Μέγα το της Θαλασσης Κρατος
Μέγα το της Θαλασσης Κρατος
18/04/2014 07:00
Των Βασίλη Ζήση - Γιώργου Οικονόμου
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Νέος Πατριωτισμός και η Νέα Κεντροδεξιά

Ο Νέος Πατριωτισμός δεν είναι ιδεολογία, με την έννοια «προφητείας» που πρέπει να εκπληρωθεί, αλλά μια διαρκής προσήλωση στα συμφέροντα του Έθνους.

Ανοίξαμε ήδη την συζήτηση για το «Νέο Πατριωτισμό» σε προηγούμενη ανάρτηση και ήταν λογικό να συναντήσουμε ενστάσεις και αντιρρήσεις. Άλλωστε το παλιό αργεί να πεθάνει και το καινούργιο να γεννηθεί.

Να ξεκαθαρίσουμε κατά αρχάς, λοιπόν, ότι «Νέος Πατριωτισμός» δεν σημαίνει φυσικά και με κανέναν τρόπο απεμπόληση των βασικών χαρακτηριστικών του «παλαιού». Αλλά προσαρμογή του στις νέες και κρίσιμες για το μέλλον της χώρας συνθήκες. Αν στην Κατοχή πατριωτισμός ήταν η απελευθέρωση από τους Γερμανούς, σήμερα πατριωτισμός είναι η απελευθέρωση από τα οικονομικά δεσμά υποτέλειας.

Το ερώτημα είναι λοιπόν με ποια πολικά και ιδεολογικά εργαλεία το επιτυγχάνεις. Με τα υπάρχοντα κόμματα ,παλαιά και νέα, που αναπαράγουν το διεφθαρμένο καθεστώς που μας έφτασε ως εδώ - όργανα τα περισσότερα της διαπλοκής που δυστυχώς ζει και βασιλεύει - ή με νέα κόμματα, άξια μιας πραγματικά Νέας Μεταπολίτευσης;

Από την απάντηση στα ερωτήματα και τα διλήμματα που θέτουμε εδώ θα εξαρτηθεί και η πορεία της Νέας Δημοκρατίας, του νέου κόμματος που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι αποφασισμένος να κάνει ο Αντ. Σαμαράς.

Καταρχήν και επειδή τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ προσπαθούν συστηματικά τελευταία να σπρώξουν τη ΝΔ προς το λεγόμενο «κέντρο», επιμένουμε ότι το «Δεξιά ή Κέντρο» είναι ψευτοδίλημμα, από τη στιγμή που δεν δίδεται σαφής ορισμός ούτε στη δεξιά ούτε στο κέντρο. Είναι τελείως διαφορετική η προσέγγιση, αν μιλάμε με όρους προδικτατορικούς, με όρους Μεταπολίτευσης ή με σύγχρονους.

Το πολιτειακό έχει λυθεί εδώ και σαράντα χρόνια (αν και τις περισσότερες φορές ιστορικά η διαμάχη ήταν κατά του προσώπου και όχι του θεσμού), οι σοσιαλίζουσες εκφάνσεις του Κέντρου (ΠΑΣΟΚ κλπ) χάθηκαν μέσα στην ομίχλη του ΔΝΤ, οπότε μιλάμε για μια «Νέα Κεντροδεξιά», μια μεγάλη ριζοσπαστική φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη, που θα οικοδομήσει το σύγχρονο κράτος, θέτοντας πάντα σε απόλυτη προτεραιότητα τις οικονομικές και κοινωνικές ελευθερίες «ατομικής έκφρασης».

Και επαναλαμβάνουμε: Αν κάποιοι προσπαθούν να οδηγήσουν αυτήν την οριοθετημένη παράταξη σε ένα νεφελώδες κέντρο, ένα νέο «μεσαίο χώρο» γιατί αυτός εξυπηρετεί την άνευρη πολιτική παρουσία τους ή ακόμη και τη γέννηση ελληνικού «μπερλουσκονικού» τύπου κόμματος, αυτό δεν ενδιαφέρει το λαό, που λύγισε, αλλά δεν ηττήθηκε από την οικονομική δυσπραγία.

Άλλο θέμα βεβαίως η επιβεβλημένη διεύρυνση και ισχυροποίηση στην λεγόμενη μεσαία τάξη που ανέκαθεν αποτελούσε τον κορμό της ΝΔ. Αυτό όμως δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με μεσαιοχωρίτικες αντιλήψεις του παρελθόντος σε βάρος της ιδεολογικής καθαρότητας.

Φυσικά κι η ΝΔ πρέπει να κατακτήσει τον χώρο του ρημαγμένου ΠΑΣΟΚ. Αλλά μιλάμε για τις κοινωνικές δυνάμεις που τον αποτελούσαν και όχι για τα φθαρμένα και διεφθαρμένα πρώην ηγετικά στελέχη του.

Σε κάθε περίπτωση ένας ορισμός του Νέου Πατριωτισμού είναι επιβεβλημένος:

Η αλληλεγγύη, την οποία ανακαλύψαμε εκ νέου ως άνθρωποι και ως Έθνος μέσα στην κρίση, είναι βασικό συστατικό του Νέου Πατριωτισμού.

Δεν πρόκειται για «ιδεολόγημα», όπου το επιχείρημα της καταγωγής, του «αίματος» υπερισχύει.

