#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/06/2013 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο αγωγός ΤΑΡ και το αθόρυβο ταξίδι του Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν(Ανανεωμένο) Το σχέδιο του αγωγού Nabucco απορρίφθηκε από τους παραγωγούς φυσικού αερίου στο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ στο Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε σήμερα ο μεγάλος αυστριακός ενεργειακός όμιλος OVM, ένας από τους επενδυτές στο πρόγραμμα του αγωγού που θα επιτρέψει να διαφοροποιηθούν οι πηγές φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

Η κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν η αζερινή Socar, η βρετανική BP, η νορβηγική Statoil και η γαλλική Total, είχε ανακοινώσει πως θέλει να δημοσιοποιήσει στα τέλη Ιουνίου την απόφασή της αναφορικά με τον αγωγό μέσω του οποίου θα μεταφέρεται στην Ευρώπη το αέριο της Κασπίας.

Το ανταγωνιστικό σχέδιο του Nabucco είναι αυτό του TAP (Trans Adriatic Pipeline), βάσει του οποίου ο αγωγός φτάνει ως την Ιταλία μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων, περνώντας από την Ελλάδα και την Αλβανία.
Ο Nabucco θα συνέδεε την Τουρκία με την Αυστρία περνώντας από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Στο μεταξύ Πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε το πρωί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας Sah Deniz 2, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το απόγευμα, σε επίσημη τελετή για τη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (ώρα 18.30, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια») η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP.

Tο αθόρυβο ταξίδι του Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν

Ήταν 19 Μαΐου 2013 και ο Αντώνης Σαμαράς έφευγε από το Πεκίνο για να επισκεφτεί αθόρυβα το μακρινό Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Το ταξίδι διήρκεσε μόλις λίγες ώρες και ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε τον πρόεδρο της χώρας, Ι. Αλίγιεφ και στη συνέχεια πήγε σε ένα πολιτιστικό κέντρο και έφυγε για την Αθήνα χωρίς δηλώσεις ή άλλες εκδηλώσεις.

Όπως τότε γράφτηκε το αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο Διαδριατικός Αγωγός - Transadriatic Pipeline - TAP-  που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει, μέσω Αλβανίας, στην Ιταλία μεταφέροντας αζέρικο αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη. Στο ίδιο πλαίσιο των συζητήσεων ήταν και η τύχη της ΔΕΣΦΑ, της εταιρείας που από τότε ήθελαν οι Αζέροι και συμμετείχαν στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Ένα μήνα μετά και την πόρτα του Μαξίμου περνούν κορυφαία στελέχη της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ. Στην Κοινοπραξία μετέχουν η βρετανική BP και η νορβηγική Statoil με ποσοστά από 25,5 % καθώς και οι SOCAR (Αζερμπαϊτζάν, 10%) Total (Γαλλία, 10%) LukAgip (ιταλική Eni και ρωσική LUKoil, 10%) ΝIOC (Ιράν, 10%) και TPAO (Τουρκία, 9%).

Ο ΤΑΡ ενδιαφέρει, όπως όλοι γνωρίζουμε, άμεσα την Ελλάδα καθώς περνά από τα εδάφη της και θα έχει τεράστια οφέλη για την οικονομία, πέραν του γεγονότος ότι η χώρα μας αποκτά ρόλο στον ευρύτερο ενεργειακό χάρτη. Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία για τον αγωγό ΤΑΡ αποτελείται από τους: TAP AXPO(EGL) (Ελβετία — 42,5%) Statoil (Νορβηγία — 42,5%) ΕΟΝ (Γερμανία—15%) ενώ η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ έχει δεσμευτεί ότι θα αγοράσει τουλάχιστον το 50% των μετοχών της εταιρείας για τον ΤΑΡ σε περίπτωση που προτιμηθεί αυτός ο αγωγός.

