19/08/2009 20:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο «Θυμωμένος Λευκός Άνδρας» εναντίον του ΟμπάμαΤη μέρα που ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε το χρίσμα των δημοκρατικών, πολλοί πίστεψαν πως αλλάζει επιτέλους και η φύση της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. «Έχουμε χάσει το σκοπό μας» είπε και δεσμεύτηκε «να  φτιάξει μια δημοκρατία που θα ενώνει … για την επίτευξη του κοινού σκοπού». Οι σπόροι φυτεύτηκαν και το κλίμα που δημιουργήθηκε έδειχνε την ανάδυση μιας νέας Αμερικής, απαλλαγμένης από τις «πολιτιστικές» διαμάχες που την ταλάνιζαν από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ και της προεδρίας Νίξον.

Ένα χρόνο μετά και το  κλίμα έχει όντως αλλάξει. Η οργή των «φιλελεύθερων» που κάποτε στόχευε τον Μπους, έχει στραφεί τώρα προς τους νεοσυντηρητικούς που αντιστρατεύονται τον Ομπάμα και τις πολιτικές του επιλογές. Αντι-κυβερνητικοί «ιδεολόγοι» ωρύονται για τον «σοσιαλισμό» και την «κατάργηση των ελευθεριών» που σχεδιάζουν εναντίον των πολιτών κάποιες «τεχνοκρατικές ελίτ» που όπως πιστεύουν,  έχουν ως σκοπό  την χειραγώγηση και τον έλεγχο του αμερικανικού λαού.

Οι σημερινοί «σταυροφόροι» θυμίζουν το περίφημο αρχέτυπο της αμερικανικής πολιτικής: Τον Θυμωμένο Λευκό Άνδρα. Tο αρχέτυπο αυτό πρωτοέκανε την εμφάνισή του επί εποχής Κλίντον, όταν ένα μεγάλο ποσοστό των λευκών ανδρών συντηρητικοποιήθηκε και μετακινήθηκε προς τους ρεπουμπλικάνους.

Το ίδιο βλέπουμε να συμβαίνει και σήμερα. Ο Θυμωμένος Λευκός Άνδρας συμβολίζει την συντηρητική αντίδραση εναντίον ενός δημοκρατικού προέδρου. Και αν σκεφτούμε ότι ο πρόεδρος είναι μαύρος, τότε στην εξίσωση μπαίνει και ο πάντα προβληματικός παράγοντας «ρατσισμός». Σύμβολο τους είναι ο μέσος  σκληρά εργαζόμενος Αμερικανός, ο εργάτης, ο υδραυλικός κλπ.  που  φοβάται ότι θα ισοπεδωθεί από κάποιες «πολύξερες» ελίτ που επιδιώκουν μια σοσιαλιστική ουτοπία. Και επειδή υπεισέρχεται στη διαμάχη και ο φυλετικός παράγοντας, η όλη κατάσταση αρχίζει να θυμίζει τις εκκλήσεις του Νίξον προς την τότε λεγόμενη «σιωπηρή πλειοψηφία.»

Στα μέσα του καλοκαιριού είδαμε και την αποθέωση της πολιτικής του σύγχρονου θυμωμένου λευκού. Το περιστατικό της σύλληψης του μαύρου καθηγητή του Χάρβαρντ Henry Louis Gates και η αυθόρμητη δήλωση του Ομπάμα πως η αστυνομία ενήργησε «βλακωδώς», ήταν το χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω. Πολύ πιθανόν ο πρόεδρος να είχε δίκιο. Όμως και αυτός ενήργησε βλακωδώς. Το σχόλιό του ξεκίνησε μια ατέρμονη συζήτηση για ζητήματα φυλής και κοινωνικής τάξης. Ζητήματα που κάθε άλλο παρά συμφέρουν τον Ομπάμα. Και όπως αποδείχθηκε, ο αστυφύλακας που έκανε τη σύλληψη ήταν ένας ευπροσήγορος οικογενειάρχης ενώ ο Gates κατ` αντιδιαστολή αρέσκεται στο να ποδηλατεί με το εκκεντρικό του τρίκυκλο στο γνωστό θέρετρο Martha's Vineyard. Για τους συντηρητικούς, αυτό ήταν και το καλύτερο παράδειγμα ενός προέδρου που στηρίζει τον διανοούμενο και νέγρο  φίλο του εναντίον ενός απλού λευκού, που απλά έκανε σωστά  τη  δουλειά του.  Το γεγονός πως ο Ομπάμα κατάλαβε το λάθος του και προσπάθησε να το διορθώσει όπως όπως,  καλώντας τους δυο πρωταγωνιστές  για μια μπύρα στο Λευκό Οίκο, προκάλεσε ακόμη περισσότερα κακεντρεχή σχόλια από  τους συντηρητικούς με  κλασικό παράδειγμα τον σχολιαστή του Fox News  Glenn Beck, που είπε δημοσίως πως ο πρόεδρος είναι κάποιος «που έχει βαθιά ριζωμένο μέσα του το μίσος για τους λευκούς και για τον πολιτισμό τους…».

Τα σχόλια του Beck μπορεί να ήταν ηλίθια αλλά οι δείκτες αποδοχής του Ομπάμα πήραν έκτοτε την κατιούσα.  Η κοινή γνώμη αρχίζει και εναντιώνεται στην πολιτική του για μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολιτικές προτάσεις των ρεπουμπλικανών σε φορολογικά και άλλα ζητήματα τυχαίνουν μεγαλύτερης πλέον αποδοχής από τον μέσο Αμερικανό πολίτη (αν και τα γενικά ποσοστά του κόμματος είναι ακόμη πολύ χαμηλά).

Η μόνη διέξοδος για τον Ομπάμα θα ήταν μια οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η μεγαλύτερη αιτία θυμού για τον λευκό Αμερικανό άνδρα ήταν ανέκαθεν  η απώλεια της εργασίας  και η μείωση του εισοδήματός του. Αν και τα στοιχεία είναι ακόμη ρευστά, όπως φαίνεται η κρίση μάλλον θα ξεπεραστεί σύντομα, χάρη και στη γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια των $788 δισ  της κυβέρνησης του Ομπάμα.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα πως η διαμάχη αυτή μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τους δεξιούς πολέμιους του προέδρου. Οι συνελεύσεις πολιτών, που είναι πάρα πολύ διαδεδομένες τελευταία, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Τα αίματα ανάβουν και τα πάθη αγριεύουν.

 S. A. - πηγή The Guardian

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/08/2009 20:59:30

  Δεν είναι ρατσιστικό το θέμα SA... Πολιτικό και ιδεολογικό είναι. Οι Δημοκρατικοί βγήκαν από σπόντα (και από την ενόχληση με τον προηγούμενο). Μέχρι το κραχ, ο Μακέην ήταν σταθερά μπροστά. Οι Δημοκρατικοί είναι μια συλλογή από κλαψοκαλοπροαίρετους (με καλή προαίρεση να αυξήσουν φόρους και να γυρίσουν την χώρα σε αυτό που ο απλός άνθρωπος θεωρεί σοσιαλισμό -- κακή λέξη εκεί) Η κοινονικοποίηση του συστήματος υγείας και οι αρλούμπες της πράσινης ανάπτυξης (ναι, και ο Ομπάμα τα ξεστόμισε)... Η οικονομική δυσπραγία δεν θα φύγει εύκολα...

  Μετά τον Reagan, η χώρα είναι βασικά Ρεπουμπικανική. Ο Καναδάς είναι για Δημοκρατικούς.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ archaeopteryx 19/08/2009 21:24:00

   Εν πολλοίς έχεις δίκιο. Αλλά και ο ρατσισμός παίζει μεγάλο ρόλο. Εγώ για παράδειγμα δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσε η Αμερική, όπως τουλάχιστον την ξέρω, να ψηφίσει μαύρο για Πρόεδρο μέχρι το 2050. Έπεσα έξω. (Βέβαια αμφιβάλλω αν θα ολοκληρώσει τη θητεία του). Το φαινόμενο των rednecks ευδοκιμεί κατά πολύ στας ΗΠΑ. Ειδικά των οπλισμένων...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Strange Attractor 19/08/2009 21:41:13

    Μια χαρά είναι το χρώμα του Προέδρου. Η πολιτκή του (ή μάλλον η πολιτική του κόμματός του έχει πρόβλημα). Τι σημαίνει redneck? Και γιατί έχει σημασία το «οπλισμένος»; Το δικαίωμα της οπλοφορίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

 2. Le canard avatar
  Le canard 19/08/2009 21:21:22

  Και στο βάθος, η μεταρρύθμιση στην -ανύπαρκτη στις ΗΠΑ- δημόσια Υγεία. Στα βαθιά από νωρίς κολυμπάει ο μαυρούκος.

  Ανταπρόκριση απο πρόσφατη επίσκεψη στις ΗΠΑ: Η καλή συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Ακόμα και οι μπάτσοι που περιπολούν στους δρόμους είναι λιγότεροι, εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων (τώρα δεν ξέρω αν είναι και τόσο καλό αυτό για τις ΗΠΑ).

 3. NICK avatar
  NICK 19/08/2009 21:51:30

  ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

  και το καλύτερο παράδειγμα ενός προέδρου που στηρίζει τον διανοούμενο και νέγρο φίλο του εναντίον ενός απλού λευκού,

  Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ " ΝΕΓΡΟ " ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΥΛΑΚΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟ
  ΞΕΡΩ ΖΩΝΤΑΣ ΠΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥ.

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 19/08/2009 21:52:41

  Redneck είναι ο χαρακτηρισμός αυτών που είναι κατά βάση λευκοί, νότιοι, αγράμματοι, ακροδεξιοί, θρησκόληπτοι, ανειδίκευτοι, αλκοολικοί, αρρενωποί, καουμπόϊδες και ρατσιστές. Είναι η ραχοκοκαλιά του αμερικανικού νότου και του λεγόμενου bible belt δηλαδή μιας ευρείας γεωγραφικής περιοχής όπου ευδοκιμούν οι διάφοροι θρησκόληπτοι ευαγγελιστές κλπ. Τους βλέπεις στις ταινίες στα μπαρ με μουσική κάντρι, καουμποικα καπέλα να πίνουν, να οδηγούν ημιφορτηγά, να έχουν αυτοκόλλητα και σημαίες του νότου και να πλακώνονται στο ξύλο δι ασήμαντον αφορμή.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Strange Attractor 19/08/2009 22:04:33

   χμμ... με συγχωρείς, αλλά νομίζω δεν έχει θρησκευτικό συσχετισμό. Ούτε με τον Νότο. Ίσως με τα Αππαλάχια Όρη (που πιάνο και λίγο Νότο, αλλά κυρίως περιοχές εξόρυξης κάρβουνου). Γενικά λευκοί χαμηλότερου κοινωνικο οικονομικού επιπέδου. Να μην τους μπερδεύουμε με τους Νότιους ή τους Τεξανούς και οπωσδήποτε όχι με ευαγγελιστές, και σίγουρα όχι με τους οπλοφορούντες, που είναι πολλοί.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 20/08/2009 05:39:47

    Το "hillbilies" διευρύνει τον γεωγραφικό προσδιορισμό από Αππαλάχια, (χοντρικά από Πενσυλβάνια μέχρι Αλαμπάμα) να περιλαμβάνει και τα Ozarks κάπου στο μέσο του πουθενά, πιο δυτικά. Γεωγραφικά, οι rednecks είναι υποσύνολο των hillbilies. Κοινωνικά, οι hillbilies έχουν περισσότερο την έννοια του απομονωμένου σε μη εύφορη αγροτική ημιορεινή περιοχή, ενώ oi rednecks καλύπτουν ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές με χαρακτηριστικό την όχι πνευματώδη συντηρητικότητα. Ωστόσο και οι δύο όροι είναι στερεότυπα, γενικεύουν, μπερδεύουν τον κινηματογράφο με την πραγματικότητα και μπορεί και να εκληφθούν ως προσβλητικά, αν όχι ρατσιστικά. Για να σε ψυχαγωγήσω, εγώ θα μπορούσα να χαρκτηριστώ σαν redneck, μάλλον απίθανο να χαρακτηριστώ hillbily, στις ΒΑ ΗΠΑ θα περνούσα μια χαρά σαν φυσιολογικός, στο Τέξας θα ήμουν κάποιο είδος Μεξικάνου, στα Αppalachians θα ήμουν κάποιος city slicker λιμοκοντόρος, και στα Ozarks σαν Eurofag.

