#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/03/2013 17:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο βοράς είναι βοράςΟι εξοργισμένες βόρειες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να παραπονιούνται για τα προβλήματα του νότου.

Η Λαπωνία βρίσκεται τόσο μακριά από την Ευρώπη όσο και η Κύπρος. Αλλά σε μια ανοιξιάτικη μέρα, το φως του ήλιου που αντανακλάται σε μια ατέλειωτη έκταση καλυμμένη από χιόνι μπορεί να είναι το ίδιο φωτεινό όσο και σε μια ακτή της Μεσογείου. Ρώσοι που αναζητούν διασκέδαση αλλά και επιχειρηματίες, μπορεί να συρρέουν και στις δυο χώρες. Εντούτοις, από οικονομικής απόψεως υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Την περασμένη εβδομάδα η Κύπρος έγινε η πέμπτη χώρα της Ευρωζώνης η οποία διαπραγματεύτηκε ένα πακέτο διάσωσης. Η Φιλανδία η οποία διατηρεί την αξιολόγηση τριπλού Α,  με το γνωστό λακωνικό της τρόπο, είναι ίσως η πιο σκληρή από τις χώρες πιστωτές.

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες της Βαλτικής Θάλασσας – από τη Σκανδιναβία ως τη Γερμανία, την Πολωνία και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής, καυχώνται ότι έχουν τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες ενώ πολλές από τις χώρες της Μεσογείου, από την Ελλάδα έως την Ισπανία, είναι οι ταχύτερα συρρικνούμενες. Οι λόγοι είναι πολύπλοκοι. Προς το παρόν, ο βοράς και ο νότος ζουν με στερεότυπα: η Κύπρος είναι η χώρα της αναδυομένης Αφροδίτης· η Φινλανδία είναι η χώρα του Βάιναμουϊνεν του άγαμου γηραιού βάρδου ο οποίος σύμφωνα με το μυθολογικό έπος Καλέβαλα ανήλθε από την πανάρχαια θάλασσα για να καλλιεργήσει την άγονη γη.

Η πικρία μεταξύ βορά και νότου γίνεται όλο και πιο έντονη. Στην Κύπρο οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους θυμωμένοι για να υπερασπιστούν τις καταθέσεις τους, εξαπολύοντας κατηγόριες για τη διαφαινόμενη φτωχοποίησή τους και καταγγέλλοντας την Ευρώπη,  ιδιαίτερα τη Γερμανία. Ταυτόχρονα, στη Φινλανδία ο πρωθυπουργός, Γιούρι Κατάινεν, κάλεσε αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες σε ένα Λαπωνικό θέρετρο για να εξετάσουν το πώς θα επιφέρουν περισσότερη «δικαιοσύνη» στις ευρωπαϊκές αποφάσεις δηλώνοντας ότι αυτοί που «ακολουθούν τους κανόνες» (δηλαδή οι βόρειοι) δεν θα πρέπει πάντοτε να διαθέτουν χρήματα σε εκείνους που δεν τους ακολουθούν (δηλαδή τους νότιους).

Οι όροι του πακέτου διάσωσης της Κύπρου αντανακλούν την οργή των χωρών πιστωτών. Η εποχή της ολικής διάσωσης έχει παρέλθει. Οι διασώσεις, πλέον, θα συνοδεύονται από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Στους Κυπρίους διαμηνύθηκε ότι οι τράπεζες δεν θα τύχουν βοήθειας από τους φορολογούμενους της ευρωζώνης. Συνεπώς, οι καταθέτες θα πρέπει να δεχτούν το πλήγμα της ανάπτυξης ενός υπερτροφικού χρηματοπιστωτικού τομέα ο οποίος, αναμφίβολα, επιζούσε χάρη σε αμφιλεγόμενες ρωσικές επιχειρήσεις και ήταν αρκετά εκτεθειμένος στην Ελλάδα. Προτεραιότητα των βορείων είναι να αποφύγουν τα λάθη που έκαναν στην Ελλάδα, όπου χώρες της ευρωζώνης δάνεισαν πιο πολλά χρήματα απ’ ότι η Αθήνα θα μπορούσε να αποπληρώσει (συμπεριλαμβανομένων και των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Οι πιστώτριες χώρες ανάγκασαν τους ιδιώτες ομολογιούχους να αποδεχτούν ζημιές στο ελληνικό χρέος και τώρα κρυφά διαγράφουν επίσημο χρέος.

