Ο "καλός" Πούτιν, οι "κακοί" Αμερικανοί και η σκληρή πραγματικότητα
01/04/2014 10:35
Του Strange Attractor
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο "καλός" Πούτιν, οι "κακοί" Αμερικανοί και η σκληρή πραγματικότητα

Οι μικροί και αδύναμοι πάντα ψάχνουν για έναν μπαμπούλα, στον οποίο να ρίξουν όλο το φταίξιμο για την κακή τους μοίρα, και δόξα τω θεώ, η Αμερική, από το 1945 και μετά μας έχει δώσει ουκ ολίγες αφορμές…

Είναι να απορεί κανείς με αυτή την ιδιότυπη «σχιζοφρένεια» που μας χαρακτηρίζει ως λαό.

Και αναφέρομαι στην καθημερινή μου συναναστροφή με άτομα, ασχέτως ιδεολογίας και κομματικής προέλευσης, που τα έχουν με τους … κακούς Αμερικανούς.

Καταλαβαίνω σε μεγάλο βαθμό το μένος εναντίον των ΗΠΑ, που εδώ και 30-40 χρόνια μας έχει διαποτίσει το εθνικό μεδούλι.

Οι μικροί και αδύναμοι πάντα ψάχνουν για έναν μπαμπούλα, στον οποίο να ρίξουν όλο το φταίξιμο για την κακή τους μοίρα, και δόξα τω θεώ, η Αμερική, από το 1945 και μετά μας έχει δώσει ουκ ολίγες αφορμές…

Αλλά το μένος και η χολή που στάζουν κάποιοι εναντίον των κακών Αμερικάνων, είναι κάτι σαν κι αυτό των βολεμένων εναντίον του μνημονίου.

Δηλαδή, αντιλαμβάνομαι την αγανάκτηση του απολυμένου, του άνεργου, κλπ εναντίον της τρόικας και των δανειστών (που μας πίνουν το αίμα) αλλά όχι αυτήν του βολεμένου, που απλά αγανακτεί για να αγανακτεί, πουλώντας ανέξοδη επαναστατικότητα και χαϊδεύοντας αυτιά (βλ συντεχνίες, και συνδικαλιστές του δημοσίου).

Έτσι και οι λάβροι αντιαμερικανοί συμπατριώτες μας, είναι τουλάχιστον … υποκριτές.

Διότι άσχετα αν οι ιμπεριαλιστές Αμερικάνοι μας έριξαν βόμβες ναπάλμ στον εμφύλιο, μας έφεραν τη χούντα, και μας πούλησαν στη Κύπρο, η πραγματικότητα είναι ότι ζούμε σε εποχή παγκόσμιας Pax Americana, με ότι αυτό σημαίνει, καλό ή κακό.

Φοράμε αμερικάνικα ρούχα, ακούμε αμερικάνικη μουσική, βλέπουμε αμερικάνικες σειρές και ταινίες, εξαρτόμαστε αμυντικά από αμερικάνικα οπλικά συστήματα, και από το «αμερικάνικο» ΝΑΤΟ, και γενικά ακολουθούμε αμερικάνικο τρόπο ζωής, θέλουμε δεν θέλουμε.

Είτε είμαστε πούροι κομμουνιστές στην Γαύδο, είτε φλούφληδες του Κολωνακίου και των βορείων προαστίων.

Και άντε, όσο υπήρχε ο ψυχρός πόλεμος, με το αντίπαλο δέος της «κομμουνιστικής» (ο θεός να την κάνει τέτοια) ΕΣΣΔ, υπήρχε και μια ιδεολογική και όχι μόνο αντιπαράθεση.

Υπήρχε και μια εναλλακτική λύση και προοπτική.

Με τον καθένα να διαλέγει πλευρά και στρατόπεδο.

Άσχετα αν το σοσιαλιστικό όραμα αποδείχτηκε μια ακόμη χίμαιρα, και κατέρρευσε εκ των έσω, χωρίς οι Αμερικάνοι να χρειαστεί να ρίξουν καν μια ντουφεκιά.

Αλλά και σήμερα;

Να τους βρίζουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, και να μιλάμε για εθνική κυριαρχία κλπ τη στιγμή που αν πούμε π.χ. να κάνουμε πόλεμο (αν, λέω), δεν θα μπορούμε ούτε τρεις μέρες να κρατήσουμε χωρίς τα αμερικάνικα ανταλλακτικά για τα αμερικάνικα αεροσκάφη και πλοία μας;

Εκτός κι αν αναζητήσουμε βοήθεια από το «ξανθό γένος», και τα γερμανικά υποβρύχια (αυτά που γέρνουν στο κύμα).

Για να μη πολυλογώ και το κουράζω:

Κάποτε οι Έλληνες ήταν οι παγκόσμιοι κυρίαρχοι (στον τότε πολιτισμένο κόσμο) βάσει του πολιτισμού, της κουλτούρας, της γλώσσας, και της εμπορικής και στρατιωτικής τους ισχύος.

Αργότερα ήταν οι Ρωμαίοι, και πιο μετά οι Άγγλοι.

Σήμερα είναι οι Αμερικάνοι. Πώς να το κάνουμε;

Και άσχετα αν κάποιοι ποντάρουν στον Πούτιν και τη Ρωσία, λόγω ομοδοξίας, και λόγω προφητειών, από κείνη τη πλευρά ο βασιλιάς είναι ακόμη γυμνός, τουλάχιστον στο επίπεδο που θα μας ήταν χρήσιμος ως Ελλάδα.

