#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/09/2011 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Γιώργος, ο σκύλος και οι άλλοι...

Του Φαήλου Μ. ΚρανιδιώτηΜια χρονιά μόνο στη ζωή μου, στα εννιά μου, δεν είχαμε σκύλο κι ήταν γκρίζα χρονιά. Νόμιζα πως το σπίτι δεν είχε πόρτα. Είπε κάποιος, δεν θυμάμαι ποιος, ότι η Ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα ανθρώπων που πρόδωσαν την Πατρίδα τους, ανθρώπων που πρόδωσαν τις ιδέες τους, τ’ αδέρφια, τα παιδιά, τους γονείς, τους φίλους ή τους συζύγους τους. Δεν υπάρχει όμως ούτε ένα καταγεγραμμένο παράδειγμα σκύλου που να πρόδωσε τον αφέντη του.

Ο σκύλος είναι ευθύς, ειλικρινής, άδολος. Ό,τι νοιώθει, το δείχνει. Φόβο, χαρά, επιθετικότητα, δισταγμό. Δεν υπάρχει περίπτωση να δείχνει κάτι και να εννοεί κάτι άλλο. Δεν υπάρχει ψεύτης σκύλος. Ο σκύλος είναι εκ φύσεως μάγκας και μπεσαλής, κοιτάει μόνο στα ίσια.

Γι’ αυτόν είμαστε όλος ο κόσμος. Κι ο κόσμος του αρχίζει και τελειώνει στην αγέλη, που είναι γι’ αυτόν η οικογένεια. Είμαστε η κινούμενη Πατρίδα του, όπου κι αν πάμε. Στο Βόρειο Πόλο ή στην έρημο είναι ευτυχισμένος, αρκεί να είναι μαζί μας, να βλέπει και να μυρίζει την παρουσία μας.

Στα παιδικά μας χρόνια μας διδάσκει την πρώτη ευθύνη για κάποιον άλλο αλλά και τον κύκλο της ζωής, γιατί ζει λιγότερο από εμάς. Γέννηση, ακμή, παρακμή και θάνατος. Επιστήθιος φίλος αλλά και η πρώτη απώλεια. Γι’ αυτό όταν βλέπω ένα παιδί και το κουτάβι του, χαμογελάω. Ξέρω ότι, εκείνη τη στιγμή, η ζωή εκπαιδεύει.

Στις σπηλιές και στους απέραντους λειμώνες των κυνηγών, ήταν ο πρώτος σύντροφος που μας συνέδραμε στον αγώνα της επιβίωσης. Πάλεψε με θηρία, μας έδειξε κι έφερε θηράματα, φύλαξε τις φαμίλιες μας, τα κοπάδια, τα σπίτια και τις σοδειές μας. Σήμανε συναγερμό για επερχόμενους εχθρούς, μπήκε στη μάχη μαζί μας, μας συντρόφεψε στους ωκεανούς και δοκίμασε τις συνέπειες των εφευρέσεων μας. Πήγε παντού, σ’ εξερευνήσεις, πολέμους, στο διάστημα, με τυφλή εμπιστοσύνη στο χέρι μας. Στα άγρια δάση ή ανάμεσα στους ουρανοξύστες, ο κόσμος γι’ αυτόν παραμένει ίδιος. Ένας άγριος κι ενδιαφέρων τόπος, γεμάτος κινδύνους, όπου αυτός πορεύεται στο πλάϊ του αφέντη του, έτοιμος πάντα να θυσιαστεί.

Είναι πια αποδεδειγμένο κι επιστημονικά, ένας πεινασμένος σκύλος αν έχει να διαλέξει ανάμεσα σε τροφή και στο χάδι του αφέντη του, θα διαλέξει το χάδι. Και μην σας ενοχλεί η λέξη «αφέντης». Μην λερώνεται με την «πολιτική ορθότητα» και τα σκυλιά. Δεν φταίνε. Ο σκύλος, ως λύκος που είναι, είναι σοφός, ξέρει από ένστικτο ότι στη φύση υπάρχει ιεραρχία. Σας κοιτάζει με αφοσίωση γιατί σας αναγνωρίζει ως Αρχηγό. Σας αγαπάει άδολα και περιμένει το ίδιο. Ζει για το καθήκον του και θεωρεί αυτονόητη την ανταπόδοση σας. Κι ακόμη κι αν ως παλιάνθρωποι τον προδώσετε, εγκαταλείποντας τον, κακοποιώντας τον, αυτός δεν θα σας προδώσει ποτέ.

Θα πουν μερικοί πως δεν πάω καλά. Εδώ χανόμαστε κι αυτός γράφει για σκύλους;

Στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είπα απ’ το βήμα ότι  «εμείς, η αληθινή λαϊκή και πατριωτική παράταξη, ο μόνος αυθεντικός εκφραστής του κοινωνικού φιλελευθερισμού είμαστε και θα είμαστε πάντα το μαντρόσκυλο του Εθνικού Συμφέροντος, ο Άγρυπνος Φύλακας της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης». Μερικοί, ευαίσθητοι, ξέρετε, κάτι καραπροοδευτικά ρετάλια, κάτι σκυφτά μανικιούρ –πεντικιούρ της πολιτικής ορθότητας, ενοχλήθηκαν. Η νεοφιλελεύθερη αποτρίχωση, ένεκα του θέρους και της Μυκόνου, ενίοτε παίρνει κόντρα και τα μυαλά. Ακούσανε τη λέξη μαντρόσκυλο κι ο νους τους πήγε στην βία και στον τσαμπουκά. Ούτε που τους πέρασε από το μυαλό η ανιδιοτελής πίστη κι η ειλικρινής αφοσίωση. Δεν μπορούν να την ξεχωρίσουν από την υποταγή. Όταν κάνεις σέρβις στην παρασιτική διαπλοκή, όταν ακκίζεσαι ως γατούλα στους καναπέδες των «επιχειρηματιών», που έχουν μοναδικό πελάτη το κράτος, μπερδεύεις την εθελούσια δουλεία σου στους «νταβατζήδες» με την τιμή της αδιάλλακτης αμισθί στράτευσης.

Μπορούμε να διδαχτούμε πολλά από τη φύση και πολλά είναι αξεπέραστα, αν όχι όλα. Οι ναυπηγοί ξέρουν πως κανένα δημιούργημα τους δεν μπορεί να έχει τα υδροδυναμικά χαρακτηριστικά των δελφινιών, που μάλιστα επικοινωνούν από τεράστιες αποστάσεις, πολύ πριν εκπέμψει και λάβει την πρώτη λέξη ο κύριος Μαρκόνι.

Έτσι κι ο τελευταίος κοπρίτης, που λιάζεται στο Θησείο, δεν θα πουλούσε την αγέλη του για να κονομήσει κοψίδια από τα spreads. Το τελευταίο κοψονούρικο αλάνι που επιβίωσε με τους κολλητούς του από φόλες, νταλίκες και τον μπόγια, δεν θα εγκατέλειπε τους συντρόφους του και πολύ περισσότερο δεν θα τους πρόδιδε κερδοσκοπώντας με τα CDS. Κι αποδεδειγμένα, τα σκυλιά δεν ρουφιανεύουν. Σκύλος ρουφιάνος δεν υπήρξε σ’ όλο το ντουνιά. Δεν δίνουν εσωτερικές πληροφορίες σε σόγια και κολλητούς για να τα κονομήσουν. Δεν συμμαχούν με τους λύκους, τις αλεπούδες και τις αρκούδες ενάντια στον αφέντη τους και την αγέλη τους. Δεν υποκρίνονται. Ποτέ. Είπαμε, δεν υπάρχει ψεύτης σκύλος. Δεν κάνουν διαρροές, ούτε δίνουν ύπουλα παραπολιτικά. Πεθαίνουν για την φαμίλια τους και τον αρχηγό της. Δεν υπάρχει καν γαύγισμα που να περιγράφει την προδοσία. Τους είναι άγνωστη. Επίσης οι σκύλοι δεν είναι ψώνια. Αδιαφορούν για την χλιδή, δεν φωτογραφίζονται σε κότερα, ούτε σε καναπέδες μαζί με ύαινες, λύκους και γατόπαρδους. Ζουν φυσικό βίο. Έχουν φίλους, εχθρούς και ξένους που έδει δείξαι. Καθαρές σκυλίσιες κουβέντες. Οι σκύλοι έχουν μπέσα, αδέρφια. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα θελήσετε ν’ αποκαλέσετε κάποιον «βρωμόσκυλο», ξανασκεφτείτε το. Αδικείτε γενιές και γενιές έντιμων, πιστών και γενναίων σκύλων…

* Το κείμενο αυτό το είχα υποσχεθεί στην συναγωνίστρια του Antinews  Έυη, μετά από ένα απίστευτο ελληνικό γεύμα που μας ετοίμασε κάποτε. Αφιερωμένο…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Υψηλάντης avatar
  Υψηλάντης 25/09/2011 10:40:39

  Μιας και ταιριάζει με το θέμα που αναλύεις θα προσέθετα και την παροιμία που μου είπε ένας φίλος "Στην πολιτική αν θες φίλο...πάρε σκύλο".