    Οι city slickers είναι το αντίθετο των hillbilies. Αφού όμως έχουμε μπει σε τόσο βαθειά νερά για την υπερδύναμη, να αναφέρουμε σαν ξεχωριστή κατηγορία τα pissants και τα nerds που είναι στους αντίποδες των rednecks.

    Γενικά, ωστόσο, να ζητήσω συγγνώμη από άλλες μειονότητες και ειδικά γκρουπς που τους αγνούμε παντελώς...

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Strange Attractor 20/08/2009 06:26:40

   Αρχαιοπτέρυγα, εσύ προέκυψες ειδικός Αμερικανολόγος. Τι άλλο να πω; Τα σέβη μου.
   (Μη ξεχάσουμε και τους συμπαθέστατους geeks)

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Strange Attractor 20/08/2009 06:55:49

    αυτοί πάνε παρέα με τους pencilnecks!

 5. Νἰκος avatar
  Νἰκος 19/08/2009 21:55:06

  "Σύμβολο τους είναι ο μέσος σκληρά εργαζόμενος Αμερικανός, ο εργάτης, ο υδραυλικός κλπ. που φοβάται ότι θα ισοπεδωθεί από κάποιες «πολύξερες» ελίτ που επιδιώκουν μια σοσιαλιστική ουτοπία".

  Αχαχαχαχαχαχα!

  Τετοια γραφετε ρε παιδια και γελαω μεχρι πονοκοιλου. Ας πω και 'γω το μακρυ μου και το κοντο μου.
  Εχουμε στην ελλαδα τετοια ΑΛΗΤ, αν δεν κανω λαθος. Ειναι η συμμωρια των προθυμων αμερικανοτσολιαδων, κυριως πρωην (Θου Κυριε) "αριστερων" που βρηκαν υποστεγο στην νεοφιλελευθερη στρουγκα και καλοπληρωσουσα διεθνιστικη αλητ της νεας ταξης.

  Οποιος πιστευει ακομα οτι ο προεδρος μας θα "φροντιζε" την φτωχολογια ειναι πιο βλαξ και απο πιστοποιημενο κρετινο. Για δεστε λιγο τα μελη της κυβερνησης του. ειναι ακριβως οι ιδιοι που οδηγησαν την αμερικη στο χειλος του οικονομικου γκρεμου. ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΛΟΙ τους. και εκτος της κ. Κλιντον ειναι ΟΛΟΙ πιστοποιημενοι σιωνιστες. ΟΛΟΙ, για οσους δεν το εμπεδωσαν ακομα. Οσο για το ρατσισμο, αχ αυτη η καραμελα. Μα φυσικα υπαρχει και θα υπαρχει ρατσισμος οσο υπαρχουν διαφορετικοι ανθρωποι. Οι αοκνες προσπαθειες των θρησκευομενων νεοταξιτων, ειδικα ημων των χρησιμων ηλιθιων Ελληνων να "παλαιψουν" για την εξαφανιση των διακρισεων ειναι απλα το πρωτο βημα νεας μορφης ολοκληρωτισμου.
  Ο Glenn Beck που τον παρακολουθω ανελλιπως για να κρατω τις αντι-ολοκληρωτικες μου ευαισθησιες καλα ακονισμενες, ειναι απλα αμερικανος ναζι.
  Προτεινω τον Steven Colbert (καλωδιακο Comedy Channel) για πιο ισορροπημενη και με υψηλου επιπεδου κωμωδια για την αμερικανικη ιδιατεροτητα. βλεπετε, στην ελλαδα πολεμαν την ελληνικη ιδιαιτεροτητα και στηριζουν ολες τις αλλες (με ο,τι αυτο θα φερει στο μελλον, αν με εννοειτε) αλλα στην πραξη προωθουν την πιο χυδαια και ολοκληρωτικη ομοιομορφια. Στη θεωρια ειναι δημοκρατες και απελευθερωμενοι αλλα στην πραξη φασιστακια νεας κοπης.

 6. Νἰκος avatar
  Νἰκος 19/08/2009 21:58:45

  Ελκυστη, ο συνδιασμος redneck με την ικανοτητα της αμερικανικης ελιτ να προσαρμοζεται εξελεξαν τον προεδρο. Δυστυχως το 80-90% της αμερικης αποτελειται απο ερυθρολαιμηδες (rednecks επι το σωστοτερον).

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Νἰκος 19/08/2009 22:02:51

   Υπερβάλλεις στα ποσοστά σου. Μάλλον ένα 20-30% το πολύ. Μη τους μπερδεύεις με τους αποκαλούμενους white trash ή trailer park trash.Αυτοί δεν είναι απαραίτητα ρατσιστές ή θρησκόληπτοι που είναι και τα βασικά χαρακτηριστικά των rednecks. Είναι όμως πάρα πολλοί.

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 19/08/2009 22:17:35

  Αυτοί που λες είναι η υποκατηγορία των hillbillies.
  Και μια και ανέφερες τα Απαλλάχια όρη, αξίζει να ακουστεί κάτι που πολύς κόσμος αγνοεί. Τουλάχιστον τη δεκαετία του `80 (για τώρα δεν γνωρίζω) η εν λόγω περιοχή είχε τον χαμηλότερο μέσο όρο ζωής σε ολόκληρο το κόσμο με 34 χρόνια μαξιμουμ. Οι παράγοντες ήταν η φτώχια, η απομόνωση και κυρίως η από χρόνια εκτεταμένη αιμομιξία... Ούτε το Σουδάν ούτε το Μπαγκλαντές κλπ
  Απαλλάχια όρη στις ΗΠΑ παρακαλώ!!!

 8. isnogood avatar
  isnogood 19/08/2009 22:25:24

  Να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω οριζόντια και....κάθετα:

  ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΓΡΑΨΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ!

  Το επανέλαβα πολλές φορές, αλλά αυτό που κάνει ο άνθρωπος αυτός στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι μια πραγματική επανάσταση!
  Δίνει τη μάχη για την αλλαγή του συστήματος υγείας, με συμμάχους τους ίδιους τους αμερικανούς πολίτες κινητοποιώντας τους μέσω διαδικτύου!
  Στο τελευταίο του μήνυμα προς τα εκατομμύρια των διαδικτυομένων οπαδών του, τους ζητά νε μετέχουν μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικά σε μια ζωντανή στρατηγική συνάντηση που θα κάνει για να συντονίσει τις επόμενες κινήσεις του στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στην υγεία.
  Τους ζητά να κάνουν ερωτήσεις και να υποβάλουν προτάσεις για τις επόμενες δράσεις για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και το κυριότερο να τις ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΝ ΜΑΖΙ!
  Ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει συμμέτοχο μαχητή τον αμερικανό πολίτη στον πόλεμο κατά των συμφερόντων που λυμαίνονται τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ.
  Δεν σχεδιάζει σε κάποιο πολιτικό γραφείο κινήσεις μόνο του, ούτε συμβουλεύεται …συμβούλους που εκπροσωπούν φαρμακευτικές εταιρείες!
  Στο μήνυμά του, αφού ευχαριστεί τους 60.000 πολίτες που επισκέφτηκαν τα τοπικά πολιτικά γραφεία των γερουσιαστών και τους εξέθεσαν τις απόψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στο θέμα της δημόσιας υγείας, αφού ευχαρίστησε για τις 11.906 τοπικές συγκεντρώσεις στις 50 πολιτείες – οι οποίες συνοδεύτηκαν με εκατοντάδες συνεντεύξεις τύπου- και αφού ευχαρίστησε για τα χιλιάδες ‘’ενοχλητικά’’ τηλεφωνήματα προς τα γραφεία των γερουσιαστών, ζήτησε από τους πολίτες να μην εφησυχάσουν και να προσέχουν γιατί ο αγώνας κατά των συμφερόντων συνεχίζεται αμείωτος.
  Και κλείνει ο πρόεδρος το μήνυμά του:
  ‘’Αυτή η συνάντηση της Πέμπτης 20/8/2009 είναι η ευκαιρία μας να δεθούμε και να δράσουμε ως ομάδα, να πληροφορηθούμε τις τελευταίες εξελίξεις και να σχεδιάσουμε το πώς θα προχωρήσουμε στη νίκη. Δεν θέλετε να χάσετε.’’
  Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να υποβάλετε μια ερώτηση στον πρόεδρο
  http://my.barackobama.com/forum

  Αυτό είναι το μέλλον. Η αμφίδρομη στρατηγική στην πολιτική μέσω του διαδικτύου. Απλά στην Αμερική είναι ΠΑΡΟΝ…

 9. Τσάγκας avatar
  Τσάγκας 19/08/2009 22:54:08

  Η διαφωνία σου που είναι;

 10. propagator avatar
  propagator 20/08/2009 06:49:29

  Isnogood, θα ήμουν ιδιαίτερα συγκρατημένος στις κρίσεις επί της προεδρίας Ομπάμα, τουλάχιστον όσον αφορά στη μοναδικότητά της και το ριζοσπαστισμό της.

  Η δημοκρατική επανάσταση που επιθυμεί να φέρει στο αμερικανικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα απέχει παρασάγγας όχι μόνο σε στόχευση αλλά και σε πολιτικό βάθος και οικονομικό ριζοσπαστισμό από την προηγούμενη, και συντηρητική, επανάσταση του Ρόναλντ Ρίγκαν. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι η μαζική επίθεση στον κρατικό παρεμβατισμό της δεκαετίας του 1980 ήταν η αντίδραση σε μια μέσες-άκρες κεϋνσιανή κυριαρχία που κράτησε από το 1945 μέχρι και τα μέσα-τέλη της προεδρίας Κάρτερ (ακόμα και ο υποτίθεται ρεπουμπλικάνος-νεοφιλελεύθερος Νίξον ακολούθησε κατά γράμμα τα κευνσιανά οικονομικά παρόλο που προεκλογικά υπόσχονταν το αντίθετο). Οπότε οι ανατροπές που εισηγείται είναι μεν βαθιές αλλά δεν είναι απαύγασμα μια μακροχρόνιας διαδικασίας κορύφωσης της αμφισβήτησης για το αμερικανικό κράτος, είναι η επιτακτική ανάγκη αλλαγών για την αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης. Ως εκεί όμως...

  Κυρίαρχος είναι σχεδόν διαχρονικά, ο ιδιότυπος αμερικανικός λαϊκισμός (όχι απαραιτήτως με την αρνητική του έννοια) που επικεντρώνεται στην ατομικότητα, την καχυποψία απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας και στην επιδίωξη ακραίων συνθηκών ελευθερίας ακόμα και απέναντι στο αμερικανικό κράτος το οποίο, μπορεί να πει κανείς, προκύπτει από μια περίπου κρυστάλλινα διαυγή δημοκρατική διαδικασία. "The Americans' Chief Business.. is Business" είναι το παραδοσιακό αμερικανικό μότο, και απέναντι σε αυτό οι προσπάθειες του Ομπάμα είναι μια βραχυχρόνια απόκλιση από την πολιτική και οικονομική ορθοδοξία.

