Ο Βενιζέλος πάει στα Δερβενάκια του…
16/04/2014 19:30
του Φαήλου Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Βενιζέλος πάει στα Δερβενάκια του…

Αδέρφια, έχω μια απορία; Που είναι κρυμμένοι αυτοί που θα ψηφίσουν την «Ελιά»; Άμα βρείτε έναν, κάντε μου την χάρη, με το καλό ή σβερκώνοντας τον, φέρτε τον να τον δω, να τον ακουμπήσω με το δάχτυλο στο κούτελο, πως είναι αληθινός, να τόνε θαυμάσουμε, που είναι τόσο μερακλής.

Το περιβάλλον μου δεν ανήκει μόνο στην «επάρατο» Δεξιά. Φίλοι, γείτονες, συγγενείς, πελάτες, έχουν διάφορες πολιτικές προελεύσεις. Κάποιοι ψηφίζανε το πάλαι ΠΑΣΟΚ. Άλλοι τότε που ο Μπακαλάκος τραγουδούσε το Κιλελέρ κι ο ΓΑΠ με μαλλιά φορούσε τεριλέν παντελόνια καμπάνα κι όλο το βυθίζανε το «Χόρα», άλλοι την εποχή που κάτι «εκσυγχρονιστές» κι οι κολλητοί τους μαζεύανε μέχρι φόδρα τις οικονομίες των παππούδων στο ΧΑΑ και χτίζανε χλιδάτες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που τώρα σαπίζουν κι άλλοι τότε, το 2009, που αγοράσανε τις χάντρες και τα καθρεφτάκια του «λεφτά υπάρχουν». Τώρα δεν βρίσκω ούτε μισό. Εκτός κι αν ντρέπονται να το πουν.

Σε δημοσκόπηση είδα μέχρι κι ένα παχιό –παχιό 6,5 %. Χλιδή, ε;

Μην είναι οι στρατιωτικοί, που τους είπε «αυτιστικούς» ο αντιπρόεδρος, κι οι οικογένειες τους; Πάλι δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Όλα τα πράγματα ακολουθούν τον κύκλο της ζωής. Γέννηση, ακμή, παρακμή και θάνατος. Η ΠΑΣΟΚάρα λοιπόν, ως λυμφατική σκιά του φαρδιού και πλατιού κινήματος, θα διάγει πλέον την περίοδο των επιθανάτιων σπασμών. Ενίοτε δε πολλοί άνθρωποι, πριν τινάξουν τα πέταλα κι αρχίσουν οι συγγενείς να μοιράζονται τα κόλλυβα, τα τσουρεκάκια στο σελοφάν και να πίνουν με μικρές γουλιές κονιάκ μπόμπα, έχουν μια προσωρινή ψευδαίσθηση διαύγειας και ευεξίας. Κι ύστερα, αντίο Γλαρέντζα. Τέζα. Καπούτ, που θα ‘λεγε κι η μεγάλη μας φίλη από την Λεωφόρον υπό τα Φιλύρας στο Βερολίνο.

Παρά τα μικρά πολιτικά «δωράκια», όπως τον τρόπο υπαναχώρησης της κυβέρνησης στο εικοσιπεντάρι στα νοσοκομεία, «μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ» ή την λεόντειο μερίδα σε θέσεις κλειδιά, που έχει λάβει το ρετάλι που απέμεινε από το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, είναι δύσκολα τα κόζα. Τα ερείσματα της πασοκικής γραφειοκρατίας στον κρατικό μηχανισμό αμύνονται, όπως ο θρυλικός Συνταγματάρχης Μοσκαρντό στο Αλκαζάρ. Το Αλκαζάρ βέβαια δεν έπεσε αλλά η Χαριλάου Τρικούπη θα πέσει. Χωρίς πάταγο. Ούτε σκόνη δεν θα σηκώσει. Απλά θα σκολάσει ο γάμος και θα πάει στο νεκροταφείο των πολιτικών ελεφάντων, όπου κείνται τα κουφάρια δεκάδων πολιτικών κομμάτων της νεωτέρας ελληνικής Ιστορίας.

