Ρόζα Λούξεμπουργκ
Ρόζα Λούξεμπουργκ
09/03/2014 10:41
του Φαήλου Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει μόνο την Ρόζα Εσκενάζυ

«Κλέβω εκκλησία» αλλά θα πω πως, ακόμη κι εγώ, ξέρω πως ο Γιαννόπουλος είναι της «Ρόζας», που είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ/Βίλα Αμαλία/JP Morgan και η οποία ουδεμία σχέση έχει με την αείμνηστη αοιδό Ρόζα Εσκενάζυ. Είναι απλώς η ονείρωξη των εγχωρίων για την Ρόζα Λούξεμπουργκ, που βέβαια το έλεγε η περδικούλα της και δεν έκανε «επανάσταση θερμοκηπίου», μέχρι που δολοφονήθηκε από το εξίσου υπαρκτό αντίπαλο άκρο των «Ελευθέρων Σωμάτων», που αποτέλεσαν την μήτρα των εθνικοσοσιαλιστικών Ταγμάτων Εφόδου.

Όποιος ξεθάψει το κεφάλι του από την άμμο, θα δει πως μέσα και πέριξ της Κουμουνδούρου, εκτός μερικών επαγγελματιών αριστερών εκατομμυριούχων βουλευτών, κολλητών του Αλέξη, εκτός από τον Λαφαζάνη, τον Ήσυχο και άλλους, που πιστεύουν σε κάτι με συνέπεια κι ας διαφωνούμε, εκτός από τον Σκουρλέτη, που είναι συνέχεια μες την ξινίλα, λες και του ‘φαγε ο γάϊδαρος το ψωμί, υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν με συμπάθεια ή και θαυμασμό για τους τρομοκράτες ή δείχνουν ανοχή στους κουκουλοφόρους. Πρώτη το είπε η Αλέκα Παπαρήγα, θυμίζω, αφήνοντας σαν βρεμένες γάτες τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σύξυλο το πανελλήνιο, όταν από το βήμα κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να χαϊδεύει τους κουκουλοφόρους. Τελευταίος το είπε ο Τατσόπουλος και μετά πήρε των ομματιών του. Ακόμη κι αυτό είναι δικαίωμα τους, αρκεί να μένει στην γνώμη και να μην φτάνει στον εγκωμιασμό εγκλημάτων ή στην προτροπή σε τέλεση τους. Εδώ άλλοι θαυμάζουν τον Στάλιν ή τον Χίτλερ, που στο κάτω – κάτω ήταν πιο παραγωγικοί σε πτώματα από κάθε τρομοκρατική οργάνωση.

Όμως, όταν τους δείχνουμε τον ελέφαντα που υπάρχει μέσα στο κόμμα του Αλέξη, μην υποκρίνονται τους οργισμένους και θιγμένους. Υπάρχουν οι πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως ανακυκλωμένο ΠΑΣΟΚ, ανανεωτικοί αριστεροί με χαμηλά λιπαρά αλλά υπάρχουν κι οι άλλοι, λίγοι μεν, προερχόμενοι από όλες τις παλαβές αριστερίστικες αιρέσεις, που αλληθωρίζουν προς το άλλο άκρο, του γνέφουν με συγκατάβαση, κάθονται απέναντι του και το κοιτάνε γοητευμένοι στα μάτια. Κι αυτό είναι πραγματικότητα, όχι "θεωρία". Μην δουλευόμαστε, ρε συντρόφια.