  Κατά τη γνώμη μου ο Ομπάμα, όπως και πολλοί δημοκρατικοί πολιτικοί, είναι οι ελιτιστές της αμερικανικής κοινωνίας. Μια "πεφωτισμένη" πολιτική ομάδα που εκπροσωπεί μειοψηφίες στην αμερικανικη κοινωνία και διακατέχεται από ιδεαλισμό και μερικές ευρω-εισαγώμενες ιδέες που μικρή σχέση έχουν με την αμερικανική πολιτική καθημερινότητα και συνήθως πρόσκαιρα αποκτούν εκλογική βάση σε περιόδους κρίσης. Για παράδειγμα, οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας που εισηγείται είναι τόσο ξένες με την αμερικανική κοσμοθεωρία της κοινωνικής πρόνοιας "όποιος δουλεύει κερδίζει την ασφάλειά του" όσο θα ήταν η πλήρης ιδιωτικοποίηση της υγείας στην κρατικοσυντήρητη γαλλική κοινωνία (που για έναν αμερικανό θα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοτική λειτουργία της).

  Ο ρατσισμός εναντίον του μαύρου Προέδρου είναι ένα τίποτα μπροστά στην αμηχανία (ή ακόμα και την αποστροφή) που προκαλούν οι ιδέες του για επέκταση του κράτους, αύξηση των φόρων, κάθετη αύξηση των κρατικών δαπανών, ρύθμιση των αγορών και πολιτική παρέμβαση επί παντός επί στητού σε εσωτερικό και εξωτερικό. Ο αμερικανός (και το πλέον περίεργο - ακόμα ΚΑΙ ο μικρομεσαίος αμερικανός) βλέπει σε κάθε τολμηρή Ομπαμική κίνηση όχι το κράτος πρόνοιας και δικαιοσύνης που ποθούμε εμείς, αλλά τα πλοκάμια ενός τέρατος που απειλεί το modus vivendi στην πολιτεία του, στην κοινότητά του, στο σπίτι του και ΚΥΡΙΩΣ στη δουλειά του. Και δεν μπορείς, είναι αλήθεια, να τον κατηγορήσεις γιατί οι Η.Π.Α. είναι μια κοινωνία (απαράδεκτων για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) οικονομικών ανισοτήτων αλλά είναι ταυτόχρονα κοινωνία πολιτικής ισότητας και αναπτυξιακών δυνατοτήτων.

  Είναι φυσικό εμείς οι Ευρωπαίοι (λέμε τώρα), να κοιτάμε με εντυπωσιασμό τον Ομπάμα και να αντιμετωπίζουμε τις δράσεις του ως προάγγελο αλλαγών στην μορφή της δυτικής δημοκρατίας. Αυτό που κάνει ο Ομπάμα είναι να φέρει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγγύτερα στο μέσο πολίτη, αλλά θα απαιτηθούν πολλά χρόνια (και ίσως δεν επιτευχθεί ποτέ απόλυτα) η πλήρης αποδοχή της από τον μέσο Αμερικανό.

  Οπότε, για πολλές ακόμα δεκαετίες θα βλέπουμε στο Hollywood τον καλό αμερικανό μπάτσο να ξινίζει τη φάτσα του μόλις καταφθάνει το ομοσπονδιακό FBI, και τον μάγκα Clid Eastwood να "καθαρίζει" με το 44άρι του την κατάσταση που οι "άχρηστοι" δημόσιοι υπάλληλοι - μπάτσοι δεν έχουν τα κότσια να διαχειριστούν. Land of the free σου λέει...

 11. Nick avatar
  Nick 20/08/2009 08:30:40

  Να πω και την άποψη μου περί της Δημόσιας Υγείας στις ΗΠΑ. Πράγματι, οι εταιρείες κάνουν κουμάντο, πράγματι αν δεν έχεις δουλειά δεν έχεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά...

  Να προσπαθείς να φτιάξεις ένα ενιαίο ΕΣΥ για μια χώρα 300.000.000 κατοίκων δεν το καταλαβαίνω. Θα ήταν πιο πρακτικό να πείς "κάθε Πολιτεία δικαιούται να έχει δικό της Σύστημα Υγείας βάση τοπικών χαρακτηριστικών". Εάν προωθούσε ο Ομπάμα το δεύτερο, δεν θα υπήρχαν τόσες αντιδράσεις, που οι περισσότερες εκτός από γελείες είναι και επικίνδυνες.

  Δεν είναι το θέμα Κομμουνισμός-Καπιταλισμός. Στις ΗΠΑ γενικώς η Κεντρική Εξουσία πρέπει, βάση Συντάγματος, να μην ανακετεύεται. Βέβαια το πρόβλημα τώρα, όπως το λέει ο Gerald Celente, είναι ο φασισμός των επιχειρήσεων και η διαπλοκή τους με το κράτος...

  • Χι avatar
   Χι @ Nick 20/08/2009 10:05:10

   Να εξηγήσω το ενιαίο ΕΣΥ στις ΗΠΑ, για όσους δεν το καταλαβαίνουν...

   Με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια:

   1) μειώνεται δραματικά το κόστος με έναν ενιαίο φορέα (θα μπορεί να χτυπάει άλλες τιμές σε φάρμακα και προμήθειες και τα διαχειριστικά/λειτουργικά έξοδα θα πέσουν πάρα πολύ)
   2) αποκτά ασφάλεια το 15% του πληθυσμού, που τώρα δεν έχει
   3) βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο, κάτι που οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας
   4) η οικονομία ακολουθεί ανοδική πορεία

   Ο Ομπάμα λέει κάτι αυτονόητο. Μόνο εντελώς ηλίθιοι δεν το καταλαβαίνουν (και δυστυχώς υπάρχουν εν αφθονία στις ΗΠΑ). Απόδειξη είναι τα γελοία επιχειρήματα, για "επιτροπές θανάτου", που "θα σκοτώσουν τη γιαγιά" και όσους δεν "συμφέρει οικονομικά στο σύστημα" να ζουν. Το παράδοξο είναι πως συμβουλευτικές επιτροπές για το "τέλος της ζωής", υπάρχουν ήδη και δεν είναι τίποτε περισσότερο από αυτό που λέει το όνομά τους. Είναι ένα προαιρετικό εργαλείο, για να βοηθήσει σχετικά με ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας μας.

   Ο Ομπάμα κοιτάει το συμφέρον των ΗΠΑ. Αντιθέτως, οι λομπίστες που χειρίζονται τα συγκεκριμένα ζητήματα, είναι πολύ βαθιά μπλεγμένοι στα γρανάζια των Ρεπουμπλικάνων και δεν αφήνουν το σύστημα να αλλάξει, διότι δεν συμφέρει οικονομικά κάποιες μεγάλες εταιρείες. Τα υπόλοιπα είναι κουραφέξαλα.

   • Le canard avatar
    Le canard @ Χι 20/08/2009 11:53:14

    Χι, σ'αυτό είμαστε με τον μαυρούκο. Μακάρι έτσι να τον πιάσει και λίγο στις ασφαλιστικές (ο νοών νοείτω)

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Χι 20/08/2009 12:25:55

    Εντυπωσιάζομαι Χι που θεωρείς, όσους θεωρείς, ηλίθιους. Δεν γουστάρουν κράτος και καλοπροαίρετους δημόσιους υπαλλήλους, και ομοσπονδιακές παρεμβάσεις και γραφειοκράτες. Τα θεωρούν απώλεια ελευθερίας, και επιστροφή στην μιζέρια και φτωχοκακομοιριά των πατρογονικών εδαφών από τα οποία έφυγαν τρέχοντας. Τυχαίνει να συμφωνώ απόλυτα με τους ηλίθιους, άρα είμαι και εγώ μαζί τους. Μαζί σας είμαι ηλίθιοι! Αλλά αν το περάσει η πλειοψηφία των νομοθετών...

   • Nick avatar
    Nick @ Χι 20/08/2009 13:03:38

    Το σχεδιο του Ομπάμα μπορεί να φαίνεται και αν ακούγεται ανθρώπινο, πρακτικά κάτι τέτοιο σημαίνει μεγάλη αύξηση της φορολογίας και της γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.

    Ξαναλέω, είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί ενιαίο σύστημα υγείας για μια χώρα 300.000.000 κατοίκων.

    Και βάση του Συντάγματος τους, παράνομο θα είναι.

    Εάν, τονίζω πάλι, ο Ομπάμα πρότεινε Σύστημα Υγείας σε Πολιτειακό επίπεδο, με βάση τοπικά χαρακτηριστικά κάθε Πολιτείας, τότε θα ήταν πιο ανοικτοί σε τέτοια συζήτηση.

    Αν δεν κάνω archaeopteryx, οι Πολιτείες βάση Συντάγματος μπορούν να κηρύξουν sovereignity εάν αντιτίθονται στο Κράτος, σωστά;;

   • Χι avatar
    Χι @ Χι 20/08/2009 13:04:23

    Θεωρώ ηλίθιους όλους τους πολίτες των ΗΠΑ που νομίζουν πως:

    1) καταλύεται το κράτος
    2) θα γίνουν ΕΣΣΔ
    3) θα τους σκοτώνουν αν δεν είναι υγιείς
    4) θεωρούν πως είναι χρήσιμο να πηγαίνουν σε συζητήσεις με τον Πρόεδρό τους, με όπλα, γιατί είναι "δικαίωμά τους"
    5) θεωρούν πως έχουν καλό σύστημα υγείας και δεν χρειάζονται αλλαγές
    6) θεωρούν πως καρτουνίστικές φιγούρες της πολιτικής ζωής, όπως η Σάρα Αμοιβάβα Πέηλιν, που έγραψε στο Φεήσμπουκ πως ο Ομπάκα θα σκότωνε το παιδί της (έχει σύνδρομο Ντάουν), λένε την αλήθεια

    και να μη συνεχίσω γιατί θα βρίσω.

    Το συμφέρον του κράτους είναι να πληρώνουν λιγότερα οι πολίτες και να είναι υγιέστεροι. Αυτό, δεν μπορεί να γίνει με άλλον τρόπο, παρά με εθνικό σύστημα υγείας, όπως έχει αποδειχτεί σε αρκετές χώρες του κόσμου, με διαφορετικά πολιτικά συστήματα.

   • Χι avatar
    Χι @ Χι 20/08/2009 13:05:38

    Ούτε αντισυνταγματικό είναι το ΕΣΥ, ούτε ανεξαρτησία μπορούν να κηρύξουν αν ξυπνήσουν ένα πρωινό στραβά. Μάλλον δεν τα έχεις διαβάσει καλά τα πράγματα ή στα έχουν μεταφέρει λανθασμένα.

   • propagator avatar
    propagator @ Χι 20/08/2009 13:15:18

    Χι, συμφωνώ μαζί σου στο ότι ο Ομπάμα έχει σίγουρα ένα όραμα για τις Η.Π.Α. και αυτό το όραμα αποσκοπεί σε μια περισσότερο ευρωπαϊκού τύπου αναδιανεμητική δικαιοσύνη προς τις μάζες.

    Ωστόσο, διαφωνώ μαζί σου στην έμμεση καταδίκη των λόμπυς στη διαμόρφωση πολιτικής (που υπονοείς με έξυπνο τρόπο). Φυσικά, αν στην Ελλάδα είχαμε αντίστοιχης έντασης δραστηριότητα λόμπυ τότε θα είχαμε καταστραφεί εδώ και πολλά χρόνια. Όμως το αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι μια άλλη υπόθεση. Είναι σχεδιασμένο και βασισμένο στην ύπαρξη ομάδων επιρροής και θεωρεί τα λόμπυς αντανάκλαση της δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων. Το ότι το χρήμα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτή τη διαδικασία είναι σχεδόν αυταπόδεικτο αλλά από την άλλη υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες κατά τα φαινόμενα λειτουργούν (στις περισσότερες περιπτώσεις) καλύτερα από ότι στην Ευρώπη (βλέπε αμερικανικές κυβερνητικές αποφάσεις που λήφθησαν σε απόλυτη αντίθεση με ισχυρότατα οικονομικά συμφέροντα, βιομηχανίες μετάλλων, πετρελαϊκές βιομηχανίες, Microsoft κλπ).

