Ο Νέος Πατριωτισμός ως πολιτικό πλειοψηφικό ρεύμα
29/04/2014 07:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Νέος Πατριωτισμός ως πολιτικό πλειοψηφικό ρεύμα

Ο Νέος Πατριωτισμός δεν ταυτίζεται με την ημιτελή εθνική ολοκλήρωση των προηγούμενων δύο αιώνων. Δεν τελειώνει με την εξιστόρηση του ένδοξου παρελθόντος. Ο Νέος Πατριωτισμός είναι ένα ανανεωτικό πολιτικό ρεύμα με στόχο τη διακυβέρνηση και την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού μετά την κρίση...

Από χρόνια συγκρούονται στην Ελλάδα δύο στρατόπεδα με αντίθετες απόψεις για το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού κράτους

Από την μια είναι οι οπαδοί της παγκόσμιας διακυβέρνησης που θέλουν την Ελλάδα μια μικρή νομαρχία ενός παγκόσμιου κράτους . Σε αυτό το στρατόπεδο ανήκουν, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εθνομηδενιστικές και πολυπολυτισμικές θεωρίες του, ο αλησμόνητος ΓΑΠ, η οικογένεια Μητσοτάκη και διάφοροι άλλοι φαιδροί και μη.

Στο άλλο στρατόπεδο ηγείται ο Σαμαράς. Μην κάνετε λάθος. Ο σημερινός Σαμαράς είναι ο ίδιος Σαμαράς που την δεκαετία του 90 αρνήθηκε να παραδώσει την έξοδο των βορείων γειτόνων της Ελλάδας στην θάλασσα μη αναγνωρίζοντας Μακεδονικό κράτος και εθνότητα και άρα κρατώντας την Μακεδονία και Θράκη στον Ελληνικό γεωπολιτικό χώρο. Είναι ο ίδιος Σαμαράς που έδιωξε τον Τούρκο πρόξενο, ό ίδιος που στην σημερινή εποχή (ΔΕΘ-2010) επανέφερε στην επικαιρότητα το «Μέγα το της θαλάσσης κράτος» του Θουκυδίδη απέναντι στο νεοωθομανικό δόγμα της Άγκυρας και του Νταβούτογλου.

Αλλά για να κάνεις πολιτική πρέπει να έχεις λεφτά, που λένε. Και η σωτηρία από την οικονομική καταστροφή προηγείται των οραμάτων. Πάμε τώρα παρακάτω, στα ζητήματα που μας απασχολούν για τη Νέα Μεταπολίτευση και την ανανέωση και εκσυγχρονισμό της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ιδέες μας είναι πιο σημαντικές από εμάς τους ίδιους, μόνο όταν γίνονται πολιτικό πλειοψηφικό ρεύμα, κοινωνικό φαινόμενο ή εγείρουν το συναίσθημα των συμπολιτών.

Ιστορικά μόνο μια φορά ο γνήσιος πατριωτισμός έγινε καθολικός: μετά την «επανάσταση» στο Γουδί το 1909. Ο Σύνδεσμος κάλεσε το Βενιζέλο από την Κρήτη, αυτός θριάμβευσε στις εκλογές, οργάνωσε τη διοίκηση και το στρατό και διπλασίασε την Ελλάδα.

Ο Πατριωτισμός δεν χρειάζεται ανακαίνιση, αν τον θεωρούμε πολυκατοικία με οροφοδιαμερίσματα: του δεξιού πατριωτισμού, του ακροδεξιού, του αριστερού, του πάλαι ποτέ «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ». Τάσεις μέσα σε κόμματα, μειοψηφικές έως γραφικές. Μέσα στην κρίση όλα σχεδόν τα κόμματα «πουλάνε πατριωτισμό» όπως μετά τη Μεταπολίτευση ορκίζονταν στη «Δημοκρατία».

Και για να μην μένουμε σε θεωρητικά σχήματα, όλοι μας έχουμε γνωρίσει τουλάχιστον έναν «αγνό πατριώτη» που έβγαλε τα χρήματα του στο εξωτερικό με το φόβο της ελληνικής χρεοκοπίας. Στοιχηματίζουμε ότι πολλοί από τους πλούσιους που έκαναν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα θα διέπονται από τα ιδανικά του Έθνους και όσοι φιλοξενούν βάσει φορολογικής δήλωσης πάνω από πενήντα άτομα, το κάνουν από αλτρουισμό και όχι με σκοπό τη φοροαποφυγή.

