#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/06/2013 11:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σαμαράς θα ζητησει αλλαγή της οικονομικής συνταγής - όχι νέα μέτρα«Εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε ό,τι δεν δουλεύει. Το πρόγραμμα ήδη το αλλάξαμε σε πολλά σημεία» διαμηνύει σε όλους τους τόνους ο Αντώνης Σαμαράς, απορρίπτοντας την κριτική ότι η κυβέρνησή του αποδέχεται μια λανθασμένη συνταγή και δεν αντιδρά.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, καταρτίζει ένα στρατηγικό σχέδιο για να βελτιώσει τις συνθήκες και τους όρους του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, σε συνδυασμό βέβαια με την εφαρμογή στο ακέραιο των υποχρεώσεων της χώρας.

Ο Αντ. Σαμαράς, ετοιμάζεται, στο κατάλληλο χρονικό σημείο, να θέσει πιο επιτακτικά το θέμα της αλλαγής της οικονομικής συνταγής σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Το βασικό του «όπλο» θα είναι η παραδοχή του ΔΝΤ ότι είχε υπολογίσει λάθος στην κατάρτιση του πρώτου μνημονίου (με τον περίφημο λανθασμένο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή) την επίπτωση των μέτρων λιτότητας στην ύφεση.

«Η ζημιά για την οποία προειδοποιούσαμε από τον Ιούλιο του 2010, στο "Ζάππειο Ι", έγινε. Και τώρα διορθώνεται. Αργά, αλλά σταθερά» είναι η βασική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου. Παράλληλα το επικοινωνιακό επιτελείο επιχειρεί να ακυρώσει την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση «κωφεύει» για το λάθος του ΔΝΤ.

«Αξιοποιήσιμη παραδοχή» από το ΔΝΤ, είναι η φράση που κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο διαπιστώνει ότι διαμορφώνεται στο διεθνές περιβάλλον πιο ευνοϊκό κλίμα για περαιτέρω βοήθεια και χρόνο, άρα και ανάσες, στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι έχουν ένα ισχυρό όπλο στα χέρια τους για το επόμενο κρίσιμο διάστημα, ενώ αναφέρουν ότι απαιτούνται ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι χρειάζεται και πλήρης επίγνωση των πολιτικών συνθηκών και των συσχετισμών προτού γίνει η κίνηση του Πρωθυπουργού.

Μάλιστα λένε ότι η διαπραγμάτευση είναι συνεχής και υπενθυμίζουν ότι το 2010 ο κ. Τσίπρας (ο οποίος ζητεί σήμερα αναθεώρηση του προγράμματος) «ήθελε μείωση του χρέους, που επιτεύχθηκε σε μεγαλύτερη κλίμακα, αλλά εμείς εξασφαλίσαμε και μείωση επιτοκίων και βελτίωση των όρων δανεισμού».

Ο Πρωθυπουργός στις πολλές συζητήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με βασικούς παίκτες στη διεθνή σκακιέρα τονίζει ότι η χώρα έχει ανάγκη από χρόνο, ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές παραγωγής και ανάπτυξης.

Αυτή η πίστωση χρόνου κρίνεται ως αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει, όσο μπορεί, κοινωνικό μέρισμα μέσω της ανάπτυξης (επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, αιμοδοσία της πραγματικής οικονομίας με ρευστό).

Ο Αντ. Σαμαράς λέει σε όλους τους τόνους, μετά και την εξέλιξη με την υπόθεση της ΔΕΠΑ και την αποχώρηση των Ρώσων, ότι οι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία περιθώρια για πρόσθετες εισοδηματικές περικοπές και μέτρα που έχουν υφεσιακή επίπτωση ή επιτείνουν την ανεργία».

Αυτή η επισήμανση έχει τη σημασία της για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το πώς θα καλυφθεί η τρύπα των περίπου 900 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τη μη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Μάρκος Αυρήλιος 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Λ. avatar
  Κώστας Λ. 11/06/2013 13:11:34

  Περιμένουμε πολλά από τον Πρωθυπουργό. Όμως οι ελπίδες μας πάνε ανάποδα με τα spreads.

