#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/03/2010 00:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σαμαράς, η Νέα Μεταπολίτευση και ο «αποΠΑΣΟΚισμός» της κοινωνίας και της ΝΔ

 

Συνεχίζοντας τον διάλογο που έγινε σε δυο σημαντικές παρεμβάσεις

1. του Χρύσανθου Λαζαρίδη στο  Το σύστημα ΠΑΣΟΚ καταρρέει και

2. του Κώστα Ροδινού στο Οι γαλάζιες αυταπάτες για το ΠΑΣΟΚ

Θεωρούμε απαραίτητο να παρουσιάσουμε τις εξής σκέψεις:

Αντίπαλος του Σαμαρά δεν είναι ο Γιώργος, είναι ο «εκπασοκισμός» της κοινωνίας

Όποιος ασχολείται με την Πολιτική στην Ελλάδα οφείλει να έχει πάρει το υπέρτατο μάθημα στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989. Εκεί, ένας γονατισμένος Ανδρέας πήρε παρ’ όλα αυτά 40,7%.

Πως εξηγείται ; Εξηγείται απλά: το 1981 στην Ελλάδα έγινε κοινωνική επανάσταση και ανατροπή και αν δεν τον καταλάβουμε, δεν θα καταλάβουμε ποτέ τι σημαίνει ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στην εξουσία το 1981 υποσχόμενο ότι θα καταργήσει το «κράτος της δεξιάς». Και το έκανε. Διέλυσε το προηγούμενο ρεβανσιστικό και πελατειακό κράτος της δεξιάς και στη θέση του οικοδόμησε ένα βαθιά διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, τα κύρια χαρακτηριστικά του οποίου ήταν η εξάρτηση από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και η ιδεολογική και πολιτική νομιμοποίηση του αμοραλισμού και του αριβισμού. Αυτός ο μετασχηματισμός αποκαλείται έκτοτε «σύστημα ΠΑΣΟΚ».

Το ΠΑΣΟΚ κι ο Ανδρέας, έδωσαν «φωνή» και υπόσταση όχι μόνο στα αποξενωμένα από το μέχρι τότε «μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς» κοινωνικά στρώματα, αλλά και στους σαλταδόρους και τυχοδιώκτες της πολιτικής. Αυτοί και οι γόνοι τους δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ το ΠΑΣΟΚ

«Καθεστωτική επιβολή»

Το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε έναν ελληνικό, μονοκομματικό, «μπολσεβικισμό». Δεν έκανε ανοιχτές εκτελέσεις. «Εκτέλεσε» ηθικά τους πολιτικούς αντιπάλους «περνώντας» στην κοινωνία το χαρακτηρισμό του δεξιού σαν «φασίστα».  Εκτέλεσε μέσω της «ακροαριστερής» τρομοκρατίας, με άλλοθι πάλι την απόδοση «δικαιοσύνης», τους βασικούς πολιτικούς της αντιπάλους και δημιούργησε «μονοκομματικό» Τύπο, στήριγμα του Καθεστώτος.

Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε και είναι η «Αριστερά Εξουσίας». Όχι τυχαία εκεί βρίσκουν καταφύγιο όλα τα σκύβαλα των ΜΚΟ, των «μειονοτικών δικαιωμάτων» και των απατεωνίστικων ιδεολογημάτων.

«Μεταεθνική» πολιτική ηγεμονία στην κοινωνία.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μεγαλύτερη από τη ΝΔ αρμονία με τα «ρεύματα των καιρών». Από το 75 οι νεοφιλελεύθεροι πολιορκούν ιδεολογικά τις οικονομικές δομές των εθνικών κρατών. «Άνοιγμα συνόρων», η υπεράσπιση της ταυτότητας δαιμονοποιείται σαν «εθνικισμός», η κυριαρχία των πολυεθνικών παίρνει το όχημα του αριστερού «διεθνισμού».

Το ΠΑΣΟΚ, τακτικά, σε αντιστροφή του μετεμφυλιακού κλίματος, αποκλείοντας κάθε αντίπαλο, «μαραζώνει» οικονομικοκοινωνικά το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο. Συνεπώς και την εκλογική του βάση.

Αλλά η πολιτική ηγεμονία επέφερε και το χειρότερο κοινωνικό αποτέλεσμα : «Εκπασόκισε» όλα τα δυναμικά στρώματα. Και η ΝΔ, όταν επανήλθε στην εξουσία, επανήλθε σαν πασοκικό κακέκτυπο.

Δείτε το βιογραφικό του Χατζημιμίκου, πως τον λένε, υποψήφιου για την ΟΝΝΕΔ. Ο άνθρωπος είναι κινούμενη ΜΚΟ.

Το ΠΑΣΟΚ, αφού αποσάρθρωσε την ελληνική κοινωνία, την αποδομεί, δημιουργεί με το λαθρομεταναστευτικό καινούρια. Βρίσκεται ήδη στις μεταεθνικές κοινωνίες τις οποίες και δημιουργεί με ταχύτατο ρυθμό και ατζέντα. Δημιουργεί ελεγχόμενο χάος, στο οποίο φιλοδοξεί να βασιλεύει.

Η ΝΔ, αν δεν εγκαινιάσει ριζοσπαστική για τα δεδομένα της πολιτική δράση, θα βρίσκεται σε λίγα χρόνια να μιλάει εν ονόματι μιας κοινωνίας που ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Η παρούσα, 60%-40%, εκλογική/ιδεολογική αναλογία Κεντροαριστεράς-Κεντροδεξιάς, θα γίνει 75%-25%, αποκλείοντας στο διηνεκές την κατάληψη της εξουσίας από τις πολιτικές δυνάμεις που ενστερνίζονται τις αξίες του έθνους, της πατρίδας, των δεσμών αίματος, της πολιτισμικής συνέχειας, της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας.

Και τότε θα πρέπει να επαναληφθεί η Ιστορία, να γίνει ένα νέο 1204, να δημιουργηθούν περιφερειακές δεσποτάτα που για να διώξουν τους «Λατίνους» θα τονώσουν την ελληνική ταυτότητα, να δημιουργηθεί μια νέα νεοελληνική ταυτότητα, να επαναστατήσει εναντίον των πακιστανοσομαλών οι οποίοι θα βρίσκονται στην εξουσία υπό τον πράσινο ήλιο, και να ξαναφέρει με ένα νέο 1821 το γένος των Ελλήνων κυρίαρχο σε μια νέα Νέα Ελλάδα, με ημιμελαψούς όμως κατοίκους, όπως ονειρεύεται η Αφρα Αλ Σαλεχ.

Ο αποΠΑΣΟΚισμός της ΝΔ

Το έγκλημα της ΝΔ ως κυβέρνησης δεν ήταν ότι μόνο ότι «δεν πήρε μέτρα», ή ότι «ήταν αναποφάσιστη» κλπ, κλπ. Ήταν ο πλήρης «εκπασοκισμός» της.  Ήταν η απόπειρά της  να κυβερνήσει ως ΠΑΣΟΚ, με τις ίδια τακτικές και μεθόδους και με τα ίδια σκάνδαλα και διαφθορά εν τέλει, όπως  επιβεβαιώνει η περίπτωση Ρουσόπουλου και των άλλων. Αλλά τι άλλο μπορούσε να περιμένει κανείς από έναν πρωθυπουργό που δήλωνε θαυμαστής του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ο Κώστας Καραμανλής;

Αυτό λοιπόν το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που αποκαλείται «σύστημα ΠΑΣΟΚ» παραμένει και σήμερα ο μεγάλος εχθρός του Αντώνη Σαμαρά και της σημερινής Νέας Δημοκρατίας. Αυτόν πρέπει  να πολεμήσει και στη θέση του να ξεκινήσει την οικοδόμηση ενός νέου κράτους έντιμου και αδιάφθορου. Αυτό θα είναι η Νέα Μεταπολίτευση.

Αλλά για να το κάνει αυτό ο Σαμαράς πρέπει πρώτα να αποπασοκοποιήσει τη Νέα Δημοκρατία.

Προφήτης με ολίγον Factorx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 09/03/2010 00:45:07

  Ο θαυμαστής του Ανδρέα δεν μπόρεσε να εμπεδώσει τον αμοραλισμό του.
  Όφειλε να κάνει Εκλογές τον Οκτώβριο του 2007, με το ΠΑΣΟΚ σπαρασσόμενο.

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 09/03/2010 00:48:09

  Διευκρινίζω ότι αυτό που ο Φάκτορας διατυπώνει "αποΠΑΣΟΚισμός" είναι κατά τη γνώμη μου κοινωνική διεργασία και όχι κομματική διαδικασία.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Προφήτης 09/03/2010 00:51:18

   Που θα πάρει πολύ καιρό θέλεις να πεις.
   Η κοινωνία κινείται πιο γρήγορα.
   Τώρα που ετοιμάζεται ο ΠΑΣΟΚισμός να καταλύσει κάθε έννοια δημοκρατίας, ο Σαμαράς θα περιμένει την κοινωνική διαδικασία?

  • Factorx avatar
   Factorx @ Προφήτης 09/03/2010 01:00:57

   Κατα τη γνώμη μου ειναι και κομματική διεργασία. Τα ξεχάσαμε τα "ολοι ίδιοι είναι"; Την ανυπαρξια ουσιαστικών ιδερολογικοπολιτικών διαφορων μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων - δεινοσαύρων; Τα κόμματα συλλέκτες πελατών που τελικά έφτασαν να ανταγωνίζονται για το 3-5% των αναποφάσιστων και να δώσουν έστι ρόλο στους "επικοινωμνιολόγους" και τους image makeres σε βάρος του πολιτικού λόγου; Τι άλλο απο μια συνεχή προσπάθεια μίμησης του ΠΑΣΟΚ ήταν η ΝΔ όλα αυτα τα χρόνια; Μόνο που ο αντιγραφέρας δεν γίνεται ποτέ καλύτερος

  • popolaros avatar
   popolaros @ Προφήτης 09/03/2010 07:20:43

   Να συμπληρώσω, ότι ο ΓΑΠ προσπαθεί ένα βιαίο και άκομψο 'αποΠΑΣΟΚισμό'.
   Το λεγόμενο 'σύστημα ΠΑΣΟΚ', προστάτευσε όλα αυτά τα χρόνια τον ΓΑΠ, ως πρίγκηπα-διάδοχο, γνωρίζοντας ότι είναι ανεπαρκής.
   Το έκανε γιατί πίστευε ότι θα συγκυβερνούσε, στις ημέρες εξουσίας.
   Ο ΓΑΠ όμως έχει άλλα πλάνα.

   Το 'σύστημα' ήταν μέσα στα πράγματα, ακόμα και με 'δεξιές'
   κυβερνήσεις.
   Ποτέ δεν κινδύνεψε τόσο, όσο τώρα με τον γιο του ιδρυτή.
   Τι θα υποδείξει το αίσθημα αυτοσυντήρησης, στο σύστημα ΠΑΣΟΚ ;
   Θα στηρίξει τον ΓΑΠ ή θα τον σαμποτάρει, προστατεύοντας την συνέχεια του.

   Η έκβσαη αυτού του υπόγειου πολέμου θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Προφήτης 09/03/2010 11:48:18

   κι εγώ πιστεύω πως είναι και κομματική διεργασία. Στην ουσία η ΝΔ δεν έχει σοβαρή κομματική δομή, και αν δεν αποκτήσει σύντομα δημοκρατική κομματική λειτουργία με σοβαρές διεργασίες στη βάση, στην περίπτωση που στο ΠΑΣΟΚ οργανωμένοι αποχωρήσουν διαφωνώντας, η ΝΔ είναι ανίκανη να τους απορροφήσει, γιατί δεν θα βρουν εκεί τις διαδικασίες που έχουν συνηθίσει να τους εκφράζουν.

 3. σερτης avatar
  σερτης 09/03/2010 00:59:52

  αντώνη σαμαρά έχεις όρεξη, ιδανικά και κα΄θαρά χέρια
  το θέμα είναι ότι ο δρόμος είναι μεγάλος.....εγώ αυό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα σε ψηφίσω και ειδικά όποτε κάποιος εκπρόσωπος του παλαιοκομματισμού, της λαμογιάς μέσα στη νδ προσπαθήσει να σε αμφισβητήσει......όσο και να χρειαστεί θα είμαι δίπλα σου.....εσύ απλά επέμενε.....

 4. Factorx avatar
  Factorx 09/03/2010 01:02:47

  εντάξει, έβαλα και το "της κοινωνίας" στον τίτλο για να μην μπερδευομαστε

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Factorx 09/03/2010 11:51:40

   μα κυρίως αυτό είναι το ζητούμενο, αν αυτό μπορούσε να προηγηθεί το άλλο θα ακολουθούσε αυτομάτως

 5. effie B. avatar
  effie B. 09/03/2010 01:33:47

  Το 1981 πολυ σωστα στην Ελλάδα γινεται μια "κοινωνική επανάσταση" που φερνει στο προσκηνιο ανθρωπους παραγκωνισμενους και διωγμενους, διαλυοντας το "ρεβανσιστικό και πελατειακό κράτος της δεξιάς". Οικοδομει ένα "βαθιά διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα", βασισμενο σε σαλτιμπαγκους της πολιτικης που αναπαραγονταν και σε οριακες για το κομμα στιγμες, μεταλλασονταν, ετσι ωστε να διατηρησουν την επιβιωση αυτου που αποκαλειται "συστημα Πασοκ". Αυτα για τους ιδιους.
  Στην αντιπαλη πλευρα, στην ΝΔ, κατορθωσαν συνεπικουρουμενοι και απο την Αριστερα, κυριολεκτικα να μπολιασουν ενοχικα συνδρομα με αποτελεσμα η ΝΔ να αποιδεολογικοποιηθει, και συνειδητα πλεον να αρχισει να προσπαθει να "μοιασει το τερας". Ετσι, χωρις ιδεολογικη ταυτοτητα και με ηθελημενο εκπασοκισμο ηταν πολυ ευκολο να υποστει τεραστια εκλογικη ηττα το 2009. Ακομη και στον εκπασοκισμο της η ΝΔ ηταν κακεκτυπη. Ο κοσμος διαλεξε ξανα "the real thing" γιατι βαθεια μεσα του ηταν εθισμενος σε ενα συστημα αγυρτιας, κλεψιας, αναληθειας, ευπεπτων ακουσματων (υπαρχουν λεφτα!!!).
  Η ΝΔ απεμεινε να αναρωτιεται γιατι, προκρινοντας αρχικα ως αρχηγο ενα επισης πασοκικο κακεκτυπο. Φαινεται ομως οτι τελικα τα κομματα εξουσιας καλως η κακως εχουν δυνατη την αισθηση αυτοσυντηρησης, και η βαση της ΝΔ εκλεγει με κινηματικες διαδικασιες εναν αλλο για αρχηγο που τολμα να θεσει την ιδεολογικη πλατφορμα της ΝΔ προφερωντας ορους οπως πατριδα, αξιες, κοινωνικη δικαιοσυνη. Το θεμα ειναι αν αυτη η ιδεολογικη πλατφορμα βασισμενη σε ενα αξιακο συστημα μπορεσει να περασει στον ευρυτερο κοσμο και να αποτελεσει μαζικο αιτημα για καταλυση του "συστηματος Πασοκ". Οι καιροι το ευνοουν. Μεχρι στιγμης παραμενει μονο ευχη.
  Απαραιτητη προυποθεση: οι εκφορεις λογου και ιδεολογιας της ΝΔ να μην εχουν αποτελεσει μερος του "πασοκοποιημενου" παρελθοντος της.
  Μενει να δειξει ποσο ο νεος αρχηγος θα μπορεσει να απαλλαξει ΓΡΗΓΟΡΑ το κομμα του απο τους "σαλταδόρους και τυχοδιώκτες" ενος παρελθοντος που θα ηθελε επειγοντως να ξεχασει!!!

 6. Orestios avatar
  Orestios 09/03/2010 01:44:52

  German Regulator BaFin Sees "No Signs Of Massive CDS Speculation Against Greece"

  • ΜιχΜιχ avatar
   ΜιχΜιχ @ Orestios 09/03/2010 03:52:29

   Και πολύ σωστά του απαντάει κάποιος:

   http://www.zerohedge.com/article/and-now-facts-german-regulator-bafin-sees-no-signs-massive-cds-speculation-against-greece#comment-258081

   Again you are not comparing like with like

   CDSs are betting slips and are not money - government debt is the closest thing to money in this admittedly flawed system.

   Also it was reported in Saturdays FT that hedge funds were banned from buying the last Greek bond issue so they had no incentive to bet against the currency so that they can increase the yield of the bonds.

