#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/01/2014 13:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο καλύτερος χορηγός της Χρυσής Αυγής είναι το πελατειακό κράτος

Να που ένας ξένος οικονομολόγος έρχεται να περιγράψει με τον πλέον αληθή τρόπο την κατάσταση στην Ελλάδα, το μεταπολιτευτικό πτώμα του πολιτικού συστήματος και τις αιτίες της ανόδου της Χρυσής Αυγής. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Γενς Μπάστιαν, οικονομολόγος και μέλος της Task Force για την Ελλάδα «σε μια πρώτη ματιά η εκλογική επιτυχία της «Χρυσής Αυγής» μπορεί να εξηγηθεί ως το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ξενοφοβικής ρητορικής και των εμπειριών πολλών μελών της κοινωνίας από την κρίση». Ωστόσο, όπως τονίζει, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η διαφθορά εκδηλώθηκαν πολύ πριν τη Χ.Α. και οι ιδέες και κινητήριες δυνάμεις που προάγουν τις ακροδεξιές τοποθετήσεις στην Ελλάδα, θα υπήρχαν ακόμη και χωρίς την ύπαρξη ενός τέτοιου κόμματος.

Πόσο δίκιο έχει. Η έκρηξη της Χρυσής Αυγής δεν είναι απλά αποτέλεσμα του ότι ξυπνήσαμε ξαφνικά και είπαμε να γίνουμε εθνικιστές, ακροδεξιοί, ναζιστές ή… καθάρματα. Οι αιτίες της υποστήριξης της οργάνωσης αυτής από μεγάλη μερίδα του κόσμου (όχι μόνο φτωχούς ή αμόρφωτους, αλλά και αστούς με σπουδές και σταδιοδρομία) είναι για τον οικονομολόγο που ζει εδώ και 16 χρόνια στην Ελλάδα: «Ένα σύστημα πατρωνίας που λειτουργούσε εδώ και δεκαετίες κατέρρευσε. Τα κυβερνητικά κόμματα (κόμματα εξουσίας) δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετούν τα πελατειακά δίκτυα, για παράδειγμα: προσλήψεις στο δημόσιο ως αντάλλαγμα για την παροχή ψήφου. Αυτή ήταν η κινητήριος δύναμη κατά την κατάρρευση του μεσαίου χώρου στο κομματικό φάσμα της Ελλάδας. Στις δεκαετίες μετά τον πόλεμο, τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ κατάφερναν να συγκεντρώνουν έως και το 80% των ψήφων. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση 30%», εξηγεί ο Γενς Μπάστιαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΧΑ κατάφερε να απευθυνθεί στο κέντρο της κοινωνίας, με θέματα όπως τη μετανάστευση, το νόμο και την τάξη και "υπογραμμίζοντας μια ξένη κυριαρχία στην Ελλάδα", η οποία εκδηλώνεται με την παρουσία της Τρόικας και τους διεθνείς δανειστές. «Το εκλογικό δυναμικό του κόμματος επικεντρώνεται σε νέους ανθρώπους, άνεργους, συνταξιούχους, υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες. Τα εκλογικά τους κίνητρα χαρακτηρίζονται από την απώλεια εμπιστοσύνης έναντι του κοινοβουλίου, των συνδικάτων και της ΕΕ. Το κόμμα καταφέρνει όλο και περισσότερο να εξαντλεί αυτό το απόθεμα. Προτεραιότητα δίνεται τώρα στην προσπάθεια να μετατραπούν οι ψηφοφόροι οργής και διαμαρτυρίας σε τακτικούς ψηφοφόρους», διευκρινίζει ο Γενς Μπάστιαν.

Ο οικονομολόγος αναφέρεται στην τακτική που ακολούθησε η ΧΑ, καλύπτοντας τα δομικά κενά της χώρας: ασφάλεια και τάξη στους δρόμους και συσσίτια. Επίσης τον στόχο της ανάδειξης της ΧΑ σε «μάρτυρα του αγώνα κατά του διεφθαρμένου κατεστημένου». Στην κατεύθυνση αυτή, «η βία και ο εκφοβισμός θεωρούνται θεμιτά μέσα της δημόσιας αντιπαράθεσης», επισημαίνεται.

Ο Γερμανός οικονομολόγος δίνει έμφαση στην ανάγκη ανάληψης προσπαθειών για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από τον ακροδεξιό χώρο. Ο Μπάστιαν παραπέμπει στο γερμανικό παράδειγμα της οργάνωσης EXIT, η οποία βοηθά μέλη ακροδεξιών οργανώσεων να εγκαταλείψουν τον εν λόγω χώρο.

Αυτού του είδους τις συνεργασίες θεωρεί απαραίτητες ο Γενς Μπάστιαν προκειμένου να καταπολεμηθούν στη ρίζα τους νεοναζιστικές εξελίξεις και να αποτραπεί η διολίσθηση της Ελλάδας σε έναν σιωπηλό εμφύλιο.