Οι Φιλανδοί, οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί θέλουν να μετατοπίσουν την ευρωζώνη μακριά από την ιδέα της μεγαλύτερης συγκέντρωσης υποχρεώσεων η οποία υποστηρίζεται από τους φεντεραλιστές. Αντίθετα, θέλουν να ενδυναμώσουν το βασικό πλαίσιο το οποίο θεμελιώθηκε με τη συμφωνία του Μάαστριχτ: κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για την οικονομική της πολιτική εντός κεντρικά επιβληθέντων κανόνων. Η σκληρή στάση της Φιλανδίας πηγάζει, εν μέρει, από μια αντίληψη εθνικής αυτοπεποίθησης: ένας μικρός λαός σε μια απέραντη χώρα γεμάτη δάση και λίμνες πολέμησε μόνη της ενάντια στη Σοβιετική Ένωση το χειμώνα του 1939-40, μετά μαζί με τη Γερμανία το 1941- 44 και εναντίον της Γερμανίας το 1944. Στον ψυχρό πόλεμο ήταν ένα ημι-απομονωμένο ενδιάμεσο κράτος ανάμεσα στο ανατολικό και στο δυτικό μπλοκ.

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και η έκρηξη μιας φούσκας ακινήτων οδήγησε τη Φιλανδία σε εντονότατη ύφεση και σε τραπεζική κρίση: μεταξύ του 1990 και του 1993 το ΑΕΠ της χώρας έπεσε κατά 10%, οι τιμές των ακινήτων έπεσαν κατά 40% και το φιλανδικό νόμισμα έχασε 30% της αξίας του. Η Φιλανδία δεν αναζήτησε έξωθεν βοήθεια και διάφοροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατά την περίοδο της κρίσης έθεσαν τις βάσεις για την έντονη οικονομική ανάπτυξη που ακολούθησε, η οποία συμβολίζεται καλύτερα από την άνθηση της NOKIA. Μετά την ένταξή της στο ευρώ, η Φιλανδία είναι αρκετά επιθετική έναντι των χωρών της Μεσογείου, σταματήστε τις κλάψες και συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις. Κοιτάξτε τις χώρες της Βαλτικής: μετά από έντονη ύφεση και εσωτερική υποτίμηση εντός μιας σταθερής ισοτιμίας τώρα αναπτύσσονται ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο εντός της ΕΕ. Πολλές από τις μεσογειακές χώρες σκέφτονται να εγκαταλείψουν το ευρώ. Αλλά χώρες της βαλτικής περιμένουν στην ουρά για να μπουν.

Η Εσθονία υιοθέτησε το ευρώ το 2011. Παρά τις αμφιβολίες των ψηφοφόρων, η Λεττονία έκανε αίτηση για να εισέλθει του χρόνου. Η Πολωνία και η Λιθουανία δεν απέχουν και πολύ. Για τους ηγέτες τους, οι σκληροί δημοσιονομικοί κανόνες δεν αποτελούν κάποιου είδους επιβολή αλλά μια εγγύηση έναντι μελλοντικών ανισορροπιών. Το ότι η Κύπρος έγινε παιδική χαρά και κουμπαράς ρωσικών κεφαλαίων δεν ενισχύει τη θέση της έναντι των Φιλανδών. Οι εσωτερικές πολιτικές δυσκολεύουν τη διαμάχη για την υπόθεση της Ευρώπης. Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών Αληθινών Φιλανδών, οι οποίοι ήταν τρίτο κόμμα στις εκλογές του 2011, απειλεί τον ευαίσθητο συνασπισμό έξι κομμάτων του κυρίου Καϊτάνεν.

