#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/02/2013 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Στουρνάρας, τα «στουρνάρια» και οι τζάμπα μάγκεςΕίμαστε από τους πρώτους που «σηκώσαμε» από αυτό το βήμα, το λάθος που πάει να γίνει με τους φόρους στα ακίνητα. Με συνεχή δημοσιεύματα λέγαμε ξεκάθαρα ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις που δε θα δημεύουν την ακίνητη περιουσία, που θα είναι δίκαιες και που δεν θα παγιοποιούν την αντίληψη ότι θα πληρώνει πάντα ο «νοικοκύρης», αυτός που έβαλε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του με απίστευτες θυσίες.

Το antinews δεν δίστασε να επικρίνει τον Γ. Στουρνάρα και την κυβέρνηση για το θέμα, προτού βουλευτές, πολιτευτές και λοιποί «προφήτες» της συμφοράς βγουν μετά από μέρες, όταν «κατάλαβαν» ότι υπάρχει θέμα το οποίο δίνει και… ψηφαλάκια.

Προειδοποιούσαμε και προειδοποιούμε τον κ. Στουρνάρα ότι θα δημιουργήσει μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ιδιοκτήτες δε θα έχουν να πληρώσουν, άλλωστε σήμερα τον προειδοποίησαν ότι θα του δώσουν τα κλειδιά από τα ακίνητά τους. Γράψαμε με επιχειρήματα ότι δε μπορεί να ζητάς για παράδειγμα φόρο από 270.000 απούλητα σπίτια, ούτε από τα χιλιάδες ξενοίκιαστα γραφεία και καταστήματα. Και πολλώ δε μάλλον από όλα τα ακίνητα εκείνα που έχουν τη μισή αξία από την αντικειμενική που ισχύει και εγκληματικά δεν αλλάζει.

Πολλά είναι τα επιχειρήματα που μπορούμε να βρούμε για να κατηγορήσουμε το οικονομικό επιτελείο ότι δεν έχει φαντασία να βρει λύσεις προκειμένου να καλύψει τη δέσμευση για έσοδα 3 δις ευρώ.

Ρωτάμε, όμως, όλους εκείνους τους λαϊκιστές της συμφοράς, που χτυπάνε το «σαμάρι» για να πονέσει ο… Σαμαράς.

1.  Γνωρίζουν ότι η δέσμευση για Ενιαίο Φόρο Ακινήτων δεν είναι της παρούσας κυβέρνησης; Ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα φόρο που υποσχέθηκε ο Βενιζέλος όταν είχε τη φαεινή ιδέα του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ; Γιατί δηλαδή δεν ξεσήκωσαν τον κόσμο τότε και το κάνουν τώρα; Έχουν άλλους στόχους και σκοπούς και βάζουν μπροστά ένα θέμα, όπως τα ακίνητα, που «πουλάει»;

2.  Γνωρίζουν άραγε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου προωθούσε το σχετικό νόμο αλλά τον άφησε στη μέση, όπως και πολλά άλλα, και τα βρήκε μπροστά του ως δεσμεύσεις στην τρόικα η κυβέρνηση Σαμαρά;

3.   Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και μαζί και του φορολογικού καθεστώτος για τα ακίνητα, είναι μνημονιακή υποχρέωση που ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία οι βουλευτές προκειμένου η χώρα να πάρει τη δόση. Γιατί τότε δεν «έσκιζαν τα ρούχα τους» όλοι αυτοί οι δήθεν προστάτες της πατρίδας, των φτωχών, των αδικημένων; Λουφάζουμε στα δύσκολα, και «ξεμυτάμε» όταν θίγεται το σώμα των ψηφοφόρων μας; Όμως, αυτά είναι νοοτροπίες άλλων εποχών, η χώρα δεν έχει πολυτέλειες για να προκαλούνται στην κυβέρνηση προβλήματα, να χτυπιούνται κάτω από τη μέση υπουργοί και να τίθεται εν αμφιβόλω η οικονομική πολιτική που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαράσσει.

Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος στο σίριαλ που παίζεται με τίτλο: «Ο Στουρνάρας, τα… στουρνάρια και οι τζάμπα μάγκες».

