#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/06/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο δρόμος της επιτυχίας είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση ΣαμαράΤου Κώστα Ροδινού

Λίγο μετά τις εκλογές του 2004, είδα έναν υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή. Εντυπωσιάστηκα από την αισιοδοξία του, την όρεξη για δουλειά και τα πολλά σχέδια που είχε για το υπουργείο του. Δεν συζητούσε καν το ενδεχόμενο αποτυχίας του. Τόσο σίγουρος έδειχνε και δεν ήταν κανένας αιθεροβάμων!

Απόρησε, όταν φεύγοντας από τη συνάντηση,  του είπα «συνήθως τα μεγάλα σχέδια  πνίγονται στις δαγκάνες της καθημερινότητας και ο καιρός περνάει χωρίς να το καταλάβετε. Κάντε πρώτα τα μικρά και τα εύκολα»  Και πρόσθεσα: «αν κάθε μέρα ασχολείστε λίγα λεπτά και συζητάτε τους λόγους για τους οποίους απέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα ριζώσετε στο υπουργείο σας!»

Περίπου τα  ίδια επανέλαβα σ’ έναν υπουργό της Κυβέρνησης Σαμαρά με τον οποίο συνομίλησα χτές. «Έχουμε πάρει το μάθημά μας. Δεν την ξαναπατάμε», απάντησε σχεδόν απόλυτα. Είθε! Αν και πάντα με προβληματίζει η βεβαιότητα των πολιτικών για την ορθότητα των επιλογών τους!

 Ο ωφέλιμος χρόνος

Σχεδόν για όλες τις κυβερνήσεις κρίσιμες θεωρούνται οι «πρώτες εκατό μέρες».  Και έχει μια λογική. Πρώτον γιατί οι πολίτες πάντα δείχνουν μια κατανόηση στην αρχή. Δεύτερον, γιατί όταν ξεκινάς θετικά, στη συνέχεια αναπτύσσεται μια δυναμική που προσδίδει ταχύτητα στα πράγματα.

Από την άποψη αυτή, και παρά τις ατυχίες που τη χτύπησαν στο ξεκίνημά της, η κυβέρνηση Σαμαρά έχει το Καλοκαίρι μπροστά της για να δώσει  πειστικά  δείγματα γραφής.

Και αυτά τα δείγματα πρέπει να είναι απολύτως θετικά για να μπορέσει να τα κεφαλαιοποιήσει για το μέλλον. Και ίσως είναι η πρώτη φορά που μας παρακολουθούν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το εξωτερικό παρά από το ..εσωτερικό. Για την ακρίβεια μας την έχουν ....στημένη!

Η κυβέρνηση, αν πραγματικά θέλει να διεκδικήσει με  σοβαρές πιθανότητες τη βελτίωση των δυσμενών όρων του μνημονίου, πρέπει για μια  φορά  να αιφνιδιάσει  με θετικό τρόπο αγορές και εταίρους. Να δείξει τόλμη και αποφασιστικότητα και να πράξει το ....απρόβλεπτο και μη αναμενόμενο! Γιατί απλούστατα δεν έχουμε συνηθίσει να κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα. Μέχρι τώρα αγόμεθα και συρόμεθα από τις εξελίξεις.

Από την άλλη πρέπει να ασχοληθούν εντατικά με τα ..ταπεινά προβλήματα της καθημερινότητα τα οποία μπορεί να φαίνονται μικρά, αλλά ταλαιπωρούν χιλιάδες πολίτες, άνευ λόγου.

 Πορεία στα δύσκολα...

Βέβαια η πορεία της κυβέρνησης θα θυμίζει πέρασμα από «Καυδιανά δίκρανα».

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να διαχειριστεί την αυξανόμενη δυσπιστία, έως καχυποψία των εταίρων μας. Όποιος είδε τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο μίλησε ένας απλός υπάλληλος της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος τύπου Αλταφάζ, μπορεί να καταλάβει πως μας αντιμετωπίζουν στα υψηλότερα κλιμάκια. Και αυτή η μάχη δεν κερδίζεται εύκολα. Θέλει χρόνο  και ..έργα.

Δεύτερον, η κοινωνία έχει προ πολλού υπερβεί ακόμα και τα έσχατα όρια αντοχής της και δικαιολογημένα αναζητά κάποια ανακούφιση. Μια ανάσα για να αντιμετωπίσει τα ακόμα δυσκολότερα.

Τρίτον, ένα από τα πρώτα προβλήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι αυτό που προκύπτει από την ίδια της τη σύνθεση, δηλαδή τη συμμετοχή των άλλων δυο εταίρων. Παρά τα δημοσίως λεγόμενα από τον κ. Βενιζέλο, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ....παρακολουθεί αμέτοχο τις εξελίξεις, ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με τη στελέχωση και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Ο κ. Σαμαράς προΐσταται της Κυβέρνησης, άρα θα έχει και την ευθύνη για τα πεπραγμένα της, αλλά το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παραμείνει στην ...εξουσία, ελέγχοντας καίρια σημεία της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης. Το έργο το έχουμε ξαναδεί!

Από την άλλη, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας πολύτιμου χρόνου σε ατέρμονες διαβουλεύσεις περί του πρακτέου, με αποτέλεσμα να ανακόπτεται η ορμή των όποιων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών.

Τέλος,  δεν πρέπει να διαφεύγει, κυρίως τη Ν.Δ., ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το τρίτο σε δύναμη κόμμα και η ΔΗΜΑΡ το έκτο. Είναι μεν εταίροι στην κυβέρνηση, αλλά δεν δικαιούνται να ασκούν επιρροή στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής μεγαλύτερη από την κοινοβουλευτική και πολιτική τους δύναμη. Με άλλα λόγια δεν νομιμοποιούνται να αποτελούν τροχοπέδη στα βασικά σημεία του  προγράμματος της ΝΔ.  Και θα αποτελεί μέγα λάθος της ΝΔ, αν υποχωρήσει γιατί θα κληθεί να καταβάλλει το τίμημα.

