Ο εθνομηδενισμός σε συσκευασία ...Θεοδωράκη
25/03/2014 13:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο εθνομηδενισμός σε συσκευασία ...Θεοδωράκη

Ο Νίκος Δήμου ως άλλη Ρεπούση

Όποιος μπαίνει στην ιστοσελίδα protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη που την άφησε για να κάνει το Ποτάμι διαβάζει… «ιστορίες για να σκέφτεσαι». Μπήκαμε κι εμείς λοιπόν να διαβάσουμε καμιά ιστορία μπας και σκεφτούμε λίγο τι συμβαίνει τελικά στην έρμη Ελλάδα. Είδαμε το πρώτο θέμα με τίτλο «θα πούμε την αλήθεια για το ’21;» το οποίο υπογράφει ο συγγραφέας Νίκος Δήμου (βασικό στέλεχος του Ποταμιού και πρώην βασικό στέλεχος της Δράσης του Μάνου – όπου φυσάει ο άνεμος δηλαδή) και σκεφτήκαμε.

Σκεφτήκαμε ότι το Ποτάμι είναι αυτό ακριβώς που περιμέναμε. Ένα τσούρμο ιδεών όπου ο καθένας λέει ότι θέλει αλλά όλοι καταλήγουν στο ότι είναι δήθεν προοδευτικοί.

Σκεφτήκαμε ότι είναι απλά οι συνεχιστές μιας εθνομηδενιστικής και ευρωλιγούρικης νοοτροπίας την οποία καλλιέργησε το «σημιταριό», έπιασε για κάνα δύο χρόνια και τελικά καταδικάστηκε. Όμως τώρα επανέρχεται σε νέα συσκευασία «ποταμίσια» για να μας υπενθυμίσει ότι οι Ρεπούσηδες αυτού του κόσμου είναι πολλοί και δεν χάνονται ποτέ.

Ως άλλη Ρεπούση, λοιπόν, και ο Νίκος Δήμου, επιχειρεί με το άρθρο του να προκαλέσει «συνωστισμό» δήθεν προοδευτικών ιδεών και αναθεωρητικών τάσεων για το τι ήταν η επανάσταση του 1821. Ανήμερα της εθνικής εορτής, ο κάποτε «κόλακας» του Σημίτη, μας κάνει κηρύγματα για το ποιες είναι οι αλήθειες για εκείνη την περίοδο. Θεωρώντας εαυτόν άριστο γνώστη της ελληνικής ιστορίας (διανοούμενος γαρ) αλλά πάντα με αυτήν την «προοδευτικιά» νοοτροπία που ζήσαμε επί Σημίτη για αρκετό καιρό (πολλοί θιασώτες του οποίου πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και βρήκαν εκεί και τους υπόλοιπους αναθεωρητές της πλάκας και της τζάμπα μαγκιάς) ο κ. Δήμου μας λέει ότι ο Κολοκοτρώνης έκανε ...εθνοκάθαρση σε βάρος των Τούρκων. Ότι οι Έλληνες έκαναν θηριωδίες, ότι οι Αρβανίτες (δηλαδή οι Αλβανοί) μας έσωσαν κι ότι η Εκκλησία πολέμησε αλύπητα την επανάσταση.

Δεν είπε και τίποτε καινούργιο ο κ. Δήμου, παλιές απόψεις που αναμασιούνται κάθε φορά που έχουμε εθνική επέτειο προκειμένου να προκαλέσουν τον κόσμο, να συζητηθεί το θέμα και να κερδίσουν λίγα λεπτά δημοσιότητας. Αυτός είναι ο λόγος που επελέγη το protagon.gr. Για να πουν όλοι ότι το Ποτάμι έχει τέτοιες ιδέες, να σχολιαστεί το ζήτημα σε όλα τα Media και όπως γνωρίζουν όλοι τη δημοσιότητα (έστω και την αρνητική) ουδείς εμίσησε.

Αλλά τι να πει κανείς για τον κ. συγγραφέα που τον παίρνει ο άνεμος και όπου σταθεί γίνεται και πρωταγωνιστής. Πότε με τον Σημίτη που κάποτε αποθέωνε, πότε με τον Μάνο, τώρα με τον Θεοδωράκη. Είναι ο ίδιος που ακολουθούσε τη λογική του «μαζί τα φάγαμε, όλοι μας φταίμε» γράφοντας πριν λίγο καιρό:

«Μια χαβούζα με βοθρολύματα, που ζέχνει εκατοντάδες χιλιόμετρα γύρω και μολύνει όλη την Ευρώπη. Κι έχουμε το θράσος να τα βάζουμε με την τρόικα, τη Μέρκελ, τον Ράιχενμπαχ (τους νεοναζί του Στάθη), όταν επί χρόνια δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να κλέβουμε ο ένας τον άλλο κι όλοι μαζί το κράτος (δηλαδή, πάλι εμάς)…»

Σαν πολύ δεν ασχολούμαστε με τους τίποτε που νομίζουν ότι είναι κάποιοι; Σαν πολύ δεν ασχολούμαστε με τον Θεοδωράκη ή «κάπελα» όπως τον λένε κάποιοι, ο οποίος μάζεψε στο Ποτάμι του ένα σωρό από βοθρολύματα και πιστεύει ότι θα καθαρίσει τον τόπο με τις βρομιές του;

Διαβάστε το άρθρο του Νίκου Δήμου

Δεν ξέρω αν θα γίνει ποτέ αυτό – σίγουρα όχι σύντομα. Σήμερα πάντως ένα βιβλίο που θα έγραφε τα αληθινά συμβάντα του 21 θα καιγότανε στην πυρά και ένας καθηγητής που θα το δίδασκε, θα έχανε τη δουλειά του.

Ας πούμε μερικές ιστορικά εξακριβωμένες αλήθειες:

Η επανάσταση ξεκίνησε όχι από τους ηρωικούς αρματολούς και κλέφτες (αντίθετα αυτοί και μέσα στον Αγώνα πολεμούσαν σαν μισθοφόροι για αμοιβή και λάφυρα) αλλά από φιλήσυχους αστούς εμπόρους που ζούσαν έξω από την Ελλάδα. Το κίνημα άρχισε από αστούς αλλά το αγκάλιασε ο λαός. Όμως, όπως γράφει ο Σκαρίμπας: «Το Πατριαρχείο το αφόρισε. Οι Πρόκριτοι και οι Ιεράρχες το χλεύασαν. Ο Καποδίστριας του γύρισε τις πλάτες. Ο Κοραής μας το μυκτήρισε». Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη και το τέλος ολέθριο.