Την ίδια στιγμή η SOCAR, η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ έναντι του ποσού των 400 εκατ. ευρώ από 305 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική προσφορά. Το ποσό αυτό αφορά το υπό πώληση 66% των μετοχών της μέχρι σήμερα 100% θυγατρικής της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, Διαχειριστή και ιδιοκτήτη των αγωγών αερίου και των εγκαταστάσεων υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα. Το Δημόσιο σκοπεύει να διατηρήσει το 34% της εταιρείας, ενώ από την πώληση θα εισπράξει περί τα 188 εκατομμύρια ευρώ, αφού από το 66% του μεριδίου που αλλάζει χέρια, στο Δημόσιο ανήκει το 31% και το υπόλοιπο 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Τα δύο αυτά συνδεδεμένα deal που κλείνουν είναι αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης η οποία έγινε δύσκολη μετά το ναυάγιο με τη ΔΕΠΑ. Κατ’ άλλους, όμως, η φυγή των Ρώσων άνοιξε το δρόμο για την… επέλαση των Αζέρων και για την επιλογή του ΤΑΡ. Το, χωρίς εντυπωσιασμούς, ταξίδι του Αντ. Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν φαίνεται να φέρνει σημαντικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός καταφέρνει να αντιστρέψει το κλίμα που είχε δημιουργηθεί μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ καθώς αφενός κλείνει μια σημαντική ιδιωτικοποίηση και αφετέρου η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά  στο ενεργειακό παιχνίδι και αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη μάχη των αγωγών. Η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε κόμβο προς την Ευρώπη αλλά και να έχει άμεσα οφέλη για την οικονομία.

Δε θα πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη θέλουν και οι Αμερικανοί αλλά κυρίως οι Ευρωπαίοι καθώς σπάει το μονοπώλιο των Ρώσων και ο ΤΑΡ γίνεται ένας ακόμη «διάδρομος» προς τη Γηραιά Ηπειρο.

Καθόλου τυχαία δεν είναι, επίσης, η δήλωση στήριξης της νέας ελληνικής κυβέρνησης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ανέφερε χθες: «Συνεργαζόμαστε στενά με τους Έλληνες φίλους και συμμάχους μας σε μια σειρά διεθνών ζητημάτων και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά μαζί τους στο μέλλον.

Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα ζει μια πολύ δύσκολη περίοδο και ότι οι Έλληνες κάνουν θυσίες. Κατανοούμε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και ευημερούσα στο μέλλον».

Τον ΤΑΡ θέλουν λοιπόν οι Ευρωπαίοι, θέλουν οι Αμερικανοί αλλά κυρίως ευχόμαστε εμείς να υλοποιηθεί. Αλλωστε, σύμφωνα με έκθεση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τα οφέλη του αγωγού θα είναι:

1.Γεωστρατηγική σημασία

Η ολοκλήρωση του αγωγού TAP θα είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην χώρα μας και θα σηματοδοτήσει την δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο γεωστρατηγικό περιβάλλον και στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

 2.Αύξηση πολιτικής βαρύτητας

Η ύπαρξη του αγωγού προβάλλει θετικά πολιτικά μηνύματα τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρώπη για τη βαρύτητα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της. Επίσης, ενισχύει την ταυτότητά της ως παράγοντα σταθερότητας. Η Ελλάδα, συμμετέχοντας στον Νότιο Διάδρομο Αερίου, είναι παρούσα στις εξελίξεις που αφορούν την εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κασπίας.

3.H Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος και άξονας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης

Πέραν της μεταφοράς τράνζιτ αερίου προς την δυτική Ευρώπη θα υπάρχει η δυνατότητα διανομής ποσοτήτων στα Βαλκάνια μέσω διασυνδετηρίων αγωγών. Η αγορά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα μπορεί να τροφοδοτείται μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού IGB και τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού Ιονίου Αδριατικής (Ionian Adriatic Pipeline—IAP).

4.Διαφοροποίηση πηγών φυσικού αερίου για την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά

H δυνατότητα προμήθειας της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TAP σημαίνει μία πρόσθετη πηγή, άρα αύξηση των επιλογών και της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας μας έναντι των προμηθευτών της. Συνεπώς, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας και της ευρωπαϊκής αγοράς.

5.Σημαντική άμεση ξένη επένδυση

Ο TAP αποτελεί άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

6.Αύξηση απασχόλησης

Δημιουργία 2.000 άμεσων και 10.000 έμμεσων νέων θέσεων εργασίας.

7.Πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία

Η κατασκευή και λειτουργία του έργου θα απαιτήσει την προμήθεια πλειάδας προϊόντων και υπηρεσιών από ελληνικές εταιρείες.

