#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/06/2009 09:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο «θέλω αλλά δεν μπορώ» και ο «μπορώ αλλά δεν θέλω»

Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι κυρίως ιδεολογικό. Κέρδισε το ΠΑΣΟΚ πανηγυρικά στις εκλογές του 2004, εκμεταλλεύθηκε τη φθορά του, αλλά δεν κατάφερε να αρθρώσει εναλλακτικό (ιδεολογικό και πολιτικό) λόγο κοινωνικής συγκρότησης και ανάπτυξης. Εξαντλήθηκε σε επικοινωνιακά κόλπα και τερτίπια. Διαχειρίστηκε το σύστημα εξουσίας που της κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ, δεν το ανέτρεψε. Έπεσε μέσα σε όλες τις «λούμπες» αυτού του συστήματος (σκάνδαλα κλπ.), δεν το εξυγίανε. Προσπάθησε να γίνει ένα «καλύτερο ΠΑΣΟΚ», όχι μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας.


Η ελληνική πολιτική σκηνή βρίσκεται πλέον εν όψει συνολικής και σαρωτικής αλλαγής, της οποίας το πρελούδιο είναι οι Ευρωεκλογές της Κυριακής. Η στρατηγική που κυριάρχησε - αρθρωμένη γύρω από το μόνιμο αίτημα «αναδιανομής» που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ - έχει οριστικά και αμετάκλητα χρεοκοπήσει. Οι δυνάμεις που είτε αρνήθηκαν, είτε δεν μπόρεσαν να αμφισβητήσουν αυτό το πρόταγμα βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο. Με τους σημερινούς συσχετισμούς τους δεν μπορούν να προχωρήσουν. Κι αν μείνουν στάσιμες βουλιάζουν μαζί με την χώρα.


Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να ξεπεράσει το αδιέξοδο με το σύνθημα της «πράσινης ανάπτυξης», που υπονοεί ένα διαφορετικό μοντέλο. Αλλά κι αυτό δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα αίτημα αναδιανομής πόρων, δεν απελευθερώνει ανταγωνιστικότητα.


Η Νέα Δημοκρατία επαγγέλλεται «μεταρρυθμίσεις», αλλά δύσκολα μπορεί να κανείς να δει τίποτε παραπάνω από τη συνέχιση της «δημοσιονομικής προσαρμογής» που εντέλλεται η Κομισιόν και που δεν μπορούμε να αποφύγουμε.


Η δραστική μείωση ελλειμμάτων και χρέους είναι εφικτή και λυτρωτική, αν γίνει μέσα από παραγωγική αναδιάρθρωση. Και θα αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνη και δύσκολη (έως αδύνατη), αν επιχειρηθεί χωρίς δραστικές τομές. Που το ΠΑΣΟΚ δεν τις βλέπει και η Νέα Δημοκρατία δεν τις τολμά...


* Ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί διακαώς να ανέβει στην εξουσία. Αλλά ο ιστορικός κύκλος του ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει και στο εσωτερικό του κόμματός του έχει σοβαρή αμφισβήτηση. Γι αυτό δεν ανεβάζει τα ποσοστά του, παρά την καθίζηση της Νέας Δημοκρατίας.


* Ο Κώστας Καραμανλής είναι στην εξουσία αλλά δεν τολμά να κυβερνήσει. Εξάντλησε διαχειριστικά τα όρια του συστήματος, αλλά δεν το ανέτρεψε. Κι αυτός είναι ο λόγος που καταβυθίζεται η παράταξή του, παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητά του παραμένει ασυνήθιστα υψηλή. Ο κόσμος δεν του καταλογίζει ότι απέτυχε, αλλά ότι δεν προσπάθησε.


Ανάμεσα σε ένα ιστορικό κύκλο που έκλεισε κι ένα άλλο που δεν άνοιξε, ανάμεσα σε ένα κόμμα που εκπροσωπεί ό,τι τέλειωσε και θέλει να επιστρέψει στην εξουσία (ΠΑΣΟΚ) κι ένα κόμμα που δεν εκπροσωπεί ότι πρέπει να αρχίσει και επιμένει να παραμείνει στην εξουσία (ΝΔ), ανάμεσα σε ένα ηγέτη που «θέλει αλλά δεν μπορεί» (Γιώργος Παπανδρέου) κι ένα που «μπορεί αλλά δεν θέλει» (Κώστα Καραμανλή), το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα παρουσιάζει εικόνα κινούμενης άμμου.