Η Εκκλησία όχι μόνο δεν πρωτοστάτησε στον Αγώνα αλλά τον πολέμησε με κάθε τρόπο. Αφόρισε τον Ρήγα Φεραίο, εναντιώθηκε στις «σατανικές» απόψεις για ελευθερία, ισότητα και δημοκρατία που έρχονταν από την Δύση και τελικά αφόρισε και την ίδια την επανάσταση. Φυσικά κανείς δεν ήταν στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όχι μόνο δεν σήκωσε το λάβαρο (που φτιάχτηκε μετά από 50 χρόνια) αλλά έβριζε τον επαναστάτη Παπαφλέσσα ως «εξωλέστατον».

Η επανάσταση του 21 απέτυχε ολοκληρωτικά. Μετά την εισβολή του Ιμπραήμ δεν είχε μείνει ούτε μία επαναστατική εστία. Ελευθερωθήκαμε μόνο χάρη στην απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων – και την δράση τους στην ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Ήταν η πρώτη – και η καλύτερη –«ανθρωπιστική επέμβαση» της ιστορίας).

Η επανάσταση απέτυχε επειδή οι Έλληνες πολεμούσαν περισσότερο μεταξύ τους, παρά με τους Τούρκους. Ο – ήδη τόσο απών – Κωστής Παπαγιώργης, την είχε χαρακτηρίσει:«πανεθνικό εμφύλιο, ο οποίος κατ’ ευφημισμόν βαπτίσθηκε επανάσταση από τους ιδεολόγους ιστορικούς».

Στην Επανάσταση έγιναν πράξεις θηριωδίας εκ μέρους των Ελλήνων. Στην κατάληψη της Τριπολιτσάς σφάχτηκαν πάνω από 30.000 άμαχοι – ανάμεσά τους πολλοί Εβραίοι που ήταν αμέτοχοι στον αγώνα. Λόγος: το πλιάτσικο. Λέει ο Κολοκοτρώνης στα Απομνημονεύματα: «το ασκέρι όπου ήταν μέσα, το ελληνικό, έκοβε κι σκότωνε από Παρασκευή ως Κυριακή, γυναίκες παιδιά και άντρες, 32000, μία ώρα ολόγυρα της Τριπολιτσάς». (Αντίθετα οι Τουρκαλβανοί υπερασπιστές της πόλης έφυγαν αλώβητοι μετά από συμφωνία. Που σημαίνει ότι ο Κολοκοτρώνης είχε τον έλεγχο του στρατού του και άρα επέτρεψε τη εθνοκάθαρση).

Και όσοι δεν συμπαθούν τους Αλβανούς θα έπρεπε να ξέρουνπως μερικοί από τους πιο γενναίους οπλαρχηγούς και καπεταναίους μας ήταν Αρβανίτες που δεν μιλούσαν καν τα ελληνικά. Κι όταν ο Μαυροκορδάτος έβγαλε λόγο στα πληρώματα του Ελληνικού στόλου χρειάστηκε μεταφραστή γιατί δεν κατάλαβαν λέξη (το γράφει ο Παπαρρηγόπουλος).

Θα έχουμε ωριμάσει ως έθνος, όταν τα σχολικά μας βιβλία συμπεριλάβουν αυτές (και άλλες) δύσκολες αλήθειες. Όταν θα πάψουν να αποσιωπούν ή να μυθολογούν. Έτσι θα πραγματώσουμε το Σολωμικό ρήμα, που ταυτίζει το αληθές με το εθνικό.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 25/03/2014 13:27:48

  Ο Εθνομηδενισμός ανασυντάσσεται με όλους τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς του και μάλιστα και από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης όπως η "Καθημερινή" και ο "Σκάι". Πρωί-πρωί της 25ης Μαρτίου θυμήθηκαν να ξαναδείξουν το αλήστου μνήμης ντοκυμανταίρ για το '21 όπου μας έδειχνε πόσα λάφυρα κονόμησε ο Κολωκοτρώνης και οι επαναστάτες και πόση θηριωδία επέδειξαν έναντι των Τούρκων. Ο δε Παντελής Μπουκάλας στο πρωτοσέλιδο άρθρο του στην Καθημερινή ξεσπαθώνει εναντίον των παρελάσεων και της ακροδεξιάς που "εμφωλεύει" στην Κυβέρνηση. Διάλεξε κι αυτός την ημέρα.

 2. ελλην π.- avatar
  ελλην π.- 25/03/2014 13:42:46

  Συγχαρητήρια αγαπητέ Φάκτωρα. Αυτό το άρθρο είναι η επιτομή της κριτικής για το "ποτάμι" του Θωδωράκη που πολύ κακώς μας απασχόλησε τόσο. Ενα μηδενικό συνοθύλευμα απο "ιδέες" ανθρώπων που αναμασσώντας τες προκλητικά, "ζώσιν χωρίς να σκάπτωσιν". Κάτω απο 1% θα πάρει τελικά. Ο Βαλλιανάτος είναι πολιτικά και ιδεολογικά πολύ ανώτερος και σοβαρώτερος από τον Ν. Δήμου και άλλους ομοίους τους, στυλ Ρεπούση και σια...

 3. iconology2009 avatar
  iconology2009 25/03/2014 14:15:48

  Το τι είναι ο Νίκος Δήμου το έδειξε με τον πανηγυρικότερο τρόπο από το ξεκίνημα ήδη της επικοινωνιακής του καριέρας: δήλωσε δυστυχής που είναι Έλληνας! Ο πατέρας του επιφανούς αυτού φραγκοχιώτη γεννήθηκε στις Βερσαλίες και η μάνα του στο Μπάκινχαμ και η ατυχία του να βρεθεί στην Ελλάδα τον κατέστησε πλούσιο μεν με εκείνη τη περιβόητη δήλωση του αλλά και ταυτόχρονα δυστυχή. Υ.Γ. Μοστράρει απ'την άλλη και διανοούμενος ο ψωνισμένος και κάνει ένα θεμελιακό λάθος να ερμηνεύει την Ιστορία με εργαλεία και έννοιες που αφενός τότε δεν υπήρχαν και που αφετέρου εργαλεία που ποτέ του δεν χρησιμοποιεί για άλλους λαούς, όπως τους Τούρκους ας πούμε! Και μόνο ότι τώρα τίθεται στην υπηρεσία ενός ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΤΙΚΑ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥ, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης, ανερμάτιστο του όποιου λόγου εκφέρει το φαιδρό αυτό, αυτάρεσκο και αλαζονικό υποκείμενο.