8.Επενδυτική εμπιστοσύνη

Η ολοκλήρωση του έργου δείχνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη δυναμική και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 26/06/2013 14:37:16

  Υπάρχουν δύο ακόμα σημαντικές εξελίξεις
  1)Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία και να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της, αντικρίζει το Ισραήλ ως μια πιθανή εναλλακτική και έχει προτείνει τη σύνδεσή του με τον αγωγό TAP, δηλώνουν στο Platts ισραηλινές πηγές του χώρου.
  2)Ο σχεδιαζόμενος αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη και κατόπιν την Ελλάδα και την Ιταλία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στρατηγικών προγραμμάτων που θα τύχουν της χρηματοδοτικής υποστήριξης από την Ε.Ε.. Αυτό υποστήριζαν Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters από τη Λευκωσία.
  (styx.gr,energypress.gr)

 2. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 26/06/2013 14:42:58

  Ο Τσίπρας ακόμα Αθήνα είναι? Δεν πήγε στα μέρη που θα διέρχεται ο ΤΑΡ να ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες σε περιβαλλοντικούς ''αγώνες''? Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ακόμα να προκηρύξουν επαναλαμβανόμενες 48ωρες γενικές απεργίες? Ο Καμμένος ακόμα να βγάλει ανακοίνωση ότι η πίσω από τους Αζέρους κρύβεται ο Φούχτελ? Ο Λαζόπουλος ακόμα να μας ενημερώσει ότι την ερχόμενη Τρίτη θα κάνει έκτακτο τσαντίρι για τον ΤΑΡ? Αν δεν γίνουν όλα αυτά μάλλον θα υπάρχει μυστικό σχέδιο ότι ο ΤΑΡ τελικά δε θα περάσει από την Ελλάδα, αλλιώς δε μπορεί να εξηγηθεί ο αιφνιδιαμός των παραπάνω...λαϊκών και περιβαλλοντικών αγωνιστών!!

  • Tassos avatar
   Tassos @ μεταρρυθμιστής 26/06/2013 17:20:23

   Τον Κρίτωνα Αρσένη ξέχασες...Θα ανακαλύψει ότι κινδυνεύει κανα κουνάβι.

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ Tassos 26/06/2013 18:10:18

    Εμεις οι φιλοι του ΣΥΡΙΖΑ και θαυμαστες του Κριτωνα, τον περιμενουμε με ανοιχτες αγκαλες στο κομμα μας. Με τετοια στελεχη θα γινουμε πανισχυροι και θα μας τρεμουν ΟΛΟΙ.
    Συντομα θα δειτε τη σημαινει να ειναι μαζι> ΣΥΡΙΖΑ-πρωην κηπουροι ΓΑΠ-ΑΝΕΛ. Θα μας τρεμετε γατακια..

    Και σιγα το θεμα με το Τ.Α.Ρ. Εδω ηγετης μας , ο Αλ Τσιπρας θα εφερνε με υποθαλασσιο ΥΠΕΡ-ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ αγωγο κατευθειαν στην Ελλαδα ΔΩΡΕΑΝ πετρελαιο απ τη Βενεζουελα και τη Βραζιλια.

   • Geros avatar
    Geros @ Tassos 26/06/2013 21:14:05

    Και οι κορμοράνοι δεν φωλιάζουν εκεί που περνάει ο αγωγός?
    Οι φάλαινες δεν θα σκουντουφλάνε πάνω στο υποθαλάσσιο κομμάτι του αγωγού με αποτέλεσμα να γεμίζουν καρούμπαλα?

    Πλάκα πλάκα εγώ το βλέπω να γίνονται διαδηλώσεις από όπου περάσει ο αγωγός.

  • ΔΟΝ avatar
   ΔΟΝ @ μεταρρυθμιστής 27/06/2013 04:08:19

   Μην ανησυχείς.
   Το αζέρικο αέριο είναι ελεγμένο ως οικολογικό από τα υπερατλαντικά αφεντικά του Τσιπραλέξ - δεν πρόκειται να κουνηθεί φύλο. Για το ρώσικο είχαμε κάποιες περιβαλλοντικές ανησυχίες...

 3. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 26/06/2013 15:24:05

  Ε όχι και χαμηλό τίμημα, ανεξάρτητοι εκτιμητές υπολόγιζαν την αξία του ΔΕΣΦΑ στα 330 εκ. ευρώ και η Socar έδωσε 405 εκατ. ευρώ!

  • Απείθεια avatar
   Απείθεια @ μεταρρυθμιστής 26/06/2013 15:39:57

   Εντάξει τώρα. Το χαμηλό, το κανονικό και το υψηλό τώρα που είμαστε σε πίεση, είναι σχετικά. Δεν έχει σημασία.

   • μεταρρυθμιστής avatar
    μεταρρυθμιστής @ Απείθεια 26/06/2013 15:43:33

    Σωστό!

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 26/06/2013 16:23:11

  Επί τέλους, να και καλά νέα.

