#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/04/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Οι σύντροφοι απ’ τους άλλους πλανήτες…»Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Τι είναι καλύτερο για μας και την Πατρίδα; Μα αυτό που αποδεδειγμένα λειτουργεί κι άλλού, θετικά κι επί μακρόν. Οι άνθρωποι ζουν καλύτερα στις χώρες που έχουν κοινοβουλευτική δημοκρατία, μικτή οικονομία, πολυποίκιλη παραγωγική – οικονομική δράση. Ο άγριος, πούρος νεοφιλελευθερισμός και ο «μαρξισμός – λενινισμός», όπου κι αν εφαρμόστηκαν, κλάψανε μανούλες. Στις χώρες της νεοφιλελεύθερου ζούγκλας, όπως στην Λατινική Αμερική ή και τις ίδιες τις ΗΠΑ, οι κοινωνικές διαφορές έγιναν χαοτικές αλλά στις χώρες όπου οι ποικιλόχρωμοι κομμουνιστές πήραν την εξουσία, το αίμα έφτασε ως το γόνατο και η μιζέρια κι η ανελευθερία μοιράστηκαν σε ίσες γενναίες μερίδες για όλους. Πλην βεβαίως των μελών της κομματικής γραφειοκρατίας, που είναι «πιο ίσοι απ’ τους άλλους». Πχ στην Γαλλία, τη Σουηδία, τη Δανία, οι άνθρωποι ζουν καλύτερα από αλλού, μ’ όλα τα σκαμπανεβάσματα της Ιστορίας και τις κρίσεις. Σίγουρα καλύτερα από την Β. Κορέα, την Κούβα, τις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η θεωρία των Μαρξ, Έγκελς, Λένιν απέτυχε παντού. Έφερε αίμα, βαρβαρότητα κι ανελευθερία. Προσπάθησαν πολλοί να ξηλώσουν το κέρδος από την οικονομία κι επειδή η απληστία και η φιλοδοξία είναι στην ανθρώπινη φύση, κάποιοι επιδίωξαν το κέρδος μέσα από την διαφθορά. Και το πήραν, αφού παράλληλα εκατομμύρια πέθαναν με μια σφαίρα στο σβέρκο, στην φυλακή, την εξορία ή απλά από πείνα. Όταν ο Τσε πήγαινε να σκοτωθεί για τις ιδέες του στην Βολιβία, ήδη πολλοί κουβανοί σύντροφοι του βούλιαζαν στην αγκαλιά της γραμματέως τους και στα μικρά ή μεγάλα προνόμια τους. Η ισότητα είχε πάει περίπατο, πριν έρθει.

Είτε αρέσει λοιπόν, είτε όχι το κέρδος είναι απαραίτητο κίνητρο και «καύσιμο» της οικονομικής ανάπτυξης.

Μόνο εδώ και σε κάποιες τριτοκοσμικές νησίδες της ανθρωπότητας, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που τολμούν στα σοβαρά να υποστηρίζουν το νεφέλωμα ουτοπικής βαρβαρότητας της μαρξιστικής θεωρίας.

Ένα κομμάτι των εγχωρίων δυσαρεστήθηκε με την εκλογή του Κουτσούμπα ως Γ. Γραμματέα του ΚΚΕ. Θέλανε τον Μπογιόπουλο, που ‘ναι πιο πιασάρικος και θέλει συμμαχίες. Διάβασα το βιβλίο του με τον α λα Κλίντον τίτλο, για μας τους  ηλίθιους, που δεν παραδεχόμαστε ότι φταίει ο καπιταλισμός και μόνον. Συμπέρασμα; Κομψευόμενος. Φαίνεται κι απ’ την πόζα στη φωτογραφία. Εκεί δε στο τέλος, στο κεφάλαιο «Ζητείται Λένιν», λείπει ο υπότιτλος «Εγώ, εγώ, εγώ»!

Για να μην είμαι άδικος όμως διάβασα προσεκτικά το «δια ταύτα», να δω τι προτείνει τέλος πάντων; Κοινωνικοποίηση όλων των μέσων  παραγωγής, αποκλειστικά κρατικοί φορείς σε όλους τους βασικούς κλάδους, κοινωνικοποίηση της αγροτικής γης, παραγωγικοί συνεταιρισμοί κλπ. Με ρώτησε κι η μάνα μου «τι σημαίνει κοινωνικοποίηση της γης»; Της είπα «εσύ θα μαζεύεις τις ελιές, που φύτεψε ο παππούς πριν 80 χρόνια, αφού ξεχέρωσε το ρουμάνι, θα βγάζεις το λάδι στο λιοτρίβι και θα το δίνεις να το διαχειριστεί ο Μπογιόπουλος». Πως το λέγαμε παλιά στο σινεμά; Εδώ ήρθαμε, πάμε να φύγουμε.

Μετά από τις σχοινοτενείς επαναλήψεις κι αναλύσεις, με αβανταδόρικες ατάκες, της βασικής θεωρίας, χωρίς μισή αναφορά στο έρμο το Έθνος, καταλήγει στην παλιά μουχλιασμένη συνταγή της αποτυχίας.

Γνωστό το επιχείρημα. Η «επιστημονική» θεωρία του μαρξισμού είναι σωστή αλλά εφαρμόστηκε λάθος. Ναι, ε; Απέτυχαν λοιπόν ο Λένιν, ο Στάλιν, ο Μάο, ο Φιντέλ, που, όσο να ‘ναι, ήταν μεγαλύτερα μεγέθη από τον Σκουρλέτη, τον Αλαβάνο και τον Μπάμπη Αγγουράκη και θα επιτύχουν τούτοι εδώ;

Λοιπόν, απλά πράγματα. Δεν είναι «επιστημονική» θεωρία. Το αποδεικνύει η παταγώδης αποτυχία της, παντού, πάντα κι απ’ όλους όσοι αποπειράθηκαν την εφαρμογή της.

Δεν είναι παρά μια ψευδοθρησκεία, χωρίς Θεό αλλά με ψευδοπροφήτες, ψευτοαγίους, υποσχόμενο παράδεισο και δόγματα. Με φανατισμό και τύφλωση. Το ξαναείπα, κάτι σαν ιεχωβάδες που όμως πιστεύουν και στην βία. Απόδειξη τα δεκάδες εκατομμύρια που κατάπιαν ο Λένιν κι ο Στάλιν, οι ασύλληπτες εκατόμβες στην Κίνα, στην Καμπότζη κι άλλού, που σε μικρότερη κλίμακα εφαρμόστηκε και σε άλλους λαούς. Κι εδώ, στην χώρα του φωτός, δούλεψε καλά το λεπίδι και το ντουφέκι. Και μια ιστορική παρατήρηση. Η επάρατος εμφυλιοπολεμική Κεντροδεξιά έδινε και δήλωση μετανοίας. Χιλιάδες την σκαπούλαραν μέσω αυτής κι έζησαν για να μετανοιώσουν πολύ αργότερα για το μάταιο των πεποιθήσεων τους κι έκαναν παιδιά κι εγγόνια. Όποιος όμως αντίθετος έπεφτε τότε στα χέρια τους, πήγαινε γραμμή για τον Αχέροντα. Η Αριστερά δεν είχε ποτέ δηλώσεις μετανοίας για τους αντιπάλους της.

Αυτή η μανιχαϊστική, γιαχωβίτικη κι όλως παράλογη προσέγγιση τους για τα πράγματα είναι διαχρονική. Το βλέπει πχ κανείς στην υστερική και εθνικά, κοινωνικά βλαπτική τους θέση πάνω στην λαθρομεταναστευτική εισβολή. Αφού δεν υπάρχουν Έθνη, μόνο εργάτες, πώς να τους βγει στην εξίσωση ως αποτέλεσμα το λογικό «δεν χωράμε άλλους και πρέπει να φύγουν κι αυτοί που ήρθαν»;

Και ως ψευδοθρησκεία, η Αριστερά το ‘χει στην κούτρα της ν’ ασχολείται με το γένος των αγγέλων. Ένα παράδειγμα με άφησε ενεό για το βάθος της θρησκευτικής αφοσίωσης τους στην θεωρία αλλά εξηγεί κι αποδεικνύει πολλά. Ούτε οι πρώτοι Χριστιανοί, ούτε οι πρώτοι καμηλιέρηδες κατσαπλιάδες σύντροφοι του Μωάμεθ δεν ήταν τόσο φανατικά λεπτολόγοι με τα πιο απίθανα πράγματα.

Το αναφέρει ο εξαίρετος περουβιανός συγγραφέας Σαντιάγο Ρονκαγιόλο στο βιβλίο του «Η τέταρτη ρομφαία», εκδόσεις Καστανιώτη. Είναι η βιογραφία του Αμπιμαέλ Γκουσμάν, του έγκλειστου εδώ και χρόνια ηγέτη του Φωτεινού Μονοπατιού, των μαοϊκών ανταρτών των Άνδεων. Ξεκίνησαν τον ένοπλο αγώνα τους το 1980, κρεμώντας δύστυχα αδέσποτα σκυλιά στους φανοστάτες της Λίμα, με πινακίδες «Τενγκ Σιαο Πινγκ, σκύλας γιε», οργισμένοι για την απόκλιση του τότε κινέζου ηγέτη από την «μαοϊκή καθαρότητα».

Εκεί λοιπόν στο μακρινό Περού, κάποια στιγμή στα τέλη του ’60, το αριστεριλίκι ήταν μόδα παγκοσμίως, αν δεν ήσουν κάποιου είδους κομμουνιστής ούτε γκόμενα δεν έβγαζες. Υπήρχαν λοιπόν καμμιά εβδομηνταριά (!!) κομμουνιστικά κόμματα. Ανάμεσα τους κι ένα τροτσκίζον, που είχε ιδρυθεί από τον Κάρλος Ποσάδας. Μετά λοιπόν από βαθιά σκέψη, γιατί το ζήτημα τους απασχόλησε εκ βαθέων, οι σύντροφοι αποφάσισαν πως σε περίπτωση εξωγήινης εισβολής θα συνταχθούν με τους εξωγήϊνους. Διότι, όπως καταχωρήθηκε στα πρακτικά κι ανακοίνωσαν, «λόγω της βιομηχανικής τους ανάπτυξης οι σύντροφοι απ’ τους άλλους

πλανήτες θα έχουν ήδη φθάσει στο σοσιαλισμό»! Απλά και παστρικά πράγματα, βασισμένα στην αλάνθαστη «επιστημονική» θεωρία, στο «Κεφάλαιο» και τ’ άλλα κόκκινα Ευαγγέλια. Τι δηλαδή; Να' ρθουν τα πράσινα ανθρωπάκια με τα τρία πόδια και το ‘να μάτι στο κούτελο, κατευθείαν απ’ τον σοσιαλιστικό Παράδεισο, και μεις να συνταχθούμε με την μαύρη αντίδραση του ανθρωπίνου γένους; Ποτέ!

Πάντως, αδέρφια, μην ξεχνιόμαστε, μαρξιστές και νεοφιλελεύθεροι, κοντοχωριανοί είναι. Εκπροσωπούν τις δυο όψεις της βαρβαρότητας. Διότι, ό,τι δεν είναι ανθρωποκεντρικό οδηγεί με αληθινή επιστημονική βεβαιότητα στη βαρβαρότητα. Είτε θεοποιείς την «αυτορρύθμιση» της αγοράς, είτε την «ταξική πάλη» και τις θεωρίες περί υπεραξίας, συσσώρευσης κλπ, στο τέλος θερίζεις αίμα, φτώχεια και σκλαβιά, αφού πρώτα ξεχαρβαλώσεις την εθνική και κοινωνική συνοχή.