Αν λοιπόν συμφωνούμε ότι ο πατριωτισμός είναι μια θεώρηση των πραγμάτων που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες, τότε χρειάζεται απαραιτήτως και επειγόντως ορισμό και επαναπροσδιορισμό. Για να μη γίνει μετεμφυλιακός, ηθικοπλαστικός, ρομαντικός και ψηφοθηρικός, αλλά να εκφράσει τις ανάγκες του Ελληνισμού του 21ου αιώνα.

Ο στρατός για παράδειγμα: χρειάζεται να γίνει επαγγελματικός, μια αποτρεπτική πολεμική μηχανή, ή θα περιμένει πότε ο Μπάμπης θα κόψει την αναβολή, ο Μήτσος δεν θα πάρει τρελόχαρτο και ο Κίτσος Ι3 άοπλο;

Θα εντάσσει τους εφέδρους σε σύγχρονες δομές κατά την θητεία τους ή θα τους διδάσκει την «καραβανία», τη λούφα και την παραλλαγή, υπό το βλέμμα του Καραϊσκάκη και του Πλαπούτα;

Λογικά, κανείς δεν διαφωνεί με τον Λεωνίδα που προτίμησε να πολεμήσει τους Πέρσες αντί να πάει διακοπές στη Μύκονο, ή με την πανεθνική πανστρατιά του ’40 που δεν εξελίχθηκε σε τριήμερο στα Ζαγοροχώρια.

Η επανάσταση του 1821 απελευθέρωσε μόνο το 20% των Ελλήνων, οπότε η «Μεγάλη Ιδέα» του 19ου αιώνα απαντούσε στην ανάγκη ελευθέρωσης των αλύτρωτων αδελφών.

Η Ελλάδα αν και πρώτη που απελευθερώθηκε από τον Οθωμανικό ζυγό, είναι η μόνη βαλκανική χώρα που δεν ελευθέρωσε το μεσαιωνικό λίκνο της, ήτοι την Πόλη.

Όμως αυτά είναι ιστορικές διαπιστώσεις και με την εξαίρεση του Κυπριακού ζητήματος, δεν υπάρχουν άλλα εδαφικά ζητήματα προς επίλυση στο ορατό τουλάχιστον μέλλον.

Ο Νέος Πατριωτισμός λοιπόν, δεν ταυτίζεται με την ημιτελή εθνική ολοκλήρωση των προηγούμενων δύο αιώνων, δεν τελειώνει με την εξιστόρηση του ένδοξου παρελθόντος.

Ο Νέος Πατριωτισμός είναι ανανεωτικό πολιτικό ρεύμα με στόχο τη διακυβέρνηση και όχι τη διαπαιδαγώγηση των νέων.

Με συστατικά στοιχεία την αλληλεγγύη και την αξιοκρατία, την προσήλωση στα συμφέροντα του Έθνους, την κοινωνική συνοχή και την ισχυρή θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ενώνει και συνθέτει, με στόχο την κυρίαρχη θέση στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού μετά την κρίση. Μιλάμε απλά για τη Νέα Μεταπολίτευση και τη Νέα Ελλάδα

Κανείς δεν περισσεύει, καμία άποψη δεν εξοβελίζεται, ουδείς εξοστρακίζεται, αλλά και κανένας δεν νομιμοποιείται να δίνει πιστοποιητικά πατριωτικών φρονημάτων.

Στη δεδομένη συγκυρία έχει και ένα τεράστιο πλεονέκτημα ο Νέος Πατριωτισμός: ηγεσία που κατοικοεδρεύει ήδη στο Μαξίμου.

Στους καιρούς που έρχονται η πολιτική θα ξανακερδίζει καθημερινά το χαμένο έδαφος από την οικονομία. Γύρω από τον Σαμαρά, τον πολιτικό που έσωσε την Ελλάδα από την οικονομική καταστροφή, θα στοιχηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της Κεντροδεξιάς. Μαζί της ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ με εθνικές καταβολές και προσανατολισμούς καθώς και αριστεροί που δεν σκέφτονται να ζήσουν σε μια Ελλάδα εθνικά ακρωτηριασμένη. Αυτοί θα φτιάξουν τη «Νέα Ελλάδα».

Γιώργος Οικονόμου

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 29/04/2014 07:45:35

  Στα πλαίσια του... νέου πατριωτισμού ο αρθρογράφος βρήκε την ιδανική λύση για να αντιμετωπιστεί η λούφα, η κοπάνα και το μέσον στον στρατό. Να γίνει ο στρατός επαγγελματικός για να συνεχίσουν να λουφάρουν οι "πολίτες" χωρίς τύψεις. Ναί θα συμφωνήσω, ο πατριωτισμός χρειάζεται προφανώς να επαναπροσδιοριστεί και μάλιστα επειγόντως!

