύο συνθήματα: "ανταγωνιστικότητα παντού" και "αξιοκρατία παντού". Σε τελευταία ανάλυση η αξιοκρατία είναι προϋπόθεση ανταγωνιστικότητας… Μια χώρα οφείλει να αξιοποιεί στο έπακρο όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Δεν αρκεί να ευημερούν μόνο κάποιοι "εθνικοί πρωταθλητές". Πρέπει να ανθεί η επιχειρηματικότητα παντού, σε όλα τα μεγέθη και σε όλες τις κλίμακες. Oλοι να έχουν τις ευκαιρίες να αναδειχθούν. Και το κράτος να επεμβαίνει όχι για να υποκαταστήσει τους επιχειρηματίες, αλλά για να εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν στρεβλώσεις, ούτε "μονοπωλιακές καταστάσεις", ούτε "ολιγοπωλιακές πρακτικές", ούτε "δεσπόζουσες θέσεις", ούτε "εμπόδια εισόδου" νέων επιχειρήσεων. Και να εξασφαλίζει ισότητα στους όρους ανταγωνισμού και στις ευκαιρίες. Ωστε να γίνει η "στροφή στην ποιότητα" σε όλους τους κλάδους. Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες κλίμακες, αλλά έχει ποιοτικό βάθος σε πολλούς τομείς. Αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε.

  * Η διάχυση εισοδήματος είναι η δεύτερη ουσιώδης προϋπόθεση του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Διάχυση γίνεται μέσα από τη δυναμική της αγοράς, όπου η δραστηριότητα σε έναν τομέα μεταδίδεται και στους άλλους και συμπαρασύρει τους άλλους, αν δεν υπάρχουν στεγανά, στρεβλώσεις και καρτέλ. Διάχυση σημαίνει να κάνουμε την οικονομική επιτυχία μεταδοτική στους πολλούς, όχι αποκλειστικό προνόμιο των ισχυρών. "Ανταγωνιστικοί" δεν είναι μόνο -και δεν είναι αναγκαστικά- όσοι είναι ήδη "ισχυροί". Ανταγωνιστικοί είναι όσοι μπορούν να γίνουν καλύτεροι. Και στον δημόσιο (παράδειγμα Υγεία, Παιδεία) και στον ιδιωτικό τομέα. Και για να μπορέσουν να αποδείξουν την ανταγωνιστικότητά τους, πρέπει να τους προσφέρονται τα μέσα και οι ευκαιρίες. Το μεγάλο κενό ανταγωνιστικότητας, σήμερα, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν μέσα κι ευκαιρίες να αποδείξει οποιοσδήποτε την αξία του. Και την ανταγωνιστικότητά του…

  * "Μεσαία τάξη" δεν είναι απλώς κάποιες εισοδηματικές κατηγορίες που βρίσκονται "στη μέση" της κοινωνικής κλίμακας. Είναι όσοι δεν έχουν τα προβλήματά τους λυμένα, αλλά έχουν τη διάθεση, τη δυνατότητα και τη φιλοδοξία να επιτύχουν. Και θέλουν να το κάνουν με την αξία τους, χωρίς "αθέμιτες πρακτικές" και "πλάγιες μεθόδους". Είναι το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Είναι το πιο δημιουργικό κομμάτι της, ουσιαστικά όλοι, εκτός απ' αυτούς που ήδη βρίσκονται στην κορυφή κι αυτούς που βρίσκονται στο περιθώριο. Η μεσαία τάξη βγάζει από το περιθώριο αυτούς τους τελευταίους: Δημιουργεί το 70% των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Και παράγει το 85% των δημοσίων εσόδων. Η μεσαία τάξη είναι η "ραχοκοκαλιά" της οικονομίας και η ευρεία κοινωνική βάση της δημοκρατίας. Αυτή συμπιέζεται σήμερα λόγω της διεθνούς κρίσης. Αυτή υπέστη δεινό πλήγμα πριν από εννέα χρόνια με την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου, όταν έχασε μεγάλο μέρος των αποταμιευμάτων της. Αυτή συμπιέστηκε και στη δεκαετία του '80 με την έξαρση του κρατισμού στην πρώτη οκταετία του ΠΑΣΟΚ. Το οποίο έταζε τα πάντα στους "μικρομεσαίους" κι αναδείκνυε… "νέα τζάκια", φορτώνοντας δημόσιο χρέος που επιβάρυνε τελικά όλη την κοινωνία… Η διάχυση εισοδήματος και ευκαιριών σε ολόκληρη την κοινωνία απαιτεί υγιή μεσαία τάξη. Κι αυτήν πρέπει να υπερασπιστούμε και να στηρίξουμε σήμερα κατά προτεραιότητα. Γιατί αυτή απειλείται περισσότερο. Οχι μόνο από τη διεθνή κρίση. Αλλά και από τις φορο-επιδρομή που πιθανότατα ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ…

  * Τέλος, η έννοια της Πατρίδας δεν είναι "άσχετη" ούτε "ξένη" με τα προτάγματα του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Μόνο ένας λαός που πιστεύει στον εαυτό του μπορεί να είναι ανταγωνιστικός στη συμπεριφορά του. Μόνο ένας λαός που είναι υπερήφανος για τη συλλογική του ταυτότητα διεκδικεί και κερδίζει το μέλλον του. Μόνο ένας λαός με πίστη στον εαυτό του επενδύει στο μέλλον του. Μόνο ένας λαός με αυτοπεποίθηση είναι αξιόπιστος για τους συμμάχους του και πολύτιμος για τους εταίρους τους. Αν γυρίσουμε να κοιτάξουμε γύρω μας στον κόσμο δεν θα βρούμε ούτε ένα λαό φοβισμένο, ηττοπαθή ή μοιρολάτρη να επιτυγχάνει το παραμικρό.
  Ολοι οι λαοί με σπουδαία αναπτυξιακά επιτεύγματα είναι υπερήφανοι για τον εαυτό τους. Με αγάπη για την πατρίδα τους, όχι με μίσος για τον διπλανό ή καχυποψία για τον "διαφορετικό". Ο πατριωτισμός ήταν πάντα και παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση ανταγωνιστικότητας και δημιουργικότητας. Ολοι οι "πατριώτες" δεν ήταν πάντα φιλοπρόοδοι… Αλλά όλοι οι λαοί που προόδευσαν αγαπούσαν την πατρίδα τους κι ήταν υπερήφανοι γι' αυτήν.
  Ανταγωνιστικότητα παντού, διάχυση ευκαιριών, ισχυρή μεσαία τάξη και πατριωτισμός είναι οι τέσσερις πυλώνες του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Από τον Χαρίλαο Τρικούπη έως τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, από τον Αlexis De Tocqueville ως τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ και τον Τζων Κέννεντυ, όλοι οι μεγάλοι φιλελεύθεροι μεταρρυθμιστές προάσπισαν την ανταγωνιστικότητα, προώθησαν τη διάχυση ευκαιριών, στηρίχθηκαν και στήριξαν τη μεσαία τάξη και υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους.

