Ο Νέος Πατριωτισμός με απλά λόγια
04/05/2014 06:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Νέος Πατριωτισμός με απλά λόγια

Mε απλά λόγια: αν εξηγεί κανείς το έπος του 1912-1913 με παλαιομοδίτικους όρους αναφέρεται στενά στον "Στρατηλάτη", στον Βενιζέλο, συγκινείται με τον Κουντουριώτη και δακρύζει δικαίως με την ασυγκράτητη ελληνική ορμή. Όμως αυτού του τύπου η ανάγνωση είναι στην καλύτερη περίπτωση αποσπασματική, ελλιπής και σε κάθε περίπτωση στείρα.

Η αλήθεια είναι πως την πρωτοφανή επιτυχία της Πατρίδας καθόρισε η ...Οικονομία. Τα πλεονάσματα( αυτά που ειρωνεύεται ο νεοελληναραγιαδισμός) των προϋπολογισμών 1910 και 1911 δημιούργησαν την άνεση στο ταμείο του Κράτους να κινητοποιήσει πάνω από 250.000 άνδρες ( μέχρι τότε σταθερά κάτω από 100.000) και χωρίς την επιβολή νέων φόρων. Επιπλέον ο Λ.Κορόμηλας είχε αποθεματοποίησει 75 εκ. για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πολέμου (δεν τα έδωσε στους "όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά" για να ανοίξουν τους δρόμους, αλά Χατζηγάκη πχ) . Άγνοι πατριώτες που εξασφάλισαν στην Πατρίδα τα μέσα. Χωρίς κραυγές, χωρίς επίδειξη.

Αυτή η νοοτροπία μεγαλώνει τη χώρα, αυτή ενσαρκώνει τον άδολο Πατριωτισμό. Τα πλεονάσματα των ετών 1910 και 1911 επέτρεψαν στην Πατρίδα να είναι πανέτοιμη, εξοπλισμένη και φοβερή για τους εχθρούς της και να μπει χωρίς κερκόπορτες στους Βαλκανικούς Πολέμους. Της δε Μικρασιατικής Καταστροφής προηγήθηκε λίγα χρόνια μετά η οικονομική καταστροφή και η έλλειψη πόρων.

Κώστας ΜΠ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πλούς avatar
  Πλούς 04/05/2014 17:03:34

  «Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων» (Δημοσθένης). Το χρήμα είναι όντως αξεσουάρ, αλλά αν δεν δημιουργείς τις προυποθέσεις να υπάρξει τότε ή ακινητοποιείσαι ή δανείζεσαι συνεχώς εώς ότου σε πιάσουν από τους **χεις. (!)Χωρίς την δημιουργία δικού μας πλούτου, μέσα στην Ελλάδα, δεν πάμε πουθένα και καμία πρωτοβουλία δεν μπορούμε να αναλάβουμε. Ελπίζω να συνέλθουμε ως συλλογικότητα για να κάνουμε ένα γερό άλμα μπροστά.

 2. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 04/05/2014 17:24:08

  Δεν καταλαβαίνω τον αρθρογράφο. Ορίζει ως Νέο κάτι με αναφορά στο 1910;

 3. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 06/05/2014 10:11:16

  Από την πόλη έρχομαι και ... τι θέλει να πει το ποιητή;

 4. Νικήτας avatar
  Νικήτας 06/05/2014 20:51:38

  Ο γνήσιος πατριωτισμός τα χρήματα τα δίνει στην Πατρίδα. Ο ψευδεπίγραφος τα κρατάει για τον εαυτό του και τις τράπεζες. Όσο και αν εκμοντερνιστούμε ο πατριωτισμός χωρίς τους όρους της Πατρίδος της Θρησκείας και της Οικογένειας γίνεται λαιμός που φορά τον σταυρό ώς κόσμημα βιτρίνας . Και έτσι όλοι μας πηγαίνουμε στα γκαλά για φιλανθρωπικούς λόγους με τα καινούρια κοστούμια και τους λαμπερούς σταυρούς , απαστράπτοντες , μίλια μακρυά απο την φιλανθρωπία και την προσφορά στον συνάνθρωπο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.