Όλοι αυτοί που κρίνουν κι επικρίνουν έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν, αρκεί να είναι κόσμιοι, και κάτι τέτοιο σίγουρα δεν είναι. Μάλλον απωθημένα βγάζουν.

Όλοι αυτοί, λοιπόν, έχουν προτείνει οτιδήποτε αυτές τις ημέρες για τους φόρους στα ακίνητα; Ακούσατε κάποια νηφάλια φωνή να αρθρώνει έστω μια πρόταση, εκτός από άναρθρες κραυγές που βάζουν φωτιά στην κυβέρνηση σε μια στιγμή που κάτι πάει να γίνει; Διότι να κάνεις σαμποτάζ στην κυβέρνηση, αλλά τουλάχιστον να έχει κι επιχειρήματα.

Εμείς τολμάμε να κάνουμε προτάσεις, έστω κι αν δεν τις έχουμε ποσοτικοποιήσει. Αυτό ας το κάνει το οικονομικό επιτελείο, γι’ αυτό πληρώνεται.

Για παράδειγμα μπορεί η κυβέρνηση να προτείνει την αύξηση της φορολογίας των οφ σορ εταιρειών που έχουν ακίνητα, από το 15% στο 25%. Αν τους αρέσει, αν όχι ας πάνε αλλού. Δεν το κάνουν, όμως, αφού μέχρι πριν λίγο καιρό πλήρωναν μόλις 3% και τώρα 15%. Ας αυξηθεί ο φόρος τους, άλλωστε λεφτά υπάρχουν γι’ αυτούς.

Ας αυξήσει η κυβέρνηση τον ανώτατο συντελεστή στο 3% ή ακόμη καλύτερα ας φορολογήσει σκληρά την περιουσία που φέρνει αποδεδειγμένα πολλά χρήματα. Εργοστάσια με καλή παραγωγή, εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων που κοστίζουν μια περιουσία, ας φορολογηθούν περισσότερο.

Επίσης: Θέλει η κυβέρνηση περισσότερα έσοδα. Ας δώσει κίνητρα για αγοραπωλησίες ακινήτων ώστε να αυξηθούν οι μεταβιβάσεις.

Λύσεις υπάρχουν, ας κάτσουν κάτω οι κ. βουλευτές και να τις βρουν. Κι ας ξεκινήσουν, για το καλό παράδειγμα, από τη μείωση του αφορολόγητου στα εισοδήματά τους.

Αν θέλουν να χτυπήσουν τον Στουρνάρα, που είναι εύκολος στόχος γιατί δεν είναι «δικός τους» ας το κάνουν. Ας αναρωτηθούν όμως το εξής: Η κοινωνία ζητά συνεργασίες, υπερβάσεις, σοβαρούς ανθρώπους και δουλευταράδες κι όχι λαμόγια. Αυτές τις υπερβάσεις τις έκανε ο Αντ. Σαμαράς και δικαιώνεται. Όλοι οι υπόλοιποι απλά θα ροκανίζουν την κυβέρνηση, την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 06/02/2013 07:20:35

  Ορθότατο και συνετό άρθρο, με μια ένσταση.
  Όσοι χτυπούν τον Στουρνάρα δεν είναι κατ΄ ανάγκη ..και τζάμπα μάγκες!
  Απλούστατα τον κατηγορούν γιατί σχεδιάζει μια ακόμα άδικη και εξοργιστικά παράλογη φορομπηχτική πολιτική, ΑΝΤΙ να εφαρμόσει τις ιδέες που εσείς προτείνετε, στην παρούσα ανάρτηση!

 2. George avatar
  George 06/02/2013 07:47:39

  Μείωση κράτους, δηλαδή ότι πιο αντιπαραγωγικό υπάρχει στην χώρα , δεν παίζει? Με αυτή την Κωπαίδα πως πάνε τα έργα αποξήρανσης?

 3. Βασίλης avatar
  Βασίλης 06/02/2013 08:52:57

  Πολύ κομμουνιστικό άρθρο......
  "....Ας αυξήσει η κυβέρνηση τον ανώτατο συντελεστή στο 3% ή ακόμη καλύτερα ας φορολογήσει σκληρά την περιουσία που φέρνει αποδεδειγμένα πολλά χρήματα. Εργοστάσια με καλή παραγωγή, εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων που κοστίζουν μια περιουσία, ας φορολογηθούν περισσότερο...."
  Μετά θα ζητάτε να πέσουν οι τιμές στα προϊόντα, να μη φεύγουν οι "βιομηχανίες" στο εξωτερικό, να έρθουν οι ξένοι για να επενδύσουν και άλλα φαιδρά......
  Σοβαρότητα χρειάζεται η χώρα, αλλά δεν πρόκειται να τη βρει γιατί ποτέ δεν είχε.....