Μα γιατί νομίζετε μεταμφιέζονται; Η κίνηση των έτσι, των αλλιώς, τώρα «Ελιά» κι ελεείστε την Κεντροαριστερά, με τον πράσινο ήλιο από κάτω απ΄ το λογότυπο, σαν επιπλάδικο χορηγό σε σήριαλ. Άμα τράβαγε το πράμα από μόνο του, θα βγαίνανε φόρα παρτίδα στο ξάγναντο, με τις πράσινες σημαίες τους αναπεπταμένες, τα ωραία τους, ΠΑΣΟΚ και πάσης Ελλάδος, να μαζέψουν ψηφαλάκια, βάζοντας μπροστά – μπροστά τους πρωτοκλασάτους. Τώρα πια, έχει μείνει μόνο ο κατιμάς, κάτι υστερικά αισθήματα και βοηθητικοί από τον πάγκο. Φύρδην μίγδην με τις γνωστές «προσωπικότητες», το ευρύτερο «Φίλιον». Μαλώνανε ποιος …δεν θα κατέβει κι όσοι μπορέσανε την κοπανήσανε α λα γαλλικά για την αυτοδιοίκηση, αφού προηγήθηκαν και συνεχίζονται τα καραβάνια των προσφύγων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις Ευρωεκλογές, λοιπόν, θα πέσει ο πρώτος κουβάς με το παγωμένο νερό. Πιστεύω πως δεν θα πιάσουν το μέτρο ή κι αν το πιάσουν, θα είναι τόσο ψωραλέο το ποσοστό, που θα ντρέπονται και να το πουν. Θα ‘ναι το πρώτο καρφί στην κάσα από νοβοπάν. Ούτε μαόνια, ούτε τίποτα. Και θα αποπειραθώ την πρόβλεψη, πως δεν θα φτάσουν ως ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, διότι η, παρά την μεταμφίεση, συντριβή στις Ευρωεκλογές δεν θα φέρει μόνο φτώχεια και γκρίνια αλλά κοινώς το ΠΑΣΟΚ θα βγει BLR, ήτοι, στην στρατιωτική γλώσσα, Beyond Local Repair. Στην άκρη του δρόμου, σαν γερμανικό άρμα ανάσκελα σε χαντάκι μετά την νίλα στο Κουρσκ.

Τότε, δεν θα τον αμφισβητήσουν απλώς τον Ευάγγελο και το υπερφυσικό εγώ του, τα εναπομείναντα στελέχη του ιδιόμορφου βαλκανικού σοσιαλισμού. Θα ακούσει δημοσίως όλα όσα ακούγονται συνήθως μετά από βιαία διακοπή της εγγάμου συμβιώσεως. Ύστερα θα αρχίσουν οι «διεργασίες», που θα μοιάζουν με το γνωστό γάμο του Κουτρούλη. Θα δούμε ποιοι και πως θα ανακυκλωθούν κι από ποιους και ποιοι θα πάνε στον κουβά.

Ο Βενιζέλος, αδέρφια, σαν το Δράμαλη πάει για τα Δερβενάκια του, μαζί με τους δερβισάδες και τα ταγκαλάκια του. Την συνέχεια της Ιστορίας την ξέρετε…

(Δημοσιεύεται στην «Δημοκρατία»)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 16/04/2014 21:34:06

  Εντάξει ειναι σίγουρο ότι μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα βάλει λουκέτο αν όχι αμέσως ίσως λίγο αργότερα .Τα στελέχη όμως ειναι αμφίβολο ότι θα αποσυρθούν στα εξοχικά τους ,ειναι λοιπόν πιθανό να προσπαθήσουν να παρεισφρήσουν σε άλλα κόμματα με ότι αυτό συνεπάγεται .Εδώ λοιπόν η ΝΔ θα χρειαστεί να προσέξει να μην φανεί φθηνή στο αλεύρι και ακριβή στα πίτουρα δηλαδή να μη ρίξει τους δικούς της για χάρη των αστέγων πασοκων.

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Naruto 16/04/2014 23:25:53

   Ευχη ειναι αυτο η' διαπιστωση;

   • Naruto avatar
    Naruto @ Μεγάλες στιγμές 17/04/2014 18:14:43

    Πρόβλεψη. Πίστεψέ με μετα τίς εκλογές θα τρίβουμε τα μάτια μας.