Άρα; Να περιμένουμε τους Κινέζους να αναπτυχθούν και να κυριαρχήσουν;

Εκτός κι αν μέσα στον τυφλό αντιαμερικανισμό μας, θυμηθούμε τον Αντρέα της παλιάς καλής εποχής, που μας μοίραζε το πράσινο βιβλιαράκι του Καντάφι, και που ονειρεύονταν αραβικά πετροδόλαρα, και ισλαμικές επενδύσεις για να γίνουμε το… Μονακό των Βαλκανίων.

‘Άλλη τζούφια λύση δηλαδή, που μόνο κάποιοι τελειωμένοι συριζαίοι ευαγγελίζονται, επιθυμώντας τη σαρία, τους φερεντζέδες, και τις μπούρκες, αντί για τα μπλου τζιν, τη ραπ, και τα χάμπουργκερς….

Ήμαρτον δηλαδή.

Προσαρμοστείτε στη πραγματικότητα λοιπόν, και μη πυροβολείτε τον (Αμερικανό) πιανίστα… που αν μη τι άλλο έχει θεσμούς και δημοκρατία (καλή ή κακή) που λειτουργούν αδιάλειπτα επί 200 και βάλε συναπτά έτη, και δεν βασίζονται στις ορέξεις και τις διαθέσεις του κάθε τρελαμένου ολιγάρχη που αναλαμβάνει την εξουσία, με πλάτες του την μαφία, και με εκβιαστικό όπλο του τον φυσικό πλούτο της χώρας… παίζοντάς το εν δυνάμει σωτήρας σε ζαλισμένους Βαλκάνιους ιθαγενείς που ψάχνουν για το (εκ των άνωθεν) θαύμα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 01/04/2014 11:08:23

  Ή, όπως λένε και οι Αμερικανοί, "If you can't avoid it, relax and enjoy it". Καταλάβαμε...

  • Deximus Maximus avatar
   Deximus Maximus @ ΠΗΛΕΑΣ 01/04/2014 11:15:06

   Προφανώς σου αρέσει το ξανθό γένος...καταλάβαμε

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Deximus Maximus 01/04/2014 15:39:40

    Με τόσα δίμετρα υποδείγματα στις πασαρέλες, να πω πως δεν μου αρέσει; Αμαρτία...! Αλλά, να, η Ελλάδα είναι στην διεθνή σκακιέρα όπως τα μικρά κόμματα στην Βουλή: Αποκτά σημασία όταν οι μεγάλοι ισοδυναμούν. Και, για την ώρα, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

 2. Aegean times avatar
  Aegean times 01/04/2014 11:13:06

  Που καταλήγουμε δηλαδή, να πάρουμε το σακίδιο και το όπλο παραμάσχαλα και να πάμε να πολεμήσουμε εναντίον του κακού Πούτιν υπερασπιζόμενοι τον καλό αμερικάνο? (τον καλό τραπεζίτη, τους καλούς ενεργειακούς κολοσσούς, τι απ΄όλα?). Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει προ πολλού ενταχτεί στο δυτικό μπλόκ με ότι θετικά ή αρνητικά αυτό επιφέρει από εκεί και πέρα δεν έχει κανένα λόγο να αναμειγνύεται στους ανταγωνισμούς των δύο παικτών διότι μόνο χαμένη θα είναι αλλά και όσες φορές έχει συμμετάσχει και έχει βοηθήσει, ΔΕΝ κέρδισε απολύτως τίποτα, γιατί αδυνατεί να χειριστεί και να διαχειριστεί επιτυχώς τέτοια θέματα λόγω της ανεπάρκειας του πολιτικού της προσωπικού. Αρα λοιπόν ας μην βιαζόμαστε να ταχθούμε ούτε υπέρ του ενός ούτε υπέρ του άλλου και ας αφήσουμε τα γεγονότα να εξελιχθούν και να κοπάσουν. Αλλωστε έχουμε την εθνική μας χρεοκοπία, αυτό μας φτάνει.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Aegean times 01/04/2014 11:17:49

   Κανένας δεν τάσσεται υπερ κανενός. Να μάθετε όμως να αντέχετε και τις αντιθετες προτάσεις. Γιατί το πιο τρελλό απο όλα είναι η απόλυτη ταύτιση ακροδεξιών και ΚΚΕεδων για την Ρωσία. Ελεος δηλαδή, ξεχάσαμε τόσο εύκολα τον σταλινισμό και το ξεπούλημα της Ελλάδας στην Γιάλτα;

   • Aegean times avatar
    Aegean times @ Factorx 01/04/2014 12:01:11

    Επειδή ακριβώς η Ελλάδα έχει πληρώσει πρώτη το τίμημα του ψυχρού πολέμου με έναν εμφύλιο σπαραγμό που τον πληρώνει ακόμη και σήμερα, καλό είναι να μένει μακρυά από τους ανταγωνισμούς των ισχυρών και ας τα βρούνε μόνοι τους.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Factorx 01/04/2014 15:50:40

    Γιατί, οι Σοβιετικοί (όχι ακριβώς οι Ρώσοι) μας πούλησαν μόνοι τους στη Γιάλτα; Τον τύπο με το πούρο και τον σακάτη, που μας αγόρασαν, τους ξέχασες; Και... μήπως θα τα προτιμούσες αλλοιώς;