    Με άλλα λόγια, φτάνουμε στο εξής σταυροδρόμι: θέλουμε οι κυβερνητικές αποφάσεις να λαμβάνονται υπό την επιρροή ομάδων που επώνυμα και με οικονομικό έλεγχο πριμοδοτούν "φιλικά προσκείμενους" εκπροσώπους στα νομοθετικά σώματα ή επιθυμούμε ισχυρή κεντρική εξουσία που να λαμβάνει "αδέσμευτη" αποφάσεις αλλά οι παρεμβάσεις από ομάδες συμφερόντων να γίνονται "από την πίσω πόρτα" και με πλήρη αδιαφάνεια; Ίσως να είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

    Η ειδοποιός διαφορά μας είναι ότι το αμερικανικό σύστημα θεωρεί τη σύγκρουση συμφερόντων δεδομένη και προσπαθεί απλώς να την ελέγχξει. Τα ευρωπαϊκά συστήματα αντιθέτως εκπροσωπούν εμάς που δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε την εξόφθαλμη άσκηση οικονομικής ισχύος προς τους κυβερνώντες και πιστεύουμε στη χρηστή διαχείρηση κρατικών πόρων και αρμοδιοτήτων με οδηγό το αφαιρετικά προσδιορισμένο "κοινό καλό" ή "εθνικό συμφέρον". Ως έλληνας προτιμώ το δεύτερο, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να περηφανευτώ ότι λειτουργεί απρόσκοπτα ή τέλος πάντων καλύτερα από το αμερικανικό... Εξάλλου όποιος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες θα σοκαριστεί από την ευρωπαϊκή εκδοχή των λόμπυς, τη σφοδρότητα στην άσκηση επιρροής και το χρήμα το οποίο κινείται στους κόλπους τους.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Χι 20/08/2009 13:18:07

    φαντάσου να είχαμε και στην Ελλάδα τέτοια δικαιώματα επιλογής... Με διαχωρισμό εκτελεστικού (Κυβέρνησης) από το νομορετικό (την Βουλή). Η Κυβέρνηση θέλει κάτι. Η Βουλή θέλει ό,τι θέλει ο λαός, τα συμφέροντα, όλα αχταρμάς στην συνεκτίμηση. Το θέμα δεν είναι θέμα νοημοσύνης, είναι καθαρά ιδεολογικό. Λιγότερο κράτος. Και όπως είπε και ο Nick, λιγότερο "ομοσπονδιακό" κράτος. Τώρα, αν ψηφίζεις εκεί, πάρε τηλέφωνο τον βουλευτή σου και τον γερουσιαστή σου και πες τι θες. Θα σε ακούσει και θα το σημειώσει.

   • Nick avatar
    Nick @ Χι 20/08/2009 13:31:47

    Ούτε αντισυνταγματικό είναι το ΕΣΥ, ούτε ανεξαρτησία μπορούν να κηρύξουν αν ξυπνήσουν ένα πρωινό στραβά. Μάλλον δεν τα έχεις διαβάσει καλά τα πράγματα ή στα έχουν μεταφέρει λανθασμένα.
    --------------------------

    Δηλαδή ο Peter Schiff (ας πούμε) ή ο Gerald Celente (λέω τώρα) μου τα λένε λάθος; ΟΚ, πάω πάσο.

    Ο archaepteryx κατάλαβε πολύ καλά τι εννοούσα με το Πολιτειακό Σύστημα Υγείας: Λιγότερο "ομοσπονδιακό" Κράτος.

    Όσο για τα περί ΕΣΣΔ, έχουν ήδη γίνει, απλώς δεν το λένε επίσημα. Τώρα δεν ξέρω έαν θα έχουν την ίδια κατάληξη με τους Σοβιετικούς.

    Και το αν έχει καταλυθεί το Κράτος και αυτό έχει γίνει, όχι από "Κομμουνιστές", αλλά από τη Goldman Sachs και τα μπουμπούκια του Bill Clinton.

 12. Χι avatar
  Χι 20/08/2009 10:18:16

  Το άρθρο του Guardian λέει τη μισή αλήθεια, με τις επιλεκτικές αναφορές.

  Για παράδειγμα, βγήκε πριν λίγες μέρες βίντεο του Μπεκ που καταφερόταν εναντίον του συστήματος υγείας, σχετικά με προσωπικό του πρόβλημα. Αυτές τις ημέρες, αποχωρούν συνέχεις σπόνσορες από την εκπομπή του, στην οποία πλέον λέει πως "έχουμε το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο". Η αλήθεια είναι πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βρίσκονται κάτω από την 30η θέση, κοντά στην Κούβα (της οποίας το σύστημα λειτουργεί με πάρα πολλές δυσκολίες).

  Σχετικά με τις αναφορές στον Ομπάμα, στο ίδιο βίντεο ο Μπεκ λέει πρώτα πως πιστεύει στο βαθιά ριζωμένο ρατσιστικό μίσος του Ομπάμα, ενώ εμφανίζεται αμέσως μετά να λέει πως δεν πιστεύει πως ο Πρόεδρος είναι ρατσιστής.

  Στην υπόθεση με τον Γκέητς, στην πραγματικότητα ο Ομπάμα δεν πήρε ποτέ πίσω τα σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο πιστεύει πως έδρασε η αστυνομία ("acted stupidly") και καλά έκανε, διότι αυτό συνέβη. Είναι ηλίθιο να βρίσκονται αρκετά οπλισμένα άτομα ενώπιον ενός ηλικιωμένου και να αντιδρούν έτσι. Τους είπε πως βρίσκεται σπίτι του και είχε δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει. Αντί να το διαπιστώσουν με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, του έβαλαν χειροπέδες μέσα στο χώρο ασύλου του, γιατί τους φάνηκε αγενής. Μάλιστα, ο αστυνομικός που ήταν πρωταγωνιστής, παρέβη τον κανονισμό και δεν του έδωσε τα στοιχεία του.

 13. X avatar
  X 20/08/2009 13:20:11

  (σόρι για τα τυπογραφικά στο προηγούμενο)

  Τα κύρια σημεία του σχεδίου, σε απλή γλώσσα, είναι αυτά (από άρθρο του Ομπάμα):

  - τα 46 εκ. ανασφάλιστων, θα αποκτήσουν ασφάλιση
  - θα μειωθούν τα έξοδα λόγω περιορισμού σπατάλης, κάτι που θα οδηγήσει σε
  - καλύτερη περίθαλψη στους ηλικιωμένους, την κυριότερη ομάδα που τη χρειάζεται
  - θα προστατεύεται ο καταναλωτής, ώστε να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες των ιδιωτικών ασφαλιστικών

  Χαρακτηριστικό απόσπασμα:

  These are people like Lori Hitchcock, whom I met in New Hampshire last week. Lori is currently self-employed and trying to start a business, but because she has hepatitis C, she cannot find an insurance company that will cover her. Another woman testified that an insurance company would not cover illnesses related to her internal organs because of an accident she had when she was 5 years old. A man lost his health coverage in the middle of chemotherapy because the insurance company discovered that he had gallstones, which he hadn’t known about when he applied for his policy. Because his treatment was delayed, he died.

  I hear more and more stories like these every single day, and it is why we are acting so urgently to pass health-insurance reform this year. I don’t have to explain to the nearly 46 million Americans who don’t have health insurance how important this is. But it’s just as important for Americans who do have health insurance.

  http://www.nytimes.com/2009/08/16/opinion/16obama.html?pagewanted=all

  Όλη η φασαρία γίνεται για να επιβιώσουν πολιτικά οι Ρεπουμπλικάνοι (με το να εξάπτουν απληροφόρητα πλήθη) και να συντηρηθούν τα κέρδη των μεγάλων ασφαλιστικών. Τίποτε περισσότερο.

  Κάπου εδώ, για να μην παρεξηγηθώ, δεν υποστηρίζω τα δημόσια συστήματα υγείας ακρίτως. Ας πούμε για κάτι απλό π.χ. δερματολόγο στην Αγγλία, θα περάσεις από σαράντα κύματα. Πας στο γενικό ανειδίκευτο γιατρό, θα σου δώσει μια μπούρδα φάρμακο γενικής χρήσης, το οποίο θα πληρώσεις στην στάνταρ προκαθορισμένη τιμή ακόμη κι αν είναι φτηνότερο στην αγορά, αν συνεχιστεί το πρόβλημα θα σε ξαναδεί και ΜΟΝΟ μετά από μήνες ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να σου κλείσει ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο, για να δεις δερματολόγο. Η Ελλάδα, με όλα της τα προβλήματα, είναι παράδεισος. Έχεις κάτι δερματικό; Πας στον ΕΙΔΙΚΟ, που είναι ο ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ.-

  • anonymous avatar
   anonymous @ X 20/08/2009 14:46:25

   Syggnwmh gia ta Greeklish.
   To sxolio gia ton Dermatologo kai to NHS einai anakribes.
   O GP den einai aneidikeytos, exei kanei thn eidikothta ths Genikhs Iatrikhs.
   Ortha leitoyrgei san kymatothraysths sta miliounia twn asthenwn poy exoyn mia aplh dermatitida kai den xreiazontai Dermatologo.
   O arithmos twn Dermatologwn (kai allwn eidikothtwn) einai sofa periorismenos, wste o kathe eidikos na exei ypo thn epiblepsh toy sygkekrimeno minimum arithmo asthenwn, wste na paramenei eparkws pepeiramenos.
   Dystyxws sthn Ellada epeidh exoyme pollous giatroys ana atomo, oi perissoteroi - oxi oloi- einai kakoekpaideymenoi kai den gnwrizoyn sthn eidikottha toys poly perissotera apo ton GP toy NHS.
   To kostos twn farmakwn einai mikro kai gia megales kathgories toy plythismoy dwrean
   Oi listes anamonhs gia ranteboy kai therapeia - wste na se dei o Eidikos -einai 12 ebdomades. Gia ta de epeigonta einai akoma mikroteros.

 14. Hellenic avatar
  Hellenic 20/08/2009 13:28:06

  Η παλια διαμαχη μεταξυ αυτων που ηθελαν μια πιο ισχυρη ομοσπονδιακη κυβερνηση, και σε αλλους που προτημουσαν μια αποκεντρωση των εξουσιων προς οφελος των πολιτειων, εχει πλεον ξεπεραστει. Η κυβερνωσα ελιτ των ΗΠΑ οχι μονο δημιουργησε ενα τεραστιο πλεγμα κρατικων ομοσπονδιακων υπηρεσιων αλλα προσπαθησε να εξαγει και το μοντελο της υπερεθνικης διακυβερνησης ξεκινωντας απο την κοινωνια των εθνων-που καταψηφιστηκε στη Γερουσια, για να φτασουμε στον ΟΗΕ,την Παγκοσμια Τραπεζα, το ΔΝΤ, μετα το τελος του Βππ. Καποιος θα ευελπιστουσε οτι η υπερσυγκεντρωση των εξουσιων ισως να λειτουργουσε πιο αποτελεσματικα για ενα μεγαλο κρατος οπως η Αμερικη, η εν τελει για ολο τον κοσμο, με συντονισμενη δραση για παγκοσμια προβληματα. Λαθος μεγαλο. Η υπερσυγκεντρωση εξουσιων, αποδυναμωσε το Republic αφου ο η εξουσια εγινε ολο και πιο απομακρη για τον πολιτη. Πολλες φορες το Κονγκρεσο σταθηκε αδυνατο να επιβαλλει τη λαικη θεληση μπροστα σε μια πανισχυρη κεντρικη εξουσια. Η ελπιδα για το μελλον ειναι η αποκεντρωση των εξουσιων και η δημιουργια ενος νεου συστηματος που θα επιτρεπει αμεσο δημοκρατικο ελεγχο.