Ας δούμε λοιπόν με λογική και μετριοπάθεια τι πραγματικά λειτουργεί αλλού, πιο μείγμα στην κοινωνία και την οικονομία μειώνει την φτώχεια, απομακρύνει την βαρβαρότητα και διασφαλίζει την ελευθερία.

Σήμερα γέρνουμε προς την βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού κι αυτό υπονομεύει όχι απλά τα δικαιώματα μας, την ποιότητα ζωής μας, την ίδια μας την ύπαρξη. Χρειάζεται λοιπόν μια άλλη συνταγή, ανθρωποκεντρική, μετριοπαθής κοινωνικά και οικονομικά και φυσικά ελληνική. Γιατί μπορεί να το «ξέχασε» στο βιβλίο του ο κάθε Μπογιόπουλος και στην πολιτική του ο κάθε Τσίπρας αλλά το Έθνος υπάρχει. Είναι το πρόσωπο μας στον κόσμο και στην Ιστορία…

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 15/04/2013 08:42:29

  "Μετά λοιπόν από βαθιά σκέψη, γιατί το ζήτημα τους
  απασχόλησε εκ βαθέων, οι σύντροφοι αποφάσισαν πως σε περίπτωση
  εξωγήινης εισβολής θα συνταχθούν με τους εξωγήϊνους. Διότι, όπως
  καταχωρήθηκε στα πρακτικά κι ανακοίνωσαν, «λόγω της βιομηχανικής
  τους ανάπτυξης οι σύντροφοι απ’ τους άλλους πλανήτες θα έχουν ήδη
  φθάσει στο σοσιαλισμό" Δεν είναι δυνατόν αυτό που
  διαβάζω!!!!!!!!!!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιώργος Αχαιός 15/04/2013 14:31:14

   Κι όμως ναι!
   Σαντιάγο Ρονκαγιόλο "Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΡΟΜΦΑΙΑ", εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2009, σελίδα 57, όπου ο καλός και νέος (γεννηθείς το 1975) συγγραφέας παραθέτει αυτούσιο το απόσπασμα του Φερνάντο Ιουσάκα.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/04/2013 15:14:43

    Κάτι δεν υπολόγισαν σωστά οι κομμουνίσταροι:

    Μπορεί οι εξωγήινοι που θα έλθουν να είναι εξελιγμένες σαύρες και λειτουργώντας με κριτήρια είδους αντί με ταξικά, να θέλουν να εξολοθρεύσουν όλους τους ανθρώπους για το καλό, των ιγκουάνα, των κροκόδειλων κτλ....

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/04/2013 15:26:54

    Λάθος: Ρονκαλιόλο

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Γιώργος Αχαιός 15/04/2013 15:49:05

   Που σημαίνει: αν υπάρχουν εξωγήινοι και επισκέπτονται τη γη, τότε σίγουρα προτιμούν τις κόκκινες ΚΟΒες …
   Κι αν αυτό λαμβάνει χώρα, από τα τέλη του ’60… τότε… μήπως...;;;
   μήπως … τα πράσινα τα πράσινα ανθρωπάκια με τα τρία μάτια,
   μπορεί να ζουν ΗΔΗ (!) ανάμεσά μας, μεταμφιεσμένα σε συντρόφους-ΚΚΕ ;;;;

 2. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 15/04/2013 09:14:38

  Τυχαίο ότι τυγχάνει γενικής εκτίμησης ο κος Κουτσούμπας;
  Δέν νομίζω!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ειδωλοκλάστης 15/04/2013 14:32:38

   Κοίτα, πιο ΚΚΕ δεν γίνεται.
   Σαν εκείνους τους τύπους με τα σοβιετικά κουστούμια που ερχόντουσαν για να μας πουλήσουν τρακτέρ URSUS και να πάρουν καρπούζια και πορτοκάλια.

   • ειδωλοκλάστης avatar
    ειδωλοκλάστης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/04/2013 08:27:51

    Εγώ κυττάζω (απο το κυπταζω =κύπτω, ερευνώ), εσείς όμως κοιτάζετε εξού καί διέφυγε τής προσοχής σας η σφαιρικότης τής μουσικής τού προηγουμένου μου.

 3. euagelos avatar
  euagelos 15/04/2013 09:35:42

  Σωστό γενικά αλλά πιστεύω πως οι άνθρωποι ζουν καλύτερα εκεί που υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η ύπαρξη άμεσης δημοκρατίας και όχι απλά κοινοβουλευτικής γενικώς. Μη ξεχνάτε πως και στην Ελλάδα έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία εδώ και χρόνια η οποία δεν απέτρεψε τη λεηλασία της χώρας από τα φιλοευρωπαϊκά και αυτοαποκαλούμενα φιλελεύθερα κόμματα. Ούτε οι λαοί της Ευρώπης απέφυγαν την εξαπάτηση. Μπορεί να μην πρέπει να κοινωνικοποιηθούν όλα τα μέσα παραγωγής όπως προτείνει ο Μπογιόπουλος αλλά τι άποψη έχετε? Πρέπει ο λαός να ερωτάται δια δημοψηφισμάτων και μάλιστα συχνά, για θέματα που τον αφορούν? Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης των εκλεγμένων όταν εξαπατούν προεκλογικά και όχι απλώς να αναμένει η χώρα τις επόμενες εκλογές για να τους διώξει? Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται από ομάδα βουλευτών που ορίζονται με κλήρωση από κάθε νομό και όχι με εκλογές? Για να μην είναι επαγγελματίες πολιτικοί. Έίναι πιθανό ένας μπακάλης να μπορεί να κάνει καλύτερη διαχείριση από έναν χαρτογιακά που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του?
  Όλα αυτά όμως, αν αποφασίσουμε πως χρειάζονται, θα τα παραχωρήσει ποτέ ως λαϊκές εξουσίες το υπάρχον διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας? Μπορείτε να προτείνετε τρόπο εφαρμογής τους αν και εφόσον τα χρειαζόμαστε και αν το υπάρχον σύστημα δεν θέλει να τα εφαρμόσει? Αν πάλι θεωρηθούν ακραία τα δημοψηφίσματα, η ανάκληση κλπ, μπορείτε να αναφέρετε ρεαλιστικούς τρόπους να εφαρμοστούν οι δικές σας προτάσεις σήμερα?

 4. Apostolos Vlahos avatar
  Apostolos Vlahos 15/04/2013 09:58:16

  Μέχρι και εξωγήινους θα βάλουν στο κόλπο για να πάρουν την προσοχή του κόσμου από τα πραγματικά προβλήματα και τη ληστεία που συνεχίζεται. Να χρεωθούμε για να σώσουμε τις τράπεζες: χαιρέτα τις τράπεζες. Να χρεωθούμε να σώσουμε τις καταθέσεις: χαιρέτα τις καταθέσεις. Να χρεωθούμε να σώσουμε μισθούς και συντάξεις: το επόμενο που θα χαιρετίσουμε Φαήλο;

  Άκαιρες οι φιλοσοφικές αναζητήσεις περί μαρξισμού, διαφωτιστικότατη η επιλογή της εικόνας στη αρχή του άρθρου.

 5. Ρηνα avatar
  Ρηνα 15/04/2013 10:18:43

  Το ΚΚΕ ειναι περιθωριοποιημενο και διαρκως γηρασκον...Ουδεις κινδυνος.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχιζει να συστηματοποιειται και να δεξιοφερνει ,λεκτικα τουλαχιστον, με τους μισους και παραπανω οπαδους του μεταπηδησαντες απο ενα "δεξιούλικο" κομμα...Διαφαινομενος μερικος κινδυνος.
  Οταν ολοκληρωθει η μεταστροφη, δηλ ο Τσιπρας ενταχθει πληρως, παντρευτει, βαφτισει τα παιδια του και κανει επι τελους το Σταυρο του τοτε.....μεγαλος κινδυνος.
  Προς το παρον δεν το εχει αντιληφθει η δεν του το εχουν...σφυριξει τι τον χωριζει απο την Ελληνικη κοινωνια που ειδικα αυτη τη περιοδο μεταλλασσεται σε πιο συντηρητικη ως προς τα πιστευω της. Οι εξελιξεις που τρεχουν εχουν δυο προοπτικες η θα τις προλαβει η θα τον ξεπερασουν, εμπιστοσυνη παντως ο κοσμος δεν θα χορηγει απο δω και περα αμεριστη, περισσοτερο εμπιστοσυνη δειχνει σε σταθερους θεσμους που δεν εχουν κλονιστει ακομα οπως η εκκλησια και ο στρατος οποτε απ αυτα ο Τσιπρας ακομη απεχει ετη φωτος.
  Ολα αυτα ισχυουν οσο υπαρχει ακομα επιφαση ευνομιας. Σε "πολιτειακη ανωμαλια" θα κανει παιχνιδι η ΧΑ με εκπληξεις...
  Υπαρχει παντα βεβαια και η περιπτωση ολα τα σεναρια να "σπρωχτουν" απο καπου προς μη επιθυμητη κατευθυνση για τη πατριδα και εκει ειναι που πρεπει καποιοι να σηκωσουν επι τελους το αναστημα τους......

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ρηνα 15/04/2013 14:35:43

   Να δω τον Αλέξη με το γυαλιστερό κουστουμάκι, την Περιστέρα να πετάει την ανθοδέσμη και να την πιάνει η Ζωή/Κλάραμπελ και τι στον κόσμο!
   Κι ύστερα ο Αλέξης θ' ανακαλύψει τον παπα Ανυπόμονο και την κοινωνική δράση του Χριστιανισμού και ν' αρχίσει τα πατερημά και τα σταυροκοπήματα on camera και τι στον κόσμο. Θα πάει και στη Σουμελά να κρατήσει την εικόνα στην περιφορά, μαζί με τον Πανίκα;

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/04/2013 15:54:05

    Xαχαχα Φαηλε η παραστατικοτητα σου τσακιζει κοκκαλα!!

 6. cobalt avatar
  cobalt 15/04/2013 10:27:48

  Τείνω να καταλήξω πως η αριστερά δεν είναι πολιτική ιδεολογία, αλλά λογοτεχνικό κίνημα που απλά δεν το ξέρει.
  Μπορεί να είναι και η κορυφαία έκφραση του μαγικού ρεαλισμού.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ cobalt 15/04/2013 14:36:49

   Είναι μια παγκόσμια παραθρησκευτική σέχτα, μόνο χωρίς Θεό.

   • cobalt avatar
    cobalt @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/04/2013 15:57:47

    Εγώ έκανα πλάκα, αλλά αυτό που μου απαντάς Φαήλο είναι πολύ σωστό. Το μεγαλύτερο λάθος, ταυτόχρονα και η πιο καταστροφική έκφανση της ιδεολογίας, του Κομμουνισμού και του leftism γενικά, είναι που προσπαθεί ν' αντικαταστήσει τη αυθόρμητη μεταφυσική ροπή της ανθρώπινης φύσης, με τις αποφάσεις των γραμματέων.
    Ο τρόπος που διαμορφώνεται στην ιστορία θυμίζει θρησκεία, όπου ως γη της επαγγελίας έχει τη Σοσιαλιστική κοινωνία.