Το ζευγάρι πρέπει να συναντηθεί

Η τρόπος με τον οποίο οι Φιλανδοί απελευθέρωσαν τις αγορές τους και επένδυσαν στην παιδεία και στην τεχνολογία ενώ διαθέτουν ένα γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας ασκώντας σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, είναι αξιοθαύμαστος. Αλλά ενέχει τον κίνδυνο της ύβρεως. Οποιαδήποτε χώρα μπορεί απροσδόκητα να μπει σε μπελάδες και η Φιλανδία δεν αποτελεί εξαίρεση. Η άλλοτε ισχυρή ΝΟΚΙΑ βρίσκεται σε πτώση. Η προσαρμογή εντός μιας νομισματικής ένωσης όπου οι χώρες δεν μπορούν να υποτιμήσουν το νόμισμα ή να χαλαρώσουν την νομισματική τους πολιτική, είναι πολύ πιο δύσκολη, ιδιαίτερα όταν οι γειτονικές χώρες τους επιβραδύνονται οικονομικά ή αυτοπεριορίζονται ακόμα κι αν έχουν υγιείς προϋπολογισμούς. Αν η Φιλανδία την εποχή που βρισκόταν σε ύφεση ήταν εντός της ευρωζώνης, ο πόνος θα ήταν πολύ πιο έντονος. Τότε, πόση υποστήριξη θα είχαν οι Αληθινοί Φιλανδοί; Και πόσο γρήγορα θα συζητούσαν στην Ευρώπη για ένα Finxit;

Η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση του ευρώ είναι οι δηλητηριώδεις πολιτικές των διασώσεων και στο βορά και στο νότο. Οι βόρειοι έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν υπευθυνότητα από αυτούς που βοηθούν. Αλλά επίσης έχουν και τις δικές τους ευθύνες. Πρέπει να δείξουν ρεαλισμό και να σχεδιάζουν πακέτα διάσωσης τα οποία δεν προκαλούν άσκοπο πόνο. Πρέπει να δείξουν υπομονή και να καθυστερήσουν τη λιτότητα στις χώρες τους ενώ οι άλλες χώρες προσπαθούν να ανακάμψουν. Και πάνω απ’ όλα πρέπει να δείξουν σπουδή για να ξαναχτίσουν την ξεχαρβαλωμένη χρηματοπιστωτική δομή της ευρωζώνης. Το πρώτο βήμα για την αποτροπή μιας ακόμα κρίσης στο νότο δεν είναι η εκτόξευση απειλών μέσα από χιονισμένα δάση αλλά η δημιουργία μιας αυθεντικής τραπεζικής ένωσης.

Economist

Απόδοση ΓΦ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 29/03/2013 17:20:39

  Συμπέρασμα : Ώσπου να λιώσει ο πάγος που έχουν στην καρδιά και στο μυαλό τους οι ''αγαπητοί'' Φιλανδοί, ώσπου να ...εξανθρωπιστούν, δεν αγοράζουμε κανένα προϊόν της NOKIA, γιατί τα πιο αξιόπιστα ηλεκτρονικά προϊόντα, είναι της ....SAMSUNG.

  • 3V4NG3L05 avatar
   3V4NG3L05 @ Queen For The Black Side 29/03/2013 17:48:25

   Ποσους Κορεατες τουριστες εχεις δει?
   Στην Ταιβαν τρωνε σπαραγγια Σερρων ?

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ 3V4NG3L05 29/03/2013 18:57:39

    Βλέπω πολλούς σχιστομάτηδες τουρίστες και είναι αδύνατον να πει κάποιος αν είναι γιαπωνέζοι, κορεάτες ή κινέζοι.

    Η φινλανδία με 3,8 εκ πληθυσμό πόσους τουρίστες να στείλει;

   • HeadWind avatar
    HeadWind @ 3V4NG3L05 29/03/2013 19:55:56

    Η Κορέα όμως δεν σάρκασε τον αδελφό μου την ώρα που τον κατέστρεφε μαζί με τη ...φιλενάδα του, άρα, SAMSUNG κι ας μην τρώνε τραχανά Αγρινίου.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Queen For The Black Side 29/03/2013 17:56:28

   Η εθνικά υπερήφανη, πατριωτική, ελληνική απάντηση, γεμάτη από το Αιγαίου του Ελύτη και την Κύπρο του Σεφέρη, είναι iPhone 5