 15. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 20/08/2009 13:29:42

  Ο Ομπάμα είναι αποφασισμένος να προωθήσει το "σοβιετικό" ΕΣΥ για το οποίο κατηγορείται και καλά θα κάνει.
  Θα πρόκειται για μεγάλη τομή.
  Πριν από λίγες ημέρες είχαν καλέσει σε ένα στάδιο του L.A. χιλιάδες ανασφάλιστους για να περάσουν από δωρεάν στοιχειώδες τσεκ απ και εξετάσεις. Η προσέλευση ήταν τόσο πυκνή που δεν χώραγε το στάδιο.
  Το ότι η τεράστια αυτή χώρα έχει 350 εκ. κατοίκους δεν σημαίνει ότι υπάρχει το ηθικό περιθώριο να παραμένουν ανασφάλιστοι καμιά δεκαριά, εικοσαριά εκατομμύρια πολίτες της (άσε που είναι περισσότεροι, ορισμένοι μιλούν για 30 εκ.).
  Όταν υπάρχουν ανισότητες στον τομέα της υγείας πολυτεμαχίζεται ο πληθυσμός και αυτό σημαίνει ακόμα περισσότερους διαχωρισμούς. Δημιουργούνται περισσότερα γκέτο, στα σχολεία, στις πόλεις, στις επιλογές εργασίας, παντού.
  Εφόσον διατυμπανίζεται ότι εκεί λειτουργούν απρόσκοπτα οι νόμοι και το IRS, ας διατεθούν κονδύλια για να δημιουργηθεί μια ευρύτερη πλατφόρμα υγείας. Και ας τα αφαιρέσουν από αλλού. Ξέρουν αυτοί από που.

  • Le canard avatar
   Le canard @ αλλενάκι 20/08/2009 13:36:24

   Οχι και "σοβιετικό". Εκείνο, απλά ποτέ δεν λειτουργούσε.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Le canard 20/08/2009 13:53:06

    Αυτοί που τον κατηγορούν το ονομάζουν "σοβιετικό", με τη χείριστη έννοια της λέξης βέβαια.

   • Nick avatar
    Nick @ Le canard 20/08/2009 13:59:40

    Στις ΗΠΑ ισχύει το Σοσιαλιστικό = Σοβιετικό και Φιλελεύθερος (Liberal) = Αριστερός.

   • leon avatar
    leon @ Le canard 20/08/2009 14:03:01

    Το Σοβιετικο? Εγω γιατι ηξερα πως η ΕΣΣΔ ειχε απο τα καλυτερα συστηματα υγειας στον κοσμο?

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Le canard 20/08/2009 14:14:41

    @leon: εκεί το αποκαλούν σοβιετικό ως παράδειγμα για αποφυγή - για αυτούς, κάθε τι το σοσιαλίζον εκεί είναι "βρισιά", δεν έκρινα τι ήταν ή τι δεν ήταν

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ αλλενάκι 20/08/2009 15:15:57

   H πρόταση κλειδί είναι "να διατεθούν κονδύλια". Αν αντί για αυτό λέγαμε "να φορολογηθούμε για να διαθέσουμε κονδύλια", είμαι σίγουρος δεν θα το έλεγες. Ποιός θέλει να φορολογηθεί για να βελτιωθεί το ΕΣΥ στην Ελλάδα; Ας την αφήσουμε την Αμερική που δεν την ξέρουμε ούτως ή άλλως, και ας πάμε στα εύκολα:

   Ποιός θέλει να φορολογηθεί για να καθαρίσει η Αθήνα
   Ποιός θέλει να φορολογηθεί για να βελτιωθεί το κανάλι ΤΒ της Βουλής
   Ποιός θέλει να φορολογηθεί για να αυξηθούν οι αγροτικές συντάξεις
   Ποιός θέλει να φορολογηθεί για να ενταχθούν όλοι στα Βαρέα και Ανθ.
   Ποιός θέλει να φορολογηθεί για να επιδοτηθούν οι άνεργοι
   Ποιός θέλει να φορολογηθεί για να έχουν σπίτι όλα τα αδέσποτα.
   Ποιός θέλει να φορολογηθεί για να μην με χρεώνει πολλά το ΤΕΒΕ

   Όχι να φορολογηθούν άλλοι γενικά και αόριστα, ο/η ίδιος/α να φορολογηθεί.

   Ας μιλήσουμε για την Ελλάδα. Ποιός θέλει να φορολογηθεί? Κανένας. Με τινος φορολογίες θα κάνουμε αυτό ή το άλλο? Στην Ελλάδα, κοιτάμε ΒΔ, τα πακέτα εκ Γερμανίας και Βρυξελλών. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ΕΕ να τους δίνει παροχές. Αποφασίζουν οι ίδιοι. Αν αποφασίσουν ότι θέλουν ομοσπονδιακό σύστημα υγείας, θα υπάρξουν πολιτείες που θα το αμφισβητήσουν.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ archaeopteryx 20/08/2009 16:44:29

    Μα ασφαλώς θα πρέπει να φορολογηθει και κάποιος το κατι τις του (ο πολίτης δηλαδή), εκτός από τα κονδύλια που μπορεί να διαθέσει το κράτος αφαιρώντας από αλλού, για να υπάρξει πρωτοβάθμια κάλυψη. Πως θα δουλέψει το σύστημα; Στην Ελλάδα φορολογούμαστε για όλα αυτά που ρωτάς αλλά κανείς δεν ξέρει που διατίθενται τα χρήματα, γιατί το σύστημα είναι βαλκανικό. Τι είναι αυτά που πληρώνουμε στην εφορία κάθε χρόνο; Δεν κατανέμονται 'δω και 'κει; Αν λειτουργούσε το εδώ κράτος σωστά η φορολογία θα ήταν λιγότερη, αναλογικότερη και οι πόροι θα κατανέμονταν ορθολογικά. Και γιατί τσουβαλιάζεις δευτερεύοντα ζητήματα, π.χ. το κανάλι της Βουλής και τα αδέσποτα με ένα μείζον θέμα όπως αυτό της περίθαλψης που πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 20/08/2009 20:16:50

    τις μερσεντές των κατά τεκμήριων άχρηστων βουλευτών; τις πληρωμένες εκδηλώσεις των κυβερνητικών, τους statusoειδείς σεκιουριτάδες; τα περιττά υπουργεία; τα περιττά έργα βιτρίνας;

    όταν τα λεφτά είναι αλλουνού, βρίσκεις ένα σωρό ανόητες χρήσεις. Όταν είναι δικά σου τα προσέχεις. Προτιμώ 10 αισχροκερδίζουσες ιδιωτικές φαρμακοβιομηχανίες από μία κρατική. Από τις 10, μπορεί να βρω ταμιφλού ή ζοβιράξ ή βάλιουμ. Από την κρατική θα βρώ σωφέρ, κηπουρούς, αρχειοθέτες, θυρωρούς κλπ.

    Μεταξύ μας, δεν πιστέυω ότι η περίθαλψή μου είναι δημόσιο αγαθό. Προτιμώ να είναι δικιά μου. Και προτιμώ να ψοφήσω σαν σκυλί στον δρόμο, παρά να είμαι αριθμός της γραφειοκρατείας, ή να σερνομαι σε ένα κρεβάτι σε βάρος της δικιάς σου τσέπης. Αλλά αυτά είναι προσωπικές επιλογές. Όπως προτιμώ να πληρώνω για ότι παίρνω είτε είναι φάρμακα είτε είναι σχολείο γιατί έτσι μαθαίνω να τα εκτιμώ. Δεν έχω δει ποτέ κανέναν λουφαδόρο φοιτητή σε πανεπιστήμιο όπου αυτός (ούτε καν ο μπαμπάς...) πληρώνει 10 ή 30.000 ευρώ τον χρόνο. Θα μου πεις δεν είναι για όλους ή δεν είναι δίκαιο. Όσο μεγαλώνω, μαθαίνω ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη και ο σοσιαλισμός (ή ο "κοινωνισμός" αν προτιμάς) την κανει πιο δυσάρεστη.

    Αλλά μην με παρεξηγείς, δεν σου λέω ότι αυτό που λέω είναι το "σωστό", ή αυτό που λες εσύ είναι "λάθος". Προτίμηση είναι...

 16. Le canard avatar
  Le canard 20/08/2009 14:12:33

  @leon
  Σαν ιδέα ήταν. Ομως ποτέ δεν λειτούργησε έτσι όπως σχεδιάστηκε, δηλαδή για να εξυπηρετήσει ουσιαστικά το λαό. Προφανώς, δεν υπήρχε περίπτωση κάποιος να αρρωστήσει και να μην τύχει νοσηλείας. Ομως, η ποιότητα ήταν πολύ χαμηλού επιπέδου σε πάρα πολλές περιπτώσεις (πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις, τεχνολογίες, κ.λ.π.). Ομως, στρατιές ήταν οι γιατροί που ασχολούνταν με τον κόσμο. Δεν υπήρχε περίπτωση να έχει πρόβλημα κάποιος και να μην βρεί γιατρό να το εξετάσει και να τον παραπέμψει. Αλλά και οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό, λόγω έλλειψης κινήτρων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων (θάνατος σοβιετικού συστήματος) και με μπαχτσίσια λειτουργούσαν και από μια στιγμή και πέρα έβαζαν νερό στον όρκο του Ιπποκράτη. Σήμερα, στη Ρωσία τα πράγματα είναι δραματικά στον τομέα της Υγείας. Οποιος αρρωστήσει και δεν έχει λεφτά, πεθαίνει. Η Ρωσία κάνει αμερικανιές τη στιγμή που τα αμερικανάνια το γυρνάνε.

  @αλλενάκι
  ΟΚ, κατανοητό

 17. Νίκος avatar
  Νίκος 20/08/2009 14:47:45

  Αυτου του ειδους οι μεταφρασεις "ο θυμωμενος λευκος ανδρας-the angry white man" δεν σημαινουν ΤΙΠΟΤΑ στα ελληνικα. Οφειλεται βεβαια στη συνηθεια υμων των ελλαδικων να μεταφραζετε λεξεις και οχι νοηματα, κλασσικο συμπτωμα πνευματικου μεταπρατισμου που εξηγει και το πασπαλισμα του λογου μας με αγγλικουρες ανουσιες, απο μια ελιτ που βλεπει καθε τι ελληνικο ως κατωτερο και καθε σαβουρα αγγλοαμερικανικη ως ανωτερη, που εχει διαχυθει και στο λαο, και με κολοφωντα την προταση της κ. Διαμαντοπουλου-Μπιλντερμπεργκ.
  Αντι λοιπον να μεταφραζετε ξενες λεξεις καλο ειναι να επικεντρωνεστε σε νοηματα, για να μπορειτε να ερμηνευετε τα γεγονοτα οσο πιο αντικειμενικα γινεται.

 18. Hellenic avatar
  Hellenic 20/08/2009 15:39:48

  NΙΚΟΣ-Εσυ εχεις κατι εποικοδομητικο να προτεινεις μια απλοικη αναλυση της Ελληνικης πραγματικοτητας ? Ο Ρομαντισμος του 19ου αιωνα εχει πια τελειωσει αν δεν το πηρες ειδηση. Ολες οι χωρες αλληλοεξαρτωνται μεταξυ τους και ο μονος τροπος να επιβιωσουν ειναι σε μεγαλες συμμαχιες. Καμμια Ελληνικη elite με εξαιρεση την εγκαθετη χουντα των συνταγματαρχων δεν ηταν υπηρετης ξενων δυναμεων, αλλα υπηρετουσε το συμφερον του Εθνους οπως εκεινη φυσικα το αντιλαμβανοταν, και δεδομενων των συνθηκων της δημιουργιας του νεου Ελληνικου κρατους αλλα και της μετεπειτα ιστορικης του πορειας. Σημερα, δεν χρειαζεται η ισοπεδωση των παντων και η ευκολη κριτικη αλλα εποικοδομητικες προτασεις.