 7. αργατεία avatar
  αργατεία 15/04/2013 10:29:28

  κ.Κρανιδιώτη είστε μια φωνή μετριοπαθής και άκρως λογική, συγχαρητήρια για το άρθρο αυτό. Μεγάλο πρόβλημα η "δογματοποίηση" της κοινωνικης θεωρίας που οδηγεί σε φασισμούς και καταστροφές. Ο μέσος δρόμος είναι ο ελληνικός ανθρωποκεντρισμός και η πολιτική από τα κάτω, με την εμπειρική γνώση των εργαζομένων ανθρώπων και την επίλυση προβλημάτων όχι με βάση μια θεωρία αλλά με βάση τον δημοκρατικό διάλογο και τον συγκερασμό πραγματικών συμφερόντων. Οι κοινωνίες είναι ζωντανοί οργανισμοί και η επίλυση των προβλημάτουν τους είναι αδύνατον να γίνει με κάθε είδους θετικιστικές θεωρίες, δόγματα, δήθεν επιστήμη.....Είδαμε που οδηγεί η γραφειοκρατίλα, μαρξιστική ή νεοφιλελεύθερη. Δεν μπορούν οι θεωρίες να φορεθούν κοστούμι πάνω στις κοινωνίες γιατί απλούστατα αυτό οδηγέι στην βλακεία και στην καταστροφή, διαρκής διαπραγμάτευση και διάλογος με βάση εμπειρικά δεδομένα. Ένα νέο κινημα στην Ελλάδα σε αυτή την λογική θα πρέπει να στηριχθεί, η αλλαγή η πραγματική θα έρθει από εκεί, όχι με φληναφήματα περί αστικών μεταρρυθμίσεων, ταξικών συγκρούσεων και μπουρδολογία/φλυαρία, αυτά είναι για τις εδρες των πανεπιστημίων όχι για την ζωντανή κοινωνία...και πάλι συγχαρητήρια! Απορώ γιατί σας κόλησαν την ρετσινιά του ακραιου ορισμένοι γραφικοί, αλλά και γιατί λέτε τον εαυτό σας "δεξιό", εσείς είστε, με συμβατικούς όρους μιλώντας, άνθρωπος ενός νέου αληθινού "κέντρου" (πάντα με συμβατικούς όρους δεξιάς-αριστεράς, άλλος ενας διαχωρισμός που πρεπει να ξανασκεφθούμε και να ανατρέψουμε γιατί ακριβώς στηρίχθηκε σε μαρξιστικά και φιλελεύθερα δόγματα και κλειστές, νομοτελειακές θεωρίες).

  • αργατεία avatar
   αργατεία @ αργατεία 15/04/2013 10:33:06

   άλλωστε τα αριστεροδεξιά είναι βορειοευρωπαϊκές
   πολιτισμικές επινοήσεις που επιβλήθηκαν με το στανιό σε όλο τον
   κόσμο, δεν νομίζω στους αρχαίους να υπήρχαν δεξιοί και αριστεροί,
   μάλλον με άλλους όρους και προϋποθέσεις δημιουργουντα οι πολιτικές
   ταυτότητες.....όπους δημιουργήθηκε το αριστεροδεξιό πεδίο έτσι
   μπορεί και να αποδομηθεί και να αντικατασταθει με κάτι καινούργιο
   που θα αντανακλα τις δικές μας ανάγκες και πολιτισμικές
   λογικές

   • Περικλής avatar
    Περικλής @ αργατεία 15/04/2013 12:58:52

    +1

 8. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 15/04/2013 10:44:04

  ....Η θεωρία των Μαρξ, Έγκελς, Kαλό θα είναι όσοι γράφουν
  να γνωρίζουν πως ο Μαρξισμός δεν είναι ιδεολογία , ούτε μοντέλο το
  οποίο και θα εφαρμοστεί επιστημονικά, Είναι μέσο ανάλυσης της
  κοινωνικής εξέλιξης όποτε δεν υφίσταται ο όρος απέτυχε παντού απλά
  γιατί δεν ήταν είναι κάτι προς εφαρμογήν αλλα βοηθητικό εργαλείο
  πολιτικών.Καλό θα ήταν επίσης σε ότι αφορά τον Λένιν να γίνει
  κατανοητό πως εφάρμοσε μια στρεβλή ερμηνεία των όσων ο Μάρξ είχε
  αναλύσει με συνέπεια να δημιουργήσει ενα φασιστικό καθεστώς
  .Μεγαλύτερη προσοχή λοιπόν γιατί οι γενικεύσεις παράγουν σοβαρά
  λάθη Τα λάθη της Ελληνικής Αριστεράς δεν τα γνωρίζει ο αρθρογράφος
  .Αν τα γνώριζε θα ήξερε και να τα επισημάνει και να τα αναλύσει.Δεν
  τον βοηθά και ο πολιτικός λόγος που χρησιμοποιεί, φορές που ο λόγος
  γίνεται τροχοπέδη στην προσπάθεια εμβάθυνσης ζητημάτων όταν είναι
  φτωχός.Πάντως είναι μια καλή προσπάθεια το άρθρο αυτό

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Δρόλαπας 15/04/2013 12:26:50

   Τι λες βρε παιδί μου. Με συγκίνησες με την μεγαλοψυχία σου.
   Τι να ξέρουμε εμείς τα παλιοζαγάρια, αφού τη ρούφηξες εσύ όλη την γνώση.

   • Περικλής avatar
    Περικλής @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/04/2013 12:56:05

    Τεκμηριωμένη απάντηση όχι αστεία.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Περικλής 15/04/2013 14:28:02

     Στην ξερολίαση έτσι απαντώ. Σήμερα διάβασα για πρώτη φορά ότι ο Μαρξισμός δεν είναι ...ιδεολογία κι ότι δεν είναι μοντέλο για "επιστημονική" εφαρμογή. Μα ακριβώς αυτά τα δύο είναι για τους οπαδιούς των ΚΚ πάσης αποχρώσεως ανά τον κόσμο. Αυτό λένε τα κείμενα τους πάνω από έναν αιώνα αλλά ο στ' αυτιά και τα μάτια του "Δρόλαπα" δεν έχουν φτάσει ακόμη.
     Κι ως γνωστόν, είμαι ασεβής απ΄ένατι στην Αριστερά, στην ενοχική "ΔΕξιά" αλλά και στην ψωνάρα του καθενός.

  • αργατεία avatar
   αργατεία @ Δρόλαπας 15/04/2013 12:45:05

   Δρόλαπα έχεις πολύ πλάκα, χααχαχ, καλά μεγάλη μπούρδα αμόλυσες, πω πωωωωω. χαχαχαχα

  • αργατεία avatar
   αργατεία @ Δρόλαπας 15/04/2013 12:53:45

   αυτά τα "εργαλεία πολιτικής" είναι γεμάτα νομοτέλειες (ιστορικός υλισμός κλπ κλπ) ειναι θεωρίες με βάση τα οποία γίνεται προσπάθεια να εξηξηθούν οι κοινωνικές αλλαγές και πως νομοτελειακά θα οδηγηθούμε στον κομμουνισμό....νομοτέλειες κάργα, δογματισμός και κλπ κλπ.....πλήρης κρατικός έλγχος vs αχαλίνωτη αγορά, όντως οι φονταμενταλιστές της σκέψης , της πράξης και της ζωής, άσε ρε δρολαπα...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Δρόλαπας 15/04/2013 15:25:48

   O George Steiner είχε κατατάξει τον μαρξισμό στα υποκατάστατα θρησκείας του μεταχριστιανικού δυτικού κόσμου. Αυτό μάλλον δεν το έχεις ακούσει...
   Ο Μαρξ ήταν ακτιβιστής, δεν ενδιαφερόταν μόνο να φτιάχνει εργαλεία ερμηνείας της ιστορίας και της κοινωνικής πραγματικότητας, ενδιαφερόταν τα εργαλεία αυτά να παραγάγουν μοντέλα προς εφαρμογή. Εκεί ακριβώς είναι που ο μαρξισμός απέτυχε.

   • αργατεία avatar
    αργατεία @ ΒΙΣ 15/04/2013 20:30:42

    το θέμα είναι πως τα αντιλαμβάνονται και τα χρησιμοποιουν οι "μαρξίζουσες" ομάδες, ασε τι είπε ο μαρξ, οι απόγονοι τι κάνενε πρέπει να δούμε, έχει και ενδιαφέροντα εργαλεία ο μαρξισμός δεν διαφωνώ, αλλά ως εκεί

 9. Νεοθουλίτης Γερμανοτσολιάς avatar
  Νεοθουλίτης Γερμανοτσολιάς 15/04/2013 10:47:00

  Συμφωνώ απολύτως με τη τελευταία παράγραφο.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νεοθουλίτης Γερμανοτσολιάς 15/04/2013 14:44:20

   Είδες; Στο τέλος σε γράπωσα!

 10. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 15/04/2013 11:36:09

  Όλες οι ιδεολογίες μπορεί να αποτελέσουν φυλακές χωρίς φως και χωρίς χώρο για εξέλιξη. Και η δαιμονοποίησή τους όμως είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, να αποτελέσει τροχοπέδη δηλαδή, διότι κάποια απαραίτητα πράγματα δαιμονοποιούνται σαν ανήκοντα στις "κακές" ιδεολογίες. Στις κρίσεις ειδικά, πρέπει το μυαλό κι οι πολιτικές να είναι ευέλικτα και να μην περιορίζονται από φανατισμούς και προκαταλήψεις.

 11. Ελευθερία avatar
  Ελευθερία 15/04/2013 11:53:26

  Τι σχέση έχει ο κομμουνισμός με τον φιλελευθερισμό; Αυτό που έγινε στην Κύπρο, το να μπει νύχτα χέρι στις καταθέσεις είναι φιλελεύθερο για εσάς, κ.Κρανιδιώτη, και μάλιστα -νέο;
  Σοσιαλισμό προς τα πάνω ζούμε. Τρελή φορολογία, δήμευση καταθέσεων, έμμεση δήμευση κατοικίας, ρητορική υπέρ του τεράστιου γραφειοκρατικού και μη παραγωγικού ευρωκράτους, ντιρεκτίβες για την παραγωγή, επιδοτήσεις (πακέτα Ντελόρ, ΕΣΠΑ, bail out). Καλώς ήρθατε στον ευρωμποσελβικισμό.

 12. George avatar
  George 15/04/2013 12:19:42

  "Γέρνουμε προς νεοφιλελευθερισμό"?? Μήπως , Γέρνουμε προς μια περεστρόικα της προτελευταίας σοβιετίας, θα ήταν πιό κοντά στην πραγματικότητα?

  • kosvag avatar
   kosvag @ George 16/04/2013 03:09:53

   Μήπως προπροτελευταία?, μάλλον στην κατάταξη η Κούβα παραμένει προτελευταία (με σταθερά τελευταία την Β. Κορέα).

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ kosvag 16/04/2013 03:32:31

    Δυστυχώς μας πέρασε η Κούβα από το 2010 έχει απολύσει 500.000 ΔΥ και έχει προχωρήσει σε μαζικές ιδιωτικοποίησεις. Όπου να'ναι θα μας περάσει και η Βόρεια Κορέα...