 7. blue nile avatar
  blue nile 09/03/2010 01:57:24

  Νομίζω ότι είναι πλέον αργά φάκτορα.
  Ο Σαμαράς άργησε να εμφανιστεί. Δεν αμφισβητώ το καλό των προθέσεων του αλλά δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για όποια αλλαγή.
  Το σύστημα ΠΑΣΟΚ έχει γιγαντωθεί, υποστηρίζεται μανιασμένα από τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ στο εσωτερικό και από τη συμμαχική νέα τάξη στο εξωτερικό. Πρόσθεσε όλους τους κρατικοδίαιτους, τα κομματικά αλλοτριομορφοδίαιτα, τους διαχρονικά ή συγκυριακά ευνοημένους τους τους τους...
  Το σημαντικότερο όμως που λείπει είναι η κρίση που θα μπορέσει να κατανοήσει το σύστημα ΠΑΣΟΚ με τα ολέθρια συμπτώματα και αποτελέσματα οπότε να το εξοστρακίσει άπαξ και διά παντός.
  Άρχισε ο καιρός που φαίνεται το τραγικό κατάντημα της παιδείας την τελευταία εικοσαετία. Παιδεία που εδώ και ένα τέταρο του αιώνα κλείνει τις πόρτες στην τάξη μόλις εισέρχεται ο εκπαιδευτικός και κανείς μετά δεν μπορεί να ξέρει τι συμβαίνει σε εκείνο το χώρο. Παιδεία που συντηρεί την λογική της ήσσονος προσπάθειας, όλοι να περάσουν την τάξη, όλοι να μπουν στις τριτοβάθμιες σχολές, όλοι να αποφοιτήσουν από αυτές. Παιδεία που πριμοδοτεί μαθητές-ιδεολογικά παγόβουνα, παπαγαλία και άγιος ο θεός. Όταν δε στις εισαγωγικές μπει κάνα θέμα που απαιτεί δύο δράμια σκέψη τότε ξεσηκώνονται οι αγανακτισμένοι γονείς με σύμμαχο τη γνωστή δημοσιογραφική σπείρα: σφάξατε τα παιδιά μας και άλλα παρόμοια ακούγονται.
  Το κακό έχει ήδη γίνει, η κριτική σκέψη μειοψηφεί, πόσοι μπορούν από μας άραγε να αντικρούσουν με λογική τα επιχειρήματα που πλασάρονται κατά το δοκούν.

 8. άστεγος avatar
  άστεγος 09/03/2010 06:34:48

  Το όχημα που χρησιμοποιήθηκε από το "Σύστημα πασόκ" για τον εκπασοκισμό της κοινωνίας ήταν η "πολιτική δωροδοκία" (σου δίνω θέση-μου δίνεις ψήφο) μεγάλων κομματιών του πληθυσμού από τις κυβερνήσεις.
  Η δωροδοκία είχε διάφορες μορφές από απλή ένταξη στους συμβασιούχους, μέχρι πλήρη νομιμοποίηση σε τεμπελιάζοντα δημόσιο υπάλληλο, μέχρι σύνταξη στα 43 έως και δυνατότητα αποκόμισης παράνομου προσωπικού οφέλους για πολλούς συμπολίτες μας.
  Η δωροδοκία όμως έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα.
  Δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα γιατί κοστίζει τόσο πολύ που δεν το αντέχει συστημικά η κοινωνία.
  Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα.
  Τα ταμεία του κράτους είναι άδεια, οι περισσότερες κρατικές επιχειρήσεις έχουν πουληθεί, άλλα δανεικά δεν μπορούμε να πάρουμε άρα πρέπει να σταματήσει η "πολιτική δωροδοκία".
  Το "Σύστημα πασόκ" καταρρέει γιατί δεν έχει πιά την οικονομική δυατότητα να συνεχίσει, κάτι σαν τη Σοβιετική Ένωση το 1989.
  Ήλθες το τέλος του και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι καλό για τη χώρα.
  Στο μεταβατικό στάδιο πολλοί βολεμένοι θα στενοχωρηθούν αλλά η χώρα πρέπει να κοιτάξει μπροστά.

 9. klausewitz avatar
  klausewitz 09/03/2010 07:04:18

  Είναι,πράγματι,δύσκολο να δεί κάποιος καθαρά!
  Το ΠΑΣΟΚ άρχισε να εκπασοκίζεται επί Σημίτη και η ληξιαρχική
  πράξη θανάτου υπογράφεται,τώρα, επι ΓΑΠ.
  ΤΑ ΣΥΜΠΤΏΜΑΤΑ "γυφτιάς" αρχίζουν απο τότε που οι Πελοποννήσιοι
  κοτζαμπάσηδες-ως μακρά χείρ της Αγγλοκρατίας-δολοφονούν τον
  Καποδίστρια και συνεχίζονται έκτοτε....Το κυρίαρχο χρώμα αυτής
  της "γυφτιάς"-180 χρόνων-μόνο πράσινο δεν είναι...
  Ο πασοκικός εκφυλισμός είναι παροδικό φαινόμενο μιάς κίνησης
  που κάτι σοβαρό πήγε να υποσχεθεί αλλά δεν άντεξε...οι συγκυρίες
  της ήττας ήσαν καθοριστικές.
  Κάποιοι, μοιάζουν να αγνοούν την παράδοση,την ηθική και την
  ...αισθητική(τι να πείς επ'αυτού) της ελληνικής δεξιάς. Τα
  κοινωνικά στρώματα που την στήριξαν μόνο "αστική τάξη" δεν
  συνιστούσαν. Τώρα, ανακαλύπτουμε τους ..."γύφτους"!
  Ειδικά για τον Ανδρέα Παπανδρέου: τί μήνις! Δικαιολογημένη,
  ξεπερνούσε τα κοινά μέτρα,αυτός οσυνδυασμός 'Αρχοντα και
  ριζοσπάστη...εξ'ού και το μένος...δεν τον θέλουν ούτε οι
  "πασόκοι" .. πόσο μάλλον δεξιοί,αριστεροί,δήθεν αστοί και βάλε..
  Η "ατζέντα" του παραήταν εξω απ' τα κοινώς ζητούμενα...!

  • αχαβαχ avatar
   αχαβαχ @ klausewitz 09/03/2010 08:44:55

   Κι όμως, δεν ήταν μόνο ο Καραμανλής Β' που θαύμαζε τον Ανδρέα, αλλά και ο νύν αρχηγός. Η ίδια η Πολιτική Άνοιξη ήταν ένα αποτυχημένο εγχείρημα επανάληψης του φαινομένου ΠΑΣΟΚ. Ακόμη μέχρι σήμερα, οι σαμαρικοί υπερτονίζουν τις "κινηματικές" διαδικασίες της εκλογής Σαμαρά, σε πλήρη μίμηση της ατάκας του ακατονόμαστου "αυτό δεν είναι κόμμα, είναι κίνημα" και της σχετικής μυθολογίας.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ klausewitz 09/03/2010 09:12:50

   Αχαβάχ, δεν πρέπει να αγνοηθεί η σημασία των κινηματικών διαδικασιών. Δεν είναι πασοκικό προνόμιο, είναι μια "ουδέτερη" μορφή μηχανισμού, δηλαδή μπορεί να λειτουργήσει τόσο υπέρ του κακού, όσο και υπέρ του καλού. Κίνημα αληθινής εθνικής ανεξαρτησίας και αληθινής πολιτικής ελευθερίας υπήρχε γνήσιο μετά το 1974, αλλά ο Ανδρέας το καπηλεύτηκε και τελικά το ΠΑΣΟΚ έφερε τη χειρότερη μορφή εθνικής υποτέλειας και πολιτικής ανελευθερίας που γνώρισε ο τόπος. Τη μεν εθνική υποτέλεια τη ζούμε, τη δε πολιτική ανελευθερία τη βιώνουμε ως δικτατορία της πολιτικής ορθότητας. Σωστή είναι η σύγκριση των κινηματικών διαδικασιών υπέρ Σαμαρά με αυτές υπέρ Ανδρέα, μόνο από την ανάποδη: Ότι δηλαδή ο Σαμαράς μπορεί να φέρει πραγματικά, αυτά που επαγγέλθηκε ο Ανδρέας ως απάτη. Ο λαός τα ίδια εξακολουθεί να θέλει, αλλά τότε την πάτησε. Στο χέρι μας είναι το σήμερα και το αύριο να γίνει διαφορετικό.

  • αχαβαχ avatar
   αχαβαχ @ klausewitz 09/03/2010 09:45:00

   Δεν αναφέρομαι στο ποιον και το διακύβευμα μιας κινηματικής διαδικασίας, αλλά στην θετική επίκλησή της ως τέτοιας, πράγμα άγνωστο για την παλιά δεξιά. Και δεν είναι μόνο αυτό: η εξαιρετική ανάλυση Λαζαρίδη για τους πυλώνες που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, μόλις καταφέρνει να κρύψει έναν κάποιον θαυμασμό για την πληρότητα και την αλληλοσυμπληρωματικότητά τους.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ klausewitz 09/03/2010 10:50:56

   Μα φυσικά είναι άγνωστο για την παλιά δεξιά. Η παλιά δεξιά ήταν ο καθεστωτισμός, το παλάτι, ο στρατός. Ο λαός της δεξιάς ακολουθούσε από νομιμοφροσύνη. Σήμερα χρειάζεται αντιθέτως επαναστατικότητα ακριβώς από την πλευρά της δεξιάς, ακριβώς για να αποπασοκιστεί η κοινωνία, μια που το ΠΑΣΟΚ είναι ο σημερινός καθεστωτισμός. Και η επίκληση των κινηματικών διαδικασιών, στο βαθμό που γίνεται, γίνεται για να αποδείξει ότι υπάρχει ισχυρή και αυθόρμητη λαϊκή βούληση για την ανατροπή που φέρνει μαζί του ο Σαμαράς.

 10. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 09/03/2010 08:45:01

  Την ελληνική Δεξιά την είχαν υποστηρίξει αγροτικά στρώματα, ειδικά στη νότια Ελλάδα, μικροαστοί, αλλά και εύποροι αστοί. Δεν ήταν ο λαϊκισμός σύμφυτος με τη Δεξιά: Υπήρξαν λαϊκιστές δεξιοί πολιτικοί, η πλειοψηφία όμως δεν λαϊκιζε, είχαν μία "αστική πατίνα" που δεν τους επέτρεπε να κάνουν κάτι τέτοιο: Δ. Γούναρης, Παπάγος, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γ. Ράλλης. Ο Κ. Καραμανλής (ο "γέρος") δεν ήταν αστικής προέλευσης, αλλά και αυτός δεν λαϊκιζε. Υπήρχαν φυσικά οι διάφοροι κομματάρχες που λαϊκιζαν, καθώς απευθύνονταν στα στρώματα της υπαίθρου, αλλά αυτό υπήρχε σε όλα τα κομματα.
  Ίσως η πορεία της Δεξιάς στην Ελλάδα να ήταν καλύτερη αν δεν είχαν φροντίσει οι πραξικοπηματίες του 1922 (Πλαστήρας, κ.ά.) να την αποκεφαλίσουν κανονικότατα με τη δολοφονία των 6, σε μία δίκη που μπροστά της οι Δίκες της Μόσχας με τον Βισίνσκυ ήταν υπόδειγμα εφαρμογής κράτους δικαίου.
  Στον χώρο του Κέντρου, και ο Γεώργιος Παπανδρέου (ο "γερος") ήταν λαϊκιστής. Και, μην το ξεχνούμε, ήταν ο "Βισίνσκυ" της Δίκης των Εξ.

  Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν δημιούργησε μία διεφθαρμένη Ελλάδα από το μηδέν. Παρέλαβε μία Ελλάδα που έρρεπε προς τη διαφθορά και αυτός την γενίκευσε τη διαφθορά, την καταξίωσε, την άφησε να γενικευτεί, της έδωσε ακόμα και θεσμικό πλαίσιο (βλέπε τον άθλιο Νόμο-Πλαίσιο του δήθεν "Νέστορα" του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη, ελληνικό κακέκτυπο του Ροβεσπιέρρου). Με λίγα λόγια, τα βρωμόνερα υπήρχαν, ο Ανδρέας Παπανδρέου τα έβγαλε στην επιφάνεια όλα, ακόμα και όσα δεν φαίνονταν, τα έβαλε ακόμα και μέσα στο ποτήρι μας. Ισότητα προς τα κάτω. Έβαλε το σκυλάδικο μέσα στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Η κουλτουρα του σκυλάδικου είναι σε μεγάλο βαθμό δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ.

 11. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 09/03/2010 09:04:51

  Καταρχάς να συγχαρούμε τα Αντινέα για αυτή την υψηλού επιπέδου άσκηση πολιτικής σκέψης και ανάλυσης, την οποία μας προσφέρει μέσα από τα τρία κείμενα αρχικά του Χρύσανθου Λαζαρίδη, μετά του Κώστα Ροδινού και στη συνέχεια του Προφήτη+FactorX. Θα ήθελα να είχες συμπεριλάβει, Φάκτορα, και το τμήμα εκείνο του αρχικού κειμένου του Προφήτη, που για μένα ήταν το πιο σημαντικό τμήμα του, και που έλεγε τα εξής:

  "Το ΠΑΣΟΚ κι ο Ανδρέας, δίνοντας τους εισόδημα και μικρές ή μεγάλες θέσεις εξουσίας, έδωσε «φωνή» και υπόσταση στα χειρότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
  Οι ντενεκέδες, οι αγράμματοι, οι αρπακόλλες, οι κλέφτες, έγιναν εξουσία.

  Φαντάσου ο σκράπας και ο κοπανατζής της τάξης να γίνονται απουσιολόγοι και ο καλός μαθητής να καθαρίζει τον πίνακα.
  Αυτό, παραστατικά, συνέβη στην Ελλάδα από το 1981 και μετά.

  Ερχόμενοι στην εξουσία καθιέρωσαν το ήθος και την παιδεία που αρμόζει στο ποιόν τους.

  Ένας κακός μαθητής δεν μπορούσε φυσικά να ξεχωρίζει τα 7 «ι» που είχε η ελληνική Γλώσσα και να είναι ορθογράφος.
  Για να βολευτούν οι ντενεκέδες λοιπόν η γλώσσα εκχυδαΐστηκε.
  Για να «χορτάσουν» οι νηστικοί το Δημόσιο Ταμείο έγινε κουμπαράς τους.
  Και για να μάθουν οι νεόπλουτοι πώς να ξοδεύουν τα κλεμμένα ανέλαβε ο Κωστόπουλος να τους μάθει lifestyle με τα περιοδικά του.

  Όλοι όσοι, δικαίως, λόγω μειωμένων ικανοτήτων και χαμέρπειας βρισκόντουσαν στο κοινωνικό περιθώριο έγιναν εξουσία.
  Αυτοί οι άνθρωποι (και οι γόνοι τους) ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ."

  Επί της ουσίας, αυτή είναι για μένα η σημαντικότερη πολιτική και κοινωνική μεταβολή που επήλθε με το ΠΑΣΟΚ. Την αρρώστια αυτή την κόλλησε σύντομα και η ΝΔ από την ανάποδη: Επειδή νομιμοποιήθηκε το "δικαίωμα" του άχρηστου στην εξουσία και στη μάσα, οι άχρηστοι κυριάρχησαν στη ΝΔ υπό τη μορφή του δεξιού καθεστωτισμού. Αυτή τη στιγμή η ΝΔ είναι διπλά κακέκτυπο. Από τη μια, ως ποιότητα, είναι κακέκτυπο και της δεξιάς του παρελθόντος, ενώ από την άλλη, ως πολιτικό ήθος, είναι κακέκτυπο του πασοκικού ήθους. Γι' αυτό η ΝΔ έχει αδέξια λαμόγια, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει επιδέξια λαμόγια. Οι "γόνοι" αυτών που περιέγραψε ο Προφήτης είναι σήμερα τα λαμόγια.

  Από κει και πέρα, το ζητούμενο για την ελληνική κοινωνία είναι να αντιληφθεί την ανάγκη να κυβερνήσουν οι καλύτεροι, να πάρουν τις θέσεις εξουσίας οι καλύτεροι, να πλουτίσουν οι καλύτεροι και εργατικότεροι. Όχι οι πιο "μάγκες", όχι οι πιο αδίστακτοι, όχι αυτοί που θα δημιουργήσουν τα διάφορα ιδιότυπα τσιφλίκια εξουσίας και πλούτου, από τους εισαγωγείς που δεν αφήνουν να υπάρξει εντόπια παραγωγή προϊόντων, μέχρι τους πανεπιστημιακούς που δεν αφήνουν να υπάρξει εντόπια παραγωγή γνώσης. Αυτά τα τσιφλίκια εξουσίας είναι του ΠΑΣΟΚ δημιούργημα, κυρίως, με την έννοια ότι επί δεξιάς υπήρχαν σημαντικές νησίδες αντίστασης στη φαυλοκρατία (που ήδη προϋπήρχε και επί δεξιάς), που εξέλιπαν με τον "εκδημοκρατισμό και μαζικοποίηση της φαυλοκρατίας" που έφερε το ΠΑΣΟΚ, για να χρησιμοποιήσω για μια ακόμη φορά τη φράση του Κοροβίνη, που περιέγραψε κατ' εμέ με αυτή τη φράση με τον καλύτερο τρόπο αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ.

  Τι πρέπει να γίνει; Ο Σαμαράς είναι καλός, αλλά λίγος. Πρέπει να σταθούμε στο πλάι του και να τον αναδείξουμε εκεί που πρέπει, στην πρωθυπουργία, όχι περιμένοντας από αυτόν μεσσιανικώ τω τρόπω τη σωτηρία, αλλά στηρίζοντας όλα αυτά τα στοιχεία ήθους και ποιότητας που ο ίδιος διαθέτει, και μπολιάζοντάς τα με έναν κοινωνικο-πολιτικό δυναμισμό που φαίνεται να το λείπει. Φαίνεται ότι η ΝΔ δεν χρειάζεται τους 800.000, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εκεί, εγωιστικά σκεπτόμενοι ότι "αφού δεν μας θέλουν, κακό του κεφαλιού τους". Δεν πρόκειται για τη ΝΔ, αλλά για τη χώρα, για εμάς, για το αύριο όλων μας, των παιδιών μας και των εγγονιών μας. Η ΝΔ είναι το μέσο, ο μηχανισμός εξουσίας που οφείλουμε να προστατέψουμε και να ενισχύσουμε, για να έρθει στην εξουσία ο Σαμαράς. Αλλά και ο Σαμαράς δεν είναι αυτοσκοπός, και ο Σαμαράς μέσο είναι για να πραγματώσουμε για τη χώρα όλα όσα ονειρευόμαστε.