 5. Απολυσιολόγος avatar
  Απολυσιολόγος 26/06/2013 16:40:53

  Θετική προοπτική. Μπράβο. Ευκαιρία να μειωθούν και οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

  • Απουσιολογος avatar
   Απουσιολογος @ Απολυσιολόγος 27/06/2013 23:47:26

   Πραγματικα, μεγαλη ευκαιρια και θα δουμε συντομα τα πολυ θετικα αποτελεσματα.

 6. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 26/06/2013 18:20:53

  Εκτος απ τα αμεσα οικονομικα ωφελη σε χρημα και σε θεσεις εργασιας, ειναι σημαντικο οτι η Ελλαδα, μπορει πλεον να παιζει σε πολλα ''ταμπλω'' στο ενεργειακο ζητημα, και να μην ειναι εξαρτημενη απο 1 ή 2 προμυθευτες. Συντομα θα υπαρξει νεα προσεγγυση και με τη Ρωσια, για ενεργειακα ζητηματα.

  Αν πανε ολα καλα και με τα δικα μας κοιτασματα Νοτια της Κρητης και στο Ιονιο, τοτε ειναι πιθανο μεσοπροθεσμα να υπαρξει ικανοποιητικη ελελιξη ως προς την οικονομικη κατασταση της χωρας, και να βοηθηθουν αρκετα κρισιμοι τομεις, οπως η υγεια, η παιδεια, το ασφαλιστικο κ.α.

 7. Θόδωρος 17.06.2013? avatar
  Θόδωρος 17.06.2013? 26/06/2013 18:35:11

  Σωστό, οι ελλοχίμ άκουσα δίναν μέχρι και 1 δις €, ενώ ο Λούλα ανέβασε το τίμημα στο 1,2 δις €.
  Αλλά δεν γινόταν... καταλαβαίνετε...

  • Πέτρος avatar
   Πέτρος @ Θόδωρος 17.06.2013? 26/06/2013 20:39:00

   Άσε τις κρυάδες Θοδωράκο εξυπνοπούλι. Όταν βρίσκεσαι σε πίεση, πουλάς πάντα φθηνότερα. Δε θ΄ανατρέψει η άγνοια και ο φανατισμός σου τον απαράβατο κανόνα της αγοράς, όσο και να χτυπιέσαι.

   • Θόδωρος 17.06.2013? avatar
    Θόδωρος 17.06.2013? @ Πέτρος 26/06/2013 23:37:15

    Εγώ θεωρώ την πώληση του ΔΕΣΦΑ αλλά -πολύ περισσότερο- την όδευση του ΤΑΡ από την Ελλάδα, επιτυχία της κυβέρνησης και προσωπικά του ΑΣ.
    Ξαναδιάβασε τώρα το σχόλιο μου για να καταλάβεις καλύτερα!

    Μην βιάζεστε, κάνετε λάθη συνέχεια! Μάθετε να κρίνετε σωστά, επιτέλους..
    Όταν εσύ πήγαινες, πετράκο, εμείς ερχόμασταν.
    Μάθε να καταλαβαίνεις πρώτα τι και γιατί λέει κάποιος, πριν βγάλεις συμπέρασμα και κατηγορήσεις τους άλλους. Είναι ανώριμο αυτό, θα μάθετε..

    • Θόδωρος 17.06.2013? avatar
     Θόδωρος 17.06.2013? @ Θόδωρος 17.06.2013? 26/06/2013 23:39:38

     Ο "Απείθεια" π.χ. κατάλαβες τι ρόλο βαράει μ' αυτά που λέει ή θεωρείς "αθώα" αυτά που λέει? Την ειρωνεία την βλέπεις στα λόγια του? Τίποτε? Ντιπ?

     • Απείθεια avatar
      Απείθεια @ Θόδωρος 17.06.2013? 27/06/2013 09:01:09

      Αν εσείς από περιορισμένη αντίληψη λόγω τυφλού φανατισμού αισθάνεστε την ''υποχρέωση'' να ειρωνεύεστε όποιον διαφωνεί μαζί σας, τότε απλά γίνεστε αστείος και όλοι οι άλλοι σας καταλαβαίνουν αμέσως. Δεν κινείστε έξυπνα Θεόδωρε! Κανείς δεν σας λαμβάνει σοβαρά υπ΄όψη του, ως παπαγαλάκο. Εγώ είπα το αντικειμενικά άποδεδειγμένο : Η ''υψηλή'', η ''χαμηλή'' και η ''ικανοποιητική'' τιμή όταν πουλάς, διαμορφώνεται αφενός μεν από την αντικειμενική αξία του προς πώληση αντικειμένου αλλά αφετέρου και κατά πολύ μεγάλο μέρος, από την ανάγκη που έχεις να πουλήσεις άμεσα. Τέλος.
      Ο ήλιος πάντα από την ανατολή. :-)