Κι ένα είναι σίγουρο: Ότι μετά την επόμενη Κυριακή, το πολιτικό σκηνικό θα αρχίσει να αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, με μεγάλους κραδασμούς, με εκκωφαντικό θόρυβο, ίσως και με δραματικούς σπασμούς.


Όποιος ελέγξει ή κυριαρχήσει στη μεγάλη αυτή μεταβατική διαδικασία που αρχίζει από την επόμενη Δευτέρα, θα βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις για πολλά χρόνια.


Η ερχόμενη Κυριακή δεν είναι το τέλος μιας εκλογικής κούρσας.


Είναι μάλλον η αρχή ενός ιστορικού μαραθώνιου, που θα κρίνει τις τύχες τις χώρας για δεκαετίες...    


Θ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. christos avatar
  christos 04/06/2009 10:20:59

  ενδιαφέρον άρθρο...ας αναλογιστούμε όμως και τι παρέλαβε ο ΚΚ το 2004... το βαθύ κράτος...και κυρίως το "φαρμάκι" που έχει εισαχθεί τα τελευταία 30 χρόνια στο μυαλό του Έλληνα...εννοώ για το πως να τα καταφέρει στη ζωή (όχι με δουλειά αλλά με το να χωθεί στο δημόσιο να κάθετε και να κονομά)...

 2. ataktos avatar
  ataktos 04/06/2009 10:39:25

  Σαν αδελφάκια είναι οι μπαγασιδες ….

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/06/2009 10:43:41

  Το προβλημα της ΝΔ ειναι ενα και μονο : Οτι η πλειοψηφια του λαου δυσανασχετει με το καπιταλιστικο συστημα.Αυτο ομως δεν ειναι πια προβλημα μονο της ΝΔ αλλα και ολης της Ελλαδος.
  Εαν μια χωρα δεν μπορει να εφαρμοσει τις μεθοδους και συνταγες που ακολουθει όλος ο κοσμος θα σβυσει απο την ιστορια.
  Διαισθανομενοι οτι εκει παει το διλημμα ήδη οι μηδενιστες κατι τετοιο υπονοουν με τον δηθεν αντιεθνικισμο τους εναντιον μιας φιλειρηνικης χωρας.Μονο που ετσι ή αλλιως στο τελος καποια εξουσια θα υπαρξει και το πιθανοτερο να ειναι σκληροτερη απ οτι νομιζουν.

 4. anonymous avatar
  anonymous 04/06/2009 11:11:02

  Επειδή δεν είμαι του αυτιού.
  Δεν ξέρω από που αντλεί ο αρθρογράφος τις βεβαιότητες "θέλω αλλά δεν μπορώ" και "μπορώ αλλά δεν θέλω".
  Ο μεν ΓΑΠ μένει να δοκιμαστεί τι μπορεί και τι δεν μπορεί, τι θέλει και τι δεν θέλει. Χωρίς κανένα μα κανένα περιθώριο ανοχής.
  Ο δε ΚΚ δοκιμάστηκε και στα μπορώ και στα θέλω του. Η δική μου βεβαιότητα λοιπόν είναι ότι πεντέμισι χρόνια ούτε μπορούσε ούτε ήθελε.

  Και ο σωστός χρόνος είναι ο παρατατικός. Πεντέμισι χρόνια δεν ανήκουν στον ενεστώτα.
  Και ασφαλώς ο κόσμος του καταλογίζει ότι απέτυχε.

  αλλενάκι

 5. christos avatar
  christos 04/06/2009 11:15:01

  ο γΑπ δεν δοκιμάστηκε δηλαδή 20 χρόνια υπουργός...

 6. ο πολυγνώστης.... avatar
  ο πολυγνώστης.... 04/06/2009 11:24:49

  ...και γιατί να μας πάνε στο παρά πέντε...να αποφασίσουμε...για να δοκιμάσουμε τον ΓΑΠ?...τί κάναμε τόσο καιρό?...ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ!!!