Το συμπέρασμα του Γερμανού είναι ότι το μεταπολιτευτικό μοντέλο εξουσίας που στηρίχθηκε στην ψηφοθηρία, τους διορισμούς, την αναξιοκρατία, την επικράτηση των μετρίων και την αποπομπή των ικανών είναι αυτό που έφερε την σημερινή κατάσταση. Κι αν τα πολιτικά κόμματα δεν προχωρήσουν σε μια γενναία μεταρρύθμιση του μοντέλου εξουσίας τότε θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

Κάποιες προσπάθειες –και εξ ανάγκης και πιέσεων- κάνει σήμερα η κυβέρνηση, όμως, δεν φτάνει. Όταν ο κόσμος βλέπει ένα… αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέπεται σε «σούπερ μάρκετ» όπου τα πάντα προσφέρονται σε τιμή ευκαιρίας είναι λογικό να είναι απογοητευμένος. Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση πλησιάζει την εξουσία υποσχόμενο διορισμούς, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και άλλες παροχές χωρίς να υπάρχουν λεφτά, τότε είναι λογικό να αυξάνεται και η επιρροή των ακροδεξιών.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα πολιτικά κόμματα είναι οι σημαντικότεροι χορηγοί της ακροδεξιάς με πρώτο και καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 29/01/2014 13:30:42

  ...και συνεχίζω εδώ το σχόλιό μου για τη διαφάνεια στους πόρους που θα εισρεύσουν στις περιφέρειες που θα εξορυχθούν υδρογονάνθρακες.
  Δεδομένου του γεγονότος πως το 5% της ακαθάριστης αξίας των αποθεμάτων μη συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι στην λεκάνη του Ηροδότου και αυτών, πηγαίνουν στις περιφέρειες Κρήτης, Πελοποννήσου, Ηπείρου $ 85,5 Δις ...αντιλαμβάνεστε πως τα επόμενα χρόνια τα λεφτά στις Περιφέρειες θα είναι ΠΟΛΛΑ...
  Οπότε δεδομένου πως οι Περιφέρειες κλπ οργανισμοί είναι οι ΠΛΕΟΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ πως θα προστατευθούν και αυτά τα χρήματα και θα πάνε ρπςο όφλεος των κατοίκων των περιφερειών και δεν θα καταλήξουν στις τσέπες κάποιων..
  Υπάρχει θεμσικό πλαίσιο προστασίας;;;;
  Στην Αφρική, για αυτά τα λεφτά γίνονται ΕΜΦΥΛΙΟΙ πόλεμοι ....
  Αυτά ονειρεύονται οι επόμενοι πολιτικάντηδες..
  γι'αυτά τα λεφτά γίνεται της π...ας στο πολιτικό σκηνικό...γκέ-γκε;

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Τί να λέμε; 29/01/2014 14:49:32

   ...έχετε αντιληφθεί πως δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να καθορίζει τη χρήση αυτού του 5% από τις Περιφέρειες...μιλάμε για 85 δισ. ευρώ...πετρο-ευρώπουλα ζεστά στην τσέπη του επόμενου πολιτικού σκηνικού...
   Ο νόμος 2289/1995 απλώς αναφέρεται στο 5%...από εκεί και πέρα θα είαμστε εμείς και η Μυανμάρ, η Κολομβία κλπ...χώρες με πλούσια ορυκτά αλλά χωρίς θεσμικό πλαίσιο για τη διάχυση του παραγόμενου πλούτου στις τοπικές κοινωνίες...
   Το πιάσατε το παίγνιο των αριστεροδεξιών πολιτικάντηδων;;;;
   Έχετε αντιληφθεί πως θα δημιουργηθούν ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΙ Περιφερειάρχες με πολύ χρήμα και απόλυτη εξουσία χωρίς έλεγχο στα ταμεία του 5% ;;;
   Αυτοί θα είναι εν γένει Κολομβιανού τύπου ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ με πολύ διεφθαρμένο χρήμα...
   Γκέ-γκε;

 2. Datsun avatar
  Datsun 29/01/2014 14:19:02

  Σωστές οι επισημάνσεις που καταγράφονται. Όμως, αν σταθούμε στο πως η ΧΑ θα αποτελέσει παρελθόν απο το πολιτικό προσκήνιο, η απάντηση είναι απλή: Όσο η σταθερότητα μέσω της οικονομίας εμπεδώνεται στον πολίτη καθώς και το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον, κόμματα... αντισυστημικά θα εξαφανιστούν σε μια μέρα. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο.