Δεν είναι «αφήγημα», ένα καλοειπωμένο παραμυθάκι για να υφαρπαχθεί η ψήφος του λαού.

Δεν είναι γραφικός, δεν είναι μετεμφυλιακός, δεν είναι ρομαντικός, αναφέρεται στο μέλλον με όρους 21ου και όχι 19ου αιώνα.

Η Ελλάδα του μέλλοντος θα είναι κοινωνία πολιτών, όχι πελατών των πολιτικών κομμάτων.

Το 2021

Να θυμίσουμε για μια ακόμα φορά τι είχε πει ο Σαμαράς στην ΔΕΘ πριν ζήσουμε όλη αυτή την τραγωδία του Μνημονίου:

Με ρώτησαν χθες δύο νέα παιδιά: Πρόεδρε, το δικό σου όνειρο για μας ποιο είναι; Τους απαντώ απόψε: Το όνειρό μου έχει να κάνει με την Ελευθερία μας. Σε δέκα χρόνια, θα μας πάει ο χρόνος στο 2021. Και τότε θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελευθερίας μας. Τα 200 χρόνια από το δικό μας ’21, το 1821 του Έθνους και της καρδιάς μας. Το ’21 που τότε ύψωσε τη μικρή Ελλάδα σε άπιαστα επίπεδα δόξας και παγκόσμιου θαυμασμού...

... Θα επιτρέψουμε ποτέ εμείς, οι πολίτες της ίδιας αυτής Πατρίδας, θα επιτρέψουμε ποτέ εμείς, αυτόν τον τόπο που άφησαν κληρονομιά οι γονείς μας και οι δικοί τους γονείς, θα επιτρέψουμε να γιορτάσει τα 200 χρόνια της Λευτεριάς της η Ελλάδα, οικονομικά δέσμια, κοινωνικά διαλυμένη και ψυχολογικά εξουθενωμένη; Σας κοιτώ στα μάτια και σας απαντώ: Ποτέ! Αυτό είναι το δικό μου όνειρο: Αντίσταση όλων των Ελλήνων, στη μοιρολατρία, στην ηττοπάθεια, στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό. Ένα καινούργιο ξεκίνημα για την Αξιοπρέπεια της Πατρίδα μας: Για Επανεκκίνηση της Οικονομίας μας σήμερα, και της Ψυχολογίας της Κοινωνίας, ώστε να λυτρωθούμε από το χθες, ώστε τα νέα Ελληνόπουλα να κατακτήσουν το αύριο της Ελπίδας που τα περιμένει…Η Επανεκκίνηση δεν αφορά μόνο την Οικονομία. Αφορά και την Ελλάδα και τους Έλληνες. Και το ηθικό τους και το φρόνημά τους και τις αξίες τους. Να ανακαλύψουμε τη δύναμή μας, να ανακαλύψουμε τις αρετές μας, να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και την Ψυχή μας. Να ξαναβρούμε την Ελλάδα που έχουμε μέσα μας!

Η νέα Μεγάλη Ιδέα

Αυτή είναι η νέα «Μεγάλη Ιδέα». Η ανόρθωση της Ελλάδας μας. Να ξαναπάρει την θέση που της αξίζει στον Κόσμο. Ήδη μετά το πλεόνασμα και τις τελευταίες εξελίξεις, η χώρα κάθεται στο τραπέζι ως ισότιμο μέλος κι όχι ως παρίας της Ευρώπης και μαύρο πρόβατο.

Το επόμενο και κρισιμότερο στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά είναι να γίνει ο ηγέτης όλων των Ελλήνων. Όποιος ξέρει να αναλύει τα πολιτικά δεδομένα βλέπει ότι οι διαχωριστικές γραμμές έχουν πέσει και τα ιδεολογικά όρια διαπερασθεί επειδή αυτό που προέχει είναι η πατρίδα. Αυτός είναι ο Νέος Πατριωτισμός. Η απομόνωση των ακραίων και μια πορεία προς την πραγματική νέα Μεταπολίτευση. Εκεί όπου πάνω από πρόσωπα και ιδεολογίες θα κυριαρχεί η πατρίδα.

Αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί πρέπει να δημιουργήσουν τη νέα Μεγάλη Ιδέα η οποία θα έχει ως κεντρικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του Έλληνα πολίτη, το νοικοκύρεμα της οικονομίας ώστε να μην ξαναζήσουμε άλλες κρίσεις, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων για τη χώρα μας. Και μια πατρίδα περήφανη η οποία θα μπορεί να υπερασπίζεται με το κεφάλι ψηλά τα εθνικά της θέματα διότι δεν θα είναι αδύναμη.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αυτονόητα ηγετική θέση σ’ αυτό το εγχείρημα και σίγουρα έχει μαζί του όλους εκείνους που αγαπούν άδολα τη χώρα και θέλουν να τη δουν να προοδεύει. Κι ευτυχώς υπάρχουν πολλοί που μπορούν να υπηρετήσουν τη νέα Μεγάλη Ιδέα.

Ο Νέος Πατριωτισμός δεν είναι ιδεολογία, με την έννοια «προφητείας» που πρέπει να εκπληρωθεί, αλλά μια διαρκής προσήλωση στα συμφέροντα του Έθνους.

