#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/08/2013 17:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» του Μεγάρου ΜαξίμουΟι αριθμοί ευημερούν, με τους στόχους πάμε καλά, η Λαγκάρντ εξίσταται και ίσταται, όλοι παραδέχονται τις λάθος συνταγές του παρελθόντος. Όμως το «κλειδί» για όλα αυτά στο επίπεδο του πολίτη, αυτό που τα συνέχει σε σύνολο αν και όταν τα συνέχει επιτυχώς, είναι η αξιοπιστία. Και η αξιοπιστία κερδίζεται, δεν είναι ποτέ δεδομένη. Μάλλον το αντίθετο…

Ο Αντώνης Σαμαράς κληρονόμησε έναν πυλώνα του μεταπολιτευτικού δικομματισμού, ένα κόμμα με απειροελάχιστη αξιοπιστία, το οποίο καλώς η κακώς είναι στην συνείδηση του κόσμου ένοχο μέχρις αποδείξεως του εναντίου, και όχι το ανάποδο. (Και αυτά δεν τα λένε ούτε «συριζαίοι» ούτε «ντορικοί» ούτε «καμμένοι», όπως έχει γίνει το leitmotif ορισμένων στο Μαξίμου για όποιον εγείρει αντίλογο.)

Η ηγετική ομάδα του Μαξίμου όμως μοιάζει να πιστεύει τρία πράγματα:

1.  Ότι κάθε μεταρρύθμιση ή επιτυχής χειρισμός δημιουργούν ή συντηρούν μια περίπου ανεξάντλητη δεξαμενή αξιοπιστίας, η οποία «διαμοιράζεται» αυτομάτως και σε άλλους τομείς κυβερνητικής η κομματικής ευθύνης – κάτι σαν το ρωμαιοκαθολικό thesaurum satisfactionum.

2. Ότι κραυγαλέα αναντίστοιχες κινήσεις, όπως η πανηγυρική ματαίωση της «ανανέωσης», η εξυπηρέτηση του κομματικού κράτους, οι Παπουτσήδες, η αναβολή στο άπειρο του "ενός και μόνου ειδικού δικαστηρίου" δεν απειλούν αυτό το «θησαυροφυλάκιο αξιοπιστίας», δεν το υπονομεύουν ευθέως, δεν το ακυρώνουν βάναυσα στη συνείδηση του πολίτη.

3.  Ότι ασχέτως «δείκτη αξιοπιστίας», το γεγονός των μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα επαρκεί (ως ένδειξη προθέσεων) για να εδραιώσει τον Σαμαρά στην συνείδηση των πολιτών ως την μοναδική αξιόπιστη λύση για τη χώρα.

Και (μοιάζει να) πιστεύουν και κάτι τέταρτο:

4.  Ότι η φοροεκδοροσφαγή (το ακριβώς αντίθετο κάθε αντίληψης περί φιλελευθερισμού) και τα οθωμανικού τύπου χαράτσια θα γίνουν κατανοητά από τους πολίτες ως «αναγκαίο κακό», ενώ «το κράτος προσπαθεί σκληρά» κλπ. – ειδικά όταν η αποπληρωμή της φοροκαταιγίδας απειλεί την ίδια την επιβίωση του πολίτη.

Ε, λοιπόν υπάρχει ένα πρόβλημα: όλα τα παραπάνω είναι εξόχως προβληματικά!

Ξεμυτίζουν ως οξεία παραφωνία μέσα σε ένα άρτιο στρατηγικό κατασκεύασμα.

Απλώς δεν λειτουργούν μαζί!

Το ένα χέρι χτίζει, με αποφασιστικές κινήσεις, σπάσιμο αυγών και μεταρρυθμίσεις που τις περιμένουμε, και το άλλο γκρεμίζει, με Παπουτσήδες, αποθέωση του μεταπολιτευτικού δικομματισμού και διατήρηση της φαυλοκρατίας (διότι «δεν προλάβαμε να την διαλύσουμε» κλπ).

Και το μήνυμα; Ότι αν ο πολίτης ενοχλείται από αυτά ή δυσανασχετεί, είναι επειδή δεν βλέπει την κοσμογονία που συντελείται, ή επειδή υστερεί σε ανιδιοτέλεια που δεν την αναγνωρίζει. Όπως άλλωστε μας έλεγε κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου "δεν μπορώ πλέον να παρακολουθώ το διαδίκτυο, όλο κακοήθειες εναντίον μας γράφουν". Φταίει ο λαός δηλαδή που δεν τους καταλαβαίνει

Μα δεν το βλέπουν; Είναι «ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο»!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 28/08/2013 17:56:46

  Πολύ καλά τα λέτε
  Ας αφήσουν τον ελέφαντα καλά κλειδωμένο στο Μαξίμου, αλλά ας βγούν αυτοί έξω στην κοινωνία, στην Αγορά. Δεν υπάρχει χρόνος. Τα φρούτα έχουν παραωριμάσει
  Η υπομονή ακόμη και των ορκισμένων φίλων τους έχει αρχίσει να εξαντλείται.
  Χρειαζόμαστε μερικούς "ταλιμπάν" της πολιτικής.