 4. Naruto avatar
  Naruto 25/03/2014 18:57:34

  Αν ο κ.Δημου έκανε τον κόπο να μελετήσει απελευθερωτικούς αγώνες άλλων εθνών θα έβλεπε ότι τα ίδια και χειρότερα συνέβαιναν και συμβαίνουν.Δεν είναι δυνατόν να κρίνεις ιστορικά γεγονότα περασμένων αιώνων με σύγχρονες πρακτικές ,ιδέες και αντιλήψεις .Κανένα έθνος δεν απελευθερώθηκε ραίνοντας τους κατακτητές με άνθη .Πριν μόλις πενήντα χρόνια η τιμή του άντρα ξεπλενονταν μόνο με αίμα ,άλλα ήθη άλλες ιδέες ,όσο και αν μας φαίνονται τραγικά ήταν ένας άλλος κόσμος .

  • Ηλίας avatar
   Ηλίας @ Naruto 27/03/2014 14:32:17

   Μα ο κ. Δήμου δεν λέει το αντίθετο. Επικρίνει την εκπαίδευση γενικότερα που δεν έχει ούτε μια αναφορά από τα δικά μας "στραβά" και αναφέρει (πολλές φορές με υπερβολές) όλα τα "στραβά" των άλλων (και ειδικά των Τούρκων). Και μπορεί ο Γέρος του Μοριά να έκανε πράγματι εσκεμμένη εθνοκάθαρση. Μπορεί να πίστευε ότι μόνο έτσι θα ήταν αναγκασμένοι οι Έλληνες να τηρήσουν το "Ελευθερία ή θάνατος". Όμως όλα αυτά, τα περισσότερα από τα οποία είναι αλήθειες, δεν αναφέρονται καν στα "πολιτικά" ορθά βιβλία. Αυτό λέει ο κ. Δήμου και δεν λέει ψέματα.

 5. George N avatar
  George N 25/03/2014 19:03:10

  Η "πραγματική" ιστορία vs εθνική ιστοριογραφία που άλλωστε κάθε έθνος έχει στα σχολικά του βιβλία είναι το ουσιαστικό ζήτημα για την χώρα σήμερα! Ελπίζω σε κάποιο επόμενο άρθρο να μας μιλήσει και για το πως θα φτιάξουμε το πιο νόστιμο παντεσπάνι.

 6. μελιτίνη avatar
  μελιτίνη 25/03/2014 22:58:30

  Εθνομηδενηστικό το σχόλιο του κΔήμου, σε μία περίοδο, όπου το ηθικό των πολιτών αυτής της χώρας είναι καταρακωμένο. Αυτός είναι ο ρόλος του; Η επιδείνωση του ηθικού των πολιτών, ώστε οι επερχόμενοι ποταμίσιοι, απάτρηδες και απολίτιστοι εθνοσωτήρες, να επιβληθούν ευκολότερα;

 7. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 25/03/2014 23:10:17

  Δεν είναι δυνατό την ημέρα που γιορτάζουμε την απελευθέρωση απο τους Τούρκους να υπάρχουν ΕΛΛΗΝΕΣ που να φέρονται χειρότερα από ΤΟΥΡΚΟΥΣ στην πατρίδα μας.
  Είναι εντυπωσιακό το πως γίνεται η παραποίηση της πραγματικότητας.
  Η εκκλησία ήταν ο Πατριάρχης ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε ´ ο οποίος σκοτώθηκε απο τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη. Διάκος του ήταν Παλαιών Πατρών Γερμανός ο οποίος οργάνωσε την επανάσταση , στο Άγιον Όρος που είχαν εξωριστει σώζονται απο τα κείμενα μέχρι τα άμφια τους ....

  Η μεγαλύτερη συμβολή της εκκλησίας ήταν τα Χρύσα και ασημένια τάματα που δώρισαν για την επανάσταση, τόνοι.
  Το μόνο που έκαναν οι ξένες δυνάμεις ήταν να παίζουν τα παιγνίδια τους προς το σύμφερον τους και μόνο, μην ξεχνάτε οτι το τελευταίο δάνειο που είχαμε απο τότε το αποπληρωσε το ελληνικό δημόσιο πριν απο ένα χρόνο !!!!

 8. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 26/03/2014 01:02:12

  Ο Νίκος Δήμου είναι κλασική περίπτωση ημιμαθούς. Διαφημιστής είναι η ειδικότητά του. Πουλάει (κυριολεκτικά, αφού από αυτό ζει) μισές αλήθειες-μισά ψέματα για ολόκληρη αλήθεια. Είναι ο "εθνομηδενισμός για την πλέμπα". Περνάει για μορφωμένος μεταξύ αγράμματων και ημιμαθών, ό,τι ήταν ένας μισογραμματισμένος δάσκαλος στα παλιά ελληνικά χωριά. Κατά βάση είναι πονηρούλης ψιλο-απατεωνίσκος μεταπράτης βαλκάνιος έμπορας. Φαίνεται και από τη φάτσα του, κανονική ποντικομαμή. Δεν θα του εμπιστευόμουν ούτε χαρτονόμισμα των 5 ευρώ... Είμαι σίγουρος πως ο Νίκος Δήμου δεν έχει διαβάσει ούτε ένα σοβαρό βιβλίο (ξένου ιστορικού) για την ελληνική Επανάσταση. Θα πρότεινα να διαβάσετε το βιβλίο του Douglad Dakin, "Ο αγώνας των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία", έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Είναι μακριά από τόσο από το εθνικοπατριωτικό, όσο και από το μηδενιστικό κλίμα. Είναι σοβαρό και ψύχραιμο ιστορικό αφήγημα, με άλλα λόγια.