   • Πέτρος avatar
    Πέτρος @ Γιάννης Φαίλτωρ 29/03/2013 20:03:30

    Όταν κάποιοι προσβάλλουν τον Ελληνισμό και συνεργούν στην καταστροφή του, το λιγότερο που έχουν να κάνουν οι Έλληνες που σέβονται, Ελλάδα, Ελύτη και Σεφέρη, είναι να μη σπρώχνουν Ευρώ προς αυτούς. ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ λέγεται αυτό και είναι πράξη συνειδητοποίησης. Εσύ λέγε εξυπνακίστικες σαχλίτσες για να περνάει η ώρα.

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ Γιάννης Φαίλτωρ 29/03/2013 20:46:21

    Κι ὅμως,μποροῦμε ν' ἀγοράζουμε ἑλληνικά καί πολύ ἀξιόπιστα κινητά,τά MLS.

    • Deja vue avatar
     Deja vue @ Κυθήριος Τ. 29/03/2013 23:19:34

     Ακριβώς.

    • Γιώργος Αχαιός avatar
     Γιώργος Αχαιός @ Κυθήριος Τ. 30/03/2013 15:26:00

     Εντυπωσιακό που παράγει η Ελλάδα κινητά!!!!
     Μπήκα στην σελίδα της εταιρείας και το κοίταξα.

     Ελπίζω να φτιάξουμε και διαστημόπλοια σύντομα (αυτά που ήδη έχουν οι Εψιλον δεν τα μετράω).

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Γιάννης Φαίλτωρ 29/03/2013 23:06:22

    Ἔξοχος

  • Οι Φιλλανδοι δεν χρωστουν σε κανενα avatar
   Οι Φιλλανδοι δεν χρωστουν σε κανενα @ Queen For The Black Side 29/03/2013 18:12:14

   Οταν ειχαν προβλημα θελαν να το λυσουν μονοι τους.Αντι σαν τον απο πανω με μαγκια και θρασσος να αρχισουν να περιφερουν τον δισκο και να απειλουν..με αυτοκτονιες οι καυμενοι..
   Οι Φιλλανδοι ειχαν σκληρη ιστορια και η ζωη καποτε ηταν φτωχη αλλα κρατουσαν την αξιοπρεπεια τους.Δεν κλαιγοταν να τους λυπηθουν..
   Ο απο πανω νομιζει οτι ειναι δικαιωμα του απο τα ..κεκτημενα να τον διασωζουν οικονομικα.Δεν ειναι..Οσο καλυτερα το καταλαβουμε τοσο πιο γρηγορα μπορουμε να κανουμε μια καινουργια αρχη βασιζομενοι στο εμψυχο δυναμικο της Ελλαδας που δεν αξιοποιειται σωστα..Το τζαμπα τελειωσε..

   • Deja vue avatar
    Deja vue @ Οι Φιλλανδοι δεν χρωστουν σε κανενα 29/03/2013 23:16:55

    Φαιδρέ δικηγορίσκε των απανταχού ''εργατικών'', ''τιμίων'', κάποτε πτωχών και νυν αυτοδύναμων και ''αξιοπρεπών'' που μας εκβιάζουν και συνεργάζονται για την καταστροφή μας, άϊντε ντύσου ΓερμανοΦινλανδοτσολιάς και μην ασχολείσαι με τους Έλληνες και τα ...κουσούρια τους. ΄Ενοχος, κλάψας και κακομοίρης που μαζιτάφαγες είσαι εσύ κι οι όμοιοί σου, γι αυτό μη μιλάς και για λογαριασμό μας.
    Εσύ σκύψε το κεφάλι, παρακάλα και αυτομαστιγώσου όσο θες. Εμείς που δε χρωστάμε σε κανέναν γιατί τίποτε δε φάγαμε, δεν έχουμε σχέση μαζί σας.
    Μποϋκοτάζ στα προϊόντα όλων των εχθρικά διακείμενων στους Έλληνες.