  • ΕΛΛΑΣ avatar
   ΕΛΛΑΣ @ Υψηλάντης 25/09/2011 13:16:48

   +100000000000

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Υψηλάντης 25/09/2011 13:16:55

   παλι με τον Γκορντον Γκέκο κυκλοφορουσες...

 2. Krax avatar
  Krax 25/09/2011 10:50:57

  Γιατί συγκρίνεται έστω και μεταφορικά, θεάρεστα και αγαπητά μας πλάσματα με τους λεκέδες?
  Για να τιμωρήσω την αυθαιρεσία σου αυτη Φαήλε Κρανιδιώτη,περιμένω άρθρο σου με τίτλο...Γιατί θέλω να πολιτευτώ.

 3. Βραχυκέφαλος avatar
  Βραχυκέφαλος 25/09/2011 10:56:45

  Αυτό πού κατέχει τήν ομορφιά χωρίς τήν ματιοδοξία,
  τη δύναμη χωρίς τη θρασύτητα,
  κουράγιο χωρίς θηριωδία καί
  όλες τίς αρετές του αρετές του ανθρώπου χωρίς τα βίτσια του.
  Τού Λόρδου Βύρωνα από τό Θέρμης Κυνικά

 4. sxolioblog avatar
  sxolioblog 25/09/2011 11:01:00

  Καλημέρα κ. Κρανιδιώτη

  Αν και πολύ με διασκεδάζουν τα μπινελίκια που κατά καιρούς χώνετε, μα παρά πολύ, να ρωτήσω δυο πράγματα ? Για πλάκα πιο πολύ και μια μικρή επιστροφή στην πραγματικότητα.

  1- Έχετε διαβάσει το κάλεσμα της άγριας φύσης του Jack London περί το 1903 ? από τα αριστουργήματα περί σκυλίσιας ζωής και συμπεριφοράς … Ίσως διαπιστώσετε ότι τα σκυλιά μοιάζουν πολύ στα αφεντικά τους. Κι αν το δικό σας ήταν μια χαρά λεβέντης και ντόμπρος , κάποια άλλα, που τα ανάθρεψαν οι καναπέδες των επιχειρηματιών και τα πολιτικά γραφεία της μεταπολίτευσης, μπορεί να μην είναι ούτε ντόμπρα ούτε λεβέντικα. Και στο σκυλί η προδοσία διδάσκεται, καμιά φορά γίνεται και συνηθείας, καθότι έξις δευτέρα φύσις και τα λοιπά …

  2- Τα σκυλάκια αυτά, αποτριχωμένα η δασύτριχα ( όχι ότι τώρα η τρίχα είναι η ένδειξη ντομπροσύνης καθότι, εσείς που τις λαϊκές ρήσεις τις γνωρίζετε, δεν αγνοείτε το περίφημο «το μουστάκι είναι ο φερετζές της …», δεν συμπληρώνω…λοιπόν τα σκυλάκια που λέμε, οι γατούλες αν προτιμάτε, προαλείφονται και σύντομα για κυβερνήτες της χώρας … Γόνοι, ονόματα δε λέμε αλλά δεν υπάρχουν μόνο οι τρεις οικογένειες…, συνδαιτυμόνες επιχειρηματιών κρατικοδίαιτων, σκαφάτοι η παραθεριστές, είναι ευυπόληπτα και προαλειφόμενα για εξουσία μελή της αγέλης της μεγάλης λαϊκής, προσηλωμένης με αφοσίωση στο εθνικό συμφέρον, παράταξης … Λέτε να χαθούν μετά τις εκλογές ? Γιατί, ξέρετε η αγέλη δεν είναι – δυστυχώς – μόνο ο αρχηγός …έχει βάθος, δομή, σύνθεση και φατρίες.. πάντα… Λοιπόν ? Λέτε να απομακρυνθούν ? η μήπως έγινε και δεν το πήρα χαμπάρι ?

  Καλή δύναμη αλλά υπάρχουν και βρωμόσκυλα …κι ας τα λέμε γατούλες.. στην αγέλη είναι μέσα

  • Dimitris avatar
   Dimitris @ sxolioblog 25/09/2011 11:23:53

   Προφανώς αναφέρεται στους κανονικούς σκύλους, τους απόγονους του Άργου, κι όχι στα μεταλλαγμένα της διακοσμητικής κοκεταρίας. Σαφώς και κάποιοι απέκτησαν σκύλο ως προέκταση του πέους τους, ως αναφορά στο στάτους τους ή ώς δώρο της Πόρσε μεζί με το Καγιέν.
   Όλες οι αρχετυπικές αξίες έχουν και τα κακέκτυπά τους.
   Ο σκύλος είναι σκύλος λοιπόν.
   Μπράβο Φαήλο.

   • sxolioblog avatar
    sxolioblog @ Dimitris 25/09/2011 12:37:09

    προφανως :)

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ sxolioblog 25/09/2011 14:31:05

   Ο Λόντον υπέροχος. Τον ξεκοκκάλισα τότε. Όμως τα σκυλιά του, όπως και στον "Ασπροδόντη" στην ουσία είναι φορτωμένα και με ανθρώπινες ιδιότητες, συναισθήματα και συμπεριφορές που συχνά είναι ξένες προς αυτές των αληθινών σκύλων.
   Τα πραγματικά σκυλιά δεν έχουν μοχθηρία. Θα σου επιτεθούν εάν νοιώσουν απειλή, από φόβο ή υπερασπιζόμενα την φαμίλια τους, τον χώρο της ή την τροφή τους. Οι κώδικες τους είναι ξεκάθαροι. Κι όχι, ποτέ δεν προδίδουν, ούτε διδάσκονται την προδοσία, δεν συνωμοτούν.
   Όσον αφορά τα άλλα, στην ανθρώπινη κοινωνία υπάρχουν τα πάντα αλλά να θυμάσαι πως ποτέ γάτες δεν ηγήθηκαν σκύλων...

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 25/09/2011 20:27:49

    Αν ο Αντώνης Σαμαράς είχε πει ναι στο Μνημόνιο, σήμερα η ΝΔ θα είχε το πολύ 12%.

    • Costas avatar
     Costas @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 26/09/2011 01:37:01

     Ναι αλλα και με ξεκαθαρη και δυνατη φωνη, αντιδραση, οπως προσταζει η στιγμη και ζηταει ο κοσμος, θα ηταν στο 42%....!!!

     Συγνωμη φιλε Φαηλο, σε διαβαζω αρκετα, σε παρα πολλα συνφωνω μαζι σου(και οχι μονο...!!!), αλλα δεν με "ανεβαζει" ο φιλτατος, σοβαρος, στιβαρος ΑΣαμαρας...
     Κατι πρεπει να γινει...
     Ζουμε ιστορικες στιγμες, εθνικης μειδοσιας/προδοσιας και οτι αλλο χειροτερο μπορει να συμβει. Δεν ειναι μονο θεμα οικονομικο/ασφαλιστικο κοκ... Υπαρχει και ΠΟΛΥ σοβαρο θεμα Γεωπολιτικης φυσεως και κανεις δεν αντιδραει....!!!
     Ο ΑΣ, πρεπει να γινει εστω και για λιγο ΚΚ... να ταπωσει ΓΑΠ, ΒΕΝΝΥ και Παγκαλιστες....
     http://www.youtube.com/watch?v=-UiLDZUdvzE&NR=1
     Αρκετα με το παραμυθι του 2009...Πρεπει να σηκωθει και να τα πει...
     http://www.youtube.com/watch?v=RtBHcJg1n8o&feature=related
     Εδω αν θυμασαι (προφανως) ακομα και ο κατα πολλους φιλησυχος και χαμηλων τονων ΚΣτεφανοπουλος, λιγο πριν φυγει απο τη ΝΔ, σηκωθηκε διπλα διπλα στα εδρανα της Βουλης και διαμαρτυρωτανε στον Αλευρα (το συγχωρεμενο) για καποιες παραβασεις/ατασθαλειες του ΑΓΠ (σιδερενιος) .
     Δεν μπορει να λεει (ΑΛΤΕΡ 22-23/09) ο ΝΑλευρας στον Λυκουρετζο , «εσεις 5.5 χρονια, πεστε μου τι κανατε…? Ποιες αποκρατικοπιοισεις κανατε, ποιους νομους περασατε, τι μετρα πηρατε …» και να χαμογελαει ο Κυριος Λυκουρετζος αντι να του πει ΟΑ, ΟΤΕ 4.4 Δις Ευρο, τα μπλουζακια του ΓΑΠ «Δεν Πωλειτε» κοκ. Πρεπει να γινει το κομμα ποιο επιθετικο και συνναμα ΗΘΙΚΟ όπως φωναζεις και εσυ…
     Πρεπει λοιπον, να σηκωθει και ο ΑΣ...και οχι μονο για τα ματια του κοσμου, να το κανει και να το πραξει …Να πει ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ... Καλυτερα αληθεια παρα να τρεχουμε για τα επομενα 25 χρονια…
     Βασταει η καρδουλα του...????