   • pythagorean avatar
    pythagorean @ Factorx 01/04/2014 16:26:40

    factorx: "...ξεχάσαμε τόσο εύκολα τον σταλινισμό και το ξεπούλημα της Ελλάδας στην Γιάλτα;"
    Αγαπητέ φάκτορα, ίσως ξεπουλήθηκε ο Ζαχαριάδης, αλλά σίγουρα δεν υπήρξε κανένα "ξεπούλημα της Ελλάδας" στη Γιάλτα. Απλώς επαναβεβαιώθηκε η θέση της χώρας στη δυτική σφαίρα επιρροής, που ίσχυε και προπολεμικά. Ευτυχώς ο κατά τα άλλα αιμοσταγής Στάλιν (που δεν ήταν καν Ρώσος) τήρησε έντιμη στάση έναντι της Ελλάδας τόσο με τη Γιάλτα όσο και με την άρνηση εμπλοκής στον εμφύλιο.

 3. Καβαλιώτης avatar
  Καβαλιώτης 01/04/2014 11:30:41

  Ο "κακός" Πούτιν και οι "καλοί" Αμερικανοί. Τελεία και παύλα. Ό,τι είχα να πω, το είπα. Στα επόμενα τέσσερα δευτερόλεπτα θα τυλίξω έναν γύρο ...

 4. basmas avatar
  basmas 01/04/2014 11:35:56

  Μια νηφαλια τοποθετηση που μεσα στις τσιριδες της εποχης αποτελεί όαση και εξαιρεση. Σαν τον Αδωνι Γεωργιάδη που διαθετει τον απλο κοινο νου αλλα ποιος τον ακουει;

 5. ελλην π. avatar
  ελλην π. 01/04/2014 11:58:45

  Aγαπητέ strange δεν καταλαβαίνω τι σ' έπιασε ξαφνικά και ανακάλυψες σήμερα που ο Αντιαμερικανισμός βρίσκεται σχεδόν στο χαμηλότερο σημείο του στην Ελλάδα (ούτε μια πορεία δεν φτάνει πια στην Αμερικάνικη Πρεσβεία), οτι εμείς εδώ στην Ελλάδα μισούμε τους Αμερικάνους? Εδώ πάθαμε οικονομική καταστροφή πολύ μεγαλύτερη απο εκείνη των ΗΠΑ εξ αιτίας της Leehman Brothers και κανείς δεν είπε να φύγουμε απο το ΝΑΤΟ ή να διώξουμε τις βάσεις όπως το έλεγαν παλιά για ψύλλου πήδημα και μάλιστα ο Καραμανλής ο Α' μας έβγαλε πραγματικά απο το ΝΑΤΟ!!! το 1974...Δηλαδή επειδή αγαπάμε και τους Ρώσους είναι κακό? Επρεπε να ανήκωμεν αποκλειστικά εις την Δύσιν? Μήπως ετοιμάζονται να μας κάνουν αντίποινα γι αυτό οι Δυτικοί? Μήπως τελευταία κάνεις πολύ παρέα με κκέδες?

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ελλην π. 01/04/2014 13:04:14

   Βαρέθηκα να ακούω καθημερινά "αριστερούς" και ακροδεξιούς για το πόσο καλός είναι ο Πούτιν, και για το πόσο αδικημένοι και κυνηγημένοι είναι οι Άραβες Μουσουλμάνοι εξαιτίας της κακιάς Αμερικής των Εβραίων. Κάποιοι δηλαδή προτιμάνε την άτυπη δικατορία του ενός ανδρός (regime personale), που αν τα έκανε εδώ κανένας Σαμαράς θα τον κρεμούσαν ανάποδα, ή ακόμη και φερετζέδες και ιμάμηδες, μόνο και μόνο επειδή έχουν μια κακιά διάθεση και προκατάλειψη απέναντι στην "ιμπεριαλιστική" Αμερική, τις μόδες και τις συνήθειες της οποίας όμως καταπίνουν αμάσητες, χώρια την όποια βοήθεια σε θέματα στρ. ασφάλειας, κλπ. Μιλάμε για ιδιότυπη σχιζοφρένεια.

   • Κυνας avatar
    Κυνας @ Strange Attractor 01/04/2014 13:38:43

    Α, δηλαδη αυτο που εγινε με τον Παπαδημο (και συνεισφερε τον οβολο του ΚΑΙ ο "κανενας Σαμαρας") ηταν δημοκρατια δηλαδη ;; 'Η μηπως οτι ακολουθησε μετα απο αυτο ; Μωρε μπραβο.....