  Τίποτε λιγότερο απ' αυτά δεν αρκεί.

  Και τίποτε περισσότερο δεν χρειάζεται…"

  • STATHIS avatar
   STATHIS @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 13:01:08

   Κάπως έτσι βλέπω κι Εγώ τα πράγματα Αγαπητέ ( ελπίζοντας πάντα ότι βλέπω ακόμη καθαρά)!!!
   *Μιά άποψη.-

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ STATHIS 01/02/2011 13:05:10

    Δεν τα βλέπει έτσι ο Tiramola, αλλά τι να κάνουμε;

    • Orestios avatar
     Orestios @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 14:30:32

     Να ενοχοποιηθείτε κύριε Ροδινέ.
     Γιατί ο τιραμόλα θα στεναχωρηθεί.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Orestios 01/02/2011 14:33:04

      Ορέστιε,
      οτι και να λέτε ο Tiramola είναι συμπάθειά μου!

     • Orestios avatar
      Orestios @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 20:31:06

      Τότε έχετε έναν λόγο παραπάνω.

 69. Πάνος Καμμένος avatar
  Πάνος Καμμένος 01/02/2011 13:18:45

  Tiramola,
  Είμαι ο Πάνος ο ίδιος σου απαντώ ακόμα μιά φορά ότι στην εποχή εκείνη "έπαιξα" όπως λές ότι είχα και τά έχασα όλα στο τέλος όπως σχεδόν όλοι μας με εξαίρεση τους φίλους του Λάμπρου και κάτι πασόκους ειδοποιημένους.
  Πάνος Καμμένος
  Υ.Γ. Στή διάθεση σου τα πόθεν έσχες μου και τα δάνεια που πληρώνω στην Εθνική τράπεζα.

  • loretta avatar
   loretta @ Πάνος Καμμένος 01/02/2011 14:12:12

   ...xaxa Πανο θα σου απαντησει η Τιραμολας...μεσω χαριλαου τρικουπη..!!

   ναχει να λεει..!!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ loretta 01/02/2011 14:23:00

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • Orestios avatar
    Orestios @ loretta 01/02/2011 14:31:58

    Εξαφανιζόλ ο τιραμόλας για μια ακόμη φορά.
    Το blackberry δουλεύει τρελλά.

  • tiramola avatar
   tiramola @ Πάνος Καμμένος 01/02/2011 15:51:50

   Πιαστήκατε κορόιοδο λοιπόν και εσείς κύριε Καμμένε όπως οι περισσότεροι Έλληνες.
   Δεν βαριέσαι, την υγειά σου νάχεις, τα λεφτά δεν είναι το παν.

   • Έρεβος avatar
    Έρεβος @ tiramola 01/02/2011 16:38:02

    Από ποιους πιαστηκε κορόιδο; Όνοματα να μας πεις.

    Ποιος κάνει κουμάντο σε μια χώρα στο ανώτατο επίπεδο;
    Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ και η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

    Ποιος είχε ευθύνη που χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων του κόσμου τότε; (μιλάμε για πολλές δεκάδες τρις)
    Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ και η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

    Ή δεν έχεις στοιχεία να πας στον εισαγγελέα;
    Ο Νεονάκης που διδάσκει τεχνική ανάλυση τώρα ή βγήκε στη σύνταξη;

    Αλλά τι να πεις. Μπουχός θα γίνεις ως συνήθως ή θα πεις τις γνωστές πασόκικες αεροπαπάρες.

    • tiramola avatar
     tiramola @ Έρεβος 01/02/2011 16:48:56

     Στα ερωτήματα σου δεν μπορώ να απαντήσω γιατί είμαι ένας πολίτης που δεν έχει πιάσει ποτέ στα χέρια του μετοχές.
     Απάντηση μπορεί να δώσει ο Καμμένος αν γνωρίζει.
     Σε κάθε περίπτωση αν έγινε ληστεία του λαού όπως λες, οι ένοχοι παραμένουν ατιμώρητοι.
     Γιατί άραγε?

     • Orestios avatar
      Orestios @ tiramola 01/02/2011 16:50:48

      Γιατί κυβερνά το ΠΑΣΟΚ τιραμόλα

     • tiramola avatar
      tiramola @ Orestios 01/02/2011 17:12:03

      Ε, καλά τωρα...
      Κοίταξε το ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος ενδεχομένως να μην αναφέρουν καν τον Καραμανλή το Μικρό δεν θα σημαίνει ότι δεν κυβέρνησε ποτέ.
      Τελικά όλα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τα κάνει?
      Τόσο πουθενατζήδες είναι οι ΝΔκράτες?

     • Έρεβος avatar
      Έρεβος @ tiramola 01/02/2011 17:04:49

      Γιατί σας λυπήθηκε ο ανηψιός, επειδή λυπήθηκε μερικά λαμόγια δικούς του.

      Και έτσι χάθηκε η ευκαιρία να μπει φυλακή η τότε μισή κυβέρνηση μαζί με τα μισά πρωτοκλασάτα μέλη του πασοκ και να ξεβρωμίσει ο τόπος.

      Γι' αυτό λοιπον έπεσε ο ανηψιός και μας φορτώθηκε ο μουμπάρακ με το φέσι των 110 δις. Και άντε να τον ξεφορτωθούμε τώρα tiramola. Εαν δεν πάει ΟΗΕ 4 χρόνια ακριβώς θα τον φάμε στη μάπα ούτε λεπτό λιγότερο βρε δεν πα να'ναι οι τούρκοι στα τέμπη.

      Κι όλα αυτά επειδή ο ανηψιός λυπήθηκε ή μάλλον βαρέθηκε τη φασαρία να κυνηγήσει 5-6 δικούς του. Είχε να πάει για μπάλα βλέπεις για να βγάλει το πόδι του...

      Χέσε μέσα tiramola για τη μπάλα θα χάσουνε τη μπάλα και τα παιδιά μας τώρα...

     • tiramola avatar
      tiramola @ Έρεβος 01/02/2011 22:03:12

      Κοίταξε, τους Τούρκους μην τους φοβάσαι.
      Στα Εξαμίλια Κορινθίας θα έφταναν και όχι στα Τέμπη, που είναι 6 μίλια μακριά από τον Ισθμό όπως έλεγαν τα "σημάδια"αναλυτών καλόγερων-προφητών στον Χαρδαβέλα.
      Βέβαια αυτά ήταν να συμβούν πέρυσι.
      Για αυτό σου λέω, μην φοβάσαι, τον περάσαμε τον κίνδυνο...

