#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/02/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κίνδυνος της κοινωνικής κατάρρευσης


Υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια, την οποία, πάρα πολλοί (πολιτικοί και πολίτες) εθελοντικά ή εξ ανάγκης  αρνούνται πεισματικά να παραδεχτούνε. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας (ακόμη και το ΔΝΤ) έχουν ρίξει τόσα λεφτά στην χώρα μας, όσα δεν έχουν ποτέ ξανά ρίξει σε μία μόνο χώρα, στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Και μάλιστα, γνωρίζοντας καλά πως έχουν ελάχιστες ελπίδες να τα πάρουν κάποτε πίσω. Το ΔΝΤ, αντιλαμβανόμενο το ολέθριο λάθος της ανάμιξής του στην ελληνική κρίση, σπεύδει πανικόβλητο να οργανώσει θέσεις άμυνας, με σκοπό να περιφρουρήσει την επιστροφή των δανεικών που «έχωσε» στο ελληνικό βαρέλι δίχως πάτο. Και λίγο – πολύ έχει κάνει γνωστό πως δεν πρόκειται να «βάλλει» ούτε σεντ παραπάνω, ενώ άρχισε ήδη την κλάψα στην ποδιά της ΕΕ και τις απειλές προς την χώρα μας ώστε να μην χάσει τα ωραία του δολάρια που παρασύρθηκε να μας δανείσει.

Φυσικά, αυτά τα χρήματα δεν μας τα δανείσανε από μεγαλοθυμία και συμπόνια τα συνεταιράκια μας. Ο φόβος της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας μας και κατά συνέπεια οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης στις δικές τους οικονομίες, ήταν που τους επέβαλε να φανούν τόσο φιλεύσπλαχνοι και να σταθούν τόσο αλληλέγγυοι. Και μην ακούσω για τοκογλύφους και άλλα φαιδρά, γιατί θα μαλώσουμε! Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, εξακολουθούμε ως χώρα να παράγουμε πρωτογενή ελλείμματα. Αυτό από μόνο του σημαίνει, πως δεν πληρώνουμε ούτε σεντ από δικά μας λεφτά σε τόκους ή δόσεις δανείων. Αντίθετα, δανειζόμαστε επιπλέον χρήματα από όσα θα χρειαζόμασταν για την πληρωμή των ετήσιων τοκοχρεολυσίων μας, ώστε να καλύπτουμε με τα έξτρα δανεικά την τρύπα του πρωτογενούς μας ελλείμματος. Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια. Οι εταίροι μας δανείζουν χρήματα, ώστε να πληρώνουμε όσα δάνεια λήγουν, καθώς και τους τόκους των υπολοίπων. Μας δανείζουν και λίγα ακόμη (τα τελευταία μάλλον) για να κλείσουμε και φέτος την μαύρη τρύπα του πρωτογενούς μας ελλείμματος.  Ότι λέγεται και γράφεται συνεπώς για κέρδη των τοκογλύφων από την ελληνική κρίση, ΔΕΝ αφορά (ακόμη τουλάχιστον) κέρδη εις βάρος μας. Εμάς (ακόμη) δεν μας περισσεύει ούτε ένα σεντ ώστε να μας το πάρουν. Οι «βρομοδουλειές» και τα «ριξίματα» λαμβάνουν χώρα προς το παρόν μεταξύ των φιλεύσπλαχνων δανειστών μας. Όλα αυτά από φόβο μην καταρρεύσουμε και τους πάρουμε μαζί μας στην κόλαση.

Όπως είναι φυσικό, αυτός ο φόβος δεν είναι δυνατόν να διαρκέσει για μια ζωή. Οι εταίροι μας είναι βέβαιο ότι θωρακίζονται αργά και σταθερά για το ενδεχόμενο κατάρρευσής μας. Αυτό σημαίνει, πως δημιουργούν αντισώματα στις οικονομίες τους, για την άμεση χασούρα που θα υποστούν σε περίπτωση χρεοκοπίας μας και προσπαθούν να ελέγξουν το φαινόμενο του «ντόμινο» που πιθανώς να ακολουθήσει την κατάρρευσή μας. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που είναι βέβαιο, είναι πως οι εταίροι και δανειστές μας (με την εξαίρεση του «φραγκοφονιά» ΔΝΤ), τα έχουν ήδη κλάψει τα δισεκατομμύρια που μέχρι τώρα μας έχουν δανείσει στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Ότι πάρουν πίσω από αυτά, κέρδος θα είναι. Όπως λέει και η παροιμία, «από την ζημία, κέρδος μην περιμένεις». Άρα, και OSI θα μας κάνουν, και πλάτες θα μας κρατήσουν, και την παλαβή θα κάνουν, και το ΔΝΤ θα πληρώσουν για πάρτη μας στο τέλος, αν δούνε ότι την βγάζουμε την μπάλα από το πλεκτό και ξεκινάμε καινούρια σέντρα στο κέντρο, με άλλον προπονητή, άλλο πλάνο αγώνα και καινούριους παίκτες με όρεξη για αγώνα και πάθος για τη νίκη.

Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε; Εμείς τον φάγαμε σχεδόν τον γάιδαρο. Το περάσαμε το ποτάμι, μουσκίδι γίναμε σχεδόν όλοι. Οι απειλές που ακούγονται για «κούγκια», εκβιασμούς, επαναστάσεις και ηρωικούς θανάτους ομού μετά «των εχθρών του γένους» είναι χωρίς αντίκρισμα. Οι άλλοι θα χάσουν κοντά στα 400 δις, χαμένα ήδη λεφτά κι εμείς θα χάσουμε τα αυγά και τα πανέρια. Θα μας πάρουνε τα σώβρακα. Θα μας αγοράσουν «μπιρ παρά» όσοι δεν κουράστηκαν ακόμη σαν όρνια να περιμένουν στην γωνία. Δεν μας φοβούνται οι εταίροι μας, τακτοποιημένο το ‘χουν το μαγαζάκι. Απλά, για λόγους γοήτρου, πολιτικής και τσαμπουκά, θα προτιμούσαν να σωνόμασταν μέσα στο ευρώ κι ας μας χάριζαν το μεγαλύτερο μέρος των δανεικών. Πάλι κερδισμένοι θα ήταν από όλες τις πλευρές. Στην τελική θα παίρνανε πίσω και ένα μέρος από τα λεφτά τους. Όμως κι εμείς το ίδιο κερδισμένοι θα ήμασταν! Η κατάσταση που σιγά – σιγά διαμορφώνεται ανάμεσα σε εμάς και τους εταίρους μας, είναι win –win και όποιος δεν το παραδέχεται είτε έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις είτε υπακούει σε ιδιοτελείς σκοπιμότητες είτε το μυαλό του είναι σκοτισμένο (και δικαίως) από τις δυσκολίες που περνά στην προσωπική του ζωή, λόγω της κρίσης.