  • Άνώνυμη avatar
   Άνώνυμη @ Naruto 17/04/2014 05:56:32

   Κάποιος άστεγος Πασόκος έσωσε τή ΝΔ καί έβαλε στήν καρέκλα τόν αρχηγό της.

 2. Laretzakis avatar
  Laretzakis 16/04/2014 21:42:01

  Mην ανησυχειτε κ. Κρανιδιώτη. Και από αυτη τη νίλα (του Δράμαλη), τον Βενιζέλο θα τον σώσει ο Πρωθυπουργος μας. Στέλνοντάς τον στις Βρυξέλλες για Επίτροπο μέχρι να ανασυνταχθεί το πολιτικό σκηνικό, ώστε να μείνει το κουφάρι του ΠΑΣΟΚ να στηρίζει (το κουφάρι που θα παριστανει) την Κυβέρνηση.

 3. Marcelos avatar
  Marcelos 16/04/2014 21:43:40

  Αγαπητέ Φαήλο, εάν ο Βενιζέλος μπορεί να έχει ένα κεντρώο κόμμα απελευθερωμένο από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ (ρηχό και βαθύ) και την κλίκα του Σημίτη, δεν με χαλάει εμένα να μπαίνει στη Βουλή με 4%-5%...

 4. iconology2009 avatar
  iconology2009 16/04/2014 22:26:13

  Ο Βενιζέλος είναι τουλάχιστον από τους ελάχιστους σ'αυτή τη Βουλή που ξέρει ποια είναι τα Δερβενάκια και ποια η θέση τους στην νεώτερη Ελληνική Ιστορία, παρόλο ότι μπορεί και να μην τα έχει καν επισκεφθεί ούτε σαν τουρίστας. Έχει συγκρότηση και είναι από τα πρόσωπα που κοσμούν το Κοινοβούλιο. Από όλο αυτό το συρφετό των απίθανων ανιστόρητων, ο Βενιζέλος ξεχωρίζει χιλιόμετρα μακριά. Είναι αλήθεια ότι όλες οι συγκυρίες είναι σε βάρος του και πιθανολογώ κι εγώ κακά εκλογικά αποτελέσματα για τις προσπάθειες του αλλά θα ήταν κρίμα για το πολιτικό προσωπικό να λείπει αυτός. Να ξέραμε τουλάχιστον ότι τον αντικαθιστούν ισάξιοι του αλλά όλο κάτι οπαδούς του Νίκου Δήμου βλέπω με προβληματική εκφορά της Ελληνικής γλώσσας-καλησπέρα καλησπέρα, είμαι ανασφαλής και το ένα καλησπέρα μού φαίνεται λίγο και δεν ξέρω πώς να περάσω από αυτό κατευθείαν στο προκείμενο-αλλά και με εντυπωσιακά φτωχό μορφωτικό επίπεδο, που μπορούν να το ανταγωνιστούν άνετα αυθεντικά ποταμίσια ψάρια.

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ iconology2009 16/04/2014 22:50:11

   Τεινω να συμφωνησω.Τον Βενιζελο εαν δεν τον ειχε η Κυβερνηση θαπρεπε να τον εφευρει.Οι τελευταιες του παρουσιες στην Βουλη ηταν το κατι αλλο .Κατατροπωσε τους συριζοκατσαπλιαδες σε ολα συνταγματικες ερμηνειες ,πολιτικες αρχες ,κοινοβουλευτικες τακτικες κλπ Ηταν και ειναι αψογος στον χειρισμο του λογου ο οποις εχει αρχη μεση και τελος και ειναι πληρως κατανοητος .Τωρα εαν για πολιτικους λογους που υπαγορευονται απο το κομματικο συμφερον του ΠΑΣΟΚ πρεπει να παιρνει καποιες θεσεις που δεν αρεσουν στην ΝΔ τι να κανουμε αυτα εχει η πολιτικη και οποιος σκοπευει να ασχοληθει μαζι της πρεπει να προσεχει τι λεει και τι γραφει γιατι που ξερεις μπορει να χρειαστει να ξανασυνεργαστει μαζι τους το ΠΑΣΟΚ εννοω οποτε λιγη αυτοσυκρατηση δεν βλαπτει.