 13. B.Q avatar
  B.Q 15/04/2013 12:44:37

  1)”Η θεωρία των Μαρξ, Έγκελς, Λένιν απέτυχε παντού.”
  H θεωρία των ανωτέρω αναφερομένων, ΔΕΝ εφαρμόστηκε ποτέ και πουθενά, όπως δεν ίσχυσε και ο Χριστιανισμός ποτέ και πουθενά απόλυτα, γιατί ως γνωστόν ό άνθρωπος είναι δέσμιος των παθών, του εγωϊσμού και της απληστίας του.
  2) ”Διάβασα το βιβλίο του με τον α λα Κλίντον τίτλο, για μας τους ηλίθιους, που δεν παραδεχόμαστε ότι φταίει ο καπιταλισμός και μόνον. Συμπέρασμα; Κομψευόμενος.”. Το διάβασα κι εγώ. Συμπέρασμα; Ευφυέστατος, άμεσος, ικανός να εμπνεύσει, να επικοινωνήσει με τις νεότερες γενιές, απαλλαγμένος από την οσμή ναφθαλίνης και μούχλας των λοιπών τελειωμένων-καρεκλοκένταυρων-γραφειοκρατών-άεργων-κομματανθρώπωνν που κρατούν πεισματικά τη …σφραγίδα ”ΚΚΕ”, καταχρώμενοι ιδέες, αγώνες, οράματα και θυσίες.
  3) ”Δεν είναι παρά μια ψευδοθρησκεία, χωρίς Θεό αλλά με ψευδοπροφήτες, ψευτοαγίους, υποσχόμενο παράδεισο και δόγματα. Με φανατισμό και τύφλωση. Το ξαναείπα, κάτι σαν ιεχωβάδες που όμως πιστεύουν και στην βία. Απόδειξη τα δεκάδες εκατομμύρια που κατάπιαν”. Είδατε αγαπητέ Φαήλο; Αυτός ο ορισμός, ταιριάζει απολύτως και στον ακραίο, αδίστακτο, ανήθικο, αιμοβόρο καπιταλισμό που βιώνουμε εκ γενετής, αλλά και στην ανελεύθερη εφαρμογή του μισάνθρωπου κομμουνιστικού φασισμού, που υποκριτικά επαγγέλλεται τον εμπνεόμενο από ανθρωποκεντρικές θεωρίες και ιδέες. Δυό όψεις στο ίδιο νόμισμα. Η εξουσία αλλάζει ρούχο, αλλά από μέσα μένει η ίδια. Ανθρωποφάγα κι άπληστη, έτσι κι αλλιώς…
  4) ”Πάντως, αδέρφια, μην ξεχνιόμαστε, μαρξιστές και νεοφιλελεύθεροι, κοντοχωριανοί είναι. Εκπροσωπούν τις δυο όψεις της βαρβαρότητας. Διότι, ό,τι δεν είναι ανθρωποκεντρικό οδηγεί με αληθινή επιστημονική βεβαιότητα στη βαρβαρότητα.” Εδώ πραγματοποιείτε …θαυμαστή αληθινά λεκτική ακροβασία, προκειμένου να ταυτίσετε τη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού με την αποδεδειγμένα ανθρωποκεντρική ”φύση” της αριστερής σκέψης και ιδεολογίας. Σκοπίμως αλλά αποτυχημένα επιχειρείτε να ταυτίσετε την αριστερά (που δεν είναι φυσικά το χρήσιμο, φιλήσυχο ΚΚΕ -μασκότ, της παραδουλεύτρας του συστήματος Αλέκας που τόσο αγαπάνε όοοολοι οι ….δεξιοσκεπτόμενοι, αλλά ούτε κι οι διάφοροι γιαλαντζί αριστεροχορευτές που ανεμίζουν κόκκινες ξεθωριασμένες σημαίες …συνδιαλλαγής) γενικά, με ότι αποτυχημένο, σάπιο, άχρηστο και ανεδαφικό την επαγγέλλεται, χωρίς να την εκφράζει…. Ατυχής προσπάθεια, προς αποκλειστική χρήση φανατικών Νεοδημοκρατών .
  5) ” Χρειάζεται λοιπόν μια άλλη συνταγή, ανθρωποκεντρική, μετριοπαθής κοινωνικά και οικονομικά και φυσικά ελληνική. Γιατί μπορεί να το «ξέχασε» στο βιβλίο του ο κάθε Μπογιόπουλος….”. Εδώ ακριβώς, βρίσκεται και ο κοινός μας τόπος. Αυτή η Ελληνική συνταγή που καλούμαστε επιτακτικά εκ των πραγμάτων να συνθέσουμε, (κατά τη γνώμη μου) θα είναι επιτυχής, αν καταφέρει να συνδυάσει ότι υγιές, δυνατό, ζωντανό και επαναστατικά αναγεννητικό, διαθέτει η αριστερή αλλά και η συντηρητική μας σκέψη.
  Δε χρειάζεται τίποτε να …παραποιηθεί σκοπίμως ώστε να το απορρίψουμε και τίποτε να θεωρηθεί περιττό κι επιζήμιο για να αισθανθούμε πιο…ασφαλείς για τις επιλογές μας. Στη σύνθεση κρύβεται η λύση μας.
  Και που ξέρετε; Μπορεί στο μέλλον ο κ. Μπογιόπουλος, ως υγιέστατο, ανοικτόμυαλο, πρωτοποριακό στοιχείο του αριστερού χώρου, να επέμβει καθοριστικά σ΄αυτή την αναγκαία υπέρβαση. Ας μην προδικάζουμε το μέλλον λοιπόν…..

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ B.Q 15/04/2013 14:43:20

   Κρίμα που καμμιά 20.000.000 σοβιετικοί πολίτες δεν μπορούν να σηκωθούν από τον τάφο για να καγχάσουν για την "ανθρωποκεντρική" φύση της αριστερής σκέψης και ιδεολογίας. Όπως και εκατομμύρια Κινέζων, το 1/3 του πληθυσμού της Καμπότζης, πλήθη αθώων Πολωνών, Τσέχων, Σλοβάκων, Ελλήνων που είχαν την ατυχία να έχουν απλά συγγενή "αστό", χωροφύλακα ή στρατιωτικό.
   Ο "ευφυέστατος", στο προτελευταίο κεφάλαιο καταθέτει την πρόταση του, την έγραψα: σοβιετοποίηση, κρατικοποίηση σχεδόν των πάντων. Τεράστια ευφυία, μεγαλειώδης ιστορικά η αποτυχία του μοντέλου. Κι ο Πέτρος Κωστόπουλος έγραφε πιασάρικες ατάκες αλλά...

   • B.Q avatar
    B.Q @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/04/2013 15:06:23

    Kρίμα που αναγκάζεστε να καταφύγετε σε υποτιμητικές για τις δυνατότητές σας υπεραπλουστεύσεις, ταυτίζοντας ''την ανθρωποκεντρική φύση της αριστερής σκέψης και ιδεολογίας'', με τα εγκλήματα των ψυχασθενών καταχραστών και παντός είδους φασιστοειδών, που κατά καιρούς επιχείρησαν να τις καπηλευτούν. Είναι σαν να απορρίπτουμε τον Χριστιανισμό γιατί στο όνομά του, λειτούργησε η Ιερά Εξέταση.
    Ο ευφυέστατος, χαρισματικός και ταλαντούχος κ. Μπογιόπουλος, δεν είναι.....ασήμαντος, είναι απλά ιδεολογικός σας αντίπαλος (μεταξύ μας, διάσταση επί της βαθύτατης ουσίας των σκέψεων και των προθέσεων δεν υφίσταται), ανήκει στο ΚΚΕ και φυσικό είναι να υποστηρίζει κάποιες τεχνικές διαχείρισης των μέσων παραγωγής, που δεν σας εμπνέουν.
    Ωστόσο, αυτό που κυρίως ανησυχεί το χώρο που δηλώνετε οτι ανήκετε [επιτρέψτε μου να πιστεύω οτι ΔΕΝ ανήκετε σε αυτούς που...ανήκουν :-) ], είναι η πιθανότητα στο απολίθωμα-ανάχωμα του σάπιου συστήματος εξουσίας που παριστάνει το ...αριστερό ΚΚΕ, να εμφανιστούν αίφνης και κάποιοι, που θα καταφέρουνε να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πρωταγωνιστές των μελλούμενων εξελίξεων. Η πιθανότητα δηλαδή, να υπάρξει κάποια στιγμή, γνήσια αριστερή φωνή και πρόταση. Αφήστε όμως τους άλλους να τρομοκρατούνται γιατί μ΄εσάς, είναι πιό βέβαιο απ΄το θάνατο πως όταν όσα περιγράφω συμβούν, κάπου εκεί στη μέση της διαδρομής, δε γίνεται παρά να συναντηθούμε......
    Καλό σας απόγευμα.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ B.Q 15/04/2013 19:38:11

     Δεν τον χαρακτήρισα "ασήμαντο". Έγραψα πως αφού λέει όλα αυτά που λέει, επαναλαμβάνοντας με λιγότερο βαρετό από άλλους τρόπο τα γνωστά τσιτάτα με τα γνωστά εργαλεία των "Ευαγγελίων" της θρησκείας του, καταλήγει σε μια πολιτική πρόταση: μπλα μπλα μπλα=κρατικοποίηση του σύμπαντος κόσμου. Ε, τι να κάνουμε, απέτυχε παντού η συνταγή και μυρίζει αίμα και μούχλα. Λες ο Μπογιόπουλος να είναι πιο τσίφτης από τον Λένιν, τον Στάλιν, τον Μάο και τ' άλλα παιδιά και να τα κατάφερνε καλύτερα; Δεν νομίζω.
     Φυσικά και μπορεί να συναντηθούμε. Όσοι αγαπάμε αληθινά την Πατρίδα, τον άνθρωπο και αναζητούμε λύσεις αληθινές κι όχι γιαχωβίτικα δόγματα, κάπου θ' ανταμώσουν οι δρόμοι μας...
     Και ναι, δεν "ανήκω" σε αυτούς που "ανήκουν" γενικώς.

     • B.Q avatar
      B.Q @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/04/2013 09:18:30

      :-) Πολύ καλά τα λέτε.

   • Kostas nikolaou avatar
    Kostas nikolaou @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/04/2013 10:35:16

    οι χριστιανοί, ανά τον κόσμο και τις εποχές, έχουν καταπιεί πολλά εκατομύρια παραπάνω αθώο κόσμο από τους κουκουεδες. μήπως να κατηγορήσουμε και τον Ιησού για ότι έκαναν οι οπαδοί του?

    Κρίμα που καμμιά 50.000.000 ''αλλόθρησκοι, άπιστοι, μάγοι και μάγισσες'' ( Αρχαίοι Έλληνες, ινδιάνοι,μαύροι κτλ) δεν μπορούν να σηκωθούν από τον τάφο για να καγχάσουν για την θρησκεία της αγάπης.

    άλλο οι ιδέες και άλλο πως εφαρμόζονται

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ B.Q 15/04/2013 15:30:56

   Κάνεις ένα λάθος στην κριτική σου συγκρίνοντας χριστιανισμό και μαρξισμό: Ο χριστιανισμός είπε "η βασιλεία του Θεού ΕΝΤΟΣ υμών εστί" και δες πως το ερμήνευσε ο μεγάλος άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, εκφράζοντας όλη τη γνήσια χριστιανική παράδοση. Και "η βασιλεία η εμή ουκ έστι εκ του κόσμου τούτου", η απάντηση του Χριστού στον Πιλάτο.
   Τα "κράτη του Θεού" είναι παρερμηνεία του χριστιανισμού, είναι ψευδοχριστιανισμός, είναι αντιευαγγελικός "χριστιανισμός". Και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να τα βρούμε εμείς οι Ορθόδοξοι με τη Ρώμη. Ο Ντοστογιέφσκυ, στον "Μεγάλο Ιεροεξεταστή" τα ξεκαθάρισε τα πράγματα εξ ονόματος όλης της γνήσιας χριστιανικής παράδοσης. Είναι αφελές να επαναλαμβάνουμε αβάσιμα πράγματα, τουλάχιστον όσοι λέμε ότι είμαστε Ορθόδοξοι. Ας απαντήσουν οι Δυτικοί για αυτά....