Κι ερχόμαστε τώρα στο «ζουμί» της υπόθεσης. Ο πιο μεγάλος εχθρός της χώρας μας τούτη την ώρα, είναι η ηττοπάθεια και η απελπισία. Αν σαλπίσουμε τώρα υποχώρηση, θα χάσουμε κάθε πιθανότητα ανάκαμψης μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα χαραμίσουμε τρία χρόνια λιτότητας και θυσιών του λαού μας και θα ξεκινήσουμε την μοναχική μας πορεία στο εθνικό νόμισμα και μέσα στις αφιλόξενες αγορές, από το δυσμενέστερο δυνατόν σημείο. Κάτι που στις αρχές του 2010 ίσως και να οδηγούσε μετά από πολλά χρόνια κάπου, στο 2013 θα είναι μια σκέτη αυτοκτονία. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί πως η κοινωνία μετεωρίζεται επικίνδυνα ανάμεσα στην υπομονή και την συντεταγμένη πορεία προς τα εμπρός και την άτακτη υποχώρηση, χωρίς καμιά ελπίδα ανασύνταξης των δυνάμεων. Μια μικρή σπίθα, μια στραβή κίνηση, μια λάθος επιμονή, μια ανάλγητη εικόνα, η έλλειψη παραδείγματος, η έλλειψη τόλμης, ένα ολέθριο «εάλω η πόλις», μπορεί να σταθεί η μοιραία αφορμή για το καταστροφικό πισωγύρισμα.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως εδώ που φτάσαμε, αρκεί μια μικρή ώθηση για να ξεπεράσουμε την κρίση. Έχουμε πάρει θέση σταθεροποίησης, πράγμα απαραίτητο μαζί με λίγο χρόνο για την, χωρίς κίνδυνο εμφάνισης οικονομικού vertigo, αντιστροφή της πτωτικής πορείας σε ανοδική. Οι απώλειες είναι δυσβάστακτες όπως είναι φυσικό. Αυτή την ώρα του μετεωρισμού ανάμεσα φθοράς και αφθαρσίας, όλη η προσοχή της κυβέρνησης πρέπει να στραφεί στην προστασία των αδύναμων κρίκων και στην διατήρηση των τελευταίων ιστών κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης που έχουν μείνει ανέπαφοι. Και στην δημιουργία, με την βοήθεια αυτών που ακόμη αντέχουν, καινούριων τέτοιων ιστών συγκράτησης για όσους δυστυχούν και βρίσκονται σε απελπιστική θέση.

Εικόνες σαν κι αυτές που είδαμε προχθές στην διανομή τροφίμων, εικόνες παιδιών που πεινάνε στα σχολεία, εικόνες ανθρώπων να ψάχνουν στα σκουπίδια, εικόνες σπιτιών χωρίς θέρμανση, χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό, εικόνες αρρώστων χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εικόνες τέτοιες ντροπής, είναι ανεπίτρεπτες και θα πρέπει να εκλείψουν. Τα κονδύλια που είναι απαραίτητα ώστε να πάψουμε ως κοινωνία να ζούμε τέτοιες καταστάσεις, είναι τόσο λίγα σε σχέση με όσα έχουμε δανειστεί ως τώρα, που κανείς εχέφρων πολίτης δεν θα δεχθεί ως δικαιολογία το «λεφτά δεν υπάρχουν» για αυτές τις στοιχειώδεις μέριμνες τούτη την δύσκολη ώρα. Και αν δεν υπάρχουν, ας βρεθούν άμεσα, από αυτούς που έχουν και κατέχουν. Οι λίστες (Lagarde και οι άλλες), είναι στα χέρια μας. Ας τις αξιοποιήσουμε επιτέλους προς θεραπεία των ανοιχτών πληγών της κοινωνίας. Τι περιμένουμε; Αν δεν τα καταφέρει η κυβέρνηση σε αυτό το σχετικά απλό και αναμφίβολα κρίσιμο στοίχημα, τότε δεν είναι άξια εκ των πραγμάτων να βγάλει την χώρα από την κρίση. Και μοιραία, μέσα στους επόμενους μήνες θα καταρρεύσει, οδηγώντας και την χώρα στην καταστροφή.

Το πρώτο αδιάφορο, το δεύτερο αδιανόητο!

Akenaton

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 08/02/2013 08:15:35

  Φαίνεται πως όσα λεφτά κι αν βάλεις σε ένα βαρέλι δίχως πάτο αυτό δεν γεμίζει, ειδικά όταν έχεις φροντίσει να γεμίζεις για τα καλά το γερό βαρέλι εκεί δίπλα, των τραπεζών, μέσα κι έξω. Οι στατιστικές πολύ απλά δείχνουν πως οι μισοί Έλληνες δεν έχουν λεφτά ,σχεδόν ούτε για τα αναγκαία, και σιγά σιγά φτωχαίνουν και οι άλλοι-εκτός του μεγάλου κεφαλαίου της μεγαλοαστικής τάξης. Εντάξει, μη θίξουμε τα ιερά και τα όσια της οικογένειας του συστήματος. Η κατάρρευση έρχεται με μαθηματική ακρίβεια σε λίγους μήνες-κατάρρευση κοινωνική, οικονομική, κρατικών εσόδων. Αν θα το ονομάσουμε χρεοκοπία, μικρή σημασία έχει.

 2. Aristeid. EPIKOYROS avatar
  Aristeid. EPIKOYROS 08/02/2013 08:50:21

  "Οι ευρωπαίοι εταίροι μας (ακόμη και το ΔΝΤ) έχουν ρίξει τόσα λεφτά στην χώρα μας, όσα δεν έχουν ποτέ ξανά ρίξει σε μία μόνο χώρα, στην παγκόσμια οικονομική ιστορία."
  Aν διαβάσεις τα κατα καιρούς επαναλαμβανόμενα σχόλια του "Θείου" σ' αυτο το site θα διαπιστώσεις, όπως τεκμηριωμένα το αποδεικνύει, οτι ούτε σεντ δεν "εριξαν" στη χώρα μας οι ευρωπαίοι εταίροι μας (ακόμη και το ΔΝΤ) . Απεναντίας εξαπάτησαν τους Ευρωπαίους φορολογούμενους χρησιμοποιώντας την 'δήθεν' σωτηρία της χώρας μας για να σώσουν τις τιγκαρισμένες με τοξικά παράγωγα απο την Αμερικάνικη κρίση ιδιωτικές τράπεζές τους με προεξάρχουσες τις "Γερμανικές". Ετσι μετέτρεψαν ιδιωτικό χρέος σε κρατικό εις δόξαν του Νεοφιλελευθερισμού που διαπίστωσε έντρομος οτι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι καλές μόνο στα κέρδη, αλλα οι κρατικοποιήσεις είναι ακόμα καλύτερες στη χασούρα...Δεν νομίζω να υπάρχει ακόμα σοβαρή αμφισβήτηση στα συμπεράσματα αυτά. Ούτε εξαρτάται πλέον η πορεία της κρίσης (και στη χώρα μας ) απο εμάς, ακόμα κι αν έρθει ο Τσίπρας στα πράγματα. Η Ιταλία, η Ισπανία και εν τέλει η Γαλλία θα αποφασίσουν αν η Ευρώπη (και εμείς) θα μετατραπεί σε Ενωση δύο ταχυτήτων με τον πλούσιο Βορρά και τον φτωχό Νότο σε μια κατάσταση οικονομικής στασιμότητας αλλά Ιαπωνία, ή αν θα αναγκάσουν τη Γερμανία να δεχτεί την επιστροφή της ΕΕ στον αρχικό Ομοσπονδιακό της χαρακτήρα με περαιτέρω πολιτική και αμυντική ενοποίηση και οικονομική δικαιοσύνη που θα γίνει όπως όταν ξεκίνησε, με μεταφορά πόρων απο το Βορρά προς το Νότο μέχρι να εξαλειφθεί το χάσμα που τώρα βαθαίνει..
  Ομως η ουσία είναι οτι θα συμφωνήσω τελικά και με το δικό σου συμπέρασμα:
  "Οι λίστες (Lagarde και οι άλλες), είναι στα χέρια μας. Ας τις αξιοποιήσουμε επιτέλους προς θεραπεία των ανοιχτών πληγών της κοινωνίας. Τι περιμένουμε; Αν δεν τα καταφέρει η κυβέρνηση σε αυτό το σχετικά απλό και αναμφίβολα κρίσιμο στοίχημα, τότε δεν είναι άξια εκ των πραγμάτων να βγάλει την χώρα από την κρίση."
  Αν δεν το κάνει, ο λαός σίγουρα θα την καταψηφίσει ή θα την ανατρέψει βίαια αν επιμείνη με το ζόρι...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Aristeid. EPIKOYROS 08/02/2013 12:03:13

   Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν είναι εταίροι μας; Αλήθεια, δεν έριξαν μία; Ποιός πληρώνει τόσα χρόνια τότε τα παλιά μας χρέη, τους τόκους και τα νέα μας ελλείμματα; Αυτό που λέει ο Θείος είναι σωστό (μετατροπή του ιδιωτικού χρέους σε δημόσιο) αλλά ποιός το ανέλαβε αυτό το χρέος; Μήπως τα κράτη των εταίρων μας; Τέλος, όσον αφορά το χρέος μας, έχετε δίκιο, δεν εξαρτάται τίποτε από εμάς, αφού δεν πρόκειται να το πληρώσουμε στο ακέραιο, άλλωστε δεν ΜΠΟΡΟΥΜΕ να το κάνουμε. Όσον αφορά όμως όλα τα υπόλοιπα (μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και η σωτηρία των αδυνάτων) ΟΛΑ εξαρτώνται από εμάς. Ποιός περιμένετε να τους σώσει; Το ..... ιππικό;;;

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Aristeid. EPIKOYROS 08/02/2013 17:23:49

   Η μεταφόρτωση σχεδόν όλου του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου από τους ιδιώτες (τράπεζες -"Ελληνικές", άλλες Ευρωζωνικές και άλλες, ταμεία, funds κτλ και μετά απο "κούρεμα", δηλαδή μερική ζημίωση αυτών των ιδιωτών), στους Ευρωπαικούς μηχανισμούς, δηλαδή τελικά μετατροπή σε διακρατικό χρέος, σημαίνει τα εξής:
   1. Το χρέος είναι αλληλέγγυο, άν δεν αποπληρωθεί, η "χασούρα" θα επιμερισθεί αναλογικά στους φορολογούμενους των Ευρωζωνικών χωρών.
   2. Με τα επιτοκια και το χρόνο αποπληρωμής που όρισαν, θα υπάρξει ασφαλώς έμμεση απόσβεση μέρους του χρέους, έστω και χωρίς "κούρεμα" του κεφαλαίου. Αυτό συνιστά πράξη μεταφοράς πόρων απο χώρα σε χώρα εντός της Ευρωζώνης (transfer) Νο1.
   3. Άν γίνει μελλοντικά, σε περίπτωση ριζικού εκτροχιασμού του προγράμματος ή αδυναμίας αποπληρωμής και "κούρεμα" του κεφαλαίου (OSI), θα έχουμε transfer No2, φανερή αυτή τη φορά.
   4. Άν μετά τις Γερμανικές εκλογές δημιουργηθεί κοινό ταμείο απόσβεσης μέρους του χρέους, είναι προφανές ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει (μαζί με Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο πιθανώς και Ιρλανδία). Αυτή θα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αμοιβαιοποιησης του χρέους.
   Επίσης: Οι "Γερμανικές" εμπορικές τράπεζες είχαν πολύ λιγότερα ομόλογα Ελληνικού δημοσίου απο τις αντίστοιχες "Γαλλικές". Είναι όμως σχήμα λόγου να μιλάμε πιά για "εθνικές" εμπορικές τράπεζες μέσα στο Ευρωζωνικό σύστημα. Είναι σαν να προσπαθείς να ξεχωρίσεις τα μακαρόνια μέσα σε καλοβρασμένη μακαρονάδα.
   Τέλος, όσο δεν έχουμε αξιοσημείωτα πρωτογενή πλεονάσματα, μέρος του δανεισμού απο το Ευρωπαικό σύστημα δαπανάται για μισθούς ή άλλες δαπάνες εντός της χώρας. Πολύ μεγαλύτερο μέρος βέβαια, πάει με μορφή εγγυήσων για την ανακεφαλαιοποίηση των εντος Ελλάδος εμπορικών τραπεζών. Έτσι αντλούν πλέον κανονικά απο την ΕΚΤ και όχι με τον πανάκριβο ELA. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να διοχετεύσουν αυτή τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και όχι να το "χώνουν σε καταφύγια" για διασφάλιση. Με τις παρούσες διοικήσεις φαίνεται αδύνατο. Θα δούμε τι θα πράξουν οι επίτροποι του TΧΣ και ESM. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο.

   • MCA. avatar
    MCA. @ Uncle Stgm 09/02/2013 08:36:05

    Δεν είναι σχήμα λόγου να μιλάμε να μιλάμε για “εθνικές” εμπορικές τράπεζες.Οι όροι και τα επιτόκια που δανείζονται οι τράπεζες έχουν σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας που ανήκουν.Αυτό μεταφέρεται και στους όρους και τα επιτόκια με το οποίο δανείζονται από τις τράπεζες οι επιχειρήσεις σε κάθε χώρα.Αυτόματα ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων διαφορετικών χωρών γίνεται άνισος με υφεσιακά αποτελέσματα για την αδύναμη χώρα.

 3. Γιάννης Μ. avatar
  Γιάννης Μ. 08/02/2013 09:41:27

  Δεν θα σταθώ στο σαθρό οικοδόμημα του αρθρογράφου που ξεχνά σημαντικότατα θέματα να τα βάλει στην σωστή τους διάσταση αλλά στην λέξη κλειδί, κατ' εμέ που κλείνει το κείμενό του. Έχει αναρωτηθεί μήπως αυτό που για τον αρθρογράφο είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ είναι το ζητούμενο των δανειστών ;

  Έχει αναλογιστεί εάν στην περίπτωση που έντεχνα οδηγηθούμε εν μέσω μνημονίου στο αδιανόητο, στην κατάρευση, θα κάνουν πάρτι αυτοί που οδήγησαν την χώρα στις σημερινές συνθήκες ;

  Το ΔΝΤ ομολόγησε το λάθος και παρ όλα αυτά επιμένουν με λάθος συνταγές να διορθώσουν τα προηγούμενα λάθη.΄Που έχει ξαναγίνει να διορθώνεται ένα λάθος με ένα άλλο επίσης λάθος ;

  Λέγεται από σοβαρούς συνομιλητές ότι διαπραγματεύτηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις τους όρους του μνημονίου. Μα είμαστε σοβαροί; Τι δηλαδή θα είχαμε χειρότερο εάν δεν είχαν διαπραγματευθεί ;

  Το μνημόνιο παράγει και ανατροφοδοτεί την ύφεση με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Αυτό που χρειαζόταν και εξακολουθεί να χρειάζεται είναι ένα μνημόνιο γραμμένο από Έλληνες που να έχει στόχο του την ανάπτυξη.
  Είν αι διαφορετικό οι εταίροι μας να συνεισφέρουν επικουρικά με την τεχνογνωσία τους και άλλο να γράφουν αυτοί τι θα γίνει σε ένα τόπο που το μόνο μέλημά τους είναι να πάνε καλά οι αριθμοί !

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιάννης Μ. 08/02/2013 12:08:41

   Για το τελευταίο που λέτε (το ελληνικό σχέδιο - μνημόνιο), ο υποφαινόμενος έχει γράψει τόσα κείμενα στο Antinews που κόντεψε να πάθει τενοντίτιδα από την πληκτρολόγηση. Αν κάνετε μια έρευνα, είμαι σίγουρος ότι θα τα βρείτε. Το κουτοπόνηρο ΔΝΤ δεν έκανε κανένα λάθος. Απλώς κλαίγεται τώρα μπας και πάρει πίσω τα λεφτά του. Γι αυτούς, ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ είναι να χάσουν τόσα λεφτά !!! Τέλος, μπορεί να είναι σαθρό το οικοδόμημα του σημειώματος αλλά σας παρακαλώ, σταθείτε σε κάποιο έστω σημείο, να αντιληφθώ κι εγώ την τόση σαθρότητα.

   • Γιάννης Μ. avatar
    Γιάννης Μ. @ akenaton 08/02/2013 19:01:25

    Επειδή δεν είναι κουτοπόνηρο αλλά παμπόνηρο ποιό ποσό είναι μεγαλύτερο, αυτό που μας έχουν δανείσει ή αυτό που θα αρπάξουν σε περίπτωση που οδηγηθούμε στο αδιανόητο; Για τις προηγούμενες θέσεις σχετικά με το ελ. μνημόνιο ομολογώ δεν γνώριζα αλλά δεν βγαίνει κάτι τέτοιο από το παρόν άρθρο. Σχεδόν ύμνος είναι στο υπάρχον μνημόνιο.
    Μια παράμετρος που ξεχνάτε όπως και ο περισσότερος κόσμος είναι ότι ενώ ζητάτε να υπάρξει κοινωνικό κράτος για όσους οδηγήθηκαν στο περιθώριο υπήρχε και η επιλογή - στις κυβερνήσεις δλδ - να μην τους οδηγήσουν εκεί. Γιατί είναι σαν την παροιμία να σε κάψω Γιάννη μου να σ' αλείψω λάδι.