  • kritwn avatar
   kritwn @ Datsun 29/01/2014 23:11:29

   Που ζείτε;

 3. ελεος avatar
  ελεος 29/01/2014 14:56:58

  παρα πολλοι πιστευουν οτι αν βγει κυβερνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ο μονος σχηματισμος που μπορει να τον αντιμετωπισει ειναι η ΧΑ λογω δυναμικης και βλεπωντας το παρελθον της ΝΔ και το οτι σημερα παραπαιει μαλλον δεν εχουν αδικο , καλα τα πλεονασματα αλλα η ΝΔ εκανε οτι μπορουσε να δυναμωσει τον ΣΥΡΙΖΑ και οταν αναλαβει δεν θα μιλαμε απλως για ευρω και δραχμες αλλα για εθνικες ηττες , και η οικονομια φτιαχνεται αλλα τις εθνικες ηττες και υποχωρησεις πως τις σβηνεις ? αν εβγαιναν οι "συμβουλοι" στον κοσμο μπορει και να περνανε χαμπαρι τι παιζει

 4. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 29/01/2014 15:10:39

  Ακόμη και σήμερα μετά από πέντε χρόνια.....σφαγής της Ελληνικής κοινωνίας ένα είναι σίγουρο- Αυτοί που θα ψηφίζουν πλέον από εδώ και στο εξής θα είναι οι ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ και αυτοί που βολεύτηκαν και τα....έφαγαν. Να ξέρετε ότι τους υπόλοιπους δεν τους εκφράζει πλέον κανένα πολιτικό κόμμα αυτή τη δεδομένη στιγμή. Ας αφήσουμε λοιπόν τους....πελάτες να βγάζουν κυβερνήτες, ώστε να διατηρήσουν και τα κεκτημένα τους και για άλλους τα κλεμμένα.

 5. Εντολέας avatar
  Εντολέας 29/01/2014 15:23:32

  Ο Γερμανοοικονομολόγος ο έξω απ΄το χορό, πολλά τραγούδια ας λέει. Τη Χ.Α την οπλίζει κυρίως η αμορφωσιά, το οικονομικό αδιέξοδο, ο ανεξέλεγκτος θυμός και η τιμωρητική διάθεση που καθορίζουν τη συμπεριφορά ενός αρκετά μεγάλου μέρους της Ελληνικής κοινωνίας. Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των νέων αλλά και των μεγαλύτερων που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ναζισμός και δεν έχουν διαβάσει Ιστορία, αποτελεί τον βασικό παράγοντα που εμποδίζει τις όποιες αντιστάσεις να λειτουργήσουν και να αποτρέψουν ένα λογικό ον από το να λάβει σοβαρά υπόψη του τους γελοίους θαυμαστές του Χίτλερ, πόσο μάλλον να τους στηρίξει! Τα υπόλοιπα, έρχονται μόνα τους. Όταν και σήμερα ακόμη μετά τη λαίλαπα των μνημονίων υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να πιστέψουν οτι ρουσφέτια, συνεχείς θαλασσοδανεισμοί, σωτήρες, αυξήσεις και ...χαρίσματα μπορούν να επαναληφθούν, δε φταίει ο ...υποψήφιος φονιάς. Το αφελές κι ανόητο ''θύμα'' μονάχα φταίει. Αν δεν έμαθε ούτε και τώρα, είναι προορισμένο να υποστεί, ίσως και να αφανιστεί εν τέλει.

 6. ΚΜ avatar
  ΚΜ 29/01/2014 16:58:28

  Μου έκανε εντύπωση το παρακάτω απόσπασμα του κειμένου:

  «Ο Γερμανός οικονομολόγος δίνει έμφαση στην ανάγκη ανάληψης προσπαθειών για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από τον ακροδεξιό χώρο. Ο Μπάστιαν παραπέμπει στο γερμανικό παράδειγμα της οργάνωσης EXIT, η οποία βοηθά μέλη ακροδεξιών οργανώσεων να εγκαταλείψουν τον εν λόγω χώρο.»

  Άν κάποιος νομίζει ότι το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπισθεί με την χρηματοδότηση αντίρροπων ΜΚΟ, τότε βρίσκεται σε πλάνη. Τί εντύπωση άραγε θα προκαλεί σε έναν εξοργισμένο ψηφοφόρο, ταπεινωμένο εθνικά από τους Γερμανούς, οικονομικά ζορισμένο και απειλούμενο από λαθρομετανάστευση και ανομία, που προ της κάλπης διακατέχεται από τιμωρητική διάθεση να βλέπει: Τους Γερμανούς από τη μια να τον πατάνε στο σβέρκο για να του πάρουν και το τελευταίο ευρώ (ορέγονται κατάσχεση καταθέσεων, όπως διαβάσαμε χθες), κι από την άλλη, αντί χρηματοδοτούνε κάτι που μπορεί να φέρει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας (διευκολύνοντας εξάλλου την αποπληρωμή των δανείων), να χρηματοδοτούνε (για τέτοια, λεφτά υπάρχουν!) ΜΚΟ για να κόψουν ψήφους από τον συγκεκριμένο σχηματισμό. Πόση άγνοια ανθρώπινης ψυχολογίας πρέπει να έχει κάποιος για να μην καταλαβαίνει ότι τέτοιες ενέργειες είναι αυτογκόλ.

  Απελάσεις/φυλακή στους ενόχους/θέσεις εργασίας/ξήλωμα νεοταξίλας και θα ξεφουσκώσει από μόνη της. Μόνο που αυτά δεν αρέσουν στην ΕΕ...

 7. Μωρίας εγκώμιον avatar
  Μωρίας εγκώμιον 29/01/2014 17:18:52

  Ολο και κάποιοι βοήθησαν τα θύματα να φτάσουν στο στόμα του λύκου.

