#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/07/2012 09:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ομπάμα, ο σοσιαλισμός, και η αμερικανική μελωδία!Του σκηνοθέτη Milos Forman

Όταν μου είχε ζητηθεί να σκηνοθετήσω την ταινία «Η Φωλιά του Κούκου», οι φίλοι μου με προειδοποίησαν να μην το κάνω.

Πρόκειται, μου είπαν, για μια ιστορία τόσο αμερικανική, που εγώ σαν φρέσκος μετανάστης στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσα να αποδώσω. Εξεπλάγησαν όταν τους είπα το γιατί ήθελα να την κάνω.

Για μένα, δεν επρόκειτο για λογοτεχνία, αλλά για την πραγματική ζωή. Την ζωή που έζησα στην Τσεχοσλοβακία από τότε που γεννήθηκα (1938) μέχρι το 1968. Το κομμουνιστικό κόμμα ήταν για μένα η νοσοκόμα Ratched, που συνεχώς μου έλεγε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνω. Τι μπορώ να λέω. Που επιτρέπεται να πάω. Ακόμη και το ποιος ήμουν.

Σήμερα, πολλά χρόνια μετά, συνεχώς ακούω τον χαρακτηρισμό «σοσιαλιστής» να αποδίδεται σε πολλούς και διάφορους Αμερικανούς όπως ο Rick Perry, ο Rick Santorum, και άλλοι. Μάλιστα, πολλοί χαρακτηρίζουν σοσιαλιστή και τον πρόεδρο Ομπάμα!

Αυτό που κάνουν, είναι να ταυτίζουν τον δυτικοευρωπαϊκό σοσιαλισμό, και το κοινωνικό κράτος, με τον μαρξιστικό-λενινιστικό απολυταρχισμό. Κάτι τέτοιο όμως με προσβάλλει, και ξεφτιλίζει τις σκληρές εμπειρίες εκατομμυρίων ανθρώπων που έζησα, και που συνεχίζουν να ζουν κάτω από ανάλγητες συνθήκες διάφορων σοσιαλιστικών  καθεστώτων.

Ο μπατζανάκης μου Jan Kunasek έζησε στην Τσεχοσλοβακία ολόκληρη τη ζωή του. Ήταν ένας μικροαστός, που λειτουργούσε ένα μικρό πανδοχείο σε ένα μικρό χωριό. Ένα χειμωνιάτικο βράδυ του 1972, στη διάρκεια χιονοθύελλας, ήρθε να τον δει ένας μουσκεμένος μέχρι τα κόκαλα άνδρας. Έμοιαζε ανήμπορος, και του ζήτησε στέγη, βρίζοντας συνεχώς τους κομμουνιστές. Ο  Kunasek τον λυπήθηκε, και αποφάσισε να τον φιλοξενήσει.

Λίγες ώρες αργότερα ξύπνησε από τρεις ασφαλίτες με πολιτικά. Συνελήφθη, κατηγορούμενος για υπόθαλψη εγκληματία τρομοκράτη, και καταδικάστηκε σε αρκετά χρόνια καταναγκαστικών έργων στα ορυχεία ουρανίου. Το κράτος κατάσχεσε το πανδοχείο του. Όταν τελικά αποφυλακίστηκε, άρρωστος και άφραγκος, πέθανε μέσα σε μερικές μόνο εβδομάδες. Κάποια χρόνια μετά, μάθαμε πως ο νυχτερινός επισκέπτης του ήταν πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Σύμφωνα με τις αρχές, ο μπατζανάκης μου ήταν ένας ταξικός εχθρός, που έπρεπε να τιμωρηθεί.

Σε μια ανάλογη, παράλογη θέση, λιγότερο σκληρή όμως, βρέθηκα και εγώ όταν εργαζόμουν στην τσέχικη τηλεόραση, ως παρουσιαστής μερικής απασχόλησης, στη δεκαετία του `50. Οι εκπομπές ήταν ζωντανές, και δεν υπήρχε δυνατότητα να καλυφθούν με μπλιπ οποιεσδήποτε πολιτικά ανεπιθύμητες κουβέντες. Η κάθε λέξη, ακόμη και στις υποτιθέμενα αυθόρμητες συνεντεύξεις, ήταν γραμμένη από πριν, εγκεκριμένη από την λογοκρισία, αποστηθισμένη, και έπρεπε να ειπωθεί ακριβώς όπως ήταν προκαθορισμένη.