 4. αλέξανδρος παύλιος avatar
  αλέξανδρος παύλιος 08/02/2013 10:27:37

  Ένα επίσης πολύ καλό άρθρο που ασχολείται με την ουσία και όχι με το τι κάνει το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτή που οδηγεί τις πολιτικές πρωτοβουλίες είναι η κυβέρνηση και θα επιτύχει ή θα αποτύχει, όχι από τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το εάν είναι ικανή να οδηγήσει την κοινωνία.

  Και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν δημιουργεί εστίες αισιοδοξίας. Ο κ. Σαμαράς είχε μιλήσει για πανστρατιά και αντί αυτού έχουμε βόλεμα κομματικό από τα τρία κόμματα στη δημόσια διοίκηση. Μα, εάν δεν βάλεις πάνω αξιόλογους ανθρώπους που θα τραβήξουν από κάτω, αξιοκρατικά, το καλύτερο δυναμικό και θα το εμπνεύσουν πως θα τραβήξει η δημόσια διοίκηση? Πως θα εκμεταλλευτούμε τις επενδυτικές ευκαιρίες (που είναι πραγματικές)? Ποιος θα υλοποιήσει τις συμφωνίες του Κατάρ ή του Ισραήλ? Είναι αστείο να πιστεύουμε ότι, όταν τα άλλα κράτη έχουν τεράστιες ομάδες που υλοποιούν συμφωνίες, ότι αυτά θα γίνουν από τον ένα ή δύο καλούς συμβούλους του πρωθυπουργού.

  Επομένως δεν είναι μόνο η αίσθηση δικαιοσύνης μέσω της λίστας. Η κυβέρνηση 'επρεπε να δημιουργήσει ένα καινούργιο πρώτυπο στους θεσμούς και στη διοίκηση, ώστε να έβλεπε ο πολίτης ότι όταν περάσει η κρίση δεν θα ζει στο ίδιο αναξιόπιστο κράτος και ότι, τουλάχιστον μέσα από τη δυστυχία του, κάτι καινούργιο και ελπιδοφόρο γεννιέται.

 5. pakor avatar
  pakor 08/02/2013 10:50:23

  Η καταρευση εχει ηδη αρχισει σε ολες τις παραγωγικες ταξεις εκτος απο τα πελατακια του δημοσιου, που προστατευονται γιατι σε λιγο μονο αυτοι θα ψηφιζουν στις εκαστοτε εκλογες. Ξεχασα και τους συνταξιουχους των 40 -45 ετων που πινουν εις υγειαν των αλλων κοροιδων. Το αλλοθι οτι μετα τις γερμανικες εκλογες...............θα ανακαμψουμε ειναι οτι γελειο και αχρειο ακουμε ταλευταια. Οι κλεφτες του 2010 δεν μας λαγανε οτι το 2012 θα βγουμε στις αγορες? Παραμυθακια για προβατα οπως μας χαρακτηριζουν.

  • akenaton avatar
   akenaton @ pakor 08/02/2013 12:10:31

   Αν συνεχίσουμε έτσι όπως πάμε, είναι πιθανόν να μην προλάβουμε να ανακάμψουμε. Εϊναι πιθανόν να υποχωρήσει η απαυδισμένη κοινωνία και είναι κρίμα να γίνει αυτό τούτη την ώρα. Χρειάζεται μεγίστη προσοχή!

 6. Kostas G avatar
  Kostas G 08/02/2013 10:52:58

  Βγάλτο από μέσα σου Akenaton, πέστο στα ίσια, μη χρησιμοποιείς πληθυντικό "εμείς", γράψε Αυτοί, Αυτός. Πού είναι να βγούν στο λαό και να του δώσουν ελπίδα? Φυσικά και δεν χρειάζεται ιδιαίτερο μυαλό για να αποτρέψεις τέτοιες εικόνες εξαθλίωσης. Αρκεί να ενδιαφέρεσαι και τότε συντονίζεις τη συγκέντρωση αγαθών και τη συντεταγμένη διανομή μέσω κοινωνικών παντοπωλείων και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Γιατί δεν μπορείς να απαγορεύσεις το αίσθημα φιλανθρωπίας. Και άν δεν μπορούν να βρούν, όπως σωστά επισημαίνεις, τα σχετικά λίγα χρήματα για τέτοιους σκοπούς, τότε ο πλέον επιεικής χαρακτηρισμός είναι ανίκανοι. Εκτός άν τους εξυπηρετούν να προβάλλονται παρόμοιες εικόνες εξαθλίωσης για να μας προετοιμάσουν εμάς τους υπόλοιπους για τα ακόμα χειρότερα. Και τότε ο χαρακτηρισμός που αρμόζει είναι πολύ βαρύς.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Kostas G 08/02/2013 12:12:17

   Αυτό λέω και δεν μιλώ για φιλανθρωπία πλέον αλλά για συντονισμένη δράση του κοινωνικού κράτους. Αν έχει γκρεμιστεί ολόκληρο το οικοδόμημα του κοινωνικού κράτους, ας μας το πούνε, να ξέρουμε ότι πλέον η έκρηξη πλησιάζει.

 7. Sceptic avatar
  Sceptic 08/02/2013 11:20:57

  Πιστέυω ότι αρκετοί δεν καταλαβαίνουμε τι ζητάς και από ποιούς.Εχουμε υποστεί μείωση εισοδήματος 40% κατά μέσο όρο , οι τράπεζες και η εφορία μας κυνηγάνε για να τους δώσουμε λεφτά, έχουμε παιδιά να μεγαλώσουμε , έχουμε και γέρους γονείς άρρωστους να προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε, τι ζητάς επιτέλους από εμάς;

  • Kostas nikolaou avatar
   Kostas nikolaou @ Sceptic 08/02/2013 11:55:40

   μάλλον και τις τελευταιές σταγόνες αίματος που μας απέμειναν ζητάει. τα συσίτια επέστρεψαν, παιδάκια νηστικά στο σχολείο , έκρηξη νεοαστέγων και εμείς πρέπει να βάλουμε πάλι πλάτη?
   Τελειωσαν τα κοροιδα αγαπητέ ( έτσι ελπίζω δηλαδή) και αδιαφορώ εδώ και καιρό για τα μετρά, μετρα, μετρα.
   Ευτυχώς που δεν βγήκε ο τσιπρας να μην έχουμε να φάμε, και σπίτι να μείνουμε

   • akenaton avatar
    akenaton @ Kostas nikolaou 08/02/2013 12:16:18

    Είδατε πουθενά να ζητώ να βάλουν πλάτη οι πολίτες; Ξαναδιαβάστε πιο προσεκτικά σας παρακαλώ τι γράφω. Ευχαρίστως να απαντήσω σε συγκεκριμένα σημεία του σημειώματος.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Sceptic 08/02/2013 12:14:03

   Από τον απλό κοσμάκη δεν μπορεί να ζητήσει κανείς τίποτε. Από το κράτος ζητώ, συντονισμένη δράση με σκοπό την άμεση σωτηρία των αδυνάτων και την διατήρηση ενός μίνιμουμ κοινωνικού ιστού.