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 11/06/2013 13:14:42

  Όσο λαμβάνονται υπόψιν ΜΟΝΟ το τί ζητούν οι βρυξέλλες και οι ξένοι γεγνικά ΤΙΠΟΤΑ δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο. ΤΑ πράγματα θα χειροτερέυουν.
  Το ζητούμενο είναι η ΕΘΝΙΚΗ πολιτική με βάση τα συμφέροντα της χώρας, εντός του πλαισίου της ΕΕ, και όχι των επιταγών των βρυξελλων και των Γερμανών. Χρειάζονται ρηξικέλευθες αποφάσεις κ. Σαμαρά. ΤΩΡΑ, που ακόμα έιναι νωρίς. Και ελπίζω να μην βιαστούν οι γνωστοί ευρωμαναχαϊστές να μας προσαψουν την ρετσινιά του "αντιευρωπαΪαστή", λές και ο ευρωπαϊσμός ειναι η ανώτερη θρησκεία.
  Εις οιωνός άριστος, το της πάτρης συμφέρον.

 3. daresome avatar
  daresome 11/06/2013 13:21:56

  «Εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε ό,τι δεν δουλεύει. " Να υποθέσω ότι η φοροεπιδρομή "δουλεύει", επομένως δεν συμπεριλαμβάνεται στη διαπραγμάτευση. Βέβαια όταν η συζήτηση φτάνει στα πραγματικά "καυτά" ζητήματα της μείωσης του κράτους, της κινητικότητας των δ.υ. και γενικώτερα της περικοπής δαπανών που θίγουν τα συμφέροντα των ευνοημένων, εκεί ευχαρίστως να διαπραγματευτούμε ...

 4. Ανεμολόγιο avatar
  Ανεμολόγιο 11/06/2013 13:26:41

  «Αξιοποιήσιμη παραδοχή» από το ΔΝΤ.
  Στη βράση κολλάει το σίδερο. Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει ο κάθε Τσίπρας για να εκμεταλλευτεί την περίσταση. Ο Πρωθυπουργός της χώρας να δράσει περισσότερο δυναμικά και απαιτητικά.

 5. panos2 avatar
  panos2 11/06/2013 13:49:12

  εδω για μειωση του φπα στην εστιαση μας ζητανε μετρα 80εκατ..
  υπαρχει κυβερνηση η κανουμε οτι μας πουνε?
  Γιατι δηλαδη να μην παρουν τα χρωστουμενα σε ΔΕΠΑ πχ αλλα να παρουν μετρα 80εκατ?που βεβαια τα 80εκατ, για παραδειγμα θα αφορουν εφαπαξ,μισθους κτλπ

 6. Αιας Τελαμώνιος avatar
  Αιας Τελαμώνιος 11/06/2013 14:26:21

  Μήπως ξέρει κανείς εδω μέσα τι ακριβώς διαπραγματευτηκε, και τι άλλαξε ΑΥΤΗ η κυβέρνηση?Επειδή μάλλον έχω ασθενή μνήμη και δεν θυμάμαι τίποτα.

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ Αιας Τελαμώνιος 11/06/2013 14:35:13

   Ούτε εγώ θυμάμαι τίποτα αγαπητέ Αίαντα, πλήν του ότι όπου νάναι θα βρεί το θάρρος να ζητήσει ολόκληρο 10% μείωση του ΦΠΑ για τους φίλους του εστιάτορες (όχι για μας βέβαια) και ελπίζει να το κερδίσει , έστω και πιλοτικά βέβαια...Για να μην κακομαθαίνουν...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Αρχιμήδης 11/06/2013 17:48:51

    Φίλοι του οι εστιάτορες; Και οι υπάλληλοι; Και οι πελάτες τους; Θα είχε 50% στις εκλογές, όχι 30%...

    • Αρχιμήδης avatar
     Αρχιμήδης @ Γεώργιος Τ. 11/06/2013 19:27:32

     Eννοώ οτι μετά απο τόσο σκληρό αγώνα για χάρη τους θα τους έχει φίλους και επομένως θα πάρη το 50% στις εκλογές. Οσον αφορά τους υπαλλήλους θα επαναπροσληφθούν και οι πελάτες θα βγάλουν τα λεφτά απο τα στρώματα και θα επανέλθουν...
     Το ουσιαστικό όμως ερώτημα είναι αυτο που θέτει ο Kostas παρακάτω, όπως και το πόση διάρκεια θα έχει η πιλοτική δοκιμή που λέει ο Στουρνάρας...