Ο Κουφοντίνας τουλάχιστον είναι ειλικρινής, δεν παριστάνει κουτοπόνηρα τον μεσαιοχωρίτη αριστερό, που θα «αναθεωρήσει» το Μνημόνιο. Την χρησιμοποίησε την ένοπλη βία, πιστεύει ακόμη σε αυτήν κι άμα του το πεις, σίγουρα δεν θα κλαίγεται πως τον λες άκρο ή συμπαθούντα του άκρου. Ακραία έζησε, ακραία πίστεψε, σκότωσε και τώρα το έβγαλε και σε best seller. Και για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, είμαι κατά της απαγόρευσης οποιουδήποτε βιβλίου από οποιονδήποτε. Τα βιβλία πρέπει να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα, όποιος κι αν τα γράφει, όποιος κι αν τα εκδίδει, ότι περιεχόμενο ή σκοπό κι αν έχουν. Άμα σου τη δίνει και μόνο η κυκλοφορία κάποιων βιβλίων, αν θες να αποδοκιμάσεις τον συγγραφέα για Χ λόγους, δεν τα αγοράζεις, δεν τα διαβάζεις ή αν τα διαβάσεις και πάλι θέλεις να αποδοκιμάσεις το περιεχόμενο, τον συγγραφέα ή και τους δύο, γράφεις και δημοσιεύεις την κριτική σου. Μπορείς, αυτό που θα αγοράσεις εσύ με τα ωραία σου ευρώ, να το σκίσεις, άμα στην δώσει η ανάγνωση του, να το κάψεις στο τζάκι ή να κόψεις τις σελίδες του για να τα κάνει η γάτα σου. Δικό σου είναι, γούστο σου και καπέλο σου. Πάντως δεν έχεις δικαίωμα να απαγορεύσεις, να σκίσεις ή να κάψεις το βιβλίο που πιθανόν θέλει να διαβάσει κάποιος άλλος. Τα βιβλία δεν σκοτώνουν. Και θα σας πω μια σύντομη κι αστεία ιστορία. Έψαχνα να βρω κανά καλό βιβλίο για τον Νέστορα Μάχνο πριν λίγα χρόνια, γιατί ήταν μια μυθιστορηματική προσωπικότητα και το κίνημα του έχει ιστορικό ενδιαφέρον, για όποιον θέλει να μελετήσει την εποχή. Βρήκα λοιπόν ένα με πολλές πληροφορίες, που ήταν έκδοση του Nosotros, του δημιουργήματος του Σκυφτούλη και κάποιων ομοϊδεατών του.

Λοιπόν, δεν θα ήθελα κανείς να έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία του, με την αιτιολογία πως εκθείαζε έναν αναρχικό, που με το ιππικό του με τις μαύρες σημαίες σκότωσε κι αυτός, είχε το μερτικό του στο αίμα που έπνιξε τότε την Ρωσία. Όπως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βρήκα την τελευταία βιογραφία της Ούλρικε Μάϊνχοφ ή πριν πάρα πολλά χρόνια την αυτοβιογραφία του Ζακ Μεσρίν, δολοφόνου, ληστή και μάστερ των αποδράσεων, του «υπ’ αριθ. 1 Δημοσίου Κινδύνου» στην Γαλλία κάποτε. Τα λέω αυτά, γιατί βλέπω την δημόσια κουβέντα να πηγαίνει από μερικούς σε άλλα μονοπάτια, ενώ η ουσία δεν είναι σε κανένα βιβλίο και την κυκλοφορία του, το οποίο εμμέσως διαφήμισαν τρελά οι επικριτές. Το μεγάλο ζήτημα για την κοινωνική ειρήνη και την αστική δημοκρατία, εκτός φυσικά από την υπονομευτική λειτουργία της διεύρυνσης της ανισότητας και της διαφθοράς, είναι ο ολοκληρωτισμός και η απανθρωπιά των μηδενιστών εχθρών της. Διότι μεγαλύτερος ολοκληρωτισμός και πιο απάνθρωπο από το να αποφασίσεις ποιος αξίζει να ζήσει ή να πεθάνει, ποιος διατηρεί την ιδιότητα του ανθρώπου και ποιος όχι, πιο βάρβαρο από το να παριστάνεις, μόνος σου ή με την δράκα των φανατισμένων ομοίων σου, και τον δικαστή και το εκτελεστικό απόσπασμα, δύο σε ένα, δεν υπάρχει.

(Δημοσιεύεται στην Δημοκρατία)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 09/03/2014 12:29:38

  Ο "ελέφαντας" έχει βάψει τα νύχια του κόκκινα για να κρύβεται πίσω από τις παπαρούνες κι επειδή στο ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι θέλουν να "βλέπουν" μόνο τις παπαρούνες, δεν τον έχουν πάρει χαμπάρι! Ιδιαίτερα τώρα την άνοιξη που θα βγουν μπόλικες παπαρούνες άντε να τον βρεις τον "ελέφαντα", που είναι και εκπαιδευμένος στο κρυφτούλι!