 Η πίεση για την επιτυχία

Επειδή ένας γάμος,  τον οποίο οι συμμετέχοντες βλέπουν με καχυποψία, έχει μέσα του ισχυρά τα στοιχεία της διάλυσης, εκτιμώ ότι αν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης δεν είναι τέτοια που θα την ενισχύσουν στην συνείδηση της κοινής γνώμης, τότε σύντομα θ’ αρχίσουν να αναπτύσσονται  οι φυγόκεντρες δυνάμεις. Τάσεις φυγής..

Τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Κουβέλης ξέρουν για τους κινδύνους που παραμονεύουν από τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Γνωρίζουν και το ρίσκο που ανέλαβαν.

Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει αποφασιστικά κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, τότε η (κοινωνική και πολιτική) πίεση θα είναι πολύ μεγάλη για να μπορέσουν να την διαχειριστούν και το πολιτικό κόστος έχει  σχεδόν πάντα  μια παραλυτική επίδραση στις αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών.

Ποιά είναι η απάντηση σ’ αυτά;

Υπάρχει μια ρήση που λέει πως «nothing succeeds like success”, δηλαδή τίποτα δεν επιτυγχάνει καλύτερα από την ίδια την επιτυχία!

Αυτό σημαίνει οτι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει μόνο μια εναλλακτική δυνατότητα: να επιτύχει. Οχι κάποια στιγμή στο ...μέλλον, αλλά αμέσως. Ισως είναι η πρώτη φορά που η πίεση για γρήγορα  αποτελέσματα είναι τόσο ισχυρή.

Και αυτή η πίεση είναι το μόνο της όπλο. Και πρέπει να το χρησιμοποιήσει με κάθε τρόπο για να υπερβεί αντιρρήσεις, να ξεπεράσει διαφωνίες, να αφήσει πίσω της αγκυλωμένες αντιλήψεις και να ξεφύγει από την πεπατημένη που μας οδήγησε εδώ....

 Υ.Γ. Οι χθεσινές αποφάσεις της Ε.Ε. προσφέρουν στην Ελλάδα ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας. Δείχνουν και το δρόμο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. romeo avatar
  romeo 30/06/2012 07:56:39

  Όλα έχουν να κάνουν με τον κ. Σαμαρά... Σταθερή πορεία και κανένα έλεος ή ανοχή στις αβελτηρίες των συνεργατών του.

 2. blue nile avatar
  blue nile 30/06/2012 12:12:11

  Καλημέρα.

  Πολλές φορές έχουμε δει μια ομάδα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου να κρατάει τον ίδιο κορμό αλλά να αλλάζει τον προπονητή και μετά να πετάει.
  Πολλοί ίσως να απογοητευτήκαμε από κάποια ονόματα που στελεχώνουν τη νέα κυβέρνηση. Ή να προβληματιστήκαμε με ενδείξεις υπεροψίας.
  Όμως άλλαξε ο ηγέτης. Σίγουρα δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Ούτε και μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να ξεριζώσει από τα μυαλά ότι πολιτική είναι πρωτίστως η υπηρέτηση της κοινωνίας και όχι πεδίο ανάδειξης προσωπικών επιδιώξεων.
  Πολλοί θα αντιτείνουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι ποδοσφαιρική ομάδα. Ναι.
  Αλλά οι αποδόσεις της ομάδας όσο και της κυβέρνησης απαιτούν καθημερινό αγώνα και οι επιδόσεις τους κρίνονται ανά μικρά χρονικά διαστήματα.
  Αυτή η κυβέρνηση ακόμα και με το καλημέρα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αρνητικά αποτελέσματα.
  Ο Σαμαράς φαίνεται να έχει απόλυτη συναίσθηση της κατάστασης. Οι πρώτες του δηλώσεις μαρτυρούν αποφασιστικότητα και διάθεση ελέγχου των μέχρι πρότινος υπουργών-φεουδαρχών.
  Δεν πρέπει να εμπιστευτεί κανέναν και να μη χαριστεί ποτέ.
  Οι πολίτες παρακολουθούν με αγωνία και όσο και αν πολλοί προσπαθούν να τους αποπροσανατολίσουν, αυτοί καταλαβαίνουν.
  Όποιος μπει στο λάκο με τα φίδια και δείχνει ότι τα καταφέρνει αυτή την δύσκολη ώρα θα έχει εκείνη την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση για να αλλάξει πολλά.
  Οι δύο άλλοι εταίροι καλά θα κάνουν να καταλάβουν ότι πολύ μεγαλύτερο έγκλημα από το ίδιο το έγκλημα είναι η διαιώνιση του.
  Ας αφήσουν τις τρικλοποδιές που μπορεί να έχουν στο μυαλό τους. Και να μη τολμήσουν να λιποψυχήσουν.
  Αν αποτύχει το συγκυβερνητικό εγχείρημα με δική τους ευθύνη θα γίνουν αποδέκτες μιας πρωτοφανούς λαικής οργής.
  Οψόμεθα...

 3. Γιώργος Τρεβής avatar
  Γιώργος Τρεβής 30/06/2012 13:25:52

  Υπάρχει και μια άλλη ρήση η οποία λέει:
  “change requires a sense of urgency … to be successful”

  Δυστυχώς δεν συμφωνώ με την διαφαινόμενη αισιοδοξία σας.
  Η σύνθεση και ο τρόπος συγκόλλησης της ‘συγκυβέρνησης’ προειδοποιεί ότι στην καλύτερη περίπτωση η θητεία της θα είναι βραχύβια, στην χειρότερη δε περίπτωση αυτή η ‘συγκυβέρνηση’ φαντάζει θνησιγενής. Βέβαια υπάρχουν και τα θαύματα, αλλά για να γίνει το θαύμα πρέπει να το προκαλέσεις.