     • Θόδωρος 17.06.2013? avatar
      Θόδωρος 17.06.2013? @ Θόδωρος 17.06.2013? 27/06/2013 11:10:40

      Και "Πέτρος", μεγαλειοτάτη? Μύχιοι πόθοι?? :) :)

     • karasumi avatar
      karasumi @ Θόδωρος 17.06.2013? 29/06/2013 01:58:24

      Και ΛΜ επίσης. Όπου θέλει να βρίσει "ινκόγνιτο", το κάνει με άλλο ψευδώνυμο, μη χάσουμε και την μεγάλη ιδέα που έχουμε για αυτή. Η πλάκα είναι που κάνει και διαλόγους ενίοτε ανάμεσα στις διάφορες περσόνες της. Hilarious που θάλεγε κι Ο Μπάμιας.

     • ΛΜ avatar
      ΛΜ @ karasumi 29/06/2013 20:23:20

      Τι σκοτώνεσαι και ιδρωκοπάς βρε καημένο καρασούμι; Μη διαβάζεις πολλά αστυνομικά. Σε μπερδεύουν. Περιορίσου στα Μίκι Μάους. 'Οσο και να χτυπιέσαι πάντως φαντασιόπληκτο ούφο, εγώ θα σε ταπώνω.
      Δε γλιτώνεις :-) .

     • karasumi avatar
      karasumi @ ΛΜ 29/06/2013 23:54:13

      Πως με ταπώνεις; Απεναντίας, όλοι ξέρουν πλέον ποιος βρίζει πραγματικά με το ψευδώνυμο ΛΜ, Λοιδορούσα Μάντισσα. Και δε θα σε αφήσω σε χλωρό κλαρί! :) Άντε βρες καινούριο όνομα...

     • Πέτρος avatar
      Πέτρος @ Θόδωρος 17.06.2013? 27/06/2013 12:14:17

      Άσε τα ψόφια Θοδωρούλη. Όταν τα βρίσκεις δύσκολα αρχίζεις τις μπαλωθιές στον αέρα. Το παραμυθάκι με τις Βασιλοπούλες, τις κοκκινοσκουφίτσες και τα γουρουνάκια πές το αλλού. Κουραστικό πια.

 8. Απείθεια avatar
  Απείθεια 26/06/2013 20:53:29

  Ας γίνει επί τέλους και κάτι θετικό!!! Γεωπολιτική αναβάθμιση και θέσεις εργασίας. Θέλουμε τόσο πολύ να χαρούμε αληθινά για κάτι......
  Και μην το μιζεριάσει κανένας κι αυτό! :-)

 9. αρχιμηδης avatar
  αρχιμηδης 26/06/2013 21:54:48

  Τελικά ήταν μεγάλη βλακεία που βάλαμε τους Ρώσους στο παιχνίδι.
  Πρέπει άμεσα να δώσουμε και τον ΔΕΠΑ στους Αζέρους...

 10. Απείθεια avatar
  Απείθεια 26/06/2013 22:16:26

  Οι Ρώσοι μέχρι σήμερα, εμφανίζονται στη σκηνή, αναστατώνουν το σύμπαν, πετάνε έξω τους άλλους ενδιαφερόμενους και την κρίσιμη στιγμή ''τα συμφωνούν'' με τους ΑμερικανοΕυρωπαίους και μας αδειάζουν. Όταν σοβαρευτούν και αν ποτέ, βλέπουμε. Αφήστε που μπορεί όλο το παίγνιο να έγινε - και με τη συνενοχή τους- για να κατέβει η τιμή της ΔΕΣΠΑ. Επικίνδυνα αφερέγγυοι. Δε γίνεται να ξεχάσουμε και τα της Κύπρου....

  • Θόδωρος 17.06.2013? avatar
   Θόδωρος 17.06.2013? @ Απείθεια 26/06/2013 23:51:14

   Σωστοί οι 2 από πάνω!

   Κατάλαβες τώρα, Πετράκη?! Για σένα το γράφω, να μαθαίνεις, φίλε μου..

