#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/04/2010 09:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Γ. Παπανδρέου, συνοδοιπόρους στο δρόμο για τα Σούσα δε θα βρει

 Το ΔΝΤ δεν ήταν  μονόδρομος  (Μέρος Πρώτο)

Ρώτησα έναν παλιό τραπεζίτη πώς βλέπει τα πράγματα. Δεν είχε και πολλά κέφια. «’Ακου αγαπητέ μου. Είχαμε έναν βαριά ασθενή και αντί να πάρουμε αμέσως τα μέτρα μας, προσπαθούσαμε επί μήνες να τον κάνουμε καλά με το …νερό του Καματερού. Τον παρακολουθούσαν και κάτι ατζαμήδες γιατροί. Στο μεταξύ, όπως συμβαίνει συνήθως, η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Ε, τότε φωνάξαμε τους ειδικούς και τον βάλαμε στην ..εντατική! Και τώρα μας ζητάνε να εγκρίνουμε τη θεραπεία! Και ξέρεις όσο περισσότερο παραμένεις στην εντατική, τόσο οι πιθανότητες είναι εναντίον σου. Και καμιά φορά,  ο ασθενής καταλήγει  από ένα τυχαίο γεγονός…»

Αδιέξοδος μονόδρομος

Ο κ. Παπανδρέου μαζί  με  το σύστημα  που  τον έφερε στην εξουσία, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ είναι  μονόδρομος. 

Μπορούν, όμως,  να μας εγγυηθούν ότι ο ..μονόδρομος αυτός  δεν καταλήγει σ’  ένα οδυνηρό αδιέξοδο;  

Μπορούν, επίσης, να μας εξηγήσουν, ποια άλλα εναλλακτικά σχέδια εξέτασαν και απέρριψαν για να καταλήξουμε σ’ αυτό;

Οδηγώντας τη χώρα στο ΔΝΤ ο κ. Παπανδρέου απώλεσε κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός του ΔΝΤ!

Η Ελλάδα, και επισήμως, είναι πλέον μια χώρα περιορισμένης κυριαρχίας. Ο ελληνικός λαός  θα βιώσει, τουλάχιστον για την επόμενη τριετία,  μια  βίαιη λιτότητα.

Και ο πρωθυπουργός, αντί να ζητήσει συγνώμη από τους  έλληνες πολίτες, μια και  τους  ξεγέλασε προεκλογικά, λέγοντας ότι λεφτά υπάρχουν, προσπαθεί να φορτώσει τη δική του ανικανότητα και τις δικές του ευθύνες στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Επιδιώκει να μας καταστήσει όλους συνυπεύθυνους για την προσωπική του αποτυχία, αν και   ασκεί την εξουσία  μ’ ένα πρόγραμμα που ουδέποτε  εγκρίθηκε από τον ελληνικό  λαό.

Αναζήτησαν άλλες λύσεις;

Ο κ. Παπανδρέου οδήγησε την Ελλάδα στο ΔΝΤ, επειδή ο ίδιος δεν είχε καμιά άλλη λύση και κανένα πρόγραμμα.  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν άλλες λύσεις. Απλώς ο ίδιος  δεν τις  αναζήτησε. Και δολίως οδήγησε τα πράγματα μέχρις εδώ.

Ποιος   κατέστησε το ΔΝΤ μονόδρομο κ. Παπανδρέου;

Μήπως η αγχωμένη προσπάθειά σας να φορτώσετε στην Κυβέρνηση Καραμανλή, ακόμα και το ….προπατορικό αμάρτημα;

(Μόλις προχθές η  κα. Μέρκελ, σας υπενθύμισε τον τρόπο με τον οποίο ενταχθήκαμε  στην ΟΝΕ από την Κυβέρνηση της οποίας ήσασταν προβεβλημένο στέλεχος; )

Μήπως η συστηματική δυσφήμιση της χώρας, την οποία  παρουσιάζατε στο εξωτερικό ως άντρο διαφθοράς με μια  οικονομία  στα πρόθυρα της χρεοκοπίας;  Ήταν ποτέ δυνατόν να σας εμπιστευτούν οι αγορές με τέτοια επιχειρηματολογία;

Μήπως η ανικανότητά σας  να παρουσιάσετε ένα σοβαρό και αξιόπιστο πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση;

Μήπως  το γεγονός ότι, έξη  μήνες τώρα,  δεν μπορείτε να καταλήξετε σ’ ένα φορολογικό νομοσχέδιο;

Μήπως οι   γκάφες και οι δηλώσεις περί «εντατικής», ότι «δεν υπάρχει σάλιο» ,  τιτανικός  και τα πιστόλια πάνω και κάτω από το τραπέζι;

Μήπως τα ήξεις αφίξεις για το αν χρειαζόμαστε οικονομική βοήθεια, την οποία στην αρχή  δεν χρειαζόμασταν και τις τελευταίες μέρες παρακαλάμε  γονυπετείς για να μας δοθεί;

Μήπως οι λεονταρισμοί  προς τους κερδοσκόπους, οι οποίοι την επομένη μας έδιναν και ένα ηχηρό χαστούκι για να μας γελοιοποιήσουν;

Με όλα αυτά παραλάβατε τα spreads στις 147 μονάδες και με την πολιτική σας τα φτάσατε στις 1000! Ποιος να το έλεγε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη υποψήφια προς πτώχευση χώρα παγκοσμίως! Αυτό είναι το επίτευγμα του κ. Παπανδρέου!

Όμως, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν μονόδρομοι!

Σ’  άλλα καθεστώτα οι πολίτες βρίσκονται σε μονόδρομο.

Στις δημοκρατίες,  τις λύσεις τις δίνει ο λαός για  αυτό ακριβώς και το Σύνταγμα μας προβλέπει έκτακτη προσφυγή σε εκλογές, όταν συντρέχει μείζον εθνικός λόγος. Αν η προσφυγή στο ΔΝΤ, δεν είναι  σπουδαίος  εθνικός λόγος, τότε ποιος είναι; Συνένοχους στην πορεία σας αυτή δε θα έχετε κ. Παπανδρέου. Είναι δική σας η επιλογή, δική σας η απόφαση, δική σας και η ευθύνη.

Και άλλοι ..μονόδρομοι;

Η λογική των …μονόδρομων είναι  εξαιρετικά επικίνδυνη για μια δημοκρατία. Επωάζει το αυγό του φιδιού. Συνιστώσα αρχή της δημοκρατίας είναι  η αντίθετη άποψη και ο σεβασμός της. Το δικαίωμα των πολιτών να επιλέγουν.  Μια δημοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνά με εκβιαστικά διλλήματα και …μονοδρόμους. Ούτε με ..διατάγματα.  

Αν αύριο ο κ. Παπανδρέου φέρει στη Βουλή μια πρόταση νόμου που να εκχωρεί το  μισό Αιγαίο στην Τουρκία και μας πει ότι η ψήφισή του είναι μονόδρομος, διότι στην αντίθετη περίπτωση ΔΝΤ και ΕΕ θα διακόψουν το πρόγραμμα στήριξης, θα τη δεχθούμε;

Αν την επόμενη, αποδεχθεί τη χρήση του ονόματος Μακεδονία  από τα Σκόπια, με το ίδιο επιχείρημα, θα συμφωνήσουμε;

Αν στη συνέχεια  αποφασίσει, να στείλει χίλιους έλληνες στρατιώτες στο Ιράκ, θα πούμε πάλι ναι;

Αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα, αυτοί οι μονόδρομοι εκτός από μια τρανή  ομολογία αποτυχίας, υποκρύπτουν και μια έφεση προς τον αυταρχισμό, που, με τη σειρά της,  υποσκάπτει τους κανόνες του δημοκρατικού μας συστήματος.

Η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας

Είναι προφανής και χοντροκομμένος ο στόχος της  κυβέρνησης. Μιλώντας για μονόδρομο επιχειρεί να …ποινικοποιήσει τις αντιδράσεις! Θέλει να καταστείλει  την κριτική και την αντίθετη άποψη. Ό,τι  όσοι αντιδράμε, είμαστε πολιτικά ανεύθυνοι! Σε λίγο θα μας πουν και εθνικούς μειοδότες!

Από κοντά, βγαίνουν  και  κάποιοι  κρατικοδίαιτοι νεοφιλελεύθεροι και ισχυρίζονται ότι το ΔΝΤ, θα είναι η σωτηρία μας!

Από πότε η σωτηρία ενός λαού προϋποθέτει την εξαθλίωσή του;

Από πότε η  σωτηρία μιας χώρας, εξασφαλίζεται  με την εκχώρησή της εθνικής της κυριαρχίας σε Διεθνείς Οργανισμούς;

Εγώ  ήξερα ότι ο νεοφιλελευθερισμός πρεσβεύει τα  ακριβώς αντίθετα!

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.  Ο μηχανισμός οικονομικής ενίσχυσης της χώρας μας είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Με τις λεπτομέρειες ασχολούνται. Η κυβέρνηση κάνει πως δήθεν διαπραγματεύεται ενώ στην ουσία αποδέχεται τετελεσμένα.  Το σχέδιο είναι συμπεφωνημένο,  ασχέτως από τη στάση που θα τηρήσει η αντιπολίτευση. Ισα-ίσα, αν ο Πρωθυπουργός ήξερε τα βασικά της θεωρίας των διαπραγματεύσεων, θα ζητούσε από την  αντιπολίτευση και τα συνδικάτα να είναι ήδη στους δρόμους για να διαδηλώνουν εναντίον των μέτρων, μήπως και υπό το βάρος της πολιτικής και κοινωνικής πίεσης, επιτύχει  ηπιότερα μέτρα. Αλλά πού;

Αλήθεια, αναρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου, αν τα μέτρα αυτά  μπορεί να τα αντέξει ο αμειβόμενος με το βασικό μισθό ή ο συνταξιούχος των 500 ευρώ;

Πολύ φοβούμαι ότι αυτό δεν είναι σχέδιο διάσωσης, αλλά σχέδιο αιχμαλώτισης της χώρας. Κανένας  πολιτικός, που σέβεται τη χώρα του και τον εαυτό του,  δεν θα δεχόταν να του υπαγορεύουν την πολιτική που θ’ ακολουθήσει.

Η Ν.Δ. πρέπει να απαντήσει με ένα ξεκάθαρο όχι στο  κ. Παπανδρέου.

Ένα όχι στην εξαθλίωση της χώρας.

Ένα όχι  στην εκχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε διεθνείς οργανισμούς.

Ένα όχι στον πρωτοφανή εμπαιγμό του ελληνικού λαού.

Ένα όχι στη τρομοκράτηση του απλού πολίτη, που βλέπει  τη ζωή του να αναστατώνεται, τον ετήσιο προγραμματισμό του να τινάζεται στον αέρα και το μέλλον του να διαγράφεται ζοφερό και αβέβαιο.

Το σχέδιο αυτό δεν είναι μονόδρομος. Ο κ. Παπανδρέου το εμφανίζει ως μονόδρομο για να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια και την παταγώδη αποτυχία του. Και ζητά συναίνεση! Αυτός που συστηματικά τορπίλιζε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή από το 2007.

Ο κ. Παπανδρέου, συνοδοιπόρους στο δρόμο για τα Σούσα , για να παραδώσει «γη και ύδωρ»,   δε θα βρει.

Αυτό το δρόμο θα τον περπατήσει  μόνος του,  μέχρι το τέλος.

 

Κώστας Ροδινός

 Υ.Γ. Αύριο ακολουθεί το δεύτερο μέρος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 30/04/2010 09:32:13

  Εξαιρετικό άρθρο κ. Ροδινέ, για άλλη μια φορά.

  Η ΝΔ, το πρώτο που έχει να πράξει, είναι να μαζέψει τον υιό Μητσοτάκη, ο οποίος συνέστησε "να δει η ΝΔ τι θα κάνει με τους συνδικαλιστές της που κατεβάζουν τον κόσμο στο δρόμο". Και, αμέσως μετά, να κατεβάσει τον κόσμο στο δρόμο αύριο. Πέρα και πάνω από κομματικές στοιχίσεις. Έτσι λέγονται τα "όχι", και όχι μέσα από ανακοινώσεις επί σεσφραγισμένου χάρτου.

  • Kostas avatar
   Kostas @ Αυριανιστής 30/04/2010 14:11:26

   Η ΝΔ θα ψηφίσει το πακέτο και θα το δείτε. Τα πράγματα είναι πολύ απλά και απορώ γιατί δεν το καταλαβαίνετε.

   Αν δεν συμφωνήσουμε με τους όρους δεν μας δίνουν το δάνειο και τελειώσαμε (ως χώρα θα γυρίσουμε στην δεκαετία του 50).

   Επιπλέον, αν η ΝΔ δεν στηρίξει πρακτικά την υλοποίηση του σχεδίου (περιορίζοντας τις αντιδράσεις και ανεξάρτητα της σκληρής κριτικής που θα κάνει στην κυβέρνηση) και οδηγηθούμε σε πλήρες χάος από τις αντιδράσεις τότε η τελευταία μας ελπίδα να ξελασπώσει αυτή η χώρα θα έχει πεταχτεί στα σκουπίδια. Και αυτό σημαίνει ότι η δικιά μας γενιά (των 35αδηρων) θα έχει καταστρέψει και τις επόμενες 3-4 γενιές (τα παιδιά και τα εγγόνια μας). Καλά για τις προηγούμενες γενιές δεν το συζητάω (και ειδικά αυτή της μεταπολίτευσης). Αυτές ήρθε η ώρα να βγάλουν τον σκασμό (για την Ελλάδα που μας παραδίδουν) και να μας αφήσουν να δουλέψουμε μπας και αναστήσουμε αυτήν την χώρα.

   Είμαστε όλοι τσαντισμένοι και απίστευτα θυμωμένοι με την κατάσταση (μερικής υποδούλωσης) που έχει έρθει στην χώρα μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε το καθαρό μυαλό να δούμε την πραγματικότητα, ούτε σημαίνει πως επειδή αυτό που γίνεται τώρα πληγώνει βαθύτατα την περηφάνεια μας η αντίδραση θα πρέπει να είναι το απόλυτο χάος και η καταστροφή της Ελλάδας.

   Το ακριβώς αντίθετο πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να πετύχουμε την επάνοδο της χώρας σε φυσιολογικές συνθήκες (και όχι να γίνουμε και εμείς μπαχαλάκηδες). Αυτό δεν θα το συγχωρέσει ποτέ στην ΝΔ το δυναμικό και παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

   • delfikos avatar
    delfikos @ Kostas 30/04/2010 15:15:08

    Εσείς κύριε Κώστα, μάλλον από άλλον πλανήτη έχετε έρθει (με το συμπάθειο). Έτσι εξηγούνται οι απόψεις σας...

   • delfikos avatar
    delfikos @ Kostas 30/04/2010 15:16:43

    Αναφέρομαι φυσικά στον χρήστη "kostas" και όχι στον εξαίρετο κ. Ροδινό, του οποίου η ανάλυση με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.

   • MΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
    MΑΝΩΛΗΣ Μ @ Kostas 02/05/2010 00:43:51

    Kosta εκφράζεις έναν σωστό προβληματισμό που έχουν πολλοί Έλληνες. Κατά τη γνώμη μου όμως δεν έχεις δίκιο όταν με τον τρόπο σου (υποθέτω) εννοείς ότι η ΝΔ και ο Σαμαράς θα θα ψηφίσουν το πακέτο μέτρων. Όχι, αυτό δεν είναι μονόδρομος και εκτιμώ ότι δεν θα γίνει. Εξηγώ:

    Το ορθό από έναν αρχηγό μιας υπεύθυνης κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης όπως ο Σαμαράς είναι να ζητήσει το διαχωρισμό της ψηφοφορίας της βουλής σε δύο: Μία για την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και μια δεύτερη για το τελευταίο πακέτο μέτρων που το ΠΑΣΟΚ θέλει να λάβει καθ' υπόδειξη του ΔΝΤ (στο οποίο έχει το ΠΑΣΟΚ παραδοθεί). Αφού γίνει δεκτός ο διαχωρισμός, η ΝΔ στο πρώτο σκέλος θα ψηφίσει ΜΟΝΟ επί της αρχής την προσφυγή στο μηχανισμό ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ με έναν αστερίσκο: Ότι ήταν ως κόμμα εξαρχής αντίθετη με την προσφυγή στο μηχανισμό αυτό αλλά λόγω της πρωτοφανούς κρίσης δανεισμού που μας οδήγησε η πολιτική Παπανδρέου-ΠΑΣΟΚ θα συμφωνήσει επί της αρχής αυτή την κρίσιμη στιγμή με τη χρήση του μηχανιμού. Θα αιτιολογήσει ότι η θετική ψήφος είναι ΜΟΝΟ επί της αρχής διότι κατά τ' άλλα ΔΕΝ συμφωνεί με το ύψος του δανεισμού (120 δις!), ούτε με τους διαπραγματευόμενους όρους αλλά ούτε και με τη διάρκεια σταδιακής εκταμίευσης που μπορεί να διαρκέσει τρία (3) χρόνια όπως ακούγεται. Ταυτόχρονα θα παρουσιάσει την πρόταση της ΝΔ για τούτη την ώρα η οποία θα αποτελείται από το εξής μίγμα: 1) τα ήδη προταθέντα 23 μέτρα-ανάσα για την αγορά, 2) την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου αξίας 300 δις η οποία αν εφαρμοζόταν υπολογίζεται ότι θα δημιουργούσε πρωτογενές πλεόνασμα μέσα σε ένα (1) χρόνο από σήμερα και 3) τη χρήση του μηχανισμού στήριξης (στον οποίο αναγκαστικά ελέω παπανδρεϊκής κρίσης δανεισμού μπήκαμε) ΜΟΝΟ για έναν (1) χρόνο και με ποσό δανεισμού αυτό που χρειαζόμαστε γι' αυτό το διάστημα και μόνον, δηλαδή όσο χρόνο θα χρειαζόταν για να αποδώσει η αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Εννοείται ότι στη δεύτερη ψηφοφορία, αυτήν που αφορά το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νέο πακέτο μέτρων, η ΝΔ θα καταψηφίσει χωρίς περιστροφές αυτό το νέο πακέτο των μέτρων αφού τα μέτρα που έχουν ήδη μέχρι σήμερα ληφθεί είναι υπέρ αρκετά και δεν αντέχει επιπλέον μέτρα ο λαός με κίνδυνο διάλυσης του κοινωνικού ιστού.