     • Lampros avatar
      Lampros @ Costas 26/09/2011 09:42:18

      +100000000
      Αρκετα στο σκυψιμο του κεφαλιου του νεοδημοκράτη. Δεν φταιμε, αυτοι ειναι δοσίλογοι

 5. Aris avatar
  Aris 25/09/2011 11:09:31

  Να σας θυμισω οτι στην κατοχη δεν ειχε μεινει σκυλος στους δρομους... Δυστυχως, ακομα και τοτε, προδοθηκαν απο τους ανθρωπους. Ελπιζω να μη συμβει το ιδιο και στην εποχη μας
  (συγνωμη για το... ατονικο. τεχνικο προβλημα)

 6. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 25/09/2011 11:21:57

  Καταπληκτική η ''αντιπαράθεση'' συμπεριφορών! Η άδολη ευγνωμοσύνη που βλέπεις στα μάτια του σκύλου γι΄αυτό που του προσφέρεις, δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δουλικότητα του βλέμματος των πολιτικών που περιγράφεις!
  ΥΓ: Με ανησύχησε βέβαια αυτό που έγραψες ότι ''αδιαφορούν για τη χλιδή''...η δικιά μου γιατί προτιμά τον καναπέ από την αυλή; να ανησυχώ;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΕΥΑ 25/09/2011 14:23:33

   Το να προτιμάς κάτι μαλακό αντί για το χώμα και τα πλακάκια είναι απλώς σκυλίσια σωφροσύνη.

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 25/09/2011 14:38:41

    Μπα, έχει το κρεβάτι της...μάλλον τεμπέλα είναι! και ησύχασα που αποδεικνύεται...σοφή!

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΕΥΑ 25/09/2011 19:48:18

     Μα είναι ακόμη απλό, ο καναπέςς δεν είναι μόνο μαλακός, είναι και πιο κοντά σε σένα.

 7. rigakisalex avatar
  rigakisalex 25/09/2011 11:37:09

  Ολοκληρώνοντας, η Ελλάδα είναι μία απειλητική βόμβα μεγατόνων, ύψους 500 δις € (εξωτερικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό) η οποία, με μόχλευση επί δέκα, θα μπορούσε να κοστίσει στο σύστημα 5 τρις € - κάτι που σίγουρα δεν θα το άντεχε ο πλανήτης. Επομένως, γιατί να σκύψουμε σαν ανόητοι το κεφάλι και να επιτρέψουμε να μας λεηλατήσουν, επιλέγοντας έναν εκ των δύο αντιμαχομένων, χωρίς καμία απολύτως ωφέλεια;  Δεν είναι καλύτερα να παραμείνουμε ήρεμοι, αφήνοντας τα θηρία να αλληλοκατασπαραχθούν (δεν είναι μόνο οι Η.Π.Α. και η Γερμανία αλλά, επίσης, η Κίνα και η Ρωσία), περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να υποστηρίξουμε τα δικά μας συμφέροντα; Η «μπάλα» είναι άλλωστε στο δικό μας γήπεδο και εμείς μπορούμε να τη στείλουμε εκεί που θα επιλέξουμε ελεύθερα – αρκεί να πάψουμε να εστιάζουμε στην άθλια πολιτική εθνικής υποτέλειας, την οποία μας επιβάλλουν χωρίς να το θέλουμε.
  http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/2435.aspx

  • Costas avatar
   Costas @ rigakisalex 26/09/2011 01:07:32

   Φιλε rigakisalex.....
   Συγνωμη αλλα εχουμε δει και διαβασει τοσα αρθρα για την αληθεια και γιατι και πως και ποτε και ποιοι...!!! Εχουμε τρελλαθει πια... Και τουλαχιστον μπορω να σου πω για μενα και αρκετους φιλους και γνωστους. Δεν λεω οτι το αρθρο που κανει λινκ ειναι ψεματα,,, Ισα ισα, μαλλον ειναι πολυ κοντα στιν πραγματικοτητα....
   Το προβλημα ομως ειναι αλλο....ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΠΩ΅ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ και μετα να σκεφτουμε ΠΟΙΟΣ και ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ...
   (ας με συγχωρησει ο Φαηλος αλλα δεν εχω πειστει, οχι καθολου, αρκετα ομως να πω, ΝΑΙ ΑΥΤΟΣ θα μασ βγαλει στιν επιφανεια ξανα.

 8. TopGunZ avatar
  TopGunZ 25/09/2011 11:41:07

  Ακριβώς κε Κρανιδιώτη. Είναι καιρός να καταλάβουμε πως μερικοί πρέπει να γίνουμε σκύλοι: να βοηθήσουμε το αφεντικό, ώστε όλη η οικογένεια να μακροημερεύσει, κι ας ζήσουμε λίγα, "σκυλίσια" χρόνια.

 9. akrovolistis avatar
  akrovolistis 25/09/2011 12:27:18

  Κάτι μου λέει ότι το ωραίο rhodesian ridgeback, με το καθαρό και περήφανο σκυλίσιο βλέμμα, που απεικονίζεται στη φωτό, κατοικοεδρεύει στη Βοιωτία και έχει αφεντικό με υψηλότατη απήχηση σε αυτό το site. Ωραίο κείμενο αδελφέ Φαήλο, όπως πάντα. Οσο για τα σκυλιά, είναι έτσι όπως τα λές. Αδολα, γιατί δεν αντιλαμβάνονται και επομένως δεν συμμερίζονται την ανθρώπινη ματαιοδοξία...Ευτυχώς !

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ akrovolistis 25/09/2011 13:53:32

   Κατοικοεδρεύει στον Κορυδαλλό και πάντοτε μας συνοδεύει στο κτήμα στην Βοιωτία, απ' όπου και η φωτογραφία μπροστά στο τζάκι της αγροικίας, κατά την περίοδο συλλογής των ελαιών. Συνήθως ακουμπάει την μουσούδα του στο μάρμαρο της εστίας, καψαλίζοντας τα μουστάκια του με κλειστά μάτια. Την νύχτα κοιμάται δίπλα απ' το κρεβάτι μου αλλά κάθε τόσο σηκώνεται σαν περιπολάρχης και παίρνει γύρα τα δωμάτια και τα κρεβάτια μυρίζοντας μας έναν - έναν. Μας μετράει κι ήσυχος επιστρέφει δίπλα στο τζάκι και σε μένα. Οι κόρες μου του τραβάνε τ' αυτιά, του παίρνουν το φαγητό απ' το στόμα. Σύνηθες, φεύγω από το σπίτι πρωί, όπου πάντα με ξεπροβοδίζει με χαρακτηριστικό γαύγισμα κι επειδή ξέχασα κάτι κάνω τον γύρω του τετραγώνου και γυρίζω. Ε, κάνει λες και γύρισα από τον πόλεμο!
   Είναι συγκαταβατικός και τρυφερός με τους φίλους. Εάν υποδεχτούμε ξένο μπαίνει πάντα ανάμεσα σε μας κι αυτόν, μέχρι να καταλάβει την δική μας και δική του διάθεση. Όμως, όποιος μα όποιος κι αν είσαι, μην υψώσεις φωνή σε μέλος της οικογένειας, μην απλώσεις απότομα το χέρι σου, έστω για χαιρετισμό. Η "φρουρά" θα έρθει ως θύελλα πάνω σου.

   • Εύη avatar
    Εύη @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 25/09/2011 14:39:20

    Ω!!!!