   • B.Q avatar
    B.Q @ ΒΙΣ 15/04/2013 16:33:23

    Χρησιμοποίησα το παράδειγμα, μόνο θέλοντας να υπογραμμίσω την ''υπέρβαση'' της ανθρώπινης φύσης που απαιτούν και ο Χριστιανισμός και ο Κομμουνισμός ως θεωρίες. Αυτά που εσείς αναφέρετε, αφορούν θρησκευτικά ζητήματα και εκκρεμότητες μεταξύ Ορθοδόξων και μη, οι οποίες είναι άσχετες με το θέμα.
    ''Τα “κράτη του Θεού” είναι παρερμηνεία του χριστιανισμού, είναι ψευδοχριστιανισμός, είναι αντιευαγγελικός “χριστιανισμός”''
    Οι υπάρχουσες εφαρμογές του Κομμουνισμού, είναι παρερμηνείες του κομμουνισμού, είναι ψευτοαριστερές, είναι αντιαριστερές εφαρμογές του Κομμουνισμού. Είναι φασισμός.
    Κάπως έτσι πάει ο παραλληλισμός. Σχηματικά και όχι επί της ουσίας.

 14. pasokos avatar
  pasokos 15/04/2013 13:14:13

  Δηλαδή συμφωνείς με τον Fukuyama; O οποίος, αφού πρώτα δέχτηκε σφοδρή κριτική ακόμα και από σκληρούς συντηρητικούς και νεοσυντηρητικούς αναλυτές, αναγκάστηκε άρον-άρον να αλλάξει την αρχική του θεωρία περί του τέλους της ιστορίας.

  Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζω ότι στο τελευταίο επεισόδιο (της γνωστής τηλεοπτικής σειράς), το "The Truth Is Out There", αντικαταστάθηκε με το "Trust No One"!

 15. Mario avatar
  Mario 15/04/2013 13:59:29

  Ποιος νεοφιλελευθερισμός ρε Φαήλο. Επιτέλους μετά από 40χρόνια η Ελλάδα αρχίζει να αποσοσιαλιστικοποιήται. Οι ιδιωτικοποιήσεις, η αξιολόγηση στο δημόσιο, η απόλυση των άχρηστων και ανεπαρκών δημόσιων υπαλλήλων, οι επενδύσεις, η αξιοποίηση δημόσιας περιούσιας δεν είναι νεοφιλελευθερισμός αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για οποιοδήποτε φυσιολογικό κράτος του πλανήτη. Όσον αφορά την φορομπηχτική πολιτική και τα υπέρογκα χαράτσια αυτά είναι σταλινικά – κουμουνιστικά μέτρα και όχι νεοφιλελεύθερα.

  Όπως και να έχει το πράγμα ιστορικά ο υγιής καπιταλισμός – φιλελευθερισμός με το κράτος διαιτητή και όχι επιχειρηματία είναι το πλέον επιταχυμένο μοντέλο.

 16. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 15/04/2013 14:04:23

  και επειδή κάποιοι είναι απο άλλο πλανήτη
  ...«Τελικός σκοπός του έργου μου—λέει ο Μαρξ στον πρόλογο του «Κεφαλαίου»—είναι η αποκάλυψη του οικονομικού νόμου κίνησης της σύγχρονης κοινωνίας», δηλαδή της καπιταλιστικής, της αστικής κοινωνίας. (Η έρευνα των σχέσεων παραγωγής της δοσμένης, ιστορικά καθορισμένης, κοινωνίας στη γέννηση, την ανάπτυξη και την παρακμή τους—αυτό είναι το περιεχόμενο της οικονομικής διδασκαλίας του Μαρξ. Στην καπιταλιστική κοινωνία κυριαρχεί ή παραγωγή εμπορευμάτων γι' αυτό και ο Μαρξ αρχίζει την ανάλυση του από την ανάλυση της εμπορευματικής παραγωγής.

  • αργατεία avatar
   αργατεία @ Δρόλαπας 15/04/2013 20:34:44

   η έκφραση "οικονομικός νόμος κίνησης της σύγχρονης κοινωνίας" βρωμάει θετικισμό και αυτές είναι οι νομοτέλειες που οδηγούν τους "πιστούς" σε δογματισμό και ακρότητες, όταν μιλάς για "νόμους της κοινωνίας" λες και πρόκειται για νομους της φύσης τότε άστα να πάνε, είσαι χρόνια πίσω....άστο δρόλαπα. σκοτάδι μαύρο!

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ αργατεία 16/04/2013 00:57:36

    Μην του το χαλάς.

 17. akenaton avatar
  akenaton 15/04/2013 14:46:44

  "Σήμερα γέρνουμε προς την βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού" !!!!!!!!!!!!!!! Αν εννοείτε στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη, έχετε μεγάλο λάθος. Τεράστιο .....

  • B.Q avatar
   B.Q @ akenaton 15/04/2013 16:34:03

   Καααααλάααααααα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • George avatar
   George @ akenaton 15/04/2013 16:41:33

   akenaton το σκέφτηκα και ίσως τελικά στην Ελλάδα νεοφιλελεύθερο ή φιλελεύθερο να σημαίνει καθετί που δεν μας αρέσει. Βάζει μια κυβέρνηση μεγάλους φόρους? άρα νεοφιλελεύθερο. Βάζει φόρους στο κεφάλαιο και όχι στην απόδοσή του? νεοφιλελεύθερο. Βάζει αναδρομικούς φόρους? Φυσικά νεοφιλελεύθερο. Διώχνει επίορκους ΔΥ? Κάργα νεοφιλελεύθερο. κοκ. Θα δεις ότι με αυτή τη μικρή παραδοχή οι πολέμιοι του φιλελευθερισμού έχουν δίκιο και αυτά που υποστηρίζεις απλά δεν είναι φιλελεύθερα!

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ George 15/04/2013 18:13:39

    bingo!

   • akenaton avatar
    akenaton @ George 15/04/2013 20:55:13

    Καραλώλ!

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ George 15/04/2013 22:28:10

    +100000000

    • B.Q avatar
     B.Q @ Συριζαλβανία του Χότζα 16/04/2013 09:29:38

     @George@MAYRO XABIARI@akenaton@Συριζαλβανία του Χότζα :
     ''Η ιδεολογική βάση της πολιτικής της λιτότητας είναι γνωστή: Ο νεοφιλελευθερισμός. Τα αχώριστα παράγωγά του: περικοπή μισθών και συντάξεων, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, μερική κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας, αποκρατικοποιήσεις - όλα αυτά στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και, μέσω αυτής, της οικονομικής ανάκαμψης.Πολιτικά, ο νεοφιλελευθερισμός είναι αυτό που λέγεται: πρόγραμμα των αστικών ελευθεριών (ατομικών και πολιτικών). Στον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό όμως κυριαρχεί η ελευθερία της αγοράς. Κι αυτό προδικάζει, σε περίπτωση εμβάθυνσης της κρίσης, την όλο και σκληρότερη σύγκρουσή της με τις αστικές ελευθερίες. Μπροστά της, η μέχρι τώρα αντιπαράθεση για τα εργασιακά δικαιώματα θα ήταν σκέτο παιχνιδάκι.
     Μόνο που ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι εκ φύσεως σε θέση να λύσει πραγματικά αυτή την αντινομία. Η θεωρία και πράξη του αντιβαίνει σε κάθε σοβαρή εκτροπή στον πολιτικό τομέα. Αυτή θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει μόνο ένα φασιστικό κίνημα. Και αυτό λέγεται, ως γνωστό, Χρυσή Αυγή.''

     • dim avatar
      dim @ B.Q 16/04/2013 16:29:10

      Η πολιτική της λιτότητας δεν είναι ούτε νεοφιλελεύθερη πολιτική, ούτε σοσιαλιστική ούτε τίποτα άλλο… Είναι ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ, αναπόφευκτη όταν έχεις ελλείμματα και έχουν κλείσει οι αγορές…

      Για σύγκρινε μισθούς σε σοσιαλιστικές οικονομίες, με μισθούς με νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, και τα ξαναλέμε μετά… Όταν λειτουργήσει σωστά η ελεύθερη αγορά, τότε θα οδηγηθούμε σε αυξήσεις μισθών… Όταν η ανταγωνιστικότητα, και η παραγωγικότητα που απορρέει από την ελεύθερη οικονομία, την καινοτομία, το κίνητρο για κέρδος, φέρει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, θα ισχύσει και εκεί ο νόμος της ζήτησης… Ζήτηση για νέες θέσεις εργασίας από νέες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, και δεδομένη προσφορά εργατικού δυναμικού… Που οδηγεί αυτό? Στην αύξηση της τιμής (των μισθών στη προκειμένη περίπτωση…)…

      Δεν υποστηρίζω ένα ακραία (νέο)φιλελεύθερο μοντέλο, με ασύδοτες τις αγορές και κανένα κανόνα, αλλά μη λέμε και ότι ο νεοφιλελευθερισμός σημαίνει και μείωση μισθών… Οικονομικός Φιλελευθερισμός με το κράτος να ασκεί τον κοινωνικό του ρόλο, προστατεύοντας αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αυτό είναι το μοντέλο που επιτέλους πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα… Ως τώρα όχι μόνο δεν έχουμε νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, αλλά ακόμα και σήμερα ζούμε μια εγκλωβισμένοι στο κρατισμό, την υψηλή φορολογία και τα εμπόδια για την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας…

 18. MCA avatar
  MCA 15/04/2013 14:51:50

  Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα κατά την γνώμη μου του κουμμουνισμού, είναι ότι όλη η εξουσία πολιτική και οικονομική μαζεύεται στην κεντρική διοίκηση. Οι κυβερνήτες είναι σαν θεοί. Είναι δυνατόν για κάποιον που συγκεντρώνει τόση δύναμη να την αφήσει να του φύγει μέσα από τα χέρια; Είναι δυνατόν να αφήσει τις ΄΄εκλογές΄΄ στην τύχη; Ίσως σε μία κοινωνία αγγέλων. Αυτή είναι μια βασική διαφορά με τον καπιταλισμό, όπου η εξουσία διαχέεται μέσω της ιδιοκτησίας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στους πολίτες.
  Η απάρνηση του Έθνους Κράτους είναι αντιφατική σε μία ιδεολογία που επιδιώκει την ομοιομορφία και τον κεντρικό έλεγχο. Πως να συνεννοηθείς ,με 10 διαφορετικές γλώσσες και 20 διαφορετικές νοοτροπίες, ήθη και έθιμα; Εκτός βέβαια εάν χρησιμοποιήσεις δραστικές μεθόδους…..

