#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/12/2010 21:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο καπιταλισμός παραπαίει

Όσο πιο πολύ συνεχίζει να κυριαρχεί η ύφεση, τόσο μεγαλύτερο και το κίνητρο των πολιτικών ηγετών των αναπτυγμένων χωρών να υπερβάλλουν για την επερχόμενη ανάκαμψη. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται πως η ύφεση πέρασε. Ο Ομπάμα είναι από αυτούς που επιμένουν πως βαδίζουμε προς ανάκαμψη, ενώ άλλοι ηγέτες την βλέπουν ήδη στον κοντινό ορίζοντα. Παρακάτω παρατίθενται κάποια σημαντικά κοινωνικά φαινόμενα που υπογραμμίζουν την ανάγκη για λίγο περισσότερο πραγματισμό.1-Οι κεντρικές τράπεζες τα έχουν χαμένα. Τα συνηθισμένα κόλπα που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές  κεντρικές τράπεζες για να αποφύγουν τις υφέσεις, έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Τα επιτόκια δεν μπορούν να πέσουν άλλο. Και επειδή το φθηνό χρήμα δεν λειτουργεί πλέον, έβαλαν μπρος τις πρέσες, με κάτι που η αμερικανική federal reserve αποκαλεί quantitative easing, ρίχνοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στη παγκόσμια οικονομία, και κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο.

2-Εμπορικός πόλεμος. Για να αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία, χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία. Σε περίοδο όμως μεγάλης ύφεσης, τα περισσότερα κράτη εμπλέκονται σε σκληρό αγώνα για κυριαρχία στις ξένες αγορές, έτσι ώστε να τονωθούν οι εξαγωγές τους. Οι αγορές κερδίζονται μέσω:

α) Της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος, που στην Αμερική γίνεται με quantitative easing.

β) Με την εφαρμογή μέτρων προστατευτισμού, έτσι ώστε οι ντόπιες επιχειρήσεις να έχουν το μονοπώλιο στην εσωτερική κατανάλωση, και,

γ) Με πόλεμο, μια επικίνδυνη πλην όμως αποτελεσματική μέθοδο κυριαρχίας στην αγορά.

3-Πόλεμος. Ένας μακρινός πόλεμος είναι πάντα σύμπτωμα οικονομικής διάβρωσης. Η απόλυτη κυριαρχία επί των αγορών μετατρέπεται σε ζήτημα ζωής ή θανάτου. Πόλεμοι ξεκίνησαν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, και τώρα και στο Πακιστάν. Η «συγκράτηση» της οικονομίας της Κίνας, και το  «άνοιγμα» αυτών του Ιράν και της Β. Κορέας, γίνονται αναγκαίες προϋποθέσεις σε περιόδους  μεγάλης ύφεσης, και απαιτούν ωμή βία αλλά και δημιουργία περαιτέρω παγκόσμιας αστάθειας σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

4-Η οικονομία των ΗΠΑ σε στασιμότητα. Η πιο σημαντική καταναλωτική αγορά στο κόσμο, που είναι η αμερικανική, αποτελείται από πτωχευμένους καταναλωτές. Περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικάνοι είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται, ενώ αναμένονται κι άλλες απώλειες θέσεων εργασίας, κυρίως λόγω των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς σχεδόν όλων των πολιτειών. Όπως εξηγεί η εφημερίδα New York Times: «Οι πολιτείες ετοιμάζονται για περισσότερες οδυνηρές περικοπές, απολύσεις, αυξήσεις φόρων, μάχες με τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων, περισσότερες ανάγκες για οικονομική διάσωση δήμων και πόλεων. Μακροπρόθεσμα, καθώς οι δήμοι  και οι πολιτείες θα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους, η ίδια η φύση της διακυβέρνησης θα αλλάξει, αφού δεν θα υπάρχουν πλέον  τα απαραίτητα κονδύλια για να χρηματοδοτούνται οι παροχές που μέχρι σήμερα θεωρούνται δεδομένες».