     • loretta avatar
      loretta @ tiramola 01/02/2011 22:10:30

      καλα βρε τιραμολα...να ερμηνευεις τον ΓΑΠ το καταλαβαινω εισαι στο mentalite του...αλλα να ερμηνευεις και τον Γεροντα Παισιο...το βρισκω λιγο...τραβηγμενο.

 70. dk avatar
  dk 01/02/2011 13:45:56

  Σημαντικοί παράγοντες επίσης ήταν το στραπάτσο με τον βασικό μέτοχο από την ΕΕ. Μέχρι τότε ακόμη και το MEGA έτρεμε το ενδεχόμενο να πάρει σκληρά μέτρα ο Καραμανλής. Αυτό ήταν το Μαντζικέρτ του, αφού από 'κει και πέρα οι υποκλοπές, οι Ζαχόπουλοι, οι πυρκαγιές και τα δεκεμβριανά ακολούθησαν ως φυσικές συνέπειες.

  Είναι προφανές ότι από κάπου κρατούσαν τον Καραμανλή. Δεν ξέρω αν οι φήμες για την προσωπική του ζωή ευσταθούν, αλλά ο άνθρωπος ήταν όμηρος τα τέσσερα από τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης. Κατά την πενταετία 2004-2009 δεν περνούσε εβδομάδα που δεν θα έσκαγε κάποιο σκάνδαλο με τιποτένια ή μεγαλύτερη σημασία (βλ. ληγμένα γιαούρτια, μεταγραφή γιου Τσιτουρίδη, Ρεγκούζας, κουμπάροι κλπ κλπ).

  Ο Σαμαράς αν θέλει να κάνει κάτι καινούργιο θα πρέπει να σπάσει τα ψευδεπίγραφα δεσμά των ταμπελών δεξιά-αριστερά και να αλλάξει το κομματικό προφίλ της ΝΔ. Όσο επιμένει να στηρίζει τα τσιτάτα της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ (της πλάκας αμφότερες και στον πυρήνα των ρουσφετιών και του χαβαλέ), δεν βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση.

 71. δημητρης μαλαμουλης avatar
  δημητρης μαλαμουλης 01/02/2011 13:53:23

  Κύριε Καμμένο,
  θα ήθελα κι εγώ, εφόσον μπήκατε σε διαδικασία απαντήσεων, την αποψή σας για την στάση σας στις εσωκομματικές, σύμφωνα και με προηγούμενο σχολιό μου.
  Γιατί λοιπόν για ενα δεκαπενθήμερο ταυτιστήκατε με την γνωστή κυρία, νυν αρχηγό κόμματος.
  Γιατί κάποιες θέσεις ανθρώπων όπως εσείς , για τούς οποίους νοίωθω πατριωτική συγγένεια, η πρέπει να είναι ξεκάθαρες η δεν συνάδουν με τη γενικότερη πολιτεία τους.
  Το γεγονός λοιπόν ότι επί 15 ημέρες συνδράματε δια της υποστηριξής σας την κ. Μητσοτάκη -Μπακογιάννη (του μνημονίου, του σχεδίου Αναν, του MEGA,της Siemens και της Μακεδονίας των Σκοπίων), απαιτεί εξηγήσεις.
  Ειδικά απο σας ο οποίος άλλη εικόνα έχετε περάσει στην κοινωνία.

 72. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 01/02/2011 14:11:30

  ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΜΕ ΚΑΜΑΡΙ ΟΤΙ ΗΜΑΣΤΕ ΔΕΞΙΟΙ ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΗ ΕΛΠΙΔΑ.

  • loretta avatar
   loretta @ ΝΙΚΟΣ 01/02/2011 14:42:00

   μα το λενε το 80 % εκεινο το 20% που υποτιθετε οτι ανηκει στο μεσαιο χωρο ...εχει το προβλημα.!!

 73. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ avatar
  ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ 01/02/2011 14:14:10

  Κώστα, ανάμεσα στις άλλες "νόμιμες χρήσεις" του, ο μεσαίος χώρος ήταν και ένα καλό καμουφλάζ για να μη παρεκκλίνουμε από τη γραμμή. Ποιά γραμμή; Πες μου εσύ. Αφού πρώτα αναλογισθούμε πόση αυτοτέλεια είχε ο (κάθε) Καραμανλής απέναντι στις "ισχυρές βουλήσεις" του πλανητικού νταβατζή.

  Κακά τα ψέμματα, είμαστε προτεκτοράτο. Και δεν επιτρέπεται στους εκάστοτε εντολοδόχους να παρεκκλίνουν σημαντικά από "τας υποδείξεις". Το ξέρουμε όλοι (και υπεισέρχεται σε όλες τις αναλύσεις που κάνουμε στο βάθος τού μυαλού μας) ότι κάπου πρέπει να κρατάμε και ορισμένες ισορροπίες. Για μένα, το θεμελειώδες ερώτημα είναι άλλο: πόσο σθένος (και πλάτες) είχε ο Καραμανλής να χαράξει αποκλειστικά εθνική πολιτική; μέχρι πού είχε την αντοχή να κοντράρει; Σε κάποια σημεία το έκανε:
  -Σχέδιο Ανάν: Ύστερα από 4 τηλεφωνήματα του Μπους, έβγαλε μια ανακοίνωση ήξεις - αφίξεις, αλλά ταυτόχρονα παρείχε προκαταβολικά πλήρη στήριξη στον Τάσσο Παπαδόπουλο σε ότι κι αν αποφάσιζε (και ήξερε από πριν τι θα αποφάσιζε).
  -Ενεργειακοί αγωγοί: Άνοιξε παιχνίδι με τον Πούτιν.
  -Βουκουρέστι: Οχυρώθηκε πίσω από το erga omnes και στήλωσε τα πόδια.
  Σε πολλά άλλα σημεία, τελικά "συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις":
  -Υποστήριξη τής ενταξιακής πορείας τής Τουρκίας
  -Ανοχή στις παραβιάσεις και στις "αβλαβείς διελεύσεις"
  -Βιβλίο Ρεπούση
  -Ντόρα στο Υπ.Εξ.
  -Βασικός μέτοχος
  Η θεωρία του μεσαίου χώρου λοιπόν (που πάει πακέτο με την αποκήρυξη του εθνικισμού και τών "ακροτήτων") , η οποία κυριαρχούσε σε επικοινωνιακό επίπεδο λόγω και τής αβάντας του (σαν έννοια) από τα πουλημένα ΜΜΕ, διαμόρφωνε ένα βολικό περιβάλλον που καμουφλάριζε (κατά το δυνατόν) πολλές υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