 8. Πέτρος avatar
  Πέτρος 08/02/2013 11:51:22

  Αγαπητέ Akenaton το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου σου, με έκανε λυώμα πραγματικά, συγκινήθηκα πάρα πολύ, τα δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια μου ποτάμια και γύρισα ανάποδα τις τρύπιες μου τσέπες μήπως ανακαλύψω κανένα 5άλεπτο, να το προσφέρω στους τίμιους και κατατρεγμένους ανυστερόβουλους τοκογλύφους-δανειστές μας(ας μαλώσουμε), που εξ αιτίας μου βρίσκονται σε απελπισία και χάνουν τα λεφτά τους!!!!!! Μέχρι και τον κουμπαρά του μικρού έσπασα εν τη απογνώσει μου, αλλά ματαίως. Δεν υπάρχει μία. Τόσα δις μας έδωσαν, αλλά σ΄εμένα έφτασαν μονάχα τα 300 € του ταμείου ανεργίας που όπου να΄ναι κι αυτά σταματάνε. Θα τα έφαγαν φαίνεται οι τράπεζες αυτά τα δις!!!
  Σε άλλο κόσμο ζούμε φίλε. Άστο.
  Στο τέλος μόνο πας λιγάκι να το ...σώσεις, αλλά δε σώζεται αδερφέ μου.
  Χάθηκες!!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Πέτρος 08/02/2013 12:18:00

   Το κακό είναι πως κι εσείς κι εγώ ζούμε δυστυχώς στην ίδια κοινωνία. Τώρα, δυστυχώς για μένα, δυστυχώς για εσάς, η ιστορία θα δέιξει πια!

   • Πέτρος avatar
    Πέτρος @ akenaton 08/02/2013 12:57:32

    Δυστυχώς και για τους δυό μας Akenaton. Η πραγματικότητα είναι τραγική και θα πλήξει και αυτούς που ήδη την αντιλαμβάνονται και αυτούς που ακόμη οραματίζονται τη σωτηρία εκεί που δεν υπάρχει.

    • Παραμύθι με ...όραμα avatar
     Παραμύθι με ...όραμα @ Πέτρος 08/02/2013 17:59:05

     Ότι πάθουμε, μαζί θα το πάθουμε. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

 9. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 08/02/2013 12:14:47

  Η κοινωνική κατάρρευση είναι εδώ.
  Δεν υπάρχει κίνδυνος να συμβεί, έχει συμβεί.

  Όποιος δεν τη βλέπει γύρω του,
  ή ανήκει στο 7% των "προστατευμένων" που ανερυθρίαστα δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι δεν τους άγγιξε η κρίση
  ή ο κύκλος γνωριμιών και επαφών του αποτελείται αποκλειστικά από ιδεολόγους μέχρι βλακείας φιλελεύθερους (με τη στρεβλή έννοια της λέξης), που ελπίζουν ακόμα και τώρα σε λάθη στη συνταγή που διορθώνονται.
  Τα λάθη της συνταγής δεν ήταν λάθη. Οι πιό ακριβοπληρωμένοι οικονομολόγοι του κόσμου δεν κάνουν λάθη πολλαπλασιαστών. Αυτά είναι για κατανάλωση από τη μάζα, για εμπόριο ελπίδας. Τα λάθη ήταν στόχος τους. Δεν το λέω εγώ, το λέει η μελέτη της ιστορίας, της προηγούμενης δράσης αυτών των "σωτήρων" των παγκοσμιοποιημένων αγορών. Η δράση τους και τα αποτελέσματα σε ΟΛΕΣ τις χώρες που πήγαν και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμά τους. Η κατάσταση που άφησαν τις χώρες αυτές φεύγοντας. Ρακένδυτες. Καθημαγμένες.

  ΥΓ. Λεφτά δεν "έριξε" κανείς στη χώρα μας. Λεφτά "έριξαν" στους κολοσσούς των αγορών, στις Νοβάρτις πάσης φύσεως και χετζ φάντς πάσης φύσεως, που κατείχαν ανώνυμα και αίολα χαρτιά του Ελληνικού κράτους. Με μια μικρή "προμήθεια" (κούρεμα) ανέλαβαν να πληρώσουν κάς και να εξασφαλίσουν τους ΠΥΛΩΝΕΣ του παγκόσμιου καπιταλισμού από κινδύνους ορατούς στον ορίζοντα.
  Το μόνο διαπραγματευτικό μας χαρτί, το απεμπόλησε το αξιότιμος κύριος Παπανδρέου.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ρύκιος 08/02/2013 12:20:39

   Λυπάμαι αλλά δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει κονωνική κατάρρευση.
   Όλα τα άλλα να τα συζητήσουμε όποτε θέλετε, αρκεί να υπάρχουν επιχειρήματα και όχι θεωρίες συνομωσίας. Ξέρετε είναι αδύνατον κανείς να συζητήσει λογικά με πιστούς για θέματα θρησκείας και με συνομωσιολόγους για θέματα πολιτικής και οικονομίας.

   • akenaton avatar
    akenaton @ akenaton 08/02/2013 12:21:15

    "κοινωνική κατάρρευση" με συγχωρείτε.

   • Ρύκιος avatar
    Ρύκιος @ akenaton 08/02/2013 12:41:49

    Ουδεμία συνωμοσία δε βλέπω. Κρίνω τα γεγονότα, αυτά που είναι στο φώς, εδώ, σήμερα, κι αυτά που ιστορικά έχουν καταγραφεί στη μακρά δράση του ΔΝΤ ανά τον κόσμο. Τί συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες δεν το γνωρίζω.

    Όσον αφορά την κατάρρευση, με θέρμη σας παρακαλώ, να κάνετε μια βόλτα σε φτωχογειτονιές, θα αλλάξετε γνώμη.

 10. Kostas nikolaou avatar
  Kostas nikolaou 08/02/2013 12:21:22

  Κι ερχόμαστε τώρα στο «ζουμί» της υπόθεσης. Ο πιο μεγάλος εχθρός της χώρας μας τούτη την ώρα, είναι η ηττοπάθεια και η απελπισία. Αν σαλπίσουμε τώρα υποχώρηση, θα χάσουμε κάθε πιθανότητα ανάκαμψης μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα χαραμίσουμε τρία χρόνια λιτότητας και θυσιών του λαού μας και θα ξεκινήσουμε την μοναχική μας πορεία στο εθνικό νόμισμα και μέσα στις αφιλόξενες αγορές, από το δυσμενέστερο δυνατόν σημείο. Κάτι που στις αρχές του 2010 ίσως και να οδηγούσε μετά από πολλά χρόνια κάπου, στο 2013 θα είναι μια σκέτη αυτοκτονία

  αυτό το απόσπασμα εξέλαβα ως παραίνεση προς τον κόσμο να συνεχίσει να στηρίζει μέτρα που οδηγούν στον γκρεμό. Αν το απόσπασμα αυτό αναφέρετε στην κυβέρνηση τότε ζητώ ειλικρινά συγνώμη για το σφάλμα μου.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Kostas nikolaou 08/02/2013 12:25:29

   Προφανώς και αναφέρεται στην κυβέρνηση! Ολόκληρο το άρθρο στην κυβέρνηση αναφέρεται. Οι πολίτες ότι ήταν να κάνουν το έχουν κάνει με το παραπάνω, εκτός από τους "λιπαρούς" κλεφτοκοτάδες των τελευταίων 40 ετών που ζητούμε να υποστούν την ανάλογη "δίαιτα" προς όφελος των αδυνάτων. Σε αυτό ζητούμε να χρησιμεύσουν οι λίστες (Λαγκάρντ και οι άλλες). Να είστε καλά.

   • Kostas nikolaou avatar
    Kostas nikolaou @ akenaton 08/02/2013 13:39:44

    και πάλι συγνώμη. Το κακό αγαπητέ είναι ότι επειδή κόρακας κοράκου ματι δεν βγάζει οι λίστες θα ξεχαστούν κάπου. και όσο θα ξεχνιούνται λίστες, τσουκάτοι μαντέληδες και σια κυκλοφορούν ελευθεροι και ωραίοι, χοντροί συνεχίζουν να είναι στην κυβέρνηση τόσο θα φουντώνει η οργή του λαού...

