#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/08/2010 16:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο θάνατος του εμποράκουΤα "λουκέτα" αυξάνονται στην αγορά και δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν κι άλλες. Σε αυτές τις διαπιστώσεις καταλήγει έρευνα που διενήργησε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορικών Επιχειρήσεων (ΕΣΕΕ), σχετικά με την πορεία της αγοράς. Όπως έδειξε η έρευνα, η εικόνα του κέντρου της Αθήνας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με την αναλογία των κλειστών/ανοιχτών επιχειρήσεων να φτάνει περίπου το 17%.

Κρισιμότερη παρουσιάζεται η κατάσταση στην οδό Σταδίου, στην οποία καταγράφεται η υψηλότερη αναλογία, περίπου 25%, ενώ ακολουθούν η οδός Πανεπιστημίου, όπου το 20% των καταστημάτων είναι κλειστά και η Ερμού, με την αναλογία να φθάνει στο 15%.

Παρ όλα αυτά, σημειώνουν οι εκπρόσωποι του εμπορίου, από τις ποιοτικές διαφορές του κάθε εμπορικού δρόμου προκύπτουν επιπλέον συμπεράσματα.

Η οδός Πατησίων εμφανίζει μία αναλογία της τάξης του 15%, σχετικά μικρή ως προς το σύνολο της Αθήνας, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, από τα κλειστά καταστήματα παρατηρείται ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χώρο τους, ανήκουν στον κλάδο του εμπορίου ένδυσης και υπόδησης, που όμως συνεχίζουν να αποτελούν «ηγετικούς κλάδους», αφού η συγκέντρωσή τους σε κύριους οδικούς άξονες παραμένει υψηλή και χαρακτηρίζει τους εμπορικούς δρόμους.

Η εικόνα μακριά από το κέντρο παρουσιάζει την ίδια αναλογία. Στο Μαρούσι, σε σύνολο τριών εμπορικών δρόμων, σχεδόν το 16% των επιχειρήσεων είναι κλειστές.

Στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Ηρακλείου, η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές (Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Πευκάκια), η εικόνα εμφανίζεται, σε πρώτη ανάγνωση, καλύτερη με την αναλογία να φτάνει στο 14%.

Στην περιοχή της Κηφισιάς, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, η αναλογία φτάνει περίπου το 12%. Παρ' όλα αυτά, οι αποκλίσεις μεταξύ των εμπορικών δρόμων είναι αρκετά μεγάλες, αφού αλλού καταγράφεται το 20% των επιχειρήσεων να είναι κλειστές και αλλού το ποσοστό μειώνεται στο 7%.

Ο εμπορικός δρόμος της Θησέως στην περιοχή της Καλλιθέας εμφανίζει αναλογία της τάξης του 13%, με κύριο γνώρισμα τη συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων στις ίδιες περιοχές των δρόμων.

Το Χαλάνδρι παρουσιάζει μια υψηλή συγκέντρωση κλεισιμάτων, με δυο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (Παπανδρέου και Αγία Παρασκευή) να παρουσιάζουν αναλογία κλειστών/ανοιχτών καταστημάτων περίπου 20%. Στο σύνολο τριών εμπορικών δρόμων στο Χαλάνδρι, η αναλογία μειώνεται στο 16%.

Ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη με όλες τις άλλες περιοχές εικόνα -11% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά. Καταγράφονται όμως εσωτερικές διαφοροποιήσεις. Έτσι, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στην Ελευθερίου Βενιζέλου και την Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου τα ποσοστά ξεπερνούν το 14%, ενώ εμφανίζεται λίγο καλύτερη στην Σωτήρος και την Τσαμαδού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nbechr avatar
  nbechr 09/08/2010 17:17:40

  Το μαρτύριο της σταγόνας. Βασανιστικό για κάθε άνθρωπο , ανυπόφορο για κάθε εργαζόμενο , εξοντωτικό για τον συνταξιούχο , οδηγεί την κοινωνία σε μια νέα εποχή αδιαφορίας.

  Ο πολίτης δεν εχει πού να πιστέψει και πού να στηριχθεί.

  Τα πολιτκά πρόσωπα αναξιόπιστα , οι ταγοί της δικαιοσύνης δεν στάθηκαν ικανοί , η εκτελεστική εξουσία τόσο κατευθυνόμενη από την διαπλοκή , οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι τόσο μα τόσο λίγοι , ο κλήρος ασχολείται με τα ευρωπαικά προγράμματα και η διανόηση με την Μύκονο.
  Οσο για τον Τύπο δεν γράφει τίποτα χωρίς σκοπιμότητα .

  Η κοινωνία ψάχνει τίς νέες φωνές , να δεί φώς , ελπίδα για το αύριο ......

 2. bromoskylo avatar
  bromoskylo 09/08/2010 17:19:43

  Ψέμματα είναι όλα. Οι ξένες εφημερίδες γράφουν ότι η οικονομία μας βελτιώνεται!