  • Χαλκιδέος avatar
   Χαλκιδέος @ airman 09/03/2014 23:59:42

   Άμα μπλέξουν με τις παπαρούνες... σιγά μην δούνε τον ελέφαντα! Με εννοάς πιστεύω! ;)

 2. ΑΡΗΣ ΜΕΣΟΥΝΤΑΣ avatar
  ΑΡΗΣ ΜΕΣΟΥΝΤΑΣ 09/03/2014 12:39:44

  Γιατί νιώθεις τόσο μεγαλη ντροπη , οταν σε πιεζουν να δηλωσεις μερος του συνταγματικου τοξου

 3. βαγόνι avatar
  βαγόνι 09/03/2014 17:47:37

  ΄Ενα "άκρο" η

 4. βαγόνι avatar
  βαγόνι 09/03/2014 18:03:33

  'Ενα "άκρο" η Luxemburg κι'άλλο "άκρο" τα Freikorps...! Δεν είναι θέμα πολιτικής αποτίμησης...ούτε με αφορούν οι ντόπιοι χρήστες ονομάτων που ανήκουν στην ιστορία κι'όχι σ'άυτούς....ένα πρόσωπο που πλησίασε τα όρια της "επι γής"αγιοσύνης,της ηθικής και διανοητικής ακεραιότητας δεν αντιπαρτίθεται ώς ένα "άκρο" απέναντι σε οργανωμένα σκουπίδια...είναι έλλειψη ιστορικής ευγένειας....ο 'Αρθουρ Καίσλερ εξαιρούσε,απο την έντονη κριτική που ασκούσε στους κομμουνιστές,μόνο το εν λόγω πρόσωπο!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ βαγόνι 09/03/2014 21:32:42

   Άντε, τώρα που ασπρίσανε τα γένια μου, θα μάθω πως η Ρόζα Λούξεμπουργκ ήταν κεντροαριστερή κι όχι μαχητική Ηγερία της άκρας, της επαναστατικής Αριστεράς. Δεν ασχολούμαι με την αγιότητα της ή μη και για διάβασε προσεκτικά τι λέω γι' αυτήν. Δεν ήταν επαναστάτρια των κεφενείων. Αυτό όμως δεν αλλάζει την κατάταξη της στο πολιτικό φάσμα. Κι ακόμη κι αν κάνετε όλοι τούμπες, το άκρο δεν είναι ένα, δεν υπάρχουν μόνο καθάρματα από τη μια κι άγιοι από την άλλη. Ας σοβαρευτούμε.

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/03/2014 09:41:55

    Κατανοώ τίς ανάγκες της πολιτικής"αγκιτάτσιας",απαντάς όμως σε κάποιον που δεν παίρνει μέρος σε δεδομένα στρατόπεδα...θα έκανα τις ίδιες παρατηρήσεις γιά τον 'Εζρα Πάουντ ή τον Μάρτιν Χάιντεγκερ που κυνηγήθηκαν,μεταπολεμικά απο απρόσωπους μηχανισμούς και ασήμαντους προπαγανδιστές για τις ριψοκίνδυνες και αμφιλεγόμενες θέσεις τους στη διάρκεια του μεσοπολέμου... Τα εμβληματικά πρόσωπα,όπου κι'άν στρατεύθηκαν,κρίνονται με βάση το εύρος της συμβολής τους και το έργο τους...όταν μία κυρία περπατάει στους δρόμους του Βερολίνου και δολοφονείται απο παρακρατικούς-και ποιά κυρία!--δεν την τοποθετούμε στό άλλο άκρο των δολοφόνων της...είναι θέμα στοιχειώδους ιστορικής αίσθησης και...τάκτ θα έλεγα! 'Οθεν: δεν κάνω τούμπες μαζί με άλλους,,,μεγαλώνοντας διεκδικώ τη δυνατότητα απλώς να παρατηρώ άχρηστες διαμάχες και ιστορικούς αναχρονισμούς!