  • Εντολέας avatar
   Εντολέας @ Μωρίας εγκώμιον 29/01/2014 20:12:55

   Άμα είσαι αμετανόητο...θύμα, κάποιος θα βρεθεί να σε προ -ωθήσει. Μα στο στόμα του λύκου, μα στο γκρεμό, μα στη λάθος επιλογή, μα στον διεφθαρμένο πολιτικό, μα στην καταστροφή.....

 8. liberal queer avatar
  liberal queer 29/01/2014 17:33:57

  Το πιο δύσκολο για ένα μέλος μιας νεοναζιστικής οργάνωσης είναι η δυνατότητα αποχώρησης από αυτήν καθώς η αυστηρή ιεραρχία της και η γνώση των εγκληματικών μεθόδων της διαπλάθει ένα "συμβόλαιο αιώνιας σιωπής" μεταξύ των μελών της. Η οργάνωση EXIT αφορά αποκλειστικά άτομα που ήταν μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων και βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν καταλαβαίνω γιατί σας φαίνεται παράλογο να δημιουργηθεί και μια EXIT Hellas για τα άτομα που ανήκουν στη ΧΑ και φοβούνται να αποχωρήσουν από αυτήν λόγω πιθανών αντιποίνων των πρώην συντρόφων τους;

  • νικος avatar
   νικος @ liberal queer 29/01/2014 20:34:56

   To καλύτερο είναι τα άτομα που θα προσληφθούν απο αυτές τις ΜΚΟ να είναι Συριζαίοι που τελικά θα ψηφίσουν ΝΔ αφού ο Σαμαράς θα τους δίνει το μισθό απ' τα λεφτά των Γερμανών...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ liberal queer 29/01/2014 21:16:08

   Δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι η αποχώρηση από μια τέτοια οργάνωση θα είναι δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, οι «οργανωμένοι», δεν αποτελούν παρά ελάχιστο ποσοστό των ψήφων που παίρνει το κόμμα αυτό. Αυτό που νοιάζει τους κυρίους είναι ο απολογισμός στην κάλπη - δεν τους πήρε ο πόνος για τους «οργανωμένους» που θέλουν να ξεκόψουν.

   ΥΓ: Κόψε τους πληθυντικούς, τρομάρα σου.

 9. liberal queer avatar
  liberal queer 29/01/2014 18:02:18

  διόρθωση λάθους: σας φαίνετε παράλογο

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ liberal queer 29/01/2014 21:17:40

   Το σωστό είναι όπως το είχες γράψει αρχικά: «φαίνεται».

  • ΝΕΜΕΣΙΣ avatar
   ΝΕΜΕΣΙΣ @ liberal queer 30/01/2014 14:59:21

   Σωστό ήταν
   φαινεται παραλογο σε εσας= σας φαινεται

  • Ο.Δ. avatar
   Ο.Δ. @ liberal queer 30/01/2014 17:54:44

   Το υποτιθέμενο λάθος ήταν το σωστό.

 10. Dimos avatar
  Dimos 29/01/2014 18:54:45

  Έχει δόση αλήθειας το άρθρο για το από που αλιεύει ψήφους η ΧΑ. Για παράδειγμα, όπως αποκαλύφθηκε από την υπόθεση Π. Φύσσα, στη Νίκαια υπήρχε μια από τις πιο δυνατές και πολυπληθείς οργανώσεις της ΧΑ. Ποιός είχε εκεί μέγα εκλογικό πληθυσμό; Ούτε το ΚΚΕ ούτε ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ΠΑΣΟΚ των παλιών ένδοξων εποχών όταν μπορύσε να διορίζει με τα δανεικά. Η διαφορά είναι ότι τώρα οι οπαδοί της ΧΑ και πρώην κυρίως ΠΑΣΟΚ δεν ζητούν διορισμούς και λεφτά αλλά εκδίκηση προς ένα σύστημα από το οποίο είχαν πιαστεί για "εύκολη" αποκατάσταση, με μόνο προσόν το πέρασμα από κανέναν κομματικό γραφείο. Η αναγκαστική εγκατάλειψή τους από αυτό το σύστημα και η όντως πολύ δύσκολη θέση στην οποία περιήλθαν πολλοί άνθρωποι, ωθεί τους πιο απαίδευτους από αυτούς να αναζητούν την εκδίκηση μέσω της ΧΑ.

 11. Μαρσελ Προυστ avatar
  Μαρσελ Προυστ 29/01/2014 18:55:21

  Σωστα...Αν μαλιστα χρηματοδοτησει αυτη την ΜΚΟ ο Σορος τοτε ειναι σιγουρο οτι θα κατατροπωθει η Χρυση Αυγη...Μωραινει ο Κυριος...

 12. Μαρσελ Προυστ avatar
  Μαρσελ Προυστ 29/01/2014 19:05:32

  Δεν ειναι μονο αυτο. Ειναι και το οτι παραμενουν ατιμωρητοι οι υπευθυνοι των μεγαλων σκανδαλων και αυτο εξοργιζει πολυ κοσμο.