   • Πέτρος avatar
    Πέτρος @ Θόδωρος 17.06.2013? 27/06/2013 14:49:34

    Γιατί βρε κουτοΘόδωρα εγώ τι διαφορετικό είπα; Οτι όλοι αυτοί παίζουν στην πλάτη μας προσυμφωνημένα, για να κατεβάσουν όσο γίνεται τις τιμές που πουλάμε. Έχεις δει ποτέ κοράκια σε πληστειριασμό; Έτσι κάτι.
    Θυμήσου ο μπαρμπαΓιούνκερ τι μας είπε : ''Μην πουλατε σε εξευτελιστικές τιμές''.
    Ξύπνα Θοδωράκοοοοο, ξύπνααααα!

  • GLAD avatar
   GLAD @ Απείθεια 27/06/2013 15:59:20

   ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΛΗΘΕΣ ΟΤΙ ΛΕΣ

  • ελλην-1821 avatar
   ελλην-1821 @ Απείθεια 27/06/2013 18:19:53

   οχι επειδη ειναι ομοδοξοι να υποκλινομευα στο ξανθο γενος. Μαφιοζικα παιγνιδια

   • ελλην-1821 avatar
    ελλην-1821 @ ελλην-1821 27/06/2013 18:20:15

    υποκλινομεθα

 11. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 26/06/2013 23:45:51

  Αν αλλαξει η κυβερνηση οι υπογραφες και τα προτζεκτ ισχυουν;

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Μεγαλες στιγμες 27/06/2013 00:36:49

   Αν πηγαίναμε σε εκλογές (αντί δικομματικής) θα υπήρχαν υπογραφές και πρότζεκτ ;

 12. Geros avatar
  Geros 27/06/2013 15:14:05

  Μην ρίχνετε το επίπεδο σας με χαρακτηρισμούς που μόνο εσάς χαρακτηρίζουν.
  Στην μια γραμμή τον αποκαλείτε κουτό και στην άλλη γράφετε "πληστειριασμό". Ποιος είναι ο κουτός τελικά?

  • Πέτρος avatar
   Πέτρος @ Geros 27/06/2013 21:25:44

   Γέρος άνθρωπος είσαστε κι εσείς, ότι προλαβαίνετε διαβάζετε κι ότι σας συμφέρει καταλαβαίνετε. Μεγάλη γλώσσα, στενή αντίληψη. Τα ορθογραφικά λάθη – πλειστηριασμός – στην ταχύτητα της γραφής, δεν αποτελούν απόδειξη κουταμάρας. Διαβάστε παραπάνω τον τρόπο που μου απευθύνεται : ” Όταν εσύ πήγαινες, πετράκο, εμείς ερχόμασταν.
   Μάθε να καταλαβαίνεις πρώτα τι και γιατί λέει κάποιος, ..” .
   Άρα, πολύ σωστά του επιστρέφω τον χαρακτηρισμό. ΚουτοΘόδωρας είναι κι ας είναι ομοϊδεάτης σας. Ή μήπως ακριβώς γι αυτό;

  • Θόδωρος 17.06.2013? avatar
   Θόδωρος 17.06.2013? @ Geros 28/06/2013 01:17:16

   Αγαπητέ Γέρο -αν και έχουμε αντιπαρατεθεί κατά καιρούς για ζητήματα πολιτικής και οικονομίας- σας ευχαριστώ για το θετικό σχόλιο.
   Τέτοιου είδους επιπέδου άνθρωποι καταντάν κουραστικοί και βαρετοί, όπως κι εσείς μάλλον γνωρίζετε καλά, όντας πρεσβύτερος..
   Δεν ασχολούμαι όπως βλέπετε, αφού δεν βγαίνει άκρη. Κάνει κάποιος ένα σχόλιο και κάποιοι του επιτίθενται. Θα προσέξετε ότι ποτέ δεν αρχίζω ένα σχόλιο μου σε κάποιον με αγένεια ή ύβρεις -ειρωνία ναι, αν δω ότι ο άλλος ειρωνεύεται κάτι καλό και προσπαθεί να το γελοιοποιήσει. Αλλά επίσης ΑΠΑΝΤΩ αν προκληθώ!
   Οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί και οι ύβρεις αποτελούν πάντα εξάντληση επιχειρημάτων και εμπάθεια λόγω της ήττας στην εν λόγω συζήτηση. Φαίνεται κάποιους τους εκνευρίζει όταν στριμώχνονται στην γωνία και χάνουν την ψυχραιμία τους.. Με κολακεύει αυτό, μπορώ να πω!

   Να 'στε καλά.