  Όμως η μέχρι στιγμής πολιτεία του δείχνει ότι μόνος του δύκολα θα τα καταφέρει. Δεν έχει δώσει τον αναγκαίο δυναμισμό, που χρειάζεται για να ισοπεδώσει το ΠΑΣΟΚ. Κανονικά έπρεπε ήδη να το έχει ισοπεδώσει σαν μπουλντόζα, τόσα τρομερά που έχουν γίνει στους τελευταίους πέντε μήνες. Ωστόσο, με παρηγορεί λίγο το γεγονός ότι και όταν ξεκίνησε η εκστρατεία κατά του Μητσοτακαίικου, στις 5 Οκτωβρίου, έδειχνε ανάλογη έλλειψη δυναμισμού. Μπολιάστηκε τότε από τη λογική και τη δυναμική των κινηματικών διαδικασιών και έφτασε εκεί που έφτασε, πραγματικά από το πουθενά. Ας σκεφτούμε μόνον ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε τη σημασία των κινηματικών διαδικασιών στην ανάδειξη Σαμαρά: δεν ήταν ο ίδιος αυτός που επέβαλε την εκλογή από τη βάση, αλλά η ίδια η βάση, με μπροστάση τον Αβραμόπουλο και καθοριστικά σύμμαχο, τελικά, τον Καραμανλή. Ο ίδιος κράτησε τη στάση "παίζω και σε μικρό και σε μεγάλο γήπεδο", όμως ήταν φανερό ότι αν έπαιζε σε μικρό γήπεδο θα ήταν όλα πολύ διαφορετικά και ίσως να μην γινόταν ποτέ αρχηγός.

  Ανάλογες κινηματικές διαδικασίες από τη βάση πρέπει να επιβάλλουμε και τώρα, όχι για την εκδίωξη του Μητσοτακαίικου, αλλά για τη συνολική εκδίωξη της πασοκικής λαίλαπας από τη χώρα. Πρέπει να πείσουμε τους πάντες, ακόμη και τις υγιείς δυνάμεις που είναι εγκλωβισμένες μέσα στο ΠΑΣΟΚ, για την ανάγκη αποπασοκισμού της χώρας και της κοινωνίας και θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε, και αυτή τη φορά, δίκιο. Μόνο που είναι πολύ πιο δύσκολο από το πρώτο, για το οποίο είχε δημιουργηθεί μεγαλύτερη συναίνεση στην κοινωνία. Καλώς ή κακώς, υπάρχει ο "κομματικός πατριωτισμός", που θα αποτελεί σημαντικό εμπόδιο.

  Χρύσανθε, Κώστα και Προφήτη και, φυσικά, Φάκτορα, σας ευχαριστούμε για τα υπέροχα κείμενα (άσχετα από τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να έχει ο καθένας στο περιεχόμενό τους). Ας ελπίσουμε να αποτελέσουν την απαρχή αληθινού αποπασοκισμού της πολιτικής και της κοινωνίας. Μαζί, φυσικά, και της ΝΔ.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Επώνυμος 09/03/2010 10:52:06

   Επώνυμε, τα κείμενα ήταν εξαίρετα, θα έλεγα ότι επί τέλους αρχίζει να διατυπώνεται σοβαρή και τεκμηριωμένη συντηρητική σκέψη στο διαδίκτυο. Αλλά μην περιμένεις να αλλάξει τίποτα. Ο Σαμαράς είναι ένας εξαίρετος πολιτικός, αλλά το όλο σύστημα είναι σάπιο, η κοινωνία έχει μάθει στην ανομία και την ήσσονα προσπάθεια.
   Να σου δώσω ένα μικρό παράδειγμα;
   Πριν από 1 μήνα είδα στον δρόμο, Ακαδημίας και Κανάρη, κατευθυνόμενο προς Κολωνάκι, πάνω σε βέσπα, τον πρώην υπουργό Γιάννη Παπαθανασίου, συμπαθέστατο και θεωρώ ικανό πολιτικό. Χωρίς κράνος. Του φώναξα μάλιστα στον δρόμο και με άκουσε: Κύριε Υπουργέ, χωρίς κράνος;
   Χτες στο Κολωνάκι, ο φιλελεύθερος-προοδευτικός Κώστας Μπακογιάννης, σε βέσπα, χωρίς κράνος επίσης.
   Πέρυσι, πάλι στο Κολωνάκι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όντας βουλευτής, συνεπιβάτης σε μηχανή μεγάλου κυβισμού, χωρίς κράνος.
   Σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μπορούσε να συμβεί αυτό;
   Εξ όνυχος τον λέοντα, που λέγανε παλιά...

  • Ανανεωτικός avatar
   Ανανεωτικός @ Επώνυμος 09/03/2010 11:35:19

   Αγαπητοί, το πρόβλημα της χώρας είναι η κοινωνική της δομή. Οι μεταπολεμικοί γόνοι της βραχύβιας αστικής τάξης, ήδη από τη δεκαετία του '50, είχαν τέτοια συναίσθηση της ηγετικής τους θέσης στην κοινωνία (της αρχοντάς τους, δηλαδή), που δώσανε αντιπαροχή τα νεοκλασικά τους μέγαρα στη Βασιλίσσης Σοφίας! Ο Τσαρούχης λέει στη συνέντευξή του που προβάλλεται στο Μουσείο Μπενάκη: "Στην αστική τάξη η συζήτηση ήταν πάντα γύρω από ιδιοκτησιακά θέματα"/ Ποιός θα πάρει τα νοίκια, δηλαδή. Με τέτοια πρότυπα, τι να κάνει κι ο λαός, που μάζευε (κατά τον Τσαρούχη) χορταράκια για να φάει... Τον λαό αυτό τον κολάκεψε η χούντα και μετά... τον βρήκε πανέτοιμο ο Αντρέας και θαυματούργησε. Για να σιγουρευτεί δε, υπονόμευσε συστηματικά τον ορθό λόγο, και χτύπησε και συκοφάντησε αλύπητα όποιον επιχείρησε να αντισταθεί (από τον Λεωνίδα Κύρκο ως τον Μάνο Χατζηδάκι). Και είναι πλέον τέτοια η βρωμιά της πολιτικής, που κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν ασχολείται...
   Δεν γνωρίζω την "ψυχή" του κ. Σαμαρά. Εγνώρισα όμως το πασοκικότατο ήθος ανθρώπων που τον εστήριξαν, όπως του κ. Στυλιανίδη (μπουζούκια και γήπεδο όταν η Αθήνα καιγόταν, Four Seasons στο Παρίσι, ταξιτζήδες στις λεωφορειολωρίδες). Και το κακό είναι πως ο κ. Σαμαράς, την ώρα που θα έπρεπε να σείει την Ελλάδα, δεν ακούγεται να λέει και τίποτα... Το αποτέλεσμα το ακούσαμε χτες: 21% η Ν.Δ. στη δημοσκόπηση. Ο κόσμος συνεχίζει να την εγκαταλείπει...

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Επώνυμος 09/03/2010 13:32:53

   Ο Μάρκος έθιξε μια κρίσιμη παράμετρο αναφέροντας τα περιστατικά πολιτικών που δεν φοράνε κράνος. Είναι ο ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ των πολιτικών. Αυτόν τον ναρκισσισμό είσήγαγε στην πολιτική ο Ανδρέας, σε αυτόν οφείλεται ο εκμαυλισμός των ηθών. Οι μόνοι, κυριολεκτικά οι μόνοι που έχουν αντισταθεί είναι οι πολιτικοί του ΚΚΕ, ο Κόρακας ως γνωστόν πάει με το τρόλλευ σπίτι του. Όταν εμφανίζεται ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΚΕ με φέρνει χρόνια πίσω, ναι μεν ξύλινος ο λόγος, αλλά το κορμί λαμπάδα και ούτε ίχνος ψυχικής άλωσης.

 12. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 09/03/2010 09:19:12

  Aν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τις κοινωνικό-πολιτικές εξελίξεις των 2 τελευταίων δεκαετιών θα καταλήξουμε να πούμε ότι τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στη χώρα μας έχουν μετεξελιχθεί σε απλοί διαχειριστές της κρατικής εξουσίας .
  Τα τελευταία 5 χρόνια αντίπαλος της ΝΔ δεν ήταν το πασοκ, το κυβερνητικό σύστημα ΝΔ υπηρέτησε τα συμφέροντα υπουργών και λίγων ισχυρών, έτσι η οργανωμένη βάση και τα περιφερειακά στελέχη κάθε βαθμίδας βρέθηκαν εκτός παιχνιδιού με συνέπεια να μην μπορεί να μετατρέψει το κοινωνικό αίτημα για ριζοσπαστικές αλλαγές βάθους σε κυβερνητικό πρόγραμμα , σε αυτή την εξέλιξη ως ένα βαθμό συνέβαλε και ο ηγεμονικός ρόλος και η επιρροή του πασοκ στα μμε, στα συνδικάτα και στη δημόσια διοίκηση.

  Σήμερα, η νεοφιλελεύθερη στροφή του πασοκ εκ πρώτης όψεως δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την αριστερά, για το λογο αυτό η αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιβάλλουν οι νέες συνθηκες πρέπει να είναι ρεαλιστική, στη βάση των κοινωνικών αναγκών και πέρα από πολιτικούς δογματισμούς…
  αυτό συνεπάγεται εκτός από στροφή πολιτικής και αλλαγές προσώπων

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ o βουνίσιος 09/03/2010 12:30:02

   "η οργανωμένη βάση και τα περιφερειακά στελέχη κάθε βαθμίδας βρέθηκαν εκτός παιχνιδιού"

   από τα λίγα που μπορώ να ξέρω τα πράγματα είχαν ακριβώς έτσι, και ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να έχουν έτσι μέχρι σήμερα.

   Έγραψα αλλού για την περιφρονητική αντιμετώπιση από την Κ. Παπακώστα, διευθύνουσα τη συζήτηση στο προσυνεδριακό γυναικών χθες, των εισηγήσεων των ομιλητριών. Τόσο προκλητικά περιφρονητική, που της ξέφυγε στο τέλος και ένα απίστευτο "ευτυχώς, τελείωσαν οι ομιλητές" ...

   Πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος γιατί οι περίφημες 800.000 δεν έλαβαν ποτέ επιστολή που να τους καλεί να γραφούν στις οργανώσεις του κόμματος, τοπικές ή άλλες, και να δρατηριοποιηθούν εκεί, αν το επιθυμούν. Φυσικά πολλές τοπικές είναι ανενεργές. Τον Μάιο που θα εκλεγούν οι σύνεδροι, τα 800.000 μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν ? Ποιούς θα ψηφίσουν, αφού πολλοί δεν γνωρίζουν κανέναν ?

 13. rs avatar
  rs 09/03/2010 09:34:35

  Το ΠΑΣΟΚ «ήρθε» μετά την μεταπολίτευση από το πουθενά με μια ιδεολογία λίγο απ’ όλα . Τότε που ήσουν μίασμα εάν δήλωνες κομουνιστής και αριστερός και είπε είμαστε ..σοσιαλοδημοκράτες. Έκανε επιστήμη τον λαϊκισμό και τον αριβισμό, αποθέωσε τους «αγράμματους» και έκανε εθνικό σλόγκαν το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε ;» Μέχρι να καταλάβουν οι δεξιοί τι γίνεται, διότι ήταν απορροφημένοι μήπως και σηκώσει κεφάλι ….ο κόκκινος κίνδυνος, ο ανέξοδος λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ του χάρισε την εξουσία .
  Τα πρώτα χρόνια έχτισε επάνω στην απελπισία του κόσμου που έρχονταν από τα μαύρα χρόνια της χούντας , του εμφυλίου της δεξιάς και στο τέλος έχτισε επάνω στην αρπαχτή τον χυδαίο λόγο και τρόπο ζωής του Nitro και των σκυλάδικων.
  Είναι, με απόσταση, η τέλεια εφαρμογή πολιτικού marketing.
  Ο Ανδρέας (και μόνο οτι η αναφορά του μικρού ονόματος, προσδιορίζει ... το ύφος και το σύνολο της πολιτικής λέει πολλά. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο προηγούμενο) μέγας "μάστορας" του λαϊκισμού, έδωσε στον κόσμο αυτό που ήθελε. Εξουσία και δυνατότητα...ρεβανσισμού! Η έκφραση "ξέρεις ποιος είμαι 'γώ ΡΕ;" βρήκε την πλήρη εφαρμογή της.
  Το κλίμα αυτό δημιούργησε ... πλιατσικολόγους, οι οποίοι σύλησαν κυριολεκτικά ότι δημόσιο υπήρχε, στους οποίους το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, μπορεί θεωρητικά να μην τους αποδέχονταν, αλλά τους έκλεινε το μάτι, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι είναι η βάση του.
  Έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες , πως το ΠΑΣΟΚ σφετερίστηκε, διαστρέβλωσε και τελικά αντέστρεψε έννοιες, οι οποίες «περιείχαν» μια μυθολογία που πάνω της εναπόθετε τις ελπίδες του για ένα καλύτερο αύριο μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.
  Άσχετα εάν αυτές οι έννοιες παρέμειναν, όπου «εφαρμόσθηκαν», … «μύθοι», εδώ στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν για ψηφοθηρικούς λόγους και κακοποιήθηκαν βάναυσα.
  Ποιος ακούει σήμερα έννοιες όπως «συνεταιρισμός», «κρατικοποίηση» «συνδικαλισμός», για να μείνουμε στις πιο απλές και στην καλύτερη περίπτωση δεν σιχτιρίζει;
  Το χειρότερο όμως όλων είναι η «εκπαίδευση» και η «μετάλλαξη» της κοινωνίας προς την «ελάχιστη προσπάθεια», την «αρπαχτή» το «λαϊκό φαίνεσθε».
  Έτσι δημιουργήθηκε μια «κάστα» η οποία την δεδομένη στιγμή «μετακόμισε», διότι δεν είχε κανένα ενδοιασμό, στην ΝΔ και πλαισίωσε το «σεμνά και ταπεινά».
  Και πάλι μετακομίζει στο ΠΑΣΟΚ με την απειλητική προειδοποίηση «τώρα που θα πάρουμε ΞΑΝΑ την εξουσία θα σας δείξουμε!».
  Τώρα μέσα στο παραπάνω σκηνικό, προσπαθ(είτε)ούν κάποιοι να βάλουν την ΝΔ και ξεχνούν ότι είναι ήδη μέσα. Όλα τα πρόσωπα είναι φθαρμένα. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Παυλόπουλου και Παπουτσή, μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Χρυσοχοΐδη για να μην αναφερθώ στον Βενιζέλο και στην Μπακογιάννη.
  Τα κόμματα δεν γεννώνται με παρθενογένεση. Έρχονται από πολύ παλιά και πάνε ακόμα πιό μακριά, κουβαλώντας μαζί τους χαρακτηριστικές συμπεριφορές που δεν σβήνονται με νέες ευρηματικές συσκευασίες.
  Κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ - και σωστά- για καθυστερήσεις και χαοτικές καταστάσεις, ενώ το ότι μετά την εκλογή Σαμαρά, η δραστηριότητα της ΝΔ χαρακτηρίζεται από "θα εδρεύει" "θα στελεχωθεί" θα ανακοινώσει" "θα βγούμε" "θα είναι", είναι .... ελπιδοφόρο μήνυμα; Και μην μου πείτε για το «μείγμα» μέτρων.
  Μόνο κλαυσίγελο προκάλεσε.
  H ΝΔ αυτή την στιγμή μοιάζει να βρίσκεται στην… άκρη, εκτός «παρέας» και να λέει με παράπονο «αφού είμαι τόσο καλό παιδί και συμφωνώ με όλα τα μέτρα για τι δεν με …παίζεται»
  Θα μπορούσα να γράφω ώρες , όπως και αρκετοί από εσάς (εξαιρούνται οι orestios, ψυχραιμία και διάφοροι ..ultra) πιστεύω, αλλά δεν αξίζει τον κόπο. Και πιστέψτε με μόνο θλίψη αισθάνομαι.
  Δυστυχώς προοπτική, για ανατροπή του σκηνικού, προς μία θετική κατεύθυνση, με όραμα, δεν βλέπω να υπάρχει.

  • socrates avatar
   socrates @ rs 09/03/2010 11:00:48

   Γράφει ιστορία ο Γιωργάκης.
   Το θέμα δεν είναι να ψάχνεις να βρείς τα ψέματά του, το θέμα είναι να βρείς και καμία αλήθεια ανάμεσα στα τόσα ψέματα.
   Σπάνια περίπτωση, ακόμη και για πολιτικό.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ rs 09/03/2010 11:26:40

   rs, συμφωνούμε. Και το έχω γράψει αρκετές φορές εδώ. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ rs 09/03/2010 12:35:52

   βρε παιδιά, πώς να υπάρξει προοπτική αν δεν ξεκουνηθείτε ?

