#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/07/2013 10:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κ. Γιανναράς ανακάλυψε τον Α. ΤσίπραΑναμφίβολα, για όσους ξέρουν μερικές αράδες γράμματα, ο Χρήστος Γιανναράς είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες φιλόσοφους, και μάλιστα εν ζωή. Ακόμη κι αν κάποιος διαφωνεί ριζικά με τις απόψεις τους, με τη νέο-ορθόδοξη προσέγγιση της ζωής, με τις αιρετικές πολλές φορές προτάσεις που κάνει για τη θρησκεία, το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς, την ελληνική κοινωνία και τη μετάλλαξή της, δεν μπορεί παρά να παραδέχεται ότι πρόκειται για έναν καθηγητή μεγάλης εμβέλειας. Το βιογραφικό του και τα βιβλία που έχει γράψει ή οι απόψεις του στις εφημερίδες, επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να καυχιέται για ένα άξιο τέκνο της. Ακόμη κι αν κάποιος διαφωνεί μαζί του, όπως είπαμε.

Ωστόσο, ο κ. Γιανναράς υπέπεσε την Κυριακή σε ένα μεγάλο ατόπημα. Αποφάσισε αυτή τη φορά, μέσα από το άρθρο του στην «Καθημερινή», να μην ασχοληθεί με το αγαπημένο του θέμα, δηλαδή τη νεορθοδοξία, ούτε καν με το πολιτικό σύστημα, έτσι απρόσωπα όπως το κρίνουμε και το κατακρίνουμε όλοι.

Αποφάσισε να τα βάλει προσωπικά με τον Αντώνη Σαμαρά χρησιμοποιώντας όχι κάποια κακή απόφασή του ή μια αποτυχημένη άσκηση πολιτική του, αλλά κατακρίνοντας μια εντελώς άτυχη προσωπική στιγμή του. Ο λόγος για το σαρδάμ και στη συνέχεια τα «γαλλικά» που εκστόμισε ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ο κ. Γιανναράς –που ασφαλώς ως πράγματι μεγάλος διανοούμενος δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να φανταστούμε ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία- εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του κ. Σαμαρά γιατί, όπως και κάθε άνθρωπος παρεκτράπηκε. Εντελώς ανθρώπινα, χωρίς ίχνος «στησίματος» και χωρίς να προσπαθεί να κρύψει ότι ακόμη κι ένας πρωθυπουργός έχει τέτοιες στιγμές, ο κ. Σαμαράς «τόλμησε» να βρίσει σε καθαρά προσωπικό επίπεδο.

Και ξαφνικά ο κ. Γιανναράς θυμήθηκε να τον κατακεραυνώσει. Γράφει στο άρθρο του ο γνωστός καθηγητής:  «Όταν οι πρώτες λέξεις που έρχονται στα χείλη με την αυθόρμητη έκρηξη είναι η αργκό του υποκόσμου, η σεξουαλική χυδαιότητα, τότε η γλώσσα και μόνο, αυτοδύναμη, παραπέμπει σε περίπτωση έσχατης ποιοτικής υποστάθμης. Αρκούν κλάσματα δευτερολέπτου. Και η εικόνα που ο επαγγελματίας της δημοσιότητας προσπάθησε επί χρόνια, δεκαετίες, να λανσάρει στο κοινό (η χαμογελαστή απλότητα, η ευγενική προσήνεια, οι άψογα μελετημένες χειρονομίες, όλα τα τεχνητά ψιμύθια τα κατασκευασμένα από τους εικονοποιούς, «τους πληρωμένους της αυλής») σαρώνεται αστραπιαία. Ο αιφνιδιασμός είναι ακαταμάχητος καταλύτης για τον θρυμματισμό των προσωπείων, τη διαπόμπευση της υποκρισίας ή της ασημαντότητας».

Δηλαδή, κατά τον κ. Γιανναρά, ο πρωθυπουργός είναι υποκριτής, ασήμαντος, ποιοτικά υποβαθμισμένος. Τι να πει κανείς…

Ο κ. Γιανναράς, αφού αναφέρεται και στις βωμολοχίες του κ. Μεϊμαράκη, συνδέει την προσωπική στιγμή του κ. Σαμαρά την οποία χαρακτηρίζει αποκάλυψη, με την πολιτική ξιπασιά του Ανδρέα Παπανδρέου. Γράφει ο κ. Γιανναράς: «Όσο κοινωνικό χρήμα, προορισμένο για την άμυνα της χώρας, κι αν κατάκλεψε ο επί χρόνια «νούμερο δύο» του ΠΑΣΟΚ, το έγκλημά του δεν προκάλεσε τον ριζικό «μετασχηματισμό» της ελλαδικής κοινωνίας που πέτυχε ο Ανδρέας Παπανδρέου με μία και μόνη (στυγνού αμοραλισμού) φράση του: «Δικαιούτο (ο κ. τάδε) να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του, αλλά όχι και πεντακόσια εκατομμύρια!».

Το καλύτερο ο κ. Γιανναράς το αφήνει για το τέλος του κειμένου. Ξαφνικά, ανακαλύπτει ο καθηγητής ότι υπάρχει και ο… Τσίπρας. Αφού ο Σαμαράς θα καθίσει στον πάγκο, το ΠΑΣΟΚ είναι διαλυμένο, γιατί όχι και ο Τσίπρας;

Γράφει: «Αν ο κ. Τσίπρας φιλοδοξεί να είναι πολιτικός αρχηγός και όχι κομματάρχης σε παλαιοημερολογίτικες σέκτες, αν πιστεύει στον σημερινό ρεαλισμό μιας κοινωνιοκεντρικής ελληνικής Αριστεράς, δεν έχει παρά να συγκροτήσει και να ανακοινώσει, τώρα, τους επιτελείς του. Σε ποια στελέχη του υπολογίζει, με ποιες προσωπικότητες έχει εξασφαλίσει συνεργασία, με ποιο υπουργικό συμβούλιο θα τολμήσει το τιτάνιο έργο να ξαναστήσει στα πόδια της την κατεξευτελισμένη Ελλάδα. Πώς θα μπορέσει να απαλλαγεί από την ομηρεία σε «συνιστώσες» και υπόδικους για κοινωνικά εγκλήματα «συνδικαλιστές». Η Ιστορία ευνόησε πληθωρικά και άλλους πριν από αυτόν. Που σήμερα κρύβονται έντρομοι, δεν τολμούν ούτε στον δρόμο να ξεμυτίσουν. Κοιμούνται με τον εφιάλτη της δίκαιης λαϊκής οργής».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σκεπτικό του καθ’ όλα σεβαστού κ. Γιανναρά, αφού ο Σαμαράς έβρισε σε μια άτυχη προσωπική στιγμή και αποκάλυψε το… πραγματικό του πρόσωπο, γιατί να μην κυβερνήσει και ο Τσίπρας; Αλλά για να το κάνει πρέπει, σύμφωνα με τον καθηγητή, να αποκαλύψει τώρα του επιτελείς του, τις προσωπικότητες στις οποίες θα βασιστεί.

Προφανώς για τον κ. Γιανναρά, ο οποίος στο παρελθόν έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην Αριστερά, δύο «γαλλικά» του δεξιού πρωθυπουργού αρκούν για να δοθεί άφεση αμαρτιών στον «ηγέτη» της Αριστεράς που πλέον –στο σκεπτικό του κ. Γιανναρά- είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Και προφανώς ο κ. καθηγητής αγνοεί το «επιτελείο» του κ. Τσίπρα όταν το ξέρει όλη η Ελλάδα. Ο Διαμαντόπουλος είναι, ο Νταβανέλος, ο Παναγούλης, η Σακοράφα, ο Κουρουπλής, ο Κοτσακάς και οι υπόλοιποι πρώην Πασόκοι.

Αλλά, επί της ουσίας, πόσο άδικη είναι η επίθεση σε βάρος ενός πρωθυπουργού που στο κάτω – κάτω δεν κρύφτηκε ποτέ και μπήκε μπροστά ακόμη και στη χειρότερη στιγμή της χώρας; Γιατί άραγε ο κ. Γιανναράς εθίγη από τα «γαλλικά» του κ. Σαμαρά και δεν θίγεται από όλον αυτόν τον πολιτικό εκχυδαϊσμό που βλέπουμε κάθε μέρα; Χρυσή Αυγή, ΣΥΡΙΖΑ, διάφοροι πολιτικάντηδες της σειράς βρίζουν, απειλούν, σηκώνουν χέρι και δέρνουν, έχουν κάνει μπ…λο της Βουλή. Ο Σαμαράς τον πείραξε τον κ. Γιανναρά; Και δεν τον πείραξε ο Τσίπρας ο οποίος χαρακτηρίζει χούντα μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση; Που μιλά με εμφυλιοπολεμικούς και διχαστικούς όρους και που προτρέπει, αν όχι αυτός προσωπικά αλλά στελέχη του, σε ένοπλο αγώνα; Δεν πείραξε τον κ. Γιανναρά και δεν τον απασχόλησε η φράση «ραντεβού στα γουναράδικα» ή θα «έχετε την τύχη του Καντάφι»;

Ακόμη κι αν κάποιος είναι μεγάλος διανοούμενος, οφείλει να είναι προσεκτικός, ειδικά όταν μιλά για ανθρώπους που έχουν δώσει διαπιστευτήρια ήθους κι ευπρέπειας. Αλλά από την άλλη, αν θέλουμε να μιλήσουμε για την ουσία των κατά καιρούς γραφόμενων από τον κ. Γιανναρά, ας θυμίσουμε ορισμένες απόψεις του που προκαλούν και κατά τη γνώμη μας είναι χειρότερες από τα «γαλλικά» του κ. Σαμαρά.

Ο κ. Γιανναράς δεν είναι αυτός που έχει «νομιμοποιήσει» το γιαούρτωμα των πολιτικών, επειδή όπως λέει δεν προκαλεί τραυματισμούς, άρα δεν είναι άσκηση βίας;

«Προκαλεί σωματική κάκωση, αποβλέπει σε τραυματισμό, σε βλάβη της σωματικής ακεραιότητας; Γιαούρτι εκσφενδονίζουν οι πολίτες στον πολιτικό που τους προκαλεί, όχι πέτρες, ούτε καρέκλες».

Ο κ. Γιανναράς δεν είναι αυτός που είπε ότι πρέπει να καταργηθεί ο Εθνικός Ύμνος του Σολωμού και να αντικατασταθεί ίσως από κάτι νέο όπως το «Τσάμικο» του Γκάτσου»;

Ο κ. Γιανναράς δεν είναι αυτός που έχει προτείνει να γίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της Ελλάδας διότι είναι «αδιάκοπα ελληνική»; Και η Αθήνα των 2.500 χρόνων ιστορίας τι είναι;

Ο κ. καθηγητής δεν έχει προτείνει ουσιαστικά την κατάργηση της κυβέρνησης των πολιτικών και την αντικατάστασή της με επιχειρηματίες γενικώς και αορίστως; Σαν ποιον άραγε; Σαν τον κ. Αλαφούζο της Καθημερινής που τον φιλοξενεί ή τον κ. Ψυχάρη που τον φιλοξενούσε;

Κι αν θυμόμαστε καλά ο κ. Γιανναράς δεν έχει γράψει το εξής: « Η υπαγωγή του σημερινού Ελλαδισμού υπό την οθωμανική επιρροή με παράλληλη τη μετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήταν ίσως η τελευταία ευκαιρία να επανέλθει, με ενεργό μετοχή, στο ιστορικό γίγνεσθαι ο Ελληνισμός.»

Τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας η υπαγωγή στην οθωμανική επιρροή κ. Γιανναρά;

Τέλος, για την ελπίδα της Αριστεράς που τώρα ανακαλύπτει ο κ. καθηγητής στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα δεν έχει γράψει: «Kάποιοι ελάχιστοι μέσα στον ΣYPIZA μιλάνε για την ιστορική ευκαιρία που έχει ο Aλέξης Tσίπρας να αναστήσει μέσα από αυτό το κόμμα ένα καινούργιο «πατριωτικό EAM» – αλλά το ψιθυριζόμενο είναι σκέτη ουτοπία: Πώς θα εξουδετερωθούν οι ορδές της ιδιοτέλειας που επέβαλαν τον «αριστερισμό» σαν εχέγγυο καριέρας και πώς να «αναστηθεί» ένα επινόημα που σκόπευε καταγωγικά στην εξαπάτηση των αφελών;»

Και γράφει επίσης: «Αυτό το είδος των υπανθρώπων, που για να θριαμβεύσει η δική τους αλάθητη εκδοχή ποιο το “σωστό” και ποιο το “δίκιο” απανθρακώνουν σήμερα ζωντανούς ανθρώπους και κατακαίνε βιβλία, το γέννησε στην Ελλάδα η τριαντάχρονη (μεταπολιτευτική) καπηλεία της Αριστεράς. Έσπειραν διαστροφή, τυφλή ιδιοτέλεια, καιροσκοπισμό. Και θερίζουμε σήμερα έγκλημα, φρίκη, τρόμο, ανομία».

Κριτική στο έργο του κ. Γιανναρά δε θα κάνουμε, πιθανότατα γιατί δεν μπορούμε. Όμως, μπορούμε να κάνουμε κριτική σε απόψεις που δείχνουν μια εμπάθεια κατά προσώπων όπως ο κ. Σαμαράς. Αλλά και σε μια λογική που θυμίζει καιροσκοπισμό σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη της εφημερίδας. Άποψη που αλλάζει, ανάλογα με τα συμφέροντα του επιχειρηματία. Και στην «Καθημερινή» το γνωρίζουν καλά το σπορ.

Aριστερός Ψάλτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. _Mara_ avatar
  _Mara_ 29/07/2013 11:21:01

  Δηλαδή το πρόβλημα του κ. Γιανναρά με τον Τσίπρα είναι γιατί δεν ανακοινώνει τους επιτελείς του???
  Με όλα τα άλλα... τα ανθελληνικά κανένα πρόβλημα???
  Να νομιμοποιήσουμε κ. Γιανναρά όλους τους λαθροεισβολείς και τις οικογένειες τους δίνοντας ιθαγένεια???
  Με τις απόψεις του Τσίπρα για τα εθνικά μας θέματα κ. Γιανναρά συμφωνείτε???
  Τα Σκόπια... "Μακεδονία" κ. Γιανναρά???

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ _Mara_ 29/07/2013 15:30:04

   Γεμίσαμε ελληνάρες γιαλαντζί...

  • anonymous avatar
   anonymous @ _Mara_ 29/07/2013 18:59:07

   Ουδείς κατάλαβε. Επειδή ξέρει από το Πάντειο τους συνεργάτες του Τσίπρα του λέει να τους βγάλει στη δημοσιότητα για να εξευτελιστεί.

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ _Mara_ 31/07/2013 19:21:50

   Ο ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΖΕΙ (ΝΑΙ ΒΡΙΖΕΙ)
   ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ . ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ .
   ΓΙ. ΑΥΤΟ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΥΣΙΑ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΠΑΝΤΟΣ
   ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ .

 2. blue nile avatar
  blue nile 29/07/2013 11:26:35

  Ο Γιανναράς είναι σημαντική μορφή για τον τόπο.
  Όμως στις πολιτικές αναλύσεις παρά τις συχνές εύστοχες επισημάνσεις του, χωλαίνει...
  Ακόμα τον θυμάμαι σε εκπομπή στο Mega να νιώθει ανακούφιση για το γεγονός της πρωθυπουργίας Παπαδήμου !!!

  • ΕΛΛΗΝ avatar
   ΕΛΛΗΝ @ blue nile 31/07/2013 09:27:06

   Σήμερα ποιοί κυβερνάνε ?????? αν οχι τα καλοπαίδια του Παπαδήμ(ι)ου.

   Άλλωστε ο Παπαδήμος δεν ήρθε μόνος του στην κυβέρνηση........ κάποιοι τον φέρανε.

 3. Eva avatar
  Eva 29/07/2013 11:28:41

  Υπερβάλλει στην κριτική του ο κ. Γιανναράς.
  Αν θυμάμαι καλά φράση με το ρήμα που ενόχλησε
  είχε γίνει εθνικό σλόγκαν το 92 στους Ολυμπιακούς.

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 29/07/2013 11:38:39

  Ο κ. Γιανναράς κατέχει ένα πολύ σημαντικό εύσημο: Κατάλαβε έγκαιρα, ίσως υπερβολικά έγκαιρα, και δεν φοβήθηκε να το δηλώσει, ότι η μεταπολεμική Ελλάδα είναι αποτυχημένο κράτος, ενα failed state. Το έγραφε ήδη πριν το 1990.
  Πϊστευα τότε ότι οκ, Γιανναράς ήταν υπερβολικός, ακραίος, παρασυρόταν απο σχηματικές θεωρήσεις. Λάθος μου, η διάγνωσή του ήταν σωστή. σχεδόν προφητική.
  Αλλά ένας "καλός προφήτης" συνήθως δεν είναι και καλός αναμορφωτής, ρεαλιστής και πρακτικός άνθρωπος των προτάσεων. Απο τη φύση της, η οπτική γωνία του κ. Γιανναρά δεν είναι η ματιά του "οικοδόμου", του χτίστη, αλλά του κατεδαφιστή.
  Του ζητάμε να κάνει τον "Φραγκλίνο Ρούσβελτ" ενώ είναι "Νόαμ Τσόμσκυ".
  Περιμένουμε να οικοδομήσει νέα "πιστεύω", σαν τον Απόστολο Παύλο, ενώ είναι "Ιερεμίας" και "Δανιήλ".
  Απο έναν Ιερεμία μπορείς να έχεις Ιερεμιάδες. Όχι οικοδόμηση εκκλησιών.

  • np_complete_problems avatar
   np_complete_problems @ Uncle Stgm 29/07/2013 12:33:23

   πολύ εύστοχο σχόλιο !!!!