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 29/04/2014 11:46:30

  Στην πράξη ο Σαμαράς και η ΝΔ προωθούν την παραμονή της Ελλάδος στην ΕΕ και την ευρωζώνη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβεύει.Εγώ συμφωνώ με αυτο και τους στηρίζω. Αλλά πως αυτό σημαίνει ότι δεν βλέπω την Ελλάδα ως επαρχία ενός συνόλου ενώ την βλέπουν οι άλλοι που σκέφτονται να αποχωρήσουν είναι ζήτημα της γενικότερης σύγχυσης που υπάρχει στην Ελλάδα ειδικά. Σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπη οι ευρωσκεπτικιστές είναι δεξιοί και ακροδεξιοί.Μόνο στην Ελλάδα είναι αριστεροί.Και αυτό είναι πολύ φυσιολογικό γιατί ο οργανισμός που μεταφέρει αρμοδιότητες του εθνικού κράτους αλλού είναι η ΕΕ.Η εξαίρεση της Ελλάδος οφείλεται στο ότι όταν οι αριστεροί λένε ανεξάρτητο κράτος εννοούν σοσιαλιστικό κράτος. Το ζήτημα όμως αυτό - του σοσιαλισμού - δεν υπάρχει πια στην άλλη Ευρώπη.Υπάρχει μόνο το ζήτημα Ευρωπαική Ένωση ή ανεξάρτητα κράτη. Στην Ελλάδα τα μέτωπα είναι εντελώς διαφορετικά.Όλοι όσοι στηρίζουν την παραμονή στην ευρωζώνη είναι από τη μια μεριά και οι άλλοι όχι.Το ποιός στηρίζει και τι φαίνεται και στις ψηφοφορίες στη βουλή.

 3. ΚΜ avatar
  ΚΜ 29/04/2014 12:26:11

  Ενόψει ευρωεκλογών, και καθαρά σε επίπεδο πολιτικών θέσεων σε οραμάτων, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε: Ποιόν πατριωτισμό φιλοδοξεί να υπηρετεί η ΝΔ; Του Φαήλου του Κρανιδιώτη ή τον άλλονε, τον δικό σας, τον «νέο»; Το θεωρώ κρίσιμο ερώτημα και ευχαριστώ που μου δίνεται η δυνατότητα να το θέσω, πρός όφελος, ελπίζω και άλλων αναγνωστών.

  • Γιώργος Οικονόμου avatar
   Γιώργος Οικονόμου @ ΚΜ 29/04/2014 12:52:18

   Από που προκύπτει ότι έρχονται σε αντιδιαστολή, σε αντιπαράθεση; Μία προσπάθεια νέου ορισμού και επαναπροσδιορισμού γίνεται, σε δημόσιο φόρουμ, καθώς κατά τη γνώμη μου όλα τα κόμματα ορκίζονται πλέον στον "πατριωτισμό" όπως μετά το ΄74 στη Δημοκρατία. Οι διαφορετικές απόψεις θεωρώ ότι είναι ευπρόσδεκτες, καθώς συνεισφέρουν στο διάλογο. Όσο για το τι φιλοδοξεί να υπηρετήσει η ΝΔ αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε αναρμόδιοι για να απαντήσουμε

  • Factorx avatar
   Factorx @ ΚΜ 29/04/2014 13:47:12

   Νομίζω ότι θέτεις ψευδοερώτημα. Επειδή εμείς στο antinews δεν αμφισβητούμε τον πατρωτισμό ουδενός- πέραν εθνομηδενιστων κλπ για να μην μακρυγορω. Ο Νέος Πατριωτισμός είναι στην ουσία του πολύ παλιός, αρχεγονος. Ο δήθενα πατριωτισμος άλλων ειναι ελαφρολαϊκός καιγια ζειμπέκικα μόνον. Τι εννούμε ως "νέο πατριωτισμό"; Να εκσυγχρονίσουμε το στρατηγικό δόγμα για παράδειγμα. Να φύγουμε απο τις χλαμύδες και τις ασπίδες να σταματήσουμε να βλεπουμε τον πατριωτισμο ως σχολικό μάθημα και να τον δούμε ως εφηρμοσμένη πολιτική. Βαζω δύσκολα; Το ξέρω. Το ίδιο και η πραγματικότητα