 4. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 30/06/2012 15:08:34

  Κύριε Ροδινέ,εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις σας.Ο δρόμος είναι δύσβατος.Θα το χαρακτήριζα ναρκοπέδιο....
  Από κει και πέρα θέλω να επαναλάβω (με άλλα λόγια) αυτό που επισημάνατε και εσείς.Η υπομονή της κοινωνίας είναι απειροελάχιστη,η ανοχή των πολιτών έχει εξαντληθεί,οι τσέπες όλων μας έχουν ματώσει,οι αυτοκτονίες είναι το πλέον τραγικό φαινόμενο που βιώνουμε (το ανέφερα και χθες-πρόκειται για γενοκτονία),η ανεργία καλπάζει,η αγορά τρεμοσβήνει,οι μισθοί έχουν ξεφτιλιστεί,φόροι και χαράτσια κρέμονται ως λαιμητόμοι πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων (αλήθεια,τι θα γίνει που πάρα-πάρα πολλοί Έλληνες δεν θα έχουν να πληρώσουν τα ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ μπιλιέτα της Εφορίας;)....
  Θα ισχυριστεί κάποιος πως ''θαύματα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη''.Θα διαφωνήσω.Πρώτον,τη κατάσταση της οικονομίας την γνώριζε η ΝΔ,εδώ και πολλούς μήνες (συμμετείχε στη συγκυβέρνηση Παπαδήμου).Δεύτερον,δεν έχουν περάσει αιώνες από το 2009 όπου η ΝΔ έχασε τις εθνικές εκλογές και εγκατέλειψε το πηδάλιο της χώρας.Υπάρχει εμπειρία από πρόσφατη κυβερνητική θητεία.Το χρονικό διάστημα 2009-2012 είναι βραχύ.
  Η ΝΔ οφείλει να γνωρίζει πως ο πολιτικός χρόνος μετρά,ήδη,αντίστροφα.Προσωπικώς,διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.Βέβαια,λόγο έχουν και οι δύο άλλοι εταίροι.Όμως,η μερίδα του λέοντος θ'ανήκει στη ΝΔ.Έχουμε δυσάρεστες εμπειρίες από το παρελθόν και σ'αυτό το ζήτημα υπάρχει,λογικά,έντονος προβληματισμός.Και κάτι τελευταίο:
  Η τρόικα έρχεται από Δευτέρα εδώ.Θέλω να δω το συνολικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ποια θα είναι η άμυνα της κυβέρνησης.Απ'ότι αντιλαμβάνομαι (και δεν τρέφω ψευδαισθήσεις) θα έρθουν εδώ και θ'απαιτήσουν νέο-φρέσκο αίμα...Δεν προκαταλαμβάνω την έκβαση καμίας συνάντησης αλλά φοβάμαι πως η τρόικα θα έρθει κραδαίνοντας,ξανά,το σκιάχτρο των γνωστών-ΧΥΔΑΙΩΝ απειλών και εκβιασμών....Αναμένω την εξέλιξη των συζητήσεων.Οψόμεθα.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Komis Montechristo 01/07/2012 10:31:47

   Kαλημέρα,
   -για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού διατηρώ και εγώ επιφυλάξεις, αλλά ας αναμένουμε
   -θεωρώ, όμως, πως μετά τη επέκταση της κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία δημιουργούνται προϋποθέσεις για μια συνολική ρύθμιση του χρέους στη ζώνη του ευρώ.
   Ο,τι και να λένε οι Γερμανοί και λοιποί, οι αποφάσεις της Παρασκευής δεν θα περιοριστούν μόνο στις αναφερόμενες χώρες.
   Οντως δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας.
   Κατά τη γνώμη μου το πρώτο θέμα μιας μελλοντικής επαναδιαπραγμάτευσης πρέπει να είναι η ένταξη μας στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.
   Ομως, για να το καταφέρουμε αυτά πρέπει προηγουμένως η κυβέρνηση να κάνει κινήσεις που τα δείξουν τόλμη και αποφασιστικότητα.
   Για τα άλλα που επισημαίνεις, συμφωνώ...

   • kakaoynis avatar
    kakaoynis @ Κώστας Ροδινός 01/07/2012 11:28:15

    καλά θα κάνουμε να μην περιμένουμε πάλι να ποτιστούμε (είμαστε η γλάστρα) μαζί με το βασιλικό αλλά να κάνουμε επιτέλους κάτι εκτός από οριζόντια χαράτσια και φόρους μόνο στους χαμηλόμισθους...

   • Komis Montechristo avatar
    Komis Montechristo @ Κώστας Ροδινός 01/07/2012 13:15:25

    Καλημέρα κύριε Ροδινέ και καλό μήνα.Δεν θα διαφωνήσω.Δημιουργείται,πράγματι,ένα παράθυρο ευκαιρίας.Από κει και πέρα,θα δούμε και το συνολικό πλαίσιο άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης.Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.
    Υπάρχει και μια σημαντικότατη παράμετρος,που δεν πρέπει ν'αμελείται.Είναι η υπομονή της κοινωνίας.Ο κόσμος,πλέον,δεν αντέχει πολιτική μακροπρόθεσμου σχεδιασμού...Κάθε μέρα ο καθένας ''ρωτάει τη τσέπη του'' και βλέπει πως είναι άδεια...Θέλει μέτρα ανακούφισης ΑΜΕΣΑ....Εάν διαπιστώσει πως αυτά παίρνουν σάρκα και οστά,τότε θ'αποδεχθεί και τα μακροπρόθεσμα σχέδια που θα εκπονηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.
    Και κάτι τελευταίο κύριε Ροδινέ:Υπάρχει κάτι που με τρομάζει.Και αυτό είναι η δίψα της τρόικα και των διεθνών τοκογλύφων για αίμα...Με άλλα λόγια απαιτούν απολύσεις...Κάποιος,βέβαια,θα ισχυριστεί πως ο δημόσιος τομέας χρειάζεται εξυγίανση.Θ'απαντήσω ως εξής:Είδαμε τι συνέβη στον ιδιωτικό τομέα.Οι απολύσεις εκτοξεύτηκαν στα ύψη.Υπήρξε ανόρθωση της οικονομίας και η περιβόητη ανάπτυξη;Όχι βέβαια.Και με το δημόσιο τομέα,το ίδιο θα συμβεί (αν συμβεί),τ'οποίο απεύχομαι.
    Εν κατακλείδι:Οι επόμενες ημέρες είναι απολύτως καθοριστικές.Ελπίζω ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί,που θα σηκώσουν το βάρος των διαπραγματεύσεων,να φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης που τους έδειξε η κοινωνία.