   • Heaven avatar
    Heaven @ np_complete_problems 29/07/2013 17:53:59

    Εξαιρετικά ευστοχος Uncle Stgm!!!!

    • Heaven avatar
     Heaven @ Heaven 29/07/2013 18:01:46

     και συνεχίζω: κριτική για την κριτική και ξινίλα ανεκπλήρωτων ... πολλών!!!
     Ενας δυστυχής που παραμένει αλύτρωτος!!!!!

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ Uncle Stgm 29/07/2013 19:27:51

   Πολύ εύστοχος

  • Β.Κ.Σιάπκα avatar
   Β.Κ.Σιάπκα @ Uncle Stgm 29/07/2013 19:32:57

   Απόστολος Παύλος είναι ο Ράμφος.
   Αμφοτεροι ηττημένοι από τον κυκεώνα της καταστροφής μας. Δάσκαλοι χωρίς μαθητές πια αυτοί, Πολίτες χωρίς πνευματικούς ηγέτες πια εμείς... Η μέγιστη δυστυχία της ελληνικής ψυχής.. σιγά μη ξαναστηθεί ποτέ ορθή...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Uncle Stgm 29/07/2013 20:31:04

   H μεταπολιτευτικη Ελλαδα ηταν ενα failed state και οχι η μεταπολεμικη.
   Δεν μπορει να ειναι failed state η χωρα με τη δευτερο στον κοσμο ρυθμο αναπτυξης.Αλλά το μεταπολιτευτικο failed state απεχει απο το κρατος της δεξιας οσο η γη απο το φεγγαρι.

   • anonymous avatar
    anonymous @ ψυχραιμια 29/07/2013 20:51:33

    Είμαστε failed state από το 1821. Το 1922 επισφραγίστηκε και μετά τον πόλεμο έγινε οφθαλμοφανές.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ ψυχραιμια 29/07/2013 21:26:39

    Άρρωστες ήταν οι Ελληνικές δεκαετίες 1950 - 1960. Τότε φτιάχθηκε το νοσηρό τρίπτυχο με τις 3 μονοκαλλιέργειες στην οικονομία (ναυτιλια - οικοδομή - τουρισμός, ΔένΕχειΗλεκτρικό, ΟυτεΤηλέφωνοΕχει, ΕχειΟμωςΤουρισμό).
    Η Ιρλανδία τι έγινε; Ο "Κελτικός τίγρης" με τον τερατώδη ρυθμό ανάπτυξης 1980 -2008;
    Τρέμω τους υπερμεγέθεις ρυθμούς ανάπτυξης. Προτιμώ τους διατηρήσιμους - Σκανδιναβικού τύπου.
    Άν ό μή γένοιτο αρχίσουν να "σκάνε" οικονομικές μονάδες με το μέγεθος της Τουρκίας , να δεις πως θα "ψαχνόμαστε" οι γείτονες μέχει το Γιβραλτάρ και τα στενά της Ιάβας.
    Για σκασμένη φούσκα Κίνας ούτε θέλω να το σκέφτομαι. Σε τέτοια περίπτωση, προτείνω καταφυγή σε άλλο πλανήτη σε χρόνο dt.

  • Κωνσταντῖνος Ρούμογλου avatar
   Κωνσταντῖνος Ρούμογλου @ Uncle Stgm 30/07/2013 12:42:09

   πάρα πολὺ εὔστοχη κριτικὴ σου, Uncle Stgm.
   Συγχαρητήρια

 5. dioklis avatar
  dioklis 29/07/2013 11:41:28

  Αν δεν το έλεγε ο Γιανναράς δεν θα εφίστατο σαν γεγονός ? Όλος ο κόσμος το είδε . Είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες, που μας αποκαλύπτουν το αληθινό πρόσωπο και όχι το σκηνοθετημένο .

 6. Γιώργης Α. avatar
  Γιώργης Α. 29/07/2013 11:47:44

  Ε ναι δίκιο έχει. Κι εγώ βρίζω αλλά δεν είμαι πρωθυπουργός της χώρας, έχει διαφορά. Και σε κάθε περίπτωση το να κακαρίζει κανείς και να κάνει πρόβες μια φράση , φαντάσου όταν έχει να αντιμετωπίσει ζωντανα τους εταίρους πόση ψυχραιμία και πόσο βάθος σκέψης και πόση υπομονή... Μόνοι μας είμαστε όπως πάντα.

  • Νικολάκη εφέντης avatar
   Νικολάκη εφέντης @ Γιώργης Α. 29/07/2013 15:53:24

   Πολύ σωστός!

 7. periopos avatar
  periopos 29/07/2013 11:54:55

  Όντως, μεγάλη υποκρισία εκ μέρους του κ. Γιανναρά.
  Μία στιγμή που έχει συμβεί σε όλους μας, δεν αλλάζει χαρακτήρα όταν συμβαίνει σε πρωθυπουργούς.
  Θα μπορούσε κάλλιστα να ασχοληθεί με την "ιστορική" του φράση, περί της επαγγελματικής του δραστηριότητας, στην αλλοδαπή όταν ήταν νέος.

 8. Ξένος avatar
  Ξένος 29/07/2013 12:01:49

  Από ότι καταλαβαίνω ο κ. Γιανναράς δεν αναφέρεται στο περιστατικό ορμώμενος από τιμωρητική διάθεση επειδή προσβλήθηκε απλώς η αισθητική του. Γνωρίζει οτι, αν μια προσωπικότητα τύπου Καραμανλή Ά (ακόμα και ο Αντρέας ή ο Σημίτης!) πάθαινε κάτι ανάλογο, θα αντιδρούσε εντελώς διαφορετικά. Έκανε την σύγκριση και απογοητεύθηκε. Θυμίζει λίγο τις ανθρώπινες σχέσεις όπου αν νιώσεις απογοήτευση από κάποιον που αρχικώς σε είχε γοητεύσει, ξαφνικά αρχίζουν να σου φταίνε όλα πάνω του.
  Προσωπικά δεν με ενόχλησε τόσο το περιστατικό αλλά μπορώ να πω οτι υπάρχουν φορές που αυτή η ελαφρώς γυρτή κλίση του κεφαλιού όταν ανεβαίνει στο βήμα, το μισόκλειστο μάτι με το σαγόνι να «φεύγει» ανεπαίσθητα στα πλάγια και το κορμί που παίρνει μια κλίση “o Αντώνης ο σερέτης”, με ξενίζουν και με απωθούν. Σε γενικές γραμμές πάντως ξέρω οτι είναι άνθρωπος υψηλού ήθους και ευπρέπειας οπότε το αντιμετωπίζω απλώς σαν κακή παρένθεση στην όλη του εικόνα.
  Τώρα βέβαια πώς γίνεται ο κ. Γιανναράς να νιώθει αποστροφή σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να αφιερώνει ολόκληρο αποδημητικό άρθρο για τον Πρωθυπουργό ορμώμενος από την ατυχή αυτή στιγμή, υπονοώντας ταυτόχρονα πως μέσα στον γενικότερο ζόφο βλέπει φως στο πρόσωπο του Αλέξη, είναι πραγματικά άξιο απορίας και ενδεχομένως ένα από τα φάουλ στα οποία κατά καιρούς υποπίπτει ο κύριος καθηγητής. Γιατί βλέπεις, όταν κάποιος μιλάει πολύ, θα πει και αστοχίες –για να το θέσω κομψά.

  • Ξένος avatar
   Ξένος @ Ξένος 29/07/2013 13:45:45

   Όσο για το σημείο εκείνο που ο κ. Γιανναράς αναφέρεται στην ελληνοτουρκική σχέση, ελάτε τώρα. Πόσοι από εμάς δεν έχουν κάνει την νοητική άσκηση πώς θα ήταν τα πράγματα αν είχε υλοποιηθεί εγκαίρως κάτι αντίστοιχο της Ε.Ε. μεταξύ ημών, Τουρκίας, Γεωργίας, Αρμενίας, Αλβανίας, Σκοπίων, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Αιγύπτου, Λιβάνου και Λιβύης με όρους ισοτιμίας και ισοκυρίας; Αχτύπητοι θα ήμασταν ως συνολικό μέγεθος στην ευρύτερη περιοχή, με οικουμενικό ειδικό βάρος και πολιτισμικό εκτόπισμα αλλοτινών εποχών. Μη τον κατηγορήσουμε για ρεπούσια ενδοτική διάθεση και προτροπή σε εθνική μειοδοσία κιόλας. Αλλά όποιοι αντιλαμβάνονται τον ελληνισμό πρωτίστως με αυστηρούς όρους αρχαιοελληνικής χλαμύδας θεωρώντας το Βυζάντιο κάτι σαν ξένο σώμα (!?) στην ιστορική μας διαδρομή, λογικό είναι να ανατριχιάζουν και μόνο στη σκέψη.

   Υ.Γ) Μην εκληφθεί αυτό το σχόλιο ως επικρότηση του τρόπου με τον οποίο η εγχώρια ελίτ αντιλαμβάνεται και προπαγανδίζει την «ελληνοτουρκική συμφιλίωση». Κάθε άλλο.

   • Nik avatar
    Nik @ Ξένος 29/07/2013 16:46:17

    Μόνο όποιος δεν έχει καταλάβει τους Τούρκους από τα εξώφθαλμα της πρακτικής τους σε Ιμβρο, Τένεδο, Κύπρο, θα έκανε σχόλια περί συνεργασίας σε βάση ισοτιμίας.

   • Dimitrios Kottas avatar
    Dimitrios Kottas @ Ξένος 29/07/2013 17:26:14

    Ο Παναγιώτης Κονδύλης έλεγε πως η αξία μιας συμμαχίας για μια ορισμένη πλευρά καθορίζεται από το ειδικό βάρος της πλευράς αυτής μέσα στην συμμαχία, όπως επίσης πως και κάθε ισχυρισμός και κάθε διεκδίκηση μετρούν μόνο τόσο, όσο και η εθνική οντότητα που στέκει πίσω τους. 'Αρα δεν είμαι σίγουρος αν με τα σημερινά οικονομικογεωπολιτικά δεδομένα μία τέτοια συμμαχία δεν θα μας καθιστουσε de facto δορυφόρους της Τουρκίας.

    Επίσης, δεν αντιλαμβάνομαι τον ελληνισμό πρωτίστως με αυστηρούς όρους αρχαιοελληνικής χλαμύδας, αλλά αναρωτιέμαι στο νέο Βυζάντιο που προτείνεις, από ποιά πλευρά θα προέρχοντο οι νέοι "αυτοκράτορες". Μήπως αντί για Κομνηνούς, Μακεδονική δυναστεία και Παλαιολόγους, θα είχαμε Μεμέτ, Μαχμούτ και τα λοιπά???

    Τέλος, συμφωνώ με τον Nik , μιας και είμαι από την Ίμβρο.

   • Ξένος avatar
    Ξένος @ Ξένος 29/07/2013 18:14:33

    Σχεδόν ακατόρθωτο θεωρητικό εγχείρημα, δεν λέω όχι. Απλώς σε αυτό το σενάριο «πολιτικής φαντασίας», θα μπορούσε ο πρόεδρος της ένωσης να αλλάζει κυκλικά, όπως γίνεται τώρα στην Ε.Ε. Και άνθρωποι όπως ο κ. Γιανναράς θέτουν απλώς το ερώτημα εντός ποιού πλαισίου μετοχής μας σε συνεταιρισμό εθνών κινδυνεύει περισσότερο με οριστικό αφανισμό ο ελληνισμός; Σε αυτό που περιέγραψα πάνω-κάτω στο προηγούμενο σχόλιο ή σε αυτόν που μετέχουμε τώρα υπό το δόγμα «ανήκομεν εις την Δύση». Δεν λέω πως πρακτικά έχει απαραιτήτως δίκιο, αλλά του αναγνωρίζω το λογικό και ηθικό δικαίωμα να το πιστεύει χωρίς να τον κατηγορώ για «πειραγμένη» εθνική συνείδηση.
    Δεν έχω το πνευματικό ανάστημα να υπερασπιστώ την θέση του αυτή πάντως, εδώ πολλές φορές δυσκολεύεται ο ίδιος. Τα βρίσκει σκούρα και τον στριμώχνει μέχρι και ο Βερέμης, εγώ θα βγάλω το φίδι απ’ την τρύπα του όλου του συλλογισμού;

    • Dimitrios Kottas avatar
     Dimitrios Kottas @ Ξένος 29/07/2013 20:28:40

     Δεν διαφωνώ.. αν και για να σου πω την αλήθεια ούτε και εγώ είμαι σίγουρος εντός ποιού πλαισίου μετοχής μας σε συνεταιρισμό εθνών κινδυνεύει περισσότερο με οριστικό αφανισμό ο ελληνισμός.

     Παρεμπιπτόντως προ ολίγου διάβασα το παρακάτω άρθρο. Πιστεύω θα σου αρέσει. (Αν και είναι λίγο μεγάλο.)

     http://ardin-rixi.gr/archives/9655

 9. Νικήτας avatar
  Νικήτας 29/07/2013 12:03:19

  Ο κ. Γιανναράς στο χθεσινό του σχόλιο ήταν άστοχος , υπερβολικός στο θέμα του πρωθυπουργού .
  Όσοι τον παρακολουθούν καταλαβαίνουν το πώς και το γιατί και πάνε παραπέρα μένοντας πιστοί στην αδιαφιλονίκητη σκέψη του.
  Πάντως την σκέψη του την χρειαζόμαστε.

 10. Nikos K. avatar
  Nikos K. 29/07/2013 12:11:36

  Τα ίδια έχει ξαναπεί πολλές φορές, ΑΛΛΆ, μήπως, πρέπει να μείνουμε στο γεγονός ότι, κάποτε, ήταν οπαδός Σαμαρά; Διότι, ως γνωστόν, οι φίλοι μάς κάνουν και κλαίμε κι οι εχθροί να γελάμε.

  «Η καταστροφή μήπως ευκαιρία;»-3/10/11

  Oλα όσα λέει ο κ. Σαμαράς, όταν αγορεύει, είναι κατά βάσιν σωστά. O λόγος του εντελώς, μα εντελώς παλαιοκομματικός, αλλά τα όσα λέει, σωστά...

  O παλαιοκομματικός λόγος φλυαρεί αραδιάζοντας κοινοτοπίες (μιάμιση ώρα η ομιλία του κ. Σαμαρά τον Σεπτέμβρη στη ΔEΘ, με όλα όσα ακούμε, δεκαετίες τώρα, σε μονότονες επαναλήψεις). Διαβαστός από χαρτί, με κάποιο πάθος τεχνητό στη φωνή, στις τυποποιημένες χειρονομίες. Πάθος, σαν του μαθητή στο σχολειό, όταν με τη ζέση της απαγγελίας θέλει να αναπληρώσει την ελλειμματική κατανόηση του μαθήματος...

  Aλήθεια, τι φαντάζεται ο κ. Σαμαράς: Nομίζει ότι με τις επαγγελίες και μόνο για οικονομική πολιτική διαφορετική από αυτή των ανερμάτιστων αντιπάλων του οι ακροατές του αποσβολώνονται, δεν διερωτώνται με ποιους θα κάνει πράξη τις επαγγελίες του, παύουν να βλέπουν ποια «στελέχη» τον πλαισιώνουν; Aν σε αυτά τα «στελέχη» βασίζεται, δεν καταλαβαίνει ότι προσβάλλει τη νοημοσύνη μας και όση ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας απόμεινε; Ποιος σοβαρός άνθρωπος με ενεργά αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης, θα δώσει την ψήφο του για να υπουργοποιηθούν και πάλι τα ΦΡΌΚΑΛΑ που συγκροτούν τη «σκιώδη κυβέρνηση» του κ. Σαμαρά; ...

  «Γ ι ω ρ γ ά κ η ς» και «Α ν τ ω ν ά κ η ς», οι σπιθαμιαίοι, χαμαιβάμονες και χαμαίζηλοι της πολιτικής, είναι οι συμβολικές φιγούρες που θα σηματοδοτήσουν ανεξάλειπτα στην Ιστορία την καταστροφή του ελλαδικού κρατιδίου – όπως σηματοδότησε ο Ρωμύλος Αυγουστύλος το τέλος της Παλαιάς Ρώμης, την υποταγή της στα γερμανικά φύλα υπό τον Οδόακρο. Η καταστροφή είναι συμφορά, είναι και ευκαιρία (...)

  "Ποια «σωτηρία» από παιχνίδι εντυπώσεων;"- 17/2/13

  Ο πρωθυπουργός κ. Aντώνης Σαμαράς και ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος απαντούν οπωσδήποτε (και συνήθως αυθημερόν) σε κάθε παραμικρή επίκριση, έστω και εμφανώς κακόπιστη ή εμπαθή, που θα διατυπώσει η αξιωματική (ειδικά) αντιπολίτευση. Δεν απαντούν ποτέ, μα ποτέ, σε κριτική απροκατάληπτων, ακομμάτιστων γραφίδων, σε δημοσιογράφους ή πολιτικούς αναλυτές που τιμούν με την αμεροληψία τους το λειτούργημά τους.

  Tο σύμπτωμα έχει καταφανή την αιτία του: O κ. Σαμαράς και το περιβάλλον του καταλαβαίνουν και ασκούν την πολιτική σαν παιχνίδι εντυπώσεων. Δεν τους ενδιαφέρουν τα προβλήματα της χώρας καθεαυτά, η αντιμετώπισή τους, η λύση τους. Tους ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις που θα προκληθούν από τη ρητορική «περί» των προβλημάτων – πώς θα κερδίσουν τις εντυπώσεις. Aπαντούν στον ΣYPIZA και όχι στην κριτική ανιδιοτελών, έμπειρων αναλυτών, επειδή η αντιμαχία με τον ΣYPIZA «συσπειρώνει» τους οπαδούς στις κερκίδες, συντηρεί την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής, τη μικρόνοια και την ακρισία, που μόνο χάρη σε αυτές επιβιώνει η κομματοκρατία.