Βασίλης Ζήσης - Γιώργος Οικονόμου

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 18/04/2014 09:17:49

  μια διαρκής προσήλωση στα συμφέροντα του Έθνους. η τελευταια φραση τα λεει ολα και θα συμφωνησω απολυτα μεαυτα που γραφεται στο αρθρο σας,καλη συνεχεια και καλη ανασταση σε ολη την οικογενεια του antinews

 2. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 18/04/2014 09:44:16

  Προς αποφυγήν των σχολίων των αντιπάλων του που ισχυρίζονται οτι την"νέα Ελλάδα" ο Σαμαράς την κάνει τώρα, 1. Για να διαγραψει τα χρεη της ΝΔ και 2. Για να πάρει πίσω δεξιούς ψήφους που πήγαν ση Χ.Α., πιστεύω οτι θα πρέπει να ανακοινώσει οτι τα κόμματα, ακόμα κι αν διαλυθούν δεν αλλάζουν ΑΦΜ, και οι υπεύθυνοι για τα οικονομικά τους θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους εντός των νομίμων προθεσμιών, αλλοιώς όπως όλοι οι πολίτες που έχουν χρέη, θα υφίστανται την προβλεπόμενη τιμωρία απο τον νόμο. Και στη συνέχεια να ανακοινώσει οτι η "Νέα Ελλάδα" θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές, για να μην υπάρχει υποψία ψηφοθηρίας προς την Χ.Α.

 3. Athinaios avatar
  Athinaios 18/04/2014 09:48:32

  Καποτε υπηρχε ενας ανθρωπος τον οποιο τον ελεγαν προκρουστη. Αυτος ο ανθρωπος αλλοτε εκοβε και αλλοτε εραβε.............παντα στα μετρα του..........................Σημερα αυτο ειναι επαρκες αυριο οχι.......................... Η προκρουστρια λογικη λοιπον.......... Σημερα ομως τα πραγματα ειναι πολυ δυσκολα για τις "ιδεολογιες" τα "ιδεολογηματα" και τους "ιδεολογους". Σημερα το κοινο στο οποιο απευθυνονται ειναι διαφορετικο...............Παντα οι επιδοξοι "ιδεολογοι" και τα νεα "ιδεολογηματα" τους θα κρινονται απο ενα και μονο πραγμα. Ποιον υπηρετει η οργανωση και ποιον οχι για ποιον λειτουργει υπερ η οργανωση- το συστημα- το κρατος και για ποιον οχι............Δυσκολες εποχες λοιπον για ιδεολογους και ιδεολογηματα............Εξαλλου λιγο πολυ παντα ετσι ηταν...................Μονο που σημερα δεν υπαρχει καθολου θεση για "νεες" "ιδεολογιες"-"ιδεολογηματα" γιατι το κοινο στο οποιο απευθυνονται οι "ιδεολογοι"ειναι και πιο μορφωμενο αλλα κυριως ποιο εμπειρο κοινωνικα και πολιτικα.....................Οσοι λοιπον πονταρουν σε "νεο ιδεολογηματα" και "νεο πατριωτισμους" θα αποτυχουν...............

 4. FALCON avatar
  FALCON 18/04/2014 10:08:58

  Εν μέσω οικονομικής κρίσης η πολιτική σκηνή απαιτεί αλλαγές και προσαρμογές πάνω στο βασικό σύστημα διακυβέρνησης που είναι η Δημοκρατία. Η αλλαγή του ονόματος ενός πολιτικού κόμματος όπως είναι η ΝΔ πρέπει να έχει στοιχεία που να δίνει ένα νέο όραμα ελπίδας για την χώρα και αυτό θα γίνει εφόσον γίνει προσαρμογή βασικών αξιών και αρχών που να ανταποκρίνονται στην πλειοψηφία του λαού. Η αλλαγή του ονόματος θα πρέπει να καθορίσει τον στόχο και το σχέδιο της επιτυχίας διότι κάθε αλλαγή έχει ρίσκο που μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην καταστροφή από του να αναδείξει προς το καλλίτερο ένα πολιτικό κόμμα . Στην παρούσα φάση με τον αφανισμό του ΠΑΣΟΚ του κύριου πολιτικού αντίπαλου της ΝΔ εδώ και δεκαετίες και την εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ ως ηγετική πολιτική δύναμη με νοοτροπίες ΠΑΣΟΚ δεκαετίας 80 φαίνεται ότι η ΝΔ διατηρεί διαχρονικά παρά τα προβλήματα μια σταθερότητα, ενώ είναι κυβέρνηση και με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η όποια άποψη για αλλαγή ονόματος στην παρούσα φάση θα πρέπει να συνεκτιμηθεί διεξοδικά όχι μόνο με το μέλλον της ΝΔ αλλά και τις προοπτικές των άλλων κομμάτων διότι είμαστε εκεί που σβήνονται οι λέξεις της δεκαετίας του 80 όπως δεξιός, συντηρητικός, σοσιαλιστής, κουμουνιστής , πράσινα και μπλε καφενεία που δημιούργησαν την μεγάλη αντιπαλότητα. Αυτοί που τα χρησιμοποίησαν για πολιτικές σκοπιμότητες έσβησαν ενώ η ΝΔ συνεχίζει.