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ βαγόνι 10/03/2014 12:46:05

     Άντε, να το πάρουμε ξανά: της αναγνώρισα γενναιότητα κι αυθεντική επαναστατικότητα. Νομίζω το κατάλαβες, είναι επαρκή τα ελληνικά που το διατύπωσα στο άρθρο, αντιδιαστέλλοντας την με τους εγχώριους καφενόβιους. Η θεωρία όμως που υπηρετούσε είναι το άλλο άκρο, τι να κάνουμε. Και δεν νομίζω ό,τι αντιδικούμε. Η φλόγα και η εντιμότητα της, το γεγονός πως από την άλλη μεριά υπήρχαν και καθάρματα, δεν κάνει λιγότερο αιμοσταγή την Μητέρα Θεωρία της ένοπλης επανάστασης. Το είδαμε στην Ρωσία, στην κομμούνα του Μονάχουμ, στην Ουγγαρία του Μπέλα Κουν. Δεν μοιράζανε γαρδένιεςκαι λουκούμια στους αντιπάλους ττους οι σύντροφοι, όπως δεν θα μοιράζανε και στο Βερολίνο, αν επικρατούσαν. Ο Φέλιξ Τζερζίνσκυ ήταν υπόδειγμα εντιμότητας, λιτός στην ζωή του κι αφοσιωμένος στην επανάσταση ως καλόγερος. Όταν πήρε εξουσία, αποδείχθηκε φονικότατος...

     • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
      ΣΟΝ ΠΕΝ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/03/2014 13:26:12

      Αγιοποιείστε όσους κομμουνιστές δεν πρόλαβαν να ασκήσουν εξουσία. Για όσους πρόλαβαν ...δε σας παίρνει.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ βαγόνι 10/03/2014 13:11:37

     Μία κυρία που ανήκε στην ίδια ιδεολογική ομάδα που δύο χρόνια πριν κατέλαβε την εξουσία στη Μόσχα και καθάρισε δια εκτελέσεων όλους τους αντιπάλους της. Γιατί θα έπρεπε οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας να φέρονται με το γάντι στους κομμουνιστές της Γερμανίας την ώρα που δίπλα οι κομμουνιστές της Ρωσίας εξόντωναν τους σοσιαλδημοκράτες της Ρωσίας; Πρέπει να ήσαν ηλίθιοι να άφηναν τη Ρόζα και τον Λίμπκνεχτ να κάνουν ότι έκανε και ο Λένιν και να τους καθαρίσει.Όποιος προλάβει σκότωσε τον άλλον.Αυτή ήταν η συμβολή του μπολσεβικισμού στην πολιτική και το περίεργο είναι ότι περιμένουν ότι πάντα αυτοί θα σκοτώνουν τους άλλους και διαμαρτύρονται όταν γίνεται αντίθετα.

     • βαγόνι avatar
      βαγόνι @ ψυχραιμια 10/03/2014 14:15:56

      Δεν κατάλαβα...απαντάς για λογαριασμό των κ.κ. 'Εμπερτ και Νόσκε;....η κυρία,στην οποία αναφέρθηκα,άσκησε δριμύτατη κριτική στο μπολσεβικικό εγχείρημα και ανάγκασε τον Λένιν να απαντά με ειδικό τόμο..."ο αριστερισμός παιδική ασθένεια..."....προάσπισε, με απόλυτη συνέπεια,μιά πρώιμη κοινωνική και πολιτική ουτοπία εν πλήρει γνώσει των αδιεξόδων...καμμία σχέση με τον ακραίο βολονταρισμό και την αντιδημοκρατικότητα των μπολσεβίκων...δεν πήρε κανένα προσωπικό μέτρο προστασίας της,κυκλοφορώντας με τον Λήμπκχνεντ αμέριμνα...δεν θα σκότωνε,την σκότωσαν...δεν θά΄χε νόημα,γι'αυτήν,η βίαιη κατάκτηση εξουσίας χωρίς κοινωνική χειραφέτηση... είναι δύσκολο να το αποδεχθείς,έτσι όπως ξετυλίγεις τη λογική του "φάτε τους πριν σας φάνε"....είναι όμως έτσι...!