  Με βάση αυτά, πιστεύω ότι πολλά από τα σημεία που έθεσες σαφώς επιδέχονται και άλλη ανάγνωση, διαφορετική. Είχες πει κι εσύ σε παλιότερο σχόλιο ότι είναι και πολλά που δεν λέγονται (πολύ δε περισσότερο, δεν γράφονται) και συμφωνώ. Γιατί τα (ξανα)λέω λοιπόν αυτά; Απλά γιατί αυτά είναι που με απασχολούν εμένα για το μέλλον. Δηλαδή, έστω ότι ο Καραμανλής είχε συγκεκριμένες αντοχές (και ενδεχομένως και δεσμεύσεις) και αυτά μπόρεσε, αυτά έκανε. Το ερώτημά μου είναι: Τι θα κάνει ο Σαμαράς σε ανάλογες περιπτώσεις, εάν κι εφόσον κληθεί να κυβερνήσει; Φραστικά καλά τα λέει σαν αντιπολίτευση. Αν πρέπει να τα χειριστεί όμως; Πόσες αντοχές και πόσες πλάτες έχει; Πόσο μπορεί να κοντράρει; Π.χ. ορθά έθεσε θέμα ΑΟΖ. Αυτός αν ήταν στα πράγματα, θα είχε τα κότσια να την θεσπίσει και να την οριοθετήσει με την Κύπρο ας πούμε; Και πολύ περισσότερο να την υπερασπιστεί εμπράκτως σε πιθανές (σίγουρες) προκλήσεις και αμφισβητήσεις;

  Κώστα, υπάρχουν και πολλά άλλα ανάλογα ερωτήματα και το καταλαβαίνεις. Δεν περιμένω απαντήσεις. Απλά τα θέτω για προβληματισμό, έστω και για το πού θα πρέπει να τεθεί ο πήχυς, έτσι ώστε να μην καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ 01/02/2011 14:50:02

   Ορισμένες απαντήσεις δεν είναι εύκολες.
   Τα ζητήματα που θέτεις θα είναι πάντα υπαρκτά.
   Εκείνο που με κάνει να αισιοδοξώ είναι το εξής:
   -Ο Σαμαράς έχεις δυο-τρείς πολύ αξιόλογους ανθρώπους δίπλα του. Ο Καραμανλής δυστυχώς είχε ΜΟΝΟ τον Πέτρο Μολυβιάτη και αυτόν δυστυχώς τον απομάκρυνε για να ικανοποιήσει την αχαλίνωτη φιλοδοξία της Μπακογιάννη.
   -Ο Σαμαράς διέβη την πολιτική του έρημο. Εμαθε. Και μαθαίνει. Δεν θα την πάθει όπως ο Καραμανλής.
   -Το σύστημα πνέει τα λοίσθια. Δεν έχει καταρρεύσει ακόμα, αλλά είναι αποδυναμωμένο.
   -Ο Σαμαράς είναι εμπειρότερος του Καραμανλή και από τους 300 της Βουλής γνωρίζει καλύτερα Οικονομικά.
   -Τέλος, ο Σαμαράς έχει ξεκαθαρισμένο το που θέλει να πάει τη χώρα.
   Ομως τα πάντα κρίνονται και απο τις αντικειμενικές συνθήκες.

   • ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ avatar
    ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 15:07:36

    O.K., συνεννοηθήκαμε. Παρεμπιπτόντως, μήπως στα φοιτητικά σου χρόνια έμενες προς το Νέο (τέρμα); Σε ένα κάθετο (προς τη λεωφόρο) στενάκι;

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ 01/02/2011 15:16:55

     Αν εννοείς, το πάλαι ποτέ, όμορφο Ζωγράφου, ναι έμενα και στο Παλιό Τέρμα και στο Νέο Τέρμα για πολλά χρόνια!
     Και στην ΟΝΝΕΔ Ζωγράφου πέρασα τα φοιτητικά μου χρόνια!
     Ζήτησε από τον Φάκτορα το mail μου να τα πούμε.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 16:57:03

    Συμφωνώ σε όλα Κώστα Ροδινέ

 74. Στάθης Δ avatar
  Στάθης Δ 01/02/2011 14:21:51

  κ. Ροδινέ

  Για όλα λοιπόν φταίει η (όποια) ιδεολογία χρησιμοποιεί ένα κόμμα, και όχι ο απτός τρόπος που συγκεκριμμένα στελέχη του υλοποιούν συγκεκριμμένες πολιτικές που (υποτίθεται ότι) εκπορεύονται από αυτήν την ιδεολογία. Οπότε, πολύ βολικά, αλλάζουμε ιδεολογία, κρατάμε τα (ανεπαρκή, επίορκα και αποτυχημένα) στελέχη (πλήν ελάχιστων κραυγαλέων περιπτώσεων) και ξαναβγαίνουμε στο (εκλογικό) μεϊντάνι αναβαπτισμένοι και έτοιμοι για νέες δόξες (και νέα εξουσία). Τώρα, το πώς θα καταφέρουν τα ίδια (σχεδόν) πρόσωπα να πετύχουν επειδή θα φοράνε νέο "πουκάμισο", μάλλον έχει να κάνει με το ότι σ' αυτήν χώρα (από πάντα) τα ράσα κάνουν τον παπά, ρήση την οποία προσπαθεί να μας κάνει να πιστέψουμε τους τελευταίους 15 μήνες (και) ο αγαπητός ΓΑΠ και οι συν αυτώ "αντιεξουσιαστές της εξουσίας", που και αυτοί έχουν εξορίσει στο πύρ το εξώτερο (και στον έλεγχο από το ΣΔΟΕ...) το "παληό πασόκ" αγωνιζόμενοι πλέον τον αγώνα τον καλό για την σωτηρία της κατακαϋμένης της πατρίδας

  Υ.Γ Η ανάλυση του γιατί κέρδισε ο ΚΚ είναι προφανώς σωστή (και αυταπόδεικτη). Ελπίζω τουλάχιστον ότι η (άμεση) παραδοχή της απίστευτης ανικανότητας (και όχι μόνο) άσκησης εξουσίας να είναι ένα πρώτο θετικό βήμα στον δύσκολο δρόμο του να παραδεχθούμε επιτέλους ότι φταίμε κυρίως εμείς και όχι κάποια (σκοτεινά) ανθελληνικά κέντρα για το χάλι μας

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Στάθης Δ 01/02/2011 14:28:04

   Στάθη,
   με συγχωρείς δεν μπορώ να επαναλμβάνω συνέχεια τα ίδια και ίδια.
   Προφανώς έχουν ευθύνη και τα πρόσωπα γιατί αυτά καλούνται να εφαρμόσουν τις πολιτικές.
   Το λέω άλλωστε ξεκάθαρα οτι η θεωρία του μεσαίου χώρου απέτυχε παταγωδώς ως κυβερνητική πολιτική.
   Πόσο ποιό σαφέστερα να το πώ;

   • Στάθης Δ avatar
    Στάθης Δ @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 14:45:32