 2. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 30/04/2010 09:49:58

  Ἔξοχο ἄρθρο Κώστα Ροδινέ,
  ἡ φράσι σου,"καί δολίως ὁδήγησε τά πράγματα ἕως ἐδῶ" τά λέει ὅλα.
  Περιμένω τόν Σαμαρᾶ,καί τό εὔχομαι,νά εἶναι ἀμείλικτος,ὂχι μόνο γιατί θέλουν νά μᾶς ἐξαθλιώσουν οἰκονομικά,ἀλλά καί διότι διασύρει καί ταπεινώνει ἕναν περήφανο λαό.
  Τήν φτώχεια μπορεῖ καί νά τήν ὑποφέρουμε,τόν ἐξεφτελισμό καί τήν παραχώρησι ἐθνικῆς κυριαρχίας ΟΧΙ,ἔστω και ἄν χρειαστῆ νά κάνουμε ἑκατονταετῆ πόλεμο μέ ὅλους τούς ἀδηφάγους γείτονες.
  Περιμένω δέ,νά βάλη στήν θέσι τους ὅλους τούς βαρβάρους τῆς Εὐρώπης,πού καί τήν ὀνομασία τους ἀκόμα τήν χρωστᾶνε στούς παπποῦδες μας,καί πού δέν χάνουν εὐκαιρία νά δείχνουν τήν ἀντιπάθειά τους ἐναντίον μας.Οἱ ἀχρεῖοι!

 3. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 30/04/2010 09:51:40

  Ο Παπανδρέου πρέπει να κάτσει στο σκαμνί και να απολογηθεί προτού οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα.

  Συνειδητά και με πλήρη σχεδιασμό οδήγησε τα πράγματα έως εδω και συνέπραξε αμέσως ή εμμέσως με τους εμπρησμούς της Ελληνικής γής μεταξύ 2007-2009, την "τρομοκρατία" και τα Δεκεμβριανά για να γύγει η τελευταία εθνική κυβέρνηση της χώρας.

  Και πλέον ετοιμάζεται για το σχέδιο Β που είναι το ξεπούλημα του Αιγαίου, Μακεδονίας, Κύπρου και Θράκης σε συνδυασμό με την εθνοαλλοίωση στο εσωτερικό της χώρας.


  Ως πολιτικός έχει τερματίσει τη "σταδιοσρομία" του γιατί αυτό που επέρχεται δεν είναι ικανό να τον κρατήσει στη θέση του και απορώ με την αφελειά του εάν νομ΄ζει ότι θα έχει δαφορετική τύχη από προσωπικότηες όπως ο Εφιάλτης, Γούσης και λοιποί.

  Το "κόλπο" του έχιε πλέον διαρρεύσει με πάσα λεπτομέρεια σε όλα τα κέντρα αποφάσεων του πλανήτη και όσοι χάνουν ή θα χάσουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική του, θα τον λιανίσουν, γιατί δεν μιλάμε για εργατοπατέρες τύπου ΓΣΣΕ ή ψωραλέους Έλληνες "δοαπλεκόμενος", αλλά για πανίσχυρα οικονομικά και πολιτική συμφέροντα που πλήττονται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τον ΓΚΑΠ.

  Η μόνη σωτηρία του είναι να δηλώσει παραίτηση-συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης και να φύγει δια παντός στο εξωτερικό-Μινεζότα.

  Σημειώστε το αυτό, γιατί τόσο η οργή του Ελληνικού λαού, όσο και η εκδίκηση πανίσχυρών συμφερόντων στην Ευρώπη κυρίως, προοιώνίζει πολύ άσχημα μαντάτα για τον ίδιο και τους περί αυτών.

  Αλλά βλέπεται, δύο πράγματα είναι απέραντα "Το σύμπαν και η βλακεία".

  όσο αφορά αυτούς που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, έχω να πως μόνο το εξής "Πως αισθάνεστε τώρα που είστε τόσο μαλάκες??" "ΑΝΤΙΝΙΟΥς δεν διαβάζατε ρε ζώα, πριν πάτε να ψηφίσετε??"


  Και το καλύτερο από όλα?? όσοι έβλεπαν την επερχόμενη καταστροφή, έκαναν το κουμάντο τους....και μπορούν να ασκούν κριτική εκ του ασφαλούς!!!!!

  Οπότε εδω θα είμαστε να τα λέμε. Έρχονται πολλές και καλές εκπλήξεις για τους "Προνοητικούς".  Υ.Γ Συγχαρητήρια στο ΑΝΤΙ, πρόκειται για μια αριστουργηματική ζωντανή ψηφιακή βιβλιοθήκη που καταγράφει τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία και καλώ όσους έχουν ένα κουκουτσι μυαλό να το διαβάζουν ανελλιπώς και επισταμένως.

  Ιδιαίτερα όσοι είναι λήπτες αποφάσεων ή διαμορφωτές γνώμης. Εφημερίδες τύπου ΒΗΜΑ, ΕΘΝΟς, Καθημερινή, είναι να διαβάζονται μόνο πριν τον ύπνο ως υπνωτικό χάπι.

  Για σοβαρές υποθέσεις και αναλύσεις....ΑΝΤΙ !!!!

  • trellakias avatar
   trellakias @ Dubai Expatriate 30/04/2010 10:32:37

   Φιλαράκι Dubai Expatriate ΕΓΡΑΨΕΣ!!!! ΜΠΡΑΒΟ.

  • matakis avatar
   matakis @ Dubai Expatriate 30/04/2010 11:01:54

   Respect !!!

  • iketis avatar
   iketis @ Dubai Expatriate 30/04/2010 16:13:54

   Μινεζότα…. Μινεζότα

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Dubai Expatriate 30/04/2010 17:08:43

   ΑΝΤΙ, στη θέση του πρωινού χαπιού για την πίεση!

  • aristotelis avatar
   aristotelis @ Dubai Expatriate 30/04/2010 17:58:39

   Δυστυχώς για μια ακόμη φορά τονίζω ότι όλα δείχνουν ότι ακόμα ο ΓΑΠ έχει την ανοχή ή ακόμα την επιδοκιμασία της κοινής γνώμης...(βλέπε εκλογές ΤΕΕ). Η ΝΔ οφείλει να δραστηριοποιηθεί άμεσα και εκτός του αρχηγού της (που σημειωτέον στις εσωκομματικές εκλογές ήμουν αντίθετος του) αλλά τώρα τα πάει πολύ καλά να βγουν και άλλα στελέχη και με επιχειρηματολογία να αποκαλύψουν το τραγικό εγχείρημα που ονομάζεται διακυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου. Ας διαβάζουν και λίγο Antinews...

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Dubai Expatriate 30/04/2010 18:06:46

   Πού ήσουν τόσο καιρό ρε Ντουμπάι; Μας έλειψες! Πού ήσουν να τα ψάλεις ένα χεράκι στους Γιωργοπαπανδρεϊκούς (αν υπάρχουν ακόμη τέτοιοι).

  • otiprepei avatar
   otiprepei @ Dubai Expatriate 30/04/2010 18:22:12

   Το ανησυχητικό είναι πως στα ξένα σχόλια σχετικά με τα άρθρα για την Ελλάδα, παρατηρώ ολοένα αυξανόμενες αναλύσεις τύπου εξωτερικής προπαγάνδας Στρατιωτικών της Τουρκίας. Υποτίθεται οτι είναι πολίτες της Ε.Ε αυτοί. Βέβαια πιστεύω οτι μια εκτεταμένη προφανώς προπαγάνδα των Τούρκων ή άλλων στο εξωτερικό για το πως χειριζόμαστε εμείς οι Έλληνες το Αιγαίο έχει περάσει εντελώς απαρατήρητη το τελευταίο καιρό στην Ελλάδα. Η λογική προέκταση του κλίματος αυτού με πρόφαση τα "νέα δεδομένα" που έρχονται μετά την κρίση στον δικό μας Τύπο θα είναι η απαξίωση των πιλότων μας, που είναι το ισχυρότερο σύμβολο της παρουσίας μας στο Αιγαίο. Θα κριθούν ως γραφικοί και παρωχημένοι. Πιθανές άτσαλες ενέργειες του καθεστώτος ΓΑΠ/ΠΑΣΟΚ και του πονηρού Βενιζέλου ίσως καταντήσουν όλη τη σημερινή και άξια φρουρά των ιπταμένων σε παραίτηση. Πιστεύω οτι μόνο αναδίπλωση της Ε.Α δεν τους αρκεί. θα απομείνουμε μόνο με μια τυπική αεροπορία.
   Για να αλλάξουν αυτά με την απίστευτα ανίκανη οικονομία μας χρειάζεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ η οποία στην Ελλάδα του ΠΑΜΕ, της διαλυμένης δεξιάς αντιπολίτευσης με τους παλιά "σύμβολα" της παράταξης να παίζουν κρυφτούλι, με ενα προβατοποιημένο ΠΑΣΟΚ που αντιδρά στις βλακείες του ΓΑΠ θαρείς έχει καταπιεί καμιά δεκαριά αρντάν, δηλαδή ΔΕΝ αντιδρά, αυτή η απαραίτητη σοβαρότητα λοιπόν δεν υπάρχει.

   Κύριοι επτωχεύσαμεν απο κοινή λογική. Common sense που λένε.

   Χτυπώ ξύλο και επιφυλάσσομαι. Εύχωμαι να μην γίνει τίποτε απο αυτά που προβλέπω. Ακόμη κι αν το μέλλον μας δεν ήταν στημένο να αποτύχει, ακόμη και τότε τα πράγματα θα ήταν δύσκολα για εμάς. Χρειαζόμαστε ενα θαύμα.

 4. popolaros avatar
  popolaros 30/04/2010 09:53:23

  Θέλω να δω ποιοί αλήτες βολευτές θα ψηφίσουν τα χουντομέτρα στη βουλή.

  • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ avatar
   ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ @ popolaros 30/04/2010 16:04:42

   160 τουλάχιστον...
   Μην σου πωκαι 250...
   Είναι θέμα χρόνου...

 5. wolf avatar
  wolf 30/04/2010 10:16:32

  Κύριε Ροδινέ, πολλά θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός από τη στιγμή που ανέλαβε τις τύχες αυτού του λαού -ανάθεμα την ώρα και τη στιγμή- αλλά δυστυχώς δεν έκαναν απολύτως τίποτα για τον τόπο.
  Τουναντίον όμως έκαναν για τις τσέπες τους.
  Γιατί μη μου πει κανείς ότι δεν μπορούσαν να ελέγξουν το παιχνίδι σε βάρος της οικονομίας με τις αγορές. Αυτό είναι, αν μη τι άλλο, για γέλια. Είναι για αδαείς. Παράδειγμα: όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το επιτρεπόμενο όριο για short selling -βραχεία πώληση- ήταν 3 ημέρες. 20 ημέρες μετά αυτό το έκαναν, 10 ημέρες παρακαλώ, δίνοντας το σήμα στους απανταχού κερδοσκόπους, ότι παιδιά μπορείτε να σορτάρετε όσο θέλετε, να παίξετε με την οικονομία μας, όσο θέλετε και με μεγαλύτερη ασφάλεια για εσάς. Συμβαίνουν αυτά, τη στιγμή που βρισκόμαστε καταμεσής της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης. Την ίδια ώρα που έπρεπε, δηλαδή, μια σοβαρή κυβέρνηση και ένας σοβαρός πρωθυπουργός, θα έλεγαν οι 3 ημέρες, γίνονται 0 και η πολύωρη διαπραγμάτευση του χρηματιστηρίου από 7 ώρες που είναι, τις κάνω 3, μέχρι να περάσει η λαίλαπα της κρίσης και των επιθέσεων που δέχομαι από τους κερδοσκόπους. Άρα όλους αυτούς τους μήνες κάποιοι και σίγουρα όχι εν άγνοια της κυβέρνησης έβγαζαν τρελό χρήμα και πιθανόν μαζί με τους κυβερνώντες!!!
  Για να μη μας περνάνε, για τελείως μαλάκες!!!
  Και ναι, αυτό το δρόμο θα τον περπατήσει μόνος του, μέχρι το τέλος, ο Πρωθυπουργός.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ wolf 30/04/2010 12:21:49

   Wolf,
   Τις ίδιες απορίες έχω και εγώ και πολλοί άλλοι υποθέτω!

 6. Aggelos avatar
  Aggelos 30/04/2010 10:17:21

  το Δντ θα κοψει τον 16-15ο ,14ο, 13ο μισθο των υπαλληλων της βουλης και βουλευτων? αν προκειται να αφησει μονο 12 μισθους σε ολον το δημοσιο και ιδιωτικο τομε α,πρεπει να κανει το ιδιο...και στοη βουλη..

  πρεπει να γινει επανασταση γιαυτο....να το φωναξουμε..

 7. ataktos avatar
  ataktos 30/04/2010 10:18:30

  απιθανο

  ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΗΣ ΛΕΕΙ:

  «Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΧΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ,
  ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ !»

  - ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΛΕΕΙ:

  «ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ,
  ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΙ.. ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ !!»

  -ΕΝΑΣ ΡΩΣΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΛΕΕΙ:

  « ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗ
  ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ, ΤΗΝ ΒΑΖΟΥΜΕ
  ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ !!!

  -ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑΕΙ :

  « ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ, ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ !!
  ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΡΑΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟ,
  ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΝ ΒΑΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ......ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!

 8. effie B. avatar
  effie B. 30/04/2010 10:42:06

  Αξιοτιμε κε. Ροδινε,
  δεν νομιζω οτι υπαρχει καποιος που να μην συμφωνει με οσα γραφετε.
  Ο ασθενης (Ελλαδα) ομως πεθαινει (αναφερω το ιατρικο παραδειγμα επειδη προερχομαι απο αυτον τον χωρο). Η τον αφηνουμε να πεθανει η κανουμε καποιες τελευταιες (απελπιδες?) προσπαθειες. Οταν επελθει ο θανατος τελειωνουν ολα, ακομα και το τελευταιο κυτταρο, ασχετα αν ειχε σχεση με την αιτια θανατου. Δυστυχως αυτη ειναι η αληθεια.
  Θα ηθελα λοιπον να ξερω ποιος γιατρος θα παρει την αποφαση να αποσυνδεσει τον ασθενη???
  Περιμενωντας τη συνεχεια του αρθρου σας μαζι με τις βιωσιμες προτασεις για την ανακαμψη του!!!
  Και κατι τελευταιο:
  Τα Σουσα δεν ειναι μονο για "δωσιλογους" που προσφερουν γη και υδωρ.
  Ειναι και για Αλεξανδρους με ρομφαιες και νικηφορες πορειες, γεματες κοπο, πονο και αιμα.
  Με εκτιμηση,
  effie B.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ effie B. 30/04/2010 14:46:42

   Προς Effie:

   "Τα Σουσα δεν ειναι μονο για “δωσιλογους” που προσφερουν γη και υδωρ.
   Ειναι και για Αλεξανδρους με ρομφαιες και νικηφορες πορειες, γεματες κοπο, πονο και αιμα."

   !!!!!!!!!! Εξαιρετικό!

 9. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 30/04/2010 10:43:46

  *
  Η κατάθεση του συμφώνου με το ΔΝΤ στη Βουλή δείχνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο και ψάχνει συνένοχους στο έγκλημα, τα πράγματα όμως για τη χώρα είναι πολύ άσχημα, όπως και να τα λένε τα μμε και τα αλλά παπαγαλάκια του καθεστώτος από τη στιγμή που η χώρα σταματά να δανείζεται απο τις αγορές ο διακρατικός δανεισμός και η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους,
  κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα εδώ είναι ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και η μορφή των μέτρων δεν θα αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα κυρίως επειδή,
  1. ο διακρατικός δανεισμός συνεχίζει να είναι ακριβός.
  2. στα προσυμφωνημένα σκληρά μέτρα δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική,
  3. τα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία και αγορά είναι ήδη τεράστια.
  4. η χώρα μας με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα δεν έχει εναλλακτικές λύσεις δανεισμού, [για παράδειγμα, η Βενεζουέλα έχει αγοράσει ένα τεράστιο όγκο ομολόγων της αργεντινής].
  κ.α.έτσι είναι σχεδόν σίγουρο ότι μετά την τριετία θα αναγκαστούμε, εκ των πραγμάτων,[ δύσκολα θα επιστρέψουμε στις αγορές με όρους Δεκεμβρίου 2009] να μπούμε σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους έχοντας όμως πρόβλημα με τα διακρατικά δάνεια και τα δάνεια από το ΔΝΤ που θα πάρουμε την επόμενη τριετία ,

  δλδη, θα πάμε σε μια χαμένη δεκαετία με οτι αυτό συνεπάγεται για το status της χώρας στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση αλλά και γενικότερα στον κόσμο. ενώ η χώρα μας θα παραπαίει,[ μεταξύ άλλων, ]θα έχει ενισχυθεί σημαντικά εξαιτίας της πτώσης του € η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα των ισχυρών χωρών της ΕΕ,
  από την άλλη,-οι Έλληνες θα βρίσκονται σε μια χώρα με τιμές ευρωπαϊκής ένωσης και μισθούς Κίνας, τότε η αύξηση του μισθού από τα 300 στα 305 € θα σημαίνει ανάπτυξη,

  -το εμπόριο θα περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια των μεγάλων ξένων επιχειρήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για την μικρομεσαία επιχείρηση και την ελληνική οικονομία γενικότερα κ.α

  Αν η κυβέρνηση λειτουργεί με στοιχειώδεις αρχές Δημοκρατίας και επειδή η λαϊκή εντολή που δόθηκε τον περασμένο χρόνο είχε διαφορετικό χαρακτήρα, το πασοκ πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για πραξικόπημα,

  {*διορθωμένο σχόλιο }

 10. Νίκος avatar
  Νίκος 30/04/2010 11:13:51

  Ας υπενθυμισω οτι η "βοηθεια" ειναι δανειο που σκοπο εχει να "σωσει" τους πιστωτες μας, Γαλλικες και Γερμανικες τραπεζες, οχι εμας.
  Η κυρια αιτια των επιθεσεων ειναι το παραγωγικο μοντελο. και Αυτο ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ σε τρια χρονια, οταν η ιδια κλεπτοκρατια δεν εκανε τιποτα σε τριαντα. Απλα πραγματα.
  Οσον αφορασ στους χρυσοκανθαρους, Ελληνες και ξενους (της Γκολντμαν Σακς)θα βερθουν ποτε; ή θα γινει και αυτο "γαργαρα" και Σισυφια προσπαθεια στην ανηφορα που λεγεται ελλαδικο πολιτικο συστημα;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος 30/04/2010 12:15:41

   Νίκο,
   Η κύρια αιτία των επιθέσεων είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε καταθέσει ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση και ότι οι αγορές δεν εμπιστεύονται την παρούσα κυβέρνηση.