 5. GreekInLux avatar
  GreekInLux 30/06/2012 15:19:58

  Όσα χρόνια υπάρχω και από τότε που άρχισα ν’ αντιλαμβάνομαι τα πράγματα και τις καταστάσεις γύρω μου θυμάμαι πάντοτε να λέγεται ότι η κατάρα των ελλήνων ήταν η φαγωμάρα και η υπονόμευση. Χαρακτηριστικά αυτού ο λαού, τα οποία δεν τιθασεύονταν, τουλάχιστον κατά τα νεώτερα χρόνια, ούτε όταν βρισκόμασταν ως έθνος αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Ίσως εκεί να οφείλεται και η μη ύπαρξη κουλτούρας συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο. Και αυτό δεν αφορά μόνο αυτές καθαυτές τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση και δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη μικροπολιτική τους μοίρα και την επικοινωνιακή διαχείριση των κινήσεων – αποφάσεων τους. Αφορά και τις κάθε είδους Κασσάνδρες που σπεύδουν, πριν καν κλείσει η νέα κυβέρνηση 15 ημέρες ζωής και υπό αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, να προδικάσουν το βραχύ βίο της ή τον ξαφνικό, υπό το βάρος των -όποιων- εξελίξεων θάνατό της.

  Η ουσία, όμως, για εμένα είναι, ότι τα όποια υπονομευτικά εξαντλούνται στην ξαφνική ασθένεια του πρωθυπουργού, στην συμμετοχή σε παράκτια εταιρεία κάποιου υφυπουργού ή στο «καπρίτσωμα» κάποιου άλλου που παραιτήθηκε πριν καν αναλάβει, γιατί δεν έβαλαν στην ομάδα του αυτούς που ήθελε χωρίς να τον ρωτήσουν. Και φυσικά στις ανεξάντλητες ερμηνευτικές, γλωσσολογικού τύπου, αναλύσεις, για το αν η επαναδιαπραγμάτευση είναι συνώνυμο της απαγκίστρωσης, της επικαιροποίησης ή της τροποποίησης. Περί ουσίας πολιτικής, όπως αυτή, έστω και ελάχιστα προς ώρας, διαφαίνεται από τις κινήσεις Πρωθυπουργού και κάποιον υπουργών δεν γίνεται καμία σχεδόν νύξη. Αναρωτιέται κανείς που βρίσκεται πια το τέλος στην υποκρισία και στην ανέξοδη, στείρα και επιτρέψτε μου να πω, βλακώδη αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνη κριτική. Έχει χαθεί η ουσία και τα πάντα πρέπει να διαχειρίζονται κατά βάση επικοινωνιακά.

  Μας προσβάλει η δηλητηριώδης και ειρωνική κριτική των ξένων, την ώρα που εμφανιζόμαστε αθεράπευτα διχασμένοι εμείς ως κοινωνία, με τη βοήθεια των γνωστών πια μιντιακών νταβατζήδων, δίνοντας τους έτσι κάθε δικαίωμα για συνέχιση αυτής τους της πρακτικής. Φτάσαμε στο σημείο να εμφανιζόμαστε ενωμένοι μόνο ενάντια σε ένα ποδοσφαιρικό εχθρό και να αντιμετωπίζουμε σαν εθνικό ήρωα ένα ποδοσφαιριστή με την ίδια ευκολία που μπορεί ν’ αποκαλέσουμε στη καλύτερη υποτελή (στη χειρότερη προδότη και δωσίλογο) ένα πρωθυπουργό γιατί δεν καβαλίκεψε το άτι και κραδαίνοντας τη ρομφαία δεν πήγε να πάρει τα κεφάλια των δαιμόνων – δανειστών. Η διπλωματία, του να πετυχαίνεις στο τέλος τον σκοπό σου με βήματα σταθερά και όχι άτσαλα βαφτίζεται «χαμήλωμα του πήχη» και «παντελής έλλειψη σχεδίου».

  Η αλήθεια όμως παραμένει, παρά τις προσπάθειες ορισμένων, στην ουσία. Και η ουσία είναι τ’ αποτελέσματα των πολιτικών που θ’ ακολουθηθούν από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Κι ό Αντώνη Σαμαράς δεν είναι αχυράνθρωπος. Το μάτι του κόντεψε να χάσει και δεν φοβήθηκε. Που σημαίνει ότι το στομάχι του είναι ατσάλινο. Ας χαρούν λοιπόν όσο αυτός είναι ακόμα λίγο πιο πίσω, οι συνήθεις ύαινες του δημόσιου βίου μας. Έχουν καταλάβει από τώρα τι τους περιμένει γι αυτό αλυχτούν σαν τα σκυλιά. Ο Σαμαράς θα πετύχει και οι Βενιζελοκουβέληδες θα συνεχίσουν να τον στηρίζουν γιατί κατά βάθος και αυτοί γνωρίζουν ότι μόνο να κερδίσουν θα έχουν από αυτό. Δεν θα διακινδυνεύσουν ν’ αφανιστούν πολιτικά σε πολύ πρόωρες εκλογές γνωρίζοντας ότι, τουλάχιστον ακόμα, οι συριζοτσιπραίοι αποτελούν την εναλλακτική λύση εξουσίας που θα τους αποσπάσει το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής τους δύναμης.