  O κ. Σαμαράς κλήθηκε να συγκροτήσει κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» ... Aλλά ο κ. Σαμαράς δεν είχε τις προϋποθέσεις να αντιληφθεί τις επιταγές των καιρών ούτε την οργισμένη απαίτηση του λαού. Eσπευσε να χρίσει υπουργούς, στην κρισιμότερη για τη χώρα ώρα, όσους κ ο μ μ α τ ι κ ο ύ ς τον είχαν βοηθήσει να κερδίσει την αρχηγία του κόμματος – η πατρίδα σπάραζε κι αυτός εξοφλούσε υποχρεώσεις. Mέχρι χθες ακόμα, στο κράτος που έχει καταρρεύσει, διόριζε σε θέσεις-κλειδιά α υ λ ο δ ί α ι τ ο υ ς του κομματικού του π ο ι μ ν ι ο σ τ α σ ί ο υ, αποτυχημένους πολιτευτές, ο ι κ τ ρ έ ς μετριότητες.

  Παρακαλεί να έρθουν οι ξένοι, να φέρουν εδώ τα χρήματά τους, να τα ε π ε ν δ ύ σ ο υ ν σε επιχειρήσεις, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να εισρεύσει χρήμα στην εγχώρια αγορά.

  Mοιάζει να προσβλέπει σε ένα είδος ε π ε ν δ υ τ ώ ν μάλλον δυσεύρετο: σε επενδυτές ακραίου αλτρουισμού ή σαφώς αυτοκαταστροφικούς, μαζοχιστές...

  Ποιος να επενδύσει σε χώρα όπου η κυβέρνηση αρνείται να χαλιναγωγήσει τον συνδικαλισμό του δημόσιου τομέα, επειδή σε αυτόν στηρίζει άθικτες τις πελατειακές της σχέσεις, τη διαιώνιση της κομματοκρατίας;

  Aν διέθετε προσωπικό (επιτέλους) ένστικτο αυτοσωτηρίας ο κ. Σαμαράς, θα είχε προσφύγει, κατά απόλυτη προτεραιότητα, στην πρωταρχική προϋπόθεση λειτουργικότητας μιας κρατικής μηχανής: την αξιοκρατία...

  Aλλά ο κ. Σαμαράς δεν διανοείται «σωτηρία» μη εισαγόμενη. Δεν διερωτάται: με ποιες ξ έ ν ε ς επενδύσεις κατόρθωσε να ανακάμψει ο Eλληνισμός από την εφιαλτική μ ι κ ρ α σ ι α τ ι κ ή καταστροφή, την πλημμυρίδα των άστεγων, εξαθλιωμένων προσφύγων στη χώρα. Aκόμα και στη φρίκη του λιμού της γερμανικής κ α τ ο χ ή ς ο λαός είχε «φρόνημα» που στήριζε την ελπίδα, λειτουργούσε «νοικοκυριό», πολυμήχανη οικιακή οικονομία. Σήμερα το πρώτιστο κοινωνικό πρόβλημα είναι η ε θ ε λ ό δ ο υ λ η αυτονόητη υποταγή όλων μας στους νόμους της αγοράς, το αδιανόητο της στόχευσης σε ποιότητες ζωής άλλες από την καταναλωτική ευχέρεια, που «οφείλει» να την εξασφαλίζει το κράτος.

  Aπαιτούμε από τους αυτουργούς της καταστροφής μας να μας σώσουν...

  «O κ. Aντώνης Σαμαράς, μετά από μία περίπου διετία καταγγελτικού πολιτικού λόγου, ακολουθεί εκ των πραγμάτων το πλαίσιο πολιτικής που διαμόρφωσε η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της κρίσεως» («K» 7.2.2013 – πρωτοσέλιδο). Aυτή η λιγόλογη συμπερασματική κρίση, η επαγγελματική αξιοσύνη και κοινωνική καταξίωση του δημοσιογράφου που την υπογράφει, το κύρος της εφημερίδας που τη δημοσιεύει, ισοφαρίζουν τεράστιες δόσεις φλύαρων, προπαγανδιστικών καταγγελιών του ΣYPIZA. Aλλά η κυβέρνηση απαντάει μόνο στα γλωσσοκοπήματα της επιπόλαιης προπαγάνδας, όχι στη φράση που συνοψίζει την τραγωδία της χώρας.

  O κ. Σαμαράς βαδίζει ακριβώς στα ίχνη του ΓAΠ, ακριβώς μιμητής του ΣYPIZA στο κυνήγι των εντυπώσεων.

  • Ασχετος... avatar
   Ασχετος... @ Nikos K. 21/08/2013 03:30:18

   αμα εχεις τετοιους φιλους κυρ Σαμαρα, οπως υποδεικνυεται με το αρθρο του ο Γιανναρας, τι τους θελεις τους εχθρους!

   Οσο για τον κυριο Γιαναρα...
   Κριμα Δασκαλε!
   Εσυ κ. καθηγητα δουλευεις , καταδεχεσαι να αρθρογραφεις στην Καθημερινη και μιλας για την καταντια, κυριως ηθικη και πολιτισμικη, των ανθρωπων που υπεστησαν την απομειωση της κατακεφαλην καλλιεργειας τους, με την αγαστη βοηθεια της πεφωτισμενης;
   Ησουν φαρος εγρηγορσης καποτε!
   Τωρα ομως εισαι περσσοτερο συναδελφος του… γιου σου! Κριμα κυρ Γιανναρα!
   λιγο ακομα και θα πινεις καφε με τον Ριχαρδο και τον Βασιλακη! Θα το αντεξεις:

 11. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 29/07/2013 12:14:56

  Eνας συντηρητικος ειναι ο Γιανναρας που τα βαζει με ολους και γκρινιαζει γενικως και η μονη προταση του ειναι η επιστροφη με τη μηχανη του χρονου σε μια "κοινωνικοκεντρική" κατασταση αγροτικων κοινοτητων δηθεν αλληλεγγυης οπου δεν μπορουσες ουτε παπουτσι εξω απο τη μοδα να φορεσεις χωρις να σε πιασουν στο στομα τους οι κουτσομπολες του χωριου και της γειτονιας.

  • ΑπυθιΑ avatar
   ΑπυθιΑ @ ψυχραιμια 29/07/2013 13:32:08

   Καλά που υπάρχουν πνεύματα φωτεινά και διεισδυτικά σαν το δικό σας ψυχραιμία, ώστε να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους κάποια στιγμή! Τι να πει κανείς; :-)

  • Ξένος avatar
   Ξένος @ ψυχραιμια 29/07/2013 13:49:05

   Περιέγραψες περίπου την κοινωνία της Ιαπωνίας. Πήγαινε όμως μια βόλτα στην χώρα τους, η οποία όντως είναι όπως αναφέρεις και ακόμα πιο ζόρικη ως προς τον κοινωνιοκεντρισμό τους, και έλα πες μου αν θα νιώσεις γαλήνια και όμορφα ως άνθρωπος εκεί ή όχι. Μίλα και με δυτικούς που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ιαπωνία μη αντέχοντας πλέον να γυρίσουν σε δυτική χώρα ούτε για δέκα μέρες. Δεν είναι άσπρο μαύρο, η τάξη πραγμάτων που περιγράφει ο Γιανναράς δεν συνεπάγεται Ιράν ή οπισθοδρόμηση ορεινής Βοσνίας.
   Για περισσότερα, δες αυτό το καλογυρισμένο ντοκυμαντέρ h**p://www.youtube.com/watch?v=prNYOW0_kms

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Ξένος 29/07/2013 15:38:27

    Ειδικά την Ιαπωνία με τον λαό να βρίσκεται υπό το μόνιμο καθεστώς τρόμου της Γιακούζα μη τη φέρνεις καν ως υπόδειγμα χώρας. Από τις 2 βόμβες που τους έριξαν το '49 οι ΗΠΑ (μόνο και μόνο για αυτ΄ς οι ΗΠΑ έπρεπε να χρωστούν επ' άπειρον στην Ιαπωνία για επανορθώσεις λόγω αλλοίωσης DNA που υπεστησαν εκατομμύρια λαού) αυτή η δύστυχη χώρα έχει ένα λαό μονίμως υπόδουλο ψυχή και σώμα. Και επειδή παράγουν καλά ηλεκτρονικά και αυτοκίνητα για τις ΗΠΑ τους κρατούν ζωντανούς ακόμη παρά το 1000% χρέος προς το ΑΕΠ από τα κόκκινα δάνεια του ιδιωτικού τους τομέα. Έπρεπε να μην υπάρχουν ιαπωνικές τράπεζες εδώ και 15 χρόνια. Από την κρίση στασιμοπληθωρισμού του 1998. Και ανταυτού, έχουμε εμείς ψίχουλα ως χρέος μπροστά τους και μας πίνουν το αίμα για κάθε δόση το ΔΝΤ και οι εταίροι στην ΕΕ. Δεν είμαστε σωστοί και υποταγμένοι δούλοι βλέπεις. Έχουμε και ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα. Και 85% ιδιοκατοίκηση. Και ήλιο και καθαρές θάλασσες. Και φέτα, και καλό λάδι. Καταλάβετέ το, μας μισούν για τα δώρα που μας έδωσε ο Δημιουργός και την ανθρωπιά που έχουμε.

    • Ξένος avatar
     Ξένος @ Γεώργιος Τ. 29/07/2013 18:21:34

     Υπόδειγμα χώρας όχι, δεν είναι, τα αρνητικά της κοινωνικής τους συγκρότησης αναφέρονται και στο βίντεο που παρέθεσα στον link και πράγματι σε πολλά πράγματα η καθημερινότητά τους έχει αλλόκοτα σημεία που πολύς κόσμος από τη δύση δεν μπορεί να αντέξει εύκολα. Αλλά υπόδειγμα «κοινωνιοκεντρικής» χώρας, από όσες τέτοιες υπάρχουν, νομίζω οτι της αξίζει ως τίτλος. Σχετικά με την Γιακούζα τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά πάντως δεν είναι όπως την δεκαετία του 80. Έχω και φίλους που έζησαν κάποια χρόνια εκεί, μέσα στην νέα χιλιετία, και αυτά που άκουγα μου άρεσαν. Μακάρι να μπορέσω κάποια στιγμή να πάω για έναν μήνα.

  • Μαθηματικός avatar
   Μαθηματικός @ ψυχραιμια 30/07/2013 15:39:03

   Δεν έχεις καταλάβει ΤΙΠΟΤΑ από όσα έχει πει ο Γιανναράς, δεκαετίες τώρα !!!
   Άρχισε από το παρακάτω βιβλίο, αν δεν το έχεις διαβάσει. Και αν το έχεις διαβάσει, ξαναδιάβασέ το...

   http://www.goodreads.com/book/show/2184985._

 12. ΑπυθιΑ avatar
  ΑπυθιΑ 29/07/2013 12:21:14

  Ο κ. Γιανναράς μου είναι ιδιαίτερα αγαπητός, όποια θέση κι αν παίρνει, όποια ιδέα κι αν εκφράζει, ακόμη κι όταν διαφωνώ. Στην προκειμένη περίπτωση, πιστεύω οτι έχει χάσει την υπομονή του με τις επιλογές και με τις μη επιλογές του κ. Α.Σαμαρά και τον...κατακεραυνώνει για μιά αιτία σχετικά ασήμαντη συγκριτικά με όσα θα μπορούσε σε καθαρά πολιτικό επίπεδο να του προσάψει. Ο κ. Τσίπρας, για πάρα πολλούς καθώς ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας και ο κ. Σαμαράς όλο αναβάλλει τις απαιτούμενες συγκρούσεις, θα προβάλλει ως ο επόμενος διεκδικητής του θρόνου, που όλοι θα εύχονται να κομίσει στο Δήμο, μιά δικαιότερη λύση απ' το μονόδρομο της φρίκης....

  • Cartoon avatar
   Cartoon @ ΑπυθιΑ 29/07/2013 14:43:23

   Μην βιαζεσαι μικρη μου αριστεραντζα.Το τριδυμο Μερκελ-Σαμαρας-Στουρναρας δεν χανει....θα το δεις συντομα.Ο αγαπημενο σου θα περιμενει αρκετα ακομη.

   • Κυνηγος ...Αλεποουρων! avatar
    Κυνηγος ...Αλεποουρων! @ Cartoon 29/07/2013 16:38:09

    οτι θα καταντουσα να εχω βοηθησει στην γεννηση του τετοιου ...τριδυμου, ουτε που το φανταζομουν!
    η παλιο μαμμη!

   • ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ avatar
    ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ @ Cartoon 29/07/2013 17:59:54

    1) ο Σαμαράς τι ρόλο παίζει σε όλο αυτό το ζοφερό σκηνικό που περιγράφεις; Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν;
    2) Αφήνεις να εννοηθεί ,ότι απολαμβάνεις την επικυριαρχία του γερμανικού διδύμου στα ελληνικά πράγματα και την ανάδειξη της μετριότητας που ακούει στο όνομα Στουρνάρας σε κυρίαρχο παίκτη της πολιτικής μας σκηνής;

   • ΑπυθιΑ avatar
    ΑπυθιΑ @ Cartoon 29/07/2013 18:19:27

    Βρε Καρτουνάκο, με τη γλωσσίτσα τις γυαλίζεις τις μποτούλες της Δωροθέας και του Τζωνάκου, της ορντινάτζας του Σόϊμπλε; Τον άλλον δεν σου τον χαρίζω, γιατί έχω πεισθεί πως είναι ....παραπλανημένος.
    Θα προτιμήσω λοιπόν το επαναστατικό Δίδυμο Σαμαρά - Τσίπρα, σε μία αντιμνημονιακή στροφή, που θα ζαλίσει τα γερόντια του τοκογλυφικού ΕυρωΙερατείου και θα εμπνεύσει το Νότο σε γενική εξέγερση, ενάντια στην κινεζοποίηση και τη μιζέρια.

  • hellasatt avatar
   hellasatt @ ΑπυθιΑ 29/07/2013 17:46:16

   Ο Χρ. Γιανναράς υπήρξε για πολλούς από εμάς τη φωνή της συνείδησής μας. Πρέπει όμως να εντρυφήσει κανείς πολύ στη σκέψη του για να μη βγάλει βιαστικά συμπεράσματα. Το σχόλιό του και εμένα με ξένισε, το βρίσκω υπερβολικό (Ουδείς αναμάρτητος...). Ο σχολιασμός του περί Τσίπρα δείχνει ότι δεν περιμένει και πολλά. Εν πάση περιπτώσει είναι φιλόσοφος και όχι πολιτικός αναλυτής. Πιο πολύ με ενδιαφέρει το "Η Ορθοδοξία και Δύση στη Νεώτερη Ελλάδα' (συγκλονιστικό έργο) παρά οι επιφυλλίδες της Κυριακής...

 13. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 29/07/2013 12:26:57

  Η κριτική είναι χρήσιμη, πολύτιμη, αλλά με κριτική δεν οικοδομείς πρόγραμμα, ούτε διαμορφώνεις νέες κατευθύνσεις.
  Η πρακτική προγραμματική πολιτική σε δύσκολες εποχές είναι σκληρό πράγμα, χρειάζεται ριζοσπαστισμό και ορθολογισμό καλά διαπλεγμένους. Και το προγραμματικό είναι πάντοτε συγκεκριμένο: Π.χ. τι άποψη έχει ο κ. Γιανναράς (και οποιοσδήποτε πολίτης ή πολιτικός) για τους φοροφυγάδες που κρύβονται στις "λίστες" τύπου Λαγκάρντ και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν παλιά εισοδήματα; Ναί ή όχι στην αναδρομική επαναφορολόγηση;
  Εδώ σε θέλω μάστορα, από τέτοια κρινόμαστε και με τέτοια κρίνουμε. Αυτό είναι πρακτική, προγραμματική πολιτική. Τα άλλα είναι ιδεο-λογίες, δηλαδη αέρας κοπανιστός.

  • Zame avatar
   Zame @ Uncle Stgm 12/09/2013 22:09:40

   ..τον ρωτησατε & δεν ειχε αποψη ?

 14. np_complete_problems avatar
  np_complete_problems 29/07/2013 12:30:38

  Τον κ.Γιανναρά τον σέβομαι - όπως σέβομαι κάθε Ελληνα που εκφράζει με θάρρος την άποψη του.
  Ποτέ όμως δεν διέκρινα στην σκέψη του, κάτι το ιδιαίτερο ...
  Θα περίμενα από ένα "διανοούμενο" να εστιάσει και να "τονίσει" - όχι τα "γαλλικά" του ΑΣ - αλλά το αδιέξοδο (προσωπικό και πολιτικό) που δείχνει το video.

 15. http://chomatery.blogspot.com avatar
  http://chomatery.blogspot.com 29/07/2013 12:32:27

  από μία και μόνη φράση μέσα από το άγχος μιάς φορτωμένης ημέρας δεν μπορεί να καταδικασθεί ο οποιοσδήποτε.
  Έτσι, και ο Καθηγητής παρά τις πολλαπλώς εύστοχες επισημάνσεις του αδικεί περίτρανα τον Πρωθυπουργό της χώρας. Παρά τα όσα θα μπορούσαμε να του προσάψουμε, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, τουλάχιστον, την αγωνία του και την άοκνη προσπάθειά του να ξαναστήσει κράτος από την αρχή... Διότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι σαν την ΕΡΤ να την διαλύσει για να την επανιδρύσει εξαρχής... Αυτό που έπρεπε να έχει κάνει από το 2004 ο Καραμανλής και μας οδήγησε με όλες τις τιμές στην πρωθυπουργία του ΓΑΠ!!!!
  Όσον αφορά την «αξία» του Τσίπρα, αυτή ήδη διαφαίνεται όταν ευρισκόμενος καβάλα πάνω στο κύμα της πασοκικής φουσκοθαλασσιάς δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τη λαϊκή οργή και ακολουθεί ασθμαίνοντας το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά...