    Κώστα

    Προφανώς και δεν ήθελα να σε κουράσω με το να σε κάνω να επαναλαμβάνεις τα ίδια και τα ίδια, αλλά μάλλον εγώ δεν έγινα κατανοητός. Λέω ότι δεν φταίει το βρώμικο πουκάμισο, οπότε το πετάμε στα άπλυτα και βάζοντας ένα καινούργιο προχωράμε. Αν δεν ξεβρωμίσουμε οι ίδιοι (και επέτρεψε μου να σου πώ ότι δεν έχω δεί καμία τέτοια ουσιαστική πρόθεση από κανένα κόμμα εξουσίας), όσα πουκάμισα και να αλλάζουμε, πάλι βρώμικοι μένουμε. Και ή τελευταία σου πρόταση "η θεωρία του μεσαίου χώρου απέτυχε παταγωδώς ως κυβερνητική πολιτική" ΄(όπως επεσήμανα και πρίν) (για μένα τουλάχιστον) δείχνει ότι είσαι της άποψης ότι φταίει τελικά το "αδειο πουκάμισο" και όχι αυτοί που κάθε φορά το φοράνε

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Στάθης Δ 01/02/2011 14:56:34

     Δεν κουράζομαι εγώ, αλλά οι φίλοι που διαβάζουν τα ίδια και τα ίδια.
     Είπα παραπάνω, οτι τις πολιτικές τις εφαρμόζουν άνθρωποι και προφανώς ακόμα κα την ορθότερη πολιτική ένας ανίκανος ή ιδιοτελής μπορεί να την καταστρέψει.
     Η εφηρμοσμένη πολιτική είναι πολύ πιο σύνθετη από το δίπολο άνθρωποι ή ιδέες.
     Γνωρίζω πολλές εξαιρετικές ιδέες που εξευτελίστηκαν και απο ικανούς και από ανικάνους!

     • Στάθης Δ avatar
      Στάθης Δ @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 15:38:26

      Mένει λοιπόν να δούμε την εφαρμογή των (νέων) πολιτικών από τα (παληά) πρόσωπα. Η μάλλον μένει να δούμε τα πρόσωπα που επιλέγει ο ηγέτης, μιάς και η επιλογή από την βάση παραμένει ακόμα ζητούμενο στην χώρα που (τρομάρα μας...) γέννησε την δημοκρατία. Και με βάση αυτές τις επιλογές θα κρίνουμε

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Στάθης Δ 01/02/2011 15:43:27

      Εκ του αποτελέσματος κρνόμεθα άπαντες....

 75. Δ.Φ. avatar
  Δ.Φ. 01/02/2011 14:28:10

  ο ΣΑΜ μπορει να εχει τις καλυτερες προθεσεις για την διακυβερνηση της χωρας αλλα φοβαμαι οτι θα πεσει κ ο ιδιος θυμα της διαπλοκης...ο κκβ ηταν ο ισχυροτερος πολεμιος της διαπλοκης κ επειδη η πολιτικη κρινεται εκ του αποτελεσματος μας εφερε στην ολοκληρωτικη εξαθλιωση...τα στελεχοι του ηταν κατω του μετριου,δηθεν με προσωπικες πολιτικες κ διαπλοκες,τα περισσοτερα απο αυτα τα στελεχοι μεσουρανουν κ σημερα γαυτο φοβαμαι κ ο ΣΑΜ θα εχει το ιδιο αποτελεσμα...ο κοσμος ειναι κουμπομενος γαυτο κ το κομμα δεν ανεβαζει ποσοστα,αν κ το πασοκ πειρε κ περνει τα σκληροτερα μετρα που εχουν ληφθει...

 76. Πάνος Καμμένος avatar
  Πάνος Καμμένος 01/02/2011 15:03:30

  Κύριε Μαλαμούλη,
  Θα σας απαντήσω σε λίγο αναλυτικά είμαι στή Βουλή αλλά έχω αναρτήσει στην προσωπική μου σελίδα την ανακοίνωση που αποσύρω από την πρώτη εβδομάδα την στήριξη στην Μπακογιάννη.
  Θα σας θυμίσω ότι τότε δεν είχε αποκαλυφθεί ακόμη ο ρόλος της ως πατερίτσα του Αντισυνταγματικού μνημονίου.
  Με τον Αντώνη με συνδέουν αγώνες από την εποχή της ΟΝΝΕΔ. Και ιδεολογικοί δρόμοι όταν ο Πατριωτισμός ήταν γιά τους "καθωσπρέπει" της παράταξης έγκλημα.
  Το κακό είναι ότι οι τύποι αυτοί μας υποσκάπτουν ακόμη.......
  Πάντως σας βεβαιώνω ότι ήμουν είμαι και θα είμαι δίπλα του στά δύσκολα και όχι γιά να αποκομίσω πολιτικό κέρδος. Καθαρά και Ελληνικά
  Πάνος Καμμένος
  Βλέπετε όμως ότι δυστυχώς αυτοί

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Πάνος Καμμένος 01/02/2011 15:20:46

   Αγαπητέ Πάνο,
   Οσοι σας ξέρουν, γνωρίζουν.
   Αυτοί που δεν γνωρίζουν, δεν θέλουν να μάθουν.
   Πάντως, ευχαριστώ για τη συμμετοχή στη συζήτηση.
   Μακάρι να το κάνουν και άλλοι συνάδελφοί σας.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Πάνος Καμμένος 01/02/2011 16:58:25

   +10000000
   Πάνο

 77. δημητρης μαλαμουλης avatar
  δημητρης μαλαμουλης 01/02/2011 15:15:38

  to err human to forgive devine.
  Αναμένω περισσότερα, πάντως για το σχέδιο Αναν και τη Siemens γνωρίζατε.

 78. δημητρης μαλαμουλης avatar
  δημητρης μαλαμουλης 01/02/2011 15:31:55

  Κύριε Ροδινέ,
  Προσυπογράφω τα γραφομενά σας.
  Με καλύπτουν 100% , θεωρώ τον κ. Καμμένο πολιτικό μου φίλο χωρίς να τον έχω ψηφίσει ποτέ , μιας και κατοικοεδρευώ στον νομό Μαγνησίας.
  Νομίζω όμως ότι σε εμάς που τον τιμούμε για τη στάση του και σχεδόν ταυτιζόμαστε με τις θέσεις του ωφείλει περισσότερες εξηγήσεις.
  Θεωρώ επίσης ότι δεν χρειάζεται νομική υποστήριξη.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ δημητρης μαλαμουλης 01/02/2011 15:42:07

   Εγώ πάντως δεν είμαι ....νομικός και θα ..ατυχήσει αν ζητήσει τις υπηρεσίες μου και δεύτερον, το σχόλιό μου αναφερόταν στον Tiramola.