 19. Νίκος avatar
  Νίκος 20/08/2009 16:24:03

  Με συγχωρεις Hellenic αλλα διαφωνω. η πλεον προσφατη ιστορια μας, δλδ τα τελευταια 10+ χρονια λενε ακριβως το αντιθετο. Κυττα μονο τι φυντανια κυκλοφορουν και τι πραττουν. Η παλια ελληνικη αστικη ταξη που ειχε και, οσο μπορουσε, εφαρμοζε εθνικη στρατηγικη, εχει πεθανει με τον εμφυλιο. Οι Παπαδοπουλικοι χουνταιοι ηταν αφελεις αλλα πιστευω πατριωτες, και ας μην θυμαμαι, ημουν πολυ μικρος για να θυμαμαι.
  Συμφωνω οτι ο ισοπεδωτισμος ειναι κακος, αλλα ριξε μια ματια στο εσωτερικο πολιτικο παιχνιδι, το οποιο επιμενω παραγει μυνηματα προς τους εξω σαθρα και αρνητικα και ειναι ΟΛΕΣ μηδενικου αθροισματος συζητησεις με εκατερωθεν αλληλοκατηγοριες και διασυρμους. Τι να συμπερανουμε εμεις οι ταλαινες πολιτες οταν για να αναρριχηθουν στην εξουσια τρωνε και την Ελλαδα μαζι; ή κανω λαθος;
  Μονο ενα παραδειγμα θα παραθεσω απο τον "Πολιτη", και ελπιζω αυτο να σε πεισει γιατι ειναι και αυτο αιτια που δεν μας εκτιμαν και υπολογιζουν εξω (ως κρατος εννοω).
  Ζούμε εποχές ...μοναδικές. Αυτό είναι πέραν κάθε αμφιβολίας. Εποχές απόλυτου αριβισμού, με πολιτικά κακέκτυπα απομεινάρια μιας άλλης εποχής, όπου πέραν της κατά συναυτουργία τελέσεως του καθ` εξακολούθηση και κατ` επάγγελμα εγκλήματος της απάτης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και του Έλληνα φορολογούμενου, οι ΙΔΙΟΙ ακριβώς πολιτικοί προσπαθούν να μας καταστήσουν ΚΑΙ ...περίγελο της Ευρώπης.

  Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Γερμανού συνηγόρου του κ. Χριστοφοράκου όταν δημοσιογράφοι τον πληροφόρησαν για την επιστολή του ΠαΣοΚ, με την οποία του ζητούσαν να τους καταθέσει τα όποια στοιχεία έχει για το κόμμα τους.

  «Μου έρχεται να γελάσω» απάντησε ο κ.Στέφαν Κουρσάβε, για να συμπληρώσει ότι :«εάν έκανα κάτι τέτοιο θα γινόμουν γελοίος».
  Και έχει απόλυτο δίκιο! Φυσικά και δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο αφού στην ουσία δεν απαντά για να μην ενοχοποιηθεί περισσότερο ο πελάτης του. Ότι θα έκανε οποιοσδήποτε δικηγόρος.

  Τι κατάλαβε το ΠαΣοΚ από τον διεθνή χλευασμό και εξευτελισμό; Ότι ....δεν έχει στοιχεία να τους παρουσιάσει και ότι αυτό είναι ...«δικαίωση του ΠαΣοΚ». Χοντροκομμένη προπαγάνδα από φτωχά μυαλά ή ανίατος εκμαυλισμός πολιτικών εγκεφάλων;

  Συγχρόνως ο κ. Παπανδρέου που με κομπορρημοσύνη ξεστομίζει πολιτικές κορώνες του τύπου ...«Όλα στο φως», αρνείται πεισματικά να απαντήσει στο γνωστό ερωτηματικό άσμα της εποχής....«που πήγαν τα λεφτά, του Τσουκάτου ρε παιδιά !».

  Δεν καταδέχεται να απαντήσει στα ερωτήματα των Ελλήνων πολιτών, εάν τόσα χρόνια που ήταν πρωτοκλασάτο στέλεχος και υπουργός του ΠαΣοΚ , καταλάβαινε τι γινόταν με τις μίζες και τη λεηλασία του Ελληνικού λαού , από τους ... «γύρω του» και ομοτράπεζους του.

  Εάν δεν καταλάβαινε τότε είναι ακατάλληλος για να διεκδικεί τη πρωθυπουργία. Εάν πάλι καταλάβαινε και ...σιωπούσε, τότε εκτός του ότι είναι συνένοχος, δεν δικαιούται σήμερα να παριστάνει τον κατήγορο και τον ...τιμητή της διαφάνειας.

  Φυσικά μέσα στο θέατρο αυτό του παραλόγου που ζούμε, δεν έχει απαντήσει ακόμα ΠΟΙΟΣ διευκόλυνε μέσα από το ΠαΣοκ τον κ.Χριστοφοράκο να έχει δύο διαφορετικές αστυνομικές ταυτότητες, από το 1981 η μία ( XXXXXXX) και από το 2001 η άλλη ( XXXXXXX) και να τις χρησιμοποιεί...κατά το δοκούν ;

  Δεν έχει απαντήσει ακόμα ο κ. Παπανδρέου ΠΟΙΟ στέλεχος του ΠαΣοΚ φρόντισε να πάρει ο κ. Χριστοφοράκος την Γερμανική υπηκοότητα στην Καρλσρούη το 1994, και να ξεπεραστούν τα ....προβλήματα που παρουσιάστηκαν;

  Ίσως η δήλωση του Γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Ραγκούση να είναι η απάντηση στα ερωτήματα. H δήλωσή του; ....«Η αντίδραση του κ. Χριστοφοράκου είναι τουλάχιστον ...αναπάντεχη και ....απρόσμενη». Απαντά σ` όλα , ο ...ποιητής !!!

  YΓ. Ο δικηγόρος του κ. Χριστοφοράκου διέψευσε χθες και την αντίστοιχη δέσμευση που επικαλέστηκε ο κ. Ραγκούσης ότι είχε δώσει έναντι της Ν.Δ.(εάν επιθυμεί τα στοιχεία να μας στείλει αίτημα για να της τα δώσουμε), χαρακτηρίζοντας «παρεξήγηση» τον τρόπο που δημοσιεύθηκαν οι δηλώσεις του στη χώρα μας.
  Ποια εφημερίδα προέβη στην...«παρεξήγηση» και μετά την αναπαρήγαγαν και όλες οι άλλες; Το ΒΗΜΑ!!!!! Το πρώην αξιόπιστο και νυν βαθιά αναξιόπιστο ΒΗΜΑ!!!
  Ένα συγκρότημα (ΔΟΛ) που το τελευταίο διάστημα έχει αναγάγει την ...«παρεξήγηση» σε ...«είδηση». Ολόκληρη ...επιστήμη και μάλιστα...πρωτοσέλιδη ! Θέλει η ...Πανδώρα... να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει !!!

  ΥΓ 2. Ας περιμένουμε τώρα κυρίες και κύριοι -λίαν συντόμως - επικοινωνιακό τσουνάμι με ...δήθεν μέτρα για τη διαφάνεια από το ...ΠαΣοΚ (?) ... Ζούμε εποχές ...μοναδικές !

  και δεν θα μπω στο "Μακεδονικο" οπου καθε φορα υποχωρουν με την ερμη την κοκκινη γραμμη να διολισθαινει.

  Ολα αυτα ειναι σημαντικα και οι ξενοι τα υπολογιζουν ΟΛΑ οταν παιρνουν στρατηγικες αποφασεις. Ειναι επιπεδο πολιτικου λογου αυτο; πως να μας υπολογιζουν μετα οταν ειμαστε ελεεινοι μεταξυ μας;

  • Factorx avatar
   Factorx @ Νίκος 20/08/2009 16:59:32

   Νίκο, οι αριθμοί ταυτότητας είναι προσωπικά δεδομένα

 20. Νίκος avatar
  Νίκος 20/08/2009 16:33:13

  συγγνωμη για την ανεπαισθητη αλλαγη θεματος, αλλα ειναι πιο σημαντικο απο τους "θυμωμενους λευκους ανδρες" που μοιαζει μαλλον με γκεη ταινια.

 21. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 20/08/2009 17:08:04

  Πολλα λεγονται για τους ανασφαλιστους στις ΗΠΑ και ειναι αληθεια.
  Ομως το μοναδικο ιδιωτικοποιημενο συστημα υγειας στον κοσμο παραγει το 90% των νεων φαρμακων και των νεων θεραπειων και αυτο γιατι υπαρχει και πολυ χρημα αλλα και πολλοι επιστημονες που ψαχνουν στις φαρμακοβιομηχανιες.
  Τα διαφορα δημοσια ΕΣΥ των αλλων χωρων περιμενουν να ελθουν τα φαρμακα και οι νεες μεθοδοι απο την Αμερικη για να δουλεψουν.Ειναι αλλο πραγμα να εχεις ΕΣΥ και καποιος αλλος να προχωρα την ιατρικη ερευνα και αλλο να πρεπει να προβλεψεις και τις δαπανες για την ερευνα αυτη.
  Αρα η κατακραυγη κατα των κακων φαρμακοβιομηχανιων που δεν αφηνουν να φτιαχθει δημοσιο ΕΣΥ στην Αμερικη θα ηταν δικαιολογημενη αν υπηρχε καποιο αλλο μερος στον κοσμο με δημοσιο ΕΣΥ ή κρατικες βιομηχανιες που ειχε τον ιδιο αριθμο ανακαλυψεων.Αλλα τετοιο μερος δεν υπαρχει.

 22. Νίκος avatar
  Νίκος 20/08/2009 17:36:37

  Ζητω συγνωμη, ο δαιμων του πληκτρολογιου. Την τελευταια στιγμη ξεχασα να σβησω τους αριθμους αν και ηταν προθεση μου.
  Και λυπαμαι που καμμια φορα οι αναρτησεις φαινονται προσωπικες αλλα σας διαβεβαιω οτι δεν ειναι. Απλα η κωμικοτραγωδια που λεγεται εσωτερικη πολιτικη σκηνη δινει μυνηματα εξω που δεινοι στρατηγιστες απο σοβαρα κρατη τα λαμβανουν υπ'οψιν τους οταν συμβουλευουν τις ηγεσιες τους πως να αντιμετωπισουν το συγχρονο ελλαδικο τσιρκο των μιζοπληρωμενων σαλτιμπαγκων και γελωτοποιων με πολιτικα αξιωματα.

 23. Hellenic avatar
  Hellenic 20/08/2009 18:00:42

  Nικο-"Οι Παπαδοπουλικοι χουνταιοι ηταν αφελεις αλλα πατριωτες"-εμ, βεβαια τωρα εξηγουνται ολα. Οι μαριονετες της CIA και του ΝΑΤΟ ηταν πατριωτες. Ο Παπανδρεου ως συνηθως ο μεγαλος εχθρος. Το εχουμε ξαναδει το εργο, παιξτε κατι πιο μεταμοντερνο. Και ειναι κριμα που εξυπνοι ανθρωποι πειθονται απο την προπαγανδα της ακροδεξιας.