    Φαήλε σ' ευχαριστώ πάρα πολύ.

 10. LamprosM avatar
  LamprosM 25/09/2011 12:27:52

  καλημέρα σε όλους.
  Φαήλο, πολύ καλό το άρθο σου και σημερα. Σε κάνει να σκεφτεσαι για το πως εκφραζεται η πραγματική αγάπη και αφοσίωση, είτε προς έναν ανθρωπο, ειτε προς μια ιδέα. Δυστυχώς, όμως η αποψη μου ειναι πως στην κοινωνία μας έχουμε πιο πολλές γατουλες παρα μαντρόσκυλα. Ακομα πιο δυστυχώς, και στο κομμα μας, η αναλογία γατων προς σκυλιών ειναι υπέρ των γατων.
  Τελικά πιστευω πως ειναι θεμα... marketing. Ουτε ο νεοδημοκράτης, ούτε ο σκυλος ειχαν ποτε την ικανοτητα να κρυφτουν. Να το παιξουν λιγο δηθεν. Να γουργουρισουν, να χαζογελασουν διπλα στο αφεντικο... καταλαβαινεις. Απο την αλλη όμως... οι γατουλες, θα χαζογελασουν, θα κανουν Light πολιτική εύεπτη, και επιφανειακή. Όμως τα νυχια θα ειναι παντα ακονισμενα, και στην πρωτη ευκαιρια θα φυγουν, μολις βρουν πως το χερι που τα ταιζει, αδειάζει.
  Στο ενδιάμεσο όμως ο καημενος ο σκυλος θα εχει κατσει στην γωνια, και θα αναρωτεται γιατι ο αφεντης του εχασε με -11% και στεναχωριεται???

  Τωρα το χερι ξαναγεμιζει, αποκτα δυναμη, και ελπίδα. Το αφεντικό αυτό πρεπει να κανει την επιλογή πο δεν εκανε πριν. Η γατουλες θα ξαναρθουν γουργουριζοντας. Ομως με γατουλες δεν πολεμας τους λυκους του Πασοκ. Μην κανετε λάθος. Δεν εχουν φυγει. Και ουτε θα φυγουν ευκολα, εχει ακομα κρεας εδω γυρω

 11. Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
  Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 25/09/2011 12:30:34

  " Ο σκύλος, ως λύκος που είναι, είναι σοφός, ξέρει από ένστικτο ότι στη φύση υπάρχει ιεραρχία. Σας κοιτάζει με αφοσίωση γιατί σας αναγνωρίζει ως Αρχηγό. "

  Τον νόμο της ιεραρχίας στη φύση τον ανακάλυψαν οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι. Ο Μαρξ και οι πριν από αυτόν εθνομηδενιστές, ήρθαν μέσα από τα βιβλία τους για να τον καταργήσουν. Στο όνομα της ελευθερίας και της ειρήνης, εμπόδισαν την εξέλιξη και τη δημιουργία,επέβαλλαν δικτατορία. Στο ίδιο σημείο βρισκόμαστε και σήμερα..Ο νόμος της φύσης είναι η δράση σύμφωνα με τον Αριστοτέλη.

  Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός από μόνος του δεν αρκεί. Χρειάζεται θωράκιση των θεσμών. Όπως οι ιεχωβάδες αρνούντε τη στράτευση έτσι και εμείς θα μπορούσαμε να αρνηθούμε την κάρτα του πολίτη. "Μου το απαγορεύει η θρησκεία μου" θα λέγαμε. Το πρόβλημα δυστυχώς δεν είναι στο εξωτερικό ή στους άλλους λαούς. Το έχουμε ενσωματώσει σε όλο το γραφειοκρατικό μηχανισμό.

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 25/09/2011 13:42:12

   +1000!

 12. αριστερος avatar
  αριστερος 25/09/2011 12:32:21

  γραφεις πολυ καλα ,θα μπορουσες να εχεις λαμπρη καριερα αρθογραφου ,σε μεγαλο συγκροτημα να κονομησεις και συ.
  Παρολαυτα καταπιανεσαι με πατριωτισμους και φιλοτιμα,ιδεες ξεπερασμενες ,που σιγουρα οσους τις πιστευουμε ακομα,μας κανουν αυτοματα γραφικους και εθνικιστες.
  Το προβλημα ειναι οτι στη Ν.Δ εχει πιο πολλους αποτριχωμενους ,απο μαντροσκυλα

  • ΣΤΕΦΑΝΟΣ avatar
   ΣΤΕΦΑΝΟΣ @ αριστερος 25/09/2011 13:25:46

   Από το πρωί περιφέρομαι στα blogs αντί της ανάγνωσης εφημερίδας. Η φράση σου "Το προβλημα ειναι οτι στη Ν.Δ εχει πιο πολλους αποτριχωμενους ,απο μαντροσκυλα" είναι όλα τα λεφτά. Χρειάζονται και οι αποτριχωμένοι, για να τραβήξουν άλλους αποτριχωμένους μαζί τους, αλλά την πραγματική διοίκηση αφήστε την στα μαντρόσκυλα και τον αρχηγό της αγέλης που την ξέρουν σαφώς καλύτερα.
   Ξέρεις τι χλευάζεται περισσότερο στην περίοδο Καραμανλή; " Η επανίδρυση του κράτους". Γιατί; Γιατί, αντί για τα μαντρόσκυλα, κλήθηκαν αποτριχωμένα κουταβάκια - πολιτικά και κυρίως Ηθικά- να ασκήσουν διοίκηση και διαχείριση.
   Σακ βουαγιάζ!!!!!

   ΣΤΕΦΑΝΟΣ
   ΚΕΡΚΥΡΑ

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ αριστερος 25/09/2011 14:05:37

   Παρά τα θρυλούμενα, οι ηλίθιοι δεν είναι αήττητοι.
   Οι αρετές και οι αξίες μας είναι αρχαίες και ταυτόχρονα αιώνια έφηβες. Είναι η αστείρευτη πηγή ενέργειας του εθνικού βίου.
   Ο πατριωτισμός, ο εθνικισμός όπως τον ορίζουν ο Δραγούμης και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου αλλά και με τις πράξεις τους όλοι οι Ήρωες του Ελληνικού Εθνικού Κινήματος, από τα Περσικά και την Εθνεγερσία του '21 ως τους Βαλκανικούς, τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της Μικράς Ασίας, το '40 και την ΕΟΚΑ είναι αυτό που μας κινεί και πάντα μας σώζει. Και τώρα αυτό θα μας σώσει. Κάτι πέρα και πάνω από την κοιλιά μας, τα επιτόκια, τους μηχανισμούς και την σκυφτή σωφροσύνη.
   Επιμένω: η διαφορά της Ιστορίας και της πολιτικής από τα μαθηματικά είναι ότι στην Ιστορία και την πολιτική υπεισέρχεται ο μεγα;λειώδης και αστάθμητος παράγων που λέγεται άνθρωπος. Γι' αυτό στην Ιστορία ένα κι ένα δεν κάνει πάντα δύο. Κάνει κι απίστευτα θαύματα, άλματα θάρρους και δημιουργίας.
   Χρειαζόμαστε ηθικό κίνητρο. Παράδειγμα. Και φυσικά εμπνευσμένη ηγεσία. Την έχουμε. Παλεύει με την βλακεία, την μικρότητα, την δειλία ελαχίστων αλλά πιστεύω πως το βλέμμα της είναι αμετάθετο στους λαμπρούς ορίζοντες και στις απάτητες κορφές. Γι' αυτό χρειαζόμαστε τον Αντώνη κι όχι σκυφτούς διαχειριστές.

  • ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ avatar
   ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ @ αριστερος 25/09/2011 15:21:30

   Η φύση θα κάνει τη δουλειά της: Την περίοδο των ισχνών αγελάδων, όπως αυτή που διανύουμε, είναι βέβαιον πως θα επιβιώσουν τα μαντρόσκυλα και όχι οι αποτριχωμένες γατούλες ...

 13. tampakiotis avatar
  tampakiotis 25/09/2011 12:39:53

  ακριβως............ποτε στην ανθρωπινη ιστορια,δεν γυρισε σκυλος ,μετα απο κακοποιηση ,να γρατσουνησει ή να δαγκωσει ,ανθρωπο....εν αντιθεσει με τις ,του αρθρου γατουλες,που παντα γυρναν και γρατσουνανε..........λογικο.ο σκυλος ειναι αρσενικος ....Ο.......ενω η γατα θηλυκια........Η..........αλλοιμονο απο τους < της παραταξης.....