   • Θόδωρος 17.06.2013? avatar
    Θόδωρος 17.06.2013? @ Θόδωρος 17.06.2013? 28/06/2013 01:22:19

    Όσο για την αρχή της προκλητικότητας, υπάρχει παραπάνω γραμμένο όλο το ιστορικό και όλοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Ευτυχώς, scripta manent..

   • Πέτρος avatar
    Πέτρος @ Θόδωρος 17.06.2013? 28/06/2013 13:43:20

    Xαχαχα! Πραγματικά το έχουμε όλοι καταλάβει οτι τα μεγαλύτερα ελαττώματά σου Θοδωράκο, είναι η οξύνεια, η ανωτερότητα, η αυτοσυγκράτηση, το υψηλό επίπεδο επικοινωνίας, η ευγένεια της ψυχής και η ποιότητα γενικά.... Το διαβάζουμε εξάλλου. Δε χρειάζεται να αυτοδιαφημιστείς.
    Τόση ...τελειότητα, μόνο ο Γέροντας δύναται να την αντιληφθεί αλλά και να την αντέξει γιατί είναι συγγενικής ψυχοσύνθεσης. Πλάκα έχεις πάντως και τα επιχειρήματά σου όπως πάντα, ακαταμάχητα! Πραγματικά κολλάνε στον τοίχο τους οχτρούς και τους εξαναγκάζουν να παρασυρθούν πανικόβλητοι σε προσωπικές επιθέσεις! Χαίρομαι που σε εκτιμάς τόσο αντικειμενικά :-) . Αξιοθαύμαστος.

 13. η Dimi avatar
  η Dimi 28/06/2013 00:21:21

  Οι Ρώσοι Ηγέτες Πάντα Προδίδουν τον Ελληνισμό!
  Αυτό φάνηκε για άλλη μια φορά πρόσφατα, όταν η Ρωσία εγκατέλειψε σε ολοκληρωτική διάλυση την Κύπρο, για μόλις 5 δις, όταν το Ρωσικό ΑΕΠ είναι σχεδόν 1,5 τρις!!! Όταν δηλαδή είναι σαν να έχει η Ρωσία 1.500 ευρώ και η Κύπρος της ζήτησε μονάχα 5 ευρώ! Και δεν τα έδωσε..

  Οι Ρώσοι Ηγέτες Προδίδουν Πάντα τον Ελληνισμό!
  Όπως πρόδωσε και ο Τσάρος Αλέξανδρος Α’ τον Υπασπιστή του και Αρχηγό της Επαναστάσεως των ομόδοξων Ελλήνων, Αλέξανδρο Υψηλάντη, αποκηρύσσοντάς τον, συντροφιά με τον Μέττερνιχ, και δίνοντας άδεια εισβολής του τουρκικού στρατού στις Ηγεμονίες, εναντίον του.

  Ιστορικά, Πάντα οι Ηγέτες της Ρωσίας Πρόδιδαν τον Ελληνισμό!
  Όπως στα Ορλωφικά το 1770, που κόστισαν τη σφαγή 3.000 Ελλήνων της Τριπολιτσάς. Όπως με τη δημιουργία του Βουλγαρικού Κράτους, που του έδωσαν την Βόρεια Θράκη και αρχικά ολόκληρη τη Μακεδονία μας. Όπως με τη χρηματοδότηση της προπαγάνδας για τη δημιουργία "Μακεδονικού Κράτους", υπό τη Βουλγαρία αρχικά και υπό τη Γιουγκοσλαβία στη συνέχεια, όπως με τα σχέδια διαμελισμού της Ελλάδας στα πλαίσια του Κομμουνισμού, όπως με τη συνένοχη σιωπή στη Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο, όπως με τη Μεγάλη Προδοσία της Ρωσίας και του Τσάρου Αλέξανδρου του Α΄ εναντίον του μόλις Επαναστατημένου Έθνους μας. Και του ίδιου του Αρχηγού μας Αλέξανδρου Υψηλάντη και Υπασπιστή του ίδιου αυτού Τσάρου ο οποίος, προτίμησε να υποταχτεί στον Μέττερνιχ, παρά στην Αλήθεια, την Ορθοδοξία και το Δίκαιο, καθώς αμέσως αποκήρυξε τον Υψηλάντη, αποκήρυξε την Ελληνική Επανάσταση και έδωσε άδεια εισβολής του Τουρκικού Στρατού στις Αυτόνομες Ηγεμονίες, προκειμένου οι εχθροί του Σταυρού να καταπνίξουν την Επανάσταση ενός Ομόδοξου και Ιστορικού Έθνους, του Έθνους των Ελλήνων.