5-Ο Καπιταλισμός της διάσωσης. Πρώτα είχαμε τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις που χρειάζονταν διάσωση. Τώρα έχουμε ολόκληρα έθνη. Τα κράτη της Δύσης έσωσαν τις τράπεζές τους, πέφτοντας όμως τα ίδια μέσα στο λάκκο με τα χρέη που δημιούργησαν. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία ήδη βοηθήθηκαν, και τώρα υπάρχουν ανάλογα σενάρια για τη Πορτογαλία, την Ισπανία, και την Ιταλία. Αμφισβητείται πλέον ανοιχτά ολόκληρο το οικοδόμημα της  ΕΕ, την ίδια ώρα που το ευρώ τσαλακώνεται από παντού. Αν διαλυθεί η ΕΕ, ο αντίκτυπος αυτής της διάλυσης  πολύ σύντομα θα πλήξει και άλλες οικονομίες.

6-Οι συνέπειες των διασώσεων. Όλα τα κράτη της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, παλεύουν με τα χρέη τους. Οι ζάπλουτοι επενδυτές απαιτούν από αυτά τα κράτη να μειώσουν δραστικά τα ελλείμματά τους, απαιτώντας παράλληλα πως οι μειώσεις αυτές να βαρύνουν τους απλούς εργαζόμενους και όχι τους έχοντες και κατέχοντες. Αυτή η τακτική διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό, καθώς καταργούνται σχεδόν όλα τα προγράμματα κοινωνικών παροχών προς τους  μη προνομιούχους. Στην Ευρώπη ήδη έχουν ξεσπάσει μαζικά συλλαλητήρια διαμαρτυρομένων πολιτών. Για να ανακάμψει η οικονομία, χρειάζεται κοινωνική σταθερότητα. Οι πολιτικοί όμως, που είναι όργανα των επιχειρηματιών, απαιτούν από τους εργαζόμενους πολλά περισσότερα από όσα αυτοί διατίθενται να προσφέρουν.

7-Η ανάδυση της άκρας δεξιάς. Προκειμένου να χειραγωγηθεί πιο αποτελεσματικά ο εργαζόμενος κόσμος, έχουν ξαμολήσει επάνω του την άκρα δεξιά. Σε κανονικές εποχές, οι ρατσιστές αυτοί αγριεύουν, αλλά κανένας δεν τους ακούει. Σε περιόδους όμως οικονομικής κρίσης, τους δίνεται άφθονος χρόνος στα διάφορα ΜΜΕ. Το μήνυμα των ακροδεξιών, προωθεί όλη εκείνη τη σαπίλα που δεν έχει καταφέρει ακόμη να σβήσει η εκπαίδευση και η παιδεία: ρατσισμό, ξενοφοβία, θρησκευτικό φανατισμό, βία, και έναν οπισθοδρομικό εθνικισμό που φοβάται κάθε τι το «ξένο». Αυτά τα θεμελιώδη πιστεύω μπορούν και διαιρούν αποτελεσματικά τον εργαζόμενο κόσμο, έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο δύσκολο να υπάρξει μια συντονισμένη επίθεση στην επιχειρηματική ελίτ. Έτσι, αντί για την ελίτ, βλέπουμε να στοχοποιούνται τα εργατικά συνδικάτα, οι προοδευτικοί, και άλλες οργανώσεις της εργατικής τάξης.

Τα παραπάνω φαινόμενα δεν υφίστανται σε φυσιολογικές οικονομικά εποχές. Τα συμπτώματα αυτά υπογραμμίζουν μια γενικότερη ασθένεια στο διεθνές οικονομικό σύστημα, μια ασθένεια που δεν μπορεί να θεραπευτεί από τους πολιτικούς που συντάσσονται με το διεφθαρμένο  αυτό σύστημα, και τους πλούσιους που κερδίζουν από αυτό.