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ rs 09/03/2010 14:18:54

   rs μακάρι να μπορούσαμε να επιλέγουμε πάντα μεταξύ καλού και καλύτερου.
   Εξ ου ... το μη χείρον.

   Ορθά όσα λες. Αλλά αν παραιτηθούμε ανοίγουμε το δρόμο σε κάποιους. Εγώ δεν θέλω αυτός να είναι ο ΓΑΠ και η παρέα του. Είναι επικίνδυνοι γι' αυτό που νοώ "πατρίδα" και δεν εννοώ μόνο γραμμές στο χάρτη αλλά γεύσεις, εικόνες και μυρωδιές.
   Καθένας παίρνει τις αποφάσεις του.
   Τους χαιρετισμούς μου

 14. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 09/03/2010 09:44:36

  Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να επισημάνει κάποιος, συναρτάται με τη θρυλούμενο θαυμασμό του Καραμανλή (του νεώτερου) για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

  Ο θαυμασμός αυτός, αν όντως ήταν εκπεφρασμένος, σίγουρα δεν είναι ενδογενής. Δηλαδή, ίσως ο Καραμανλής ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ (συνειδητά βέβαια) να ασπαστεί το "μοντέλο Ανδρέα", προφανώς επειδή καταλάβαινε ότι μόνον έτσι θα μπορούσε να εκπορθήσει την κρίσιμη μάζα που (τελικά) του έδωσε τη νίκη το 2004.

  Εκεί είναι σήμερα το στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ που οραματίζεται: πρέπει να έρθει σε ΠΛΗΡΗ ΡΗΞΗ με τη νοοτροπία την οποία δημιούργησε ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ το "μοντέλο Ανδρέα". Δεν είναι βέβαια εύκολο, και ίσως να μην οδηγήσει άμεσα σε εκλογική νίκη -το "δείχνουν" άλλωστε οι "δημοσκοπήσεις" των Πρετεντέρηδων-, είναι όμως αναγκαίο. Ιδεολογική αποενοχοποίηση της ΝΔ με καταφυγή στο "μοντέλο Ανδρέα", ΔΕΝ μπορεί να γίνει.

  • αχαβαχ avatar
   αχαβαχ @ Αυριανιστής 09/03/2010 10:01:09

   Νομίζω κι εγώ ότι ο "θαυμασμός" του Καραμανλή Β' που βέβαια ποτέ δεν εκφράστηκε αλλά πάντοτε μεταφέρονταν ως φήμη, ήταν μέρος του σχεδίου προσεταιρισμού του περίφημου "μεσαίου χώρου".

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Αυριανιστής 09/03/2010 10:52:52

   Πολύ σωστή παρατήρηση, Αυριανιστή. Το ζητούμενο είναι πρώτα από όλα να πειστούμε εμείς να συστρατευτούμε σε κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση της ΝΔ αποτελεί εμπόδιο, αλλά πρέπει να το κάνουμε, έστω κα με βαριά καρδιά. Είναι αναγκαίο για τη σωτηρία της χώρας, του Ελληνισμού γενικότερα.

 15. ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
  ΟΔΥΣΣΕΑΣ 09/03/2010 10:07:38

  Ο διάλογος που αναπτύσσεται είναι πολύ ουσιαστικός. ΕΠιτρέψτε μου κάποιες σκέψεις:
  1. Δεν πρέπει η νέα ηγεσία να φορτωθεί αμαρτίες άλλων, να είναι άτεγκτη όπυ προκύψουν ευθύνες και να απομονώσει αυτούς που την πενταετία Καραμανλώ συνεργάστηκαν άψογα με τα επιμέρους υποσυστήματα ΠΑΣΟΚ στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Αξιολόγηση των ανθρώπων που είχαν καίριες θέσεις (γενικοί γραμματείς, διευθύνοντες σύμβουλο κτλ)
  2. Το ΠΑΣΟΚ δεν αποδομείται απο τον καναπέ. Πρέπει δυναμικά το κόμμα να βγει στην κοινωνία και στον δρόμο. Είναι κοινή η σκέψη τι θα γινόταν αν αυτά τα μέτρα τα είχε πάρει κυβέρνηση ΝΔ
  3. Η προσαρμογή του ΠΑΣΟΚ στις εκάστοτε συνθήκες υπήρξε εκπληκτική.
  Όπως επίσης εκπληκτική υπήρξε και η αντίφαση λόγων και έργων:
  Η αντιδυτική ρητορεία μετετράπη σε φιλοευρωπαϊσμό, ο σοσιαλιστικός μανδύας σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η δόμηση κράτους πρόνοιας σε εξυπηρέτηση των κομματικών μελών.
  4. Να αναδειχθούν οι αντιφάσεις, να ανέβουν οι τόνοι, να αναδειχθούν τα επιχειρήματα της ΝΔ, να εκλαϊκευθούν οι σκέψεις, να βγουν στην επιφάνεια τα υπόγεια ρεύματα ακροδεξιάς-ΠΑΣΟΚ.
  Η μεταπολίτευση δεν τελειώνει έτσι απλά.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 09/03/2010 13:45:10

   πρώτα θα πεινάσει ο κόσμος και μετά θα στραφεί στη Νέα Δημοκρατία. Αυτή τη στιγμή όλοι είμαστε λουφασμένοι, Ιδιώτες, περιμένουμε με αγωνία μέχρι που θα φθάσει ο πάτος γιατί ξέρουμε πως ακόμα κατρακυλάμε. όταν θα φθάσουμε στον πάτο, θα πεινάσουμε, θα βγούμε στους δρόμους γιατί δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε και τότε ΕΑΝ η Νέα Δημοκρατία έχει αποκαθαρθεί και έχει Πρόσωπο θα αποτελέσει δελεαστική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα καταστούμε Πολίτες.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 09/03/2010 14:23:30

   Εχεις δίκιο σ'όλα

 16. Επέστρεφε avatar
  Επέστρεφε 09/03/2010 10:09:33

  "αποκλείοντας στο διηνεκές την κατάληψη της εξουσίας από τις πολιτικές δυνάμεις που ενστερνίζονται τις αξίες του έθνους, της πατρίδας, των δεσμών αίματος, της πολιτισμικής συνέχειας, της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας."
  ...Tι πίνετε και δεν μας δίνετε !!!!
  Ποσο κατάντια είναι να περνάει η γραμμή ... "η ΝΔ ενστερνίζεται τις αξίες του έθνους και γεωγραφικής ιδιαιτερότητας !!!"
  Και εγώ γιατί θυμάμαι έναν Καραμανλή να νίπτει τα χέρια του για το δημοψήφισμα για την Κυπρο !!!??
  Ευτυχώς που το μπές-βγές και ξαναμπές στο ΝΑΤΟ (εισβολή Τούρκων ) καταδικύει τα χαρακτηριστικά και της λενοιες της πατρίδας !!!
  ...Ασχετο δεν έχω δεί κανένα γαλαζοπράσινο λαμόγιο να διαγράφεται !!!
  Εκτός και εάν ισχύει αυτός που είπε προχθές ο Παναγιωτόπουλος ότι ..." η ΝΔ έχασε τις εκλογές του Οκτωβρίου και εξόφλησε τα χρέη της προς την Ιστορία !!!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Επέστρεφε 09/03/2010 10:54:01

   Σωστά αυτά που λες, αλλά το ζητούμενο εδώ είναι ευρύτερο και το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το ΠΑΣΟΚ. Αν θέλεις, επειδή έγιναν αυτά που λες, γι' αυτό βρήκε το ΠΑΣΟΚ χώρο να κυριαρχήσει. Πρέπει λοιπόν να ξεκινήσουμε από αυτά τα φαινόμενα.

 17. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 09/03/2010 10:13:03

  Ο Κ. Καραμανλής ο Β' φέρει τεράστιες ευθύνες για τον "τιτανικό" 2004-2009, ωστόσο η πολιτική του (και της ηγετικής ομάδας του), μέχρι σχεδόν την πτώση του, εξέφραζε μια ευρύτατη δυναμική του κεντροδεξιού χώρου και είχε την απόλυτη συναίνεσή του. Φοβάμαι ότι ο Κώστας Καραμανλής δήλωνε θαυμαστής του Ανδρέα Παπανδρέου, όχι τόσο λόγω του προσωπικού του γούστου, αλλά επειδή αυτό ήθελε και σ' αυτό τον εξανάγκαζε η μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών του.
  ΔΕν υπάρχει "σύστημα ΠΑΣΟΚ" 'η "σύστημα ΝΔ", αλλά ένα, ενιαίο και αδιαίρετο Μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα, η αποτυχημένη Ελληνική Πολιτεία 1975 - 2009. Η αντίθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ήταν περισσότερο ένα είδος εσωτερικής κατανομής ρόλων (όχι βέβαια σχεδιασμένη και διευθυνόμενη από κάποιο αόρατο χέρι).
  Δυστυχώς το σύστημα αυτό δεν φτιάχτηκε "από πάνω", αλλά ήταν επιστέγασμα "αναγκών" της κοινωνίας μας, ξεπήδησε μέσα από τις μετεμφυλιακές παραμορφώσεις της δεκαετίας του '50, του '60 και της Χούντας. Την κοινωνία (και τη ΝΔ) δεν την "εκπασόκισε" το ΠΑΣΟΚ ούτε ο Α. Παπανδρέου, αλλά κατά βάση η Μακρόνησος και τα "Πέτρινα Χρόνια", η αντιπαροχή του Κ. Καραμανλή του Α', η πελατειακή πολιτική με τα φέουδα των τότε καλών διορισμών στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και τις Τράπεζες, το δεξιό παρακράτος, η υποτέλεια στον Αμερικανικό παράγοντα όταν αντιαμερικανοί στην Ελλάδα ήταν μόνον οι μή δεξιοί, και όλα τα λοιπά που θυμόμαστε μόνον οι σημερινοί άνω των 50.
  Την Ελληνική κοινωνία την "εκπασόκισε" πρώτη η Ελληνική δεξιά: Το οικονομικό - πολιτικό σύστημα που καταρρέει σήμερα χτίστηκε κατά πρώτο λόγο με δικούς της σκληρούς δομικούς λίθους. Όμως η λεγόμενη "αριστερά" της χώρας μας, έβαλε τη μαλακή συγκολλητική ύλη, τις αντιδυτικές και λαικίστικες ιδεολογίες.

  • αχαβαχ avatar
   αχαβαχ @ Sic transit gloria mundi 09/03/2010 10:25:58

   πές τα βρε sic

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Sic transit gloria mundi 09/03/2010 10:55:29

   Νομίζω ότι αυτά που λες είναι σωστά, με την έννοια που λέει ο Κοροβίνης: οι φαυλοκρατικές δομές φτιάχτηκαν από τη δεξιά και τις "εκδημοκράτισε και μαζικοποίησε" ο Ανδρέας.

  • MΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
   MΑΝΩΛΗΣ Μ @ Sic transit gloria mundi 13/03/2010 02:51:00

   Αδικούμε τη ΝΔ όταν λέμε ότι ήταν δήθεν "Τιτανικός" η διακυβέρνηση Καραμανλή 2004-2009. Οι λάθος επιλογές των γνωστών προσώπων που μιμήθηκαν το κακό κομμάτι του Πασόκ και η μη έγκαιρη εκκαθάριση του κόμματος από το παλαιοκομματικό σύστημα Μητσοτάκη, μαζί με κάποιους φιλόδοξους και "ερωτευμένους" που μας έτυχαν στην πορεία ιδίως μετά το 2007 ήταν τα βασικά θέματα που οδήγησαν τη ΝΔ στην ήττα του Οκτ. 2009. Όμως, ο απολογισμός των κυβερνήσεων αυτών ήταν θετικός. Στα εθνικά θέματα η κυβέρνηση ΝΔ ήταν ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ λόγω του Καραμανλή με αρωγό τον Μολυβιάτη. Η πολιτική ανοίγματος στη Ρωσία και το βέτο στα Σκόπια ήταν στην (πολύ) σωστή κατεύθυνση και κατά κάποιο τρόπο οι ενέργειες αυτές έχουν δεσμεύσει τον τωρινό πρωθυπουργό που είναι επιρρεπής στο να υιοθετεί τρόπους προσέγγισης των εθνικών θεμάτων τύπου αμερικανικής ΜΚΟ. Ας συγκρατούν την οργή τους, λοιπόν, οι αγαπητοί φίλοι γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει.
   Αυτό που απέτυχε ήταν η επανίδρυση του κράτους και τούτο οφείλεται όχι στην έλλειψη καλών προθέσεων ή στον δήθεν θαυμασμό του Ανδρέα Παπανδρέου από μεριάς Κώστα Καραμανλή (ο οποίος δήθεν θαυμασμός ουδέποτε εκφράστηκε) αλλά στην αποιδεολογικοποιημένη (και κρυφίως ένοχη για τα κεντροδεξιά φρονήμτα) αντιμετώπιση της κοινωνίας και της ΝΔ φυσικά η οποία δεν κατάφερε να πείσει, να συμπαρασύρει την ελληνική κοινωνία και να την εμπνεύσει να πετάξει στα σκουπίδια τα πρότυπα συμπεριφοράς των λαμογίων, της ήσσονος προσπάθειας κ.λπ. του αποτυχημένου συστήματος Πασόκ και γενικά της πολιτικής παρακμής της μεταπολίτευσης.
   Η ελπίδα με τον Αντώνη Σαμαρά είναι ότι η σαφής ιδεολογική προσέγγιση των πραγμάτων, ακόμα κι αν κάποιος διαφωνεί σε σημεία, θα εμπνεύσει την κοινωνία που θα έχει μπουχτίσει από την κρίση (στην οικονομία και τις αξίες) που περνάμε, να αποτινάξει τις πονηρές, παρακμιακές, αντιπαραγωγικές επιλογές και να γίνει πιο εργατικός, αξιοπρεπής και κυρίως σκεπτόμενος που δεν κοιτάει μόνο την πάρτη του και δεν έχει ως κίνητρο την ικανοποίηση των αποθημένων του αλλά να σκέφτεται και λίγο το καλό της πατρίδας του.

 18. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 09/03/2010 10:14:36

  Δυό πράματα σύντομα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για το Πασόκ και το σύστημα αποδόμησης-κατάληψης της χώρας χωρίς αναφορά στους "συμμάχους". Ο λόγος είναι πρακτικός πέρα από το χάσμα στην τεκμηρίωση. Οποιος αποπειραθεί να ανασυγκροτήσει τον τόπο θα τους βρεί απέναντί του. Εδώ να διακόψει τη χρηματοδότηση ΜΚΟ εχθρικών προς την ελλάδα πήγε να διακόψει ο Μολυβιάτης και οι αμερικάνοι εξέδωσαν ρηματική διακοίνωση (νότα). Ισως αυτό να υπήρξε η αφορμή που του φόρεσαν τη Ντόρα.
  Δεν μπορούμε να μιλάμε για αποδόμηση, αλλοτρίωση του ελληνισμού χωρίς επισήμανση της γενικής σύμπλευσης σύμπαντος του πολιτικού κόσμου και των μήντια σ' αυτήν την πορεία. Ακόμα και το Λάος, αλλά και το ΚΚΕ αποκρύπτουν αυτή την μακρά ιστορία δημιουργίας τετελεσμένων. Ολοι θέλουν να κρατήσουν τον ελληνικό λαό στο σκοτάδι ως προς τη μετάλλαξη και την υφαρπατγή του μέλλοντος του.

  • anonymous avatar
   anonymous @ http://neotera.wordpress.com 09/03/2010 10:20:42

   χθες ο Αιβαλιωτης μιλησε για την επισκεψη στις HΠA σα να μιλουσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος

 19. socrates avatar
  socrates 09/03/2010 10:22:30

  Δεν θα σταματήσω να το λέω.
  Όσο σωστή και πατριδοκεντρική και να είναι η στρατηγική του Προέδρου Σαμαρά δεν θα μπορέσει να την εφαρμόσει εάν δεν αλλάξει τα εργαλεία του, δηλαδή το στελεχιακό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας.
  Αυτά που σκεπτόμαστε δεν έχουν καμία πραγματική αξία, μόνο αυτά που κάνουμε.

 20. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 09/03/2010 10:37:32

  Κατ' αρχήν να ζητήσω συγγνώμη επειδή ένα ρηχό άρθρο μου προκάλεσε τόση συζήτηση. Επειδή, πολλοί φίλοι προχώρησαν τη συζήτηση παραπέρα, θα μου επιτρέψετε να συνεισφέρω με μερικές σκέψεις μου και, όπως λέω απο χθές, επιφυλάσσομαι να επανέλθω με μια πιό ολοκληρωμένη θέση.

  1. Αυτό που ήθελα να ξεκαθαρίσω είναι ότι η Ν.Δ. από το 1974 και εντεύθεν αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ με λάθος στρατηγική. Δεν ανέλυσε ποτέ επαρκώς το φαινόμενο, το υποτιμούσε κατά το μάλλον ήττον,ενώ μετά από κάποιο χρονικό διάστημα άρχισε να το θαυμάζη,να το μιμμείται και να το αντιγράφη. Με τη διακυβέρνηση Καραμανλή, ως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων.