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 28/08/2013 18:06:14

  Ο εν λόγω ένοικος, πηγαίνει στο σινεμά χωρίς φρουρά και μιλάει με τον απλό λαό. Το πρόβλημα είναι πως ο λαός δεν έχει τα δεδομένα του για να ξέρει τους λόγους που ενεργεί έτσι προς το παρόν. Μόνο από μικρά σημάδια καταλαβαίνεις πως έχει σχέδιο. Και μακάρι να πετύχει. Για το καλό όλων...

 3. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 28/08/2013 18:13:29

  "Όπως άλλωστε μας έλεγε κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου ..."

  "Η ηγετική ομάδα του Μαξίμου όμως μοιάζει να πιστεύει..."

  Βλέπω ότι γνωρίζετε πολύ καλά τι σκέφτονται στο Μαξίμου ή τουλάχιστον έτσι λέτε...

  Αν αυτά πιστεύουν ο Σαμαράς και οι συν αυτώ, τότε είναι υπερβολικά αισιόδοξοι άνθρωποι, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό γιατί όταν έχεις να παλέψεις με αντιξοότητες σχεδόν ανυπέρβλητες, πρέπει να είσαι θωρακισμένος ψυχικά.

  Από την άλλη, το κλίμα ποτέ δεν ήταν χειρότερο στην καθημερινότητα. Οι επιτυχίες δεν φτάνουν παρακτικά στον απλό πολίτη που ζει ένα δράμα.

  Πολλοί κάνουν την σύγκριση με πριν 14 μήνες που ανέλαβε ο Σαμαράς. Σίγουρα τα πήγε ανέλπιστα καλά. Θα μπορούσαμε να είμαστε σχεδόν συρία, άντε τουρκία απο άποψη ταραχών. Και το οικονομικό κλίμα είναι οριακά βελτιωμένο παρότι το μεγάλο πρόβλημα μας δεν λύθηκε.

  Ωστόσο, αυτό δεν είναι όλη η εικόνα. Η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με πριν 14 μήνες. Η φοροδοτική ικανότητα σχεδόν έχει ξεπεραστεί. Το επιχείρημα "κάνε υπομονή μια λεμονιά ανθίζει στην γειτονιά", πείθει όλο και λιγότερο, ο κόσμος έχει κουραστεί.

 4. Γιαννης Ζ. avatar
  Γιαννης Ζ. 28/08/2013 18:19:33

  Συγχαρητηρια για το αρθρο...ακριβεστατη αποτυπωση της πραγματικοτητος και βεβαια σωστη η αντιδραση του Α.Μ.
  Εμεις ομως απλα εκφραζουμε αποψεις, αγανακτηση, ποιηματα κλπ...
  Το ερωτημα ειναι "ποια η αντιδρασις και ποιο το αποτελεσμα αυτης" ;

  • Χωρις Μασκα avatar
   Χωρις Μασκα @ Γιαννης Ζ. 29/08/2013 18:25:07

   Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Γιάννη Ζ. και θα συμπληρώσω το ερώτημα.Ακούει κανείς εκεί πάνω βρε παιδιά ή βρίσκεστε στην κο-
   σμάρα σας; Όχι για τίποτε άλλο παρά μόνο για να ξέρουμε τι μας
   περιμένει.Γιατί όσο εσείς δεν ακούτε τις κραυγές του κόσμου και α-
   σπάζεστε πλήρως μόνο τις Στουρνέϊκες ιδέες που κι αυτές υπαγορευ-
   μένες εξ άνωθεν είναι ,σωτηρία για την πατρίδα και τους πολίτες της,
   δεν υπάρχει.

 5. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 28/08/2013 18:30:54

  Ορθή περιγραφή της πραγματικότητας,ταυτίζομαι με τον αρθρογράφο.Φοβάμαι ότι παρήλθε πολύτιμος χρόνος.......