 24. Χι avatar
  Χι 20/08/2009 18:34:10

  Δελαστίκ:

  Εφιαλτικές μέρες κοινωνικά και πολιτικά φασιστικού παραληρήματος ζουν αυτήν την εποχή οι ΗΠΑ. Με μεθόδους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας που θα τις ζήλευε και ο Γκέμπελς, ο υπουργός Προπαγάνδας του Χίτλερ, η αδίστακτη βιομηχανία της υγείας που απομυζά κάθε χρόνο το 17% (!) του αμερικανικού ΑΕΠ έχει εξαπολύσει μια ανελέητη δυσφημιστική εκστρατεία εναντίον του σχεδίου του Μπαράκ Ομπάμα να ασφαλίσει σε κρατικό φορέα τα 46 εκατομμύρια (!) Αμερικανών πολιτών που στερούνται παντελώς ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τα ακόμη 25 εκατομμύρια Αμερικανών που έχουν μόνο μερική, υποτυπώδη περίθαλψη.

  Λυσσασμένη είναι η προσπάθεια των εταιρειών υγείας και των ασφαλιστικών εταιρειών, όπως και της φαρμακοβιομηχανίας, να αποτρέψουν την ίδρυση αμερικανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως έχουν εδώ και δεκαετίες όλες οι πολιτισμένες χώρες του κόσμου.

  Χρηματοδοτούν με ενάμισι εκατομμύριο δολάρια την ημέρα συμμορίες «διαμαρτυρόμενων πολιτών», ακροδεξιών Ρεπουμπλικάνων σχεδόν στο σύνολό τους, για να οργανώνουν οργισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου του Ομπάμα. Οργιάζουν φυσικά και οι εξαγορασμένοι πολιτικοί και παράγοντες των ΜΜΕ. «Σε τι διαφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ από το Ναζιστικό Κόμμα;

  Ολόκληρο:

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=5386841

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Χι 20/08/2009 20:21:42

   @Xι εντυπωσιάζομαι... Πότε ήσουν εσύ ή οι συντάκτες του Έθνους στην Αμερική τελευταία φορά; Σε ποιό μέρος; Πόσο κάθησες; Με δικά σου έξοδα ή πληρωνε άλλος;

 25. Νίκος avatar
  Νίκος 20/08/2009 19:19:05

  Hellenic, μπορει να ηταν της ΣΙΑ αλλα οι ιδιοι δεν το ηξεραν οτι "δουλευαν" για τη ΣΙΑ οπως και ο Ιωαννιδης και οι αλλοι που μας γκρεμισαν ολοκληρωτικα, οπως δεν το ξερουν και αρκετοι που νομιζουν οτι δουλευουν για τα "ανθρωπινα δικαιωματα" και αλλες τετοιες τριχες. Το κυριοτερο ομως που γκρεμισαν ηταν η, οποια φημη, της Ελλαδας ως κρατους ικανου να υπερασπισθει τον χωρο της. Αυτο συνεχιζεται και το πληρωνουμε ως τις μερες μας. Αυτη ειναι η πεμπτουσια και η κυρια πηγη της τουρκικης επιθετικοτητας. Εν ολιγοις: η Ελλαδα ως κρατος δεν χαιρει υποληψεως. ΠΟΙΟ ΣΥΧΓΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΔΕΧΟΤΑΝ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΚΑΤΟΙΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, ΠΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΣΕ!!! ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΕΧΘΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΣ; μονο το Αθηναϊσταν των νεογραικυλων ραγιαδων. φανταζομαι ολα αυτα "συναδουν"οπως λεν τα καναρινια του βρωμερου αστεως με την πολιτικη "κατεβαστε τα εθνικα βρακια/πληρης υποστηριξη στη ευρωπαϊκη προοπτικη της τουρκιας". Ακομα και κρατη της Αφρικης τα εχουν σε περισσοτερη υποληψη. Απλα.

  Εγω αυτο που ξερω ειναι οτι ο Παπαδοπουλος και η χουντοπαρεα του εφτιαξαν δρομους, εφεραν ηλεκτρικο σε ΟΛΑ τα χωρια, ακομα και τα αγροτικα χρεη χαρισαν. Αν ο τοτε κρατικος μηχανισμος εβριθε ξενοπληρωμενων πρακτορων που παρελυσε τα εθνικα αντανακλαστικα (δεν 'στειλαν τα Φ4 που μονο η ελλαδα ειχε, στη Κυπρο) ηταν υποχρεωση τους να τον καθαρισουν.

  οσο για το ΓΑΠ, ασε καλυτερα. οσο αμερικανος ειμαι εγω αλλο τοσο ελληνας ειναι ο Τζεφρυ. Απαντα μονο σε ενα ερωτημα. Εχει ζησει στην ελλαδα για 45+χρονια. Γιατι δεν εμαθε ελληνικα της προκοπης; η μητερα του ζει πανω απο 50 χρονια επισης. τα ιδια και χειροτερα. ασε καλυτερα.
  Για να μην μακρυγορω και για να κλεισει αυτο το θεμα απαξ δια παντος: με λυσσα θελουν τον τζεφρυ οι "φιλοι μας" γιατι μονο ετσι θα "κλεισουν" υπερ των συμφεροντων τους το πυωδες "Μακεδονικο", το ακανθωδες "Αιγαιακο-Κυπριακο" (πετρελαια γαρ), για να παιδευομαστε εμεις και τα εγγονια μας για αλλα 100 χρονια. οσο για τους ΠΑΣΟΚΙκους και τους αυλικους των υπολοιπων κομματων, πραττουν ο,τι πραττουν ολοι οι εφιαλτες. ζουν απο μας, μας κλεβουν, κλεβουν και το κρατος και μας κοροϊδευουν με παχιες μαλακιες και σε κακιστη ελληνικη. Και οχι, δεν ειμαι ΝΔ.

 26. Hellenic avatar
  Hellenic 20/08/2009 20:20:17

  Νικο- Να μας πεις πως η μαφια-χουντα μας βοηθησε σε Εθνικα θεματα. Συναντηση στον Εβρο μεταξυ της κυβερνησης της χουντας και του Τουρκου πρωθυπουργου Ντεμιρελ. Η Ελλας δηλωνει τι θα αποσυρει την δυναμεις Ελληνικου στρατου που εχουν σταλει στην Κυπρο απο την κυβερνηση Γεωργιου Παπανδρεου. Διχασμος στις Ενοπλες δυναμεις αφου οι προδοτες προερχονταν απο τιν στρατο ξηρας και προωθησαν παντου δικους τους ανθρωπους. Διαλυση και συγχηση στις Ε.Δ, κατα την επιστρατευση του 1974. Πανικοβλητη η ιδια η χουντα καλει τον Κωσταντινο Καραμανλη απο το Παρισι. Οι ξενοπληρωμενοι πρακτωρες φιλε μου ειναι αυτοι που παρουσιαζεις σχεδον σαν πρωτοπορους. Η αληθεια ειναι σκληρη οταν τη μαθαινεις, το ψεμα παλι ευκολο και να το λες αλλα και να το πιστευεις.

 27. Νίκος avatar
  Νίκος 20/08/2009 20:55:59

  Φιλε Hellenic δεν ειπα ποτε οτι η χουντα εκανε κατι σε εθνικα θεματα πλην των οσων ανεφερες και που εθεσαν θεμελια για περαιτερω διαβρωση της ικανοτητας του ελλαδικου κρατιδου να συμπεριφερεται ως κρατος που το υπολογιζουν. Τη ζημια που εκαναν ιδιαιτερα με την καπηλευση του πατριωτισμου την πληρωνουμε και σημερα με ενα νεο διχασμο. Μεγαλο τμημα της "αριστερας" εχει ταυτισει τον πατριωτισδμο με τον εθνικισμο εξ'ου και μας προεκυψαν οι διεθνιστικες αλλα καλα Σοροπληρωμενες εχιδνες τυπου ρεπουση και ΣΙΑ και απο την αλλη, η "δεξια" συναγωνιζεται την "αριστερα" σε προοδευτικες αρλουμπες και σε αυτονοητα. Ετσι δεν μπορουμε καν να κανουμε σοβαρη συζητηση για τα εθνικα -και γι΄αυτους εθνικιστικα- ζητηματα, ουτε καν για στρατηγικη αποτροπης αφου συγχεουν μονιμα την αποτροπη με την αποφυγη. Η νεοελληνικη παθητικοτητα στο απογειο της.
  Αναφερθηκα μονο σε εργα που εκανε τουλαχιστον στην αρχη και μην ξεχνας οτι στα χρονια της ειχαμε τη μεγαλυτερη ετησια ποσοστιαια αναπτυξη του ΑΕΠ. αυτα δεν αμφισβητουνται. Αλλα θυμιζουν τις προοδευτικες αρλουμπες για τον Ματαξα, που ναι μεν ηταν δικτατωρ αλλα αυτος εκανε το ΙΚΑ και χιλια αλλα προοδευτικοτερεα οσων επαγγελονται οι ψευτοπροοδευτικοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ειπε και το οχι. Και ειχαν αγορασει και οπλα. αλλα τι τα θες; ειδαμε ολοι πως μα καταντησαν.
  Σημερα συνεχιζεται η ιδια συμπεριφορα αλλα υπο "ευρωπαϊκους" ευφημισμους καλης γειτνιασης και συμπεριφορας. τριχες απο αχρηστους και επικινδυνους κλεπτοκρατες. Δεν εχει σημασια, και 1000 Φ16 να ειχε η αλητ μας παλι αχρηστοι θα ηταν. Και θα χαραμιζαν την οποια υπεροχη θα ειχαν ατομικα οι πιλοτοι μας. Ως συνυσταμενη εθνικη λεω ειμαστε ΜΗΔΕΝ. Η αληθεια δεν με ενοχλει αρκει να μην ειναι επιλεγμενη. Να εισαι καλα.

 28. Hellenic avatar
  Hellenic 20/08/2009 21:15:11

  Νικος- Οπως καποιος δεν θελει να χασει το σπιτι του το οποιο και του ανηκει, ετσι και η ελιτ δεν θελει να χασει τα κακτημενα της σε θαλασσα, ξηρα και αερα. Το θεμα ειναι να μην χρωστας το σπιτι στην Τραπεζα, η πιο επικυνδυνο, καποιος αλλος να εχει τα κλειδια του σπιτιου σου εκτος απο εσενα. Πρωτα λοιπον πρεπει η ελιτ να γινει πραγματικος ιδιοκτητης του σπιτιου της για να μπορει να το προστατευσει αποτελεσματικα, αλλα να συμμετεχει με ψηλα το κεφαλι στα κλειστα κλαμπ εκεινων που ειναι κυριοι του οικου τους.

 29. o Μήτσος avatar
  o Μήτσος 20/08/2009 21:48:52

  Ας μην ισχυριζόμαστε στη συζήτηση ότι οι χουντικοί ήταν "πατριώτες που έκαναν δημόσια έργα και χάριζαν δάνεια στους φτωχούς χωρίς να ξέρουν ότι δουλεύουν για την CIA". Είναι γνωστό και τεκμηριωμένο ότι έπερναν απευθείας οδηγίες από το προξενείο των ΗΠΑ.

  Ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί βλασφημία για όλα τα θύματα της δικτατορίας.

  Είναι γραφικός ο "πατριωτισμός" ορισμένων σχολιαστών αλλά και η ελληνολατρία έχει όρια.