  • Κ.Π. avatar
   Κ.Π. @ http://chomatery.blogspot.com 29/07/2013 22:30:00

   Γιατί τέτοιος ύμνος, έστω και συγκεκαλυμμένος, για τον κ. Σαμαρά και τέτοια απροκάλυπτη μομφή για τον κ. Καραμανλή;

 16. ΗΛΕΚΤΡΑ avatar
  ΗΛΕΚΤΡΑ 29/07/2013 12:38:11

  ΠΡΙΝ ΔΩ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ
  ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΘΟΥΣΑ
  ΤΟΝ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ
  ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΟΥΝΑ
  ΑΠΟ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ
  ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΨΑ
  Ο ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΕΙΠΕ........
  ΠΟΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ;;;;;;;;;;;;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΗΛΕΚΤΡΑ 29/07/2013 15:41:28

   Χαχαχαχα! Έγραψες. Και συμφωνώ πως ήταν υπέρ του ΑΣ το ότι βγήκε τέτοια γκάφα έξω. Και ότι δεν θύμωσε με τον τεχνικό που έκανε την πατάτα αλλά ανέλαβε την ευθύνη του. Έτσι κάνουν οι άνδρες.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ ΗΛΕΚΤΡΑ 29/07/2013 17:27:58

   Κουτομπολίστικα ἄρθρα τά ὀνομάζω ἐγώ ῾Ηλέκτρα! :D

 17. Hawk avatar
  Hawk 29/07/2013 12:45:35

  Χρήσιμο θα ήταν να μπορούσαν είτε οι διανοούμενοι, είτε οι πολιτικοί αλλά ακόμη και οι καλιτέχνες, να αποσύρρονται την κατάλληλη στιγμή, διότι έρχεται κάποια στιγμή όπου λόγω ηλικίας όλα μπερδεύονται στην σκέψη, οι ανάγκες είναι πλέον άλλες, η οπτική γωνία άλλη ......και έτσι μιά " καλή " διαδρομή μπορεί να διασυρθεί.....

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Hawk 29/07/2013 15:39:59

   Σωστός. Και πέτυχες διάνα για τον συγκεκριμένο. Χάρθ Κλύνν θυμίζει. Από θαυμαστής του Σαμαρά, ορκισμένος εχθρός. Επειδή δεν έκανε αυτό που ήθελαν όταν το ήθελαν. Το γινάτι βγάζει μάτι...

 18. http://chomatery.blogspot.com avatar
  http://chomatery.blogspot.com 29/07/2013 12:48:38

  η Θεσσαλονίκη από την ίδρυσή της παραμένει μεγάλη πόλη σε αντίθεση με την Αθήνα, η οποία από κλεινόν άστυ υπήρξε για αιώνες ένα ταπεινό χωριουδάκι της Αττικής μικρότερο, ακόμη κι απ' τα γειτονικά Μέγσρα, την Κόρινθο και την Χαλκίδα (τον Εύριπο)....
  Ναί, αν και γεννημένος εν Αθήναις σε μελλοντικό δημοψήφισμα ψηφίζω αναφανδόν υπέρ της μεταφοράς της πρωτεύουσας από την Αλεξανδρούπολη, μέχρι Φλώρινα και Καστελλόριζο... Είναι ο μόνος τρόπος να επανιδυθεί σε υγιείς και στέρεες βάσεις το ελλαδικό κρατίδιο, σχεδόν διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση!...

  • Eva avatar
   Eva @ http://chomatery.blogspot.com 29/07/2013 14:45:18

   Θα έλεγα μάλιστα να προτείνετε κάτι πιο κοντά στα σύνορα για πρακτικούς λόγους.

   • Κωνσταντίνος Σπ avatar
    Κωνσταντίνος Σπ @ Eva 29/07/2013 22:53:36

    γιατί όχι? Πρωτεύουσα η Φλώρινα... Με το πρωθυπουργικό γραφείο εκεί εγκατεστημένο και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Και τα υπουργεία διασπαρμένα σε όλες τις τις μεγάλες πόλεις.... και η Θεσσαλονίκη να έχει κάποιο σαν το Εσωτερικών ή της Εθνικής Οικονομίας ή της Ανάπτυξης, οπότε αυτομάτως καθίσταται περιττή η ύπαρξη του Μακεδονίας Θράκης...
    Και τότε θα μιλούμε για αληθινή αποκέντρωση, για την οποία μας είχαν πρήξει όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις του αθηνοκεντρικού κράτους....

  • fitsoulas avatar
   fitsoulas @ http://chomatery.blogspot.com 29/07/2013 15:31:04

   Τι θα λέγατε για την Καλαμάτα;

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ fitsoulas 29/07/2013 15:47:07

    Αντιπροτείνω Γιάννενα. Έχουν πολλά points, δύσκολα "χτυπιούνται", άν προκληθώ θα τα απαριθμήσω.

 19. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 29/07/2013 14:31:58

  Μια προσεκτική ανάγνωση του περιεχομένου του παρακάτω συνδέσμου θα δώσει επαρκείς απαντήσεις στα ερωτήματα που προκαλούν ορισμένοι ξαφνικοί έρωτες…

  http://www.ardin.gr/?q=node/3652

  • _Mara_ avatar
   _Mara_ @ Παρατηρητής 29/07/2013 18:40:36

   Εξαιρετικά ενδιαφέρον και άκρως διαφωτιστικό....
   Ώστε και λυσσαλέες επιθέσεις εναντίον του μακαριστού Χριστόδουλου ο κ. Γιανναράς. Μάλιστα.... μάλιστα....

 20. alex23 avatar
  alex23 29/07/2013 14:45:39

  ο κ. Γιανναράς παρεμβαίνει γιατί πρώτον δεν συμφωνεί με τις κινήσεις που κάνει ο κ. σαμαράς, (και για αυτό δεν είναι και τυχαία χρονικά η έκρηξη του λίγο πριν το ταξίδι στην Αμερική, που στο παρελθον ο συριζα ειχε επενδυσει πολιτικα) χρησιμοποιώντας και ένα θέμα που κάτω από άλλες συνθήκες (αν το έκανε πχ κάποιος που θα ήταν της αρεσκείας του) θα το έφερνε σαν απόδειξη ότι η ηγεσία του τόπου δεν είναι σε ένα γυάλινο κτήριο με τον δικό του λόγο και σκέψη και δεύτερον γιατί τον ενοχλεί η αδυναμία του κ. τσιπρα - που για αυτόν φαίνεται να είναι η επιθυμητή λύση - να πείσει και να αποκτήσει δυναμική και τον νουθετεί στο πως να πείσει όσους διαφωνούν ή δεν τον εμπιστεύονται..

 21. roadrunner avatar
  roadrunner 29/07/2013 15:21:52

  Θα επαναλάβω το σχόλιό μου εκείνης της ημέρας του σαρδάμ (17-7-13) :
  " .....Αν το μέλλον και η σωτηρία της Ελλάδας, ήταν εξαρτημένα από το πόσο καλά ή κακά μιλάνε τα “γαλλικά” οι αρχηγοί της,
  ούτε η επανάσταση του 1821 δεν θα είχε γίνει….Δερβενάκια, Τριπολιτσά και Βαλτέτσι θα ήταν χαμένες μάχες, καθόσον ο Κολοκοτρώνης, όπως και οι σημαντικότεροι οπλαρχηγοί του ’21, ήταν κάτι παραπάνω από fluent στο χειρισμό της “Γαλλικής”…

  Ευτυχώς, που δεν υπήρχε αντίστοιχος "καθηγητής Γιανναράς" το 1821,
  που θα παρότρυνε τους σκλαβωμένους Έλληνες, να αποδοκιμάσουν και να αντικαταστήσουν,
  τους μπροστάρηδές τους (Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη), λόγω ....βωμολοχίας !!!!

  Εμείς λοιπόν, οι Έλληνες του 2013, που δεινοπαθούμε από τα Μνημόνια των τριών τελευταίων χρόνων, την έξοδο από την κρίση προσδοκούμε. Κι ως τότε, μαχόμαστε με τα δεινά, με καρτερία, υπομονή, αγώνα, κόπο ... Και καθόλου δεν αφορά τους περισσότερους, αν ο Πρωθυπουργός, λέει στην καθημερινότητά τους, τη λέξη που αρχίζει από "μ" ή "γ"... αρκεί να κάνει όσα πρέπει ως Πρωθυπουργός για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας μας.

  ΥΓ: Ελαφρώς καθυστερημένη, (τείνοντας στο δεκαπενθήμερο),
  η αντίδραση του καθηγητή Γιανναρά και η επίθεση στον Πρωθυπουργό, για το τίποτε. Να έφταιξαν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, μόνο ;

 22. laz avatar
  laz 29/07/2013 16:11:28

  πάντως η Ελλάδα άλλον σαν τον Γιανναρά δεν έχει...

  Αν υπάρχει ένας άνθρωπος εν ζωή ,του οποίου η παρουσία σε παραπέμπει στην εποχή που άνθισε η φιλοσοφία,στην πολύ μικρή εκείνη χρονικά περίοδο της κλασικής εποχής,αυτός δεν είναι άλλος από τον Χ.Γιανναρά...

  Τον Τσίπρα απλά τον συμβουλεύει,κάτι ανάλογο έκανε και με τον Σαμαρά παλαιότερα...Προφανώς δεν ελπίζει.

  Σε αυτό που συμφωνώ με τον Χ.Γ είναι πως η κοινωνία μας συνολικά έχει εκπέσει στην χυδαιολογία ,με βαρύτατες ευθύνες να φέρει το ξέσαλο των ΜΜΕ.

  Για τον Σαμαρά μπορώ να γίνω ανεκτικός,να κατανοήσω την στιγμιαία εκτροπή του,αν και είναι και αυτή αρκετά δηλωτική,για τον Μειμαράκη όμως όχι.

  • laz avatar
   laz @ laz 29/07/2013 16:12:26

   εν τέλει οι ευθύνες είναι πολιτικές φυσικά,τα ΜΜΕ είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά,όπως δεν θα έλεγε ο Χ.Γ

 23. Ρηνα avatar
  Ρηνα 29/07/2013 16:40:58

  Ο Σαμαρας τα ειπε ολιγον...Καλαματιανα. Ε και; Ο Κωνσταντινος Καραμανλης να δειτε τι ελεγε....Το θεμα ειναι να προηγειται σε ιεραρχηση η χωρα απο τη καριερα.

 24. Nik avatar
  Nik 29/07/2013 16:48:50

  Μια ματιά σε άλλες κουλτούρες ίσως δώσει στίγμα για την υπερβολική κάποτε σοβαροφάνεια των δικών μας διανοουμένων: η λέξη bollocks που είναι μεν χυδαία, αλλά τόσο ευρέως χρησιμοποιούμενη που φιγουράρισε σε διαφήμιση μεγάλης εταιρείας στην Αγγλία.

  Προσωπικά υποπεύομαι όποιον δεν βρίζει, ειδικά αν είναι κάτοικος της Μεσογείου.

 25. Agrofylakas avatar
  Agrofylakas 29/07/2013 16:49:54

  Ασχολιόμαστε με τρίχες!


  Ο Lynton Johnson had openly said (about A. Papandreou): Tell those bastards (The Military Dictators in Athens) to let that son of a bitch (Andreas) loose.
  Ο Αντρέας παντρεύτηκε το 'παιδάκι του'.
  Μια νέα κοπέλα είπε on air: Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο. Κάτι εντελώς απαράδεκτο για εκείνη την εποχή.
  Ο Εθνάρχης κατέβαζε χριστοπαναγιες, σχεδόν κάθε μέρα.
  Ο Σημίτης στο Θάλαμο επιχειρήσεων είπε στον Αρχηγό Αεροπορίας: Δεν σου είπα να βάλεις φρουρά και στα δυο Ίμια ρε μαλακα.
  Ο Πάγκαλος είχε πει σε ένα δημοσιογράφο στα σκαλοπάτια της βουλής (στο μικρόφωνο): Δεν γαμιεσαι και εσύ πρωί-πρωί
  Ο Χαλβατζής είχε πει σε συνομιλητή του στην τηλεόραση: Μην μου γαμας την κουβέντα.
  Πολλά από αυτά είναι στο YouTube.
  Και η ιστορία συνεχίζεται.
  Τουλάχιστον ο Σαμαράς έβρισε τον εαυτό του, δεν έβρισε κανέναν άλλο, και μάλιστα off the record.
  Για τον Γιανναρά έχω ανάμεικτα αισθήματα. Έχει πνευματικό βάθος, από ατό μπορώ να κρίνω, και είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να διαβάσω κάθε πρόταση του 2-3 φορές και να κάνω ετυμολογική ανάλυση κάθε λεξη που χρησιμοποιεί για να μαντέψω τι θέλει να μου πει, και ούτε θεωρώ τον λόγο του πειστικό όταν δεν έχει να πει τίποτα καλό για κάποιον. Το να καταγγέλλουμε τους παντας και τα πάντα όλοι μπορούμε να το κάνουμε, δεν χρειάζεται να έχουμε την φιλοσοφική αντίληψη ενός Γιανναρά. Τα λέω αυτά με πόνο καρδιάς, και ελπίζω να κάνω λάθος.

  • loyal subject avatar
   loyal subject @ Agrofylakas 01/08/2013 22:34:56

   Oloi osoi aneferes einai istorika apodedeigmeno oti xarakthrizontai apo thn 'orologia' pou xrhsimopoiousan..
   (sorry gia ta grenglish, periorismos tou terminal pou vriskomai)

 26. popaia avatar
  popaia 29/07/2013 16:51:14

  Πόσο δίκιο έχεις ΗΛΕΚΤΡΑ! Αλλά φαίνεται πως αυτά είναι πολύ ψιλά γράμματα ακόμα και για σοφολογιότατους....
  Μακάρι κύριε Σαμαρά να μην αρέσετε σε θαυμαστές του Τσίπρα! Και μόνο του Τσίπρα ή και του...Αλέκου Παπαδόπουλου; Εκεί πια έδωσα ρέστα. Όταν διάβασα το άρθρο με τίτλο "προνομία χωρίς αξιοσύνη" (8-5-011) όπου έβγαζε ανάξιο τον Σαμαρά και πανάξιο τον γελοίο, αρτηριοσκληρωτικό νεοταξίτη, συγνώμη αλλά έχασα πάσαν ιδέα. Και ιδίως που... συμπτωματικά μόλις τον είχε προβάλλει ο Αλέξης στην εκπομπή του! Ε όχι. Να προσέχουν τις συμπτώσεις οι κολοσσοί του πνεύματος. Γιατί και παλιότερα όταν μαινόταν ο πόλεμος εξόντωσης κατά του μακαρίτη του Χριστόδουλου, δεν έχανε ευκαιρία να μην τον θάψει, συμφωνώντας όλως τυχαίως πάλι με τους μηντιάρχες και τους σημιτογιωργάκηδες.

  Παρεμπιπτόντως ποιοί κάφροι απειλούν "θα έχετε το τέλος του Καντάφι"; Τόσο άσχετοι; Τί εννοούν; Κυνηγήθηκε ο Καντάφι απ' τον πεινασμένο λαό του ή αντιστάθηκε ηρωϊκά και κατακρεουργήθηκε απ' τους ισλαμοφασίστες μισθοφόρους των δυνάμεων του σκότους;

 27. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/07/2013 16:59:57

  Αφού ο Σαμαράς βρίζει σαν κανονικός άνθρωπος, και ο Αλέξης δεν μας φανερώνει το κρυφό επιτελείο του, ας αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ο Γιανναράς, μαζί με την Ιερά Σύνοδο ως υπουργικό συμβούλιο, για μια μεταβατική φάση, μέχρι να συνέλθουμε και να ψηφίζουμε σωστούς (κατά Γιανναράν) και σεμνούς πολιτικάντηδες, που δεν καπνίζουν, δεν βρίζουν, και ίσως δεν αναπνέουν.

  • Agrofylakas avatar
   Agrofylakas @ Strange Attractor 29/07/2013 17:04:31

   Σαν τα χιονα. Χρονια και ζαμανια.

  • Zame avatar
   Zame @ Strange Attractor 30/07/2013 18:37:06

   xaxaxaa..καλοοο!
   αλλα ενα vs ΣΑΜ - Γιαν. μονον τα αρνητικά θα μπορουσε να φερει ?
   σαφεστατα ανεβαζει επιπεδο..& νομιζω πως το εχουμε αναγκη..ΟΛΟΙ.

 28. Aggelos avatar
  Aggelos 29/07/2013 17:10:34

  ο γιαναρας ειχε μυαλο,,αλλα ειναι γκρινιαρης στραβογερος πια,,χωρις να μπορει να δει το μελλον μονο να γκρινιαζει που δεν γυριζουν τα παλια..

  δεν βλεπει μπροστα,,μονο γκρινιαζει,,οχι χρησιμος πια..

 29. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 29/07/2013 17:12:36

  Το συγκεκριμένο κείμενο , όπως το παραθέτει ο αρθρογράφος , αποπνέει την στρυφνότητα με την οποία μιλούν και γράφουν οι άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας, τους οποίους το πάθος και οι δυνάμεις , τους έχουν , προ πολλού, εγκαταλείψει. Κατά τη γνώμη μου , κυρίως οι άνθρωποι με τη μόρφωση του κ. Γιανναρά , θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί στο τι γράφουν και που το γράφουν , αν δε θέλουν να τύχουν κριτικής, από την οποία και αυτή η ίδια η πορεία τους , φανεί αδύναμη να τους προστατέψει.

 30. Capablanca avatar
  Capablanca 29/07/2013 18:09:16

  Ο πραγματικος στοχαστης δεν εχει αναγκη απο φιοριτουρες στον λογο του. Ο κ. Γιανναρας συντασσει τα κειμενα του με τετοιο τροπο ωστε να φανταζουν δυσκολα στους αδαεις και να εντυπωσιαζει. Τιποτε το καινουργιο και που να μενει στον χρονο δεν εχει παρουσιασει. Και οσοι δεν τον γνωριζουν, ας ψαξουν στο Διαδικτυο. Θα βρουν βιντεο απο συζητησεις τις οποιες διευθυνει και ας βγαλουν τα συμπερασματα τους.
  Που και που πεταει και κανενα πυροτεχνημα για να συντηρει την λεζαντα του. Μα οταν τελειωσει το πυροτεχνημα δεν μενει παρα κενος αερας και λιγη μουντζουρα.