   • ελλην π. avatar
    ελλην π. @ Strange Attractor 01/04/2014 18:30:27

    Αρα παραδέχεσαι οτι ακούς καθημερινά ΚΚέδες και άλλους Αριστερούς, Αντιαμερικανούς και Αραβόφιλους? Εγώ για νάμαι ειλικρινής έχω να τους ακούσω απο τότε με το Τούρκικο πλοίο που του κάνανε ρεσάλτο οι Ισραηλινοί και σκότωσαν 9, και σε αντίποινα ο πολύς Ερντογάν τους είπε οτι θύμωσε πολύ και οτι θα πρέπει να του ζητήσουν κάποτε συγγνώμη... Μετά απ' αυτά έχω την εντύπωση οτι στην Ελλάδα τουλάχιστο έπεσε κατακόρυφα ο Αντιαμερικανισμός και η Ισλαμοαραβοφιλία, που έσβησε σχεδόν μετά τις επανειλλημένες απογοητεύσεις για τις "φιλικές" τους επενδύσεις στο Ελληνικό, το Πλατυγιάλι κλπ. Ξανάρθαν κατόπιν και οι Γερμανοί με τα μνημόνια και οι Αμερικάνοι ξανάγιναν φίλοι μας. Ακόμα και ο Τσίπρας τους επισκέφτηκε και θεωρείται "πουλαίν" τους... Πιθανόν να άλλαξα εγώ παρέες και να πλησίασα περισσότερο τους Δεξιούς? ή απλά είναι μια εντύπωση? Δεν ξανάκαναν και κανα γκάλλοπ για τον Αντιαμερικανισμό βλέπεις. Πάντως η στάση της Κυβέρνησης απέναντι στις πρόσφατες επιτυχίες των Ρώσων είναι συνετή και μετρημένη ως ώφειλε. Βεβαίως είμαστε οι τελευταίοι που θα εφαρμόζαμε αντίποινα κόβοντας τις βίζες στους Ρώσους για χάρη των δανειστών μας . Οπως απεδείχθη δικαιώθηκε απόλυτα και ο Ρέστης που παραβίαζε το εμπάργκο στο Ιράν... Ουδετερότητα και ίσες αποστάσεις φίλε strange, Eλβετία σε όλα πρέπει να γίνουμε. Και κυρίως στο παραγωγικό μοντέλο. Τό 'πε και ο Γερμανός Πρόεδρος: Eίμαστε οι θησαυροφύλακες της Ιστορίας της Ευρώπης. Αυτός πρέπει να είναι ο τελικός σκοπός της χώρας μας. Πλήρης Ουδετερότης. Ο Γαλάζιος σταυρός της σημαίας μας να γίνει ο αντίστοιχος του ερυθρού σταυρού της Ελβετίας για τις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές διαμάχες. Και ο μισθός μας ως θησαυροφύλακες, τιμής ένεκεν όπως των Λουξεμβούργιων, που φυλάττουν πολύ ευτελέστερες αξίες...

 6. Ελλην Πολίτης και όχι Οπαδός avatar
  Ελλην Πολίτης και όχι Οπαδός 01/04/2014 12:27:25

  Εύγε Παράξενε Ελκυστή, το άρθρο σου είναι απο τα καλύτερα των τελευταίων ετών για το θέμα των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ. Στα θετικά των Αμερικάνων δεν είναι μόνον η PAX Americana αλλά και ότι μας βοήθησαν να νικήσουμε γρήγορα τους συμμορίτες εισβολείς (και να μην γίνουμε Σοβιετία) αλλά και η δωρεάν βοήθεια για την ανασυγκρότηση (δόγμα Τρούμαν). Παρατηρώ ότι υπάρχει ένας ηλίθιος αντιαμερικανισμός ενώ αυτός που μας αμφισβητεί την ακεραιότητα του κράτους μας είναι ο γείτονας (Τουρκιά, Αλβανία, ΠΓΔΜ) για τον οποία ΔΕΝ έχουμε τις ίδιες αντιδράσεις. Μπορεί να φταίει για πολλά ο Αμερικάνος αλλά στην Κύπρο τον προκάλεσε και ο τριτοκοσμικός Μακάριος με αποτέλεσμα να δώσει το πράσινο φώς στους Τούρκους για ιμπεριαλιστική επέκταση (ότι κάνει τώρα και ο Πούτιν στην Ουκρανία). Δυστυχώς οι δήθεν αντιαμερικάνοι είναι περισσότερο φίλοι των τριτοσμικών δικτατόρων και υποκρίνονται τους δημοκράτες. Όσον αφορά την Ρωσσία καλό είναι είναι στην αντιπαράθεσή της με την Δύση να κρατήσουμε χαμηλό προφίλ όσο είναι δυνατόν, γιατί δεν έχουμε κανένα εθνικό συμφέρον. (δημιουργική ουδετερότητα). Ο Ρώσσος ΔΕΝ είναι δημοκράτης, η θρησκεία του ΔΕΝ είναι Ελληνορθόδοξη αλλά Ρωσορθόδοξη και η γλώσσα του που την επιβάλλει στις αποικίες του είναι δυσκολότερη απο τα Αγγλικά. Μην ξεχνάμε ότι η ύπαρξη Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ οφείλεται διαχρονικά στην πολιτική της Ρωσσίας (Πανσλαβισμός). Επομένως ας σταματήσουμε να αναμασάμε διάφορους αστικούς μύθους κάποιων Ρωσόφιλων ψευτοπροφητών με μεσαιωνική νοοτροπία. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει προσεκτικές κινήσεις.