 79. Kennan avatar
  Kennan 01/02/2011 15:42:31

  κ. Καμμένο εγώ θέλω να σας ρωτήσω δύο πράγματα:
  1. Γιατί ενώ σας έχω ακούσε να μιλάτε και να επαινείται ακόμα και το αστείο Κουρδιστό Προστοκάλι, για το antinews δεν έχετε ποτέ αναφερεθι δημοσίως; Μήπς κριτήριο για την στάση σας απεναντι στα μπλογκ είναι το πόσο σας προβάλουν προσωπικά;

  2.Μήπως η σκληρή σας στάση στην Βουλή συνδέεται με το οτι έγιναν τομεάρχες της ΝΔ συναδελφοί σας βουλευτες στην Β΄Αθηνων και αισθάνεσετε την αναγκη να διαφορποιηθείται;

 80. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 01/02/2011 16:18:43

  1000 μπράβο κύριε Ροδινέ !!!!!!!!!!!!!!

 81. factorx avatar
  factorx 01/02/2011 17:41:44

  Ροδινέ: Σου απαντάει ο ....Βαρβιτσιώτης !!!

  Βολές Βαρβιτσιώτη: Η φυγή από το μεσαίο χώρο θα ενισχύσει τα άκρα
  http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/30993/Default.aspx

 82. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 01/02/2011 17:53:39

  Σε εμένα επιχειρεί να απαντήσει ο κ. Βαρβιτσιώτης ή στη συνέντευξη του Προέδρου της Ν.Δ.:
  Μάλλον το δεύτερο συμβαίνει.
  Το λυπηρό είναι ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης έπαθε και δεν έμαθε.
  Αυτός, λοιπόν, ο θιασώτης του μεσαίου χώρου πως τα κατάφερε και έχασε το Δήμο Γλυφάδας;
  Εκεί δεν έφτασε η κινητοιποίηση των οπαδών του μεσαίου χώρου για να εκλεγεί.
  Μονοσήμανη και στερεότυπη πολιτική ανάλυση. Αυτός ο άνθρωπος είναι βουλευτής στη μεγαλύτερη έκλογική περιφέρεια της χώρας και διετέλεσε και Υφυπουργός σ' ένα κρίσμο υπουργείο.
  Αν μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του 2009, συνεχίζει ακόμα να έλπίζει στον μεσαίο χώρο, τι να πώ...

  • Orestios avatar
   Orestios @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 18:04:07

   Κώστα Ροδινέ, τα σπάς!!!!!!!!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Orestios 01/02/2011 18:05:59

    Τι εννοείς;

    • Orestios avatar
     Orestios @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 20:35:33

     Είσαι και κορυφαίος
     http://www.slang.gr/lemma/show/ta_spao_132
     Ερμηνεία νο4

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Orestios 01/02/2011 20:50:52

      !!!!!!!!!!

 83. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 01/02/2011 18:18:49

  Ελπίζω φίλε Κώστα, ότι ως "μεσαίο χώρο" εννοείς το ιδεολόγημα του "ακίνητα παρκαρισμένου κεντρώου" (που είναι ανύπαρκτος ως πολιτικό όν). Και όχι τους εύκολα μετατοπιζόμενους ψηφοφόρους, χωρίς σταθερή κομματική πρόσδεση, που είναι περίπου το 25 - 30 % του εκλογικού σώματος (και αυξάνουν). Οι τελευταίοι, συνήθως ούτε κάν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στο ευθύγραμμο σχήμα "δεξιά - αριστερά", και κρίνουν τη νίκη στις εκλογές κάθε Ευρωπαικής χώρας. Εδώ και 20 χρόνια και στην Ελλάδα, νομίζω.
  Κόμμα που δεν είναι πολυσυλλεκτικό, κυρίως με πολιτικά-προγραμματικά και όχι με αμιγώς ιδεολογικά στοιχεία συνοχής, είναι αδύνατο να λειτουργήσει ως κόμμα εξουσίας. Για τον ίδιο λόγο που κόμματα όπως το ΚΚΕ ή το ΛΑΟΣ, δεν θα περάσουν ποτέ το 10 %.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 01/02/2011 18:32:01

   Θείε,
   δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί σου περισσότερα.
   Οπως αναφέρω και στην ανάρτηση το θεώρημα του μεσαίου εκλαμβάνει την κοινωνία ως ένα στατικό σύνολο ατόμων με δεδομένες αντιλήψεις.
   Στη γραμμική αυτή ανάλυση ο μεσαίος χώρος καταλαμβάνει το κέντρο.
   Ομως οι κοινωνίες είναι μετακινούμενες.
   Και το ίδιο το κέντρο μετατοπίζεται πότε δεξιά και πότε αριστερά.
   Επομένως, δεν μπορείς να τις εκφράσεις με στερεότυπα.
   Για αυτό άλλωστε και τα κόμματα εξελίσσονται.
   Και προφανώς τα κόμματα εξουσίας πρέπει να είναι πολυσυλλεκτικά.
   Το πρόβλημά τους είναι οτι πολλές φορές μπερεδεύουν το πολυσυλλεκτικό με το λίγο απ' όλα.
   Το λίγο απ' όλα οδηγεί στο τίποτα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 01/02/2011 18:45:37

   Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ως άτομο "εκτός πολιτικών χώρων", εκτιμώ πολύ τις ιδεολογικές συζητήσεις (και συγκρούσεις ακόμα). Αλλά άν ήμουν πολιτικός (χτύπα ξύλο), το "κέντρο βάρους" της σκέψης και δράσης μου θα ήταν πρακτικό, η επίλυση προβλημάτων, η διόρθωση δυσλειτουργιών, η βελτίωση της χώρας (ή της πόλης, ή...).
   Επί δεκαετίες, φάγαμε πολύ κοπανιστό αέρα, παχειά λόγια πολιτικών χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα. Ή μάλλον ζημιογόνα.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 01/02/2011 18:52:35

    Κάποιος πολιτικός, που δε θέλω να αποκαλύψω το όνομά του, μου είχε πεί ότι όντως η πολιτική είναι απλή, αλλά την παρουσιάζουμε πολύπλοκη πρώτον για να μην εκτιθέμεθα και δεύτερον για να μην απολογούμαστε.

 84. Κάποιος avatar
  Κάποιος 01/02/2011 19:01:48

  Τι είναι πιο εύκολο για έναν πολιτικό, να αλλάξει το βιωτικό,κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο της χώρας του μέσα σε μία-δύο τετραετίες, ή το δικό του ;

  Προσωπικά αν είχα εξαφήφιες ή επταψήφιες καταθέσεις και ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό και είχα εξασφαλίσει μια ταπεινή βουλευτική σύνταξη για τα γεράματα, λίγο θα με ένοιαζε αν θα σωνόταν η όχι η Ελλάδα, υπό την έννοια ότι δεν θα έβαζα το κεφάλι μου στον ντορβά να συγκρουστώ με ευρωπαικά, αμερικανικά ή διεθνή χρηματοπιστωτικά συμφέροντα κινδυνεύοντας να μείνω ταπί και να μην ξαναδώ την Βουλή ούτε με κυάλια.