 11. George avatar
  George 08/02/2013 12:30:37

  Μάγκες, ο Ακενατων έχει δίκιο. Η Ελλάδα θα βγει νικητής από εδώ που έχει μπλέξει μόνο αν παραμείνει στο Ευρώ και μόνο αν προβληθεί προς τα έξω ως success-case. Το χάλι που έχει δημιουργηθεί στον κοινωνικό ιστό οφείλεται καθαρά στο ότι οι πολιτικοί μας δεν θέλουν να πειράξουν τους βολεμένους. Ας μείωναν τις βουλευτ αποζημιώσεις στα 2000, ας έκοβαν τις συντάξεις από όλους αυτούς τους απίστευτους πρωην νομάρχες/δημάρχους/αντιδημάρχους κλπ, ας έκοβαν τις συντάξεις από πρώην βουλευτές, ας δήμευαν περιουσίες όσων έβλαψαν/έκλεψαν το δημόσιο και τότε θα υπήρχαν άπειρα χρήματα για κοινωνική πολιτική και για ανάπτυξη.

 12. cobalt avatar
  cobalt 08/02/2013 12:45:34

  Δεν κάνετε ένα αφιέρωμα στον Πατρο-Κοσμά;
  Νομίζω είναι ώρα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ cobalt 08/02/2013 18:15:01

   Σε μένα απευθύνεστε; Για τον Πατρο - Κοσμά; Απλώς για να ξέρω.....

 13. V avatar
  V 08/02/2013 13:16:48

  Ακομα και αν η κατασταση σωθει, που δεν σωζεται, με τοσο μεγαλο χρεος θα δουλευουμε μια ζωη σαν σκλαβοι και εξαθλιωμενοι για να πληρωνουμε μονο τους τοκους.

  • akenaton avatar
   akenaton @ V 08/02/2013 18:16:05

   Αν η παρτίδα σωθεί, ούτε το 40% από το χρέος δεν θα πληρώσουμε. Εδώ να είμαστε μονάχα να το δούμε!

 14. δρόμος avatar
  δρόμος 08/02/2013 13:26:24

  Συγχαρητήρια, akenaton: για το κουράγιο σου, και την επιμονή σου (να παραθέτεις την καθαρή ματιά σου, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες). Μπράβο.

 15. nikias avatar
  nikias 08/02/2013 14:36:31

  Mπράβο, Ακένατον.
  Μόνο που το κείμενο σου έπρεπε να ειχε τίτλο:
  Γράμμα προς τον κ.Πρωθυπουργό !

 16. cp avatar
  cp 08/02/2013 15:16:27

  Λυπάμαι Akenaton αλλά οι ρίζες των προβλημάτων μας βρίσκονται μέσα στο εθνικό μας ταμπού το ευρώ!
  Τα 400 δις είναι τεράστιο ποσό αλλά για ιδιώτη.Μόνο η διάσωση μιας τράπεζας εντός ΕΕ κόστισε τα ...διπλά.! Πιστεύεις ότι ένα κράτος αξίζει λιγότερο από μια τράπεζα? Εγώ πιστεύω πως όχι.
  Το εκδοτικό προνόμιο είναι ένα πανίσχυρο όπλο , ένα εργαλείο για την άσκηση μιας οικονομικής πολιτικής .Αλλά και το γεγονός ότι το ευρώ είναι ένα ξένο νόμισμα πλέον,για την Ελληνική οικονομία, είναι και το φρένο για την ανάπτυξη!
  Στην φύση του ευρώ είναι να μην υπάρχει ανάπτυξη για οικονομίες σαν αυτές του Νότου με τον τρόπο που είχαν δομηθεί για δεκαετίες.
  Λυπάμαι δεν υπάρχει ελπίδα !
  Τα 400 δις είναι μοχλευμένα χρήματα τα οποία κόπηκαν σε μια ξένη τράπεζα ,την ΕΚΤ. Δεν ζούμε στην εποχή του κανόνα του χρυσού . Μαζί με τα ζόμπι των swaps τα χρέη από το έλλειμα του ισοζυγίου "δημιούργησαν χρήμα" κάπου αλλού στην ΕΕ ή στον κόσμο.
  Ακου που και που τον Σίλβιο.Ενας που έχει βγάλει στην ζωή του 7 δις δεν είναι ανόητος , είναι γάτα !!!!!!

 17. Δρυς avatar
  Δρυς 08/02/2013 15:21:26

  Σωστός!!!

 18. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 08/02/2013 16:46:01

  Αγαπητε Ακένατον επικροτώ. Και επιμένω: ¨Ολο το ζουμί, το πρακτικό, είναι το τελευταιο:
  Λεφτά αλλού δεν υπάρχουν. Και αφού αλλού δεν υπάρχουν, άς βρεθούν απο εκεί που υπάρχουν "ας βρεθούν άμεσα, από αυτούς που έχουν και κατέχουν".
  Ν' αγιάσει το πληκτρολόγιό σου.
  Οι λίστες είναι στα χέρια της Πολιτείας. Τι περιμένουν;
  Κλίνω πιά προς την διαπίστωση ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν. Με τη σημερινή μορφή δεν θα τα καταφέρουν.
  Για να μη καταρρεύσει μέσα στους επόμενους μήνες (και η χώρα μαζί), χρειάζονται 2 πράγματα:
  1. Κατανόηση ότι οι έκτακτες καταστάσεις θέλουν έκτακτα μέτρα. Δεν πάει πουθενά έτσι το ντενεκεδάκι. Η κατηφόρα είναι ατέλειωτη.
  2. Άμεση διάλυση της Προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα ως μη έχουσας χρησιμότητα και αντικειμενο.
  2. Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θέμα ένα: Διαφυγούσα φορολογία δεκαετίας, εύρεση νομική και πολιτική φόρμουλα για άμεση ανάκτηση.
  3. Ανάλογη δόμηση πολιτικής λύσης "έκτακτης ανάγκης και περιορισμένου χρόνου" για άμεση άπαξ υλοποίηση. Πρώτα στη Βουλή, μετά στην εκτελεστική εξουσία, νομική λύση για ειδικό φορολογικό δικαστηριο με αντικείμενο μόνον τα μη δικαιολογήσιμα των λιστών.
  4. Ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας (και της ταμειακής) μέχρι το τέλος της παρουσας τετραετίας (άνοιξη 2016).
  5. Νέες εκλογές (ίσως με νέες πολιτικές δυνάμεις).
  Θα είναι η καθαρτήρια νεροποντή που θα ξεπλύνει όλα τα τοξικά σκουπίδια.

 19. λαλακης avatar
  λαλακης 08/02/2013 17:33:56

  Οι διαπιστωσεις καλες αλλα δε βοηθουν.
  Η βασικη αιτια της καταρρευσης ειναι οι φοροι και οι εισφορες στον υγιη ιδιωτικο τομεα.
  Το επιχειρην στη χωρα πλεον ειναι αδυνατο απο τους ντοπιους εκτος αν εισαι
  μαφια.
  Ηδη υπαρχει υστερηση εσοδων ,στο τελος της χρονιας θα χρειαστουν προσθετα
  4,5 δισ . Μην ειναι και παραπανω.
  Ολη η κριση των αστικων κεντρων ειναι περα ως περα τεχνητη και επολογη
  της κυβερνησης .
  Η χωρα βαδιζει στο πουθενα με ηγετη το Στουρναρα που αποδυκνειεται
  μαλλον πολυ κακη επιλογη αφου προσπαθει απο φορους να δημιουργησει
  πρωτογενη πλεονασματα(!!!!) χωρις να στοχευσει στις παθογενειες .
  Τα επομενα τρια χρονια αληθεια τι θα κανουν που θα πρεπει να χρηματοδοτησουν τις δαπανες του κρατους θα επιβαλουν νεους φορους
  η θα ζητιανεψουν στον ΟΗΕ για βοηθεια οπως οι συμπολιτες μας για
  μια σακουλα ντοματες;
  Ο ιστορικος του μελλοντος θα γραψει για τον πραγματικο λογο που εγιναν
  ολα δηλ αν ηταν ανικανοτητα ,αδιαφορια , ψηφοθηρια υπερ καποιων ομαδων
  η κατι αλλο η και ολα μαζι.