   • pizza avatar
    pizza @ Κώστας Ροδινός 30/04/2010 14:16:05

    Σωστο!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Νίκος 30/04/2010 13:01:40

   Κανείς δεν έχει - διεθνώς - κοινά παραδεκτό σχέδιο εξόδου, επειδή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Το "αγγλοσαξωνικό" δρομολόγιο πορείας (αγγλοσαξωνικά επενδυτικά ιδρύματα και οίκοι αξιολόγησης) είναι ριζικά διαφορετικό, απολύτως αντίρροπο από το "ηπειρωτικό ευρωπαικό" (ΕΚΤ, Κρατικές ηπειρωτικές Τράπεζες, ο σημαντικός παράγων Ελβετία και - ναί - ΔΝΤ). Ακόμα πιό παράδοξο, "σιγή ασυρμάτου" από τους Ανατολίτες, Κινέζους και Ιάπωνες σε σπάνια συμφωνία. Στη βάση της ασυμφωνίας είναι αντίρροπα συμφέροντα και απόλυτη "ομίχλη" σχετικά με την πραγματική αξία των τραπεζικών αποθεμάτων ρευστότητας (τα κρατικά ομόλογα αρχίζουν να γίνονται γρίφος, όπως τα "σύνθετα χρηματοπιστωτικά προιόντα".
   Ίσως θα πεί την τελευταία λέξη η τεράστια δεξαμενή ρευστότητας στην Κίνα και Ιαπωνία (αμερικανικά και ισχυρά ευρωπαικά ομόλογα), εξ ού και η "σιγή ασυρμάτου".

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Sic transit gloria mundi 30/04/2010 14:32:19

    STGM
    Εχεις δίκιο ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη.
    Δεν ήταν,έγινε.
    Οι αγορές, αν θυμάσαι,είχαν δώσει αρκετή πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Γνωρίζεις επίσης,ότι οι αγορές σε κρίνουν με βάση το σχέδιο σου για το μέλλον και όχι το παρελθόν.
    Εννοείται ότι στη συνέχεια η κατάσταση ξέφυγε.
    Ορθότατη η επισήμανση για την εξ Ανατολών "σιγή ασυρμάτου"

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 30/04/2010 14:48:00

    Με ανησύχησε η προσέγγιση του Ρουμπίνι (κυρίως το μαθηματικό της υπόβαθρο), την υιοθετεί ανοιχτά και ο Economist. Η βόμβα των Ελληνικών ομολόγων δουλεύει παγκοσμίως όπως το φτερούγισμα της πεταλούδας στη Θεωρία του Χάους, υπάρχει πιά γενικότερη ασυμφωνία για την αξία των αποθεματικών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα διαφόρων χωρών. Δεν είναι πιά "πρόβλημα Ελλάδας". Η Αγγλία αποσταθεροποιείται δημοσιονομικά, τι γίνεται με το τραπεζικό της σύστημα; Oι Γερμανικές κρατικές τράπεζες έχουν πολλά Ελληνικά ομόλογα, η Deutsche Bank έχει στεγαστικά junks της Goldman. Ο Economist τα φορτώνει τώρα όλα στην ψηφοθηρία και αδεξιότητα του Γερμανικού CDU/FDP, αλλά το μάτι του είναι στις παράπλευρες συνέπειες που θα υποστεί το Βρετανικό τραπεζικό σύστημα. Η Ελλάδα θα φύγει για 3 χρόνια από τις αγορές ομολόγων και από το "κάδρο", αλλά το τοπικό μπουρίνι γίνεται γρήγορα παν-Ατλαντική τρικυμία.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 30/04/2010 15:09:25

    Από πολλά blogs προκύπτει ότι ιδρύματα όπως Goldman και J.P. Morgan, φόρτωναν επί μήνες (καλοκαίρι 2009 - Ιανουάριο 2010) "γυμνά" CD's Ελληνικών ομολόγων αγορασμένα σε χαμηλή τιμή και μεταπώλησαν αρκετά σε hedge funds και Βρετανικά ή Ευρωπαικά επενδυτικά σχήματα (ανεπιβεβαίωτα, και στην Deutsche Bank). Τι έκταση έχει πάρει η αγορά ισπανικών, ιταλικών ή βρετανικών "γυμνών" CD's είναι παντελώς άγνωστο, άρα και η δυνατότητα των κερδοσκοπικών ιδρυμάτων να επηρεάσουν την αξία των αντίστοιχων ομολόγων.
    "Προληπτική κίνηση" αποτροπής μπορεί να κάνουν μόνον οι Υπηρεσίες Ελέγχου των ΗΠΑ (δηλαδή ο Ομπάμα). Άλλη κίνηση είναι αγορά ομολόγων αυτών των χωρών από έχοντες υπερβάλλουσα ρευστότητα - οπότε η αξία των CD's θ' απομειωθεί ραγδαία και οι κερδοσκόποι θα υποστούν τεράστιες ζημίες.
    Σήμερα ο Σόιμπλε παρώτρυνε τις Γερμανικές τράπεζες ν' αγοράσουν Ελληνικά (παρακαλώ!) ομόλογα. Είναι τυχαίο; Όλα αυτά μυρίζουν πολύ (οικονομικό) μπαρούτι!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Sic transit gloria mundi 30/04/2010 15:54:36

    STGM
    Πριν καιρό είχα αναρτήσει ένα άρθρο για το πέταγμα της πεταλούδας,.
    Η προσέγγιση Ρουμπίνι, βάζει όντως ένα προβληματισμό, αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι αν η κρίση περιοριστεί στην Ελλάδα και αυτή φαίνεται να είναι η καθυστερημένη στρατηγική τους, μπορεί το σενάριό του να αποφευχθεί.
    Αν η κρίση ξεφύγει τα σύνορα της Ελλάδος, τότε μετά βεβαιότητος θα χτυπήσει και τον σκληρό πυρήνα γιατί σιγά σιγά ο μόνος που θα πληρώνει θα είναι η ..Γερμανία. Εικάζω οτι είναι σχετικά νωρίς ακόμα για να το προλέξουμε. Είναι πάντως ενδιαφέρουσα υπόθεση εργασία. Αν και μετά τις διαδοχικές αποτυχίες με την Ελλάδα, θα είναι πιό προσεκτικοί στο μέλλον και θα αντιδρούν ταχύτερα.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 01/05/2010 11:51:18

    Αγαπητέ κε Ροδινέ,
    το άρθρο το είχα διαβάσει, ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον.
    Αυτή την εποχή, λόγω πραγματικότητας, έχει στραφεί πολύ το ενδιαφέρον στην υπόθεση για τη χαοτική συμπεριφορά των (απορρυθμισμένων) αγορών και το βάρος που αποκτά ο "ελάχιστος παράγων" σε εποχές κρίσης.
    Όντως, τώρα πιά, "η καθυστερημένη στρατηγική τους είναι η κρίση να περιοριστεί στην Ελλάδα", αλλά ακριβώς όπως το λέτε, το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για καθυστερημένη στρατηγική. Αυτό ακριβώς τονίζει και ο Ρουμπίνι (και αποδέχεται πιά ο Economist). Μια γενικευμένη ασυμφωνία ή ασάφεια για την εκτίμηση της αξίας των ομολόγων αρκετών χωρών, μπορεί να προκαλέσει συνθήκες vertigo στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή να χάσουν "τι είναι πάνω, τι είναι κάτω" και τα φαινόμενα τύπου Lehmann Bros να επαναληφθούν σε κρατικά χρεώγραφα αυτή τη φορά.
    Το άλλο πρόβλημα είναι, ότι στην απλουστευμένη γλώσσα του "κέρδους και χασούρας" υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων δύσκολα γεφυρώσιμη :
    Ή τις “σοβαρές” τράπεζες θα σώσουν (που έχουν ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, π.χ. Ελληνικές, κρατικές χωρών Ευρωζώνης, Ελβετικές, σύν ασφαλιστικά ταμεία, Ελληνικά και ξένα), ή τις καζινο-τράπεζες τύπου Goldman αι J.P. Morgan, που έχουν “γυμνά” CD’s.
    Και τα δύο δεν γίνεται: Κερδίζει ο ένας, χάνει ο άλλος.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 01/05/2010 12:20:38

    Η διαφορά βέβαια από τις χρεωκοπίες εταιριών τύπου Lehmann είναι ότι οι εταιρίες ήταν από πολλούς μήνες λογιστικά εντελώς χρεωκοπημένες αλλά οι οίκοι αξιολόγησης έλεγαν ότι είναι υγιείς (με αποτέλεσμα να παρασυρθούν πολλοί επενδυτές στο βάραθρο μαζί με τους χρεωκοπημένους). Ενώ τώρα οι οίκοι αξιολόγησης ποντάρουν στη χρεωκοπία χωρών (στρατηγική αυτοεκπληρούμενης προφητείας).

 11. mara avatar
  mara 30/04/2010 11:15:36

  Μπράβο Κώστα Ροδινέ!!!
  Ξέρεις να μελετάς... και τα πιάνεις όλα στο φτερό.
  Σε παραδέχομαι.

 12. http://firiki2010.wordpress.com/ avatar
  http://firiki2010.wordpress.com/ 30/04/2010 11:21:25

  Οι ευθύνες Παπανδρέου για το ότι σήμερα πρακτικά δεν μπορούμε να δανεισθούμε είναι αναμφισβήτητες. Οι χειρισμοί ήταν αφελείς,καιροσκοπικοί, μικροπολιτικοί και το βασικότερο αναποτελεσματικοί. Μια σύντομη ανάγνωση των κατά καιρούς δηλώσεων του που αναιρούσαν κάθε φορά ότι είχε πεί πριν 1 μήνα είναι αρκετή απόδειξη της αποτυχίας των χειρισμών.
  Το ότι η οικονομία δεν ήταν σε καλή κατάσταση τον Οκτώβριο 2009 είναι επίσης αυταπόδεικτο από το γεγονός ότι κανείς πρωθυπουργός και υποψήφιος πρωθυπουργός δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία εξαγγέλοντας πρόγραμμα λιτότητας. Το γιατί νομίζω ότι έχει κουβεντιασθεί αρκετά.Η καταστροφική διακυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου είναι η ρίζα του κακού. Οι επόμενες κυβερνήσεις περιλαμβανομένης και του Καραμανλή λίγα έκαναν για να αντιστρέψουν την κατάσταση.
  Το θέμα είναι όμως ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ. Ουδείς μπορεί να γουστάρει το να βρίσκεται η χώρα υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ, ουδείς μπορεί να αισθάνεται ευτυχής με την υποβάθμιση του βιοτικού του επιπέδδου κατά 15-20-....?% και δυστυχώς κανένας δεν μπορεί να είναι σιγουρος αν οι θυσίες θα αποδώσουν έστω μετά από 3-4 χρόνια.
  Υπάρχουν όμως ΤΩΡΑ εναλλακτικές λύσεις? Θεωρεί κανένας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους ή πολύ περισσότερο έξοδος από το € δεν σημαίνει πολλαπλάσια υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και ανάλογη αβεβαιότητα για το ποιες θα είναι οι συνέπειες και όχι μόνο στο οικονομικό επίππεδο?
  Η εξασφάλιση δανειακής επάρκειας για μία τριετία είναι απλώς μια ευκαιρία.Δεν αποτελεί από μόνη της λύση. Αν μέσα σε αυτή την τριετία δεν αντιμετωπισθούν δομικά προβλήματα της κοινωνίας πράγμα που θα γίνει (ή δεν θα γίνει) με την συνδρομή και την ευθύνη ολων μας τότε......
  Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση με την αμφιθυμία, τις ατοϋπονομευτικές λογικές της και τον κλασσικό λαικισμό της δεν πείθει ότι μπορεί να φτιάξει αυτά που γκρέμισε ... η ίδια και οι πρόγονοι της. Μακάρι να κάνω λάθος. Αυτή είναι η ευθύνη της Αντιπολίτευσης απέναντι στον τόπο. Οχι να κατέβει στους δρόμους (για να διεκδικήσει τί?- χθες μια φίλη έγραφε στο blog "O Αντώνης είναι οικονομολόγος, κάτι θα σκεφθεί") αλλά να πιέσει ώστε να παρθούν διαρθρωτικά μέτρα και αυτά να είναι στη σωστή κατεύθυνση και βέβαια να έχει τα μάτια της ανοιχτά ώστε τα "πακέτα" να μην φαγωθούν όπως τα προηγούμενα.
  Πάντα βέβαια υπάρχει το πρόβλημα που επεσήμανε (διεισδυτικότατα όπως πάντα) ο " ψ υ χ ρ α μ ί α" Ετσι όπως τα έφερε το ΠΑΣΟΚ "Αν σωθούμε θα μας έχει σώσει το ΠΑΣΟΚ, αν δεν σωθούμε θα φταίει η ΝΔ" Αυτό είναι άλλης τάξεως πρόβλημα που δεν χωράει στο ήδη πολύ μεγάλο σχόλιο.

 13. Greg avatar
  Greg 30/04/2010 11:26:28

  Ακόμη και αν δεχτούμε επώδυνα μέτρα, αν δεχτούμε ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να ζήσει και χωρίς τους μισθούς-δώρα, πράγμα αδιανόητο μέχρι χθες, είναι αδύνατον να δικαιολογηθούν η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και της διαιτησίας, η μείωση των αποζημιώσεων, καθώς και η νέα αύξηση ΦΠΑ. Είναι πολεμικές ενέργεις σε βάρος του συνόλου του ελληνικού λαού. Όλοι αύριο στους δρόμους για την Πρωτομαγιά. Είναι η τελευταία ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να δείξει την παρουσία του. Αν δεν δείξουμε τώρα ότι υπάρχουμε, ήρθε το τέλος, δεν θα υπάρξει μέλλον για εμάς.