 13. factorx avatar
  factorx 29/01/2014 19:17:42

  Στην Ελλάδα ζεις ή στη Νότιο Αφρική; Δεν βλέπεις να γίνεται τίποτα με τους εξοπλισμούς πχ. Ή κάθε φορά θα λέτε "τα μεγαλύτερα σκάνδαλα" μένουν ατιμώρητα;

  • Σάββας Στ. avatar
   Σάββας Στ. @ factorx 29/01/2014 20:08:02

   Δηλαδή, εκτός από την μαρίδα, θα κάτσει στο σκαμνί και ο Βενιζέλος; o Γιάννος; κάποιος άλλος; Ή μόνο στο Αμύνης είχαμε μίζες; κάτι για το θείο βρέφος του ΥΠΕΧΩΔΕ, για το συγκοινωνιών; Τελικά μόνο ο Άκης και κάποια κατώτερα στελέχη φταίνε για όλα, οι άλλοι είδαν φώς και μπήκανε!

 14. Νάρκισσος avatar
  Νάρκισσος 29/01/2014 19:35:07

  Όλοι οι μορφωμένοι πήγαν στα υπόλοιπα κόμματα γι' αυτό ..παραμορφώθηκαν. Άσε λοιπόν την Χ.Α. με τους αμόρφωτους. Όσο για το τι είναι ο Ναζισμός, περιμένουμε να μας εξηγήσεις εσύ ο μορφωμένος.

  • Εντολέας avatar
   Εντολέας @ Νάρκισσος 29/01/2014 20:50:45

   Να πας να διαβάσεις μόνος σου για τα εγκλήματα των Ναζί. Είναι πολύ εύκολο αν γνωρίζεις ανάγνωση, γιατί γραφή απ΄ότι φαίνεται γνωρίζεις.

   • stamoschios avatar
    stamoschios @ Εντολέας 30/01/2014 12:29:51

    Να διαβάσει και για τη Δρέσδη, τη Χιροσίμα το Ναγκασάκι, τις θηριωδίες αργότερα στα παλαιστινιακά στρατόπεδα από τους εβραίους --θύματα που μετετράπησαν σε θύτες. Να διαβάσει και πόσους φόνευσαν οι κομμουνιστές και ο καπετάν γιώτης(με τον οποίο συγκυβερνήσατε) στον συμμοριτοπόλεμο.

 15. liberal queer avatar
  liberal queer 29/01/2014 19:35:20

  Που κολλάει ο Σόρος με την οργάνωση EXIT; Παντού φαντάσματα και συνωμοσίες μάλλον βλέπεις!

 16. Μαρσελ Προυστ avatar
  Μαρσελ Προυστ 29/01/2014 19:38:07

  Θα πω οτι εχεις δικιο οταν δω οτι αρχιζουν να διωκονται και τα μεγαλα ονοματα. Ο Καντας και οι λοιποι ειναι troisième couteaux.
  Μην ξεχναμε και την λιστα Λαγκαρντ, που δεν εχει αξιοποιηθει ακομα ουτε οικονομικα ουτε ποινικα. Και την Siemens και τοσα αλλα.

  • factorx avatar
   factorx @ Μαρσελ Προυστ 29/01/2014 20:40:58

   Που το ξέρεις για τον Κάντα; Είσαι ειδικός κι σε αυτό; και η λίστα λαγκάρντ είναι φούστες μπλε μπροστά στους εξοπλισμούς.Έλεος πια με τις συριζαιικες παπαρολογίες

 17. factorx avatar
  factorx 29/01/2014 20:37:34

  Εχεις συγκεκριμένα στιχεία να μου στείλεις; θα τα βάζω κάθε ημέρα. Οχι όμως συριζαίκες η καμμένες αερολογίες. Και κατά την γνώμη μου είναι πολύ πιο σημαντικό για την κάθαρση που έβαλαν στο στόχο τους εμπόρους όπλων

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ factorx 29/01/2014 21:07:50

   Σ'αυτό είσαι λάθος: Έμποροι υπήρχαν και θα υπάρχουν (νόμιμα) και θα δίνουν μίζες (έως και νόμιμα) αν κάποιος "Δημόσιος Λειτουργός"(!) θέλει να σηκώσει "την ξεχασμένη τσάντα στον καναπέ του Κάντα". Είναι ο Δημόσιος, που ΠΗΡΕ ΟΡΚΟ να διαφυλάττει το Δημόσιο Συμφέρον και στο κυνήγι των εμπόρων μπορεί να καταλογιστεί ηθικά, το πολύ Αθέμιτος Ανταγωνισμός, ενώ στον Δημόσιο Λειτουργό Έσχατη Προδοσία.

  • dorieus avatar
   dorieus @ factorx 31/01/2014 17:35:12

   Ἀγαπητέ factorx, φαντάζομαι μοῦ ἐπιτρέπετε τήν φιλική προσαγόρευση, ἐξεπλάγην, ἀπροσδοκήτως, εὐχάριστα. Καί, ἐν πάσει περιπτώσει, ἀποδείξατε ὅτι ὑπάρχει, ἀκόμη, ἐλπίς. Σᾶς εὐχαριστῶ καί σᾶς συγχαίρω.