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 29/04/2014 12:38:44

  Το 2009 έγιναν εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ.Υπεβλήθη ένα ερωτηματολόγιο στους υποψήφιους.Και οι τρεις Σαμαράς,Μπακογιάννη,Ψωμιάδης τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαικής Ομοσπονδίας.Φυσικά και διάφοροι που τώρα το παίζουν ευρωσκεπτικιστές όπως ο Καμμένος δεν φάνηκαν να αντιδρούν στην προοπτική αυτή.Μόνο όταν κόπηκαν τα λεφτά. Επομένως δεν υπάρχει πραγματική αντίθεση μέσα στη ΝΔ εκφρασμένη τουλάχιστον. Θέμα "παγκόσμιου κράτους" ΔΕΝ υπάρχει στη διεθνή ατζέντα.Ίσως υπάρξει σε έναν αιώνα αλλά όχι τώρα.Μόνο στο κεφάλι του ΓΑΠ υπήρχε για να δικαιολογήσει την ανάμιξη του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Όμως με τις παρανοικές θεωρίες του ΓΑΠ και κάποιων αριστερών αποπροσανατόλισαν όλη τη συζήτηση. Επαναλαμβάνω θέμα παγκόσμιου κράτους δεν υπάρχει. Φυσικά εάν ένα κράτος θέλει να αυτοκαταργηθεί λόγω ιδεοληψίας μπορεί να το κάνει.Δεν του το ζητάει όμως κανείς. Το θέμα που υπάρχει είναι ευρωπαική ενοποίηση ή όχι. Για την παραμονή στην ΕΕ θα κάνουν οι Άγγλοι δημοψήφισμα και όχι για την παραμονή σε ένα παγκόσμιο κράτος που δεν το είδε ποτέ κανείς.Αυτό ισχύει και για μας.Εάν μείνουμε στην ΕΕ ακολουθούμε τις νόρμες της ΕΕ.Εάν δεν μεινουμε ακολουθούμε τις δικές μας και μπορούμε να ανοίξουμε τα σύνορα ή να τα κλείσουμε τελείως ανάλογα με το θέλουμε. Ψευδή διλήμματα τελικά παγιδεύουν αυτούς που τα θέτουν.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ψυχραιμια 29/04/2014 14:22:31

   Το παγκόσμιο κράτος αν και όποτε υπάρξει,θα επιβληθεί δεν θα επιλεγεί...

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Κυθήριος 29/04/2014 15:48:20

    Αυτό θα έλεγα κι εγώ, αγαπητέ. Ήδη επιβάλλεται. Την Ε.Ε. υποτίθεται (και μόνον υποτίθεται) ότι μπορείς να την επιλέξεις. Αλλά το παγκόσμιο κράτους ήδη επιβάλλεται παντού, με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από όσο αντιλαμβανόμαστε. Η ίδια η κρίση του ευρώ έδωσε μεγάλη ώθηση στην επιτάχυνση επιβολής του παγκόσμιου κράτους, με πρόσχημα ακριβώς την κρίση, την "πάταξη της φοροδιαφυγής" κλπ. Θα ξυπνήσουμε μια μέρα σε καθεστώς πλήρους οικονομικού ολοκληρωτισμού χωρίς καλά-καλά να το έχουμε καταλάβει.

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Διογένης 29/04/2014 17:04:10

     Συμφωνώ απόλυτα αγαπητέ Διογένη.

    • nikos avatar
     nikos @ Διογένης 29/04/2014 19:41:39

     . Αγαπητοί Κυθήριε και Διογένη προφανώς εννοείτε το κράτος του παγκόσμιου εμπορίου που παλιότερα ονομάζονταν Παγκόσμιος Ιμπεριαλισμός του Κεφαλαίου, και όχι το παγκόσμιο κράτος των ισότιμων πολιτών που παλιότερα ονομαζότανε Μαρξιστικός Διεθνισμός. Το πρώτο σίγουρα προχωράει αδίστακτα και εμείς είμαστε απο τις πιο χαρακτηριστικές "παράπλευρες απώλειες" που προκαλεί στο διάβα του. Το δεύτερο προφανώς έχει σταματήσει, τόσο λόγω Στάλιν στην ΕΣΣΔ όσο και λόγω Θάτσερ στην Ευρώπη, με την επικράτηση του Καζινοκαπιταλισμού των τραπεζών στο τελευταίο του επιτυχημένο προπύργιο που ήταν έως το 1989 η ΕΕ των Ζακ Ντελόρ και Φρανσουά Μιττεράν. Ηδη βρισκόμαστε σε καθεστώς πλήρους οικονομικού ολοκληρωτισμού χωρίς καλά-καλά να το έχουμε καταλάβει. Σκεφτείτε οτι το Ελληνικό κράτος δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει αν θα βάλει και πόσο ΦΠΑ στο σουβλάκι...

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ nikos 29/04/2014 20:39:58

      Αγαπητέ nikos,να προσθέσω στο κάδρο και τους λίγους μεγαλοτραπεζίτες με την παγκόσμια ισχύ και επιρροή...