 5. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 18/04/2014 10:22:27

  Συμφωνώ με την ουσία του άρθρου. Ο Σαμαράς βεβαίως και κατέχει εξέχουσα και ηγετική θέση οδηγού στη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Σίγουρα υπάρχουν και πολλοί που μπορούν να υπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό. Πού είναι όμως; Ποιοί είναι; Δεν φαίνεται να ξεχωρίζει κάποιος ακόμη. Μέχρι τώρα έχω μείνει με την αίσθηση πως όποιος μιλάει πιό ''δυνατά'' για την Πατρίδα (βλέπε Φαήλος),πρέπει λίγο να ''χαμηλώσει''. Τελικά πού θα στηρίζεται ακριβώς αυτός ο Νέος Πατριωτισμός; Πώς θα πρέπει να εκφράζεται;

 6. FALCON avatar
  FALCON 18/04/2014 10:30:16

  Εν μέσω οικονομικής κρίσης η πολιτική σκηνή απαιτεί αλλαγές και προσαρμογές πάνω στο βασικό σύστημα διακυβέρνησης που είναι η Δημοκρατία. Η αλλαγή του ονόματος ενός πολιτικού κόμματος όπως είναι η ΝΔ πρέπει να έχει στοιχεία που να δίνει ένα νέο όραμα ελπίδας για την χώρα και αυτό θα γίνει εφόσον γίνει προσαρμογή βασικών αξιών και αρχών που να ανταποκρίνονται στην πλειοψηφία του λαού. Η αλλαγή του ονόματος θα πρέπει να καθορίσει τον στόχο και το σχέδιο της επιτυχίας διότι κάθε αλλαγή έχει ρίσκο που μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην καταστροφή από του να αναδείξει προς το καλλίτερο ένα πολιτικό κόμμα . Στην παρούσα φάση με τον αφανισμό του ΠΑΣΟΚ του κύριου πολιτικού αντίπαλου της ΝΔ εδώ και δεκαετίες και την εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ ως ηγετική πολιτική δύναμη με νοοτροπίες ΠΑΣΟΚ δεκαετίας 80 φαίνεται ότι η ΝΔ διατηρεί διαχρονικά παρά τα προβλήματα μια σταθερότητα ενώ είναι κυβέρνηση και με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η όποια άποψη για αλλαγή ονόματος στην παρούσα φάση θα πρέπει να συνεκτιμηθεί διεξοδικά όχι μόνο με το μέλλον της ΝΔ αλλά και τις προοπτικές των άλλων κομμάτων διότι είμαστε εκεί που σβήνονται οι λέξεις της δεκαετίας του 80 όπως δεξιός, συντηρητικός, σοσιαλιστής, κουμουνιστή , πράσινα και μπλε καφενεία που δημιούργησαν την μεγάλη αντιπαλότητα. Αυτοί που τα χρησιμοποίησαν για πολιτικές σκοπιμότητες έσβησαν ενώ η ΝΔ συνεχίζει.

 7. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 18/04/2014 11:44:07

  Καταρχάς πριν αποκτήσουν οι δεξιοί μια κοινή Νέα Μεγάλη Ιδέα για την πατρίδα μαζί με τους αριστερούς θα πρέπει να έχουν μια κοινή αντίληψη για την πατρίδα. Διότι αν ο πατριωτισμός ορίζεται ως η ανιδιοτελή υπηρεσία και προσφορά στην πατρίδα, τα βασικά ερωτήματα είναι δύο: τί είναι (η) Ελλάς και ποιοί είναι (οι) Έλληνες;

 8. Μπαμπης avatar
  Μπαμπης 18/04/2014 13:57:20

  Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που θέλουν να πουν μπράβο στο Σαμαρά,να προσφέρουν ολόκαρδα την ψήφο τους στη Ν.Δ.,να γίνουν μέλη ενδεχομένως της υπάρχουσας ή μιας μελλοντικής παράταξης όπως τη σκιαγραφείτε στο παρόν άρθρο καθώς κόντρα στις παθογένειες επιχειρείται στ αλήθεια,στην πράξη ένα άλμα προς τα μπροστά την ίδια στιγμή που η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον χαοτική και ανεκδιήγητη.Υπάρχουν άνθρωποι που ενστερνίζονται την κοινή λογική που φαίνεται να διέπει τις κινήσεις του Σαμαρά όλο αυτόν τον καιρό που προσπαθεί να βγάλει το κάρο από τη λάσπη.Αυτοί οι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα οι πιο πιστοί εν δυνάμει συνοδοιπόροι του γιατί η πίστη τους δεν εδράζεται σε ιδιοτελές συμφέρον ή σε ιδεολογήματα παρά μόνο στην εμπιστοσύνη αγωνιστή προς το συναγωνιστή για τον κοινό σκοπό.Υπάρχουν άνθρωποι όπως αυτοί που περιγράφω παραπάνω που δεν κοιμούνται και ξυπνάνε με τη σκέψη ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι,ότι ο στρατός η αστυνομία και οι λοιπές δυνάμεις ασφαλείας είναι το καμάρι του έθνους,δεν είναι ομοφοβικοί και γενικά δεν ταιριάζουν στο προφίλ του δεξιού όπως έχω π.χ.δει να περιγράφεται από τα άρθρα του Φαήλου Κρανιδιώτη.Τι γίνεται με όλους αυτούς τους ανθρώπους που συγκροτούν στην πράξη ένα μεσαίο χώρο?Πρέπει να υποσκελιστούν για να χωρέσουν στην παράταξη όσοι προσφέρουν πιστοποιητικό θρησκευτικών ή σεξουαλικών ή δεν ξέρω εγώ τι άλλων φρονημάτων?