  • Aggelos avatar
   Aggelos @ Capablanca 29/07/2013 20:08:17

   αλλα ολοι οι κουλτουριαρηδεςκαθηγηταδες αν δεν πουλησουν μουρη και δεν πουν τα απλα πολυπλοκα πως θα εντυπωσιασουν?

   αυτο πουλαει ,,να μην σε καταλαβαινουν,,τοτε εισαι συμαντικος,,να μιλαςμεορολογιες ξενες με αγνωστες λεξεις,,

   εκει φτασαμε..

   πραγματικα φωτισμενους ανθρωπους δεν βλεπω..μονο δηθεν.

  • Νέστωρ avatar
   Νέστωρ @ Capablanca 29/07/2013 20:40:52

   Όσοι δεν γνωρίζουν τον Γιανναρά καλά θα ήταν να ρίξουν μια ματιά στη βιβλιογραφία του που έχει πάνω από 50 τίτλους και να αφήσουν κατά μέρος το youtube. Ας είμαστε και λίγο σεμνοί στις κριτικές μας.

   • antinewsistas avatar
    antinewsistas @ Νέστωρ 29/07/2013 20:53:16

    Μπήκα σε κόπο Νέστορα,αλλά δυστυχώς δεν είναι μονάχα τα βιβλία. Στα παρακάτω θα δεις την εμπάθεια που βγάζει για το Σαμαρά.Σταχυολογώ αποσπάσματα του κ. Γιανναρά απ τις επιφυλλίδες της Καθημερινής, για να ξέρουμε τι έγραφε πριν και μετά τις εκλογές.

    Oμως, ο κ. Σαμαράς ούτε αντιλαμβάνεται ούτε και μπορεί να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία. «Mία από τα ίδια», απολύτως καμιά διαφοροποίηση από τον σάπιο και αδρανή κομματικό πολτό που του κληροδότησε Kαραμανλής ο βραχύς. 30-04-11
    Ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να ασχολείται με διλήμματα του τύπου: να καταγγείλει ή όχι την «απογραφή» Αλογοσκούφη, να δικαιολογηθεί ή όχι για την επιλογή Κικίλια. Ως εκεί φτάνει, είναι φανερό. Το «διαφορετικό» δεν μπορούμε να το περιμένουμε από τον κ. Σαμαρά.
    08-05-11

    Aλλά η N. Δ. διψάει εξουσία, έστω και με τίμημα τη χρεοκοπία ή και την αιματηρή καταστροφή. Δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και την πατρίδα. 02-07-11
    Δικαιώνεται ο κ. Σαμαράς που επιβράβευσε ως «τομεάρχες» τα πιο ανυπόληπτα αποφόρια του πολιτικού και κοινωνικού βίου – οι δημοσκοπήσεις του επιτρέπουν να κατέβει στις εκλογές με τέτοιας υποστάθμης «επιτελείο».Bιάστηκαν όσοι πίστεψαν ότι με τον ολίγιστο «Γιωργάκη» φτάσαμε στον πάτο της συμφοράς. 24-07-11
    H ώς τώρα αρχηγική πολιτική του κ. Σαμαρά στη N. Δ. έχει αποδείξει ότι η συντεχνιακή συνοχή τον ενδιαφέρει περισσότερο από τη σωτηρία της πατρίδας του. Bαρύς ο λόγος, αλλά βεβαιωμένος από την εκτεθειμένη σε κοινή θέα συμπεριφορά του. «Γιωργάκης» και «Αντωνάκης», οι σπιθαμιαίοι, χαμαιβάμονες και χαμαίζηλοι της πολιτικής, είναι οι συμβολικές φιγούρες που θα σηματοδοτήσουν ανεξάλειπτα στην Ιστορία την καταστροφή του ελλαδικού κρατιδίου 02-10-11
    Δεν έχει το ηγετικό χάρισμα να διαβλέψει το καινούργιο: Ποια γοητεία ακαταμάχητη θα ασκούσε ένα ριζικά διαφορετικό είδος πολιτικού λόγου. Γυμνού από κάθε στόμφο, παραιτημένου από την ένταση του δήθεν πάθους. Πολιτικός λόγος δημόσιος, με την απλότητα και προσήνεια του ιδιωτικού. Oπως κουβεντιάζουν οι άνθρωποι όταν τους ενδιαφέρει αυτό που έχουν να πουν και όχι οι εντυπώσεις που θα προκαλέσουν. Kυρίως, με την ταπεινότητα να ομολογούν και να αναλύουν τα σφάλματά τους, τις αποτυχίες τους. Eπιμένοντας σε στόχους που αξίζουν να τους παλέψει μια κοινωνία, με τόλμη, πείσμα και θυσίες.
    Mπορεί και ο A. Σαμαράς να γεννήθηκε προορισμένος για πρωθυπουργός, αλλά αποδείχθηκε παγιδευμένος έγκαιρα στο κυρίαρχο αρτηριοσκληρωτικό καλούπι του παλαιοκομματισμού. Δεν υπάρχουν ερείσματα για να ελπίσουμε κάτι καινούργιο από τον A. Σαμαρά. 18-03-12
    Tο ένστικτο αυτοάμυνας μάς απαγορεύει να ψηφίσουμε τον κ. Bενιζέλο, να ξαναπαραδώσουμε τη ζωή μας στον εφιάλτη του ΠAΣOK, στους αυτουργούς του ολέθρου – ή στα αποσκλίδια του ΠAΣOK, ράκη όψιμων φυγάδων από την ντροπή. Tα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τη N.Δ., με το επιπλέον υστέρημα ότι ο κ. Σαμαράς υποψιάζεται λιγότερο και από τον κ. Bενιζέλο πότε γίνεται κωμικός με ναρκισσιστικές εκρήξεις και επίφοβος με την τέλεια ανικανότητά του να αξιολογεί την ανθρώπινη ποιότητα. 22-04-12
    O, τι πιο αποτροπιαστικό σε ανευθυνότητα, εγωλαγνεία και καιροσκοπισμό έχει να επιδείξει η ιστορία εκατόν ογδόντα χρόνων κρατικού βίου, το ενσάρκωσαν στην προεκλογική αυτή περίοδο οι φιγούρες: Eυάγγελος Bενιζέλος και Aντώνης Σαμαράς. Aπορεί κανείς για τον ολοσχερή πολιτικό αυτεξευτελισμό τους και για το δραματικό ανθρώπινο κατάντημα… Kαι από την άλλη το θέαμα του A. Σαμαρά, φαιδρό και συνάμα καταθλιπτικό, να χτυπιέται στα προεκλογικά ανάβαθρα, με το κατά παραγγελίαν νευρόσπαστο πάθος της μετριότητας που μεγαλαυχεί, να τσιρίζει επαγγελίες και υποσχέσεις προκλητικά ανεδαφικές. Ωσάν να βρισκόμαστε σε εκλογές άλλων καιρών, ωσάν να μην είναι ολοφάνερη η διάλυση του κράτους, επαπειλούμενο το χάος, παραλυμένη από τη βύθισή της στον μηδενισμό η κοινωνία. Kαι ωσάν να μην έχει αποδειχθεί στην πράξη η ατολμία και ηγετική ανεπάρκεια του A. Σαμαρά. 06-05-12
    Oλα αυτά για τον εγγονό της Πηνελόπης Δέλτα είναι Kινέζικα, γι’ αυτό πασχίζει και κόπτεται ο θλιβερός να συσπειρώσει στο ιστορικά τελειωμένο κόμμα της N.Δ. την «Kεντροδεξιά»! Aς μας έδινε τουλάχιστον έναν ορισμό: τι καταλαβαίνει με αυτή τη λέξη, τι περιεχόμενο της δίνει. Tο πρόβλημα της N.Δ., που ο κ. Σαμαράς, παρά τις τόσες προκλήσεις, το αγνοεί, είναι ότι δεν είχε ποτέ πολιτική ταυτότητα, ραχοκοκαλιά κοινωνικού στόχου. 20-05-12
    Tο εγχείρημα της συγκυβέρνησης, και μάλιστα με πρωθυπουργό τον προκλητικά ασόβαρο κ. Σαμαρά, δεν μπορεί να επιβιώσει πέρα από ελάχιστους μήνες. 24-06-12
    H σύνθεση της κυβέρνησης απέδειξε κυρίως τον κ. Σαμαρά αυτό που, δύο χρόνια τώρα, προμήνυε η συμπεριφορά του: Aκόμα και μπροστά στον ίλιγγο της αβύσσου, του ιστορικού αφανισμού της πατρίδας του, φτηνοκομματάρχης. O κ. Σαμαράς έφτασε στην πρωθυπουργία που διακαώς ορεγόταν. Kαι λοιπόν; Στην Iστορία θα μείνει με το στίγμα και αυτός της ντροπής: Προέταξε μικροκομματικές αθλιότητες, την ώρα που η πατρίδα του κατρακυλούσε στην άβυσσο. 01-07-12
    Tο αηδιαστικό κατακάθι του παλαιοκομματισμού, η κυβέρνηση Σαμαρά, Παναγιωτόπουλου, Λυκουρέντζου, Bρούτση, Tσαυτάρη και Σία είναι εξόφθαλμα ανίκανη, όχι να διαχειριστεί, αλλά έστω να καταλάβει τη συντελεσμένη καταστροφή. Aδύνατο να λειτουργήσει πολιτικά. 15-07-12

    • Νέστωρ avatar
     Νέστωρ @ antinewsistas 30/07/2013 12:10:47

     Πολύ ωραία φίλε μου. Δεν μένει παρά να περιμένουμε. Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Νέστωρ 29/07/2013 21:17:46

    Υπάρχει και η γεροντική άνοια όμως....

    • _Mara_ avatar
     _Mara_ @ Strange Attractor 29/07/2013 21:27:07

     Silver alert....

    • Όλα ή τίποτε avatar
     Όλα ή τίποτε @ Strange Attractor 29/07/2013 22:02:39

     Μακάρι να λειτουργείτε στο 1/10 της διαύγειάς του όταν θα είσαστε στην ηλικία του. Όταν λείπουν τα επιχειρήματα, περισσεύουν οι ανόητες κατηγορίες που προσβάλλουν μόνον αυτούς που τις ψελλίζουν.

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Νέστωρ 29/07/2013 21:57:21

    Ουκ εν τω πολλώ τω ευ, αγαπητε Νέστορα. Σαν καθηγητης ειναι καλος. Σαν στοχαστης ειναι λιγος.
    Και το βιντεο δειχνει τον ανθρωπο...

 31. dem avatar
  dem 29/07/2013 19:23:45

  O k. Γιανναράς έχει κατά καιρούς, όπως καλά γνωρίζετε, περιλάβει το πολιτικό σύστημα συλλήβδην. Τι σας κάνει να πιστεύετε οτι θα του ξέφευγε ο κ. Σαμαράς;

  • Μπλακ Κουήν avatar
   Μπλακ Κουήν @ dem 29/07/2013 21:46:14

   Και γιατί να του ξεφύγει άλλωστε; Ο καθένας δικαιούται να κάνει κριτική, ακόμα και άδικη.

 32. Aggelos avatar
  Aggelos 29/07/2013 19:25:54

  λυση δεν δινει

  απο γκρινια εχουμε μπολικη..ελπιδαψαχνουμε..

  οχι αλλη γκρινια..

  • αρχιμηδης211 avatar
   αρχιμηδης211 @ Aggelos 29/07/2013 22:49:23

   Νομίζω προτείνει ξεκάθαρα τη λύση Τσίπρα ασχέτως αν μας αρέσε ή οχι και αυτό είναι πολύ έντιμο εκ μέρους του αν και δεν ήταν υποχρεωμένος...

 33. τάσος avatar
  τάσος 29/07/2013 19:56:10

  Faust Complex: http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Faust+Complex

  όχι άλλο γιανναρά.

 34. Κωνσταντίνος Λάσκαρης avatar
  Κωνσταντίνος Λάσκαρης 29/07/2013 19:57:14

  Η Ελλάδα της Ποιότητας...η Ελλάδα της Ευγένειας...του Λεβέντικου...η συνέχεια της "Βυζαντινής" (αν και δεν μ' αρέσει ο όρος) μεγαλοπρέπειας....ὅ,τι πολυτίμητον τζιβαϊρικὸν ἔχομεν...αυτή την Ελλάδα θέλουμε ή την Ελλάδα γιαλαντζί ? Τολμά ο καθηγητής (περίμενα από καιρό την θέση του κ. Γιανναρά επί του θέματος) και στηλιτεύει την κατάντια...εκείνη της "έσχατης ποιοτικής υποστάθμης". Δεν έγινε μία φορά...αλλά επανειλημμένως !!! Άλλοτε από τον Πρόεδρο της Βουλής...άλλοτε από εκπροσώπους του Κοινοβουλίου (τι να πρωτοθυμηθούμε)...και τώρα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Δεν είμαστε αγέλη...όχι πρόβατα...άλλα ένα έθνος με μακραίωνη παρουσία...με ιστορία γεμάτη θησαυρό...και ο μπροστάρης μαςθα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ευθύνη για το τι εκπροσωπεί. Κάποιοι είναι περήφανοι που ο πρωθυπουργός εμφανίζεται σαν τσομπάνης...αλλά εμένα προσωπικά ...μου προκαλεί θλίψη. Αφού απώλεσε (ο τσομπανης) την κοινωνική νομιμοποίηση...έρχεται να ευτελίσει την αξιοπρέπεια του. Όσον αφορά τον κ. Τσίπρα (του περιβόητου σΦυριζα)...ο καθηγητής απλώς επισημαίνει τι πρόκειται να πάθει αν δεν λάβει υπόψη το τι εστι να είσαι πρωθυπουργός μιας χώρας με μια Ιστορία γεμάτη Αξιοπρέπεια, Ευγένεια και Αρχοντιά. Αν δεν τα λάβεις υπόψη η κοινωνία θα σε εμμέσει !!

 35. christof avatar
  christof 29/07/2013 20:17:53

  Ο μεγαλος Γιανναρας που τα εργα του, φιλοσοφικα και θεολογικα, ειναι σημεια αναφορας για μελετητες, ατυχησε τον τελευταιο χρονο με τις κρισεις του και τα σχολια του για τον πρωθυπουργο.Πιθανον ξεχνα οτι η κυβερνηση τρικοματικη και τωρα δικομματικη εχει να διαχειριστει ενα κρατος πτωχευμενο, σοβιετικου τυπου δομημενο .Για το καταντημα της Ελλαδας μεχρι τωρα εφταιγε ο Κοραης τωρα ο Σαμαρας.

 36. kwstas avatar
  kwstas 29/07/2013 21:23:25

  Αν δεν κάνω λάθος, ο πολύς κ. Γιανναράς προ δεκαπενταετίας είχε γράψει κάποιο αυτοβιογραφικό κείμενο.Εκεί, λίγο-πολύ έλεγε ότι αυτός και κάποιοι ακόμα καθηγητηράδες είχαν προωθηθεί στην πανεπιστημιακή τους καρριέρα από εκκλησιαστικά/παραεκκλησιαστικά κυκλώματα. Αν έλεγε αλήθεια είναι ανήθικο να παριστάνει τον τιμητή των πάντων. Αν πάλι ψευδόταν είναι απλός ψεύτης.

  • Νέστωρ avatar
   Νέστωρ @ kwstas 30/07/2013 12:01:26

   Δεν θα σχολιάσω τη φρασεολογία σου, θα σου πώ όμως ότι οι πιο φανατικοί εχθροί του Γιανναρά προέρχονται από τους εκκλησιαστικούς και (κυρίως) τους παραεκκλησιαστικούς κύκλους. Το γιατί θα το βρεις, μεταξύ άλλων και στο "Ορθοδοξία και Δύση στη Νεώτερη Ελλάδα". Και επαναλαμβάνω: Λίγη σεμνότητα στα σχόλιά μας δεν βλάπτει.

 37. Κ.Π. avatar
  Κ.Π. 29/07/2013 22:39:17

  Ειλικρινά, δεν είδα το video με την αντίδραση του κ. Σαμαρά, ούτως ώστε να εκφράσω κάποια άποψη επ' αυτού. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η όλη αυτή έκτακτη επικαιρότητα για την αναγγελία της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από τα χείλη του Πρωθυπουργού μιας χώρας ήταν, επιεικώς, επικοινωνιακά άστοχη.

 38. Ανδρεας45 avatar
  Ανδρεας45 30/07/2013 02:14:51

  Οταν ημουν παιδι, στο χωριο μου ειχαμε μια κατσικα που οταν την αρμεγαμε εβγαζε 4 εως 5 κιλα γαλα.Κατα την διαρκεια του αρμεγματος καποιος επρεπε να κρατει γερα την κατσαρολα γιατι η κατσικα κλωτσουσε δυνατα και τις περισσοτερες φορες εχυνε το γαλα.Επισης κατα την διαρκεια του αρμεγματος εκανε τα κακα της και αν δεν ειχε το μυαλο του ο κρατων την κατσαρολα επεφταν μεσα.Ο πατερας ειδε και αποειδε με το καιρο οτι η κατσικα δεν εβαζε μυαλο και την εσφαξε.Τι θελω να πω; Ο κ.Γιανναρας οπως γραφεις ειναι καλος αλλα μοιαζει τις κατσικας μας.Το υπολοιπο του σχολειου μου μπορει να το συμπληρωση ο καθενας οπως του αρεσει.