 14. alfa2012 avatar
  alfa2012 30/04/2010 11:26:42

  Η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να σωθεί, αλλά έντεχνα θα χρεωθεί ακόμη περισσότερο μέχρις ότου οι πόροι της χώρας να περάσουν σε χέρια συγκεκριμένων εταιρειών. Αυτό θα γίνεται μέχρις ότου οι πολίτες καταλάβουν πως τους επιβάλουν μία σύγχρονη δουλεία και ξεσηκωθούν... Θα σας θυμίσω τη δράση του κ. John Perkins, στέλεχος της CIA, οικονομικός
  εκτελεστής και συγγραφέας του βιβλίου: «Καταθέσεις ενός οικονομικού εκτελεστή».Είχε αποστολή να σχεδιάζει κυβερνητικά συμβόλαια, που θα φαίνονταν ιδανικά, αλλά ο πραγματικός στόχος θα ήταν να «υποδουλώσει» μια χώρα σε χρέος και να την κρατήσει υποδουλωμένη για πάντα.
  Γιατί ως γνωστόν, όποιος χρωστάει, μόνο «ΝΑΙ», μπορεί να λέει σ αυτόν που
  του έχει δανείσει χρήματα.
  John Perkins: « Ο πιο κοινός τρόπος να δράσουμε, είναι να εντοπίσουμε μία χώρα που διαθέτει πόρους, όπως πετρέλαιο και μετά θα κανονίσουμε ένα τεράστιο δάνειο για τη χώρα αυτή, από την παγκόσμια τράπεζα ή έναν από τους αδερφούς οργανισμούς (ΔΝΤ). Αλλά τα χρήματα ποτέ δεν πάνε στην πραγματικότητα στη χώρα αυτή . Πηγαίνουν σε μεγάλες εταιρείες για να χτίσουν έργα υποδομής σ αυτήν τη χώρα. Εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, βιομηχανικά πάρκα, λιμάνια.
  Πραγματικό κέρδος έχουν οι λίγοι και πλούσιοι. Και φυσικά οι εταιρείες μας. Στην πραγματικότητα δεν βοηθούν την πλειοψηφία των ανθρώπων. Εντούτοις, αυτοί οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα υπομένουν και κρατάνε το τεράστιο χρέος.
  Το χρέος είναι τόσο μεγάλο που είναι αδύνατο να εξοφληθεί. Και αυτό είναι μέρος του σχεδίου. Δεν μπορούν να το ξεπληρώσουν. Και εμείς οι οικονομικοί εκτελεστές πάμε πίσω και τους λέμε: Μας οφείλετε πολλά λεφτά και δεν μπορείτε να πληρώσετε το χρέος σας. Οπότε, πουλήστε το πετρέλαιό σας πολύ φθηνά στις δικές μας εταιρείες. Επιτρέψτε μας να χτίσουμε στρατιωτική βάση στη χώρα σας ή στείλτε στρατεύματα για να υποστηρίξουν τα δικά μας. Όπως στο Ιράκ, ή ψηφίστε υπέρ μας στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών ή ιδιωτικοποιήστε την εταιρεία ύδρευσης και ηλεκτρισμού και πουλήστε σε δικές μας εταιρείες. Είναι τυπικός ο τρόπος που λειτουργεί το ΔΝΤ και η παγκόσμια Τράπεζα. Χρεώνουν μία χώρα και το χρέος είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορούν να το αποπληρώσουν. Και μετά προσφέρονται να αναχρηματοδοτήσουν αυτό το χρέος και να πληρωθούν με περισσότερο τόκο. Και εσύ απαιτείς αυτό το αντάλλαγμα που αποκαλείς «εξάρτηση» ή «καλή διακυβέρνηση», το οποίο βασικά σημαίνει ότι πρέπει να ξεπουλήσουν τους πόρους τους, συμπεριλαμβάνοντας πολλές από τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, τα εκπαιδευτικά συστήματα μερικές φορές τα ποινικά τους συστήματα, τα ασφαλιστικά τους συστήματα σε ξένες εταιρείες».
  «Τίποτα δεν είναι τσάμπα» σ αυτή τη ζωή και μάλιστα όταν έχεις να κάνεις με δοσατζήδες και τοκογλύφους. Η μείωση μισθών και η ελαχιστοποίηση των υπαλλήλων των Δημόσιων φορέων, είναι μια «εύλογη» εξέλιξη, όταν θα έρθουν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες να αγοράσουν τους καταχρεωμένους οργανισμούς. Το κόστος όλων αυτών των κινήσεων: Απολύσεων, αποζημιώσεων, ανεργίας,υποτίμηση της ζωής και της δράσης μας, διάχυση φόβου σε έναν ολόκληρο λαό, θα το επωμιστούμε εμείς τώρα, για να...«απολαύσουν» τα δεδομένα που τώρα συμφωνούν στις διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης των πιστωτών μας, οι «μεγάλοι».
  Γιατί ας μην γελιόμαστε, ο μηχανισμός δεν σώζει την ελληνική οικονομία. Κατοχυρώνει του πιστωτές μας, στο ότι θα πάρουν και μάλιστα έγκαιρα τα χρήματά τους.
  Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει έρμαιο των διαθέσεων αυτών που μας δανείζουν... ούτε που μπορούμε να υπολογίσουμε πόσα χρόνια.
  Οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Όσα χρειαζόμαστε ετησίως, για αποπληρώσουμε τους τόκους και τα δάνειά μας, αλλά και για επιβιώσουμε, δεν φτάνουν. Η συνέχιση του δανεισμού, είναι αυτονόητη...

 15. alfa2012 avatar
  alfa2012 30/04/2010 11:29:13

  υπαρχουν και τα προτωκολα των σοφων της σιων.... περι πολιτικης, μμε, τραπεζιτες κλπ
  εσσεται ημαρ ή καιρος γαρ εγγυς

  • Αρράκις الراقص avatar
   Αρράκις الراقص @ alfa2012 30/04/2010 13:53:54

   Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Μόνοι σας και ολίγιστοι θα μείνετε

 16. BlueSky avatar
  BlueSky 30/04/2010 11:39:07

  Παιδιά ανέκδοτο!!!!!
  Γιατί οι πόντιοι στις εκλογές του Οκτώβρη δεν ψήφισαν πασόκ;;;;;

  Όλες τις μαλακίες στη χώρα οι πόντιοι θα τις κάνουν;;;;

 17. Orestios avatar
  Orestios 30/04/2010 11:43:39

  Χαμός. Έξω από το γραφείο μου αυτή τη στιγμή υπάρχει κόσμος που καταριέται το GAP και τον χαρακτηρίζουν κλέφτη. χο! χο!
  Κόλαση!!!!!!!!!!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Orestios 30/04/2010 12:12:40

   Και εσύ τι κάνεις Ορέστη;

   • Orestios avatar
    Orestios @ Κώστας Ροδινός 30/04/2010 12:32:29

    Εγώ έχω κάνει και κάνω την προπαγάνδα που χρειάζεται. Μην ανησυχείς. Παρακολουθώ όμως ότι το ρεύμα της αντίδρασης απέκτησε δική του δυναμική και πλέον διαχέεται σε όλα τα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας.

  • Σαος avatar
   Σαος @ Orestios 30/04/2010 14:03:23

   Και στον χώρο εργασίας μου τα ίδια!
   Εδώ ξέρω και ΠΑΣΟΚτζίδες που τον βρίζουν.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Σαος 30/04/2010 14:17:49

    Το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά θα βρεθεί τόσο πολύ απέναντι στο σκληρό του πυρήνα. Και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να το διαχειριστεί. Θα έλεγα αδύνατον.

 18. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 30/04/2010 12:12:51

  Εξαιρετική προσέγγιση του φλέγοντος θέματος! Εύγε!
  H συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων σήμερα τσιμπιόμαστε, μήπως και γλυτώσουμε από τον εφιάλτη που ζούμε.
  Το ξεστράβωμα μας χρειάζεται επειγόντως, γιατί μ’ αυτά που ακούμε από τον πρωθυπουργό, κάποιοι ενδεχομένως να νομίσουν, πως ο ίδιος έλλειπε από τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια και γι αυτό δεν ξέρει τίποτα για τα εγκλήματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
  Λές να μας είχαν στείλει το σωσία του για να παριστάνει τον μόνιμο μεγαλο-υπουργό, για να μην χαθεί το κληρονομικό "δικαίωμα" και ο σημερινός-αυθεντικός μόλις το 2004 πήρε «βίζα» για τη χώρα μας; Μαζί με το "δακτυλίδι" εννοείται!
  Περιμένω εναγωνίως τη συνέχεια φίλε Κώστα!

 19. kanenas avatar
  kanenas 30/04/2010 12:27:26

  Λίγα για τον Γιώργο του έχουν ασπρίσει οι τρίχες της κεφαλής του από την προσπάθεια που κάνει .... να καταδικάσει τον τόπο

  http://thenetwar.com/2010/04/edo-i-sintaxiouchi-chanoun-to-mistho-tous-ke-ta-nea-ascholounte-me-tis-triches-tou-giorgou/

  • Orestios avatar
   Orestios @ kanenas 30/04/2010 12:48:52

   Η προσπάθεια είναι στην επιλογή ποδηλάτου? Ή στην ανεύρεση κατάλληλου πελάγους για κανόε? ή μήπως προσπαθεί να εκφωνήσει ορθά τα γραμμένα κείμενα που του μοιράζουν?

 20. Orestios avatar
  Orestios 30/04/2010 12:34:33

  Κύριε Ροδινέ, τα πράγματα οδηγούνται στη ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού και κάποιων πολιτικών.
  Ρευστοποίηση πολιτικών. Αυτή είναι η κίνηση του ρεύματος.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Orestios 30/04/2010 14:18:47

   Μπορεί, αλλά πρέπει πρώτα να βιώσουμε την κρίση για τα καλά. Είμαστε ακόμα στην αρχή.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Κώστας Ροδινός 30/04/2010 14:26:43

    Γνωρίζω ότι είμαστε μόνο στην αρχή. Οι σκηνές που ακολουθούν θα είναι........

 21. Σαος avatar
  Σαος 30/04/2010 12:41:23

  Τα πράγματα σοβαρεύουν ακόμα περισσότερο:

  http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=11895&Itemid=139

  Διακλαδική επιχείρηση διαμαρτυρίας την Δευτέρα στην Αθήνα από τους αξιωματικούς των Ε.Δ.!

  30-04-2010 12:36:02
  Διακλαδική επιχείρηση διαμαρτυρίας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας κατά των εξοντωτικών οικονομικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση στο ήδη πενιχρά αμοιβόμενο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, θα «εκτελεστεί» την ερχόμενη Δευτέρα στο κέντρο της Αθήνα για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων! Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και λοιπά μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρούν σε αυτή την διαμαρτυρία, προάγγελο και άλλων κινητοποιήσεων.

  "Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις και τις ενέργειές της υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας», λένε οι ίδιοι και φαίνεται ότι έτσι είναι: Η αποδόμηση των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά το "αυτοεμπάργκο" στις αμυντικές επενδύσεις επεκτείνεται στο προσωπικό των Κλάδων. Οι απώλειες στο ετήσιο εισόδημά τους έχει φέρει πολλούς από αυτούς σε κατάσταση απελπισίας: "Θα μου πάρουν το σπίτι ή θα πεινάσουν τα παιδιά μου. Δεν έχω άλλη επιλογή" μας περιέγραφε την οικονομική του κατάσταση αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του Στρατού.

  Στις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας 03/05 θα συγκεντρωθούν φορώντας κανονικά τις στολές τους όλοι μαζί, ενωμένοι, λοχαγοί, ταγματάρχες, πλωτάρχες, σμηναγοί - όπως θα πολεμούσαν τον εξωτερικό εχθρό - έξω από τον σταθμό μετρό του Μοναστηρακίου σε μία σιωπηλή, αλλά και ταυτοχρόνως βροντερή διαμαρτυρία. "Θα πάμε για καφέ όλοι μαζί. Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει, δεν απαγορεύεται" δήλωσε ανώτερος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού στο defencenet.gr.

  Μία διαμαρτυρία που θέλει να δείξει ότι τα στελέχη των τριών Κλάδων είναι "μαζί" και οι πιλότοι δεν αποτελούσαν την «εξαίρεση». «Δεν είμαστε ζώα για να μας φέρονται με αυτό τον τρόπο. Η ζωή μας είναι ταγμένη στη υπηρεσία της πατρίδας και όποτε μας καλέσει η πατρίδα θα την θυσιάσουμε. Αυτό είναι αυτονόητο. Αλλά όπως υπάρχει η εθνική, έτσι υπάρχει και η προσωπική αξιοπρέπεια», δηλώνει στο defencenet.gr ανώτερος αξιωματικός μέλος του ΣΥΣΜΕΔ του επαγγελματικού συνδέσμου των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

  Το defencenet.gr έχει προειδοποιήσει ότι η διαμαρτυρία-«λευκή» απεργία των πιλότων ήταν μόνο η αρχή. Οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να μην έχουν το δικαίωμα απεργίας, έχουν όμως το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται από την πολιτική ηγεσία ως άνθρωποι...

  Eπίσης, όπως αναφέρουν πληροφοριες του defencenet.gr, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε επαφή με τον έτερο πυλώνα, τους συναδέλφους τους που είναι επιφορτισμένοι με την εσωτερική ασφάλεια, τα στελέχη των Σωμάτων Αφαλείας, για να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ήδη οι Λιμενικοί έχουν αποφασίσει έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο διαμαρτυρίας που τον εμπνεύστηκαν από χώρα της Άπω Ανατολής!

  Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

  • nancy avatar
   nancy @ Σαος 30/04/2010 12:49:21

   Εδώ κατάφεραν και κλείσαν τα περίπτερα, σε λίγο θα ξεσηκωθούν και τα αδέσποτα σκυλάκια, στην πλ.Συντάγματος.

 22. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 30/04/2010 12:41:36

  Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα!
  Και εννοείται ότι δεν είχα αμφιβολία για το ...έργο σου!
  Μέχρι που πέρασε από το μυαλό μου ότι μπορεί και να τους οργάνωσες εσύ!

 23. Orestios avatar
  Orestios 30/04/2010 12:44:07

  Όχι δεν τους οργάνωσα. Ας μην υποτιμούμε τον κόσμο. Η προσπάθεια της προπαγάνδας έχει αποτύχει και πλέον τα πράγματα θα κινηθούν προς την ρευστοποίηση των πολιτικών.
  Καταλαβαίνεις τί εννοώ.

 24. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 30/04/2010 12:44:21

  Κώστα ,

  για το από δω και πέρα αναμένουμε άρθρα , την καταγραφή και τις εναλλακτικές τις καλύψαμε εδώ και καιρό.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ greekpoliticalreview 30/04/2010 14:19:33

   Είπαμε αύριο, για να έχει μια συνέχεια η ανάλυση

 25. anonymous avatar
  anonymous 30/04/2010 12:44:28

  Σημερα ηταν η τελευταια εργασιμη του μηνος, και ημερα πληρωμης δοσεων ρυθμισεων στις εφοριες. Σε τρεις εφοριες οπου η εταιρεια μας εχει συναλλαγες δεν υπηρχε ψυχη στα ταμεια.
  Το φαινομενο αυτο παρατηρειται συνεχως τα τελευταια δυο χρονια,ενω μεχρι τοτε καθε τελευταια εργασιμη του μηνος οι ουρες για πληρωμη εφθαναν μεχρι εξω απο την εφορια.
  Το ιδιο συμβαινει και στις ημερομηνιες καταβολης του ΦΠΑ.
  Η είσπραξη του ΦΠΑ εχει μηδενιστει. Ολοι αυτοι οι ανθρωποι μεχρι πριν απο ενα δυο χρονια ακομα μπορουσαν και πληρωναν, δεν αποφασισαν ξαφνικα σημερα να γινουν φοροφυγαδες και φοροαποφευγοντες το ΦΠΑ. Πλεον δεν εχουν να το πληρωσουν, ενω οι εφοριες αποστελνουν αυτες τις ημερες μαζικα ειδοποιητηρια πληρωμων αλλιως θα ενεργοποιησουν τις συντηρητικες κατασχεσεις σε δεκαδες χιλιαδες φορολουγουμενους.

  Αυτη ειναι η πρωτη επιθετικη κατοχικη πραξη της νεας κυβερνησης του ΔΝΤ με "πρωθυπουργευοντα" το Γ.Παπανδρεου.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ anonymous 30/04/2010 12:47:05

   Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος...

 26. mara avatar
  mara 30/04/2010 12:45:38

  Θα ήθελα πάρα πολύ να δώ τον Σαμαρά στην Βουλή να του τρίβει στα μούτρα στοιχεία που να κάνουν πάταγο. Να τον ξεμπροστιάσει, να τον ξεφτιλίσει και να αποδείξει σε όλους ότι το ΔΝΤ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.
  ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ, ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΤΟΛΟΔΟΤΩΝ ΤΟΥ.
  (...από κοντά βέβαια και οι Καρατζαφερομπουμπούκοι... ποιοί άλλοι άλλωστε θα μπορούσαν να κάνουν την λάντζα...)

  • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ avatar
   ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ @ mara 30/04/2010 16:09:30

   Και σιγά μην το δεις...
   Και εγώ θα το ήθελα, αλλά...
   Να με θυμηθείτε. Θα υπάρξουν και βουλευτές της ΝΔ, που θα ψηφίσουν "ΝΑΙ" στα μέτρα, έστω και αν ο Αντώνης προτιμήσει το "OXI". Νέα αποστασία...;;;

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 30/04/2010 16:20:34

    Τάσο,
    Σημασία έχει η πολιτική θέση του Σαμαρά.
    Αυτός εκφράζει την παράταξη.
    Οποιος συμπορευτεί με μια κυβέρνηση που βάλλεται πανταχόθεν, θα πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες.
    Διαφωνείς;

   • mara avatar
    mara @ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 30/04/2010 16:54:34

    Άναστάσιε
    Την απάντηση στην έδωσε ο Κώστας. Έτσι είναι.
    Δεν με απασχολεί αν ψηφίσουν ΝΑΙ λίγοι ή πολλοί από την Ν.Δ. (...μπορεί και να το επιθυμώ, για να σου πώ και την αλήθεια, να ξεμπερδεύουμε με δαύτους.... ) με ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο η στάση του Σαμαρά.
    Έγώ αυτόν θέλω να δώ να υψώνει ανάστημα τέτοιες ώρες και να τους ρεζιλεύει.

   • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ avatar
    ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ @ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 30/04/2010 17:48:46

    Δεν διιαφωνώ καθόλου. Ας ξεχωρίσουν επιτέλους τα ερίφια από τα πρόβατα...
    Δεν χρειάζεται απλώς το όχι. Χρειάζεται ρήξη με το σύστημα.
    Πολιτική διάρρηξη του συστήματος. Και γαία πυρί μειχθήτω...
    Δεν ξέρω αν το γράφω και σωστά...

 27. nina avatar
  nina 30/04/2010 12:48:08

  @effie
  οι Αλέξανδροι φαίνονται από μικροί.και την απόφαση για την αποσύνδεση του ασθενή θα την πάρει ο λαός και πού ξέρεις μπορεί και να ζήσει.ενώ καλωδιομένος είναι σίγουρο ότι θα πεθάνει σε 3 χρόνια.
  εξαιρετικό το άρθρο κ. ροδινέ.

 28. theo1611 avatar
  theo1611 30/04/2010 12:48:59

  effie B.
  Συντάσσομαι με την άποψή σου. Εύγε!!!

  Έξω από το χορό, πολλά τραγούδια ξέρουμε. Αν αυτή την ευφυϊα μας την διοχετεύαμε στο να μη φτάσουμε μέχρι εδώ, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

  Εάν κάτι έχει γίνει, έχει γίνει. Ό γέγονεν, γέγονεν.

  Το θέμα είναι τι κάνουμε από δω και πέρα. Οι Θερμοπύλες μας δεν μπορεί να είναι ο ΓΑΠ ή ο Καραμανλής ως πρόσωπα που εμείς τους αναθέσαμε την ευθύνη σε διαφορετικές περιόδους με τις δημοκρατικές διαδικασίες.

  Θερμοπύλες μπορεί να είναι μόνο τα ιδανικά και οι αξίες μας.