 4. cool avatar
  cool 06/02/2013 09:06:05

  καλημερα, ειναι δυνατον μετα απο τις δηλωσεις περι λαθους του ΔΝΤ να συνεχιζουμε χωρις διαπραγματευση ? ολα καλα δλδ ? δεν ειναι ιστορικη ευκαιρια για αλλαγη του μνημονιου ? ειναι δυνατον να βγαινει οΧατζηδακης κ να λεει αυτα μπορουμε κ αν τα δεχθει η τροικα ? (για τα υπερχρεωμενα νοικοκυρια )!

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 06/02/2013 09:18:14

  Όταν συμφωνώ συνήθως δεν γράφω αλλά αυτλή τη φορά πρέπει να πω πως έβαλες τα πράγματα στη θέση τους Φάκτορα.
  Το φορο-λογικό στην Ελλάδα έχει καταντήσει φορο(ανορθο) ή φορο(παρα)λογικό γεφύρι της Άρτας. Όσο για το "ας φορολογήσει σκληρά την περιουσία που φέρνει αποδεδειγμένα πολλά χρήματα...", εδώ διαφωνώ με τη χρηση συγκεκριμένων λέξεων που φέρουν βαρύ ιδεολογικό φορτίο. Εγώ θα έλεγα πως,
  1) Πρέπει να φορολογήσει ΔΙΚΑΙΑ ανάλογα με το (αποδεδειγμένο) εισόδημα και κλιμακωτά. Πχ. ένα 10-20% για κάποιον με ελάχιστο ή με 5 και 8 χιλιάδες ευρώ εισόδημα είναι βαρύ εν σχέσει με κάποιον με εισόδημα 200 και 500 χιλιάδων.
  2) Είναι ΜΕΓΑΛΟ λάθος η ανυπαρξία μη εκπτώσεων επί αποδεδειγμένων δαπανών. Μιλούν για κίνητρα στην οικονομία:

  Γιατί θεωρούν πως συγκεκριμένες δαπάνες δεν πρέπει να εκπίπτουν της φορολογίας; Απάντηση, διότι λειτουργούν μηχανικά, δλδ φοροεισπρακτικά και μόνο.
  Γιατί δεν μελετούν τα φορολογικό πχ της Αμερικής ή κάποιας άλλης χώρας όπου δεν το αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο και όπουνθεωρείται σχετικά δίκαιο;
  Γιατί πάλι Ελλαδικές δουλειές του ποδαριού; Αν ήταν το μαγαζί τους δεν θα με ένοιαζε αλλά εδώ πρόκειται για την Ελλάδα και το μέλλον, ή μη, των παιδιών μας.
  Πως να ανδρωθούν σε τόσο αρνητικό και τοξικό ιδεολογικά περιβάλλον ακραίων θέσεων με κύριο γνω΄ρισμα την μηδενιστική προσεγγιση ΣΕ ΟΛΑ και να γίνου υπέθυνοι πολίτες όταν (θα) αντιμετωπίζονται ως ρευστομηχανές σε μια παγκοσμιοποιημένη, επομένως και άδικη κοινωνία όπου αφ' ένος δεν έχουν κίνητρα για να παράγουν αφ' ετέρου θα τιμωρούνται συνεχώς γιατί δεν παράγουν; Τι λογική είναι αυτή που εφαρμόζετε;

 6. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ 06/02/2013 09:44:37

  Η βρωμική δουλειά είναι φανερή πια: φορτώνουμε με παράλογους φόρους/οφειλές τους πολίτες (έχουν, δεν έχουν να πληρώσουν) και τους κρατούμε όμηρους για να περάσουν όσα γενικότερα σχεδιάζουμε, κι όταν έρθει η ώρα δημεύουμε και την ακίνητη περιουσία τους. Είμαστε οι διεθνείς τοκογλύφοι και στην Ελλάδα εμφανίζουμε σαν κυβέρνηση ανδρείκελά μας, που διψάνε για εξουσία και χρήμα. Ποιός Έλλην θα χαλάσει τη "σοφή" δουλειά;!