  2. Η Ν.Δ. ενεπλάκη σε μια απίθανη ιδεολογική σύγχυση που όλο και περισσότερο καθιστούσε δυσδιάκριτη τη ταυτότητά της. Απώλεσε τις αρχές και τις αξίες της. Ετσι η κατάκτηση, η διαχείριση και η νομή της εξουσίας, έγινε ιδεολογία και απώτερος στόχος. Ο κυβερνητισμός πρακτική. Και σ' αυτή τη στρατηγική μπορούσαν και δυστυχώς ενετάχθησαν όλοι, ανεξαρτήτως ιδεολογικών αρχών,προγράμματος ακόμα και ηθικών αξιών. Το νόμιμο είναι και ηθικό, ειπώθηκε από πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης Καραμανλή. Η σύζυγος του Υπουργού Επικρατείας αρμοδίου για τα ΜΜΕ,μπορούσε να εκφωνεί τις ειδήσεις στο ΜΕGA. O διευθυντής του Γραφείου Τυπου του Πρωθυπουργού έγινε δεκτός με ....κλήρωση στο ανοιχτό πανεπιστήμιο,όπως και ο προϊστάμενος υπουργός του.) Η Ν.Δ.μου θύμιζε τους "Γενναίους του Μπρανκαλεόνε"

  3. Επικεντρώνοντας την κριτική μας στο ΠΑΣΟΚ ξεχάσαμε (και σ'αυτό συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου) ότι το πρόβλημα πήγαινε πιό πίσω. Μετά το 1974 οι περισσότεροι ντρεπόμασταν να λέμε οτι είμαστε δεξιοί. Η δεξιά ήταν μίασμα. Επειδή ακριβώς ντρεπόμασταν να το εκστομίσουμε επιχειρήσαμε να ετεροπροσδιοριστούμε ώς κεντροδεξιοί, φιλελεύθεροι, νεοφιλελεύθεροι,ακόμα και κεντροαριστεροί. Είχα πάθει σόκ ως φοιτητής όταν είδα μια μέρα την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, με ξύλινα γράμματα, να φιλοξενεί τη δήλωση του Αβέρωφ οτι "στην οικονομία είμαστε κεντροαριστερά". Τελικά χάσαμε την ψυχή μας και γίναμε ένα λίγο απ' όλα. Δηλαδή τίποτα!

  4. Η δεξιά κέρδισε τον εμφύλιο, αλλά έχασε τη μάχη των ιδεών. Ο Φράγκο που ήταν ευφυής, τελείωσε τον ισπανικό εμφύλιο το 1938, τον επόμενο χρόνο,αν θυμάμαι καλά,έστησε και ένα μνημείο συμφιλίωσης και αυτό ήταν. Η δεξιά στην Ελλάδα ακόμα απολογείται γιατί νίκησε! Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Εκχώρησε στην αριστερά τα γράμματα, τις τέχνες, την παιδεία,τον πολιτισμό,τον πατριωτισμό, τους κοινωνικούς αγώνες. Και άφησε εκτός πολιτικού συστήματος ένα κομμάτι της κοινωνίας. Και τι κράτησε; Κράτησε το κράτος και ένα παρωχημένο μηχανισμό εξουσίας. Ε, όταν χάνεις τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η κοινωνία και το κράτος, είναι νομοτελειακό να χάσεις και το κράτος!

  Τον Αντώνη Σαμαρά το θυμάμαι από τα φοιτητικά μου χρόνια μαζί με τον Βύρωνα Πολύδωρα να προσπαθούν να μας στηρίξουν να αρθρώσουμε φωνή στα Πανεπιστήμια μετά τη μεταπολίτευση. Οσοι ήταν στα πανεπιστήμια εκείνη την περίοδο ξέρουν.
  Εχει μπροστά του τιτάνιο έργο. Θέλω να πιστεύω ότι έχει και συναίσθηση της αποστολής του. Είναι η τελευταία ευκαιρία για την παράταξη. Οταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε το 1974, το επόμενο βράδυ,σ' ένα δραματικό διάγγελμα που καθήλωσε ένα λαό ολόκληρο είπε ότι στην ιστορία πολλών εθνών,υπάρχουν κρίσεις,που μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία αναγέννησης. Σε μια τέτοια φάση βρισκόμαστε σήμερα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Κώστας Ροδινός 09/03/2010 10:56:35

   Δεν ήταν καθόλου ρηχό το άρθρο σου. Προφανώς απηχούσε πολύ ώριμους προβληματισμούς.

 21. Νίκος avatar
  Νίκος 09/03/2010 10:41:00

  Σωστοτατες οι διαπιστωσεις στην αναρτηση αυτη. Συμφωνουμε ολοι. Θελω ομως να κανω μια παρατηρηση η οποια, αν και δεν ειναι εντελως φανερη στο κειμενο, εν τουτοις διαφαινεται σιγα-σιγα στη συνολικη εικονα που αναλυετε:
  Μιλαμε, αν δεν λανθανω, για εναν δημοκρατικο ελιτισμο ο οποιος ενω λαμβανει υπ οψιν του τις πραγματικες αναγκες της κοινωνιας μας, εν τουτοις, δεν την ισοπεδωνει και διατηρει ιεραρχιες οι οποιες συνυπολογιζουν αυτο που ο Γιανναρας αναφερει ως "αξιακες προτεραιοτητες" ή κατι παρομοιο. Δλδ αποβαλει τον ακραιο και ευθυ πελατιασμο μεταξυ κομματος και κοινωνικων στρωματων και διατηρει ιεραρχιες που ανταποκρινονται σε ουσιαστικα προσοντα ατομων αλλα και δομει μηχανιμους που λειτουργουν με βαση πραγματικες αναγκες. ΜΕ απλα λογια, αν το ΠΑΣΟΚ δεν εκμαυλιζε, κυριολεκτικα, την συνολη ελλαδικη κοινωνια και δεν διελυε ον παραγωγικο ιστο μας ισως να μην ειμαστε στο χειλος της χρεωκοπιας. Αφ' ης στιγμης το χασμα παραγωγικοτητας-(πραγματικων) κοινωνικων αναγκων αυξηθηκε εις βαρος του πρωτου, το προβλημα ηταν μαθηματικα αναποφευκτο. Απο αυτην τη αποψη οι Γερμανοι δεν θα δεχοντουσαν ποτε υποβαθμιση του Ευρω, και επομενως της αγοραστικης τους δυναμης για να χρηματοδοτουν εμας τους τη σκεψει και εργω μεταπρατες κηφηνες. Αυτο ελεγε στο (Αγγλικο κειμενο ουσισατικα) ο φιλος εκ Νεας Υορκης το κειμενο του οποιου απορριψατε. Η αληθεια ποναει, τι να κανουμε. Και εμεις οι Ελληνες απο στρουθοκαμηλισμο, δοξω τω Θεω...

 22. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 09/03/2010 11:02:39

  Σύμφωνα με έγγραφο που κατετέθει επίσημα στην εξεταστική για τη Siemens,

  Στις 9/12/1999 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του “ισχυρού άνδρα” της SIEMENS, Μιχάλη Χριστοφοράκου και…

  Του (Νυν ισχυρού άνδρα της κυβέρνησης), τότε συμβούλου του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, κο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου...
  Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο η συνάντηση έγινε εντός του Μεγάρου Μαξίμου!

  http://troktiko.blogspot.com/2010/03/blog-post_7084.html

  Παμπούκης στα ημερολόγια...


  Γ) Όσο θα ξετυλίγεται το κουβάρι της siemens τόσο περισσότερο θα ανακαλύπτει ο κόσμος ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία με το Χριστοφοράκο να συνεργαζόταν και με τα 2 μεγάλα κόμματα. Για του λόγου το αληθές, ο γνωστός δικηγόρος Γιαννίδης είχε συνεργαστεί με τη Γλυκερία Σιούτη, νυν νομική σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου

  http://troktiko.blogspot.com/2010/03/blog-post_10.html

  Ερε γλέντια φάκτωρά μου όπα όπα όπα

 23. Αχιλλεας avatar
  Αχιλλεας 09/03/2010 11:08:03

  ΛΑΟΣ - Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΟΥ ΔΕΞΙΑΣ
  ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΒΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΡΙΓΗΛΗΣ.

  ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΞΕΣΚΙΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΟΡΑΣΜΕΝΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΜΠΛΕ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ

  ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ
  ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΚΟΛΛΑΡΩΝ.

  ΥΓ Πλευρη μικρε και μερικους αλλους ,φυγετε τωρα η ανατρεψτε την πουλημενη ηγεσια σας η καντε νεο κομμα.
  Μην φοβαστε χιλιαδες παγιδευμενοι Ελληνες θα σας ακολουθησουν,

 24. thespieys avatar
  thespieys 09/03/2010 11:11:28

  Mεγάλες αλήθειες που κάποτε πρέπει να ακουστούν.

 25. Νίκος avatar
  Νίκος 09/03/2010 11:21:27

  Ας ελθουμε λοιπον στα "δια ταυτα" και στο τι θα 'πρεπε να γινει.
  1) θα επερεπε να επανεισαγουμε την δραχμη και να φυγουμε απο την ΟΝΕ που την ανηγαγαν σε νεωτερικη Αγια Σοφια οπου θα 'μπαιναμε και θα μας προφυλαγε απο παν κακον (Τουρκια κ.α.);
  Εγω λεω ναι, διοτι, θα μετεφερε την ευθυνη για αποφασεις στην Ελληνικη κυβερνηση για την μονεταριστικη και οικονομικη πολιτικη. Δεν ειναι δυνατον να εχουμε ΕΝΑ νομισμα (το ευρω) αλλα οι πολιτικες να ειναι Γερμανικη, Γαλλικη κλπ, αλλα ουδολως Ελληνικη. ΠΟιοι επωφεληθηκαν απο συτην τη δομη αν οχι οι εισαγωγεις και μονο οπως επισης και οσοι με τα πακετα ευξυχρονισαν τις βιομηχανιες τους αλλα και τις μετεφεραν στις γειρονικες χωρες για να πληρωνουν φτηνα εργατικα (παρεπιπτοντως αυτο παραμενει κυριος στοχος και της σημερινης παγκοσμοιοποιησεως). Ενοποιηση δεν πορκειται να γινει ποτε της ΕΕ διοτι η γεψπολιτκη ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ. και η Ελλαδα εχει διαφορετικα συμφεροντα απο την Γερμανια και τη Βρετανια. Τι θελω να πω; οτι δεν μπορεις να εκχωρεις την μονεταριστικη-οικονομικη πολιτικη σου σε ξενα κεντρα (Βοννη-Βρυξελλες)και συμφεροντα και να νομιζεις οτι θα υπερασπιστεις τα γεωπολιτικα σου συμφεροντα. Σ'αυτο η Ελλαδικη αλητ οχι μονο επεσε εξω αλλα μας φερνει βαθμιαια σε συγκρουση με την Τουρκια, διτι το δογμα "να μας ταϊζουν αλλοι ακι να μας προστατευουν τα συνορα αλλοι" ειναι για ραγιαδες, οχι για ελευεθρους και περηφανους λαους. Εχουν αναγαγει την εθνικη αναξιοπρεπεια σε "ψυχραιμια και εξευρωπαϊσμο". Ειναι αλληλοσυνδεομενα αυτα, και οσοι τα προπερνουν στρουθοκαμηλικως, πλανωνται πλανην οικτραν.
  2)Επαναφορα δασμων διοτι μονο ετσι θα ελλατωθουν οι εισαγωγες και θα εινισχυουν οι εξαγωγες. Αν δεν συνδιαστει με αναπτυξαικες στρατηγικες βαθους χρονου, οπως λεει ο Σαμαρας, τοτε ισως δουμε ασπρη μερα. Αν δειτε ποτε ευημερισαν αλλα κρατη, π.χ. η οι ΗΠΑ κ.α. θα δειτε οτι εγινε αυτο οταν ειχαν ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟ στο εμποριο. Η λεγομενη απελευθερωση του εμποριου στην σημερινη παγκοσμοιποιηση ευνοει μονο το διεθνοποιημενο χρηματιστηριακο κεφαλαιο, και αυτο, οπως διαπιστωσαμε με τα ευρη δανεισμου (Spreads στην νεοελλαδοκρεολικη μας διαλεκτο που μας επεβαλλαν οι χρηματοαπικοιοκρατες) δεν ειμαι βεβαιος οτι ενδιαφερεται για τη "αναπτυξη¨ της Ελλαδας. Απλο και στανικο το σχεδιο τους:
  α) Εθισε τους σε "τζαμπα" χρημα, οπως τα ναρκωτικα, με πακετα κ.α..
  β) Διελυσε την παραγωγη τους
  γ) Αυξησε το κοστος δανεισμου, διοτι μονο με αυτο θα διατηρηθει η νεωτερικη μπανανια.
  δ) Απειλησε τους με κοψιμο του ναρκωτικου (χρηματος), για να "αναδομησουν" την κοινωνια τους κοινωνιοοικονομικα, ωστε να πεσουν τοσο τα εργατικα που να λενε το χωμι ψωμακι.
  ε) Εισηγαγε εκατομυρια λαθριαους μουσουλμανους για να δημιουργηθει νεα "εργατικη" μη Ελληνικη ταξη απελπισμενων που θα εργαζονται για ενα κομματι ψωμι.

  Και το κυριοτερο για να πετυχει αυτο το σχεδιο;

  ζ)Δωροδοκησε σωρηδον την ΑΛΗΤ επι δεκαετιες (συστημα ΠΑΣΟΚ) ωστε να τους εχεις στο χερι.
  η) Αλοιωσε την παιδεια τους και αποκοψε την νεολαια απο την παραδοση με τη χρηση "χρησιμων ηλιθιων" κατα το ονομα ακαδημαϊκων, ουσιαστικα αγραμματων πρακτορων με αφειδη παροχη "χρηματοτοδοτησεων" για την "κατανοηση" των λαων και της αλληλου ιστοριας τους.

  Και ετσι φθασαμε εδω που ειμαστε, με κορωνιδα να μας ζηταν να πουλησουμε την Ακροπολη, αφου η ΑΛΗΤ πουλησε την (Ελληνικη) ψυχη της στους higher bidder, ενα μιγμα γερμανοαμερικανικων συμφεροντων, μεταξυ τους αντιθετων, διοτι μην ξεχναμε οτι στο χωρο Ελλαδα τα γερμανικα συμφεροντα συγκρουονται με τα Βερατανοαμερικανικα, οπως εγινε θερμως και στον Β' ΠΠ.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Νίκος 09/03/2010 11:36:20

   Νίκο, τόσες δεκαετίες με τη δραχμή, οι πολιτικές αποφάσεις Ελληνικές ήταν; Όχι φυσικά! Συνήθως ήταν Αμερικανικές.
   Αλλά τότε, η εγχώριος δεξιά είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στους Αμερικανούς. Μετά προέκυψαν οι αμφιβολίες και μπλέξαν οι "γραμμές", σαν τεράστια μακαρονάδα.
   Τουλάχιστον, τώρα με το Ευρώ, το βασικό κέντρο αποφάσεων και η "πούγκα" ήρθε πιό κοντά, στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού. Οι Βρυξέλλες μου φαίνονται αισθητικά απείρως προτιμότερες από την Ουάσιγκτων και η Φραγκφούρτη απείρως πιό οικεία από το Φόρτ Νόξ.

 26. Νίκος avatar
  Νίκος 09/03/2010 11:27:28

  Παρελειψα το κυριοτερο επιτελεσμα της εισαγωγης και ελληνοποιησεως λαθρομουσουλμανων.
  Εισαγουν το κυριο εργαλειο ελεγχουν των Ελληνων αφου η διασπαση ειναι μαθηματικα πλεον ορατη. Το διαιρει και βασιλευε με τη βοηθεια της κακοηθως εξαλλαγμενης προς ο,τι Ελληνικο ψευτοαριστερας. Οσοι πιστευετε οτι θα "ενσωματωθουν" εκατομυρια μουσουλμανοι, λυπαμαι, αλλα οι Ρεπουσοκουλουρηδες σας εκμαυλισαν την κριρικη σας ικανοτητα, ο,τι θελουν να κανουν σε εκατομυρια νεες γεννιες. Να μας μετατρεψουν σε καταναλωτικο χυλο, χρησιμο μονο ως φθηνα και διαρεμενα εργατικα χερια.

 27. yannidakis avatar
  yannidakis 09/03/2010 11:41:51

  καμια φορα ειναι για γελια να διαβαζεις ακραιες διαπιστωσεις σαν αυτες.
  Η ΝΔ που δεν ξερω καν αν σε 2 χρονια θα ειναι ΝΔ αφου το κομμα θα διαιρεθει συντομα απο την μεγαλυ κυρια Ντορα, εχει βασικα προβληματα ταυτοτητας. Δεν ξερει καν που ανηκει & το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν μπορει να ασκησει πολιτικη.
  Το ΠΑΣΟΚ εχει χρυση ευκαιρια, οχι να φερει κλιμα πανικου ολογυρα, αλλα να βελτιωσει την Ελλαδα στ' αληθεια μιας και πλεον στηριζεται και απο τους πολιτες. Το στοιχημα θα κερδισει ο :[

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ yannidakis 09/03/2010 11:47:07

   Στηρίζεται από τους Πακιστανούς, θέλεις να πεις. Να τους χαίρεστε τους πολίτες που φτιάχνετε. Είναι ό,τι πρέπει για τον πασοκικό πολιτισμό σας.