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ GreekInLux 30/06/2012 17:28:49

   Πολύ σωστά! Μπράβο!

  • Κβάντα avatar
   Κβάντα @ GreekInLux 30/06/2012 19:33:32

   Αγαπητέ κ. GreekInLux, διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον στο κείμενο σας "...η κατάρα των ελλήνων ήταν η φαγωμάρα και η υπονόμευση..."
   Έχετε απόλυτο δίκιο.
   Πιο κάτω αναφέρετε: "...Βενιζελοκουβέληδες..."
   Φαντάζομαι ότι είστε σε θέση να καταλάβετε, ότι εκφράσεις αυτού του τύπου δε βοηθάνε το έργο της κυβέρνησης! Πολύ δε περισσότερο δε βοηθάει, το κλίμα πόλωσης των άρθρων και των σχολίων στο antinews!
   Πιο κάτω αναφέρετε για τον Πρόεδρο: "Το μάτι του κόντεψε να χάσει και δεν φοβήθηκε".
   Θεωρώ, γνωρίζοντας τον Πρόεδρο από το 1993, ότι δεν έχει ανάγκη από λαϊκισμούς και τοποθετήσεις αυτού του ύφους.
   Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι μία "συνηθισμένη" οφθαλμική πάθηση.
   Μην υπερβάλουμε!

 6. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 30/06/2012 18:43:22

  Αφού Κώστα ο δρόμος της επιτυχίας είναι μονόδρομος, πρέπει να δούμε και σε τι θα επιτύχει.

  Μέχρι τώρα (δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και επιστολή Πρωθυπουργού στην πρόσφατη σύνοδο Κορυφής), επιτυχία για την Κυβέρνηση φαίνεται πως ορίζεται η απόλυτη προσήλωση στην επίτευξη των στόχων και των δεσμεύσεων του Προγράμματος (με άλλα λόγια, Μνημονίου), με κάποιες τροποποιήσεις, που ακόμη μένει να τις δούμε ποιες θα είναι και κατά πόσο και πότε μπορούν να υλοποιηθούν, λαμβανομένου υπόψη ότι απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της Τρόϊκα.

  Ενώ την ίδια στιγμή, η λυκοσυμμαχία με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ γρήγορα θα αποδειχθεί τροχοπέδη για την κυβέρνηση.

  Στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής δεν έχει γίνει καμία μνεία για την χώρα μας και μόνο περιφραστικά και κατά αυθαίρετη ερμηνεία μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι η Ελλάς μπορεί άμεσα να μπει και αυτή στο παράθυρο που φαίνεται να διανοίγεται. Προσωπικά πιστεύω ότι παράθυρο δεν υπάρχει, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.

  Και αν στα οικονομικά και δημοσιονομικά θα έχουμε πάλι δράματα μετά την έκθεση της Τρόϊκα, ας δούμε σε ποιους άλλους τομείς μπορεί να γίνει άμεση και αποτελεσματική δουλειά.

  Λαθρομετανάστευση και ασφάλεια; Ήδη οι θέσεις έχουν στρογγυλοποιηθεί λόγω ΔΗΜΑΡ, ενώ η ανέχεια του κράτους στερεί πόρους για οργάνωση και εξοπλισμό των Σωμάτων Ασφαλείας. Μισθολογικά οι άνθρωποι που μας φυλάνε ασφαλείς, θα φάνε ασυζητητί την μείωση του 12% στα μισθολόγιά τους. Με τι κουράγιο θα διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για 600 ευρώ;

  Τουρισμός; Το καλοκαίρι είναι στη μέση και η σεζόν δείχνει να περνά ανεκμετάλλευτη. Πόσα πράγματα μπορεί μια κυβέρνηση να κάνει από τις αρχές Ιουλίου (ακόμη δεν έχουν αναγνωστεί οι Προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης) για να ανασχέσει (δεν μιλώ καν για να διορθώσει) την πτωτική τάση του τουριστικού ρεύματος το οποίο ειδικά σε σχέση με τον εσωτερικό τουρισμό δείχνει να βρίσκεται σε όριο αφασίας;

  Ναυτιλία; Και μόνο η διοικητική μεταβολή που απαιτείται για την επανασύσταση του Υπουργείου και τη μεταφορά του Λιμενικού Σώματος ξανά στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, είναι αρκετή για να φάμε τις πρώτες 100 ημέρες. Το πεδίο δράσης του Υπουργείου είναι εξόχως εξωστρεφές και ελπίζω ότι ο νέος Υπουργός θα είναι fit for the job, που λένε και στο χωριό μου, εκτός από το ότι φέρει το μείζον credential ως ορμώμενος εκ νήσου Χίου.

  Υγεία; Δε χρειάζεται πολλές κουβέντες εδώ. Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Χρέη μέχρι τώρα, σχεδόν 2 δις. Και συνεχίζει.