 14. tampakiotis avatar
  tampakiotis 25/09/2011 12:41:57

  η τελευταια φραση του παραπανω σχολιου.....<<<<,αλλοιμονο απο τους ""θηλυκους ""της παραταξης.....

 15. milkman avatar
  milkman 25/09/2011 13:09:06

  Διλγο μου,μπουμπου μου,κανελλο μου,μαρκο μου,ρηγα μου,τζινα μου,κουκλιτσα μου,δαναη μου,μπουμπη μου,ρομπερτο καρλος μου,πουφι μου.
  Τι μου θυμησες?
  Τι πονος.

 16. Ρέπτον avatar
  Ρέπτον 25/09/2011 13:09:10

  Ο άνθρωπος από καταβολές κόσμου είχε ένα σκόπο. Την υποδούλωση του άλλου. Να σκύψει ο άλλος μπροστά του.
  Αποδίδετε στους σκύλους ιδιότητες που δεν έχουν.
  Ο άνθρωπος γνωρίζει τι είναι πίστη, αφοσίωση, ο σκύλος όχι.
  Η αφοσίωση του σκύλου δεν είναι παρά μια υπέρτατη δουλοπρέπεια ενάντια στην περηφάνια κι ανεξαρτησία των γατών κι έλειψη αυτοσυντήρησης και συχνά αυτοεξυπηρέτησης.

  Κι όπως και να το κάνουμε η γάτα δεν θα σκύψει ποτέ, μα ποτέ το κεφάλι να της περάσεις περιλαίμιο, αλλά θα είναι το ίδιο ίσως και περισσότερο πιστή.
  Η γάτα δεν ακκίζεται, φυσική ανάγκη των αιλουροειδών είναι.

  Τι λυπηρή φωτογραφία ο σκύλος μ' αυτό το κολλιέ δεσμοδέτη!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ρέπτον 25/09/2011 14:15:16

   Εσύ προβάλλεις πάνω τους ανθρώπινες ιδιότητες άγνωστες στους σκύλους. Δεν είναι "δουλοπρεπείς",΄έχουν θέση στην αγέλη και ναι, έχουν πίστη, αφοσίωση. Για την χρήσιμη και καλή στην παρέα γάτα, απλώς είσαι κάποιος που την ταίζει. Αν την ταίσουν παραδίπλα καλύτερα, θα την ψάχνεις.
   Το περιλαίμιο είναι απαραίτητο όταν περπατάς με τον φίλο σου στην πόλη, όχι τόσο γιατί ο νόμος επιβάλλει το λουρί αλλά γιατί τα αυτοκίνητα σκοτώνουν. Δύο έχασα έτσι. Τόσο απλά. Προφανώς κι εδώ "εξανθρωπίζεις" την σκέψη σου. Σκύλος είναι, φίλτατε, που δεν ξέρει ότι αν τρέξει να συναντήσει την σκύλα απέναντι στην λεωφόρο, θα τον λειώσει το φορτηγό. Πρέπει λοιπόν εγώ να τον προστατεύω, όπως κι εκείνος προστατεύει εμένα, από κινδύνους που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα φυσικά του ένστικτα κι οι άμυνες του. Η εξέλιξη του δεν είχε προνοήσει για τα ταξί, τις μοτοσυκλέτες και τις νταλίκες. Ούτε για τις φόλες.

  • Κώστας avatar
   Κώστας @ Ρέπτον 25/09/2011 15:17:02

   Καλά... Οταν βγάλεις τη γάτα σου βόλτα στο πάρκο( δεν το κάνεις γιατί θα την χάσεις) ή όταν καταφέρεις να ακούσει το όνομά της και να γυρίσει ( δεν γυρνάνε σχεδόν ποτέ) ή όταν βυθισθεί σε μελαγχολία επειδή έλειψες 5 μέρες( στα παλιά παπούτσια της γάτας, αρκεί να ταίζεται), τότε τα ξαναλέμε...

   Εύγε Φαήλε!

   • Ρέπτον avatar
    Ρέπτον @ Κώστας 25/09/2011 15:28:36

    Οι γάτες πάνε μόνες του στο πάρκο, δεν έχουν ανάγκη "να τις πάει" κάποιος.
    Το όνομά τους το ακούνε, ακόμη κι όταν κάνουν πως κοιμούνται και στο δείχνουν κουνώντας αμυδρά ένα αυτί ή μπορεί και τα δύο.
    Πάντα γυρίζουν και γυρίζουν γι αυτόν που αγαπούν, αλλά δεν είναι "αφεντικό" για αυτές.
    Η γάτα μία δεν νοιάζεται για το φαϊ, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ταϊστεί μόνη της.
    Πως φαίνεται ότι δεν γνωρίζεις αυτό το ζώο.

    Μάλλον προτιμάς κι εσύ αυτά που σέρνονται στα πόδια σου και σκύβουν το κεφάλι να τα υποδουλώσεις.

    Πέρα απ' αυτά συμφωνώ κι εγώ

    Εύγε Φαήλο.

    • Κώστας avatar
     Κώστας @ Ρέπτον 25/09/2011 15:47:11

     Aπό ό,τι βλέπω το γνωρίζεις εσύ καλά.
     Μάλιστα...
     -"Τί κάνεις;"
     -"Περιμένω να γυρίσει η γάτα μου από το πάρκο".
     Δεν λέω ...συμβαίνει συνέχεια. Μια τυπική σκηνή της καθημερινότητας όσων έχουν γάτες....

     "Το ονομά τους το ακούνε" Χα! Επειδή είχα γάτα( τις οποίες εκτιμώ, αλλά δεν συγκρίνονται με το μεγαλείο του σκύλου) ξέρω καλά. Δεν ακούν το ονομά τους που να χτυπιέσαι κάτω. Το ξέρουν οι πάντες αυτό και απορώ γιατί εκτίθεσαι;

     "Μάλλον προτιμάς κι εσύ αυτά που σέρνονται στα πόδια σου και σκύβουν το κεφάλι να τα υποδουλώσεις" .
     Μάλλον έχεις βαθύτατο μπέρδεμα. Σου είναι αδύνατο νααναγνωρίσεις/ παραδεχθείςτην συντροφικότητα και την φιλία Άνθρώπου- Σκύλου. Ερμηνεύεις την αδιαφορία και τον εγωκεντρισμό της γάτας ως τάχα ανυπότακτο πνεύμα. Σου έχω νέα: απλά σε γράφει. Όπως σου είπαν, αν την ταίσει ο δίπλα καλύτερα θα πάει έξω από την πόρτα του διπλανού.

     • Ρέπτον avatar
      Ρέπτον @ Κώστας 25/09/2011 16:00:21

      Οι διαφορές των δύο ζώων είναι μεγάλες.

      Η μεγαλύτερη όλων είναι ότι ο άνθρωπος δεν μπόρεσε κι ούτε θα μπορέσει να εξουσιάσει τη γάτα όπως εκείνος θα ήθελε.

      Τον σκύλο ναι. Επομένως πάντα θα είναι ο εκλεκτός και πιστός φίλος του ανθρώπου.

      Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι οι γάτες ΔΕΝ είναι ζώα επιθετικά αλλά απολύτως αμυντικά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (μάνες).

      Έχεις ακούσει να λένε "γάτα αγαρηνή;" Περσίας, Σιάμ, ευρωπαϊκή ναι, γατούλα με τη ροζ μυτούλα ναι, αλλά αγαρηνή ποτέ.

      Σκυλί αγαρηνό λένε όμως.

      Επίσης ποτέ στον αιώνα των αιώνων (αμήν) δεν καταγράφηκε περιστατικό γάτα να επιτεθεί για να σκοτώσει το "αφεντικό" της.
      Για σκύλους άπειρα τα περιστατικά επιθέσεων στους ανθρώπους που υποτίθεται πως τα ταϊζει.

     • ΕΥΑ avatar
      ΕΥΑ @ Ρέπτον 25/09/2011 16:36:34

      Το κάθε ζώο έχει τις χάρες του..στο χωριό έχουμε 5 γατάκια! είναι πανέμορφα, ζωηρά, και φύλακες καλοί σε ότι αφορά σε ερπετά και ποντίκια...λένε ότι τα αρσενικά είναι αυτά που φεύγουν (ως συνήθως), για να εξυπηρετήσουν κυρίως το ένστικτο του κυνηγού...σε θηλυκές υπάρξεις!