  • Marcelos avatar
   Marcelos @ iconology2009 16/04/2014 23:02:16

   Συμφωνώ, τον Βενιζέλο τον ακούς να μιλάει Ελληνικά και χαίρεσαι. Πλήρωσε κι αυτός το τίμημα "ήμουν υπουργός του Σημίτη και του ΓΑΠ"... Από δημοσιογράφους και αθλητές έχει περισσότερα να προσφέρει στο Κοινοβούλιο. Όπως έγραψα και πιο πάνω, δεν με χαλάει καθόλου να έχει ένα κεντρώο κόμμα καθαρό από Παπανδρεϊκούς/Σημιτικούς και να είναι στη Βουλή με ένα 4%-5%. Περισσότερα έχει να προσφέρει από ψεκασμένους και ποτάμια...

   • airman avatar
    airman @ Marcelos 23/04/2014 00:35:37

    Ρε για δες που το ΠΑΣΟΚ κατέληξε "μαγκούρα" και ο Μπενίτο τείνει να γίνει "πυλώνας"!!! Η πορεία του και οι επιλογές του στην πολιτική τον χαρακτηρίζουν και θα τον ακολουθούν. Ας πάει στο καλό και καλή ψυχή!

 5. Vas avatar
  Vas 17/04/2014 01:07:02

  Ο Βενιζελος παει στην ευχη του Θεου, αλλα ο Σαμαρας δε θα εχει με ποιον να συνεργαστει (ΑΝ) κερδισει τις εκλογες!

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Vas 18/04/2014 23:52:23

   Και ποιός σου λέει ότι όλα τα Πρώην στελέχη Πασοκ, που βρίσκουν απάγκιο σε ξένες αγκάλες-κόμματα, για να σωθούν από τη φουρτούνα, δεν θα αυτομολήσουν με την πρώτη ευκαιρία, για να στοιχηθούν ως απωλολότα, πίσω από τον όποιον ανακαινισμένο αρχηγό Πασοκ (με ή χωρίς μάσκα) ;

 6. ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ avatar
  ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ 17/04/2014 13:56:35

  Το ζήτημα είναι αν διαλυθεί το ΠΑΣΟΝ μετά τις ευρωεκλογές ( πράγμα πολυ πιθανό ) θα διαλυθεί και η κυβέρνηση, εκτός αν ο κυρ Φώτης σπεύσει προς συμπαράσταση. Κυριακή κοντή γιορτή.

 7. visaltis avatar
  visaltis 17/04/2014 14:20:27

  Άρε Φαήλο Κρανιδιώτη! Beyond Local Repair τι μου θύμησες τώρα, είναι το λεγόμενο - ΠΕ -Πέραν Επισκευάσεως! Έτσι μας φώναζε ο εκπαιδευτής στη Ρεντίνα στα -ΠΕΝ- (προχωρημένη εκπαίδευση νεοσυλλέκτων). Άδολες μέρες.
  Τώρα θα συμφωνήσω με το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου σου αλλά θα πρέπει να πούμε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος που εκλέγεται εδώ κοντά σε μας στην Ασπροβάλτα είναι δυνατός ρήτορας και δυνατός πολιτικός, σκληρό καρύδι τον παρακολουθώ δεν βλέπω κάποιον αρκετά άξιο να τον αντικαταστήσει επαρκώς από την εκεί παράταξη, μου αρέσει, τον θέλω στη βουλή η σε κάποιον ρόλο, ο κύκλος του τον παιδεύει και τον κονταίνει αδίκως, σε πολλά διαφωνώ μαζί του αλλά δεν ξέρω αν κατά βάθος τα θέλει η του τα επιβάλουν διάφοροι, για πατριώτης μου κάνει μπορεί να κάνω λάθος βέβαια, τραγικό και σοβαρό λάθος αλλά η ιστορία θα μας το πει και αυτό Καλή μας δύναμη.
  ΥΓ. 24 Απριλίου 1821 θανάτωσαν τον Αθανάσιο Διάκο. θα ακούσουμε κάτι από κάποιον?.Το ελπίζω.