 19. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 15/04/2013 16:57:21

  Η υπεράσπιση του μαρξισμού-λενινισμού-προλεταριακού διεθνισμού δε με αφορά. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι εσείς κ. Κρανιδιώτη δε μπορείτε να υπεραπιστείτε με λογική επιχειρηματολογία τη "βαρβαρότητα" του νεοφιλελευθερισμού που αναφέρετε στο άρθρο σας. Όταν μιλάτε για νεοφιλελευθερισμό στη Λ.Αμερική μήπως αναφέρεστε στη Βραζιλία; Σε μια χώρα σμπαραλιασμένη από τον κρατισμό και τις υποτιμήσεις που αναστήθηκε επειδή εφάρμοσε μίγμα σκληρής νομισματικής και περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής; Μήπως αναφέρεστε στην Αργεντινή; Μια χώρα ισοπεδωμένη από την πληθωρισμό (ο πληθωρισμός το 1990 ήταν 7029%!!!!) που κλείδωσε την ισοτιμία της με το δολάριο αλλά ΔΕΝ εφάρμοσε ένα κλασικό μονεταριστικό μοντέλο currency board που θα απαιτούσε μόνο έλεγχο/διατήρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας αλλά επιδιώκε και την αύξηση της προσφοράς χρήματος (!) πέρα από κάθε νομισματική λογική; Στις ΗΠΑ μήπως ο μονεταρισμός/νεοφιλελευθερισμός έφερε την κρίση; Μήπως η κεντρική ιδέα του μονεταρισμού δεν είναι ότι όλες οι κυκλικές διακυμάνσεις ταυτίζονται με το ρυθμό επέκτασης της ποσότητας χρήματος; Μάλλον θα ήταν μονεταριστική/νεοφιλελευθέρη πολιτική η απότομη μείωση των βασικών παρεμβατικών επιτοκιών της Fed την περίοδο 2000-2004 (τα χαμηλότερα β.π.ε. από τη δεκαετία του 50') και η απότομη αύξηση από το 2005 έως το 2007...
  Αναφέρεστε στο σκανδιναβικό μοντέλο (Σουηδία,Δανία) όπου ''οι άνθρωποι ζουν καλύτερα από αλλού''. Αλήθεια είναι αυτό. Ζουν καλύτερα γιατί εφαρμόζουν κεϋνσιανές/σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές ή μήπως γιατί έχουν ξεπεράσει σε νεοφιλελευθερισμό ακόμα και τη Μ. Βρετανία; Η Σουηδία έχει μειώσει τις δημόσιες δαπάνες από 67% του ΑΕΠ το 1993 σε 49% σήμερα (του χρόνου θα έχει κάτω από τις δαπάνες/ΑΕΠ της Βρετανίας), τον εταιρικό φόρο στο 22% (24% στη "θατσερική Βρετανία") και από 11% έλλειμμα το 1993 έχει 0,3% συνολικό(!) πλεόνασμα στο προϋπολογισμό (πηγή:Economist "The Nordic countries: The next super model).
  Θα μπορούσα να επιχειρηματολογήσω αρκετά για την ελληνική εκδοχή αντιμετώπισης της κρίσης, που μόνο νεοφιλελεύθερη δεν είναι, αλλά δεν έχει νόημα. Όταν μια χώρα αντιμετωπίζει μια κρίση και δεν κάνει ιδιωτικοποιήσεις, καθετοποιημένες απολύσεις ΔΥ και αυξάνει διαρκώς τους φόρους μόνο νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν εφαρμόζει. Η μόνη αντινεοφιλελεύθερη κριτική που μπορεί να ασκηθεί είναι για το ρόλο της ΕΚΤ.
  Δύο παρατήρησεις -κλείνοντας- για το άρθρο σας και τη γενικότερη ιδεολογική πορεία της χώρας:
  1) Ακροδεξιοί,Λαϊκοί Δεξιοί, Σοσιαλδημοκράτες,Αριστεροί,Ακροαρριστεροί συμφωνούν σε ένα πράγμα, ότι για όλα φταίει ο νεοφιλελευθερισμός, χωρίς βέβαια να μας προτείνουν ρεαλιστικούς δρόμους διαφυγής από αυτόν.
  2) Η ΕΣΣΔ μετά από 68 χρόνια (1985) και με αντίπαλο το νεοφιλελευθερισμό, θέλησε να προχωρήσει σε περεστρόικα (ανασυγκρότηση) και γκλάσνοστ (διαφάνεια) και κατέρρευσε. Οπότε τα κεφάλια μέσα μην έρθουν και στα δικά μας αυτά τα αιτήματα και ο αιμοβόρος νεοφιλελευθερισμός ''ισοπεδώσει'' το σοβιετικό καπιταλισμό μας...

  • αργατεία avatar
   αργατεία @ Συριζαλβανία του Χότζα 15/04/2013 20:38:14

   έχεις καθόλου ζήσει ρε μεγάλε στις ΗΠΑ να δεις πόσο όμορφα είναι που την έχετε ανδείξει σε χώρα μοντέλο? και αν έχεις ζήσει τι κατάλαβες, μήπως ήσουν και εσύ ένας από τους έγκλειστους στα ομορφα πανεπιστημιακά κάμπους που δεν ήξερε τι γίνεται παραέξω στην κοινωνία? γιατί υπάρχουν πολλοί τέτοιοι Έλληνες που νομίζουν πως έρχονται στον παράδεισο...φτάνει τόσος επαρχιωτισμός και αποικιοποιημένη σκέψη....έλεος

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ αργατεία 15/04/2013 22:39:44

    Εγώ μίλησα για το πως δημιουργήθηκε η κρίση στις ΗΠΑ, που κολλάει αυτό που με ρωτάς; Αν θες πες μου σε ποιο σημείο διαφωνείς και να συζητήσουμε. Πάντως δεν έγραψα κάτι στο σχόλιό μου για το βιοτικό επίπεδο στις ΗΠΑ!

  • Περικλής avatar
   Περικλής @ Συριζαλβανία του Χότζα 16/04/2013 01:44:03

   Συριζαλβανία, στη Σουηδία έχουν δημόσια δωρεάν παιδεία. Αυτό είναι νεοφιλελεύθερο κατά τη γνώμη σου; Επίσης ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων είναι 57%. Ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις είναι όσο λες αλλά ο επιχειρηματίας εκεί αφού φορολογηθούν τα κέρδη της επιχείρησής του μια φορά με 20% φορολογείται και το εισόδημά του ως μισθός αφεντικού κατά 40-50%. Τι γνώμη έχεις γι αυτά; Είναι νεοφιλελεύθερα;

   Αυτά δεν τα λέω για να σου την πω, συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα λες γενικά και μιλάς πολύ τεκμηριωμένα και ορθά, απλά θέλω να τονίσω ότι και ο απόλυτος φιλελευθερισμός (φορολογία 5% στις μεγάλες επιχειρήσεις και 15% στους φτωχότερους, ιδιωτική παιδεία, κανένα επίδομα για πολύτεκνους, κανένα επίδομα ανεργίας, οριζόντια φορολόγηση χωρίς κλιμακωτούς συντελεστές) δεν είναι σωστό. Κατά τη γνώμη μου οι σκανδιναβικές χώρες είναι οι καλύτερες μαζί με χώρες όπως π.χ. η Ελβετία γιατί έχουν βρει ένα πολύ καλό (αν όχι το βέλτιστο στον κόσμο) μείγμα κοινωνικών παροχών/φιλελευθερισμού. Και φυσικά γιατί έχουν άλλη κουλτούρα. Ο ακραίος φιλελευθερισμός είναι ουτοπία και καταλήγει σε καταστροφή. Κάπως σαν τον κομμουνισμό δηλαδή.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Περικλής 16/04/2013 03:13:22

    Αγαπητέ Περικλή δε φοβάμαι μην μου την πεις, έχω διαβάσει σχόλιά σου και ξέρω ότι θες να κάνεις -πάντα- τεκμηριωμένο διάλογο, οπότε χάρηκα που έβαλες στο ''τραπέζι'' συγκεκριμένα ζητήματα.
    Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω αναφέροντας μόνο τι πίστευε/έγραφε ο Φρίντμαν και είμαι βέβαιος ότι θα καταλάβεις γιατί δεν μπαίνω στην ουσία αυτών που ανέφερες για το σκανδιναβικό μοντέλο. Καταρχάς, ακόμα και ο Φρίντμαν ως νεαρός -τότε- οικονομολόγος στήριξε τις περισσότερες πολιτικές του New Deal. Κατά την πιο ώριμη φάση του πρότεινε τον αρνητικό φόρο εισοδήματος, που ήταν αρκετά προοδευτικότερος από το σκανδιναβικό σύστημα. Επί της ουσίας ήταν η προοδευτικότερη πρόταση στα πλαίσια του καπιταλισμού που έχει κατατεθεί ποτέ. Ο αρνητικός φόρος εισοδήματος είναι μέρος της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας. Πίστεψε με αν ενημερωθείς για το negative income tax θα αναθεωρήσεις πλήρως τις απόψεις σου. Δε θέλω να σου δώσω λινκ για να μη νομίσεις ότι θα σε παραπέπψω σε ''οπαδικά'' επιστημονικά κείμενα. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν πρόταση Φρίντμαν πολύ πριν το σκεφτούν οι πολέμιοί του. Η υποχρεωτική παροχή κουπονιών σε όλους τους μαθητές για να επιλέξουν οι ίδιοι και οι γονείς τους το σχολείο/εκπαιδευτικό ίδρυμα ήταν η απάντηση στην αντικατάσταση της δωρεάν παιδείας όπως παρεχόταν. Ήδη εφαρμόζεται πλήρως στη Σουηδία και τη Δανία με τεράστια επιτυχία καθώς δημόσια και ιδιωτικά σχολεία ανταγωνίζονται και το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης ανεβαίνει κατακόρυφα. Επίσης, η απόλυτη πειθαρχία για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, η αντικατάσταση των αναδιανεμητικών ασφαλιστικών συστημάτων από κεφαλαιοποιητικά (νομίζω δεν υπάρχει σοβαρός επιστήμονας πια που να μη το παραδέχεται), η δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες μέσω της κατάργησης των ασφαλιστικών εισφορών (απελευθέρωση αγοράς από πρόσθετα βάρη) και χρηματόδοτηση απευθείας από το κράτος (πχ βρετανικό NHS), αυστηροποίηση των γενικών κανόνων στην προσφορά χρήματος, flat rate tax κλπ. Μαζί με την εφαρμογή του new public management (C. Hood) ως μοντέλο διοίκησης του κράτους και άλλα πολλά. Αυτός είναι ο νεοφιλελευθερισμός σαν ιδεολογία αγαπητέ Περικλή αλλά έχει 2 προβλήματα:
    1) Αντικατέστησε ή για την ακρίβεια προσπαθεί να αντικαταστήσει παρωχημένες κεϋνσιανές/σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται αποσπασματικά. Ποιά χώρα εφαρμόζει στο σύνολό της τα κυριότερα στοιχεία της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας που ανέφερα παραπάνω;
    2) Οι ιδεολογικοί αντίπαλοι/επικριτές του νεοφιλελευθερισμού δε μπορούν να προτείνουν ένα ρεαλιστικό μοντέλο αντικατάστασής του, ικανό να παράξει αποτελέσματα στο σύγχρονο κόσμο. Και όπως μας διδάσκει η ιστορία όταν κάτι το φοβάσαι το δαιμονοποιείς. Έτσι δαιμονοποιούσαν κάποτε τη βιομηχανική επανάσταση, την ανάδυση της αστικής τάξης, το μαρξισμό κλπ.

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 16/04/2013 11:05:22

     Αναγκαία διευκρινιση:το NHS (και γενικά το σύστημα Beveridge) είχε δοθεί ως παράδειγμα μοντέλου υγείας που μπορεί να συνυπάρξει με το νεοφιλελευθερισμό καθώς εξαφάνιζε τη γραφειοκρατία του συστήματος των ασφαλιστικών εισφορών, πάντως δεν ήταν ενταγμένο στο περίφημο safety net του Φρίντμαν. Ίσως γι'αυτό η Θάτσερ το μόνο που δε πείραξε ήταν αυτό.