Όταν κάποτε ετοιμαζόμουν να πάρω συνέντευξη από τον «σύντροφο» Homola, έναν πανίσχυρο κομμουνιστή, του έστειλα τις ερωτήσεις αλλά δεν πήρα τις απαντήσεις. Το αφεντικό μου, ένας επίσης ισχυρός κομματικός, μου είπε: «Είναι τεμπέλης. Γράψτου εσύ τις απαντήσεις, και πέστου να τις μάθει απ έξω». Αυτό έκανα.

Ο Homola, έφτασε στο στούντιο την τελευταία στιγμή. Όταν άρχισε η συνέντευξη, και του έθεσα  την πρώτη ερώτηση, έβγαλε από την τσέπη του το χαρτάκι μου και άρχισε να διαβάζει με αμηχανία τις απαντήσεις, μαζί με τα όποια συντακτικά μου λάθη. Έτσι εξελίχτηκε όλη η συνέντευξη, και το αφεντικό μου τρελάθηκε μέσα στο δωμάτιο ελέγχου. Την επομένη με απέλυσαν, επειδή γελοιοποίησα έναν εκπρόσωπο του κράτους!

Όποια και αν είναι τα ελαττώματά του, ο Ομπάμα δεν είναι  σοσιαλιστής, ούτε είναι σοσιαλιστική η Αμερική. Τον κατηγορούν ότι θέλει να επεκτείνει το κράτος, σε θέματα υγείας, ελέγχου της οικονομίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, κλπ. Το αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αυξημένες αρμοδιότητες, είναι θέμα προς συζήτηση. Από την αρχή της σύστασής τους, οι ΗΠΑ συζητούν το θέμα αυτό. Αλλά ο πραγματικός σοσιαλισμός είναι αλλιώτικός, και τρομακτικός.

Ο Μαρξ πίστευε πως μπορούμε να σβήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες, και ο Λένιν το δοκίμασε στην ΕΣΣΔ. Το όνειρό τους ήταν μια αταξική κοινωνία. Μετά όπως ήρθε, όπως πάντα, η πραγματικότητα. Και τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια. Το αίμα άρχισε να ρέει στους δρόμους της Ρωσίας. Η σοβιετική ελίτ σφετερίστηκε όλα τα προνόμια, και κάποια απ αυτά δόθηκαν στους γλείφτες του συστήματος, ενώ κανένα δεν δόθηκε στον απλό λαό. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και σε όλες τις χώρες του ανατολικού μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας μου.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το κατά πόσο οι σημερινοί Αμερικανοί αντιλαμβάνονται τον θηρευτικό σοσιαλισμό. Δεν πρόκειται, όπως λένε οι αντίπαλοι του Ομπάμα, για μια διογκωμένη κεντρική κυβέρνηση που απλά πνίγει την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, αλλά για ένα σύστημα πλιάτσικου που τα σκοτώνει όλα, στο όνομα της «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε δεν είναι να ψάχνουμε  την τέλεια κοινωνική δικαιοσύνη, που ποτέ δεν υπήρξε, και ούτε θα υπάρξει. Πρέπει όμως να ψάχνουμε την κοινωνική αρμονία. Η αρμονία είναι από την φύση της ανυψωτική, και χαλαρωτική.

Όπως σε μια ορχήστρα, έτσι και η δημοκρατία χρειάζεται μια πληθώρα οργάνων, που επιτυγχάνουν τελικά την ενότητα μέσω της μελωδίας.

Αν όλοι οι «μουσικοί» πασχίζουν για τον κοινό σκοπό, τότε επιτυγχάνεται μια αρμονία την οποία δεν μπόρεσαν να πετύχουν τα δογματικά σοσιαλιστικά καθεστώτα. Αν όμως, έστω και ένα μέρος, είναι φάλτσο, η μουσική μετατρέπεται σε μια απλή κακοφωνία.

Δεν ζητάω από τον Ομπάμα ή τους Ρεπουμπλικάνους να σταματήσουν να παίζουν τα όργανα που θέλουν. Απλά ζητάω από τον κάθε συμμετέχοντα, να θυμάται την ευγενική μελωδία της χώρας μας. Αλλιώς, η κακοφωνία που θα προκύψει μπορεί να ξυπνήσει κάποιον νέο Μαρξ, ή κάποιον ακόμη χειρότερο.