 9. παλιός avatar
  παλιός 26/03/2014 01:07:42

  χιλιοπαιγμένο ρεπερτοριο απο το εγχειρίδιο των 'γνωστών αγνώστων' - όλα off context, - ιστορική θεώρηση επιπεδου κερκίδας για πολυπλοκα ιστορικα ζητηματα (σταση Πατριαρχείου)- ανάξια σχολιασμού -εξαντλητική επιλογή των αρνητικών στιγμών της Επαναστασης (εμφύλιες συγκρούσεις) και υπερτονισμός σε βαθμο παραμόρφωσης -απόλυτη αποσιώπηση του Αγώνα και η κατάληξη οτι δεν χρειαζεται να πολεμησεις - περιμένεις να γίνει η Ναυμαχία του Ναυαρίνου Λοιπόν εχει απαντησεις για ολα ο ξερόλας - για οσους ενδιαφέρονται έχει και funding απο ξένους (κατα τα δικά του λεγόμενα) να φερει χαι-τεκ στην Ελλάδα (και ποιος ξέρει για τι άλλο) Παρομοιες αντιληψεις οι τυποι αυτοί εχουν και για την Εθνική Αντίσταση (αντισταση? - για ποιό λόγο άραγε) Καλα κανει και τα γραφει γαι να μην ξεχνάμε ποιοι ειναι απεναντι στο Ποτάμι - self-styled νεο/φιλελέδες- και τι πρεσβεύεουν

 10. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 26/03/2014 06:18:15

  Ο Ν. Δήμου είναι επιτυχημένος σε όποιο τομέα και αν ασχολήθηκε. Τώρα βάλθηκε να αποδείξει ότι είναι επιτυχημένος και ως ανθέλληνας!! Δεν θα ήθελα να ασχοληθούμε με τις απόψεις του περί της ορθότητας και ... Ελληνικότητας της Ελληνικής επανάστασης,ούτε με την πικρόχολη, μεροληπτική και εκτός τόπου και χρόνου κριτική των συμβάντων! Περί αυτών έχει ασχοληθεί ο ανυπέρβλητος Παπαρρηγόπουλος, καθώς και πλήθος από Έλληνες και ξένους ιστορικούς! Εκεί που θα ήθελα να σταθούμε , είναι στα αίτια και στα παρεπόμενα αποτελέσματα της ναυμαχίας του Ναυαρίνου Θα πρέπει ο κ. Ν.Δήμου να ξεσκονίσει λίγο τις ιστορικές του γνώσεις και να "μάθει" την "κατάληξη" των πρωταγωνιστών Ναυάρχων των Συμμάχων, όταν επέστρεψαν στις πατρίδες τους! Στην πραγματικότητα τιμωρήθηκαν γιατί κατέστρεψαν τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, παρά τις αντίθετες εντολές και έτσι οι μεγάλες δυνάμεις υποχρεώθηκαν εκ των πραγμάτων να αναθεωρήσουν εκ βάθρων την ασκούμενη πολιτική στην Νοτιανατολική Ευρώπη! Ως γνωστόν η Ναυμαχία ξέσπασε από ένα εντελώς τυχαίο περιστατικό και από μια εντελώς βλακώδη ενέργεια ενός Τούρκου Ναύτη, που εφόνευσε έναν Αξιωματικό Διαπραγματευτή των Συμμάχων! Μοιραίως λοιπόν η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή της Αρμάδας! Και είναι "Τερατωδώς" απαράδεκτο, να βγαίνει ένας ...στοχαστής εκκολαπτόμενος Πολιτικός, στον καίριο χρόνο της επετείου της Παλιννόστησης του Ελληνικού Κράτους και να αρνείται , ουσιαστικά, κάθε ιερό και όσιο της Ελληνικότητας των Ελλήνων!

 11. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 26/03/2014 06:21:51

  Ο Ν. Δήμου είναι επιτυχημένος σε όποιο τομέα και αν ασχολήθηκε. Τώρα βάλθηκε να αποδείξει ότι είναι επιτυχημένος και ως ανθέλληνας!! Δεν θα ήθελα να ασχοληθούμε με τις απόψεις του περί της ορθότητας και ... Ελληνικότητας της Ελληνικής επανάστασης,ούτε με την πικρόχολη, μεροληπτική και εκτός τόπου και χρόνου κριτική των συμβάντων! Περί αυτών έχει ασχοληθεί ο ανυπέρβλητος Παπαρρηγόπουλος, καθώς και πλήθος από Έλληνες και ξένους ιστορικούς! Εκεί που θα ήθελα να σταθούμε , είναι στα αίτια και στα παρεπόμενα αποτελέσματα της ναυμαχίας του Ναυαρίνου Θα πρέπει ο κ. Ν.Δήμου να ξεσκονίσει λίγο τις ιστορικές του γνώσεις και να "μάθει" την "κατάληξη" των πρωταγωνιστών Ναυάρχων των Συμμάχων, όταν επέστρεψαν στις πατρίδες τους! Στην πραγματικότητα τιμωρήθηκαν γιατί κατέστρεψαν τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, παρά τις αντίθετες εντολές και έτσι οι μεγάλες δυνάμεις υποχρεώθηκαν εκ των πραγμάτων να αναθεωρήσουν εκ βάθρων την ασκούμενη πολιτική στην Νοτιανατολική Ευρώπη! Ως γνωστόν η Ναυμαχία ξέσπασε από ένα εντελώς τυχαίο περιστατικό και από μια εντελώς βλακώδη ενέργεια ενός Τούρκου Ναύτη, που εφόνευσε έναν Αξιωματικό Διαπραγματευτή των Συμμάχων! Μοιραίως λοιπόν η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή της Αρμάδας! Και είναι "Τερατωδώς" απαράδεκτο, να βγαίνει ένας ...στοχαστής εκκολαπτόμενος Πολιτικός, στον καίριο χρόνο της επετείου της Παλιννόστησης του Ελληνικού Κράτους και να αρνείται , ουσιαστικά, κάθε ιερό και όσιο της Ελληνικότητας των Ελλήνων!