     • Nikos avatar
      Nikos @ Κυθήριος 01/05/2014 09:44:28

      Aυτούς εννοώ με τον όρο Καπιταλιστές φίλε Κυθήριε. Το σημερινό σύστημα της "αθώας" απάτης δεν τους λέει με το πραγματικό τους όνομα, αλλά τους αποκαλεί "Διευθυντές τραπέζης","επιχειρηματίες" , "διευθύνοντες συμβούλους",μέλη Δ.Σ., goden boys και άλλους παραπλανητικούς τίτλους. Κι όπως λέει κι ο γέρων Γκαλμπρέιθ, πάντα βάζουν μέσα και κανα δυό γυναίκες κατα προτίμησιν "σέξυ" , έτσι για ξεκάρφωμα...

   • Κράντωρ avatar
    Κράντωρ @ Κυθήριος 29/04/2014 18:09:09

    Kυθήριε, ο κος ψυχραιμίας ανήκει σε έναν « λαό», που νομίζει ότι όλα είναι μάννα εξ ουρανού για τη δική τους καλοπέραση. Με την μπολσεβικική επανάσταση και με έδρα την Μόσχα επεχείρησαν τη δημιουργία του παγκοσμίου κράτους , με τα αγαθά όλων των Εθνών δικά τους. Τώρα το προσπαθούν με έδρα τη Νέα Υὀρκη με διαφορετικά σχήματα και στρατηγικές...

    • Mystic avatar
     Mystic @ Κράντωρ 29/04/2014 20:02:05

     Τα εθνικά κράτη έχουν αλληλοσπαραχτεί πόσες χιλιάδες φορές στην παγκόσμια ιστορία. Δεν μάθατε τίποτα από τις τόσες χιλιετίες βίου και πολιτείας των εθνών;

     • Κράντωρ avatar
      Κράντωρ @ Mystic 29/04/2014 22:00:41

      Προφανώς απαντάτε για λογοριασμό του Ψυχραιμία. Η σύγκρουσις μεταξύ των φυλών απολύτως φυσιολογική εντασσομένη στην φυσική επιλογή. Κράτη έχουν δημιουργήσει οι λαοί , που έχουν ιστορική υπόσταση, ήτοι περιγράφουν εαυτούς μέσω συμβόλων, ονόματι γραφή. Τι δεν μάθαμε ημείς οι «Εθνικοί»; Να υποτασσόμεθα στους Αφους Σάλαμον,Λήμαν,Σέλιγκμαν, Βάρτμπουργκ, για να μη σφαγούμε σαν τους Μωαβίτες και Αμαλικλιτες;

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Κράντωρ 30/04/2014 10:38:02

      Αυτές οι απόψεις δείχνουν τι δεν χρειάζεται ακριβώς η Ελλάδα στο νέο πατριωτισμό,ένα πατριωτισμό στα σύνορα του χρυσαυγιτισμού. Εμένα δεν με πειράζει που χωρίς να με ξέρετε υπονοείτε ότι είμαι Εβραίος.Και άλλοι εχουν πει ότι είμαι Αμερικανός,ότι δουλεύω για την πρεσβεία και γελάω με αυτά.Το θέμα είναι άλλο : όποιος έχει στο μυαλό του συνωμοσιολογικές θεωρίες γεμάτες με εβραίους και βάσει αυτών αποφασίζει ζει σε ένα δικό του κόσμο και αυτοπαγιδεύεται.Ούτε καν με το Φαήλο δεν μπορεί να ταιριάξει που έχει ταχθεί υπέρ της συμμαχίας με το Ισραηλ ούτε φυσικά με το Σαμαρα.

     • Κράντωρ avatar
      Κράντωρ @ ψυχραιμια 30/04/2014 14:45:24

      Εσείς έχετε δηλώσει την ιδιότητα σας ως Εβραίου. Τα περί « συνωμοσιολογικών θεωριών γεμάτες με εβραίους» αποτελούν γελοίες υπεκφυγές από μία πραγματικότητα που βοά.

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Κράντωρ 01/05/2014 10:34:26

      Αστεία πράγματα.