 28. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 09/03/2010 11:44:12

  Θέλετε ένα άλλο δείγμα "εκπασοκισμού" της πολιτικής ζωής;
  Δύο φορές ρώτησα στο ιστολόγιο αυτό, σε διαφορετικές αναρτήσεις, αν η ΝΔ καταδίκασε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να βεβηλώσει τον Άγνωστο Στρατιώτη, χρησιμοποιώντας μαζί με τους αλήτες (συγγνώμη για τη φράση, αλλά αυτό είναι για μένα), για προκάλυμμα, έναν παππού που κάποτε στη ζωή του είχε κάνει μία ηρωική πράξη.
  Δεν πήρα απάντηση. Διότι φυσικά η ΝΔ ΔΕΝ καταδίκασε τη βεβήλωση του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.
  Διότι η ΝΔ τρέμει την Αριστερά και τα σύμβολά της.
  Διότι στο κάτω-κάτω δεν σημαίνει και τίποτα ο Άγνωστος Στρατιώτης, όλα σχετικά είναι.
  Διότι δεν υπάρχουν θεσμοί, μόνο ο λαός (ρήση Ανδρέα Παπανδρέου, όπως λέγεται).
  Καληνύχτα σας...

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Μάρκο Τ 09/03/2010 13:05:12

   πιστεύεις ότι, επειδή το ρώτησες εδώ, το άκουσε η ΝΔ και θα απαντήσει ?
   Μην προδικάζεις κάτι που δεν γνωρίζεις. Σωστή η ερώτησή σου, όμως προς το παρόν δεν εισακούσθηκε. Δεν ξέρουμε γιατί.

 29. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 09/03/2010 11:44:47

  Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συζήτηση που άνοιξε και συνεχίζεται σήμερα με το άρθρο του Προφήτη με ολίγο Factorx
  Συζήτηση όμως δεν γίνεται χωρίς ενστάσεις
  1 Ο Ανδρέας δεν διέλυσε κανένα ρεβανσιστικό κράτος της δεξιάς ούτε υπήρχαν στρώματα περιθωριοποιημένα από το μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς. Το κράτος που διέλυσε ο Ανδρέας ούτε ρεβανσιστικό ήταν (ρεβάνς απέναντι σε ποιους και γιατί?) ούτε καν μετεμφυλιακό (32 χρόνια μετά τον Εμφύλιο και με τον Καραμανλή να έχει κάνει τεράστια και ουσιαστικά βήματα στο θέμα "εθνική συμφιλίωση"?) ούτε είχε διάθεση -αλλά ούτε και δυνατότητα να αποξενώσει κοινωνικά στρώματα.
  2 Η άποψη ότι η ΝΔ αποπειράθηκε να κυβερνήσει " με τις ίδιες τακτικές και μεθόδους με τα ίδια σκάνδαλα και διαφθορά" είναι εκτοός πραγματικότητας. ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ -μέθοδοι εξόντωσης του πολιτικού αντιπάλου όπου κι αν βρίσκεται- με την ανοχή και το μέχρι αφελείας συμφιλιωτικό πνεύμα που επέδειξε η ΝΔ. ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ (πχ Χρματιστήριο) και η ανατριχιαστική αντιμετώπιση τους από τον τότε πρωθυπουργό (ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ!) με τα "σκάνδαλα" της ΝΔ και την αντιμετώπιση που είχαν από την ίδια?
  3 Η υπαρκτή εκλογική κυριαρχία της Κεντροαριστεράς με 60%-40% δεν έχει καμμία σχέση με την ιδεολογική κυριαρχία η οποία είναι απολύτως ΑΝΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ (80%-20% θα έλεγα εγώ) αν βέβαια ιδεολογική κυριαρχία εννοούμε την υιοθέτηση ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ιδεών και όχι ΤΙ ΕΤΙΚΈΤΤΑ τους βάζει ο καθένας.
  4 Ως εκπασοκισμό της κοινωνίας προσωπικά εννοώ την υιοθέτηση και αποθέωση νοσηρών νοοτροπιών που έχουν να κάνουν με την αποθέωση της λούφας ως "δημοκρατικό δικαίωμα", της "αρπαχτής" ως "μαγκιά", του τσαμπουκά και του χαβαλέ ως "εξΈγερση" και "κοινωνική διαμαρτυρία", την κατάργηση του ελέγχου και της αξιολόγησης επειδή είναι "ρουφιανιά, και τον φθόνο προς όποιον "τα έχει" έστω και αν τα απέκτησε νόμιμα,πληρώνει τους φόρους του και δουλεύει για να "τα έχει" ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΟΠΟΊΕΣ ΚΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ "ΑΠΑΤΕΩΝΙΣΤΙΚΑ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑΤΑ" Και αν δεν γκρεμιστούν αυτές οι ιδεοληψίες ΑΠΟΠΑΣΟΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

 30. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 09/03/2010 12:22:31

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΤΑΝ,

  Γράφουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι το Σύνταγμα και την κοινή γνώμη της χώρας ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Υπακούουν ως φαίνεται σε κάποια υπέρτατη αρχή εκτός των συνόρων μας, που ο πρωθυπουργός αναφέρει ως "παγκόσμια διακυβέρνηση" και έργο τους είναι κάτι που περιγράφουν ως "πράσινη ανάπτυξη". Σε όλες τις περιστάσεις χρησιμοποιούν τις έννοιες και τις εκφράσεις των προέδρων των ΗΠΑ. Ακολουθούν σε όλα τα θέματα τη συλλογιστική των αμερικανικών και εγγλέζικων δεξαμενών σκέψης και των μυστικών τους υπηρεσιών. Βρίσκουμε ολοένα και περισσότερους τέτοιους τέτοιους σε κάθε χώρα να ξεχωρίζουν ζητώντας την κατάργηση των εθνών πλην των "περιούσιων" αγγλοαμερικανικών.

 31. john M avatar
  john M 09/03/2010 12:36:27

  Death in the afternoon

  Η μακρα πορεια προς τον (κρατικο καπιταλισμο) ολοκληρωνετε.
  Ο ταυρος της Ελλαδος μετα τα ανεπαλληλα στοχευμενα χτυπηματα
  στον λαιμο μετα το 1980 ψυχοραγει.Ο συνδιασμος (περιστροφο και εξαγορα που χρησιμοποιηθηκε την πρωτη περιοδο εφερε τον στοχο του )
  Η τελευταια μαχη κατα της ιδιοκτησιας με φορους 60%-90% θα ολοκληρωση την παραδοση του ταυρου στο μοιραιο.
  Το δηλημα ειναι η εσεις στη φυλακη η εμεις σκλαβοι των δανειστων μας.Μπορει και τα δυο

  Δυστηχως κυριοι η Νεα Δημοκρατια προτιμησε να συμετασχη στο πλιατσικο ειτε απο φοβο ειτε απο απληστια παρα να στηλει φυλακη τους πρωτους διδαξαντες

  Τωρα που θα βρεθη ο καθαρος ηγετης στην ΝΔ σε μια χωρα που εχει εσκεμενα διεφθαρη απο την κορυφη ως την πατουσα με τα μεσα ενημερωσης στα χερια των διαπλεκομενων που θα καθαριση την κοπρο του αυγεια της Ελληνικης πολιτικης σκηνης παραμενη ενα ερωτημα

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ john M 09/03/2010 12:51:14

   Δεν υπήρξε ποτέ ταύρος εδώ, στη νεότερη Ελλάδα: Πάντα το αρκούντα είχε το πάνω χέρι.
   Προς Θεού, αγαπητοί φίλοι Ρώσοι, δεν εννοώ το ξανθόν γένος. Το άλλο αρκούντα, που σέρνεται με τους εγχώριους χλέμπουρες και χλιδάμπουρες.

  • Κεραυνός avatar
   Κεραυνός @ john M 09/03/2010 14:09:26

   Τί εννοείς ιδιοκτησία με φόρους 60%-90% ?

  • john M avatar
   john M @ john M 09/03/2010 15:43:21

   Φορο εισοδηματος και ΦΜΑΠ
   πχ συνολο εισοδηματος 71000 πληρωσα φορο 20000 περιπου συν 1000 εισφορα συν 1600 ΕΤΑΚ 2008 και αναμενω 2009 συνολο 24200
   Το 2010 θα πληρωσω 22000 συν ΦΜΑΠ 14000 περιπου συνολο 36000 φορους
   Εχω ενα μαγαζι ξενοικιαστο και ενα ακομη ετοιμο να ξενοικιαστη
   Καταλαβες γιατι ξεπουλαω για τον (κρατικο καπιταλισμο )
   Λιγο αργα βεβαια γιατι κανεις δεν αγοραζη ουτε κατω απο την αντικειμενικη τωρα
   Θα αγορασουν αυτοι που τα πηραν και τα εχουν εξω τωρα σε λιγα χρονια οταν θα πωλειται η μιση Ελλαδα
   Σημειωτεων εχω καθαρο ποθεν εσχες

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ john M 10/03/2010 10:30:11

   Φίλε John M
   Τόσο ακριβώς ποσοστό (50%) θα πλήρωνες και στη Σουηδία, Φινλανδία ή Δανία.
   Δεν ήταν αρνησίπατρις που έφυγε από τη Σουηδία ο μακαρίτης Μπέργκμαν. Απλώς είχε ψηλά εισοδήματα!

 32. N.M avatar
  N.M 09/03/2010 13:21:58

  Εγώ που είμαι σχετικά νέος και λόγω «Blogs» και παρόμοιων ιστοσελίδων, μπερδεμένος, εγώ που θέλω μια υγιή δεξιά ( όταν λέω δεξιά, εννοώ δεξιά, δίχως το νέο μοδάτο πρόθεμα «κέντρο» ), εγώ που αναγκαστικά λόγω «Μπακογιάννηδων» και «Μητσοτάκηδων» ψηφίζω δεξιότερα της δεξιάς, εγώ που είμαι αθώο «έρμαιο» απόψεων οι οποίες διίστανται, εγώ που το πολύκροτο 81 και 89, μόλις είχα γεννηθεί και έπειτα ήμουν 8 χρονών, εγώ πολλά άλλα...

  Πείτε μου σας παρακαλώ, τι να ψηφίσω και σας υπόσχομαι θα το κάνω. Τόσο «προοδευτικός» όσο το ΠΑΣΟΚ, δεν θα γίνω ποτέ. Απ΄την άλλη πέτυχα την ΝΔ των προαναφερθέντων συν του Ρουσόπουλου-Καραμανλή. Αυτό που διακρίνω, ότι και να λέτε εδώ ή αλλού, εγώ δεν έχω επιλογή. Κατ΄εμέ δυστυχώς δεν υπάρχει υγιή δεξιά στη γενιά μου. Γι΄αυτό ζητώ της βοήθειά σας. Να εμπιστευθώ Σαμαρά ή να παραμείνω στα καταγώγια του ΛΑΟΣ; Τουλάχιστον ο ΛΑΟΣ με τον Λαϊκισμό του, πείθει περισσότερο.

  ΥΓ οφείλω πάντως να ομολογήσω, την εξαιρετική δουλειά ορισμένων Blogs η οποία άλλοτε με βοηθάει να ξεκαθαρίσω κάποια πράματα, άλλοτε με προβληματίζει και άλλοτε έρχεται αντιμέτωπη με τα πιστεύω μου. Όλα χρειάζονται και τα παρακολουθώ. Εφημερίδες πάντως, δεν διαβάζω και ούτε πρόκειται.

 33. Alkimos avatar
  Alkimos 09/03/2010 13:32:19

  Όσο πιθανό είναι να καταφέρει η σύγχρονη κοινωνία να βοηθήσει στην απεξάρτηση από τα ναρκωτικά και τη νικοτίνη, άλλο τόσο πιθανό είναι να καταφέρει ο όποιος «Σαμαράς» να φέρει «απεξάρτηση» από την Πασοκική λαίλαπα! Η διαφθορά (ως εθισμός) έχει δυστυχώς αγγίξει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας, που μπορεί να θεωρηθεί ουτοπία η όποια προσπάθεια μαζικής …αποτοξίνωσης. Αυτοί που γεύτηκαν την «εύκολη» ζωή των «επιδοτήσεων», των «μπόνους», των «διακοποδανείων» και λοιπών σκληρών …«ναρκωτικών», είναι οι «πελάτες» του ΠΑΣΟΚ και μόνο όποιος τους υποσχεθεί περισσότερα θα τους πείσει να τον ακολουθήσουν.
  Το ΠΑΣΟΚ, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε σε κάποιο σχόλιο, δεν είναι μια ελληνική πρωτοτυπία, είναι μάλλον η ελληνική εκδοχή του «New Age», η οποία έχει «δηλητηριάσει» ολόκληρη την κοινωνία…
  Μαζική θεραπεία σ’αυτή την καταστροφική «επιδημία» δεν βλέπω, δυστυχώς, να μπορεί να εφαρμοστεί, διότι αυτό απαιτεί ένα είδος καραντίνας, που κανένας Σαμαράς δεν έχει τα μέσα να εφαρμόσει.
  Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι, να αναζητήσει ο καθένας (σώφρων άνθρωπος) ΑΤΟΜΙΚΑ «έναν ασφαλή τόπο», που δεν θα έχει μολυνθεί!

 34. Νίκος avatar
  Νίκος 09/03/2010 13:41:30

  yannidaki, θα τα ξαναπουμε σε λιγα χρονια οταν 500000-1 εκ μουσουλμανοι θα εχουν φτιαξει δικο τους κομμα με την βοηθεια -you guessed it my friend- της "συμμαχου" Τουρκιας και θα αλλωνιζουν το τοπιο με τους Ελληνες καθημαγμενους απο την νεοταξικη χουντα. Αν μη τι αλλο, δεν μαθαινετε απο την ιστορια μας.

 35. george avatar
  george 09/03/2010 13:48:59

  Θα συμφωνήσω με κάποιους που ισχυρίζονται ότι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ οφείλεται και στα δρώμενα της δεξιάς των δεκαετιών 50-60. Ωστόσο, η σημερινή δεξιά έχει μετατοπιστεί προς το κέντρο έχοντας σταδιακά ενσωματώσει νέα στοιχεία πολιτικής όπως για παράδειγμα η συναίνεση με τους αντιπάλους για το κοινό καλό, η έλλειψη ρεβανσισμού στη δημόσια διοίκηση, εντέλει και η προσφυγή στις κάλπες για να δωθεί λύση άμεση. Τα στοιχεία αυτά της προσδίδουν και χαρακτήρα φιλο-κοινωνικό (αν μου επιτραπεί η έκφραση)
  Ο Σαμαράς έχοντας αναλάβει την ηγεσία μιας ιστορικής παράταξης, πρέπει να εντοπίσει τα αρνητικά στοιχεία της κεντροδεξιάς και να τα απομακρύνει, να ενισχύσει τα θετικά και να μπολιάσει με νέα στοιχεία την ιδεολογία του κόμματος.
  Κατά τη δική μου άποψη η κεντροδεξιά πρέπει να επανατοποθετηθεί ως προς τον άξονα αποτελεσματικότητα των πολιτικών. Η κεντροδεξιά ανέκαθεν έδινε σημασία στο αποτέλεσμα, και αυτή τη χαμένη αξιοπιστία στην αποτελεσματικότητα πρέπει η ΝΔ να την ξαναβρεί. Ιδιαίτερα στις πολιτικές προτάσεις προς τον δημόσιο τομέα, πρέπει με θάρρος να υποστηρίξει λύσεις αποτελεσματικές (για παράδειγμα μείωση του δημόσιου τομέα, βελτίωση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας, εισαγωγή νέων μορφών διοίκησης). Πρέπει όμως να μην ξεχάσει και πλήρως τον κοινωνικό και συναινετικό χαρακτήρα, που με τόσο κόπο έφτιαξε. Με άλλα λόγια και για να γίνω πιο συγκεκριμένος πρέπει για τους υπαλλήλους που θα περισεύσουν από τον δημόσιο τομέα, να βρει διεξόδους, να μην τους αφήσει στην τύχη τους. Επίσης πρέπει να διατηρήσει την πρακτική διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και λοιπούς φορείς, χωρίς όμως ατέρμονες συζητήσεις μόνο για τις συζητήσεις.
  Τέλος καλό θα ήταν να υπερασπισθούν και το οποιοδήποτε θετικό έργο έχει γίνει από τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Καλή είναι η αυτοκριτική, αλλά δεν πρέπει να μηδενίζονται τα πάντα.

  • anonymous avatar
   anonymous @ george 09/03/2010 14:25:44

   Ποια δρώμενα ποιας δεξιάς; Η ανάπτυξη της χώρας επί αυτής της επάρατης δεξιάς έγινε. Τι κάνανε όλοι οι προοδευτικοί; Μόνο φασαρίες και διαδηλώσεις για να πάρουν την εξουσία. την πήραν μετά το 74 και είδαμε τα καζάντια μας.

   Όσο για τις φυλακές κάποιων αριστερών, κάτι τύπους σαν τους σημερινούς μπαχαλάκηδες μπουζουριάζανε. Σήμερα είναι περί τα 6.000 άτομα και δε θα είχα πρόβλημα αν τα χώνανε μέσα.