  • tpe avatar
   tpe @ ΝΤΙΝΟΣ 26/03/2014 07:02:04

   Δεν ήξερα. Φοβερή λεπτομέρεια. Μπορείς να παραθέσεις και 1-2 πηγές;

   • Vesper avatar
    Vesper @ tpe 26/03/2014 08:27:11

    "...Ένα «τυχαίο γεγονός», όπως το χαρακτηρίζουν αρκετοί ιστορικοί της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, διαδραμάτισε το ρόλο του «μοιραίου γεγονότος». Σε κάποια στιγμή ένα εχθρικό πυρπολικό φθάνει πολύ κοντά στο πολεμικό πλοίο «Ντάρτμουθ» και ο κυβερνήτης του Φελλόους στέλνει μια λέμβο με λίγους άνδρες και επικεφαλής τον Υποπλοίαρχο Φιτσρόϋ για να αναγκάσει το εχθρικό πυρπολικό να απομακρυνθεί. Εκείνοι, όμως, αφού προσπάθησαν να πείσουν τους Άγγλους να μην πλησιάσουν, πυροβολούν, σκοτώνουν τον υποπλοίαρχο και μερικούς ακόμη άνδρες και ανάβουν το πυρπολικό. Το «Ντάρτμουθ» ανταποδίδει το πυρ. Η γαλλική ναυαρχίδα «Σειρήν» χτυπιέται από την αιγυπτιακή φρεγάτα «Εσμίνα». Αμέσως ο Γάλλος αντιναύαρχος Δεριγνύ διατάζει σφοδρό κανονιοβολισμό κατά της εχθρικής φρεγάτας και σε ελάχιστα λεπτά το πυρ γενικεύεται..." (περιγραφή βασισμένη σε αρχειακό υλικό, το οποίο υπάρχει στη βιβλιοθήκη της Βουλής και είναι προσβάσιμο).

   • Vesper avatar
    Vesper @ tpe 26/03/2014 08:30:07

    "...Ένα «τυχαίο γεγονός», όπως το χαρακτηρίζουν αρκετοί ιστορικοί της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, διαδραμάτισε το ρόλο του «μοιραίου γεγονότος». Σε κάποια στιγμή ένα εχθρικό πυρπολικό φθάνει πολύ κοντά στο πολεμικό πλοίο «Ντάρτμουθ» και ο κυβερνήτης του Φελλόους στέλνει μια λέμβο με λίγους άνδρες και επικεφαλής τον Υποπλοίαρχο Φιτσρόϋ για να αναγκάσει το εχθρικό πυρπολικό να απομακρυνθεί. Εκείνοι, όμως, αφού προσπάθησαν να πείσουν τους Άγγλους να μην πλησιάσουν, πυροβολούν, σκοτώνουν τον υποπλοίαρχο και μερικούς ακόμη άνδρες και ανάβουν το πυρπολικό. Το «Ντάρτμουθ» ανταποδίδει το πυρ. Η γαλλική ναυαρχίδα «Σειρήν» χτυπιέται από την αιγυπτιακή φρεγάτα «Εσμίνα». Αμέσως ο Γάλλος αντιναύαρχος Δεριγνύ διατάζει σφοδρό κανονιοβολισμό κατά της εχθρικής φρεγάτας και σε ελάχιστα λεπτά το πυρ γενικεύεται..." (από αρχειακό υλικό. υπάρχει πλούσιο στη βιβλιοθήκη της Βουλής και κυρίως είναι προσβάσιμο).

  • ελλην π.- avatar
   ελλην π.- @ ΝΤΙΝΟΣ 26/03/2014 09:03:37

   Ξεχνάτε το βασικό. Ο Νίκος Δήμου εκτός απο ανιστόρητος και ανθέλλην δεν είναι και κανονικός Ελλην γι αυτό και δεν συμπαθεί τους Ελληνες οι οποίοι όντως στην ΕΕ είναι το πλέον αμιγές αλλά και το πλέον στρέιτ Εθνος. Γι αυτό και οι απόψεις του μας αφήνουν αδιάφορους. Είναι αναμενόμενες...

 12. Dimos avatar
  Dimos 26/03/2014 10:29:25

  Για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα πρέπει να είμαστε σίγουροι για διάφορες λέξεις που χρησιμοποιούμε. Τι είναι εθνομηδενισμός, ποιοί τον επικαλούνται και ποιοί κυρίως τον εφαρμόζουν. Ο εθνομηδενισμός είναι διαδικασία ιδεολογικής αλλά και προκτικής αποδόμησης των εθνών κρατών. Που αποσκοπεί; Στην αντικατάσταση των εθνών κρατών από ένα παγκόσμιο σύστημα οικονομικό, πολιτικό, πολιτισμικό. Δηλαδή πέρα από την κοσμοθεωρία την οποία ασπάζονται άνθρωποι σαν την Ρεπούση και τον Δήμου, υπάρχουν και οι στρατηγικές κάποιων δυνάμεων οι οποίες προκαλώντας την αποσταθεροποίηση διαφόρων κρατών μέσω έγχρωμων εξεγέρσεων ή ακόμα και στρατιωτικών επιθέσεων σε δάφορα κράτη επιχειρούν να αποδομήσουν ιδεολογικά τα έθνη κράτη και να καταστρέψουν τις δομές τους. Η παγκοσμιοποίηση είναι ένα σύστημα ισότιμων μελών σε όλα τα επίπεδα ή προβλέπει την παγκόσμια κυριαρχία μιας μονοκρατορίας που θα διοικεί τους υπόλοιπους; Αν δεν είμαστε αφελείς θα καταλήξουμε ότι ισχύει το δεύτερο. Ποιά είναι η μονοκρατορία αυτή που επιδιώκει τον έλεγχο του πλανήτη αυτή τη στιγμή; Βέβαια οι ΗΠΑ. Αν δεχτούμε αυτά θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι εθνομηδενιστές δεν είναι περίεργα φρικιά των εξαρχείων ή καλοπληρωμένοι διανοούμενοι από το δημόσιο οι οποίοι παράλληλα βρίζουν όσους τα έτρωγαν από το δημόσιο για να παραμείνουν οι βολεμένοι και μέσα στην κρίση. Ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτοί. Υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι εφαρμόζουν την παγκοσμιοποίηση εγκλωβίζοντας τις χώρες τους στο χωνευτήρι υπερεθνικών οργανισμών όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η ΕΕ ΚΛΠ. Το παράδοξο είναι ότι πολλοί από αυτούς επικαλούνται τον πατριωτισμό και την αγάπη τους προς το έθνος την ίδια στιγμή που οι πολιτικές τους αποβλέπουν στο να διαλύσουν τα κράτη τους. Στην Ελλάδα για παράδειγμα όταν είσαι υπέρ του έθνους κράτους που λέγεται Ελλάδα μπορείς ταυτόχρονα να είσαι και με την ΕΕ που επιδιώκει σταδιακά να αφανίσει αυτό το έθνος κράτος (όπως και άλλα) απορροφώντας τις δομές του; Δηλαδή και την πίττα ολοκληρη και το σκύλο χορτάτο; Πολλοί θα πουν ναι, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σωστά για κάποιους, για κάποιους άλλους μπορεί να υπάρχει άλλος δρόμος. Αλλά σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν θεωρούν ότι πρέπει να απορροφηθεί η χώρα από ένα σύστημα που έχει σαν πρώτο στόχο την κατάργηση των εθνών κρατών. Πως διάφοροι εμφανίζονται υπερ- πατριώτες και υπέρ του εθνους τη στιγμή που οι πολιτικές τους το υπονομεύουν; Η Ρεπούση και ο Δήμου τουλάχιστον είναι ειλικρινείς. Θέλουν δυτική δημοκρατία και ιδεολογική/δομική κατάργηση του εθνους κράτους. Οι υπόλοιποι που εμφανίζονται ιδεολογικά αρνητές αυτών των δυο αλλά οι πολιτικές τους ταυτίζονται με την παγκοσμιοποίηση όπως την περιέγραψα παραπάνω, τι ρόλο βαράνε; Πως ενισχύεις ένα σύστημα που στην πράξη θέλει να καταργήσει την εθνική συσνείδηση και την εθνική ταυτότητα; Μήπως οι Ρεποσοδήμοι είναι πιο ειλικρινείς και λιγότερο δειλοί από αυτούς που άλλα λένε και άλλα κάνουν; Πόσα ελληνικά κόμματα είναι κατά της παγκοσμιοποίησης ανοικτά, άρα και κατά της διάλυσης των εθνών; Ελάχιστα. Οι ρεπουσοδήμοι διαλαλούν ανοικτά την ιδεολογία ενός συστήματος στο οποίο καποιοι μετέχουν με όλη τους τη δύναμη επικαλούμενοι όμως δήθεν πατριωτικές θεωρίες τις οποίες το αγαπημένο τους σύστημα σκοπεύει να καταργήσει. Φτάνει η υποκρισία!