  Παιδεία; Επενδύσεις και ανάπτυξη; Ποιος καλέ μου Κώστα θα έρθει να βάλει τα χρήματά του σε μια χώρα που αποεπενδύεται; Ποιος θα κάνει συνέταιρό του το κράτος με μια φορολογία κεφαλαίου άμεση και έμμεση στο 60 % και εντός μιας χώρας που βαίνει ολοταχώς προς κοινωνική έκρηξη; Για να επενδύσει κάποιος θεσμικός χρειάζεται μακρόπνοη στρατηγική, ασφάλεια κοινωνική και σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό και νομικό περιβάλλον. Υπάρχει; Θα υπάρξει; Ή μήπως θα βαφτίσουμε επένδυση το ξεπούλημα των ασημικών της χώρας σε διάφορα hedge & vulture funds, που θα δώσουν κάποια λίγα χρηματάκια, θα πάρουν μονοπώλια και υποδομές πρώτης γραμμής και εν συνεχεία, αφού εφαρμόσουν ακραίες πολιτικές εξυγίανσης (έτσι θα το πουν), θα τις μοσχοπουλήσουν πάλι σε ξένους, ή άλλους επενδυτές;

  Από πού θα αντλεί έσοδα ένα κράτος όταν οι υποδομές του θα ανήκουν σε ξένους και οι πολίτες του θα έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά και κυρίως ψυχικά; Ποιος μπορεί να χαράξει οικονομική πολιτική με ένα κράτος διαλυμένο, τις υπηρεσίες του να υπολειτουργούν, τις υποδομές του ξεπουλημένες, τους πολίτες του ανέργους, ή στην καλύτερη περίπτωση μετανάστες ή με μειωμένα κατά 30 % τα εισοδήματά τους; Σε ποιο σχέδιο δράσης της Τρόϊκα τα γράφει αυτά; Ποιο Μνημόνιο μπορεί να εγγυηθεί την επίτευξή τους;

  Σε τελική ανάλυση ποιον εξυπηρετεί η σύγκρουση του πολίτη με το κράτος του; Ποιοι θέλουν να μας κάνουν να μισήσουμε το Κράτος μας, την περιουσία του, τις υποδομές του, τους υπαλλήλους του, τις παροχές του;

  Το πάω μακριά και σταματώ εδώ, γιατί δεν είναι αυτό το νόημα της δικής σου ανάρτησης.

  Χαίρομαι ειλικρινά για την αισιοδοξία σου, που πιστεύεις ακόμη, ότι η Κυβέρνηση μπορεί, εφαρμόζοντας Μνημόνια, να οδηγήσει τη χώρα σε επιτυχία. Μακάρι να τα καταφέρει. Ενδεχομένως, σε τελική ανάλυση, οι ασπιρίνες που θα υιοθετηθούν για τους άλλους ασθενείς (Ισπανία & Ιταλία) να μας βοηθήσουν και εμάς προσωρινά.

  Προεκλογικά είχες μιλήσει για κάτι που, αν θυμάμαι καλά, το είχες πει Εθνικό Σχέδιο ή κάπως έτσι. Εκεί πρέπει να δοθεί βάση. Εκεί πρέπει να γίνει δουλειά. Να καθοριστεί από τη χώρα το νέο παραγωγικό της μοντέλο και η στρατηγική ανάπτυξής της. Εκεί κατά τη γνώμη μου θα κριθεί η επιτυχία της Κυβέρνησης, αυτής ή όποιας μελλοντικής. Να διαθέτει δηλαδή το εργαλείο που θα προτάξει στις διάφορες παλαβές απαιτήσεις των δανειστών μας, και το οποίο θα είναι ραμμένο στα μέτρα μας και θα εξυπηρετεί πρωτίστως τις στρατηγικές μας ανάγκες και τους εθνικούς μας στόχους χωρίς να διακυβεύεται η κυριαρχία της χώρας μας και οι στρατηγικές επιλογές της στην Ευρώπη και στο Ευρώ.

  Αυτό χρειάζεται όραμα, για να το επιδιώξεις, γνώση, για να το σχεδιάσεις, και θάρρος, για να επιβάλλεις την εφαρμογή του. Όταν η Κυβέρνησή μας αρχίσει να ενεργεί έτσι, για μένα αυτό θα συνιστά επιτυχία.

  Υ.Σ. Όπως διαπίστωσες, σκόπιμα δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα – υλοποιητές της πολιτικής. Ας ελπίσουμε, ότι οι επιλογές θα δικαιώσουν τον προτείνοντα αυτές..

  • Komis Montechristo avatar
   Komis Montechristo @ Ιεροφάντης 30/06/2012 19:35:02

   Φίλε Ιεροφάντη,τη καλησπέρα μου.Οι επισημάνσεις σου διαθέτουν ορθό προβληματισμό.Έχω μία απορία:Πιστεύεις πως από Δευτέρα-Τρίτη που θα έρθει η τρόικα εδώ,θα δεχθεί ουσιαστικές αλλαγές στο μνημόνιο;Προσωπικώς,διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες(το τόνισα και στο δικό μου σχόλιο).Ποια,θεωρείς,πως θα είναι η διαπραγματευτική άμυνα της κυβέρνησης.Ήταν,πάντα,ενδιαφέρουσα η άποψή σου.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ιεροφάντης 01/07/2012 10:35:00

   Αγαπητέ Ιεροφάντη,
   θα μου επιτρέψεις μόνο τούτο:μη προτρέχουμε!
   Εδώ είμαστε για να παρακολουθούμε, να επισημαίνουμε και να κρίνουμε!
   Την καλημέρα μου και καλό μήνα!

  • Γιώργος Τρεβής avatar
   Γιώργος Τρεβής @ Ιεροφάντης 01/07/2012 18:42:22

   «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα»
   Είναι προς τιμή σου που αναγνωρίζεις ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα φανταζόσουνα.
   Σου εύχομαι καλή δύναμη και πάντα ξάστερο μυαλό.

 7. anonymous avatar
  anonymous 30/06/2012 18:51:05

  "Μας προσβάλει η δηλητηριώδης και ειρωνική κριτική των ξένων, την ώρα που εμφανιζόμαστε αθεράπευτα διχασμένοι εμείς ως κοινωνία, με τη βοήθεια των γνωστών πια μιντιακών νταβατζήδων, δίνοντας τους έτσι κάθε δικαίωμα για συνέχιση αυτής τους της πρακτικής."

  Ακριβώς!!!