 5. George N avatar
  George N 29/04/2014 15:26:17

  Δεν υπάρχει case για παγκόσμια διακυβέρνηση (εκτός από τον ΓΑΠ) ούτε καν για Ευρωπαϊκή παρά μόνο στο μυαλό κάποιων ρομαντικών ή εγκεφαλικά οκνηρών που μπερδεύουν την ενισχυμένη συνεργασία ευρωπαϊκών χωρών με to be state. Όλοι αυτοί θα πάρουν την απάντησή τους από τους λαούς της Ευρώπης σε λίγες ημέρες. Το δίλημμα για την Ελλάδα είναι αν μετά την πετυχημένη απελευθέρωση και την εδαφική ολοκλήρωση θα φτιάξει Δυτικο-Ευρωπαϊκούς θεσμούς ή θα συνεχίσει με τους Βαλκανικούς. Το αν θα βρίσκεται μέσα στην ΕΕ δεν καθορίζει την πορεία, όπως απέδειξαν τα τελευταία 33 έτη. Μέσα στην ΕΕ η Ελλάδα κατάφερε να γίνει ακόμα πιο μεσανατολική χώρα.

  • Marcelos avatar
   Marcelos @ George N 29/04/2014 16:44:17

   George N, συμφωνώ μαζί σου διότι για το χάλι το ελληνικό δεν φταίει η Ε.Ε και οι δομές της αλλά καθαρά η νοοτροπία του ελληνικού λαού (από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο πολίτη). Οι λέξεις "αρπαχτή" και "δημοσιοϋπαλληλίκι" (που δεν μεταφράζονται σε καμία ευρωπαϊκή γλώσσα), δεν καθορίστηκαν από την Ε.Ε... Το ότι η φοροδιαφυγή είναι από το 1974 ανελλιπώς στο 60%-100%, δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε... Το ότι έχουμε 1.000.000 κόσμο στο δημόσιο επειδή κάθε βουλευτής μετά το 1981 έβαζε και από καμιά 300αριά, δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε.... Το ότι έχουμε το 2014 "κλειστά" επαγγέλματα που λειτουργούν ως συντεχνιακές κλίκες, δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε... Το ότι έχουμε οργανωμένες πολιτικοοικονομικές κλίκες στα ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε... Το ότι 2-3 καναλάρχες/κατασκευαστές παίρνουν φωτογραφικά όλα τα μεγάλα δημόσια έργα, δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε... Το ότι έρχονται στην Ελλάδα και αλωνίζουν ξένες πολυεθνικές δίνοντας μίζες σε ΈΛΛΗΝΕΣ πολιτικούς για να προτιμηθούν έναντι ελληνικών εταιριών και να ζημιωθεί το Δημόσιο, δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε... Το ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί διατηρούν παράνομα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και στα νοσοκομεία το πρωί απλώς κάνουν "δημόσιες σχέσεις" και εισπράττουν και φακελάκια (όχι όλοι φυσικά), δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε... Το ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας (με την ανοχή και την προτροπή των τραπεζών) ζούσαν και κατανάλωναν πέρα από κάθε όριο των δυνατοτήτων τους και σήμερα κλαίνε να μην τους πάρουν οι τράπεζες τα σπίτια εξαιτίας των πιστωτικών καρτών, δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε... Πλημμύρισε η Ελλάδα από Mercedes, BMW κτλ. να τα οδηγούνε μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, παντοπώλες, μανάβηδες, αγρότες) που συνήθως δήλωναν το αφορολόγητο όριο... Το ότι το ίδιο το κράτος θέσπισε σύστημα αντικειμενικής/εμπορικής αξίας με συνέπεια με τις ευλογίες του κράτους (!!!) να αλλάζουν χέρια ολόκληρες βαλίτσες με μαύρα χρήματα μέσα στα συμβολαιογραφικά γραφεία, δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε... Τα παραπάνω έχουνε να κάνουνε αποκλειστικά με νοοτροπίες! Εάν δεν αλλάξουν αυτές είναι ανώφελο να συζητάμε για ανάπτυξη, για οικονομία, για μνημόνια κτλ. κτλ.

  • airman avatar
   airman @ George N 29/04/2014 20:43:07

   Το να αφουγκραστείς σωστά μια κοινωνία που "βράζει" δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Απαιτεί υπομονή και επιμονή από αμφότερες τις πλευρές. Εξάντληση των ορίων, χωρίς να σπάσουν. Εξάντληση της διαλλακτικότητας, χωρίς διευκολύνσεις. Εξάντληση των περιθωρίων, χωρίς καταπατήσεις. Δεν είμαστε μαθημένοι σε τέτοια και η συγκυρία δε μας δίνει την πολυτέλεια του χρόνου να τα αφομοιώσουμε "ανώδυνα". Γνωρίζαμε από “ευλυγισία’’ σε ένα δικό μας "σταθερό/αναχρονιστικό σύστημα" ενώ απαιτείται "ευελιξία" σε ένα "δυναμικό/ανταγωνιστικό περιβάλλον". Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Υ.Γ. Όταν δεν πιστεύεις πραγματικά πως κάτι μπορεί να αλλάξει, προσπαθείς αποτυγχάνοντας μόνο και μόνο για να πείσεις πως έχεις δίκιο.