Για να σιγουρευτούμε πως το ισχύον οικονομικό σύστημα θα αλλάξει προς όφελος των εργαζομένων, αυτό που χρειάζεται είναι συλλογική δράση σε ευρεία κλίμακα. Αυτή η δράση θα πρέπει να βασίζεται σε όλα αυτά που ωφελούν την εργατική τάξη: προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας, τερματισμό των περικοπών στις κοινωνικές παροχές και στα ασφαλιστικά προγράμματα, πάγωμα των κατασχέσεων ακινήτων, κλπ. Αν τα συνδικάτα των εργαζομένων επικεντρωθούν σε αυτά τα αιτήματα και ηγηθούν του αγώνα, τότε και ο λαός θα μπορέσει να πολεμήσει πραγματικά.

S.A.-AlterNet

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kapios avatar
  kapios 25/12/2010 22:53:06

  Catch-up effect ΛΕΓΕΤΕ.

 2. kapios avatar
  kapios 25/12/2010 23:35:48

  ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΛΑ ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΣΟΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΕΙΣ. ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΙΜΕΣ.

  ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ. ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΑΠΛΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ.

  ΑΠΛΟΣ ΓΙΝΕΤΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΤΟΥ ΑΣΙΑΤΗ. Π.Χ.

  ΜΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ DEMAND AND SUPPLY. ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ.

 3. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 25/12/2010 23:54:28

  Το πώς έχει δημιουργηθεί ιστορικά το 'DEMAND AND SUPPLY' είναι το θέμα.

 4. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 26/12/2010 00:58:07

  Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός στηρίζεται στο οικονομικό σύστημα του καπιταλισμού.

 5. kapios avatar
  kapios 26/12/2010 01:36:30

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΡΧΕΤΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ. ΝΑ ΠΩΣ.

 6. Ευθύμης avatar
  Ευθύμης 26/12/2010 02:32:56

  άμα θέλουν οι προοδευτικοί τα δικαιώματα να μήν γίνονται εύκολα βορά στις ορέξεις του κεφαλαίου ας μην ανοίγουν αγκαλιές σε μιλιούνια απο ανεδείκευτους και ανεκπαίδευτους απο τις χώρες του τρίτου κόσμου που το σύστημα έξυπνα τους χρησιμοποιεί για να εκβιάζει τους ντόπιους εργαζόμενους.
  όλα τα άλλα είναι οδοντόκρεμες.

 7. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 26/12/2010 09:16:11

  Πρέπει να ξεχωρίσουμε τον καπιταλισμό από την ελεύθερη αγορά. Όταν λέμε καπιταλισμό αναφερόμαστε κυρίως σε Τράπεζες και πολυεθνικές.
  Σε περιόδους κρίσεων και πολέμου απαγορεύεται να βγάζεις κτηματικά ομόλογα γιατί θα χάσεις την "εθνική σου κυριαρχία".
  Στον καπιταλισμό που επιβάλλεται από τους μεγάλους χρηματοικονομικούς ομίλους της χρηματοπιτοτικής διεθνούς κύριο ρόλο παίζει η εσωτερική πληροφόρηση, για να "επενδύσουν" οι κερδοσκόποι.
  Στην Ελλάδα αντιθέτως από τα άλλα κράτη δεν έχουμε άνοδο της ακροδεξιάς από την οικονομική κρίση αλλά από ένα τελευταίο φαινόμενο του καπιταλιμσού, τον "ιμπεριαλιστικό πολυπολιτισμό"
  Οι τελευταίες εκλογές έδειξαν άνοδο της αριστεράς. Όσο το σύστημα της Ελλάδας θα παραμείνει Μαρξιστικό ανάπτυξη δεν θα δούμε, για χρόνια.

 8. Enzo avatar
  Enzo 27/12/2010 09:51:36

  ετσι ειναι ο καπιταλισμος, συσσωρευεται ο πλουτος σε λιγους και δεν ξανανακυκλωνεται στην κοινωνια με αποτελεσμα καποια στιγμη να σκασει το μπαλονι.
  εκει πρεπει να μπει και καποιο μετρο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.