 7. ο πολυγνώστης.... avatar
  ο πολυγνώστης.... 04/06/2009 11:27:11

  αν και πιστεύω ότι σε αυτούς που τον επιβάλλανε...πήρε αριστα....ο ΚΚ!!!!!

 8. lypon avatar
  lypon 04/06/2009 11:39:34

  ΟΥΦ!! Βρε Θ.Κ, κομψότατες αναλύσεις, αλλά για το πάπλωμα...λέξη!

  Και το πάπλωμα είναι διαφθορά και αναξιοπιστία και ρεμούλα του κερατά!

  Διαφθορά και αναξιοπιστία, στις οποίες συνεργάζονται ασμένως και οι δύο αναφερόμενοι, για να μην πω σύμπας ο πολιτι(καντι)κός κόσμος!

  Βρε μπας και με τις περίτεχνες αναύσεις θολώνεις μόνο τα νερά;

 9. lypon avatar
  lypon 04/06/2009 11:40:14

  αναλύσεις, αντί για αναύσεις!

 10. Στελιος avatar
  Στελιος 04/06/2009 11:49:29

  Πρεπει να ειναι η 10934829347297η φορα που διαβαζω οτι ερχονται κραδασμοι και αλλαγες.

  Ποιος τις σταματαει καθε φορα και συνεχιζουμε να βουλιαζουμε??
  1+1=2.
  Οποιος καταλαβαινει το παραπανω, καταλαβαινει και τι γινεται. Δεν χρειαζεται αναλυσεις.

  Αφηστε τις βαθυστοχαστες αναλυσεις για το παρελθον να δουμε τι θα κανουμε με το τωρα και το αυριο.

 11. Factorx avatar
  Factorx 04/06/2009 11:53:30

  @Στελιος, καλά αυτα που συμβαίνουν στην Ευελπίδων τι είναι; βαρκάδα υπο το σεληνόφως;

 12. Στελιος avatar
  Στελιος 04/06/2009 12:09:40

  @Factorx

  Κραδασμοι ειναι σιγουρα. Αλλα μεχρι στιγμης στο στοχαστρο ειναι οι πληρωτες. Ελπιζω να γινει τιποτα και με τους παραληπτες.

 13. ataktos avatar
  ataktos 04/06/2009 12:10:42

  Στελιος- αφού "10934829347297η φορά που διαβάζεις οτι έρχονται κραδασμοί και αλλαγές" και δεν ήρθαν, ηρεμείς και πορεύεσαι όπως μέχρι τώρα τι σε νοιαζη παλι από εδώ και πέρα .
  Κάτι θα γίνει..... μην αγχώνεσαι τόσο …

 14. Στελιος avatar
  Στελιος 04/06/2009 12:14:06

  @ataktos

  Χαλλλαρα λες?

 15. Tempo avatar
  Tempo 04/06/2009 12:14:25

  Τέλειος ο τίτλος Ο «θέλω αλλά δεν μπορώ» και ο «μπορώ αλλά δεν θέλω»
  Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, και πόσο καλά τα λένε μακριά απο τις κάμερες.

 16. ataktos avatar
  ataktos 04/06/2009 12:18:16

  Στελιος-Μα δεν θα χαλάσουμε και την ζαχαρένια μας .Άσε το δίδυμο και το στράτευμα τους να αγχώνονται …

 17. Στελιος avatar
  Στελιος 04/06/2009 12:20:03

  ataktos, δεν διαφωνω. Απλα με εχει κουρασει λιγο το εργο γιατι το εχω ξαναδει.

 18. ataktos avatar
  ataktos 04/06/2009 12:36:42

  Μα και γ αυτό άλλο τέτοια φωτογραφία δεν πρόκειται να τραβηχτεί θα την βάνουν στο αρχείο τους …

 19. Στελιος avatar
  Στελιος 04/06/2009 12:38:07

  Προβλεπεις καινουριο εργο δηλαδη?

 20. ataktos avatar
  ataktos 04/06/2009 12:44:16

  Ζωή δίχως ενθαλπία και έργο δεν υπάρχει ….