 18. liberal queer avatar
  liberal queer 29/01/2014 21:41:13

  Τους κόβω τρομάρα σου, τους κόβω! Γιατί εσένα δε σε απασχολεί το ποσοστό ψήφων που θα πάρουν οι ναζιστές; Δηλαδή αν πάρουν 15% θα είσαι οκ;

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ liberal queer 29/01/2014 23:01:13

   Φυσικά και με απασχολεί, γι'αυτό και προτείνω τρόπο να ξεφουσκώσει!

   • liberal queer avatar
    liberal queer @ ΚΜ 29/01/2014 23:37:05

    όπως η ρεαλιστική και πάνω από όλα γεμάτη περιεχόμενο πρόταση περί ξηλώματος της νεοταξίλας...

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ liberal queer 30/01/2014 15:53:04

     Ρεαλιστικότατη και απαραίτητη! Αλλά εσύ ως «liberal queer», εννοείται ότι ενοχλείσαι.

 19. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 30/01/2014 13:04:58

  Ενα μικρο παραδειγμα
  Εχω εναν φιλο που πριν απο καθε εκλογική αναμετρηση μονο που δεν βγαζαμε υα κουμπουρια για να σκοτωθουμε.
  Εκεινος πασοκσης του κερατα εγω δεξιος του κερατα.
  Φανατικος οπαδος του αγιου Ανδρεα- ετσι τον αποκαλουσε- και στις εκλογες του 2009 λάτρης μεχρι αηδιας του ΓΑΠ.
  Επαγγελματικα ασχολιόταν με το εμποριο χωρις ομως να γνωριζει τι ειναι το τιμολογιο και η αποδειξη κι αν καμια φορα του εκανε επισκεψη η εφορια ειχε τον τροπο να σκαπουλαρει
  Εχει λεφτα με το τσουβαλι στην κυριολεξια και ουτε σκεψη να τα καταθεσει σε καμια τραπεζα, ειναι και το ποθεν εσχες στη μεση βλεπετε.
  Αυτοδιοικητικες εκλογες πλησιαζουν και επειδη ειμαι ζιζανιο και με τρωει η περιεργεια πηγα να τον επισκεφθω για να δω τι θα ψηφισει αυτη τη φορα.
  Και τι εμαθα?
  Ειναι πλεον μεγαλοστελεχος της χρυσης αυγης για να ξεβρωμισει επιτελους ο τοπος οπως κατα λεξη μου ειπε ο ιδιος.
  Δεν χρειασθηκε να του μιλησω παραπανω.
  Καταλαβα οτι το συστημα οτι και να κανουμε παραμενει ζωντανο, καμουφλαρεται και περιμενει την στιγμη της μεγαλης επιστροφης.
  Δυστυχως!!

 20. Athinaios avatar
  Athinaios 30/01/2014 19:41:46

  Οταν δανειζαν οι γερμανοι φιλοι μας και οι αλλοι ευρωπαιοι τον αντρεα παπαντρεου και τον κυριο σημιτη με αποτελεσμα αυτοι να κατασκευασουν ανεμποδιστοι την κρατικοδιαιτη παρασητικη πασοκικα κατασκευασμενη κατα 80% ελληνικη αστικη ταξη τι ακριβως ελεγε τοτε αυτος ο κυριος και οι αξιωματουχοι της χωρας του; Οι ευθυνες των δανειστων ειναι τεραστιες. Τοτε τα πελατιακα δυκτια δεν τους ενοχλουσαν; Και οχι μονο αυτο αλλα στηριζαν ολους αυτους τους απαραδεκτους με επιδοτησεις και δανεικα ακαταπαυστα και μετα απαιτουσαν τα δανεικα να τα πληρωσει ο υπολοιπος πληθυσμος και με τοκο με το να ειναι ανταγωνιστικος παραγωγικος και ευελικτος. Εμφανισθηκε ετσι το φαινομενο οι κρατικοδιαιτοι να μιλανε για παραγωγικοτητα, ανταγωνιστικοτητα, ευελικτες εργασιακες σχεσεις, ιδιωτικο τομεα αλλα οχι για αυτους και για τα παιδεια τους αλλα για τους αλλους. Για αυτους και για τα παιδεια τους το δημοσιο! Και αυτα με την απολυτη υποστηριξη της Ε.Ε. και της γερμανιας.

  • Nik avatar
   Nik @ Athinaios 31/01/2014 01:18:25

   Οχι μόνο οι δανειστές που δεν ενδιαφέρονταν για το που πάνε τα δανεικά.

   Ηταν και η ΕΕ που ΗΞΕΡΕ ότι οι επιδοτήσεις πήγαιναν σε ημέτερους και δεν έκανε ΤΙΠΟΤΕ για να ελέγξει, τυπικά εστω, την κατασπατάληση των χρημάτων Ευρωπαίων φορολογουμένων. Ισως οι επιδοτήσεις ήταν πιο ισχυρό μέσο διαφθοράς διότι σε αυτές έβαζαν χέρι αυτοί που δεν θα δικαιούνταν θαλασσοδάνεια, δηλαδή οι μικροί και μεσαίοι.