     • Κώστας avatar
      Κώστας @ Ρέπτον 25/09/2011 16:41:55

      Μπέρδεμα, μπέρδεμα, μπέρδεμα.
      Τί ακριβώς εννοείς δεν είναι επιθετικά; Πώς οριζεις το επιθετικό ζώο; Για να συνεννοηθούμε στους όρους καταρχήν. Διότι αν ρωτήσουμε τα ποντίκια, μια χαρά επιθετικές θα τις βρουν. Απλά στον άνθρωπο δεν τις παίρνει, λόγω διαστάσεων.
      Ναι "σκυλί αγαρηνό" έχω ακούσει. Και "παλιόσκυλο" κλπ έχω ακούσει. Αλλά έχω ακούσει και άλλα πολλά:
      Θυμάμαι λοιπόν τον Άργο στην Οδύσσεια( εμ τι να κάνουμε, μια γάτα δεν θα περίμενε ούτε θα αναγνώριζε 20 χρόνια μετά, τα παράπονα στον Όμηρο...), τον Μάγκα της Δέλτα(καμία ψιψίνα δεν θα ονοματοδοτούσε λαμπρό παιδικό μυθιστόρημα) . Έμαθα για την Λάικα, την Στρέλκα και την Μπέλκα( ή μήπως ήτανε καμία ψιψίνα;) πως στείλανε οι σοβιετικοί στο διάστημα, τον σκύλο του Βάγκνερ που ήταν ο κριτής των συνθέσεών του( ο άσχετος γιατί δεν επέλεξε μια ...ανυπότακτη ψιψίνα να ακούει τη μουσική του;) ,για τον Φρόιντ που στην θεραπεία των ασθενών του φρόντιζε να είναι παρών ο σκύλος του για να δρα καταπραυντικά, για τον Περίττα του Μ. Αλεξάνδρου( έχτισε και πόλη στο ονομά του) και διαπίστωσα την ηθική υπεροχή του Σκύλου όπως αυτή περιγράφεται στην ιστορία και την λογοτεχνία των ανθρώπων.

      υγ: ως αντεπιχείρημα στους σκύλους του Ομήρου, του Αλεξάνδρου και του Διαστήματος , ελπίζω να μην μου αναφέρεις την Ψιψινέλ των Στρούμφ ή τη γάτα του Νονού.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ρέπτον 25/09/2011 20:17:16

      Για να μην παρεξηγούμαστε. Αγαπώ τις γάτες, μικρός στην αυλή μας είχα πέντε ορφανά που μεγάλωσα όταν έχασαν την μάνα; τους. Οι γάτες είναι πολύ χρήσιμες. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των τρωκτικών. Είναι δεινοί κυνηγοί, καλή παρέα και σύντροφοι μας, ιδίως στο παιχνίδι. Όμως σε καμμία περίπτωση η σχέση τους με τον Άνθρωπο δεν φτάνει το βάθος αυτής με τον σκύλο. Ο σκύλος είναι το πρώτο πλάσμα που μας βοήθησε. Ζει μαζί μας απόμ τα βάθη της προϊστορίας, απόλυτα ταυτισμένος.
      Οι σπάνιες επιθέσεις σκύλων σε μέλη της οικογένειας αφορούν συνήθως σκυλιά που κακοποιούνταν συστηματικά, που έμεναν μαζί με παιδιά ανεπιτήρητα, τα οποία προκάλεσαν πόνο ή παραβίασαν τους "κανόνες" της συμπεριφοράς. Σε κάποιες περιπτώσεις, το συχνότερο είναι αυτό, είναι σκυλιά με αφεντικά με αδύναμο χαρακτήρα, τα οποία δεν τα αντιμετωπίζουν ως σκύλους, δεν τους δείχνουν από νωρίς την θέση τους στην αγέλη, οπότε παίρνουν το "πάνω χέρι" και αμφισβητούν την θέση τους στην αγέλη, αμφισβητούν τον αρχηγό και τους άλλους. Είναι αυτά, π.χ. που θ' ανέβουν στον καναπέ κι όταν πάει αυτός που τους το επέπρεψε να τα διώξει, του γρυλίζουν ή του επιτίθενται.
      Σε άλλες περιπτώσεις είναι σκυλιά κακοποιημένα, που τα έχει "χαλάσει" κι εγκαταλείψει κάποιος και τα υιοθετούν άλλοι, που δεν ξέρουν.
      Όλα, μα όλα τα σκυλιά, αν τα μεγαλώσεις με αγάπη, σταθερότητα, τους δείξεις με πειθαρχία χωρίς βία την θέση τους στην οικογένεια και κατανοήσεις την λυκίσια-σκυλίσια φύση τους, θα είναι αφοσιωμένα μέχρι θανάτου κι ασφαλή στην συμπεριφορά τους.

  • ιχωρειος avatar
   ιχωρειος @ Ρέπτον 26/09/2011 14:55:14

   Τωρα πως γινεται στις Σερρες να εχουμε τοσα πολλα αδεσποτα που κανεις δεν τα φροντιζει και επιβιωνουν, θα σε γελασω.

 17. Απόστολος avatar
  Απόστολος 25/09/2011 13:16:32

  Γαβ γαβ

  ή

  γαπ γαπ
  οεο;

 18. xriteo avatar
  xriteo 25/09/2011 13:44:13

  Απο την Αρχαια Ελλαδα,εχουμε παμπολες αναφορες,για πιστους σκυλους.Ποτε γατες.Δεν ειναι τυχαιο.Οσο για το "κολιε"που λες,επισκεψη στον οφθαλμιατρο΄'σουμπιτο".

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ xriteo 25/09/2011 14:19:53

   Ε, τα κολλιέ ξέρει κι όχι τις ταπεινές αλυσίδες-περιλαίμια. Μπορεί από κει που είναι να πηγαίνουν τα σκυλιά βόλτα δεμένα με πέρλες...

 19. www.citypress-gr.blogspot.com avatar
  www.citypress-gr.blogspot.com 25/09/2011 14:26:02

  Τι να πει κανείς για το κείμενο αγαπητέ Φαήλο η πένα σου σπάει κόκαλα και εμπνέει εμάς τους "δημοσιογράφους με τις πυτζάμες" να ελπίζουμε ότι υπάρχει μες στο σκοτεινό τούνελ μια ελπίδα ότι η πατρίδα έχει ανθρώπους έστω και ελάχιστους για να την βγάλουν από την κατάθλιψη και την καταχνιά...ως ελάχιστο που μπορώ να κάνω προσωπικά έστω και αν μας διαβάζει και ένας σε αυτή την χώρα να το αναδημοσιεύσω ....http://citypress-gr.blogspot.com/2011/09/blog-post_4603.html

  Υ.Γ. Συγχαρητήρια στον Faxtora που μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε την επαφή μαζί σου.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ www.citypress-gr.blogspot.com 25/09/2011 14:46:12

   Mucho obligado!

   • Costas avatar
    Costas @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 27/09/2011 16:24:25

    το σωστο ειναι "muito obrigado"...!!!

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Costas 30/09/2011 00:51:34

     Στα ισπανικά είναι όπως το έγραψα κι η συνήθης αποάντηση είναι "te nada", ήτοιθ "δεν κάνει τίποτα". Αυτό που έγραψες δεν ξέρω τι είναι. Πορτογαλικά μήπως;

 20. Φλαμανδός avatar
  Φλαμανδός 25/09/2011 14:43:23

  http://www.youtube.com/watch?v=HpySdpvc0Qo

 21. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 25/09/2011 14:49:47

  Δεν είχα ξεχάσει την συζήτηση μας, όπως βλέπεις.

  • Εύη avatar
   Εύη @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 25/09/2011 15:16:36

   Με τιμάς Φαήλε.

   Χαιρετώ σε.

 22. Aggelos avatar
  Aggelos 25/09/2011 14:51:35

  οι ανθρωποι ομως προδωσαμε τους σκυλους..

  στον πολεμο στελνανε γερμανικα ποιμενικα με εκρηκτικα κατω απο τανκς και ανατινασονταν..

  τι φταιει το ζωντανο,,να μπλεκει με τις ανθρωπινες διαστροφες?


  ας τα αφησουμε ,και ας σφαχτουμε μονοι μας μεταξυ μας,,οπως σαν συχαμενοι ανθρωποι κανουμε πολυ καλα..

 23. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 25/09/2011 15:03:52

  Έχουμε ένα σκύλαρο και μία σκυλίτσα, διαφορά τάξης μεγέθους 10 προς 1.
  Διαφορετικές ράτσες.