 20. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/04/2013 19:56:02

  Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη της "αυτορρύθμισης" της αγοράς μας έφερε την παγκόσμια οικονομία σε αυτά τα χάλια.
  Το κράτος δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο ντε και καλά αλλά σοβαρό κι αποτελεσματικό. Πάντα είναι εθνική ανάγκη ο παρεμβατικός του ρόλος και στις χώρες που έγραψα (πχ Σκανδιναυικές, Γαλλία) είναι, η δε φορολογία μεγάλη αλλά μεγάλη κι η ανταποδοτικότητα προς τους πολίτες!
  Νεοφιλελεύθερο είναι να θες οι εργαζόμενοι να δουλεύουν για 400 και 500 Ευρώ με την θεωρία πως έτσι είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και θα "αναπτυχθούμε". Νεοφιλελεύθερο είναι να θες να διαλύσεις σχεδόν παντελώς την δημόσια υγεία, παιδεία και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που εξομαλύνει, διορθώνει, έστω κάπως, τις κοινωνικής ανισότητες και σου εξασφαλίζει να μην καταπιούν πιθανούς αυριανούς Αρίστους τα βάραθρα που ανοίγει η απληστία κι η εκμετάλλευση.
  Δεν θέλω η βαλκανικού τύπου σοβιετική οικονομία μας, η "δημοκρατία των κολλητών" με τα στεγανά, τους νταβαντζήδες και την διαφθορά, με το στημένο παιχνίδι, να αντικατασταθεί από μια ζούγκλα όπου θα αγωνίζονται οι απλοί άνθρωποι για λίγο ξερό ψωμί κι όπου θα δοτυλεύουν σε μια οικογένεια (αν θα δουλεύουνβν) 4 και θα μαζεύουν όλοι μαζί ούτε 2000 Ευρώ το μήνα.
  Δεν θέλω το κράτος να κάνει τον επιχειρηματία, να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις αλλά δεν θέλω να ξεπουλήσουμε κοψοχρονιά και μισθό 500 Ευρώ. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Θα σου 'λεγα τι είναι...
  Με αυστηρά κριτήρια ν' ανοίξουν καλά ιδιωτικά Πανεπιστήμια αλλά θυέλω πρωτίστως πειθαρχημένη και σύγχρονη ΕΛΛΗΝΙΚΗ Παιδεία με δημόσιο χαρακτήρα, ώστε να μην χάνω μυαλά που δεν θα έχουν να πληρώσαουν δίδακτρα.
  Επίσης θέλω Δημόσια Υγεία για να μην πεθαίνουν οι φτωχοί σαν αδέσποτα σκυλιά. Πάντα θα υπάρχουν τα ευαγή ιδιωτικά ιδρύματα με τις παχιές μοκέτες και τις μεγαλόβυζες νοσοκόμες, για όποιους έχουν χρήμα αλλά για τους πολλούς θέλω καλή δημόσια Υγεία.
  Με άλλα μέσα θα αναπτυχθοιύμε, επενδύοντας στις εφαρμποσμέςνες καινοτομίες, στην έρευνα, όταν θα κάνουμε αυτά που ΔΕΝ κάνουν οι άλλοιή θα τα κάνουμε καλύτερα, όχι με το να γίνουμε "αυτορρυθμιζόμενο" Μπαγκλαντές για βλαχογιάπηδες.
  Η πεμπτουσία σε μια λογική, μετριοπαθή κι αληθινά δημοκρατική κοινωνία είναι η διασφάλιση της κοινωνικής κινητικότητας: το παιδί του τεςλευταίου εργάτη, αγρότη, μικροϋπαλλήλου, άνεργου, αγρότη, να μπορεί να φτάσει στην κορυφή της κοινωνίας, εφόσον είναι ο καλύτερος και κόπιασε γι' αυτό.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/04/2013 20:54:03

   Κε Κρανιδιώτη, το τελευταίο που λέτε, ισχύει περισσότερο από πουθενά στον κόσμο στον παράδεισο του φιλελευθερισμού τις ΗΠΑ! Στην πράξη, όλα αυτά που γράφετε, είναι φιλελεύθερα προτάγματα και έχουν γίνει πραγματικότητα μονάχα σε φιλελεύθερες χώρες με φιλελεύθερες οικονομίες και ανοιχτές κοινωνίες. Ο καπιταλισμός θα κάνει πάντα κύκλους και πάντα θα υπάρχει ένας λόγος για κάθε υφεσιακό του κύκλο. Το να χρεώνουμε στον φιλελευθερισμό την παρούσα υφεσιακή κατάσταση του παγκόσμιου καπιταλισμού, είναι τουλάχιστον κωμικό. Εκτός και αν νομίζετε κι εσείς ότι ο καπιταλισμός πέθανε ή πνέει τα λοίσθια, όπως κάτι βροντόσαυροι του ΚΚΕ και κάτι αλλόσαυροι του Εθνικο-Σοσιαλισμού.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ akenaton 16/04/2013 00:54:55

    Δεν τα χρεώνω στον φιλελευθερισμό αλλά στον νεοφιλελευθερισμό. Ξέρεις τη διαφορά.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/04/2013 23:06:33

   Το 90% από αυτά που περιγράφετε κ. Κρανιδιώτη δεν είναι νεοφιλελευθερισμός. Τελικά κάνετε αυτό που προσπαθείτε να αποφύγετε, πέφτετε στην ιδεολογική παγίδα της Αριστεράς. Για την κρίση ανέφερα και στο πρώτο σχόλιό μου πως δημιουργήθηκε και μόνο μονεταριστική/νεοφιλελεύθερη δεν ήταν η κύρια αιτία. Σχετικά με την ανταγωνιστικότητα, αν κοιτάξετε το Global Competitiveness Report θα καταλάβατε τι εστί ανταγωνιστικότητα και πιστέψτε με θα θέλατε να ζείτε σε τέτοια χώρα. Οι Σκανδιναβικές χώρες κάνουν -ακριβώς- το αντίθετο από αυτό που περιγράφετε. Χαμηλοί φόροι στο κεφάλαιο, υψηλοί φόροι στην εργασία, έτσι χρηματοδοτείται το κοινωνικό κράτος. Το κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα του λεγόμενου νεοφιλελευθερισμού είναι το πιο βιώσιμο και η δημόσια υγεία (πχ βρετανικό NHS) που παρέχει είναι απεξαρτημένη από ασφαλιστικές εισφορές και είναι δωρεάν για όλους, χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από το απαρχαιωμένο σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών που ετοιμάζεται να σκάσει σε όλες τις χώρες που το ακολουθούσαν.
   Το σημαντικότερο είναι ότι ο νεοφιλελευθερισμός ταυτίζεται -και σωστά- με την παγκοσμιοποίηση. Ωστόσο η παγκοσμιοποίηση ΔΕΝ περιθωριοποιεί το έθνος-κράτος όπως ορισμένοι πιστεύουν, αλλά αντίθετα το ενισχύει. Είτε -δυστυχώς- με την αναβίωση τυφλών εθνικισμών, είτε με την εθνική προσπάθεια κατάκτησης του μεγαλύτερου μεριδίου στην παγκόσμια κατανομή πλούτου. Όλα τα έθνη-κράτη ανταγωνίζονται μεταξύ τους στο ίδιο σύστημα για τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλκυση επενδύσεων. Πολλές επενδύσεις και εξωστρέφεια της οικονομίας, μικρή ανεργία και εσωτερική ειρήνη, αρκετά χρήματα για κοινωνικές πολιτικές και αγορά/κατασκευή πολεμικού υλικού και άρα αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου. Λίγες επενδύσεις και εσωστρέφεια της οικονομίας, όλα αυτά που ζούμε σήμερα!

  • Περικλής avatar
   Περικλής @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/04/2013 01:46:43

   Θα συμφωνήσω. Σωστός. (διαφωνώ μόνο με τη δημόσια υγεία, πιστεύω σε ιδιωτική ασφάλιση υποχρεωτική σε όλους και κάλυψη με επίδομα ανεργίας/φτώχειας ή κάτι τέτοιο στους λίγους μη έχοντες)

 21. Αντικαθεστωτικός avatar
  Αντικαθεστωτικός 15/04/2013 23:08:15

  Είναι παράδοξο. Παρότι η Ελλάδα ζει τις συνέπειες μιας σοσιαλιστικής φούσκας συζητάμε συνέχεια για το πόσο κακός είναι ο νεοφιλελευθερισμός και σχεδόν καθόλου για το πόσο καταστροφικός είναι ο σοσιαλισμός σαν οικονομικό σύστημα. Ακόμα και να είναι κακός ο νεοφιλελευθερισμός, δεν είναι αυτό το δικό μας πρόβλημα.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Αντικαθεστωτικός 16/04/2013 01:42:56

   Το ίδιο φωνάζω και γω τόσο καιρό. Είμαστε καμένοι από τον κρατικισμό και τη σοσιαλμανία και φωνάζουμε συνέχεια για το νεοφιλελευθερισμό, λες και αυτός μας άφορα εδώ στην Ελλάδα. Πόσο ηλίθιοι μπορεί να είμαστε να μη ξέρουμε από τι καταστραφήκαμε...

   • George avatar
    George @ MAYRO XABIARI 16/04/2013 14:59:25

    Δεν είναι ζήτημα ηλιθιότητας. Οι άνθρωποι πιστέψανε, οικοδομήσανε την κοσμοθεωρία τους και τώρα που αυτή καταρρέει, αρνούνται να δουν γιατί είναι επώδυνο να έχεις πάρει την ζωή σου λάθος. Δεν θα βρεις απάντηση σε λογικά επιχειρήματα αλλά δηλώσεις πίστεως σε δόγματα που σε αντικρούουν. Αν συνεχίσεις να τους δείχνεις το λάθος, θα ορθώσουν μπροστά σου την εικόνα του τέρατος (νεοφιλελευθερισμός ή οτιδήποτε άλλο πρόχειρο υπάρχει) για να κάνεις επιτέλους πίσω. Αναγνώρισε το μάταιο της προσπάθειας να εξηγήσεις (μέσα τους το ξέρουν άλλωστε καλύτερα κι από σένα)…. Σεβάσου και άσε τους να φύγουν με αξιοπρέπεια.

 22. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 16/04/2013 02:09:07

  Συμπληρωματικά, η αναφορά μου στην παγκοσμιοποίηση και τη σχέση της με το νεοφιλελευθερισμό δεν έγινε τυχαία. Νομίζω εκεί εδράζεται η κυριότερη αιτία της κριτικής σας στο νεοφιλελευθερισμό. Άλλωστε σε οικονομικούς και κοινωνικούς όρους δε φαίνεται να υπάρχει προτεινόμενο μοντέλο που μπορεί να λειτουργήσει στο σύγχρονο κόσμο.

 23. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 16/04/2013 09:40:29

  Και ένα τελευταίο σχόλιο σε οτι αφορά τι το ύφος της απάντησης του "πνευματικού ανθρώπου"

  Κάποτε, όχι στο μακρινό παρελθόν, περνώντας απο τα μαθητικά κα ιφοιτητικά θρανία, ανήσυχος νέος , γεμάτος ζωντάνια πάθος και αμφισβήτηση βρέθηκα απέναντι σε καθηγητές , σε πολιτικούς αλλά και στην Επίσημη Ελληνική Πολιτεία. Οι άνθρωποι αυτοί στον ήδη υπάρχουν σεβασμό προς αυτούς με την συμπεριφορά τους και την στάση τους προσέθεσαν ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό

  Οι άνθρωποι αυτοί με έμαθαν να διαφωνώ, να τεκμηριώνω, να σκέφτομαι κριτικά και με επιβράβευσαν για αυτό ακόμα και όταν η διαφωνία μας ήταν οξεία καθως δεν ανήκαμε στα ίδια ιδεολογικά στρατόπεδα.Το οποίο χάσμα υπήρχε ανάμεσα μας, την οποία απόσταση μας χώριζε, την όποια ανισότητα δεν την θεώρησαν ως δεδομένη, ως αγεφύρωτη ασκούσαν δημιουργική εξουσία.