 21. VPX avatar
  VPX 30/01/2014 22:32:32

  Για τη λίστα ΛΑΓΚΑΡΝΤ θα μας πεις πόσοι πήγαν φυλακή;;;;;

 22. dorieus avatar
  dorieus 31/01/2014 00:56:44

  Συμμοριτοπόλεμο, πιπέρι πιπέρι, ῾...τή Δρέσδη, τη Χιροσίμα το Ναγκασάκι...", μά αὐτές ἦσαν <> βόμβες, δέν σκότωναν. ῾...Τις θηριωδίες αργότερα στα παλαιστινιακά στρατόπεδα από τους εβραίους –θύματα που μετετράπησαν σε θύτες...", ἀντισημίτη, δέν σοῦ κάνει τό κιπᾶ γι' αὐτό τό μῖσος. ῾...Να διαβάσει και πόσους φόνευσαν οι κομμουνιστές και ο καπετάν γιώτης(με τον οποίο συγκυβερνήσατε) στον συμμοριτοπόλεμο...", μά τί λές τῶρα αὐτοί ἦσαν ἀδέρφια μας. Ξέχασες ὅμως τόν Ἄρη, τόν ἀρχηγό τῶν ἀτάκτων, τό παιδομάζωμα πού διαφύλαξαν τά παιδάκια ἀπό τά φασισταριά τούς γονεῖς των. Προφανῶς εἶσαι ἀμετανόητος, νοσταλγός τοῦ φαύλου παρελθόντος. Στό πῦρ τό ἐξώτερον...

  • dorieus avatar
   dorieus @ dorieus 31/01/2014 01:05:14

   Διόρθωσις : μεταξύ τῶν εἰσαγωγικῶν, ἔχει λείψει ἡ λέξις "καλές".

 23. m.s avatar
  m.s 31/01/2014 10:32:00

  Αυτός που ενισχύει την Χρυσή Αυγή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η τακτική του σε συγκεκριμένα θέματα , όπως λαθρομετανάστευση, χάδια στην τρομοκρατία...
  Με αυτή την τακτική του δεν αποσκοπεί στη συσπείρωση των δικών του δυνάμεων αλλά στην αποσυσπείρωση των δυνάμεων ΝΔ -ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα των ψηφοφόρων τους που βρίσκονται τώρα στο χώρο των αναποφάσιστων (προς το παρόν)

 24. kastis avatar
  kastis 31/01/2014 14:17:49

  Οι εν ενεργεία ΔΥ που έχουν προσληφθεί "από το παράθυρο" δεν ξεπερνούν τις 100 χιλ. Άντε και από τούς 400 χιλ. συνταξιούχους να έχουν μπει με την ίδια διαδικασία άλλες 200 χιλ. Σύνολο 300 χιλ "παραθυράτοι". Όμως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έπαιρναν μαζί 6,5 εκατ. ψήφους. Επομένως το στερεότυπο πελατειακό κράτος=ΔΥ δεν στέκει λογικά. Λοιπόν 6,2 εκατ. ψηφοφόροι για να εξηγηθεί το φαινόμενο "πελατειακό κράτος". Ποιοί είναι λοιπόν οι "πελάτες";
  1. Πάνω από το 80% ελ.επαγγ.,εισοδηματιών,αγροτών,εμπόρων δήλωνε εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο.
  2. 1,5 εκατ. λαθραία κλεισμένοι ημιυπαίθριοι
  3. Παραοικονομία στα επίπεδα τού 25%
  4. Μαύρη εργασία στα επίπεδα τού 30%
  5. Επιδοτήσεις στους αγρότες για εκτάσεις που ξεπερνούν την έκταση τής χώρας
  6. Το παραμύθι ψηφίστε μας για να γίνομε Ευρωπαίοι
  7. Το παραμύθι ψηφίστε μας για να γίνουμε πλούσιοι με το ευρώ
  8. Μια Ελλάδα γεμάτη με παράνομα κτίσματα (ακόμη και ο Ελαιώνας στο κέντρο τής Αθήνας)
  θα σταματήσω εδώ.
  Κοιταχτείτε στον καθρέφτη και θα δείτε ποιοι είναι οι "πελάτες".
  Τώρα που αποκαλύπτεται η πραγματικότητα -και αφού μάς έγιναν οι ανάλογες δόσεις εθνικισμού/ρατσισμού από τα συστημικά ΜΜΕ- οι δεξιοί "πελάτες" ανακαλύπτουν τον ναζισμό. Τούς φταίνε τα κόμματά (τους), τούς φταίνε οι μετανάστες, τούς φταίνε οι ΔΥ. Και στρέφονται προς το πιό δύσοσμο πολιτικό "λουλούδι" τού καπιταλισμού για να τιμωρήσει "τούς κλέφτες πολιτικούς"...