 21. ataktos avatar
  ataktos 04/06/2009 12:51:32

  Πάντως ποιο σωστός τίτλος θα ήταν « τα δυο χαζά που χαίρονται»

 22. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 04/06/2009 13:06:59

  Ορθότατες οι διαπιστώσεις της ανάρτησης. Επί του προκειμένου δεν επιχειρείται η απαξίωση συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, αλλά ο εντοπισμός εστιέζεται στην πλήρη κρίση ενός θεσμού, που κυριάρχησε επί περισσότερες δεκεατίες, σφραγίζοντας την ποιότητα του πόλιτικού συστήματος. Πρόκειται δηλαδή για την σημερινή ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΜΠΗ του κοινοβουλευτισμού, στο ποσοστό που διακυβέβεται ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ η βάση αναπαραγωγής του που είναι Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ.
  Όσο αφορά τα δυο συγκεκριμένα πρόσωπα καθ' εαυτά, ως σημερινούς ηγέτες του κατεστημένου κομματικού διπόλου, δεν απορρίπτονται εκ των προτέρων, όσο αφορά τις όποιες μελλοντικές επιλογές τους. Μια δυναμική αντιμετώπιση του ανθρώπινου παράγοντα αφίνει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μεταστροφής των καταδικασμένων από την πράξη επιλογών, στα πλαίσια ενός επαναπροσδιοριμού. Τέτοιες όμως γενναίες αντιμετωπίσεις ενός χρεωκοπημένου παρελθόντος, αποτελούν την ακραία εξαίρεση, επειδή προϋποθέτουν την ριζική υπέρβαση. Αυτό για τους πολιτικούς, που εκ των πραγμάτων εκκολάφθησαν με την ιδέα της διαχείρησης, η οποία στηρίζεται απαλειστικά σε συμβιβασμούς - έστω και εάν δεν θέλουμε να τους αμφισβητήσουμε κάποιες καλές προθέσεις σε επί μέρους ζητήματα - βρίσκεται στη σφαίρα του θαύματος. Εάν αρνηθούμε όμως την δυνατότητα πραγματοποίησης των θαυμάτων ακρωτηριάζουμε την πραγματικότητα.
  Αυτό το οποίο παραμένει σε κάθε περίπτωση δεδομένο, είναι οι σχέσεις εξουσίας. Και η αυτονόητη διαπίστωση ότι κάθε επόμενο στάδιο προκύπτει από το προηγούμενο, μέσα στο οποίο κυοφορείται.
  Ο ΘΚ. διατηρώντας τις κεραίες πρόσληψης ανοιχτές, κάνει μια διαπίστωση: Για να την εκφράσουμε με μαθητικούς όρους, διαπιστώνει στην μελέτη της συνάρτησης των εξελίξεων ότι η παράγωγος τείνει σε απειροστή τιμή. Επειδή ακριβώς ο παρονομαστής της εφαπτομένης μηδενίζεται υπό τη μορφή του δικομματισμού. Άρα Η ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟΚΤΑ ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ. Στο άλμα της νέας τιμής στον άξονα των Y, όπου θα μπορούσαμε να παραστήσουμε την επιτάχυνση των εξελίξεων, ο ΘΚ. δεν υπεισέρχεται προς στιγμήν. Εστιάζοντας την προσοχή μας στο ακατάσχετο του χαρακτήρα των επερχόμενων.
  Γνωρίζουμε δυο πράγματα:
  1. Το χειρότερο όλων είναι η συνάρτηση να απωλέσει την γραμμική μορφή της, υποτασσόμενη σε διάχυση των σημείων στο σύστημα αναφοράς.
  2. Μια μεταβλητή της συνάρτησης λέγεται "λαός". Κάποιοι φροντίζουν ο συντελεστής της να μηδενίζεται. Δηλώνουμε ότι θα προσπαθήσουμε να αντιπαρέλθουμε με όλες τις δυνάμεις που παρέχονται.

 23. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 04/06/2009 13:11:41

  @ataktos
  Αποφασιστικά στο πλευρό σου.

 24. Tempo avatar
  Tempo 04/06/2009 13:14:59

  Το πιό ωραίο ο Γιώργος Παπανδρέου ο άνθρωπος που ασπάστηκε το σύνθημα ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ξεκαρδίζεται στα γέλια μαζί με έναν βάρβαρο.