  • sl avatar
   sl @ λαλακης 09/02/2013 02:22:50

   http://lawyalty.wordpress.com/

 20. akenaton avatar
  akenaton 08/02/2013 17:56:36

  Αφερίμ Θείε!!!!!!!!!!!

 21. akenaton avatar
  akenaton 08/02/2013 17:57:41

  Ο ιστορικός του μέλλοντος, μάλλον θα τραβάει τα .... μαλλιά του!

 22. Γιάννης Αυλακιώτης avatar
  Γιάννης Αυλακιώτης 08/02/2013 18:09:56

  η ελλάδα μπορεί να βγει νικητής μόνο ως μέλος μια φεντεραλιστικής ευρώπης. τα πρακτικά ζητήματα τα οποία αναφέρονται παραπάνω (φοροδιαφυγή, δημόσιο κλπ) δε μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά μόνο με εισαγωγή τεχνογνωσίας και πλήρη σύνδεση με το ευρωπαϊκό άρμα. θα πει κάποιος μα οι ευρωπαίοι δε μας βοήθησαν. αναρωτηθείτε ειλικρινά, εσείς θα δίνατε ανοιχτή επιταγή στη μάυρη τρύπα που λέγετε ελληνικό κράτος; θα βάζατε τα λεφτά σας σε μια χώρα που απεργεί μονίμως; (θυμηθείτε τις απεργίες τον καλό καιρό, όχι τώρα)

  • λαλακης avatar
   λαλακης @ Γιάννης Αυλακιώτης 08/02/2013 18:25:00

   @ Αυλακιωτης

   Αληθεια πιστευεις οτι οι Ελληνες θελουν Ευρωπαικη Ομοσπoνδια
   με μια κεντρικη κυβερνηση;
   Aν γινει αυτο θα αλλαξει δραματικα η διαχειρηση στη χωρα πχ
   φακελακια ,γραφειοκρατια,δημοσιο.
   Κακα τα ψεματα οι Ελληνες θελουν μονο δανεικα και αγυριστα
   για να κλεβουν και να διοριζουν στο δημοσιο ασυστολα γι αυτο
   και μπηκαμε στο ευρω για να μπει ολη η χωρα στο δημοσιο μεσω
   φτηνου δανεισμου.
   Δε θελουν σοβαρο κρατος με τιποτα οποτε μην ξαφνιαστεις αν αποχωρησουν απο την ΕΕ σε περιπτωση που γινει ενιαιο κρατος.
   Αλλα ουτε και οι Γερμανοι νοιαζονται για τα αλλα κρατη την παρτη
   τους κοιτανε εις βαρος των υπολοιπων.
   Οι ΗΠΑ δημιουργηθηκαν με αγωνα ,αιμα και βασιστηκαν σε
   συγκεκριμενες αρχες και θεσμους που ειχαν ριζες στον προτεσταντισμο , η Ευρωπη ηταν μια εμπορικη Ενωση που καταντησε κομπινα . Καλυτερα να το διαλυσουν το μαγαζι.
   Ουτε αρχες υπαρχουν , ελεγχος τα εσωτερικα των κρατων κανενας
   κοινα συνορα δεν υπαρχουν , υπαρχει μονο ενα προβληματικο εξωπραγματικο νομισμα με ημερομηνια ληξης που προκαλει πεινα
   και δυστηχια. Ουτε η Τουρκια δε θελει πια να μπει στο ευρω.
   Τωρα για την κυβερνηση , εχει σηκωσει τα χερια ψηλα κ παραδοθηκε
   στις τρελες του Στουρναρα ,ροκανιζει απλα χρονο για να παραδωσει
   στο Τσιριζα μια ετοιμοθανατη χωρα με επαιτες και προσφυγες.

 23. kosvag avatar
  kosvag 08/02/2013 18:13:30

  Εξαιρετική ανάλυση κατά την άποψή μου. Όντως είμαστε στο παιχνίδι σε μια win-win σχέση με τους εμπλεκόμενους παγκοσμίως – βέβαια εξ αρχής έτσι ήταν.
  Και δική μου απορία είναι γιατί το κράτος που σιτίζει στρατιώτες-σπουδαστέςκτλ δεν μπορεί να σιτίσει πχ άλλους τόσους που πεινάνε κτλ – ίσως βολεύει η εικόνα της τιμωρίας για τα τζιτζίκια του Νότου.
  Μια μικρή σημείωση: όσα λεφτά και να μαζευτούν από την λίστα Λαγκάρντ δεν σώζεται το πράμα (λεφτά & αγύριστα μας δίνουν ένα σκασμό). Μόνο χρόνος θα κερδηθεί ή χαθεί – εξαρτάται από το αποτέλεσμα.
  Η μη ηττοπάθεια και μη απελπισία ίσως να είναι αναγκαία αλλά δεν είναι ικανή συνθήκη, είμαστε σε πραγματικό σπιράλ θανάτου. Αν δεν γυρίσει η κυβέρνηση το παιχνίδι (ναι, μέσα στους επόμενους μήνες) απλά στο τέρμα είναι η καταστροφή. Επί της διαδικασίας θα καταρρεύσει η κυβέρνηση και θα παραδώσει τον μουτζούρη=εξουσία σε άλλους.

 24. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 08/02/2013 18:53:55

  Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι τα δικά μας λαμόγια ξέρουν ότι οι γερμανοί ξέρουν ότι στο τέλος θα βάλουν τα λεφτά.
  Αυτό εξηγεί και όλες τις καθυστερήσεις ώστε να μην αλλάξει καμιά δομή ,να μην περάσει καμιά μεταρύθμιση θεσμική στο ελλαδιστάν μας.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ορεσείβιος 08/02/2013 22:06:28

   Αλήθεια είναι.
   Γι αυτό, καλά θα έκαναν να τους να τους πετάξουν έξω απο την παράγκα, και μετά να βάλουν τα λεφτά.
   Δεν ξέρω αν έχουν καταλάβει με τι κουτοπόνηρους έχουν να κάνουν, και κυρίως δεν ξέρω άν τους ενδιαφέρει να τους πετάξουν. Φοβάμαι πώς οι σημερινοί Γερμανοί κυβερνώντες έχουν πολλούς δεσμούς συνενοχής με την εδώ παράγκα.
   Ελπίζω πιό πολλά από ένα "μεγάλο συνασπισμό" CDU-SPD του χρόνου - η αμοιβαία καχυποψία θα κάνει πιό συνετή τη στάση τους. Ή και μια κυβέρνηση SPD-Grünen: Οι δεσμοί των Σοσιαλδημοκρατών και των Ζιμενς-ανθρώπων με τα κατάλοιπα του Πασοκιστάν θα είναι υπό την επιτήρηση των διάφορων Τρίττιν και Κρέτσμαν. Αυτοί δεν χαρίζουν τόσο εύκολα κάστανα σε λιπαρούς: "Έκοψαν" το υπερτιμημένο και λαδιάρικο σιδηροδρομικό project της Στουτγκάρδης στο πίτς-φυτίλι και οι ψηφοφόροι τους αντάμειψαν.
   Να τους πετάξουν έξω απο την παράγκα. Θα βάλουν που θα βάλουν τα λεφτά, να πάνε σε κάτι που πιάνει τόπο και έχει νόημα για τον κόσμο.