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Μπαμπης 18/04/2014 16:59:25

   '' Αριστεροί , κεντρώοι , δεξιοί , πρέπει να δημιουργήσουν τη Μεγάλη Ιδέα η οποία θα έχει ως κεντρικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του Ελληνα πολίτη , το νοικοκύρεμα της οικονομίας , ώστε να μη ξαναζήσουμε άλλες κρίσεις , την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων για τη χώρα μας . Και μια πατρίδα περήφανη η οποία θα υπερασπίζεται με το κεφάλι ψηλά τα εθνικά της θέματα διότι δεν θα είναι αδύναμη . '' Θέμα νοοτροπίας είναι . Η κρίση κατάρα , αλλά και μεγάλη ευκαιρία για ν' αφήσουμε πίσω τον κακό , μίζερο και πονηρό εαυτό μας . Θα την αδράξουμε , ή μόλις στρώσει λίγο το πράγμα , πάλι στα ίδια ;;

 9. Απόδημος avatar
  Απόδημος 18/04/2014 15:13:37

  Ισως μια φράση από την ομιλία ενός άλλου πατριώτη (Ronald Reagan) το 1975 για την αναγέννηση του κόμματος του είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ: "raising a banner of no pale pastels but bold colors which make it unmistakably clear where we stand on all of the issues troubling the people".

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ Απόδημος 18/04/2014 17:14:06

   Eσύ αγαπητέ Απόδημε έδωσες το καλύτερο παράδειγμα για να ακολουθήσει ο Σαμαράς. Αντί να πάει μπροστά σε μια Νέα Ελλάδα, να γυρίσει πίσω 35 χρόνια, όπως γύρισε και η οικονομία μας και να γίνει σαν τον Ronald Reagan. Προφανώς να έχει και την ίδια κατάληξη...

   • Απόδημος avatar
    Απόδημος @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 18/04/2014 18:01:35

    Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς, προφανώς ούτε εσύ ξέρεις γιατί το σχόλιο σου δεν κολλάει πουθενά και δείχνει πόσο άσχετος είσαι. Πως κατέληξε ο Reagan; ότι παραμένει και σήμερα από του πιο αγαπητούς προέδρους (και μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας του); ότι κέρδισε πανηγυρικά; Ότι απογείωσε την οικονομία για τα επόμενα 30 χρόνια (Reaganomics); Ότι διείσδυσε στο αντίπαλο κόμμα (Reagan democrats); Ότι με την εξωτερική του πολιτική χρεοκόπησε την Σοβιετική Ένωση και τον υπαρκτό σοσιαλισμό;

    • Χαβιάρης avatar
     Χαβιάρης @ Απόδημος 18/04/2014 19:15:24

     Ε αυτό ακριβώς, δε μπορούνε να του τα συγχωρήσουν όλα αυτά, τους χάλασε τη σοσιαλιστική μανέστρα και το σοβιετικό αντίπαλο δέος.

 10. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 18/04/2014 16:52:01

  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣΟ κατάλληλος άνθρωπος για την εποχή Σε ένα από τα παιδιάστικα ξεσπάσματα οργής (αγγλιστί, tantrum), τα οποία συνηθίζει τον τελευταίο καιρό, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά «κωμικό πρωθυπουργό, που ακολουθεί τραγικές πολιτικές». Εχω την εντύπωση ότι ο χαρακτηρισμός μάς λέει περισσότερα για την ψυχολογική φάση που διέρχεται τον καιρό αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά για τον πρωθυπουργό. Τον συμπονώ και εύχομαι (μέρες που είναι, η γιορτή της αγάπης και τα τοιαύτα...) περαστικά. Μένω όμως στη συγκεκριμένη δήλωση, διότι μου προσφέρει την αφορμή να βάλω σε τάξη ορισμένες σκέψεις που κάνω το τελευταίο διάστημα για τον σημερινό πρωθυπουργό. Ο Σαμαράς, εκ της προελεύσεώς του, κουβαλάει (δεν λέω «συνθέτει», διότι δεν νομίζω ότι το καταφέρνει...) δύο παραδόσεις: από τη γιαγιά του την αστική φιλελεύθερη των βενιζελικών και από τη μεσσηνιακή καταγωγή του την «παλιοελλαδίτικη» ― και δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω επ’ αυτού, αν και νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε. Μη μακρηγορώ με πράγματα που όλοι γνωρίζουμε. Συνοπτικά να πω ότι, πρώτον, αυτός άνοιξε την πληγή του Μακεδονικού· δεύτερον, αυτός έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για την οποία πιστεύω ότι, αν είχε αφεθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, σήμερα δεν θα ήμασταν στο χάλι που βρισκόμαστε· και, τρίτον, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέβαλε καθοριστικά στη γιγάντωση του αντιμνημονιακού ρεύματος.