  'Οποιος κάτσει και αναλύσει νηφάλια και με ουδετερότητα τις δηλώσεις της κ.Μέρκελ ή του κ.Σόιμπλε θα δεί ότι έχουν κατά 99,99% απόλυτο δίκαιο και ότι είναι περισσότερο φιλέλληνες από διάφορους αριστερούς και αριστερίζοντες τυχάρπαστους.

 8. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 30/06/2012 19:02:28

  Όλα είναι στα χέρια του κ. Α.Σαμαρά. Είναι τόσο απλό να τολμήσει με αποφασιστικότητα κάποιες επαναστατικές κινήσεις που θα αναστρέψουν το κλίμα και θα ''κερδίσουν'' αρχικά την ψυχή του Ελληνικού λαού, ώστε να τον πείσουν να παραχωρήσει εκείνο το (μικρό σίγουρα) χρονικό περιθώριο, που όμως θα επιτρέψει στις επιλογές του κυβερνώντα να αποδώσουν καρπούς. Ο χρόνος πλέον, τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα για όλους. Ούτε οι άνεργοι, ούτε οι απελπισμένοι, ούτε οι φλερτάροντες καθημερνά με την ανέχεια, ούτε ο εν τη πλειοψηφία του καθημαγμένος κόσμος της εργασίας και των μισθών της πείνας διαθέτουν παρα πέρα αντοχές για να τους περισσεύει....κατανόηση προς τους ασκούντες την εξουσία. Χρειάζεται έμπνευση και τόλμη και ταλέντο, για ν΄ανταποκριθείς στο ρόλο του ...''ποιητή'' μιάς αξιοπρεπούς ζωής, που δεν θα εξαντλείται και δεν θα ευτελίζεται απλοϊκά σ΄εναν αισχρό, άδικο κι άχαρο αγώνα επιβίωσης..... Αφού λοιπόν μπορείτε, μένει μόνο να τολμήσετε. Και ευτυχώς, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το ρίσκο και την άμεση επίθεση ενάντια στην επικρατούσα φρίκη. Είμαστε πολλοί και σ΄αυτή την περίπτωση θα είμαστε και συνεργοί σας και συμπαραστάτες. Αρκεί μονάχα να μη διανοηθείτε διστάζοντας, να διαιωνίστε την παρακμή.....

 9. panas avatar
  panas 30/06/2012 19:27:52

  Ενδιαφέρουσες οι γενικές πολιτικές αναλύσεις και θα ταίριαζαν περισσότερο σε κανονικές συνθήκες διακυβέρνησης. Το θέμα παραμένει το εξης ένα για την κυβέρνηση: από που θα πάρει τα λεφτά και ποιες πρέπει να είναι οι ενέργειες της για να ξεκινήσει επιτέλους η πολυπόθητη ανάπτυξη.
  Αν συνεχίσει με περαιτέρω υφεσιακές περικοπές (περικοπές χαμηλών και μεσαίων μισθών και συντάξεων) το αδιέξοδο είναι δεδομένο. Επισης, αν στα υπουργεία δεν ξεκινήσει γρήγορα η υλοποίση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται με ευρωπαικά χρήματα, πάλι δεν βλέπω άμεσα να γίνεται κάτι.
  Θα απελευθερωθούν επιτέλους οι μεταφορές;
  Θα απλοποιηθεί επιτέλους ο τρόπος αδειοδότησης για κάποια επένδυση από κάποιον απλό επίδοξο επιχειρηματία;
  Θα διευκολυνθούν νεοι συνέλληνες με πολλά προσόντα και μικρό κεφάλαιο στην ίδρυση μικρών και ευέλικτων εταιρείων για την παραγωγή ποιοτικών αγαθών ή υπηρεσιών;
  Θα δούμε επιτέλους την δήμευση περιουσιών από το πόθεν έσχες επιόρκων και διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών ή συγγενών τους;
  και τόσα άλλα...

  Αφελές ερώτημα: για την υλοποίηση των παραπάνω ποιος είναι ο σύμμαχος. το ΠΑΣΟΚ ή η ΔΗΜ.ΑΡ;
  Ποιος είναι ο σύμμαχος για την καθυστέρηση των παραπάνω; :) :)

 10. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 30/06/2012 21:39:46

  Τα στοιχεία που θα εγγυηθούν την επιτυχία είναι:
  1. Η αδέσμευτη ηγεσία.
  2. Οι πιστοί συνεργάτες.
  3. Η εύνοια του Θεού.
  Το 3 δεν το εξετάζουμε.
  Το 2 είναι ευθύνη του αρχηγού.
  Θα ήθελα να αναφέρω κάποια στοιχεία για το 1.
  Η ηγεσία μπορεί να δεσμευτεί είτε με τη θέλησή της είτε παρά τη θέλησή της. Στην πρώτη περίπτωση είναι ένοχη στη δεύτερη είναι ακατάλληλη για ηγεσία. Το στοιχείο αυτό φαίνεται ότι ο Σαμαράς το γνωρίζει και το γεγονός ότι ξεκίνησε να κυβερνάει από χώρο που ελέγχει αποπνέει αισιοδοξία. Σύντομα θα πάει στο Μαξίμου, δεν ξέρω αν μπορεί να το αποφύγει, πάντως σίγουρα θα το έχει "καθαρίσει". Αρχηγέ είναι αλήθεια: δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