   • Kostas avatar
    Kostas @ Αρχιμήδης 11/06/2013 17:57:01

    Πριν ή αφου τελειώσει η τουριστική περίοδος θα μειώσει το ΦΠΑ ?

  • Σαρακατσανος avatar
   Σαρακατσανος @ Αιας Τελαμώνιος 11/06/2013 14:58:02

   Αυτη την απορια εχω και εγω,παρολο που στηριζω........μεχρι νεοτερας τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ. Πιστευω οτι το προβλημα της χωρας λυνεται σε συντομο χρονικο διαστημα.........αλλα μαλλον δεν θελουν, η μπορει και να μην μπορουν να το λυσουν οι πολιτικοι και οι λογοι ειναι ΓΝΩΣΤΟΙ.............

 7. Νεράκι avatar
  Νεράκι 11/06/2013 15:14:09

  θα μου πεις, βέβαια, "και αυτός που τους διάλεξε, πού να πάει;"
  Έλα μου, ντε. Αδιέξοδο.

 8. takis400 avatar
  takis400 11/06/2013 15:15:03

  δεν εχει καταλαβει τι γινεται,ο εργαζομενος κοσμος ζητα αυξησεις για να μπορει να ζει,ο ανεργος δουλεια με μισθο και οχι χαρτζηλικι,αλλιως καθεται με το επιδομα ανεργιας και δεν πληρωνει παιδικο σταθμο,το ανεκδοτο με το μικρο σπιτι και τον χοτζα,παει περασε,μετα απο 5 χρονια αιματοκυλισματος των χαμηλων εισοδηματων,περιμενει ψηφο απο την γυναικα που δουλευει 4ωρο=5-6 ωρες με αμοιβη 192 στον βεροπουλο?να επαναφερει τους μισθους σε αξιοπρεπη επιπεδα και αμα ειναι μαγκας ως ηγετης του εθνους,να στριψει τα κακ@λ@ απο μερικους επιχειρηματιες,καναλαρχες κ.τ.λ και τωρα πριν τις γερμανικες εκλογες να αρπαξει απο το λαιμο την Μερκελ,γιατι μετα θα γινει το αντιθετο ετσι και εκλεγει

 9. Νεράκι avatar
  Νεράκι 11/06/2013 16:09:47

  Ωχ!!!

  Άρχισαν τα καραμανλικά όργανα;

  • leak avatar
   leak @ Νεράκι 11/06/2013 16:18:23

   Μα, όχι νέα μέτρα είπε λίγο πρίν μονιμοποιήσει την έκτακτη εισφορά ακινήτων. Επίσης αυξήθηκε το έκτακτο τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.
   Το ΦΠΑ εστίασης δεν έπεσε.
   Η φορολογία είναι στο ..θεό.
   Στη βενζίνη από τα 1.70 το 1 ευρώ είναι φορολογία.

   Πως να πάρεις στα σοβαρά τις δηλώσεις του? Ειδικά όταν αποκλείει κάτι? Αφού σε λίγες βδομάδες θα το υιοθετήσει.

   • Απλός πολίτης avatar
    Απλός πολίτης @ leak 12/06/2013 04:28:48

    Συμφωνώ απόλυτα! Τι περιμένουμε ακόμα δεν καταλαβαίνω!!

 10. Αν... avatar
  Αν... 11/06/2013 16:25:49

  '' Εσύ Αντώνη δεν το έπραξες γιατί δεν ήθελες να απολύσεις ΔΥ''
  Το ΕΣΥ Αντώνη, θα λεγόταν ΑΝ υπήρχε αυτοδυναμία. Eν προκειμένω, αν υποθέσουμε οτι μπορεί και να ...ήθελε, δεν υπήρχε περίπτωση να το επιτρέψουν οι 2 φιλολαϊκοί ηγέτες ! Οι πελάτες είναι πάντοτε πελάτες!!
  Πρέπει να γράφετε λοιπόν για να είστε δίκαιος και να μην παρουσιάζεστε εμπαθής, ''ΕΣΕΙΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κλ.π.,κλ.π. ''.