  • Aegean times avatar
   Aegean times @ Dimos 26/03/2014 11:37:44

   Συγχαρητήρια! Μακάρι να είχαν κάποιοι το θάρρος να σας αντικρούσουν, όμως δεν το έχουν, διότι πολύ απλά γνωρίζουν ότι δεκαετίες τώρα το ελληνικό κράτος δια των πολιτικών του εκπροσώπων δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συρρικνώνει το Ελληνικό έθνος μέχρι της τελικής του εξαφανίσεως, όπερ θεωρείται και βέβαιο.

 13. pythagorean avatar
  pythagorean 26/03/2014 11:05:04

  ΠΟΤΑΜΙ, Ν.ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ "ΞΕΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ"

  Ο Νίκος Δήμου στις βραδινές ειδήσεις του ΣΚΑΙ με τον Ν. Ευαγγελάτο (στις 12 Μαρ. ή λίγες μέρες νωρίτερα), σε ευρέως διαθέσιμο video αναφέρει τα εξής:

  «Υπάρχει πράγματι τεράστια ανεργία. Ξέρετε, όμως, πως υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας, περίπου 100.000 στην Ελλάδα, που δε βρίσκουν ανθρώπους κατάλληλους για να τους προσλάβουν; Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα… Εμείς έχουμε ήδη ένα πρόγραμμα μιας ταχύρρυθμης εκπαίδευσης, για να μπορέσουμε, αφού έχουμε ερευνήσει την αγορά και βλέπουμε τι ακριβώς δεξιότητες και ειδικότητες χρειάζονται, και νομίζουμε πως μέσα σε έξι μήνες θα μπορέσουμε να δώσουμε δουλειά σε 100.000 ανθρώπους. Και θα σας πω και ένα μυστικό, ότι έχουμε ήδη τη στήριξη ξένων παραγόντων που μας λένε πως προχωρήστε και εμείς θα χρηματοδοτήσουμε αυτή τη…».
  Ο Ευαγγελάτος ρωτάει:
  « Ποιος είναι αυτός ο ξένος παράγων ;»
  Ο Δήμου απαντάει:
  « Αυτό δε μπορώ να το πω τώρα, αλλά θα το μάθετε πολύ σύντομα »

  • ελλην π.- avatar
   ελλην π.- @ pythagorean 26/03/2014 13:50:03

   Δηλαδή αγαπητέ pythagorean ακόμα κι αν υποθέσουμε οτι ο Νίκος Δήμου δίνει αυτό που θεωρεί το maximum των δυνατοτήτων του "ποταμιού", ήτοι δουλειά σε 100.000 Ελληνες απο τους 1.600.000 άνεργους που θα έχουμε μέχρι τέλους του έτους, και μας μείνουν 1.500.000 για το 2015 θα έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα? Και τι είναι οι 100.000 υποθετικές θέσεις εργασίας του Ν. Δήμου μπροστά στις σίγουρες 400.000 θέσεις που δεσμεύτηκε να δώσει ο Σαμαράς? Μήπως είναι χαζός τελικά ακόμα και ως πλασιέ?

   • pythagorean avatar
    pythagorean @ ελλην π.- 26/03/2014 14:31:52

    Το θέμα δεν είναι ο αριθμός των θέσεων αλλά η χαζομάρα του Δήμου που ξεφούρνισε, μάλλον άθελά του, τα περί υποστήριξης του ξένου παράγοντα. Οι ποταμίσιοι κάνουν πως δεν τρέχει τίποτα, αλλά μάλλον ο ξένος παράγων υποστήριξής τους είναι υπαρκτός, με πιθανότερο ύποπτο τον Σόρος και τις ΜΚΟ του.

 14. Barbara avatar
  Barbara 26/03/2014 12:44:25

  νεοφιλελεύθερα απολιτίκ σκουλήκια! όλοι τους! Αλλά θα πάρουνε καλά στις εκλογές όλοι αυτοί: Ελίες, Ποτάμια, Δάκοι, Μελίγκρες...