 39. Απορών avatar
  Απορών 30/07/2013 02:18:35

  Θα συμφωνήσω με τη διάκριση του Γιανναρά ως θεολόγου και φιλοσόφου και του Γιανναρά ως πολιτικού σχολιαστή: Το θεολογικό / φιλοσοφικό του έργο είναι πάρα πολύ σημαντικό, θεωρώ ότι αν ήταν γραμμένο στην αγγλική γλώσσα θα είχε επηρεάσει βαθιά ακόμα και τη Δύση.
  Ωστόσο, ως πολιτικός σχολιαστής έχει ένα πρόβλημα: το εντοπίζω στο μανιχαϊστικό δίπολο που έχει αναπτύξει: ατομοκεντρική Δύση / κοινωνιοκεντρικός ελληνισμός. Αυτό το δίπολο είναι τελείως λανθασμένο και παραπλανητικό γιατί υποβιβάζει την εξατομίκευση αντιμετωπίζοντάς τη ως ένα βαρβαρικό προϊόν ενώ πρόκειται απλά για ένα απαραίτητο στάδιο κάθε πολιτισμικής ανέλιξης και μάλιστα απαραίτητη προϋπόθεση ενός προσωποκεντρικού πολιτισμού: σαφώς και η βαρβαρική φεουδαρχική Δύση δεν ήταν ατομοκεντρική, σαφώς και η Κίνα δεν είναι ατομοκεντρική και σαφώς η κλασική αρχαία Ελλάδα είχε έντονα ατομοκεντρικά στοιχεία: πόθεν λοιπόν "ατομοκεντρικοί οι βάρβαροι κοινωνιοκεντρικοί εμείς"; Το δίπολο αυτό του Γιανναρά ταυτίζει τους προσωποκεντρικούς πολιτισμούς, ή αλλιώς τον κοινοτισμό, με τον κολλεκτιβισμό και για αυτό είναι λανθασμένο: ο κοινοτισμός απαιτεί ολοκληρωμένη εξατομίκευση, πρόκειται για ένα επόμενο στάδιο πολιτισμικής ανέλιξης, δεν είναι δυνατόν να τον τσουβαλιάζεις ως "κοινωνιοκεντρισμό" μαζί με τον κολλεκτιβισμό από τον οποίον η Δύση ξέφυγε μόλις το 18ο αιώνα και ακόμα και στον 20ο είχε κολλεκτιβιστικές υποστροφές όπως ο φασισμός / ναζισμός και ο κομμουνισμός!
  Το αποτέλεσμα είναι να ρέπει ασυνείδητα προς οτιδήποτε αντιστρέφεται τον ατομοκεντρισμό και αυτό μπορεί να είναι από τον Τσίπρα μέχρι ... μην πω περισσότερα: τον σώζει μόνο το γεγονός ότι είναι νουνεχής και δεν μπερδεύει τον εαυτό του, μάλιστα σε έργα του είναι εμφανής η απέχθειά του τόσο για τον εθνικισμό, το φασισμό, το ναζισμό όσο και για τον κομμουνισμό.
  Μπορεί όμως με τα λεγόμενά του να μπερδέψει πολύ εύκολα τους αναγνώστες του, ιδιαιτέρως αυτούς που τον γνωρίζουν μόνο ως πολιτικό σχολιαστή και από το... youtube και που δεν έχουν διαβάσει το θεολογικό / φιλοσοφικό του έργο. Ως προς αυτό θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερως σήμερα που οι καιροί είναι πονηροί... Ελπίζω ο κ. Μητραλέξης να του μεταφέρει την ένστασή μου!

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Απορών 30/07/2013 09:52:11

   Μην υποτιματε το βιντεο, αγαπητε Απορωντα, γιατι φανερωνει τον ανθρωπο οπως δεν μπορει να τον φανερωσει η αιθουσα διδασκαλιας, η αιθουσα διαλεξεων η το αμφιθεατρο.
   Μην ανησυχειτε για την φημη του κ. Γιανναρα στο εξωτερικο. Ειναι γνωστος εκει που "μετραει". Στους ειδικους. Στους θεολογους (κυριως) και στους φιλοσοφους (λιγωτερο) de métier. Αυτο ειναι ολο. Και αυτοι συγκρατουν μονο την προσπαθεια του να "συνδεσει" την θεολογια του Lossky με την φιλοσοφια του Heidegger. Ισως και τα οσα λεει για την "ουσια" και την "παρουσια". Ο ιδιος ισως να νομιζει οτι ειναι κατι σαν τον Lossky και τον Heidegger ταυτοχρονα. Δυστυχως δεν ειναι ουτε Lossky ουτε Heidegger.
   Δεν σχολιαζω τον πολιτικο σχολιαστη. Ουτε τον καθηγητη. Σαν καθηγητης ειναι καλος. Σχολιαζω τον θεολογο/φιλοσοφο de métier που πιστεψε (η εκανε τους αλλους να πιστευουν) οτι ειναι στοχαστης η και κατι "υψηλoτερο".

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Zugzwang 30/07/2013 14:08:24

    Αγαπητε Απορωντα, εχω μια απορια. Γιατι θεωρειτε οτι το "ο θανατος σου ειναι η ζωη μου" ειναι προοδευτικο και το "αγαπατε αλληλους" ειναι οπισθοδρομικο;

    • Απορών avatar
     Απορών @ Zugzwang 30/07/2013 19:20:30

     Υποθέτω ότι με το "ο θάνατός σου η ζωή μου" αναφέρεστε στον ατομοκεντρισμό ενώ με το "αγαπάτε αλλήλους" στον κολεκτιβισμό. Ε λοιπόν, εκεί έγκειται η διαφωνία μας (υποθέτω): ο Χριστός είπε "αγαπάτε αλλήλους" δεν είπε "δεν χρειάζεται να αγαπάτε αλλήλους γιατί έχουμε το κράτος το οποίο μπορεί να επιβάλει την ισότητα". Για το "αγαπάτε αλλήλους" η ολοκλήρωση της εξατομίκευσης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, κάθε άνθρωπος μπορεί να αγαπήσει αλλήλους μόνο εφόσον είναι ελεύθερος να το κάνει και δεν του επιβάλλεται εξωτερικά και αυτό είναι που διαφεύγει στους κρατιστές κάθε απόχρωσης... Δεν ξέρω αν γίνομαι σαφής ή θα πρέπει να επεκταθώ περισσότερο...

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Απορών 31/07/2013 09:02:45

      Οι πρωτες χριστιανικες κοινοτητες ηταν απολυτα κολεκτιβιστικες. Αυτο κρατησε πολλα χρονια. Και σημερα ακομα διαφορες μοναστικες κοινοτητες ειναι κολεκτιβιστικες.

     • Απορών avatar
      Απορών @ Zugzwang 31/07/2013 12:22:54

      Κάνετε λάθος, σε καμμία περίπτωση δεν ήταν κολλεκτιβιστικές οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες και οι μοναστικές. Ο κολλεκτιβισμός προϋποθέτει την ανελευθερία και την διαχωρισμένη εξουσία χωρίς εξατομίκευση.
      Στις πρώτες χριστιανικές κοινότητες καθώς και στις μοναστικές, ο κάθε ένας προσέρχεται με τη θέλησή του "όστις θέλει οπίσω μου ελθεί" και άρα σε αυτές δεν υπάρχει ίχνος κολλεκτιβισμού ούτε διαχωρισμένη εξουσία.
      Προφανώς χρησιμοποιούμε διαφορετικά τους όρους και χανόμαστε στη μετάφραση...

   • Απορών avatar
    Απορών @ Zugzwang 30/07/2013 19:14:40

    Δεν θα μπορούσα να "καθαρίσω" με το Γιανναρά με τόσο εύκολο τρόπο...

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Απορών 31/07/2013 09:04:28

     Ο Σοπενχαουερ, ο Νιτσε και αλλοι εχουν "καθαρισει" με πανεπιστημιακους τυπου Γιανναρα.

  • Nik avatar
   Nik @ Απορών 30/07/2013 11:04:30

   Τον ίδιο ακριβώς προβληματισμό έχω και εγώ με την κοινωνική θεώρηση του Γιανναρά.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Απορών 30/07/2013 12:37:39

   Μια "διασταύρωση" με τους Αγγλοσάξωνες κοινοτιστές (Communitarians), θα μπορούσε να κάνει πολύ παραγωγικό και ακόμη πιό ενδιαφέρον από ότι ήδη είναι, το έργο του Χ. Γιανναρά.
   Αναφέρομαι κυρίως στο έργο των Αμερικανών Alasdair MacIntyre (π.χ. After Virtue), Michael Walzer (Spheres of Justice), Michael Sandel (Liberalism and the Limits of Justice), του Καναδού Charles Taylor (Sources of the Self, υπάρχει σε Ελληνική μεταφραση ως "Πηγές του Εαυτού"). Αλλά και στις φιλοσοφικές ρίζες τους: Τον Γερμανο-Εβραιο-Αμερικανό Amitai Etzioni, κατά κόσμον Werner Falk (The limits of privacy), τον Γάλλο περσοναλιστή Emmanuel Mounier - και τον Emile Durkheim - καθώς και τον Γερμανό κοινωνιολόγο Ferdinand Tönnies.
   Η διασταύρωση αυτή υπάρχει ως σπόρος στο έργο του, αλλά παρέμεινε υπόρρητη, μη ενεργή. Άν είχε προχωρήσει σε έναν ανοιχτό διάλογο μαζί τους, θα μπορούσε να ξεπεράσει το μανιχαιστικό δίπολο και τις Γνωστικιστικές επιρροές που έρχονται από τον Χάιντεγκερ.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Uncle Stgm 30/07/2013 19:12:40

    Πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις... δεν φαίνεται να εμβάθυνε τόσο σε θέματα κοινωνιολογίας ωστόσο...

 40. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 30/07/2013 07:15:38

  To ζήτημα είναι τι ανακάλυψε ο Γιανναράς; Το ζήτημα είναι να τονιστεί η απόκλιση του Ηγετικού Προφίλ του Κου Σαμαρά με τον Κο. Τσίπρα; Στην απάντηση στα ψευτοδιλήμματα Τσίπρας-Σαμαράς, ή Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο; εντοπίζεται η πολιτική πρόταση στην δοκιμαζόμενη Ελληνική Κοινωνία της υπο μετεξέλιξη (;) Ν.Δ.; Το άν και που υπερέχει ο Κος Σαμαράς είναι η απάντηση στην αναγκαιότητα διασφάλισης της φερεγγυότητας της Ελλάδας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα; ή στον υπερκερασμό της διττής κρίσης χρέους; Μήπως στα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας; μήπως στο ότι η Ευρώπη διαβλέπει στο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α. κίνδυνο για την πολιτική σταθερότητα της χώρας μας;

  Το να προβάλλεται το μέγεθος του Πολιτικού Ηγέτη ως αιχμή του δόρατος της παρουσίας ενός πολιτικού και ιδεολογικού ρεύματος παράγει ωφελήματα σε βραχύ χρονικό διάστημα καθίσταται στρατηγικό μειονέκτημα σε βάθος χρόνου.Οι λογικές συμπαράταξης, συμπαράστασης, προχώρα Πρόεδρε και εμείς μαζί σου Λογικές Ήττας

  Μέχρι σήμερα αναλωθήκατε στην καταγραφή την ώρα που αποτελεί αναγκαιότητα η εκπόνηση ενός σχεδίου ανασύνταξης που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τη θέση σας στο πολιτικό σκηνικό,

  Απαιτείται επ'αυτού συνέπεια λόγου και πράξης και τούτο γιατί ο λαϊκισμός μπορεί να συγκινεί και να προσδίδει ευκαιριακά οφέλη όμως σε βάθος χρόνου σε οδηγεί στο τέλμα και την αφερεγγυότητα υπονομεύοντας την όποια αξιοπιστία φέρει η παρουσία σου στο πολιτικό σκηνικό. Τα οξύτατα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που σήμερα βιώνει η Ελληνική Κοινωνία δεν επιτρέπουν ασάφειες σε κανένα επίπεδο.Η Σοβαρότητα των καταστάσεων επιβάλλει την ολική ρήξη σε επίπεδο λογικών, προσώπων και ιδεών με τα όποια υπολείμματα κουβαλεί το πολιτικό χτές.

 41. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 30/07/2013 10:11:16

  Απο τη σκοπιά του πρακτικού υπηρέτη των πολιτών και του τόπου, σε εποχές κρίσεων δεν υπάρχει άλλη λύση, πέραν του ορθολογικού-ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού.
  Δει δε ψυχραιμίας και φλέγματος, αυτό άς μη το ξεχνούν και οι πολιτικοί και οι κριτικοί τους: Η οργή και η σύγχυση είναι κακοί σύμβουλοι...
  (....κάτι μεταξύ Αριστοτέλη και Κομφούκιου...)

 42. Agrofylakas avatar
  Agrofylakas 30/07/2013 14:00:26

  Ασχολιόμαστε με τρίχες!
  Ο Lynton Johnson had openly said (about A. Papandreou): Tell those bastards (The Military Dictators in Athens) to let that son of a bitch (Andreas) loose.
  Ο Αντρέας παντρεύτηκε το 'παιδάκι του'.
  Μια νέα κοπέλα είπε on air: Για την Ελλάδα, ρε γ*μ*το. Κάτι εντελώς απαράδεκτο για εκείνη την εποχή.
  Ο Εθνάρχης κατέβαζε χριστοπαναγιες, σχεδόν κάθε μέρα.
  Ο Σημίτης στο Θάλαμο επιχειρήσεων είπε στον Αρχηγό Αεροπορίας: Δεν σου είπα να βάλεις φρουρά και στα δυο Ίμια ρε μ*λ*κα.
  Ο Πάγκαλος είχε πει σε ένα δημοσιογράφο στα σκαλοπάτια της βουλής (στο μικρόφωνο): Δεν γ*μ*εσαι και εσύ πρωί-πρωί
  Ο Χαλβατζής είχε πει σε συνομιλητή του στην τηλεόραση: Μην μου γ*μ*ς την κουβέντα.
  Πολλά από αυτά είναι στο YouTube.
  Και η ιστορία συνεχίζεται.
  Τουλάχιστον ο Σαμαράς έβρισε τον εαυτό του, δεν έβρισε κανέναν άλλο, και μάλιστα off the record.
  Για τον Γιανναρά έχω ανάμεικτα αισθήματα. Έχει πνευματικό βάθος, από ότι μπορώ να κρίνω, και είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να διαβάσω κάθε πρόταση του 2-3 φορές και να κάνω ετυμολογική ανάλυση σε κάθε λέξη που χρησιμοποιεί για να μαντέψω τι θέλει να μου πει, και ούτε θεωρώ τον λόγο του πειστικό όταν δεν έχει να πει τίποτα καλό για κάποιον. Το να καταγγέλλουμε τους παντας και τα πάντα όλοι μπορούμε να το κάνουμε, δεν χρειάζεται να έχουμε την φιλοσοφική αντίληψη ενός Γιανναρά. Τα λέω αυτά με πόνο καρδιάς, και ελπίζω να κάνω λάθος.

  • Νέστωρ avatar
   Νέστωρ @ Agrofylakas 30/07/2013 15:41:23

   Καλά...τα πρόσωπα του παραδείγματός σου είναι ένα προς ένα (και ο "εθνάρχης" μαζί). Ειδικά αυτό που είπε ο Σημίτης στον Αρχηγό της Αεροπορίας (αν το είπε) δείχνει πόσο άσχετος μ...ς ήταν ο ίδιος.

   Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αυτό που είπε ο Γιανναράς εδώ και πολύ καιρό το γνωρίζουμε όλοι μας αλλά δεν τολμούμε να το παραδεχτούμε: Ο ελληνισμός είναι ιστορικά τελειωμένος. Το ελλαδικό κρατικό μόρφωμα πνέει τα λοίσθια. Εμείς σφυράμε αδιάφορα. Με την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή πρακτικά εκμηδενισμένη, με περισσότερο από το 50% του πληθυσμού συγκεντρωμένο σε δυο αστικά κέντρα και τους μισούς να προσπαθούν να πουλήσουν υπηρεσίες στους άλλους μισούς πιστεύουμε ότι με τη μείωση του φπα στην εστίαση θα ανακάμψει (έστω και μερικώς) η οικονομία. Ακόμα και αν νομιμοποιηθούν οι 1.500.000 λαθρομετανάστες και κατευθυνθούν στη γή και τη θάλασσα (θα ήταν μια λύση αυτό) θα υπάρχει πάντα μια καταβόθρα που θα καταπίνει κάθε οικονομικό πλεόνασμα. Μπορεί κάποιος οικονομολόγος να το διαψεύσει αυτό; Σίγουρα ο Σαμαράς είναι ο πιο έντιμος πολιτικός που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή μπορεί όμως κάποιος από εσάς να αντικρούσει το επιχείρημα των χρυσαυγιτών, των συριζαίων και του Γιανναρά ότι ακριβώς αυτοί που ευθύνονται για τον ξεπεσμό και μάλιστα όχι από ανικανότητα αλλά με σκοπιμότητα κομματικού και κατά συνέπεια προσωπικού κέρδους, είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι τωρα σώνουν τη χώρα; Και μη τα φορτώνετε όλα στο πασοκ.

  • τάσος avatar
   τάσος @ Agrofylakas 30/07/2013 21:22:51

   ο νίτσε έχει πει για τους γιανναράδες πως "οι πανεπιστημιακοί καθηγητές θολώνουν τα νερά για να φαίνονται βαθιά".

   όχι άλλο γιανναρά.

 43. τοξο avatar
  τοξο 30/07/2013 18:36:57

  Τα του Σαμαρά είναι καρύδια και βροντάνε,τα του Τσίπρα είναι σύκα και δεν ακούγονται.Δεν θεωρώ σοβαρότητα την χρήση <> επιθέτων δίπλα στο όνομα του ενός και απλή αναφορά του ονόματος του άλλου.

 44. sender avatar
  sender 30/07/2013 23:24:50

  Πνευματικός ναρκισσισμός.

 45. Zame avatar
  Zame 31/07/2013 09:02:16

  με αποδειξη..η χωρις αποδειξη θελεις την εισπραξη?

 46. ΠΕΤΡΟΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ 31/07/2013 09:18:53

  "Καθηγητές τρεις... και εχάθη η Πατρίς" (Όττο Φον Βίσμαρκ)

 47. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 31/07/2013 10:10:29

  Ἡ γνώμη μου γιὰ τὴν φιλοσοφικὴ γονιμότητα τοῦ κατ' ἐξοχὴν ἔργου τοῦ Γιανναρᾶ (δηλαδή, ὄχι τῶν δημοσιογραφικῶν ἄρθρων καὶ τῶν ἐκδοθέντων ἀνθολογημάτων τους) καὶ τὴν ἐνδεχόμενη μελλοντική του διάρκεια στὴν Ἱστορία δὲν εἶναι τῆς παρούσης καί, frankly, δὲν ἔχει καὶ θέση σὲ μιὰ τέτοια συζήτηση. Γιὰ τὴν ἐπιφυλλίδα θὰ πῶ τὸ μικρό μου σχόλιο.

  Εἶναι γνωστὸ τὸ τί κάνει ὁ Γιανναρᾶς στὶς ἐπιφυλλίδες: διατηρεῖ πάντα κάποια πολὺ συγκεκριμένα κριτήρια, τὰ ὁποῖα ἐφαρμόζει χωρὶς «δωράκια» ἢ «συμπάθειες» σὲ κάθε περίπτωση ἄξια σχολιασμοῦ. Γι' αὐτὸ εἶναι πολύτιμος.

  Ἐκ τῶν πραγμάτων, οἱ ἐφημερολόγοι καὶ οἱ ἐφημερογραφοῦντες τοῦ ἔντυπου καὶ τηλεοπτικοῦ τύπου δὲν μποροῦν νὰ συλλάβουν κάτι τέτοιο, γι' αὐτοὺς πάντα κάποιος ἐκφράζει θέση, ποὺ τὸν κατηγοριοποιεῖ σὲ μιὰ ὁμάδα, ὑπὲρ ἢ κατὰ ἑνὸς κόμματος ἢ ἑνὸς ἀρχηγοῦ. Ὅλα εἶναι κόμμα, ὅλα εἶναι πολιτικὰ μετερίζια, δὲν ὐπάρχει προβληματισμὸς ἔξω ἀπὸ αὐτά. Ἐπίκριση σὲ ἕναν σημαίνει στήριξη τοῦ ἄλλου, ἀναπόφευκτα, ἂν δὲν «ταιριάζει» μὲ παλαιότερες τοποθετήσεις τότε εἶναι «κωλοτούμπα». Ἔτσι, γιὰ ὅσους σκέπτονται ἔτσι εἶναι ἀδιάφορο ἂν ΟΙ ΙΔΙΕΣ παραινέσεις ἔχουν ἀπευθυνθεῖ κατὰ καιροὺς καὶ στὸν Σαμαρᾶ καὶ στὸν Τσίπρα: ἡ ἔκφρασή τους σημαίνει στήριξη, «ἀνακάλυψη τοῦ κ. Τσίπρα» κλπ κλπ. ἘΠίσης, ἀδιάφορο ἂν σὲ παρόμοιες ἐπιφυλλίδες ἔχει κονιορτοποιηθεῖ ἡ Ντόρα ὑπὲρ τοῦ Σαμαρᾶ, ἔχουν κάποτε διατυπωθεῖ ἐλπίδες γιὰ τὸ πρόσωπο τοῦ ΑΣ ποὺ πραγματικὰ συγκινοῦν κλπ κλπ. Ὄχι: ὅλα εἶναι κομματικὰ μετερίζια, ἢ μαζί μας ἢ ἐναντίον μας.

  Ἡ προσωπική μου γνώμη γιὰ τὰ «γαλλικα» τοῦ ΑΣ εἶναι ὅτι... πάλι καλὰ ποὺ τοῦ ξεφυγε αὐτὸ τὸ ἀνώδυνο, ἄλλοι θὰ ἔλεγαν ἄλλα κι ἄλλα. Δὲν θὰ πῶ ψέμματα, δὲν μὲ ἐνόχλησε καθόλου. (Ὅμως ἐγὼ μεγάλωσα στὴν Ἑλλάδα τῆς Ἀλλαγῆς, ὅπου κάτι τέτοιο δὲν εἶναι ἀληθινὰ ἀλλόκοτο γιὰ ἕναν πρωθυπουργό. Μεγάλωσα στὴν Ἑλλάδα ὅπου εἶναι «μάγκας» καὶ «ὡραῖος» ὁ μοιχὸς πρωθυπουργὸς ποὺ κατὰ τὴ διάρκεια τῆς πρωθυπουργικῆς θητείας του ἀναλαμβάνει τὴν ξανθιὰ ἀεροσυνοδό ἐνῷ, ὁ ἐνεργείᾳ πρωθυπουργός, βρίσκεται σὲ γάμο. Ἄρα ἡ ἄποψή μου δὲν ἀξίζει μιὰ δυάρα). Στὸν ἀντίποδα βρίσκεται ὁ ἐκπασοκισμὸς τῆς κοινωνίας, ποὺ ΕΠΙΧΑΙΡΕΙ ποὺ ὁ πρωθυπουργὸς εἶναι «ἀνθρώπινος» καὶ σκυλοβρίζει στὸ ἐθνικὸ δίκτυο, μπράβο του κιόλας- αὐτό, παιδιά, εἶναι ἄλλη ἱστορία, τελείως αἰσθητικὴ ΠΑΣΟΚ. Πάντως ἡ ἄποψη ὅτι τὸ «γαμῶ τὸ κεφάλι μου μαλάκα» τοῦ Πρωθυπουργοῦ σὲ Πανελλαδικὴ μετάδοση δὲν ἀξίζει καυστικὸ σχολιασμὸ εἶναι ἀφελής. Ὁ καυστικὸς σχολιασμὸς ἔχει ὅμως ἐδῶ τὸ ἐπιτίμιο τῆς ἀνθρωποφαγίας καὶ τῆς διαβολῆς: κακῶς!


  Κάποιος μίλησε γιὰ τὸ '92. Ἡ θεοείκελη Πατουλίδου ἦταν δρομεύς. Ὁ Σαμαρᾶς εἶναι Πρωθυπουργὸς τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας. Βρεῖτε τὶς διαφορές.

  Πέρα ἀπὸ αὐτά, ὀφείλω νὰ ἐκφράσω τὴν ἀπορία μου γιὰ τὶς ἄγνωστες λέξεις μου: τί σημαίνει «νεο-ὀρθοδοξία»; Ποιό εἶναι τὸ νοηματικὸ περιεχόμενο τῆς λέξης, τὸ σύνολο ποιῶν συγκεκριμένων ἰδεῶν συνοψίζει; Τί σημαίνει τέλος πάντων, χωρὶς ταυτολογίες τύπου "σημαίνει αὐτὰ ποὺ λέει ὁ ΧΓ" ἢ «αὐτὰ ποὺ λέει ὁ ΧΓ καὶ ἄλλοι»; Σημαίνει κάτι, εἶναι σημαῖνον χωρὶς σημαινόμενο, τί τέλος πάντων; Ὑπηρετεῖ ἡ χρήση τοῦ ὅρου τὴν συνεννόησή μας ἢ τὴν συσκότιση τῶν ἰδεῶν; Κι ὅταν λέω «ποιό τὸ περιεχόμενο τοῦ ὅρου», ἐννοῶ φυσικὰ πέρα ἀπὸ τὴ δημοσιογραφικὴ ἀλητεία τοῦ Πρετεντέρη καὶ ἄλλων, ποὺ τὸ '80 ἐφηῦραν αὐτὸν τὸν ὅρο ὡς λοιδωρία, ὡς ἐγχείρημα περιθωριοποίησης, ὡς προπαγάνδα ποὺ χώλαινε ὄχι μόνο σὲ ἀποτελεσματικότητα (νὰ πεῖς, ἔστω βρὲ ἀδελφέ!) ἀλλὰ καὶ σὲ αἰσθητικὴ ἢ σε στοιχειώη εὐφυΐα. Εἶναι τουλάχιστον ἄδικο ἀπέναντι στοὺς ἴδιους μας τοὺς ἑαυτοὺς νὰ ὑποκρινόμαστε ὅτι τὰ προπαγανδιστικὰ μὴ-σημαίνοντα σημαίνουν κάτι, ὁτιδήποτε. Ὅταν ὀνομάζεις ἄσχημα τὰ πράγματα προσθέτεις στὴν δυστυχία τοῦ κόσμου. Φίλε Ἀριστερὲ Ψάλτη, νὰ ἀκοῦς τὸν Καμύ σου ὅταν σοῦ λέγει "mal nommer les choses c'est ajouter au malheur du monde"...

  Τὸ παραπάνω ἄρθρο ἐπιχειρεῖ νὰ εἶναι σεμνό, καὶ αὐτὸ εἶναι πρὸς τιμήν του. Ὅμως οἱ πραγματικοὶ προβληματισμοὶ διαρθρώνονται σὲ «κρίκους», δὲν παρατίθενται ὡς εὔπεπτες κωδικοποιημένες θέσεις/τοποθετήσεις, γι' αὐτὸ ἐνῷ θὰ ἦταν τίμιο νὰ ἀποκόψει κανεὶς ἕνα ἀπόσπασμα ἀπὸ ὁμιλία ἢ συνέντευξη ἑνὸς πολιτικοῦ προσώπου (τοῦ Σαμαρᾶ ἢ τοῦ Τσίπρα π.χ.), δὲν ἰσχύει τὸ ἴδιο γιὰ ἀποσπάσματα out of context ἐκτενῶς διαρθρωμένων προβληματισμῶν. Ὁ Γιανναρᾶς δὲν λέει οὔτε ὅτι πρέπει νὰ αλλάξει ὁ ἐθνικὸς ὕμνος, ὁ προβληματισμὸς ποὺ ἐκτίθεται στὴν ἐπιφυλλίδα εἶναι ἐντελῶς διαφορετικὸς γιὰ ὅποιον δύναται ἢ θέλει νὰ τὸν παρακολουθήσει, οὔτε φυσικὰ ὅτι πρέπει νὰ ὑποταχθεῖ ἠ Ἑλλάδα σὲ μιὰ νεοθωμανικὴ Τουρκία, ὅσο κι ἂν τὸ ἀπ' εὐθείας παράθεμα ἐξαπατᾶ. Τὸ δικό μου πρόβλημα εἶναι ὅτι, σὲ ἀντίθεση μὲ τοὺς σχολιαστές, ὁ ἀνθολογήσας φίλος Α.Ψ. τὰ γνωρίζει αὐτά, μολαταῦτα τεχνουργεῖ τὴν παραπλάνηση πρὸς τέρψιν τῶν μαζῶν. Παράλληλα, ἐνῷ τὸ ἴδιο τὸ ἄρθρο ἐπιχειρεῖ νὰ εἶναι σεμνό, δίνει τὸ σῆμα «φᾶτε τον» στὶς σχολιογραφοῦσες μάζες (οἱ ὁποῖες ἐξωθοῦνται συχνὰ πυκνὰ σὲ κωμικὲς διαπιστώσεις περὶ τοῦ ἐπιφυλλιδογράφου καὶ) οἱ ὁποῖες κάνουν ἀκριβῶς αὐτό. Ἤτοι, γιὰ κάθε ἀνθρωποφαγικὴ διατύπωση ἀπίθανης ὀλιγόνοιας ἢ ἐνίοτε καὶ χυδαιότητας στὰ κομματικῶς ἀφιονισμένα σχόλια, μισὴ ντροπὴ τοῦ σχολιογράφου, μισὴ ντροπὴ τοῦ ἄρθρου.

  Ἄλλος γράφει «μ' αὐτὸ βρῆκε νὰ ἀσχοληθεῖ ὁ ΧΓ; Τόσα καὶ τόσα!» - κανεὶς δὲν ὑποχρεοῦται φυσικὰ νὰ διαβάζει τακτικὰ τὶς ἐπιφ. τοῦ ΧΓ, ἀλλὰ εὐλογημένε δὲν ηξερες δὲν ρώταγες; Εἶναι ἀστεῖα τὰ σχόλια τύπου «ναί, ἀλλὰ γι' ΑΥΤΟ δὲν βρῆκε χρόνο νὰ γράψει!», ὅταν οἱ τακτικοὶ ἀναγνῶστες ἔχουμε βαρεθεῖ νὰ διαβάζουμε γιὰ τὸ ἑκάστοτε «αὐτό».

  Τὸ ἂν ὁ γνωστὸς Γιανναρᾶς (ὄχι... συνωνυμία) γράφει κατ' ἐντολὴν ἢ πρόταση τοῦ ἐπικεφαλῆς τῆς ἐφημερίδας του εἶναι... λογικὸ σφάλμα, ἀνάξιο περαιτέρω σχολιασμοῦ. Εἰδικὰ ἅμα δεῖ κανεὶς τὶς θέσεις τῆς ἐπιφυλλίδας καὶ τῆς ἐφημερίδας σὲ ΜΕΙΖΟΝΑ ζητήματα -χωρὶς δηλαδὴ νὰ λάβουμε κἂν ὑπ' οψιν τὸ ποιός εἶναι ὁ Γιανναρᾶς.

  Σὲ κάθε περίπτωση, ὅσοι ἐνδιαφέρονται νὰ ἰχνηλατήσουν συστηματικώτερα τὴν σκέψη τοῦ Χρήστου Γιανναρᾶ ἢ νὰ συζητήσουν μὲ ἄλλους τὸ πόσο θολοκουλτουριάρης ἀμπελοφιλόσοφος ἄνευ ἀξίας ἢ σημασίας εἶναι, μποροῦν ἀκόμα νὰ κλείσουν θέση γιὰ τὸ συνέδριο πρὸς τιμήν του ποὺ θὰ διεξαχθεῖ στὸ Πανεπιστήμιο τῆς Ὀξφόρδης, στὸ ἀρχαιότατο Edmund’s Hall, στις 2-5 Σεπτεμβρίου ενεστώτος ενιαυτού. "Conference in Honour of Christos Yannaras: Philosophy, Theology, Culture", Oxford, 2 – 5 September 2013. Θὰ παρευρεθοῦν μελετητὲς τοῦ ἔργου του ἀπὸ διάφορες πανεπιστημιακὲς πόλεις τῆς Μ. Βρεττανίας, ἀπὸ τὶς ΗΠΑ, ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα, τὴν Γερμανία, τὸ Παρίσι, τὴν Δανία, τὴν Ρουμανία, τὸν Καναδᾶ κλπ. Ἅμα ἔρθετε, θὰ τὰ ποῦμε ἐκεῖ.

  Γιὰ ὅσους πάλι διαθέτουν attention span ποὺ δὲν ξεπερνᾶ τὶς 2.500 χιλιάδες λέξεις (κάτι ποὺ θὰ ἐπεξηγοῦσε ἐπαρκῶς πολλὰ ἀπὸ τὰ σχόλια ποὺ κατετέθησαν ἐδῶ), παραθέτω μιὰ δική μου ἀνεπαρκῆ καὶ τηλεγραφικὴ σύνοψη τῆς σκέψης τοῦ ΧΓ δημοσιευμένη προσφάτως: http://goo.gl/viu9Cf . Τὰ λάθη της ἂς μὴν βαρύνουν τὸ περιγραφόμενο ἔργο.

  Εὐτυχῶς εἶμαι σὲ νησὶ καὶ δυστυχῶς δὲν θὰ μπορέσω νὰ συνεχίσω τὴν ἐδῶ συζήτηση. Καλὸ καλοκαίρι, εὔχομαι ἀξιοπρέπεια σὲ ὅλους τοὺς σχολιαστές.


  -Σωτ. Μητραλ.
  διδακτορικὸς ἐρευνητὴς ὀντολογίας στὸ Ἰνστιτοῦτο Φιλοσοφίας τῆς Freie Universitaet Berlin
  ὑπότροφος τοῦ γερμανικοῦ κράτους
  (ὑποχρεωτικὴ carte de visite γιὰ τὴν ἐνδεχόμενη ἁρμοδιότητα κρίσης ἑνὸς φιλοσοφικοῦ ἔργου, δεδομένου τοῦ θέματος)

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Σωτ Μητραλ 31/07/2013 16:21:29

   @Σωτ Μητραλ
   De omni re scibili, et quibusdam aliis...

  • Albert avatar
   Albert @ Σωτ Μητραλ 31/07/2013 18:14:51

   Οφείλω να σας συγχαρώ γι' αυτό το σχόλιο, παρότι η οντολογία, η ορθοδοξία και ο κ.Γιανναράς, δεν είναι τα ...φόρτε μου.

 48. Nikos K. avatar
  Nikos K. 31/07/2013 15:10:13

  @“mal nommer les choses c’est ajouter au malheur du monde”…

  Δεν το παίζεις αυτό το γαλλικό και στο πιάνο; μπας και νιώσουμε, τουλάχιστον, τι θες να πεις, αφού δεν είμαστε των "γαλλικών και πιάνου" εμείς;

  ΥΓ. Πες μας έστω και μια αιτία, αγαπητέ, πλην μικροαστικής επιδειξιομανίας, της αναγραφής γαλλικών, ή άλλης γλώσσας, ΧΩΡΙΣ την μετάφρασή της, όταν απευθύνεσαι σε κοινό με μητρική γλώσσα διαφορετική.

  ΥΓ2. Για τον Γιανναρά δίκιο έχεις, αν και η παράθεση πρόσκλησης στο Συνέδριο, μειώνει την αντικειμενικότητα της κριτικής σου.

  ΥΓ3. Περιμένουμε, εναγωνίως, την απάντηση του Αριστερού Ψάλτη στις "μπηχτές" σου...