 11. GreekInLux avatar
  GreekInLux 30/06/2012 22:11:35

  Αγαπητέ κ. Κβάντα επιτρέψτε μου ν' αρνηθώ την επαναφορά στην τάξη που επιχειρείτε να κάνετε προς το πρόσωπό μου. Θιχτήκατε γιατί αντί να γράψω "οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης", έγραψα "Βενιζελοκουβέληδες"; Θα μπορούσα απλά να σας πω ότι το χρησιμοποιώ χάριν συντομίας. Αν νομίζετε ότι αυτού του είδους ο χαρακτηρισμός δρα υπονομευτικά στο έργο της κυβέρνησης συνεργασίας από ένα ταπεινό σχολιαστή στο antinews, τότε μάλλον δεν καταλάβατε το ύφος και το πνεύμα της ανάρτησης μου. Αν πάλι υποστηρίζεται ότι με αυτό μου το χαρακτηρισμό αυτοαναιρούμαι σε σχέση με τα όσα γράφω πιο πάνω και συνάμα μου αποδίδετε ευθύνες για προσπάθεια καλλιέργειας κλήματος πόλωσης ε τότε τι να πω...μάλλον δεν έχετε διαβάσει άλλες τοποθετήσεις ή ακόμα ακόμα και κύριες αναρτήσεις του σάιτ. Αποδίδετε δε πολύ μεγαλύτερη δύναμη στο σχόλιό μου από αυτή που νομίζω πραγματικά έχει. Το οποίο σε τελευταία ανάλυση είναι προϊόν προσωπικής σκέψης που έγινε με διάθεση θετική και δεν αποτελεί προσπάθεια διαμόρφωσης αρνητικών εντυπώσεων. Όσο για την γνωριμία σας με τον Πρόεδρο σας συγχαίρω. Σας ζηλεύω καθότι ακραιφνής Σαμαρικός πέρα από Νεοδημοκράτης. Δεν σας επιτρέπω να με αποκαλείτε όμως λαϊκιστή. Ειδικά όταν νομίζω ότι στην ανάρτηση μου δεν διαφαίνεται καμία τέτοια πρόθεση. Ελπίζω δε να επιδεικνύετε τον ίδιο ζήλο σε όσους λένε ακόμα και ότι η ασθένεια του ήταν κατασκευασμένη (σε σημερινό άρθρο του antinews υπάρχει σχετικού ύφους απάντηση και με δικό μου σχετικό σχόλιο). Σε ότι αφορά τη σοβαρότητα του περιστατικού λυπάμαι που προφανώς δεν διαθέτω τις ειδικές οφθαλμολογικές γνώσεις που μάλλον εσείς διαθέτετε, για να κάνω την ανάλογη εκτίμηση. Βασίστηκα μόνο στις δηλώσεις του θεράποντος ιατρού του. Δεν θα μπω στη διαδικασία να τις αναλύσω εδώ. Το βιντεάκι από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οπότε και δόθηκε σχετική συνέντευξη τύπου στο Αττικό από τον κ. Καθηγητή που έκανε την εγχείρηση και επιβλέπει την πορεία του Α. Σαμαρά κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο σε πολλά ενημερωτικά σάιτ. Πάντως για το πώς επιλέγω να στηρίζω και να υπερασπίζομαι, όταν χρειαστεί, τον Πρωθυπουργό στο οποιοδήποτε βήμα μου δίδεται η ευκαιρία να το κάνω, επιτρέψτε μου να έχω τον τελευταίο λόγο και να μην σας παίρνω την άδεια. Όταν αυτό συμβαίνει εδώ στο antinews, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο σάιτ, νομίζω παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του διαχειριστή να κρίνει εάν το σχόλιο μου συνάδει με το ύφος του ιστολογίου και να πράξει αναλόγως. Καλό σας βράδυ.

  • Κβάντα avatar
   Κβάντα @ GreekInLux 30/06/2012 23:35:43

   Καλό βράδυ.

 12. GreekInLux avatar
  GreekInLux 30/06/2012 22:50:18

  Νομίζω δεν με καταλάβατε...εννοούσα ότι σχεδόν δίδεται το δικαίωμα στους ξένους να μας προσβάλουν μέσω βιτριολικών σχολίων από τη στιγμή που βιαζόμαστε εμείς οι ίδιοι να προεξοφλήσουμε την αποτυχία της κυβέρνησης που εξελέγη μόλις πριν λίγες ημέρες. Δεν έχουμε καν την υπομονή να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα...δεν θεωρώ επ'ουδενί δίκαιες τις δηλώσεις Μέρκελ - Σόιμπλε...το αντίθετο. Απλά όταν ακούει κανείς τα όσα δηλώνονται στο εσωτερικό της χώρας, πως μπορεί να έχει την απαίτηση να μας βλέπουν με την απαραίτητη κατανόηση στις θυσίες του λαού, οι έξω;

 13. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 30/06/2012 23:42:28

  Απαντώ εν συντομία Κόμη μου.

  "Πιστεύεις πως από Δευτέρα-Τρίτη που θα έρθει η τρόικα εδώ, θα δεχθεί ουσιαστικές αλλαγές στο μνημόνιο;"

  Όχι.

  "Ποια, θεωρείς, πως θα είναι η διαπραγματευτική άμυνα της κυβέρνησης;"

  Είμαστε καλά παιδιά, θα κάνουμε ότι μας πείτε, αλλά επειδή έχουμε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά, και αν δεν μας δώσετε κάτι, κινδυνεύει το Πρόγραμμα από τους Αριστερούς, που θα έρθουν μετά από μας, κάντε την καρδιά σας πέτρα και δώστε μας μια επιμήκυνση και άντε και κανά τρίτο Μνημόνιο με κάποια λεφτάκια ακόμη, ά και βάλτε μας και στο μηχανισμό ESM που θα ισχύσει κάποια στιγμή για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και για την Ιταλία - Ισπανία, να φανεί ότι έχουμε και μια επιτυχία.

  • Komis Montechristo avatar
   Komis Montechristo @ Ιεροφάντης 01/07/2012 02:17:44

   Εάν φίλε Ιεροφάντη ισχύσει ό,τι έγραψες,τότε κλάφτα Χαράλαμπε....Δεν θα είναι διαπραγμάτευση.Θα πρόκειται περί επαιτείας.Θα δούμε τι θα γίνει στο τέλος.Οι μέρες που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.