  Πρώτα πρέπει να αναγνωρίσουμε ποιές είναι ως συγκροτ6ημένη και συντεταγμένη κοινωνία, γιατί μόνο τότε θα μπορέσουμε να τις φυλάξουμε αποτελεσματικά, δηλαδή πάση θυσία!!! Τίποτα λιγότερο!!!

 29. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 30/04/2010 12:52:12

  Κώστα Ροδινέ, γιά πόσο ακόμα,το σύστημα που υπονέμευσε τη ΝΔ και τον ΚΚ τον β', θ'αντέξει να παίζει τη ρώσικη ρουλέτα; Γιά πόσο ακόμα θα νομίζει ότι τρώμε αμάσητο το κουτόχορτο που συστηματικά μας ταίζει;Γιά πόσο ακόμα θα προπαγανδίζει τις λαμπρές πολιτικές ιδέες του chou-chou του;Του προτιμημένου του poulain;Γιά πόσο ακόμα θα υποτιμά την νοημοσύνη μας;
  Οσο αυτό το σύστημα-συνονθύλευμα που αποτελείται από ΜΜΕ,πολιτικάντηδες,οικογένειες,μαυραγορίτες,ψευδεπίγραφους διανοητές, σαλταρισμένους πολυπολιτισμικούς,εργολάβους,τρακαδόρους,μιζαδόρους, μισθωμένους κονδυλοφόρους και λοιπά γκρουπούσκολα,θα παίζει το παιχνίδι αυτό,τόσο ο Illuminatus (κακή τη μοίρα)πρωθυπουργός μας,θα πορεύεται πρός τα Σούσα εν χορδαίς και οργάνοις και με πολυμελές θεατρικό μπουλούκι. Απλά,τα Σούσα πέφτουν μακρυά και η Ιθάκη σβύσθηκε απ'το χάρτη.Ατελεύτητος η πορεία της μασκαράτας και στο βάθος βάραθρον.
  Σήμερα το μεσημεράκι οδηγώντας τ'αυτοκίνητό μου,"σταθμοδρομούσα' στο ραδιοφωνάκι(συγχωρήστε μου τον νεολογισμό,μα πως να πώ Ελληνιστί το zapping ;).Ευτυχώς φορούσα ζώνη ο προνοητικός και δεν έπεσα σε κάνα τοίχο,από τα ακράτητα γέλια.Ευτυχώς φορούσα και pampers giant κι απέφυγα το κατάβρεγμα του καθίσματός μου.Και τι δεν άκουσα ο...λωτοφάγος.Τί Μπίστηδες,τι Πυργιώτισσες και Μακρήνες.Απ'όλα είχεν ο μπαξές.Κοινή επωδός;;;;;; Ελάτε τώρα !!!!Σας θέλω allerted και flexible.Δεν είσθε αναγνώστες του Καρφιού,ούτε του Πόντικος.Επιτέλους,επισκέπτες των αντινέων είσθε.Και καλά η madame Μακρή.Αυτή διαβάζει απ'ευθείας τον φετφά της Ιπποκράτους.Ο έρμος ο Μπιστάκος όμως;;;;;....έ τον κατανοούμε κι αυτόν τον καψερό,διότι λίγα ψίχουλα αγάπης τους γυρεύει.Η Μαριαννίτσα όμως;;;Ληγμένα της δώσανε; Νταλκά είχε; Σεβντά ίσως; Θα σας γελάσω συντρόφια.Σημασία έχει ότι προσπάθησαν να με πείσουν,ότι το σημερινό χάλι της χώρας,οφείλεται κατά 90 % στον ΚΚ τον β' και κατά 10 % στην κυβέρνηση αορίστως.Το άλλο με τον Τοτό, τόχετε ακούσει;;;;;;;;;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 30/04/2010 14:20:31

   Απορώ πώς έκαναν και την ...έκπτωση του 10%

   • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
    ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ Κώστας Ροδινός 30/04/2010 14:25:32

    Κώστα Ροδινέ,στο 'αορίστως' είναι όλο το ζουμί.Ο Κ.Κ.ο Β' αναφερόταν με τ'όνομά του κι απ'την άλλη μεριά ' η κυβέρνηση',έτσι χωρίς ονόματα !!!!!.

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ Κώστας Ροδινός 30/04/2010 23:51:23

    Σπάρτακε,

    Ἄμ΄τό ἄλλο δέν τό ἄκουσες πού εἶπαν; Τῆς φυλακῆς τά σίδερα εἶναι γιά τούς λεβέντες!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 30/04/2010 23:30:59

   Ο Μπίστης, ως γνήσιος οπορτουνιστής, ίσως να διαβλέπει ότι μετά τις εντολές οικονομικής διακυβέρνησης έρχονται και εντολές για πολιτική διακυβέρνηση, και εν όψει της εφόδου πατενταρισμένων "εκσυγχρονιστών" -μέχρι και ο κολγκέιτ μιζογιάννος παίζει στην ονοματολογία!- είπε να πλασσαριστεί κι αυτός μπροστά-μπροστά στην αφετηρία.

   Προφανώς, όλους όσοι τον είχαν πολεμήσει λυσσαλέα στο παρελθόν, ο Γιωργάκης θα εξαναγκαστεί (από τους πάτρωνές του και πάτρωνές τους) να τους κάνει υπουργούς. Φαντάζεστε να δούμε και τον... Κουλούρη υπουργό;

  • Αγανάκτηση avatar
   Αγανάκτηση @ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 30/04/2010 23:37:01

   Μπίστης. Υπάρχει ακόμα αυτός;
   Εαν υποψιαστώ ότι θα τον χώσουνε σε καμμιά κυβέρνηση θα ζητήσω πολιτικό άσυλο στη Σομαλία.

 30. Κάποιος. avatar
  Κάποιος. 30/04/2010 13:03:34

  Κάτι για συναινετικά διακομματικά μοντέλα τύπου Πορτογαλίας ακούγονται στα ΜΜΕ.
  Ελπίζω να μην είναι αλήθεια και ακούσουμε οσονούπω :"θρίαμβος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δεν χάθηκε ο 13ος μισθός".

  • Orestios avatar
   Orestios @ Κάποιος. 30/04/2010 13:08:21

   Έχουν πανικοβληθεί και επιχειρούν να καπελώσουν τις εξελίξεις.
   Η σοσιαλιστική προπαγάνδα σε απόλυτο πανικό.

   • Κάποιος. avatar
    Κάποιος. @ Orestios 30/04/2010 13:10:56

    Αρκεί να μην βγουν αληθινοί...

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 30/04/2010 13:13:47

    Όπως βγήκαν μέχρι τώρα?
    "Το ΔΝΤ είναι καλό" λένε. Θυμάσαι?

 31. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 30/04/2010 13:14:26

  Εξαιρετικό το άρθρο αγαπητέ κε Ροδινέ, όπως πάντα.

  Μια μικρή προσθήκη: τα Οργουελικά ΜΜΕ έχουν συστρατευθεί ολόψυχα με την προπαγάνδα τους στην υλοποίηση του μηχανισμού δανεισμού, βαφτίζοντάς τον "ΠΑΚΕΤΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ" ή "μηχανισμό σωτηρίας" και κουνώντας απειλητικά το δάχτυλο από τηλεοράσεως σε όποιον επιχειρεί να αρθρώσει αντίθετο λόγο.

  Η κυβέρνηση αυτή δεν θα είχε μέρος να κρυφτεί σήμερα αν δεν συνεπικουρείτο από την ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ των ΕΥΤΕΛΩΝ.

  Αυτοί είναι ο πραγματικός εχθρός της Ελλάδας σήμερα. Τα συμβατικά Οργουελικά ΜΜΕ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ αλλενάκι 30/04/2010 14:11:35

   Αλλενάκι,
   Το έχω πεί και άλλες φορές.
   Είχα την επαγγελματική ατυχία να ζήσω από πολύ κοντά την επέλαση του ΔΝΤ στην Αργεντική.
   Για αυτό είμαι τόσο πολύ αντίθετος με τον Οργανισμό αυτό.
   Ενα είναι βέβαιο, ότι η κρίση που θα βιώσουμε θα μας ξεπεράσει όλους, των ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένων.
   Ισως τα ΜΜΕ να είναι από τις πρώτες φούσκες που θα σκάσουν και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο.

   • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
    ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ Κώστας Ροδινός 30/04/2010 14:28:04

    Αν είναι να σκάσει η φούσκα των ΜΜΕ,τότε να επελάσουν το ταχύτερον !!!!!θ'άναι τέτιοις ο σαματάς και η μπόχα,που ούτε το ΔΝΤ,θ'αντέξει να μείνει περισσότερο.(Καλό,'εεεε;;;;).

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 30/04/2010 14:37:36

    ....πάνκαλο!

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Κώστας Ροδινός 30/04/2010 14:41:58

    Στα Οργουελικά ΜΜΕ ανήκει το 50% της ευθύνης για το "φούσκωμα" της ψυχολογίας φόβου που καλλιεργήθηκε ώστε να μακιγιαριστεί η Κυβέρνηση ως Εθνοσωτήριος.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 30/04/2010 14:43:39

    Αλλενάκι,
    Μόνο το 50%;

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Κώστας Ροδινός 30/04/2010 14:45:52

    έχεις δίκιο, για την καλλιέργεια ψυχολογίας φόβου ευθύνονται 100%, οι ευθύνες συνολικά επιμερίζονται 50% σε κυβέρνηση για το συνολικό χειρισμό και 50% σε ΜΜΕ για την προπαγάνδιση

 32. diasapollon avatar
  diasapollon 30/04/2010 13:32:44

  Τον ΓΑΠ τον βλέπω στο Γουδί αν δεν φύγει με το ελικόπτερο

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ diasapollon 30/04/2010 23:35:36

   Στη διαφυγή με ελικόπτερο, δύο είναι οι πιθανές καταλήξεις (με βάση τα ιστορικά παραδείγματα).

   Η χρονικά μεταγενέστερη (Φερνάντο ντε λα Ρούα) ήταν η επιτυχής. Η προγενέστερη όμως (ζεύγος Τσαουσέσκου), ας θυμάται ο Γιωργάκης τι κατάληξη είχε.

 33. Νίκος avatar
  Νίκος 30/04/2010 13:39:37

  "Τα Σουσα δεν ειναι μονο για “δωσιλογους” που προσφερουν γη και υδωρ.
  Ειναι και για Αλεξανδρους με ρομφαιες και νικηφορες πορειες, γεματες κοπο, πονο και αιμα".

  Έφη, Ευγε! ετσι ακριβως ειναι. και θα προσθετα οτι οι Αλεξανδροι επονται των Ιππιων.

 34. Greco avatar
  Greco 30/04/2010 13:43:59

  ρε παιδια να σας κανω μια ερωτηση?
  πώς ειναι δυνατον ο γερος ο καραμανλης να εκανε καυτατζογλειο,παλαι ντε σπορ,ΚΘΒΕ,αρχαιολογικο μουσειο,νεα παραλια,επεκταση της ΔΕΘ,νεο σιδηροδρομικο σταθμο(λεω μονο για τη θεσσαλονικη που ξερω)

  ολυμπιακο σταδιο,ΣΕΦ και ενα σωρο αλλα εργα σε ολη την ελλαδα...
  και μαλιστα ΧΩΡΙΣ πακετα,χωρια δανεικα,χωρις να αυξησει τα χρεη των επομενων γενεων της ελλαδας??? και η ελλαδα να ειναι δευτερη μετα την ιαπωνια σε αναπτυξη,να μεγαλουργει πολιτισμικα(θεοδωρακης,μαρια καλλας,ελυτης...),ο κοσμος σιγα σιγα να βγαινει απτη φτωχεια?

  (καποιοι του προσαπτουν την κακη πολεοδομηση κυριως της αθηνας,δε θα αντιλεξω,αλλωστε ο ιδιος το ομολογησε αργοτερα,κανεις δεν ειναι τελειος)

  και πώς ειναι δυνατον σημερα ακομα με τα εργα του καραμανλη να λειτουργουμε ,τουλαχιστον εδω στη θεσσαλονικη,30 χρονια να μην εχει γινει κανενα εργο--το μετρο τωρα να γινεται με χιλια ζορια---και η χωρα να ναι υπερχρεωμενη?
  η χωρα πολιτιμικα να βρισκεται στα ταρταρα,αφανισμενη απο το χαρτη,και οι ελληνες να ξαναγυρναν οπως φαινεται στη φτωχεια?

  μα ειναι δυνατον ουτε το 10/100 της σωφροσυνης του,να μην ειχαν ολοι οι πολιτικοι,ολα αυτα τα χρονια?
  τί να πω?ο θεος ας μας λυπηθει και ας αποκτησουμε λιγο απτο ολυμπιο πνευμα του

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Greco 30/04/2010 14:24:28

   Greco,
   Γιατί ο ...γέρος Καραμανλής, δεν ήξερε από δάνεια, χραματιστήρια, CDS, δευτεογενείς αγορές και SWAPS επιτοκίων.
   Γιατί είχε δυο τρία πιστά σκυλιά Μολυβιάτης, Λαμπρίας και Παπακωνσταντίνου να του τελειώνουν τις δουλιές.
   Και πέντε έξη φίλους Χόρν. Χατζηδάκης κ.λ.π. να του λένε την αλήθεια καταπρόσωπο.
   Και τέλος, γιατί είχε τη φιλοδοξία, να κάνει κάτι για αυτό τον τόπο.

   • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
    ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ Κώστας Ροδινός 30/04/2010 14:29:27

    Και το σημαντικότερο: Ηταν ΕΛΛΗΝΑΣ Μακεδόνας !

   • Quicky avatar
    Quicky @ Κώστας Ροδινός 30/04/2010 14:40:59

    Έτσι Σπάρτακε,έτσι!!

   • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
    ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ Κώστας Ροδινός 30/04/2010 16:31:09

    Quicky,που χάθηκες βρέ παιδί μου;Ετσι κάνουν οι φίλοι;;;;; Αληθεύουν οι φήμες,ότι το ΓΚΑΠ,σε προσέλαβε γιά Image maker;Πρόσεξε να κάνεις καλή δουλειά πάση Θεού,γιατί μας βλέπω γρήγορα να τρέχουμε Μαραθώνα γιά να πάμε στις κάλτσες.Αντε γειά και θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες.

 35. Νίκος avatar
  Νίκος 30/04/2010 13:53:12

  Αν και δεν ειναι αυστηρα του παροντος παραθετω αποσπασμα απο την χθεσινη ανακριση των χρυσοκανθαρων της Γκολτνμαν Σακς απο το Κογκρεσσο των ΗΠΑ. Οσοι εχετε δορυφορικη Τηλ. και προσβαση στο CSPAN, παρακολουθειστε το. Αξιζει. ΙΣως θα εεπρεπε να υποχρεωσουν τα μελη των ελληνικων βουλευτικων επιτροπων να το παρακολουθουν.

  Δεν προλαβαινω να μεταφρασω αλλα τα βασικα συμπερασματα ειναι τα εξης:

  1) Ότι η Goldman βάζει τα δικά της συμφέροντα, πριν απο αυτά των πελατών της.
  2) Ότι η Goldman εν γνώσει της παραπλάνησε τους πελάτες της και οτι τους πουλησε "σκουπιδια" (crap) εναντιον των οποιων στοιχηματιζε.
  Σχολιο δικο μου: Εξαιρετικο, ε; Ειναι σαν να πουλας -οχι ως ασφαλιστης- ασφαλεια πυρος για το σπιτι του γειτονα και μετα να συννενοεισαι με εμπρηστη να το καψει αφου μοιραστειτε την ασφαλεια.
  3) Ότι η Goldman εκανε δισεκατομμύρια συναλλαγών κινητών αξιών που φουσκωσαν την φούσκα.

  Διαβαστε στοιχομυθια μεταξυ του αντιπροσωπου Καρλ Λεβιν και των "εκτελεστικων¨της Γκ.Σ.

  The hearings lasted for 8 hours and included interviews with seven Goldman executives. Every senator had the opportunity to make a statement and question the Goldman employees. But the day belonged to Carl Levin. Levin was well-prepared, articulate and relentless. He had a game-plan and he stuck to it. He peppered Goldman's Blankfein with question after question like a prosecuting attorney cross-examining a witness. He never let up and never veered off topic. He knew what he wanted to achieve and he succeeded. Here's a clip from his opening statement:

  "The evidence shows that Goldman repeatedly put its own interests and profits ahead of the interests of its clients and our communities.....It profited by taking advantage of its clients' reasonable expectation that it would not sell products that it didn't want to succeed....

  Goldman's actions demonstrate that it often saw its clients not as valuable customers, but as objects for its own profit....Goldman documents make clear that in 2007 it was betting heavily against the housing market while it was selling investments in that market to its clients. It sold those clients high-risk mortgage-backed securities and CDOs that it wanted to get off its books in transactions that created a conflict of interest between Goldman's bottom line and its clients' interests." (Senator Carl Levin's opening statement for the Permanent Subcommittee on Investigations)

  Senator Carl Levin:

  "These findings are deeply troubling. They show a Wall Street culture that, while it may once have focused on serving clients and promoting commerce, is now all too often simply self-serving. The ultimate harm here is not just to clients poorly served by their investment bank. It's to all of us. The toxic mortgages and related instruments that these firms injected into our financial system have done incalculable harm to people who had never heard of a mortgage-backed security or a CDO, and who have no defenses against the harm such exotic Wall Street creations can cause....

  These facts end the pretense that Goldman's actions were part of its efforts to operate as a mere "market-maker," bringing buyers and sellers together. These short positions didn't represent customer service or necessary hedges against risks that Goldman incurred as it made a market for customers. They represented major bets that the mortgage securities market - a market Goldman helped create - was in for a major decline. Goldman continues to deny that it shorted the mortgage market for profit, despite the evidence...