 7. Μπαμπης avatar
  Μπαμπης 01/04/2014 13:37:11

  Αδέρφια Ελληνες έχω να προτείνω κάτι ριζοσπαστικό και μη βιαστείτε να με κράξετε,γιατί δεν μπαίνουμε ως πεντηκοστή κάτι πολιτεία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής?Μόνο οφέλη θα έχουμε αφήστε δε που βμια μέρα μπορεί οι Αμερικάνοι ιστορικοί να λένε ναι μεν έχουμε ένα προτεκτοράτο την Ελλάδα λόγω ισχύος αλλά η Ελλάς στην πραγματικότητα μας έχει κατακτήσει πνευματικά.Σοβαρά τώρα,υπάρχουν γραφικοί που δεν ξέρουν ιστορία και περιμένουν το ξανθό γένος να μας σώσει ή άλλοι λιγότερο γραφικοί που πιστεύουν ότι για όλα φταίει η Δύση και ήρθε καιρός να κινηθούμε διαφορετικά αλλά γιατί δεν συμβάλετε σε ένα πραγματικά γόνιμο διάλογο για την στρατηγική της πατρίδας μας στον κόσμο?Γιατί είναι γραφικός όποιος προσπαθεί να κάνει μια νηφάλια αποτίμηση των κερδών από μια περισσότερο αποφασιστική συνεργασία με τη Ρωσία σε τομείς όπως π.χ. η στρατιωτική συνεργασία?Και να διευκρινίσω πως σε καμία περίπτωση δεν είμαι από εκείνους που πιστεύουν σε Ρώσους Αμερικάνους καλούς ή κακούς,ίσα ίσα ανάμεσα στο δίλημμα βότκα ή κόκα κόλα προτιμώ την κόκα κόλα.

  • ελλην π.. avatar
   ελλην π.. @ Μπαμπης 02/04/2014 18:02:31

   Δεν είναι καινούρια η ιδέα σου φίλε Μπάμπη. Στην αρχή της κρίσης ακόμα κι εγώ, απο αφέλεια την είχα προτείνει εδώ στο Antinews. Ηταν η τρίτη εναλλακτική στο δίλλημμα: Eυρώ ή Δραχμή? η απάντηση ήταν :Δολλάριο. Μάλιστα είχε συζητηθεί και στις ΗΠΑ. Ομως απεδείχθη οτι η Αυτοκρατορία του χρήματος δεν επιθυμούσε να βγεί η Ελλάδα απο το πηγάδι τής ύφεσης, όπου αυτή την είχε ρίξει. Ετσι το θέμα πέρασε στα αζήτητα, ενώ επανήλθε για λίγο με τις επισκέψεις Τσίπρα στην Αμερική και μετά ξεχάστηκε...Και όσο η Νότια Ευρώπη θα στέλνει Πραγματικά Ευρώ στις φούσκες χρήματος της Αυτοκρατορίας, καμμιά απο τις χώρες των PIIGS+C δεν πρόκειται να βγεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, και όχι μόνο στα χαρτιά, απο την κρίση. Γιατί να μας δεχτούν οι Αμερικάνοι? Δεν άχουν αρκετά οικονομικά προβλήματα μόνοι τους? Να προσθέσουν αλλο ένα Ντητρόιτ στις χρεωκοπημένες πολιτείες τους?

 8. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 01/04/2014 13:43:09

  Εγώ θα επαναδιατύπωνα τον τίτλο του άρθρου ως εξής : Η «αλεπού» Πούτιν και οι «χαζοί» Αμερικάνοι. Νομίζω ότι αυτός ο τίτλος περιγράφει ακριβώς τι συνέβη τις δυο τελευταίες «κρίσεις» τουλάχιστον, Συρίας & Κριμαίας.

 9. ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ avatar
  ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 01/04/2014 14:15:32

  Σαφώς και "ανήκομεν εις την Δύσιν". Το ίδιο όμως ανήκει στη Δύση και η σημερινή Ρωσία. Η σημερινή Δύση (από το '90 και μετά...) αρχίζει από το Βλαδιβοστόκ και τελειώνει ,πλέον, στις δυτικές ακτές της Ιρλανδίας. Από εκεί και δυτικότερα (ξανα)αρχίζει η Άγρια Δύση (ελέω άκρατου νεοφιλελευθερισμού και πολιτικής απροκάλυπτων πολέμων και επεμβάσεων). Διαφωνεί κανείς; Υ.Γ Ζητάμε πάλι πίσω την Αμερική τής νιότης μας. Την Αμερική που (σχεδόν) όλοι αγαπήσαμε. Ζητάμε πολλά;

 10. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 01/04/2014 14:19:54

  Έχω αναρωτηθεί,άν αντί να γειτονεύουμε με ετερόφωτες περιφερειακές δυνάμεις και χώρες με συγκεκαλυμμένες ή απροκάλυπτες εχθρικές,επεκτατικές διαθέσεις για την Πατρίδα μας,όπως η Τουρκία,η Αλβανία και τα Σκόπια,γειτονεύαμε με μιά από τις δύο υπερδυνάμεις,πόσο αλτρουϊστικά θά φέρονταν εκείνες πρός εμάς και πόσο φιλικά διακείμενοι θα νιώθαμε εμείς απέναντί τους;...

 11. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 01/04/2014 14:24:04

  Ούτε καλοί ούτε κακοί, Αμερικανοί και Ρώσοι τη δουλειά τους κάνουν και τα συμφέροντά τους κοιτούν και καλά κάνουν, και μεις αυτό κάνουμε. Η Αμερική είναι ο διαχρονικός σατανάς στην ανάγκη κάποιων να δαιμονοποιήσουν μια παγκόσμια δύναμη, διότι αυτό κάνει το κόσμο πιο εύκολα κατανοητό και δεν κουράζει όπως η παραδοχή ότι δεν είναι όλα άσπρα - μαύρα. Πέρα από αυτό, οι ΗΠΑ έχουν μια δημοκρατία και θεσμούς που λειτουργούν και που σέβονται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό είναι ένας περιοριστικός παράγοντας σε αυθαιρεσίες - που πάντως υπάρχουν και είναι γνωστές. Η Ρωσία από την άλλη είναι μια αυταρχική "δημοκρατία", με ενός ανδρός αρχή, που ποτέ δε δείλιασε να εξοντώσει με κάθε τρόπο αντιπάλους και επικριτές, να ελέγξει τα ΜΜΕ και να χρησιμοποιήσει μεθόδους που δεν θα άρμοζαν σε μια δυτική δημοκρατία. Έκαστος μπορεί να έχει τις συμπάθειές του, υπεραπλουστεύσεις όμως και δαιμονοποιήσεις σκοτίζουν την πραγματικότητα και ποδοσφαιροποιούν την αντίληψη που έχουμε για τη διεθνή σκηνή.