   • George N avatar
    George N @ airman 30/04/2014 11:05:59

    Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που μπορεί να νικήσει την Γεωγραφία και έτσι να γίνει μια Δυτικο-Ευρωπαϊκή χώρα. Δεν κρίνω αν αυτό είναι καλό ή κακό αλλά η χώρα επιμένει εδώ και 200 χρόνια σε αυτόν το στόχο. Τώρα γιατί πρέπει να το κάνει στις χειρότερες συνθήκες με όλα τα ρίσκα στο κόκκινο, ενώ είχε όλη την άνεση να το επιτύχει σταδιακά μέσα σε 30+ χρόνια, is beyond me. Ίσως να είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος. Ισως αυτή η χώρα να μπορεί να κάνει άλματα αλλά να μην τα καταφέρνει στο περπάτημα.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ George N 30/04/2014 11:34:20

     Γιατί πολύ απλά τώρα το αποδέχθηκε η κλίκα που ανέβηκε στην εξουσία με το ΠΑΣΟΚ. Χωρίς την απειλή εξωπετάγματος δεν θα άλλαζε τίποτα.

 6. asxetos sceptic avatar
  asxetos sceptic 29/04/2014 16:13:45

  Το σχόλιο περί νέου πατριωτισμού είναι πολύ ρηχό. Ας μας πεί ο αρθρογράφος τί σημαίνει πατριωτισμός και τι νέος πατριωτισμός. Τις ανοησίες περί στρατού δεν θα τις σχολιάσω

  • Factorx avatar
   Factorx @ asxetos sceptic 29/04/2014 18:50:03

   "Νέος Πατριωτισμός" σημαίνει ότι ακριβώς δεν είσαι εσύ

   • Ο Λούμπεν avatar
    Ο Λούμπεν @ Factorx 29/04/2014 19:07:18

    Να φοβάσαι την αυθαίρετη σκέψη, γιατί ανακαλύπτει προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν λύσεις και αναζητεί λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν προβλήματα!

    • Factorx avatar
     Factorx @ Ο Λούμπεν 29/04/2014 19:19:32

     Με έχεις πεθάνει στο τσιτάτο, αγαπητέ

     • Ο Λούμπεν avatar
      Ο Λούμπεν @ Factorx 29/04/2014 19:32:37

      Αν βρείς τώρα και από ποιόν είναι, σου υπόσχομαι ότι θα γίνω... Σαμαρικός!

 7. Marcelos avatar
  Marcelos 29/04/2014 18:40:33

  George N, συμφωνώ μαζί σου διότι για το χάλι το ελληνικό δεν φταίει η Ε.Ε και οι δομές της αλλά καθαρά η νοοτροπία του ελληνικού λαού (από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο πολίτη). Οι λέξεις "αρπαχτή" και "δημοσιοϋπαλληλίκι" (που δεν μεταφράζονται σε καμία ευρωπαϊκή γλώσσα), δεν καθορίστηκαν από την Ε.Ε... Το ότι η φοροδιαφυγή είναι από το 1974 ανελλιπώς στο 60%-100%, δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε... Το ότι έχουμε 1.000.000 κόσμο στο δημόσιο επειδή κάθε βουλευτής μετά το 1981 έβαζε και από καμιά 300αριά, δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε.... Το ότι έχουμε το 2014 "κλειστά" επαγγέλματα που λειτουργούν ως συντεχνιακές κλίκες, δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε... Το ότι έχουμε οργανωμένες πολιτικοοικονομικές κλίκες στα ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε... Το ότι 2-3 καναλάρχες/κατασκευαστές παίρνουν φωτογραφικά όλα τα μεγάλα δημόσια έργα, δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε... Το ότι έρχονται στην Ελλάδα και αλωνίζουν ξένες πολυεθνικές δίνοντας μίζες σε ΈΛΛΗΝΕΣ πολιτικούς για να προτιμηθούν έναντι ελληνικών εταιριών και να ζημιωθεί το Δημόσιο, δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε... Το ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί διατηρούν παράνομα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και στα νοσοκομεία το πρωί απλώς κάνουν "δημόσιες σχέσεις" και εισπράττουν και φακελάκια (όχι όλοι φυσικά), δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε... Το ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας (με την ανοχή και την προτροπή των τραπεζών) ζούσαν και κατανάλωναν πέρα από κάθε όριο των δυνατοτήτων τους και σήμερα κλαίνε να μην τους πάρουν οι τράπεζες τα σπίτια εξαιτίας των πιστωτικών καρτών, δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε... Πλημμύρισε η Ελλάδα από Mercedes, BMW κτλ. να τα οδηγούνε μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, παντοπώλες, μανάβηδες, αγρότες) που συνήθως δήλωναν το αφορολόγητο όριο... Το ότι το ίδιο το κράτος θέσπισε σύστημα αντικειμενικής/εμπορικής αξίας με συνέπεια με τις ευλογίες του κράτους (!!!) να αλλάζουν χέρια ολόκληρες βαλίτσες με μαύρα χρήματα μέσα στα συμβολαιογραφικά γραφεία, δεν καθορίστηκε από την Ε.Ε... Τα παραπάνω έχουνε να κάνουνε αποκλειστικά με νοοτροπίες! Εάν δεν αλλάξουν αυτές είναι ανώφελο να συζητάμε για ανάπτυξη, για οικονομία, για μνημόνια κτλ. κτλ.