 6. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 28/08/2013 18:44:18

  Απλά τέλειο...
  Και τους εφιστώ να έχουν την προσοχή τους στην προβοσκίδα του ελέφαντα...Έχει τη συνήθεια να την χώνει παντού

 7. A.M avatar
  A.M 28/08/2013 19:41:43

  Στο σινεμά της Κηφισιάς, οι άνθρωποι πάνε για ν΄απολαύσουν την ταινία. Στον ΟΑΕΔ του Βύρωνα, οι άνθρωποι στήνονται σ΄ατέλειωτη ουρά για να εισπράξουνε το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Να συμπεράνω πως εσείς συχνάζετε στα σινεμά....... Άλλος κόσμος, άλλη αντίληψη της πραγματικότητας! Αυτό λέμε. Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα δυστυχώς αγαπητέ.....

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ A.M 29/08/2013 15:19:38

   Περίεργο που πάντα ενώ συζητάς αρχικά για κάποιο θέμα -εδώ ο ένοικος του πύργου- το γυρνάς σε προσωπική επίθεση. Το γιατί το ξέρεις ή απλά σου βγαίνει αγαπητή; Και πάλι λάθος. Δε συχνάζω σε σινεμά και ξέρω από ΟΑΕΔ όσο δε θα μάθεις ποτέ...

   • Dora Dora avatar
    Dora Dora @ Γεώργιος Τ. 29/08/2013 18:12:23

    Αν σταματήσεις να πετάγεσαι μονίμως για να διαστρέψεις και να φέρεις στα μέτρα σου ότι κι αν λένε που δεν σου αρέσει, θα καταλάβεις και δε θα βλέπεις πια τη φυσιολογική αντίδραση ως ''προσωπική επίθεση''. Απλό.

 8. dioklis avatar
  dioklis 28/08/2013 22:15:18

  Αυτός ο ελέφαντας τρομάζει την δικαιοσύνη ? Είναι η ώρα της !

 9. ΔΙΜΧ avatar
  ΔΙΜΧ 28/08/2013 22:17:31

  Οι ανθρωποι του προεδρου
  Ο τίτλος του άρθρου στο περιοδικό Downtown τον Απρίλιο του 2009:
  “Γιάννης Στουρνάρας: ‘Η κρίση λήγει το 2009′.”
  Ο υπότιτλος:
  “Είναι καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ , ενώ, μεταξύ άλλων, έχει θητεύσει στη Νομισματική Επιτροπή της Ε.Ε. Για τους λόγους αυτούς, όταν ο Γιάννης Στουρνάρας λέει ότι οι μέρες της οικονομικής κρίσης είναι μετρημένες, εμείς έχουμε κάθε λόγο να χαμογελάμε.”

  “Προς το τέλος του 2009 και τις αρχές του 2010 θα συμπαρασυρ-θούμε από τη διεθνή ανάπτυξη” προβλέπει ο καθηγητής και προειδοποιεί: “Οι απολύσεις είναι ό,τι χειρότερο για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας. Η ανάπτυξή μας στηρίζεται στην κατανάλωση. Οταν γίνονται απολύσεις μειώνεται η κατανάλωση και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.”

 10. καρ avatar
  καρ 28/08/2013 22:40:41

  Είναι τεράστιος ο ελληνικός πολιτισμός με πολλές αλληλεπιδράσεις με άλλους πολιτισμούς (γι'αυτό η πολυπολιτισμικότητα δεν έχει να προσφέρει σαν μοντέλο κάτι πάραπάνω σε εμάς), είναι ευρυζωνικός και φιλοξενεί πολλές και διαφορετικές συχνότητες. Το ζητούμενο είναι να μην βάζουμε εμείς φίλτρα που μειώνουν το δυναμικό του. Μειώνουμε έτσι και τις νοηματοδοτήσεις που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας, και τους στόχους που σαν κοινωνία μπορούμε να επιλέξουμε. Με σεβασμό στην διαφορετική άποψη και διάλογο μπορούμε να κάνουμε πολλά. :-)

  • Α.Μ avatar
   Α.Μ @ καρ 29/08/2013 00:02:58

   Κακό δεν είναι να μην καταλαβαίνει κανείς. Κακό είναι να προσποιείται οτι τάχα δεν καταλαβαίνει, ώστε να καταλήξει σε προαποφασισμένο συμπέρασμα :-).

   • καρ avatar
    καρ @ Α.Μ 30/08/2013 01:45:15

    Πλέον ψάχνω απεγνωσμένα βοήθεια για να καταλάβω κάποια πράγματα! :-)

    • LM avatar
     LM @ καρ 30/08/2013 08:52:03

     :-) Προσπάθησε κι άλλο και άναψε και κανένα φως! Ψάχνοντας στο σκοτάδι, αναγκαστικά θα τρακάρεις στα έπιπλα....