 15. Βιεννεζος avatar
  Βιεννεζος 26/03/2014 12:51:03

  Ο Ρήγας Βελεστινλής είχε την αμέριστη υποστήριξη,ανεπίσημα για λόγους ασφαλείας,της Εκκλησιαστικής κοινότητας του Αγίου Γεωργίου Βιέννης.Ο ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ Αλεξανδρος Υψηλάντης ,πάμφτωχος και ξεχασμένος από όλους σιτίζόταν από τις Ελληνικές Εκκλησίες της Βιέννης,που πλήρωναν ακόμα και το ενοικιο του...Υπάρχουν αποδείξεις γραπτές για αποστολες χρημάτων απο τις Εκκλησίες της Βιέννης τόσο κατά την διάρκεια της επανάστασης όσο και μετά στο... ελεύθερο ελληνικό κράτος σε πάμφτωχους Ελληνες αγωνιστές.Είμαι Έλληνας της Βιέννης και αυτή είναι η περηφάνεια μου.Να είστε καλά και να έλθετε για προσκύνημα στις Εκκλησιές των Ελλήνων...

  • ελλην π.- avatar
   ελλην π.- @ Βιεννεζος 26/03/2014 13:53:00

   Τό 'χω ξαναπεί αγαπητέ Βιεννέζε Ελληνα. Οι Ανθρωποι με την πιο ανεκτίμητη αξία στην Ιστορία της ανθρωπότητας πέθαναν πάμπτωχοι...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Βιεννεζος 26/03/2014 18:56:12

   Φίλε έτυχε να βρεθώ πρόσφατα στη Βιέννη για δουλειά και θαύμασα τις εκκλησίες σας, στην καρδιά της ιστορικής πόλης, από κοντά. Στην Αγία Τριάδα μπήκα και άναψα και κεράκι, ο Άγιος Γεώργιος ήταν κλειστός. Και μόνο να δει κανείς τις στήλες με τους δωρητές, τον πιάνει δέος, καθώς πρόκειται για τεράστιους ευεργέτες, γνωστούς από τα κληροδοτήματά τους και την συμβολή τους στην ανοικοδόμηση του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Ο λαός μας, ό,τι κατάφερε, το κατάφερε στηριζόμενος και στηρίζοντας ο ίδιος την Εκκλησία. Να΄σαι καλά και να είσαι άξιος συνεχιστής των Ελλήνων της Βιέννης σου εύχομαι.

 16. Ελλην Πολίτης avatar
  Ελλην Πολίτης 27/03/2014 21:25:53

  Ιστορία είναι η μελέτη των πηγών και η αντικειμενική περιγραφή γεγονότων χρονικά προσδιορισμένων. Ο ιστορικός αναθεωρητισμός στην χώρα μας είναι μονόπλευρος και έχει στόχο την Ελληνική ιστορία στο γεωγραφικό χώρο της Ελλάδος. Η κ. Ρεπούση για τις απόψεις της έχει αποζημιωθεί με τα εκατομμύρια κάποιας ΜΚΟ (ας ψάξει το ΣΔΟΕ). Δεν αναφέρεται στην Μ. Ασία, ΠΓΔΜ, Β. Ηπειρο, Ρωσσία για να μας πουν πως ερμηνεύουν εκεί τα ιστορικά γεγονότα (πχ άλωσις Κων/πολεως με χιλιάδες νεκρούς, σφαγές Σμύρνης το 1922, γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων στην Μ. Ασία, παιδομάζωμα/εθνοκτονία απο Οθωμανούς και Κομμουνιστές, κλπ) Ο Δήμου σαν ημιμαθής που είναι παίρνει μισές αλήθειες και τις ερμηνεύει όπως τον βολεύει. Οι Τούρκοι στην Πελοπόννησο έκαναν μεγάλες σφαγές μετά τα Ορλωφικά, η δε ναυμαχία του Ναυαρίνου ήταν τυχαίο γεγονός για να τελειώσει η κατοχή της Πελοποννήσου απο τους Αιγυπτίους (και σε αυτό ακόμη αγνοεί πως η πρωτεύουσα του νέου κράτους το Ναύπλιο και η Μάνη ήταν ελεύθερα εδάφη που ΔΕΝ μπόρεσε να κατακτήσει ο βάρβαρος Ιμπραήμ). Οσον αφορά την διχόνοια, απο μόνη της αποδεικνύει την ιστορική συνέχεια του έθνους μας (στην αρχαιότητα οι μεταξύ των κρατών μας πόλεμοι ήταν η αιτία της παρακμής). Για τον ρόλο της εκκλησίας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και θα πρέπει να ασχοληθούμε και με τα συνέδρια που διοργανώνει για αυτό το θέμα η Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας της Ελλάδος . Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας είναι ευπρόσδεκτες όχι μόνον οι 100 χιλ. αλλά ακόμη και μία να μας δημιουργήσει το Ποτάμι, δεν περιμένω να μας λύσει το πρόβλημα της ανεργίας γενικά, να είναι όμως πραγματικές και όχι ψεύτικες επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης (αυτό μόνο οι κερδοφόρες επιχειρήσεις το κάνουν)