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ Αν... 11/06/2013 19:36:30

   Μα και ΑΥΤΟΙ το succes story δεν μας το παρουσίαζαν ως έργο του Αντώνη, αλλά πάντα πρόσεχαν και έλεγαν έργο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΝΔ. Ποτέ δεν απέδωσαν τα καλά στον Αντώνη και τα κακά στη συγκυβέρνηση. (Λέμε τώρα...)

 11. Αν... avatar
  Αν... 11/06/2013 16:47:45

  Θα επαναλάβω ακόμη μιά φορά με λύπη, το πάνσοφο :
  ''Το κατά λάθος λάθος, μπορεί να σε οδηγήσει και σε άλλα επόμενα, όμως ποτέ δε σε γυρίζει πίσω στο σωστό...'' Ο.Ε
  Τώρα, μόνο με απρόσμενες επαναστατικές κινήσεις και τολμηρές επιλογές μπορεί ν΄αλλάξει κάτι. Έτσι στωϊκά πορευόμενοι ησύχως, συγκαταβατικά, φιλήσυχα, προσπαθώντας να πείσουμε πως όλα είναι υπό έλεγχο και κάθε μέρα πλησιάζουμε στο ...ευκταίο, απλά χάνουμε χρόνο ....
  Κάποιοι γελάνε και ωφελούνται φυσικά, καθώς εμείς χάνουμε.
  ''Οι τρεις πρώτες αρετές των πολιτικών είναι τόλμη, τόλμη, τόλμη'' Δαντόν Ζ.

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ Αν... 11/06/2013 19:39:52

   Μάλλιασε το πληκτρολόγιό σου καημένη Αν...Με λύπη όπως λες...Απλά χάνουμε χρόνο.

 12. Geros avatar
  Geros 11/06/2013 17:15:05

  Μάλλον έχεις πολύ ασθενή μνήμη , εγώ θυμάμαι ότι αυτή , η προηγούμενη και η προπροηγούμενη κυβέρνηση ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ. Όταν λέμε ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ , εννοούμε ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.
  Μέτρα που έπρεπε να παρθούν το 2010 τα διαπραγματευόμασταν και τα ξαναδιαπραγματευόμασταν και το 2010 και το 2011 και το 2012 .....
  Τρία χρόνια διαπραγματευόμαστε , ζητάμε παρατάσεις χρόνου , λέμε ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι καλά , λέμε ότι τα άλλα μέτρα ξεπερνούν τις αντοχές τις κοινωνίας και ότι τα παραλλα μέτρα είναι έξω από την ιδεολογία μας. Βάζουμε κόκκινες , κίτρινες και μπλε γραμμές και ψάχνουμε ισοδύναμα μέτρα (μα ΕΝΑ ισοδύναμο να μην σκεφτεί ένας χριστιανός τρία χρόνια τώρα? Αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν ισοδύναμα της πραγματικότητας , η πραγματικότητα είναι μια.)

  Από την άλλη τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας όπως εσύ πιστεύει ότι δεν διαπραγματευτήκαμε τίποτα! Πως είναι δυνατόν? Είναι , απλά όταν λες "δεν διαπραγματευτήκαμε" δεν εννοείς ότι δεν διαπραγματευτήκαμε αλλά ότι όλη αυτή η διαπραγμάτευση δεν κατέληξε σε ένα ικανοποιητικό για εσένα αποτέλεσμα. Σε αυτή την βάση έχεις δίκιο , όχι μόνο δεν είχε όλη αυτή η διαπραγμάτευση αποτέλεσμα αλλά είχε και αρνητικό αποτέλεσμα!
  Γιατί?

  Θα προσπαθήσω να στο εξηγήσω με μια ιστορία.