 7. sam530 avatar
  sam530 06/02/2013 10:49:56

  όταν τα αυτονόητα γίνονται θέμα τότε σύντομα θα αρχίσουν και τα όργανα

 8. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ avatar
  ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ 06/02/2013 11:02:49

  Τα χαράτσια και οι διαρκείς φόροι στα ακίνητα έχουν ρημάξει όχι μόνο τους πολίτες, αλλά την ίδια τη χώρα. Η μία από τους δύο μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, που τη κρατούσαν όρθια διαχρονικά (τουρισμός και ακίνητα), αυτή του τομέα των ακινήτων, με τους διαρκείς πολλαπλούς φόρους και τα χαράτσια, που επιβάλλονται τα τελευταία χρόνια, έχει ήδη καταρρεύσει και μαζί της συμπαρασύρει στην κατάρρευση ολόκληρη τη χώρα. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί αυτό το κράτος με την τεράστια, αμύθητη περιουσία, τα τελευταία χρόνια δεν έχει κάμει καμμία αποκρατικοποίηση και ιδιωτικοποίηση. Οταν η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεσμεύτηκε στην Τρόϊκα να βρει 15 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις., πράγμα το οποίο ήταν απόλυτα εφικτό, δεν προχώρησε γιά να βρει έστω ένα ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αποτέλεσμα η τραγική έμπνευση του Βενιζέλου τον Σεπτέμβριο του 2011 για να βρει 2 δισ., να επιβάλλει τα χαράτσια με όλες τις συνέπειες, που ακολούθησαν. Γιατί σ' αυτή την διαχρονικά "ψεκασμένη" από τις ιδεοληψίες χώρα δεν εννοούμε να καταλάβουμε κάποια απλά πράγματα. Οταν όλος ο κόσμος σε Δύση και σε σε Ανατολή προβαίνει σε αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, στην Ελλάδα με την τεράστια δημόσια περιουσία δεν προχωρεί τίποτε, γιατί στο καφενείο "Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ" θα αρχίσουν πάλι να φωνάζουν γιά "ξεπούλημα". Λες και θα τα χαρίσουμε, λες και δεν μπορούμε να βάλουμε ελάχιστο τίμημα, λες και δεν μπορούμε να βάλουμε προτεραιότητες, δηλαδή όχι στην εκποίηση στρατηγικών τομέων ή νισιών (όπως μας "προτρέπουν" κάποιοι Ευρωπαίοι (όχι γιατί το εννοούν, αλλά γιατί κατάλαβαν με ποιούς έχουν να κάνουν και μας δουλεύουν ψιλό γαζί) , αλλά της τεράστιας δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
  Τις αμύθητης αξίας Ολυμπιακές εγκαταστάσεις χρόνια τώρα τις έχουμε εγκαταλείψει και ρημάζουν. Το ίδιο με το πιο ωραίο και ακριβό οικόπεδο της Ευρώπης και του κόσμου, το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Τι να πεις, απο που να αρχίσεις και που να τελειώσεις ;
  Ας ελπίσουμε, ότι η μοναδική πλέον ελπίδα αυτού του τόπου, ο σημερινός Πρωθυπουργός, ο άνθρωπος που μπόρεσε να σώσει τη χώρα από την χρεωκοπία και την επιστροφή στην δραχμή (συγνώμη στα "στούκας" ήθελα να πω), θα αναλάβει ο ίδιος στα χέρια του την πιο μεγάλη εθνική υπόθεση, αυτή της Αναπτυξης και φυσικά της πολιτικής μεταρρύθμισης, διαφορετικά χαθήκαμε !

 9. panos2 avatar
  panos2 06/02/2013 12:32:23

  οι φοροι στα ακινητα σε αλλες χωρες σε τι ποσοστα κυμαινονται?
  Στην Ιταλια μ.ο 100ευρω φορο δινουν για τα ακινητα!
  εδω θα παει μ.ο πανω απο 600Ευρω αμα ειναι με κλιμακα το ποσο
  βεβαια πιο σωστο απο το χαρατσι της ΔΕΗ αλλα πρεπει να σταματησουν τα διλληματα η φορος η κοβο μισθους κτλπ
  η κυβερνηση να βρει λυσεις να κινειθει η αγορα και οχι τρομοκρατικα διλληματα
  3χρονια μνημονιο και κανουμε οτι πουν οι ξενοι ας πεφτουν και εξω!εμεις που ζουμε εδω ιδεα???