  • Ο Λούμπεν avatar
   Ο Λούμπεν @ kastis 31/01/2014 14:59:04

   Δώσε μου, στα πλαίσια του παραπάνω συλλογισμού σου, μια εξήγηση στα δύο ακόλουθα ερωτήματα:

   1ον τί σημαίνει ότι η τρόικα υποτίμησε τους πολλαπλασιαστές όταν καθόριζε τις δημοσιονομικές περικοπές;

   2ον γιατί μέχρι σήμερα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμπλέουν ουσιαστικά στο ζήτημα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα (δηλαδή καμία απόλυση) και δεν φοβούνται το πολιτικό κόστος της φορολογικής πολιτικής έναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες (πελάτες των όπως λες και εσύ);

 25. athinaios avatar
  athinaios 31/01/2014 15:19:56

  Οταν μιλαμε για κρατικοδιαιτη παρασιτικη πασοκικα κατα 80% ελληνικη αστικη ταξη δεν εννοουμε μονο τους δημοσιους υπαλληλους και τους κρατικους αξιωματουχους εννουμε και τους κρατικοδιαιτους επιχειρηματιες εργολαβους απο τον καθαρισμο των δημοσιων υπηρεσιων μεχρι τα δημοσια εργα, εννοουμε τους κρατικοδιαιτους εκδοτες καναλαρχες, ψευτοαγροτες που επαιρναν επιδοτησεις και αλλες δημοκρατικες δυναμεις. Μεγαλη εξαγορα επαιζε και οσον αφορα το χωροταξικο. Οσον αφορα τους διορισμους στο δημοσιο 100.000 ηταν οι δημοσιοι υπαλληλοι συμφωνα με προσφατες δηλωσεις κρατικου αξιωματουχου που ειχαν προσληφθει με τελειως πλαστα χαρτια. Αυτο δεν σημαινει οτι οι υπολοιποι μπηκαν αξιοκρατικα. Μην ξεχνατε ποτε οτι το ΑΣΕΠ εξεδιδε ηδη απο το 2000 ακαταπαυστα φωτογραφικες προκυρηξεις με τις οποιες μονιμοποιουσε τους κομματικους συμβασιουχους. Εβγαζε δηλαδη προκυρηξεις με τις οποιες ζητουσε ως απαραιτητο προσθετο προσον εκτος απο τα συνηθει προσοντα προυπηρεσια πχ 2 χρονων στην συγκεκριμενη υπηρεσια δηλ φωτογραφιζε τους κομματικους συμβασιουχους που ειχαν την συγκεκριμενη αυτη προυπηρεσια και ειχαν τοποθετηθει ως συμβασιουχοι απο το κομμα με ενα τηλεφωνο ή απλα μοριοδοτουσε με πολλα μορια την προυπηρεσια που βεβαια ηταν αφθονη για τους κομματικους συμβασιουχους πχ 4,5 χρονια. Ετσι ξεπλενε τους παντες. Και μην πατε μακρια τον Φεβρουαριο αναμενεται μια τετοια προκυρηξη για το μετρο οπου ειναι σχεδον βεβαιο οτι οι κομματικοι και διακομματικοι συμβασιουχοι του 2009 θα εχουν μεγαλη μοριοδοτηση. Για αυτο μην λετε οτι οι δημοσιοι υπαλληλοι κατα πλειοψηφια δεν εχουν μπει με το κομμα. Τελος μην ξεχνατε οτι ο προεδρος του ΑΣΕΠ ηταν ανδρεοπαπανδρεικη επιλογη και βεβαια η ανεξαρτητη αρχη στελεχοθηκε απο τον πασοκικα στελεχη ειτε απ'ευθειας ειτε με μεταταξη απο αλλες υπηρεσιες που ειχαν μπει με το κομμα.

 26. kastis avatar
  kastis 26/03/2014 14:49:30

  «Ένα σύστημα πατρωνίας που λειτουργούσε εδώ και δεκαετίες κατέρρευσε. Τα κυβερνητικά κόμματα (κόμματα εξουσίας) δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετούν τα πελατειακά δίκτυα, για παράδειγμα: προσλήψεις στο δημόσιο ως αντάλλαγμα για την παροχή ψήφου». «Το εκλογικό δυναμικό του κόμματος επικεντρώνεται σε νέους ανθρώπους, άνεργους, συνταξιούχους, υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες. Τα εκλογικά τους κίνητρα χαρακτηρίζονται από την απώλεια εμπιστοσύνης έναντι του κοινοβουλίου, των συνδικάτων και της ΕΕ». Αν οι προσλήψεις στο Δημόσιο είναι οι πελατειακές σχέσεις γιατί την ΧΑ την ψηφίζουν οποιοσδήποτε άλλος εκτός των ΔΥ; Οι εν ενεργεία ΔΥ που έχουν «μπει από το παράθυρο» δεν ξεπερνούν τις 100 χιλ. Οι συνταξιούχοι ΔΥ που είχαν μπει με τον ίδιο τρόπο ας είναι 200 χιλ (από τις 400 χιλ). Σύνολο «παραθυράτων» ας πούμε 300 χιλ. Μέχρι τα 6,5 εκατ. λείπουν άλλα 6,2 εκατ. πελάτες. Ποιοι είναι αυτοί; Για κοιταχτείτε στους καθρέφτες σας. Για σκεφτείτε τι προσωπικά συμφέροντα εξυπηρετούσατε όταν ψηφίζατε την ΠΑΣΟΚΝΔκρατία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.