  Εντούτοις, σήμερα ο Σαμαράς είναι ο πρωθυπουργός υπό τον οποίο η χώρα πετυχαίνει τα αποφασιστικά βήματα για να ξεπεράσει την κρίση. Μια κρίση, σημειωτέον, η οποία απειλούσε (και εξακολουθεί να απειλεί) να εκτρέψει τη χώρα από την πορεία προς την Ευρώπη και τη Δύση, που ακολουθεί, με σκαμπανεβάσματα και διακυμάνσεις, από την αναγνώρισή της ως κράτους μέχρι σήμερα. Ασφαλώς, είναι μια ειρωνεία της Ιστορίας ― αλλά αυτό δεν θα με απασχολήσει εδώ. Θα καταπιαστώ με μια άλλη ειρωνεία, η οποία στρέφεται εις βάρος του εαυτού μου: γιατί εγώ, που έχω γράψει στο παρελθόν τόσα εναντίον του Σαμαρά, θα πάω τον Μάιο (ώς και περπατώντας, αν και θα προτιμούσα με γαϊδουράκι...) μέχρι τη Βουλιαγμένη για να τον ψηφίσω. Θα το κάνω, επειδή αν ο Σαμαράς δεν ήταν αυτός που είναι, με τα δικά του προτερήματα και ελαττώματα, δεν θα μπορούσε να πετύχει αυτό που πετυχαίνει τώρα. Τι εννοώ: αν δεν ήταν ο αστός πολιτικός με τη γνήσια φιλοδοξία να διακριθεί υπηρετώντας την πατρίδα του, αλλά και τη δυνατότητα να αντιληφθεί τι διακυβεύεται, αν ταυτοχρόνως δεν ήταν ο πολιτικός που, ώσπου να γίνει πρωθυπουργός και να βρεθεί αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, είχε αποτύχει σε όλα τα εγχειρήματά του, ο Σαμαράς δεν θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα σήμερα. Για τον λόγο αυτόν, λ.χ., διάλεξε ως υπουργό Οικονομίας τον Στουρνάρα και όχι -που λέει ο λόγος- τον Σταϊκούρα. Είναι ευτυχής η συγκυρία ότι ο Σαμαράς ταίριαξε απολύτως με την εποχή μας· και αυτός είναι ο λόγος της εκτίμησής μου. Από την άλλη πλευρά, εννοείται, ασφαλώς, ότι οι συγκυρίες παρέχονται και, γι’ αυτό, ισχύει πάντα το ρηθέν από τον σπουδαίο, πλην παρεξηγημένο, Ενώχ Πάουελ: «Κάθε πολιτική σταδιοδρομία είναι καταδικασμένη να τελειώνει με αποτυχία». Το τέλος, όμως, είναι άδηλο· και επί του παρόντος ο Σαμαράς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την εποχή που ζούμε.

  Με λόγια απλά

  Παρατηρώ ότι διάφοροι φίλοι αδυνατούν να κατανοήσουν τη φύση των πολιτικών διαφωνιών που σοβούν στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ Λαφαζανιστών ή νεοκομμουνιστών και Τσιπριστών ή νεοπασόκων, σχετικά με το ζήτημα της παραμονής μας ή μη στην Ευρωζώνη. Ας μου επιτραπεί, λοιπόν, να παρουσιάσω τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι εγώ το ζήτημα, όσο απλούστερα μπορώ. Οι Τσιπριστές υποστηρίζουν ότι η χώρα, καθώς στέκεται στην άκρη του βαράθρου, πρέπει να τολμήσει ένα βήμα εμπρός. «Μα δεν θα πέσουμε στον γκρεμό;», ρωτούμε εμείς οι αδαείς. «Οχι, διότι για εμάς ο νόμος της βαρύτητας θα πάψει να ισχύει», απαντούν ο Γκούφι (Γ. Μηλιός), ο Πόρκι (Ν. Βούτσης) και τα άλλα τα παιδιά της παρέας Τσίπρα. Οι Λαφαζανιστές, τώρα, είναι ομολογουμένως περισσότερο ρεαλιστές στην προσέγγισή τους. Αυτοί λένε ότι «ναι, θα πέσουμε στο βάραθρο, αν κάνουμε το βήμα εμπρός». Προσθέτουν, όμως, ότι «θα είναι καλό να πέσουμε και, γι’ αυτό, πρέπει να κάνουμε το βήμα». Συνοψίζοντας, συνεπώς, η βασική διαφωνία που διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεταξύ παιδαριώδους επιπολαιότητας (Τσιπριστές) και μαρξιστογενούς μαζοχισμού (Λαφαζανιστές). http://www.kathimerini.gr/763375/opinion/epikairothta/politikh/o-katallhlos-an8rwpos-gia-thn-epoxh