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/04/2014 17:05:31

  O αντιαμερικανισμός ξεκίνησε το 1974 και είναι μια ακόμη κληρονομιά της μεταπολίτευσης που οδήγησε στη χρεωκοπία. Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα δεν βλάπτει την Αμερική γιατί δεν είναι σε θέση να την βλάψει όπως π.χ. στις ισλαμικές χώρες.Βλάπτει κυρίως την Ελλάδα γιατί την απομακρύνει ψυχολογικά και νοοτροπιακά από το κέντρο των εξελίξεων του κόσμου.Όποιος αυτοτοτοπθετείται ενάντια στην πρόοδο και το μέλλον της ανθρωπότητος χάνει ο ίδιος.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ψυχραιμια 01/04/2014 18:45:17

   Η Αμερική είναι «η πρόοδος και το μέλλον της ανθρωπότητος»; Βλογάς τα γένια σου, νομίζω...

 13. ΣΙΝΙΑΛΟ avatar
  ΣΙΝΙΑΛΟ 01/04/2014 17:45:01

  H Αμερική απέδειξε στην "μικρή" όπως μερικοί λένε ιστορία της που την έφερε όμως στο φεγγάρι ότι είναι "μεγάλη" χώρα και για τον λαό της (που είναι γνήσιοι και συνηδειτοποιημένοι πατριώτες αν και έχουν διαφορετικές καταγωγές) αλλά και για το παγκόσμιο γίγνεσθαι πολύπλευρα και πολυεπίπεδα. Έχει παρόν , έχει μέλλον και πέραν από τα στενά νοούμενα συμφέροντα της έχει σημαντική συμμετοχή στην ευρύτερη σταθερότητα και πρόοδο για να μην γίνει η παγκόσμια κοινότητα ζούγκλα. Προπαγάνδες και ανταγωνισμοί συμφερόντων που μετατρέπουν το άσπρο σε μαύρο υπάρχουν πολλοί. Εμείς γιατί να είμαστε θύματά τους και να μην τηρούμε μία ξεκάθαρη θέση και σχέση όχι σαν χώρα (που σχετικά την έχουμε) αλλά ως λαός με ρεαλιστική και ουσιαστική προσέγγιση των θεμάτων και χωρίς να φοράμε έγχρωμα γυαλιά.Έχουμε άλλα καλύτερα παραδείγματα ή έχουμε λάβει από οπουδήποτε αλλού σημαντικότερη υποστήριξη?

 14. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 01/04/2014 21:27:09

  Ώπα στροφή!!! Μηνυματάκι προς ποιά μεριά;;;; Και τυχαία η ημερομηνία δημοσίευσης;;; Εν μέσω του Eurogroup στας Αθήνας; Λίγες μέρες πριν έρθει η Μέρκελ; Δεν υπάρχουν ΗΠΕ (Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης)... και δεν βλέπω να γίνουν ποτέ. Να σας προκαλέσω λίγο; Ακόμη και στο ΠΑΝ-ΜΕΓΙΣΤΟ θέμα καταστροφής των χημικών της Συρίας, είχαμε την απόλυτη μουγκαμάρα των Ευρωπαίων "εταίρων"...("εταίρων": των επί χρήμασι εκδιδομένων γυναικών")....μήπως τα χημικά της Συρίας ήταν ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ κατασκευής; Και κάλεσαν πάλι άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, καθώς οι Ευρωπαίοι ΔΕΝ διέθεταν την τεχνολογία κατστροφής; Και τί περίμεναν από τους Αμερικανούς; Να τα καταστρέψουν στη γειτονιά τους, στον Ατλαντικό; Όσο αφορά τους Αμερικανούς; Μόλις έκαναν να φύγουν από τη "γειτονιά" μας και να στραφούν προς Ειρηνικό μεριά, όλες οι Ευρωπαίες εταίρες κλάφτηκαν σαν κοριτσάκια...και τους έκατσε αμέσως μία Ουκρανία...καθώς το είπε ο ποιητής: "Και τώρα τί θα γένουμε χωρίς τους βαρβάρους...οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μία κάποια λύσις".... Αλήθεια, γιατί διαθέτουν ακόμη πολλές βάσεις στη Γερμανία (και στην Ιαπωνία); Μήπως ακόμη και σήμερα θεωρούνται ΑΣΤΑΘΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ;;;;; Θα ήθελαν π.χ. οι Ευρωπαίες "εταίρες" να απομακρυνθούν από εκεί;; Πόσες και πόσες Ευρωπαϊκές αριστερές πολιτικές καριέρες λαμόγιων θυρωρών "φτιάχτηκαν" από τους "βαρβάρους"...