   • Το Άλφα και το Ωμέγα avatar
    Το Άλφα και το Ωμέγα @ Οι Φιλλανδοι δεν χρωστουν σε κανενα 29/03/2013 23:22:32

    @ Οι Φιλλανδοι δεν χρωστουν σε κανενα : Δεν ξέρω τι κάνουν οι Φινλανδοί, αλλά εσύ χρωστάς σίγουρα στη Μιχαλού :-)

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Οι Φιλλανδοι δεν χρωστουν σε κανενα 30/03/2013 15:35:21

    @ Οι Φιλλανδοι δεν χρωστουν σε κανενα είπε

    Τάχεις παίξει ανόητε;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    Και μεις δεν θα περιφέραμε δίσκο αν ήμασταν εκτός ευρώ. Όπως και οι Φινλανδοί θα περιφέρουν δίσκο αν αύριο μεθαύριο αποκτήσουν πρόβλημα ΕΦΟΣΟΝ είναι στην ΕΖ!

    "Οι Φιλλανδοι ειχαν σκληρη ιστορια και η ζωη "

    Ιστορία;;;; Οι Φινλανδοί;;;; Εδώ καλά - καλά δεν έχει ιστορία η Ρωσία (1000 έτη μόλις), πως κέρατο απέκτησε ιστορία η Φινλανδία;;;;;;;;;;;;;

    ΣΎΝΕΛΘΕ!!!!!!!!!!

  • Karenin avatar
   Karenin @ Queen For The Black Side 29/03/2013 18:12:21

   Εν τω μεταξύ όσο εσύ θα αγοράζεις τα Κορεάτικα, υπάρχουν 9 σύλλογοι φινλανδοελληνικής φιλίας όπου μαθαίνουν μεχρι ελληνικούς χορούς, στέλνουν τα καλοκαίρια 300.000 τουρίστες, και τα ελληνικά προιόντα στην χώρα τους είναι και δημοφιλή, και σε περίοπτη θέση στα σούπερ μάρκετ.

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ Karenin 29/03/2013 20:26:54

    Ετσι ακριβως. Οι Σκανδιναβοι εχουν την Ελλαδα ως πρωτο προορισμο και ειναι πολυ καλοι τουριστες. Και δεν δημιουργουν ποτε προβληματα. Επισης αρκετοι Ελληνες εργαζονται στις Σκανδιναβικες χωρες και ειναι πολυ καλα αμοιβομενοι , και στελνουν και λεφτα στην Ελλαδα.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Karenin 30/03/2013 15:40:47

    Αν οι φινλανδοί στέλνουν στην ελλάδα 300.000 τουρίστες, δηλαδή το 15% περίπου του συνολικού ενήλικου πληθυσμού της χώρας (!!!!!!!!!!), είναι απίθανο αλλά δεν ξέρω πόσο πιθανό.....

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Queen For The Black Side 29/03/2013 18:50:11

   Και να θέλαμε να αγοράσουμε ΝΟΚΙΑ, τα προίόντα της είναι πλέον Γ.Τ.Π. Ε.

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 29/03/2013 17:44:16

  Η Φινλανδία ήταν μια χώρα τού Άξονα (αλλού τα "πολέμησαν κατά των Γερμανών το 1944" - δρυός πεσούσης...) και ως εκ τούτου δεν υπέστη τις καταστροφές που υπέστησαν οι χώρες που από την αρχή υποστήριξαν τους Συμμάχους, όπως η Ελλάδα.

  Η Φινλανδία πέρασε μια κρίση κατά τη δεκαετία τού 1990, όταν η ευρωπαϊκή οικονομία φυσούσε και το πετρέλαιο ήταν τζάμπα. Επίσης, η Φινλανδία είχε το δικό της νόμισμα τότε, το οποίο το υποτιμούσε κατά το δοκούν.

  Η συγκυρία ωφέλησε τη Φινλανδία, αφού ΜΙΑ μόνο εταιρεία της, η ΝΟΚΙΑ, γιγαντώθηκε ακριβώς κατά τη δεκαετία τού 1990, σε σημείο που από μόνη της η ΝΟΚΙΑ αντιπροσώπευε το 25% του φινλανδικού ΑΕΠ!