 

 

http://www.nytimes.com/2012/07/11/opinion/obama-the-socialist-not-even-close.html?_r=2&hp

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μοναχικός Λύκος avatar
  Μοναχικός Λύκος 13/07/2012 12:11:55

  Η προπαγάνδα... το "ομορφότερο" στοιχείο της σύγχρονης κοινωνίας. Θα γίνω πιο σαφής στη συνέχεια.
  Το λεγόμενο ανατολικό μπλοκ άφησε πίσω του συντρίμμια και εκατόμβες νεκρών... νομίζω δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να το αμφισβητεί αυτό. Η διαφωνία μου είναι στις απόπειρες εξαγνισμού. Ο κόσμος δυστυχώς περιγράφει μια συμπεριφορά βάσει του προσδιορισμού που της δόθηκε και όχι δια της ουσίας της. Εις το όνομα του κομμουνισμού και του σοσιαλισμού σφαγιάστηκαν άνθρωποι, το ερώτημα είναι άλλο όμως. Ηταν σοσιαλισμός ή κομμουνισμός αυτό το άθλιο καθεστώς; Βαφτίστηκε έτσι για να κρύψει την πραγματική του φύση, ένα τεράστιο αστυνομοκρατούμενο και γραφειοκρατικό κράτος που είχε καταστείλει κάθε έννοια δημοκρατίας και συμμετοχής της εργατικής τάξης στις αποφάσεις.
  Λείπει η κριτική σκέψη στις μάζες με αποτέλεσμα η παράνοια, η ημιμάθεια και το ψέμα να είναι μεταδοτικά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Αυτή είναι η δύναμη της προπαγάνδας... είτε είναι "κομμουνιστική", είτε "φασιστική", είτε "νεοφιλελεύθερη", είτε "δημοκρατική". Τις λέξεις τις περικλείω σε εισαγωγικά γιατί ο προπαγανδιστής φοράει ιδεολογική κάπα για να κρύψει το πραγματικό του πρόσωπο... Χίτλερ ο εθνικοσοσιαλιστής, Στάλιν ο κομμουνιστής, Πινοσέτ ο λαϊκός ηγέτης, Παπαδόπουλος ο επαναστάτης της Δημοκρατίας και άλλοι τόσοι που φόρεσαν το σιδηρούν προσωπείο. Στην πραγματικότητα έχουν κάτι που τους ενώνει, αφαίρεσαν την δύναμη από τον λαό και συγκέντρωσαν όλες τις εξουσίες στο πρόσωπο τους. Αρα η σωτηρία του λαού είναι να πάρει ο ίδιος την τύχη στα χέρια του, αυτό έλεγε ο Μαρξ, ο Λένιν (και άλλοι απλά αυτούς ανέφερε ο Μίλος Φόρμαν πάνω στο παραλήρημα του).
  Δεν θα έμπαινα στον κόπο να γράψω τόσα αν δεν αηδίαζα από το κείμενο του (Μίλος Φόρμαν). Ο Ομπάμα σοσιαλιστής... απ'αυτό και μόνο καταλαβαίνεις την ποιότητα των λεγόμενων του γνωστού σκηνοθέτη. Ναι, έχει το δικαίωμα ο καθένας να γράφει την άποψη του αλλά ναι, έχω και εγώ το δικαίωμα να το αποκαλώ μπαρούφα. Γεμίσαμε "σοσιαλιστές", "κομμουνιστές", "δημοκρατικούς" αλλά στην ουσία πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο στην απάνθρωπη πραγματικότητα του Όργουελ (στο βιβλίο του '1984') και στον "θάνατο" της ανθρώπινης σκέψης. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια, δεν βγήκε τυχαία το ρητό.
  Προς τους λοιπούς ανιστόρητους... Ο πραγματικός σοσιαλισμός περιλαμβάνει την άμεση δημοκρατία (επιτροπές, αιρετά και ανακλητά μέλη με πλήρη απουσία κομματικών μηχανισμών), εργατικά κουπόνια (πληρωμή με βάση τις εργατοώρες), αποκεντροποίηση της οικονομίας (δεν θα ελέγχεται από ένα κέντρο αλλά από τους εργάτες μέσω των επιτροπών), κοινή ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής (κανένας ιδιοκτήτης πχ στο νερό, ούτε καν το κράτος). Απλά προς ενημέρωση και των δήθεν "σοσιαλιστών" που βαφτίζονται κατά το δοκούν.
  Εχει κάνει ο Ομπάμα κάτι από αυτά; Στην ουσία μιλάει για κευνσιανισμό, δηλαδή κρατικά ελεγχόμενο καπιταλισμό. Όποιος έχει μελετήσει στοιχειωδώς τον Τζον Μέιναρντ Κέινς, καταλαβαίνει τη διαφορά κευνσιανισμού και σοσιαλισμού. Αν τώρα οι αδαείς δεν θέλουν να λένε τα πράγματα με το όνομα τους τότε ας συνεχίσουν να γράφουν ανιστόρητες, επιφανειακές και αντικομμουνιστικές μπαρούφες για να συντελούν με όλες τους τις δυνάμεις στο έργο της παραπληροφόρησης των εξαθλιωμένων λαών... υπενθυμίζω: η Εκκλησία στο όνομα της Χριστιανοσύνης δολοφόνησε εκατομμύρια ανθρώπους (Ιερά Εξέταση), τόσους πολλούς ώστε τα θύματα των λιμών, πολέμων και των υπόλοιπων καταστροφών της Ιστορίας είναι συγκριτικά λιγότερα. Δεν είδα τον Μίλος να μιλάει για εξοστρακισμό του Χριστιανισμού.
  Συνεπώς, ο πραγματικός σοσιαλισμός που αναφέρει ο Μίλος Φόρμαν δεν είναι αυτός που περιγράφει. Αυτό που περιγράφει είναι ένα μασκαρεμένο μίασμα που για να γίνει αρεστό στους λαούς βαφτίστηκε με το όνειρο τους, σοσιαλισμός-κομμουνισμός.
  Οσο για την λεγόμενη αρμονία που περιγράφει, αυτή τη στιγμή το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στην εξαθλίωση και στον πλήρη κοινωνικό αποκλεισμό... αρμονία σου λέει μετά με σκηνές φαρ ουέστ στις φαβέλες της Βραζιλίας, εκατόμβες νεκρών στο Νταρφούρ, εκατομμύρια άστεγοι στα σοκάκια των πιο σύγχρονων πόλεων που έφτιαξε ποτέ ο άνθρωπος και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Αρμονία... μου έρχεται να βάλω τα γέλια.... αλλά ας μην είμαστε απαισιόδοξοι, τουλάχιστον υπάρχει μια χούφτα ανθρώπων (1%) που είναι πιο πλούσιοι από ποτέ κατέχοντας το 41% του παγκόσμιου πλούτου φέτος, το 42% του χρόνου, το 44% σε 2 χρόνια κοκ. Εύγε...