 3. Orestios avatar
  Orestios 09/08/2010 17:34:30

  Αυτά είναι ψεματα της δεξιάς. Ο σοσιαλιστής ηγέτης μας GAP μετά από μια βασανιστική χρονιά, κατά την διάρκεια της οποίας έβαλε τη χώρα στη σέχτα (aka δρόμος) του σοσιαλισμού, τώρα απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων του χωρίς ενοχές.
  Κανένα μαγαζί δεν έκλεισε και το εμπόριο ανθεί.
  Προβοκάτορες της δεξιάς, ιδιοκτήτες εμπορικών χώρων, διώχνουν τους εμπόρους για να σαμποτάρουν τον σοσιαλισμό.

  • Il marinero avatar
   Il marinero @ Orestios 09/08/2010 18:30:21

   Ω! Οποία αλήθεια λέγετε, αγαπητέ Ορέστιε!
   Τα καταστήματα αυτά δεν κλείνουν παρά, περνούν στην Δικαιόχρηση-Franchise της ΔυΝαΤης εταιρείας ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ!
   Ένα ακόμη ψεύδος της επαράτου και κακεντρεχούς Δεξιας καταρίπτεται!!!

   • Orestios avatar
    Orestios @ Il marinero 09/08/2010 20:13:16

    χιχιχι

 4. bromoskylo avatar
  bromoskylo 09/08/2010 17:47:42

  Εντάξει, μην γινόμαστε υπερβολικοί, πράγματι μπορεί να έκλεισαν μερικά μαγαζιά ... όμως γιαυτά ευθύνεται ο Καραμανλής.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 09/08/2010 18:27:51

  Τελικά, τα ανοδικά και καθοδικά οικονομικά κύματα του καπιταλισμού Κοντράτιεφ/Σουμπέτερ τα κατευθύνει ο Καραμανλής ή ο Παπανδρέου;
  Δύθσκολο ερώτημα βέβαια, αλλά εδώ φαίνονται οι οικονομικοί εγκέφαλοι.

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ Ο Θείος 10/08/2010 01:02:48

   Θείε, πολύ δυνατό το ερώτημα. Αλλά τι περιμένεις από οικονομολόγους που δεν έχουν δουλέψει ούτε ψιλικατζίδικο;

   Με την ευκαιρία, η απορία μου ήταν πάντα η εξής: γιατί να προτιμάει ένας ιδιοκτήτης να έχει ξενοίκιαστο επί χρόνια το ακίνητό του, παρά να το δώσει σε πιο λογική τιμή; Τεράστια στρέβλωση. Περίμεναν όλοι να έρθουν οι πολυεθνικές και να τα πάρουν με τις τιμές στο Θεό, αλλά δεν τους έκατσε. Λογική χρηματιστηρίου μέρος 2ο.

   • O Θείος avatar
    O Θείος @ Γιάννης Σ. 10/08/2010 15:53:23

    Για τον ίδιο λόγο που αγοράζει ΧΑΑ στις 5000 μονάδες και πουλάει στις 1500. Όντως λογική χρηματιστηρίου. Αλλά το θέαμα της σκασμένης φούσκας των ακινήτων είναι εξαιρετικά πιό άσχημο και απείρως πιό καταστροφικό. Βλέπε το Αμέρικα, την Ισπανία και τα λοιπά.,

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 09/08/2010 19:18:21

  Μήπως, τα προηγούμενα χρόνια, οι ιδιοκτήτες πήραν τα σώβρακα των ενοικιαστών εμπόρων και οι έμποροι, για να ανταπεξέλθουν, σώβρακα και φανέλλες ημών των πελατών;
  Καμμιά στατιστική που να συγκρίνει το ποσοστό κλεισίματος με το ύψος ενοικείου της περιοχής;

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Ο Θείος 09/08/2010 19:32:24

   Μα εκεί έγκειται το πρόβλημα ρε Θείο στην Ελλάδα, ΤΕΡΑΣΤΙΑ πάγια έξοδα, είτε είναι ενοίκια, είτε δόσεις από υπερτοκισμένα δάνεια για ρευστότητες και επενδύσεις, είτε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Επικουρικό, Δημοτικά και 2 αυγά Τουρκίας. Λόγω τηλε-κρίσης, εδώ και 2 χρόνια οι τζίροι πέφτουν, πέφτουν, πέφτουν, τα πάγια όμως παραμένουν και οι τράπεζες δε λένε να ανοίξουν τη στρόφιγγα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 09/08/2010 19:39:12

   Άν δεν φύγει πολύς αέρας από τη φούσκα, η μηχανή δεν θα ξαναδουλέψει εύκολα. Κανείς που σκέφτεται δεν βγαίνει αγοραστής σ' αυτά τα επίπεδα τιμών. Τα πάγια είναι αγρίως υπερτιμημένα.
   Με την ευκαιρία, ο Ομέρ Πριόνης (σύν ο Φτερωτός Χρηματο-Σάξωνας ο Αράχνης και οι λοιποί βλαχοδήμαρχοι) πότε θα αποκτήσουν μυαλό και λογικά Δημοτικά Τέλη;

 7. Στέργιος avatar
  Στέργιος 09/08/2010 19:29:32

  Δεν σας κάνει εντύπωση ότι η ολοκλήρωση τού καπιταλισμού οδηγεί την κοινωνία σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που επικρατούσε στις χώρες τού υπαρκτού σοσιαλισμού; Δηλαδή, στην ουσιαστική ποινικοποίηση τής ιδιωτικής περιουσίας.