 11. Δημητριος avatar
  Δημητριος 28/08/2013 22:43:55

  Ευχαριστω απο καρδιας τον αρθρογραφο για το συγκεκριμενο κειμενο

 12. Προφήτης avatar
  Προφήτης 29/08/2013 00:08:26

  Γνωστό, το antinews στηρίζει αλλά ασκεί και την πιο τεκμηριωμενη κριτική, όχι κραυγές μηδενισμού.

  Όσο για τις επιλογές τους, σαν εκείνο το @ το Σταυρίδη, που δήλωσε στη νορβηγική εφημερίδα ότι "οι Έλληνες είναι ηλίθιοι" και "όσοι είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις να πάνε να γαμ...", επειδή είμαι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, θα του εφάρμοζα την προτροπή του.

  Κατά τα λοιπά, αν τους ενοχλεί η λαϊκή δυσφορία, την οποία προκαλούν με τα μέτρα τους, δεν έχουν παρά να εκλέξουν άλλο λαό.

 13. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 29/08/2013 00:42:32

  Το "στικάκι USB" (και τις άλλες λίστες) το θυμάται κανείς στου Μαξίμου;
  Θα ήταν καλό να ξέρουν πάντως, ότι αρκετοί πολίτες, στα συγκεκριμένα πράγματα, έχουμε μνήμη ελέφαντα.
  Που δεν την κάνουν delete οι ιδεολογίες και τα κομματικά χρώματα...

 14. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 29/08/2013 08:34:40

  Με κάθε κυβερνηση αυτό ηταν το πρόβλημα και το στοίχημα ταυτόχρονα.Αν και πότε θα χασει την επαφή της με τον λαό.
  Η σημερινή κυβερνηση εχει αποδείξει με τις παρεμβασεις της οτι προσπαθεί να διατηρήσει επαφή.Οι διορθώσεις σε τροπολογίες ή ακόμη και η απόσυρση νομοσχεδίων που οδεύαν προς ψήφιση,αυτό δείχνει.Βεβαια θα μπορούσαν τα αυτια να ειναι περισσότερο ανοικτά αλλά πολλές φορές είναι και θέμα κακών συμβούλων

 15. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 29/08/2013 09:34:00

  Στον υπότιτλο του DOWNTOWN (από τον τίτλο καταλαβαίνεις την ποιότητα και τις δεσμεύσεις του μέσου) ώφειλε να γράφει: "Είναι οικονομολόγος και μόνιμος υπάλληλος της κυβερνήσεως και του πολιτικού συστήματος. Ως εκ τούτου, άς έχουμε επιφυλάξεις κατά πόσο τιμά τις (υποτιθέμενες) γνώσεις του...".

 16. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 29/08/2013 10:59:57

  Δεν είναι μόνο οι πιο πάνω ελέφαντες, αλλά και υπάρχει και άλλος ελέφαντας (και δεν το λέω υπαινισσόμενος κάτι για τον σωματότυπο...): Ο Βενιζέλος δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός με χημικά "από το καθεστώς Άσαντ" είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Το γνωρίζει ότι ήταν από το καθεστώς Άσαντ ο βομβαρδισμός; Ο ΟΗΕ άλλα υπαινίσσεται...Ο βομβαρδισμός με χημικά από ισλαμοφασίστες τί είναι; Οι σφαγές αθώων χριστιανών από ισλαμοφασίστες εμπίπτει στους νόμους περί κακοποίησης ζώων κύριε Αντιπρόεδρα-Υπ.Εξ.;

 17. Samios avatar
  Samios 29/08/2013 14:11:24

  Ευγε στον αρθρογράφο, επιτέλους μια αποτύπωση των συναισθημάτων πολλών ψηφοφόρων που αναζητούν την αξιοπιστία που πιστευαν οτι διαθέτουν στο μαξίμου.
  Τώρα περιμένω να συμπεριληφθεί, απο κάποιους, στους γράφοντες κακοήθειες.

 18. Νεύτων avatar
  Νεύτων 29/08/2013 14:46:52

  Ένα από τα πιο καλύτερα άρθρα που έχω διαβάσει στο antinews. Διότι μεταφέρει ακριβώς αυτά που άκουγα κι εγώ, όταν τυχαία βρισκόμουν ή μιλούσα με κάποια στελέχη εκφράζοντας την γκρίνια μου (κάποιος μάλιστα μου είπε επί λέξει "ε δε μπορώ να σου απαντώ κάθε φορά στα ψυχολογικά σου..."): αυτές τις μόνιμες επωδούς που τόσο όμορφα περιγράφει ο αρθογράφος.
  ΕΥΓΕ σε όποιον και να το έγραψε!