 25. leon avatar
  leon 04/06/2009 14:48:36

  Εχουμε ακομα καιρο για κραδασμους...
  Ο κοσμος ακομα δεν εχει φτασει στην απολυτη εξαθλιωση. Σε αυτες τις εκλογες θα καταφερουν να καλυψουν τις τρυπες τους σε εκλογικο σωμα με την δικαιολογια πως ειναι Ευρωεκλογες. Στις Εθνικες ομως τα πραγματα θα ειναι χειροτερα...

 26. theo1611 avatar
  theo1611 04/06/2009 15:24:47

  Ωραίο το άρθρο, αλλά δεν απαντά στο θεμελιώδες ερώτημα:

  Ο πυρήνας της νέας πορείας, η κρίσιμη μάζα που μπορεί να βρίσκεται αυτή τη στιγμή για να την υποστηρίξουμε?

  Αδυνατώ να πιστέψω ότι βρίσκεται σ' αυτούς που δεν συμμετέχουν.

  Ψάχνω να τη βρώ σ' αυτούς που συμμετέχουν.

  Που λοιπόν βρίσκεται?

  ΥΓ: Αν δεν είναι συγκεντρωμένη δεν βρίσκεται πουθενά. Που λοιπόν βρίσκεται?

 27. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 04/06/2009 15:42:34

  Ποιοι κραδασμοί και σαχλαμάρες με μια συγκυβέρνηση για 2-3 χρονάκια θα μας κυβερνάνε για ακόμα 50 χρόνια οι ίδιοι...

 28. theo1611 avatar
  theo1611 04/06/2009 15:53:06

  @greekpoliticalreview

  Γι' αυτό μία στρατηγική ψήφου στις εκλογές μπορεί και να είναι η ψήφος εκεί που πιστεύουμε ότι βρίσκεται η κρίσιμη μάζα, υπό την προϋπόθεση ότι στις εθνικές ψηφίζουμε κάτι άλλο οπωσδήποτε, ώστε να αποφύγουμε την μαϊμού συγκυβέρνηση

 29. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 04/06/2009 16:03:47

  Άμα σου πω ότι δεν κατάλαβα τίποτα θα με πάρεις για ηλίθιο? (χαχα)

  για πάμε λίγο πιο απλά και κατανοητά.

 30. Αγγούρι avatar
  Αγγούρι 04/06/2009 16:59:49

  Και τί θέλατε να κάνουν δέν καταλαβαίνω να πλακωθούν στις μπουνιές?
  Οτι είναι σκληροί αντίπαλοι στην πολιτική δέν σημαίνει οτι είναι σκληροί αντίπαλοι και σάν άνθρωποι.

 31. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 04/06/2009 18:57:32

  @theo1611
  Καλό είναι να μην συγχέουμε την φυσική έννοια της μάζας με την πολιτική έννοια της μάζας. Αυτό που χαρακτηρίζει μια κρίσιμη μάζα, είναι πριν από την ποσοτική της επάρκεια, η ιδιότητα να αντιδρά. Η αδρανής μάζα των συνοδηπόρων, δεν μπορεί να είναι κρίσιμη, διότι λείπει η κρίση, που θα ήταν σε θέση να αξιοποιήσει κρίσιμες καταστάσεις.

 32. ataktos avatar
  ataktos 04/06/2009 19:26:10

  Μποτίλια στο πέλαγος- φαίνεται αγαπητέ ότι είσαι πολλά χρόνια στην Ευρώπη και δεν έχεις αντιλήφθη ότι εδώ στο Ελλαδισταν η μάζα (kg) βρίσκει αντιστοιχία σε δύναμη (Ν) …(ακολουθεί σχετικό e-meil)