 30. Νίκος avatar
  Νίκος 20/08/2009 21:54:23

  Φιλε Hellenic, εχεις, τροπον τινα, αγγιξει τον "τυπο των υλων" του "Ελληνικου ζητηματος" και δεν μπορω παρα να συμφωνησω. Θα προσθεσω μονο οτι για να επισυμβει αυτο που τοσο πετυχυμενα ειπες, τουτεστιν "να γινει η ελιτ πραγματικος ιδιοκτητης..." προαπαιτειται επαναστατικη αναμορφωση της οικονομικης βασεως της Ελλαδας, γεγονος που προυποθετει αποκεντρωση του καρκινου που λεγεται Αθηνα με την δημιουργια 10 επι πλεον πολεων των 200-300 χιλιαδων κατοικων εκαστη. Ευκολο να το ελω εγω βεβαια, ομως το στρατηγικο πλεονεκτημα που θα προκυψει θα ειναι τεραστιο, αν σκεφτεις οτι οι τουρκοι δεν εχουν παρα να βομβαρδισουν τυφλα την Αθηνα με χιλιαδες θυματα -και δεν εχω αμφιβολια οτι θα το πραξουν οταν και αν ζοριστουν- για να παραλυσουν την ουτως ή αλλως παραλυμενη αλητ. Στα "κλειδια" που σωστα αναφερεις τοποθετω εγω και τις μιζες και τα δωρα. Βλεπεις οι ξενοι γνωριζουν σε βαθος τον ψυχισμο μας που ειναι συνεχης απο τα αρχαια χρονια. Ολοι οι προφεσσορες που ηλθαν και εγκατασταθηκα μερικοι για χρονια, γνωριζω τον γνωστο μακεδονολογο Peter Green που εζησε δεκαετιες σε νησια για να κανει ιστορικες και "ανθρωπολογικες" ερευνες για τους νεοελληνες και ο οποιος σε ιδια συζητηση μου εκμυστηρευθηκε οτι "εχετε τα ιδια ακριβως κοινωνικα χαρακτηριστικα και εθιμα οπως και οι αρχαιοι". Τα εκ του Ησιοδου τεκμηρια που εφερε σε συγκριση με τους Καρακατσανους και τους Μακεδονες της περιοχης μου, ηταν πολυ πειστικα. Τοτε συνειδητοποιησα ποσο σοβαροι ειναι οι ξενοι οταν μας μελετουν. Κατι σαν και αυτον στελνει η ΣΙΑ και ξερουν καθε τι βρακια φοραμε.
  Εν περιληψει, αν δεν αλλαξει το οικονομικο μας υποδειγμα και δεν σταματησειο ο ξενος δανεισμος του κρατους, απ' οπου τρωνε τα κλεπτοκρατικα τρωκτικα, ουτε οι Σκοπιανοι ουτε και οι Αφρικανοι θα μας υπολογιζουν.

 31. Νίκος avatar
  Νίκος 20/08/2009 21:59:10

  Που την ειδες την Ελληνολατρια Μητσο; Αλα διαβαζεις μαλλον. Εδω μιλαμε για το σαρακι που τρωει την Ελλαδα και συ μιλας για ελληνολατρια; για τι να μιλησουμε; για μεταναστολατρια μηπως; και για τα ανθρωπινα ιδανικα που μας συνδεουν ολους -ολοι εχουμε τις ιδιες κοιλιες πανω κατω- για βιολογια να μιλησουμε; οτι ειμαστε ολοι ιδιοι, αρα-αρα ας αφησνουμε να μπαινοβγαινουν οσοι και οποιοι θελουν στο Ελλαδισταν μιας και ειμαστε ολοι ιδιοι; αυτο θελεις. Οχι δεν ειμαστε ολοι ιδιοι. Ή θα ελεγχουμε εμεις την Ελλαδα ή θα το ελεγξουν ξενοι (ηδη γινεται μεσω μιζων, απειλων που περνανε λογω τοιουτων εξαρτησεων, αθροας εισαγωγης λαθραιων). απλα πραγματα, ε;

  • o Μήτσος avatar
   o Μήτσος @ Νίκος 22/08/2009 10:53:25

   Που διάβασες στο σχόλιο μου για μετανάστες; Αυτό που σου διαφαίνεται από αυτά που γράφεις είναι ότι από αγανακτησμένος πολίτης πας να μας βγεις χουντικός.

   Είναι πολύ άκομψο και παντελώς αδόκιμο να εμφανίζεις τους αλήτες της δικτατορίας σαν πατριώτες.

 32. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 20/08/2009 22:53:05

  @Νικος
  Η σημερινη αντιεθνικιστικη μανια της αριστερας δεν εχει σχεση με καποια απωθημενα απο την εποχη της χουντας αλλα ειναι συνειδητη επιλογη γιατι δεν μπορει αλλιως να επιβιωσει.
  Αποδειξη αυτου ειναι οτι στην πρωτη φαση της μεταπολιτευσης που οι μνημες απο τη χουντα ησαν πολυ πιο εντονες η αριστερα (και το τοτε ΠΑΣΟΚ) υπερακοντιζαν σε εθνικισμο τη δεξια την οποια κατηγορουσαν ως ενδοτικη.
  Δεν υπαρχει δεξιος που να δολοφονηθηκε απο τη 17Ν επειδη ηταν εθνικιστης-ολοι δολοφονηθηκαν ως "προδοτες". Αλλα τοτε η αριστερα ειχε ενα συγκεκριμενο οραμα,το σοβιετικο και ηλπιζε να το επιβαλλει.
  Μετα το 1990 τα πραγματα εχουν αλλαξει και το οραμα αυτο για να ειμαστε ειλικρινεις ουσιαστικα ειναι ανεφικτο.Αρα οποιος ειναι πατριωτης σημερα αναγκαστικα θα υπερασπισθει το σημερινο κρατος η μια αλλη "αστικη" παντως εκδοχη του πραγμα ομως που οδηγει σε συσπειρωση του λαου εκτος αριστερων προδιαγραφων.Αυτος ειναι ο λογος της αλλαγης στασης και οχι τα δηθεν μετα 35 χρονια απωθημενα της χουντας.

 33. Νίκος avatar
  Νίκος 21/08/2009 02:18:23

  Αγαπητε ψυχραιμια, εχεις δικιο αλλα εν μερει μονο. κι'αυτο διοτι δεν θεωρω το ΠΑΣΟΚ ουτε τοτε ουτε τωρα αριστερο κομμα. αν μη τι αλλο, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρεα διελυσε την αριστερα, γι'αυτο και οι ασπονδοι φιλοι και συμμαχοι απεναντι του ατλαντικου τον ευγνωμονουσαν, αλλα στα κρυφα. εκμαυλισε ολη την κοινωνια, διελυσε τη χωρα και ισοπεδωσε τα παντα σχεδον. ουτε ιεραρχια ουτε αξιολογηση, και στα πανεπιστημια. εκανε μια μικροσοβιετια αλλα με τις προσωπικες ελευθεριες ανεπαφες. ουτε καν τα λεφτα της ΕΕ δεν εκμεταλλευθηκε για να εκβιομηχανισει την Ελλαδα και να την κανει υπολογισιμη δυναμη στη μεσογειο. σημερα δρεπουμε εξωτερικα αλλα και εσωτερικα τους καρπους των χρονων αυτων. αν δεν γινει κατι ΤΩΡΑ θα εχουμε ασχημα ξεμπερδεματα. γιατι συνεχεια να εχουμε εκλογολογια γαμωτο. πως να κανει μια κυβερνηση, η οιαδηποτε κυβερνηση τη δουλεια της, οταν συνεχεια επικρεμαται επι της "κεφαλης της" η απειλη της μη αυτοδυναμιας. το υπαρχον συστημα ειναι τοσο φαιδρο, και το ξερουν οι απ'εξω και ειδικα οι τουρκοι, που πρεπει να γελουν μαζι μας που για το παραμικρο προκυρησουμε εκλογες.
  Ειδικοτερα, η λυσσα να διωξουν το ΚΚ και να βαλλουν γκαουλαϊτερ το γιωργακη εχει παρει υστερικες διαστασεις. ο γιωργακης θα τους ειναι χρησιμος αφου θα κλεισει ΟΛΑ τα εκκρεμη ζητηματα (Μακεδονικο, Αιγαιο κ.α.) μαλλον εις βαρος μας αν κρινουμε απο τη θητεια του απο το '95 και εφεξης, για να κοιμαται ησυχος τα βραδυα με "λιγοτερα στρεμματα γης".

 34. expat avatar
  expat 21/08/2009 07:26:32

  Ο «Θυμωμένος Λευκός Άνδρας» είναι η Αμερική, οπότε αν κάποιος είναι εκτός κλίματος εκεί είναι μάλλον ο σημερινός πρόεδρός της. Και δεν μιλώ για το χρώμα, αλλά για το αντι-κρατικιστικό πνεύμα που είναι και η πεμπτουσία, η χώρα ιδρύθηκε από επανάσταση ενάντια στην υψηλή φορολογία που επέβαλε η Βρετανία στις αποικίες.

  ΥΓ: Τι χαμηλό επίπεδο αυτός ο Δελαστίκ, είναι κρίμα οι Έλληνες να πληροφορούνται περί ΗΠΑ από αυτά που διαβάζουν στο Έθνος και στην Ελευθεροτυπία.

 35. Πέτρος avatar
  Πέτρος 15/09/2009 16:15:27

  Ο γενικός ιατρός στην Αμερική και αλλού μπορεί να είναι ειδικευμένος, αλλά στην πράξη (στο εξωτερικό και όχι εδώ), αρκετοί γενικοί ιατροί είναι όσοι δεν κατάφεραν να περάσουν στις εξετάσεις για ειδικότητα πχ Γαλλία ή λόγω της εθνικότητάς τους (Αμερική) δεν βρήκαν την ειδικότητα που θέλαν.
  Στην Σουηδία είχε ξεσπάσει σάλος, γιατί ένας νέος με θωρακικό άλγος κατέληξε από έμφραγμα, διότι το νοσοκομείο αρνήθηκε να τον εξετάσει, καθώς πρώτα έπρεπε να πάει στον γενικό ιατρό. Όσοι είχαν την ατυχία να αναληφθεί και χρόνιο νόσημα από νοσοκομείο της "προηγμένης" Ευρώπης, θα ξέρουν για τις αναμονές για μαγνητική (3μηνα κλπ)...την οποία δεν γράφουν και συχνά...αν και πχ για ημικρανία ένας νέος δικαιούται μαγνητική όπως γράφουν όλα τα νευρολογικά συγγράματα.
  Η Ελλάδα αντίθετα με τα ψέματα και τις αηδίες που πασσάρει στον λαό το Υπουργεί ΕΧΕΙ ανάγκη από ιατρούς και αριθμητικά στην περιφέρεια και ουσιαστικά στα μεγάλα νοσοκομεία γιατι τα ΤΕΠ τα στελεχώνουν οι ειδικευόμενοι...Γι' αυτό περιμένετε στα ΤΕΠ, γιατί ΔΕΝ πληρώνει το κράτος ειδικευόμενους και καθόμαστε και περιμένουμε χρόνια στις λίστες αναμονής ή φεύγουμε έξω (πέρα από τις μεταγραφές στις ιατρικές, τα "κλειστά" αγροτικά ιατρεία που περιμένουν το γαλάζιο παιδί να πάρει τα μοριακια του-αυτή η κυβέρνηση το έκανε έτσι το αγροτικό και προφανώς και η επόμενη θα το συνεχίσει, το ΔΟΑΤΑΠ που τα περνάει ο κάθε άσχετος )...Και επίσης περιμένετε στα ΤΕΠ γιατί για χρόνια προβλήματα πάτε στο νοσοκομείο. Ποιοι θέλουν να δυσλειτουργούν τα επείγοντα;;;;Απλά πράγματα, ιδιωτική πρωτοβουλία δεν ψηφίζετε;;;;Ποιοι απαξιώνουν το ΕΣΥ;;Αυτοί που πριμοδοτούν τα ιδιωτικά.......Αλλά μισό λεπτό, αυτό δεν ψηφίζουμε χρόνια τώρα;;;Δεν ζητάω αριστερή κυβέρνηση, να μην παρεξηγηθώ, απλά ΛΟΓΙΚΗ και ΑΝΘΡΩΠΙΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.