  Αδιανόητο να ασκήσουν βία και μπορεί ο γράφων να μιλά για την βία της Αριστεράς ξεχνά όμως ότι τραμπούκοι υπάρχουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα της κοινωνίας μας και τραμπούκος είανι και αυτός που ασκεί βία και σε άλλες μορφές όχι μόνο στην φυσική της διάσταση, αλλα και αυτός που προκαλεί φανατισμό.Απέναντι στην γλωσσική, την λεκτική βία του κατ'επίφασην αρθρογράφου-στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις-απαντώ δεν έχω ανάγκη κανένα είδωλο, κανέναν καθρέφτη καμιά βιτρίνα.Είμαι οτι ε ίμαι ενα απλό παιδί του Ελληνικού λαού, μαχητής ως Ελληνας, και χωριατόπαιδο.Δεν έχω τον παραμικρό ηθικό ενδοιασμό να αντιπαρατεθώ απέναντι στην οποία αυθεντία

  Σε μια εποχή μαζικής αποχαύνωσης και μαζικής κομματικής υστερίας το να βλέπεις ανθρώπους να μάχονται για ιδέες να αντιπαρατίθενται δημιουργικά με επιχειρήματα δημιουργεί βάσιμες ελπίδες πώς πως αν οι συμπεριφορές αυτές αποκτήσουν καθολικό χαρακτήρα θα ανατραπεί το αξιακό διαπαραταξιακό σύστημα που επιβλήθηκε στην μεταπολίτευσης και το όποιο ήταν θλιβερό και ευθύνεται και αυτό για την υστέρηση της Ελληνικής κοινωνίας.Σε αυτό ανήκει και ο κατ'επίφασην αρθρογράφος ο οποίος αποτελεί ιδεολογικό σκελετό εμποτισμένος βαθιά με το εμφυλιακό μίσος.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Δρόλαπας 16/04/2013 15:18:31

   Δεν μ' ενδιαφέρει να γίνω ο ψυχαναλυτής σου, για να μάθω που το κονόμησες το πρόβλημα.
   Με διάφορους τρόπους γράφεις πως δεν σου γουστάρουν τα άρθρα μου. Κανένα πρόβλημα. Δεν ζω για να σου αρέσω. Αδιάφορο.
   Έχεις όμως ένα πρόβλημα, όταν η αντιπάθεια σου βαφτίζεται "κριτική" με ανιστόρητες μπούρδες για τεκμηρίωση.
   Έγραψες παραπάνω: " ….Η θεωρία των Μαρξ, Έγκελς, Kαλό θα είναι όσοι γράφουν
   να γνωρίζουν πως ο Μαρξισμός δεν είναι ιδεολογία , ούτε μοντέλο το
   οποίο και θα εφαρμοστεί επιστημονικά, Είναι μέσο ανάλυσης της
   κοινωνικής εξέλιξης όποτε δεν υφίσταται ο όρος απέτυχε παντού απλά
   γιατί δεν ήταν είναι κάτι προς εφαρμογήν αλλα βοηθητικό εργαλείο
   πολιτικών.Καλό θα ήταν επίσης σε ότι αφορά τον Λένιν να γίνει
   κατανοητό πως εφάρμοσε μια στρεβλή ερμηνεία των όσων ο Μάρξ είχε
   αναλύσει με συνέπεια να δημιουργήσει ενα φασιστικό καθεστώς
   .Μεγαλύτερη προσοχή λοιπόν γιατί οι γενικεύσεις παράγουν σοβαρά
   λάθη Τα λάθη της Ελληνικής Αριστεράς δεν τα γνωρίζει ο αρθρογράφος
   .Αν τα γνώριζε θα ήξερε και να τα επισημάνει και να τα αναλύσει.Δεν
   τον βοηθά και ο πολιτικός λόγος που χρησιμοποιεί, φορές που ο λόγος
   γίνεται τροχοπέδη στην προσπάθεια εμβάθυνσης ζητημάτων όταν είναι
   φτωχός.Πάντως είναι μια καλή προσπάθεια το άρθρο αυτό".
   Ε, τι να κάνουμε, όλα όσα γράφουν οι πάσης φύσεως κομμουνιστές σε διαψεύδουν, γιατί οι ίδιοι τον Μαρξισμό δεν τον θεωρούν απλά εργαλείο ανάλυσης. Το θεωρούν ιδεολογία, επιστήμη, Θρησκεία κι αυτό εξηγώ. Πήγαινε ζήτα τους τα ρέστα. Γι' άλλωστε υπάρχει το πρωτοφανές: κανένα ΚΚ, ποτέ και πουθενά δεν παραδέχτηκε ότι ο Μάρξ και ο Ένγκελς έχουν ένα, έστω ένα (1), λάθος!
   ΥΓ. Υποθέτω πως αφού κατ' εσέ ο Λένιν διαστρέβλωσε την μαρξιστική θεωρία, εσύ ξέρεις να την εφαρμόσεις καλύτερα.
   Έχε υπ' όψιν σου πάντως πως αυτά τα περί "μίσους" τα γράφω εκεί που δεν βλέπει ο ήλιος. Αν δεν σου αρέσει η αλήθεια, μην την διαβάζεις.

 24. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 16/04/2013 17:12:19

  Άλλο ο "σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός όπως τον γνωρίσαμε" στον πλανήτη αυτό, άλλο οι διάφοροι "μαρξισμοί" ως θεωρίες (ο ίδιος ο Μάρξ μισούσε τον όρο "μαρξισμός"), άλλο το έργο του Μάρξ (με τα σωστά και τα λάθη του, και προπαντός με τα αντιφατικά του), εντελώς άλλο η κοινωνική ουτοπία και η λαχτάρα του απλού ανθρώπου γι έναν άλλο, καλύτερο, αξιοβίωτο κόσμο.
  Aκόμη και άν έπαυε να υπάρχει κάποια ουτοπία και θεωρία κοινωνικής αλλαγής, πάντα θα είναι η Βίβλος το εγχειρίδιό της: Ο Χριστιανικός πολιτισμός στην ουσία του είναι ένας ουτοπικός πολιτισμός κοινωνικής ανατροπής, αδελφοσύνης, ειρήνης και ισότητας. Στο φόντο του Χριστιανισμού, ακόμη και πρίν τον Ιησού, ακούγεται καθαρότατος o μουρμουριστός ήχος της διαμαρτυρίας. Ο προφήτης Αμώς εξεγείρεται, "γιατί πουλούν τους δίκαιους για χρήματα και τους φτωχούς για ένα ζευγάρι παπούτσια". Και ο άλλος, ο Ησαίας, προφητεύει: "Θα έλθει το τέλος των τυράννων και των αλαζόνων, και θα χαθούν όλοι όσοι έχουν δουλειά τους να προκαλούν καταστροφή".
  Ο Χριστιανισμός είναι η θρησκεία των καταπιεσμένων. Και δεν θα έπρεπε να ξεχνά κανείς, ότι ο Ιησούς ο ίδιος ήταν ο πρώτος "Κομμουνάρος", καθώς μας λένε οι "Πράξεις των Αποστόλων": "Το πλήθος των πιστών ήταν μια καρδιά και μιά ψυχή. Κανένας δεν μιλούσε για τα δικά του αγαθά, αλλά τα πάντα ήταν κοινά μεταξύ τους".
  Αυτό είναι ακόμη ζωντανό και ο άνθρωπος μπορεί να το βλέπει ανά πάσα στιγμή. Όταν ένας νέος Πάπας, δηλαδή ένας αρχηγός της κατεστημενης Εκκλησίας, επιλέγει ως όνομά του το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης - δηλαδή το όνομα ενός ανθρώπου που μοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς, τότε, στην εποχή της απάνθρωπης απληστίας του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, όλος ο κόσμος καταλαβαίνει το μήνυμα αυτό. Όσο διεφθαρμένη και άν είναι μια εκκλησία, κανένας παπάς της δεν μπορεί να είναι τόσο σάπιος, ώστε αυτό το μήνυμα να κρύβεται.
  Μας υπενθυμίζει βέβαια, και κάτι άλλο, θλιβερό: Πώς θ' αντιμετωπίζαμε εμείς οι σημερινοί "μέσοι πολίτες" έναν άνθρωπο που μιλά με τα ζώα. Σίγουρα οι γιατροί θα 'βρισκαν μια λύση, τρείς βδομάδες εγκλεισμό και 25 mg Zyprexa ημερησίως - και μετά, τέρμα όλη η αγιοσύνη.
  Πριν λιθοβολήσουμε τον Κουτσούμπα, τον Τσίπρα, τον Αλαβάνο, τον Μάρξ ή τον Ένγκελς, αντέχουμε να κυτταζόμαστε στον καθρέφτη; Μην ξεχνάμε: Ένας απο τους σοφότερους ανθρώπους που έβγαλε αυτός ο δύστυχος πλανήτης, ο Λέων Τολστόϊ, έγραψε: ¨Ολοι θέλουν ν' αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας δεν θέλι ν' αλλάξει τον εαυτό του".
  Ο φιλόσοφος Έρνστ Μπλόχ έγραψε μια διάσημη φράση στο βιβλίο του "Η αρχή της ελπίδας" : "Ο άνθρωπος ζεί ακόμη στην προ-ιστορία: Όλα και κάθε τί βρίσκεται ακόμη σε χρόνο πρίν την Δημιουργία του Κόσμου ως ενός δίκαιου κόσμου. Η αληθινή Γένεση δεν βρίσκεται στην αρχή αλλά στο τέλος, και θ' αρχίσει για πρώτη φορά τότε, όταν η κοινωνία και η ύπαρξη γίνουν ριζοσπαστικά, δηλαδή όταν καταπιαστούν με τις ρίζες".
  Μόνον το ριζοσπαστικό είναι ρεαλιστικό.
  Πάσχα έρχεται. Η Ανάσταση είναι η νίκη της ουτοπικής σκέψης. Και μάλιστα εδώ, στον δικό μας κόσμο. Είναι ο θρίαμβος της ουτοπίας επί της απελπισίας του θανάτου.

 25. popaia avatar
  popaia 16/04/2013 18:56:43

  Και μέσα σ' όλα έχουμε και τους εραστές του νεοφιλελευθερισμού, οι οποίοι οικτίρουν κι ελεεινολογούν την τάση του κόσμου να κατηγορεί το υπέροχο αυτό δόγμα καθ' ην στιγμή λέει η Ελλάδα καταστράφηκε από το σοσιαλισμό και τη σοσιαλμανία!
  Ήμαρτον Παναγία μου.
  Είναι το καινούριο τρυκ του Γιωργάκη φαίνεται. Οι οπαδοί του τώρα κάνουν πως του τα χώνουν όχι για τις πομπές και τα αίσχη του αλλά επειδή παραήταν σοσιαλιστής! Και γι αυτό μας κατέστρεψε! Αυτή ήταν η αιτία!!
  Νέος τρόπος μάρκετιγκ...

 26. iakovos avatar
  iakovos 05/11/2013 12:20:23

  Κομμουνισμός Ναζισμός

  http://www.scribd.com/doc/174883364/%CE%9F%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%9D%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D

  Μαρξιστική Ανάλυση των Κρίσεων

  http://www.scribd.com/doc/180812582/%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%9E%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9B%CE%A5%CE%A3%CE%97-%CE%A4%CE%A9%CE%9D-%CE%9A%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%95%CE%A9%CE%9D

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.