 10. panos2 avatar
  panos2 06/02/2013 12:33:08

  και θα ηθελα να προσθεσω οτι ο Στουρναρας δεν ειναι το προβλημα αλλα η πολιτικη που ασκειται
  και αλλος να μπει στη θεση του τα ιδια δεν θα κανει?

 11. Panx Romana avatar
  Panx Romana 06/02/2013 13:10:28

  Το αρθρο ειναι μεχρι τη μεση σωστο. Απο εκει και κατω μας τα χαλαει. Η προταση για μεγαλη φορολογια αντι για μεγαλη φορολογια, ειναι μια τρυπα στο νερο. Ειτε εισαι υπερ της μεγαλης φορολογιας παντου, και της αναδιανομης του πλουτου(κλοπη) ειτε εισαι υπερ της οσο το δυνατον χαμηλοτερης φορολογησης για ολους. Η οικονομικη θεωρια και πολυ περισσοτερο η πραγματικοτητα, δειχνουν οτι ο δευτερος τροπος οδηγει στην ευημερια και την αναπτυξη.

 12. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 06/02/2013 13:27:26

  Καλό άρθρο. Έτσι έχουν τα πράγματα όπως τα λέει.

 13. dim avatar
  dim 06/02/2013 15:06:43

  Μια και μόνο ανακοίνωση χρειάζεται, για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους... Το βασικό επιχείρημα (και δικαίως) αυτών που φωνάζουν είναι ότι έτσι στην ουσία μονιμοποιείται το χαράτσι, αφού όπως λέει και ο Στουρνάρας θα εισπράττουμε ό,τι εισπράτταμε, ούτε ευρώ παραπάνω... Αποκρύπτει όμως εντέχνως ότι το χαράτσι έτσι κι αλλιώς κρίθηκε συνταγματικό μόνο και μόνο επειδή ήταν ένα έκτακτο μέτρο... Ας βγούν λοιπον και να ανακοινώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, με όσο πιο δίκαιη κατανομή για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, αλλά να ξεκαθαρίσουν ότι μετά το 2016, όταν θα λήξει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα προβλεπόμενα έσοδα από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα επανέλθουν στα ποσά που εισέπραττε το κράτος προ χαρατσιού (αυτό μπορεί να γίνει πολύ δίκαια και απλά, ανεβάζοντας πχ το αφορολόγητο από το 2016 σε τέτοιο ποσό, ώστε να μειωθούν τα έσοδα και να ανακουφιστούν οι έχοντες μικρές ιδιοκτησίες)....

  • fitsoulas avatar
   fitsoulas @ dim 06/02/2013 19:23:25

   Γιατί λέτε ότι το 2016 λήγει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εφαρμογής; Αν έρθει η Ανάπτυξη από το 2014, θα ξεμπερδεύουμε νωρίτερα!

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ dim 06/02/2013 19:53:22

   Το πρόβλημα με τον ΦΑΠ είναι ότι αυτό που αποκαλούν περιουσιολόγιο απλά δεν υφίσταται. Διότι περιουσιολόγιο μπορεί να υπάρξει μόνον όταν υπάρχει κτηματολόγιο.

   Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι καλύτερη προσέγγιση της ακίνητης περιουσίας από αυτήν του Ε9, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα χρησιμοποιούμενα (ηλεκτροδοτούμενα) ακίνητα.

   Τώρα τι προσπαθούν: Να πάρουν τους ίδιους φόρους από τις δηλώσεις του Ε9, όσους έπαιρναν πριν + το χαράτσι.

   Γι' αυτό και φορολογούν γκαράζ (ανοικτά, χωρίς ηλεκτροδότηση, στις πυλωτές και στις αυλές), πατάρια, υπόγεια και ό,τι πετάει (οικόπεδα). Γι' αυτό και προγραμματίζουν να φορολογήσουν και τα χωράφια, τις αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις, σε λίγο και τη θάλασσα, για να μαζέψουν 136.000 τ.χλμ συν τις καθύψος και προς το υπέδαφος επιφάνειες.