  Έναν Ρωμαίο αυτοκράτορα τον επισκέφθηκε μια Σίβυλλα (οι Σίβυλλες ήταν μάντισες της αρχαιότητας) με ένα βιβλίο γεμάτο προφητείες και του πρότεινε ένα εξωφρενικό ποσό για να του το πουλήσει. Ο αυτοκράτορας διαπραγματευόμενος της πρότεινε να το αγοράσει για τα μισά λεφτά , η Σίβυλλα έσκισε ένα μέρος από τις σελίδες του βιβλίου τις πέταξε στο αναμμένο τζάκι και του είπε ότι το βιβλίο με τις λιγότερες σελίδες εξακολουθεί να κοστίζει όσο το πλήρες βιβλίο.
  Έτσι συνέχισαν , ο αυτοκράτορας πρότεινε μικρότερες τιμές και η Σίβυλλα πέταγε κομμάτια από το βιβλίο στην φωτιά επιμένοντας στην αρχική τιμή. Στο τέλος ο Αυτοκράτορας πλήρωσε αυτά που του ζήταγε η Σίβυλλα αλλά αγόρασε μόνο το ένα τρίτο του αρχικού βιβλίου.

  Μια διαπραγμάτευση έχει έναν ισχυρό και έναν αδύναμο.
  Όταν κάποιος είναι ο ισχυρός στην διαπραγμάτευση ο μόνος τρόπος για να αποδείξει την ισχύ του είναι η κάθε καινούργια αντιπρόταση που κάνει στον αδύναμο να είναι χειρότερη από την προηγούμενη.
  Στην περίπτωση μας εμείς ήμασταν οι αδύναμοι , όχι γιατί δεν είχαμε λεφτά αλλά γιατί δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τους εαυτούς μας να ζούμε διαφορετικά από ότι ζούσαμε. Για αυτό και απέτυχαν τόσοι πολλοί στην διαπραγμάτευση και πίστεψε με θα αποτύγχαναν και οι υπόλοιποι αν βρίσκονταν στην θέση τους.
  Θέλαμε να συνεχίσουμε να ζούμε στο ίδιο πλήρως αντιπαραγωγικό μοντέλο που ζούσαμε (αυτό μας έβαλε στην θέση του αυτοκράτορα) και οι Ευρωπαίοι είχαν τα λεφτά που θα μας έδιναν την "δόση" , την ψευδαίσθηση ότι το αντιπαραγωγικό μοντέλο δεν είναι ένας αδιέξοδος παραλογισμός (αυτό τους έβαλε στις θέση της Σίβυλλας).

  Συμπερασματικά , αν ήθελες να κάνει κάποιος επιτυχημένη διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα έπρεπε να είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι το μοντέλο που ακολούθησε η Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια ήταν λάθος. Άρα οι μόνοι που θα πετύχαιναν σε αυτή την διαπραγμάτευση θα ήταν .... (κρατήσου) ... η Παπαρήγα και ο Μάνος.
  Θα καταλήγαμε σε εντελώς διαφορετικούς προορισμούς αλλά η διαπραγμάτευση θα είχε επιτυχία , θα καταφέρναμε δηλαδή να κάνουμε άλλα από αυτά που μας επιβάλουν.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Geros 11/06/2013 17:50:04

   Επιτυχία στη διαπραγμάτευση, καταστροφή μετά από 2-3 χρόνια. Και χειρότερη της σημερινής. Χαλαρά!

 13. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 11/06/2013 17:48:05

  Έλα Αλέξη! Τα γκάλοπ τα είδες; Ούτε οι δικοί σου δε σε πιστεύουν. Άσε το Σαμαρά και κοίτα να πείσεις το κοινό σου πρώτα. Τρέχεις μόνος σου και βγαίνεις δεύτερος και πολύ πίσω από τον υποτιθέμενο κακό Σαμαρά που παίρνει μέτρα και πεθαίνει το λαό στη λιτότητα. Τέτοια ήττα δεν ξανάγινε. Ούτε ο Μητσοτάκης...

 14. δημης avatar
  δημης 12/06/2013 01:21:22

  "Μοναχή τον δρόμο επήρες
  και ξανάρθες μοναχή
  δεν ειν εύκολες οι θύρες
  άν η χρεία τες κουρταλεί..."

 15. victoria (true) avatar
  victoria (true) 12/06/2013 23:19:53

  Αμήν και μακάρι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.