  The firm cannot successfully continue to portray itself as working on behalf of its clients if it was selling mortgage related products to those clients while it was betting its own money against those same products or the mortgage market as a whole. The scope of this conflict is reflected in an internal company email sent on May 17, 2007, discussing the collapse of two mortgage-related instruments, tied to WaMu-issued mortgages, that Goldman helped assemble and sell. The "bad news," a Goldman employee says, is that the firm lost $2.5 million on the collapse. But the "good news," he reports, is that the company had bet that the securities would collapse, and made $5 million on that bet. They lost money on the mortgage related products they still held, and of course the clients they sold these products to lost big time. But Goldman Sachs also made out big time in its bet against its own products and its own clients." (Sen. Carl Levin)

  Levin had all the facts at his fingertips and put them to good use. Goldman's execs were on their heels from the start and never really regained their footing. Even worse, the hearings showed that Goldman cannot be trusted. Their reputation is in ruins. Levin proved that if Goldman has junk in its portfolio, it won't hesitate to dump it on its clients and then pass around high-fives at the prop-desk. Here's a typical exchange between Levin and the former head of Goldman's mortgage department, Dan Sparks:

  SEN. CARL LEVIN: June 22 is the date of this e-mail. "Boy, that Timberwolf was one shitty deal." How much of that "shitty deal" did you sell to your clients after June 22, 2007?

  DAN SPARKS: Mr. Chairman, I don't know the answer to that. But the price would have reflected levels that they wanted to invest...

  SEN. CARL LEVIN: Oh, of course.

  DAN SPARKS: ... at that time.

  SEN. CARL LEVIN: But you didn't tell them you thought it was a shitty deal.

  DAN SPARKS: Well, I didn't say that.

  SEN. CARL LEVIN: Who did? Your people, internally. You knew it was a shitty deal, and that's what your...

  DAN SPARKS: I think the context, the message that I took from the e-mail from Mr. Montag, was that my performance on that deal wasn't good.

  SEN. CARL LEVIN: How about the fact that you sold hundreds of millions of that deal after your people knew it was a shitty deal? Does that bother you at all; you sold the customers something?

  DAN SPARKS: I don't recall selling hundreds of millions of that deal after that.

 36. Νίκος avatar
  Νίκος 30/04/2010 13:55:23

  Greco, δεν προλαβαιναν απο το...μπουκωμενο στομα με τις επιδοτησεις. Δεν ειναι ευκολο να "τρως", με ξενα χρηματα, και να σκεφτεσαι...Ελληνικα. Μην εχουμε και απαιτησεις.

 37. Νίκος avatar
  Νίκος 30/04/2010 13:59:43

  Κακως εγραψα "με επιδοτησεις".
  Ηθελα να πω με μιζες και κλεψιες. Βεβαια, συμφωνα με τον τελευταιο φιλοσοφο μας -τυφλα να εχει ο Καντ και ο Χιουμ, ζητω ο Επικουρος- τον Μεγα Βουλγαρακη, "ο,τι ειναι νομιμο ειναι και ηθικο".

  • Greco avatar
   Greco @ Νίκος 30/04/2010 14:09:16

   χεχε το θεμα ειναι οτι και οι νομικοι μας,απτη μεταπολιτευση και μετα ειναι για τα μπαζα.
   Με αυτους τους νομους εκτρωματα που χουνε περασει αυτο το ρητο γινεται απαγορευτικο 10 φορες παραπανω

   Και οταν παει ενας απο αυτους να πει κατι σωστο,οπως ο μακαριτης πλεον ο τσατσος,πεφτουν ολοι να τον φανε και φασιστα τον ανεβαζουν φασιστα τον κατεβαζουν

   αληθεια τον νομο περι ευθυνης υπουργων ποιος τον περασε?ο βενιζελος?συγγνωμη αν λαθευω

 38. george1 avatar
  george1 30/04/2010 14:12:24

  Αλήθεια Αντώνη με στελέχη σαν τον Μαρκόπουλο, τον Ζωη, τον Χαρακόπουλο, τον Παναγιωτόπουλο Σιούφα, Πάκη, Δούκα Τσιτουρίδη και άλλους πολλούς αλαζόνες και ανίκανους θα χτίσεις τη ΝΔ; Αντώνη πάρτο χαμπάρι αν η ΝΔ ακόμη δεν έχει συσκεφθεί για το τι στάση θα κρατήσει απέναντι στην συμφωνία τραγωδία αλλά περιμένει την ανακοίνωση των επίσημων μέτρων τότε κλάφτα...

 39. mitsosms avatar
  mitsosms 30/04/2010 14:16:31

  Ας είμαστε δίκαιοι! Αν ο Παπανδρέου δεν είχε αποκαλύψει την πλήρη αλήθεια για το έλλειμμα τι θα είχε συμβεί; Θα εξακολουθούσαμε να δανειζόμαστε πιθανόν με ανεκτά επιτόκια τροφοδοτώντας την υπάρχουσα άθλια κατάσταση. Θα μεταθέταμε το πρόβλημα στο μέλλον αφού δεν θα είχε κίνητρο ο πρωθυπουργός να μην δώσει παροχές και να γίνει αρεστός όπως κάνανε όλοι οι πρωθυπουργοί εώς τώρα. Το χρέος θα μεγάλωνε ακόμα περισσότερο και αναπόφευκτα θα οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Επομένως ο Παπανδρέου από αυτή την άποψη έπραξε ορθά. Τώρα μας επιβάλλουν την εξυγίανση του κράτους αυτοί που μας δανείζουν και είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε γιατί θα μας ελέγχουν. Σαν προοπτική μ’ αρέσει. Βέβαια θα την πληρώσουν κάποιοι που δεν φταίνε, αυτό είναι αλήθεια. Όμως υπάρχει άλλη λύση; Αν ναι, πείτε μου…

  • Orestios avatar
   Orestios @ mitsosms 30/04/2010 14:21:30

   Βρε μήτσο τί δουλειά έχεις εδώ? Αφού δεν μπορείς το antinews, κατά δήλωσή σου. Τώρα εξυμνείς το GAP?

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Orestios 30/04/2010 15:12:48

    Δεν τον εξυμνώ. Μια διαπίστωση κάνω.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 30/04/2010 15:41:04

    Αλλού όμως του τα σέρνεις

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Orestios 30/04/2010 16:11:27

    Orestios κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Αξίζει να βλέπουμε και τις δύο.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 30/04/2010 16:21:19

    Αν βλέπεις τον εαυτό σου σαν νόμισμα, τότε μην διαμαρτύρεσαι όταν το GAP και η παλιοπαρέα του σε θεωρούν ως τέτοιο και σου συμπεριφέρονται ανάλογα.

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Orestios 30/04/2010 16:53:04

    Ορέστιε, το νόμισμα είναι η πολιτική. Έχει δύο όψεις. Και το μισογεμάτο ποτήρι μπορεί να είναι και μισοάδειο. Σε ρωτώ λοιπόν ξεκάθαρα. Πιστεύεις ότι θα γινόταν ποτέ κάτι για να σταματήσει η γιγάντωση του Δημοσίου Τομέα αν δεν μπαίναμε σε αυτή την περιπέτεια; Και δεν είναι θέμα στήριξης του Παπανδρέου. Και αυτός σύρθηκε εκεί. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα τα ίδια με τους προκάτοχούς του θα έκανε και αυτός. Και αυτό γιατί το σύστημα είναι τόσο διεφθαρμένο και πουλημένο που κανείς δεν μπορεί να περάσει τίποτε που να θίγει έστω και στο ελάχιστο ΑΔΕΔΥ ή ΓΣΕΕ, οι οποίες παρεπιπτόντως συνίσταται από πρόσωπα που έχουν πολιτικές βλέψεις. Αυτά θα τελειώσουν τώρα. Η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό κόστος. Όμως η Ελλάδα θα βγει καλύτερη και ίσως μάλιστα με ένα διαφορετικό πολιτικό προσωπικό.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 30/04/2010 23:39:20

    μίτσο, προτείνω να σε διαβάσουν στου παπαϊωάννου και να δουν τί γράφεις για το GAP. Η πολιτική και κουραφέξαλα. Το GAP πούλησε την χώρα πολύ απλά. Δεν είναι νόμιμος κυβερνήτης. Αλλά όπως είπα και στον Κάποιο, η μύγα πάντα στα σκατά πάει. Έτσι κι εσύ.

  • Greco avatar
   Greco @ mitsosms 30/04/2010 14:30:58

   φιλε η αποψη μου ειναι οτι εν μερει υπαρχει δικαιο στα λογια σου αλλα δεν ειναι λυση η μεθοδος "ισοπεδωση και αυτομαστιγωμα",και μαλιστα με χερι ξενο

   ειναι σαν να πηγαινει ενας λευκος σε μια φυλη στην αφρικη και με το βουρδουλα να του λεει"κοιτα απο δω και στο εξης θα χρησιμοποιεις τουαλετα,απο αυριο και δε σηκωνω αντιρρησεις".Τι θα κανει ο εγχρωμος της περιπτωσης μας?θα σιχαθει τον ξενο,απο μεσα του θα του ριχνει μπινελικια και οταν ο ξενος φυγει θα γυρισει στα παραδοσιακα εθιμα

   το ζητημα ειναι να γινει σωστα η ολη διαδικασια.Σταδιακα και με μετρο.Οχι να ριξουμε την ελληνικη κοινωνια στο καζανι της κολασεως επειδη χαβαλεδιαζε επι ετη.

   οι φρασεις "τιτανικος" και τα συναφη κοστισαν αρκετα.Ειναι απαραδεκτο γιΑ το γοητρο μιας χωρας ,ο πρωθυπουργος της να εκφραζεται με τετοια λογια.Ουτε σε συνθηκες εθνικων τραγωδιων δεν ειπωθηκε αυτο για τη χωρα.Και δημιουργησαμε τετοιες συνθηκες απο μονοι μας?ειμαστε βλαμμενοι στην τελικη?

   • Greco avatar
    Greco @ Greco 30/04/2010 14:37:30

    αλλα μαλλον ειμαστε βλαμμενοι και κομπλεξικοι που ψηφιζουμε γονους τζακιων.Η ιστορια της ελλαδος του 19ου αιωνα δε μας διδαξε τιποτα.Η ιδια φαυλοκρατια επικρατουσε πριν την επανασταση του 1909

    ψηφιστε ρε αυτοδημιουργητους,που ξερουν να πιανουν ρε τη ζωη απτα κερατα!και αφηστε τα καλοπαιδια

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Greco 30/04/2010 17:08:51

    Είμαστε βλαμμένοι που ανεχτήκαμε αυτό το πολιτικό προσωπικό. Αυτό είναι το ζήτημα. Είμαστε βλαμμένοι που τους ψηφίζαμε για να μας τακτοποιήσουνε και δεν βλέπαμε ότι το σύστημα πήγαινε για κορεσμό. Είμαστε βλαμμένοι επειδή ανεχόμαστε τον κάθε κερατά που μας γδύνει στις καφετέριες, στα καταστήματα και στα εστιατόρια. Είμαστε βλαμμένοι που βλέπουμε τον γείτονα να πορανομεί και αντί να τον καταγγείλουμε παρανομούμε και εμείς. Είμαστε βλαμμένοι επειδή φοράμε κομματικές παρωπίδες και δεν αντιδρούμε ομαδικά εκεί που πρέπει.
    Να για παράδειγμα, πως ανεχόμαστε να υπάρχει τέτοια διαφορά μισθών στο Δημόσιο και ιδωτικό τομέα; Δεν είναι δίκαιο να εξισωθούνε; Και σκέψου και κάτι άλλο, σε μία χώρα με 15% ανεργία έχουμε 1,000,000 μετανάστες που δουλεύουν σε δουλειές που δεν καταδέχονται να κάνουν οι Έλληνες επειδή οι Έλληνες θέλουν απλά και μόνο να μπούν στο δημόσιο επειδή το δημόσιο είναι η κότα που κάνει χρυσά αυγά. Αυτό πλέον τελείωσε. Τα αυγά έτσι και αλλιώς χρυσωνόντουσαν με δανεικά που επιβάρυναν τους πάντες και όχι μόνο αυτούς που τα απολάμβαναν.
    Όσον αφορά το δίλημμα ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, με αφήνει εντελώς αδιάφορο. Εγώ θέλω να μπει τάξη και η αλήθεια είναι ότι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος ήταν ικανοί για κάτι τέτοιο καθότι δέσμιοι των πολιτικών υποσχέσεων τους ανεχόντουσαν και προωθούσαν την διαφθορά. Σημειωτέον ότι αναφέρομαι σε ένα ολόκληρο σύστημα στο οποίο ο αρχηγός του εκάστοτε κόμματος μικρό ρόλο έχει. Υπάρχει μια κρίσιμη ποσότητα πέρα από την οποία το σύστημα γίνεται τόσο δαιδαλώδες που αυτοτροφοδοτείται από μόνο του και δεν επιδέχεται εξωτερικών παρεμβάσεων. Αυτό έχει συμβεί στην Ελλάδα δυστυχώς.

  • Lewnidas avatar
   Lewnidas @ mitsosms 30/04/2010 14:32:14

   βασικα δεν το αποκαληψε ο παπανδρεου (οι ευρωπαιοι που πηρα κατευθειαν στοιχεια) οποτε ο παπανδρεου δεν το συγκαληψε. για αυτο πολλοι λενε οτι δεν στροφαρει πανηγυριζε που η ΝΔ εκρυψε το ελλειμα. παρτην τωρα

  • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
   ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ mitsosms 30/04/2010 14:32:46

   Η πιθανότητα,mitsosms,να πήγε για μαλλί και να βγήκε κουρεμένος,σου πέρασε απ'το μυαλό καλό μου;;;;;;;;;

 40. theo1611 avatar
  theo1611 30/04/2010 14:22:13

  Κώστα Ροδινέ,

  Επειδή έχεις τον τρόπο σου, το δεύτερο μέρος του άρθρου σου χωρίσέ το σε δύο μέρη.

  1. Ποιές άλλες εναλλακτικές υπήρχαν που τις απωλέσαμε
  2. Τι κάνουμε από δώ και πέρα, ανεξαρτήτως πως φτάσαμε μέχρι εδώ (Belmann's optimum principle of dynamic programming).
  Και τα δύο είναι σημαντικά, ιδιαίτερα το δεύτερο αν βασίζεται στις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα του πρώτου.

 41. Περαιβός avatar
  Περαιβός 30/04/2010 14:36:23

  O έτερος πυλώνας της δικαιοσύνης έχει πάει και αυτός για καφέ στο μοναστηράκι η απέχει γενικός? ,,,,,,Το κυρίαρχο αίτημα είναι κάθαρση τώρα. ……. Γιατί ο θυμός είναι κακός σύμβουλος ……

 42. george1 avatar
  george1 30/04/2010 14:45:21

  Μητσο ίσως έχεις δικιο αλλά σου διαφεύγει μια λεπτομέρεια, ο ΓΑΠ δεν αποκάλυψε την αλήθεια, την όποια αλήθεια, ούτε απο πατριωτισμό ούτε απο ευσυνειδησία. Το σχέδιο γαπ προεβλεπε μαζί με την παραδοχή του "μαγειρέματος" των στοιχείων οτι θα έπαιρνε και μια τριετή παράταση για τη μείωση του ελλείμματος. Μάλιστα οι κατηγορίες προς τη ΝΔ για δημοσιονομικό εκτροχιασσμό είχαν ως στόχο η κυβέρνηση του Πασοκ να πάρει "εύγε" για την ειλικρίνιά της απο την Κομισιόν και να μεταθέσει στο απότερο μέλλον κοντά στο τέλος της τετραετίας, τις υποσχέσεις για λεφτά που υπάρχουν, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις κλπ.

  • mitsosms avatar
   mitsosms @ george1 30/04/2010 15:14:11

   Μπορεί καν είναι έτσι. Όμως το βασικό συμπέρασμα δεν αλλάζει.

 43. george1 avatar
  george1 30/04/2010 14:56:42

  Οσον αφορά το αν υπήρχε άλλη λύση θα έλεγα τα εξής και όποιος έχει αντίρρηση να τη δεχθώ. Γιατί η χώρα δεν κάλυπτε τις δανειακές της ανάγκες όταν τα spread ήταν κοντά στις 170 μονάδες (Νοέμβριος);
  Γιατί δεν εξέδωσε ένα λαικό ομόλογο με επιτόκιο 4% ;
  Γιατί δεν στράφηκε σε δανεισμό απο άλλες αγορές (Ρωσία Κίνα)
  Γιατί δεν ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους;
  Γιατί ο ΓΑΠ δεν έκανε μέτωπο με τις Πορτογαλία Ισπανία οι οποίες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα αλλά έβγαινε και έλεγε οτι λεφτά δεν θέλουμε θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας;

  • mitsosms avatar
   mitsosms @ george1 30/04/2010 15:15:49

   Καλά όλα αυτά, όμως πιστεύεις ότι θα φτιάχναμε από μόνοι μας το τέρας του δημοσίου με αυτούς τους πολιτικούς; Δύσκολο το βλέπω.

 44. tzager avatar
  tzager 30/04/2010 14:59:31

  Συντρόφια,

  το Βήμα on line αναφέρει ότι ο Παπανδρέου αποδέχεται τη πρόταση Σαμαρά για έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου αρχηγών. Και συνεχίζει: 'Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, εφόσον το συμβούλιο συγκληθεί και ενημερωθούν τα κόμματα για το νέο πρόγραμμα των οικονομικών μέτρων, η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει τη συμφωνία στη βουλή παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζει για ορισμένα σημεία της'.

  Τι νομίζετε ο,τι είναι η ΝΔ; MΛ ΚΚΕ ή Χρυσή Αυγή..;!!

  • Orestios avatar
   Orestios @ tzager 30/04/2010 15:40:18

   Πανικό έπαθε το σύστημα της διαπλοκής και της μάσας.
   ΠΑΣΟΚ και Μητσοτάκηδες τα έχουν χάσει.
   Προσπαθούν να καπελώσουν τις κινήσεις του Αντώνη. Το τέλος τους πλησιάζει.
   Τα ράματα για την γούνα τους είναι έτοιμα.

   • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ avatar
    ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ @ Orestios 30/04/2010 16:15:15

    Έχω τη σακοράφα. Βάζετε τις κλωστές;..

 45. george1 avatar
  george1 30/04/2010 15:06:07

  Οσον αφορά το αν υπήρχε άλλη λύση θα παραθέσω δυο τρια ερωτήματα και θα δεχθώ τις ουσιαστικές απαντήσεις.
  Γιατί ο Γαπ δεν εξέδωσε ένα λαικό ομόλογο με επιτόκιο 4%;
  Γιατί δεν κάλυπτε τις δανειακές ανάγκες της χώρας όταν τα spread ηταν ακόμη σε ανεκτά επίπεδα (170 μονάδες το Νοέμβριο);
  Γιατί δεν στράφηκε για δανεισμό και σε άλλες αγορές (Ρωσία Κίνα);
  Γιατί δεν έκανε μπλόκ με την Πορτογαλία και την Ισπανία αλλά γύριζε τον κόσμο λέγοντας οτι δεν θέλουμε λεφτά θα τα καταφέρουμε μόνοι μας;
  Αλήθεια με μια αγορά που θα στενάζει και τα λουκέτα θα διαδέχονται το ένα το άλλο που θα βρεθούν τα χρήματα για να μειωθεί το χρέος; Με ποιό τρόπο επιτυγχάνεται η ανάπτυξη;

 46. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 30/04/2010 15:17:01

  Εμπρός αδέλφια ...............
  εμπρός στην οθόνη με τα ποντίκια και τα πληκτρολόγια ,
  να καταλάβουν τα πολιτικά λαμόγια ...........τι εστί αντίσταση!!!

 47. george1 avatar
  george1 30/04/2010 15:25:38

  τότε αγαπητε μήτσο δεν μας χρειάζονται οι πολιτικοί θα πρέπει να μπει λουκέτο στη Βουλή, ούτε βεβαίως και κυβέρνηση. Μια χαρά μπορεί να διοικηθεί η χώρα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες που θα δίνουν ανα τετράμηνο ραπόρτο στο ΔΝΤ και την ΕΕ για την πορεία εσόδων εξόδων.

  • mitsosms avatar
   mitsosms @ george1 30/04/2010 16:44:15

   Για σκέψου που μας οδήγησαν αυτοί οι πολιτικοί και ύστερα πες μου αν μας χρειάζονται.

 48. Greco avatar
  Greco 30/04/2010 15:28:55

  Το νουμερο ΕΝΑ προβλημα πατριωτες για την ελλαδα ειναι ενα νεο κυμα μεταναστευσης

  με τη τουρκια σε λιγα χρονια θηριο,και χωρις ελληνες να υπερασπιστουν τη γη μας,η ελλαδα καταδικαζεται σε συρρικνωση

  ποιοι θα μεινουν να υπερασπιστουν τη πατριδα?εχουμε ενα χρεος διαολε προς αυτα τα χωματα.

  Αυτο αραγε θελουν καποιοι?να εξαθλιωθουν οι ελληνες και να σηκωθουν να φυγουν?να γινουμε εβραιοι διασπαρτοι,χωρις πατριδα?
  γιατι δεν παιρνωνται μετρα για την αναπτυξη?δουλειες?
  γιατι δεν δωσαν δικαιωμα ψηφου στους ομογενεις της διασπορας?
  δεν το βλεπουμε αραγε οτι οδηγουν τη χωρα στο γκρεμο?

  δεν εχουμε την πολυτελεια για μετρα σοκ που θα εξαθλιωσουν τους ελληνες και θα τους οδηγησουν αλλου.Γιαυτο διαφωνω με τα μετρα ισοπεδωσης του κοινωνικου ιστου.Εστω και τωρα,εστω και αργα ,μετα απο χρονια ασυδοσιας,πρεπει να σπασουμε τα κεφαλια και να βρουμε λυση.Πρεπει να μεινουμε και να αντεξουμε!

  πρεπει να περασε παντου το πνευμα οτι αν ειναι να φυγει καποιος αυτος θα ναι μονο πολιτικος της 30ετιας.Και αν δε μπορει η Δημοκρατια να δωσει δικαιοσυνη,ισως μπορει ο Στρατος!(και το λεω χωρις καμια συμπαθεια για την επταετια)

  να μη φυγει κανεις ελληνας!να παν στον αγυριστο,στις ΗΠΑ,οπου θελουν οι λαλιωτηδες,οι τσοχατζοπουλαιοι,οι παπανδρεου,οι βουλγαρακηδες
  Υπερτατος νομος η σωτηρια της ΠΑΤΡΙΔΑΣ!

  • otiprepei avatar
   otiprepei @ Greco 30/04/2010 17:01:16

   Τόσο καιρό αγαπητέ άκουσες κανένα να μιλά για εκβιομηχάνιση ως μέτρο ανόδου της οικονομίας? Άκουσες να ζητά αναστολή του νόμου περί ελληνοποιήσεων, πύκνωση των απελάσεων?
   Θα ακούμε για το ρημαδιασμένο 30% και το 13ο 14ο για ένα χρόνο. Μετά και μόνο αν μας μείνει χρόνος θα ασχοληθούμε με τα "ψιλοπροβλήματα" που θέτεις.
   Δυστυχώς μάλλον οι Έλληνες έχουν ήδη φύγει απο αυτό το τόπο εδω και δεκαετίες.
   Να ελπίσουμε ίσως οτι θα γυρίσουν κάποτε πίσω οι ομογενείς μας και οι απόγονοι τους γιατί με αυτούς που έχουμε εδω δεν την παλεύουμε.

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ otiprepei 01/05/2010 00:43:15

    "Να ελπίσουμε ίσως οτι θα γυρίσουν κάποτε πίσω οι ομογενείς μας και οι απόγονοι τους γιατί με αυτούς που έχουμε εδω δεν την παλεύουμε."

    Εἶναι στό πρόγραμμα μου.

 49. otiprepei avatar
  otiprepei 30/04/2010 16:08:26

  ----------------
  alfa2012:

  Η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να σωθεί, αλλά έντεχνα θα χρεωθεί ακόμη περισσότερο μέχρις ότου οι πόροι της χώρας να περάσουν σε χέρια συγκεκριμένων εταιρειών. Αυτό θα γίνεται μέχρις ότου οι πολίτες καταλάβουν πως τους επιβάλουν μία σύγχρονη δουλεία και ξεσηκωθούν… Θα σας θυμίσω τη δράση του κ. John Perkins, στέλεχος της CIA, οικονομικός
  εκτελεστής και συγγραφέας του βιβλίου: «Καταθέσεις ενός οικονομικού εκτελεστή».Είχε αποστολή να σχεδιάζει κυβερνητικά συμβόλαια, που θα φαίνονταν ιδανικά, αλλά ο πραγματικός στόχος θα ήταν να «υποδουλώσει» μια χώρα σε χρέος και να την κρατήσει υποδουλωμένη για πάντα.
  Γιατί ως γνωστόν, όποιος χρωστάει, μόνο «ΝΑΙ», μπορεί να λέει σ αυτόν που
  του έχει δανείσει χρήματα.
  John Perkins: « Ο πιο κοινός τρόπος να δράσουμε, είναι να εντοπίσουμε μία χώρα που διαθέτει πόρους, όπως πετρέλαιο και μετά θα κανονίσουμε ένα τεράστιο δάνειο για τη χώρα αυτή, από την παγκόσμια τράπεζα ή έναν από τους αδερφούς οργανισμούς (ΔΝΤ). Αλλά τα χρήματα ποτέ δεν πάνε στην πραγματικότητα στη χώρα αυτή . Πηγαίνουν σε μεγάλες εταιρείες για να χτίσουν έργα υποδομής σ αυτήν τη χώρα. Εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, βιομηχανικά πάρκα, λιμάνια.
  Πραγματικό κέρδος έχουν οι λίγοι και πλούσιοι. Και φυσικά οι εταιρείες μας. Στην πραγματικότητα δεν βοηθούν την πλειοψηφία των ανθρώπων. Εντούτοις, αυτοί οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα υπομένουν και κρατάνε το τεράστιο χρέος.
  Το χρέος είναι τόσο μεγάλο που είναι αδύνατο να εξοφληθεί. Και αυτό είναι μέρος του σχεδίου. Δεν μπορούν να το ξεπληρώσουν. Και εμείς οι οικονομικοί εκτελεστές πάμε πίσω και τους λέμε: Μας οφείλετε πολλά λεφτά και δεν μπορείτε να πληρώσετε το χρέος σας. Οπότε, πουλήστε το πετρέλαιό σας πολύ φθηνά στις δικές μας εταιρείες. Επιτρέψτε μας να χτίσουμε στρατιωτική βάση στη χώρα σας ή στείλτε στρατεύματα για να υποστηρίξουν τα δικά μας.
  ----------------


  Αλφα έχεις πολύ δίκιο. Τα μέτρα για την οικονομία που θα παρθούν είναι σαχλαμάρες.
  Δεν φτάνουν. Έστω, χρειάζεται ιδιοφυές σχέδιο ανάπτυξης και εκβιομηχάνισης, αλλά ζητάμε πολλά απ τους νεοέλληνες βολεψάκιδες.
  Με τις τόσες δεκαετίες του βολέματος και της τεχνιτής στην ουσία παρεμβολής για την χειραγώγηση της οικονομίας της κοινωνίας μέσο των γνωριμιών και του βολέματος και οχι την φυσική χειραγώγηση που επιτυγχάνεται μέσω της επινοητικότητας και της καπατσοσύνης που επιδεικνύει το ανθρώπινο άτομο ως τα φυσικά του ταλέντα, ως χαρίσματα.
  Η φαυλοκρατία λοιπόν, ιδίων γνώρισμα του "επιτυχημένου" Έλληνα. Λογικά θα επέρχετο και η φυσιολογική με το καιρό αποδυνάμωση του γονιδίου.
  Ο ανίκανος έγινε ικανός, ο βλαξ αναδείχτηκε σε ξύπνιο (έξυπνο). Αυτός τεχνητά έγινε το πρότυπο επιλογής της νεοελληνικής κοινωνίας. Στο μέλλον θα παντρευόταν (αναπαραγόταν) ποιο εύκολα. θα διαλεγόταν περισσότερο ως συνεργάτης στις κοινωνικές ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα.
  Όμως οι απόγονοι των απογόνων αυτών των βολεμένων δεν θα δύνανται να αντιδράσουν αποτελεσματικά στις αλλαγές της συστημικής πραγματικότητας της οποίας είναι μέρη. Μια κοινωνία πρέπει να προάγει την αξιοκρατία πάση θυσία.
  Τη δική μας κοινωνία καταδίκασε η κοινωνική αδικία που επέβαλε η τακτική του βολέματος και των γνωριμιών.
  Είμαστε μια ή δυο γενιές αποβλακωμένων ανθρώπων, όπου δημιουργήσαμε αναποτελεσματικούς πολιτικούς μηχανισμούς και αναδείξαμε ανίκανες κυβερνήσεις και άχρηστους πολιτικούς.

  ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΛΑΒΕ ΤΕΛΟΣ.

  Τώρα καλούνται ΠΑΛΙ οι φυσιολογικά ικανοί, οι ορισμένοι έτσι μόνο απο την Θεϊκή κρίση που είναι υπεύθυνη για να δίνει τα χαρίσματα στους ανθρώπους, αυτοί λοιπόν είναι η μόνη ελπίδα να πάρουν τα ηνία του τόπου στα χέρια τους. Η μακροχρόνια όμως απουσία της Ελληνικής κοινωνίας απο τη φυσιολογικότητα την έχει αποστερήσει απο τα πηγαία ταλέντα που πάντα την ανεδύκνειαν.
  Η ίδια η απουσία πράξεων και λύσεων μιας φυσιολογικής κοινωνίας είναι συνήθως αισθητή και στις άλλες κοινωνίες - οντότητες που αλληλεπιδρούν μαζί της, στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
  Η καλύτερη Ελληνική κοινωνία που δεν επετεύχθη όλες αυτές τις δεκαετίες λόγο της επιρρέπειας μας στη φαυλότητα απουσιάζει εδω και πολύ καιρό απο τα παγκόσμια πράγματα τα οποία με την σειρά και εκείνα τους δεν θα επηρεαστούν θετικά απο αυτήν.

  Η αναξιοκρατία και η φαυλότητα, είναι η κατάρα μας.
  Ίσως να χρειαστούν τόσες γενιές για να επανορθωθεί η Ελληνική κοινωνία μας, μέσω των φυσικών επιλογών, όσες γενιές είχαμε διατελέσει παραμένοντες στη φαυλότητα. Αν όμως προσθέσουμε το πλήθος των επιπλέον παραγόντων που επηρεάζουν τη συνείδηση του ατόμου και πηγάζουν απο διάθεση της παγκόσμιας πλέον καθεστωτικής ολιγαρχίας να επιβληθούν στους πολλούς, οι οποίοι είναι τεχνητοί και δρουν ως γενεσιουργές αιτίες για παραγωγή πολιτικής και ιδεολογίας, την πληθώρα των μέσων όπου αυτή η προπαγάνδα προβάλλεται, χωρίς πειθαρχία και αυτοσυνείδηση, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η Ελληνική μας κοινωνία θα καταφέρει να βρεί το δρόμο της και να επιβιώσει, σε μια εποχή όπου παγκόσμια το ανθρώπινο είδος βομβαρδίζεται απο προσεκτικά κατασκευασμένες λέξεις, έννοιες, ιδεολογίες και πρότυπα τα οποία προσπαθούν να φτιάξουν τον τέλειο σκλάβο.
  Η προσπάθεια εστιάζεται στο να ξεγελάσουν, πρώτα επαινώντας και μετά να απογοητεύοντας και να ξανα επαινώντας το ανθρώπινο άτομο, ώστε κάθε φορά επαναλαμβάνοντας το παιχνίδι της αμοιβής και της τιμωρίας το άτομο να οδηγείται στο να ακολουθεί μια προγραμματισμένη συμπεριφορά ώστε τελικά να καμφθούν πλήρως οι ατομικές και συλλογικές αντιστάσεις καθώς αναπρογραμματίζουν τη συνείδηση του.

  Ο τέλειος σκλάβος, δεν έχει καμία ελπίδα. Δεν πιστεύει σε τίποτα και φοβάται τα πάντα. Η Πίστη είναι η προβολή τον στόχων μας στο μέλλον χωρίς σαφή ορισμό για το πως αυτοί υλοποιούνται. Οι στόχοι του ανθρώπινου είδους είναι μακρύτερα απο το πόσο μπορεί να διεισδύσει και αναλύσει η ανθρώπινη νοημοσύνη. Ο όγκος της πληροφορίας ξεπερνά τα όρια του ανθρώπινου εγκεφάλου.
  Η Πίστη είναι αναγκαία για την επιβίωση οχι μόνο του ανθρώπινου είδους αλλά ειδικά της Ελληνικής κοινωνίας.
  Καμία αλλαγή δεν μου εγγυάται την επιβίωση. Ο τρόπος που διάλεξε η Ελληνική κοινωνία να επιβιώνει είναι σφυρηλατημένος με τη σοφία επιλογών χιλιάδες χρόνων. Πρέπει απλά να τον ανακτήσουμε και να τον επαναφέρουμε στη συλλογική μας συνείδηση ως έθνος.
  Ίσως είναι ακόμη μια φορά η λύση. Η απάντηση στην παγκόσμια λαίλαπα που επέρχεται.
  Αν το καλοσκεφτούμε, δεν υπάρχει τίποτε άλλο καλύτερο εκεί έξω.
  Μόνο έξυπνα σχεδιασμένες παγίδες.

 50. Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ avatar
  Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ 30/04/2010 16:14:14

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΥ ΦΕΝΕΚΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΗ ΕΠΙΠΛΗΞΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΣΚΙΣΕ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΘΑ ΚΑΝΑΝΕ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΕ ΦΕΝΕΚΟ.

  • nancy avatar
   nancy @ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ 30/04/2010 16:46:15

   Ειλικρινά εύχομαι να εξοργίσει ο υπουργός και άλλους, και να δεί πόσα απίδια πιάνει ο σάκκος. Είναι η κυβέρνηση των παραιτήσεων. Μπράβο στον υποναύαρχο!

 51. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 30/04/2010 16:17:41

  @ Κώστας Ροδινός......έχω ήδη πάρει θέση εδώ και μέρες ότι στο σημείο που φτάσαμε, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, αξιόπιστη και βιώσιμη λύση από την συμφωνία με Ε.Ε-ΕΚΤ-ΔΝΤ.....και έχω γράψει ήδη ότι Ε.Ε-ΕΚΤ-ΔΝΤ ασφαλώς και θα απαιτούσαν μέτρα για την καταβολή των δανείων.....αλλά πίστευα ότι θα απαιτούσαν σωστά μέτρα, μέτρα για την δημοσιονομική πειθαρχία και την μείωση των ελλειμμάτων π.χ σημαντική μείωση κρατικών δαπανών,αύξηση εσόδων μέσω αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας Δημοσίου και πάταξης της φοροδιαφυγής.....όπως σωστά γράφετε :
  "ο ασθενής είναι στην εντατική".....αλλά η ενδεδειγμένη θεραπεία ΔΕΝ είναι το κόψιμο του 13ου & 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Είναι σαν να είναι ο ασθενής στην εντατική με βαρύ εγκεφαλικό σε κώμα και οι θεράποντες γιατροί να αποφασίζουν αναίτια,εκτός των άλλων, να του κάνουν και μπάι-μπας χωρίς να έχει σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά, κάτι που βέβαια θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στην υγεία του ασθενούς - για να μην πω ότι θα την βάλει σε κίνδυνο.
  Το κόψιμο του 13ου & 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν πρόκειται να συνεισφέρει τίποτα στην δημοσιονομική πειθαρχία, ούτε στον περιορισμό ή την μείωση του ελλείματος της χώρας.
  Ούτε θα αυξήσει "δια μαγείας" την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αντίθετα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης,και το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι ΥΦΕΣΗ της οικονομίας, δηλαδή πτώση της αγοράς, χρεωκοπίες επιχειρήσεων και απολύσεις.
  Για να μην μιλήσουμε ότι θα πιεστούν πολύ περισσότερο τα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί από τράπεζες, και θα αυξηθούν σημαντικά οι ληξιπρόθεσμες και καθυστερούμενες οφειλές, όπως και οι περιπτώσεις αδυναμίας αποπληρωμής δανείων. Αυτό θα οδηγήσει τις τράπεζες σε περισσότερες και μεγαλύτερες επισφάλειες, και τότε οι τράπεζες, για να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, θα μειώσουν αισθητά τα δάνεια, γεγονός που θα μειώσει την ρευστότητα και θα επηρεάσει άμεσα την αγορά και τις επιχειρήσεις.