   Επίσης κάνουν κομπίνες καθώς ισοδύναμες, βάσει συμβολαίων, δηλώσεις ακινήτων, σε περιπτώσεις συνιδιοκτησιών, οδηγούν σε διαφορετικό ΦΑΠ (που ο συνολικός για τους συνιδιοκτήτες οδηγεί σε μεγαλύτερη φορολογούμενη αξία από αυτήν που έχει το ακίνητο ως φορολογητέα αξία, δηλαδή το σύστημα φορολογεί περισσότερο 50% ψιλή κυριότητα και 50% επικαρπία, από 50% πλήρη κυριότητα. Γιατί? Γιατί δεν ξέρει - απουσία κτηματολογίου- αλλά και ούτε προσπαθεί να βρεί, έστω κατά προσέγγιση - ανικανότητα, ωχαδερφισμός, και εκ του πονηρού στήσιμο- ποιό είναι το μοναδικό ακίνητο, που δηλώνεται από δύο ή περισσότερους συνιδιοκτήτες, σε διαφορετικές δηλώσεις Ε9).

   Από την άλλη καμμία προσπάθεια δεν έγινε να διασταυρωθούν οι δηλώσεις Ε9 με τα αρχεία των Δήμων, της ΔΕΗ και του Κτηματολογίου, όπου υπάρχει (η διασταύρωση βέβαια έπρεπε να ήταν κτηματολογική κατ' αρχάς βάσει διεύθυνσης ακινήτου, ορόφου και περιγραφής - δύσκολα πράγματα-, γιατί είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ έχει, ή θα έπρεπε να έχει, κυρίως συμβόλαια και ΑΦΜ χρηστών και όχι ιδιοκτητών.

   Άρα τι περιμένετε? Όσοι δεν δηλώνουν στο Ε9 θα γλιτώσουν και το χαράτσι της ΔΕΗ. Οι υπόλοιποι θα δηλώσουν και γκαράζ, αγροτεμάχια, αέρα, υπόγεια και ό,τι πετάει, για να ρεφάρουν αυτούς που δεν δηλώνουν τίποτα και ζορίστηκαν εκτάκτως μόνον από το χαράτσι της ΔΕΗ.

   Αυτά και καλή τύχη σε όλους μας με το νέο ΦΑΠ.

   • dim avatar
    dim @ theo1611 06/02/2013 20:17:20

    Δε με νοιάζει τόσο από που θα τα πάρουν, εξάλλου υπάρχουν ειδικοί επί των θεμάτων και μπορούν να βρουν το πιο δίκαιο σύστημα... Εμένα με ενδιαφέρει σε πολιτικό επίπεδο να ξεκαθαριστεί ότι το χαράτσι δε θα γίνει μόνιμο από τη πίσω πόρτα...

    Όλοι συμφωνούμε να βάλουμε προσωρινά πλάτη, και το χαράτσι κρίθηκε νόμιμο επειδή θα ήταν έκτακτο και προσωρινό... Εγώ θέλω το εξής απλό: Πόσο εισπράτταμε προ 2011 από ακίνητα? Κοντά στο 1 δις. ?.Ε, τόσο να βγει και να πει η κυβέρνηση ότι θα πληρώνουμε και μετά το πέρας του προγράμματος προσαρμογής... Αντε επειδή και καποιοι την σκαπούλαραν κλπ. να πάει στο 1δις και κάτι… Να ξέρουμε ότι θα δεχθούμε να πληρώνουμε τα 2,5 δις για όσο κρατάει το πρόγραμμα, ούτε μέρα παραπάνω... Τόσο απλό είναι... Μια δήλωση τώρα τέτοια, και τελειώνει το θέμα...

    Και για να υπάρχει μια τάξη και μια συνέχεια πια σε αυτό το κράτος, να πουν από τώρα ότι από το 2016 η ελάφρυνση αυτή από το Φόρο Ακινήτων, αφού θα έχουμε πετύχει τη προσαρμογή και θα βγούμε από το πρόγραμμα, θα γίνει μέσα από την αντίστοιχη αύξηση των αφορολογήτων, ώστε το ποσό να ξαναπέσει από τα 2,5 δις στα 1 και κάτι...