  Αυτή όταν τους πετάω λιχουδιές, γιατί τρώνε ότι κι΄εμείς, του το αρπάζει από τα δοντια.

  Και αυτός την αφήνει!

  Τη λατρεύει δε. Τον έχω δει οταν αυτή στρέφει το ενδιαφέρον της σε ένα άλλο σκυλάκο εδώ στη γειτονιά, αυτός φεύγει και κρύβεται πληγωμένος και περήφανος και εμφανίζεται την άλλη μέρα.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ αλλενάκι 25/09/2011 15:07:26

   Αχ, Αλλενάκι, κι αυτοί οι κώδικες πανάρχαιοι είναι! Αυτοκρατορίες πετάξαμε στα πόδια σας. Κοτζάμ Τροία κάψαμε συθέμελα. Αλλά αυτά σε άλλη ανάρτηση...

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 25/09/2011 15:09:36

    μα δεν με κατάλαβες, όποιος νομίζει ότι οι σκύλοι δεν επιλέγουν σύντροφο ή δεν έχουν ανώτερη συναισθηματική νοημοσύνη πλανάται

    τα έχουμε πάντα ζευγαράκια για να έχουν παρέα

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 25/09/2011 15:08:02

   αυτή είναι πάντα έτοιμη να με δαγκώσει όταν ζοριστεί, π.χ. με φάρμακα που δεν θέλει να παίρνει

   αυτός ποτέ!

   οι σκύλες γενικά είναι καλύτεροι και πιο άγριοι φύλακες, το ένστικτο της μάνας, αν και είναι μικρούλα και δεν έχει ζευγαρώσει ακομα

   αυτή γαυγίζει όταν ανιχνεύσουν τα οσμιστήρια εχθρική ξένη παρουσία από 500 μέτρα χωρίς οπτική επαφή

   αυτός αδιάααφορος... πρέπει να τον πλησιάσεις πολύ και να έχει και οπτική επαφή

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ αλλενάκι 25/09/2011 16:08:54

    Αλλενάκι, τη δικιά μου την κρατάω με νύχια και με δόντια μη μου τη ''μαγαρίσει'' κανένας επιτήδειος της γειτονιάς!

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ ΕΥΑ 25/09/2011 17:44:01

     κι εγώ την προσέχω πάρα πολύ ΕΥΑ για αυτό το λόγο

 24. ΕΞΑΡΧΟΣ avatar
  ΕΞΑΡΧΟΣ 25/09/2011 15:47:05

  ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ.
  ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΚΥΛΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙ ΑΝΤΙΞΟΩΤΙΤΕΣ ΠΟΛΛΕΣ.
  ΟΙ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΤΑ ΤΥΧΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΖΟΦΕΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

 25. Penelope avatar
  Penelope 25/09/2011 15:51:23

  Εχω και γώ σκύλο και είναι ξέρω την ψυχολογί α τους.

  Ξέρω ότι ο σκύλος μου, και δολοφόνος να ήμουνα, καταχραστής , βασανιστής , πάλι θα με υπακουε και θα με υποστήριζε.
  Κι ο σκύλος αρχίζει και παίρνει και τα χούγια του αφεντικού του με τον καιρό...

  Και , για να τα πούμε με σκυλίσιους όρους...

  Ετσι και στην Ελλάδα, τα 'μαντρόσκυλα' ακολουθούν τις διαταγές των αφεντικών τους για την σωτηρία του ευρώ - συγγνώμην λάθος, της 'χώρας' εννοούσα - έστω κι αν ψοφήσουν όλα τα υπόλοιπα ζωντανά...

 26. Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 25/09/2011 16:08:37

  Μπράβο Φαήλε έγραψες κείμενο διαχρονικό!!!!!
  Να τα διαβάζουν όλοι...

 27. DIANE avatar
  DIANE 25/09/2011 17:02:11

  Για εκείνους που αρνούνται την αφοσίωση του σκύλου και το άδολο του χαρακτήρα του, θάθελα να πω πως μόνον όταν ζήσεις μαζί του καταλαβαίνεις πόσο έξυπνο ζώο είναι, πόσο πολύ αγαπάει το αφεντικό του, πως μπορείς να τούχεις απόλυτη εμπιστοσύνη.
  Για να γίνουν διακριτές οι ιδιότητες αυτές πρέπει ο σκύλος νάναι -και να νιώθει- μέλος της οικογένειας. Να του μιλάμε, όπως στο παιδί μας, στη μάνα μας. Μαθαίνει πολύ εύκολα και προσπαθεί να σ΄ευχαριστήσει δείχνοντάς σου τι ακριβώς του έμαθες κι ότι το έμαθε καλά.
  Δεν είναι δουλοπρεπής ο σκύλος. Ας μην μπερδεύουμε την αφοσίωση με τη δουλοπρέπεια. Η γάτα δεν αναγνωρίζει αφεντικό, αλλά μόνο χώρο μέσα στον οποίο ζει. Ο σκύλος ακολουθεί το αφεντικό ακόμη και στο θάνατο.
  Ο Φαήλος έχει απόλυτο δίκιο σ΄όσα έγραψε. Ας συνηθίσουμε και εμείς οι Ελληνες ν΄αγαπάμε τα σκυλιά και μόνο να κερδίσουμε θάχουμε.
  Κι εγώ, που τα γράφω, αγαπώ τους ανθρώπους πρώτ΄απ΄όλα τα έμβια όντα και δεν πιστεύω ότι ο κακός άνθρωπος γεννιέται.Γίνεται.
  Αντίθετα, πιστεύω ακράδαντα ότι σκύλος κακός δε γίνεται. Ακόμα κι αυτά τα κτήνη που βασανίζουν τα σκυλιά για να τ΄αγριέψουν προκειμένου να τα στείλουν σε κυνοδρομίες, δεν τα επηρεάζουν οριστικά. Με λίγη στοργή και χάδι κι αυτά τα σκυλιά ακόμα ξεπερνούν τις φριχτές εμπειρίες τους.
  Αν με δαγκώσει ο σκύλος του γείτονα, θα το κάνει για να προστατέψει το αφεντικό και το σπίτι του.
  Κι αν δαγκώσει και παιδάκι, σίγουρα κάτι συνέβη για να το κάνει.
  Οσο για τις αρρώστιες, αν εμβολιάζεται κάθε χρόνο, αν έχει καθαρό νερό και τροφή, δεν διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο. Περισσότερο εμείς μπορεί να κολλήσουμε στον σκύλο μας π.χ. γρίππη, παρά εκείνος κάτι σ΄εμάς.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ DIANE 25/09/2011 17:39:42

   Κοίτα, υπάρχουν περιστατικά που έχουν δαγκώσει μωρά στην κούνια και θέλουν κάποια προσοχή.
   Ζηλεύουν λίγο καμιά φορά, π.χ. η σκυλίτσα μας ζηλεύει, αν δει ότι κάποιο από τη γειτονιά αποσπά την προσοχή μου, και δεν μ' αφήνει, με τραβάει πέρα.

   Ειδικά τα πιτμπουλ δεν ελέγχονται απόλυτα από το αφεντικό τους -λένε ότι έχουν ελάχιστη διασταύρωση με ύαινα το πρώτο πρώτο breed-

   Εμάς ένα πιτμπουλ αρσενικό που είχαμε δάγκωσε το αφεντικό του στη γάμπα και τρέχαμε μέσα στη νύχτα.

   Και η ροτβαϊλερίνα ένα βράδι παρολίγο να μου χυμήξει και φρενάρισε απότομα όταν με γνώρισε.

   Από τότε την πρόσεχα περισσότερο, δεν έμενα μονη μου μαζί της όταν λειπαν οι άλλοι.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ αλλενάκι 26/09/2011 10:05:45

    Μύθος τα περί ύαινας. Όλα τα μολοσσοειδή, συμπεριλαμβανομένων των πιτμπουλ, ροτβάϊλερ, ντόμπερμαν κλπ, έχουν ισχυρό ένστικτο φύλακα και σωματοφύλακα. Σε ακατάλληλα χέρια κομπλεξικών γίνονται επικίνδυνα. Κάποτε, πχ μερικοί θεωρούσαν ότι το ντόμπερμαν πρέπει να το σαπίζεις στο ξύλο εκπαιδεύοντας το! Μιλάμε για δυνατά ζώα, με έντονη προστατευτικότητα. Θέλουν στοργή, επιτήρηση, σταθερό χέρι κι επίγνωση της φύσης του. Πχ, εάν από κουτάβι δεν έχεις κοινωνικοποιήσει ένα πιτμ πουλ με παιδιά κι άλλα ζώα, δεν το αμολάς σε μια πλατεία. Θα γίνει μακελειό. Αν το έχεις φέρει από κουτάβι σε επαφή, τότε είναι ήρεμο, αρκεί να μην πειράξεις το αφεντικό του και να μην εισβάλεις στο χώρο της οικογένειας. Αν θυμάσαι τι είναι και του φέρεσαι9 ως αυτό που είναι, δεν έχεις πρόβλημα. Αντίθετα έχεις σύντροφο, φύλακα, φίλο.