  Συνεπώς, το να παινεύει η Φινλανδία την οικονομική της επίδοση και να συγκρίνει τη δεκαετία τού 1990 με τη δεκαετία τού 2010 είναι εξίσου γελοίο με το να χαίρεται η Ακτή Ελεφαντοστού επειδή κατά τη δεκαετία τού 1960 η οικονομία της αναπτυσσόταν ταχέως βασισμένη στις εξαγωγές κακάο ή η Αργεντινή επειδή κατά τη δεκαετία τού 1940 η οικονομία της ήταν η όγδοη ισχυρότερη στον κόσμο χάρη στις εξαγωγές βοείου κρέατος.

  Τώρα που η Φινλανδία είναι κομμάτι τής ΕΕ, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Η Moody's τοποθέτησε τις μετοχές τής ΝΟΚΙΑ στην κατηγορία junk αφού η "ανωτερότητα των βορείων" προφανώς δεν συγκρίνεται με την ανωτερότητα των Κορεατών. Λίγη αυτοσυγκράτηση από τους συνεργάτες τής χιτλερικής Γερμανίας δεν κάνει κακό.

  • Το Άλφα και το Ωμέγα avatar
   Το Άλφα και το Ωμέγα @ Στέργιος 29/03/2013 23:36:36

   Πολύ καλό όλο το σχόλιο, αλλά ο επίλογος θαυμάσιος!

 3. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 29/03/2013 18:48:42

  Έστω ότι όλοι γίνονται ενάρετοι στην ευρωζώνη. Παράγουν περισσότερο, εξάγουν περισσότερο, καταναλώνουν λιγότερο, δεν παράγουν ελλείμματα....

  Είναι δυνατόν; Αρκετές χώρες της ΕΖ εξάγουν το 75% ή το 90% των αγαθών τους εντός της ευρωζώνης με πρώτη την Γερμανία. Είναι δυνατόν όλοι να έχουν εμπορίκο πλεόνασμα και πλεονασματικό προύπολογισμό; Για να έχουν αυτοί πλεόνασμα, πρέπει ο γείτονάς τους να έχει έλλειμμα.

 4. Zugzwang avatar
  Zugzwang 29/03/2013 20:57:23

  Ενας Ελληνας μπορει καλλιστα να δουλεψει στο κρυο. Βαλε ομως ενα Σκανδιναβο η ενα Γερμανο να ζησει και να δουλεψει με 40 βαθμους και τοτε τα λεμε.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Zugzwang 30/03/2013 15:50:14

   Έχω δει γερμανούς και γερμανίδες να τα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά με την ζέστη.

   Δεν νομίζω ότι υπάρχει τόσο πολύ διαφοροποιημένη ανθρώπινη ομάδα που να έχει προσαρμοστεί γενετικά σε περισσότερο ή λιγότερο κρύο. Ο Homo Sapiens προσπαθεί να προσαρμόσει το περιβάλλον στις ανάγκες του κι όχι το αντίθετο που έτσι κι αλλιώς θέλει εκατομμύρια χρόνια. Για παράδειγμα εφηύρε τα ρούχα. Όταν κάνει κρύο φοράει περισσότερα, όταν κάνει ζέστη φοράει λιγότερα, και άμα πάει στην Σ. Αραβία και τύχει σε +52C υπο σκιά, δεν εγκαταλείπει το δωμάτιο με τον κλιματισμό.

 5. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 29/03/2013 21:57:36

  Οι αντιευρωπαϊστές σχολιαστές μου θυμίζουν κάτι γραφικούς ιαχωβάδες που κατά καιρούς περίμεναν τη συντέλεια. Αυτοί περιμένουν τη διάλυση του ευρώ.
  Έτσι περίμεναν και τη δικαίωση του περήφανου ΟΧΙ αλλά...
  Μυαλό όμως δεν βάζουν.
  Η κλάψα συνεχίζεται...