  • Μοναχικός Λύκος avatar
   Μοναχικός Λύκος @ Μοναχικός Λύκος 13/07/2012 12:23:20

   Μιας και ανέφερα τον Χριστιανισμό και την Εκκλησία επί Μεσαίωνα, για να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα καπηλείας λέξεων/αξιών... αυτό για να αποφύγω τυχόν παρεξηγήσεις από το ύφος μου...
   Θυμάται κανείς την ιστορία με τον πλούσιο, που του ζήτησε ο Ιησούς να χαρίσει όλη την περιουσία του στους συνανθρώπους του, λέγοντας παράλληλα πως ο πλούτος είναι η βασιλεία του Θεού; Εκείνος αρνήθηκε, τρομοκρατημένος μη χάσει τα πολύτιμα αγαθά του. Σας θυμίζει κάτι;
   Επίσης η φιλαργυρία ήταν αμάρτημα... πως αλλάζουν οι καιροί...

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/07/2012 12:27:30

  Φαίνεται ότι ο θείος Μπάρακ ξέρει να κρατά καλά το τιμόνι.
  Και δεν έχει ομάδα από ανεγκέφαλους.
  Ελπίζω μόνον να πάρει έγκαιρα τα μέτρα του και μην πάθει καμμιά ζημιά στο Αφγανιστάν - όπως οι Σοβιετικοί το 1989 - 1992.

 3. gram avatar
  gram 13/07/2012 22:18:13

  Ευτυχώς που θα τελειώσουμε με τον ροζέ Μπαμια το Νοέμβρη, να ρίχνει και καμμιά προσοχή η Μερκελ σε κάποιον επιτέλους γιατί παράγινε το κακό...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ gram 15/07/2012 09:51:30

   Στον Μορμόνο τον Ρόμνει θα ρίχνει προσοχή; Με τις 100 private Banks και offshore;
   Δεν διαβάζετε ειδήσεις, αδιόρθωτοι καρα-δεξιοί;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.