  Στις ΗΠΑ, τη ναυαρχίδα τής "επιχειρηματικότητας", το 80% του εργατικού δυναμικού είναι υπάλληλοι κάποιας εταιρείας. Τα μαγαζάκια έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες. Όπως και στη Ρωσσία των κολχόζ και των σοβχόζ.

  Αν φύγω από τα Γιάννενα για Αθήνα, μπορώ να πάω "αριστερά" μέσω Τρικάλων και Λαμίας, ή "δεξιά" μέσω Αγρινίου και Κορίνθου. Όποιον δρόμο κι αν πάρω, θα φτάσω στην Αθήνα.

  Αποδεικνύεται ότι καπιταλισμός και κομμουνισμός είναι δύο δρόμοι με διαφορετική πορεία, αλλά ίδια κατάληξη: τον έλεγχο τής συνόλης οικονομίας μιας χώρας (και κατ'επέκταση, του κόσμου όλου) από μια ευάριθμη ελίτ, είτε αυτή λέγεται "Forbes 500", είτε "νομενκλατούρα τού ΚΚ".

 8. Θασίτης avatar
  Θασίτης 09/08/2010 20:08:24

  Αέρα – αέρα να φύγει η χολέρα.
  Δεν μας παρατάτε ρε αδέρφια με τα δύο σας κόμματα? Μόνο τον διχασμό, την καταστροφή και την προδοσία ξέρουν πολύ καλά να σπέρνουν. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε ακόμα και η εναλλακτική λύση από αυτούς θα επιβληθεί. Έφτιαξαν τον καρατζαφέρη για να ελέγξουν ένα επικίνδυνο για αυτούς πολιτικό χώρο θα μας σερβίρουν και την λύση όταν έρθει ο καιρός και θα την χειροκροτήσουμε και άντε πάλι 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή για τους Έλληνες πατριώτες.
  Διαλέξτε λύση η με την παγκοσμιοποίηση και το φασισμό της, η σύγκρουση με αυτή, φτώχια, ξεβόλευα αλλά παραγωγή πολιτισμού.

 9. petros avatar
  petros 09/08/2010 21:19:04

  ωστε δεν φταινε οι διαδηλωσεις και το... ΠΑΜΕ για τα λουκετα!

 10. neos agrotis avatar
  neos agrotis 09/08/2010 22:33:30

  Το προβλημα δεν ειναι τα λουκέτα. Λουκέτα θα ερθουν κι αλλα και πρεπει να ελθουν. Οι αυτοαπασχολουμενοι στην Ελλαδα ειναι υπερβολικά πολλοί. Το προβλημα ειναι οτι η μόνη ουσιαστική υποδομή που έχει η χώρα ειναι το Δημόσιο η οποία και αυτή αναγκαστικά θα καταρεύσει εαν δεν κινηθεί η πραγματική οικονομία.
  Συνεχίστε λοιπον ολοι της ελλάδας οι βολεμένοι με τα ίδια μυαλά και θα δείτε σύντομα θεαματικά αποτελέσματα.

  • petros avatar
   petros @ neos agrotis 10/08/2010 01:25:38

   δεν βγαινουν οι αριθμοι με τους δηθεν υπεραριθμους δημ. υπαλληλους και τωρα φταινε οι...αυτοαπασχολουμενοι!

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ neos agrotis 10/08/2010 02:07:11

   Η μόνη λύση είναι να γίνουμε όλοι κολίγες των πολυεθνικών και να διαγκωνιζόμαστε με κάθε Πακιστανό και Αλβανό για ανασφάλιστη εργασία με 250 ευρώ μισθό. Μόνο τότε θα προοδεύσει η πατρίδα μας.

 11. Xa! avatar
  Xa! 10/08/2010 09:36:06

  Ποιά μαγαζιά εννοείτε;
  Αυτά που πουλούσαν κινέζικα των 2 ευρώ στην τιμή των 80;
  Ή αυτά που πουλούσαν παραγόμενα σε Βουλγαρία , Σκόπια Αλβανία κόστους 3 ευρώ στην τιμή των 100;
  Αυτοί έχουν λύσει το πρόβλημά τους για τα επόμενα 50 χρόνια...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Xa! 10/08/2010 10:35:14

   Αυτοί που τα "έβγαζαν εύκολα" (χάρις σε μάς τα κορόιδα) έχουν συνηθίσει και να τα ξοδεύουν εύκολα. Όλα πληρώνονται σ' αυτό τον κόσμο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.