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Τί να λέμε; 01/04/2014 22:48:25

   ...και τώρα μόλις πρόσεξα την αναφορά του αρθρογράφου στο"φυσικό πλούτο της χώρας.." Μήπως εννοεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας;;; Να θυμηθούμε την ιστορική επίσκεψη της Μέρκελ στην Κύπρο λίγο πριν ξεσπάσει εκεί η κρίση;;; Όπου για πρώτη φορά στα χρονικά επισκέφτηκε την Κύπρο Γερμανός Καγκελάριος;;;;;;

 15. pythagorean avatar
  pythagorean 02/04/2014 00:09:44

  SA, αλήθεια, μήπως υπονοείς τον Πούτιν με τη φράση “… στις ορέξεις και τις διαθέσεις του κάθε τρελαμένου ολιγάρχη που αναλαμβάνει την εξουσία, με πλάτες του την μαφία, και με εκβιαστικό όπλο του τον φυσικό πλούτο της χώρας… παίζοντάς το εν δυνάμει σωτήρας σε ζαλισμένους Βαλκάνιους ιθαγενείς που ψάχνουν για το (εκ των άνωθεν) θαύμα.” ? Κρίμα. Υποτίθεται ότι το φόρουμ αυτό απευθύνεται σε σκεπτόμενους ανθρώπους. Εσύ όμως επιμένεις να απευθύνεσαι σε “τελειωμένους συριζαίους”, οπαδούς προφητών, “σχιζοφρενείς” και “ζαλισμένους Βαλκάνιους ιθαγενείς” με επιχειρήματα του αναλόγου επιπέδου.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ pythagorean 02/04/2014 09:11:42

   Πολύ καλή η απάντηση. Ο SA προ ημερών δημοσίευσε ανάλογο απλουστευτικό κείμενο του τύπου "όσοι είστε υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας πιστεύετε στις προφητείες του Ξανθού Γένους και αγοράζετε βιβλία Λιακόπουλου". Του είχα απαντήσει τότε, και σε αυτόν και σε μερικούς αμερικανολάγνους (κάποιοι ζητούσαν να γίνουν επιθέσεις αυτοκτονίας μουσουλμάνων σε λεωφορεία στην Κριμαία....). Δεν θα ξαναπέσω στην παγίδα να απαντώ σε ανθρώπους που ηθελημένα υποτιμούν τη νοημοσύνη των αναγνωστών χρησιμοποιώντας κακόπιστα επιχειρήματα και γηπεδικού χαρακτήρα "ερμηνείες".

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ ΒΙΣ 02/04/2014 17:00:20

    Αναρωτιέμαι: σου απηύθυνα ποτέ τον λόγο ή σου ζήτησα να μου απαντήσεις, και συ με αποφεύγεις "για να μη πέσεις στο επίπεδό μου"; Όσο για το "απλουστευτικό κείμενο", τι ήθελες, δοκίμιο και πλήρη ανάλυση σε 300-400 λέξεις; Τέλος, το άρθρο περί ξανθού γένους δεν έχει καμία σχέση με τη Κριμαία, αφού πρωτοδημοσιεύτηκε άλλωστε στο αντινιούζ 1-2 μήνες πριν, και απλά επαναδημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της "προσάρτησης" της Κριμαίας. Μάλλον δεν με παρακολουθείς συστηματικά...

 16. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 02/04/2014 01:21:05

  Φίλε Strange με εκπλήσσεις. Αναρωτιέσαι γιατί το αντιαμερικανικό μένος, αν και δίνεις μερικές επιφανειακές εξηγήσεις. Και πέφτεις και εσύ στην παγίδα που λέει ότι «αφού είσαι εναντίον των αμερικάνων, είσαι by default με το ξανθό γένος». Sorry, αλλά κάνεις λάθος. Αν και είμαι αντιαμερικάνος, δεν είμαι με το «ξανθό γένος». Και να δώσω μερικά παραδείγματα (πρόσφατα, για να μην πάω σε Βιετνάμ κλπ) που εξηγούν την στάση μου αυτή. Οι αμερικάνοι είναι μεγάλοι υποκριτές και δεν τους έχει κανένας εμπιστοσύνη (εσύ τους έχεις ? Άμα γίνει ο πόλεμος που φοβάσαι, είσαι σίγουρος ότι θα σου δώσουν τα ανταλλακτικά τους ?). Δεν έχουν καμία «μπέσα». Οι αμερικάνοι εισέβαλαν στο Ιράκ, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, γιατί λένε ότι είχε χημικά όπλα. Δεν βρήκαν τίποτα. Αν κάποιος άλλος κάνει κάτι παρόμοιο, που θα είναι εναντίον των γεωπολιτικών τους συμφερόντων, τι θα λένε ? Οι αμερικάνοι ρίξανε τον Μουμπάρακ. Τους έκατσε όμως ο εκλεγμένος Μορσί. Στραβώσανε και τον ρίξανε με πραξικόπημα που αμέσως αναγνωρίσανε την νομιμότητά του (που είναι οι δημοκρατικές τους ευαισθησίες που αναφέρεις). Φοβούνται τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά δεν κάνουν κουβέντα για τα πυρηνικά του Ισραήλ. Η Ταϊβάν έχει «βουλιάξει» από τους εξοπλισμούς. Ποιος τολμάει να κάνει το ίδιο στην Κούβα ? Οι πράκτορες της αλώνιζαν την υδρόγειο και συλλάμβαναν όποιον δεν τους άρεσε η φάτσα του και τους πήγαιναν στο Γκουατανάμο, χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία, χωρίς να γίνει καμία δίκη. Είσαι σίγουρος ότι όλοι αυτοί στο Γκουατανάμο είναι ένοχοι ? Ποιος το λέει ? Η CIAή η NSA ? Ή μήπως είσαι της άποψης, «κοντά στα ξερά ας καούν και μερικά χλωρά, δεν πειράζει». Τέλος, βλέπω ότι περνάς «εξ απαλών ονύχων» την εισβολή στην Κύπρο. Δεν το θεωρείς ότι είναι ένας σοβαρότατος λόγος των αντιαμερικανικών μας αισθημάτων ? Για να καταλάβεις πόσο εμπιστοσύνη πρέπει να έχουμε στους αμερικάνους, σκέψου μόνο αυτό. «Το μεγαλύτερο κακό που έκαναν στην μεταπολεμική Ελλάδα (δηλ. στους συμμάχους τους που πολεμήσανε σαν ήρωες το Άξονα), το έκαναν όταν την εξουσία της χώρας την είχε η πιο φιλοαμερικανική κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ η μεταπολεμική Ελλάδα. Την χούντα του Ιωαννίδη. Φαντάσου …