  Το ίδιο περίπου θα συμβεί με την αύξηση του ΦΠΑ. Θα αυξηθούν αρκετά οι τιμές των προιόντων, γεγονός που θα έχει αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω η κατανάλωση,οπότε θα οδηγηθούμε σε ύφεση.
  Ταυτόχρονα σε συνδυασμό με την αύξηση ΦΠΑ και το κόψιμο 2 μισθών των εργαζομένων θα μειωθούν σημαντικά (μάλλον θα καταρρακωθούν) τα δημόσια έσοδα (κάτι βέβαια αντίθετο με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα).

  Όσο για τον 13ο και 14ο μισθό στον δημόσιο τομέα, για να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες, θα μπορούσε το κράτος να αποφασίσει για λόγους δημόσιου συμφέροντος τριετή αναστολή του 13ου και 14ου μισθού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ταυτόχρονα να προχωρούσε σε έκδοση τριετών έντοκων γραμματίων, τα οποία και θα χορηγούσε στους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  Η αξία του κάθε έντοκου γραμμάτιου θα ήταν το άθροισμα των 2 μισθών και για τα 3 χρόνια συνολικά για κάθε εργαζόμενο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.....αυτά τα έντοκα δεν θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν ή να εισπραχθούν μέχρι την λήξη τους.......ταυτόχρονα το κράτος μέσα στα επόμενα 3 χρόνια θα μείωνε δραστικά τις σπατάλες, θα αξιοποιούσε την ακίνητη περιουσία του και θα κυνηγούσε με αποτελεσματικότητα την φοροδιαφυγή, οπότε τα δημόσια έσοδα θα αυξάνονταν σημαντικά, και μέρος αυτών των εσόδων θα τα χρησιμοποιούσε το κράτος για να αποπληρώσει τα προαναφερόμενα έντοκα γραμμάτια στην λήξη τους.

  Όσο για την επιβολή ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις πάνω από 1400 EUR, θα μπορούσε να μην γίνει τελικά και το κράτος :

  -ή να επιβάλλει 1% ΦΠΑ περισσότερο, το οποίο και να ήταν αποκλειστικά πόρος για το ασφαλιστικό σύστημα

  - ή να χρησιμοποιήσει επιπλέον 0,5%-1% από το ΦΠΑ 23%, ως πόρο για το ασφαλιστικό σύστημα

  - ή να αυξήσει τους φόρους στα είδη πολυτελείας και τα καπνοβιομηχανικά προιόντα.

  Είμαι υπέρμαχος να ληφθούν μέτρα....αλλά μέτρα που θα συμβάλλουν στην δημοσιονομική εξυγίανση, στην σημαντική μείωση των κρατικών δαπανών,σε μείωση του ελλείματος, σε αύξηση δημόσιων εσόδων...όχι μέτρα που άδικα και αναίτια θα μας κάνουν φτωχότερους, που θα μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση, που θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

  Προφανώς δεν έγιναν οι σωστοί χειρισμοί, δεν έγινε μια σωστή και εποικοδομητική διαπραγμάτευση (και αυτό χρεώνεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση)....έπρεπε να δώσουμε ως κράτος να καταλάβουν Ε.Ε-ΕΚΤ-ΔΝΤ ότι το κόψιμο μισθών και συντάξεων δεν συμβάλλει στην δημοσιονομική εξυγίανση και θα έχει μόνο ως σημαντική επίπτωση την ύφεση και την οικονομική κρίση.

  • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ avatar
   ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ @ μια αλεπού στο παζάρι 30/04/2010 17:56:38

   " θα κυνηγούσε με αποτελεσματικότητα την φοροδιαφυγή";;;;
   Πως; Με τους δημόσιους υπαλλήλους που τους έκοψε το μισθό;;;
   Σας παρακαλώ κύριοι και το φιλότιμο έχει όρια...Έχετε την εντύπωση, ότι τίμιος μισθωτός εφοριακός (μην γελάτε υπάρχουν αρκετοί, εγώ δεν τους ξέρω...) θα "αυξήσει" την παραγωγικότητά του;
   Γιατί; για να τα ξαναφάνε οι υπάλληλοι της Βουλής των Ελλήνων με τους (ακόμα;;) 16 μισθούς;

 52. Επαγρυπνών avatar
  Επαγρυπνών 30/04/2010 16:34:50

  Παντως ο γαπ προχωραει ακαθεκτος την υλοποιηση των αμερικανικων σχεδιων.

  Διαλυει τις ενοπλες δυναμεις της χωρας καταργωντας τις στρατιωτικες σχολες!

  http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=11897&Itemid=40

 53. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/04/2010 17:17:14

  ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΚΙΔΗ

  Όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, 27 Απριλίου 1941, η πρώτη τους δουλειά
  ήταν να στείλουν ένα απόσπασμα υπό τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό
  Έλσνιτς για να κατεβάσει τη Γαλανόλευκη από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και
  να υψώσει τη σβάστικα.
  Δεξιά ο Παρθενώνας, αριστερά οι Καρυάτιδες. Από τήν εληά τής Αθηνάς οι
  Γερμανοί αντικρύζουν στό ακραίο σημείο τού βράχου τής Ακρόπολης πού δεσπόζει
  τής πόλης, τήν γαλανόλευκη σημαία πού θ' αντικατασταθή από τόν αγκυλωτό
  σταυρό.
  Η εθνική Σημαία με το μεγάλο σταυρό στην μέση λάμπει και τα χρώματά της
  τονίζουν και τονίζονται από τον Παρθενώνα που στέκει αγέρωχος και όμορφος
  όπως πάντα.
  Εκεί στην θέση Καλλιθέα, στο ανατολικό σημείο του Ιερού Βράχου ο επικεφαλής
  του αποσπάσματος ζήτησε από τον εύζωνο που φρουρούσε τη σημαία μας να την
  κατεβάσει και να την παραδώσει.
  Ο απλός αυτός φαντάρος, όταν στις 8:45 το πρωϊ έφθασαν μπροστά του οι
  κατακτητές της χώρας μας και με το δάκτυλο στην σκανδάλη των πολυβόλων τους,
  τον διέταξαν να κατεβάσει το Εθνικό μας σύμβολο, δεν έδειξε κανένα
  συναίσθημα. Δεν πρόδωσε την τρικυμία της ψυχής του.* Ψυχρός, άτεγκτος και
  αποφασισμένος.. απλά αρνήθηκε! *Οι ώρες της περισυλλογής, που μόνος του είχε
  περάσει δίπλα στην σημαία, τον είχαν οδηγήσει στη μεγάλη απόφαση.
  *"ΟΧΙ"!* Αυτό μονάχα πρόφερε και τίποτε άλλο. Μια απλή λέξη, με πόση όμως
  τεράστια σημασία και αξία. Η Ελληνική μεγαλοσύνη σε όλη την απλή
  μεγαλοπρέπειά της κλεισμένη μέσα σε δύο συλλαβές! Ξέρουν απ' αυτά οι
  Έλληνες..
  Ο λοχαγός Γιάκομπι διέταξε έναν Γερμανό στρατιώτη να το πράξει. Ο στρατιώτης
  την κατέβασε κι αφού με τη βοήθεια ενός συναδέλφου του την δίπλωσε πολύ
  προσεκτικά, την παρέδωσε στα χέρια του Έλληνα φρουρού. Ο εύζωνας κοίταξε για
  λίγα δευτερόλεπτα με κατεβασμένο κεφάλι το διπλωμένο γαλανόλευκο πανί πάνω
  στα χέρια του. Κι ύστερα τυλίχτηκε με τη σημαία, έτρεξε ως την άκρη του
  Ιερού Βράχου και μπρος στα μάτια των εμβρόντητων Γερμανών ρίχτηκε μ' ένα
  σάλτο στον γκρεμό, βάφοντας το εθνικό μας σύμβολο με το τίμιο αίμα του.

  Οι Γερμανοί σκύβουν πάνω από τό κενό: 60 μέτρα πιό κάτω, κείτεται ο Εύζωνας,
  νεκρός πάνω στόν βράχο, σκεπασμένος μέ τό σάβανο πού διάλεξε.

  Οι δύο Γερμανοί αξιωματικοί, πού είναι επί κεφαλής τών εμπροσθοφυλακών, ο
  αρχηγός ιππικού Γιάκομπι καί ο λοχαγός Έλσνιτς τής 6ης ορεινής μεραρχίας,
  χρησιμοποιούν τόν ραδιοφωνικό σταθμόν Αθηνών γιά νά στείλουν μήνυμα στόν
  Χίτλερ:

  «Μάϊν Φύρερ, στίς 27 Απριλίου, στίς 8 καί 10, εισήλθαμε εις τάς Αθήνας, επί
  κεφαλής τών πρώτων γερμανικών τμημάτων στρατού, καί στίς 8 καί 45, υψώσαμε
  τήν σημαία τού Ράϊχ πάνω στήν Ακρόπολη καί στό Δημαρχείο. Χάϊλ, μάϊν Φύρερ».

  Η γερμανική στρατιωτική διοίκηση Αθηνών υποχρέωσε την προδοτική κυβέρνηση
  Τσολάκογλου να δημοσιεύσει στον Τύπο ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο
  φρουρός της σημαίας μας, υπέστη έμφραγμα από την συγκίνηση όταν του ζητήθηκε
  να την παραδώσει. Όμως οι στρατιώτες κι οι επικεφαλής του γερμανικού
  αποσπάσματος είχαν συγκλονιστεί απ' αυτό που είδαν και δεν κράτησαν το στόμα
  τους κλειστό. Στις 9 Ιουνίου η είδηση δημοσιεύθηκε στην DAILY MAIL με τίτλο:
  "A Greek carries his flag to the death" (Ένας Έλληνας φέρει την σημαία του
  έως τον θάνατο).

  Η θυσία του Έλληνα στρατιώτη έγινε αιτία να εκδοθεί διαταγή από τον Γερμανό
  φρούραρχο να υψώνεται και η ελληνική σημαία δίπλα στη γερμανική.

  Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, εκεί στα Αναφιώτικα κάτω από τον Ιερό Βράχο, ζούσαν ακόμα
  αυτόπτες μάρτυρες, που είδαν το παλληκάρι να γκρεμοτσακίζεται μπροστά στα
  μάτια τους τυλιγμένο με την Γαλανόλευκη. Και κάθε χρόνο, στο μνημόσυνό του
  στις 27 Απριλίου, άφηναν τα δάκρυά τους να κυλήσουν στη μνήμη του.

  Ουδείς ενδιαφέρθηκε ποτέ να καταγράψει την μαρτυρία τους.

  Γιατί;


  Κωνσταντίνος Κουκίδης ήταν το όνομα του.
  Στους πρόποδες της Ακρόπολης υπάρχει ένα μνημείο που έχει στηθεί στην μνήμη αυτού του υπέροχου Έλληνα.
  Κάθε χρόνο η Πανελλήνια Ένωση Ποντίων Αξιωματικών φροντίζει για το μνημόσυνό του, αλλά τίποτα άλλο δεν έχει γίνει από την Πολιτεία για να παραμείνει αιώνια η μνήμη αυτού του παλληκαριού.

  ----
  Δυστυχώς αυτά δεν θα τα βρείτε σε κανένα βιβλίο ιστορίας.
  Το γιατί δεν το γνωρίζω.Ίσως έχει να κάνει με το γεγονός της ημιμάθειας των παιδιών σήμερα,που δεν γνωρίζουν τι περήφανα γιορτάζουμε την 25 Μαρτιου,την 28 Οκτωβρίου.

  Αφήνουμε την ιστορία μας, αφήνουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θυσιαστηκαν για την Ελλαδα μας να "χαθούν".

  Αν δεν είχαμε και αυτούς τους ήρωες η Ελλάδα θα είχε πάψει να υπάρχει.

  Άγνωστοι ήρωες που είναι στο χέρι μας να μη τους αφήσουμε να ξεχαστούν,να μην αφήσουμε να μείνουν άγνωστοι.

  ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!!!!!!!!!!!

  ΠΠ

  • Eastrader avatar
   Eastrader @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/04/2010 17:56:49

   Μα πως ειναι δυνατον να τον τιμουν?Ο Ηρωας Κουκιδης δεν ανηκε στην "προοδευτικη" ομαδα αντιστασιακων.Η υστερη προπαγανδα δεν τον ανεβασε στο Πανθεον των μεγαλων "αριστερων πατριωτων".Αλλωστε ζουμε σε μια χωρα οπου καθε 3 πλατειες οι 2 ονομαζονται "Εθνικης Αντιστασης",και καμμια "Ηρωων Βορειου Ηπειρου","Ρουπελ" η κατι τετοιο. Ο Κουκιδης δυστυχως ηταν ενα απλο χωριατοπαιδο,χωρις να ειναι μελος "προοδευτικης" οργανωσης,και χωρις να ενδιαφερθει καποιος να χτισει γυρω του εναν μυθο.Χιλιαδες αλλοι πολλες χιλιαδες ειναι σαν κι αυτον.Πολλοι δεν εχουν ουτε καν εναν σωστο ταφο να αναπαυθουν.Ουτε ενα μνημειο.Και ακομη χειροτερα ακομη και αυτοι που θα μιλησουν θετικα και θα προσπαθησουν για την μνημη τους ειναι απλα φασιστες.Θα θυμησω εδω το δημοσιευμα του Ιου για τον "μυθο του Κουκιδη",οπου ολα οσα περιγραφει η ιστορια γυρω απο αυτον τα τοποθετουσε στα οπια του αστικου μυθου.

 54. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 30/04/2010 18:12:25

  Κώστα, εξαιρετικό! Ευχαριστούμε.

 55. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 30/04/2010 18:16:14

  Αγαπητέ Κώστα απλά θύμησέ του την τύχη που επιφύλαξαν οι Αρχαίοι Αθηναίοι στον Πέρση που τους ζήτησε γη και ύδωρ: του το έδωσαν ...κυριολεκτικά όμως στο πηγάδι

 56. δημητρης avatar
  δημητρης 30/04/2010 18:34:11

  Αυτοε ο ΜΑΝΩΛΗΣ ο συνδικαλιστης που εκανε αντιπολιτευση στον Καραμανλη που να ειναι αραγε; Χαθηκε ο τζαμπα μαγκας.
  Μουγκα στη Στρουγκα. Να δειτε που θα ψηφισει το ΔΝΤ.

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ δημητρης 30/04/2010 18:47:05

   Καθε άλλο. Μαλλον δεν παρακολουθεις την επικαιρότητα. Δίπλα στον Σαμαρά, πρώτο τραπέζι πίστα.

  • sic transit gloria mundi avatar
   sic transit gloria mundi @ δημητρης 02/05/2010 13:51:51

   Είναι πάλι βουλευτής ο μέγιστος συνδικαλισταράς;

 57. ΙΩΑΝΝΗΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ 30/04/2010 18:59:53

  Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΜΑΝΩΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΩΝ ΜΜΕ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ. ΞΥΠΝΑΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΑΚΟΜΑ!

 58. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 30/04/2010 19:11:28

  Η πατρίδα μας κατάντησε αυτό που είναι (ένα αδύναμο προτεκτοράτο) εξαιτίας τής «σωτηρίας» της από τους ξένους στην ναυμαχία του Ναυαρίνου. Αν όμως οι πρόγονοί μας αναγκάσθηκαν από τις περιστάσεις να ζητιανέψουν την εθνική ανεξαρτησία, οι απόγονοί τους δεν δικαιούνται να υποδύονται τους λέοντες της διπλωματίας. Ο κ. Παπανδρέου ζητούσε κραυγαλαία και εκ του αντιθέτου («δεν θέλουμε λεφτά»!) ένα νέο «οικονομικό Ναυαρίνο», για να μας σώσει... Και το κατάφερε! Είχαμε για πρώτη φορά την πραγματική δυνατότητα (για μην ‘πούμε, την υποχρέωση) να γίνουμε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος. Πτωχευμένο ίσως (έτσι κι αλλιώς, άλλωστε, με τους τόκους που θα πληρώσουμε, αν δεν αναδιαπραγματευθούμε το εξωτερικό μας χρέος), αλλά που να μην εξαρτά πλέον την επιβίωσή του ούτε από την κ. Μέρκελ , ούτε από τους Γάλλους, ούτε από τους Αμερικανούς, ούτε από τους Ρώσους, ούτε από τους Κινέζους, ούτε από κανέναν, ούτε βεβαίως από τους εγχώριους κ.κ. Παπανδρέου.

 59. Νίκος avatar
  Νίκος 01/05/2010 11:05:40

  "Η θυσία του Έλληνα στρατιώτη έγινε αιτία να εκδοθεί διαταγή από τον Γερμανό φρούραρχο να υψώνεται και η ελληνική σημαία δίπλα στη γερμανική".

  Ακομα χειροτερη ειρωνια, να κυματιζει ο αγκυλωτος διπλα στη γαλανολευκη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.