 8. Ana-gnostis avatar
  Ana-gnostis 18/04/2014 09:59:39

  Γεια σου ρε Φαήλο...! Φαντάσου να σε εκανε υπουργό ο Σαμαράς...! Για σκέψου του Φίλε...! Τι θα έκανες...? δεν τολμώ να συσχετίσω τι θα έκανες με αυτά που γράφεις... Ο Βενιζέλος παλεύει για την Ελλάδα και τους Ελληνες...με τα λάθη του και τα καλά του...για να μπορούν εσύ Φαήλο και όλοι να γραφουν στα κοινωνικά δίκτυα, στις εφημερίδες ότι νάναι..., να εκτονώνονται, να διατηρούν την δημοσιότητα τους για τους δικούς τους λόγους ... Δεν τολμώ να φανταστώ Φίλε ότι θα διαπραγματευόσουν εσύ με τα θηρία στην Ευρώπη και στον κόσμο...και άλλοι πολλοί με λίγη γνώση και ικανοτητες σε σχεση με τον Βενιζέλο και μεγάλα εκ του ασφαλούς λόγια... Αν οι Ελληνες δεν καταλάβουμε ότι η κυβέρνηση θέλει ηγεσίες με ικανότητες, γνωση, μεθοδικότητα, ειλικρίνεια και ήθος , χαθήκαμε...!!! Σε μια δεκαετία κυβέρνησαν δυο επώνυμοι γόνοι (από θείο και πατέρα) και είδαμε τα αποτελέσματα...Λοιπόν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είναι ότι καλύτερο εχουμε σημερα στην Ελλάδα.. Αλλο πολιτική διαφορά ή διαφωνία Φαήλο Φίλε και άλλο αυτό που βγάζεις από μεσα σου...μαλλον ξεπερναει τα όρια του πολιτικού μίσους...ή όπως διαφορετικά μπορεί να το πείς...Κρίμα!!!

 9. EVANGELOS avatar
  EVANGELOS 18/04/2014 10:18:26

  τόσοι υπερασπιστές του Βενιζέλου στο αντινιούζ δεν το περίμενα :/ , είπαμε μορφωμένος δεν διαφωνεί κανένας σε αυτό , αλλά και υστερόβουλος και με καταστροφική για τη χώρα πολιτική ...

  λένε κάποιοι φίλοι για τις αγορεύσεις που "κατατρόπωσε" το Σύριζα , ξεχνούν ότι με τα ίδια παραμύθια "κατατρόπωνε" τη ΝΔ όταν έλεγε "χαρυ ποτερ" τον Σαμαρά και με τα ίδια φληναφήματα εμπόδισε να γίνει οποιαδήποτε εξυγίανση στα τεράστια θέματα-σκάνδαλα "γιατί είσήλθε η χώρα στο μνημόνιο" και "τι έγινε με τη Ζίμενς" μεταξύ άλλων ... και φτάσαμε στο σχεδόν αστείο να καταχειροκροτεί στη Βουλή η ΝΔ τον Βενιζέλο επειδή υποτίθεται κέρδισε τον Τσίπρα (λες και είναι ο νέος Ηλιού ή Πασσαλίδης ο Αλέξης)

  φίλοι μου στην προσπάθεια να στηριχθεί ο Σαμαράς (από όσους πιστεύουν ότι είναι σωστή η πολιτική του και διακαιωμά τους) ξεχάστηκε ότι μέχρι και πριν 3 χρόνια ΟΥΔΕΙΣ στη ΝΔ είχε έστω ασχοληθεί με Σύριζα κλπ ... ΟΛΟΙ για το Πασόκ μιλάγαμε , για τους Μπόμπολες , τους Λαμπράκηδες , τους Ψυχάρηδες , την λασπολογία , τα σκάνδαλα , την Ολυμπιαδα , το φαγοπότι των μεγάλων έργων του Σημίτη κλπ κλπ

  ευτυχώς μερικοί (με τους οποιους δεν συμφωνώ απαραίτητα σε άλλα θέματα) γράφουν που και που τέτοια άρθρα υπενθυμίζοντας ότι πολιτικοί σαν τον Βενιζέλο αποτελούσαν μέχρι πολύ πρόσφατα μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης (για τους περισσότερους από εμάς).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.