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Nikos K. 31/07/2013 16:51:16

   Δεν καταλαβατε καλα. Ο κ. Μητραλεξης μας λεει οτι δεν μπορει να συζητησει μαζι μας και οτι εμεις δεν μπορουμε να συζητησουμε μαζι του γιατι δεν εχουμε διδακτορικο φιλοσοφιας, που ειναι απαραιτητη προÜποθεση για να καταλαβουμε τον ιδιο, τον κ. Γιανναρα και τα κρυπτογραφημενα κειμενα τους.
   Η απαντηση αυτη και μονο δειχνει ποσο πολυ μαθητης του κ. Γιανναρα ειναι ο κ. Μητραλεξης και ποσο πολυ βαδιζει στα ιχνη του δασκαλου του.
   Το οτι Στοχαστες σαν τον Σοπενχαουερ, τον Νιτσε, τον Σβαïτσερ αλλα και πιο προσφατα τον Ντεριντα κ.α εχουν διαφορετικη γνωμη ειναι, φαινεται, μια ασημαντη λεπτομερεια... Η πλεμπαγια δεν εχει to δικαιωμα να ασχολειται με την φιλοσοφια.

   • Ιωάννης Τσιμισκής avatar
    Ιωάννης Τσιμισκής @ Zugzwang 31/07/2013 20:57:59

    Χα!!! Το καλύτερο δεν το έπιασες όμως.. Μας εύχεται αξιοπρέπεια, τουτέστιν μας θεωρεί αναξιοπρεπείς λόγω του ότι είχαμε το θράσος να θείξουμε τον μεγάλο Γιανναρά. !!!!

    • Ιωάννης Τσιμισκής avatar
     Ιωάννης Τσιμισκής @ Ιωάννης Τσιμισκής 31/07/2013 20:58:54

     *****θίξουμε...

 49. Zugzwang avatar
  Zugzwang 31/07/2013 16:04:27

  @Απορων
  Δεν νομιζω οτι κανω λαθος. Το παρακατω κειμενο ειναι απο την Καινη Διαθηκη, Πραξεις των Αποστολων, Κεφαλαιο Ε' και αναφερεται σε μια απο τις πρωτες χριστιανικες κοινοτητες.
  1. Ἀνὴρ δέ τις Ἁνανίας ὀνόματι σὺν Σαπφείρῃ τῇ γυναικὶ αὐτοῦ ἐπώλησε κτῆμα 2 καὶ ἐνοσφίσατο ἀπὸ τῆς τιμῆς, συνειδυίας καὶ τῆς γυναικός αὐτοῦ, καὶ ἐνέγκας μέρος τι παρὰ τοὺς πόδας τῶν ἀποστόλων ἔθηκεν. 3 εἶπε δὲ Πέτρος· Ἁνανία, διατί ἐπλήρωσεν ὁ σατανᾶς τὴν καρδίαν σου ψεύσασθαί σε τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον καὶ νοσφίσασθαι ἀπὸ τῆς τιμῆς τοῦ χωρίου; 4 οὐχὶ μένον σοι ἔμενε καὶ πραθὲν ἐν τῇ σῇ ἐξουσίᾳ ὑπῆρχε; τί ὅτι ἔθου ἐν τῇ καρδίᾳ σου τὸ πρᾶγμα τοῦτο; οὐκ ἐψεύσω ἀνθρώποις, ἀλλὰ τῷ Θεῷ. 5 ἀκούων δὲ ὁ Ἁνανίας τοὺς λόγους τούτους πεσὼν ἐξέψυξε, καὶ ἐγένετο φόβος μέγας ἐπὶ πάντας τοὺς ἀκούοντας ταῦτα. 6 ἀναστάντες δὲ οἱ νεώτεροι συνέστειλαν αὐτὸν καὶ ἐξενέγκαντες ἔθαψαν. 7 Ἐγένετο δὲ ὡς ὡρῶν τριῶν διάστημα καὶ ἡ γυνὴ αὐτοῦ, μὴ εἰδυῖα τὸ γεγονὸς, εἰσῆλθεν. 8 ἀπεκρίθη δὲ αὐτῇ ὁ Πέτρος· Εἰπέ μοι, εἰ τοσούτου τὸ χωρίον ἀπέδοσθε; ἡ δὲ εἶπε· Ναί, τοσούτου. 9 ὁ δὲ Πέτρος εἶπε πρὸς αὐτήν· Τί ὅτι συνεφωνήθη ὑμῖν πειράσαι τὸ Πνεῦμα Κυρίου; ἰδοὺ οἱ πόδες τῶν θαψάντων τὸν ἄνδρα σου ἐπὶ τῇ θύρᾳ καὶ ἐξοίσουσί σε. 10 ἔπεσε δὲ παραχρῆμα παρὰ τοὺς πόδας αὐτοῦ καὶ ἐξέψυξεν· εἰσελθόντες δὲ οἱ νεανίσκοι εὗρον αὐτὴν νεκράν, καὶ ἐξενέγκαντες ἔθαψαν πρὸς τὸν ἄνδρα αὐτῆς. 11 καὶ ἐγένετο φόβος μέγας ἐφ' ὅλην τὴν ἐκκλησίαν καὶ ἐπὶ πάντας τοὺς ἀκούοντας ταῦτα.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Zugzwang 31/07/2013 19:44:48

   Αγαπητέ Zugzwang, από το κείμενο το συμπέρασμα που βγάζω εγώ είναι ότι το πρόβλημα ήταν ότι ο Ανανίας και η σύζυγός του ΕΙΠΑΝ ΨΕΜΑΤΑ "εις το Πνεύμα το Άγιον" (5:3) και για αυτό παρακάτω ρωτάει τη γυναίκα ο Πέτρος ΠΟΣΟ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ, δεν βγαίνει το συμπέρασμα ότι όποιος δεν γινότανε... κοινοβιάτης αντιμετώπιζε την ποινή του θανάτου! Ακόμα και ο κοινοβιακός μοναχισμός πολύ αργότερα κατά τον 4ο αιώνα καθιερώθηκε από το Μ. Βασίλειο, παράλληλα πάντα με τον ιδιόρρυθμο μοναχισμό.
   Από τις Πράξεις, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα αφενός ότι το να γίνει κανείς χριστιανός ήταν προσωπική επιλογή αφετέρου το ίδιο και με το αν θα παρέδιδε την περιουσία του στην κοινότητα / Εκκλησία (και όντως προς τιμήν τους οι περισσότεροι αυτό έκαναν).
   Με άλλα λόγια, είναι τελείως διαφορετικό πράγμα μια μορφή αντιεξουσιαστικού κομμουνισμού (όπως π.χ. τον οραματίστικε ο Κροπότκιν) και τελείως διαφορετικό πράγμα ο κολλεκτιβισμός: μεταξύ τους παρεμβάλλεται η εξατομίκευση και η ελευθερία και ευθύνη που αυτή συνεπάγεται.
   Προς αποφυγή παρεξηγήσεων τον όρο "κολλεκτιβισμός" τον χρησιμοποίησαν και άλλοι (π.χ. ως "αναρχοκολλεκτιβισμό" ο Μπακούνιν) αλλά προφανώς δεν αναφέρομαι σε αυτήν την έννοια όταν τη χρησιμοποιώ εγώ. Εγώ τον χρησιμοποιώ με την έννοια της κοινωνικής οργάνωσης με ελλειπή εξατομίκευση.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Zugzwang 31/07/2013 22:28:23

   Προσωπικα ερμηνευω το παραπανω κειμενο υπο το φως της διδασκαλιας του Χριστου π.χ:
   Κατα Λουκαν Ευαγγελιον, Κεφαλαιο 12
   33 πωλήσατε τὰ ὑπάρχοντα ὑμῶν καὶ δότε ἐλεημοσύνην. ποιήσατε ἑαυτοῖς βαλλάντια μὴ παλαιούμενα, θησαυρὸν ἀνέκλειπτον ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ὅπου κλέπτης οὐκ ἐγγίζει οὐδὲ σὴς διαφθείρει· 34 ὅπου γάρ ἐστιν ὁ θησαυρὸς ὑμῶν, ἐκεῖ καὶ ἡ καρδία ὑμῶν ἔσται.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Zugzwang 01/08/2013 12:25:16

   Άλλο πράγμα είναι η προτροπή για εθελούσια κοινοκτημοσύνη και άλλο πράγμα είναι η κρατικά επιβαλλόμενη. Μεταξύ τους παρεμβάλλεται η εξατομίκευση ως απαραίτητο στάδιο. Δεν καταλαβαίνω ακριβώς που διαφωνούμε...

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Zugzwang 01/08/2013 21:43:45

   @Απορων
   Μα νομιζω οτι εχουμε εκ διαμετρου αντιθετες αποψεις. Π.χ εγω υποστηριζω οτι ενα κρατος οργανωνεται για να υπηρετησει την πατριδα, τον λαο, την κοινωνια. Θα ηθελα πολυ να καταλαβω γιατι εχουμε τοσο αντιθετες αποψεις. Που οφειλεται αυτο;

  • Απορών avatar
   Απορών @ Zugzwang 02/08/2013 03:08:35

   Ενδεχομένως στη διαφορετική αντίληψη που έχουμε περί κράτους: εγώ το θεωρώ ως έναν εξωτερικό διαχωρισμένο παράγοντα επιβολής των συμφερόντων αυτών που το ελέγχουν (π.χ. η αστική τάξη ή καλύτερα συγκεκριμένοι κεφαλαιοκράτες, η γραφειοκρατία, το φασιστικό κόμμα, οι μουλάδες, οι ουτοπιστές που πήρανε την εξουσία κτλ. κτλ. κατά περίπτωση) ενώ εσείς φαίνεται να συγχέεται το δέον με την πραγματικότητα. Το κράτος, ως διακεχωρισμένη εξουσία εξ ορισμού θα εξυπηρετεί περισσότερο τα συμφέροντα κάποιων εις βάρος κάποιων άλλων, αλλιώς δεν θα είχε λόγο ύπαρξης. Για αυτό και στο αστικό κράτος, λόγω της αυξημένης εξατομίκευσης διαχωρίζονται οι εξουσίες, και περιορίζεται ο ρόλος του σε σχέση π.χ. με τη φεουδαρχία. Αντιθέτως, δεν πιστεύω το ίδιο για τις κοινότητες στο βαθμό που δεν πρόκειται για διαχωρισμένη από το λαό εξουσία. Τώρα βέβαια αυτό δεν ισχύει πάντα, αλλά ποιος είμαι εγώ που θα υποδείξω σε μια κοινότητα πως θα οργανωθεί; Μπορεί να επιθυμεί κολλεκτιβισμό, εμένα δεν μου πέφτει λόγος εφόσον δεν ανήκω σε αυτή: αντιθέτως για το κράτος στο οποίο χωρίς να έχω ερωτηθεί ανήκω, υποθέτω μου πέφτει λόγος και δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω σε οποιονδήποτε το δικαίωμα στο όνομα οποιασδήποτε πλειοψηφίας ή αρχής να μου επιβάλει οτιδήποτε θίγει την αξιοπρέπειά μου. Όσο πιο περιληπτικά μπορούσα προσπάθησα να εξηγήσω αν και μάλλον κάπου αλλού θα πρέπει να γίνει η συζήτηση... εδώ είναι κάπως στριμωγμένα.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Zugzwang 02/08/2013 17:32:43

   @Απορων Απαντω στο τελος της σελιδας αυτης.

 50. Απορών avatar
  Απορών 31/07/2013 16:07:54

  Το "κάνετε λάθος" είναι σχετικό φυσικά... απλά χρησιμοποιούμε διαφορετικά τους όρους.

 51. σχολιογραφούσα μάζα avatar
  σχολιογραφούσα μάζα 31/07/2013 17:02:20

  Ιδρυματική γλώσσα ορθόδοξης καθοδήγησης!
  Η φλυαρία της τυπολατρείας.
  Κε Γιανναρά δεν υπάρχει τίποτα χυδαίο στο «γαμώ», το «γαμίσι» και την ερωτική πράξη. Μα τι γράφουν τα βιβλία που διαβάζετε;

  Ως προς την ουσία, εγωπαθής ηράσθει εγωπαθή. Οι «μεγάλοι διανοούμενοι» ας δείχνουν το δρόμο, αντί να γκρινιάζουν- επι πληρωμή, για τις λακούβες.

 52. Zugzwang avatar
  Zugzwang 31/07/2013 18:26:20

  Το συνεδριο προς τιμη του κ. Γιανναρα δεν το διοργανωνει το St Edmund Hall του πανεπιστημιου της Οξφορδης. Το St Edmund Hall διαθετει τις αιθουσες. Διοργανωτης ειναι ενα ιδρυμα που ενισχυει ο κ. Λεβεντης. Οι ομιλητες θα ειναι ιεραρχες και πανεπιστημιακοι καθηγητες, που θελουν να τιμησουν τον φιλο τους και το εργο του. Με πρωτο τον Αρχιεπισκοπο Αλβανιας κ.κ. Αναστασιο, συμμαθητη του κ. Γιανναρα στο περιφημο Β' Γυμνασιο Αθηνων - γνωστο σημερα ως Βιλα Αμαλιας. Θα τραγουδησει και ο Διονυσης Σαββοπουλος.
  Κανεις απο την "σχολιαζουσα μαζα" δεν ειπε πως ο κ. Γιανναρας δεν ειναι σημαντικος πανεπιστημιακος καθηγητης. Μην παρουσιαζουμε ομως ενα, κατα τα αλλα αξιολογο συνεδριο, σαν παγκοσμια συγκεντρωση θεολογων και φιλοσοφων θαυμαστων του κ. Γιανναρα με οργανωτη το πανεπιστημιο της Οξφορδης...

  Ιδου η ανακοινωση του Συνεδριου

  Orthodox Theological Research Forum
  A Conference Dedicated to Christos Yannaras:
  Philosophy, Theology, Culture
  2-5 September 2013
  St Edmund Hall, Oxford University
  This conference will focus on the work of the important contemporary Greek
  theologian, philosopher, and writer, Christos Yannaras. A number of significant
  international Church leaders and scholars have been invited to honour this important
  figure. The subject matter of the conference will be divided into three main themes,
  philosophy, theology, and culture, in order to address areas in which Christos
  Yannaras has made a significant contribution.
  The conference will also include a musical offertory, written and performed by the
  Greek composer, Dionysios Savvopoulos, in honour of Christos Yannaras. Other
  speakers will include Archbishop Anastasios of Albania (in absentia), Metropolitan
  Kallistos of Diokleia, Metropolitan Kyrillos of Abydos, Revd Dr Andreas
  Andreopoulos, Dr Evaggelos Bartzis, Revd Prof John Behr, Dr Peter Bouteneff, Prof
  Konstantinos Delikostantis, Dr Evaggelia Grigoropoulou, Prof John Hadjinicolaou,
  Revd Prof Nikolaos Loudovikos, Revd Prof Andrew Louth, Prof Neil Messer, Dr
  Aristotle Papanikolaou, Revd Dr Daniel Payne, Dr Norman Russell, Dr Elena
  Draghici-Vasilescu, and others.
  We also plan to schedule morning and evening services in the chapel.
  Further information may be found at the web-site for the Orthodox Theological
  Research Forum, at the following address:
  http://otrf.webplus.net/

 53. Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 01/08/2013 06:31:46

  Μα καλά τον πείραξε το "μπινελίκι" του Σαμαρά; Χα χα χα, καλά ο άνθρωπος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανδρώθηκε μέσα στην αδελφότητα θεολόγων "Η ΖΩΗ" και εκεί δεν ανέχονταν μπινελίκια. Ας τον φώναζε ο Αντωνάκης να του δώκει κανένα πόστο και να δείτε τι τούμπες θα έκανε ο κύριος φιλόσοφος και πως δε θα τον ενοχλούσαν ούτε τα μπινελίκια και οι υποστάθμες....

 54. εγκάθετος avatar
  εγκάθετος 01/08/2013 13:43:36

  Γιανναράς ο φιλόσοφος της εποχής μας;;;; Να ξεράσουμε τώρα ή μετά; Ένας τύπος που αρθρογραφεί πολλές φορές γράφοντας μπούρδες, τις οποίες κοσμεί με σπάνιες λέξεις. Διαβάζουν οι ιθαγενείς και ξαφνικά ουάου! Ζήτω ο διανοούμενος! Αν το χε πει κανείς άλλος αυτό για την οθωμανική επιρροή θα τον είχατε περάσει γενεές 14!

 55. Zugzwang avatar
  Zugzwang 02/08/2013 17:30:06

  Απορων
  Εχω την εντυπωση (την εντυπωση) οτι η αποψη σας ειναι περισσοτερο υπαρξιακη και λιγωτερο φιλοσοφικη.

 56. Βασίλης avatar
  Βασίλης 06/08/2013 06:32:50

  Αριστερέ μου ψάλτη ο κ.καθηγητής δεν συμπάθισε ποτέ τον κ.Σαμαρά από την πρώτη στιγμή ,δεν ξερω το λόγο αλλά του την έχει στιμένη και με την παραμικρή ευκαιρία του επιτίθετε, αυτήν την εντίπωση εχω γιατί μέχρι ένα σημείο τον διάβαζα αλλά ο άνθρωπος έχει ξεφύγει πλέον.

 57. Christos K. avatar
  Christos K. 25/10/2013 06:13:06

  Ο Περικλής έχτιζε ο Πλάτωνας φιλοσοφούσε. Εμείς Πλάτωνες ακόμα έχουμε, τους Περικλήδες ψάχνουμε. Ωστόσο ο Σωκράτης πολεμούσε στις μάχες των Αθηναίων, δηλαδή συμμετείχε ενεργά και όχι μόνο μέσα απο τη φιλοσοφία.

  Όμως το "καράβι" που ταξίδευε τον τότε ελληνισμό χωρούσε έναν Σωκράτη, έναν Αριστοτέλη, έναν Πλάτωνα, το σημερινό χωράει την ποιότητα σκέψης ενός Γιανναρά;

  Το θέμα δεν είναι αν ο Γιανναράς μπορεί να χτίσει αλλά αν υπάρχει έδαφος και αρχιτέκτονας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.