 11. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 18/04/2014 16:58:23

  Ο νέος Πατριωτισμός πρέπει να λειτουργήσει με γνώμονα το συμφέρον του Έθνους ! Όπως λειτούργησαν στο Ισραήλ οι Εβραίοι και έκαναν θαύματα σε 60 χρόνια. Όπως οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Άγγλοι ανοικοδομησαν τα κράτη τους μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Και εμείς έχουμε ένα πλεονέκτημα : μπορούμε να επιλέξουμε μοντέλο ανάπτυξης μελετώντας τις άλλες δυτικές χώρες και να κερδίσουμε χρόνο αποφεύγοντας τα λάθη τους. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε όμως και την νέο Ελληνική νοοτροπία, που δεν αλλάζει εύκολα μιας και εχει δομηθεί στην αρχή : τα ρολόγια και οι μαλάκες δουλεύουν. Οι υπόλοιποι ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ, παίρνουν επιδοτήσεις, μίζες κλπ και τα βολεύουν. ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΚΟΨΟΥΝ ΔΙΟΤΙ, η μεγαλύτερη επιθυμία τους ειναι να ψοφισει και του γείτονα ο γάιδαρος .... Ταξιδεύοντας για την Πελλοπόνησο έζησα μια ακόμα φορά την νοοτροπία του Νεοέλληνα όλοι μαζί με 100 διεσπαρμενοι σε όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας και την τέρμα δεξιά σχεδόν άδεια..... Αυτή η νοοτροπία δεν κάνω στην άκρη να περάσει ο άλλος, το ξέρεις ποιος ειμαι εγω κλπ ελπίζω να μην ειναι η τελική μας καταστροφή. Το μεγαλύτερο όμως όπλο για να βρούμε το βάδισμα μας ξανά σαν κοινωνία ειναι ο Χριστιανισμός. Είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και ο λαός δια του οποίου διαδόθηκε ο Χριστιανισμός και ψάχνουμε για πρότυπα στην Ευρωπαϊκή κουλτούρα και την αμερικανικού τύπου κατανάλωση. Η Ελλαδα δεν χρειάζεται Χρυσαυγιτες και χουντικούς για να εκφράσουν το Έθνος. Ούτε οι αρχαίοι μας πρόγονοι ούτε ο Χριστός ήταν φανατικοί, βίαιοι και τύραννοι. Ήταν φιλόσοφοι, στρατηγοί, μαθηματικοί, γεωμετρες, ιατροί, ήταν οι θεμελιωτές της έννοιας της δημοκρατίας και του κράτους. Εμείς τι είμαστε ???? Οι Ελληνες έχουμε αρχές, ήθη και έθιμα για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία πρότυπο έχουμε την θρησκεία μας που επίσης μας δείχνει το δρόμο ... Το μόνο που πρέπει να κάνουμε ειναι να μιμηθούμε την παραγωγικότητα και την εργατικότητα των δυτικών, να εκμεταλλευτούμε την γεωγραφική μας θέση και να αναδείξουμε την διαφορετικότητα μας μέσα απο την ύπαιθρο, τα παραδοσιακά προϊόντα μας, την διατροφή μας και την σχέση μας με τον θεό, που ειναι μοναδική στον κόσμο.

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/04/2014 18:41:04

  Δηλαδή ποιά ήταν η "κατάληξη" του Ronald Reagan; Η κατάληξη ήταν ότι κέρδισε τον ψυχρό πόλεμο,καθιέρωσε τη χώρα του μόνη υπερδύναμη και την οικονομική του αντίληψη επικρατούσα σε όλο τον πλανήτη.Όχι και λίγα. Επί του αντικειμένου : ο Σαμαράς ότι και εάν ήταν προηγουμένως πλέον έχει συνδεθεί με το μνημόνιο και την ευρωζώνη.Σε περίπτωση που φέρει εις πέρας και την εξοδο από την κρίση ο νέος πατριωτισμός δεν μπορεί να είναι άλλος από την δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας.

 13. τοξο avatar
  τοξο 18/04/2014 19:03:44

  Πόσοι και ποιοί άραγε από τους υποψήφιους Ευροβουλευτές της Ν.Δ.δεν είναι Μαρξιστές ή Φιλομαρξιστές,γιά να μπορώ από αυτούς να διαλέξω τέσσερεις;Υπάρχουν περισσότεροι;Ας το δηλώσουν.

 14. panas avatar
  panas 18/04/2014 19:14:34

  Το θέμα είναι να έχει το κουράγιο κάποιος νέος πολιτικός φορέας να ονοματίσει το διεφθαρμένο παρελθόν με ονοματεπώνυμα που έχουν ακόμη την πολιτική και οικονομική εξουσία και σήμερα. Παράλληλα να αναδείξει πολιτικές δυνάμεις που θα επιτρέψουν και δεν θα εμποδίσουν την επιχειρηματικότητα νέων, μορφωμένων Ελλήνων που αυτή τη στιγμή φεύγουν σαν κυνηγημένοι. Χωρίς άναρθρες κραυγές τύπου ΧΑ για συνομωσίες των σιωνιστών και προδοσίες ή ακροαριστερών για τη συνομωσία του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου. Επιπλέον οφείλει να ορίσει τι είναι εθνικό συμφέρον με όρους του σήμερα. Να ορίσει τι σημαίνει εθνικό κεφάλαιο σήμερα και να στηρίξει το "Ελληνικό Ευρώ", αφού η πλειοψηφία της χώρας δε θέλει εθνικό νόμισμα. Με συγκεκριμένες προτάσεις και παραδείγματα χωρίς γενικεύσεις και ιδεολογήματα.