  Αυτή η Προδοσία, Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί ποτέ! Στο όνομα του Αρχηγού μας, που κατέληξε φυλακισμένος στις Αυστριακές Φυλακές των "ευρωπαίων Τούρκων", όπως αποκαλούνταν και δίκαια οι Αυστριακοί!

  Η Εθνοσυνέλευση, έχει πολλές φορές προειδοποιήσει για τον ρόλο της Ρωσίας (σε αντίθεση με τα υπέροχα συναισθήματα του αδελφού και ομόδοξου ρωσικού λαού). Αλλά μιλάμε για τις Ηγεσίες. Σας είχαμε ενημερώσει λοιπόν, πως το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, τεστάρισε αρκετά νωρίς τον ίδιο τον Πούτιν, ζητώντας με αλληλογραφία μέσω της Ρωσικής Πρεσβείας, δύο απλά και εντελώς συμβολικά πράγματα, που όμως θα αποδείκνυαν τις Ρωσικές προθέσεις:
  1.
  Υπαναχώρηση στη ρωσική αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία" και αναγνώριση με το "FYROM" (απαράδεκτο για εμάς επίσης, αλλά ζητήθηκε για να τεσταριστεί η Μόσχα). Δηλαδή, ένας τόσο απλός, μικρός και χωρίς κανένα κόστος για τη Ρωσία χειρισμός. Και όμως, ΔΕΝ έγινε! Γιατί;
  2.
  Ενεργοποίηση της Μόσχας στο Βόρειο-Ηπειρωτικό Ζήτημα, το οποίο εκκρεμεί επίσημα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των 4 Μεγάλων Δυνάμεων Νικητριών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήτοι: Ρωσίας, ΗΠΑ, Αγγλίας, Γαλλίας. Και όμως, ΔΕΝ έγινε! Αφήνοντας η Ρωσία να ξεφυτρώσει το Κόσσοβο και, οι ΗΠΑ, αφήνοντας να εισβάλει η Ρωσία στη Γεωργία. Σε ένα παιχνίδι στημένο που θυμίζει "Γιάλτα"..

  Κάποιοι δυσαρεστήθηκαν τότε, που ξεσκεπάσαμε τον Πούτιν, αλλά τώρα με τη στάση του στη Κύπρο, ελπίζουμε να ξύπνησαν απότομα μεν, αλλά οριστικά δε..

  Είμαστε Μόνοι Μας! Και πρέπει να τους παίζουμε όλους για τα δικά μας Eθνικά Συμφέροντα και όχι για την υποταγή μας απλά σε άλλον ξένο αφέντη. Αλλά το ότι Είμαστε Μόνοι Μας, κάνει ακριβώς τον Αγώνα Μας, πιό δυνατό, πιό υπέροχο, πιό ανδρείο. Μονάχα στον Θεό να ελπίζουμε! Άλλον δεν έχουμε. Και η Ρωσία όταν χτυπήσει μελλοντικά τη Τουρκία, μετά την εισβολή της εναντίον μας, δεν θα το κάνει για εμάς, αλλά για τα συμφέροντά της και το Ισραήλ.

  Η Ρωσία πρόδωσε τόσο φρικτά τον Αρχηγό και το Έθνος μας (όπως άλλωστε και η Αμερική). Και αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Όσοι είμαστε αληθινοί Έλληνες και συνεχιστές του ΄21.

  Η Ρωσία, οφείλει κάποτε να ζητήσει «Δημόσια Συγνώμη» για τη προδοσία εκείνη και να προβεί σε έμπρακτα βήματα. Αλλιώς, δεν θα μπορεί να θεωρηθεί ποτέ της φίλη και σύμμαχος της Ελλάδας. Σε αντίθεση με τον Ρωσικό Λαό, που είναι αδέλφια μας εν Χριστώ. Και τους έχουμε στη καρδιά μας. Καθαρές κουβέντες.

  «Μοναχὴ τὸ δρόμο ἐπῆρες,
  ἐξανάλθες μοναχή•
  δὲν εἴν' εὔκολες οἱ θύρες
  ἐὰν ἡ χρεία τὲς κουρταλῇ.
  Ἄλλός σοῦ ἔκλαψε εἰς τὰ στήθια,
  ἀλλ' ἀνάσασι καμμιά•
  ἄλλος σου ἔταξε βοήθεια
  καὶ σὲ γέλασε φρικτά.»
  Διονύσιος Σολωμός - «Ύμνος εις την Ελευθερίαν»

  (Εθνοσυνέλευση – Noiazomai.net)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.