    • theo1611 avatar
     theo1611 @ dim 06/02/2013 20:47:56

     Εμένα πάλι δεν με ενδιαφέρει πόσο θέλουν να παίρνουν από τα ακίνητα. 10 δισ, 3 δισ, 0,5 εκ. (όσο έπαιρναν πριν το χαράτσι). Θα το αξιολογήσουν, θα το αξιολογήσουμε και κάπου θα βρεθεί η χρυσή τομή. Σήμερα 10, αύριο 3, μεθαύριο 0 δισ.

     Εμένα με ενδιαφέρει η κατανομή στα πραγματικά υφιστάμενα ακίνητα που θα φορολογηθούν ως ακίνητα για να μαζευτούν τα όποια ποσά και μετά οι ελαφρύνσεις και επιβαρύνσεις με άλλα κριτήρια. Αλλά όχι να φορολογείται το 1/5 των πραγματικών ακινήτων βάσει Ε9 και να καλείται να πληρώσει τις λαμογιές υπολοίπων 4/5 βάσει ΔΕΗ, με φορολογία σε αέρα, στεριά και θάλασσα!!!

 14. Π.Μ.Μ. avatar
  Π.Μ.Μ. 06/02/2013 19:24:51

  Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό και από την επιβολή φόρων στα ακίνητα αλλά και από την επίθεση ορισμένων στο Στουρνάρα.
  Το θέμα, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι από ό,τι φαίνεται στην οικονομική καταστροφή δεν είχαν επενδύσει μόνο οι του Συριζα (και των λοιπών, νεοπαγών, αναρχοδεξιών ή κομμουνιστοδεξιών ομάδων). Και αυτό γιατί κάποιοι βλέπουν ότι η στρατηγική του ώριμου φρούτου (υπενθυμίζω τη μέγιστη στρατηγική απόφανση ότι "το μημόνιο θα ρίξει 1,5 κυβέρνηση ακόμα", μετά τις εκλογές του Ιουνίου...) μάλλον δε θα τους βγει για δεύτερη φορά, γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά και τη δουλειά της κάνει και έχει την επικρότηση του κόσμου. Συνεπώς, φαίνεται ότι αποφάσισαν να φθείρουν την κυβέρνηση... χωρίς να τους ενδιαφέρει αν έτσι βλάπτουν τη χώρα.
  Προσωπική μου άποψη είναι ότι όσοι υιοθέτησαν τις ιδέες του Αντρέα και ανέχτηκαν την ιδεολογική κυριαρχία της αριστεράς πρέπει να τελειώνουν.
  Κακό μπορεί να κανούν, καλό όχι.

 15. dim avatar
  dim 06/02/2013 19:40:35

  Μακάρι, αλλά με την επιμήκυνση που δόθηκε το πρόγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2016.... Εξάλλου αν πετυχαίνουμε από πιο νωρίς, ακόμα και από φέτος πλεονάσματα πάνω από τους στόχους, μπορούμε να δίνουμε το 70% αυτών για αποκατάσταση αδικιών και για φορολογικές ελαφρύνσεις...

 16. leon avatar
  leon 06/02/2013 19:53:21

  Γιαυτο ψηφισαμε Σαμαρα για να κανει αλλα πραματα και οχι να συνεχισει την φοροεπιδρομη αλλωστε τα ελεγε και ο ιδιος στα "Ζαππεια 1,2,3,4,5,6....."

 17. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 06/02/2013 19:54:43

  Φάκτορα,
  Οι αντιδράσεις προς τον Στουρνάρα δεν είναι γιατί έχει πρόθεση να φορολογήσει τα ακίνητα. Άλλωστε, όπως λες και στο άρθρο σου, δεν είναι
  δική του ιδέα ούτε πρωτοβουλία. Ο Στουρνάρας βάλεται για τις αναφορές που
  έκανε για την εποχή Καραμανλή.
  Όσο για τις προτάσεις σου επί της φορολογίας ακινήτων, δεν πιστεύω ότι
  στο ΥΠΟΙΚ παίζουν ολιμερής τάβλι. Αυτές και άλλες τόσες θα έχουν ήδη
  αξιολογηθεί.
  Το ερώτημα είναι, "έχουμε ή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση και
  ιδιαίτερα στον Σαμαρά, ότι τελικά θα αποφασίσει την πλέον δίκαιη και εφαρμόσιμη φορολογία ?". Αν δεν έχουμε, τότε ...