  Εδώ ο Σαμαράς τα έβαλε με την παρανυχίδα του συστήματος, το Μητσοτακέικο και έμεινε για αρκετά χρονάκια στο ψυγείο.
  Σκεφτείτε να τολμήσει να τα βάλει με πολύ μεγαλύτερα ψάρια, αυτά που ζουν στις βόρειες θάλασσες, όπως και οποισδήποτε άλλος Ελληνας πολιτικός.
  Γι' αυτό πάμε στα ρηχά και με μπρατσάκια.
  Αυτό φυσικά δεν αποτελεί μομφή για τον συγκεκριμένο πολιτικό και για ορισμένους άλλους , που τόλμησαν τουλάχιστον να πουν κι ένα όχι στο Μνημόνιο για την τιμή των όπλων.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Κάποιος 01/02/2011 19:21:48

   Κάποιε,
   Το "κάποιος" πολιτικός, δεν αναφερόταν σε εσένα!!!!!

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 19:28:32

    Ούτως ή άλλως δεν είμαι πολιτικός και δεν σκοπεύω να γίνω.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Κάποιος 01/02/2011 19:51:09

     Ποτέ μη λές ποτέ!
     Αν σκεφτείς πόσα πράγματα έλεγες στη ζωή σου οτι δεν θα τα κάνεις και τελικά τα έκανες, τίποτα δεν αποκλείεται!

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κώστας Ροδινός 01/02/2011 23:19:02

      Σ' αυτό δεν έχεις κι άδικο.
      Πάντως η αναφορά σε πρώτο πρόσωπο ήταν εμφανώς σχήμα λόγου και νομίζω ότι δεν αδικεί την εικόνα αρκετών πολιτευτών.
      Υπάρχουν άλλωστε ουκ ολίγα σχετικά παραδείγματα.

 85. Αυγούστα avatar
  Αυγούστα 01/02/2011 19:32:46

  "Κώστας Ροδινός είπε:
  01/02/2011 στις 7:19 pm
  Απολλώνιε,
  Δυο φορές μας έκανε κυβέρνηση ο Καραμανλής. "

  Και βεβαίως εξάντλησε και τις δύο τετραετίες.
  Και μας σακάτεψε.

  Κομματάκι Καραμανλοκτυπημένο σε βρίσκω Ροδινέ, αλλά πήραμε πήραμε κι άλλο δεν θέλουμε.
  Ο Καραμανλής κάθε λίγο και λιγάκι την ψήφο των ΝεοΔημοκρατών ζητούσε για να την πετάξει στα σκουπίδια.
  Νισάφι πια.

  • loretta avatar
   loretta @ Αυγούστα 01/02/2011 21:01:25

   ..να υποθεσω οτι ησουν απο αυτους που η δεν ψηφισαν η...εριξαν λευκο??

   • Orestios avatar
    Orestios @ loretta 01/02/2011 22:21:18

    Από αυτούς που πέταξαν την ψήφο τους στα σκουπίδια

 86. δημητρης μαλαμουλης avatar
  δημητρης μαλαμουλης 01/02/2011 20:16:39

  kai ο κ. Βαρβιτσιώτης υπερ του μεσαίου (δεν ξέρω αν είναι και το μακρύτερο)
  έχουμε και λέμε λοιπόν
  Αρης
  Αντώναρος
  Βαρβιτσιώτης
  και κυοφορούνται
  Κυριάκος
  Χατζηδάκης
  Οι φίλοι της Α και Β Αθηνών φαντάζομαι πως θα ενημερωθούν, εξάλλου το Site σύμφωνα με το Βήμα είναι πλέον καθεστωτικό.
  Ας τους απαλλάξουμε από το καθήκον να μας "υπηρετούν"

  • factorx avatar
   factorx @ δημητρης μαλαμουλης 01/02/2011 20:59:20

   Μαλαμούλη, αυτά περί "καθεστωτικού σαϊτ" έλα να μου τα πείς στην κεντρική πλατεία στην Καρδίτσα να είναι και ο Γιώργος μπροστά.
   Και πουσαι: οι δηθεν "σμαροφύλακες" είναι χειρότεροι απο τους μεσαιοχωρίτες καμιά φορά.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ factorx 01/02/2011 21:01:23

    ειπαααα ο μεσαιος χωρος ειναι ο χωρος του ντιντη...του αχρωματιστου και στην καλυτερη ο χωρος του μπαϊ.. Πολιτικα παντα... ;)

    ΠΠ

   • loretta avatar
    loretta @ factorx 01/02/2011 21:03:10

    Φακτορα...μην μου συγχύζεσαι.!!!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ factorx 01/02/2011 21:15:45

    Φάκτορα,
    γιατί οργίζεσαι;
    Ειμεθα το καθεστώς της αντίδρασης!

 87. A.M. avatar
  A.M. 01/02/2011 21:11:01

  Συμπληρώνω επίσης πως ποτέ δεν υποστήριξα την αποχή απ τις «διαδικασίες ανάδειξης αρχόντων».
  Τουναντίον, πάντα υποστήριζα και υποστηρίζω πως πρέπει ΌΛΟΙ να συμμετέχουν σ' αυτές ακόμα και όταν κανένας δεν τους εκφράζει.
  Μπορεί κάποιος αντί για τον καλύτερο που δεν βρίσκει να επιλέξει τον λιγότερο ανάξιο ηγέτη.
  Είναι και αυτό συμμετοχή.
  Η μή συμμετοχή στα κοινά δεν δικαιολογείται σε μια - έστω και κατ' ευφημισμόν - δημοκρατική χώρα (κατά την δική μου γνώμη πάντα).

 88. ierofantis avatar
  ierofantis 01/02/2011 21:12:48

  Φίλε μου Α.Μ., δεν πρόκειται και ούτε είναι στο χαρακτήρα μου, να επιβάλλω άποψη στον συνομιλητή μου.

  Ζητώ μόνο να σκεφτεί ο καθένας μας αν αξίζει να διατηρήσει τις ελπίδες του...

  Διότι αλλιώς, ίσως χάνει τη ζωογόνο δύναμη της εξέλιξης και ανατροπής των κακώς κειμένων και άθελά του εναποθέτει το μέλλον του σε αλλότριους...

  Την καλησπέρα μου!

 89. Α.Κ. avatar
  Α.Κ. 01/02/2011 23:51:43

  Αγαπητή λορέτα 22:34'

  Από την αρχή να δηλώσω ότι θεωρώ τιμή μου που είμαι δ.υ. και είμαι περήφανος γι' αυτό, σε πείσμα όλων αυτών (συμπεριλαμβανομένων επίορκων συναδέλφων μου) που προσπαθούν να καταστρέψουν το δημόσιο τομέα. Δεν σε κατατάσσω σε αυτή την κατηγορία.

  Πάμε τώρα.