   • MCA. avatar
    MCA. @ Uncle Stgm 09/02/2013 09:05:51

    ......''Φοβάμαι πώς οι σημερινοί Γερμανοί κυβερνώντες έχουν πολλούς δεσμούς συνενοχής με την εδώ παράγκα''.....Αρκεί να δούμε κάποια δάνεια που δόθηκαν μετά την τελευταία δόση,από τις σε μερικούς μήνες ελενγχόμενες από την ΕΕ Ελληνικές τράπεζες,

 25. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 08/02/2013 19:14:35

  Τα ζητήματα που ο αγαπητός Ακένατον θέτει στο άρθρο του είναι πολύπλοκα.
  Πρώτον, πρέπει να καταλάβουμε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε Μεσσίες.
  Δεύτερον, να καταλάβουμε πως το Μνημόνιο είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης κι όχι αιτία.
  Τρίτον, να αλλάξουμε νοοτροπία. Να δεχτούμε πως από το 1981 ως το 2009 ζούσαμε στο ψέμα. Επομένως, να αποδεχτούμε πως το βιοτικό επίπεδο είναι σε συνάρτηση με ατομική και εθνική παραγωγή.
  Τέταρτο, να αναζητήσουμε ατομικά και συλλογικά παραγωγικές δράσεις. Οι πτυχιούχοι να πάρουν το αλέτρι. Να γεμίσουμε την Ελλάδα με παραγωγικές μονάδες, αγροτική παραγωγή - να μάθουμε και να εξαγάγουμε - αιολικά πάρκα, ιχθυοκαλλιέργειες, τεχνολογία. Να τελειώνουμε με τα ΤΕΙ /ΑΕΙ που παράγουν κηφήνες "διανοούμενους".
  Πέμπτο, να τελειώνουμε με την ανομία και την γραφειοκρατία (διάβαζε μικροεξουσίες) του Κράτους, των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ.
  Έκτο, να επιβάλουμε στις πολιτικές ηγεσίες πως το κουκλοθέατρο τέλειωσε. Αντι να βγάζουν φαιδρές ανακοινώσεις και να κοκκορίζουν στα κανάλια να ασχοληθούν με συγκεκριμένα θέματα και να πουν την αλήθεια, να εμπνεύσουν τον Λαό, την Κοινωνία.
  Να δώσουν οι ίδιοι το παράδειγμα πως είναι σοβαροί. Να συνεργαστούν κι από κοινού να οδηγήσουν το Έθνος.
  Να τελειώνουν με τις γκαιμπελίστικες φλυαρίες περί δημοκρατίας, δημοκρατικότητας, αριστεράς, δεξιάς, συνταγματικό, μη συνταγματικό, αντισυνταγματικό κτλ. Μήπως πρέπει να στείλουμε σε όλους αυτούς το βιβλίο του Κνουτ Ηάμσουν η Πείνα;
  Ο κόσμος υποφέρει κι αυτοί θεατρίζουν.

  Να καταλάβουν οι αριστεροί τι είναι μαρξισμός – κύρια δεν είναι θρησκεία. Οι δεξιοί τι σημαίνει ελεύθερη αγορά και ανοικτή κοινωνία – δεν είναι το μανιχαϊστικό πατριώτες / προδότες.

  Αν σοβαρευτούμε ως Πολιτεία κι ως Έθνος, θα ευημερήσουμε. Αρκεί μόνο να σοβαρευτούμε κι η Ελλάδα έχει όλες τις αντικειμενικές προϋποθέσεις να ευημερήσει.

  Πρέπει ως άτομα κι ως Έθνος να πούμε το Μεγάλο Εμπρός.

 26. ΚΜ avatar
  ΚΜ 08/02/2013 19:21:12

  Η «ανοικτή κοινωνία»™ να λείπει μεγάλε!

 27. λαλακης avatar
  λαλακης 08/02/2013 20:52:56

  @ Μανιατης
  Λες πολυ ενδιαφεροντα πραγματα μονο που ΔΕΝ προκειται να εφαρμωσθουν
  στη χωρα.
  Οι λογοι ειναι πολλοι , πολλα τα συμφεροντα ,αδηφαγες ελιτ οπως κ στην κατοχη φακελακηδες που δε θελουν να χασουν τιποτα γραφειοκρατες
  που ελεγχουν το δημοσιο μηχανισμο κλπ
  Μεχρι στιγμης μονο υπερφορολογηση στα αστικα κεντρα βλεπουμε και
  σκηνες Αφρικης , πρωην ελ επαγγελματιες να ζητιανευουν για λιγες ντοματες.
  Και η πλακα ειναι πως ολο αυτο ειναι ΤΕΧΝΗΤΟ και πολιτικες αποφασεις.
  Για να μην πειραχθουν οι γραφειοκρατες ελιτ οδηγητε στη γενοκτονια
  ενας λαος.
  Απλα ροκανιζει η τρικομματικη χρονο ,περιμενει το θαυμα που δε θα ρθει
  και τελη του χρονου ειτε θα παμε για πρωθυπουργο α λα Παπαδημας
  η σε προωρες εκλογες με μια χωρα ζητιανων και υποσιτισμενων.
  Το σκηνικο θυμιζει πολυ Αλβανια των αρχων του 1991 με τους πεινασμενους
  Αλβανους να τρεχουν πανικοβλητοι να φυγουν απο τον παραδεισο του Αλια.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ λαλακης 09/02/2013 11:09:19

   Δυστυχώς, κι εγώ βλέπω συμπεριφορές υπεκφυγής και ανεπάρκειας από τις πολιτικές μας δυνάμεις. Αναλώνονται σε μικροπολιτικές και κενολογίες για να κερδίσουν χρόνο, να μεταθέσουν την αντιμετώπιση των ζητημάτων που εναγωνίως ζητούν αποφάσεις και πράξεις περιμένοντας το θαύμα, τον Μεσσία, παρόλο που γνωρίζουν πως θαύματα δεν γίνονται και Μεσσίες δεν υπάρχουν.
   Συμπεριφορές εγωιστικές και μισαλλόδοξες. Η πραγματικότητα είναι μέσα στην πολυπλκότητά της απλή, όταν υπάρχει έντιμη βούληση και διάυγεια πράξεων.
   Δεν πρέπει να παραδωδούμε. Υπάρχει ένας Λαός, Άνθρωποι, Πολίτες σε όλο των φάσμα των πολιτικών προτιμήσεων και των κοινωνικών στρωμάτων που καταλαβαίνει και θέλει.
   Να γίνει η σωτηρία του Έθνους υπόθεση των Πολιτών κι όχι των κενολόγων με τη μάσκα του πολιτικού.

 28. MCA. avatar
  MCA. 09/02/2013 08:57:46

  Οι εταίροι μας,Γερμανοί,Γάλλοι,Ιταλοί,Ισπανοί κ.λ.π. δεν θωρακίζονται τόσο για μας,όσο για την περίπτωση που την κοπανήσουν ο καθένας για τους λόγους του από το Ευρώ.Σενάριο καθόλου απίθανο.Παίζει και το δεύτερο σενάριο Παγκόσμιας κρίσης πολύ μεγαλύτερης του 2008.Οι Αμερικάνοι το φουσκώνουν το μπαλόνι σταθερά.Όσο για τις λίστες Λαγκάρντ κ.λ.π η δουλειά μπορεί να γίνει και χωρίς αυτές.Αρκεί να ελένξουν μέσω της Εθνικής τα εμβάσματα που βγαίνουν στο εξωτερικό.Θα έλεγα ότι χάνουν χρήμα,χρόνο και ενέργεια με τις λίστες.

 29. WY avatar
  WY 09/02/2013 18:14:50

  Οί μέγιστοι εθνικοί κίνδυνοι είναι :

  1.ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ (πάνω από 40 δισεκ./ετησίως κι όχι μόνον από τούς.....πλούσιους).
  2.ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (μάς κοστίζουν πάνω από 25 δισεκ./ετησίως).
  3.ΔΙΑΦΘΟΡΑ (ηθική,αξιών,ιδανικών,κοινωνική,οικονομική,πολιτική,σέ όλα τά κοινωνικά στρώματα).
  4.Ο ΣΥΡΙΖΑ, (ώς σταλινοφασιστικό, συνωμοτικό,ανθελληνικό κομματικό μόρφωμα).

  Οί όποιες άλλες κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικές βαθυστόχαστες αναλύσεις,είναι περιττές!!!!!


  Υπάρχει λπν ελπίδα ή ίχνος αυτής ;.

  Ο Χ Ι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.