 15. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 18/04/2014 21:31:38

  Πολύ καλό το άρθρο, αν και έχω κάποια ερωτηματικά με την φωτό (που κολλάει η φωτό με το περιεχόμενο του άρθρου ?). Το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι ότι το πιο σημαντικό στην μετεξέλιξη του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης δεν είναι η ιδεολογική πλατφόρμα, ούτε η επιλογή κάποιας πολιτικής. Το πιο σημαντικό είναι η εξεύρεση ικανών ανθρώπων, αδιάφθορων που θα έχουν σκοπό να υπηρετήσουν την πατρίδα, χωρίς να αποβλέπουν στο μελλοντικό προσωπικό τους όφελος. Για μένα πατριώτης είναι εκείνος ο πολιτικός που θεωρεί ως μοναδικό του "αφεντικό" τον λαό. Ο λαός μας διψάει για αξιοκρατία και δικαιοσύνη. Αν ο Έλληνας πιστέψει στις δύο αυτές αξίες, μπορεί να δώσει και το "αίμα" του. Όταν όμως βλέπει πολιτικούς να διορίζουν σε μία νύκτα τα παιδιά τους γιατί έτυχε να γίνει αντιπρόεδρος της Βουλής, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει σύντομα και πάλι.

 16. ΓΒ avatar
  ΓΒ 18/04/2014 21:59:22

  Έχω μία ρητορική ερώτηση. Γιατί ο κ. Σαμαράς δεν έχει ήδη δημιουργήσει τη Νέα Κεντροδεξιά? Απάντηση: για τον ίδιο λόγο που κατά την εκτίμησή μου πολύ δύσκολα θα το κάνει και στο μέλλον. Διότι στη ΝΔ "βασιλεύουν" ακόμα κάποια βαρίδια του παρελθόντος, που επί της ουσίας εκβιάζουν και υποσκάπτουν, αλλά αναγκάζεται να τα ανεχθεί. Αν δεν είναι έτσι, γιατί ο πρωθυπουργός δεν αξιοποιεί πατριωτικά, έντιμα και άξια στελέχη, αλλά αντιθέτως ξαφνικά (?) τα παροπλίζει και τους γυρνά την πλάτη?

 17. ΚωσταςΧ avatar
  ΚωσταςΧ 18/04/2014 23:24:36

  Ο μηχανοδηγος δεν μπορει να αλλαξει την πορεια του τρενου! ετσι και το να βαφτιζεις το κρεας ψαρι δεν αλλαζει κατι, η αλιευση ψηφων στο θολο τοπιο των αναποφασιστων δεν θα εχει αποτελεσμα οσο συντηρειται η αντιλαικη πολιτικη και οι εκφραστες της ! το ονομα μας μαρανε? η οι λυσεις στα προβληματα? Την απολυμενη καθαριστρια ποσως την ενδιαφερει το ονομα!
  τον διαθεσιμο τον νοιαζει ποιος θα του δωσει δουλεια,και οχι πως θα λεγεται το κυβερνων κομμα.Ασε τα στελεχη ! οσοι εκφραζουν την τροικα ειναι καμμενα χαρτια! και τελικα το κοστουμι του νεοδημοκρατη πως θα ειναι ραμμενο sur mesure η........

 18. FALCON avatar
  FALCON 19/04/2014 10:40:48

  ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

 19. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 21/04/2014 15:11:15

  κύριε αρθρογράφε, Να σου πω τι κόμμα θέλουμε : 1. Θέλουμε ένα κόμμα που θα καταργήσει την πελατειακή σχέση, αυτή που είναι η κύρια αιτία για την κρίση. 2. Θέλουμε όμως να μην απολύονται αυτοί που λόγω πελατειακής σχέσης έχουν βολευτεί σε βάρος των υπολοίπων. Δεν θέλουμε να απολύονται καθαρίστριες (που σημειωτέο είναι περισσότερες από τους υπαλλήλους). Ούτε να μπαίνουν σε διαθεσιμότητα 5 γυμναστές σε γυμνάσιο των 20 μαθητών. Πελατειακή σχέση όμως δεν θέλουμε. Όλοι αυτοί διορίσθηκαν με αξιοκρατικά κριτήρια. 3. Θέλουμε ένα κόμμα που να αυξήσει τις συντάξεις. Να κάνει την χαμηλότερη σύνταξη τα 1.500 ευρώ. Και όλοι να βγαίνουν στην σύνταξη μεταξύ 58-60 χρονών. 4. Θέλουμε ένα κόμμα που να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων (για τους εργοδότες δεν μας καίγεται καρφί). Και αφού μειώσει τις εισφορές, να έχουμε ένα κρεββάτι stand-by σε καλό δημόσιο νοσοκομείο, μήπως και το χρειαστούμε. Α! θέλουμε και ένα γιατρό και μία νοσοκόμα σε περίπτωση που... 4. Θέλουμε ένα κόμμα που θα μειώσει την φορολογία. Να βάλει αφορολόγητο τα 30.000 ευρώ τον χρόνο. Η δε πληρωμή του ΦΠΑ να είναι προαιρετική. Όποιος θέλει να δίνει κάτι. Που θα βρει τα λεφτά, θα με ρωτήσετε. Δεν μας ενδιαφέρει. Να κόψει τον λαιμό του. Να πάει να δανειστεί, χωρίς όμως να αναλάβει την υποχρέωση να δώσει πίσω τα δανεικά. Αυτό μας έλλειπε να πληρώνουμε τους τοκογλύφους. Αυτοί θα πρέπει να μας δίνουν λεφτά, και να βγάλουν τον σκασμό. Και αν σηκώσουν την φωνή τους, τους σκίζουμε τα μνημόνια και ρίχνουμε και καμιά σφαλιάρα στην Μέρκελ. Ένα τέτοιο κόμμα θέλουμε, κύριε αρθρογράφε. Προσδοκώ ανάσταση ... ψηφοφόρων

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.