   • Γιώργης avatar
    Γιώργης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/03/2014 13:13:04

    Αγαπητέ Φαήλε σύμφωνα με την Παγκόσμια κοινή γνώμη εκτός απο την Ελληνική, στην Ελληνική βουλή το Δεξιό άκρο είναι η Χ.Α.που επαγγέλλεται την Ναζιστική Δικτατορία και το αριστερό άκρο το ΚΚΕ που επαγγέλλεται την Δικτατορία του Προλεταριάτου. Οποιαδήποτε απόπειρα να εμφανιστεί το συστημικό κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Σύριζα. ως το αριστερό άκρο στη θέση του ΚΚΕ, είναι ανειλικρινής και σκόπιμα αποπροσανατολιστική. Κυρίως όμως είναι και αναποτελεσματική, διότι κάποιος που αποφάσισε να καταψηφίσει την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνους για την οικονομική μας καταστροφή, θα το κάνει ακόμα κι αν του πούμε οτι στο Σύριζα είναι μαφιόζοι και Μασώνοι. Δεν πιάνει, ή μάλλον πεισμώνει , η θεωρία οτι ο Τσίπρας είναι ακροαριστερός Επαναστάτης τύπου Ρόζας Λούξεμπουργκ. Επιπλέον μια τέτοια θεωρία δίνει ψήφους απο λούμπεν αριστερούς στον Συριζα, γιατι καταρρίπτει το επιχείρημα οτι ο Τσίπρας είναι συστημικός και θα πουλήσει την Αριστερά όταν γίνει Πρωθυπουργός. Να ορμάμε σαν ταύροι, αλλά όχι εν υαλοπωλείω...

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιώργης 10/03/2014 23:57:19

     Για ξαναδιάβασε τι λέει το άρθρο μου.

 5. Yet avatar
  Yet 09/03/2014 19:53:26

  ..Εδώ ήρθαμε, πάμε να φύγουμε.

 6. ο τριτος πόλος avatar
  ο τριτος πόλος 10/03/2014 18:36:27

  Βλέπω μετα λύπης μου, πως καλλιεργείται, ποτίζεται και λιπαίνεται η θεωρία των 2 άκρων. Αληθινά κοντή μνήμη(ή μήπως όχι) για τον Έλληνα, 20 μόλις χρόνια μετά τη Γιουγκοσλαβία, και 20 μόλις μέρες μετά την Ουκρανία. Ραντεβού στα πατσατζίδικα......

  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ ο τριτος πόλος 10/03/2014 19:41:17

   Eλπίζω όμως να βλέπεις οτι τη θεωρία των δύο άκρων όπου το δεξιό είναι η Χ.Α. και το αριστερό όχι το ΚΚΕ αλλά ο Τσίπρας (εδώ γελάμε) την υποστηρίζει ανεπιτυχέστατα μόνο η ΝΔ και κανένας Νεοδημοκράτης δεν είναι έτοιμος να κοπιάσει για να την αποδείξει ως ορθή...

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιώργης 10/03/2014 23:58:43

    Από ελληνικά κι αντίληψη πως πάμε;

   • sp avatar
    sp @ Γιώργης 11/03/2014 06:42:17

    Καλη σας ημερα είναι προφανες , οτι παρολη την ρητορία με σχηματα 19ου αιωνα ουτε η Χ.Α, ουτε το ΚΚΕ αποτελούν τα δυο ακρα απο τα οποια απειλειται η ελληνική κοινωνία. Και τα δυο μαζί αποτελουν δεν αποτελουν το 10-12% του εκλογικου σωματος και ουτε καν τη διαθεση για αψιμαχιες σε καφενεια δεν εχουν , πολλω δε μαλλον για συγκρουσεις τυπου "Βαϊμαρης". Αυτό που ειναι πολλαπλα επικινδυνο ομως για την ελληνικη κοινωνία ειναι να εχεις ενα κομμα , οπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποιο χρησιμοποιωντας τακτικες και στρατηγικες ΠΑΣΟΚ της δεκαετιας του 70 πασπαλιζοντας λαικιστικο λόγο με λιγη ψευτοεπανασταση και μπολικη αγκιτατσια μπορει να οδηγησει την ελληνικη κοινωνία σε πραγματικα επικινδυνες ατραπους και κατευθυνσεις . ακρο επικινδυνο υπαρχει μονο ενα αυτη τη στιγμη και αυτο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με την επικινδυνη παρελκυστικη πολιτικη και τακτική του , καθως και την ελλειψη ειλικρινειας του .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.