 36. nov11 avatar
  nov11 09/03/2010 13:51:06

  Αν αντιληφθούμε ότι ζούμε την' ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΕΣΤΡΟΙΚΑ 'τότε θα καταλάβουμε το πλάτος των ταλαντώσεων του πολιτικού εκκρεμούς που θα ακολουθήσουν και τι συνεπάγεται του σήμερα.......Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ nov11 09/03/2010 15:03:02

   το ερώτημα δηλαδή είναι αν ο Γιέλτσιν έχει έρθει ήδη ή μας περιμένει;

 37. timoros avatar
  timoros 09/03/2010 13:59:49

  Αυτό το μένος που βγάζετε για τον Καραμανλή μπορείτε να μου εξηγήσετε σε ποιες διαδρομές σας οδηγεί ; Τι ζητάτε πια να γίνει η νεότερη, ανανεωμένη, αναγεννημένη, νεόκοπη, νέα νέα Νέα Δημοκρατία ; Κόμμα χωρίς ιστορία ; Μην περιμένετε άλλο. Αν όλα αυτά τα πιστεύετε αλλάξτε της το όνομα ΤΩΡΑ. Με μισοδουλειές δεν γίνονται ανατροπές. Αλλάξτε όνομα και καταστατικό. Φτιάξτε νέα διακήρυξη. Και να δούμε στο τέλος πόσοι θα μείνετε.

  • Κεραυνός avatar
   Κεραυνός @ timoros 09/03/2010 14:47:27

   Κοίταξε εμένα ο ΓΑΠ με απογοήτευσε θα ήθελα μιά Νέα Δημοκρατία καλύτερη, αλλά όσο εξακολουθείτε να τρέχετε σάν σκυλάκια πίσω απο τον Καραμανλή τόσο θα οδηγείστε όλο και πιό κοντά στον αφανισμό.
   Είναι ο άνθρωπος που κατέστρεψε το κόμμα σου και την Ελλάδα.

 38. timoros avatar
  timoros 09/03/2010 14:22:32

  Γιατί δεν δημοσιεύετε το σχόλιό μου ; Νομίζω του αξίζουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

 39. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 09/03/2010 14:56:37

  Οι έννοιες «εκπασοκισμός» - «αποπασοκοποίηση» της κοινωνίας (εδω και της ... ΝΔ) είναι ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ενδεικτικές της ιδεολογικοπολιτικής ένδειας της ελληνικής δεξιάς. Θέλουν να τα πουν «όλα» και τελικώς όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις δε λένε απολύτως τίποτε. Είναι έρμαιες της απλούστευσης που επιχειρείται προκειμένου δήθεν να «καταλαβαινόμαστε» και που καταλήγει στην ομαδική συσκότιση.

  Η νομιμοποίηση της διαφθοράς δε συνιστά (εκ)πασοκισμό. Η αποβιομηχάνιση της χώρας δεν είναι επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ. Η αναξιοκρατία δεν εφευρέθη από τον Αντρέα Παπανδρέου, αυτό το φάντασμα που πλανάται πάνω από τα κεφάλια αριστερών και δεξιών. Η ελληνική κοινωνία δεν αποδομήθηκε από τους πρασινοφρουρούς. Η Ελλάδα των ανύπαρκτων πολιτικών ελίτ και της αδύναμης «κυρίαρχης τάξης» είναι το «αποτέλεσμα» της μακράς πορείας ενός καπιταλισμού χωρίς κεφάλαιο ικανό να συσσωρευτεί και να αναπαραχθεί εκτός κράτους. Το ΠΑΣΟΚ δε θα μπορούσε να διαλύσει κάτι στοιχειωδώς στέρεο που θα είχε αποδείξει ότι μπορεί να παράξει αξίες και να ηγεμονεύσει σε μια κοινωνία που πάντα αναζητούσε μέσα στον άκρατο ατομικισμό της ηγεσίες που δεν θα είχαν κατ΄ανάγκη κάποιο ριζοσπαστικό όραμα, αλλά τουλάχιστον θα ήταν ικανές να διαχειριστούν αναπτυξιακά τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

  Το εφεύρημα του Χ.Γ. περί «κοινωνικού μετασχηματισμού» δε στέκεται όρθιο ούτε για μια στιγμή. Τϊ δηλαδή μετασχηματίστηκε: η μπετονένια ανάπτυξη, το (μη) κοινωνικό κράτος, η αγροτική παραγωγή, η βιομηχανία, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και οι υπηρεσίες «κοινής ανωφέλειας», το μπαξίσι, ο κομματισμός ως μοχλός κοινωνικής ανέλιξης ή απλώς επιβίωσης; Τί ακριβώς ήταν αυτό που εκπασοκίστηκε; Η απάντηση μοιάζει πολλές φορές να εκφυλίζεται στους απολιτικούς – ηθικολογικούς όρους «νοοτροπία» και «εξίσωση προς τα κάτω». Είναι δυνατόν να αναλύουμε πολιτικά τη δεκαετία του 80 με έννοιες όπως «σκράπας», «σαλταδόρος», «πονηρός», «εξάρτηση από επιχειρηματικά συμφέροντα(!)», «αριβισμός»; Το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, ανέδειξε τους άχρηστους ενώ μέχρι το 81 βασίλευαν οι χρήσιμοι κι οι σχετικοί; Το ΠΑΣΟΚ υπέκυψε στους επιχειρηματίες ενώ μέχρι τότε το ελληνικό κεφάλαιο αρμένιζε αγέρωχα και δημιουργικά χωρίς την ανάγκη της διαπλοκής; Το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε την άνευ αρχών αναρρίχηση κάποιων καπάτσων πράσινων, ενώ μέχρι τότε θριάμβευε η αξιοκρατία και η μετρημένη φιλοδοξία των αξίων;

  Η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη στην πολύχρονη μαθητεία της σ΄ένα σύστημα που δεν τόλμησε ποτέ να εκσυγχρονίσει, πόσο μάλλον να του εμφυσήσει «δεξιά» ιδεολογία. Και δεν τόλμησε γιατί πέραν των γνωστών «ενοχών» της δεν είχε ούτε την κοινωνική βάση στην οποία θα μπορούσε να στηριχτεί για να κάνει έστω κι ένα βήμα μπροστά ούτε το πολιτικό προσωπικό που θα ήταν εκπαιδευμένο σε σχέδια και διαδικασίες έτσι ώστε να μπορέσει να τραβήξει ένα κάρο. Δε φρόντισε να καλύψει τα κενά: σκράπες και μετρίους είχε πρώτα η ΝΔ και μετά το ΠΑΣΟΚ. Και όταν συνειδητοποίησε ότι η εξουσία δεν της ήταν εσαεί χαρισμένη, έπαιξε το παίγνιο της εναλλαγής: τόσο απλά και τόσο δυτικά. Όταν εν τέλει ανακάλυψε ότι η κεντροαριστερά, εκτός από περιθωριοποιημένη και καταπιεσμένη, μαγεύτηκε από κάποιον ριζοσπάστη λαϊκιστή ηγέτη παρέμεινε εν αδρανεία αμήχανη και δεν τόλμησε ούτε την αυτοκριτική ως προς τη διαχείριση ούτε την ανανέωση ιδεών και προσωπικού. «Κατάφερε» μάλιστα αντιστρόφως είτε με τον αδόκιμο και κουτσουρεμένο νεοφιλελευθερισμό είτε με την ανερμάτιστη και θολή μη- πολιτική ενός καραμανλισμού χωρίς Καραμανλή να παγιώσει το 60-40! Και να κλαίγεται μοιρολατρικά ότι έτσι είναι η Ελλάδα. Και να ψελίζει σήμερα αυτά τα περί εκπασοκισμού και της ίδιας της ΝΔ!

  Αν οι όροι Πασοκισμός και τα παράγωγά του έχουν κάποια αξία, την έχουν για το ΠΑΣΟΚ και μόνον! Αν πρόκειται κάποιος να αποπασοκοποιηθεί αυτός θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει καμμία τύχη ο Σαμαράς αν επιχειρήσει να αποπασοκοποιήσει κοινωνία ή κόμμα. Αυτό είναι δουλειά του Γιωργάκη – την κάνει δε την κάνει. Η ίδια πρέπει μάλλον να απονεοδημοκρατικοποιηθεί για να πείσει ότι αντιπροσωπεύει κάτι. Ειδάλως θα εξακολουθήσει να κοιτάζεται στον καθρέφτη και να μισεί τον εαυτό της.

  • αχαβαχ avatar
   αχαβαχ @ antiathlitikos 09/03/2010 18:43:38

   Σωστές επισημάνσεις. Να προσθέσω ότι η συνεχής επίκληση του πασοκισμού και των λοιπών αποδεικνύει τον ολοκληρωτικό, διαρκή και γι' αυτό τραγικό ετεροπροσδιορισμό της ΝΔ. Η μόνη αναφορά που οφείλει να έχει είναι ο ελληνικός λαός, τον οποίο φιλοδοξεί να εκπροσωπεί.

 40. Kurosaki Ichigo avatar
  Kurosaki Ichigo 09/03/2010 15:02:36

  Τον Σαμαρά τον εκτιμώ ως άνθρωπο και ως πολιτικό. Μέχρι εκεί όμως. Ούτε το κόμμα του θέλω, ούτε την πλειοψηφία των υποστηρικτών του, οι οποίοι δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν οτι καμία σχέση δεν έχει ο ίδιος με δαύτους. Μέχρι στιγμής απορούν για πιο λόγο «καθυστερεί» να τους εκφράσει όπως εκείνοι επιθυμούν. Δεν αντιλαμβάνονται πως δεν πρόκειται περι «καθυστέρησης», αλλά σοφής άρνησης να ταυτιστεί μαζί τους. Με τις ακραίες, άκαμπτες, μονοκόμματες και υστερικές τους επιθυμίες. Θέλουν επιστροφή ενός είδους ξεπερασμένου, ιστορικά και εξελικτικά, μονόχνοτου πατριωτισμού. Όταν έρθει ο Σαμαράς στην εξουσία, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, δεν θα τον έχουν ποτέ όσο κι αν χτυπιούνται στο τσιμέντο. Άλλο να είσαι σχολιαστής σε ιστολόγιο ή συνομιλητής σε καφενείο, κι άλλο να ηγείσαι μιας σύγχρονης χώρας στον 21ο αιώνα.
  Επιτέλους πάντως, βλέπω σε μερικά σχόλια πως ο «συντηρητισμός» και ο «αντι-συντηρητισμός», τίθενται δειλά-δειλά πάνω σε βιοψυχολογική βάση. Δεν διαφωνώ καθόλου και μακάρι να ήμουν στα περσινά και προπέρσινα ντουζένια μου να επαυξήσω τον συλλογισμό αυτό. Με λίγο ακόμα κουράγιο, ειλικρίνεια και αυτογνωσία, ίσως σε λίγο καιρό συνειδητοποιήσουν πως η αιώνια αυτή διαμάχη δεν είναι ούτε οικονομολογική, ούτε ιδεολογική, αλλά καθαρά και ψυχρά νευροβιολογική, άρα και εξελικτική.. Απλώς διερωτώμαι αν όσοι διατυπώνουν την παραπάνω διαπίστωση με τόση ευκολία, χαρά και έπαρση, καταλαβαίνουν τι ακριβώς μόλις έγραψαν.
  Κλείνοντας, θα ήθελα να συμπληρώσω, πως για πάρα πολλούς φαίνεται οτι η ιδεολογική τους διαφορά με τον Καρατζαφέρη και το Λ.Α.ΟΣ είναι προσχηματική και αφορά επιμέρους ζητήματα. Δεν διαφωνούν με τον άξονα πολιτικής κατεύθυνσης. Στο πρόσωπο του Σαμαρά είδαν κάποιον που θα διαδραματίσει τον ρόλο του Λ.Α.ΟΣ στο πιο σοβαρό, στο πιο μετρημένο και στο πιο συνεπές. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που παρακολουθούν αμήχανοι τις εξελίξεις να μη συμφωνούν με τις προσδοκίες τους. Απογοητεύονται, γιατι εξ’ αρχής γοητεύτικαν από τον Σαμαρά για λάθος λόγους.

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ Kurosaki Ichigo 09/03/2010 19:24:44

   'Επιτέλους πάντως, βλέπω σε μερικά σχόλια πως ο «συντηρητισμός» και ο «αντι-συντηρητισμός», τίθενται δειλά-δειλά πάνω σε βιοψυχολογική βάση. Δεν διαφωνώ καθόλου και μακάρι να ήμουν στα περσινά και προπέρσινα ντουζένια μου να επαυξήσω τον συλλογισμό αυτό. Με λίγο ακόμα κουράγιο, ειλικρίνεια και αυτογνωσία, ίσως σε λίγο καιρό συνειδητοποιήσουν πως η αιώνια αυτή διαμάχη δεν είναι ούτε οικονομολογική, ούτε ιδεολογική, αλλά καθαρά και ψυχρά νευροβιολογική, άρα και εξελικτική..'

   Κι εσύ, όπως όλοι μας, κινείσαι στο πλαίσιο μιας θεωρίας που, καθότι θεωρία, δεν αποδεικνύεται η ορθότητά της. Στο πλαίσιο της δικής σου θεωρίας ο καθένας προκαθορίζεται βιολογικά στο τι θα επιλέξει. Το ψυχολογικά το αφήνω απ' έξω, είναι τελείως παράδοξο να χρησιμοποιούνται έννοιες σχετικές με την ψυχή από ανθρώπους που έχουν υιοθετήσει υλιστικές θεωρίες. Αφού λοιπόν ο καθένας προκαθορίζεται από το βιολογικό του υπόβαθρο, ποιο το νόημα να συζητάμε για το τι μπορούμε να κάνουμε; Δεν υπάρχει ούτε ελεύθερη επιλογή ούτε 'δέον' όταν κινούμαστε εντός θεωριών υλιστικών. Και τότε το ηθικό ταυτίζεται με το ωφέλιμο (που έχει γίνει στην αγγλοσαξωνική σκέψη του φιλελευθερισμού από τον 18ο αιώνα), το οποίο με τη σειρά του καθορίζεται από τα εκάστοτε ισχυρά συλλογικά υποκείμενα. Δεδομένου ότι δεν ανήκω στους ισχυρούς, δε θέλω να ανήκω κι επιπλέον βρίσκω παρόμοιες θεωρίες μονάχα πηγή δυστυχίας για τον άνθρωπο, δεν τις υιοθετώ. Είχες γράψει κάποτε ότι το αίτιο της χαράς ενός ανθρώπου που κρατάει το νεογέννητο παιδί του στην αγκαλιά του είναι ίδιο με αυτό της ευφορίας που αισθάνεται κάποιος όταν χρησιμοποιεί ναρκωτικές ουσίες. Βρίσκω μια τέτοια θεώρηση των πραγμάτων φρικαλέα και ολέθρια για όποιο άτομο και όποια κοινωνία την υιοθετεί. Ο υλισμός έχει νομιμοποιήσει, άμεσα ή έμμεσα, ουκ ολίγα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί τα τελευταία 200 χρόνια (από τότε δηλαδή που άρχισε να δεσπόζει, μάλιστα σε παράλληλη πορεία με την άνθιση του βιομηχανικού καπιταλισμού, που προκάλεσε ασύλληπτες κοινωνικές αδικίες) ακριβώς γιατί σχετικοποιεί, δηλαδή καταργεί, κάθε έννοια ηθικής. Οδήγησε στον κοινωνικό δαρβινισμό, την αντίληψη της κοινωνίας ως μιας ζούγκλας όπου ο ισχυρός πατάει τον αδύναμο γιατί αυτό είναι το ‘φυσιολογικό’. Αυτή η αντίληψη έχει επιστρέψει δριμύτερη στις τελευταίες δεκαετίες, όπου ο καπιταλισμός έχει μπει σε μια νέα φάση εξέλιξης (από την οποία βλάπτονται όλο και περισσότεροι παγκοσμίως) και χρειάζεται να αποσαθρώσει κάθε θεσμική (εθνικό κράτος, που δεν του είναι πια χρήσιμο) και πνευματική αντίσταση (μη υλιστικές θεωρίες). Και δημιουργεί στον άνθρωπο μια τέτοια κατάθλιψη και, τελικά, απελπισία, ώστε δεν απορώ που, αφού δεν ξεχωρίζει αξίες, δεν έχει ελπίδα και αποκτάει επιθυμίες που ουδέποτε ικανοποιούνται (απεριόριστα υλικά αγαθά), καταλήγει να χρειάζεται τη βοήθεια της χημείας για να την παλέψει. Ο άνθρωπος των δυτικών κοινωνιών έχει αγαθά αδιανόητα για οποιαδήποτε προηγούμενη εποχή κι όμως χαρούμενος δεν είναι. Μεθάει, παίρνει φάρμακα για να κοιμηθεί ή για να ηρεμήσει, φτιάχνει εικονικές πραγματικότητες και βυθίζεται σε αυτές γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια πραγματικότητα που ο υλισμός τον έμαθε να τη βλέπει ως άσχημη, χωρίς νόημα, τυχαία, πηγή πόνου και ταλαιπωρίας. Κι ούτε θα αποκτήσει στοιχειώδη γαλήνη και χαρά όσο πιστεύει ότι όλα είναι μόνο ύλη. Επιλέγει αυτή τη θεώρηση επειδή του προσφέρει μια επίπλαστη ασφάλεια, προβλεψιμότητα και αίσθηση υπεροχής αλλά όλα αυτά τα πληρώνει με μοναξιά, αποκοινωνικοποίηση, άκρατο ατομικισμό, ασυνεννοησία, ανταγωνισμό όλων εναντίον όλων. Μετά για ποια πολιτική μιλάμε; Ποια πολιτική θα υπάρξει χωρίς κοινωνίες, χωρίς ανθρώπους που αναζητούν το ‘ευ ζειν’ συλλογικά, που προσπαθούν να πραγματώσουν όλες τις δυνατότητες της ανθρώπινης φύσης μέσα σε μια πολιτική κοινωνία; Είναι λυπηρό στη χώρα που γεννήθηκε ο μεταφυσικός συλλογισμός να υιοθετούμε πλήρως θεωρίες πολιτισμών που ουδέποτε κατάφεραν πραγματικά να καταλάβουν το νόημα, την προσφορά και την αναγκαιότητα αυτής της δραστηριότητας. Θα σου πρότεινα να σκεφτείς έστω το ενδεχόμενο ότι κάποιες μη υλιστικές θεωρίες μπορούν να εξηγήσουν κι αυτές τον κόσμο μας.
   ΥΓ. α ρε Φρόυντ, πόση ζημιά έχεις κάνει...