    • Γρηγόρης avatar
     Γρηγόρης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 27/09/2011 11:29:56

     Σαν κάτοχος dobermann το επιβεβαιώνω.
     Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι οι ράτσες που αναφέρεσαι λέγονται <>
     Είναι εύκολα εκπαιδεύσιμα και κάνουν ακριβώς ότι λέει ο άνθρωπος αρχηγός της αγέλης. Αυτό είναι και το πρόβλημα !
     Το dob είναι το ποιο κοινωνικό σκυλί του κόσμου ...
     Αρκεί να μην πειράξεις την "οικογένεια". Τότε πραγματικά τίποτα δεν το σταματάει !

     Ωραίο άρθρο, συγχαρητήρια :)

 28. τάσος avatar
  τάσος 25/09/2011 17:33:23

  καλά ρε πατριώτη, σκύλος του πασόκ δεν ξαναλέω.

 29. Παντελής avatar
  Παντελής 25/09/2011 17:51:00

  Μερικοί, ευαίσθητοι, ξέρετε, κάτι καραπροοδευτικά ρετάλια, κάτι σκυφτά μανικιούρ –πεντικιούρ της πολιτικής ορθότητας, ενοχλήθηκαν...

  αξεπέραστος!!!

 30. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 25/09/2011 17:55:09

  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.
  Όλες οι στιγμές που έζησα
  Και φύγανε για πάντα.
  Οι φίλοι, τα ποτά, οι γκόμενες…
  Όλα αυτά που ορίσαν μια ζωή.
  Τώρα που το τέλος του δρόμου πλησιάζει,
  Αυτό που έμεινε το ξέρω…
  Είναι δυό μάτια ήρεμα και μια υγρή μυτούλα.
  Σύντροφοι μιας ζωής που ήτανε
  (αλλά που πια δεν είναι).
  S.A.

 31. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 25/09/2011 18:06:28

  Εξαίρετος ο Φαήλος!

  • τάσος avatar
   τάσος @ Strange Attractor 25/09/2011 18:57:56

   εξαίρετος.

 32. www.citypress-gr.blogspot.com avatar
  www.citypress-gr.blogspot.com 25/09/2011 18:21:23

  nosotros!!!

 33. Γιώργος Γκ. avatar
  Γιώργος Γκ. 25/09/2011 18:29:54

  Φίλε (επέτρεψέ μου να σε αποκαλώ έτσι) Φαήλο.
  Νάξερες πόσο λυπάμαι που ψηφίζω στην Α Αθήνας και όχι στην Β Πειραιώς.
  Νάσαι καλά.

 34. Γιώργος Μεσσηνία avatar
  Γιώργος Μεσσηνία 25/09/2011 20:13:54

  Χτύπησε πολύ ευαίσθητη χορδή αυτό το άρθρο.
  Ο καλύτερός μου φίλος είναι ένα ημίαιμο μποξεράκι που μου αποδεικνύει κάθε μέρα πως υπάρχουν και φιλίες πέρα από λυκοσυμμαχίες και στρατηγικές...
  Τα σκυλάκια και τα παιδιά είναι ό, τι πιο αγνό μας περιβάλλει.
  Καλό θα είναι να τα συναναστρεφόμαστε μπας και γίνουμε ξανά άνθρωποι!

 35. Ρέπτον avatar
  Ρέπτον 25/09/2011 20:47:51

  Οι ποιητές είναι γνωστό ότι γοητεύονται πολύ από τα ζώα και ιδιαίτερα από τις γάτες από τις οποίες εμπνέονται και γράφουν. Πράγματι είναι πολύ στενός ο δεσμός ανάμεσα στην ποίηση και στα μικρά αιλουροειδή: γοητευμένοι από τις ντελικάτες κινήσεις τους, από τον ανεξάρτητο χαρακτήρα τους, από την αφοσίωσή τους, μεγάλοι ποιητές όλων των εποχών έχουν τους αφιερώσει ερωτικούς στίχους

  Η Γαλή

  Είν’ η γαλή αντιπαθής εις τους κοινούς ανθρώπους.
  Μαγνητική και μυστική, τον επιπόλαιόν των
  κουράζει νουν· και τους χαρίεντάς της τρόπους
  δεν εκτιμούν. [ ]
  [ ]
  [ ]
  Aλλ’ είναι της γαλής ψυχή η υπερηφάνειά της.
  Το αίμα και τα νεύρα της είν’ η ελευθερία.
  Ποτέ δεν είναι ταπεινά τα βλέμματά της.
  Εν των παθών της δε τω πάντοτε κρυπτώ,
  εν τη καθαριότητι, εν τη ηρεμία
  και καλλονή των στάσεων, τη εγκρατεία
  ενδείξεων, πόση λεπτή αισθήσεων αγνότης
  ευρίσκεται. Ότ’ αι γαλαί ρεμβάζουν ή κοιμώνται
  τας περιβάλλει οραματισμού ψυχρότης.
  Ίσως τριγύρω των τότε περιπλανώνται
  φάσματα παλαιών καιρών. Ίσως η οπτασία
  εις Βούβαστιν τας οδηγεί· όπου τα ιερά των
  ήνθουν, και Pαμεσών τας έστεφε λατρεία,
  κ’ ην οιωνός εις ιερείς παν κίνημά των.

  Κ.Π.Καβάφης

  (Από τα Κρυμμένα Ποιήματα 1877;-1923, Ίκαρος 1993)

 36. αριστερος avatar
  αριστερος 25/09/2011 21:11:44

  οτι θα πιαναμε γατοσκυλοκουβεντα εδω μεσα ειναι ,κατι που δεν περιμενα ποτε.
  Δεν πειραζει ομως ,μας περισευει αγαπη και την προσφερουμε.

  • Γιώργος Μεσσηνία avatar
   Γιώργος Μεσσηνία @ αριστερος 25/09/2011 21:39:35

   Αδερφέ, λίγο νεράκι τους προσφέρεις και τα μπαγάσικα σε κοιτάνε στα μάτια, γίνονται θυσία για τον "ευεργέτη" τους.
   Τι να συζητάμε όλη την ώρα για τους διεθνείς κερδοσκόπους τα "haircut", τα "funds" και τη σαπίλα που μας κατακλύζει;
   Στα προσωπάκια τους βλέπω μια αλήθεια, όπως στον ηλίθιο του Ντοστογιέφσκι, που αν την είχαμε διατηρήσει όπως και τη παιδική μας αθωότητα, θα είχαμε διαχειριστεί καλύτερα τις ζωές μας.
   Ωριμάσαμε λογικά αντισστρόφως ανάλογα με την πνευματική μας ωρίμανση.
   Η αγάπη δεν περισσεύει για κανέναν, μάλλον έτσι όπως γίναμε υπάρχει έλλειψη από το είδος αυτό.
   Μακάρι να υπήρχε!

 37. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 26/09/2011 00:16:47

  Φαήλο, διαβάζοντας τον ύμνο σου στον καλύτερό μας φίλο, υγράθηκαν τα μάτια μου κι ένοιωσα την ανάγκη να πάω να χαϊδέψω την γριούλα μου τη Μάχη! Της είπα στο αυτί πως, «υπάρχουν κι άλλοι που αναγνωρίζουν κορίτσι μου το πόσο πολύτιμη μας είσαι». Γιατί αυτά που μας έχει δώσει είναι πολλαπλάσια αυτών, που της δίνουμε εμείς! Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς!

 38. rally monkey avatar
  rally monkey 26/09/2011 01:06:08

  Dogs look up to you,
  cats look down on you.
  Give me a pig.
  He just looks you in the eye and treats you as an equal.
  Ο. Τσωρτσιλ

  Καλη βδομάδα

 39. stergdoc avatar
  stergdoc 26/09/2011 10:31:09

  Μπραβο Φαηλο,απεραντα τα νοηματα που εδωσες γυρω γιατι εγω τα γνωριζω αυτα απο πρωτο χερι.Ετσι ακριβως ειναι.Μπραβο παλληκαρι μου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.