 18. Μήτσος Κ avatar
  Μήτσος Κ 06/02/2013 21:17:04

  Πριν απο περίπου 15 χρόνια η τότε δεξιά κυβέρνηση της βραζιλίας, απαλοτρίωσε όλες τις μεγαλοκαταθέσεις και με αξιολόγηση μοίρασε σε ανέργους νέους τα χρήματα για να δημιουργήσουν επιχειρήσεις. (με τα σημερινά δεδομένα περίπου 50 χιλιάδες) Ξεκίνησαν με τις φτωχότερες περιοχές. Αυτό δεν είναι δυνατό στην ελλάδα επειδή οι πολιτικοί είναι δογματικοί. Πιστεύουν οτι τέτοιες ιδέες είναι απόλυτη ιδιοκτησία των αριστερών/κουμουνιστών.

 19. δημης avatar
  δημης 07/02/2013 01:47:27

  "Ο Στουρνάρας, τα «στουρνάρια» και οι τζάμπα μάγκες"...
  ΜΗΠΩΣ;;;;...
  Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ...ΟΙ...ΚΝΙΤΕΣ ..(ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ ) ΚΑΙ ΟΙ ΤΖΑΜΠΑ ΒΛΑΚΕΣ;;;;

 20. submarine avatar
  submarine 07/02/2013 05:40:25

  ΕΙΠΑΜΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ

 21. wheel45 avatar
  wheel45 10/02/2013 18:06:04

  Γιατί δεν εφαρμόζουν στο φορολογικό το σύστημα των ΗΠΑ (Φορολόγηση στη Διαφορά εσόδων-Εξόδων, Υποχρεωτική χρήση πιστωτικών/χρεωστικών καρτών σε συναλλαγές άνω των 300Ευρώ) άμεσα......
  Τελικά ο Μαυραγάνης σαν Υφυπουργός δεν έφερε κάτι νέο και μπορεί να πάει σπίτι του μαζί με πολλούς άλλους Υφυπουργούς και Βουλευτές που τζάμπα πληρώνουμε. (πχ ο Ρήγας αν δεν μπορεί να ελέγξει τα τεκμήρια στη Λίστα Λαγκάρντ μπορεί να πάει σπίτι του, γιατί διαφορετικά καλύπτει εγκλήματα σε βάρος των φορολογούμενων).

 22. tinton avatar
  tinton 11/02/2013 12:20:17

  μα καλά ο Βενιζέλος δεν είναι στον κυβερνητικό σχηματισμό????

 23. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 11/02/2013 12:59:36

  Άλλο είναι να έχεις 100 ή 300 χιλιάδες ευρώ σε ακίνητα, εντελώς άλλο να έχεις μερικά εκατομμύρια (ή δεκάδες εκατομμύρια) σε ακίνητα.
  Άλλο είναι να έχεις 20 ή 50 χιλιάδες ευρώ σε καταθέσεις, εντελώς άλλο να έχεις μερικά εκατομμύρια (ή δεκάδες εκατομμύρια), και να είσαι και σε "λίστες" εσωτ. ή εξωτ.
  Η πρώτη κατηγορία "ιδιοκτητών" και "καταθετών" δεν πρέπει να συνιστά φορολογικό στόχο. Ούτως ή άλλως ποτέ δεν φοροδιέφυγε ή φοροαπέφυγε - πώς θα μπορούσε;
  Η δεύτερη όμως ΕΙΝΑΙ ο διαφυγών φορολογικός στόχος. Δεκαετιών.
  Τους το λένε όλοι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ακούνε. Αλλά γι αυτή την κουφαμάρα δεν φταίει ο Στουρνάρας, ή κυρίως ο Στουρνάρας. Μην αυταπατώμαστε. Δεν είναι "πελατεία" του Στουρνάρα αυτοί που "προστατεύονται" απο την ανάκτηση των διαφυγόντων.
  Στις τρικομματικές συναντήσεις τι λένε άραγε γι' αυτό το ζήτημα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.