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 02/04/2014 07:43:02

   Μόνο που δεν έκαναν κάτι οι Αμερικανοί.Ο Ιωαννίδης ανέτρεψε με πραξικόπημα τον Μακάριο,αυτός πήγε στον ΟΗΕ και ζήτησε διεθνή επέμβαση για να επανέλθει και οι Τούρκοι που ήσαν εγγυήτρια δύναμη εισέβαλαν στην Κύπρο. Αυτά είναι όσα έγιναν πραγματικά και αποδεδειγμένα.Όλα τα υπόλοιπα είναι υποθέσεις αυτών που θέλουν να επιρρίψουν τις ευθύνες τους σε άλλους. Διότι ο αντιαμερικανισμός έχει και αυτή τη λειτουργία : επιρρίπτοντας την ευθύνη στους Αμερικανούς απαλλάσσονται πολλοί και διάφοροι για όσα κάνουν οι ίδιοι. Το 1996 ο Σημίτης διέταξε τον στόλο να αποπλεύσει για τα Ίμια χωρίς να έχει καμμιά διάθεση για σύγκρουση. Όταν κατάλαβε ότι οι Τούρκοι δεν αστειεύονται τα χρειάσθηκε και έψαχνε αγωνιωδώς τους Αμερικανούς να τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση.Έψαχναν κατά τη περιγραφή Καρατζαφέρη οι Έλληνες διπλωμάτες όλα τα μπαράκια της Ουάσιγκτον να βρουν τον Χόλμπρουκ για να επέμβει.Όταν τελικά αυτό συνέβη και έγινε η παρέμβαση ένας τρομαγμένος Σημίτης ευχαρίστησε τους Αμερικανούς που τον έσωσαν από ένα πόλεμο που δεν ήθελε αλλά ο ίδιος ήταν έτοιμος να ξεκινήσει και ξέσπασε θύελλα.Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ ψυχραιμια 02/04/2014 08:18:10

    Σχετικά με το Κυπριακό, κανένας δεν περιμένει να ομολογήσετε την εμπλοκή σας. Ούτε θα του χρησιμεύσει στα συμπεράσματά του η μη ομολογία σας. Και να ξέρεις ότι ούτε η σχολιογραφία σου έχει το αποτέλεσμα που επιδιώκεις.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 04/04/2014 02:18:09

   Μόνο που, ούτε εσύ, ούτε ο Ψυχραιμίας, που σου απαντά, ξέρετε την ιστορία (αφού την έθαψαν τα ΜΜΕ -σχεδόν- διαχρονικά): Η "Κύπρος" ήταν το τρίτο και μεγαλύτερο αντάλλαγμα, που έταξε ο Κίσσιγκερ στον Ιωαννίδη, για να ρίξει τον Παπαδόπουλο και τους "Κανταφικούς" λοχαγούς του, που, όχι μόνο απαγόρευσαν στις ΗΠΑ να ανεφοδιάσουν στη Σούδα αεροπλάνα με εξοπλισμό για το Ισραήλ στον "πόλεμο του Γιομ Κιπούρ", αλλά ήθελαν και να βάλουν την Ελλάδα στον "τρίτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό" κατά το παράδειγμα του Καντάφι (που μπορεί να κατέληξε ως "αιμοσταγής τρελλός", τότε όμως ήταν το ίνδαλμα κάθε φοιτητή και κάθε προοδευτικού της χώρας). Ο Ιωαννίδης, υποψιάζομαι, άρχισε να φαντάζεται την φωτογραφία του δίπλα στου Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη, σε κάθε σχολειό της χώρας. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί υπέδειξαν το πραξικόπημα, του είπαν να κάνει υπομονή με τους Τούρκους, που έκαναν απόβαση "για την τιμή των όπλων" και τελικά του (μας) την έφεραν! Γιατί; Γιατί ΗΞΕΡΑΝ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ότι μια "δημοκρατική" κυβέρνηση είναι, μακροπρόθεσμα, πιό "βολική" από μια δικτατορική -επιβεβαίωση ο "εκδημοκρατισμός"- διάλυση Ιράκ, Αιγύπτου, Λιβύης κλπ Αραβικών κρατών μέχρι και -οσονούπω- Συρίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.