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Δεξιόχειρας 29/03/2013 23:32:34

   Ποιο ευρω; Το ευρω του Βορρα η το ευρω του Νοτου;

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Δεξιόχειρας 30/03/2013 16:04:42

   "Οι αντιευρωπαϊστές σχολιαστές μου θυμίζουν κάτι γραφικούς ιαχωβάδες που κατά καιρούς περίμεναν τη συντέλεια. Αυτοί περιμένουν τη διάλυση του ευρώ"

   Και ο δικός σου τρόπος σκέψης είναι ότι ποτέ δεν αλλάζει τίποτα, ότι καταστροφές ή ριζικές αλλαγές δεν συμβαίνουν...

   Αλλά σου έχω νέα: Κάποτε υπήρχε λατινική οικονομική ένωση δεν υπάρχει τώρα . Κάποτε υπήρχαν δεινόσαυροι, δεν υπάρχουν τώρα...

   Αν κάποιος είπε εδώ μέσα ότι μέχρι την άνοιξη θα καταρρεύσει το ευρώ είναι όντως γραφικός, όχι γιατί δεν υπάρχουν πιθανότητες να καταρρεύσει πράγματι αλλά διότι είναι δύσκολο να το πεις με βεβαιότητα και να προβλέψεις και τον ακριβή χρόνο...

   Είναι και πάλι όμως περισσότερο σώφρων κάποιος που προβλέπει την αλλαγή παρά καποιος που αρνείται να την δει. Τα πάντα αλλάζουν πάντοτε στον κόσμο μας έτσι κι αλλιώς...

 6. Το Άλφα και το Ωμέγα avatar
  Το Άλφα και το Ωμέγα 29/03/2013 23:33:25

  Οι Γερμανολάγνοι και μνημονιολάτρες σχολιαστές, αηδία έχουν πια καταντήσει. Σαδομαζοχιστές, οπαδοί, κοντόφθαλμοι και αφελείς, ιδρυματοποιημένοι εντελώς δεν αντιλαμβάνονται τι έρχεται, περιφέρουν την ανοησία τους και προστάζουν ''ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ'' ! Πόση αμετροέπεια χωράει σ΄ένα άδειο -κατά τα άλλα κρανίο-; Πολλή φαίνεται....
  Η σάχλα συνεχίζεται.

 7. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 30/03/2013 09:55:11

  :-)

 8. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 30/03/2013 09:56:54

  + 1000000000000

 9. tasos1 avatar
  tasos1 30/03/2013 10:24:58

  Για την ιστορία 5.325.115 (εκτιμήσεις του 2009).
  Θα πρέπει να σημειωθεί πως με ένα εθνικό πρόγραμμα επιδότησης των σπουδών μέχρι ηλικίας 18 ετών, αν κάθε οικογένεια έχει τρία τέκνα, όλες οι νέες Φινλανδικές οικογένειες αποκτούν τρία παιδιά, οπότε τα πληθυσμιακά δεδομένε αλλάζουν γρήγορα...

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ tasos1 30/03/2013 14:59:14

   "Για την ιστορία 5.325.115 (εκτιμήσεις του 2009)"

   Με 5.325.115 τι κέρατο τουρίστες να στείλει;

   Πιθανότατα το 2137 Μ.Χ. να αλλάξουν τα δεδομένα και να έχουν τότε 12 εκ πληθυσμό. Αλλά τότε θα κάνουν τα δισέγγονα μας τουρισμό στον Άρη.


   Μπορώ να σας βεβαιώσω κορεάτες τουρίστες υπάρχουν. Παραλίγο να σκοτωθώ προσπαθώντας να αποφύγω κορεάτισα τουρίστρια. Όταν την απεκάλεσα κωλοκινέζα μου είπε ότι είναι κορεάτισα.

 10. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 30/03/2013 15:29:45

  " Προτεραιότητα των βορείων είναι να αποφύγουν τα λάθη που έκαναν στην Ελλάδα, όπου χώρες της ευρωζώνης δάνεισαν πιο πολλά χρήματα απ’ ότι η Αθήνα θα μπορούσε να αποπληρώσει "

  Καλά αυτό είναι το σοβαρότερο λάθος τους; Ότι δάνεισαν πολλά λεφτά;;;;
  Δεν είναι ότι τα δάνεια συνοδεύτηκαν με όρους καταστροφής για την οικονομία, οι οποίοι ακριβώς καθιστούν αδύνατη την αποπληρωμή των δανείων;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.