  Η μονιμότητα (δηλ. η μη απόλυση δ.υ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΝΗΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ - ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΑΞΗ) υπάρχει για να εξυπηρετεί εκείνους τους δ.υ. που ΑΚΟΜΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ μη υποχωρώντας σε πιέσεις για χαριστικά δώρα ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ. Το ότι αρκετοί είναι διεφθαρμένοι, δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να εξωθήσουμε και τους υπόλοιπους στον εκβιασμό "λύγισε ή χάσε τη δουλειά σου"! Αυτό θα γίνει εάν αρθεί η μονιμότητα. Να είσαι σίγουρος.

  Η μονιμότητα που μόλις περιέγραψα, η μόνη που υπάρχει και ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΤΑΙ εδώ και 10 χρόνια περίπου, είναι κατάκτηση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, είναι το τελευταίο αποκούμπι του ΕΝΤΙΜΟΥ δ.υ. Με το να την πυροβολούμε, καταστρέφουμε το τελευταίο του καταφύγιο.

  Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση δ. υπαλλήλου με ιδιωτικού (έχω δουλέψει και ως τέτοιος) γιατί είναι πράγματα, απλώς, μη συγκρίσιμα. (Θα πω παρακάτω που μπορούν να συγκριθούν). Ο δ.υ. ΔΕΣΜΕΥΕΙ με την ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ το κράτος. ΄Η έστω, με τη γνώμη του ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ το κράτος προς μία πράξη και όχι προς μία άλλη. Είναι φορέας δημόσιας ΕΞΟΥΣΙΑΣ.
  Αυτή είναι μία θεμελιώδης, κολοσσιαία διαφορά μεταξύ τους. Υπάρχουν και άλλες.

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό που έχει γύρει την πλάστιγκα κατά των δ.υ. τα τελευταία χρόνια, είναι η διαφθορά. Σωστό. Εχεις διαβάσει στις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη που βρίσκεται η διαφθορά; Είναι ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΗ !!!! Πολεοδομίες, εφορίες, οργαν. τοπ. αυτοδ., προμήθειες νοσοκομείων κρατάνε τα σκήπτρα. Επαναλαμβάνω: δεν υπάρχει μονιμότητα για κάποιον δ.υ. που είναι διεφθαρμένος. Μπορεί κάλλιστα να απολυθεί (εκτός βέβαια από το ποινικό μέρος της υπόθεσης). Δεν γίνεται συχνά στην πράξη, γιατί τα πειθαρχ. συμβούλια των Δ. Υπηρεσιών απαρτίζονται από δ. υπαλλήλους. Λάθος. Διορθώνεται με το να μπουν δικαστές κατά πλειοψηφία. Προφανώς δεν χρειάζεται να αρθεί η μονιμότητα ΟΛΩΝ των δ.υ. !

  Πάμε τώρα στο θέμα της αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας, παραγωγικότητας. Θα συμφωνήσω ότι πρέπει να ΕΚΤΟΞΕΥΤΟΥΝ (εδώ υπάρχει χώρος να συγκριθούν ιδ. υ. με δ.υ.) ! Μια και με καλύπτει η ανωνυμία και δεν έχεις λόγο να με αμφισβητήσεις, σε πληροφορώ ότι με συμφέρει και προσωπικά γιατί εάν κάποτε γίνουν πράξη, θα γίνω Γεν. Δ/ντης σε ένα χρόνο !!!

  Πέρα από την πλάκα, το πράγμα χωλένει σε ένα στρατηγικό σημείο: με το σπέκουλο, την κομματική σαπίλα και τα κομματικά παιχνίδια που παίζονται στις προαγωγές από ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ Ελληνικού κράτους (δεν υπερβάλλω καθόλου) έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μέσα στις Υπηρεσίες για τις κρίσεις. Εάν όλοι αμφισβητούν όλους, ποιος θα μετρήσει, τι θα μετρήσει, ποιος νομίζεις ότι θα δεχθεί να μείνει πίσω !

  Πέρα από τα μεθοδολογικά προβλήματα (π.χ. ένας μάναντζερ σε μία μεγάλη εταιρεία έχει ένα μπάτζετ, διαλέγει το προσωπικό του και το διαχειρίζεται με μία ελευθερία που δεν μπορεί και ίσως ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αποκτήσει ένας Δ/ντης δ.υ.) υπάρχει μία άλλη ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ διαφορά ιδιώτη και δ.υ.: ένας δ.υ. επιτρέπεται να πράξει Ο,ΤΙ ΡΗΤΩΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ από το νόμο. Ενας ιδιώτης επιτρέπεται να πράξει Ο,ΤΙ ΡΗΤΩΣ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από το νόμο.

  Μπορώ να γράφω για ώρες (π.χ. τι είναι Δημόσιος Τομέας, πόσοι είναι η Δημόσιοι Υπάλληλοι; Τι σημαίνει Δημόσιος Υπάλληλος; Μήπως θέλουμε τη διαφθορά του δ.υ. και δεν το παραδεχόμαστε; Μήπως η πολυνομία που ταλαιπωρεί πολίτες και δ.υ. είναι ηθελημένη; κτλ.). Θα κλείσω με τούτο:

  Μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ευγένειας στους συναδέλφους μου. Απλής, καθαρής, παλαιομοδίτικης, αστικής ευγένειας. Ισως να μπορείς να φανταστείς πόσα νεύρα, παρεξηγήσεις, χαμένες ώρες, θα είχαν σωθεί εάν υπήρχε η ευγένεια και ο σεβασμός.

  Θέμα παιδείας και οικογένειας. Δεν συμφωνείτε;

 90. δημητρης μαλαμουλης avatar
  δημητρης μαλαμουλης 02/02/2011 08:44:06

  Αγαπημένε μου Factora,
  Μόλις είδα το σχολιό σου, πράγματι επιθυμώ να τα πούμε στη Καρδίτσα , το καθεστωτικό φαντάζομαι να κατάλαβες ότι ήταν λογοπαίγνιο.
  Για το Σαμαροφύλακες συμφωνώ μαζί σου.
  Πάντως χωρίς να είμαι Σαμαροφύλακας τους προτιμώ απο τους Ντιντήδες.

 91. anonymous avatar
  anonymous 03/02/2011 00:28:03

  Όχι δεν είναι η λογική μου αυτή που λες. Σου λέω με κάπως ιδιόρρυθμο τρόπο ότι η ΝΔ δε μπορούσε να πάρει μέτρα.
  Όσο για τη λύση του προβλήματος, ας το λύσει αυτός που το δημιούργησε. Δηλ. το ΠΑΣΟΚ. Η δε χρεοκοπία του Δημοσίου δε με ενδιαφέρει διότι κάποιοι το καπηλεύονταν και για κάποιους ήταν βάρος. Θα θίξει αυτούς που το καπηλεύονταν και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.