  • Kurosaki Ichigo avatar
   Kurosaki Ichigo @ Kurosaki Ichigo 09/03/2010 20:03:59

   Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αξιοπρεπέστατη η θυμωμένη αντίδρασή σου και σε παλαιότερο καιρό θα είχαμε έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο. Μην μπαίνεις στη λούπα «αφού σε βιοψυχολογικό επίπεδο υπάρχει ντετερμινιστικό πλαίσιο στην ανθρώπινη σκέψη, δράση και αντίδραση, ποιό το νόημα της προσπάθειας για αλλαγή και ανατροπές», αφού και οι προσπάθειες αυτές μέσα στον ίδιο αυτό μηχανισμό εντάσσονται. Πάντως το σχόλιο στο οποίο αναφέρεσαι περί ναρκωτικών και παιδιού, έτσι όπως το απομόνωσες στη μνήμη σου ακούγεται ειδεχθές και αδικεί την γενικότερη συλλογιστική. Ποτέ μια διαπίστωση δεν είναι επικίνδυνη ή ανήθικη από μόνη της, εξαρτάται το πως και από ποιους θα αξιοποιηθεί, ιδίως θεσμικά. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς, είναι να την αγνοήσει ή να την αρνηθεί επειδή προσβάλει την αισθητική και τον συναισθηματικό του κόσμο. Χρειάζεται απλώς σωστή και ανθρώπινη διαχείριση. Οι έννοιες του Πολιτισμού και του Ανθρωπισμού δεν καταρρίπτονται από ευρήματα επιστημονικών εργαστηρίων, εκτός αν προλάβουν να τις οικειοποιηθούν και να τις χρησιμοποιήσουν κακής ποιότητας άνθρωποι με επονείδιστους στόχους.

 41. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 09/03/2010 15:14:39

  Εγώ θα συνεχίσω να γκρινιάζω, για να αλλάξει πρώτα το κόμμα της ΝΔ και μετά την κοινωνία θα πρέπει ο κ Σαμαράς να προχωρήσει σε ρήξεις, πρώτα καθαρίζεις το χώρο σου και μετά την χώρα.
  Οσο προσπαθεί να ισορροπήσει και να διαχειριστεί δεν βλέπω προσωπικά φως.
  Αν δεν καθαρίσει τον κομματικό κλοιό της ΝΔ πως θέλει να αποΠΑΣΟΚοποιήση την λογική της κοινωνίας;
  Ιδιαίτερα που η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών που διαχειρίστηκαν τα 5 τελευταία χρόνια δεν οικειοποιήθηκαν αλλά ενσωματώθηκαν στο σύστημα ΠΑΣΟΚ

 42. fit for fun avatar
  fit for fun 09/03/2010 15:19:37

  -Η δεξιά δεν νίκησε στον εμφύλιο, επικράτησε γιατί έτσι μοιράστηκε ο κόσμος στη Γιάλτα.

  -Η δεξιά δεν εκχώρησε στην αριστερά τα γράμματα, τις τέχνες, την παιδεία,τον πολιτισμό,τον πατριωτισμό, τους κοινωνικούς αγώνες, αλλά η αριστερά κυριάρχησε λόγω ανωτερότητας των ανθρώπων της.

  -Πέρα από τις ιδέες, τα βιβλία, την ιστορία, υπάρχει η πραγματική ζωή, όπου οι δεξιοί υστερούν, κατά τη γνώμη μου, ως "πάστα", χνώτο, τύπος ανθρώπου, φίλοι, εραστές, συνάδελφοι.

  -Από δεξιά οικογένεια προέρχομαι.Εργάζομαι 13 χρόνια, έχω συναναστραφεί με εκατοντάδες ανθρώπους.Αυτή είναι η προσωπική μου εμπειρία μέχρι σήμερα.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ fit for fun 09/03/2010 17:23:15

   ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ
   ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
   ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ
   ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
   ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ
   ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ
   ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ
   Ο Μέγιστος Ελληνας Φιλόσοφος του 20ου αιώνα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ
   ΞΕΝΟΦΩΝ ΖΟΛΩΤΑΣ
   Και πολλοί άλλοι ων ουκ έστι αριθμός!

   Διάβασες ποτέ φίλε μου ΤΗ ΦΛΟΓΕΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ;

   Αυτά τα περι "ανωτερότητας των ανθρώπων της αριστεράς" είναι μια απίστευτη απάτη.

  • MΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
   MΑΝΩΛΗΣ Μ @ fit for fun 13/03/2010 02:18:53

   Μην ξεχνάμε και:

   ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 43. Γιώργος avatar
  Γιώργος 09/03/2010 15:33:57

  Μπράβο, έτσι είναι. Ο Σαμαράς δεν πρεπει να υιοθετήσει την λογική του ώριμου φρούτου που είχε ο Καραμανλής. Πρέπει να ρίξει ο ίδιος το ΠΑΣΟΚ, όχι να περιμένει να πέσει από μόνο του. Κι αυτό όχι από βουλιμία για εξουσία, αλλά γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει πραγματικά να κυβερνήσει,αφού η ΝΔ αναλάβει τα ηνία της χώρας.

 44. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/03/2010 19:43:45

  Υπαρχει φυσικα και κατι αλλο που αποφευγεται να λεγεται.Ειναι προτεραιοτητα της ΝΔ η πτωση του ΠΑΣΟΚ ή εχει βολευθει στο ρολο του δευτερου κομματος;
  Εαν ηταν προτεραιοτητα υπαρχει μια απλη μεθοδος : να συμφωνησει με τα μικρα κομματα και να ζητησει εκλογικο συστημα απλης αναλογικης.Το ΠΑΣΟΚ φυσικα μπορει να μη το δωσει αλλα τοτε θα εκτεθει στους παντες.Η υποστηριξη απο τη ΝΔ της ενισχυμενης αναλογικης ειχε νοημα οταν ηταν ισχυρο κομμα.Τωρα που ειναι σαφως δευτερο κομμα και εχει διασπαση στο χωρο της με το ΛΑΟΣ τι νοημα εχει;
  Το ΠΑΣΟΚ ποτε δεν θα πιασει 50% και αρα θα αναγκασθει να ψαξει συμμαχιες με την αριστερα.Εκει θα γελασει καθε πικραμενος.Τελικα ειτε η αριστερα θα εκτεθει και θα μπει μεσα χανοντας την αιγλη του "αγνου επαναστατη" που πουλα εκ του ασφαλους ειτε το ΠΑΣΟΚ θα αναγκασθει να στραφει στη ΝΔ για συνεργασια τιναζοντας στον αερα τα αντιδεξια προσχηματα του.
  Σε καθε περιπτωση θα ειναι ενα ιδεολογικο big bang μετα το οποιο τα προδευτικα παραμυθια θα τελειωσουν οριστικα.
  Τι ακριβως φοβουνται στη ΝΔ και δεν το προτεινουν;μηπως κινδυνευσει το καθεστως απο την ακυβερνησια;ποιο καθεστως-το καθεστως των αλλων;

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ψυχραιμια 09/03/2010 20:15:09

   Πως θεωρείται δεδομένο ότι τα μικρά κόμματα θα συμπλεύσουν;
   Μα τότε θα εκτεθούν, θα πει κάποιος.
   Πού θα εκτεθούν;
   Και πόσοι θα το μάθουν/εκτιμήσουν δεόντως ;

   Η κοινή γνώμη είναι χειραγωγούμενη.
   Οι δυτικές, εμπορευματικές, δημοκρατίες έχουν δύο βάθρα : ΜΜΕ και δημοσκοπήσεις.
   Διαρκώς το πολιτικό ένστικτο του μέσου πολίτη ατονεί από την αδυναμία του, λόγω ρυθμού ζωής, να αποκομίσει εμπειρίες που θα τού επιτρέψουν να διαμορφώσει πολιτική άποψη άλλη, εκτός από αυτή που συναρτάται με την τσέπη του.

   Η ΝΔ μη έχοντας τύπο, εκτός από τα άλλα που λείπουν, αδυνατεί να επηρεάσει στοιχειωδώς , πόσο να διαμορφώσει, συνειδήσεις και πεποιθήσεις.
   Μάλλον γι' αυτό ο Σαμαράς είδε τον Ψυχάρη.

   Και η ΝΔ εξακολουθεί να είναι ο άλλος πόλος του κυβερνητικού διπόλου. Αν παραδεχθεί ότι δεν είναι, και γίνει πρωτεύον κόμμα κυβερνητικών "συνασπισμών", στρατηγικά, απώλεσε κάθε προοπτική επανόδου στην εξουσία.
   Γιατί το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην πάρει ποτέ 50%, αλλά θα πάρει 40% μόνο του και θα κατεβάσει 20 εξαρτώμενα γκρουπούσκουλα που θα πάρουν από 1%, δηλαδή 3 βουλευτές, και με τις συμμαχίες αυτών θα είναι μόνιμα κυβέρνηση.
   Η εκλογική αναλογία είναι 60-40, στις καλές εποχές για τη ΝΔ, στις κακές 65-35, με Πακιστανούς άσε.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ψυχραιμια 09/03/2010 20:30:30

   Tα μικρα κομματα το ζητουν παγιως.Τα γκρουπουσκουλα δεν εμφανιζονται εκ του μηδενος.
   Απο εκει και περα υπευθυνη για το οτι δεν εχει τυπο η ΝΔ ειναι η ιδια.Δεν συζηταω το παραδοξο ενος κομματος υπερ της ιδιωτικης πρωτοβουλιας να μην εχει τυπο αλλα το παραδοξο ενος κομματος που εμεινε 5,5 χρονια στη κυβερνηση και δε δημιουργησε τυπο ή μαλλον κυνηγησε και το δικο του.
   Αστικα κομματα που εχθρευονται τους επιχειρηματιες δεν υπαρχουν.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ψυχραιμια 09/03/2010 20:58:33

   Αν γίνονται από το πουθενά; Δεν έχεις ιδέα.
   Μόνο οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είναι 10. Αυτοί που έβαλε ο Αλαβάνος να κάψουν την Αθήνα για να πέσει ο Καρ., υπεργολαβικά για το ΠΑΣΟΚ, και μετά ...παραιτήθηκε.

   Με το που θα γίνει απλή αναλογική
   - Κουβέλης + Παπαδημούλης
   - Οικολόγοι 1
   - Οικολόγοι 2 Εναλλακτικοί
   - Οικολόγοι Μπιρμπίλη

   Για την ανικανότητα να στήσει τύπο, βασικά να τσακίσει τους νταβατζήδες και να επιδοτήσει δικό του κανάλι στα 5,5 χρόνια, έχεις δίκιο.
   Αλλά την πάτησε με τον Παυλόπουλο και δεν εκβίασε τους Ευρωπαίους με την έγκριση του Ε/Σ για να του εγκρίνουν τον βασικό μέτοχο. Με τον οποίο, βασικό μέτοχο, πριν "απορριφθεί" οι νταβατζήδες έτρεχαν πανικόβλητοι - όπως το λέω.
   Γι' αυτό τον τσάκισαν μετά, πέρα από τα λάθη του.

   Και κάτι τελευταίο, για την πρότασή σου : παγιώνει την ύπαρξη του ΛΑΟΣ, του μητσοτακικού κατασκευάσματος και πασοκικού συνοδοιπόρου.
   Στόχος της ΝΔ οφείλει να είναι να το εκμηδενίσει, κάτω από το 3%.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ψυχραιμια 09/03/2010 21:52:54

   Ο Λεπέν έλεγε μερικά από αυτά που δυσκολευόταν να πει η κοινωνία (ή μερίδα της, αν θες).
   Όταν ο Σαρκοζύ υιοθέτησε τη ρητορική του, τελείωσε. Και η πολιτική του τεκμηρίωση, καλή - κακή, δεν είχε σχέση με τον τυχοδιωκτισμό του Καρατζ.
   Μην μπερδεύουμε το ότι οι άνθρωποι στην Αθήνα υποφέρουν από τους μετανάστες, το παραδέχθηκε και ο Παντελής Οικονόμου στο ράδιο, με το ότι τα συμφέροντα που τους θέλουν εδώ δεν επιτρέπουν να γίνει κεντρικό θέμα στην πολιτική ατζέντα και το εκμεταλλεύεται ο Καρατζ., ΚΑΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ όμως.
   Δεν μπορείς να απομονώνεις πρακτικές από αποτελέσματα στην κοινωνία.

  • ΑΡΗΣ Θ avatar
   ΑΡΗΣ Θ @ ψυχραιμια 10/03/2010 08:42:42

   Δεν υποστηρίζεις και δεν απορρίπτεις εκλογικά συστήματα ανάλογα με το αν σε συμφέρουν ή όχι. Αυτό είναι απλά καιροσκοπισμός. Ή θέλεις ισχυρές και - ει δυνατόν - μονοκομματικές κυβερνήσεις οπότε υποστηρίζεις σταθερά ένα σύστημα λιγότερο ή περισσότερο ενισχυμένης αναλογικής ή τοποθετείσαι υπέρ συμμαχικών κυβερνήσεων οποτε στηρίζεις απλή και άδολη αναλογική.
   Πρώτη προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι η με οποιοδήποτε τρόπο και με κάθε κόστος κατάληψη της εξουσίας αλλά να προωθήσει και να εφαρμόσεις συγκεκριμένες ιδέες. Μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ -ΝΔ τι ακριβώς θα εφάρμοζε? Και μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Αριοστεράς προφανώς θα ήταν χειρότερη από κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Αρα...?

 45. Σωτ. Μητραλ. avatar
  Σωτ. Μητραλ. 09/03/2010 19:58:26

  Ἔξοχο ἄρθρο.

 46. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/03/2010 21:15:00

  Το ΛΑΟΣ δυστυχως δεν πεφτει γιατι εκφραζει υπαρκτα ιδεολογικα ρευματα.Εάν παρακολουθησεις τι γραφεται εδω θα δεις οτι αρκετοι εχουν ιδεολογια ΛΑΟΣ ασχετα αν το βριζουν γιατι το βλεπουν διασπαστικο.Ενα υπαρκτο ρευμα ομως δεν αντιμετωπιζεται μονο με κατηγοριες οτι "παιζει παιγνιδια".
  Απο την αλλη πλευρα πχ. στο μεταναστευτικο η ΝΔ δεν μπορει νε φυγει μακρια απο τις θεσεις του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος,πολλοι ομως εχουν θεσεις Λεπεν.Ειναι πολυ δυσκολη η ισορροπια εθνικισμου φιλελευθερισμου ποσο μαλλον για ενα κομμα που αρχιζει απο το ΜΗΔΕΝ.
  Και οταν λεω μηδεν εννοω κυριολεκτικα μηδεν.Ποια ηταν η θεση της ΝΔ για το μεταναστευτικο επι Καραμανλη;Δεν υπηρχε.
  Επρεπε να φερει το νομο το ΠΑΣΟΚ για να ψαξουν να βρουν θεσεις.
  Αντιθετα ο ΛΑΟΣ ειχε και εχει θεσεις ασχετα με το ποιες ειναι αυτες και τις προβαλλει καθημερινα απο τα φιλικα καναλια του ή και απο τη Βουλη.
  Ο Σαμαρας ακομη δεν εχει κανει επερωτηση στην ωρα του πρωθυπουργου,ο Καρατζαφερης εχει κανει 3-4.

 47. MΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  MΑΝΩΛΗΣ Μ 12/03/2010 15:21:09

  Το ΛάΟΣ ακόμη κι αν δεν βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ εξ ανάγκης. Το κόμμα του Καρατζ. είναι ένα μόρφωμα που ξεκίνησε επί εποχής Κώστα Καραμανλή ως ετεροπροσδιοριζόμενο έναντι της ΝΔ. Επομένως έχει λόγο ύπαρξης μόνο αν αντιτίθεται στη ΝΔ. Η δημοσκοπική του αντοχή μετά την έλευση Σαμαρά μάλλον οφείλεται και στο γεγονός ότι η νέα ΝΔ δεν έχει ακόμα οργανωθεί, πέραν βεβαίως των παιχνιδιών που παίζονται από αυτούς που αναθέτουν τις δημοσκοπήσεις (π.χ. Μέγκα - εκπομπή Πρετεντέρη).
  Η νέα μεταπολίτευση περνάει μέσα από τη συρρίκνωση του ΛάΟΣ και την απενοχοποίηση της κεντροδεξιάς ιδεολογίας με κάθε τρόπο.

 48. nick avatar
  nick 12/03/2010 21:50:38

  Η επιτυχεστερη, βαθυτερη και πιο ευστοχη αναλυση του σημερινου κοινωνικου δυναμικου που εχω διαβασει.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.