 33. perastikos avatar
  perastikos 04/06/2009 19:48:37

  Η Ευρώπη το Σαββατοκύριακο ψηφίζει, το γεγονός τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη σχεδόν περνά απαρατήρητο, αν και τα γενικότερα προβλήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι πολλά και μεγάλα.
  Παρόλα αυτά, τα προβλήματα δηλαδή, το τελευταίο διάστημα οι προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων επικεντρώθηκαν σε «επιφανειακά ζητήματα», παράλληλα και μέχρι στιγμής παρατηρούμε ότι λείπουν οι προτάσεις και οι ιδέες εκείνες που θα οδηγήσουν σε θεσμικές αλλαγές ουσίας με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, επίσης, παρατηρούμε ότι, τα τελευταία χρόνια οι συντονισμένες δραστηριότητες & πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν σε σχέση με την οικονομία, την ενίσχυση των θέσεων εργασίας κτλ σε αρκετές περιπτώσεις κάλυψαν μόνο ανάγκες σκοπιμοτήτων, συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα για τους πολίτες δεν υπήρχαν. Aντί να δοθούν λύσεις το πολιτικό τοπίο έγινε γκρίζο και βαρετό με δημόσια χρήματα και όλα αυτά την ώρα που στα ευρωπαϊκά όργανα δίνονται περισσότερες εξουσίες, αν και η συνθήκη της Λισσαβόνας δεν έχει ακόμη κυρωθεί από όλα τα κράτη- μέλη, δηλαδή, η Συνθήκη πρακτικά δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, η πορεία προς το μέλλον θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση της Ιρλανδίας της Τσεχίας σε σχέση με την κύρωση της συνθήκης, αλλά και από τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές…

 34. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 04/06/2009 20:01:13

  Χριστο,ο ΚΚ το 2004,μπορουσε να κανει πολλα.Αντιστοιχα μ αυτα που μπορουσε και ο Αντρεας το 81.
  Αλλα δεν τα εκανε,οπως και εκεινος.
  Δεν εχει τ ...απιδια γι αυτο.Καταλαβες;
  Ισα που μας ταχε ζαλισει απο το 2000,εως το 2004.
  Θα κανω,θα ρανω,θα σταματησω τη διαφθορα,και μπλα,μπλα ,μπλα.
  Δε βαριεσαι,κανεις δε θελει να τα βαλει με την κατασταση που εχει διαμορφωθει.
  Γιατι μας ζαλιζει ομως;

 35. Βασιλική Σ. avatar
  Βασιλική Σ. 04/06/2009 21:51:58

  Είναι σίγουρο πως το θυμάστε αλλά η επικαιρότητα λειτουργεί σαν μαστούρα: Το 2004 ο Σημίτης επροηγείτο στα ποσοστά καταλληλότητας όπως και ο Καραμανλής σήμερα.

 36. Προφήτης avatar
  Προφήτης 05/06/2009 00:08:27

  Μόνο που (ο Σημίτης το 2004) δεν είχε αντίπαλο τον ΓΑΠ

 37. theo1611 avatar
  theo1611 05/06/2009 07:49:42

  @29 and @31
  Συγγνώμη για την καθυστέρηση απόκρισης και βέβαια δεν είχα καμμιά πρόθεση να σας μπερδέψω.

  Γίνομαι σαφής:
  Εάν πιστεύει κάποιος ότι από το ΠΑΣΟΚ μπορεί στο μέλλον να ξεπηδήσει κάτι καλό στη διακυβέρνηση της χώρας (ότι εκεί δηλαδή βρίσκεται ο πυρήνας των ανθρώπων που έχουν τα κότσια στο μέλλον να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος) ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, ώστε να μεγιστοποιήσει τη διαφορά και να στείλει τη ΝΔ στα τάρταρα.

  Στις εθνικές στηρίζει πυρήνες σε άλλα κόμματα για να προωθήσει την ανάγκη συνεργασίας ώστε να ελαχιστοποιήσει την αλαζονεία (που σίγουρα θα αναπτυχθεί αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει με μεγάλη διαφορά).

  Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει με τη ΝΔ ώστε να ρίξει το ΠΑΣΟΚ στα τάρταρα, κοκ

  ΥΓ Ξέρω ότι έχουμε ευρωεκλογές αλλά θεωρώ ότι μάλλον ως εργαλείο κατάληψης θέσεων ενόψει εθνικών εκλογών αντιμετωπίζεται. Στα πλαίσια αυτά ο δικομματισμός καταστρέφεται αν ένας από τους δύο μονομάχους σταλεί στα τάρταρα στις παρούσες εκλογές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.