 8. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 29/04/2014 19:09:27

  Mε απλά λόγια: αν εξηγεί κανείς το έπος του 1912-1913 με παλαιομοδίτικους όρους αναφέρεται στενά στον "Στρατηλάτη", στον Βενιζέλο, συγκινείται με τον Κουντουριώτη και δακρύζει δικαίως με την ασυγκράτητη ελληνική ορμή. Όμως αυτού του του τύπου η ανάγνωση είναι στην καλύτερη περίπτωση αποσπασματική, ελλιπής και σε κάθε περίπτωση στείρα. Η αλήθεια είναι πως την πρωτοφανή επιτυχία της Πατρίδας καθόρισε η ...Οικονομία. Τα πλεονάσματα( αυτό που ειρωνεύεται ο νεοελληναραδισμός) των προυπολογισμών 1910 και 1911 δημιούργησαν την άνεση στο ταμείο του Κράτους να κινητοποιήσει πάνω από 250.000 άνδρες ( μέχρι τότε σταθερά κάτω από 100.000) και χωρίς την επιβολή νέων φόρων. Επιπλέον ο Λ.Κορόμηλας είχε αποθεματοποίησει 75 εκ. για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πολέμου ( δεν τα έδωσε στους "ολα τα κιλά, όλα τα λεφτά" για να ανοίξουν τους δρόμους, αλά Χατζηγάκη πχ) . Άγνοι πατριώτες που εξασφάλισαν στην Πατρίδα τα μέσα. Χωρίς κραυγές, χωρίς επίδειξη. Αυτή η νοοτροπία μεγαλώνει τη χώρα, αυτή ενσαρκώνει τον άδολο Πατριωτισμό. Τα πλεονάσματα των ετών 1910 και 1911 επέτρεψαν στην Πατρίδα να είναι πανέτοιμη, εξοπλισμένη και φοβερή για τους εχθρούς της και να μπει χωρίς κερκόπορτες στους Βαλκανικούς Πολέμους. Της δε Μικρασιατικής Καταστροφής προήγηθηκε λίγα χρόνια μετά η οικονομική καταστροφή και η έλλειψη πόρων.

 9. Nikos avatar
  Nikos 01/05/2014 09:58:54

  Ο ειλικρινής Πατριωτισμός είναι ίδιος για ΟΛΟΥΣ τους Ελληνες ανεξαρτήτως κόμματος. Πατριώτες λοιπόν είναι οι περισσότεροι ψηφοφόροι ΟΛΩΝ των κομμάτων. Ο Πατριωτισμός πχ. των Συριζαίων είναι ακριβώς ιδιος με αυτόν των Νεοδημοκρατών. Πατριώτες Ελληνες είναι λοιπόν όσοι ζουν μόνιμα κατ΄επιλογήν τους στην Ελλάδα και δεν δέχονται να πουλήσουν ούτε σπιθαμή απ' την Πατρίδα τους. Εθνομηδενιστές υπάρχουν σε ΟΛΑ τα κόμματα περίπου στην ίδια αναλογία και είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμμιά ιδεολογία και γι αυτό πουλάνε την πατρίδα μας για χρήμα. Ψηφοθηρικός Πατριωτισμός υπάρχει επίσης σε όλα τα κόμματα και τον προβάλλουν κυρίως προεκλογικά για να εξαπατήσουν ψηφοφόρους, είτε έλκοντάς τους προς το δήθεν "περισσότερο πατριωτικό" κόμμα τους, είτε απωθώντας τους απο το αντίπαλο κόμμα, κατηγορώντας το με δήθεν επιχειρήματα ως "λιγώτερο πατριωτικό" ή ακόμα και ως "εθνομηδενιστικό"...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.