 17. Maximus Decimus avatar
  Maximus Decimus 27/03/2014 21:31:54

  Με σκληρά λόγια καταφέρεται η Ιερά Σύνοδος κατά του συγγραφέα Νίκου Δήμου και το άρθρο του για την Επανάσταση του 1821, το οποίο, όπως φαίνεται συνεχίζει να δημιουργεί έντονες αντιδράσεις. Η ανακοίνωση: «Χωρίς τον ορθόδοξο κλήρο δεν θα πετύχαινε η μεγάλη εθνική εξόρμηση του 1821. Ορισμένοι προπαγανδιστές ξεπερασμένων ιδεολογιών αρνούνται τον ρόλο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως φάνηκε και από δημοσιεύματα και τηλεοπτικές εκπομπές των τελευταίων ημερών. Αποδεικνύονται ανιστόρητοι και εμπαθείς. Ο Γάλλος Πρόξενος Πουκεβίλ, ο οποίος έζησε τα γεγονότα της Ελληνικής Επαναστάσεως, γράφει ότι 100 Πατριάρχες και Επίσκοποι θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και του Αγώνος. 80 κινήματα έκαναν οι Έλληνες πριν από το 1821 και στα περισσότερα πρωτοστατούσαν Επίσκοποι. Θυμίζω ότι από το 1680 έως το 1700 η Ανατολική Στερεά ήταν ελεύθερη μετά από την εξέγερση δύο Επισκόπων, του Θηβών Ιεροθέου και του Σαλώνων Φιλοθέου. Το 1821 βάφεται με το αίμα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ και του Πατριάρχη Κυρίλλου Στ΄, του από Ανδριανουπόλεως. Εκτός από τον Επίσκοπο της Πάτρας Γερμανό που ευλόγησε το λάβαρο στην Αγία Λαύρα (17 Μαρτίου 1821) και στην Πάτρα (25 Μαρτίου 1821), ο Σαλώνων Ησαΐας κηρύσσει την Επανάσταση στη Φωκίδα και θυσιάζεται στην Αλαμάνα. Στην Πάτμο έρχεται γι' αυτόν τον σκοπό ο Πάτμιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος Παγκώστας και υψώνει και αυτός λάβαρο επαναστατικό. Από τότε δεν ξαναγύρισε στον θρόνο του. Οι περισσότεροι Επίσκοποι της Πελοποννήσου κλείσθηκαν στη φυλακή του πασά της Τριπολιτσάς από τις αρχές Μαρτίου 1821 και μόνον τρεις βρέθηκαν ζωντανοί όταν μπήκαν οι Έλληνες μετά από 6,5 μήνες. Αυτή τη θυσία των κληρικών ας μην την λησμονούμε. Στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρία. Οι Τούρκοι το πληροφορήθηκαν και στις 9 Ιουλίου 1821 έγινε η μεγάλη σφαγή στη Λευκωσία. Θανατώθηκε ο Κυπριανός και όλοι οι Επίσκοποι και οι Αρχιμανδρίτες του νησιού μαζί με τους προκρίτους. Πολλοί άλλοι Επίσκοποι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον Αγώνα όπως ο Έλους Άνθιμος, ο Βρεσθένης Θεοδώρητος, ο Ανδρούσης Ιωσήφ, ο Ταλαντίου Νεόφυτος. Και στη μεγαλειώδη Έξοδο του Μεσολογγίου ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, βοηθός του Μητροπολίτη Άρτης Πορφυρίου, θυσιάζεται ανατινάζοντας τον Ανεμόμυλο. Αλλά και στην ηθική και πνευματική προετοιμασία του 1821 ο ρόλος της Εκκλησίας και του Ράσου είναι μαχητικός και πανθομολογούμενος. Το ελληνορθόδοξο φρόνημα και η εθνική ταυτότητα διαφυλάχθηκαν με τη βοήθεια της Παιδείας, η οποία ήταν κατ' εξοχήν έργο του ορθοδόξου κλήρου. Σε κρυφά και φανερά σχολεία, αναλόγως των συνθηκών που επικρατούσαν, τα ελληνόπουλα μάθαιναν από τους ιερείς την Πίστη τους, την γλώσσα τους και εγαλουχούντο με τον πόθο για Ελευθερία. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται τριακόσια χρόνια, ήταν ιερομόναχος, ίδρυσε διακόσια σχολεία και κήρυξε σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά την ελπίδα για το «ποθούμενον», την απελευθέρωση. Οι Νεομάρτυρες, οι πρώτοι αντιστασιακοί της δουλείας, αρνήθηκαν να τουρκέψουν και δεν φοβήθηκαν τον δήμιο. Την πνευματική τους υποστήριξη και ενθάρρυνση είχαν αναλάβει οι κληρικοί που τους εξομολογούσαν, οι λεγόμενοι «αλείπται». Ορισμένοι διαδίδουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο «αφόρισε τον Ρήγα Φεραίο». Τούτο είναι ανακριβές. Η αλήθεια είναι ότι μετά από τις απειλές και τις φορτικές πιέσεις του Σουλτάνου ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ απέστειλε επιστολή στον Μητροπολίτη Σμύρνης Άνθιμο, με την οποία εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το κείμενο του Ρήγα που είχε τίτλο «Νέα Πολιτική Διοίκησις», χωρίς να απαξιώνεται η προσωπικότητα του Εθνομάρτυρος. Είναι εύκολο να ξαναγράφει κάποιος την Ιστορία κατά το δοκούν. Όμως Ιστορία είναι η μελέτη των πηγών. Οι προσωπικές ερμηνείες και παρερμηνείες καταδεικνύουν φανατισμό, εθελοτυφλία και άγνοια των πηγών. Όσοι έζησαν τα γεγονότα, Έλληνες και ξένοι, αγωνιστές και λόγιοι, παραδέχονται ότι χωρίς τον ορθόδοξο κλήρο οι Έλληνες δεν θα είχαν ελευθερωθεί. Διαβάστε τον Νικόλαο Κασομούλη, τον Φωτάκο Χρυσανθόπουλο, τον Ιωάννη Μακρυγιάννη και τόσους άλλους αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων. Ακούστε τι λέει ο λαός μας μέσω του δημοτικού τραγουδιού. Επισκεφθείτε τα αμέτρητα πεδία των μαχών και τους τόπους του μαρτυρίου των ορθοδόξων κληρικών, Πατριαρχών, Επισκόπων, ιερέων, ιερομονάχων, διακόνων και απλών μοναχών. Η Εκκλησία της Ελλάδος επιχειρεί μία ψύχραιμη και τεκμηριωμένη προσέγγιση της Τουρκοκρατίας και του 1821 μέσω μιας σειράς δέκα επιστημονικών συνεδρίων, τα οποία διοργανώνει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος. Τα δύο πρώτα συνέδρια έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και κυκλοφορείται ο Τόμος με τα Πρακτικά του Α΄ Συνεδρίου, του 2012. Το δέκατο και τελευταίο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ το 2021, όταν θα συμπληρώνονται ακριβώς διακόσια χρόνια από την κήρυξη της Μεγάλης Ελληνικής Επαναστάσεως». Πηγή: Σκληρή απάντηση της Ιεράς Συνόδου στον Νίκο Δήμου για την Επανάσταση: Είναι προπαγανδιστής ξεπερασμένων ιδεολογιών | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/148779#ixzz2xC2tfDFl

 18. ρεμαλι avatar
  ρεμαλι 27/03/2014 23:44:58

  Απλα διαφημιστης. Δηλαδη ανθρωπος που πλασαρει παντα ψεματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.