 19. Kennan avatar
  Kennan 29/08/2013 20:33:19

  ΖΗΤΩ Η ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ
  Το γνωστό παραπολιτικό σαιτ που ΟΛΟΙ πια στη ΝΔ γνωρίζουν τις σχέσεις του με το Μαξίμου αναδημοσιεύει την παρούσα ανάρτηση με τον εξής τίτλο:
  "Το antinews επιτίθεται στο Μαξίμου: "Υπάρχει ένας ελέφαντας εκεί μέσα"
  Ουτε καν την μεταφορική έννοια της φρασης «ελέφαντας στο δωμάτιο» δεν γνωρίζουν, ούτε μπορούν να καταλάβουν. Και νομίζουν οτι κατηγορούμε κάποιον από το Μαξίμου ως .... "ελεφαντα". Ντιπ για Ντιπ δηλαδή

  • Παπασταύρου avatar
   Παπασταύρου @ Kennan 29/08/2013 22:34:33

   Η επιδέξια γλώσσα και η ....καλλιτεχνική της κατάχρηση, πάντα θ΄αποτελεί τον αναγκαστικό μονόδρομο των ανικάνων.

 20. ΜΠ avatar
  ΜΠ 29/08/2013 20:59:52

  Άντε μπράβο!! Μας έχουν κάνει και σιχαθήκαμε την πολιτική. Δεν μπορεί να γίνονται αυτά.Και το αστείο είναι ότι βγάζουν σε κάτι εκπομπές κάτι τύπους σαν τον αστείο τον Ντινόπουλο και λέω ρε φίλε δεν μπορεί το κάνουν επίτηδες !Τον βγάζουν για για να λέει κοτσάνες και να βρίζουμε τη ΝΔ . Μας σπρώχνουν εμάς παλιούς Νεοδημοκράτες στο ΣΥΡΙΖΑ σαν λύση ανάγκης. Να βλέπουμε τον Τσίπρα και το σόι του σαν λυτρωτή. Σκεφτόμαστε την αυτοκτονία σαν λύση ανάγκης γιατί πέρασε το παιδί μας επαρχία στο ΤΕΙ και δεν μπορούμε πλέον να το στείλουμς!!!

  • Άφετε τα παιδία avatar
   Άφετε τα παιδία @ ΜΠ 30/08/2013 09:27:45

   "...πέρασε το παιδί μας επαρχία στο ΤΕΙ ..."! Ε, αυτό είναι καλό. Για τη γονιμοποίηση της επαρχίας αυτό είναι το πολιτιστικό της μάνα εξ' ουρανού, γιατί εδώ στο κέντρο μπαίνουν «κληρονομικώ δικαίω» τα τέκνα των μωρότερων, που ξυπνάνε τα καημένα από τις 6 το πρωί να αποστηθίσουν στο λάχα-λάχα λίγο πριν μπουν στις αίθουσες των πανελληνίων, με τη τσίμπλα στο μάτι, τις φωτοτυπίες με λυμένες τις ασκήσεις και τις απαντήσεις και ανυποψίαστα εγκλωβίζονται εξ αυτού πάνω-πάνω στις "περιζήτητες" γιάφκες της Αθήνας. Να πάει να αναπνεύσει καθαρό αέρα και για να ανεξαρτητοποιηθεί το παιδί. Εδώ δε μπαίνει. Εδώ υπάρχουν ελάχιστες θέσεις για τα μη δικά τους παιδιά, ειδικά τώρα που έχουν υποστεί και τόσες μειώσεις, οι μωρότεροι.

 21. roadrunner avatar
  roadrunner 30/08/2013 02:00:49

  Ο/Η αρθρογράφος αυτού του κειμένου είναι αστέρι !

 22. victoria (true) avatar
  victoria (true) 30/08/2013 13:51:22

  Του προέδρου μια του βγαίνει η επανάσταση, ενάντια στο κατεστημένο κλπ και μια στιγμή αργότερα πάει και κάνει την πιο συστημική επιλογή. Του βγαίνει ο Δίδυμος μάλλον... Αντικρουόμενα τα μηνύματα και ποια πλευρά θα επικρατήσει; Εμείς ξέρουμε για ποια ελπίζουμε.

 23. δημης avatar
  δημης 31/08/2013 23:56:01

  Ελάτε τώρα ..."κι αν δεν μας αρέσει ο..Λαός να αλλάξουμε τον Λαό"....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.